сряда, 22 юли 2009 г.

Приеха оставката на правителството

2009-07-22 10:21:12

С 209 гласа „за“ и един въздържал се депутатите от 41-то Народно събрание гласуваха оставката на правителството на Сергей Станишев, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.Преди това народните представители гласуваха текста на декларацията предложена от новото парламентарно мнозинство със 156 гласа „За“, един „Против“ и 26 въздържали се като групата на Коалиция за България не участва в гласуването, а депутатите от ДПС гласуваха с „Против“ и „Въздържал се“.

Кабинетът на Сергей Станишев бе избран на 16 август 2005 г. с гласовете на 168 народни представители, 67 бяха "против", а нито един депутат не гласува "въздържал се". Официално встъпи в длъжност на 17 август 2005 г. На 1 януари 2007, по време на неговия мандат, Европейският съюз приема Република България за свой член. По време на мандата, правителството на Тройната коалиция - на БСП, НДСВ и ДПС, преживя седем вота на недоверие. Това беше третото правителство след тези на ОДС с министър председател Иван Костов и на НДСВ с премиер Симеон Сакскобургготски, което изкара пълен мандат след демократичните промени в България от 10 ноември 1989 г. /БГНЕС

Цветанов: Не сме тук да се забавляваме
"Декларацията е ясно очертана и с ясни приоритети, чрез подобряване на работата на парламента и моралния облик на народния представител", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде парламентарният репортер на БГНЕС. "Тази декларация обединява мнозинството в този парламент да върне и изчисти образа на България и да я върнем към евроатлантиеските ценности", заяви той. "Заради вашето парламентарно мнозинство, което гласува един порочен избирателен закон, само с една цел – да задоволи вашите интереси", зави Цветанов, обръщайки се към БСП и ДПС и обяви, че новото мнозинство ще изработи избирателен кодекс. Депутатите на ГЕРБ не са тук, за да се забавляват, а за да изпълнят волята на българския избирател, заключи Цветанов. /БГНЕС
"Декларацията е ясно очертана и с ясни приоритети, чрез подобряване на работата на парламента и моралния облик на народния представител", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
"Тази декларация обединява мнозинството в този парламент да върне и изчисти образа на България и да я върнем към евроатлантиеските ценности", заяви той. "Заради вашето парламентарно мнозинство, което гласува един порочен избирателен закон, само с една цел – да задоволи вашите интереси", зави Цветанов, обръщайки се към БСП и ДПС и обяви, че новото мнозинство ще изработи избирателен кодекс. Депутатите на ГЕРБ не са тук, за да се забавляват, а за да изпълнят волята на българския избирател, заключи Цветанов. /БГНЕС

Европейската комисия - междинен доклад за напредъка на България
Европейската комисия ще публикува междинен доклад за напредъка на България в областта на правораздаването и обществения ред. В доклада няма искане за налагане на предпазна клауза, признават се постигнати успехи, но има и критики.

В понеделник вечерта БНТ съобщи, че в доклада България понася критики заради липсата на желание за борба с корупцията по високите етажи на властта, но има похвали за работата на Инспектората към ВСС, на Комисията "Кушлев", както и за борбата със злоупотребите на еврофондове. В проектодоклада пише, че "уличните убийства продължават, а добре познати престъпници биват или освобождавани от затвора, или получават леки присъди, заради които пак изглеждат като недосегаеми".

Там се посочва също, че в България има 110 регистрирани автомобила "Бентли", смятани за символ на лукс и разкош. За подобряване на работата на българските правоохранителни институции в доклада се препоръчва да се създаде нов Наказателен кодекс, Наказателно-процесуален кодекс и специални звена за борба с корупцията и организираната престъпност. DARIK radio


Блог за свобода, технологии и обществени позиции.
http://www.bogomil.info/2659/

Казвам се Богомил Шопов-Бого, a вие се намирате на моя блог. Надявам се да намерите интересни неща, от които да научите нещо ново или да ви провокират да разберете повече за правата си и да искате да се спазват.
Бого

Тези предложения имат за цел да въведат повече прозрачност в работата на Народното събрание и са базирани на сегашния правилник, който в момента се променя от работна група от всички парламентарни сили.

Изменение на чл 25. ал. 3
Представители на граждански, синдикални, съсловни и браншови организации и граждани по тяхна инициатива, имат право да присъстват на заседанията на комисиите, да представят свои писмени становища и да вземат участия в разисквания по разглежданите проекти за актове на Народното събрание, отнасящи се до предмета им на дейност, при спазване на режима на достъп до Народното събрание.

Изменение на чл 25. ал 4
Комисиите могат да решат отделни заседания да бъдат закрити, ако това касае въпроси свързани с националната сигурност. Това решение може да се вземе от минимум 2/3 мнозинство от членовете на комисията. Aко въпросите на заседанието касят обсъждания, които биха нарушили гражданските права, представители на граждански, синдикални, съсловни и браншови организации и граждани по тяхна инициатива, имат право да присъстват на заседанията на комисиите.

Член 29, ал 3
Докладите, протоколите и постъпилите становища на постоянните и временни комисии от откритите заседания са публични и достъпни по установения ред, както и чрез Интернет-страницата на Народното събрание. Публикуването им става в срок на 2 часа след заседанието.

Член 38, създава се ал. 6
Откритите заседания на Народното събрание се излъчват пряко по Интернет.

Член 53, създава се ал.7
Протоколите от всяко гласуване се публикуват на Интернет страницата на Народното събрание до 2 часа след края на гласуването в различни формати, поне един от които е отворен.

Нов член
Всички документи публикувани на сайта на Народното събрание, трябва да бъдат обществено достояние.

Информация
ИнформацияКогато дадено произведение е обществено достояние, всеки може да го ползва, променя и разпространява както намери за добре, без да иска разрешение от авторите и без да нарушава техните права.

Как изглежда сега протокол от гласуване, можете да видите в статията тук.




Няма коментари: