четвъртък, 16 юли 2009 г.

ВТОРИ КОМПРОМАТ И УКАЗ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО


ВТОРИ КОМПРОМАТ СРЕЩУ ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ
(Този път от наш си “експерт” Парамов)

По България Таймс /Десислава Вангелова, БЛИЦ/ - http://timesbg.blogspot.com/ - тук е публикуван и “анализа”
(със съкращение)
“С Доган трябва да се внимава много.Това каза пред БЛИЦ финансовият експерт Кольо Парамов, към когото се обърнахме за анализ на следизборната ситуация.
По думите на Парамов има подавки, които говорят, че ситуацията у нас може доста да се изостри следващата година.За целта ГЕРБ са задължени да отворят възможност турци да участват в управлението на странатаотново и успоредно с всички останали.На тях трябва да се дадат ръководни министерски постове.Това задължително трябва да стане, защото иначе се влиза в противоречие на турския етнос, каза Парамов.Влизането в противоречие с турския етнос на практика е това, което иска Доган....По думите на Парамов в Турция съществуват сили, които желаят у нас турското присъствие да е осезаемо.Само "Балгьоч", смятана за една от най-влиятелните организации на балканските изселници в Турция, е осигурила 100 хиляди избиратели за парламентарните избори. Ако същата организация беше осигурила още 20 – 25 хиляди, ДПС щеше да стане втора политическа сила у нас. Тази казионна структура има своите сили и организационни възможности у нас и на практика доказа, че може да предреши резултатите от изборите в България, като се надява утре страната ни да бъде използвана като антрето на ЕС. Натискът на тези 600 хиляди гласа в ръцете на Доган са едно сериозно оръжие, с което сме длъжни да се съобразяваме, искаме или не искаме, категоричен е Парамов. Новият министър-председател трябва да търси изход от тази ситуация с помощта на познавачи.”

(б.м.) Никакви турци в управлението ни, Турция да не би да е сложила българи в правителството си? Доган е вече история, предвид следващо разследване, както за неправомерните му предизборни политически изявления, така и за фирмените му обръчи. Защо г-н Парамов ни плаши с някакви казионни структури, които “още утре” могат да бъдат забранени със закон. Май е време да си възродим един Закон за защита на държавата! А бе Парамов какво общо има тук икономическата база на Турция за България? Вие да не сте слънчасал нещо??? Още от края на 19 век официално нямаме вземане даване с тази страна, въпреки апетите й в началото на 20 век (Балканските войни), а след 1944 година по комунистическо време ептем. Спрете господине да приравняване националния ни интерес към чужди нам политики (в случая към Турция). Вие не сте “познавач”, а поредния жалък разузнавач в българската среда и много лош съветник ако някой ви слуша въобще. Спрете да внушавате, че Турция е фактор е управлението на България. Такива като вас създават и поддържат изкуствено напрежение между страните на Балканите. Толкова ли не разбрахте, че всички държави, благодарение на себичност и политическа разпокъсаност вътре, страдат и са много уязвими. На Балканите сега им е нужен повече от всякога мир и добросъседство. Защо изкуствено наливате масло в огъня? Всъщност вие българин ли сте и от кои ? А турската преса може да си коментира както си иска събитието от 5 юли 2009 у нас. Но нея специално изобщо не я засяга, и най-малкото може да прави препоръки за това каква да бъде Изпълнителната ни власт. България не е васал на никоя сила, това не го ли разбрахте вече? Възможно е да имаме предпочитания в тази насока, но те не са ориентирани в никакъ случай към съседна Турция.
В крайна сметка с това си изявление ставате втори след хърватските си приятелчета, които определено залагат на компроматни войни, приказки и действия спрямо държавата ни в ежедневието ни, а ние като граждани ще ви държим под око. Спрете да зомбирате Бойко Борисов и народа ми!

МАНДАТЪТ ВЕЧЕ Е ВРЪЧЕН, ПРОЕКТО МЕМОРАНДУМЪТ СЕ ПРОУЧВА ВЕЧЕ ОТ СИНЯТА КОАЛИЦИЯ, РЗС, АТАКА, А НА 20.07.09 ТРЯБВА ДА Е ГОТОВ ОПТИМИЗИРАНИЯТ МУ ВАРИАНТ:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов получи от президента Георги Първанов проучвателен мандат за съставяне на правителство. След повече от 20 минути разговор, президентът връчи мандата на лидера на ГЕРБ. Присъстваха още председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Според действащото законодателство в седемдневен срок лидерът на партията и бъдещ премиер на страната Бойко Борисов трябва да представи имената на кандидатите, които ще влязат в бъдещия парламент.Вчера ГЕРБ излезе с меморандум към десните политически сили – „Атака”, РЗС, „Синята коалиция” за основни принципи за подкрепа на управлението. Проведени бяха и срещи между парламентарните групи на четирите политически сили. До петък ще се събират мненията по меморандума, а очакванията са до понеделник документът да е подготвен за подписване.
...За първи път в Гербовата зала на Президенствто се провежда такава церемония по връчването на мандат за състав на правителство. „Такава церемония може да даде началото на една практика за в бъдеще – надявам се след четири години, а не след някоя друга седмица”, каза президентът.

На 21 юли Бойко Борисов ще представи официално всички министри от кабинета
( все си мисля, че 7-дневния срок изтича на 23 юли 2006, предвид връчването на 16.07.09 б.м.)
На 21 юли Бойко Борисов ще представи официално всички министри от неговия кабинет. Пред журналисти Бойко Борисов каза, че няма да прави коалиция, тъй като такъв е изборът на българските гласоподаватели, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Борисов каза, че е говорил с посланици на страните – членки от Европейския съюз и е помолил страните им да не прехвърлят негативите на правителството на Станишев върху новия кабинет. „Помолили сме пасивите от старото правителство да не се прехвърлят върху българския народ в близко бъдеще и да се даде един гратисен период. Аз съм убеден, че още на третия месец ще си проличат мерките” – каза Борисов. Борисов каза, че ще се опита да издейства гратисен период и във връзка с проблема с отпадъците. Според преговорите, които страната ни е водила с ЕК, проблемът е трябвало да бъде решен през тази година, докато за Румъния – през 2014 година. Кметът на София Бойко Борисов откри новата сграда на ОДЗ № 66 в Панчарево. Галина ДИМОВА

Бойко Борисов: За съставянето на правителството ще се водим от принципите на Конституцията и от вота на избирателите За съставянето на правителството ще се водим от принципите на Конституцията и от вота на избирателите, а той е категоричен – да съставим кабинет, който да изведе България от кризата, да гарантира стабилност, да гарантира върховенството и спазването на закона. В същото време много ясно с кои може и с кои – не да се прави коалиционен кабинет. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като получи мандат от президента за съставяне на правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ние ще съставим самостоятелно правителство. Неправилно е да се казва „правителство на малцинството”, защото следващата партия има 40 депутати – сиреч ГЕРБ има мнозинство в парламента и пълното и моралното право да състави самостоятелен Кабинет. Всеки, извън БСП и ДПС, който иска да го подкрепи в името на стабилността, може да го направи. Г-н президент, ще се постараем в рамките на 7 дни да представим кабинет и между българските институции да има максимално добра работа”, каза още Борисов.Юлиан ХРИСТОВ

ГЕРБ получи поздравления за изборните резултати от Австрия, Испания и Армения - 16 юли 2009 14:41 Агенция "Фокус"София. Поздравления за изборната победа на ПП ГЕРБ до лидера на партията Бойко Борисов изпратиха представители на сродни партии от Австрия, Испания и Армения, съобщиха от пресцентъра на партията.Лидерът на парламентарната група на Австрийската народна партия Карлхайнц Копф поздрави Бойко Борисов за „впечатляващата победа” на ГЕРБ и пожела сила и устойчивост при реализацията на най-важните проекти за бъдещето на страната. Копф изрази и надеждата си за задълбочаване на „отличните двустранни отношения” между България и Австрия.Координаторът на международната политика на Испанската народна партия Хорхе Морагас приветства изборната победа на ГЕРБ, която според него доказва убедеността на българските граждани в значимостта на дясно-центристкия проект за страната.Хахик Царукян, председател на партия „Процъфтяваща Армения”, пожела успешно съвместно сътрудничество в двустранните отношения с България.

Членовете на кабинета не подлежат на проверка по Закона за класифицираната информация - 16 юли 2009 14:29 Агенция "Фокус"
София. Членовете на кабинета не подлежат на проверка по Закона за класифицираната информация, каза пред Агенция „Фокус” председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова. Бъдещият премиер обаче подлежи на такава проверка. Нивото на достъп е такова за каквото самите проверявани искат в зависимост от това на какво ниво се получава информация. Проверката по закон е два месеца като може да бъде удължена до 20 дни в случаите когато е необходимо по-задълбочено проучване.

МЕМОРАНДУМ – КОИ СА ИСТИНСКИТЕ ПАРТИИ, И КОИ СА ПАРТИИ МЕНТЕ/ Агенция “Фокус”

ГЕРБ разпространи Меморандум, който предложи на "Синята коалиция", РЗС и "Атака" за сътрудничество и подкрепа на правителството, съобщиха от пресцентъра на партията.

Пълният текст на меморандума гласи:
ПП ГЕРБ разглежда формулата на своето правителство като Политически проект за европейско развитие на България, който политическите партньори и други политически сили в 41-то НС могат да подкрепят в името на националните интереси и в съответствие с волята на българските избиратели. Този проект ще гарантира успешното икономическо развитие на страната, връщането на доверието на евро-атлантическите партньори на страната и на всички български граждани.

Успехът на реализирането му ще зависи от одобрението и подкрепата на гражданското общество в лицето на гражданските и съсловни организации.

За ПП ГЕРБ решенията по съставянето на новото правителството трябва да:
1. Гарантират неговата успешна работа;
2. Следват основните принципи и приоритети в Програмата на Европейско развитие на България;
3. Съответстват на гласуваното обществено доверие за всеки от евентуалните политически партньори в 41-то НС.

ПП ГЕРБ ще проведе открито и прозрачно процеса на преговорите за политическо парламентарно партньорство. Това би било ясен знак към българското общество за новия тип политика на прозрачност и честност, която ще бъде провеждана. Осведомеността на българските граждани за хода на преговорите и консултациите на ПП ГЕРБ за политическо сътрудничество означава преговарящите страни да подготвят и обявят открито и ясно своите позиции и след приключване на разговорите да предоставят на медиите протокол, одобрен от всички участващи в тях страни.

ПП ГЕРБ предлага на партиите и коалициите от 41-вото НС, с които води преговори за политическо сътрудничество, подкрепата на новото правителство да бъде по основни политически принципи и приоритети на бъдещото управление.Основата, на която
ПП ГЕРБ ще гради политическо сътрудничество са следните политически приоритети и принципи:
1. Ревизия на последните решения на правителството на Сергей Станишев в първия месец на работа на новото правителство. Преглед и оценка за дейността по време на целия мандат на управление в рамките на 6 месеца от неговото начало. Оценката на тези решения ще се даде на базата на целесъобразност и съответствие с националните интереси.
2. Разследване на практиките на управление на предишни правителства и подвеждане под отговорност при всеки установен от разследващите органи случай.
3. Гарантиране стабилността на политическата система чрез промяна в изборното законодателство - нов и общ за всички типове избори избирателен кодекс, промени в закона за политическите партии и закон за пряко допитване до народа.
4. Реализиране на бързи анти-кризисни мерки чрез актуализация на бюджета, икономически решения на правителството, промени в законодателството, които гарантират тяхното реализиране и др.
5. Подготовка и въвеждане на мерки за бързото размразяване на спрените средства от ЕФ и за оптимизиране на процеса на тяхното усвояване както в 41-то НС, така и в Европейския Парламент.
6. Промени в структурата и дейността на НС, които оптимизират неговата административна и организационна структура. Мерки за преодоляване на предишни негативни практики и връщане на доверието в Българския парламент и парламентарната демокрация.
7. Промяна в структурата на МС и административното оптимизиране .с оглед на актуалната икономическа ситуация и на целта за реализиране на добро управление на различните нива на държавната власт.
8. Изработване на Програмата за управление на правителството в сътрудничество с политическите партньори и гражданските организации.
9. Обсъждане на необходимите промени в Конституцията на ниво парламентарни работни комисии при гарантирано участие на граждански организации.
Форми за реализиране на политическото сътрудничество
1. Политическо сътрудничество за съвместни законодателни и политически инициативи между политическите партньори.
2. Взаимна парламентарна и политическа подкрепа за политически инициативи, парламентарни решения, законодателни предложения и решения на правителството.
3. Съставяне на политически консултативни групи по уточняване на приоритетите на правителството и разработване на управленската му програма.
4. Участие на партньорите в експертните комисии по общи политики и актуални проблеми на правителствено и парламентарно ниво.
5. Разпределение на ръководството на постоянните парламентарни комисии, съобразено с приоритетите на управлението и за гарантиране демократичността и прозрачността на парламентарната дейност.

Следвайки основните принципи за политическо партньорство с други партии, представени в 41-то НС ПП ГЕРБ ще се стреми да гарантира отговорността си пред тях българските граждани.Възможността за политическо сътрудничество по така формулираните основни приоритети на бъдещото управление е отворена за подписване от партии, които ги приемат по принцип и декларират готовност за подкрепа на бъдещото управление.
Настоящият Меморандум определя общата рамка на политическите консултации за ново правителство. Той трябва да се разглежда като основа за провеждане на разговорите между парламентарните групи и на окончателния документ за деклариране на съгласие за политическо и парламентарно сътрудничество.


КОЙ КАК КОМЕНТИРА ПРОЕКТО МЕМОРАНДУМА (до петък – 17.07 ще се правят предложения-оптимизирания по него от партиите. Събота и неделя проектът ще бъде оптимизиран и меморандумът ще бъде представен за подписване от съответните политически парламентарни групи в българския парламент – каза Цветан Цветанов.)

Меморандумът на ГЕРБ - коментари и реакции (ОБЗОР)/ Агенция „Фокус”:

БНР -Кристалина Георгиева няма да се включи в правителството. Вчера Агенция „Ройтерс” съобщи някои от имената на бъдещите министри, сред които едното е на Анастас Анастасов, бивш председателна Районния съд в Ямбол за министър на правосъдието.

Мартин Димитров: Правителство на малцинството е експеримент, който не трябва да се поема... Той припомни, че СДС е 20-годишна организация и има хора с опит и хора за всякакви позиции. Според него потенциалът на СДС трябва да бъде използван. „Очаквахме от ГЕРБ да обсъдим управленска програма, но правителство на малцинството е много труден път. Ние ще подкрепим ГЕРБ, защото иначе мандатът ще отиде в БСП, а лошият вариант е да управляват БСП и ДПС” – каза Димитров. Ние сме важен фактор в 41-ото Народно събрание и това ще стане видно през следващите месеци – каза Димитров.

Яне Янев: По волята на ГЕРБ ще останем в опозиция Ние не се пазарим, не изнудваме, не рекетираме и ще подкрепим правителството, но по волята на ГЕРБ както вървят нещата, ще останем в опозиция. Това заяви Яне Янев, председател на РЗС и председател на ПГ на РЗС в предаването „Денят започва” по БНТ. Той допълни, че от „Ред, законност и справедливост” няма да дадат както обикновено се дава 100 дни толеранс, а 6 месеца, в които „правителството на Бойко Борисов ще може да разчита да получава от нас категорична подкрепа”.... На въпрос дали би приел едно евентуално предложение за участие в изпълнителната власт, Янев отговори, че ангажирането на РЗС с изпълнителната власт може да се случи само чрез европейския тип политическо взаимодействие. (По БНР)
... (и още от обзора на Фокус-нюз) ... „Ако има самостоятелно политическо брокерство на някой, той ще бъде изключен от нашата партия мигновено. В политиката трябва да има чистоплътност и коректност. Ние сме против възможността да се прави политическо бракониерство”, каза Янев.

Синята коалиция - ГЕРБ ще състави свое правителство с доверието на своите народни представители, разчитайки на подкрепа и на други парламентарни групи. За избора си това правителство ще получи подкрепа – и с този меморандум, и без него, тъй като всички са заявили да подкрепят правителството. Това каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, след срещата с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. ...По думите на Костов - такъв меморандум не може да гарантира отсега подкрепа за четири години на едно правителство. Ако някой злоупотреби с волята на избирателите си, лишава Народното събрание от най-важното му право - до упражнява някакъв контрол и да санкционира правителството. Тоест не може с един документ в аванс, да се получи доверие за определен период от време. Няма коалиционен кабинет, ГЕРБ отива със собствено правителство. Страната е в криза и изисква много бързи действия и оперативност, коментира още Иван Костов. В един меморандум може да се постигнат съгласия по определени цели, не може да се подкрепят решения и мисля, че господата от ГЕРБ добре разбират това обстоятелство, каза още Костов. По думите му предложения от ГЕРБ меморандум е труден механизъм за сътрудничество. „От друга страна се срещат обществени очаквания, които искат само ГЕРБ в управлението. Ние ще участваме отговорно, но това не означава, че всяко конкретно решение по важна голяма политика на държавата не трябва да се прави дебат”, каза още той. „Ние сме много притеснени какво ще стане през есента в България. Чакат ни много трудни ходове като актуализацията в бюджета. Този меморандум няма да има нищо по-различно от нашата програма, която представихме. Дали тази формула гарантира стабилност – бъдещото ще покаже. Заради избирателите ще бъдат предприети успешни мерки. Формулата, по която се работи, се задава от ГЕРБ. Аз се надявам тя да сработи”, коментира от своя страна Мартин Димитров..... Синята коалиция не е искала министерски постове от ГЕРБ, допълни още Димо Гяуров. „Единственото, което искаме, е да има ясни ангажименти – какво точно ще прави правителството, по кой начин ще го прави и в какви срокове. Става дума за ясна програма, с конкретни мерки и конкретни ангажименти в определени срокове. Няма как да подкрепим само добри намерения”, каза Гяуров. ... „Когато натовареният с мандат за съставяне на правителство внесе проект за кабинет, той трябва да предложи и някаква програма на това правителство”, допълни той. На въпрос иска ли Синята коалиция да участва в съставянето на тази програма, Гяуров каза: „Ако не в съставянето на програмата, не виждам по кой друг начин бихме проконтролирали действията на бъдещото правителство”. ... В период на икономическа криза и загубено европейско доверие България се нуждае от проевропейско реформаторско мнозинство, а не от легитимиране на евроскептицизма. Това каза от Страсбург евродепутатът на Синята коалиция и бивш министър на външните работи Надежда Михайлова. Тя изрази тази позиция по повод идеята на ГЕРБ да предложи Меморандума, не само на Синята коалиция, но и на партиите „Атака” и РЗС.

Атака -Парламентарната група на партия „Атака” ще подкрепи предложения от групата на ГЕРБ меморандум за подкрепа на бъдещото правителство. Това каза председателят на групата на „Атака” в парламента Волен Сидеров. Според Сидеров с одобрението на меморандума „Атака” дава принципната си подкрепа за правителството на ГЕРБ. Той уточни, че в документа са залегнали приоритети в законотворческото, които се одобряват от „Атака”...
... Ние принципно подкрепяме този меморандум, с което казваме „да”, оттам нататък всяка една точка от този меморандум съдържа в себе си конкретни действия, които тепърва ще обсъждаме. Това влиза в самата договореност за подкрепа, че всичко оттук нататък ще се обсъжда в състава и във формата, който ГЕРБ предлага към трите политически партии – „Атака”, РЗС и „Синята коалиция”, посочи Сидеров.

Коалиция за България - е тия хора нямат спиране, с изказването си този другар разкрива кой ВСЪЩНОСТ е реваншист (б.м.):
Народният представител от Коалиция за България Антон Кутев смята, че в Меморандума на ГЕРБ към десните партии има точки, които звучат реваншистки и целят единствено обществен шум. На въпрос за желанието за ревизия на последните сделки на правителството на Сергей Станишев пред Агенция „Фокус” Антон Кутев заяви: „Нямаме нищо против всякакви проверки, смятаме, че проверките са реална част от обществения живот, стига да не се правят реваншистки. Това мнозинство, което сега ще прави проверките, бих го попитал – защо ще ограничава своя замах? Би могло да започне проверките от БГА „Балкан” нататък; може да се направи проверка и по въпроса – какво се е случвало не само в този мандат, а и в предишния мандат, защото някои хора тогава са били главни секретари на МВР... Т.е. – проверките трябва да започнат изцяло и да ревизират целия период на демокрацията, защото всички те са познати герои от периода на демокрацията и е добре да направят един сериозен анализ, който да е съпоставим. Специално от приватизацията на БГА „Балкан” и от още няколко сделки, включително „Кремиковци”, РМД-та и други подобни ще излязат много интригуващи неща за Бойко Борисов и неговите партньори, които биха могли впоследствие да оповестят официално”.По думите му - реваншизмът, който се опитва да се прокрадва във всичко това, е изключително вреден, защото българското общество не е искало и тепърва няма да иска да влезе в спиралата на отмъщението. „За мен това, което се опитват да направят тези хора в момента, е да прикрият пълната липса на идеи за това какво трябва да правят оттук нататък с пиар ходове, с които да обясняват как този или онзи е виновен и как ще търсим и ловим вещици” – каза Кутев. Според него - до половин година, когато новите управляващи затънат в кризата, а това ще им се случи, пак ще правят комисии, за да установят дали комунистите не са им виновни. Икономиката е в криза в цял свят, това да стане и в България. Бойко Борисов има спешна работа за вършене, с която трябва да се заеме, за мен това е начин за измъкване от отговорност за това, което трябва да върши – смята Кутев. За точката в Меморандума, свързана с изборното законодателство, Антон Кутев заяви, че наистина една от първите задачи на новото управление трябва да бъде изработване на нов избирателен кодекс. Той трябва да се направи сега, защото скоро не предстоят важни избори – президентските са чак след две години. Със сигурност има някои полезни неща, но се опасявам от другото, в което се залага само обществен шум: Бойко Борисов дойде на власт без нито едно свястно действие. Нито в София, нито в България е свършил нещо полезно, само говореше. В момента той продължава с това – щял да намалява комисиите, щял да намалява министерствата, сега ще прави ревизии – коментира Кутев.

Социолози и политолози -Меморандумът, който ГЕРБ предлага на останалите десни партии, представлява желание да се получи подпис на бял лист хартия. Това каза пред Агенция „Фокус” социологът и директор на агенция „Медиана” Кольо Колев. Според него ГЕРБ с този документ казва: „Аз ще управлявам, а вие ще ме гледате и ще ме подкрепяте”. „Явно това е подготовка за направата на правителство на малцинството и опит да се гарантира предварителна подкрепа за него. Ако това правителство не бъде подкрепено, ще бъде казано- ето, тези, лошите, торпилират нашите хубави идеи”, коментира Кольо Колев. Според него няма заявка какъв тип ще бъде управлението на ГЕРБ ...
...Бойко Борисов излезе по-добър тактик, отколкото си го представяхме, заяви пред Агенция „Фокус” политологът Евгений Дайнов във връзка с предложения от ГЕРБ меморандум на Синята коалиция, РЗС и Атака за сътрудничество и подкрепа на правителството. „Бойко Борисов има 116 депутати, огромен прилив на народна и обществена подкрепа и заявена подкрепа от три парламентарни групи. Ако той сега се коалира с една от тези три групи, например със Синята коалиция – няма никакъв смисъл, защото другите две веднага ще му се разсърдят и вместо да го подкрепят три парламентарни групи –ще го подкрепи една. Така че за какво му е да се лиши от подкрепата и на трите? Така той има много по-голямо мнозинство с подкрепата на три парламентарни групи. А това е много хитро, защото рано или късно ще дойде моментът, когато ще стане трудно и ГЕРБ може да увисне сама в парламента, подложена на всеобща критика и тогава ще може да реализира хода си да отиде при Синята коалиция например и да каже: „момчета хайде да правим коалиция, че много се затегнаха нещата”. На това му се вика разсредоточаване на риска”, обясни Дайнов.Според политолога предложеният днес меморандум е една широка рамка, в която могат да се впишат и РЗС, и „Атака” и Синята коалиция. „Бойко Борисов мисли тактически, той мисли така, че да има допълнителни ходове, когато стане тежко. От Синята коалиция обаче разсъждават съвсем политически и искат ясна дясна коалиция, която да поеме отговорност”, каза Дайнов. Евгений Дайнов посочи още, че дори да няма коалиция между ГЕРБ и Синята коалиция – сините ще имат свой министър в правителството на ГЕРБ.( а аз бих казала, че този човек е голям лицемер, и така двусмислено изразяваше разсъжденията си по разни медии, както впрочем и днес – б-м.)

Йордан Цонев ДПС: Новият Кабинет трябва да проверява стария. Това каза пред Агенция „Фокус” депутатът от ДПС Йордан Цонев във връзка с два от приоритетите в предлагания от ГЕРБ меморандум, а именно тези за ревизия на последните решения на правителството на Сергей Станишев и за разследване на практиките на управление на предишни правителства и подвеждане под отговорност при всеки установен от разследващите органи случай. Цонев приветства решението на ГЕРБ като каза: „Чудесно. Нищо ново. Така трябва да бъде”. По думите му в ДПС няма от какво да се притесняват от това намерение на мандатоносителя. „Аз лично бих подкрепил такава практика. Така се прави винаги”, заяви той.

КАКВО ИМА ДА СЕ ПРАВИ В СТРАНАТА ЗА РЕФОРМАТА В СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМА
( по излъчен разговор на 15.07.09 в БНР с прависта Димо Гяуров и според него – защитник на интересите на СДС)

1. ПРОМЕНИ В РЪКОВОДСТВОТО НА СГС:
Факт е вече, че по легитимен, след избори начин е сменен шефът на СГС, което не би трябвало да влияее на движението на делата, в който и да било съд, в нормална държава.
Въпросът е дали сме такава? Новото мнозинство, настоящия вече парламент и новото ни Правителство трябва да потвърдят този факт, за да се случи независимостта на съдебната ни система.
Факт е, че интересите на българските граждани не са опазени от днешната Съдебна система , защото тя не е на онова равнище разписано в закона ни – политиците непрекъснато се опитват да я обсебват, сривайки независимостта й.
А нормативната й уредба е читава, остава да се огледат нещата вътре в съдържанието на самата съдебна власт:
- днес е факт, че е налично девалвиране през последните години на юридическото образование;
- потребно е да се осигури по-високо равнище при назначаванията в нея, за се допусне реален растеж на кадрите вътре;
- задължително да се помисли за тежкия проблем с несменяемостта, благодарение на която са налични голям обем неконпетентни съдии и прокурори, които дори не могат да бъдат отсранени от нея – наличие на т.нар. “доживотни магистрати”.
Коктейла от тези и още куп реални проблеми в самата система обуславят тя да не сработва, което трябва да бъде задача за решаване от правителството на Бойко Борисов, чрез комплектовано мнозинство и воля за промяна от страна на повече от 121 народни депутата.
Системата е възможно да бъде оптимизира и завън промените на Конституцията, която също се нуждае от промяна – а тук е потребна политическа воля от по-широк кръг от политически субекти, които определено да решат, че е назряла необходимоста тя да бъде променена. Днешното ни НС може да работи в тази в тази посока.
2. ПРОМЕНИ В ДАНС :
Задължително трябва да се случат, нормативно, практически и оперативно.
Нещото ДАНС е създадено по една идея за преторианска гвардия от един друг политик – и то работи неадекватно, незадоволявайки очакванията на обществото.
Ръководството на определени комисии в НС, включително и на тази трябва да се предостави в ръцете на опозицията, но важно е кой точно е опозицията, което предстои да се види - за сега като опозиция се оформят БСП, ДПС, отчасти и Атака (бел.м.). Това виждане обаче едновременно се сблъсква и с твърдението, че не е редно да се дава контрол върху служба някому, който е виновен за създаване на напрежение и проблеми в дадена сфера – все пак налична е такава логика, но всичко е въпрос на дебат. Днес все пак и такова виждане съществува.
Временната комисия по формирането на комисии в НС ще даде отговор в скоро време.
3. ТРЪГВА РЕГИСТРАЦИЯТА НА СДС:
Причината тя да не се случи от една страна е по причина на разписаната процедура.
От друга - оказване на неправомерен натиск и създаване умишлено на пречки за регистрация на Синята коалиция и СДС за местните избори от БСП, което е елемент от предизборната им кампания, както публично се е изказал Младен Червеняков.
В пресата достатъчно информация в тази връзка е изнесена по време на борбата за регистрация за изборите – самосезиране обаче не се е получило от страна на прокуратурата.
Според Димо Гяуров и след разговора му в БНТ по темата, е редно да се предприеме нещо в тази връзка, дали това ще се случи предстои да се види (установи) .

ВЕЧЕ Е ФАКТ РЕГИСТРАЦИЯТА! ЧЕСТИТО!
Мартин Димитров: Ръководството на СДС беше вписано от съда - 16 юли 2009 14:44 Агенция "Фокус" София. Ръководството на СДС беше вписано от страна на съда. Това каза след приключването на Националния съвет (НС) на СДС Мартин Димитров, председател на СДС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Националният съвет на СДС е приел декларация за оценка на изборните резултати. НС на СДС декларира, че изказва благодарност на членовете и симпатизантите на партията. Отчитат като успешен изборът за Европейски парламент като от СДС заявиха пълна подкрепа за нейната дейност. От СДС отчетоха изборите за 41 Народно събрание като успешни и благодариха на Изборния щаб.

(б.м.) Но каквото и да става от тук нататък всички заедно (и правителство и народ) трябва да затвърдим това което постигнахме като нация на 5 юли 2009, да го съхраним и развием, както в полза на народа ни и бъдещето му, така и като анонс за други такива по света. Болшинството българи показаха, че са наясно с това, че животът ни не е нормално да се развива нито по нормите на капиталистическа демокрация, нито по нормите на социалистическа демокрация, нито дори и по нормите на компилация от двете – като коопдемокрация.
Партия ГЕРБ даде надежди за завой и промяна на горните статуква и определено мисля, че това е постижимо (по-рано съм публикувала нещо по всеобща демокрация “Нещо за личен размисъл по всеобща демокрация въобще” – 23 юни 2009 в блога си, нека си дадем време и да направим целенасочено такъв размисъл, да отчетем реално възможностите си, за да сме си полезни взаимно. Имаме на какво да се учим и като народ и като държава.). Предстоят ни тежки дни по отнишение на реформа на живота ни и в никакъв случай не трябва да допуснем “да гледаме отстрани на случващото се” от тук нататък. По-силно гражданско присъствие във всичко и навсякъде! Силно се надявам да има воля от избранниците ни (днешните) да говорят повече по проблемите на страната, бих казала ежедневно. Това ще утвърди демократичните принципи по съществото им.


Депутатите на ГЕРБ ще се отчитат за срещите си с избирателите всяка седмица
- 16 юли 2009 12:32 Агенция "Фокус"
София. Депутатите на ГЕРБ ще се отчитат всяка седмица на заседанието на парламентарната си група за проведените срещи с гражданите в своя избирателен район. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” председателят на временната анкетна комисия по правилника за организацията и дейността на 41-ото Народно събрание Искра Фидосова. Идеята за отчитането всяка седмица е заложена в проекта за правила за работа на ПГ на ГЕРБ. В отчета ще се включва информация и за поставените от гражданите проблеми. След това ще се търси решаването на поставените въпроси чрез възможността, която Конституцията дава на депутатите за законодателна инициатива. Така според Фидосова проблемите на гражданите ще влизат по някакъв начин с приоритет в парламента. „Това е важно и това е амбиция, която имаме от първия ден, в който учредихме ГЕРБ. Преди партията ние учредихме сдружение Граждани за европейско развитие на България и ако имаше възможност сдружението да участва в избори, нямаше да създадем партия, точно защото искаме да има широко присъствие, представяне и чуваемост на гражданското общество. Това е много важно”, коментира тя. Цветомира ГЕОРГИЕВА

Няма коментари: