сряда, 29 юли 2009 г.

НЕЩО ОТ ПРЕСАТА НА 29 ЮЛИ

Лукойл поздравява новото правителство с повишение на цените на всички горива
Лукойл вдигна цените на всички горива, като единствено пропан-бутана запазва цената си без промяна след вчерашното увеличение.
Бензин А-95 Н се продава за 1 802.40 лв./1000л., като увеличението е с 2.04%.
Бензин А-98 Н се продава за 1 898.40 лв./1000 л., което е с 1.93% повече от цената до момента.
Евродизелът се продава за 1 666.80 лв./1000 л., което е увеличение с нови 2.89%.
Промишленият газьол също е поскъпнал с 2.89% и вече се продава за 1 621.20 лв./1000 л.
Пропан-бутанът все още се продава за 1 572.00 лв./1000 л., след вчерашното увеличение с 3.56%.
В момента цените на бензин А-95 на бензиностанциите в съседните страни са следните:
В Скопие цената се запазва 1.95 лв./л., а в Букурещ - 1.82 лв. за литър.
Цената на бензин А-95 в Атина е увеличена и от днес се продава за 2.13 лв./л..
В Истанбул, цената се запазва 2.70 лв. за литър.
По бензиностанциите у нас, цената на бензин А-95 е намалена и изравнена до 1.90 лв. за литър в Shell, в ОMV и в Лукойл, сочат данните на МИЕ.
В момента на бензиностанциите на „Лукойл" А-95 се продава за 1.85лв. за литър, А-98 за 2.03 лв./л., евродизелът - 1.72 лв./л, пропан-бутанът си остава 0.93 лв./л.
Барел суров петрол се търгува за $66.66 (47.09 евро).

Путин поздрави Борисов
Руският премиер Владимир Путин изпрати поздравителна телеграма до министър-председателя на България Бойко Борисов във връзка с избирането му на тази длъжност.Това предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на правителствената пресслужба.Днес Бойко Борисов ще приеме в кабинета си посланика на САЩ Нанси Макълдауни.На церемония в Гранитна зала на Министерския съвет посланик Макълдауни ще връчи на премиера Борисов поздравителен адрес от президента на САЩ Барак Обама по случай избирането му начело на правителството на Република България.

Румяна Желева ревизира посланически назначения
Както и се очакваше, Марин Райков ще бъде един от заместниците на първия ни дипломат Румяна Желева. Името му тя обяви преди заседанието на Министерски съвет. Желева дойде с предложение за оптимизация на разходите на задграничните ни представителства без обаче да посочи кои посолства ще бъдат закрити.Тя заяви, че в момента тече проверка на дипломатическите назначения, които тройната коалиция направи в последните дни на управлението."Ще разсъждаваме и ще решаваме случай по случай", каза Румяна Желева в отговор на въпрос дали ще има отмяна на дипломатически назначения."Професионалистите трябва да бъдат насърчени да си вършат работата още по-добре", категорична е тя."Ще бъдем достатъчно гъвкави и достатъчно коректни същевременно, защото има очакване в обществото неща, които бяха дразнещи, които бяха направени неетично да бъдат санкционирани", допълни Желева.

Цветанов готов със съкращения в МВР
Още в първите дни, след като пое поста вътрешен министър Цветан Цветанов подготвя съкращения.Днес МС ще разгледа преминаването на извънредните ситуации и гражданска защита под негово ръководство. Това обяви вътрешният министър преди първото редовно правителствено заседание."Функционалността ще бъде запазена, но съкращения на хора ще има", категоричен е Цветанов.За днес той е подготвил доклад, в който се посочва как структурите ще работят до промяната.Генерален комисар в момента има и това, което съм предприел е освобождаване на заместник-генералния комисар Минко Брайков, посочи вътрешният министър.По думите му предприетото от кабинета "Станишев" намаление на заплати на министри, зам.-министри, шефове на агенции месец преди изборите е популизъм.Според Цветан Цветанов реално съкращаване на разходите е по-малкия брой на заместниците в отделните министерства.Тепърва ще се установяват злоупотребите в екоминистерството. Това каза преди заседанието на МС Нона Караджова, министър на околната среда.Абсолютен факт е, че са финансирани проекти, които са неприоритетни за страната, категорична бе тя.Повече данни Караджова обеща да даде в следващите дни. Всички проекти на ведомството ще бъдат проверени, обеща новият екоминистър.Здравният министър пък дойде на заседание без конкретни предложения. "Нека да видим какви решения ще вземем горе," коментира той."Ще разглеждаме това, което е като състояние, предложенията ще бъдат на по-следващ етап", заяви Божидар Нанев. Все още той се запознава със състоянието в здравното ведомство.С 5% пък могат да бъдат съкратени разходите в МОН, обясни преди първото заседание на кабинета "Борисов" министърът на образованието Йорданка Фандъкова."Най-важното е, че образованието е сфера, която е оценена като важна и в стратегически план, и разбира се като антикризисна мярка", каза още тя.Днес ще бъде разгледана мярка, която ще отмени постановление на предишния кабинет, което не е позволило решаването на принципите на делегираните бюджети.Йорданка Фандъкова обяви, че трима ще са заместниците, на които ще разчита."Знаете, че министерството пое още една функция - политика за младежта, така че за средно образование, младежта и висше образование и наука ще има по един рсорен заместник-министър", обяви тя.Утре на специална пресконференция ще бъдат обявени имената им.

Депутатите отхвърлиха Делян Пеевски за член на Комисията за борба с корупцията
Със 153 гласа "против" парламентът отхвърли предложената от ДПС кандидатура на Делян Пеевски за член на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарната етика.Димо Гяуров от Синята коалиция предложи съставът на комисията да се гласува поименно, а не ан-блок, както бяха гласувани останалите комисии. Лютви Местан от ДПС направи предложение за прегласуване, с аргумента, че става въпрос за политическа пристрастност и незачитане правата на депутатите. Предложението за прегласуване също бе отхвърлено. Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще се председателства на ротационен принцип на две последователни пленарни сесии без участието на най-голямата парламентарна група, тази на ГЕРБ. Член на комисията от РЗС ще бъде Яне Янев, от Коалиция за България – Бойко Великов, Синята коалиция – Димо Гяуров, „Атака” – Валентин Иванов.

В комисията за контрол на ДАНС да не участват актуални сътрудници на специалните служби, предложи Янаки Стоилов
В комисията за контрол на ДАНС да не участват актуални сътрудници на специалните служби, предложи Янаки Стоилов от трибуната на парламента по време на обсъжданията по състава на постоянните парламентарни комисии. Основният аргумент е във връзка с това, че парламентът прие агенти на бившата Държавна сигурност да не участват в състава на комисии в парламента. Янаки Стоилов предложи да не се гласува сега съставът на тази комисия, за да имат време парламентарните групи да направят проверка на ка дидатурите си.Искра Фидосова от ГЕРБ изрази несъгласие с това предложение. Според нея е удачно всяка една парламентарна група да направи проучване за кандидатите си и да преценят дали те могат да влязат в състава на една такава комисия. От ГЕРБ са направили проверка на кандидата си, обясни Фидосова. Петър Мутафчиев каза, че предложението на Янаки Стоилов е във връзка с това в комисията да няма хора, които по някакъв начин са зависими от ДАНС. По какъв начин тези хора ще контролират тази служба, попита Мутафчиев. Димо Гяуров от Синята коалиция предложи да се излъчи състав, след което лицата да бъдат подложени на проверка и ако се открие такава принадлежност, съответния човек да бъда отстранен. Според Румен Петков по този начин се институционализира разкриването на агенти. Той каза да се приеме предложението на Стоилов и да се развие въобще за достъпа на действащи агенти. Принципите, които се залагат сега, всеки един момент могат да рефлектират върху всяко една парламентарна група, коментира той.

Иван Костов ще председателства комисията за контрол над ДАНСБългария / Политика 29.07.2009г. / 13:38ч.
Лидерът на ДСБ и съпредседател на групата на "Синята коалиция" Иван Костов ще е първият ротационен председател на комисията за контрол над Държавната агенция "Нацианална сигурност" /ДАНС/. Това решиха депутатите при попълването на състава на парламентарните звена. Според парламентарния правилник комисията за борба с корупцията и структурата за контрол на ДАНС се председателстват на ротационен принцип през две пленарни сесии от представители на групите извън ГЕРБ. Както при комисията за борба с корупцията, така и при тази за ДАНС, народните представители решиха ротацията да започне от най-малката по численост парламентарна група - РЗС. Тъй като обаче лидерът на РЗС Яне Янев трябва да председателства и антикорупционната комисия, той се оттегли от ръководния пост в звеното за контрол над ДАНС и отстъпи мястото на втория според ротацията – Иван Костов. От левицата отново възразиха, че с приемането на този принцип на ротация, социалистите ще бъдат лишени от възможността да ръководят структурата. От БСП пак отбелязаха, че е прокаран фиктивно и принципа на паритет, а на практика опозицията има само двама представители – на БСП и на ДПС, докато останалите групи подкрепят най-голямата – ГЕРБ. Нормално е вие от левицата да не започнете да ръководите тази комисия, след като доскоро управлявахте страната, естествено е да се направи една проверка на предишното правителство, репликира зам.-председателят на парламента Лъчезар Иванов от ГЕРБ. В комисията за контрол над ДАНС влязоха шестима народни представители – по един от всяка парламентарна група. Избрани бяха Димитър Дъбов от левицата, Камен Костадинов от ДПС, Иван Костов от десницата, Волен Сидеров от "Атака", Яне Янев от РЗС и Иван Петров Иванов от ГЕРБ. Със 75 гласа "за", 151 "против" и 1 "въздържал се" след гласуване и прегласуване беше отхвърлено предложението на Янаки Стоилов от левицата да се отложи сформирането на комисията, за да се направи справка и да не могат актуални сътрудници на сегашните служби да влязат в звеното за контрол над ДАНС. Идеята е да няма хора, зависими от ДАНС, как например нещатните сътрудници на агенцията, ще я контролират, аргументира се и Петър Мутафчиев от Коалиция за България.Димо Гяуров от "Синята коалиция" заяви, че има смисъл в идеята действащи агенти да не могат да участват в комисията. Той обаче отхвърли искането да се отлага гласуването на състава. Гяуров предложи да се запише, че одобрените членове на звеното, ще бъдат проверени за съпричастност и в случай, че такава бъде открита, те да бъдат отстранени чрез ново гласуване.По този начин ще бъдат осветлени агенти на спецслужбата, репликира Румен Петков от БСП.И предложението на Гяуров беше отхвърлено, след като групата на ГЕРБ се въздържа.

Правителството на Станишев, е укривало истинското финансово състояние на държаватаБългария / Икономика 29.07.2009г. / 13:48ч.
Тежка финансова ситуация е заварил кабинетът „Борисов".Това обясни Симеон Дянков министър на финансите. 2,5 млрд. лв. е дупката в бюджета, посочи той.Това не може да се събере само от съкращение на разходи, смята финансист номер едно.Той предлага тази сума да се раздели на две части. 50 % ще се покрие със съкращаване на разходи, а за попълване на другите 50 % от сумата ще се търсят допълнителни начини.Целта на кабинета е постигане на неутрална бюджетна позиция. Бюджетът за 2009 не е актуализиран, каза още Симеон Дянков.Той припомни, че предходното правителство е изработило макрорамка на бюджета при икономически растеж от 4,7 %. Тази цифра обаче не е действителна към момента.Икономическият спад на страната ще бъде 6,3 %, прогнозира Симеон Дянков.Направен е анализ на приходите за първите шестмесечие за годината. 16 % са по-малко събиранията спрямо, това което е бюджетирано.

Далай Лама ще пристигне на посещение в Германия
Тибетският духовен лидер Далай Лама днес ще отпътува от Полша за Германия. Той ще се срещне с редица германски политици и ще произнесе реч пред студентите във Франкфурт, предаде „Дойче веле”.Днес Далай Лама ще получи грамота, с която ще бъде удостоен за почетен гражданин на Варшава, след което ще отпътува за Германия. Визитата му в Германия ще започне със среща с премиера на провинция Хесен Роланд Кох. Очаква се двамата да обсъдят ситуацията в Тибет.

Информация от Обективно.ком към 14 часа

Няма коментари: