понеделник, 20 юли 2009 г.

КУБЧЕТО НА РУБИК НА 22 ЮЛИ 2009


Кой как реди кубчето на Рубик на българите вече е ясно. Тактиката на лидера на ГЕРБ за подписването на Меморандум бе много добра, направо отлична – успя да накара тези, които се биеха в гърдите преди изборите, че ще го подкрепят, многократно да го потвърдят това пред обществото днес. Направиха го. Опозицията БСП и ДПС губят и на 22 юли 2009 – втората им загуба след изборите. Ще сме свидетели от тук нататък на заложените им стратегически ходове за управлението на страната, а такива има! Както и от страна на РЗС и Синята коалиция, така и от страна на тъмно-червената кафява партия Атака.

20 юли 2009 09:48 по Агенция “Фокус”
Очаква се парламентарната група на ГЕРБ и трите десни парламентарни групи – Синята коалиция, РЗС и Атака – да проведат поредните разговори, за да уточнят формата на сътрудничество и парламентарната подкрепа на правителството.
На 22 юли се очаква да бъде официално оповестен докладът на Европейската комисия за България в областта на правосъдието и вътрешните работи.
На 22 юли (сряда)ще се проведе и първото пленарно заседание на 41-ото Народно събрание след встъпване на депутатите в длъжност.
На 23 юли, пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще обяви имената на министрите в бъдещото правителство. Ясни са шестима министри от кабинета на Бойко Борисов Имена на министрите от новия кабинет до момента са - Йорданка Фандъкова – на образованието, Симеон Дянков – на финансите, Цветан Цветанов – на МВР, Вежди Рашидов – културата, Маргарита Попова - на правосъдието, Николай Младенов – на отбраната.Неизвестни остават ресори като икономика, транспорт, социално и здравно министерство, регионално развитие, земеделие, екология, евентуално спорт.

Отговор на ББ по повод поредната инсинуация от РЗС: „Нито съм търсил Абаджиев, нито Семов, нито който и да е, свързан с тази партия”, категоричен бе ББ.

Бойко Борисов : ...смята, че в края на този мандат може да се пристъпи към гласуване за Велико народно събрание. ...В ГЕРБ не се страхуват от нови избори. Според лидера им, те биха получили с 300 хил. повече гласове, а партиите, които не го подкрепят, ще изгубят изборите. ... Борисов потвърди, че Евдокия Манева и Марин Райков са поканени да участват в изпълнителната власт. Те няма да бъдат министри. Борисов коментира, че Румяна Желева ще се справи еднакво добре като еврокомисар и като външен министър. Той е решил лично за себе си кой пост е по-подходящ, но днес ще се водят разговори и с Брюксел по въпроса. Ако Меглена Кунева помага по някакъв начин на правителството, ще й бъде предложено да го прави. Но ГЕРБ ще има свой еврокомисар, категоричен беше той.
Цветан Цветанов: Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също бе категоричен, че не са водени преговори с РЗС или с членове на партията. „Ние ясно и категорично сме заявявали, че за нас не разпределението на постове трябва да бъде водещо, а защитата на националните интереси на страната и даване на възможността този вот на доверие, който получи ПП ГЕРБ със 116 депутати и над 1,6 млн. български избиратели, да изпълним ангажимента към голямата част от българското общество. Това е съставянето на самостоятелен Кабинет и носенето на цялата политическа отговорност”, каза той. ... „Днес България е променена с ново мнозинство, което трябва да бъде диалогично и да работим само и единствено в интерес на България”, добави председателят на ПП ГЕРБ. Относно необходимите антикризисни мерки, Цветан Цветанов заяви, че те са залегнали в програмата на ГЕРБ, но поясни, че първо трябва да се направи актуализация на Републиканския бюджет. На въпрос дали ще има реформи в МВР Цветанов заяви, че ще бъде направено това, от което има нужда в МВР.
Цветан Цветанов: Не разпределението на постове трябва да бъде водещо, а защитата на националните интереси :... Българското общество ще разбере, че може да бъде направена и реална реформа в българския политически спектър и в българската политика, която да отговаря съответно на националните интереси, заяви той. Той обясни, че всяка една от политическите формации е в правото си да вземе своето политическо решение за това дали да подпише меморандума. „Ние предлагаме една национално отговорна политика на бъдещия Кабинет на България и съм убеден, че с това, което предлагаме, по никакъв начин няма да нарушим политическата идентичност или принципите, на която и да било от политическите формации, защото това, което предлагаме в проекта на меморандума, е само от национално отговорни приоритети, които смятам, че всяка една от политическите формации е заложила и е говорила по време на предизборната кампания като приоритети в тяхната политика”, обясни той. „Меморандумът беше една форма на намерение за бъдещото оформящо се мнозинство, което би могло да подкрепи законодателни промени, от които се нуждае България”, добави той. Според Цветанов България се нуждае и от конституционни промени. По думите му меморандума и антикризисните мерки, които трябва да бъдат приети с актуализацията на бюджета и с Избирателния кодекс, са приоритети, които няма партия, която да не ги е декларирала по време на кампанията.
На въпрос какъв сигнал ще дадат партиите, които не подпишат меморандума Цветанов отговори: „Начинът и формата за предлагането на този меморандум беше от ясно заявеното от политическите формации в изборната нощ за подкрепата и възможността ГЕРБ да състави самостоятелен Кабинет и те ще го подкрепят без абсолютно никаква условност. Ако не получим тази подкрепа с този меморандум, който дава една воля за всичко това, което бе казано многократно в изборната нощ и след това в участието на доста от политическите лидери на политическите формации в националните медии, за мен тогава остава въпросът – кога са били искрени – в изборната нощ и след това или след разговорите, когато ние ясно сме заявили принципната позиция на партията, която съответства на това, което е заявявано от тях и на това, което е като очакване на българските граждани”.
... Официално съставът на правителството ще бъде обявен на 23 юли.
РЗС няма да участва в преговорите с ГЕРБ в 10 часа на 20 юли 2009. „Това е така, защото считаме, че не е необходимо да подписваме меморандум. Ние оставаме така както сме се договорили с Бойко Борисов да подкрепим правителството му за 6 месеца. Ние не считаме, че меморандумът е европейски политически документ”, заяви той.... РЗС ще продължи преговорите, само когато има среща на лидерско ниво. „РЗС на никакви нива няма да участва в изпълнителната власт и такъв документ ще бъде внесен на съвета днес. Единствено и само искаме да подпишем споразумение за съвместни законодателни инициативи. Не може да има нищо друго между две демократични партии освен споразумение”. Янев каза, че РЗС не се страхува от предсрочни избори, защото за партията е по-важно следващото правителство. „Не е здравословно да се израства с гигантски размери за кратко време. РЗС счита че този мандат на 41 НС трябва да бъде прекратен предсрочно, да се свика ВНС с цел приемане на нова конституция. Безсмислено е да се прави каквото и да е, ако не се стигне до конституционно мнозинство в парламента, което да вземе съдбоносни за нацията решения”...тъй като е първата политическа партия, която още в изборната нощ обяви, че е за предсрочни избори, но не за обикновено, а за Велико народно събрание, декларира още УС на РЗС.
... Ние няма да подпишем предложения меморандум, защото в него няма нищо паметно и не можем да нарушим европейската политическа практика. Меморандумът е една бележка, която е ненужна, тъй като преди месеци съм се разбрал с Бойко Борисов, че ще получи нашата подкрепа. Това каза лидерът на „Ред, законност и справедливост” в предаването „Тази сутрин” на БТВ. Той смята, че отговорността в политиката трябва да бъде персонална, а не обща. Янев заяви, че РЗС няма да допусне никой да се меси във вътрешните й работи. „Ние не сме изкушени от желанието да влизаме в изпълнителната власт. Ние можем да чакаме, много можем да чакаме”, обясни лидерът на РЗС. В партията искат мандатът на този парламент да бъде възможно най-кратък, защото проблемите на държавността могат да бъдат решени само след свикване на Велико народно събрание и смяна на Конституцията. Яне Янев беше категоричен, че няма да отиде на консултации с ГЕРБ, защото на срещите досега са били говорени само общи приказки. „Държавата няма време да чака политическото празнословие. Необходими са конкретни и бързи действия”, добави той.


Атанас Семов - заместник–председател на Народното събрание от „Ред, законност и справедливост” (РЗС): БСП и ДПС са безусловна опозиция, за които е полезно и за нацията е нужно да бъдат изолирани от всякакъв властови ресурс - Това каза в интервю за предаването „Неделя 150” на БНР .Меморандумът на ГЕРБ беше написан по начин, по който изразява вижданията и намеренията на ГЕРБ като политическа сила с най-голямо представителство. В този си вид обаче той не налага подпис от никого, освен подпис, че сме запознати с намеренията на ГЕРБ. „Въпросът за мнозинството и малцинството – повече от ясно е, че когато една парламентарна партия не участва в правителството със свои министри, то тя не е част от управляващото мнозинство, а е в опозиция”, обясни Семов. По думите му - въпреки това няма пречка въз основа на ясни принципи за управление на държавата да подкрепят правителство на ГЕРБ. Той заяви още, че РЗС не се нарежда като опозиционна партия до БСП и ДПС. „БСП и ДПС са безусловна опозиция, за които е полезно и за нацията е нужно да бъдат изолирани от всякакъв властови ресурс”.На въпрос защо Яне Янев е дал на ГЕРБ шест месеца, Атанас Семов заяви, че е нормално в тези шест месеца да се види дали ПП ГЕРБ ще следва принципите, които е обявила.
Иван Иванов - народният представител от Синята коалиция в 41-вото Народно събрание : Най-добрият вариант е коалиция, скрепена с коалиционно споразумение - по радио “Фокус” – Велико Търново. „Ние категорично заявихме, че в период на тежка икономическа криза България има нужда от стабилно правителство, подкрепено от стабилно парламентарно мнозинство”, заяви на поляната под връх Бузлуджа Иван Иванов. Депутатът допълни още, че според практиката в страната и в другите европейски държави най-добрият вариант е коалиция, скрепена с коалиционно споразумение, което гарантира парламентарна подкрепа. „В момента, когато бъде гласувано правителството на ГЕРБ, което ние ще подкрепим, не знаем след няколко месеца при тежките изпитания, когато трябва да бъдат взети трудни и непопулярни решения, дали част от тези партии, които сега се кълнат, че подкрепят ГЕРБ, няма да яхнат първи вълната на популизма и да оттеглят подкрепата си. ГЕРБ решиха да поемат цялата политическа отговорност и ние им желаем успех. Ще ги подкрепяме при всичките им действия, които са за доброто на обществото”, категоричен бе Иванов.
Димо Гяуров - член на ПГ на Синята коалиция в интервю за предаването “Неделя 150” на БНР.: Готови сме да помагаме във всичко, защото изхождаме от разбирането, че ГЕРБ и Синята коалиция са братски партии .Никакви пируети няма в поведението на Синята коалиция. Той поясни, че още от начало е заявено, че този меморандум е слаб като съдържание и ненужен за Синята коалиция документ, тъй като от тях е заявена подкрепата за ГЕРБ. Гяуров заяви, че в декларацията, представена в петък на ГЕРБ, ясно е изразено, че Синята коалиция подкрепя правителството на ГЕРБ. Той добави, че в тази декларация се предлага на ГЕРБ да ползва цялата програма на Синята коалиция. Гяуров допълни, че меморандумът на ГЕРБ не е ясна целта му и преназначението му. „Този документ в този му вид ние няма да го подпишем. Заявяваме подкрепа на правителството при гласуването му през следващата седмица”.Димо Гяуров заяви още, че от Синята коалиция ще подкрепят всички разумни действия на бъдещото правителство, действия, които съвпадат с предизборната програма. „Заявяваме, че сме готови да помагаме във всичко, защото изхождаме от разбирането, че ГЕРБ и Синята коалиция са наистина братски партии”, каза още Димо Гяуров.
Волен Сидеров: Поддържаме нашата подкрепа за едно управление на ГЕРБ - в интервю за предаването “Неделя 150” на БНР ... Волен Сидеров заяви, че текстовете в меморандума на ГЕРБ са алгоритъм, програмна схема, по която да започне промяната в България. „По тази програма ние нямаме никакви възражения”, добави лидерът на „Атака”. „Поддържаме нашата подкрепа за едно управление на ГЕРБ, тъй като те са спечелили изборите”, каза още Сидеров. Относно позициите на Синята коалиция и „Ред, законност и справедливост” за подписването на меморандума с ГЕРБ, Волен Сидеров заяви, че те не могат да се оправдават с присъствието на трета партия в една схема за съгласие. „Никой не задължава Синята коалиция и РЗС да приема нашите идеологически виждания или програма”.

Няма коментари: