петък, 24 юли 2009 г.

В ОЧАКВАНЕ НА НОВИЯ ПРЕМИЕР И ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ

“Държавен вестник” – Указ 274 от 23 юли 2009
Президентът Първанов издаде указ с предложение парламентът да избере Бойко Борисов за премиер
Президентът Георги Първанов издаде указ, с който предлага на 41-то Народно събрание, въз основа на успешно приключилия проучвателен мандат за съставяне на правителство, да избере Бойко Борисов за министър-председател. Указът номер 274 е подписан на 23 юли и е публикуван в днешния брой на "Държавен вестник".
Кандидатът за премиер връчи вчера на държавния глава предложението за структура и състав на Министерския съвт с мандат на ГЕРБ.
Парламентът ще гласува проектокабинета на извънредно заседание на 27 юли, понеделник.

ОБЗОР от Агенция „Фокус”
ДПА: България има ново правителство Кандидат-премиерът на България Бойко Борисов представи състава на новото си правителство, предаде ДПА, позовавайки се на българските медии. Новият кабинет се състои от 15 министри, сред които бившия служител в Световната банка Симеон Дянков, който ще бъде бъдещият министър на финансите и прокурора Маргарита Попова, бивш началник на специален екип, разследващ измами и злоупотреби с европейски фондове в България, която е предложена за министър на правосъдието. Счита се, че номинацията на Попова е опит на новия премиер да върне в България спрените европейски средства. Миналата седмица президентът Георги Първанов даде мандат на досегашния кмет на столицата София Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ спечели 40 % от доверието на българите на парламентарните избори в страната този месец. Очаква се парламентът да одобри състава на кабинета в понеделник, припомня агенцията.

„Русский репортер”: Бойко царува... След убедителна победа на дясната популистка партия ГЕРБ на парламентарните избори за никой не остана съмнение, че неформалният лидер на партията, кметът на София Бойко Борисов, ще заеме на 27 юли поста на министър-председател на страната. Веднага след победата на изборите Борисов преустанови два енергийни проекта с Русия – строежа на АЕЦ „Белене” и газопровода „Южен поток”. В интервю за „Русский репортер” бъдещият премиер разкри тайните на своята славянска душа. С влизането в просторния кабинет бяхме посрещнати от аромат на скъпи пури, пишат пратениците на руското издание. Борисов седеше на неголямо бюро с дълга пура в ръка. „Бих нарекъл сегашните отношения между София и Москва приятелски. Десетилетия наред България беше известна в Русия със своите цигари, краставици, домати, вина, коняци. Ние трябва да възстановим моста с Русия, за да не губим този огромен пазар. Много загубихме. Опитваме се да си върнем загубеното, подписвайки споразумението с „Газпром” за прокарване на газопровода „Южен поток”. Само че хората са недоволни от това, че договорът бе подписан тайно, през нощта и ние като държава не знаехме, какво подписваме. Опозицията твърди, че българският народ е бил измамен. Може би сме подписали най-изгодния за България договор, но дайте да го прочетем отначало,” казва Бойко Борисов в интервюто за „Русский репортер”. На въпрос на „Русский репортер” с какво е свързана тази тайнственост Борисов отговаря, че няма представа. „Затова се обявих против подписването на договора,” казва той.

Ройтерс: Кандидат-премиерът на България включи реформисти в новото правителство Кандидат-премиерът на България Бойко Борисов предложи реформисти в състава на новото правителство на страната след произведените в началото на този месец парламентарни избори. Днес той обяви, че дясноцентристкото правителство, което ще бъде сформирано само от представители на неговата партия ГЕРБ, която победи на вота на 5 юли, ще бъде правителство на малцинството, предаде Ройтерс. Борисов се ангажира, с помощта на новия кабинет да изкорени корупцията, да се пребори с престъпността и да възвърне доверието на европейските институции към най-бедната страна-член на ЕС. 50-годишният Борисов представи кандидатурата на Симеон Дянков, икономист, работил в Световната банка за финансов министър и вицепремиер, а прокурорът Маргарита Попова, известна както в България, така и в Брюксел с разследванията си около измамите с еврофондове ще бъде министър на правосъдието. Бойко Борисов представи на президента Георги Първанов министерския състав на кабинета днес, който се очаква да бъде приет от парламента в понеделник, с подкрепата на други десни партии.

АФП: Кандидат-премиерът на България Бойко Борисов представя новото си правителство Кандидат-премиерът на България Бойко Борисов представи на президента Георги Първанов новото си правителство на малцинството, предаде АФП. Съставът на правителството трябва да бъде одобрен в понеделник от Народното събрание.Три десни формации в парламента обещаха подкрепата си за правителството на ГЕРБ, която има 116 от 240 депутати в Народното събрание – АТАКА, Синята коалиция и Ред, законност, справедливост.

Би Би Си: Запознайте се с новия български премиер България вече има нов премиер. Бойко Борисов – бивш бодигард и спортист, последно заемал поста на кмет на столицата София най-вероятно ще стане новият министър председател на страната, съобщи кореспондент на британската телевизия Би Би Си от София. Борисов обеща на българите да изкорени престъпността и да елиминира корупцията в най-корумпираната държава в Европейския съюз. По-късно днес се очаква телевизията да излъчи интервю с бъдещия премиер, се посочва още в електронното издание на медията.

Макфакс: Бивш агент ще бъде министър в новото българско правителство
Скопие. Новото българско правителство, което трябва да бъде гласувано от парламента в понеделник, ще има министър, който е работил за тайните служби от времето на комунизма, пише македонската агенция Макфакс. Мандатоносителят Бойко Борисов предложи директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, бивш сътрудник на разузнавателната и контраразузнавателната служба, за министър без портфейл, който ще отговаря за българите в чужбина, посочва агенцията. „След 2001 година, когато беше обявено, че е бил сътрудник на разузнавателните служби, Димитров обясни, че е отговарял за документите в чуждите архиви, сред които на Ватикана и Италия. Първоначално Димитров трябваше да бъде назначен за председател на парламентарната комисия за култура, но парламентът реши агентите от тайните служби да не бъдат избирани за председател и заместник-председатели на парламента. Бойко Борисов вчера представи на президента Първанов състава на новия кабинет, който трябва да бъде избран в понеделник”, отбелязва Макфакс.


Вътрешни новини:
15 министри и един министър без портфейл има в новото правителство. Това стана ясно от Бойко Борисов, който връчи имената в новия кабинет на президента, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Двама ще са вицепремиерите – Цветан Цветанов и Симеон Дянков. По думите на Борисов съставът на кабинета е направен много лесно. Отказът на Десислава Танева от поста на земеделски министър бил по нейно желание, защото „не може да понесе публичния натиск”. Тя е поискала да остане в парламента. По отношение на структурните промени в Министерски съвет Борисов съобщи, че се закриват Министерството на извънредните ситуации и МДААР. Ще бъде създадено звено към МС, което ще се занимава с контрола на еврофондовете. Това звено ще бъде съгласувано с Брюксел.„Разбрал съм се с колегите в парламента да не излизат в такава отпуска, каквато им се иска”, каза Бойко Борисов. Той допълни, че комисиите ще работят през летния сезон, за да се приемат необходимите промени./ Агенция „Фокус”

Съставът на новия кабинет на ГЕРБ / Агенция “Фокус”.
Бойко Борисов - председател на МС
Заместник на МС и министър на вътрешните работи - Цветан Цветанов
Заместник на МС и министър на финансите - Симеон Дянков
Министър на регионалното развитие и благоустройството - Росен Плевнелиев
Министър на труда и социалната политика - Тотьо Младенов
Министър на отбраната - Николай Младенов
Министър на външните работи - Румяна Желева
Министър на Правосъдието - Маргарита Попова
Министър на образованието, младежта и науката - Йорданка Фандъкова
Министър на здравеопазването - Божидар Нанев
Министър на културата - Вежди Рашидов
Министър на околната среда и водите - Нона Караджова
Министър на земеделието и храните - Мирослав Найденов
Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Александър Цветков
Министър на икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков
Министър на физическото възпитание и спорта - Свилен Нейков
Министър без портфейл - Божидар Димитров/ Агенция „Фокус”

Десислава Танева: Не искам да съм причина кабинетът да бъде обвиняван, че няма да работи за държавническия интерес Не искам да стана причина кабинетът да бъде обвиняван, че няма да работи първо за държавническия интерес. Това каза пред журналисти депутатът от ГЕРБ Десислава Танева, която отказа да стане министър на земеделието и храните, предаде репортер на Агенция “Фокус”.„Аз съм влязла в политиката при една изключителна моя кариера в личен план. Аз съм работила по правилата в този сектор и при всички тези години, съм виждала какви са недостатъците на всички правителства и какво може да се направи. От г-н Борисов съм видяла волята тази държава да се промени. За мен кариерата не е цел в живота ми. Аз не искам да допусна, и аз да стана причина, кабинетът да бъде обвиняван, че няма да работи първо за държавническия интерес. България има огромен шанс екип от хора професионалисти да управляват тази държава в полза на обществото. В никакъв случай не искам аз да допусна да поставят това под съмнение”, обясни тя. „Решението, което взех, е вследствие на породили се съмнения, че член от кабинета няма да работи в полза на обществото, а ще има конфликт на интереси в неговата си работа. Вярвам, че България има шанс да състави първото си демократично правителство, което ще работи за силна и правова държава и аз искам да работя за това”, каза още Танева. „За мен не е важно да бъда в изпълнителната власт. За мен е важно това да бъде най-успешният кабинет на държавата. За мен е важно да създадем правила, които са ефективни, хората да са доволни и ние да се развиваме”, добави Танева. / Агенция „Фокус”

Новите министри ще положат клетва в понеделник .Новите министри ще положат клетва в понеделник в 10.00 часа в Народното събрание, обяви бъдещият премиер Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Борисов покани официално президента Георги Първанов да присъства на церемонията. На церемония в Гербовата зала в Президентството държавният глава каза, че приема предложените кандидатури за министерски кресла и в най-бърз срок ще отправи предложение до Народното събрание за избор на Бойко Борисов за министър-председател, както и за предложените структури промени и персонални предложения за министри. По думите на президента това дали кабинетът се е справил успешно може да реши само избирателят след четири години. Според президента избраната от Борисов формула за състав на правителство е трудна, но в същото време това е отговорност пред българския избирател. / Агенция „Фокус”

Цветан Цветанов за кабинета: Всички са добри професионалисти в своята област Когато г-н Борисов предлага структурата и кабинета, предполагам, че е направил всичките си изводи от това, което би могло да последва. Това каза в кулоарите на парламента бъдещият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.Цветанов бе потърсен за коментар на това, че Божидар Димитров ще бъде министър в новия кабинет. Цветанов обясни, че Бойко Борисов познава Божидар Димитров от дълги години и се е запознавал лично с делото му. „Ние излизаме от хипотезата, че той няма такава зависимост, която се предполага за бивши агенти на Държавна сигурност”, обясни Цветанов. На заседанието на Народното събрание в понеделник ПГ на ГЕРБ ще предложи кандидатурата на премиера и след това министър-председателят ще предложи кабинета. Предполагам, че след като г-н Борисов бъде избран в понеделник, той ще получи подкрепата и за проектокабинета, който предлага, каза Цветанов. ГЕРБ не са коментирали как да се гласува новото правителство – анблок или поотделно. Цветанов обясни, че в понеделник Синята коалиция вероятно ще предложи процедура за отделно гласуване и депутатите ще решат как да бъде приет новия кабинет. По повод състава на новото правителство той заяви: „Всички без изключение са добри професионалисти в своята област и сфера”. Според него министрите на ГЕРБ ще могат да отговорят на професионалната общност в областите, които ще представляват. По повод избора на министрите Цветанов каза: „Винаги се водим от качествата, а не от приятелството”. В правителството на Борисов Цветанов ще бъде вицепремиер по сигурността и обществения ред. Агенция „Фокус”

Яне Янев: Ще подкрепим правителство на Бойко Борисов, ако ще да има 5 министри агенти на ДС Ще подкрепим правителство на Бойко Борисов, ако ще - да има 5 министри агенти на Държавна сигурност. Това заяви в парламента председателят на партията и на Парламентарната група на РЗС Яне Янев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Янев бе категоричен, че според Конституцията, премиерът сам си съставя правителството и носи отговорност за състава му. Ето защо РЗС подкрепя правителство на Бойко Борисов без значене от състава му. Янев коментира, че ако има криминално проявени в администрацията на новия кабинет, то РЗС ще информират премиера и ще запазят мълчание за 180 дни. Ако дотогава няма предприети действия от премиера, ще информират обществото. По думите на Янев „някои хора се опитват да пробутат кадри” на Борисов, а той не бил „свръхчовек да знае кой какъв е”. В рамките на следващите два месеца РЗС ще внесе в парламента редица лустрационни текстове. Според тях не може агенти на ДС да стават дори и кметове. „Не може висши кадри от комунистическата номенклатура да заемат висши постове”, заяви Янев. / Агенция „Фокус”

Волен Сидеров: "Атака" ще подкрепи кабинета на Бойко Борисов.Мога да се надявам, че г-н Борисов е направил добър екип. Това каза в парламента председателят на "Атака" Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Сидеров заяви, че "Атака" ще подкрепи кабинета на Бойко Борисов. По думите му - вероятно няма да се приеме предложението на Синята коалиция всеки от министрите да бъде гласуван отделно. „Практиката досега е да се гласува анблок. Това е едно доверие към министър-председателя, който е подготвил своя екип, предлага го. Предполага се, че той достатъчно добре го е обмислил”, каза още той. Сидеров обясни, че част от предложените министри вече ги познава. „Нямам нещо лично против Божидар Димитров. Познавам го от години. Познавам го и като човек със сериозни заслуги за историята на България, за популяризиране на българската история”, коментира Сидеров.Той уточни, че за него разкриването на абсолютно всички държавни тайни е било грешка, която предишното мнозинство е направило. „Одобрявам да има министерство за българите в чужбина. Това е една идея, която "Атака" е предлагала. Това е добра идея. Ние трябва да привлечем българите от чужбина. Ние трябва да привлечем бесарабските българи, да им се предложи тук гражданство без никакво затруднение. Трябва да им се предложи оземляване. Това е много важен демографски въпрос”, каза той./ Агенция „Фокус”

Синята коалиция иска поединично гласуване на новите министри и няма да подкрепи Божидар Димитров Синята коалиция иска министрите в бъдещия кабинет да бъдат гласувани от Народното събрание поединично, а не - анблок. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на парламентарната група на Синята коалиция Мартин Димитров, предаде репортер на Агенция “Фокус”.„Да се надяваме, че това правителство ще бъде успешно, защото се прави в много тежка ситуация за България. Специално Божидар Димитров е неприятна изненада за нас, тъй като вчера българският парламент по предложение на Синята коалиция гласува решение, с което бившите сътрудници на Държавна сигурност не могат да заемат постове в българския парламент. Затова направо започнаха да стават направо министри. Това е много обезпокоително за нас. Има едно чисто и почтено решение в една такава ситуация, а именно да се гласуват поотделно всички министри и всеки министър да получи поотделно подкрепа”, каза Димитров. По думите му - тяхното предложение трябвало да бъде прието, тъй като това е правилният ход. „Когато става дума за Божидар Димитров, той няма да получи нашата подкрепа”, заяви съпредседателят на Синята коалиция. Мартин Димитров подкрепят премиера и структурата на кабинета „Борисов”. / Агенция „Фокус”

Парламентарната група на Коалиция за България няма да подкрепи правителството на Бойко Борисов Това стана ясно от думите на Ангел Найденов, член на групата, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Найденов - заявеното до този момент от ГЕРБ като политика, както и демонстрираното поведение в пленарна зала, изключват подкрепата от страна на Коалиция за България на бъдещото правителство. „В духа на вече декларираната и заявена от нас конструктивност, пожелавам успех на г-н Борисов. Иска ми се да вярвам, че демонстрираната увереност от него в способността да състави кабинет, е обвързана и с необходимата парламентарна подкрепа и се надявам, че на 27-и България ще има ново правителство”, каза Ангел Найденов. По думите му българското общество се нуждае от стабилност. Той подчерта, че иска да се знае доколко тази парламентарна подкрепа е резултат на договорки. Надявам се да няма задкулисни споразумения и зависимости на г-н Борисов, коментира Найденов./ Агенция „Фокус”

ДПС обмислят кабинета събота и неделя
Юнал Лютви не се ангажира със становище дали в понеделник ДПС ще подкрепи предложеното от Бойко Борисов правителство. Той каза, че ДПС ще проведе заседание и в неделя в късния следобед ще имат становище по този важен въпрос. Помолен да заяви личната си позиция Лютви отказа и изтъкна, че парламентът не представлява само себе си, а и партията. /News.bg

Няма коментари: