четвъртък, 30 юли 2009 г.

ОЛАФ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ

Прав е омбудсманът. А лошите управленски и административни практики ББ започна “да ги бори” – публична информираност по управленските решения на кабинета му. Примерът е даден, остава да се внедри повсеместно по веригата!

Без децентрализация няма демокрация! /Гиньо Ганев, омбудсман на Република /БългарияBulgarian Post /30.07.2009 г.
Винаги съм казвал, че общините стоят най-високо в конституционната йерархия на държавата. Знаете ли защо? Защото са най-ниско! Местните органи на властта са най-близо до хората и техните проблеми. Затова още през 2006 г. определих като фундамент на политиките на омбудсмана принципите на доброто управление и свързаното с тях право на всеки гражданин на добро управление и добра администрация. Гражданският контрол, който омбудсманът осъществява върху държавните и общински органи и техните администрации, както прочее и самото право на добро управление, не се свеждат само до качеството на административните услуги. Те са пряко свързани с подобряването на качеството на живот на българските граждани.
Сред най-важните стъпки в тази насока са ефективната регионална политика и реалната децентрализация на властта, при която решенията се вземат най-близко до местните общности, хората са овластени да участват в управленския процес, а органите на властта се вслушват в техния глас. Децентрализацията, защитата на гражданските права, подобряването на условията за живот чрез подобряване на качеството и достъпността на административните и социални услуги, укрепването на местното самоуправление, борбата с корупцията - всички тези, а и много други явления имат една пресечна точка - принципите на добро управление. Тяхното прилагане на местно ниво има за цел да спомогне за успешното решаване на сложните проблеми на развитието и модернизацията на населените места и подобряването на условията за живот, работа и образование в тях.
С това разбиране през 2007 година, след широко обсъждане и консултации, омбудсманът оповести публично своя документ „Правата на хората, децентрализацията и местната власт. Препоръки към общините". Този официален акт тогава очерта принципите на добро управление, които местните власти следва да прилагат и редица конкретни препоръки на омбудсмана за разширяване на гражданското участие, подобряване на финансовото управление, модернизирането на административното обслужване и др. Тези препоръки бяха адресирани до органите на местното самоуправление и местната администрация, до областните управи, местни граждански структури и медии. В последствие те бяха представени и дискутирани на множество срещи, организирани от омбудсмана в цялата страна. Повече от 35 общини в досега са се ангажирали и с нарочни протоколи да изпълняват препоръките на омбудсмана.
След много проверки, анализи и обсъждания на приложението на тези омбудсмански идеи, включително в рамките на проектни инициативи, подкрепени от Оперативна програма «Административен капацитет» и Европейския социален фонд, в средата на м.юли т.г. адресирах до всички общински съвети, кметове и местни админстрации разширен и актуализиран каталог от препоръки за управленски мерки и инициативи на местно ниво, насочени към последователно въвеждане на принципите на добро управление в общините. В този документ, озаглавен «Ново качесто на живот в общините. Доброто управление зачита правата на хората», са представени и някои виждания на омбудсмана по концептуалните аспекти на регионалната политика и децентрализацията на властта от гледище на правата на гражданите.
С това омбудсманът на Република България за пореден път изразява волята си да осъществява независим граждански контрол върху процеса на децентрализация и прилагането на принципите на добро управление на местно ниво, така че в максимална степен да бъдат зачитани правата и свободите на гражданите и свързаните с тях интереси на местните общности. Той ще прави този контрол и на базата на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво, приета във Валенсия на 15-16 октомври 2007 г.
Убеждението е, че пълноценното въвеждане на принципите на добро управление в общините ще сведе до възможния мининум лошите административни и управленски практики, ще активира местните общности и ще допринесе за изграждането на чувство за социална принадлежност и гражданска солидарност, а оттам и за по-добро качество на живота в българските общини. Затова казвам на висок глас - без реална децентрализация на властта - от централните органи към общините и от общинските центрове към кметствата - няма реална демокрация.

Ами ще има припокриване г-н Костов! Контролът е висша форма на доверие, което преди това трябва да се придобие. Колко години се изгубиха (20 например), за да разбере обикновения човек, че не може да ви се довери напълно? Сега си трайте и работете за просперитете на страната, която и с ваша помощ е докарана до този хал.

Костов: Има припокриване на функциите на МВР и ДАНС
30.07.2009, 18:07 (обновена 30.07.2009, 18:19)
Има проблем с припокриването на функциите на служби на МВР и задачи, които са дадени на ДАНС. Това заяви председателят на парламентарната Комисия за контрол на ДАНС Иван Костов.
Той е категоричен, че в най-скоро време този проблем трябва да бъде решен. Днес се проведе първото познавателно заседание на комисията, на което е определено в двуседмичен срок да се предложат правила за действие.
Според Иван Костов са необходими законодателни промени за дейността на ДАНС и нормативните уредби на специалните служби. Иван Костов - председател на Комисията за контрол на ДАНС заяви:"Има такъв проблем, че има припокриване на функциите между Министерството на вътрешните работи и специално неговите служби, особено полицията и задачи, които са дадени на ДАНС".Създадено е съревнователно или конкурентно начало между служби заради слабостта на самите служби. Това трябва да е съвсем ясно на всички ви, едната не е работила, затова другата е създадена, за да я конкурира.
Трябва да бъде сменено ръководството и ключови офицери в ДАНС. Не съм се отказал от това, заяви по-рано днес новият ротационен председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов.
Смяната на ръководството обаче е работа на премиера и ако той реши това да се случи, категорично ще бъде подкрепен от Синята коалиция, допълни Костов
news.bg

Е това вече е повече от гнусно поведение! Как не ги е срам да подскокоросват сънародниците ни? Тук (в страната) никой не им вярва на “Граждани с/у ДС”, та и поради това са тръгнали да търсят подкрепа извън България! Грозно поведение господа и жалко, че сте сред нас! Къде бяхте по време на изборите? Какво направихте когато ДАНС обяви списъците? Нищо. Мълчахте!...А Б.Димитров вече публикува материалите от досието си. Какво още искате – да Ви целуне лично и ръка ли?

Агитират българи в чужбина да не съдействат на Божидар Димитров
30.07.2009, 17:24 (обновена 30.07.2009, 17:32)
От движение „Граждани срещу Държавна сигурност" ще изпратят писма до българите в чужбина с призив да обявят бойкот на назначението на Божидар Димитров за министър без портфейл, съобщи БНР.
Сънародниците ни ще бъдат призовани да не отговарят на обажданията и писмата на професор Димитров, като по този начин му откажат сътрудничество.
Осем граждански организации са изпратили писма до депутат от Европейската народна партия, бивши дисиденти и антикомунисти.
По думите на Васил Къдринов от сдружението Божидар Димитров и сега има възможност да се разграничи напълно от бившата държана сигурност и това ще бъде посрещано много добре.
Според представителите на организацията отношението на ГЕРБ към бившите кадри на Държавна сигурност е противоречиво.
В началото искаха да проверят кандидатите си за принадлежност към ДС, след това допуснаха в листите си бивши сътрудници. Казаха, че искат всички архиви да бъдат отворени, след това допускат Димитров за министър, посочи Къдринов.
От граждани срещу ДС поискаха още до края на септември ГЕРБ да внесе законза лустрацията.
Ние не водим лична, персонална борба, коментира от своя страна Крум Славов от „Коалиция за честно управление". Не е необходимо аз да пострадам лично от Божидар Димитров, но от неговите колеги съм страдал, каза още той, като добави, че членове на семейството му са били убити от колеги на Димитров.
Припомняме, лидерът на СДС Мартин Димитров остро реагира на номинирания за министър без портфейл проф. Божидар Димитров. Сините визират факта, че Димитров е с досие от ДС.
Отговорът на лидера на ГЕРБ Борисов също не бе по-малко рязък, като бъдещият премиер обвини сините, че мувъртят номерца и препоръча на Димитров да се еманципира.
news.bg

Ето я тревожната новина за проследяване днес.

САПАРД: Проекти, одити, пари...
Ще се търси отговорност от органите, извършвали одит по проектите по САПАРД, каза в кулоарите на парламента председателят на комисията по земеделие и храни Десислава Танева. По думите на Танева в момента се прави се проверка кои от бенефициентите са направили нарушения, каква ще бъде санкцията за тях, както и това дали е извършван вътрешен одит, когато проектите, по които от Брюксел искат средствата да бъдат върнати, са се реализирали. Технологията е ясна – държавата ще бъде санкционирана и ще трябва да върне парите, които ще трябва да си вземе после обратно от бенефициентите, каза Танева. Според нея обаче връщането на такива средства от бенефициентите ще бъде трудно. Агенция “Фокус” 44 фирми от месопреработването са сред 98-те, които ще проверява ОЛАФ44 фирми от месопреработвателния бранш има сред тези 98, които ще проверява ОЛАФ във връзка с проекти по програма САПАРД. Става дума за проекти, с напълно усвоени средства в размер на милиони левове. Това каза за Агенция „Фокус” Костадин Чорбаджийски, председател на Асоциацията на месопреработвателите.Опасенията са, че ще се наложи някои от тези фирми да връщат пари, дори да не са виновни. По думите на Чорбаджийски – всички те ще изпаднат в несъстоятелност, ако трябва да върнат средствата.Половината фирми от бранша – основни доставчици, които отговарят на европейските изисквания, ще фалират, каза той. Оттам по думите му – и селското стопанство ще се върне много назад.Костадин Чорбаджийски обясни, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. С него са свързани две фирми – доставчици на оборудване, което е купувано от Германия. Води се следствие, което изяснява евентуални митнически измами при вноса на машините.Тези български фирми, бенефиициенти по САПАРД, които са купували от тези две фирми в момента са в досъдебно производство – как са купували тези машини, на какви цени и т.н., каза той. От асоциацията посочиха, че закупените машини са специфични и не се продават от много търговци.Агенция “Фокус” БСК се обяви за защита на фирми, когато липсва санкция на съда Констатацията, че българските фирми са допуснали неправомерни практики в усвояването на средства по САПАРД, е тревожна. Но още по-тревожно е, че тази дефиниция се поставя и тиражира без необходимото за случая осъдително решение - това се казва в изявление на Българска стопанска камара. Желанието на някои институции да се налагат финансови изисквания към фирми без санкция на съда и доказано от него престъпление буди сериозно недоумение. "Във време на кризисни явления, родени извън България, да се стоварва последващ икономически натиск върху български фирми означава не съдействие за излизане от кризата, а целенасочено потапяне в нея. Буди тревога многократно повтарящият се факт, че експерти, извършващи мониторинг по проекти по време на усвояването им не констатират сериозни пропуски, а месеци след тяхното приключване посочват такива. Очевидно е, че ако висшата административна власт в страната не заеме твърда позиция по отношение на невинните, ще се формира възможност за безспорни верижни отрицателни последствия за българските производители от месо- и млекопреработвателния бранш. Сериозни са въпросите, които поставят ръководителите на едни от най-големите фирми в България от бранша като: „Мес-ко”- Петрич, „Меком” – Силистра, „Тандем - В”, „Жоси” и други. Те изискват еднозначен отговор, а не очаквания за възможни негативни резултати.Камарата твърдо ще стои зад всички свои членове и българските бизнесмени, когато те недоказано са унижавани. Агенция “Фокус” Ще се търси отговорност от органите, извършвали одит по проектите по САПАРД Ще се търси отговорност от органите, извършвали одит по проектите по САПАРД, каза в кулоарите на парламента председателят на комисията по земеделие и храни Десислава Танева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Танева в момента се прави се проверка кои от бенефициентите са направили нарушения, каква ще бъде санкцията за тях, както и това дали е извършван вътрешен одит, когато проектите, по които от Брюксел искат средствата да бъдат върнати, са се реализирали. Технологията е ясна – държавата ще бъде санкционирана и ще трябва да върне парите, които ще трябва да си вземе после обратно от бенефициентите, каза Танева. Според нея обаче връщането на такива средства от бенефициентите ще бъде трудно. Много е наложително проверката да бъде обективна за всички бенефициенти. Според нея не всички от бранша са правили измами и нарушения. Тя допълни, че съмнения за злоупотреби не означава непременно наличието на такива. Агенция “Фокус” Искат едномесечен срок за проверка на спорни проекти по САПАРД Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с ръководството на Държавен фонд „Земеделие” - Агенция САПАРД и с представители на месо и млекопреработвателните асоциации във връзка с мисията на ГД „АГРИ” и ОЛАФ в Агенция САПАРД, съобщиха от Министерство на земеделието. Министър Найденов е запознат с кореспонденцията между Агенция САПАРД и ГД „АГРИ” и с проблема по проверяваните 98 проекта по предприсъединителната програма. От ГД „АГРИ” настояват фирмите да бъдат включени в списъка на длъжниците и субсидиите им да бъдат изискуеми. Предложението на новото ръководство на Министерство на земеделието и храните е в едномесечен срок, в който от включването им в списъка до предприемането на мерки за изискуемост на субсидиите, ГД „АГРИ” и представителите на ОЛАФ да не предприемат незабавни действия за възстановяването на средствата от фирмите. През този едномесечен период Прокуратурата да направи цялостна повторна проверка на всичките 98 фирми, за да може тези които са коректни да бъдат извадени от списъка на длъжниците, а останалите, които са нередовни да възстановят изплатените им средствата, предлага още ръководството на МЗХ.Окончателно решение по направеното предложението ще бъде взето утре, по време на заключителна среща между министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и представителите на ГД „АГРИ” и ОЛАФ. Агенция “Фокус” Рязко спада възможността частни фирми да участват в реализиране на проекти по европейски програми Рязко спада възможността частни фирми да участват в реализирането на проекти по европейските програми. Това каза на пресконференция на месопреработвателния сектор Красимир Киряков - президент на консултанска фирма, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Киряков каза още, че 200 фирми не са си получили парите по САПАРД, които са извън този списък на ОЛАФ, тъй като парите по тази мярка са спрени, те са направили своите инвестиции и вече година и половина чакат за тези пари. По думите му директорите на водещите банки изключват месопреработвателните фирми, които искат да получат кредит, именно заради тези спрени средства. От месопреработвателния сектор възприемат проверката на ОЛАФ като "удар под кръста", тъй като това спира участието им в други програми на ЕС. Представителите на бранша отдадоха дължимото на новия министър на земеделието Мирослав Найденов, който още в първия ден от стъпването си в длъжност е приел техни представители и е изслушал проблемите им. По време на пресконференцията бе изтъкнато още, че Румъния не е допуснала ОЛАФ да разследва техни фирми, също така не е допуснала парите по субсидиите да бъдат изискани от бенефициентите, без да е доказана тяхната вина от прокуратурата. Според данни на Националния статистически институт общия оборот на месопреработвателния сектор възлизат на 1,22 млрд.лв. Десислава АНТОВА Агенция “Фокус” 98 проекта по САПАРД на 98 фирми ще проверява ОЛАФ 98 проекта по САПАРД на 98 фирми ще проверява ОЛАФ. Сумата, която може да бъде изискана от тях, е в размер на 60 - 70 млн. лева. Това стана ясно по време на извънредна пресконференция на месопреработвателните фирми, които са потърпевшите от тази проверка, предаде репортер на Агенция “Фокус”.Според представителите на бранша фирмите, които са коректни платци по САПАРД, ще трябва да връщат пари, без да са ясни критериите, по които те влизат в този списък на ОЛАФ и ще трябва да платят още един път тази инвестиция, която вече са изплатили. Според представителите на бранша прокуратурата и митниците са се договорили за референтни цени за новите проекти и след като фирмите, бенефициенти на програмата са купували машини за месопреработка от ЕС попадат в този списък от фирми. Д-р Светла Чамова изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България заяви, че с тези си действия прокуратурата може да съсипе цял един бранш, който носи приходи в бюджета в размер на 1,47 млрд.лв. и осигурява заетост на 16 000 души. Фирмите влизат в списъка за проверка на ОЛАФ заради съмнения за завишаване на цените, които са договорирали. По думите й би трябвало администрацията, отговорна за САПАРД, също да понесе своята отговорност. Тъй като всеки един проект е бил проверяван, както от български експерти, така и от европейски и сега е неуместно след пет години да се казва, че цените на офертите са били завишени. Агенция “Фокус” Проверка по 98 проекта по програма САПАРД ще направят европейски експерти у нас От 29 до 31 юли 2009 г. ще се проведе мисия на Главна дирекция „АГРИ” към ЕК и представители на ОЛАФ в Агенция САПАРД, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Проверката е по 98 проекта по предприсъединителната програма, които вече са изплатени. По една част от тях има образувани досъдебни производства.Представителите на ЕК ще проведат среща с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и с експерти от Министерски съвет.

Няма коментари: