понеделник, 18 май 2009 г.

НЕКОРЕКТЕН ПИ АР

Размисли за стартиралата вече авторска колонка на г-н Ангел Грънчаров - "Grancharov 600" в саита на http://www.atomanov.com/2009/05/grancharov-600_15.html

Започнах да чета статията с ТРЕПЕТ. Постепенно продължих да се изнервям. Възмутих се от изказаното в нея. И реших да направя следните реплики по-долу:
“Аз започнах да пиша своя блог просто за да изразя своите реакции по повод на случващото се у нас. Като пишещ човек винаги съм имал нужда, както се казва, от "трибуна", преди пишех по вестниците, сега се наложи да се "навра" в интернет, който в момента е единствената територия на свободното слово в България. Медиите у нас са под олигархичен похлупак...” . Има потребност да се изкаже г-н Грънчаров, добре, приемам. Може да го направи, пак добре. Прави го - добре. Но какво г-н Грънчаров разбира “под случващото се у нас”? Е, това той никъде не изяснява. А то е важно това “случващо се” за пред публиката, за която твърди, че говори, особено за младата такава, защото е грях МЛАДИТЕ да се МАНИПУЛИРАТ, впрочем.
Какво имам предвид? Вкарването в каквато и да е ЗАБЛУДА е опасно нещо на когото и да било, когато и да било, и обикновено с дългогодишни последици. Всички виждаме какво ни “се случва вече” цели 20 години – факт са: малко доста подменени разбирания на знакови в държавата ни фигури, преобърнати в същината им публични във времето внушения и тълкувания, откърмена е силна и безапелационна властова престъпност, и камари античовешки действия и деяния над народа ми.
Предполагам, че е разбирал следното, защото не ми е предмет да развивам тази тема, МАСОВО ОТВРАЩАВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ВЕЧЕ ТВЪРДЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ, предвид случващото се. Надявам се да е така.
Интересното следва по-надолу в изказването му, а именно КАК И ЗАЩО сме отвратени. Е тук вече не издържах и ме предизвиква да му кажа: първо никой няма право да ми вменява, че съм част от “безразличните” хора в тази страна. Съвсем обикновен човек съм. Философията и политическите науки са ми хоби, но и двете са ме научили, че преди да кажа каквото и да било, поне три пъти трябва да го премисля – а при господина не забелязах подобно НЕЩО, речта му си се лее, лее, и донякъде ми е известно защо е така. Далеч съм от маниера да се смята, че се заяждам с изказването си тук. ЗАЩОТО ИСТИНАта е съответствие на понятието, на идеята за обекта, т.е. тя е знание, което правилно отразява обективната действителност. Ще припомня, че Четири ПОНЯТИЯ са налични за истината: обективна истина, абсолютна истина, относителна истина и конкретна истина. Но на кое от тях г-н Грънчаров отдава предпочитание? Просто не е ясно от изказването му. А то е много важно. Сега ще ги цитирам, а всеки сам да се ориентира:
При Абсолютната истина
се изхожда от предпоставката за неизменността на човешкото знание. Метафизиката счита, че всяка истина е веднъж завинаги дадена като готов продукт на познанието. Диалектическият материализъм пък отрича такъв род абсолютни истини , а Ленин доуточнява: “Човешкото мислене по своята природа е способно да ни даде и ни дава абсолютната истина, която произлиза от сбора на относителните истини. Всяка степен в развитието на науката прибавя нови зърна към тоя сбор на абсолютната истина, но границите на истината на всяко научно положение са относителни, тъй като ту се разширяват, ту се стесняват от по-натъшния развой на знанието....”.
При Относителната истина се приема , че тя е степен в овладяването на абсолютната истина, че всяка крачка от научното познание съдържа елементи от абсолютната, т.е. от пълната истина и няма непроходима граница между двете. Съвкупността от относитени истини, в тяхното развитие даваабсолютната истина. Природата е неизчерпаема, както електронът по отношение на атома.
За Обективната истина съществуват следните две по-съществени схващания: на идеалистите и тези на привържениците на диалектическия материализъм. Идеалистите отричат обективния свят, съществуващ извън и независимо от съзнанието и поради това я отхвърлят. Другите пък твърдят, че нашите знания проверени на практика, са достоверни знания, които имат значение на обективни истини.
КОНКРЕТНАТА ИСТИНА – истината всякога е конкретна, тъй като всичко зависи от условията, мястото и времето, и изисква конкретен исторически подход при обяснение на явленията. Всяко определение в тази връзка, ако се взема абстрактно, вън от всякакви връзки и отношения, става безсъдържателно и безмислено.
ТА изказването на господина изобщо към коя и каква истина може да се квалифицира, всеки сам решава? ВРЪЩАМ СЕ КЪМ КОНКРЕТНИТЕ ТЕКСТОВЕ:
- “че съм привърженик на една философия на свободата, на една либертарианска или дясна политическа нагласа и философия” – да си привърженик е едно, а да проповядваш свобода е съвсем друго. Така хвърлени в постранството думите, си е вкарване в заблуда на читателя. КАКЪВ СТЕ ПО ТОЧНО Г-Н ГРЪНЧАРОВ – привърженик или проповядващ, нужна е конкретика, защото от следващите ви мисли излиза,че повече клоните към проповядване на нещо, което не е съвсем ясно за читателя, но той се сугестира от Вас, и КОЕТО е по-важно, то сугестивното Ви проповядване ПО СЪЩЕСТВО Е СПОРНО. И такава дума “либертарианска нагласа” в българския език няма, нито пък съществува като понятие. Следваща Ваша мисъл :
- “Ами трябва да се гласува, защото ако не се гласува, това означава, че не се разбира огромния за България смисъл на нейното европейско членство ... Да бъдеш гражданин едновременно и на България, и на Европейския съюз, е страхотно велико нещо, но това могат да го оценят само хора, които споделят великите европейски ценности, ценностите на великата цивилизация на свободата, каквато представляват Европа и САЩ. За неевропейски мислещите хора Европа нищо не означава, тяхното... Ами това само показва колко много несвободни хора има у нас, колко много хора има, които са се отказали от свободата и предпочитат да живеят с илюзията, че някой друг трябва да ги "оправя".” - сега пък вмъквате и понятието свобода, което също неуточнявате що е то, а отново правите при това негативни внушения сред публиката си, заблуждавайки отново младите хора за свободата въобще.
Да, тук ще Ви кажа следното: с тези си думи, изказани по горния начин, възбуждате изключително сериозно противоречие у четящите Ви. И Ви ПИТАМ : Какво трябва да се направи когато един човек няма и не съзира алтернатива да избира, защото днешните представящи се в политпространството ни са точно такива до един? Какво? Да се гласува с “ДА”за някой който и да е, или да се гласува с “НЕ” поради очевидна липса на разпознаваемо лице? Тука пак в достатъчна степен не сте развил и тезата си за гласуването, а само сте нахвърлял думи и мисли, които изобщо не са верни в същността си, защото: смисълът за европейското ни членство е в главите единствено и само на световния елит, който основно се интересува от ограбване на богатствата и държавността на народите към днешна дата, с цел да ги манипулира в собствен интерес за свои имперски нужди и цели. За какво “велико нещо” ми говорите, въобще? За поголовен геноцид и покорство ли? Направо ме вбесявате. Грамотен човек сте, виждам и информиран, и защо буквално лъжете младите ни хора – целят свят вижда и знае, че в момента и Европа и САЩ са обхванати ОТ ЧЕРВЕНИЯ ДИКТАТ. И в това ли се изразяват европейските ценности и “ценностите на великата цивилизация на свободата” (САЩ), където в момента марширува Обамовския диктат под мракобесническата звезда на Сталин, и изгряващия ционизъм на Кремъл. За тези ли ценности говорите? Това е второто нещо, което няма да Ви позволя да ми сторите – нагло да ме заблуждавате. Идва време и да видим :
Що е това СВОБОДА? Защото вие и нея не я изяснявате достоверно. Не знам защо така се получава!
Няма да се впускам в подробности какво твърдят метафизиците или пък марксистите. Ще кажа как е прието понятието да се тълкува днес от милиардите хора: Свободата и необходимостта са взаимосвързани понятия. Необходимостта, закономерността на природата е първичното, а волята и съзнанието на човека – вторичното. Дотогава, докато човек не познава необходимоста, той се намира в нейна власт. Когато пък човек познае необходимостта, той се научава да я владее. По такъв начин свободата е възможна само върху основата на осъзнаване НЕОБХОДИМОСТТА.Свободата на волята не е нищо друго, освен способност да се вземат решения при познаване на РАБОТАТА. Свободата е осъзната необходимост. Тя е продукт от историческото развитие на обществото.
Сега нека читателят през собственото си разсъждение, сам да прецени какво сте искал да му кажете. Все пак ние не сме тъпари или олигофрени, че да ни квалифицирате като неевропейско мислещи хора. Българи с култура е имало в Европа, когато доста от настоящите държави въобще не са съществували. НИЕ ВИНАГИ СМЕ БИЛИ В ЕВРОПА, и сме едни от най-старите европейци. Театърът влизане в ЕС го знаем, той е историческо преиграване просто.

Казвате, че “Гласуването е свобода: бъди свободен, бъди себе си! - ето този великолепен слоган на Дарина Аргиро” – да но той е верен единствено и само при определено СТАТУКВО. Т.е. при НАЛИЧНА ДЕМОКРАЦИЯ (ако имате предвид нея). 20 години в България не се правеше за съжеление никаква демокрация, просто нямаше нищо такова, ЕТО ТОВА ТРЯБВА ДА КАЖЕТЕ НА ХОРАТА ЯСНО И ОБЩЕСТВЕНО ОТГОВОРНО. Декокрация в България НЯМА. Да развиете темата, да подготвите в яснота младите. Това е потребно. Истината е, че ние развихме в България порядките на неизживения феодален строй за страната ни в исторически план и доразвихме наличния ни отвратителен социалистически капитализъм, които в момента продължава да ни СЕ НАТРАПВА маскирано и усилено под най-различни форми, както и на европейските, така и на американските народи. Та за какво гласуване ИДЕ РЕЧ, господине? Не сте изяснил и що е то статукво и какво е то у нас, ето в това трябваше да ориентирате хората, а НЕ ДА ГИ ПРИЗОВАВАТЕ ДА ГЛАСУВАТ НАХАЛОСТ. Днес ние живеем и творим в границите на върл капитализъм, за никаква демокрация не става въпрос като статукво това е жалката истина. И още по-лошо, вкарани сме като добитък в ЕС, където пък марширува червената европейска мафия, от която заблуждаващо отново ме уверявате, че сме се освободили. Обяснете на нашия народ в исторически план, що са социални промени се извършват в момента както регионално, така и в света. За това ги информирайте хората, а не следвайте политиката на “информационната мъгла” наблюдавана от нас до втръсване всеки ден от продажните ни медии. СВОБОДАТА НА СЛОВОТО също е осъзната необходимост, а сляп ли сте да не виждате, че такава е налична. Самият Вие казвате с колко млади хора контактувате ежедневно, млад човек Ви е подарил специално колонка за да ГОВОРИТЕ, и не говорете моля глупости.

Дълги станаха бележките ми, но няма как, и Вие доста сте се поизказал . Цитат: ” ние сами решаваме бъдещето си, не "политиците", не даже Бог, а ние самите: от нас, гражданите, зависи всичко...Такива животни като "българските политици" нема, ами просто нема! Ако под "български политици" разбирате политиците у нас, “ . Ами, да, за тях разбираме. Тях познаваме. Извънземни не са ни доставени. Тия същите върлуват по българските ни земи.
Продължавам нататък по горното изречение, защо пак заблуждавате хората ни. Историята е доказала, че от нас гражданите зависи: да работиме, за да пълним джобовете на управляващите ни – във всеки един строй, през всеки един век, включително и в настоящия, и бих казала най-вече като знам кои са НИ ЯХНАЛИ – холандските илюминати, еврейското масонство, световният елит дето превръща света в едно голямо село, масово продажните правителства, да изброявам ли още? На този етап от нас НЕЩО зависи САМО АКО ТО Е ГОЛЯМО И ЩЕДРО – досете се сам.Та думите Ви са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СПОРНИ, господине, че “от нас, гражданите, зависи всичко”. Това е верно до долкова, ако направим чисто гражданска революция, но пък историята не предлага такова тълкуване, поради което ще кажа, че не й е дошло времето. Толкова. Това е третото нещо, с което държа да не ме заблуждавате.

Искам да ви попитам следното: Иван Костов и продажните десни ОТ КОЯ ПЛАНЕТА СА КАЦНАЛИ ПРИ НАС? Иван Костов номенклатурчика на Емил Христов (дясната ръка на Т.Живков) значи не е ЧЕРВЕН? Той толкова е червен, че е посинял да го доказва, откакто се случи “нежната революция” под железния партиен юмрук. И затова ли сега ми го представяте като ДЕСЕН? Колко майки и бащи, баби и дядовци, деца и юноши пострадаха от РЕСТРЕКТИВНОТО МУ ПРАВИТЕЛСТВАНЕ? Давате ли си релна сметка, че днешните млади хора го ЗНАЯТ прекалено добре това, защото още сърбат попарите от приватизациите, ограбванията, създатената нова мафия и укрепената стара, още не могат да си стъпят житейски на краката, вследствие на разнебитената образователна система, и стоически продължават да измират млади хора, заради безхаберието и безотговорността на “народното ни здравеопазване”, няма да изброявам повече, всичко е пределно видимо и знайно. Май само вие предпочитате да затворим очите и ушите си отново, галейки ни с шамари? Е, КАК ДА ПОВЯРВАМ НА ТАЗИ ЯВНА ЗАБЛУДА И ЛЪЖА ПРЕД ОБЩЕСТВОТО? КАК?
Цитат нататък :“ а европейска класа - като Костов, Мартин Димитров и лидерите около тях. Сред които има невероятно способни и честни хора: като Д.Бъчваров, Св.Малинов и прочие. Така че да се слагат всички български политици в един кюп, да не се прави разлика между управляващи”. Да всичките са в еди кюп и остава да го завържем и на боклука, където му е мястото. На тези Ви думи отговарям така.
Ами тези Ви думи: “Парите, голяма част от откраднатите от българския народ пари в тия 8 години на олигархично-мутренски триумф, са хвърлени, за да се инвестира във възможността за нови бъдещи кражби....
...че за в бъдеще "правилно" ще разпределя субсидиите, т.е. мъчат се да убедят европейците, че тепърва по-умерено и по-внимателно ще крадат. Европа ни даде ясни знаци обаче, че докато българите продължават да си избират за управници такива лъжльовци и крадльовци, свързани с комунистическата мафия, България пари на европейския данъкоплатец няма да види. Сега се води ужасна битка за спечелване на гласовете на неразбиращите, т.е. за съблазняване на масовия и най-простодушен български избирател...” Ние и досега не сме видели кой знае колко пари, ама то не е заради “такива лъжльовци и крадльовци”, а по простата причина, че изнесеното от държавата ни в Европейския съюз от последните както ги наричате, определено не в достатъчното количество (разбирай както се водило на отчет), допуска се умишлено КАШИРАНЕ на парични средства, поради което се използват към нас все още финансовите инструменти МВФ и кредитиране от Световната банка до пълното източване на държавата. Тя вече е банкрутирала на национално ниво. За каширането на държавни средства могат да кажат всички досега управлявали ни държавни глави, но те няма да го направят, защото са заети както казвате със “съблазняване на масовия и най-простодушен български избирател”. Вие сте го оприличил като жалък човек - да "му опустее" този български гласоподавател! А ТОВА Е ЧЕТВЪРТОТО НЕЩО, НА КОЕТО НЯМА ДА СЕ ПОДДАМ в АГИТАЦИЯТА ВИ.
Е, тука вече си дойдохме на дума за кого ОПРЕДЕЛЕНО ЛОБИРАТЕ, и с което съзнателно манипулирате младите хора, и народа въобще “ако повече българи прозрат истината и подкрепят десните и проевропейски ориентирани сили, именно Синята коалиция и ГЕРБ. Този е пътят да се отървем от тази крадлива комунистическа напаст.” Освете всеки сам да си реши как ще гласува, и не му вменявайте каквото Ви падне. Защо не кажете на нашия гласоподавател какъв е процента на цитираните от Вас в ЕС. Защо не обясните например, че едните са в Християн демократичния блок в ЕС, а другите в уж Народен? Знаете ли, че прокламирате за УПАДЪКА НА ДЪРЖАВАТА НИ ВЪОБЩЕ с тези си думи. Моля не си и помисляйте че съм червена партийка. Обикновен човек съм, без партийна принадлежност и никога не съм имала такава.
Хайде да се договориме с Вас, да лобирате с хъс за създаване на адекватно на обстановката ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО сега и тук – ето за това радее и милее народа ни, останалото ще се нареди, но без инсинуации.
Пак думи без покритие по-нататък : “Непростимо е това българско безхаберие: в собствения си дом, в...”, “Допускаме да ни управляват не грижливи стопани - каквито, впрочем, могат да бъдат само автентичните десни политици и държавници! - а се оставяме на произвола на грабливи птици, на крадци, разсипници, бандити и разбойници!”, “Най-ужасното нещо, което мога да си представя, е млад човек да е песимист и бездеен мърморкотова е неговата личност. Личността е най-голямото богатство, с което човек разполага.” – ЩО Е ТО ЛИЧНОСТ господине?

Засега ще приключа с думите Ви за СВОБОДАТА НА ДУХА. Преди това какво беше казал по този повод Сервантес : ... свободата, Санчо, се крепи на върха на копието...свободата, Санчо, е най-великото благо на тая земя “ и докато “дон кихот и верния му другар панса се движат сред хаоса от противоречия, пътуват и се борят за доброто, докато коментират сблъсъка си с тази трагична действителност, несъответстваща на техните представи за добро и ценно...” цитирам и Вашите разсъждения в този контекст:“Който запази младежкия си дух, такъв ще живее пълноценно докато диша. Другояче казано, трябва да запазим духа на свободата си - и никога да не се отказваме от нея. Такъв човек, който не се е отказал от свободата си, който е съхранил нейния дух жив, ще постигне всичко, което е пожелал. И, което е още по-важно - няма да го загуби, ще го съхрани завинаги... “ , думи, които определено не се вписват в ДНЕШНОТО НИ ЕЖЕДНЕВИЕ. Тук ще добавя и – “нищо не е било и нищо няма да бъде, всичко е битие и настояще” Шатобриян, а разшифровано Енгелс е казал : “Хората станали в края на краищата господари на своето собствено обществено битие, стават вследствие на това господари на природата, господари на самите себе си – СВОБОДНИ.”. Много, много думи трябва да се изкажат на хората, дето се казва просвещаване е нужно в обществото ни, а грамотните да не злоупотребяват с възможностите си. Определено не ми хареса интервюто. Очаквах повече.

Послеписа в статията е “Въпросите са дело на PR специалиста Петя Н. Георгиева”. Това е некоректен пи ар. При четири неизяснени основни момента, на които обърнах внимание, и при наличието на още множество спорни такива в интервюто, най-учтиво Ви моля да го изтеглите от интернет пространството, ЗА ДА НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАТ ХОРАТА БЪЛГАРСКИ.

3 коментара:

Petya N. Georgieva каза...

Здравей Nelly! Благодаря за изказаното мнение към материала, оценявам го. Тук няма да коментирам политическите теми и въпроси, които ти засягаш - всеки има право и глас да изкаже мнението си, което аз уважавам. НО: Определено нямаш ясна представа относно PR. Да вземеш интервю от някой човек няма как да се нарече "некоректен пи ар" (няма да коментирам правописа на думата!). Целта на интервюто е да се представи мнение, така че в случая аз съм подбрала въпроси, които смятам, че са интересни да бъдат зададени към г-н Грънчаров. Естествено аз не отговарям за неговите отговори (както е и при всяка една медия -тв,радио,преса). Съдържанието на едно интервю не може да бъде манипулирано и променяно от медията /в случая блогът е също медия/! Затова е смешно - няма как да кажеш, че това, че сме дали възможност на един човек да бъде интервюиран, се превръща в некоректен PR. Некоректоно в случая е да казваш интервюто да бъде изтрито от блога на А. Томанов. Още в първите член на конституцията на България е отчетено правото на свобода на гражданите, така че никой не е в позицията да налага цензура и да контролира съдържанието на текстове и мнения.
Нека бягаме от диктатурите и се стремим към плурализъм на мненията, свобода на словото и демокрация. Поздрави от мен :)

p.s. разглеждам ти блога в момента, правописът ти е малко проблемен. Пише се обрЪщение.

Анонимен каза...

Този коментар шега ли е? Питам, макар че се смях твърде много, явно е шега :-) Страшно ме изкефи, човече, ти на кой свят изобщо живееш ако мога да те попитам?!

Анонимен каза...

Пардон, кой е Ленин? Кой е Енгелс? Не съм срещал тия имена, но явно са на големи идиоти :-)