неделя, 31 май 2009 г.

Октоподна практика на делене I I I

(нещо от
проведените
кръгли маси
през 1990) –
Част I I I

... ВАСИЛ ИВАНОВ: Първият проблем е повече принципиален, теоретически проблеми, който има огромно практическо значение. Все пак, като решаваме всички тези задачи, каква ще бъде посоката на нашето развитие? Какви ще бъдат перспективите на нашето развитие? Сега много често се чуват такива изрази - ние не знаем какво ще бъде по-нататък, ние дори не знаем какъв ще бъде социализмът, който искаме! Смятам, че това ни обезоръжава. Ние трябва да решим този въпрос. Един от проблемите, обект на нашите дискусии, трябва да бъде именно този въпрос. Сега в София се пее една песен по текст на Елисавета Багряна: "Ти не знаеш, ти не знаеш, аз също не знам, но води ме натам!". Ние трябва да знаем накъде да вървим и този път, поне в основни линии, поне като контури, трябва да ни бъде ясен. Съгласен съм, че не бива да се прави модел, не бива да се прави схема, но основните неща трябва да бъдат изяснени.... Накрая бих искал да кажа, че трябва да се въведе ред в телевизията. В какъв смисъл? Не да се забрани на другите организации да излизат по телевизията, но все пак да има някаква справедливост. сега фактически най-много те излизат по телевизията, а всички ние, ръководени от разни съображения, се въздържаме. Струва ми се, че трябва да има някаква система в това отношение.
... СЛАВЧО ТРЪНСКИ: Те са по-активни и затова излизат по телевизията, а ние пасуваме... изхождайки от процеси на демократизация на нашето общество. Нашата среща трябваше да започне с това не какво иска опозицията, а какво ние смятаме, че е нужно да предприемем убедено и аргументирано... Моят призив е да идем при народа, а не да си забиваме главата в пясъка, защото може да ни струва много скъпо. ... ЛЪЧЕЗАР АВРАМОВ: ... Те в тяхната декларация казват: да падне първи член от Конституцията. Тоест да няма социализъм. Това е водоразделът. И нека да го кажем на народа. Този техният председател Желю Желев в беседата с Васил Иванов каза ясно - те са за демократичен капитализъм. Ето ти също водоразделът. Ние не сме за капитализъм. Да се разграничим, да се знае. Всички ние тук може да си имаме противоречия, едни искат друго, други трето, по-свободни, по-независими и т.н., това е вътрешна работа, но ние всички сме за социализъм и сме против това да бъде капитализъм. И ние ще застанем на едната страна, те да застанат на другата страна. Това може би е също един вариант, по който можем да спорим с тях. И накрая едно предложение. Може би след като ще изберем сега тук ръководство и секретариат, тези другари да имат грижата да подготвят справки за тези техни ръководители там, които са, десет души ли са, кои са те. Да ни се даде справка каква е тяхната платформа. Разбрахме платформата на съюза каква е, обаче всеки от тях има по една платформа. Защото те непрекъснато си менят платформите. Това е, което исках да кажа.

... ГРУДИ АТАНАСОВ: Другарю Луканов, аз понеже познавам много от хората в тези основни формации, които участват в този Демократичен съюз, трябва да Ви кажа, че голяма част от тях са хора близки на партията, или са комунисти, или са симпатизатори, или могат да бъдат в помощ на нашата политика. Трябва само ние да съумеем как да подходим към тях. Ние сме ги предоставили да ги използват там някои екстремисти, казано така грубо, може би. И те от тяхно име се срещат с Вас, макар че не са упълномощени, както и със снощната декларация. Моята другарка например е член на Клуба за гласност и демокрация. Но не знае нищо за това, което предприемат. Имам предвид тази декларация, която снощи прочетоха по телевизията. А доколко са демократични и представители на българския народ, аз малко съм резервиран към това....
... ПАВЕЛ МАТЕВ: ... Аз съм съгласен, че преди да се стигне до най-общите положения, за които вие говорихте в началото, те не са общи, те са кардинални. Но аз говоря за онази конкретност, етническите въпроси, въпроса за чл. 1 на Конституцията. Те се сърдеха, че го отложихме с един месец. Но те искат чл. 1 на Конституцията да бъде отменен. А ние искаме само ал. 2 и ал. 3. Каква е алинея 1? Защо да не вземем това, което е установено - властта принадлежи на народа и произлиза от народа? Защо да не вземем това? Това е много и много съществено. То може да оправдае и ръководната роля на партията, ако утре партията спечели тези избори. Защо да не минем на това, защо да се различаваме пък с братското партия и в това нещо? ... След това, към какво общество се стремим. Този въпрос ще стане много спорен според мен. Защото ние държим на социалистическо хуманно общество, а те казват - демократически капитализъм и т.н. Тук пренията могат да се разгърнат по-широко и пр., и пр. Нека. Но ако се постигне съгласие по етническите проблеми, да се постигне съгласие по изборите, по собствеността и т.н., ще се отвори пътят. Ще се създадат условия, за да не отстъпваме ние и да им предоставяме плацдарми. Според мен това е много важно. Ако вървим по пътя на тези две "маси", които са огледални, ще сгрешим, другари. Няма да се получи този диалог, който трябва да се получи и в името на който се прави "кръгла маса.

ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ:
Значи, ако отидем на две "кръгли маси", няма да се получи?
ПАВЕЛ МАТЕВ: Няма да се получи. Благодаря Ви, това исках да кажа.
... ЕЛЕНА ЛАГАДИНОВА: . Може би е целесъобразно в съобщението, което ще се даде по телевизията за тази консултативна среща, ние още сега да обсъдим, да премислим и да излезем с една обща декларация като отговор на това, което те направиха снощи. Тъй като по същество те измениха на принципите и нарушиха демократизма, като поставиха предварителни условия. Мисля, че три въпроса трябва да съдържа тази декларация. Първо, принципите за общата "кръгла маса", като в действителност дадем една категорична оценка, че предварителните условия всъщност са отказ от демокрация. И това ние трябва да кажем на народа. Да знае народът кои са пречките, кой създава това голямо напрежение и че те са, които фактически изменят и нарушават демократизма. Второто, което трябва да съдържа, е по съдържанието, процедурата и въпросите, които трябва да обсъдим. Лично аз, а и главният юрисконсулт, който е с мен, считаме, че трябва да се обединим по моему около това, което беше казано от др. Теллалов - едно по едно бързо да решаваме въпросите, да не създаваме обстановка и предпоставка те да ни поставят условия и ние да бъдем след опашката. Следващият въпрос са сроковете - кое кога. Ние предлагаме да има една-единствено "кръгла маса" и на нея всички ние ще изложим позициите си. И да се даде едно съобщение именно сега в 20,00 часа по телевизията от нашата среща тук. ...
... БЛАГОЙ ПЕНЕВ: Другари, всеки от нас твърде много е зает ежедневно, ежечасно и ежесекундно с много проблеми и като че ли не остава време за организация, за активизиране на нашите сили във връзка с така да се каже настъплението на народа срещу сили, които искат при всички случаи, както се изрази сега и Лъчезар, при всички случаи те да възстановят капитализма в нашата страна. Струва ми се, че ние в това отношение отстъпваме. Съществува една опасност. Създава се апатия у хората. Съществува липса на настъпателност от наша страна по въпросите, следствие на това, че като че ли ние нямаме ясна, определена, така да се каже, програма за действие и за работа. При това ние като че ли нямаме хора, а хора колкото искате у нас, които биха излезли насреща срещу всички тези техни говорители, които се явяват ежедневно пред средствата за масова информация. Те могат да водят наистина разобличителна борба срещу тях по отношение на пътя, по който са тръгнали те - на рушенето. Тук другарите изказаха различни становища. Ние имаме Отечествен фронт, имаме профсъюзи, имаме други организации, които обхващат в себе си хората, народа. И пред този народ трябва да се излиза с конкретна, ясна програма за развитие у нас по-нататък. У нас като че ли липсва това. Ние говорим за лична собственост, колективна и обществена собственост. И все пак ние не се спираме точно, определено по какъв път ще стане развитието на тези собствености. Другият въпрос. Ние заедно със Земеделския съюз бихме могли наистина да активизираме своите, така да се каже, политически сили, за да можем да влезем в настъпление. Защото сега ние се намираме в отстъпление. И при това наше отстъпление те печелят известна почва сред силите, които не са добре ориентирани политически или които изхождат от конюнктурните съображения, които съществуват сега у нас.

.. .ЛЮБОМИР КЮЧУКОВ от ЦК на Комсомола: В противен случай ние имаме вече такова решение, ще преразгледаме своето становище по повод участието в така наречената огледална "кръгла маса". Ние ще използуваме това, което е нашата сила. На Съюза на демократичните сили тяхната сила е влиянието, нашата сила е членството. Може да имаме дори по-малко влияние, отколкото са ни членовете, но все пак нашата сила е членството. Ние ще направим подписка и буквално за два дни ще оберем повече от половин милион подписа за участие на Комсомола в тази "кръгла маса". И както казват руснаците, ние просто "в явочном порядке" ще влезем вътре. И друго. По този начин трябва да сме наясно, че ние подпомагаме партията, ние центрираме партията. Ние може да сме този противовес на Съюза на демократичните сили....
... НЕЙКОВ: това правя като предложение, на предстоящата сесия на Народното събрание една комисия, която може да бъде разширена, като се включат представители и, нека я наречем, на другата страна, парламентарна комисия, която не да поеме при себе си, както иска опозицията радио и телевизия, това не е възможно, Народното събрание не може да поеме да администрира, да се занимава с това. Но да създава този необходим политически баланс при използуването на държавните средства за масова информация. Смятам, че ако Народното събрание избърза и това се включи в дневния ред, ще се помогне много на радиото и на телевизията, които сега са под страхотен натиск.
... АНДРЕЙ ЛУКАНОВ: Другарят Лилов, който председателствува дискусията, след известно време ще ме допълни, но аз разбирам, че болшинството от организациите, които участвуват в тази консултация, първо, поддържат идеята за една единна "кръгла маса". Трябва да кажа, че това е въпрос, който ще предизвика допълнителни усложнения. Но щом като такова е болшинството от становищата, Сашо, аз смятам, че с другата част от "кръглата маса" трябва да разговаряме и да съобщим това становище. Тъй като не може да става и дума да се пренебрегне гласът на повече от 20 влиятелни национални организации, които са представени тук, някои от тях с многобройно... (липсва една страница от стенограмата, стр.102) Така че, другари, аз предлагам при това положение да не закриваме нашите консултации. Явно е, че ще трябва да продължим, за да стигнем до общо решение, което би имало и конкретна писана форма, както тук накрая предложи др. Нейков.

... АНДРЕЙ ЛУКАНОВ: вече на другата “огледална кръгла маса’ – срещата със СДС
... Преди това бих искал да представя участниците от тази страна и след това да помоля някой от вас да представи участниците в тази група. Започвам отдясно:
Светослав Шиваров - член на Постоянното присъствие на Български земеделски народен съюз, др. Светла Даскалова - член на Постоянното присъствие, секретар на БЗНС и министър на правосъдието, др. Виктор Вълков - член на Постоянното присъствие, секретар на БЗНС и ръководител на парламентарната група на БЗНС в Народното събрание, акад. Благовест Сендов - народен представител, председател на Българската академия на науките, безпартиен, Любен Кулишев - народен представител, безпартиен, юрист, Андрей Луканов - член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП, Александър Лилов - член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП, Белчо Белчев - член на Политбюро на ЦК, министър на финансите, Георги Пирински – член на Централния комитет на партията, заместник-председател на Министерския съвет, Иван Ангелов – говорител на Централния комитет на партията, Тодор Кюркчиев - член на Централния комитет и завеждащ отдел "Организационен" на ЦК на партията. Бих помолил да представите вашата група.

ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ: Съставът на нашата делегация е следният: д-р Петър Берон – секретар на Съюза на демократичните сили, Желю Желев – председател на Съюза на демократичните сили, Петър Дертлиев – председател на Българска работническа социалдемократическа партия - обединена, Милан Дренчев – секретар на БЗНС - "Никола Петков", Димитър Баталов – председател на Клуба на репресираните, Румен Воденичаров – председател на независимото дружество за защита правата на човека, Георги Аврамов – секретар на "Екогласност", д-р Константин Тренчев – председател на Независимата федерация на труда "Подкрепа", Петко Симеонов – председател на Клуба за гласност и демокрация, Любомир Собаджиев – председател на Движението за гражданска инициатива, Петър Кънев замества отец Христофор Събев – председател на Комитета за защита на религиозните права, свободата и съвестта и духовните ценности, Емил Кошлуков – секретар на независимите студентски дружества, д-р Елка Константинова – председател на Радикално-демократичната партия и Георги Спасов – говорител на Съюза на демократичните сили. Това е съставът на нашата делегация.
.... ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ: Ние подкрепихме сегашното партийно ръководство, новия курс на 10 ноември 1989 година, когато Живков и неговата клика бяха свалени от власт. Проведохме огромен митинг в подкрепа на Петър Младенов и на курса, който той оглавява. Също така подкрепихме и подкрепяме твърдо официалните власти сега при решаването на етническите проблеми. Подкрепихме както решенията на последния пленум по този въпрос, който ние считаме за съвършено правилни, така и днешната декларация на Политбюро, публикувана във в. "Работническо дело". Впрочем това са наши становища, които през времето на режима на Живков неведнъж сме защитавали с всички последствия за активистите от нашите сдружения, някои от които бяха задържани в Главно следствено управление, други бяха уволнявани от работа и пр. Просто се радваме, че тук нашите позиции съвпадат и нямаме абсолютно никакво различие.
Какво ни дава право да претендираме, че СДС представлява тази политическа опозиция? Този въпрос е редно да бъде поставен, за да няма недомлъвки и неясни неща, тъй като съществуват и други сдружения, много по-малобройни, които също претендират за такава роля. Но това са сдружения, които възникнаха обикновено след 10 ноември, а някои буквално преди дни и които също претендират непременно да дойдат на "кръглата маса", да участвуват в преговорите. Някои от тях, аз дори имах такъв случай, поискаха и място в коалиционното правителство. Аз им казах, че нашата цел не е властта. Ние не желаем и не се стремим да вземем властта. целта на нашия съюз като демократична опозиция е демократизацията на България, демонтажът на тоталитарната система и превръщането на страната в една действително демократична държава.
Мисля, че беше нужно отново да поставим този въпрос, за да няма неясноти в позицията на едната и другата страна. Ние нямаме нищо против от другата страна да присъствуват и
Комсомолът, и Отечественият фронт, и Профсъюзите, но като друга страна, защото те са структури, които са зависими от официалните власти....
... ЛЮБОМИР СОБАДЖИЕВ: Ако ние с вас се споразумеем, ако се разберем да разрешим тоталитарната система, твърде бързо бихме могли да стигнем до консенсус по разрешаването на икономическите и стопанските проблеми. Не може със средствата на тоталитарната система да се мисли и да се говори сериозно, че могат да настъпят у нас някакви промени към благосъстоянието на гражданите, на обществото. Не може. Ние можем да предоставим своя икономическа платформа. Действително не е трудно. Но лично у дейците на Гражданска инициатива съществува впечатлението, като че ли наши идеи някак си се присвояват от властта. И усвоени, опорочени, обезценени, те частично се реализират в действителността. Това е много вредна практика. Може би грешим, може би това е само едно погрешно впечатление, но имаме това впечатление. ...
...
ЕМИЛ КОШЛУКОВ:
Ще бъда съвсем кратък, много се каза. Виждам два големи проблема тук. Едното е декларативността, говори се нещо, а фактически не се променя нищо. И другото е опитът да се прокарат стари методи. Ще мина конкретно по въпросите, за да не губим време. Министър Даскалова направи няколко забележки във връзка с Народното събрание, като заяви, че тези закони са минали на първо четене и трябва да се обсъждат, да не му спираме работата. Един закон, който не позволява юридическата регистрация на партиите и сдруженията, както беше проектозаконът, е абсурден. Срам е за това Народно събрание, че го е приело на първо четене. В никакъв случай това не е основание да продължава работата си. Напротив, точно обратното. Академик Сендов заяви, че няма точката за деидеологизация. Има я навсякъде, във всички наши програми. Стигнахме дори до там, че дадохме предложение за премахване на всички текстове в Конституцията, имплициращи комунистическа идеология, възпитаване в комунистически дух на младежта. Внесли сме го в Народното събрание като обръщение.
Беше направен един неправилен подход да се прехвърлят икономическите въпроси като приоритетни, с превес. Току-що всички от нас говориха на тази тема, макар че не видях голямо разбиране. Докато не се оправи политиката и докато няма реални гаранции, икономиката е абсурдно да се оправи. Не зная какви са аргументите за това виждане, но знам какво говорят хората по улиците. И за селото, и за кооптакситата, и за частните заведения, които си ги правят в собствените къщи, защото ако утре се направи поредният пленум и той излезе с поредното решение и поредния указ, няма да могат да вземат колата на човека, нито пък къщата, затова там правят, колкото се може, коопдемокрация. С друго не се заемат, те нямат сигурността, че ще стане някаква реформа. Ние не можем да оправим проблемите, ако нямаме сигурни юридически гаранции и изобщо нормално общество и нормална настройка на обществото. А що се отнася до плурализма и легитимността, за която говори Лилов, беше казано, че досега ние не сме имали никога реални избори, демократични избори. Така че представителността на тези казионни, официални организации е също абсурдна. Да претендира Отечественият фронт или Комсомолът, че представляват някого, това най-малкото в този момент е неадекватно, докато ние можем да изявим такива претенции по простата причина, че когато превеждаха дружествата румънската акция, Комсомолът не се намеси. Когато връчихме чешката си петиция, официалната власт не смееше да вземе отношение по проблемите в Чехословакия и нашите колеги бяха наричани хулигани. Да напомня ли какво пишеше "Работническо дело" от 25 ноември или "Труд" от 22 декември? Няма никакъв смисъл. Но Комсомолът, който разполага практически с три вестника – "Орбита", "Студентска трибуна" и "Народна младеж", – който има общински комитети, окръжни комитети и лагери – школи, който разполага с клубове, със средства, /доколкото знам, държавните субсидии годишно са били 30 милиона, а миналата година 50 милиона/, а ние се събираме в двора на Университета под снега и делегатите от провинцията преписват документите на ръка, не може да има равнопредставеност и призив за съединение. Този призив, който отправи министър Даскалова, е добър, но той не може да се приложи сега. Абсурд. Докато едните са далеч по-добре и имат всички възможности и за употреба на голям механизъм и апарат, с който разполагат, и за популяризация на своите идеи, а ние сме поставени в положението на един беден роднина, мисля, че е безпредметно да се обсъжда този въпрос. И затова тези предпоставки, изказани тук от председателя на Съюза на демократичните сили и неговия говорител, са много важни. Те са много съществени. Това е условието и за нормален диалог, и за култура, ако щете дори за етикеция на по-нататъшните срещи. Благодаря.
... ЛЮБОМИР СОБАДЖИЕВ: Забележете, че в Кърджали в момента се бунтуват, както каза д-р Желев, предимно хора, които бяха позволили да бъдат въвлечени в престъпленията на властта, и хора, които се възползуваха от тези престъпления. Ако правителството може да излезе с клауза в нашата декларация, че материалните щети на турското население, което се завръща и се оказва, че няма работа, че няма къде да живее, че домовете му са отнети или продадени скъпо и прескъпо и т.н., могат да бъдат поети от правителството, аз мисля, че това ще бъде една много голяма крачка напред. Това е което имам да забележа. И поисках думата само защото не бях уверен, че няма да бъдем поставени пред свършен факт утре след обяд, когато се покаже готовият текст на декларацията.
АНДРЕЙ ЛУКАНОВ:
В никакъв случай. аз смятам, че от наша страна не бива да очаквате това сега, утре или в предвидимо бъдеще. Ние сме сериозни партньори и това е първото, което искам да кажа. Второ, аз предлагам да избегнем да даваме квалификации и определени характеристики на други обществени организации по принцип. И трето, искам да ви предам моите впечатления от вчера. Имаше различни хора, но това бяха една значителна част от българското население на гр. Кърджали, повече от половината при всички случаи. Трябва да ви кажа това. И то беше в едно настроение тежко и екзалтирано.

Да! Думи. Много думи са изречени тогава. Но... кухи, изпразнени от житейско съдържание. По-скоро такива на ламтящи за ВЛАСТ хора. Произнесени преди 20 години. Безкрайно АКТУАЛНИ и днес.
Думи, който основателно и отговорно трябва да осъзнае всеки БЪЛГАРИН, въпреки чистите си политически пристрастия и привърженически “оцветявания” .
Думи, от които вероятно много ще заболи, дори ще кърви. Но няма да се умре. Ще се умре само АКО НЕ СЕ ПРЕДПРИЕМЕ НЕЩО РАЗУМНО в посока осъзнаване и действие. Трудна, но не и невъзможна мисия. Защото нормално общество, се изгражда от обществосигурни юридически гаранции и нормална настройка към тях, както е казала навремето една “другарка”.
Тогава в мътните за страната ни години АБСОЛЮТНО безотговорно, от ламтящи за власт хора, се е променило СТАТУКВОТО на държавата ни – от социалистическо недоносче сме преминали към див капитализъм (второ недоносче).
Въпросът за ВЛАСТА се разигравал като на рулетка, това е жалката истина. 20 години си го дундуркахме и новото. Ама май ни омръзна ? При това, уважаеми граждани, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ в мозъците си - без този факт да бъде споделен от народа де юре тогава (референдум не е проведен по настояване на СДС, тези дето ни натресоха буквално демокрацията=капитализъм, те откровено си го признават това (виж по-горе) -второто недоносче на власта БКП/БСП+любезното съдействие на СДС.

Поради тази причина ТУК НАЙ-ОТГОВОРНО ЗАЯВЯВАМ, ЧЕ ние народа сме в позиция да изискаме този РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСА (за статуквото в държавата ни) днес, предвид обстоятелствата в страната, ДА СЕ ПРОВЕДЕ (просто ни се пада и ни е ред).
ДЕМОСА ДА СИ КАЖЕ КАКВО ДА БЪДЕ СТАТУКВОТО В СТРАНАТА ни за в бъдеще, А не НЯКАКВИ СИ ПАРТИЙЦИ (цялата ни политическа днешна клика) ДА РЕШАВАТ НЕЧИСТОПЛЪТНО БЪДНИНИТЕ НИ. Това е редното да се направи СЕГА и ТУК. Другото е демагогия и зариване на главите ни в пясъка. Още повече, че страната ни днес е без Юридически гаранции (надлежни и действащи), предвид некачественото ни законодателство и корумпираната ни съдебна система и законодателна системи. Защото утре ще дойде някой от големите ни братя (подстрекатели) и ще каже: о, с това окаяно закодателство, с тези политически боричкания за власт, с тази липса на икономика КЪДЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ? Я бързо да ви спретнем едно васалство, та да се кротните и да не ни се бъркате в по-нататъшните работи (глобализацията на света). ЧАКА НИ, ХОРА, НОВО ИГО, – народът ни е омаломощен, обезверен към днешния ден, ние купуваме всичко и не продаваме нищо. АМИ В КЪРПА СМЕ ИМ ВЪРЗАНИ!

МИСЛЕТЕ НА ТЕЗИ ИЗБОРИ ОТГОВОРНО (момента е много комплициран по ред причини и у нас и по света).
МИСЛЕТЕ ЗА СЕБЕ СИ, за ДЕЦАТА СИ, за СЪСЕДА СИ, за ПРИЯТЕЛИТЕ СИ, дори за ВРАГОВЕТЕ СИ, ЗА ЦЕЛИЯ НАРОД (за тяхното битуване днес и утре, за да не се повтори вашето минало, което е такова и с вашето съдействие (мълчание по въпроса) на партийно заробени хора, поради глупоста им да не реагират адекватно на момента, на проблема, на случващото се въобще)!
МИСЛЕТЕ! СПОДЕЛЯЙТЕ ГЛАСНО няма лошо и сред колкото повече хора, толкова по-добре! ДЕЙСТВАЙТЕ ОТГОВОРНО – положението ни е напечено. Или сега потвърждаваме волевото си желание да “стройм социалистически демократизъм” (сведено до изроден капитализъм, който вече познавате) , ИЛИ ДАВАМЕ ЗАЯВКА ЗА ИСТИНСКО НАДЛЕЖНО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЕМОСА, което ще бъде де факто едно КУЛТУРНО, ИСТОРИЧЕСКИ ОБОСНОВАНО, ПО ПРАВИЛАТА НА ЗАКОНА И ЖИВОТА действие от съвсем нов тип съществуване на майката Земя през 21 век!
Историята не прощава, не се пренаписва, тя просто е минало време, което даже не се връща, но се изживява.



Няма коментари: