петък, 29 май 2009 г.

Октоподна практика на делене I


(нещо от
проведените
кръгли маси
през 1990)
– Част I
Тогава едновременно са проведени 2 броя паралелни консултации за започване работата на две кръгли маси в зали “Запад” на Народното събрание на 03.01.1990 от:
ръководството на БКП с ръководствата на обществените организации, творческите и други съюзи по въпросите на Кръглата маса, от 3 януари 1990 година. Първата проведена в две заседания, едното с начало 9:30 часа до 11 часа и прекъсване с бележката: СЛАВЧО ТРЪНСКИ:Тъй като в 11,30 ч. се събирате с другите хора, за да уточнявате дневния ред и т.н., аз моля в началото на следобедното ни събрание да ни информирате каква е тяхната платформа, защото тези платформи се изменят всеки ден.; и второто с начало 15:00 часа - и край на заседанието 17,30 часа.
Участвали: Андрей Луканов, Светла Даскалова, Славч0 Трънски, Кръстьо Петков, Живко Живков, Александър Янков, Груди Атанасов, Георги Стоилов, Росен Карадимов, Лъчезар Аврамов, Благовест Сендов, Васил Иванов, Александър Лилов, Гиньо Ганев, Георги Тошкин. Константин Телалов, Славчо Трънски, Лъчезар Аврамов, Благой Пенев, Борис Цветков, Начо Папазов, Янка Брезовска,Георги Стоянов, Павел Матев, Елена Лагадинова,Лазар Лазаров, Стефан Илиев, Любен Генов, Иван Велков,Любомир Кючуков,,Иван Пешев - изброени по реда на влизане в обсъжданията.

И Предварителни консултации на ръководството на БКП с ръководството на СДС от 3 януари 1990 година ПО ПРОВЕЖДАНЕТО НА "КРЪГЛА МАСА" в зала "Запад" на Народното събрание. Начало 11:40 часа -14.10 часа; и второ с начало 17:30 часа и Край на заседанието 18:35 часа
Участвали: Андрей Луканов - председателства, Благовест Сендов, Георги Спасов, Румен Воденичаров, неразчетено от стенографката(вероятно Доган или Костов), Крум Неврокопски, Светла Даскалова, Петър Берон, Константин Тренчев, Александър Лилов, Любен Кушелиев, Емил Кошлуков, Иван Ангелов, Желю Желев, Любомир Собаджиев, Петър Берон – изброени по реда на влизане в обсъжданията.

Кой Какво е Казал в онези дни с големи съкращения:
Андрей Луканов:” Всички ние възлагаме на този процес на диалог около "кръглата маса" големи надежди, свързваме го с възможностите и необходимостта да осъществим национално съгласие и единство както в оценките за основните проблеми, които днес стоят пред българската нация, пред социалистическата ни държава, така преди всичко и що се отнася до пътищата, конкретната политика, която трябва да се осъществи, за да постигнем стабилизация и да създаваме предпоставки за напредъка на България.”
...” Първо. Ние считаме, че сега най-важното на разговорите около "кръглата маса" при това разбиране е, че на сегашния етап по същество ще се провеждат две "кръгли маси" с една и съща тематика, с едни и същи процедурни правила, основи, бих казал, огледално подобни.
Що се отнася до тематиката, смятаме, че бихме могли да групираме основните въпроси на сегашния момент в четири или пет направления.
Първото направление включва въпросите на политическата система, въпросите на демократизацията на българското общество, на държавното устройство, изборите - тяхната подготовка, приемането на избирателен закон.
Второто направление обхваща въпросите на правната система, законодателната програма, която ще се осъществява до и след изборите, въпросите на съда и прокуратурата, правосъдието и правораздаването, най-общо казано.
Третата група въпроси обхваща въпросите на социално-икономическото развитие. Смятаме, че социалните и икономическите въпроси трябва да се разгледат в тясна обвръзка. Тук имаме предвид да бъдат обсъдени и мерките за стабилизация на икономиката, които правителството ще внесе в Народното събрание, и възможността да се обсъдят в такъв кръг, да се подложат на критичен анализ, да се формулират препоръки по тях, а също така и въпроси на икономическата реформа, нейните принципи и отправни моменти и етапи, включително и проблемите на социалната справедливост, на социалната политика. Тук се имат предвид и въпросите, които се поставят от профсъюзните организации, свързани с трудовите права, тяхната защита, диалога със стопанските ръководства, с правителството на национално равнище и т.н.
Четвъртата група въпроси би могла да включва въпросите, свързани с духовния живот на страната, свободата на творчеството и информационния режим - свобода на словото, на печата, политиката спрямо средствата за масова информация и в средствата за масова информация, разбирана като политика на откритост, гласност и на активно участие на средствата за масова информация в създаването на действително демократичен ред в нашата страна, подкрепа на процесите на социалистическото обновяване и преустройство.
Последната група въпроси, ако условно се приеме, би могла да включва въпросите на екологията в целия спектър.
Тази тематика трябва да бъде конкретизирана, според нас, в близките два-три дни - например до 5 януари 1990 година.”



Нищо от изказаното горно не се е случило през годините, та до днес. Освен, че сме запазили СТАТУКВОТО на държавата ни – социалистическо. 05.01.1990 е паметна дата за създаването на ДПС (по-нататък ще се разбере защо). Тогава е обявено решението за сформирането му, на фона на съществуващата БКП и ненадлежния проводник на “демократичните промени” в нея СДС – която е пък с дата на създаване на 07.12.1989 г. Забележете тук ритъма за креиране на “недоносчетата” - той е буквално през месец в БКП - създава и обявява в политическото пространство като на конвейр, или както по-рано Т.Живков ги оприличи “социализъма и комунизъма” с понятието недоносче. След това само следва ПРЕБОЯДИСВАНЕТО и на “майката кърмилка” БКП в БСП и всичко е готово за демокрацията ни. Тя и до днес си ги дундурка и кърми, въпреки “недоносването” им (да раждаш през месец си е направо природна аномалия). Както знаем след това, просто сме 20 годишни свидетели, на извършваната “народна работа” на тези три ПАРТИИ, нелигитимни и незаконни по същността си и регистрацията си - И ДО ДНЕС такива, съвсем простичко и закономерно се нарояваха (изтърсачета им недоносени всякакви) в политическото ни пространство (разбирай и държавно такова), за да стигнат към днешна дата ДО НАД 300 на брой. Октоподна практика на делене – природата е спазена. Принципът “разделяй и владей” също е спазен, това пък е темата на всички общества във всички времена между властимащи и такива лишени от нея – т.е. т.нар. ДИАЛЕКТИКА на ПРИРОДАТА също е налице и спазена сред всякаквите гурута, за оправдание и позор на историята ни, въобще. Днешните НДСВ, Герб, Атака, РЗС, Напред, Ново време, Рома и Дрома, КПБ и още поне десетина ярко и яко открояващи се в политическия роден небосклон, НИ ВЪРТЯТ НА МАЛКОТО СИ ПРЪСЧЕ, всяка една бореща се коя е по-по-най, чрез популистките си идеологии, нескопосаните си програмки и гръмките си фрази и публични изяви.
Боже, тук ще възкликне някой, и основателно! Тези българи затова ли живеят – да си създават партийки, слаби правителства вследствие на това и ДА СЕ оплакват от целия си живот си по кафененца “и седенки”, както се изрази днешния ни финансов министър! Защото реално това се случва в ежедневието ни, уважаеми граждани, сега и тук. Та вие реално им съдействате на тези “ социалистически недоносчета” да се раждат и развиват С РАЗЕДИНЕНИЕТО СИ И ОЗЛОБЛЕНИЕТО СИ един към друг. И не се чудете – грешката е и ваша, и във вас. Тя трябва да се оправи колкото се може по-скоро и по-качествено. Ако ли не – обричате на мизерия, глад и разруха държавата ни години напред, за каквито има налични сведения вече. Това е.

Обединете се, мислете с главите си, обичайте се помежду си, бъдете отговорни към казаното, реченото и сторенето. НЕ ДРЕМЕТЕ! Помогни си сам, та да ти помогне и господ! Останалото е фалш и демагогия.

БЕЛЕЗИТЕ НА ФАЛША, В КОЙТО СЕ ВЪРТИМЕ В КРЪГ 20 години:
Демократизация
на обществото (българско) не се е случила за тези 20 години.
Държавното ни устройство толкова е разнебитено, че сме оприличени като “турски кенеф”.
Изборите (всички досега проведени) ни са като “замразените бройлери”, с които ни приканват да гласуваме.
Избирателният ни закон толкова много пъти неправомерно е поправян, че текстовете му са стигнали до нагледна противоконституционност, която чрез НАРОДНОТО МЪЛЧАНИЕ се затвърждава като извратеност в днешната ни жалката политическа реалност.
Правната система в държавата ни вече не само, че не куца, тя е с ампутирани крайници в днешния ни живот. Корупция и демагогстване във всичките й действия и над всеки българин се разпростира тя в действията си. На някой, някъде във времето да му се е случило правораздаване?
Икономиката ни е сведена до производство на ишлеме на стоки и услуги, до развиване на туризъм и правене на хамбургери, до пренос-превоз на стоки и хора. И нищо повече. Това ли е реалният икономически напредък, който сте очаквали след разсъжденията??? на кръглите маси някога? Ами направо да вземем се гръмнем тогава – и не питайте защо има боклук и дупки по улиците ни – ще има, защо нямаме пътища из страната – а пътечки, защо има хора препитаващи се от кофите за боклук, защо образованите хора са принудени да работят ниско платено и във всички случаи не това, за което са се подготвяли в живота си, отговорете си защо емиграцията е анонос за съществуването ни, и още много защо ...
Народното ни събрание е превърнато в предтоалетна ГОВОРИЛНЯ, на чакащите за клозета “недоносчета”, които ежедневно са с разтройство – поради което и толкова лайняни са законите и живота в страната ни.
Проблемите в социалната несправедливост и антисоциалната ни политика са КРЕЩЯЩИ пред света ежедневно. Те никога не са били решавани, а умишлено задълбочавани, за се настани твърдо в живота ни практиката “Дай на народа хляб и вода, и не го мисли повече”. Да. Да не ни мислят “недоносчетата социалистически” и да не се преуморяват от процеса!
ТОВА Е РЕАЛНОСТТА ВИ,БЪЛГАРИ. Ако искате живейте си така, ако ли не – ПРОМЕНЕТЕ Я.

Да вървим нататък. Обещах да пиша за кръглите маси от 03.01.1990 година, за кой какво е казал тогава, със съкращения, просто защото материалът е обемен, а мястото ми е малко:
...“Предлагаме работата на "кръглата маса" да протича, поне на този етап /не бих казал при закрити врати/, при спазване на необходимата дискретност от всички участници. Информациите да се дават от специално определени говорители или представители за връзка с печата и средствата за масова информация, по възможност съгласувана. Това не изключва отделните участници да имат своя оценка, свое становище и на определени етапи, когато стигнем до формулиране на подходи, на решения да запознават обществеността със своето виждане. “. Другарят Луканов прави това предложение.
А бе заговорничеството си е в кръвта им, а запазването на тайната е сакралният код към налагането им в живота ни, къде дискретно, къде не – въпрос на информираност и схващане на случващото се за всеки един редови българин.
...пак той: “Това е нов социален експеримент. Ще бъде важно, ако всички се отнасяме към него с голяма грижа, за да не поставяме новороденото в непоносими за него условия.” Ами сам си го казва за новороденото недоносче=демокрация в България. Ето това проумей българино! За това 20 години си се трудил – да отглеждаш новороденото на БКП недоносче, и в интерес на истината добре си го отгледа – ограбиха ти живота и парите, ограбиха ти човешката самоличност, сега искат да ти ограбят и ДУХА. Ще си им го дадеш ли доброволно, по нашенски?
...пак той: “. Моля да се договорим как ще процедираме и по-специално как ще осъществяваме ръководството на нашите срещи и консултации на тази правоъгълна маса. Нека напрегнем нашето въображение и да я виждаме кръгла. Всички идваме с еднакви прерогативи и пълномощия от съответните политически и обществени организации, които представляваме. Бихме могли да възприемем различни подходи, в т.ч. и ротация. За ръководството на "кръглата маса" можем да определим 5-6 души, представляващи различните сектори на общественото мнение и тях да молим по принципа на ротацията да организират и председателствуват срещите.” Осъщественото пъклено договаряне, с любезното съдействие на въображението, чрез ротация, за създаването на историческото понятие “кръгла маса” в живота и съзнанието на редовия българин, формиращо и до днес представите му за ДЕМОКРАТИЗИРАНЕТО на държавата му и самия него! По същество и в крайна сметка на тези “кръгли маси” другарите от БКП са заявили твърдата си воля да не изпускат от ръце си нито власта, нито партийната си линия. И трябва да им се признае - не я изпуснаха. Демокрацията като понятие за тях е нещо като инкриминационно явление в средите им, поради което трябва максимално и на всяка цена да се извлече “полезното” от настъпващия за страната ни див капитализъм. Капанът е залпжен и отворен, чакат се мишоците-политици и мишлетата-народа. ВНИМАНИЕ – ние сме в него, ама вратичката още не хлопнала! Възможно е тук някой да възкликне: Боже колко черногледо се гледа на тогавашните събития? Ще отговоря каквото виждам и чувствам: да ама истински по случвалото се в ония мътни времена! Защото тогава направо ушите народни се проглушаваха и подуваха от телевизионното студио на БНТ и национални радиа за тези кръгли маси – какво и от кого как се е казало нещото за демократизирането ни, вследствие на което се стигна до народното недоумение от случващите се събития през 1995-1996 година, знаменателни с дефлацията в страната ни; с изчезващата ни шеметно икономика, включително и на жизнени отрасли за народ и държава; за бандитската приватизация по Костовото време; за типичните беззакония, от които страда и до днес всяко едно българско семейство; за дебилизацията на населението и огромната имиграция; за днешния опорочен до неузнаваемост по същност и характер ден на всеки един от нас. Това да живееш 20 години в НЕДОУМЕНИЕ си е направо колкото абсурдно, толкова и престъпно поведение от страна на управляващите ни, в което държат народа ни.

Е, та тия хора ли трябва да продължават да ни управляват? Докога да живеем и тънем в беднота, беззаконие и престъпления? Това вече не е черногледство. Това е жестоката придобита реалност за българите.
(продължава)

Няма коментари: