събота, 30 май 2009 г.

Октоподна практика на делене I I


(нещо от
проведените
кръгли маси
през 1990) –
Част I I

...
И за случващото се днес, корените са в миналото на описваните събития и хора – просто няма нищо случайно. Ето за това си заслужава да се говори, споделя гледна точка, да се информират децата ни, да се спори, да се намери път в тази гора от лъжи и подменени исконни български ценности, ЗА ДА СЕ ВЪЗРОДИМ днес. Не след това да се казва, че са били неграмотници (те, подрастващите тук поколения). Дори и да са такива, то те не са виновни за промиването на мозъците им още от най-ранна детска възраст, не са виновни, че са принудени да живеят в духовна и материална нищети, осигурени им "любезно"от собствената им държава. Просто заслужава си да се разнищи и разнищва непрекъснато въпроса за заблудата (БКП и днешните партии), за недоумението (предизвикано от държавническите действия, както през 20-те години, така и по-нататък) и реалните житейски последици (обикновенността на днешния ден) от случващото се, вследствие на тях по всяко време.
... още малко БИСЕРЧЕТА:” Групата, която ще води другата "кръгла маса", засега е същата - от страна на БКП, БЗНС и двама представители на безпартийните и обществени кръгове в страната - другарите Благовест Сендов и Любен Кулишев - народни представители. Това е групата, която предлагаме да води разговорите и на тази "кръгла маса", и разговорите на другата "кръгла маса". Това бе наложено от обстоятелствата. Ние държим на разбирането, че двете "кръгли маси" имат абсолютно еднакъв характер, еднакви пълномощия. Взети поотделно, те не могат да представляват общонационалния консенсус. Как по-нататък ще стане "скачването", съединяването на различните идеи и практически предложения, е рано да се каже. Нека да продължим разговорите. Нека да формираме някакви гледища и тогава ще мислим как да осигуряваме около тях съгласие.” Е, коя е групата, БЪЛГАРИ? Отново силоваците в партийния ни живот - ами БКП и БЗНС (и днес включително), и “УЖ” народните представители (боже, каква пародия! Просто не е за вярване как сме били “качествено” информирани от другарите Сендов и Кулишев и естествено манипулирани – единият партиец на БКП, действащ сред интелигенцията, а другият сред народните формирования от организации и сдружения! Това си е 100% ПОДГОТВЕНА ЗАБЛУДА за сред населението ни тогава. Така си е до сега -що главички изядоха впоследствие, само те си знаят). КЪДЕ СА ИСТИНСКИТЕ ДЕМОКРАТИ? – ами няма ги. И не само въобще, ами изобщо. И никога не ги е имало. Демократ се формира не за ден и два, дори не защото така си е пожелал самия човек да се определи. Демократът е преди всичко човек, продукт на времето си, но доказал чрез мисленето си и действията си “демоса” в себе си и осъзнатата “кратост” в поведението си.
В същност неизяснен (дори и след 20 години) остава въпросът “Какъв тип демокрация сме правили тогава, впоследствие и днес?” – социалистическа демокрация? капиталистическа демокрация? буржоазна демокрация? буржоазно републиканска демокрация? чиста демокрация – утопия от античните общества? пролетарска демокрация? КАКВА? –като се има предвид, че демокрацията винаги е класова, т.е никога не е имало и няма истинско народовластие?
НЕОБЯСНЯВАНЕТО В ПРАВ ТЕКСТ ПРЕД НАРОДА, ПОЗИЦИЯТА на ДЪРЖАВАТА НИ по този въпрос, ВИНАГИ ЩЕ ПРЕДИЗВИКВА СЪОТВЕНА политическа реакция сред населението ни.
... да видим какво са “мислили по въпроса” тогава на двете “огледални”кръгли маси?
...АЛЕКСАНДЪР ЯНКОВ: Известно е, че някои от организациите, които представляваме, се квалифицират като казионни структури, като структури отпреди
...ГРУДИ АТАНАСОВ: Искам да се обърна към представителите, както сами се наричат, на Съюза на демократичните сили. Снощи по Българската телевизия бе прочетена декларация на Съюза на демократичните сили. От какви подбуди са изхождали, за да излязат снощи с тази декларация? Дали тя отразява мнението на всички, които участвуват в този широк форум? какви са били подбудите на Българската телевизия да предаде тази декларация, а да не чуем други подобни декларации, които можеха да бъдат в разрез с нея? Кое им дава право да се присвояват името, че те са представители на демократичните сили в България? Има ли други демократични сили, които са извън този съюз? За мен този въпрос е съществен. По него или трябва да се разграничим, или трябва да се обединим в разговорите на "кръглата маса" и всеки да намери мястото си в този разговор.
... РОСЕН КАРАДИМОВ: Първо, на нас все още не ни е ясен критерият за участие в "кръгла маса". Това е един изключително важен въпрос, около който, ако няма единно становище, мисля, че %кръглите маси" могат да бъдат взривени и няма да стигнат да резултата, който целят. ... трябва да се ускори внасянето в Народното събрание на Закон за партиите. И заедно със Закона на обществените организации ние да имаме законови критерии за това кой има право да участвува в работата на "кръглите маси". от тази гледна точка смятаме, че провеждането на "кръгла маса" е определен вид дискриминация към досега съществуващите организации. Ако ние сме окачествявани като казионни организации, продукт на тоталитарната система, примерно, които сляпо аплодират всяко решение на партията, то тази "кръгла маса" тук става излишна.... С това даваме право и умишлено даваме възможност на съюза на демократичните сили да монополизира дейността на организации и да принуди всяка възникваща организация, ако иска да има публична трибуна в страната, да влезе в този съюз и по този начин да засили самия съюз.
...
БЛАГОВЕСТ СЕНДОВ: Другарю Луканов, аз действително искам да кажа няколко думи по процедурата. Първо, според мен е неправилно да се говори за две "кръгли маси". Това според мен е една предварителна консултация на управляващите партии с тези, които се считат с тяхното мнение. Така че според много пъти сме правили грешки и продължаваме да ги правим с терминологията, която след като се възприеме, вече е едно оръжие против нас.... Аз смятам, че това е една консултация на БКП и БЗНС с тези сили в страната, които те са решили да поканят да се консултират с тях.... Според мен изключително важно в такъв случай е най-напред да се знае целта на тази, които седят на масата. Целта е властта. И това няма нужда защо да крием и да почваме с дълъг дневен ред и много проблеми и въпроси. Основният въпрос е въпросът за властта. Затова има две части на тази маса, защото от едната страна сядат тези, които държат властта, от другата страна сядат тези, които претендират да вземат властта. Този въпрос смятам и за всички, които сядат около масата, трябва да бъде ясен. ... Но въпросът е сега, че едните трябва да отстъпват, а другите трябва да настъпват. И това е проблемът на "кръглата маса"....А ако почнат и двете да настъпват, тогава ще стане лошо, защото едните имат какво да отстъпят, а другите искат това да го осъществят. Според мен основните проблеми са проблемите на партиите, които ръководят сега, които са на власт, и партиите, които искат да вземат власт... Аз съм категорично против да се използува терминът "демократичните сили", защото ние не сме недемократични сили, а да се казва "Съюза на демократичните сили", което вече е друг термин. Защото много се разпространяват "демократичните сили" казаха така, "демократичните сили" казаха това, като че ли ние сме недемократични сили. Това е Съюзът на демократичните сили. Забележете, че заемането на терминология е изключително важен проблем, който след това става оръжие. ... Според мен на тази кръгла маса трябва да се договорят неща, свързани със законодателството. Тук беше казано за Закон за партиите, Закон за земята, закон за това, закон за онова, защото иначе това, което ще реши "кръглата маса", няма никакви правни гаранции, ако ще правим правова държава, много хубаво е, че нещата стават в Народното събрание, това ще бъде като един предпарламент, в който да се обсъждат тези неща, и никакво нарушение на съществуващите закони, докато те не се изменят. Това е моето мнение.
... АНДРЕЙ ЛУКАНОВ: Правилно, другарю Сендов. Само една бележка, която има принципиален характер. Аз смятам, че ние в никакъв случай не бива да стъпваме на тезата за двуполюсен характер на българския обществено-политически живот.
...БЛАГОВЕСТ СЕНДОВ: Това ще зависи от вас.
... ЛЪЧЕЗАР АВРАМОВ: Аз разбирам, че в 11,30 ч. трябва да започне другата "кръгла маса". ...
ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ: Пак повтарям, другарю Аврамов, че в момента не са започнали никакви "кръгли маси", а се водят предварителни консултации, чиято цел е да обсъдим процедурни въпроси. И тъй като явно от страна на участниците в днешната среща има не само процедурни, но и принципни съображения, които безусловно трябва да чуем, за да уважим и осмислим, предлагам да продължим след обяд.
КРЪСТЬО ПЕТКОВ: За съжаление ние няма да можем да участвуваме.
ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ: Да считаме ли, че профсъюзите изразиха своето становище? Имам една молба, един от вас, Вие или Коста Андреев, да участвува след това във Формулирането на темата и евентуално на процедурните подробности, а ние ще се договорим допълнително кой да влезе в тази малка група от останалите организации.
СЛАВЧО ТРЪНСКИ: Тъй като в 11,30 ч. се събирате с другите хора, за да уточнявате дневния ред и т.н., аз моля в началото на следобедното ни събрание да ни информирате каква е тяхната платформа, защото тези платформи се изменят всеки ден.
ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ: Според мен др. Сендов я характеризира най-кратко и ясно, но аз ще го направя с удоволствие. Приемаме да продължим с изказванията в 15,00 ч.
...
ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ: Другари, Продължаваме нашата работа. Има думата др. Гиньо Ганев.
ГИНЬО ГАНЕВ: ... Знае се и се каза, струва ми се даже и от др. Андрей Луканов, че се предвижда да участвуват в разговорите около тези кръгли маси организации и структури и излъчени от тях дейци. Без да навлизам в детайли, безпартийните граждани сега са политически организирани така - един много малък брой, още не се знае даже колко, в така наречената комбинация Съюз на демократичните сили. Както вече се каза, чрез този съюз, и разчленен даже, те ще бъдат представени с по двама-трима или четирима свои дейци, но най-масовата политическа организация, колкото и да не смята, че е така, на безпартийните българи, това е Отечественият фронт. Да оставим сега идеята за организацията такава, каквато е сега, но за смисъла на самия Отечествен фронт. Тъкмо безпартийните, а те са 60 на сто от избирателите в България, които са включени там, няма да бъдат представени в тази "кръгла маса" нито с един човек. Двамата другари, които участвуват като безпартийни, които много уважаваме всички, са на индивидуално основание. Нито Отечественият фронт ги е излъчил, нито пък те могат да бъдат негови представители. Затова искам да повторя мисълта на др. Живко Живков и да помоля, ако това не е един изчерпан въпрос, да се помисли по какъв начин безпартийното българско мнозинство да бъде включено в тази основна "кръгла маса". Искам да ви кажа, че отечественият фронт не по традиция, а сега в навечерието на новите парламентарни избори, има определени намерения и може би пак ще стане център на една коалиция. Това е въпрос на добрата воля на политическите партии и така нататък, но на мен не ми се иска сега чрез този външен белег той да бъде предварително бламиран в очите на българската общественост.
ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ: Коя "кръгла маса" смятате за основна?
ГИНЬО ГАНЕВ: Която и да бъде, но тази маса, която ще разговаря с т.нар. другомислещи сили, там има двама безпартийни граждани, които даже не са излъчени от Отечествения фронт. Вижте, другарите са в компонента на Отечествения фронт - Комунистическата партия и Българският земеделски народен съюз, внушително стоят, самостоятелно, на тази "кръгла маса". Отечественият фронт е най-масовата политическа организация, не друга, а те не
участвуват.
ГРУДИ АТАНАСОВ:Но вие сте представител на Националния съвет на Отечествения фронт.
ГИНЬО ГАНЕВ: Ние не участвуваме в комбинацията на Отечествения фронт.
ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ: Има думата др. Гошкин.
ГЕОРГИ ГОШКИН: Смятам, че след това, което преживяхме, това не е верният път. Казвам го направо. Аз смятам, че нашият капацитет няма да може да бъде използуван по този начин. ... Но не това е най-главното. Най-главното е, че ние трябва да се срещнем, обществените организации, с представителите на Съюза или какво ще го наречем, и да се изслушаме пряко. Нашият капацитет ще бъде използуван най-добре в един начален пряк диалог с представителите на неформалните, нека така да ги наречем. Мисля, че и др. Янков говори по този въпрос, но мисълта ми е, че тази възможност трябва да бъде използувана докрай. Трябва да бъде използувана, като капитал.... Така или иначе още от снощи, както каза др. Георги Атанасов, Съюзът на демократичните сили обяви според мен предизборна борба. Той излезе със своя платформа. Остава и ние да излезем със своя платформа и, както се казва, да я обсъждаме в конфронтационен стил. Това, разбира се, не е приемливо, но говори за една обстановка, която трябва да премислим много добре и да излезем със съответни структурни позиции. Другарят Сендов, с когото сме водили много разговори по българските въпроси, поставя твърде аритметично грубо за неговия математически мозък въпроса - почва борба за власт! Каквото и да го въртиш, той, както се казва, изплю камъчето. Какво трябва да се направи. Ние не можем да приемем такава алтернатива, а може би и самият той го каза в съвсем свободен разговор, затова аз не се хващам за думите, но тук стои и въпросът за конструктивността. Какъв диалог ще водим ние? Аз съм си го представял така. След много обмени на мнения все пак спорещите страни ще трябва да излязат с доближаване на едни позиции, които не само да помогнат за излизане от сегашното критично положение, особено през тази година.... че българските движения не са равностойни, тъй като са формални, а те са формални, защото поддържат позициите на своето правителство...
... консенсус, ако изобщо стигнем до такъв, продължавайте да мислите. Присъствуваха всички организации, включени в Съюза на демократичните сили. (Това са 10 организации – Клубът за гласност, "Подкрепа", "Екогласност", Гражданска инициатива, Независимият студентски съюз, социалдемократите, БЗНС "Никола Петков", Комитетът за защита на религиозните права, Независимото дружество за защита правата на човека, Радикално-демократичната партия на Елка Константинова.)
... КОНСТАНТИН ТЕЛЛАЛОВ: Първо, ние трябва бързо, за два-три дена, да изнесем общо решения на всички нас и на опозицията, както те се наричат, по етническия въпрос. Ние не можем да оставим сега Комунистическата партия сама срещу българското население, което вече се надига... Второ, за изборите. Има предложение на Комунистическата партия за края на второто тримесечие.. Дори ако можем, решаваме – на 26 юни провеждаме избори. И накрая това е резултат от "кръглата маса" - всички обществени сили в България решиха следващите избори да бъдат на 26 юни. Въпросът е решен и няма вече митинги. Какво е необходимо за тези избори? Два закона - Закон за изборите и за партиите. Ако решим, разбира се, защото в България такъв закон не е имало. Имало е закон за разтуряне на партии, но не за партия. Ако решим. Сесията на Народното събрание на 25 януари ще създаде комисия за изработването на закони, открити за всички нас. И съединяваме се, правим тези два закона и провеждаме изборите. ... Трето, на 15 януари т.г. ще се обсъжда въпросът за Конституцията. Има две предложения - БЗНС, БКП и двете алинеи; тяхното пада целият член 1. Сядаме и обсъждаме. Идваме до извода, пада, решаваме, пада. Не можем да се разберем - го оставяме на Народното събрание, но да решим въпроса като такъв. Да не кажат, че бягаме от него. Четвърто, собствеността. Закон за собствеността се прави трудно, но ние можем веднага да заявим от името на "кръглата маса", че всички български организации заявяваме, че в бъдещия Закон за собствеността ще има равенство между държавната, кооперативната и частната собственост. Край, слагаме точка и казваме, че новото Народно събрание ще изработи закона с детайли, тъй като той не се прави за два месеца. Пето, какви закони са необходими да направи това Народно събрание, за да улесним свободните демократични избори и т.н. Мерките за стабилизация - Закон за земята - мисля, че е готов. За екологията – мисля, че е готов изменение на Закона за милицията. Има някои работи, които още ги плашат, че могат да ги интернират, където искат. Набелязваме, че това Народно събрание, в ограничения мандат, който има, ще реши само тези закони и ще се концентрира върху тях. Край, решихме и този въпрос. Следващият въпрос е за коалиционното правителство. Не зная какво е мнението сега на Комунистическата партия, но ние можем да кажем – господа, ние искаме от утре с вас да разделяме трудностите и ви предлагаме три-четири места. Те вчера заявиха, че не желаят коалиционно правителство. Добре, приемаме и вие ще мълчите, ние управляваме до изборите, ще се стремим да управляваме най-демократично, но вие няма да поставяте този въпрос. Като си видим сметката след изборите, тогава ще видим какво ще бъде правителството - коалиционна, некоалиционна и т.н. Накратко, аз съм за това да се решат пет-шест приоритетни политически въпроса, които ще внесат успокоение в нашето население. тази програма, която протече др. Луканов, това е голяма работа – това е действително една опозиция, коалиция, дайте, ще ги обсъдим тези въпроси - за екологията и др., след изборите, когато преброим пилците и като седнем в Народното събрание, ще видим с кого ще се коалираме, как ще то правим и пр. Сега ние с тях, като опозиция, взимаме тези наболели въпроси за страната. Бързо казваме какво е нашето становище, успокояваме обстановката и няма стачки, няма демонстрации. И се договаряме до изборите всеки да подготви платформата си, да подготви кандидатите си и да дойде на изборите. Само по този начин виждам резултат от тази "кръгла маса". Другото – групи и подгрупи, разисквания и отлагания, няма да ни търпят, ще ни гледат сеира, ще ни натискат от улицата и ние ще почнем след това да решаваме набързо някои въпроси, както и досега решихме някои въпроси под натиска на улицата. Ние трябва да извадим пет въпроса, да ги решим с тях и да вървим напред. Това е моето мнение.
Да. Думи, думи с ека от миналото ни. Но тогавашните партийни лидери (БКП) ясно и точно са заявили: продължаване курса на еднополюсна система в управлението на държавата ни, та до днес - независимо как е прикрита тя за пред публиката (народа). А днешното СДС няма какво да се пъчи с "демократичността си", защото тя е запечатана за поколенията и разтълкувана навремето, а именно: че българските движения са ФОРМАЛНИ, а те са формални, защото поддържат позициите на своето правителство. Кое е то - "своето правителство" , надявам се е напълно ясно.
(продължава)

Няма коментари: