сряда, 13 май 2009 г.

ДУМИТЕ, С КОИТО СЕ ОБЪРНАХ КЪМ БЪЛГАРИТЕ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА -ВЕРОЯТНО ПОСЛЕДНИЯТ ПРОТЕСТ

ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗАБРАНАТА НА МИТИНГИ - 29.04.2009, 11 ч. пред ПАРЛАМЕНТА

Встъпителни думи:
Здравейте! Много сте готини : Виждам, че сте слънчеви и усмихнати хора. Пожелавам ви да бъдете все така и такива. Днес ще отравяме или ще заравяме ключовете за демокрацията? Или ще се налага отново да слагаме ключа в ключалката, за да я отключваме? Аз лично мисля, че днес отново след 20 години сме тук, предвид случващото се, отново да я отключваме. Инициран е от правителството нов закон нарушаващ човешките ни права.
Когато в държавата има проблеми, политикът говори.
Когато държавата се тресе от драстични промени – те пак се обясняват от политиците. Провеждат се срещи с гражданите, пращат се говорители да обясняват случващото се, всеки ден, с усмивка и отговорност по него.
А работата на хората е да протестират и да търсят правата си непрекъснато.
Срамно е да се мълчи и от двете страни, както по вътрешни, така и по външни проблеми на страната и на днешния ден въобще.
ЕТО ЗА ТОВА СМЕ ТУК И СЕГА.

Изказването ми се базира на: “ Да дадем отпор срещу новия закон”
Правителството миналия четвъртък одобри нов проектозакон, който забранява провеждането на протести пред Президенството, Министерски съвет, министерства, здравни заведения, пътните артерии и всякакви сгради, които са от значение за националната сигурност. Чрез тази поправка се подменя де юре стойността на Конституцията ни като основен закон.
Господа управляващи, изброените съоръжения са обществени сгради. Т.е. те обслужват гражданите на страната България по всяко време на денонощието. И като такива те се водят общодостъпни. Не са военни обекти, освен ако във вашите представи не ги ползвате или предлагате като такива. Вярно ли е това, граждани?(б.р. ДА) В този смисъл, управляващи ни, сте в пълно нарушение на : “Чл. 7. (1) Събранието или митингът може да се провежда на открито или в закрито помещение. “ (цитат от сега действащия “ЗАКОН ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ.) Е, ние народът, предпочитаме протест на открито. Така ли е?(б.р. ДА)
Този закон определя реда и гаранциите за организиране и провеждане на събрания, митинги и манифестации. Съгласно този закон : Събрания, митинги и манифестации могат да се организират и провеждат от граждани, от сдружения, от политически и други обществени организации. На събранията, митингите и манифестациите гражданите изразяват мнения, възгледи и становища по въпроси от политически, икономически, социален, културен или друг характер чрез слово, плакати, макети и по друг подходящ начин. Гражданите не могат да бъдат преследвани и наказвани за организиране и участие в събрания, митинги и манифестации и за изразените от тях мнения, възгледи и становища, освен ако това съставлява престъпление или друго правонарушение. Така е по закон.
За сметка на това вие 20 години давахте противонародни мнения при управлението на държавата ни; 20 години търпяхме недълновидните ви възгледи, подменили статуквото на демокрацията като цяло и замисъл; за 20 години налаганите от вас конюктурни становища по управлението докараха днес до ширеща се масова бедност сред българското население. ЕТО, ТОВА СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СПРЯМО НАРОД И ДЪРЖАВА. ТОВА СЕ НАРИЧА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО ПРАВОНАРУШЕНИЕ. И ЗА НЕГО СЕ НОСИ ПРЕД НАРОДА ОТГОВОРНОСТ. Вярно ли е това,хора?(б.р. ДА) Забранявате ВСЕОБЩИТЕ, НАРОДНИ, МИРНИ ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ, от които явно определено се страхувате. На какво основание, след извършваните от вас по-горе казани престъпления?
Този Закон е приет от 9-о Народно събрание, четиринадесета сесия, второ заседание, на 25 януари 1990 г. и е една от първите демократични придобивки за страната ни. Доста от настоящите така наречени “народни депутати”са го подписали.
Какво ги карате да правят сега? Да си плюят на дадената преди 20 години дума и го да предподпишат, както партията заповядва ли? Срамно е! Позорно е да твърдите, че сте политици и управляващи с подобен акт. Вярно ли е това, граждани?(б.р. МИШОЦИ)
С внесения през изминалата седмица проектозакон в тази връзка, НЕУВАЖАЕМО от болшинството българи ПРАВИТЕЛСТВО, вие се изявявате като РЕВАНШИСТИ, това е истината. Политиката на настоящата “тройна коалиция” е пагубна за страната ни и провалила се вече тотално. Вярно ли е това?(б.р. ДА) И тримата политически играчи в нея търсят в момента ВЪЗМЕЗДИЕ над народа ми, чрез правителствени инсинуации за множеството си поражения през мандата в целия обществено-политически и икономически живот на страната, които са толкова забележими, че ЕС непрекъснато ви ги повтаря и напомня, а народът ни основателно негодува срещу вас, искайки смяната ви, и слизане от политическата сцена, като категорично не се визира от него, по-нататъшното ви участие в живота на държавата ни по никакъв повод и начин. Вярно ли е това? (б.р. ДА) Вие сте едни жалки ПОРАЖЕНЦИ и приемете този факт. ОТТЕГЛЕТЕ СЕ, моля. Спрете с РЕПРЕСИИТЕ над тези, които ви овластиха – народа, ние гражданите на Р България. Вярно ли е това?(б.р. ПРЕСТЪПНИЦИ) Грешките ви са толкова много, и толкова фатални за страната – държавата ни е банкрутирала де факто. И фактът, че в такава обстановка лансирате идея за масов терор над народа ми, чрез рестрективния си проектозакон за забрана на протести пред обществени сгради, говори за безсилието ви и като политици и като държавници. Така ни посочвате и ни овластявате как да се отнесем към вас във времето въобще, ето това правите в момента чрез нескопосания си противоконституционен проектозакон. Вие самите не уважавате и не спазвате законите в тази страна, а те важат и за вас! Вярно ли е това?(б.р.ДА) Защо очаквате ние да ги уважаваме? Правовата държава, с парламентарно управление е за всички? ВИЕ СТЕ ЗА ПУБЛИЧЕН НАРОДЕН СЪД. Вярно ли е това?(б.р. МИШОЦИ)
С този си акт, освен всичко казано до тук, ни давате несъмнени данни че: се стремите към насилствено изменение на конституционно установения обществен и държавен строй и срещу териториалната цялост на страната - Вярно ли е?;(б.р. ДА) определено нарушавате правата и свободите на българските граждани - Вярно ли е?;(б.р. ДА) застрашавате обществения ред в държавата ни, подлагайки на безпрецидентна безотговорност народното здраве и воля без предварителна яснота по случващото се - Вярно ли е?;(б.р. ДА) създавате нетърпима гражданска обстановка, целяща безприкословна подчиненост при НАСТЪПВАЩИТЕ парламентарни и европейски избори - Вярно ли е? (б.р. ДА). Очевидно се страхувате от касиране на “уж” народния вот, което е закономерна практика в демократичните общества, при съмнения за недостатъчност при гласуването или подмяната му; просто явно много ви е страх, че няма да бъдете отново във власта. ДА, НЯМА ДА БЪДЕТЕ ТАМ! Вярно ли е това?(б.р. ДА)

Заключителни думи: Искам да се обърна и към полицайте, охраняващи днес протеста, въпреки, че не разбирам от кого охраняват работещите вътре в народното събрание. От нас ли, мирното множество граждани тук? Уважаеми полицаи, вие сте едни от нас – преди всичко граждани и след това трудонаемници. Вашите семейства също достатъчно са засегнати от действията на това правителство. Вие също страдате. И сега и тук, вие каня да се присъедините към нас. Вие сте преди всичко граждани. Когато посягате с палките към нас, мислете. Когато ни избутвате от площадите, пак мислете. Всички сме граждани на тази страна.
Благодаря.

Няма коментари: