четвъртък, 4 юни 2009 г.

Различия между мажоритарната и пропорционалната система?

Нещо за Мажоритарната система:

- предотвратява партийната фрагментация, но малките партии имат ограничени възможности да получат места в парламента;
КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА - преодоляването на партийната фрагментация предполага ФОРМИРАНЕ на обединение на широките народни маси, предвид многоразличието в мирогледа на хората, около жизнено важна постановка. Малките партии обикновено са с кворум в живота до 1000-3000 души, поради което естествено е (на фона на 7 000 000) те да преосмислят теснопартийните си заявки! за власт и се съобразят с болшинството. Животът не търпи поведение “риба, рак и щука”. НУЖНО Е ХОРАТА ДА БЪДАТ ОБЕДИНЕНИ, за да е силна държавата и съжителството им.

- поощрява партийната концентрация и тенденцията към създаване на двупартийни системи;
КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА – полезно явление във всяка една държава да се борави с ясни норми на поведение, предвид управление над болшинство, а не да се управлява самоцелно за някакво си, дори и преференциално малцинство. В живота на всеки човек присъствуват понятията: “добро и зло”. “бяло и черно”. “ден и нощ”,”горещо и студено”, “хубаво и грозно”, “партийно и безпартийно” и т.н. И осредняването им води ДО ОБЩЕСТВЕН ХАОС. Нещо средно, в по-глобален аспект (какъвто е управлението на една държава) си е чисто ДЕМАГОГСТВАНЕ. Това вече ни се случи, познато ни е. Въпросът е дали ще се преодолее волево (предвид вредността му, и лошите параметри, с които се сблъскваме всеки ден, а това определено пречи в битуването ни въобще) и КАК?

- поощрява стабилни правителства, подкрепяни от мнозинства на една или няколко партии в парламента и с това по-голяма политическа стабилност;
КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА – ако сме изпълнили горните две, гарантираме на децата си СТАБИЛЕН ЖИВОТ В НОРМАЛНА ДЪРЖАВА и разбира се и на себе си. Тогава няма да стачкуваме, да протестираме, да сваляме правителства, да отсъстват от страната ни бизнес и икономика. Тогава ще живеем спокойно, свободно и реално ще формираме бъдещето си. Към това трябва да се стремим в ежедневието си днес. Другото е безцелно лашкане “наляво-надясно”, “нагоре-надолу” и накрая “на земята”. НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА ОТ ЗДРАВИ И ПСИХИЧЕСКИ НОРМАЛНИ ХОРА да не се владеят ситуацията и поведението им, в която и да било държава.

- позволява на избирателите да гласуват за дадена личност и да се влияят по-малко от неговата партийна принадлежност;
КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА – ако широки народни маси са ОБЕДИНЕНИ около желана партийна концентрация, то същите ще поощрят съществуването на стабилни правителства, които ще работят така, че да се гарантира закономерен добър живот в страната ни. Просто е нали. Ама трябва да се осъзнае и постигне. УСПЕХ!

- позволява на избирателите да решават по-директно коя политическа партия трябва да формира правителството, вместо да се осланят на ръководствата на партиите в процеса на формиране на коалиционни правителства, типично явление при пропорционалната система.
КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА – многоръките партийни ръчички един път за винаги се АМПУТИРАТ от партийната гангрена. Продължава да се работи в държавата “на чисто”, при ясни правила “кой кой е” и “къде е в държавната политика”

И нещо за Пропорционална система:

- осигурява по-добро представителство на основните социални интереси в парламента и по-точно подкрепата на населението за една или друга партия;
КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА – социалните интереси могат да бъдат 10, 20, 100 ...! Те за момента у нас не са дефинирани и приоритетно подредени – което си е и един от основните ни кошмари, при това ежедневно. Всеки човек има естествена потребност от определен набор социални интереси. Ако за мен са едни, за 7 000 000 са други. Е, а къде е унификацията им? Фактът, че списвам този блог, сам по себе си говори (а аз не съм единствената), че нещо НЕ Е НАРЕД в мястото наречено родината ми! И точно тук у нас много се спекулира. И ще продължава да се спекулира, докато болшинството ЯСНО И ТОЧНО не осъзнае каже на управляващите ни, че повече така не може. Подкрепата ми за една или друга партия (а те са над 300 и към момента) НИЩО не значи. Лично за мен ще значи, ако съм убедена, че не живея в коопдемокрация например. Но дали така е за следващия, по-следващия? Не знам. ЗНАЧИ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ УСТАНОВИ НА ШИРОКИЯ НАРОДЕН ФОРУМ, където му е мястото (впрочем днешните ни управляващи “любезно” се постараха да рестриктират извършването на референдуми – м.май бе приет закон в тази връзка). А всяка една от тези 300 партийки е едно октоподно пипало на БКП/БСП. Как да им се доверя? Значи представителството на социалните ми интереси е сведено на практика “до една или друга налична и посочена ми като единствена партия”. Ама коя е тя, защо е тя, каква е тя –ИЗОБЩО НЕ Е ЯСНО (при 10 в момента играчи е трудно, останалите не ги броя). И това е тревожното. Народът умишлено бе разединен, за да бъде манипулиран всячески. А ТОВА Е ПОГРЕШНО в битуването ни изобщо.

-предотвратява възникването на политически мнозинства в парламента, което не отговаря на истинските предпочитания сред електората;
КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА – Към момента са налични в българския парламент поне десетина парламентарно представени “уж български интереси” и те си се роят ПРОПОРЦИОНАЛНО през годините. За какво говорим тогава? Нещо тук да виждате да е ПРЕДОТВРАТЕНО “възникването на политически мнозинства в парламента”. Разбира се, че не. Точно обратното се случва сред т.нар. ни политически елит. И тук е трагедията на тази погрешно внедрена изборна пропорционална система, впрочем пак остатък, подарък направо от бившата БКП. Едно от договорените неща по кръглите маси е било това – да изпързалят политически неграмотния българин тогава. И двадесет години го правиха, “пързаляха си го” където и както си поискат. Ами сега къде сме и как сме? – масова бедност, разградени държавни граници, погинала икономика, държавен днешен банкрут! – все параметри дето главата да си откъснеш от мъка. И всичко това поради партийна ЗАБЛУДА вече 65 години. А бе, хора? Не ви ли стига до гуша от това извращение?

- поощрява формирането на парламентарни мнозинства по пътя на преговорите и компромиса, в което могат да участват значими социални, етнически и религиозни групи;
КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА – никакви социални, етнически и религиозни групи не влияят на ОТЛЮСПВАНИЯТА в българския парламент. Влияние оказва единствено и само лакомството за власт на парламентарните ни мнозинства, кое от кое по-алчни и жестоки към народа ни. Всички виждаме какви са им “компромисите”. Те се изразяват в още по-големи и явни рестрикции за българина в ежедневието му: то не бе ограбване, то не бяха повишения и инфлации, то не бяха спрени европари, то не бяха геноцидни заличавания и за още и още други “ уж законодателни” престъпления може да се говори много. Но просто докога да си дъвчем едни и същи придобивки от “пропорционалната система” на ИЗБИРАНЕ? Всичко при нея е на УЖ! Тази система е кьопава. И като такава е предпочетена от всички български партийци – обикновено граничи с фразата “ Ние пием, пък народа да ни плаща, дори за това, че сме пили”. Е, това българи ако го наричате живот? Язък ви за многовековния български, пословичен по цял свят, интелект!

- в голяма степен взема предвид промените в обществото и новите политически тенденции, които пренася в парламента.
КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА – абсолютно в никаква степен не се отразяват промените в обществото ни. Тия гьонсуратлъци да се съобразиха някога с исканите вотове за недоверие към съответните правителства (само 7 такива имаше към правителството на Станишев), да се промени нещо адекватно на случващото се по света - все сме в кризи - лишени от европари, които все пак депозираме в началото на всяка година, а те и тях не ни дават, спират ни газа когато и както си поискат, задлъжнелите ни държави се правят на “ампе” и нито един дълг не ние е върнат, и т.н. За другите “промени” даже е срамно да се споменават. Е това ли са новите политически тенденции, които се пренасят в парламента? Боже, боже – прости им невежеството, те не са виновни, че са толкова алчни за всичко – остава да възкликнем! Това си е отвсякъде политически гангренясал парламент и трябва да бъде ликвидиран. Та за такъв ли трябва днес да гласуваме???

- преодолява опасността от монополизиране на политическия живот в някои големи партии, които дължат своите позиции предимно на електоралната система, а това води до ограничаване на ефективността на действие на демократичните институции.
КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА – налично е абсолютно монополизиране на политическия живот в страната ни от БКП днес 2009 (65 години терор и тормоз), произвеждан от най-голямото и формирование след 1989 година – БСП (не без известната партия от пенсионери и роми към 2,4 милиона редоваци) в/ и с другарското участие на ДПС (партийци от ДС и КДС + неграмотни турчоляци), за останалите е срамно да се коментира. Е, тия ли ми определят електоралната позиция? Та на тях дължа бедността и имиграцията днес. Благодаря. Не ги искам! Ама пропорционалната система ме бие по главата и властово ме задължава да МЪЛЧА! А защо? Ако има въобще (силно се съмнявам) демократични институции КЪДЕ СА СЕГА? Просто ги е нямало и няма такива ! Дано се случат.

Парламентарните избори в България се произвеждат вече по смесена система. Тридесет и един народни представители се избират по мажоритарна система в едномандатни избирателни райони. Двеста и девет народни представители се избират по пропорционална система с кандидатски листи на политически партии или коалиции, регистрирани в многомандатни избирателни райони. В едномандатните избирателни райони за избран се смята кандидатът, получил най-много гласове.
За произвеждане на изборите по пропорционалната система, територията на страната се разделя на 31 многомандатни избирателни райони, в това число три в област София-град и два в област Пловдив. Останалите избирателни райони съвпадат с границите на областите.
За произвеждане на изборите по мажоритарната система територията на страната се разделя на 31 едномандатни избирателни района, които съвпадат с многомандатните избирателни райони.
КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА – мажоритарни представители 31 ??? броя (съгласно новия закон за избиране те са поовъргаляни и сведени до “0”, а 209 ??? по пропорционалната – е, за тях е осигурено влизането им в българския парламент (малко подправяне на “народния вот”, компютърно разджуркване и готово). Е, ние ИДИОТИ ли сме бе, хора, ако гласуваме такава НЕПРАВДА? Значи ВОЛЕВО сме съпричастни към идеята “за лош живот”! Това направо звучи освен неправдоподобно, но и абсурдно, предвид случващото ни се – излиза че болшинството от народа иска упадъка и заличаването на държавата ни? Трудно ми е да повярвам! ...!!!

Призовавам да имате предвид : “Плащането за гласове ЩЕ Е МАСОВО! И то НЕ точно заради тази и или онази "политическа" сила, а за да има ВЪОБЩЕ гласуващи! Разбира се, ГЪБАРИТЕ на който им е ясно, че системата ни е ЕДНОПАРТИЙНА и са отписали и тези избори - ако си продадат гласа (моля се, да не става) ще имат различна цена за различните креатури! Не защото са различни, а защото мразят някои ПЛАЗМОДИИ повече!”

Няма коментари: