понеделник, 22 юни 2009 г.

ПРЕДИЗБОРНИ “БИВАЛИЦИ” – текущо ще се публикува

ПРОГРАМА ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ / 01 юни 2009 г. - ГЕРБ
Пет приоритета на управлението им:
1. Възстановяване и гарантиране на справедливостта в българското общество
2. Превръщане на България в основен фактор на стабилност в региона и света, уважаван член на Европейския съюз
3. Благоденствие и просперитет за българските граждани и българската икономика
4. Подобряване на социалната сигурност. Създаване на благоприятна и здравословна среда на живот
5. Развитие на човешкия капитал на нацията за по-високо национално самочувствие.

(Пожелателна програма, непосочваща обаче истинските проблеми на България или поне днешния дневен ред на страната. Подобна е и тази на Синята коалиция. Останалите партии също ни рекламират подобни неясни “конкретики” – с много думи не се изказва нищо. А хората ясно посочват проблемите, ама кой ли ги чува тях! Добре е, и ако трябва и ежедневно да се повтаря гласа народен. Коментари от постове където е истинския народен глас б.м.):
(анонимен) Проблемът пред България не се изразява с процента на безработицата.Много по-страшното е, че образователното ниво стремително пада. 99% от циганите са абсолютно неграмотни. 30% от учениците отпадат още до 5 клас. 50 % от „завършващите“ средно образование са с огромни празноти в знанията си. Програмите в училищата са пълни с разни …….логии, и не дават на учениците никакви практически умения. Системата на средното образование е тотално сбъркана. До 11 клас се учат разни дрън, дрън, дрънизми. В 12 клас трябва да се получат специализираните знания. Да, ама с 11 клас се кандидатства в университетите. Без специализираните знания.Тези, които не кандидатстват, посещават 12 клас от дъжд на вятър. И те не получават познания по специалността. Но никое училище не обявява истината, че 12 клас е кух по разбираеми причини. Резултата е, нямаме средни специалисти. Висшите учебни заведения са принудени да снижат нивото на преподаване защото студентите нямат минимума необходими знания. Като прибавим и тенденцията „всяко село с университет“, разбираме че страшното иде.Бедният е беден защото е прост и необразован. И винаги ще остане прост и беден, защото няма да получи качествено образование.Даниел Вълчев и со. трябва да се пребият с камъни пред фонтана на президентството. (скромен, но качествен анализ, па макар и в пост б.м.)

(анонимен) Както вече цитирах - Всичко е лъжа, всичко е истина и всичко е истина - всичко е лъжа.Доста елементарно е да даваме оценка от типа полезно / вредно на тези “програми”. (Като се има пред вид, и че никой няма да ги изпълни, защото нито искат, нито имат реалните инструменти.)Програмата на Герб е Тържеството на немощта. Проста гола чорбица от Жельо Желевщината - България стабилизиращ фактор на Балканите, Горскоцарието - Хората са богатството на България + общата подправка справедливост и социалност. PR-а им ги е излъгал, че така “покриват целия спектър от началото на сътворението на демокрацията до сегашната мафиотска изроденост на демокрацията.
(анонимен) Синята коалиция (каквото и да означава това)е заложила на драматизма (както винаги). Те, като един юнак Крали Марко - обезглавител на стоглави Кризи, ни сочат с пръст, защото според тях сме бедни, болни, социално неподкрепени, отхвърлени от Европа, живеещи в мръсно, запуснато и бандитско място (България), обезправени, обезверени… Обещават ни пари, здраве, птички да ни пеят на ушите из върнатите в ДГФ царските гори, парични потоци да се леят от Европа къмто джоба и нивата ми, към дюкяна и хотела ми, 1000 години здраве и пр.
Няма лошо, няма вредно. Само дето е фалшиво театро, недомислено, плагиатско и лъжливо.Всички ние отдавна, отдавна изпреварихме всички партии , а те останаха някъде назад, назад във врeмето, и не се нуждаем от “програмите им”, защото си имаме собствени, адекватни и истински. (така е, имаме собствени програми, но никой не ни пита за тях, докато управляващите не се сетят, че конституционно право ни е, да изразим мнението си чрез референдум – просто нещо! б.м.)

Пламен Дерменджиев- 05 Jun 2009 / По антикризисните програми можеха да поработят малко повече. Би трябвало да предвидят някакви еднократни стимули, като например:1. 7-10 годишна данъчна ваканция за нови инвестиции през следващите 2-3 три години в експортно-ориентирани производства или такива с висока добавена стойност;2. Данъчен чек или връщане на вече платени преки данъци на компании срещу нови инвестиции от тяхна страна.3. Частично покриване на разходите за обучение на персонала на фирми правещи нови инвестиции и т.н.
Към дългосрочните стимули освен инфраструктурата и еврофондовете, можеха да включат:1. Намаляне на ДДС върху земеделските продукти до 9%, колкото е в Гърция;2. Радикални реформи във висшето образование. Не може в УНСС да има над 25 специалности, а бизнесът да търси само 4-5. и т.н. (от частното към общото и от общото към частното в разсъжденията на “политиците” ни липсва тотално. б.м.)

Nikola Nikov- 05 Jun 2009 / Политическите партии “взимат много” върху себе си. Те се нагърбват с отговорности, които не са тяхна грижа. Изживяват се като елемент на гражданското общество и неговата държава, вместо да влязат в ролята си на инструмент, каквито фактически са призвани да бъдат, инструмент, който да служи вярно на обществото.
Законът за политическите партии е категоричен:„Чл. 20. (3) Политическите партии не могат да създават свои структури по месторабота в търговски дружества, кооперации, еднолични търговци, юридически лица с нестопанска цел и религиозни институции, в държавни, областни или общински администрации, както и да се намесват в управлението и дейността им.”
Освен това конституцията на Р. България определя достатъчно ясно сферите на действие на Политическите партии:„Чл. 11. (1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.(2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.(3) Партиите съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите…”
Партиите „съдействат за формиране и изразяване политическата воля на гражданите”. Гражданите не могат да искат определено министерство да се управлява по строго определен начин – организационно и структурно. Това е въпрос на самата изпълнителна власт и нейните структури и научни звена. Гражданите могат и са в правото си да искат “постигане на определен климат” във всяка отделна област на обществения живот, без да посочват как именно този климат да бъде постигнат!! Това не е тяхна работа!! Партиите, политическият инструмент на гражданите, само биха могли да предизвикат дискусия върху стила и методите на работа на тези структури, “които са отговорни за климата”, и да поискат от оторизираните органи на променят този стил и метод, съобразно политическите желания на мнозинството от народа. Партиите ни уверяват с предлаганите “програми”, че са по-силно от държавата със своите развърнати научни институти и традиции. Партийните „огромни” компетентни и „подробни” програми са нещо съвършено излишно. По противен случай те заявяват претенции да са по-мощни от държавата (партиен тоталитаризъм и авторитаризъм, “месианство”, без тях не можем, без тях сме пропаднали!!), с което се опитват да присвоят осъществяването на народния суверенитет.
Като пример за политическа програма посочваме ПРОГРАММАТА на Народната партия от 1894г.„Ето тази программа:
1-о. България преди всичко, България целокупна и непокътната;
2-о. На чело на България конституционен Монарх, а именно народния избраник Н.Ц.В. Княз Фердинанд I-й и неговите наследници;
3-о. Почитание на Конституцията и законите;
4-о. Администрацията искаме да е служителка на народа, а не произволна господарка; правосъдието да не е една хубава дума, а непоколебима основа на свободата;
5-о. Черковата и учебното дело да са на висотата, която им подобава, и да служат на нравственото възпитание и на образованието на народа;
6-о. Икономическо развитие на народа и равновесие на бюджета. Да престане и да не се повтаря неимоверното разточителство на предишния режим, който докара страната до пропастта, а да се харчи само за добре-разбраните нужди на отечеството;
7-о. Войската желаем да е на висотата на задачата, която им определят народната история и интересите на съществуването на отечеството ни;
8-о. Ние ще поддържаме всяко министерство, программата на което ще е не да хаби силите си за да се държи на властта, а което ще употребява времето си и дарбите си за успеха и благоденствието на Отечеството.
Тия начала са ръководили през целия живот лицата, които съставляват редакцията ни, и те ще ги ръководят сега, в тяхната нова деятелност, до края на живота им. (като изключим кой да стой начело на държавата като цяло една такава програма е приемлива и задоволителна в изначалието за властване)

Пламен Дерменджиев- 22 Jun 2009 / Забравих най-важното: ДАНЪЧНА АМНИСТИЯ!
НЯМА ПО-ПОДХОДЯЩ МОМЕНТ ЗА ДАНЪЧНА АМНИСТИЯ ОТ СЕГАШНИЯ!
Между 5 и 10 млрд. $ БГ пари се крият по офшорки? Изглежда, че това е един от малкото въпроси, по който всички родни политици предпочитат да не говорят. В интерес на истината, темата беше табу не само в България. Със задълбочаването на световната икономическа криза отношението към страните наричани „данъчен рай” се промени съществено. Докато преди на тях се гледаше като на скривалище за не дотам законно изкарани пари, сега на тях се гледа като на портфейл със спестени пари за черни дни.
Според ОИСР, в банките, регистрирани в редица данъчно либерални юристдикции (tax heavens) буквално спят между 7 и 11 трилиона долара. Интересно, колко от тях са български. Грубо между 5 и 10 млрд. $ БГ пари се крият по офшорки, но по-голяма част от тях не „спят”, а са инвестирани у нас под формата на преки и/или портфейлни чуждестранни инвестиции и краткосрочни заеми. Има достатъчно данни, за да се направи значително по-точна оценка, но това ще отнеме много време и други ресурси. Затова тук правя предположение само на база на някой данни от БНБ и НСИ относно структурата на Брутния ни външен дълг към края на 2008г. и очакванията за размера на световния БВП и този на България. Според МВФ, за 2007г. световният БВП е бил в размер на 54,584,918 млн. $, а този у нас – 39,609 млн.$ или 0.0726% от световният. Очакванията за 2008 отново са за приблизително запазване на същото съотношение. Ако само на тази база пресметнем БГ парите в офшорни зони получаваме от 4.9 млрд. $ (7 000 млрд. $ * 0.07%) до 7.7 млрд $ (11 000 млрд. $ * 0.07%). Твърде вероятно е парите да са доста повече, предвид значителния дял на сивата икономика у нас.
Освен това, интерес представляват данните на БНБ относно Брутния външен дълг (БВД). Към края на октомври 2008г. той е в размер на 36 928.6 млн. €, от който частният негарантиран външен дълг е 32 838.4 млн. € Ако от последния изкараме междубанковото финансиране и вътрешнофирменните и търговски заеми, макар че значителна част от тях идват пак от офшорни компании, ще получим 7 988.9 млн. € или 10 824 млн. $. Следователно над 10 млрд $ са инвестирани у нас под формата на необезпечени, в повечето случаи дългосрочни заеми от офшорни компании. Кой в днешно време отпуска заеми и то необезпечени, на длъжници, регистрирани в държава с висок политически риск. Най-вероятно това са собствени средства на мажоритарните собственици на фирмите заемополучатели. Тези портфейлни и/или преки чуждестранни инвестиции са по-близо до такива в собствен капитал (equity), а не толкова в дълг (debt). Ако приемем тази хипотеза за вярна, България ще се окаже не толкова рисково място за инвестиране, а опасностите пред валутния съвет не толкова големи.
Далеч съм от мисълта, че държавата трябва да направи нещо спрямо горепосочените средства, напротив. При условията на настоящатата криза, правителството трябва да насочи вниманието си към „спящите” БГ пари в офшорни зони, към тези, които не са все още инвестирани у нас. Редица държави вече са правили данъчни амнистии. Крайно време е това да се случи и у нас. Аргументите, че евентуална данъчна амнистия ще създаде опасен прецедент, който ще стимулира бъдещо укриване на данъци, са безпочвени, особено в условията на настоящата икономическа криза.(повече от прекрасна статия. Отдавна подозирах факта “необезпечени, в повечето случаи дългосрочни заеми от офшорни компании. Кой в днешно време отпуска заеми и то необезпечени, на длъжници, регистрирани в държава с висок политически риск. Най-вероятно това са собствени средства на мажоритарните собственици на фирмите заемополучатели”, но нямах достатъчното цифри и данни. Ето къде е част от изнесеното богатство на бившата БКП – народните ни пари. А сега “обръчите на ДПС и БСП си ги увеличават пак за сметка на обеднялото ни население като ги вкарват обратно в държавата уж под формата на заеми.
Браво на Пламен Дерменджиев! б.м.)

СкручЪ - блог : Цитат в десетката: Сини партизани в "Свежо"
В Интернет пространството широко са разпространени легенди за червени бабички, турски туристи, работници под строй и др. В Интернет пространството специално са като призраците - всеки говори за тях, но никой не ги е виждал (разбирай “не ползват Интернет”). От известно време обаче като че ли се възроди един друг феномен - сини партизани. Тъй като може да се каже, че е сравнително нов феномен (и преди е съществувал, само че не знам под каква точно форма), аз ще си позволя като същински изследовател да го опиша набързо.
За разлика от червените бабички, които копнеят по доброто старо Тошево време, сините партизани копнеят по доброто старо Костово време, въпреки че голяма част от тях преди година още са го обвинявали за залеза на СДС.
Смятат, че България, за да се оправи, е достатъчно
да се изгонят БСП+ДПС и “добрите да дойдат”. Нататък всичко ще се оправи от само себе си.
Тихи, но смъртоносни са. Винаги, когато аз или някой друг напише
публикация против Синята коалиция, те се пробват да я унищожат чрез отрицателния вот в Свежо. Характерното обаче за тях е, че никога не оставят коментар и така реално вместо да изразят мнение, налагат цензура.
Така, между другото, ще стане и с тази публикация, но тук може да оставят коментар.
За тях демокрацията е 50% “Койт’ не скача е червен” и 50% “нашите” да са на власт.
Вярват, че са демократи, но реално
не признават правото на останалите десни партии да съществуват.
Смятат, че който не е с тях
е против тях и е комунистически агент.
“Каквото кажат нашите е вярно. Всичко друго е лъжа!”
Те са против безпринципността в основата на Тройната коалиция, но в същото време тяхната партия
се коалира със Сульо и Пульо.
Съществува култ към личността на Мартин Димитров и Иван Костов, които пък действат
еднолично (което далеч не е демократично).
Ако смятате, че и вие притежавате тези симптоми, не се притеснявайте и гласувайте отрицателно. Аз съм кораво копеле и ще го понеса. (за партизанлъка важното е да има “лоши” и “добри”, карай – да става играта си казват лицата-партизани! А тя днес достичка е загрубяла. б.м.)

(анонимен) Използвайте всички средства за да информирате ЕК и останалите европейски институции, че изборите в България не се провеждат при равни условия, не са честни и ще бъдат манипулирани. (в публикациите тук има посочени адреси за информиране на европейските институции. Не че те ще се трогнат от истинските ни факти. Но за “протокола” да фиксираме случващото се, защото то ще остане като писмен белег в информационното пространство. б.м.)

Няма коментари: