събота, 20 юни 2009 г.

КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ИКОНОМИКА ПО АМЕРИКАНСКИ МОДЕЛ

НАРОДИТЕ ОТГОВОРНИ ЗА ДЕЛАТА НА УПРАВНИЦИТЕ СИ!

Стотици хиляди американски граждани днес оцеляват под ударите на мощна пропаганда, за да продължат борбата срещу управниците. В условията на ултра-националистична параноя в САЩ, смелостта им е сравнима само с онази на афганистанците и иракчаните защитаващи бащината си земя. Единствената институция по-силна от американската армия е американското гражданско общество. Ако се присъедините в битката, с милиони вместо със стотици хиляди, ще бъдете приветствани с ентусиазъм от останалия свят! И ще видите колко е хубаво да бъдем внимателни вместо брутални, сигурни вместо сплашени. Считани за приятели вместо изолирани. Обичани вместо мразени.

Борбата за тържеството на демокрацията е трудна. Нашите свободи не са нито предложени ни, нито гарантирани от разните правителствата. Воюваме си ги сами. Битката за повторното им извоюване трябва да се разгърне по всички континенти и всички страни, и не трябва да се спира при държавните граници, а трябва да започне в самата Америка.

Друго важно предизвикателство е да се откажем от медии, които са единствено информационен бюлетин на безскрупулни собственици и мултинационални корпорации. Нужен ни е нов свят от алтернативна информация и независими медии.

Нашата стратегия трябва да бъде ориентирана към изолиране на механичните части на империята и изваждането им от строй една по една. Нито един обект не е прекалено малък. Нито една победа е незначителна. Бихме могли да преобърнем идеята за икономически санкции наложени от Империята и нейните съюзници на бедните страни. Бихме могли да наложим режим на граждански санкции на всяка корпорация свързана с договори в следвоенен Ирак. Всяка от тях би трябвало да бъде обявена и подложена на бойкот. Това би могъл да е нашия отговор на кампанията Shock and Awe и едно голямо начало.

Правителството на САЩ вече демонстрира по неоспорим начин способностите си да организира параноична агресия. В психологията, параноичната атака обикновено е признак на невротична несигурност на индивида. Правейки паралел, може да се направи диагноза и за психологията на народите. Империята е параноична защото е несигурна. Територията й може да е защитена от морски патрули и атомни оръжия, но нейната икономика е разклонена по целия свят, нейния авангард е открит и уязвим.

Фактът че Вашингтон успя да заглуши доклада на комисията на Конгреса за “11-ти септември”, според който са били пренебрегнати сигналите на службите за сигурност за евентуални атентати, е също така едно потвърждение, че въпреки всичко, терористите и тогавашния режим на Буш си работят чудесно заедно. И едните и другите смятат, че народите са отговорни за делата на управниците си. И едните и другите вярват в доктрината за общата вина и за колективната обреченост. С действията си, си помагат взаимно, за да се поддържа “жива” ултра-националистичната американска пароноична агресия по целия свят.

Авторката Арундхати Рой е родена през 1961г. в Бенгал по настоящем живее в Ню Делхи. През 1997-ма печели Booker Prize със книгата си "Бога на малките неща"

Няма коментари: