четвъртък, 18 юни 2009 г.

ПРЕДИЗБОРНИ “БИВАЛИЦИ” – текущо ще се публикува

ПП ГЕРБ ще подпише меморандум за разбирателство с Българската Минно-Геоложка Камара
18 Юни 2009 10:03 PR Kernel Новини
Днес, от 15.00ч председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов ще подпише меморандум за разбирателство с представители на Българската Минно-Геоложка Камара. С него двете организации целят постигането на обща позиция и предприемане на съвместни действия за устойчиво развитие на добива на подземни богатства в България като стратегически и жизненоважен национален ресурс. (тесен контакт политика бизнес, "подадена крачка" към корпоративна политика б.м.)

Сергей Станишев отпътува за Брюксел
18 Юни 2009 10:28 PR Kernel Новини
Министър-председателят Сергей Станишев отпътува за Брюксел, където ще участва в двудневното заседание на Европейския съвет. По време на срещата си държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъждат институционални въпроси, в частност Договора от Лисабон. Те ще дискутират по икономическата, финансовата и социална обстановка с внимание върху изграждането на нов ред на финансовите пазари и върху увеличаването на усилията за запазване на заетостта. С оглед на подготовката на Конференцията на ООН по въпросите на климата през декември в Копенхаген, ще бъдат обменени мнения по промените в климата и устойчивото развитие. Предвижда се дискусия по проблемите на нелегалната имиграция. В рамките на дискусията по външни отношения, Европейският съвет ще разгледа ситуацията в Пакистан и Афганистан. Преди да се включи в работата на Европейския съвет премиерът Сергей Станишев ще се срещне с министър-председателите и лидерите от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС). В състава на водената от него делегация са включени вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, съветниците на премиера Боян Чуков и Мария Пинто, началникът на кабинета на министъра на външните работи Ганчо Ганев, Бойко Коцев, посланик, постоянен представител пред ЕС и др. (нерешените институционални европейски въпроси и неподписания Лисабонски договор от цялата общност все още си остават главните проблеми на Европа б.м.)

Обама представи най-мащабната финансова реформа от 30-те години на 20 век
18 Юни 2009 12:27 PR Kernel Новини
Американското правителство обяви своята реформа за регулиране на банковия сектор, в опит да предотврати бъдещи финансови кризи, предаде BBC. Президентът Барак Обама коментира, че неговият проект за реформа на финансовото регулиране е най-обхватният от Голямата депресия от 30-те години на миналия век насам.
„Отсъствието на надзор доведе до системни злоупотреби”, заяви Обама в Белия дом преди представянето на документа. Предложенията, които ще бъдат подложени на гласуване от американския парламент, ще дадат на американската централна банка нови правомощия за регулация над най-големите финансови институции в страната. Освен това от президентството посочиха, че новите правила ще осигурят повече дисциплина и прозрачност на финансовите пазари.
„Не сме избирали каква криза да ни сполети. Но можем да изберем какво продължение да й дадем”, заяви още Барак Обама. (отсъствието на контрол и повече дисциплина болната тема на разболялата се американска икономика б.м.)

Преките чужди инвестиции със спад от 50%
18 Юни 2009 12:52 PR Kernel Новини
Преките чуждестранни инвестиции в България от януари до април са 955,4 млн. евро, което е спад с 50 процента спрямо същия период на миналата година, когато те са били 1,9 млрд. евро, сочат данните на БНБ, цитирани от Human Capital. Само за април преките чужди инвестиции са паднали на годишна база със 71 процента и възлизат на 205 млн. лева, докато през април 2008 година те са били 722 млн. евро.
От началото на 2009 година до април инвестициите на чуждестранни лица в недвижими имоти са се свили с 58% до 187,3 млн. евро, при 446,9 млн. евро за периода януари-април на миналата година. Намаляват и средствата, които чуждите инвеститори влагат във фирми, в които имат дялове. От началото на годината нетният размер на налетите средства в тези дружества е 178,5 млн. евро, при 1 млрд. евро за същият период на миналата година.
Износът на България за първите четири месеца пада с 30,4% до 3,495 млрд. евро, а вносът се свива с 32,6% до 5,098 млрд. евро, показват още данните на БНБ. Търговското салдо на страната ни за януари-април 2009 година е отрицателно в размер на 1,603 млрд. евро или 4,7% от БВП, при отрицателно салдо в размер на 2,542 млрд. евро или 7,5% от БВП за януари-април година по-рано.
Общият платежен баланс на страната е отрицателен в размер на 1,001 млрд. евро при положителен баланс от 1,009 млрд. евро за януари-април 2008. За първите четири месеца на годината резервите активи на БНБ са намалели с 1 млрд. евро. (е та кое е положителното се пита – май то витае само в главата на Станишев б.м.)

Световната банка прогнозира растеж на китайската икономика със 7.2% за тази година
18 Юни 2009 09:50 PR Kernel Новини
Китайската икономика ще се разшири със 7.2% през 2009 г. от предходната година, като тази прогноза е със 6.5% по-висока от предишната от месец март. Световната банка се присъедини към прогнозите на Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley и UBS AG, след като стимулиращият пакет на китайската държава от 585 милиарда щатски долара задейства рекордни заеми и спешни инвестиции в икономика, пише Bloomberg. ( е това е развиваща се икономика – направо да им завиди човек б.м.)

Сърбия ще помага на медии, засегнати от кризата
17 Юни 2009 PR Kernel
Сърбия ще получи 700 милиона евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за подкрепа на малките и средните предприятия, както и за помощ на медиите, които също са засегнати от финансовата криза, съобщи македонската агенция „Макфакс”.
След разговорите с представители на ЕИБ в понеделник в Люксембург сръбският вицепремиер Божидар Джелич заяви, че сръбското правителство се готви да одобри пакет мерки за помощ на медиите, които ще могат да ползват изгодни кредити за погасяване на задълженията си. „Кредитите ще бъдат одобрявани за срок от 15 години с изгодна лихва от 4,5 процента на годишна база”, съобщи Джелич. Вицепремиерът добави, че ЕИБ ще инвестира в Сърбия допълнителни 600 милиона евро за изграждането на Коридор 10.
Договорено е до октомври да бъде подготвен и одобрен план, с който да се осигурят 300 милиона евро за две отсечки от Коридор 10 - от Лесковац до Прешево и от Ниш до Димитровград. (медиите са стожера на манипулациите в пропагандата за демокрация и “трявба да бъдат подкрепени финансово”, непременно, така е по света б.м.)

Най-лошото от рецесията тепърва предстои
16 Юни 2009 PR Kernel
Най-лошото от рецесията тепърва предстои, предупреди икономистът от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Ерик Берглоф на пресконференция в Шотландия. Той се възползва от възможността да призове за повече прозрачност в банковата система, най-вече в Европа, предаде АФП. На конференцията присъства и еврокомисарят по конкуренцията Нили Крус. Според нея, американският метод за оценка на риска със сигурност е допринесъл за стабилизирането на банковата система на САЩ. Тя допълни, че представителите на банковия сектор постоянно си прехвърлят отговорността за проблемите, много от тях отричат случващото се в техните институции, което влияе пагубно върху икономиката.

В тази връзка, в сряда се очаква да бъдат оповестени подробности от плана за реформиране на банковата система, който президентът на страната на неограничените възможности подготвя от половин година насам.

От Международния валутен фонд (МВФ) пък предупредиха, че е все още твърде рано да се оттегли държавната финансова помощ за икономиките, тъй като сривът не е намерил своето дъно, предава агенция „Ройтерс”. Генералният директор на фонда Доминик Строс-Кан каза, че е необходимо първо кризата да свърши и тогава да се готвят стратегии за постигане на икономически ръст. Същото мнение защитиха и САЩ, и Южна Корея.

За България от МВФ предвиждат, че пикът на кризата ще бъде през тази година. Подобряване на ситуацията от международната институция очакват догодина, когато темпът на икономическия срив ще се забави. Подобно развитие се очаква и в целия Европейски съюз.

Доказателство за продължаващата нестабилност е влошеното състояние и на 16-те държави от еврозоната. Официалната статистическа служба на Европейския съюз - Евростат, изчислява, че за първото тримесечие над 1 милион души са загубили работата си, а безработицата е подобрила десетгодишен рекорд.

Абсолютно независимо от твърденията на МВФ и ЕБВР, икономистите на руската банка Сбербанк прогнозираха, че рецесията ще се проточи с години, а за пълното възстановяване на икономиките ще е необходимо двойно по-дълго време, информира руската преса. От руската банка отчитат предимството на държавната намеса в подобни тежки условия, без да отричат принципите на пазарната икономика. (това е то – липсата на надзор в банковия сектор и слабата дисциплина, както казват американците б.м.)

Унгария затваря посолства
16 Юни 2009 PR Kernel
Унгария затваря четири свои посолства и осем консулства по света, за да намали държавните разходи, предаде АФП.
„С тази реорганизация министерството ще спестява 7 млн. евро годишно”, заяви външният министър на Унгария Петер Балаз. Сред затворените посолства са това в Люксембург, в Малайзия и две в Южна Америка. ( големи икономисти са тези унгарци б.м.)

Няма коментари: