вторник, 16 юни 2009 г.

ПОЛИТИЧЕСКИЯТ МИКС ЗАПРАШАВАЩ БГ АТМОСФЕРАТА

(ситуацията ни 20 дни преди избори на 5 юли 2009 – или как Властта се затъркаля по улицата. Прогнозите са, че 41-вото НС ще бъде парламент от типа "шарена черга". Вероятно е с жегите да дойде кабинет, по-разнороден и непонятен дори и от тройната коалиция, отколкото да ни чакат избори до дупка и правителствени листопади. Ясно е, че никой не желае "Атака" за партньор. Ясно е, че НДСВ и РЗС ще бъдат ухажвани и от ГЕРБ, и от БСП. Очертават се и тежки окопни битки за всеки един от 31 мажоритарни кандидати - не е изключено мнозинството в 41-вия парламент да се крепи на 2-3 мажоритарни мандата. На Бойко очевидно му предстои да тропа по вратата на НДСВ - партия, която все пак игра 4 години в тройната коалиция. Сметките показват, че дори и да се привлече всичко, което би могло, пак няма да има коалиция, която да събере повече от 110-115 пропорционални депутати ( от показаното ни досега). След месец ще стане ясно дали ни чака синьо лято или нова червена петилетка. Нататък е ясно. Ако Борисов или Станишев не успеят да съставят правителство, на сцената излиза Георги Първанов. Той сигурно вече пише състава на бъдещия служебен кабинет. Парламент няма да има, президентът ще управлява опосредствено - чрез назначения от него премиер. Ще има нови избори наесен, а изгледите тогава да се излезе от парламентарния тупик не са кой знае колко ясни. И тогава икономическата криза ще бъде настигната от политическата. Разбираемо е – партийните сметки са по-важни от принципите. Но това е обяснение на самоубийци! Имената имат по-малко значение от политическата търговия. Идеите са някъде на заден план, а партийният шмекерлък ни гледа от билборда...)

Кахърите на Пирински: пак обществото му е виновно “... двоен стандарт в мисленето на обществото - има нагласа, че престъпленията са лоша работа, но пък не всеки трябва да бъде наказван. ... В края на мандата на парламента той обяснява ниската популярност на институцията със слабия контакт между депутати и структурите на гражданското общество. ... че така наречените братя от Дупница - Ангел Христов и Пламен Галев, получават в предизборната кампания немалка обществена подкрепа като благодетели на града. Въпреки че за тях има достатъчно основания да застанат пред съда.

Кахърите на т.н. Галеви:... затворници кандидат депутат - супер демокрация сме. От 00.00 часа на 14 юни започна предизборната кампания и двамата вече се ползват с имунитета на кандидат-депутати. Затова бившите барети трябваше да напуснат ареста, независимо че срещу тях виси дело за организирана въоръжена престъпна група за рекет.... Оказва се обаче, че няма кой да нареди те да напуснат килиите. Дежурният прокурор от Софийската градска прокуратура е отказал да ги пусне с мотив, че делото срещу тях вече е в съда. ... ще се оплачат днес на представителството на Еврокомисията и омбудсмана Гиньо Ганев за незаконното си задържане. Това е обяснил адвокатът им Менко Менков.

Кахърите на Станишев: този човек вярва ли си като говори??? Сега голямата заплаха за страната е реваншизмът. Не само политическият, със заплаха за политически чистки - БНБ, независими регулаторни органи, администрация. По-лошото е, че има политически реваншизъм, алчност за икономически лостове.... По думите му най-лесното през 2005 година е било да не се направи тази коалиция и тогава всяка партия щеше да спечели от това политически пред своите избиратели. Според него въпросът е, че "тогава страната нямаше да стане член на ЕС, нямаше да може да осигурим добро икономическо развитие и рекордни по обем инвестиции и БСП нямаше да може да изпълни своите социални ангажименти". ... но сме доказали, че умеем да чуваме другите и да намираме решение на реално съществуващи проблеми", заяви Станишев.

Кахърите на Овчаров: червения маг предсказва спасение от небето: ... Той коментира също тезата на Татяна Дончева, че година след правителството на десните с ГЕРБ, ще се наложи да идват експерти, които да спасяват България. "Една година експерименти с властта в окото на кризата, не знам, кои са тези експерти, които ще слязат от небесата и ще ни спасят", каза още той. Овчаров отхвърли мнението, че има тенденция за напускане на БСП от ключови фигури.

Кахърите на Волен: човекът питанка. Сидеров пита за купени гласове в ДАНС. Сидеров имал неофициална информация, че само "Атака" и ГЕРБ не са търгували на вота за евродепутати. Вчера при представянето на листата на "Атака" Волен Сидеров обвини директно лидера на БСП Сергей Станишев, че не се е явил като мажоритарен кандидат и индиректно Бойко Борисов, който пък въобще не е кандидат-депутат. По думите му това е позорно поведение и не е лидерска постъпка.

Кахърите на Лили Йорданова от Националния център за изучаване на общественото мнение: ех тези социолози и политолози. Купуването на гласове ще се засили на парламентарните избори . Масово партии са купували гласове на изборите за европейски депутати. Купуването на гласове според нея е преминало в една по рафинирана и висша форма и се създават по-фини механизми, които остават невидими. Наблюденията на НЦИОМ показват, че гласове са се купували от 5 – 6 партии, но това остава да бъде доказано. Според нея тенденцията за купуване на гласове ще се засили и ще продължи и на парламентарните избори.

Кахърите на Синята коалиция: точно те настаниха в политическия ни живот корпоративните интереси, а сега се жалят от тях! Единствено Синята коалиция в лицето на депутата от СДС Лъчезар Тошев се отзова вчера (14.06.09) на предложението на Движението за национално единство и справедливост /ДНЕС/ всички партии у нас да подпишат споразумение за политическа почтеност на изборите. "От ДПС ни пратиха писмо, че винаги са били коректни и няма нужда да подписват подобен документ. Другите партии дори не ни отговориха", обясни членът на ДНЕС Виктор Ангелов. Сините очакват корпоративен вот: “Съмнявам се, че участието на бизнеса в листите ще бъде добре”, обяви Иван Иванов - заместник-председател на ДСБ, който е мажоритарен кандидат и водач на листата на Синята коалиция в 27-и МИР – Стара Загора...Иванов подчерта, че според него бизнесът защитава корпоративни интереси, а не цялото българско общество. “Политиката ще се парцелира, така като сега е парцелиран бизнесът”, констатира кандидат-депутатът. Иван Иванов обяви, че очаква корпоративен вот в Старозагорския регион на 5 юли и големи манипулации, но отказа да назове конкретни партии, които да провокират такъв вот. Предполага се, че Иванов визира “Лидер”, чийто патрон Христо Ковачки е един от основните работодатели в региона.

Кахърите на статуквото и промяната - е изравнена: ДАЛИ? единствено и само в партийните глави май! Бойко Борисов ще продължава усилено да привлича от БСП гласоподавателите, които мразят Доган, и от СДС - които мразят Костов. Така, ако се стигне до истински мажоритарни избори, истинските мажоритарни кандидати ще се окажат Генерала (Бойко Борисов), Командира (Иван Костов) и Сокола (Ахмед Доган).... Бойко Борисов ще продължава усилено да привлича от БСП гласоподавателите, които мразят Доган, и от СДС - които мразят Костов.... Недоволният от съюза с ДПС червен електорат се оттича към ГЕРБ и "Атака". ДПС... Най-доброто за НДСВ е да си кротуват като истински центристи... БСП има възможности за привличане на избиратели, но няма да й е лесно.

Кахърите на... мажора: партийните гурута не са мажоритарни кандидати???Ле-ле! сформирането на управленска коалиция ще зависи твърде много от мажоритарния вот. ... Поради тази причина Сергей Станишев, Румен Овчаров и Стефан Данаилов не посмяха да се кандидатират мажоритарно. Заради това и Бойко Борисов спешно си намери работа в София точно по време на кампанията. Заради това Ахмед Доган ще се бори за мажоритарно място в Кърджали, където партията му има 70% подкрепа, а не в Кюстендил, където има 1,18%. Странно е, че Станишев, който бе радетел за мажоритарен вот, няма да участва в такъв. Но е разбираемо - сметките са по-важни от принципите.

Мажоритарното зрелище или стръв за камикадзета : хапни си народе поне по време на избори, после не се знае!... политиците, които не ги е страх да се борят за народното доверие, се броят на пръсти... Състезанието все пак се очертава да е вълнуващо... Най-силните осем коалиции решиха да играят във всички области, независимо от вероятността да успеят. Струпването на кандидати вещае разпиляване на гласовете и някъде може победителят да влезе в парламента с 10-15% от бюлетините в областта... Което означава, че до 5 юли ще се водят кървави битки за всеки глас, в резултат на което вероятно ще се покачи и цената на купения вот.

Възможността да се обжалва или мисията невъзможна: възможна, невъзможна, да се пробва! Кандидат ще се обяви за избран, само при условие че е спечелил повече действителни гласове от неговите опоненти. Това означава, че дори при разлика от един глас един от тях ще вземе място в Народното събрание. ... Това би могло да породи недоволство от страна на загубилия. Начинът на оспорване на изборните резултати обаче не е толкова гъвкав, колкото атакуването на решенията за местния вот. Възможността да се обжалва не е широка и не е предоставена на участниците в политическия живот и изборната надпревара... Чакам недоволство от победените мажоритарни кандидати казва Бисер Троянов, говорител на ЦИК. Той напомня, че за първи път избираме мажоритарни кандидати.

ОЛАФ пък отдавна ни дебне при всеки европроект: тези пък досадници, само ни шпионират! Името на Росен Маринов се появява в почти всички доклади на ОЛАФ... Бизнесменът е обвинен, че е предложил 100 хил. лева на шефа на агенцията по рибарство Марин Димитров, за да оттегли жалба срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията по повод на неизпълнена поръчка за доставка на два катера.

И МВФ ни наблюдава като надзирател - световния стражар си знае работата, а не като раздавач на пари: казва министърът на финансите Пламен Орешарски. На въпроса необходимо ли е да се подпише споразумение с МВФ, той отговаря: "Фондът не отпуска заеми нито за заплати, нито за текуща издръжка, нито за инвестиции. Неговите пари подкрепят фискалния резерв. Считам, че за момента нивото на фискалния резерв е приемливо и не се нуждаем от кризисно финансиране. Бих предпочел да се справим със ситуацията сами, със собствен експертен и ресурсен потенциал."

Бизнесът ни се жалва от свития пазар:и да се жалва и да не се жалва, това е положението "како Сийке". Ниското потребление създава най-много трудности на фирмите в разгара на финансовата и икономическата криза. Това показва експресно проучване на Българската търговско-промишлена палата сред част от нейните членове. 42% от запитаните са се оплакали от свития пазар, 32,6 на сто са посочили като негативен фактор за бизнеса си рестриктивната кредитна политика на банките и липсата на свежи пари, а 13,8 на сто - високата междуфирмена задлъжнялост, несъбираемите вземания и липсата на оперативен капитал. Повечето от запитаните виждат светлина в тунела не по-рано от края на годината, 7 на сто от анкетираните обаче се страхуват от фалит.

А Българите се смеят на лозунгите на комунизма: Смейте се, ама една назад, и после още по-назад те чака народе! "Другари, не вредете на комунистическата собственост- тя е нашето наследство!", “Работна ръка, на крак!”, "СССР, символ на мира!" и "Ленин, знаме на младежта!"... . Целта на изложбата "ПолитПроп" не е била нито комична, нито носталгична, а да се привлече вниманието на младите художници към естетическата стойност на афишите. "Чрез стъпка назад, искахме да подканим хората да направят две стъпки напред, защото такова графично качество липсва в наши дни, споделя отговорният за изложбата Андреан Нечев. "Посланието е толкова ясно, стриктно и мощно... то трябваше да подканва към подчинение", а не към смях, както се случва 20 години по-късно в контекста на събитията. "Ако е абстрахираме от съдържанието, тук се намират интересни графични решения", признава преподавател по пластични изкуства, посетил изложбата с класа си, който е особено впечатлен от профил на Ленин в червено и черно. Изводът на организаторите е, че изложбата има влияние, независимо от възрастта на посетителите или оценката им за творбите.

Партийните лидери пък в битка: боят настана за партийните кучета! Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще бъде водач на листата на "Атака" във Варна. Това стана ясно при представянето на листите на партията. Във Варна водачи на пропорционални листи са още лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на БСП Сергей Станишев. В морската столица като водачи ще се явят и зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев и министърът на администрацията Николай Василев. Сидеров ще води листата и в Бургас, където ще бъде и мажоритарен кандидат. Лидерът на "Атака" упрекна премиера Станишев, че не се е явил никъде като мажоритарен и заяви, че това е проява на страх. Самият Сидеров обаче се явява като мажоритарен в Бургас, където Атака е първа сила и води листата във Варна, където пък националистите са на второ място след евровота.В листите на "Атака" преобладават местни координатори и журналисти от телевизия "Скат" и вестник "Атака". Депутатът Павел Шопов ще води листите в Пловдив и Ямбол, като под тепетата ще е и мажоритарен кандидат. Проф. Станислав Станилов ще е водач в Пазарджик и Хасково, като в първия град ще е и мажоритарен. В 23-ти район на София на двете позиции ще е адвокатът Явор Нотев. Той е един от най-търсените адвокати по наказателни дела през последните години.
В последните дни преди регистрацията на листите настъпиха сериозни преобразувания в политическото пространство. ВМРО се присъдени към "Ред, законност и сигурност", където отидоха още ССД на Стефан Софиянски, ЕНП на Мария Капон и Земеделския съюз на Стефан Личев. Коалиционните партьнори на ВМРО на евровота "Гергьовден" обявиха, че няма да участват на изборите за НС и призоваха хората си да подкрепят "Синята коалиция". В резултат на присъединяването си към РЗС лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов ще бъде водач на листа и мажоритарен кандидат в Русе, а депутатът Бойко Ватев водач в Пловдив. Капон ще е мажоритарен кандидат в Пловдив-област, а Елеонора Николова в Пазарджик. На парламентарния вот РЗС ще продължи някои от битките, които отдавна води. Лидерът на партията Яне Янев ще е водач на листата и мажоритарен кандидат в Благоевград. Там той ще се изправи срещу кмета на с. Гърмен Ахмед Башев, който е мажоритарен кандидат на ДПС. Преди време Янев обвини Башев в ислямизъм. Янев ще води листата и в 25-ти район в София. Бившият главен секретар на МВР ген. Илия Илиев пък ще се изправи от името на РЗС срещу бившия си шеф Румен Петков, с когото бяха в конфликт. Димитър Абаджиев ще води листите на РЗС в Бургас и Варна, като във втория район ще е и мажоритарен. Марио Тагарински пък ще е водач и мажоритарен във Враца. В Кърджали в пропорционалната и мажоритарната битка от името на РЗС влиза Филип Саръев, брат на отец Боян Саръев. В Кърджали Ахмед Доган е мажоритарен кандидат, а Лютви Местан - водач на листата на ДПС. В същия град ГЕРБ са издигнали Вежди Рашидов за мажоритарен кандидат, което определя битката за града като интересна.Атанас Семов пък ще води листите в Ловеч и 23-ти район на София. Земеделецът Георги Пинчев ще е водач на листата в Пловдив-област.

Ахмед Доган срещу Вежди Рашидов в Кърджали . Е няма що? И двамата турци, ама единия турски шпионин, а другия червено мекере! ДПС регистрира листите си за парламентарните избори във всички райони.
В Благоевград мажоритарен кандидат е Ахмед Башев, а лидерът на движението Ахмед Доган - водач на листа.В Бургас ДПС издига като мажоритарен кандидат Йордан Цонев, водач на листата е Джевдет Чакъров. Йордан Цонев води листата във Варна.Във Велико Търново водач на листата е Камен Костадинов, във Видин - Венцислав Ванков, във Враца - Мехди Касъмов.В Габрово водач на листата е Светлана Дянкова, а в Добрич - Корман Исмаилов. В Кърджали Ахмед Доган е мажоритарен кандидат, а Лютви Местан - водач на листата. В същия град ГЕРБ са издигнали Вежди Рашидов за мажоритарен кандидат, което определя битката за града като интересна. В Кюстендил водач на листата е Емил Венев, в Ловеч - Владимир Бубняк, в Монтана - Валери Цветанов. Рамадан Аталай е мажоритарен кандидат на ДПС в Пазарджик, където водачът на листата е Делян Пеевски. В Перник водач на листата е Боряна Методиева, в Плевен - Митхат Метин, в Пловдив-град - Красимир Кузмов, в Пловдив-област - Джевдет Чакъров.В Разград Хасан Адемов е мажоритарен кандидат, а Рамадан Аталай - водач на листата.В Русе Емел Етем е и мажоритарен кандидат, и водач на листа.В Силистра Митхат Табаков е издигнат като мажоритарен кандидат, а листата води Камен Костадинов.В Сливен Янко Янков е водач на листата.В Смолян Ариф Агуш е и мажоритарен кандидат, и водач на листата.В 23-ти Софийски избирателен район водач на листата е Емил Кременлиев, в 24-ти Софийски избирателен район листата води Тимур Халилов, а в 25-и Софийски избирателен район - Ангел Кенанов. В София-област водач на листата на ДПС е Емил Иванов. Лютви Местан оглавява листата в Стара Загора. Касим Дал е и мажоритарен кандидат, и водач на листата в Търговище. В Хасково начело на листата е Юнал Лютфи.В Шумен мажоритарният кандидат на движението е проф. Георги Колев, а Касим Дал е водач на листата.В Ямбол водач на листата на ДПС е Орхан Юсеинов.

Яне Янев заявява - Ще сме сред първите 3 политически сили . Добре бе Яне, вече свикнахме всеки ден да ни изненадваш! И сме толкова изненадани да знаеш, че въобще "не ни пука".Към политическия проект "България на гражданите и регионите" се присъединяват ВМРО, Земеделски народен съюз, Единната народна партия /ЕНП/ и партията "Средна Европейска класа".
РЗС има намерение да изненада политическите си опоненти и да бъде сред първите три политически партии. Той допълни, че за последните три дни е подписано споразумение за подкрепа с над десет неправителствени организации.Това е ясен знак към всички български граждани с дясноцентристко мислене, че в политиката може да има и протегната ръка, каза Янев. Жалко, че преди изборите за ЕП не можахме да направим този формат и затова основна пречка бяха партия "Лидер" и Христо Ковачки, каза Яне Янев. Утре (16.06.09) в централата на РЗС ще бъдат представени всички водачи на листи и мажоритарните кандидати за Народното събрание, каза той.Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че без обединение на опозиционните партии България е обречена да бъде управлявана отново от тройната коалиция. Ние искаме България да стане уважавана държава, където и корупцията, и престъпността да останат само спомен, и затова трябва да координираме усилията си, допълни той. Председателят на ЕНП Мария Капон каза, че РЗС са приели техния меморандум за управление "Чисти ръце". РЗС е за нова икономическа доктрина в условията на финансова криза, посочи Янев. Той добави, че е необходима нова финансова инфраструктура. Сегашните агенции са своебразни пирамиди, през които се източва българският данъкоплатец, каза Янев. Той коментира, че не може в Министерството на финансите да няма единна информационна система. В областта на националната сигурност е нужна нова концепция, допълни той. Сегашното правителство тръгна да прави стратегия, без да направи концепция и това е анахронизъм, коментира Янев. В МВР и в ДАНС има изключително големи пропуски, сега ДАНС не подлежи на парламентарен контрол и това го няма в нито една европейска държава, заяви председателят на РЗС.България е в условията на задаваща се финансова криза, която може да доведе страната до банкрут, каза Янев. Кредитният портфейл на банките според него е с много пробойни, които могат да нанесат сериозни поражения на икономиката. Задълженията към банките са от два до три пъти по-големи, отколкото обяснява БНБ, смята Янев. Има сериозен проблем с "паричните агрегати" и това се отразява на банковите депозити, каза той. Янев допълни, че не е убеден как се управлява златният резерв, който е изнесен във Великобритания.Ахмед Доган пренася гласове от ДПС в етнически райони към НДСВ, която е изпразнена изцяло от съдържание, каза лидерът на РЗС. Според Янев партия "Лидер" е получила на изборите за ЕП гласове от БСП и от ДПС.Синята коалиция се затваря, а РЗС е склонна да подава ръка и не се пазари за депутатски места, каза той. Най-важното е да няма ляво правителство и да се случи да управлява четворна коалиция - тройната плюс партия "Лидер", каза Яне Янев.Той ще бъде мажоритарен кандидат в Благоевград, а в Плевен - ген. Илия Илиев. Мария Капон ще бъде мажоритарен кандидат в Пловдив-област.

И ВМРО се присламчва към РЗС . Ох, тези къде ли не се присламчваха! Нова коалиция стана факт преди изборите. Яне Янев и Димитър Абаджиев, представляващи Политическия проект „България на гражданите и регионите” – ПП „Ред, законност и справедливост” и Сдружение „Европейски демократически институт” сключиха споразумение с ПП „ВМРО – Българско национално движение”, представлявана от Красимир Каракачанов за съвместно участие на изборите за НС. Страните по споразумението приемат в своите политически платформи и стратегически цели, като основна обща посока борбата срещу корупцията. Според документа това ще бъде основен приоритет, за да спре разпадът на държавността и да възстанови доверието на демократичния свят към България. Необходимо е прочистване на държавния и политическия елит от корумпираните лица и предаването им на съд, независимо от ранга им, убедени са страните по споразумението. Според тях Националната кауза е безусловен императив. Същевременно защитата на българското трябва да се извършва в духа на модерния национализъм, а не чрез популистко проповядване на примитивни и неприемливи за съвременния свят идеи и методи. И от трите формации подчертават, че принципите на модерния консерватизъм съответстват както на българската национална идентичност, така и на нуждите на страната – здраво стъпване на националните традиции; законност и ред като основа на просперитета; минимум държавни регулации в икономиката; приоритет на националната държава в международните отношения, в т.ч. и в европейските структури; стопанска и специално енергийна независимост на страната.Стратегическата рамка на политическия проект „България на гражданите и регионите” ще бъде основен документ, от който ще се ръководят РЗС и ВМРО при съвместната си парламентарна дейност за реформиране на държавността в интерес на нацията и гражданите – свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция.

А Киро Киров си купи кадилак от 200 000 лв. Браво на Киро, превъзмогнал е стреса. Нагоре. Търговецът на строителна техника Киро Киров, който неотдавна беше отвлечен и после пуснат на свобода срещу откуп от 620 000 евро, се сдоби с Cadillac Escalade 6,2 V8 Auto. Возилото с 409 конски сили може да се види на Автосалон 2009 в София. Базовата му цена е 175 250 лева. …Такава кола кара и футболистът Димитър Бербатов. За разлика от колата на Бербо обаче автомобилът на Киров е със специални екстри, правени по поръчка. Дори таванът е по-висок от стандартния модел. Цената на поръчковия автомобил не е обявена, но със сигурност надхвърля 200 000 лв. …Подобен тунинг със сигурност струва още колкото половин кола, коментираха дилърите. Договорката между вносителя "София ауто" и Киров е да не се обявява точната цена.…Кадилакът е събрал максимален брой точки при краш тестовете, а специалистите са му писали отличен и за надеждност. Развива 100 км за по-малко от 7 секунди.

Великобритания започва разследване за войната В Ирак . Аристократката се замислила за данъкоплатеца - трябва да вземем пример от нея ! Британският премиер Гордън Браун съобщи, че правителството започва разследване как Великобритания е била въвлечена във войната в Ирак, започнала през 2003 г. и отнела живота на общо 179 британски военнослужещи, пише в днешния си брой "Обзървър", цитиран от БТА. ...Разследването трябва да проучи обстоятелствата, които са накарали тогавашния британския премиер Тони Блеър да се включи във войната в Ирак преди 6 години и какви са били последиците от това негово решение....Войната в Ирак струва на британските данъкоплатци около 1 млрд лири годишно, припомня изданието.

Няма коментари: