вторник, 1 декември 2009 г.

И ...ОЩЕ МАЛКО ИНФО ОТ 01.12.09!

На снимката въпросната китайска играчка по която са луднали американците


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Адронният колайдер ускори протони до рекордни нива

Най-големият ускорител на частици в света постави рекорд, като постигна недостижими досега нива на енергия. Това съобщиха от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). Днес, в ранните часове на деня, колайдерът е ускорил два протона до 1,18 тера/електрон/волта, съобщиха от организацията, като уточниха, че целта е да се достигне цифрата 7.

Миналия септември операторите успешно пуснаха първия лъч частици по 27-километровото трасе на съоръжението. Много скоро след това лоша спойка в т. нар. сплетена връзка между два от магнитите на колайдера причини електрическо претоварване. Това стана причина за изтичане на тонове свръхохладен хелий в подземния тунел, което повреди чувствителна апаратура. След този случай инженерите разработиха нови диагностични техники за предотвратяване на подобни инциденти.(този септември 2009 - в края на месеца успешно приключиха предварителните тестове за пускане на колайдера б.м.)
След продължителен ремонт на 8 октомври Големият адронен колайдер достигна температурата, при която може да функционира - минус 271 градуса по Целзий. На 23 октомври в машината са инжектирани частици.
На 7 ноември сноп от частици бе пуснат през част от машината, а впоследствие и циркулацията на снопове през ускорителя бе възстановена.

Примирие между президент и премиер след оставката на посланика в САЩ
След среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов президентът обяви, че посланикът на България в САЩ Лъчезар Петков е подал оставка. По думите на държавния глава днес или утре ще бъдат изготвени указите за отзоваването на посланиците ни в Турция и САЩ. "По-важното е кой ще поеме техния пост, защото това са държави, с които ние имаме стратегически интереси" - посочи президентът Първанов.
“Вече имаме и втората оставка - на досегашния посланик на САЩ - каза президентът - …необходимо е малко по-стратегически да погледнем на онова, което ни предстои с наследника на министър Румяна Желева… Нека да е ясно, че външната политика не се изчерпва с назначаването на посланиците, има много други проблеми, които са на дневен ред. Част от тях обсъдихме.”
Президентът Георги Първанов заяви, че не би наложил вето върху закона за държавния бюджет за следващата година, още повече че в условията на криза това звучи еретично. На срещата той е получил гаранции, че няма да отпаднат данъчните облекчения за младите семейства, тъй като не би трябвало именно тези семейства и социално слабите да плащат усилията на държавата за изход от кризата. Относно ДДС върху адвокатските услуги президентът заяви, че ще подпише нужния указ, но ще се обърне и към Конституционния съд с искане последният да се произнесе по въпроса.
От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че днешната среща отправя важен сигнал и той е, че институциите работят в синхрон и разбирателство: “Винаги съм твърдял, че пред Европа това е изключително важно за доверието в една държава. Това означава и еврофондове, означава и придобивки.”

БСП настоява за 50 лева коледна добавка към пенсиите
БСП настоява за коледна пенсия на пенсионерите минимум от 50 лева. Това съобщи на пресконференция в Пловдив депутатът Петър Мутафчиев. Знаете, че миналата година имаше излишък и ние успяхме да осигурим 150 лева, каза Мутафчиев. Според социалистите приходната част в бюджета за последните месеци на годината показва, че правителството има тази възможност и това е начин да се помогне на пенсионерите, тъй като сегашното правителство не предвижда увеличение на пенсиите в първото шестмесечие на 2010 година.
Според Мутафчиев тази сума може да бъде и по-голяма.
От БСП смятат, че възможност за коледна добавка има и правителството не бива да я прикрива. Това предложение БСП е направила чрез декларация в парламента на база на приходите. Около 120 милиона лева са нужни за целта. 13-а заплата няма да получи никой от администрациите на министерствата, няма да получат и депутатите, каза Мутафчиев.
По твърдения на сега управляващите плюсът в бюджета за декември ще бъде 120 милиона лева, така че ще бъде логично тези пари да се отделят за коледни добавки на пенсионерите, казаха от БСП в Пловдив.

Катастрофално за Румъния
Безумни неща се случват тези дни в Румъния. Изплъзват се последните дни от първия мандат на Траян Бъсеску като президент на страната, който, както по всичко личи, ще си остане и единствен. Кампанията между двата тура на президентските избори премина всички граници на здравия разум, надхвърли пределите на „конвенционалната” размяна на компромати и се превърна в ожесточено сражение за оцеляване на политическата сцена чрез завземането на най-високия й връх.
Николай Йотов, Букурещ
В края на миналата седмица наяве излезе шокиращ клип, в който Траян Бъсеску изглежда, че удря с опакото на ръката си непълнолетно момче. Случката става на предизборен митинг на Бъсеску от 2004 година в присъствието на многобройни симпатизанти, но поради ред обстоятелства едва четирима или петима души са преки свидетели на инцидента. Видеото беше въртяно десетки хиляди пъти от водещите телевизионни канали от четвъртък насам.
Люти спорове разделиха малкото останали поддръжници на държавния глава и всичките му върли противници по въпроса относно дали е възможно кадрите да са били преправени по какъвто и да било начин. Видни представители на румънската киноиндустрия, както и специализирани експерти криминолози изразиха мнение, че не съществува никаква вероятност върху филмчето да е било „работено”.
Освен самият клип, огромна вълна от възмущение причини и реакцията на Бъсеску, който беше поставен в ситуацията да коментира случката в телевизионно интервю на живо, но не можа да произведе никаква логична реакция на място, за да се появи едва три часа по-късно на нарочна пресконференция, в която категорично отрече да е удрял дете в живота си.
Този удар най-вероятно ще се окаже катастрофален за бившия морски капитан на балотажа на 6 декември, когато над 18 милиона гласоподаватели са призовани да избират между продължение на ерата Бъсеску, в която Румъния не видя един светъл ден без политически скандал и междупартийна интрига, и наставлявания, според мнозина, от тъмни икономически групировки в собствената му партия социалдемократ Мирча Джоана.
Ситуацията за румънските съседи още веднъж за последните 20 години демокрация е “lose-lose”, или загуба при всички положения, макар излезлият от надпреварата либерал Крин Антонеску, когото мнозина определят като първия представител на нова политическа генерация, класирал се трети след първия тур, да даде официално подкрепата си за Джоана.
Двамата се договориха да избутат етническия немец Клаус Йоханис за премиер, ако Джоана спечели в неделя. И в това споразумение обаче има маса неизвестни и една камара негативи.
Румъния вече два месеца е без правителство, икономиката на страната отдавна е заглъхнала, замлъкнаха и масивните протести. Автопилотът, на който цялата държавна машина беше оставена още през септември, вече е изчерпал зададените му способности и всички пътници в злощастния самолет летят с носа право надолу към една катастрофална 2010 година.

Швейцарски минарета: Границите на верската търпимост
Сочените често като пример за толерантност швейцарци в неделя на референдум гласуваха да бъде забранено до джамиите в страната им да бъдат строени минарета. За забраната бяха 57 процента от гласувалите и 22 от всичките 26 кантона на републиката. Резултатите от референдума шокираха Европа, а и самите швейцарци: в страната от векове живеят заедно католици и протестанти, немско, френско и италианско говорещи, а в последно време заради високия стандарт се заселиха и представители на други етноси. Според последни данни около 1/3 от 7,5-те милиона жители на Швейцария не са родени в страната, от тях около 400 000 са мюсюлмани.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Повечето европейски наблюдатели и дежурните защитници на човешките права побързаха да констатират, че Швейцария е отстъпила от традициите и репутацията си на демократична държава; че това е срам за Европа и т.н.
Към случилото се обаче може да има и друг поглед. Швейцария е може би най-богатата страна в Европа, а чрез уникалната си система за референдуми е единствената страна в света, в която избирателите имат реална възможност да контролират властта не само в началото и края на мандата, но и докато той тече. Заедно с това Швейцария има претенцията да бъде най-старата оцеляла република в света.
А е оцеляла понеже въпреки че събира в себе си различни вери и националности, е извела като принципи на съществуването си няколко прости правила, които я интегрират, а не я разединяват. Това са най-напред свободата, която е в основата на Швейцарската конфедерация, второ, макар че и швейцарците са минали през своите догматизми и фанатизми, отделяне на религията и църквата от гражданските и държавните дела и, трето, което е може би най-важното, поощряване на участието на свободните граждани в общите дела. Това последното ще рече не само права, но и отговорности. Пример за това е, че, макар Швейцария да е практически неутрална страна и да не е участвала във войни от 1815 година насам, всеки швейцарец служи военна служба и има оръжие в къщата си.
Има и много други примери, ама да не се задълбочаваме.
По-важното е друго: обществото е изградено така, че стимулира и разчита всички негови членове да участват активно в общите работи.
С появата на множество мюсюлмани от 80-те години на миналия век този най-важен швейцарски принцип започва да се пропуква. Все по-голяма част от швейцарските граждани се отделят от обществото, започват да живеят по свои си закони, не са съпричастни към общите дела. Те потребяват благата на свободната и демократична държава, обаче поради естеството на своя произход и особеностите на религията си носят много малко отговорности към нея. Или никак не носят.
Затова начинът, по който швейцарците гласуваха в неделя, не е припознаване на враг, както пишат учените коментатори в Европа, а зряла реакция на зряла демокрация. Швейцарците просто се опитват да кажат на своите съграждани мюсюлмани, че единственият начин общото им благоденствие да продължи, е да се спазва принципът на общото участие и общите отговорности.
Случилото се в Швейцария е съотносимо и към България, още повече че и ние тук имаме сходни проблеми. И в България големи групи от обществото са изхвърлени или са се самоизолирали от общите отговорности, а лошото е, че този процес се поощрява заради съчинени схеми за етническа толерантност и човешки права.
Не етническата толерантност и човешките права днес са проблемите на България, а сепарирането, отделянето на големи части от обществото. При това – вършено под прикритието на политически партии и с употребата на кухи, лишени от съдържание лозунги.
Това, както се вижда от швейцарския пример, може да се лекува само по един начин – повече свобода, повече демокрация, повече отговорности.
За всички и в еднаква мяра.

От 1 декември може да се сменя личният лекар
От 1 до 31 декември здравноосигурените могат да сменят личния си лекар, съобщават от Националната здравноосигурителна каса. Такава пререгистрация се извършва два пъти годишно – през месеците юни и декември. Гражданите имат право да изберат общопрактикуващ лекар на територията на цялата страна.
Тези, които искат да направят такава смяна, трябва да закупят от медицинска книжарница регистрационна форма за постоянен избор. С попълнения формуляр трябва да се отиде при предпочетения нов общопрактикуващ лекар, като се представи също здравноосигурителната книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако пациентът все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на ОПЛ.
За пререгистрацията не е нужно гражданинът сам да се отписва от листата на досегашния си личен лекар. Това, както и включването в пациентската листа на новоизбрания лекар, се извършва по служебен път от районната здравноосигурителна каса (РЗОК).
За улеснение на гражданите, в РЗОК са изложени списъци с имената, адресите, телефонните номера и специалностите на лекарите, сключили договор със здравната каса.
Когато здравноосигурен гражданин пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор.
Когато здравноосигурен гражданин пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар, който има договор с РЗОК. При представяне на здравноосигурителната си книжка пациентът заплаща на лекаря само потребителска такса.
Ако му бъде поискано да заплати за оказаната медицинска помощ, той трябва да изиска от лекаря финансов документ за платените суми.
Основните причини за смяната на личен лекар са промяна на местожителството или на адресната регистрация на гражданина, създаване или разпадане на лекарска практика, прекратяване на договор на общопрактикуващ лекар от страна на здравната каса, недоволство от качеството на медицинското обслужване.

Ще има нови конкурси за боклука в София
"Тази година има няколко фирми за почистване на снега, вместо една, както беше миналата година. Имам уверенията от всички експерти и специалисти, че има техническа готовност за адекватно реагиране. Важно е да имаме добра координация", каза кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Тази сутрин” на Би Ти Ви.
Кметът съобщи, че през следващата година ще бъдат обявени нови конкурси за фирми за извозване на боклука на София. Фандъкова си е поставила за цел при тези конкурси да бъдат заложени такива условия, които да повишат качеството, без да се повишава цената на услугата. Тя поясни, че общината се опитва да създаде режим за изхвърляне на тежкогабаритните отпадъци от домовете на хората. Ще бъдат направени кампании, които да информират хората за този режим на работа.
Фандъкова обясни, че се работи върху създаването на кризисно звено към Столичния инспекторат, което да води бърза комуникация с гражданите, и изрази надежда, че до няколко месеца то ще заработи.
За да могат да бъдат санкционирани паркиращите на зелени площи, общината е осъществила контакт с МВЗ. Фандъкова добави, че ще се работи и за създаването на общинска полиция. Според нея това е най-ефективният начин за контрол.


Отхвърлиха жалбата на Любо Пенев срещу ограничението за пътуване
Бургаският административен съд постанови, че жалбата на треньора на ЦСКА Любослав Пенев срещу забраната за пътуване в чужбина е неоснователна. Решението на съда може да се обжалва в седемдневен срок пред Върховния административен съд, съобщи радио "Фокус" - Бургас. Любослав Пенев не присъства на заседанието на съда, той бе представляван от адвоката си Михаил Хаджиянев.
Според адвоката, ако Любослав Пенев не може да напуска страната, за да придружава в чужбина футболния отбор, който ръководи, не може да изпълнява задълженията си по трудов договор. По думите на адвокат Хаджиянев това ще доведе до неустойки по договора и дори може да се стигне до неговото прекратяване.
На Любослав Пенев е наложена забрана да напуска страната във връзка с образувано на бургаска територия изпълнително дело. Забраната е по искане на частен съдебен изпълнител, заради факта, че Пенев е теглил кредит от “Сибанк”. Сумата, която дължи на банката, е 2,3 млн. лева.


Новият опозиционен лидер в Австралия е против плановете за намаляване на вредните емисии

Проливните дъждове в Северна Италия наводниха Венеция
Водите край Венеция се покачиха до такава степен, че заляха целия град. Наводненията потопиха близо половината от историческия венециански център. Според италианските медии в понеделник нивото на морската вода край Венеция се е покачило с близо метър и половина.
Наводненията прихудиха жителите на италианския град и гостите му да се въоръжат с гумени ботуши и на много места да се движат по специални платформи над нивото на водата.
Бедственото положение се отрази негативно на туризма и всички сфери на бизнеса в популярната италианска дестинация. Редица търговци бяха принудени да затворят павилионите си, много от които по улиците и площадите на Венеция. Търговците изразиха мнение, че градските власти трябва да намерят трайно разрешение на проблема или да изработят план на действие в подобни ситуации, които вече са ежегодно явление.
Местните медии коментираха, че наводненията са следствие от лошото време и поройните дъждове, които заляха Северна Италия през последните няколко дни. Силни ветрове и дъжд е прогнозата на синоптиците за тази част на Италия и до края на седмицата.

САЩ: Сенатът започна дебати по здравната реформа
Американският Сенат започна дебатите по предложената от президента Барак Обама здравна реформа, която предвижда да включи в здравното осигуряване милиони неосигурени американци и да забрани редица порочни застрахователни практики, предаде "Асошиейтед прес". Демократите обещаха, че ще работят и през уикендите, за да постигнат одобряването на най-важната вътрешнополитическа инициатива на Обама до края на годината.
“Няма по-важен въпрос от това да приключим това законодателство” - каза пред своите колеги лидерът на мнозинството в Сената демократът Хари Рийд. Той заяви, че прекомерните разноски за здравеопазване са довели хиляди американци до фалит, създавайки икономическа криза, срещу която Конгресът трябва да вземе мерки.
Според лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл обаче законопроектът за стотици милиарди долари е твърде скъп за страна, която се бори с финансовата криза. Десетки милиони американци не са здравноосигурени или са осигурени недостатъчно. САЩ са единствената развита държава, която няма цялостен национален план за здравеопазване. Предложената от Обама здравна реформа предвижда за 10 години постепенно в системата да бъдат включени неосигурените сега граждани.
Демократите се нуждаят от 60 гласа в 100-членния Сенат, за да избегнат възможността за блокиране на законопроекта, отбелязва АП.

Български и румънски цигани доброволно се евакуират от Тулуза
Префектурата От-Гарон постанови евакуирането на лагер от румънски и български роми, разположени по брега на река Гарона в Тулуза, предаде френското издание „Ла депеш”. На 18 ноември административният съд на Тулуза е постановил евакуиране на незаконно настанилите се по бреговете на реката имигранти.
Мотивът за съдебното решение е незаконното разполагане на жилища по бреговете на реката, които са застрашена от наводнения зона. Предложението за връщане в родните им страни е било прието от всички български и румънски граждани, които ще получат помощи при завръщането си.

Обама представя стратегията за Афганистан
Американският президент Барак Обама ще представи новата стратегия на страната за Афганистан в реч във военната академия "Уест Пойнт". В последните няколко седмици Обама провеждаше интензивни консултации с военни експерти за броя на военнослужещите, които ще бъдат изпратени в размирната държава и кога евентуално те ще могат да се върнат по домовете си.
След осем години война, която трудно може да се нарече успешна и популярна, американският президент обяви, че САЩ няма да се откажат от битката с талибаните, но и местните власти трябва да положат повече усилия за създаването и налагането на новите структури в страната.
Увеличаващият се брой жертви и неяснотата около средствата, които ще погълне конфликтът в Азия, водят до нарастване на обществения натиск в Щатите за прекратяване на бойните действия и пълно изтегляне, и то веднага. В същото време американските командващи искат 40 хил. нови военни, и то не само от САЩ, но и от съюзниците от НАТО.
В момента в Афганистан се намират близо 110 хил. чуждестранни войници, 68 хил. от които са американци. Близо половината от тях бяха изпратени, след като Обама пое властта в Белия дом.
В понеделник стана ясно, че три европейски държави – Великобритания, Италия и Македония, са готови да изпратят още военни в Афганистан. Ако това стане, контингентът на Великобритания ще надхвърли 10 хил. души, на Македония – над 240, а Рим не е обявил колко точно хора смята да изпрати.
Все още обаче други две големи европейски държави и членове на НАТО - Франция и Германия, се противопоставят на натиска от страна на Вашингтон за увеличаване на числения състав на мисиите си в Афганистан.

Иран задържа яхта с петима британци, петролът веднага поскъпна
Петима британци бяха задържани от иранските власти, след като тяхната яхта заседна в ирански териториални води. Засега се смята, че инцидентът е заради недоглеждане, заявиха от британското външно министерство. Плавателният съд е спрян на 25 ноември, а организаторите на гонката Дубай - Мускат, в която трябваше да участват британците, потвърдиха, че е имало информация за проблеми още по пътя от Балканите до Дубай.
Яхтата с името “Кралство Бахрейн”, собственост на фирмата “Сеил Бахрейн”, трябваше да акостира в Дубай на 26 ноември. Според британски медии на борда й са се намирали Оливър Смит, Сам Ъшър, Оливър Янг, Люк Потъри и Дейвид Блумър. Не е ясно какво ще предприемат иранските власти в този случай.
Известни са и други подобни инциденти, при които моряците са били освобождавани, без да бъдат повдигани обвинения, но влошените отношения между Техеран и западните държави може да доведат до процес и присъда, обясниха експерти.
През март 2007 г. иранските власти задържаха осем британски военни моряци и седем войници в протока, разделящ Иран и Ирак. Те бяха освободени месец по-късно като жест на милосърдие от страна на президента Махмуд Ахмединаджад за това, че си признали, че навлезли в ирански териториални води.
Според британския външен министър Дейвид Милибанд екипажът на “Кралство Бахрейн” все още се намира в Иран, но се знае също, че са добре и са се чули с близките си.
Случилото се веднага се отрази на цената на петрола на световните борси. Барелът се вдигна с близо долар в очакване на дипломатическата битка между Техеран и Лондон за съдбата на задържаните.

Централната банка на ОАЕ откри кредитна линия за банките в страната
Централната банка на Обединените арабски емирства откри кредитна линия, която да предостави на банките в Дубай допълнителни финансови ресурси. Предвижда се новата кредитна линия да бъде достъпна както за всички банки от ОАЕ, така и за чуждестранни банки, действащи на територията на страната.
Същевременно властите в друг емират - Абу Даби, информираха, че ще подхождат избирателно по въпроса с оказването на помощ на най-големия инвестиционен фонд в страната Dubai World. Преди дни фондът предизвика напрежение във финансовия сектор с искането си за отсрочка на изплащането на задълженията на компанията и замразяване на дълговете й.
Експертите в Абу Даби заявиха, че възнамеряват да разгледат поотделно всеки един дълг на Dubai World и според конкретния случай ще определят действията си. В официално свое изявление Централната банка на Обединените арабски емирства увери международната общност, че банковата система на страната е в стабилно състояние и не се очакват мащабни сътресения. Банката определи труса, предизвикан от Dubai World, като временно явление.

Венецуела затвори четири частни банки
Венецуела затвори четири частни банки само ден, след като президентът социалист Уго Чавес предупреди, че ще национализира всяка финансова институция, която не допринася за националното развитие. Ядосани и озадачени, служители на четирите банки се събраха пред офисите, настоявайки за обяснение на ситуацията. Часове по-рано финансовият министър на страната обяви затварянето на финансовите институции заради вътрешни нередности.
Банките държат около 6% от депозитите на латиноамериканската държава. Те преминаха в ръцете на държавата на 20 ноември, като за причина бяха посочени случаи на необяснимо голям растеж на част от капиталите на финансовите институции.
Собственикът им пък, който според местните медии е имал връзки в правителството, беше арестуван.
В неделя Чавес предупреди частните банкери в страната, че трябва да се съобразяват със закона или да се изправят пред национализация, независимо от това колко големи са банките им.
Откакто е на власт, венецуелският държавен глава национализира редица икономически учреждения. През юли правителството пое контрол върху „Банко де Венесуела“ на испанската финансова група „Сантандер“ за 1,05 милиарда долара.

Европейският съюз удължи достъпа на САЩ до банковите данни на гражданите му
Страните - членки на Европейския съюз, решиха да удължат с още 9 месеца достъпа на САЩ до банковите данни на гражданите на съюза, съобщи Франс прес, позовавайки се на дипломатически източник. Решението е било взето на заседание на вътрешните министри от общността в Брюксел. Решението беше очаквано с надежда от властите на САЩ, които се опасяваха от вредни последици за борбата с финансирането на тероризма в света, в случай на прекратяване на достъпа.
Постигнатото днес споразумение касае достъпа на САЩ до междубанковата система на частната фирма SWIFT, която обработва финансовите потоци на близо 8000 банки в света и се готви да прехвърли базите си с европейски данни в Амстердам. За да продължат да имат достъп до данните на европейските граждани, САЩ се нуждаеха от разрешението на ЕС.

Петте най-бързи компютъра в света
Два пъти годишно операторите на най-бързите компютри на планетата очакват с нетърпение актуалната класация, съставена от "Проект "топ 500". Ранг-листата се съставя по критерия скорост на обработване на числа чрез т. нар. "операции с плаваща запетая". "Ню сайънтист" наскоро публикува новия, ноемврийски списък на най-бързите "сметала" в света. Следва кратко описание на първите пет от тях във възходящ ред.
5. “Тианхе 1″, 563 терафлопа (563 трилиона флопа, 1 флоп = 1 операция с плаваща запетая)
Новонаместилият се в “Топ 500″ китайски най-бърз компютър се оказа способен на над 500 трилиона операции в секунда. За сравнение - обикновен калкулатор прави 10. “Тианхе”, чието име означава “Река в небето”, се помещава в Националния супекомпютърен център в Тянджин е повече от 4 пъти по-бърз от предишния китайски рекордьор. Шампионът на Китай е съставен от 6 144 процесора на “Интел” и 5 120 елемента на AMD за графична обработка, каквито се съдържат във видеокартите.
4. “Югене”, 825 терафлопа
Четвъртият в света, намиращ се в “Jülich Supercomputing Centre”, Германия, е построен на основа на дизайна “Blue Gene/P” на IBM, използващ множество малки и икономични чипове. Всеки от тях работи на честота до 850 мегахерца, което е смешно дори за домашен компютър. Обаче общият им брой - 292 000 - прави “Югене” най-бързия европейски компютър и четвърти като цяло. Започналият през тази година ъпгрейд на германската машина ще я направи в състояние да прехвърли границата от 1 петафлоп (над 1 000 терафлопа).
3. “Кракен”, 831 терафлопа
Компютърният кракен се намира в “National Institute for Computational Sciences” в Националната лаборатория в Оук Ридж, Тенеси. Процесорите на този суперкомпютър са 100 000 броя дуъл-кор “Оптерон” на AMD, обикновено използвани за сървъри. “Кракен” е най-бързият световен компютър, притежаван от академична институция - Университета на Тенеси. През ноември фондация отпусна 10 милиона долара за построяването на компютъра “Наутилус”, който да анализира данните, извеждани от “Кракен”.
2. “Роудрънър”, 1 042 терафлопа (1,042 петафлопа)
Това беше най-бързата машина от юни 2008 година до този месец. “Роудрънър” беше първият компютър, който премина границата от 1 петафлоп - 1,000,000,000,000,000 калкулации в секунда. Той се намира в Националната лаборатория в Лос Аламос, Ню Мексико. Той е с оригинален дизайн, който комбинира двуядрени процесори на AMD с 9-ядрените процесори, намиращи се в основата на “Плейстейшън 3″, гейм-конзолата на “Сони”.
1. “Джагуар”, 1 800 терафлопа (!)
“Ягуарът” е близо 70% по-бърз от детронирания шампион “Роудрънър”. Той принадлежи на Департаменат по енергетиката на САЩ и се помещава в Оук Ридж, заедно с “Кракен”. Официално открит миналата година, “Ягуар” заработи с всичките си 181 000 ядра едва през тази година. Необичайно е, че световният първенец е построен от самото си начало с цивилно, а не с военно предназначение. Предишният шампион “Роудрънър”, например, е бил построен за симулации на ядрени експлозии. По-голямата част от работата на Ягуара е фокусирана върху моделиране на климатичните промени и производството на енергия, но понякога машината се занимава и с други фундаментални научни проблеми, като например структурата на водата.

Руска ракета изведе в орбита американски спътник
Руската ракета-носител „Зенит-3SLB”, която излетя от космодрума Байконур, успешно изведе в орбита американския комуникационен спътник „Intelsat-15”, съобщи представител на „Роскосмос”. „Отделянето на спътника „Intelsat-15” от ракетата протече нормално. Управлението на космическия апарат е предадено на поръчителя”, уточни източникът.
Същевременно руският космонавт Роман Романенко, първият европейски командир на станцията, бригаден генерал Франк де Вин, както и астронавтът от канадската космическа агенция Робърт Тирск се подготвят да се завърнат на Земята след половингодишно пребиваване на Международната космическа станция (МКС).
„Спускаемият апарат на кораба „Союз ТМА-15” трябва да се приземи в 10.16 ч. московско време на територията на Казахстан, на 80 км северно от град Аркалик”, съобщи говорител на руския Център за управление на полетите.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Днес влиза в сила Договорът за реформи на ЕС

След продължителни перипети днес влезе в сила Договорът за реформиране на ЕС. Така нареченият Лисабонски договор, който бе подписан преди две години, но бе ратифициран окончателно едва преди няколко седмици, поставя основата за по-ефективното и демократично функциониране на общността. На тържествения акт в португалската столица Лисабон присъстват бъдещият президент на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и бъдещата външна министърка Катрин Аштън.

Продължава процесът срещу Джон Демянюк
В Мюнхен продължава съдебният процес срещу предполагаемия нацистки военнопрестъпник Джон Демянюк. Днес ще продължи четенето на обвинителния акт. Прокуратурата обвинява 89-годишния Демянюк, който е украинец по рождение, за съучастие в убийството на повече от 27 000 евреи в концентрационния лагер Собибор по време на Втората световна война. Според обвинението той е бил надзирател в лагера през 1943 година, където помагал за унищожаването на евреите в газовите камери. Самият Демянюк засега не се е произнесъл по обвинението. Поради лошото му здравословно състояние са възможни само по две заседания от по 90 минути на ден

Реакции след забраната на минаретата в Швейцария
Взетото с всенародно допитване решение за забрана на изграждането на минарета в Швейцария се посреща с неразбиране в чужбина. Върховният комисариат за човешките права съобщи, че ще провери дали забраната не нарушава международното право. Съветът на Европа поставя под въпрос изобщо провеждането на референдуми по въпроси, засягащи основните права. Швейцарската министърка на правосъдието Видмер-Шлумпф загатна, че е възможно решението да бъде отменено по съдебен път.

Иран задържа петима граждани на Великобритания
Иран е задържал петима англичани. Според лондонския Форин офис те се намирали на борда на яхта, която била на път от Бахрейн за Дубай и не било изключено да е навлязла в ирански териториални води. Инцидентът станал още в средата на миналата седмица. При подобен случай през 2007 година Иран задържа 15 английски моряци, които бяха освободени две седмици по-късно.

България си получи заслуженото
Достатъчно важен ли е новият ресор и подхожда ли той на българското лице в Европа?
Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи е ресорът на новата българска еврокомисарка. Трябва ли като българи и европейци да сме доволни от избора? Ясен Бояджиев с един от възможните отговори.
Оценките за българския ресор варират от "девета глуха" до "много отговорна, мъжка работа". От "шамар" до голямо "признание" за България. Разбира се, трябва да се каже, че всяка дейност в орган като Европейската комисия е по някакъв начин важна. Тъй че спорът е донякъде въпрос на гледна точка. Не е чудно, например, че най-лошите оценки идват от бившите управляващи. Точно те обаче едва ли имат право да злорадстват, тъй като, какъвто и да е ресорът, "заслугата" да ни се падне именно той е и тяхна.
Желева каза, че е доволна
От друга страна, естествено, най-възторжено се изказва самата номинирана за ресора, която по-рано беше казала, че за нея не всички ресори са "добри", че няма да бъде еврокомисар "на всяка цена" и че в тая работа "никой не трябва да е всеяден". "Доволна съм, мисля, че всички трябва да сме много доволни", беше първата й реакция. И аз мисля като нея. Без да сме всеядни, трябва да сме доволни. Разбира се, по причини, които са съвсем различни от нейните.
Не хора за работата, а измисляне на работа за хората
Сегашната формула за съставяне на Европейската комисия изисква не толкова търсене на точните хора за определена работа, колкото търсене, а понякога направо и измисляне на работа за определени хора. При това определени, образно казано, не от "работодателя", а от съвсем други, ангажирани не толкова с успеха на службата, колкото със свои си критерии и интереси лица. Тази формула, впрочем, е един от примерите и една от причините за съмнителната, но щедро заплащана от европейските данъкоплатци ефективност на Еврокомисията, а и на самия Евросъюз.
Положението щеше да е още по-съмнително и направо отчайващо, ако на избрани по описания начин хора им се даваше и работа, за която те очевидно, и меко казано, не стават. А именно това щеше да се случи, ако на България бе даден някои от ресорите, за които тя предварително претендираше. Или "си правеше устата", както веднъж се изрази българският премиер.
Всекиму заслуженото
Ако България и нейният кандидат за еврокомисар бяха получили някой от пожеланите, поне публично, от тях ресори, като енергетика, регионално развитие, иновации, разширяване или, не дай боже, правосъдие и вътрешни работи, щеше да е странно, срамно и страшно за самия Европейски съюз.
Освободи се столът във външно министерство
Всъщност, трябва да признаем, че за страна с досие на член на съюза като българското са твърде малко ресорите, които могат да се определят като подходящи. Същевременно ресорите в комисията се дават не толкова на държави, колкото на личности. Но в нашия случай е трудно да се каже на кого, на чии качества в по-голяма степен подхожда полученият ресор - на страната България или на нейния представител в комисията лично.
Така или иначе, важното е, че изборът е точен и съответства на заслугите. Българският пример показа, че, слава богу, нещата с Евросъюза не са отчайващи и неспасяеми, че смисълът и здравият разум не са загубени. Именно тази оптимистична констатация за съюза, на когото все още възлагаме толкова много надежди за страната си и за собственото си бъдеще, е достатъчно основание да сме много доволни от случилото се.
А има и още една причина за задоволство - появява се шанс да имаме по-добър министър на външните работи. Ако, разбира се, Европейският парламент утвърди сегашния на новата му работа.
Автор: Ясен Бояджиев/Редактор: Александър Андреев

Бумерангът на недадените отговори
България - театър на сенките
Конгресът на НДСВ и вотът в СДС се проведоха сякаш в паралелна действителност, която не засяга горчивото и непосилно днешно битие на българина. Не е ли време партиите да потърсят общ език с тези, в чието име съществуват?
“Потрошиха манекенка с бухалки. Грабеж или ревност са в основата на побоя.” Из първа страница на в. “Телеграф”
Вместо днес декември да тръгне направо през обичайния здрав студ, той сякаш се задъхва и препъва в купищата еклектични и неутешителни новини, с които го зариха последните ноемврийски дни. Вътрешните избори в СДС и извънредният конгрес на НДСВ можеха да се превърнат в теми за сериозни обществени дебати, да поставят на дневен ред бодящи очите ни от години въпроси за смисъла и отговорността на политическите партии, за греховете, които те изплащат, попилявайки се и изчезвайки от хоризонта.
Захвърлени надежди
В какви подвижни пясъци потъна невероятната енергия на синята партия, в какви разяждащи я интриги и корупционни скандали се размиха големите й идеи, какви доноснически постановки и болни лидерски амбиции отблъснаха милионите й симпатизанти?
Премълчаното като публична тайна
Спомня ли си някой днес какво значение съдържат четирите букви от абревиатурата НДСВ? Само преди осем години във всенародното движение, подкрепило завърналия се от изгнание български монарх, бе съсредоточена почти ирационалната надежда за нов морал в политиката, бе нагнетено очакването на чудо. Как се смени политическият език - като на мястото на острото и нелицеприятно говорене възникна благата задкулисност на нищо не казването ли? Къде изчезна верноподанникът и рупор на високомерното празнословие Пламен Панайотов? Приносно ли бе разбиването на двуполюсния модел и изграждането на противоестествената тристранна коалиция?
Защо в двете партии, символни за промяната на системата, останаха шепа злоупотребени експерти и файтон знакови кариеристи? Толкова важни въпроси, чиито почтени и дълбоки отговори можеха да преобърнат мисленето и манталитета на гражданите, да ги изтръгнат от характерното късопаметство, но отговори, от които никой вече не се интересува.
Пред изчезване
Само от кризата ли боледува обществото ни?
Обществото ни днес боледува и от кризата, и от тягостното си разслоение на касти, групи, кръгове, паралелно съществуващи общества, които не се засрещат другаде освен в имагинерната си обща територия. И ако се досегнат, то е за да се обругаят, взаимно отрекат и окалят, някакъв театър на зловещите сенки и посредствената ненавист, на скритото и явно насилие.
Фактът, съобщаван засега с половин уста от МВР, за откриването на отвлечения студент Гунински не уравновесява съобщенията за жестокия побой над една жена и лиснатата киселина в лицето на друга. Само умножава злото и като подземен тътен ни припомня съществуването на всесилния подземен свят, който смаза живота ни с бухалки и го прегази с джипове. Това се случи не без съучастието и дори подкрепата на изредилите се да ни управляват политически сили, и нека да е отговор на един от многото горезададени въпроси или пък обица на ухото на ГЕРБ.
Автор: Мирела Иванова/Редактор: Александър Андреев

Раздразнение и гняв в България
Българският ресор - обект на противоречиви реакции
Отреденият на България ресор в новата Европейска комисия предизвика вълна от иронични реакции. Докато едни твърдят, че ресорът бил подигравка, премиерът Борисов го окачестви като важен, пише днес в. "Виртшафтсблат".
Предвиденият за България европейски ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи", който трябва да поеме сегашната българска външна министърка Румяна Желева, предизвиква раздразнение и гняв у българските политици. Като ирония се възприема фактът, че България винаги бива сравнявана със съседката си Румъния, която също се бори срещу корупцията и организираната престъпност, но получава аграрния ресор, който разполага с много средства.
Калфин намеква, че Желева няма необходимите качества
Плесница за кабинета "Борисов"
Опозиционната БСП и непредставената в парламента НДСВ окачествяват ресора, даден на Желева, като плесница за новото българско правителство. Независимо един от друг двама бивши външни министри и настоящи евродепутати коментират, че ресорът, който се дава на България, е европейски маловажен и няма особено значение.
Бившата външна министърка Надежда Нейнски от консервативния СДС и Ивайло Калфин от опозиционната БСП се позовават на думите на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, според когото ресорите се разпределят съобразно опита и качествата на кандидатите. Двамата очевидно намекват, че Желева няма необходимите качества и опит.
40-годишната Румяна Желева е защитила дисертация по социология в Германия и след кратката си университетска кариера прави първите си политически стъпки като функционерка на ГЕРБ. През 2007 година става евродепутатка. През юли тази година е назначена за министър на външните работи, макар още тогава да е ясно, че ще бъде предложена за еврокомисарка.
Желева отвръща на удара
Желева заяви, че критиките срещу ресора й идвали от хора с провалени кариери
В България мнозина продължават да задават въпроса, въз основа на какви критерии Желева е получила поста на еврокомисар; премиерът Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ досега не са отговорили на този въпрос. Затова пък в понеделник Желева даде пресконференция в отговор на отрицателните коментари. Тя заяви, че критиките срещу нея и ресора й идват от "необразовани хора" с "провалени вътрешно-политически кариери". Борисов посочи, че ресорът за хуманитарната помощ е важен.
ВБ/БР/ЕЛ

В ръцете на балканската мафия
Кой дърпа конците?
Не само футболът е засегнат от измами. Скандали се разиграват и в други спортни дисциплини. В злоупотребите централна роля се отделя на балканската мафия. Как действа тя по отношение на измамите със залози?
Опитите за измами в рамките на международния скандал със залозите не се ограничават само върху футбола. Според най-новите данни засегнати са също и други видове спорт. Един от замесените в задкулисните игри е Анте Шапина. Многократно осъжданият за измами хърватин от Берлин е наред с още четирима берлинчани от южноевропейски и турски произход една от централните фигури. Техните връзки се простират от югоизточна Азия до Балканите. Какво казват в този регион за отправяните от УЕФА и от германската прокуратура обвинения?
Измами има не само във футбола
Царят на измамите
Докато има спортни обзалагания, в днешния футбол ще има и измами, казва Велизар Джаровски, най-известният футболен мениджър на територията на бивша Югославия. Той би трябвало да знае какво казва. Самозваният "цар на измамите при залози" твърди, че е манипулирал около сто футболни, баскетболни или хандбални мачове.
"По принцип има само два вида манипулации. При едната става дума за уговаряне на резултата между два отбора. Ръководствата на двете страни просто се разбират помежду си за това. Втората опция е класическата измама. Това означава да се "купят" двама-трима играчи и евентуално съдията. Този начин е по-труден от първия вариант".
Чрез този "труден" начин Джаровски става много богат. Той не се страхува да говори публично за измами в обзалаганията. "Така и така е невъзможно да се докаже, че един мач е бил манипулиран умишлено", заявява словоохотливият македонец. Как става това?
Как се манипулират мачове?
"Във всеки отбор има хора със слабост към хазарта. Хора, които имат дългове, които обаче искат да имат нова кола, може би жилище, любовница, хубави подаръци или да си позволяват скъпи отпуски. Как един такъв играч би могъл да постигне всичко това? Със своята малка заплата той изобщо не може да покрие тези разноски. Той трябва да "продава" мачове."
Рено Шиновчич се противопоставя на това изявление. След активната си кариера бившият хърватски футболен съдия отива в другия лагер. Днес той се изявява като "външен консултант" на НК Задар. Според УЕФА и прокуратурата в германския град Бохум мачът между отборите на Задар и Хайдук Сплит, завършил 3:0 за Сплит в сезона 2008-2009 година, е бил манипулиран.
Преди броени дни Европа бе разтърсена от нов футболен скандал
"Никога. Никога не съм бил подкупван. Никога не съм виждал в лигата такова нещо. Бях десет години съдия, може би най-добрият в Хърватия. Според моите инфрмации в Хърватия няма измами в обзалаганията. Това, което става в останалия свят, не ми е известно", казва Шиновчич.
Доходен гешефт
Самият "цар на обзалаганията" Джаровски заявява, че освен в Хърватия Словения и Босна, най-много обичал да работи във футболните лиги в Унгария, Гърция или Белгия - изобщо там, където има много играчи от бивша Югославия и където почти няма езикови бариери.
Манипулирани спортни обзалагания и мачове са изключително доходен гешефт. По данни на германските следователи на различни банкови сметки в азиатски банки са открити около три и полвина милиона евро приходи от манипулации на мачове, съобщава списание Шпигел. Тези банкови сметки принадлежат на Анте Шапина - кръстникът на "хърватската мафия за манипулиране на обзалагания".
Автор: С. Матич, Б. Емануилов/Редактор: М. Илчева

Българин с доживотна присъда за чудовищно убийство
Решението за присъдата е било взето единодушно
48-годишният българин Цветан Рангелов получи доживотна присъда за двойно убийство, опит за убийство и обир, извършени в началото на това лято в Австрия. Подробности от кореспондентката ни във Виена Юлия Дамянова.
ДНК-анализи от местопрестъплението и показанията на дъщерята на убитата двойка от австрийското селце Пахфурт се оказаха решаващите аргументи, накарали регионалния съд в Корнойбург да даде доживотна присъда за двойно убийство на 48-годишния българин Цветан Рангелов. Процесът започна миналия четвъртък. Този понеделник, след около час съвещание, съдебните заседатели взеха единодушно решение да пратят Рангелов завинаги зад решетките, съобщава австрийската информационна агенция АПА.
"Никога няма да забравя лицето му"
Вечерта на първи юни тази година 48-годишният мъж изчакал докато се разотидат всички клиенти на ресторант в Пахфурт, селце в източната част на Австрия. След това нахлул в заведението, стрелял и убил първо 50-годишния му собственик, а след това и неговата 49-годишна съпруга.
Патроните, използвани от убиеца, са съветско или българско производство
На втория етаж на сградата в това време заедно със своя приятел се намирала 21-годишната дъщеря на двойката. „Легнахме си към 22.30 ч.,” разказва пред австрийския всекидневник „Дер Щандарт” приятелят на момичето. След около десетина минути двамата чули шум от долния етаж, което накарало момичето да провери какво става. Виждайки разигралата се кървава сцена, тя хукнала обратно нагоре по стълбите, но нападателят я прострелял в гърба. Приятелят на момичето успял да избяга през покрива на съседна къща, след което повикал помощ. Без бърза медицинска помощ дъщерята на убитите също е щяла да загине, каза пред съда прокурорката Елизабет Зебек.
Цената на два живота
Хиляда и петстотин евро или около 3 000 лева – това е била плячката на българина, съобщава АПА. Две седмици след кървавата драма Рангелов е бил арестуван в България. Той до последно отрича вината си и обяснил пред съда, че спрял в Пахфурт, за да набере череши. Дъщерята на убитите обаче недвусмислено е разпознала в него нападателя от фаталната юнска нощ. Тя видяла как убиецът бил насочил пистолета си към главата на майка й и по-късно чула изстрела, който вероятно е сложил край на нейния живот. „Никога няма да забравя лицето на убиеца,” казало момичето, докато давало показанията си.
Неоспорими доказателства
На местопрестъплението в Пахфурт са били намерени и гилзите от 9-мм патрони, произведени в някогашния СССР или в България през 1984 г. Подобна гилза, изстреляна от същото оръжие, е била открита и край къщата на Рангелов в България. Свидетели от селцето пък забелязали колата на 48-годишния – бяло Пежо 205 с българска регистрация, не само в деня на престъплението, но и преди фаталната нощ. От биографията на 48-годишния българин става ясно, че той не за пръв път си има проблеми със закона. Заради обири е лежал цели 13 години в затвор в Германия. Доживотната присъда на Цветан Рангелов все още не е влязла в сила, тъй като той я обжалва.
Автор: Юлия Дамянова / Редактор: Д. Попова-Витцел

Само козметични ли са промените?
Лисабонският договор - всъщност нищо ново
Aко се вярва на официален Брюксел, с влизането в сила на Лисабонския договор настъпват най-после дългоочакваните промени. За да разберем дали това е вярно, си струва да погледнем към договорния текст. Анализ от Е. Попов.

Съставен от две части, всяка от които съдържа съответно 55 и 358 члена, Лисабонският договор е сложна материя, дори за професионални юристи. Ако погледнем и прикачените към него протоколи, на брой 37, юридическата мъгла става още по-непрогледна. Все пак, едно от нещата, които са дефинирани сравнително ясно, е институционната структура на Европейския съюз.
Кое е новото?
България ще председателства Евросъюза през 2018 година
Договорът от Лисабон издига за първи път в ранг на органи две отдавна съществуващи институции: Европейския съвет и Европейската централна банка. Що се отнася до Европейския съвет, новото е, че той се оглавява от председател, определян за срок от две години и половина. Същевременно се запазва ротационното председателство по страни в Съвета на министрите. И ако България няма шанс скоро да излъчи един от наследниците на Херман ван Ромпуй, то поне е сигурно, че ще поеме председателството на Общността през 2018 година.
Лисабонският договор създава и поста на един вид „външен министър“ на Европейския съюз, зает вече от британската баронеса Катрин Аштън. Официалното название „висш представител по въпросите на външната политика и сигурността“ поразително прилича на поста, заеман досега от Хавиер Солана. Новото е, че тази институция сега става свързващо звено между два важни органа: Аштън ще оглавява Съвета, когато заседават външните министри, и същевременно ще бъде вицепрезидент на Европейската комисия.
Какво се променя в "старите" органи?
Според договора от Лисабон броят на депутатите в Европейския парламент, заедно с президента, не би следвало да надхвърля 751. По-сложно стои въпроса с броя на членовете на Комисията. Съгласно договора до 31 октомври 2014 г. всяка страна ще има свой комисар. След тази дата броят на комисарите ще бъде равен на 2/3 от броя на страните-членки, т.е 1/3 от страните няма да изпращат свой представител в Комисията.
Договорът влиза в сила днес
Според теорията това не проблем, защото Комисията по дефиниция е наднационален орган, но на практика спорът кой пръв да се откаже от комисар е вече програмиран. Намерението при ротацията на комисарите да бъдат съблюдавани демографски и географски фактори бледнее на фона на амбициите на националните политици.
Ако изключим изброените промени, като цяло Лисабонският договор запазва старата институционна структура. И ако приемем, че тя съществува в сегашния си вид, за да предотврати класическото разделение на властите, познато ни още от Лок и Монтескьо, то в новия договор няма нищо ново.
Автор: Емил Попов / Редактор: Д. Попова-Витцел

Минаретата - препъни-камък за Швейцария
Решението на швейцарците предизвика вълна от критики
Резултатът от референдума в Швейцария, по силата на който бе забранен строежът на минарета в страната, предизвика широк отзвук. ООН реагира с неразбиране, в Холандия националистите празнуват, а в Германия цари учудване.
Какво става с Швейцария? Този въпрос се чува най-често от устата на политиците в Берлин, когато стане дума за референдума, забранил строежа на минарета. Вътрешнополитическият експерт от Социалдемократическата партия Себастиян Едяти също е озадачен: "Лично аз не познавам нито един швейцарец, но винаги съм имал положителни впечатления и мисля, че ако човек се вгледа в цифрите, ще разбере, че резултатът, който се получи, е напълно ирационален. Очевидно е, че в Швейцария има преди всичко много напредничави мюсюлмани от Балканите, тоест това решение въобще не може да се обясни рационално."
Имиджът е накърнен
Шок сред мюсюлманите
В определени планински региони на Швейцария до 70 процента от гласоподавателите се обявяват срещу строежа на минарета към джамиите. Както заяви говорителят на фракцията на Зелените по политическите и църковни въпроси Йозеф Винклер, това решение накърнява имиджа на Швейцария пред целия свят.
Сигналът от референдума достигна, естествено, и до мюсюлманите. Наджем Елиас от Централния съвет на мюсюлманите заяви: "Ние сме шокирани от това решение в Швейцария - една страна, която по принцип е ценена заради нейния неутралитет и безкомпромисното спазване на човешките права."
Волфганг Босбах от консервативния съюз ХДС/ХСС, който е председател на комисията по вътрешни работи към Бундестага, съзира и в Германия растящо недоволство и страх от ислямизиране. Той настоява вотът на швейцарците да бъде взет насериозно в Германия.
Недостатъците на директната демокрация
Независимо от значението на отношенията с мюсюлманите, германските политици се занимават и с още един аспект на въпроса. Председателят на правната комисия в Бундестага Зигфрид Каудер от ХДС заявява: "Страховете на населението трябва да бъдат взети насериозно. Но една модерна държава не бива да бъде така конструирана, както Швейцария. Страната сега с пълна сила усеща проблемите на директната демокрация."
Автор: Х. Кизел, К. Цанев / Редактор: Е. Видински

Американците луднаха по китайска играчка
Коледният бизнес започна тази година по-рано от обичайното
За традиционния старт на коледния шопинг в САЩ, т. нар. "черен петък", към магазините се отправиха повече клиенти, отколкото при финансовата криза през зимата на 2008. Абсолютният хит е едно плюшено съкровище от Китай.
Като истински шлагер на сезона се очертава една играчка от Китай за по-малко от десет долара - става дума за задвижван с батерия плюшен хамстер. Това "животинче” бе разпродадено направо за нула време. Последвалите доставки не бяха достатъчни да се насмогне на търсенето. За същата играчка по Ebay се предлагаха до 60 долара. Освен това много магазини се опитваха да примамват клиенти с обявата, че всеки стотен на опашката получава купон за покупка на плюшеното съкровище.
Над 70 милиона долара оборот
Успехът на симпатичната играчка е показателен за коледния шопинг под знака на рецесията. Зад хамстерчето с батерия се крие фирма от Сейнт Луис със само 16 души персонал. Тази фирма поръчва плюшените животинки при четири предприятия в южен Китай и според изчисленията на браншови анализатори вероятно ще направи с тази стока оборот от над 70 милиона долара.
С оглед на капризите на потребителите в рамките на коледното пазаруване в САЩ бе направен опит бизнесът да се завърти по-рано от обичайното. Така много търговски вериги започнаха коледните си разпродажби още преди Деня на благодарността. Икономистите следят развитието на коледната търговия с особен интерес, тъй като се надяват от размера на оборотите да направят извода дали и кога страната ще се измъкне от икономическата криза.
Надежда в сянката на кризата
Вярно, че има известни признаци на надежда, като например почти трипроцентовото повишение на оборота през третото тримесечие на тази година, както и лекото покачване на потребителските разходи през октомври. Продължават да хвърлят сянка обаче мрачното настроение сред потребителите, спадът в пазара на недвижими имоти и тревожният индекс на безработицата.

Няма коментари: