четвъртък, 17 декември 2009 г.

ВСС си гласуваха 13-та и 14-та заплата!!!

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Наши братя ли са неандерталците - отговор през 2010?

Имаме ли нещо неандерталско в себе си? Не става въпрос за поведението ни в края на купона, а за гените на нашите изчезнали роднини.

С очакваното публикуване на генома на Homo neanderthalis този въпрос може да намери окончателното си разрешение, разкрива Юън Калъуей в своята статия в "Ню сайънтист". Досега никой не е открил несъмнено доказателство за кръстосване между нашите видове, или поне не нещо, което е оставило следи в ДНК. Трите милиарда нуклеотиди в неандерталския геном могат да променят това.
Най-вероятно през следващата година ще има изясняване по въпроса. Проблемът, обаче, има значително по-мащабни измерения. Като начало: всяка следа от кръстосване ще наложи преразглеждане на нашето място сред предшествениците ни. Наистина, изследователите на нашия геном достигнаха до някои редки човешки черти: някои хора са бледи и червенокоси, други не могат да опитват горчиви плодове. Всички особени характеристики, обаче, не се вписват в единна картина. Пълното разчитане на генома на изчезналите ни роднини ще преодолее тези неудобства - то дава много детайлна информация за анализ, включително данни за големината на популацията на неандерталците.
Както изглежда сега, най-близкият познат родственик на човека е шимпанзето. Смята се, че сме споделяли общ предшественик преди около 6 милиона години, но оттогава се е случило много. С разчитането на неандерталския геном специалистите ще получат поглед върху поточето, което се е отклонило от течението на Хомо сапиенс преди около 500 000 години. Това може да изясни много неща за самите нас: защо някой полудяват, други надебеляват, а трети хващат малария. Поне за учените това е много по-важно от пикантните факти около боричкането в праисторическата пещера.

ЕК и “Майкрософт” се споразумяха относно използването на интернет браузъри
ЕК информира, че след продължил близо десетилетие спор с американската компания "Майкрософт" най-после е постигнато споразумение за използването на уеб браузъра Internet Explorer. След като дълго се противопоставяше, Microsoft вече се ангажира да предложи на европейските потребители на операционната си система Windows избор между различни уеб браузъри.
Освен това от компанията обявиха, че занапред ще позволяват на производителите и на потребителите на компютри възможността да деактивират своя Internet Explorer. Представители на Microsoft обещаха още да бъдат направени много важни разкрития, свързани с оперативната съвместимост на софтуерните продукти. Ангажиментите от страна на компанията са в отговор на опасения на ЕК, че чрез налагането на своя уеб браузър Microsoft нарушава правилата на ЕС за конкуренцията на пазара.
“За първи път от десетилетие насам европейските интернет потребители ще имат възможност свободно да избират дали да използват и други браузъри освен интернет експлорър. Очакваме решението да подейства като стимул за компаниите занапред да предлагат по-добри браузъри”, заяви комисарят по конкуренцията Нели Крус.
Съгласно ангажиментите, одобрени от комисията, в продължение на пет години Microsoft ще предостави възможност на европейските потребители на Windows да избират посредством „екран за избор“ кои уеб браузъри да инсталират. Според статистика на ЕК едни от най-използваните браузъри са “Мозила Файърфокс”, “Гугъл Хром” и “Опера”.

За един предизвестен референдум
Да се направи референдум за новините на турски език по държавната телевизия е политически примамливо: за повечето българи кратките емисии са дразнещи, макар че същите тези хора с удоволствие сядат вечер пред телевизорите, за да гледат “Перла” или някой друг от турските рейтингови шампиони. Изходът от един такъв референдум в България е предвидим: повечето от тези, които биха гласували, ще бъдат за премахването на новините на турски, а политическите сили, които са инициирали вота, ще обявят победа. Единственият вътрешнополитически риск е, че може би няма да гласуват достатъчно хора, за да може референдумът да е легитимен.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Но ако все пак се направи една добра кампания, което е напълно по силите на ГЕРБ и “Атака”, референдумът може да закара до урните необходимото количество избиратели – малко над 3 милиона и половина, за да бъдат признати резултатите за валидни.
Противниците на референдума, най-вече ДПС и БСП, но също така и “Ред, законност и справедливост” и президентът Първанов, изтъкват, че става дума за основно човешко право, което не подлежи на гласуване; че резултатът е ясен отсега и не трябва да се трошат грешни пари; че по този начин България би могла да си навлече сериозни неприятности в международен план.
Последното е вярно: Турция вече изрази загриженост, а групата на либералите и демократите включи въпроса за българския референдум в дневния ред на Европейския парламент за януари. Лидерът на либералите Ги Верховстад заяви, че “тази инициатива рискува да постави България в противоречие с основополагащото европейско и международно законодателство и с поетите вече политически задължения относно защитата на малцинствата и зачитането на малцинствените езици. Закриването на тази информационна емисия би провокирало напрежение в българското общество и би накърнило репутацията на страната пред международната общественост”.
Независимо от добрите позиции на ГЕРБ в Европа, почти няма политическа партия в Европейския парламент извън крайните националисти, която да приветства подобна стъпка.
Това, разбира се, не е чак толкова страшно. България все пак е суверенна държава и хич няма да е зле от време на време да демонстрира малко характер, нещо, което е липсвало неизменно на всички правителства досега.
По-важно е друго: знае ли мнозинството, в случая съставено от ГЕРБ и “Атака”, какво иска да постигне с подобен акт? Ако по този начин се търси притискане на ДПС, целта е тотално разфокусирана: подобен акт само ще консолидира допълнително българските турци, на които и без телевизор ще бъде обяснено, че се посяга на техните естествени човешки права. Не че те гледат новините на турски по българската телевизия.
Това, което повечето българи, а не само водещите се по националистическата реторика, биха искали да видят, е, че върхушката на ДПС ще бъде държана отговорна за безобразията, корупцията и огромните злоупотреби през двата мандата на движението във властта.
Българите, но и българските турци също, биха подкрепили всеки акт на търсене на отговорност на Ахмед Доган, на депутати и кметове от ДПС, които забогатяха неимоверно през последните години.
За да стане това, не е нужно да има референдуми. Трябва само да има политическа воля и полиция и прокуратура да си свършат работата.

Луд скандал между Волен и Яне в парламента
Председателите на "Атака" и на РЗС - Волен Сидеров и Яне Янев, си размениха обидни квалификации в кулоарите на парламента. Това е станало след среща на независимите депутати от политическата група на РЗС с представители на чужди посолства, съобщи "Дарик". В разгара на скандала Сидеров заяви: „Хомосексуалната зависимост, която е публична тайна за Яне Янев, че е такъв, го превръща в зависим човек, на който му дърпат конците. Виждаме едни истерични действия от страна на това момче и тези истерични действия се обясняват точно с дърпане на конци, с хомосексуална зависимост и други зависимости.
Има достатъчно данни, ето тук има човек, който е потвърдил, ще го доведем да каже в НС - човек от Благоевградско, нашият колега е говорил с него, който потвърждава, може да декларира, че е бил в интимни отношения с него.”
От своя страна Янев заяви: „Съжалявам, че Волен е толкова долен, но аз винаги съм бил и ще остана хетеросексуален и той може да пробва, като доведе Капка, но да си купи един фенер. Аз съжалявам този човек за неговото безплодие - политическо и друго, но не мога да му помогна, или мога, но по друг начин.”
Според Волен Сидеров Алексей Петров дърпа конците на Яне Янев. Двамата осигурявали пари от бизнесмени, за да разцепят групата на „Атака”, да свалят подкрепата за ГЕРБ, да се събори правителството и да се създаде хаос в страната. Сидеров потвърди, че са предлагани пари на депутати на „Атака”. Яне Янев отрече да има връзка между Алексей Петров и РЗС. „Има обаче връзка между Петров и Сидеров и тя е документирана”, отвърна на удара Янев. По думите му има комуникация на депутати от РЗС с представители на „Атака” и тази комуникация ще продължи.
Ето и обяснението на Сидеров за това кое провокира скандала: „За това аз му направих бележка, той нарече искането за референдум малоумие в предаването на Слави Трифонов снощи и аз казах, че това не може да бъде малоумие. Ако искането да се допиташ до народа е малоумие….”
Председателят на парламента Цецка Цачева каза от трибуната, че по случая ще бъде сезирана комисията по парламентарна етика, чийто председател доскоро беше Яне Янев, а сега е Димо Гяуров от Синята коалиция. Тя подчерта, че подобни изказвания накърняват имиджа на парламента и беше категорична, че подобно поведение няма да бъде толерирано. Цачева призова депутатите да се въздържат от подобно поведение, защото било несъвместимо с ролята им на народни представители.

Цецка Цачева с равносметка на първата сесия на 41-о НС
Затегната дисциплина, ограничаване до минимум на гласуването с чужди карти и качествена законодателна дейност – това е равносметката на председателя Цецка Цачева за първата сесия на Народното събрание. През петте месеца от началото на 41-я парламент депутатите са заседавали 235 часа. Постъпили са 135 законопроекта, от които са приети 55.
Одобрени са 95 решения и седем декларации. Депутатите са задали 384 въпроса към правителството на ГЕРБ.
“Въпреки упреците, че се ограничават правата на депутатите… парламентът работи дами и господа” - обърна се председателят на НС Цецка Цачева към колегите си. Според Цачева всичко това се оценява от българските граждани и рейтингът на парламента расте, въпреки че данните на някои социологически агенции сочат обратното.
Въпреки затегнатата дисциплина, отсъствията на депутати стават все по-чести. Според Цачева това се дължи на международната дейност на парламента и на частичните местни избори, които се проведоха на много места в страната миналия месец.

България ще приеме един или двама затворници от Гуантанамо
Междуведомствена група ще бъде създадена за искането на САЩ - България да приеме затворници от Гуантанамо. България може да вземе един или двама затворника. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след заседанието на двете парламентарни комисии, които днес се занимаха с темата - комисията по външна политика и отбрана и комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
Работната междуведомствена група ще бъде създадена, за да се видят всички възможни детайли за евентуалното приемане на един, но не повече от двама затворници от закриващата се база в Гуантанамо. Групата ще бъде назначена от министър-председателя в следващите дни. В групата ще участват представители на МВР, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, ДАНС, МВнР и др. Когато правителството и междуведомствена група излязат с позиция, ще запознаят депутатите с нея. Няма срокове за вземане на решението от страната ни по искането на САЩ.
„Ще направим така, че рискът да бъде най-минимален. Те са със статут на задържани лица, към които няма повдигнати обвинения”, каза вътрешният министър. По думите му българското правителство ще постави условия страната ни да избере лицата, които ще дойдат тук.
„Стратегическото партньорство, което в годините се е градило между българското правителство, българските институции и американската страна. Като се върнем малко по-назад във времето, когато българските медици бяха в Либия, знаете каква беше ясна и категорична позицията на САЩ през целия този процес”, заяви Цветанов.
Министърът уточни, че днешната среща с депутатите от външната и вътрешната комисия е била за консултация.
Според него, ако България откаже да приеме затворници от Гуантанамо, няма да развали стратегическото партньорство със САЩ. В годините назад трябва да знаем каква подкрепа сме получавали от американските ни партньори за демократичните промени, които са осъществявани в България, каза Цветанов.
Според него за България няма абсолютно задължение да приеме затворници, а окончателното решение ще бъде взето от правителството след консултации с парламентарно представените политически партии.

Борисов говори с Берлускони по телефона, изразява съчувствие
В телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов изказа съжаление за варварския акт на насилие, който беше оказан върху италианския премиер по време на митинг на неговата партия, съобщиха от пресслужбата на правителството. Бойко Борисов изрази надеждата си за скорошно оздравяване и възстановяване на Силвио Берлускони от травмите.
Премиерът Борисов подчерта, че Берлускони има подкрепата на българския народ, който осъжда подобни дръзки действия на агресия.
По време на посещението си в България в средата на октомври Берлускони демонстрира приятелско отношение към българския министър-председател.
“Пожелавам успех на Бойко Борисов да направи модернизация на страната, а на всички негови министри да постигнат успех в техните инициативи”, каза тогава италианският премиер.

Берлускони излезе от болницата в Милано с превързан нос
Италианският премиер Силвио Берлускони напусна днес болница, четири дни след като беше нападнат от психичноболен по време на митинг в Милано. 73-годишният Берлускони, с превръзка на носа и устата си, помаха на репортерите зад затъмнения прозорец на лимузината си, докато напускаше болницата "Сан Рафаеле". Той вероятно ще отиде у дома си в Аркоре близо до Милано. Според италианската агенция АНСА премиерът може да продължи лечението си в Швейцария, по-точно в клиниката "Арс Медика" в градчето Гравезано, недалеч от границата с Италия.

МВР отвръща на удара
В амбициозна операция на МВР под названието "Наглите", провеждаща се в столицата и извън нея, вече са задържани 25 души. Това е било съобщено от министъра на вътрешните работи и втори в йерархията на ГЕРБ Цветан Цветанов. Операцията е насочена основно срещу престъпната група, която тормозеше гражданите с отвличания и искане на откуп в последните две години. Специализирана полицейска операция се провежда още и във Велико Търново и в Монтана. Операцията се провежда съвместно с прокуратурата.
“Това е ответният удар, който нанася държавата на наглите престъпни типове, които тормозят обществото в последните две години” – каза вътрешният министър, цитиран от “Фокус”.
През нощта столицата беше пълна с полиция, забелязани са и служители на ГДБОП. Това важи както за централните, така и за доста от страничните улици. Според очевидци част от полицаите са били добре въоръжени. Доста време се отказваше информация за текущите събития, както и за целта на операцията. Вече се знае, че се търсят членове на голяма престъпна група, която се занимава с отвличания и вероятно е автор на някои от знаковите отвличания в столицата през последните години. До момента задържаните са 25, но този брой може би не е окончателен, тъй като не е обявено приключването на операцията. Повечето от лицата, които са задържани при операцията, са известни на полицията. Част от тях са с излежани присъди и са на свобода.
Специализирана полицейска операция срещу група заподозрени за отвличания се извършва във Велико Търново и Горна Оряховица, съобщи БТА, като се позова на комисар Милен Манолов, директор на областната дирекция на МВР. Под надзора на прокуратурата специализирани полицейски части извършват процесуално-следствени действия в жилища на заподозрените лица.
Цветан Цветанов отбеляза доброто взаимодействие с прокуратурата и благодари специално на главния прокурор Борис Велчев и на прокурор Бойко Найденов. Министърът изрично отбеляза, че идеята за създаване между правоохранителните органи на специално съвместно звено за борба с тежките престъпления вече дава своите резултати.

Природозащитници искат временен мораториум върху изграждането на възобновяеми енергийни източници
Коалицията от природозащитни организации и граждански групи "За да остане природа в България" твърдо подкрепя развитието на енергията от възобновяеми източници, защото са ключови за енергийната независимост на България и за справянето с климатичните промени. Това обаче не трябва да става за сметка на унищожаването на защитените територии и зони. Затова коалицията подкрепя изложената от правителството идея за временен мораториум за изграждането на възобновяеми енергийни източници у нас, пише в становище, изпратено до Парламентарната комисия по околна среда и води, Министерство на икономиката и Министерство на околната среда и водите.
През последните години бяха изградени много възобновяеми енергийни източници в защитените територии и зони, като проектите са разглеждаха “на парче”, без да се оценява тяхното общо въздействие върху екосистемите. Това доведе до нарушаване на европейското и националното законодателство, както и до стартирането на няколко наказателни процедури на Европейската комисия срещу България, припомнят природозащитниците.
Сериозното застрояване на повечето български реки с малки водноелектрически централи например унищожава живота в тях и влиза в конфликт с Рамковата директива за водите на Европейския съюз и може да доведе до нови наказателни процедури. Изграждането на вятърни и соларни енергийни паркове върху земеделски земи и след изсичането на гори обезсмисля екологичния смисъл на възобновяемите енергийни източници, казват още от “За да остане природа в България”.
Коалицията “За да остане природа в България” е готова да участва в разработване на Стратегическата екологична оценка на Националната план за развитие на възобновяеми енергийни източници и да работи за създаване на ясни правила за развитие на алтернативните енергийни източници, от което ще има ползва както обществото, така и бизнеса, се казва още в становището. Необходимо е да се облекчат законовите процедури по изграждане на възобновяеми енергийни източници, като се създадат финансови стимули за навлизането на малки мощности, разпределени равномерно в населените места, между граждани и малък бизнес, които да създадат енергийно независими общности.

Расмусен: НАТО няма да нападне Русия
"НАТО никога не би нападнал Русия, а смятам, че и обратното е малко вероятно - заяви днес генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен пред студенти от Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), съобщи АФП - Ние престанахме да се тревожим за това и Русия също би трябвало да спре да се безпокои".
“Бих искал да видя сътрудничество между Русия и НАТО по проблемите на противоракетната отбрана. Необходимо ни е да проучим възможността за интеграция на руската, американската и натовската система за противоракетна отбрана, за да създадем цялостен противоракетен щит” - заяви Расмусен, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той не изключи възможността до 2020 г. сътрудничеството между НАТО и Русия в областта на ПРО да се развие до такава степен, че двете системи да могат да се обединят. По повод новата руска военна доктрина Расмусен изказа пожелание в документа да намерят отражение и перспективите за сътрудничество между Москва и НАТО.
Новата военна доктрина на Русия само би спечелила, ако в нея бъдат включени перспективите, свързани с алианса, изтъкна той. Изгледите за ратифициране на споразумението за адаптация на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа все още са неясни. “Не мога да кажа кога ще видим ратификацията на адаптирания договор. За това се изисква осъвременяване на мисленето” - отбеляза Расмусен, подчертавайки, че би искал напредък в тази посока.

Франция отложи изстрелването на шпионски спътник
Франция отново отложи заради технически проблем изстрелването на новия шпионски спътник "Хелиос 2Б", съобщи "Ройтерс". Спътникът, с който френските разузнавателни служби очакват да получат възможност за създаване на сателитни карти на неизследвани досега райони на Афганистан, Ирак, Чад и Дарфур, трябваше да бъде изстрелян с ракета-носител "Ариана 5" от космическия център в Куру, Френска Гвиана.
Франция смяташе да изведе спътника в орбита на 9 декември, но изстрелването бе
отложено заради проблем в една от двигателните подсистеми на ракетата. Днешният опит отново завърши с неуспех заради неизправност в системата за предстартово отброяване.

Турция загрижена заради искането за референдум относно новините на турски у нас
Турското външно министерство следи отблизо и много внимателно развитието на събитията във връзка с насрочването на референдум за програмите на турски език, които от 2000 година се излъчват по 10 минути всеки ден по българската национална телевизия, както и реакциите по този проблем, се казва в декларация на Министерството на външните работи на Турция, за което информира Анадолската агенция.
“Очакваме от българското правителство да положи необходимите усилия за разрешаването на проблема по пътя на диалога в рамките на демократичните закони и със зачитането на човешките права” - се казва в съобщението.
Анадолската агенция припомня,че лидерът на партия “Атака”, която подкрепя българското правителство, Волен Сидеров, на среща с Бойко Борисов е поискал от премиера да се насрочи национален референдум от парламента по въпроса да има или не програми на турски език по българската национална телевизия. Агенцията цитира Бойко Борисов: “Нека народът реши. Това е най-правилното”.
За да се насрочи допитване до народа, са необходими подписите на една пета, или 48 депутати. Те на практика са осигурени, след като ГЕРБ също ще подкрепи свикването на референдум. Именно допитването до народа ще реши съдбата на турските новини по държавната телевизия. Премиерът увери, че правата на българските турци няма да бъдат нарушени. Решението за свикване на референдум бе провокирано от законопроект на “Атака”. В него се предвижда забрана на новините на турски език по БНТ. Впоследствие предложението бе оттеглено, за да се чуе първо мнението на хората.

Резултатите от разследването за потъването на “Илинден” излизат след Нова година
Съдът в Охрид очаква да получи след новогодишните празници резултатите от разследването на причините за катастрофата с кораба "Илинден" на 5 септември, в която загинаха 15 български туристи, пише днес ежедневникът "Време". Според изданието резултатите ще бъдат внесени в съда след отбелязването на православния празник Божик (Рождение Христово), който Македонската православна църква чества на 7 януари.
Не е изключено това да стане след традиционното отбелязване на празника Стара-Нова година на 13 срещу 14 януари - дата, до която практически администрацията в Македония не функционира пълноценно.
“Доклада, подготвян от македонските, словенските и хърватските експерти, както предварително ми бе съобщено, ще получа следващата година” - заяви и следователката по делото от Охрид Весна Кичевец. Засега най-тиражираната причина за тежкия и трагичен инцидент в Охридското езеро е скъсването на въжето, което държи кормилото на кораба. Единственият обвиняем до този момент е 23-годишният капитан на “Илинден” Сотир Филев, който вече е на свобода, след като лежа в предварителен арест един месец, продължен с домашен арест в същия срок.

Румънският премиер Емил Бок подаде оставка
Няколко месеца след като оглави правителството на фона на политическата криза в страната, румънският премиер Емил Бок се оттегли от поста си. Бок, който е и председател на румънската Демократично-либерална партия, беше номиниран за министър-председател от президента на страната Траян Бъсеску. Веднага след назначаването си той заяви, че първата му цел ще бъде да състави правителство до 22 декември. Това обаче се оказа непосилна задача за премиера.
От октомври насам Румъния се ръководи от временно правителство, което беше съставено след разпада на коалицията между партията на Бъсеску и социалдемократите на Мирча Джеоана.
Междувременно румънският Конституционен съд обяви официално резултатите от втория тур на президентските избори, спечелени от досегашния държавен глава Бъсеску. Той беше преизбран с 50.33% от гласовете на избирателите, докато лидерът на социалдемократите Мирча Джеоана получи 49.7%.
Новият мандат на президента ще започне на 21 декември, когато изтича крайният срок на сегашното му управление. След това той трябва да номинира нов министър-председател, след като управляващата коалиция между демократ-либералите и социалдемократите се разпадна и правителството на Емил Бок падна при вот на недоверие на 13 октомври.

Европарламентът одобри бюджета на ЕС за 2010 г. и допълнителна помощ за АЕЦ “Козлодуй”
Европейският парламент одобри бюджета на Европейския съюз за 2010 г. Той ще бъде 141,453 милиарда евро в ангажименти и 122,937 милиарда евро в плащания, след като в четвъртък депутатите гласуваха за неговото окончателно приемане. Основното предизвикателство в бюджетната процедура тази година беше намирането на средства за програмата за икономическо възстановяване, която ще струва на ЕС 2 милиарда и 4 милиона евро за следващата година. Европарламентът одобри и отпускането на 75 милиона евро за 2010 г. като помощ за закриването на реактори от 1 до 4 в АЕЦ "Козлодуй".
С гласуването в четвъртък евродепутатите окончателно приеха бюджета за 2010 г., който е и последният, договорен според правилата на договора от Ница. Плащанията представляват 1.04% от брутния национален доход на ЕС. 120 милиона евро “свежи” фондове са предвидени в бюджета, които ще бъдат прибавени към програмата за възстановяване чрез инструмента за гъвкавост. От тези средства ще се финансира и помощта за 2010 г. за закриването на малките блокове на атомната централа в Козлодуй.
Тъй като това първоначално не беше предвидено в многогодишната финансова рамка за 2007-2013 г., евродепутатите решиха, че “този въпрос, като нова бюджетна позиция, заслужава подходящо решение за многогодишно финансиране, което следва да бъде осигурено в рамките на предстоящите бюджетни предложения”.

Новото климатично споразумение може би няма да бъде подписано
Всички погледи са насочени към международната конференция за борба с климатичните промени в Копенхаген, където се очаква световните лидери да постигнат всестранно споразумение за намаляване на вредните газове в атмосферата. Подобен договор, който трябва да замени изтичащия Протокол от Киото, според наблюдатели може да бъде подписан, но на следващия форум в Мексико през следващата година. На конференцията в датската столица американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че страната й е готова да даде по 100 милиарда долара годишно до 2020 година под формата на финансова помощ за развиващите се държави.
Тя обаче постави няколко условия, а именно постигането на консенсус по проблемите на климата до края на срещата в Копенхаген и по-голяма прозрачност от страна на Китай при прилагането на мерките за намаляване на вредните емисии. От своя страна, британският премиер Гордън Браун призова делегатите на форума да проявят по-голяма амбиция, за да бъде преодолян застоят в преговорите. Той заяви, че по-богатите държави, като САЩ и страните - членки на ЕС, трябва да намалят до максимум вредните емисии парникови газове и да предложат по-голяма финансова помощ в дългосрочен план на развиващите се страни.
По думите на австралийския премиер Кевин Ръд преговорите за борбата с климатичните промени са на ръба на провала заради мания по отношение на процедурни въпроси. Пред делегатите от почти 200 страни той заяви, че в преговорите има лавина от процедурни намеси, очевидно с едничката цел да попречат на конференцията да сведе до минимум въпросите, по които има разногласия.

La NASA y Google crean sistema para verificar emisiones de CO2
Es un interrogante con el potencial de arruinar cualquier acuerdo: si las naciones aceptan alguna vez reducir las emisiones de los gases que calientan la atmósfera, ¿cómo sabrá el mundo si cumplen con sus compromisos?
La respuesta está en el espacio, dicen los expertos, tanto en el espacio exterior como en el ciberespacio.
La NASA y Google tratan de dar al mundo la capacidad de controlar la contaminación de anhídrido carbónico y los niveles de destrucción forestal que contribuyen al calentamiento global.
“El hecho de tener un artefacto en órbita tomando imágenes hará que todos actúen de manera diferente”, afirmó el profesor Steve Pacala, director del Instituto Ambiental de Princeton.
Google, mientras tanto, ha desarrollado un programa llamado Motor terrestre (Earth Engine) que esencialmente es una central de datos a la que los países forestales podrán acceder gratis cuando el año próximo se realice la próxima conferencia de Naciones Unidas sobre el clima en la Ciudad de México.
La deforestación es la máxima culpable del cambio climático en gran parte del mundo en desarrollo y los países industriales planean pagar miles de millones de dólares a los países pobres para detenerla.
“La tecnología está y ya se puede aplicar en un gran número de máquinas en países que en los últimos años no podían solventarlas”, dijo Brian McClen, vicepresidente de ingeniería del Google Geo Group, que demostró el nuevo programa en Copenhague.
Pero la tecnología por sí sola no puede solucionar el problema porque debe haber cooperación entre países como China y Estados Unidos acerca de cómo asegurar que se cumplan las promesas de reducir las emisiones que causan el efecto invernadero, dijo el senador estadounidense John Kerry, titular del Comité de Relaciones Exteriores.
Kerry dijo a la Associated Press que las conversaciones con funcionarios chinos lograron progresos sobre el problema de cómo verificar las emisiones, que había sido un obstáculo. Es un problema especialmente importante, en vista que el Congreso estadounidense ha exigido que China e India respalden sus compromisos con acciones verificables.
China admitió “diálogos positivos” con Kerry, pero desestimó las sugerencias de que China participará en un sistema internacional de verificación.
(Con información de AP)

“Креди Сюис” плати глоба от 536 млн. долара за сделки с Иран, Либия, Бирма и Судан
Една от най-известните банки в света – "Креди Сюис" - ще плати глоба в размер на 536 млн. долара заради отказа си да разкрие самоличността на иранските си клиенти и по обвинения, че нарушава наложеното от САЩ и Съвета за сигурност на ООН ембарго. Според американските власти през банката са били правени трансфери на стойност милиони долари към и от Техеран.
Оказва се, че сметки имат и държави, обвинявани в подкрепа на тероризма, като Либия, Судан и Бирма. От своя страна, ръководството на “Креди Суис” обяви, че се съобразява с международните закони и ги изпълнява в най-пълна степен. От Вашингтон твърдят, че нарушенията продължават близо 10 години.
Това не е първата банка, осъдена да плати стотици милиони долари глоба за нарушаване на американските закони. Най-големият конкурент на “Креди Сюис” – банката “Ю Би Ес”, се съгласи да плати глоба от 780 млн. долара, за да се измъкне от евентуални съдебни дела заради самоличността на над 50 хил. американски клиенти, обвинени в системно укриване на приходи и данъци. През януари британската “Lloyds-TSB” се съгласи да плати глоба от 350 млн. долара заради подправяне на данните за клиентите си от страни като Иран, Либия и Судан. Според прокурорите така хора, които нямат право да сключват сделки на територията на САЩ, са правели бизнес в страната. Американското правителство има правомощията да преследва всяко нарушение на федералните закони, дори засягащи чужди финансови институции или цели държави.

Газът скача с над 15%
С 15,61 процента да поскъпне природният газ от януари, предлагат от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Исканото от държавния доставчик поскъпване на горивото е 17,02 на сто. Ако енергийният регулатор утвърди предложението си, от Нова година природният газ ще струва 432,54 лева/1000 кубически метра, което е с близо 60 лева повече от сега действащата цена.
При подобен скок в цената на синьото гориво парното от началото на идната година ще поскъпне с между 7 и 8 на сто, обяви преди дни председателят на Държавната комисия Ангел Семерджиев.
Преди дни Семерджиев заяви, че е нормално газът да поскъпне до 10-15 процента.

Япония увеличи лептата си за борбата с климатичните промени
Япония ще увеличи средствата, които смята да отдели за борба с климатичните промени, до 15 милиарда долара през следващите три години, за да помогне на развиващите се държави да се включат в световната инициатива за ограничаване на последствията от глобалното затопляне, съобщи ДПА.
Министърът на околната среда Сакихито Одзава, който участва в конференцията за климата в Копенхаген, уточни, че от тези средства 11 милиарда долара ще бъдат отделени от държавния бюджет, а останалите пари ще бъдат предоставени от частния сектор. Досега Япония беше обещала да предостави 9,2 милиарда долара от 2010 до 2012 година.
Междувременно Ройтерс съобщи, че Китай не смята, че е възможно страните, участващи в конференцията в Копенхаген за климатичните промени, да постигнат споразумение за действие до края на седмицата, когато форумът завършва. Според анонимен източник, участващ в преговорите в Копенхаген, Китай е предложил участниците в конференцията да приключат форума с кратка политическа декларация.

10 най-значими природонаучни открития за 2009 година
Списъкът, който следва, съдържа събуждаща въображението смесица между древни фосили, ценни артефакти и изгубени кораби - сигурен знак, че става дума за поредната обобщаваща годишна класация на "Нешънъл джиографик". С приближаването на края на годината изданието публикува поредно тематично подреждане, съставено според интереса на читателите към съответната публикация. Този път любителите на древността са определили кои са най-интересните според тях открития в областта на археологията (и палеонтологията) и изследването на живата природа.
10. Открит бе екземпляр от свръхрядката големоуста акула
Големоустата акула бе известна на науката с едва 40 екземпляра, от откриването й. Вероятно с основание е класирана при находките от (вече) миналото, защото уловената през март във Филипините 41-ва акула от този вид, дълъг около 4 метра и тежък 500 кг, беше бързо заклана, транжирана и изядена. Месото й бе приготвено с кокосово мляко по местна кулинарна рецепта.
9. Древни индиански останки с вградени в зъбите скъпоценни камъни
Колекция от зъби, най-старите от които са отпреди около 2500 години, разкри, че индианците в южната част на Северна Америка са имали достатъчни умения, за да украсят зъбите си със скъпоценни камъни в изобилие, превишаващо дори бижутерските изпълнения по усмивките на съвременните рап звезди. Повечето от така украсилите зъбите си са били мъже.
8. Разкритието, че гигантски змии от други континенти заплашват да нахлуят в екосистемата на южните щати
Общо 9 вида гигантски змии-удушвачи съставят списъка на опасните нашественици, които могат да взривят екологичното равновесие в южната част на САЩ. За поне два се смята, че вече трайно са се приспособили към условията във Флорида. Гигантските змии влизат в пряка конкуренция с алигаторите и вече има случаи, когато са ги изяждали.
7. Най-голямата змия, живяла някога на Земята
Новооткритите останки от съществото, наречено титанобоа (от титанична боа), живяло преди 60 милиона години, показаха, че става въпрос за най-голямата змия за всички времена. Тя е била дълга 13-14 метра и е тежала над 1100 килограма. Открита е в Колумбия и е живяла на места, които по нейно време са представлявали гъсти топли блатисти гори, подобни на амазонските джунгли.
6. Останките от “призрачен кораб” от епохата на Златната треска в Юкон
Водолази откриха почти непокътнат кораб, потънал през 1901 година в едно от езерата в басейна на река Юкон, на територията на Канада. Това е най-запазеният изчезнал кораб, намиран в Юкон.
5. Останките на най-стария наш човекоподобен предшественик
Лицевата част на Ardipithecus ramidus, който е тежал около 50 килограма, показа, че предположението за “липсваща брънка” в еволюцията ни, която трябва да представлява нещо средно между човек и шимпанзе, вероятно не съществува. Новият най-стар човешки предтеча е с 1 милион години по-възрастен от предишния доайен, известен като Луси, която бе на 3,2 милиона години. Предполагаше се, че преди нея трябва да се намери общият прародител на хората и човекоподобните маймуни, но излезе ардипитекът, наречен галено Арди. Находката постави пред разпадане теорията, според която изучаването на шимпанзетата ни дава поглед върху поведенческите особености на ранните човешки прародители.
4. Откриването на извънредно рядък вид пъдпъдък
Телевизионен екип случайно засне рядката птица на пазар във Филипините, но преди да има време да се реагира, тя е била продадена и се предполага, че съдбата й е като на големоустата акула - сготвена и изядена.
3. Наблюдения на нов вид облачност
Облаците от типа, наречен “Жак Кусто” са подобни на развълнувано море, само че… в небето. Видени и фотографирани над Айова, Нова Зеландия и Великобритания, тези облаци са официално регистрирани вероятно за първи път от 1951 година насам. Имат няколко вариации и са известни още с латинското си наименование “асператус”, грубо преведено като “турбулентни”.
2. Рибата с прозрачна глава
Много експерти смятат това за най-шокиращото откритие на 2009 година. През тази година за първи път учените видяха наистина уникалното същество, като че излязло от фантастичен филм. Живи екземпляри бяха намерени в дълбоките води пред централната част на калифорнийския бряг.
1. Откриването на прародителя на всички същества, сродни на маймуните
В Германия бе открит добре запазен фосил от уникалното същество, наречено Ида. То е на възраст от 47 милиона години и направо шашна учените, защото съдържа характеристики, окачествяващи го като общия предшественик на всички човекоподобни и други маймуни, човека и далечните им сродници, каквито са лемурите. С други думи - еволюционното делене и обособяване на тези родове същества започва след Ида. Наречено научно Darwinius masillae, свръхуникалното същество комбинира лемуровидно тяло с крайници на примат, противостоящи палци и пръсти без нокти. Специалистите са единодушни, че това същество е една от най-важните брънки в еволюционното дърво.

В Средиземно море откриха древен артефакт от времето на Клеопатра
Египетски екип от археолози извади от водите на Средиземно море древен каменен пилон, датиращ от времето на Клеопатра. Находката е била локализирана от гръцки учени преди 11 години в близост до Александрия и представлява важна част от историята на пристанищния град. Според археолозите артефактът датира от 30-та година преди Христа и е бил част от храм на Изида, издигащ се в близост до мавзолея на египетската царица.
Гранитният пилон е с тегло 9 тона и височина около 2 метра и половина. Според учените находката е важна тъй като е построена в преходния период от гръцко към римско владичество. Архитектурата му обаче не е съобразена с гръцкия стил, характерен за региона, а е по-скоро повлияна от египетския стил.
Клеопатра е последната царица от династията на Птолемеите, управлявала Египет. Тя използвала личния си чар и обаяние, за да се съюзява с влиятелни римски пълководци, за да може страната й да бъде свободна от влиянието на Рим.


ПО НЮЗ.БГ

ВСС си гласуваха 13-та и 14-та заплата

Членовете на Висшия съдебен съвет си гласува по две основни заплати допълнително за цялостен принос през годината.
Освен тях награди ще получат главният секретар на съвета, главният инспектор на Инспектората на ВСС и директорът на Института по правосъдие, съобщи БТВ.
Средната заплата на член на ВСС е малко над 2 000 лева. Така всеки от висшите магистрати ще получи допълнително материално стимулиране в размер над 5000 лева.
Деветнадесет от членовете на ВСС гласуваха "за", а само двама - Пламен Стоилов и Галина Захарова се въздържаха. Предложението за гласуване на допълнителните пари бе направено от главния инспектор към Инспектората на ВСС Ана Караиванова, която бе предложена за награждаване.
"Не смятам, че ВСС трябва да остане като виновник, не смятам и че не е работил", каза Ана Караиванова в мотивите си, с които предложи всички членове на ВСС да получат допълнително пари.
"Постигнахме много неща за първи път. Сложихме и началото на една аналитична дейност", посочи Ана Караиванова.
Мнението й подкрепи и председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, който заяви, че не може да разбере дискриминационната политика, която е имало досега - цялата съдебна система да получава допълнително пари в края на годината, а членовете на ВСС - не.
Членът на ВСС Иван Колев и председател на бюджетната комисия на съвета коментира, че икономиите в съдебната власт, благодарение на добрата финансова политика на ВСС, са 50 милиона лева.
Двадесет и четири милиона от тях ще бъдат раздадени за награди в края на годината, а останалите ще бъдат прехвърлени в бюджета за 2010 година.

Съдия-чалгаджия се размина с понижение
Висшият съдебен съвет отстрани Николай Маджаров от заместник-председателския пост на Софийския районен съд.
Наказанието е заради това, че в сградата, където е брачното отделение, Маджаров е организирал помещение за забавление, уточни членът на ВСС Галина Захарова, цитирана от БиТиВи.
Проверка установила, че на вратата на стаята за забавления има забит пирон, на който се поставяла табела "Чалга клуб Мале мале". Черно дамско бельо пък било намерено върху антената на телевизор в помещението.
Никой от свидетелите не потвърдил да е виждал табелата "Чалга клуб Мале Мале", тъй като тя била слагана след работно време.
С действията си Маджаров е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етичния кодекс на магистратите, се посочва в решението на съда.
Така, след като е свален от заместник-председателския пост, Маджаров остава редови съдия, но заплатата му намалява. Ако не беше наказан, той щеше да е на ръководния пост до 25 ноември 2010 година, когато мандатът му изтича.

Откриха опасни пестициди в салати и мандарини
От шест анализирани проби от салати и мандарини по проекта "Граждански принос за създаване на ефективна и прозрачна система за мониторинг на храните в България", чиста се е оказала само една.
Това заяви експертът Валентина Лукова, цитирана от БНР. В изследваните проби е имало общо 10 пестицида. Два от откритите пестицида са официално забранени и не би трябвало изобщо да се откриват, каза Лукова.
Тя допълни, че само в една от пробите, водач на черната листа, се съдържат 5 химикала - един от тях е забранен за употреба, а два надхвърлят официално разрешените норми. Единият ги надхвърля 3 пъти, а другият 61 пъти.
Вътре в тази проба има 2 репродуктивно токсични пестицида, два мутагена и един канцероген.
"Въпреки тези резултати ние имаме изцяло позитивен подход, но да стигнем до хепиенд ще трябва да извървим пътя на неприятните истини и сега сме на този етап. Нашата позиция е, че в България истински мониторинг на храните не съществува", каза още Валентина Лукова.
Проектът се осъществява от две граждански организации "Приятели на земята" и фондация "Правото да знам" с подкрепата на Тръста за подкрепа на гражданското общество в Централна и Източна Европа.

Цветан Цветанов: Промяна в държавата ще има
"Промяна в държавата ще има", заяви министърът на вътрешните работи в ефира на "Нова телевизия" по повод на полицейската операция на МВР под кодово название "Наглите".
Припомняме, до момента са задържани 25 души, сред които и петимата организатори на отвличания през последните две години.
"Организаторите на отвличанията са сред задържаните", каза Цветанов, но не конкретизира кои точно.
Цветанов изрази удовлетворение от акцията, но и призна умората си от работата до момента.
Той използва участието си, за да благодари не само на колегите от МВР, работили през последните години върху операцията, но и на криминалните репортери и гражданите, оказали съдействие.
Министърът подчерта, че в такива моменти гражданското общество е много важно.
Той не пропусна да напомни и че много често задържаните получават символични присъди или биват освобождавани за "добро поведение", а "всички виждаме какво правят след освобождаването си".
Цветанов обеща, че служителите на МВР също ще бъдат проверявани за съмнителна дейност.

МВР готово на компромис за интернет следенето
След като три парламентарни комисии се произнесоха по Закона за електронните съобщени (ЗЕС), четвъртата комисия, която го разгледа днес - Комисията по правни въпроси, реши: ЗЕС има нужда от корекции.
Ще се създаде работна група, която да направи тези корекции между първо и второ четене.
Някои депутати предложиха тези корекции да бъдат направени преди правната комисия да се произнесе окончателно, но председателят й Искра Фидосова обясни, че ЗЕС вече е входиран за гледане в пленарна зала и затова работната група ще трябва да направи промените между първо и второ четене. Така „по принуда" ЗЕС бе приет и от правната комисия с 13 „за", 3 „против" и 4-ма „въздържали се".
Основата, на която стъпва ЗЕС, е директива 24/2006 на ЕС. Тя позволява достъп до трафични данни за разкриване на сериозни престъпления. Периодът на съхранението им според директивата е от 6 месеца до 2 години.
В нашия ЗЕС се предвижда съхранение 12 месеца. Директивата позволява още държавата членка да удължава срока за съхранение.
Заместник-вътрешният министър Веселин Вучков обясни, че МВР ще използва трафични данни за разкриването на тежки престъпления, както и за издирване на изчезнали хора.
Следенето разбуни духовете сред българските законотворци.
Веселин Вучков призна, че директивата смущава и други страни в ЕС. „Тази директива предизвиква брожения в цяла Европа", каза той.
На 23.11. 2009 година Конституционният съд на Румъния обяви директивата за антиконституционна. В германския Конституционен съд по повод на директива 24/2006 се водят 4-ри дела. Ако германският съд я обяви за противоконституционна има вариант ЕС да преосмисли позицията си и да я отмени.
Зам.-вътрешният министър Веселин Вучков обясни пред депутатите, че трафичните данни ще са от полза за МВР в началния етап на разследването. Те дори няма да имат доказателствена сила в съда. Данните ще служат на етап формулиране на версии, проверка на алиби и т.н.
Вучков подчерта, че може да се направи компромис в ЗЕС в няколко направления - срокът за съхранението на данните да е по-малък от 12 месеца. Също така може в закона да се запише, че те ще се използват за разкриването на тежки престъпления като се разреши тяхното използване и за други състави на специфични престъпления, изрично посочени в закона.
Три комисии преди правната приеха законът да дава право трафични данни да служат за разкриване на престъпления, за които се предвижда лишаване от свобода 2 години и повече.
Марио Стоянов, прокурор от ВКП, призова депутатите: „Подкрепете законопроекта. Колкото повече ни развързвате ръцете, толкова по-добре ще си вършим работата.
Христо Бисеров от ДПС изрази опасение, че след време управляващите могат да решат трафичните данни да станат доказателствено средство. Той мотивира опасенията си с това, че през януари 2010 г. предстои парламентът да приеме промени в НПК, които разрешават СРС-та в досъдебна фаза да станат доказателствено средство в съда.
Според Бисеров управляващите могат да се изкушат и трафичинте данни да станат доказателство в съдебна фаза.
По повод на предстоящите промени в НПК, касаещи СРС-тата, от ГЕРБ се „изпуснаха", че СРС ще се използват и за разкриване на купуване на гласове.

Промените в Закона за електронните съобщения удариха на камък
Промените в Закона за електронните съобщения, предлагани от МС, бяха отхвърлени от Парламентарната комисия по европейски въпроси. Законопроектът се подкрепя от ГЕРБ и Атака.
В комисията той получи одобрение от 6 депутата, но надделя позицията на останалите - 6 гласуваха „въздържал се" и един „против".
Ясно е, че на службите им е необходим нов инструмент за проследяване в борбата с престъпността, но в предложения законопроект липсват гаранции, че няма да се злоупотребява.
На заседанието на комисията беше припомнено, че става въпрос за личното пространство на гражданите, а също и за търговска конкуренция.
На органите на МВР им е необходима по-голяма оперативност, но трябва да има контрол и респект, категорични са противниците на законопроекта.
Припомняме, че официални позиции срещу предлаганите от правителството промени в Закона за електронните съобщения бяха обявени от ДСБ и БСП.
Междувременно по-рано днес стана ясно, че Дирекция „Оперативно-технически операции" на МВР ще може да подслушва служители на министерството при съмнения за неправомерни действия.
Това става възможно, след като депутатите приеха на второ четене промяна в Закона за специалните разузнавателни средства.
Мотивите за предложенията са, че ДАНС може да прилага СРС спрямо служители на Вътрешното министерство, но няма техническа възможност да изпълни това задължение.

Борисов успокоява Ердоган за референдума
В телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха състоянието на съвместните проекти в областта на инфраструктурата и енергетиката, както и възможностите за насърчаване на двустранния стокообмен между България и Турция.
Правителството полага всички усилия да намери най-доброто решение за емисиите на турски език в ефира на Българската национална телевизия, за да не бъде темата обект на спекулации от страна на политически сили у нас, увери премиерът Борисов турския си колега.
Тема на разговора между двамата бяха и подробности за предстояща визита на българския премиер в южната ни съседка в началото на следващата година.

ДПС: Опасен е референдум с предвидим резултат
Идеята за референдум за новините на турски език е опасна и вредна за България заради предвидимия резултат.
Това заяви от парламентарната трибуна Лютви Местан и призова премиерът и Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) да преосмислят подкрепата си за идеята, продуцирана от Атака.
Той подчерта, че не случайно не използва абревиатурата ГЕРБ, като поясни, че тя рискува да загуби вътрешното си съдържание и да се превърна просто в емблема.
Местан заяви категорично, че никаква, дори най-голямата парламентарна подкрепа, не може да има за цена дискриминирането на цивилизационния избор на България и анексирането на човешки права.
Подобен референдум като този за новините на турски език не би бил възможен преди 2007 година, изтъкна Местан и посочи, че провокирането на латентния национализъм щеше да попречи на приемането ни в ЕС и НАТО, за което основен критерий е спазването на правата на човека и на малцинствата.
Сега след членството в НАТО и ЕС, след като е консумиран актива на българския етнически модел, той с лека ръка се поругава и се поднася в жертва на Атака, заяви Местан.
Евродепутатите ще дискутират темата за референдума.
На очакваното възражение „какво лошо да питаме народа", Местан отговори с предупреждението, че принципът глас народен - глас божи не може да подменя отговорностите на законодателния орган, още по-малко да се използва като параван за прикриване на нечисти политически цели.
Според Местан сините от ДСБ мълчат по темата за референдума за новините на турски език, защото знаят колко далеч от НАТО и ЕС щяхме да бъдем, ако беше подложен на референдум въпроса за въздушните коридор на НАТО в края на 90-години.
Местан упрекна хората на Мартин Димитров, че по казуса потвърдиха важността на референдума, с което се присъединяват към Атака.
Местан призова управляващите да преосмислят позицията си. „Пътят към ЕС е доста дълъг. Той не свършва с постигането на членство. Не случайно е логото на Граждани за европейско развитие на България. Само че това решение не води до европейско развитие на страната", заяви Местан.
Той е категоричен, че няма европейско развитие на страната докато в управлението на България участва антиевропейска политическа сила.

Идат снегове, наводнения и поледици
Очакват ни обилни снеговалежи. За това предупреждават от Гражданска защита.
По данни на НИМХ - БАН през следващото денонощие в по-голямата част от страната ще вали обилен сняг, по долното течение на река Струма и в югоизточните райони - интензивен дъжд.
След пладне и в източната част от Горнотракийската низина и по южното крайбрежие на морето дъждът ще премине в сняг. До края на деня снежна покривка ще се образува и в Южна България, а в Северна - тя ще се увеличи.
Ще духа до умерен, в Източна България и силен вятър, с който в страната ще нахлува студен въздух и температурите непрекъснато ще се понижават. Главно в Добруджа и Лудогорието ще има снежни виелици и образуване на преспи.
Преобладаващите минимални температури ще бъдат към края на деня - между минус 10° и минус 5°, а максималните - между минус 3° и 2°, в Северна Българи до минус 5 - минус 6°, а в крайните югозападни райони и по южното крайбрежие на морето до 7°-8°.
Към края на деня от югозапад валежите ще започнат да спират, а облачността временно да се разкъсва.
В събота, след временно намаление на облачността, тя отново ще се увеличи и в западните райони ще завали сняг. Минимални температури между минус 5 и минус 10°, максимални - предимно между минус 2 и 3.
В неделя ще вали в цялата страна - предимно сняг, в югоизточните райони и по Черноморието - дъжд; валежите ще са интензивни, възможни са поледици. Ще духа умерен вятър.
Минималните температури ще се повишат. В понеделник валежите ще спрат, облачността ще се разкъса, вятърът ще отслабне. Минималните температури ще са между минус 7 и минус 12°, максималните в повечето места - между минус 4 и 1 градуса.
Снежната покривка ще е около и над 10см. Видимостта ще бъде намалена при валеж до 300-1300м. Главно в Дунавската равнина и източните райони има условия за виелици и снегонавявания. Минимални температури ще са между - 6 и -1 градуса, максималните температури - между - 3 и 2.
От гражданска защита допълват, че информацията е изпратена до областните управители и всички лица, имащи задължения по плановете за СНАВР за предприемане мерки за намаляване на евентуалните последствия за населението.

Съвети при неговалеж и заледявания
Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания и заледявания.
Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.
Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. По възможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ, Пътните служби или на Гражданска защита.
В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.
Окажете помощ на изпадналите в беда.
Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата.
Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.
Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче.
Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.
Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки

Иракските бунтовници прехващат данни от US разузнавателни самолети
Шиитски бунтовници в Ирак успешно прехващат данни, изпращани от американските разузнавателни самолети, съобщи BBC.
Те са наясно предварително какво се разузнава и кои цели ще удари армията.
Вероятно това се дължи на факта, че самолетите са незащитени срещу подобни атаки.
В изявление, говорители на Пентагона са признали, че вероятно са уязвими срещу пробиви, но се работи по отстраняването на проблема.

Испания изпраща още 511 войници в Афганистан
Испанският министър на отбраната съобщи, че страната изпраща още 511 войницив Афганистан, предаде АП.
Предстои одобрение от парламента.
С новите войници, броят на испанските войници ще достигне 1200 души.
Тяхната мисия ще е обучаване на афганистански войници.
Изпращането им е в отговор на молба на американския президент Барак Обама към съюзниците от Алианса за помощ в Афганистан

Саркози: Провал в Копенхаген е катастрофа за всички ни
Френският президент Никола Саркози призова участниците в конференцията по проблемите на климата в Копенхаген да работят извънредно до изчистване на всички противоречия, предаде АФП.
Той настоя да се използва и нощта за дискусии, тъй като оставащото време е малко.
Държавният глава припомни колко съдбоносно за всички ще бъде взетото накрая решение.
"Провал тук ще означава катастрофа за всички", предупреди Саркози.
Два дни преди края на срещата по климатичните промени в Копенхаген преговорите не могат да направят крачка напред и да се оттласнат от мъртвата точка.
Развитите и развиващите се страни не могат да се договорят за съкращаването на емисиите парникови газове, за размера на съкращенията и за размера на помощта, която трябва да се отдели на бедните страни.
Все пак по последния въпрос бе постигнат някакъв прогрес за разлика от останалите.
Десетки световни лидери се очаква днес и утре да се присъединят към преговорите с надеждата утре - петък, да бъде подписано някакво глобално споразумение за борба с климатичните промени и глобалното затопляне.

ПО Money.BG

Подаряването като колективна лудост

Отново празници, отново пазаруване като за последно. Защо хората купуват безброй подаръци и харчат пари безразборно? Един поглед над Берлин разкрива някои типични характеристики на празничната истерия, разказва Дойче веле.

От дни насам настроението в Берлин е борбено. Пред касите се бутат хора, погледите им са алчни. Пазарно опиянение е обхванало мнозина. Без него обаче не може - твърди социологът Фридрих Рост, който от години изследва феноменът на подаряването и приемането на подаръци: "Подаръците, когато са подходящи, са израз на зачитане и уважение, каквото човек не може сам да си закупи. Разбира се, има и провали, които носят голямо разочарование. За социолозите е например интересно да изследват кой какво подарява и кому."
Който дава, печели
Фридрих Рост, който от 20 години насам научно изследва жестовете на подаряване, има и собствена теза: доброволното даване блокира агресията и разведрява конфликтни взаимоотношения - твърди той. Според него подаряването е уникален акт на социално действие, което създава доверие.
Това не бива да се забравя, когато подаряваме. Защото подаряването е нещо като мисия за мир. Следователно бихме могли да помислим за подаръци не само на нашите приятели и близки, но и на онези, които считаме за свои врагове и съперници: "Това са жестове на учтивостта, които създават добра атмосфера. По същия начин е прието да носим букет цветя или друг малък подарък, когато отиваме на гости - по този начин се създава симпатия."
По 700 евро за коледни подаръци!
Икономистите обаче гледат на това по малко по-различен начин. Британският финансов експерт Джоел Валдфогел смята подаръците за "икономическа лудост", кояго ежегодно причинява щети, колкото от един средно голям ураган. Валдфогел говори за "икономическо безумие". Неговите изследвания сочат, че всеки германец дава средно по 700 евро за коледни празници - с доста съмнителни резултати.
Според него тъкмо най-близките роднини - като баби, дядовци, родители и лели, най-често бъркат с избора на коледен подарък. Стойността на погрешно закупените подаръци възлизала на 70 милиарда евро - сочат резултатите от негово проучване. Може би затова магазините в Германия се готвят за "следколедното пазаруване" - тогава се връщат обратно или заменят повечето от ненужните или неподходящи подаръци.

„Актът наполовина, ако платим до седмица”, „Задава се хаос с коледните добавки на пенсионерите”, „Губим 1 млрд. евро инвестиции заради „зелен“ мораториум”, „Граничар уредил алиби на Гейзо”

„Актът наполовина, ако платим до седмица", съобщава от първата си страница „Монитор"
КАТ да прави отстъпка до 50% от наложената за нарушение на пътните правила глоба, ако провинилият се шофьор плати сумата в рамките на първата седмица. Такава мярка за повишаване на събираемостта от написаните актове и фишове обсъждат управляващите от ГЕРБ, научи "Монитор". Намерението на депутатите от партията е поправката да бъде вместена в Закона за движение по пътищата между приемането му на първо и второ четене.
От НАП вече са дали положително становище по отношение на идеята. Остава да се уточни точният размер на бонуса. По думите на шефа на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков, както и останалите предстоящи промени в закона, отстъпката е заимствана от нормативната уредба в други европейски държави. Методът за поощряване на плащането на глобите се прилагал например в Гърция. Именно там водачите се бъркали наполовина, ако не си правят оглушки да платят акта. След въвеждането на бонуса събираемостта на глобите в южната ни съседка белязала значителен ръст. Освен това доказателство за ефективността на този подход бил и въведеният у нас механизъм за 5% отстъпка при плащане на данъците "кола" и "сгради" до края на март и също толкова при внасяне на налога върху общия доход до 31 януари.
Заради острата нужда от подобряване на крайно незадоволителната събираемост на глобите в полезрението на депутатите от ГЕРБ е попаднала и друга мярка, която е въведена в Холандия. Там начислявали тлъсти лихви, ако шофьорът не погаси дължимата санкция през първия един месец. По всяка вероятност и тази тесла за некоректните платци ще намери място в закона.

„Задава се хаос с коледните добавки на пенсионерите", информира от първата си страница „Сега"
Обещанието на премиера Бойко Борисов 1.1 млн. пенсионери с пенсии до 200 лв. да получат коледните си добавки от 25 лв. в първия работен ден на 2010 г. ще създаде грандиозен следновогодишен хаос. Проблемът е, че 78% от имащите право на добавки, т.е. над 850 000 души, си вземат парите не по банков път, а в пощенските станции. И на практика няма как в един ден да се преведат и разнесат парите, както и да се обслужат толкова хора.
"Раздаването на коледните добавки към пенсиите може само да започне на 4 януари 2010 г., но едва ли ще свърши навсякъде", обясни вчера пред "Сега" изпълнителният директор на "Български пощи" ЕАД Милен Керемедчиев. 4 януари е първият работен ден и тогава Министерството на финансите ще преведе на НОИ необходимите за коледните добавки близо 28 млн. лв. На свой ред НОИ ще преведе тези пари по банковите сметки на всеки от 28-те регионални пощенски поделения. "В най-добрия случай нашите бронирани коли ще тръгнат да ги разнесат в ранния следобед. Но има десетки много отдалечени селища, в които е невъзможно плащането да стане същия ден", категоричен бе шефът на пощите. Според него е създадена необходимата организация никакви пари да не остават да пренощуват в самите пощенски станции. "Там, където няма вероятност коледните пенсии да се раздадат същия ден, инкасовите автомобили изобщо няма да тръгват", обясни Керемедчиев.
Все още не е ясно колко ще струва извънредното изплащане на добавките на бюджета. Според Керемедчиев пощите няма да получат нищо. "Просто ще го сметнем към оперативните си разходи и толкова. Това е положението", заключи той. Според наредбата за изплащането на пенсиите обаче пощите прибират по 8.5 лв. на всеки 1000 лв., установи "Сега".
Другият сериозен проблем е огромният брой хора, които трябва да получат в един ден парите си от пощенските клонове. За да обслужат 2 млн. пенсионери, пощите раздават пенсиите по график от 7-о до 20-о число на месеца. Абсолютно невъзможно е да се справят с парите на 850 000 души за по-малко от половин ден. Ако се работи и извънредно, държавата ще трябва да отдели пари и за допълнителен труд. За хората, които получават пенсии по банкова сметка, проблем няма да има. От НОИ вече са готови с техните ведомости. "Когато излезе постановлението на правителството, тогава ще коментирам. Сега няма какво", каза пред "Сега" управителят на НОИ Сотир Ушев.

„Губим 1 млрд. евро инвестиции заради „зелен" мораториум", съобщава от първата си страница „Класа"
Заради налагането на мораториум върху изграждането на централи, използващи възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), страната ни ще загуби 1 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции. Това каза вчера председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов. По думите му това ще бъдат загубите за следващите пет години, защото инвеститорите ще се отдръпнат от страната ни. България ще загуби и още 300-400 млн. евро заради непроизвеждането на допълнителни стоки и услуги, свързани с проектите, алармира Газдов.
Според него самото обявяване на предложението за мораториум върху строежа на скоро започнали или нови вятърни и слънчеви паркове вече е накарало банките да престанат да финансират проекти, които се изпълняват. Идеята бе лансирана през миналата седмица от министрите на околната среда и водите Нона Караджова и на енергетиката Трайчо Трайков. Според Караджова със спирането на проектите страната ни няма да рискува нова наказателна процедура заради екологията. По този начин ще се спре и хаотичното строителство на ВЕИ мощности, аргументират се от правителството.
Друга причина за спирането на проектите за екомощности е предупреждението на Европейската комисия, че ще започне процедура срещу страната ни заради строителството на такива централи без направена екооценка. Някои от проектите дори предвиждат изграждане на централи в зона „Натура 2000".
Мораториумът ще е в сила, докато не се приеме новата енергийна стратегия на страната и стратегия за развитие на ВЕИ мощностите. Ключов фактор за премахване на забраната е изготвянето на карта за енергийния потенциал на страната. От енергийното министерство вече обясниха, че се очаква картата да бъде готова до средата на следващата година.
Докато документите се приемат, много компании ще фалират, коментира заместник-председателят на БФА и бивш заместник енергиен министър Илко Йоцев. Неговият проект за слънчева централа край айтоското село Винарско вече е бил спрян. Въпреки че той има всички необходими документи и предварителен договор за присъединяване към елмрежата, Райфайзенбанк е отказала да отпусне кредит, обясни Йоцев.

„Граничар уредил алиби на Гейзо", разкрива „Стандарт" от първата си страница
Граничен полицай е осигурил алиби на издирвания от МВР Евгени Милев-Гейзо. Това разкри вътрешният министър Цветан Цветанов два дни след престрелката на магистрала "Тракия". При нея бе убит шофьорът на бандата на Крокодилите.
Нейни тартори са братята Емил Милев-Кроки и Евгени Милев. Според полицията двамата са участвали в нощния екшън, но са успели да се измъкнат. Гейзо обаче заяви в интервю пред столичен вестник, че по това време вече е бил в Германия и има желязно алиби. МВР разкри как бандитът се е сдобил с него. На 13 декември граничарят Димитър Иванов, който дежурял на Калотина, записал в компютърната система, че Гейзо заедно с още двама негови приятели напускат България в посока Германия.
Сръбските граничари обаче вписали само спътниците на Милев. Разминаването в справките усъмнило разследващите. Димитров бил пратен на детектора на лъжата. Граничарят не издържал теста и признал, че вписал данните на Милев фиктивно.

„Търси се форма за идването на затворници от Гуантанамо", разкрива от първата си страница „Дневник"
Голяма плетеница от въпросителни последва намерението на правителството да приеме заподозрени терористи от американската военна база в Гуантанамо, Куба. Това стана точно когато президентът на САЩ Барак Обама направи първия сериозен опит да реши проблема със закриването на лагера, създаден през 2002 г.
Най-вероятно ще приемем един "или не повече от двама", разясни пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов. Със сигурност обаче приетите няма да бъдат задържани в България, допълни той.
Вчера Швейцария прие един гражданин на Узбекистан със статут на имигрант и право да работи в страната, но след гаранции от Вашингтон, че той не обвиняван и не представлява никаква заплаха за сигурността.
На въпроса на "Дневник" с какъв статут как точно ще пребивават подобни лица в България Цветанов отговори, че "всички страни - членки на ЕС, които са приели лица от Гуантанамо, вървят към интегрирането им в обществото". Окончателен отговор на всички въпроси ще има, когато приключи работата на междуведомствената работна група, допълни той.
В България юристи обаче обърнаха внимание, че въпросителните остават далеч повече от отговорите. Идващите от американския лагер могат да бъдат третирани като бежанци само ако те желаят това. Ръководителят на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека Михаил Екимджиев обясни, на статутът на бежанец се получава по желание на лицето, ако то е избягало от страна, където е репресирано по политически, расови, религиозни причини.

„Сметките за парно скачат с 6-7 лв.", информира „Монитор"
Евентуално поскъпване на парното със 7-8 процента ще увеличи месечните сметки на абонатите с 6-7 лв. Това прогнозира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества и шеф на „Топлофикация София" Петко Милевски.
В началото на седмицата българите бяха предпразнично изненадани с прогноза, че топлото ще поскъпне със 7-8% след Нова година, направена от председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев във връзка с искането на „Булгаргаз" за поскъпване на природния газ със 17,02 на сто. В цената на парното 75% е съставката на газа, обясни Милевски. Той също се съгласи със сметките, че ако цената на газа скочи, има голяма вероятност парното да поскъпне със 7-8 на сто.
Не е нужно да се драматизира. Това означава допълнителен разход от десетина лева, което няма да обремени семейния бюджет след Нова година. Миналата година шоковете бяха много по-големи, софиянци са обръгнали на подобни „подаръци", коментира още Милевски. Той поясни, че сметката с колко ще поскъпнат природният газ и парното я прави държавният регулатор по специална методика. Има нормативна база, според която ако има повишаване на цената на газта, автоматично трябва да се коригира и цената на топлинната енергия обясни Милевски. Той обаче побърза да уточни, че не топлофикационният сектор е този, който може да задоволи социални очаквания. Очакванията за социална реакция не трябва да се отправят към топлофикациите, а към регулатора ДКЕВР и държавата, отсече той.
Милевски смята, че в пазарна среда хората трябвало да разбират, че става въпрос за продукт, който е силно зависим от външните пазари, но изрази надежда, че ДКЕВР ще намери механизма, който да даде възможност преходът от една към друга цена на парното да става по по-плавен начин.
Шефът на столичната топлофикация направи паралел с вдигането на цената на автомобилните бензини в апела си населението да не драматизира заради поскъпването на парното, но не отчете факта, че ако на човек му стане прекалено скъпо, просто слиза от колата и спира да я кара, докато от връзката с „Топлофикация" трудно може да се откачи и тя трае на практика до живот.

„Строителен бос купува "Химко", информира „Стандарт"
Известният благоевградски строителен предприемач Николай Галчев купува "Химко". Новината потвърди шефът на "Ново Химко" Андрей Семерджиев с уговорката, че рибата е още във водата. Именно "Ново Химко" държи мажоритарния пакет на замразения от шест години врачански торов завод, защото съдът прие оздравителната програма на дружеството.
Семерджиев и Галчев вече са си стиснали ръцете, но сделката все още не е финализирана. Предстои прехвърлянето на собствеността в Агенцията по вписванията, уточни Семерджиев. Преди около две години "Уралхим" също докара нещата до това положение, но в последния момент руснаците се отказаха. По тази причина шефът на "Химко" отказа да коментира повече подробности по сделката с Николай Галчев, включително и това дали торовото дружество има дългове към благоевградския предприемач.
Галчев е собственик на холдинг с 16 дъщерни фирми, специализирани в извършването на различни дейности и услуги. В момента портфолиото на бизнесмена съдържа повече от 20 сериозни предприятия в различни сектори на икономиката.

„Българските хотели смайват с високи цени по празниците", разкрива „Сега"
Кризата, изглежда, не е изплашила българските хотелиери, защото цените за празниците остават много високи. Могат да бъдат намерени празнични пакети за по 200-300 лв., но има и такива, които сериозно надхвърлят офертите за сходни условия в чужбина, показва проверка на "Сега". Най-високи цени поддържат зимните курорти за дните около Нова година, като тук рекордът е на Банско. 5 вечери в 4-звезден хотел например се предлагат за 1060 лв. и още има свободни места. Повечето предложения за хотели от същата категория и за същото време варират между 650 и 750 лв. В Пампорово може да излезе малко по-евтино, но и там подобни оферти са за 550-650 лв. В повечето цени са включени закуски и празнична вечеря, както и ползване на басейн, сауна, парна баня, джакузи и др.
За сравнение при резервация в последния момент Нова година в Париж струва 1400 лв. В цената влизат 5 нощувки в четиризвезден хотел, самолетните билети, закуски и панорамна обиколка на Париж. Такава новогодишна ваканция в Рим излиза малко над 1000 лв.
Съвсем достъпни са и предложенията на Гърция и Турция. Нова година в Халкидики в тризвезден хотел излиза средно между 60 и 100 лв. на вечер. Нощувките по празниците в Солун варират между 70 и 100 лв. За да се възползват от тези цени обаче, туристите трябва да имат резервация поне за 3 дни. В много от предложенията не е включена празнична вечеря и за нея трябва да се доплати допълнително. По традиция пътуването по Коледа е по-евтино. 3 вечери в двойна стая на хотел 4 звезди в Хисаря се предлага за 280 лв. Нощувките в хотели във Велинград от същата категория също излизат приблизително толкова. Встрани от популярните дестинации могат да бъдат намерени и по-изгодни предложения. В Трявна 3 вечери в четиризвезден хотел излизат 150 лв. Големите зимни курорти за Коледа предлагат най-скъпи оферти. Само две нощувки в хотелите 4 звезди в Банско излизат 230 лв. За три нощувки пък цената е над 300 лв.
И за Коледа промоциите в чужбина са по-изгодни от българските. 2 вечери в Истанбул в хотел 3 звезди излизат 200 лв., а ако хотелът е 4-звезден, цената е 270 лв. В сумите влизат още транспортните разходи, закуски, празнична вечеря и обиколка на града с автобус.

„Говорим по GSM с 20% по-евтино", информира „Стандарт"
По-евтини разговори по мобилния телефон ни очакват догодина. Поне с 20% ще бъде намалението на цените за крайните потребители, съобщиха от "Мобилтел". Прогнозата се основава на традиционните годишни намаления на цените. В последните 3 г. ежегодният спад в средните разходи на абонатите е 24%, като в това се включват цените на обажданията и месечната такса. Две намаления предстоят догодина на цените на едро (между мобилните оператори) - от 1 януари и от 1 юли. Това, както и засилената конкуренция между трите мобилни компании, ще доведе до спад в цените за крайни клиенти, смятат от "Мобилтел". И без предстоящите намаления, страната ни е сред първенците по ниски тарифи в ЕС. Ние сме втори със средна цена на минута от 6 евроцента. Преди нас е само Кипър с 5 евроцента, при 14 евроцента средно за Европа. Данните са от 14-ия доклад на Европейската комисия за напредъка в телекомуникациите на страните членки.
България е и сред първенците по инвестиции в телеком сектора. Годишните вложения у нас са над 500 млн. евро, или близо 2% от БВП, при по-малко от 0,5% средноевропейско ниво. Приблизително 70% от тях (350 млн. евро) е делът на мобилните оператори.

„Средните компании останаха обект на придобивания през 2009 г.", анализира „Дневник"
Пазарът на сливания и придобивания в България през настоящата година не отстъпи от реалността в цяла Европа. Това поне показва равносметката на "Дневник" спрямо данните, представени от Европейската асоциация на фондовете за дялови инвестиции (European pricate equity and venтure capital association - EVCA). За годината са сключени около 15 сделки за поне 400 млн. евро, като близо една трета са с участието на дялови инвеститори, а останалата със стратегически.
Пазарът на сливания и придобивания в България не е мъртъв и последните няколко сделки доказват това, каза наскоро Матео Патроне, главен експерт корпоративен капитал в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е сред основните инвеститори в редица дялови играчи в Източна Европа. Според Патроне 15-16 са сделките, сключени на българския пазар от януари до декември 2009 г., което по думите е показателно, че все пак такива има, макар и с около 50% по-малко спрямо пика от 2007 г. Подобна картина отчита и "Дневник". Все пак обемите са с над 60% по-малки от придобиванията през 2008 г.
Тогава сделките бяха за поне 1.3 млрд. евро и сред тях бяха придобиването на "Нова телевизия", на Българо-американска кредитна банка и на близо 70 бензиностанции на "Петрол".
Ситуацията в България не се различава драстично от заключенията на EVCA за периода 2007 г. до края на третото тримесечие на 2009 г. Според доклада, представен в началото на декември, през 2008 г. средствата за изкупувания са паднали с една трета спрямо пика през 2007 г., а за първите девет месеца на 2009 г. те се свиват с още около 50 на сто спрямо 2008 г.
Допълнително оценките, на които са сключвани сделките през тази година, са с близо 40% под стойностите отпреди две години. Според Патроне най-силно изразен е спадът в цената на една компания, изчислен през оперативната й печалба (EV/EBITDA) - постигнатите цени вече са 6-7 пъти EBITDA спрямо 12. Подобна тенденция отчита и EVCA, като средно между 2007 г. и третото тримесечие на 2009 г. оценките се понижават с поне една трета, а инвестициите въобще са с над 60% по-малко. Най-силно изразен е спадът при по-големите сделки в групата от 100 до 250 млн. евро и нагоре, а докато при средните и по-малките той е по-слаб.

„Ако имаше добър ход за "Кремиковци", досега щеше да се е случил", казва в интервю за „Сега" икономическият зам.-министър Евгени Ангелов
Г-н Ангелов, в условията на криза има ли шанс за бърза приватизация на "Булгартабак" и правителството поставя ли си някакви срокове за това раздържавяване?
- Това предприятие е трябвало да се приватизира със сигурност преди 10 години, защото тогава е имало сериозни позиции не само в България, но и в Русия и буквално е струвало милиарди. Новият екип на министерството на икономиката е категоричен, че процедурата по приватизация трябва да бъде максимално прозрачна. До няколко дни Агенцията за приватизация ще представи критериите, които трябва да покриват претендентите за консултант по раздържавяването. Тези критерии ще са такива, че да допуснат максимален брой големи банки с опит в приватизацията, което означава, че няма да се залагат безсмислени специфични условия, които да редуцират участници. Плановете ни са през януари да имаме техните оферти, те да бъдат бързо оценени и фактически веднага след това да стартира подготовката за приватизация. Оттам нататък работата остава в ръцете на агенцията и този консултант.
Как ще се раздържавява "Булгартабак" - холдингът заедно с цигарените фабрики, както реши предходната власт, или всяка поотделно?
- Нашето желание е холдингът, цигарените фабрики в София и Благоевград, предприятието за първична обработка на тютюн в с. Ясен и марките да се продадат съвкупно и това е стратегията, която следваме. Но ако получим убеждаващи аргументи от АП и бъдещия консултант, че приватизацията трябва да се направи по различен начин, ще се съобразим с това. Цялостна приватизация е за предпочитане, защото иначе се влиза в доста сложни дискусии кои активи как да бъдат уредени, как да се разделят марките между съществуващите предприятия, а всички тези неразбории само ще забавят продажбата.
Не казвате нищо за начина, по който ще се продава - на търг с явно наддаване или с тайно, а може би през Българската фондова борса?
- Активи от ранга на "Булгартабак" трябва да се продават предимно чрез търг с тайно наддаване, за да се гарантира възможно най-висока продажна цена. Вероятно търговете с явно наддаване изглеждат на публиката по-прозрачни, но не бива да се забравя, че претендентите при тях са в обща зала и наддават с табелки. Тогава не се стига до максималната възможна цена, защото шансът за разбирателство между страните по време на наддаването е доста по-голям. Когато търгът е с тайно наддаване, никой няма представа от цената, предложена от конкурента, а и всички оферти се отварят в един и същи ден пред камерите и фотоапаратите на медиите.
Предстои оценка на активите на "Булгартабак", от която да се определи началната цена на наддаването, но искам да ви кажа, че голяма тежест в нея ще имат и марките, защото те са утвърдени на пазара и всъщност те продават цигарите.
Приватизацията на тютюневия холдинг през фондовата борса не е предпочитан вариант, защото при нея се губи отсяването на купувачите. При такъв вариант съществува реална опасност "Булгартабак" да се купи от някоя офшорка или новият собственик да се окаже вид брокерска къща, която да разпродаде имотите, без изобщо да се ангажира да продължи производството на цигари. Освен това през борсата купувачът трудно може да бъде обвързан със следприватизационни ангажименти.
Т.е. ще има изисквания, които трябва да покрият потенциалните купувачи на тютюневия холдинг?
- Един от ангажиментите, който трябва да се поеме, е, че холдингът и след приватизацията ще продължи да изкупува български тютюн и нормата ще е фиксирана с конкретен процент. Ще се изискват гаранции, че няма да се промени производствената дейност на компанията, а дори ще се разширява в бъдеще и т.н.
Акцизът на цигарите скача драстично през 2010 г. Очаквате ли "Булгартабак" да загуби пазарен дял и дори да фалира, както БСП твърди?
- Твърденията за фалит са прекалено пресилени - не забравяйте, че този скок в акциза ще има ефект не само за "Булгартабак", но и за целия пазар на цигари у нас. Т.е. пазарната среда ще е еднаква за всички и пазарният дял на компаниите ще зависи от това какви решения ще вземат мениджърите им. Искам и да ви кажа, че приходите в бюджета от новите акцизи и от разпределената печалба на холдинга ще надвишат в пъти тези 70-80 млн. лв., които бяха посочени в публичното пространство през май 2009 г. като цена, на която ще бъде продаден "Булгартабак". Противно на опозицията очакванията ни са холдингът да няма сериозна загуба на пазарен дял, който в момента е около 50 процента.

„Кризата не спира китайски фирми да инвестират в България", казва в интервю за „Монитор" посланикът на Китайската народна република в София Джан Вансюе
Ваше превъзходителство г-н Джан Вансюе, в момента в Копенхаген международната общност се фокусира върху въпроса как да се справи с климатичните промени. Какви мерки са предприети от Китай?
- Китайското правителство обръща голямо внимание върху въпроса по климатичните промени, за справянето с който е предприело много активни и ефективни мерки. През последните няколко години намалихме производството на стомана с повече от 100 млн. тона, закрихме малки ТЕЦ-ове с обща мощност над 60 млн. киловата, за което платихме висока цена. Неотдавна китайското правителство обяви своята цел за ограничаването на емисии на парниковите газове, т.е. до 2020 година единица БВП СО2 емисия ще се намали с 40 до 45% спрямо тази през 2005 година. За една развиваща се страна с относително ниско ниво на общо икономическо развитие като Китай тази цел е голямо предизвикателство. Китай трябва да положи упорити усилия, за да постигне тази цел наред с развиването на икономиката и ликвидиране на бедността, което показва възможно най-големите усилия от страна на Китай и най-искреното желание на 1,3 млрд. китайци да дадат своя принос в борбата с климатичните промени, както и факта, че китайското правителство със свои надеждни действия активно придвижва напред преговорите за „пътна карта Бали" и Копенхагенската конференция към положителни резултати. Международната общност, включително Франция, Германия и други страни от ЕС високо оценяват целта на Китай и я наричат „активна и делова", „важно усилие на Китай за справяне с климатичните промени" и „окуражаваща".
Някои страни смятат, че целта на Китай не е достатъчно амбициозна и настояват за нейното повишаване?
- Тази оценка не е обективна и справедлива. Китай е развиваща се страна с БВП на глава от населението малко повече от 3000 щатски долара и 150 млн. население, живеещо под линията на бедността. Задачата по ликвидиране на бедността и повишаване на жизнения стандарт на народа е изключително тежка. Същевременно въглищата заемат основен дял в нашата енергийна структура, което представлява огромен натиск и създава специфични трудности над ограничаването на емисиите на парниковите газове. За една развиваща се страна като Китай, за да може да продължава да се развива, се изисква и рационално увеличение на потреблението на енергия и съответните емисии. Справянето с климатичните промени не може да пожертва развитието, нито да удължи бедността и изостаналостта.
Някои развити страни твърдят, че общото количество на емисиите на Китай е много голямо, забравяйки това, че Китай има 1,3 млрд. население и „всички са родени равни". Според статистиките през 2006 г. общо СО2 емисиите на 1,3 млрд. китайци са 5,6 млрд. тона, съставляващи 20% от общите световни СО2 емисии, а развитите страни с едва 1 млрд. население са изхвърлили около 12,9 млрд. тона - което е 46% от общите световни емисии.
Обявената цел от Китай не отстъпва пред никоя развита страна по отношение на нейната интензивност. За 15-те години от 1990 г. до 2005 г. на единица БВП СО2 емисиите на развитите страни се намалиха със само 26%, а тези на Китай се намалиха с 46%. Развитите страни разполагат с високи технологии и имат най-високо ниво на развитие, но са постигнали само тези резултати. Честно казано, обявената цел да се намалят на единица БВП СО2 емисиите с 40-45% е максимумът за Китай. Ако някои все още изискват повече, то значи те или не знаят каква е реалността, или налагат на Китай невъзможното. Тук трябва да подчертая, че самоинициираната цел на Китай за намаляване на емисиите е безусловна, не е свързана с дейността на другите страни, нито може да бъде предмет за преговори.
Как гледа Китай на международното сътрудничество за справяне с климатичните промени и изискванията, отправени към Китай, че страната трябва да поеме повече отговорност?
- Климатичните промени са изключително предизвикателство за цялото човечество, за справяне с които е нужно надеждно сътрудничество и общи усилия на всички страни. Проблемът до голяма степен е причинен от неограничените емисии на парникови газове от развитите страни в дългия ход на индустриализацията. През 155-те години от 1850 г. до 2005 г. общите глобални СО2 емисии са 1122.2 млрд. тона, от които на развитите страни се падат 72% със своите 806.5 млрд. тона. А ЕС съставлява 27.5%. По отношение на емисии на глава от населението европейското ниво е 542 тона, световното ниво е 113 тона, а на всеки един китаец се падат само 71 тона. През 2006 г. развитите страни с едва 1/6 от световното население са изхвърлили 50% от общите глобални емисии на вредни газове. Отговорността трябва да поеме този, който е причинил проблема. Основният принцип на международното сътрудничество в областта на климатичните промени е „Споделена, но диференцирана отговорност". Всяка една страна трябва да поеме и изпълни адекватно съответните си задължения според този принцип. Но развитите страни не извършиха това както трябва. След влизането в сила на Протокола от Киото емисиите на повечето от развитите страни не само не са намалели, но и са се увеличили. А обещанията им да предоставят финансова и технологична помощ на развиващите се страни също не са изпълнени.
Китайците гледат да бъдат „верни на думите си и резултатни с актовете". Как развитите страни отстояват думите си в първия период на задължения е част от основата на международното сътрудничество на следващия етап. От всяка гледна точка - от историческа отговорност, реални условия до законни задължения и способност развитите страни трябва безусловно да продължат да бъдат първи в драстичното намаляване на вредните емисии и след 2012 г. да са задължени да предоставят на развиващите се страни финансови и технологични помощи, като развиващите се страни също да допринесат с каквото могат за справяне с климатичните промени.

„Европа започва глобална битка с незаконната сеч", казва в интервю за „Класа" заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов
Г-н Костов, на последното заседание за годината на Съвета на министрите на земеделието беше обсъждан регламент, чиято цел е да ограничи незаконната сеч в горите. Защо Европа започва подобна кампания?
- Това е глобална борба срещу незаконната сеч не само в рамките в ЕС, но и за трети страни. В Общността не бива да се допуска дървесина или продукти от дървесина, които са добити чрез незаконни практики. Процедурата по изготвяне на новия регламент продължава повече от две години и вече всички страни членки се обединиха, че Евросъюзът е длъжен да излъчи много силен сигнал за подкрепа на борбата с нелегалните практики, защото 20% от въглеродните емисии се дължат на незаконно извършените дейности в горите. Чрез този регламент Европа отново поема лидерска роля.
След като документът влезе в сила, всички оператори (хората и фирмите, които секат и преработват) ще трябва да работят само с легално добита дървесина. ЕК се беше съсредоточила върху две основни предложения, които бяха обсъдени на последното за годината заседание на Съвета на министрите на земеделието. Единият подход, предложен от по-голяма част от страните, е да се извършва надлежна проверка на операторите. Това означава, че по-рисковите фирми ще бъдат проверявани по-често от специален одитен орган, който ще бъде създаден с допълнителни указания. Всъщност регламентът представлява закон, а след това има правилник за приложението му. А как точно ще става следенето, как ще се извършват проверките, това ще бъде разписано в правилника.
Защо европейските министри не успяха да постигнат съгласие и да приемат регламента?
- Някои страни, например Дания, Великобритания и обединените край тях държави от Бенелюкс поискаха да бъде въведена тотална забрана за предлагане на незаконна дървесина в ЕС. На практика трябва постоянно да се доказва произходът на дървесината дори на оператори, които са легални. Макар че всички страни бяха на позицията, че не бива да се допуска нелегалната дървесина, много от тях се обявиха срещу тоталната забрана, защото тя води до допълнителни административни тежести за бизнеса.
Германия, Австрия, Франция, Финландия, в т.ч. и България подкрепихме предложението на Съвета на министрите, че като първа стъпка е по-добре да се запази надлежната проверка. Ако обаче се установи, че механизмът не работи, тогава ще се премине към забрана. На последното заседание не бе постигнато окончателно решение по този въпрос.
Спорно беше и дали да бъдат включени всички оператори, в т.ч. и дребните собственици. Финландската делегация предложи те да бъдат изключени 100% от регламента, защото в противен случай ще бъдат натоварени допълнително.
Какво следва за България след влизането в сила на, образно казано, новите правила?
- Този регламент не е насочен толкова към държавите в ЕС, а към трети страни, които оперират с незаконна дървесина в огромни размери, например Индонезия. Но за да има равноправие, ЕС предлага това, което ще прилага към трети държави, да важи и вътре в общността. Общото мнение е, че ние имаме добри системи за мониторинг. След влизането в сила на регламента при установени незаконни практики България може да стане потърпевша и да й бъдат налагани глоби.
В крайна сметка ще бъдем принудени да наложим истинска работеща система за контрол и за отчитане на количествата дървесина. Ще се създаде национален мониторингов орган, ще има такъв и на европейско ниво. Най-вероятно тези органи ще са независими от националните законодателства. В българските закони ще има ясно разписани наказания за фирмите, които работят с незаконна дървесина.
Освен това при първото си появяване на европейския пазар всеки оператор трябва да докаже, че дървесината е с нормално качество и после да си работи спокойно до доказване на противното. На практика това означава, че всички фирми от този бранш ще бъдат регистрирани. Досега у нас все говорехме как да извадим на светло бизнеса. Държавата не може да намери много пари, за да направи сертификация, но след като бъде приет този регламент, ще имаме силата да кажем: или се регистрирайте, или идва външният мониторинг, който ще накаже не само незаконните фирми, но и България.

„Догодина на Борисов ще му трябват резултати, но без да губи битката с общественото мнение", казва в интервю за „Дневник" Боряна Димитрова от социологическа агенция "Алфа Рисърч"
Какви преки последствия може да се очакват за отношенията между парламентарните сили, подкрепящи правителството, след разпадането на парламентарната група на РЗС?
- Три са видимите засега преки последствия:
Първо, намаляват "степените на свобода" на ГЕРБ при важни парламентарни гласувания. До този момент управляващите относително безпроблемно си осигуряваха липсващите им гласове, тъй като при три подкрепящи парламентарни групи нито една нямаше статут на "жизненоважна". Така Борисов получаваше по-голямо поле за маневри, а и никой не рискуваше да гласува заедно с БСП и ДПС. Разбира се, съвсем не е изключено още депутати от РЗС да последват примера на Марио Тагарински. Това обаче не би променило съществено нещата, защото "договарянето" с тях би усложнило отношенията не само с "Атака" и "Синята коалиция", но и вътре в групата на ГЕРБ, чиито членове постепенно ще започнат да излизат от ролята си на парламентарен декор.
Второ, нараства относителната тежест на "Синята коалиция". Бидейки член на ЕНП, ГЕРБ не може да си позволи да има за съюзник единствено националистическата "Атака". Ето защо управляващите ще се нуждаят от традиционната десница не просто като брой гласове, но и като експертен и символен капитал.
И трето, Яне Янев се връща обратно при добре позната си роля на радикално говорене, лишено обаче от институционална власт, след като вече бившата му парламентарна група загуби ръководните постове в парламента и намаляха силно източниците му на информация. Чуваемостта на Янев в обществото е в рамките на 10-15%. Мнозинството от хората не изпитват симпатии към политическите му пируети, но острият му език и нестандартно поведение могат да катализират онези критични настроения в обществото, които не приемат БСП за свой изразител, но нямат други говорители.
Какви са причините, довели до разпада на РЗС? Смятате ли, че те ще окажат трайно влияние върху парламентарното мнозинство и политическия климат?
- Какви са конкретните механизми на влияние, довели до оттеглянето на Тагарински, можем само да гадаем. Има обаче едно важно обстоятелство. Разпадането на групата на РЗС става в момент, когато започват да се появяват първите симптоми за проблеми в доверието към управляващите. Вярно, премиерът запазва обществена подкрепа. Правителството и ключови министри обаче губят популярност, а най-драматичен е спадът в доверието към парламента.
За два месеца, и то в началото на мандата, то намалява три пъти, което е абсолютен "рекорд" за тази институция. Борисов, който има силна интуиция и се съобразява с реакциите на общественото мнение, със сигурност си е давал сметка за новия период, в който влиза неговото управление. Предвид тежките гласувания в парламента, очакваното недоволство от липсата на коледни бонуси и верижните проблеми от неразплатените задължения към фирмите той се нуждае от по-устойчива формула на подкрепа в парламента, която след няколко месеца трудно би постигнал.
Известно е, че партията на Янев е в конфликт както с "Атака", така и със "Синята коалиция". От друга страна, тя държеше редица важни постове, които й даваха достъп до информация, която често използваше в запазения "Янев" стил - с димки и фойерверки.
В тази ситуация разпадът на парламентарната група на РЗС, въпреки че на пръв поглед стеснява възможностите на ГЕРБ, решава поне три проблема: Разпределя повече власт към "Синята коалиция" и "Атака", ангажира ги по-силно, а с това създава предпоставки и за по-твърда подкрепа от тяхна страна. Пренасочва вниманието и критичността от трите водещи фигури на ГЕРБ в парламента - Цецка Цачева, Искра Фидосова и Лъчезар Иванов, а и по-общо от парламентарната посредственост към "спектакъла" РЗС. И не на последно място, след изхабяването на Станишев създава по-атрактивен опонент на Борисов - битка, в която премиерът е показал, че излиза победител.
В този контекст как си обяснявате решението на Борисов да даде подкрепата на ГЕРБ за инициативата на

"Атака" за референдум за новините на турски език от БНТ?
- Влиянието на "Атака" се крепи на посланията за корупцията на прехода, незаконното забогатяване и анти-ДПС риториката. Подкрепяйки безрезервно ГЕРБ, тя загуби от борческия си ореол, а с това и от привлекателността на образа си. В случая зад идеята за референдума, който едва ли ще се случи, но ще доведе до абсолютно безсмислена конфронтация, могат да се разчетат два интереса: на "Атака" - условие за подкрепа и поддържането на собствената ниша чрез създаване на поле за изява; на ГЕРБ - отклоняване на обществена енергия в емоционална, но безопасна икономически област, опит за туширане на подозренията за пакт с ДПС.
В крайна сметка Борисов отново ще предложи някакво балансиращо решение в стил "да не хабим парите на хората в тези тежки времена", а икономическите механизми на ДПС ще си останат необезпокоявани. Добре би било, вместо да се занимава с подобни показни ходове като този, ГЕРБ да се насочи към анализ на реални проблеми.

Тютюнопроизводителите излизат на протест
Тютюнопроизводители ще блокират магистрала "Тракия" на 21 декември, в участъка на село Труд.
На протест ще излязат 700-800 души с трактори и други селскостопански машини.
Тютюнопроизводителите настояват Министерството на земеделието и храните да им изплати премии в размер на 180 милиона лева, съобщава Дарик.
"Ще стоим докато не получим писмено становище кога ще бъдат изплатени премиите ни. Ако не постигнем очаквания резултат ще протестираме на митниците Свиленград и Илинден.
Правителството трябва да вземе решение, иначе ще преминем към гражданско неподчинение", каза тютюнопроизводителят от Старозагорско Веселин Димитров.

Трайков: Потребителите трябва да осъзнават правата си
В Гранд хотел "София" днес бе даден стартът на третото поредно издание на "Коледата безопасна" - кампания, която през предните две години се провеждаше по инициатива и под патронажа на еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева.
По традиция днес беше подписан коледен пакт между представители на държавата, потребителски и браншови организации, медии. С пакта заинтересованите страни се ангажират да повишат контрола върху качеството на предлаганите стоки и услуги, да увеличат тестванията на стоките в складовете, да засилят контрола върху туристическите обекти.
В него е записано, че при най-малко съмнение подписалите го ще подават нужните сигнали и ако се наложи, ще изтеглят опасните стоки от пазара.
Потребителите трябва да осъзнават правата си, призова по време на днешното събитие министърът на икономиката Трайчо Трайков. Той заяви, че основна задача на ръководеното от него ведомство е защитата на потребителите. Като пример той даде приетият преди известно време Закон за потребителския кредит, чиято цел е да се ограничат измамите.
От своя страна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов призова хората да спрат да се водят единствено и само от цената, когато купуват храна.
По думите му здравето трябва да е на първо място - нещо, което в момента не е така. Като пример той изтъкна, че българите боледуват най-много в сравнение с гражданите на всички останали страни от Европейския съюз.
Ирладния отново на зелено
Ирландия излезе от „технически" от рецесията, която я сполетя още през първото тримесечие на 2008 г., ставайки тогава първата страна в Еврозоната, която влиза в отрицателен икономически цикъл.
За третото тримесечие икономиката на страната наричана „Келтския тигър" нарасна с 0.3% спрямо предишното тримесечие. Според икономистите това е първият, макар и крехък, сигнал за това, че Ирландия се възстановява от финасово-икономическата криза.
Спрямо третото тримесечие на 2008 г. икономиката се е свила със 7.4%, което е по-добре от спада през второто, когато той бе 7.9%

Столичния общински съвет прие повишeните цените за градския транспорт
Столичен общински съвет прие да се повишат цените на преференциалните карти за транспорт в София, информира агенция „Фокус". Съветниците не приеха предложението от БСП докладът да бъде отложен.
Студентска карта за една линия за месец от 7 става 9 лв., за две линии - от 10 лв. се повишава на 12,50 лв., за всички линии - от 17 на 21,50 лв. Три месечните карти за една линия от 18 стават 22,50лв., за две линии - от 27 на 34 лв., за всички линии от 51 на 60 лв.
За шест месеца студентските карти за една линия от 35 стават 44 лв., за две линии - от 50 на 62,50 лв., за всички линии от 102 на 110 лв.
Месечна карта за всички линии за хора с увреждания с намалена работоспособност от 50% до 70% ще стане 15,00 лв. Месечна карта за всички линии за хора с увреждания с намалена работоспособност от 71% до 90% ще стане 10,00 лв.
Месечна карта за всички линии за хора с увреждания с намалена работоспособност над 90,5% без придружител - 8,00 лв. Месечна карта за всички линии за хора с увреждания с намалена работоспособност над 90,5% с придружител - 10,00 лв. Цената на картата за един месец всички линии на възрастните граждани над 68 години да стане 8,00 лв.
До 30 април 2010 година трябва да бъде представена нова методика за изчисляване на цените. Цените на билетите, които се продават от продавачите, ще останат 1,00лв. след като имаше и предложение те да бъдат вдигнати на 1,10лв. Промените ще влязат в сила от 1 януари 2010 година.
Йорданка Фандъкова, кмет на София каза, че през следващата седмица ще проведе среща с вътрешния министър Цветан Цветанов като от Столична община ще бъдат направени предложения за съдействие от страна на полицията за регулиране на трафика, за освобождаването на бус-лентите и други.
Минко Герджиков обяви, че утре ще бъде внесен Бюджет 2010 на Столична община и каза, че за следващата година са заложени 87 млн. лв. за финансиране на преференциалните карти. Той обясни, че с повишаването на цената на преференциалните карти ще се финансира закупуването на нови превозни средства, закупуването на горивата, изплащането на лизингите за превозните средства и други.

Турция свързва електроенергийната си мрежа ЕС и Балаканите
У нас ще се проведе церемонията подписването на споразумение за присъединяване на турската електроенергийна система към континенталната европейска синхронизирана зона.
От българска страна ще присъства зам. министъра на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова
В споразумените са отбелязани процедурните етапи и мерки за осъществяване на този процес. Той стартира през месец март 2000 година, когато турската енергийна компания подава молба за членство. Създадена е работна група за координиране на дейностите по това присъединяване, в която са включени представители на системните оператори от Гърция, Германия, Италия, Швейцария, Сърбия, Франция, Белгия и Турция. Ръководител на тази група е българският Електроенергиен системен оператор.
Съгласно изискванията за приемане на нови членове се провеждат изследвания и изпитания, свързани с готовността на турската Електроенергийна система за присъединяване към синхронната зона на Европа. Споразумението регламентира мерките, които турската страна трябва да изпълни, за да бъде разрешен този процес.
Церемонията по подписването на споразумението в София води до утвърждаване авторитета на нашите електроенергийни компании, до разширяване на деловите контакти и до повишаване авторитета на България в регионален мащаб и на Европейско ниво.

Връзваме газопреносната ни мрежа със Сърбия с пари от ЕС
60 млн. евро по ОП „Регионално развитие" ще бъдат пренасочени за изграждане на газовата връзка между България и Сърбия, съобщи зам. министърът на регионалното развитие и блгоустройството Лиляна Павлова, предаде Дарик радио
Първоначално средствата са били локирани за изграждане на междусистемната газова връзка с южната ни съседка Гърция, но за да не се получи двойно финансиране, парите са били пренасочени, обясни зам.-министър Павлова. Припомняме, че за газовата връзка със Гърция ЕК отпусна други средства, от антикризисния си пакет.
Най-късно до 2013 година страната ни трябва да подпише договорите за усвояване на осигурените средства.

София се разделя на осем зони за почистване
Столичният общински съвет разглежда възлагането на дейностите за почистване на София. Първоначалното предложение, София да се раздели на 6 зони за почистване, се изменя - столицата ще бъде поделена на 8 зони, информира агенция "Фокус".
В състава на комисиите за провеждане на обществените поръчки за избор на почистващи фирми трябва да влизат общински съветници от всички политически групи.
50% от състава на комисията трябва да е от общински съветници. Всеки участник в обществената поръчка може да кандидатства за не повече от две обособени позиции, т.е. една фирма може да почиства максимум 6 столични района.
Николай Желев, общински съветник от СДС, заяви че не е редно 50% от комисиите да са от общински съветници, тъй като може някои комисии да стигнат и до 30 души.
Председателят на групата на БСП Жельо Бойчев обясни, че според направеното предложение се вижда, че общинско предприятие за почистване няма да се изгражда.
Той коментира, че с развалянето на концесията с "Новера" всички са проявили воля и са приели решение за изграждането на общинско предприятие за чистота.
Според него изграждането на общинско предприятие няма да се случи в рамките на този мандат на СОС.

Около 3 млн. мобилни номера ще бъдат анулирани от 1 януари
Близо 3 млн. мобилни номера се очаква да бъдат прекъснати от 1 януари, когато изтича срокът за регистрация на предплатените карти. Общият им брой у нас е приблизително 5 млн., а се очаква да бъдат вписани към 40% от тях, съобщава "24 часа".
В момента всяка втора SIM карта е предплатена. Общият брой на предплатените номера е около 11 млн. От тях около 5.5 млн. са анонимни, т.е без данни за притежателя.
Досега личните си данни в мобилните оператори са предоставили малко под 1,5 млн. абонати. В оставащите 7 работни дни до края на годината се очаква през офисите на мобилните оператори да минат не повече от 100 000 българи.
Българският мобилен сектор е сред най-конкурентните в Европа, сочи индексът на "Херфиндал-Хиршман" (HHI), съобщи Николай Кичев, директор "Регулация" в "М-Тел".
През последните три години цените у нас падали средно с 24%. Същият темп на поевтиняване се очаквал и за догодина, прогнозира Кичев.
Според него едва около 30-40% от притежателите на SIM карти ще успеят да ги регистрират до края на годината, защото срокът за регистрация е крайно недостатъчен.
В България HHI е на ниво от 0.3906, което е по-ниско от средноевропейското 0.3990. За неконкурентен пазар се смята онзи със стойност на показателя над 0.5. За сравнение HHI за фиксирания пазар в страната е над 0.9000, а индексът за пълен монопол е 1.
От телекома посочват, че през последните три години (2006-2009 г.) средногодишният темп на намаление на цените за изходящи разговори, включително и месечната такса, възлиза на 23.5%, разкрива Дарик.

33 лв. заплата в пловдивската фирма „Флавия"
Заплати от по 33 лева изкараха вчера на бунт работниците от пловдивския обувен завод „Флавия". "Затънала съм в заеми от приятели и банки, как да живея с тези 33 лева", сочеше фиша работничка на средна възраст.
Петдесетина души от предприятието съвсем спонтанно обявиха протест в обедната си почивка, часове след като получиха заработките си. На разпечатките на някои стояха 100 лева, а най-високото възнаграждение стигаше едва 170 лева.
"Не ни плащат извънреден труд, глобяват ни за щяло и нещяло", оплакваха се в един глас изнервените от безпаричие хора.
"Изготвихме списък с осем искания, които ще представим на работодателя", отчете се часове след спонтанния бойкот Димитър Табаков от Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост.
Първото и най-важното е да се направи разчет колко е надницата за различните операции, счита синдикалистът. В момента цената на една операция идвала към 0.00 лева, посочи той.
Работниците не могат да бъдат пускани в принудителни неплатени отпуски, както се процедира тук, а престоят, когато стоят без работа, трябва да им се плаща, категоричен е Табаков, цитиран от Marica.bg.
Хората ще настояват да се направят и нови замервания за условията на труд. Старият протокол показал, че всичко е в норма, и затова безплатният обед бил спрян.
Оказва се, че още от юли 2009 година, работниците във въпросната фирма, търсят начин да се справят с потъпкването на правата им.

Мая Манолова: Стъпките към одържавяване на НЗОК са факт
Депутатите решиха директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да се избира от Народното събрание за срок от 5 години, стана ясно при обсъждането в парламента на промените в Закона за здравното осигуряване, информира агенция "Фокус".
Директор на НЗОК може да бъде лице, което има висше образование-степен "магистър" и има минимум три години професионален опит в областта на управлението на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело.
Предсрочно прекратяване на мандата на директора на Здравната каса ще става с решение на Народното събрание.
Свидетели сме на това как се прави закон за един определен човек, заяви Мая Манолова от "Коалиция за България". Тя припомни, че в първоначалния вариант предложението е било директорът да има минимум 8 години стаж в управлението на здравеопазването, а сега се стига до 3 години.
Директорът на НАП да влезе в Надзорния съвет на НЗОК от квотата на Министерски съвет, а не отделно, предложи депутатът от ДПС Хасан Адемов. По думите му директорът на приходната агенция трябва да е в състава, който предлага Министерският съвет, тъй като в така предлагания вариант касата се одържавява.
Адемов подкрепи предложението на Ваньо Шарков в Надзорния съвет да влезе представител на синдикалните организации. В състава, който се предлага, НЗОК винаги може да вземе решения такива, каквито са продиктувани от държавата, каза депутатът.
Народните представители приеха Надзорният съвет на НЗОК да се състои от девет членове - един представител на представителните организации за защита правата на пациентите, един представител на представителните организации на работниците и служителите, двама представители на представителните организации на работодателите и петима представители на държавата, един от които е директорът на НАП.
Стъпките към одържавяване на НЗОК са факт, коментира още Манолова. По думите й преобладаващата квота на държавата в Касата е осигурена. Държавата си осигурява решаващата роля в Здравната каса с разпределението на квотите - 5 на 4 в полза на държавата в Надзорния съвет на касата.
Директорите на РЗОК ще сключват договори с изпълнителите на медицинска помощ, предвиждат още промените в Закона за здравното осигуряване. Директорът на РЗОК ще сключва, изменя и прекратява договорите с изпълнителите на медицинска помощ на територията, обслужвана от РЗОК, съгласно закона, НРД и Правилника за устройството и дейността на НЗОК.
Директорът на РЗОК може да бъде лице, което отговаря на следните изисквания: има придобито висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър"; има минимум три години стаж по специалността - в областта на управлението на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело.
В закона се предвижда НЗОК да има резерв. Временно свободните средства на НЗОК ще се съхраняват в БНБ и могат да се влагат само по депозитни сметки, обслужвани от БНБ или за придобиване на първичния пазар на ДЦК, емитирани от българското правителство.

Няма коментари: