понеделник, 14 декември 2009 г.

БЕДНИ, НО ДОСТОЙНИ - ТОВА Е ДНЕС ВЪПРОСА!

ГЕРБ НИ ОБЕЩАХА ДА СПРАТ КРАЖБИТЕ НА ВСИЧКИ НИВА – И ДО МОМЕНТА НЕ СПАЗИХА ОБЕЩАНИЕТО СИ! НА ФОНА НА ВИХРЕЩАТА СЕ ДОРИ НА БИТОВО НИВО ПРЕСТЪПНОСТ, ПРОСЛОВУТАТА НИ КОРУПЦИЯ СЕ ОЧЕРТАВА КАТО БЯЛ КАХЪР В ЖИВОТА НА ДЪРЖАВАТА ИЗОБЩО! ХОРА НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ДА ВИ ГЛЕДАТ В ОЧИТЕ И ДА ВИ ЛЪЖАТ НАГЛО? ОЩЕ ЛИ ЩЕ ТЪРПИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ВЛАСТОВИ ИЗВРАЩЕНИЯ? ВРЕМЕ Е ДА ЗАХВАНЕМ ОТНОВО ПАРТИЗАНЛЪКА, И ДА СЕ ПОМЪЧИМ ДА СЪХРАНИМЕ ПОНЕ ЖИВОТА СИ. ПАЗИ СЕ САМ, ЗА ДА ТЕ ПАЗИ И ГОСПОД!

ЕТО ОЩЕ ЕДНО НЕЩО, КОЕТО ВЪПИЮЩО КАЧЕСТВЕНО И БЪРЗО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗРЕШИ В СМОТАНАТА НИ ДЪРЖАВА:

http://www.bogomil.info/3296/ - за цифровата свобода
http://www.bogomil.info/3247/ - повече за Акция „обади му се“ – част 2
http://www.bogomil.info/3232/ - още инфо по закона

Подкрепа от Варна, София, Пловдив и Велико Търново
Варна
От Варна дойде подкрепа на инициативата „Обади му се“ ,която има за цел да алармира народните представители за това, че нарушават правата ни. Ето и цитат, скоро и видео:
Днес във Вечерно море отново ще говорим за предстоящите промени в Закона за електронното съобщение. В момента Фейсбук-общността се организира в група за протест, а партията на Зелените започна кампанията “Обади се на депутат – спри тоталното и безконтролното подслушване!”. Повече за мотивите, резултатите и очакванията ще чуем по телефона от Богомил Шопов – активен блогър и защитник на законния достъп до личните ни данни.
От седем часа, в поредното издание на предаването «Избрани от нас» и ние ще се включим в инициативата – като попитаме народния представител от ГЕРБ Свилен Крайчев за неговата позиция, ще говорим и за новините от Комисията по транспорт.
София
Освен това, почти успях да се скарам на водещия на новините на TV7, който каза, „че аз нямам какво да крия, не се притеснявам да ме подслушват“. Добрата новина, е че много зрители и на този канал, разбраха за кампанията ни и за проблема.
Пловдив
Утре сутринта ще говоря по радио Пловдив, за този проблем, така, че слушателите на тази медия, ще успят да разберат ите как могат да помогнат, защото гласуването се очаква да е тази седмица и трябва да се реагира адекватно.
Велико търново
Вестник „Борба“ ни подкрепи с чудесен материал, който може да бъде видян тук.
Благодарим ви!


ПО АКТУЛНО.КОМ

Бегом в еврозоната

Толкова много сигнали получихме през последните дни за стабилността на лева, валутния борд, банковата система и волята на държавата за влизане в еврозоната, че започват да ме притесняват. Щом ни успокояват тъй упорито, значи има симптоми за тревога, но не ги казват.
По правило публичният образ на финансистите трябва да е като на оркестрантите на "Титаник" - безупречно облечени да свирят до последно, каквото и да се случва на кораба. А помежду си да се разбират с поглед. Иначе корабът ще потъне предсрочно от паниката сред пътниците, вместо да се отправи спокойно към дъното.

Как да разберем дали не ни лъжат,
за да ни измъкнат парите планирано и организирано, както стана през 1996-1997 г.? И тогава до последния момент ни уверяваха в стабилността не само на източените банки, но и на финансовите пирамиди, в които потънаха спестяванията на населението.
Правителството на Жан Виденов се радваше на стабилно парламентарно мнозинство, но падна от власт. Следващите обаче оцеляха, и то с пълни мандати - защото разбраха, че от тях се иска само едно: да оставят макроикономиката другиму.
Грижата за нея бе прехвърлена на Международния валутен фонд чрез валутния борд и фиксирания курс на лева към марката, а сетне към еврото.
За разлика от другите държави кризата в България не е циклична, а перманентна и затова се точи вече 20 години с периоди на затихване и усилване. Няма икономическа школа, в чиито описания да се вмества българският модел. Той се развива по своя логика и чуждите икономисти трудно я схващат, защото се сблъскват с езикова бариера.
Те са като следователи, които не разбират кардарашки и трябва да канят роми кардараши да им превеждат разговори, записани със специални разузнавателни средства.
Само че същите преводачи имат повече интерес да ги баламосват, отколкото да им превеждат. Така например на български може да се говори по един и същ начин за бизнес и "бизнес", а двете понятия да са синоними или противоположности според случая.
Бизнесмен ми се оплака преди дни, че банка го притиска за просрочени вноски по кредит, който гарантирал с парче земя под бивш соцзавод.

Нямал вече пари да обслужва кредита си
и вдигнал ръце: "Да вземат земята, не ми трябва". Хубаво, ама банката се мръщи и си иска парите, защото земята вече почти нищо не струва. Как се е сдобил с нея и за колко? "Приятел ме светна преди години, че мога да я купя без пари, а после, като скочиха терените, я заложих срещу кредит."
Колкото и да го притиска банката, сега може да си вземе само залога. Но той е от дребните играчи. А колко по-едри от него изпомпаха десетки и стотици милиони?
Кредитните милионери от 90-те години си накупиха имоти без пари и след като поскъпнаха, ги превърнаха в още повече пари чрез нови кредити. Защото си останаха ненаказани. Ако прокуратурата се заинтересува, ще установи навярно съвпадение на имената, макар че хитрината днес е друга.
През 90-те години прохождащите "бизнесмени" вземаха необезпечени (а с какво да ги обезпечат?) кредити в левове, обръщаха ги в долари, а след това левовете се обезценяваха чрез хиперинфлацията и се връщаха като номинал, но не и като стойност. Далаверата беше 1000:1, както се видя при деноминацията. После валутният борд забрани безконтролното печатане на пари и играта с валутния курс.

Но се появи друга игра
Вместо с курсови разлики се играе с ценови разлики на имотите отпреди и след кредитния бум. Използвани като гаранции за кредити, те служат като междинен инструмент, при който кредитът се обезценява чрез девалвиране не на дължимите пари, а на гаранцията за тях.
Банките сами участваха в помпането на имотните цени. Тяхното намаляване сега може да се припише на световната икономическа криза, което е чудесно извинение (през 90-те години извинението бе, че "доларът скача" спрямо лева).
Но резултатът е същият като преди. Някои трезори са на път да закънтят на кухо, ако делът на "лошите кредити" надвиши психологическата граница от 10% и не намерят начин да спрат растежа му. Никой не е луд да връща пари, ако може да се отърве от задължението си към банката, като й пробута ненужния залог.
Няма да е изненада, ако се окаже, че банките са си напазарували масово имоти без съществена стойност. За да не личи проблемът, много от тях предпочитат да предоговорят кредита и да започнат да го отчитат като нов, а не като "лош".
Опитите на други да предизвикат забрани на пътуванията в чужбина на длъжниците (примерът с Любослав Пенев е такъв) ще доведат държавата до неизброими дела в Страсбург, където на 26 ноември 2009 г. вече бе създаден съдебен прецедент от длъжник, осъдил България, че му е отнела правото да я напуска въпреки гарантиран заем.
Банките биха придобили нова стабилност чрез наливане на пари
Най-изобилен преливник е държавната каца. На 19 октомври бе дадена първа заявка. На международната конференция "Новият дневен ред за реформи на новите страни - членки на ЕС" министърът на финансите Симеон Дянков поиска реформа на валутния борд.
Идеята му бе фискалният резерв от близо 8 млрд. лв., който стои в БНБ на лихва от 0.5%, частично да се сложи на депозит в търговски банки и доходността му да се качи на около 6%. На другия ден управителят на БНБ Иван Искров спешно посети премиера Бойко Борисов и го убеди да се откаже от операцията. "Фискалният резерв няма да се пипа", отсече Борисов.
С това обаче проблемът не приключи, а остана да зрее. Напролет може и да презрее.
Периодичните подмятания от анализатори, че левът е надценен спрямо еврото, че държавата губи от фиксирания курс, че умерената девалвация ще стимулира икономиката и пр., показват, че именно валутният борд пречи на някои да доведат докрай поредната далавера от национален мащаб. Единствената гаранция срещу възможния нов масов грабеж е държавата да подаде

спешно молба за влизане в еврозоната
и да се подложи на стриктен контрол от Европейската централна банка и от вероятния бъдещ секретариат на Еврогрупата, който трябва да бъде създаден съгласно Лисабонския договор.
Тази гаранция обаче може да се разглежда от две страни. Тя наистина би въвела по-близък европейски контрол, но би освободила държавата от задължението съгласно валутния борд да поддържа валутен резерв, който покрива парите в обращение.
В критериите от Маастрихт няма такова изискване. Премиерът Бойко Борисов обяви новата стратегия в петък, докато бе в Брюксел: "Въвеждането на еврото ще освободи един огромен паричен ресурс, който сега е в резерв на борда".

В момента паричната маса в обращение възлиза на около 7.5 млрд. лева. БНБ твърди, че тя е гарантирана 211% - двойно над изисквания минимум от валутния борд. В гаранцията се включва и фискалният резерв от 8 млрд. лева.
На конгреса на ЕНП в Бон на 10 декември премиерът Борисов направи неволна грешка и каза, че фискалният резерв е 8 млрд. евро (а не лева), т.е. двойно повече. Грешката обаче може да се окаже вярна.
Влизането в подготвителния механизъм на еврозоната на практика ще деблокира не само фискалния резерв, но и целия гаранционен резерв на валутния борд, без да отменя официално борда. Така милиардите пак ще потекат към банките, но на друго основание.
Моментът е подходящ, защото "благодарение" на кризата страната почти изпълни и последния от четирите критерия от Маастрихт - инфлацията, - който й се изплъзваше от контрол. По другите (валутен курс, бюджетен дефицит и държавен дълг) тя може да мине и за отличник, защото валутният борд продължава да играе дисциплинираща роля.
На 11 ноември министър Дянков каза в Брюксел, че "ще кандидатстваме за участие във валутния механизъм ЕРМ II (чакалнята на еврозоната) при първа възможност в следващите няколко месеца".

Първата възможност е в края на януари 2010 г., когато е срокът за представяне на т. нар. конвергентни програми на кандидатките. "За да го направим обаче, искаме да покажем на Европа и света, че можем да имаме най-добрата фискална дисциплина, най-добрия фискален резултат за 2009 г. в Европейския съюз", зарече се той.
"Дошло е времето за присъединяване към еврозоната и това не е привилегия, а наше задължение", заяви миналия понеделник и управителят на БНБ Иван Искров на международната конференция в София "Икономически и политически предизвикателства пред присъединяването към еврозоната". За разлика от Дянков, който посочи

2013 г. като възможна дата за въвеждане на еврото,
Искров каза, че не може да се ангажира с конкретна дата и срок, защото не вижда готовност у старите членове на еврозоната да допуснат нови в условията на криза. "Ако получим отрицателен отговор, би било интересно на какво ще се базира", заяви той.
Който се страхува от мечки, не бива да влиза в гората. Може да се окаже, че перспективата не е толкова обезкуражаваща. Лидерът на либералите в Европарламента Ги Верхофстад предложи на 26 ноември всички новоприети държави в ЕС да възприемат незабавно еврото като паралелна валута и така да се подготвят за пълноправно членство в еврозоната.
Не става дума да се въведе едностранно еврото, както постъпиха Черна гора и Косово, а да се приложи нов преходен механизъм. България би имала най-малко технически проблеми с него, защото вече свикна да смята в съотношение 2:1. То ще служи и за пресмятане колко струва сегашното правителство, ако не се изкуши да го промени.

За да няма такова изкушение обаче, валутният борд трябва да продължи да действа и през целия подготвителен период за влизане в еврозоната. За разлика от него европейският механизъм е по-хлабав и позволява игра с валутния курс в диапазона +(-)15%, което си е направо бизнес в сравнение със сегашния закован курс. А щом има бизнес на високо равнище, познайте кой би спечелил.


ДСБ: Доган подаде ръка под масата към ГЕРБ
Обявявайки на конференцията на ДПС, че е готов да се оттегли от лидерския пост, Ахмед Доган всъщност направи заявка да се спазари с управляващите от ГЕРБ, обявиха днес от ДСБ, предаде АСН.
Доган направи заявка за оттегляне, но всъщност тълкуваме неговите думи и поведението му, като бъдеща заявка за пазарлък, като подаване на ръка към ГЕРБ за сделка, и то за времена, когато правителството ще изпитва последващи трудности. Това каза Радан Кънев от ръководството на ДСБ. Чрез подаване на ръка под масата на ГЕРБ се цели защита на икономическите интереси на ДПС и имунитет срещу преследване, добави депутатът.
Доган прави намек за възможна подкрепа в трудни времена, които в сложните икономически условия на България й предстоят. „Доган ясно каза, че приоритет за него е влизането на Турция в ЕС, като спомена и перспективата за влизане на Русия в общността, каза той. ДСБ обаче са възмутени че в изказването на Сокола няма нито дума за българския национален интерес, нито за интереса ни в ЕС, но пряко се защитавал турският национален интерес и турската цел за интеграция в Европа.
Доган предизвика хората на Иван Костов и с тезата си, че пътят на Европа към себе си и глобалния свят, минава през Чанаккале. Десните възразяват към тези опасни сигнали към българското общество и настоятелно подчертават, че пътят на България не мина през Босфора.
От ДСБ не признават и тезата застъпена в изказванията на конгреса, че в Европейска България имало колективни права за защита. За десните това също е опасна теза и припомниха, че страната ни вече е приела рамковата конвенция за защита правата на малцинствата.

"Козият грип" не е грип
"Така нареченият "кози грип", който е открит в хората и домашните животни в Холандия, няма нищо общо с грипа, е съобщил за "Взгляд" ръководителят на Държавният санитарен надзор на Русия Генадий Онишченко. "Това не е грип и не е мутация на "свинския грип", е заявил той.
Според него, в Холандия е забелязан взрив на Ку-треска, която се предава от животни на хора чрез ухапване от кърлеж. В първоначалния стадий болестта има същите симптоми като при грипа, е казал специалистът: "Това заболяване е известно на лекарите и то се лекува с антибиотици. Ку-треската може да избухне навсякъде, където има кози и овце”.
Според Онишченко взривът на този вид треска в Холандия се дължи на активното отглеждане на кози в последно време - за последните десет години в тези райони техният брой е нараснал от 7,6 до 350 хиляди. Според австрийският вестник Die Presse, епидемията от "кози грип" е обхванала основно източните и южните провинции, където във фермите се отглеждат около 375 хил. кози.
Епидемията е поразила 55 ферми от 350-е в страната. Установено, че вирусът се предава по въздушно - капков път. Според холандските лекари "козият грип" се е появявал и преди, но не в такива големи мащаби. Лекарите съобщават, че от инфекцията са заболели повече от 2 хил. човека, а 6 човека са починали.

Ромпой: България отново стъпи на правилния път
"Диалогът е от съществено значение, за да се постигне единство в Европа и в Европейския съвет". Това каза председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой в Министерски съвет. По думите на Ромпой – няма единство без постоянен диалог.
Ромпой посочи, че съзнава напълно трудните икономически условия, пред които е изправена страната ни и големите усилия за справяне с кризата и възстановяване на положителния имидж на България, за откриване на перспектива за членство в еврозоната.
"Смятам, че България отново се намира на правилния път", каза той. Според него абсолютен приоритет за ЕС е икономиката и това е предизвикателство и пред България, освен това борбата с климатичните промени, енеригйната сигурност.
Херман ван Ромпой обяви, че според дългосрочните прогнози растежът на БВП на Европейския съюз е по-малко от 1 %, което не е достатъчно за създаването на работни места. Той посочи, че по отношение на проблемите, свързани с изменението на климата, Европейският съюз е решен да играе водеща, конструктивна роля в Копенхаген, за постигане на всеобхватно споразумение.
За мен е важно да разговарям с колеги от Европейския съвет и да установя близки, лични отношения с тях.
"По тази причина се намирам днес тук", посочи той.
Ромпой каза, че за представителите на по-старите страни-членки на ЕС е важно да разберат предизвикателствата пред по-новите.
"Възстановяването от кризата в други европейски страни ще помогне на България да излезе от кризата. Очаквам да продължим разговорите с членовете на българското правителство и с президента", посочи Ромпой. Той каза, че ще поеме поста председател на Европейския съвет с решителност Съветът да даде добавена стойност на Европа.
Херман ван Ромпой идва за първи път у нас. Той посочи, че се надява да стане нов приятел на България.

Сезират Комисията за защита на конкуренцията за нарушения на Е.ОН
Гражданско сдружение ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за нарушения на Е.ОН - завишаване на сметките на стотици потребители. Все повече клиенти на дружеството се съмняват в начина, по който се проверяват електромерите и недоволстват, че заради открити "манипулации" на уреда трябва да плащат огромни суми, съобщи bTV.
Един от абонатите миналия месец получава съобщение, че дължи близо 700 лева. От Е.ОН констатирали, че електромерът му не отчитал правилно и го сменили.
"Ние нямаме достъп нито до електромерите, нито до таблото, вътре е запечатано, заключено с техен ключ таблото, запечатано с твърда пломба тяхна. Вътре електромерът също е запечатан с твърда пломба", заяви Енчо Дянков.
Той не разбира защо трябва да носи отговорност и да плаща за нередност в електромер, до който няма достъп и който не е негова собственост, а на ЕОН. В подобна ситуация е и Атанаска Йорданова. Наскоро служители на компанията подменили електромера й и съставили протокол, че има отклонение. Сега тя чака корекция в сметката
"Притеснението ми е това, че те пишат, че има отклонение, но аз от моя страна нямам човек, който да го е видял това отклонение", коментира Атанаска Йорданова.
Енчо и Атанаска се обръщат към Сдружението граждани за национален отпор срещу монополистите и контрол на администрацията. Обединението смята, че не е редно електромери да се проверяват в метрологична лаборатория в Унгария - дъщерно дружество на концерна Е.ОН - затова организацията ще сезира Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и Комисията за защита на конкуренцията.
"По този начин би трябвало всички проверки, които се правят в тази лаборатория, да бъдат напълно невалидни, тъй като са правени от лице, което има интерес от определен резултат. Енергийното дружество свива пазара на услугата извършване на метрологична проверка като я възлага на свое дъщерно дружество", заяви Светослав Спасов, председател на УС на Сдружението граждани за национален отпор срещу монополистите и контрол на администрацията.
Дали тези мотиви ще бъдат приети от отговорните български институции предстои да разберем. Ако обаче те се произнесат в полза на ищците, може да се стигне до ситуация, в която Е.ОН ще трябва да връща пари на стотици свои абонати.
От Е.ОН обясниха, че поради невъзможност на Българския институт по метрология да поеме всички електромери, част от тях се изпращат за проверка в лаборатория в Унгария, която обаче е независима и не е част от концерна.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Защо трябва да се четат учебниците

Два милиона лева задигнаха крадци от офисите на магазини “Фантастико” в Студентския град в столицата през нощта на 13 срещу 14 декември. Почти по същото време бяха обрани кметството и залепения за него клон на Централна кооперативна банка. От банката крадците са задигнали 41 671 лева, 2110 евро, 541 американски долара и 160 британски лири, а кметството е олекнало с 3500 лева и 500 евро. От офис на фирма в “Люлин” пък бяха откраднати около 50 000 лева, а за да е пълна картината, имаше и магистрален обир, при който полицаите застреляха един от обирджиите.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
И всичко това само за един ден, по-скоро за една нощ. Ако в сметката се притурят и онези три милиона, задигнати преди дни от обществен трезор в столицата, за по-малко от седмица бандитите водят на полицията с 5-6 милиона на нула.
Какво става, питат се и хората, и властта.
Става това, което е описано в литературата. Учебната. Там е казано, че по време на криза рязко нараства броят на грабежите, кражбите и изобщо на всякаква престъпност. Това се вижда и днес в България. Барабар със зрелищните банкови и инкасови обири всеки ден се обират апартаменти, къщи, краде се добитък по селата и фермите, а колко пооткрадват т.нар. бели якички ще се разбере по-късно, като свърши този мандат.
България е в криза – финансова, икономическа, морална и институционална. Само политическа криза няма, но ако продължава така, и тя няма да закъснее.
Кризата изисква коренно различно поведение от това, което се вижда в момента. Вярно е, че хазната е изметена, но единственият играч, който може да повлияе съществено на кризата, е държавата.
В България кризата едва сега започва, но в развития свят лека-полека отшумява, а анализът на начина, по който тези страни се измъкнаха, показва, че това стана с решаващата държавна помощ. В банките бяха налети милиарди, даже трилиони долари, а централните банки следваха безкомпромисна политика на сваляне на лихвите по кредитите. Това даде резултат.
Българската държава няма пари, за да ги налива в банките, а и е безсмислено, понеже те основно са собственост на финансови институции, които вече са смукнали порядъчни порции държавна помощ, включително и български пари. Но има всички лостове да помогне на бизнеса и на хората, като натисне банките да хармонизират политиката си с европейската. А също така да поразхлаби малко данъчната примка – например още с началото на кризата във Великобритания данък добавена стойност беше свален с 3,5 процента.
Има и друго, което трябва и може да се направи веднага, но нека, както им казва Бойко Борисов, министрите с очилцата да кажат.
Но ако я карат както досега, обирите от понеделник ще са само началото.

Сериалът продължава: Обраха кметството и банка в Свети Влас
Неизвестни са обрали кметството в Свети Влас и офис на клон на Централна корпоративна банка, намиращ се в същата сграда, съобщиха от полицията в Бургас. Съобщението за инцидента е получено около 5.30 часа в Районното управление на МВР - Несебър. За да проникнат в банковия офис, крадците са разбили входна врата на кметството, като преди това са блокирани всички алармени системи и камери за видеонаблюдение. От банковия офис е отнета метална каса със сумата от 41 671 лева, 2110 евро, 541 американски долара и 160 британски лири.
След разбиване на входните врати на помещения, намиращи се на втория и трети етаж в сградата на кметството, е проникнато в стая, ползвана от ГРАО. В нея е взломена метална каса и е отнета сумата от 500 лева. От други два кабинета, ползвани от служители на “Местни данъци и такси” и отдел “Счетоводство”, са откраднати общо 3000 лева и 500 евро.
Снощи в столицата неизвестни лица ограбиха оборота на столичните магазини “Фантастико”. Извършителите влезли в офисите, които се намират в магазин “Фантастико” в Студентския град. Там бил събран оборотът на 25-те магазина в София от събота и неделя. По неофициални данни става дума за близо два милиона лева.

Пощите: Няма да има проблем с изплащането на коледните надбавки за пенсионерите
Няма да има проблем с изплащането на коледните надбавки за пенсионерите. Това увери главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Милен Керемедчиев. Той подчерта, че когато и да започне изплащането, преди или след Нова година, ще бъде създадена необходимата организация. Пред БНР Керемедчиев заяви, че пощенските станции и служителите ще бъдат натоварени. "Коледните надбавки, доколкото разбрах от изявлението вчера на министър-председателя, ще започне изплащането им след Нова година.
Готови сме и във всяко едно време, когато ни се подаде, и преди Нова година, и след Нова година, да ги доставим. Няма да имаме проблеми, няма да има забавяния – за това мога да успокоя нуждаещите се пенсионери”, допълни той.
Вчера премиерът Борисов заяви, че един милион и сто хиляди пенсионери ще имат добавка от 25 лв. за Коледа. Допълнителните пари ще получат възрастните хора с пенсии до 200 лв. Борисов уточни, че парите ще бъдат раздадени за сметка на служителите във всички министерства, които тази година ще бъдат лишени от коледни бонуси.

Преговорите в Копенхаген са заплашени от провал
Развиващите се страни обявиха, че се оттеглят от работните комисии, които трябва да изработят финалното споразумение на конференцията на ООН за климата в Копенхаген. Основната причина е искането им богатите държави да намалят емисиите си вредни газове с повече проценти от предварително обявените. Те настояват и за ясни ангажименти и по-сериозно финансиране на бедните страни по пътя им към зелена икономика.
Докато тези искания не бъдат изпълнени преговори няма да има, заявиха представители на по-бедните и развиващите се държави. Ходът е неочакван, въпреки че още от началото на форума в Дания, който събра представители на 192 страни, стана ясно, че постигането на споразумение е много малко вероятно. Замразяването на преговорите идва и малко преди в Копенхаген да пристигнат над 100 държавни и правителствени ръководители, сред които и американският президент Барак Обама.
Европейските страни и САЩ са обвинявани, че се опитват да намалят емисиите си въглероден двуокис с по-малко от задължителните, според учените, между 25 и 40 % от нивата през 1990 г. Бяха необходими повече от четири часа, за да се върнат африканските държави, Китай и Индия на масата на преговорите. Това се е случило след уверенията на датския министър на климата и енергетиката Кони Хегедор, че на исканията им ще бъде обърнато по-голямо внимание, особено на желанието им за удължаване на действието на Протокола от Киото, който изтича през 2012 г. Протоколът дава доста по-голяма свобода на действие именно на по-бедните страни в сравнение с по-богатите и опитите за промяна се посрещат на нож от по-малко развитите държави.

Милиардерът Себастиан Пинера печели президентските избори в Чили
Себастиан Пинера – десният кандидат за президент на Чили, печели изборите, сочат официалните резултати от частичното преброяване на гласовете. Милиардерът обаче не успя да прехвърли 50-процентната граница и през януари ще му се наложи да се яви на балотаж срещу основния си опонент - бившия чилийски президент Едуардо Фрей. Пинера - бизнесмен, завършил Харвардския университет - печели близо 45 процента от подадените гласове, срещу 32 на сто за кандидата на лявоцентристката коалиция.
Според проучванията на общественото мнение милиардерът ще спечели втория тур на изборите и ще стане първият десен президент след близо 20-годишно управление на лявоцентристки правителства. Според всеобщото мнение той е фаворитът, който трябва да замени на президентския пост социалистката Мишел Бачелет. Бачелет, която е първата жена президент на Чили, се ползва с историческа популярност от близо 80 процента сред чилийците заради социалната си политика. Тя няма право по конституция да се кандидатира за втори мандат.
Себастиан Пинера, смятан за един от най-богатите хора в Чили със състояние от 1,2 милиарда долара по оценки на сп. “Форбс”, стана олицетворение на идеята за десница, която не всява страх. Той обеща в кампанията си да не посяга на социалните придобивки и да продължи политиката на макроикономическа стабилност. Пинера, наричан “чилийския Берлускони”, смята обаче да съживи предприемаческия дух, отслабен според него след управлението на четири левоцентристки правителства.


ПО НЮЗ.БГ

Пенсионер с над 7500 жалби срещу топлофикация Бургас

От 14 години насам бургаският пенсионер Васил Струменлиев се опитва да извива ръцете на „Топлофикация-Бургас" по всевъзможни начини, които вероятно добре разнообразяват скучното му ежедневие.
Такава позиция изразяват от дружеството по повод действията на 82-годишния мъж от Бургас, за когото стана ясно, че се е оплаквал над 7500 пъти от "Топлофикация".
От 1995 г. насам Струменлиев залива с жалби „Топлофикация - Бургас" и още много други инстанции. Същината им е, че му се начисляват неправилни суми за топлоснабдяване. По жалбите му са правени многократни проверки, но жалбите му се оказват неоснователни. На всяко негово писмо е отговаряло конкретно.
Като платец е доказано нередовен, и постоянно е в задължение към предприятието, категорични са от там.
От „Топлофикация-Бургас" допълват, че заради неплатени през годините сметки дружеството е осъждало Струменлиев като нередовен платец.
От бургаското топлофикационно дружество предоставят подробна справка за отношенията си с пенсионера.
От там са категорични, че вместо да се съобрази с изискванията, които всички изпълняват, той продължава да не плаща и да пише писма до всички възможни инстанции.
В крайна сметка „Топлофикация - Бургас" завежда съдебно дело, което печели, и от пенсията на Струменлиев започват да се отделят суми в тяхна полза. Налице е съдебно решение в полза на "Топлофикация".
Пенсионерът той започва да пише писма отново до всички инстанции, очевидно смятайки че вдигайки шум около себе си, ще реши въпроса по извън законов начин.
Според „Топлофикация - Бургас, Страменлиев просто не признава Закона и неговите представители.
Вследствие многобройните му писания, независимо от това, че Топлофикация има изпълнителен лист са направени няколко продължителни срещи с възрастния мъж, в които дружеството предлага значително да намали задължението му.
Това, което се иска от негова страна е просто да подпише споразумение, което той отново отказва да направи, а продължава да се жалва и да вдига медиен шум.
Нормативната уредба е определена от държавата. „Топлофикация Бургас" също не е съгласна с някои от разпоредбите за определяне цените на услугата топлоснабдяване, но е длъжна да се съобразява със закона, както и всички български граждани, се посочва в заключение в позицията на дружеството.

ДСБ притеснени от промените в закона за електронните съобщения
Категорично против замислените от управляващите промени в закона за електронните съобщения се обявиха от ДСБ.
Иван Иванов заяви, че е неприемливо осъществяването на непрекъсната интерфейс връзка на операторите на мобилни, телефонни и интернет услуги с органите на МВР, както предвижда законопроектът.
Такава връзка не се осъществява в никоя страна-членка на ЕС, подчерта той.
Иванов изрази съмнения, че въвеждането й в България няма да доведе до по-добри резултати в борбата с организираната престъпност.
Напротив, това би внушило опасение у всеки гражданин, че е следен, добави Иванов.
Той съобщи още, че ДСБ ще се противопостави на предложенията за снижаване на минималната санкция, при която ще се прилага проследяване, ако законът бъде приет.
Иванов поясни, че в момента проследяване се прилага в случай на тежко престъпление, което се наказва с над 5 години затвор.
А министерският съвет в законопроекта предлага това да се отнася за престъпления, санкционирани с две години лишаване от свобода, припомни той.
Иванов каза още, че ДСБ ще настоява да се има предвид закона за европейската заповед за арест.
Друг текст, с който ДСБ изразява несъгласие, е този за срока за съхраняване на данните от проследяване.
Иванов посочи, че тези данни не бива да се задържат за неопределен срок, а за конкретен срок, след който да се унищожават.
ДСБ апелира към ГЕРБ за разговори по текста на законопроекта още преди разглеждането му на първо четене в парламента, отбеляза той.
По повод проведената в събота пресконференция на ДПС и изявленията на лидера Ахмед Доган, Радан Кънев от ДСБ коментира, че заявката на Доган за оттегляне е пазарлък - подаване на ръка под масата към ГЕРБ.
Той изтъкна, разграничавайки се от Доган, че пътят на България не минава през Босфора.
Кънев разкритикува лидера на ДПС, че е обявил като приоритет влизането на Турция в ЕС и е споменал също като перспектива влизането на Русия в съюза, а за българският национален интерес според него не е казал нито дума.

Тършуването на МВР в интернет ше роди незаконен пазар на търговски тайни
Пиша отново за следенето и слухтенето в Интернет, защото Министерството на вътрешните работи проявява по този въпрос упорство, достойно за по-добри дела.
Още преди време - в края на месец март 2008 г., изказах отрицателното си мнение за електронните амбиции на МВР на обсъждането, организирано от Гражданска инициатива „Електронна граница" и Социалдемократически форум под егидата на Омбудсмана.(„Електронна граница" и Социалдемократически форум бяха сезирали Омбудсмана още седмица преди това).
В началото на ноември 2009 г., потвърдих тази своя позиция .
Поводът за несъгласието ми с натиска на МВР беше печално известната Наредба № 40 на МВР от януари 2008 г. - една безспорна проява на милиционерщина. (щеше да е добре да беше полицейщина, но не би ...).
Наредбата беше нищожна априори, защото според Конституцията следенето на гражданите трябва да бъде регламентирано със закон, а не чрез подзаконов нормативен акт.
Отделен въпрос беше, че наредбата предвиждаше да бъдат следени действията на всички граждани в Интернет, а Конституцията позволява подобни действия само по отношение на лица, за които има съмнения в престъпна дейност.
Днес вече ни пробутват „конституционно съобразни" промени в Закона за електронните съобщения. Очевидно има хора, които смятат, че за прокарването на едно безобразие е достатъчно да бъде спазена формалната страна на въпроса.
Още през месец март 2008 г., заявих от свое име и от името на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), че се създава изключително благоприятна хранителна среда за поява и бърз растеж на нерегламентиран вторичен пазар на всякаква информация и най-вече на ТЪРГОВСКИ ТАЙНИ.
Безспорно, неприятно е някой да ровичка из личния ти живот, да чете е-мейлите ти и да следи политическите ти контакти.
Но най-тежки поражения със сигурност ще бъдат нанесени на предприятията, които разработват иновационни продукти и (или работят в силно конкурентна среда).
Те имат истински търговски тайни, чието изтичане към конкуренцият може да им нанесе щети със значителен размер, който трудно може да бъде оценен.
За разлика от приватизацията в икономиката, „приватизацията" в сферата на националната сигурност е истинско бедствие и за съжаление - съвършена реалност.
Още през март 2008 г., имах пълното основание да смятам, че в условията на корупция, дълбоко проникнала на различни нива в държавната власт, обществото не може да има доверие, че информацията, която ще се събира, ще бъде използвана само за предвидените цели и няма да бъде обект на нерегламентирана търговия.
Точно тогава, в началото на 2008 г., при може би първата акция на новосъздадената Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) беше заловен висш полицейски служител, който години на ред е захранвал с информация престъпния свят.
Днес най-различни източници признават - къде открито, къде под сурдинка - че от МВР и от съответната принадлежаща към него структура за борба с организираната престъпност изтича информация, като „дебитът" й е прекалено голям.
Призивите да имаме доверие на МВР едва ли ще срещнат съчувствие, що се отнася до следенето и слухтенето в Интернет. Подобно доверие е трудно да се има, поради липсата не само на граждански, но и на междуинституционален контрол в структурите на МВР.
Пък и възможността да се завърти нерегламентирана търговия с бизнес информация, необложена с преки данъци, акцизи и социални осигуровки, е много лесно осъществима.
Изкушението е голямо, а възможността злоупотребителите да бъдат изобличени и наказани - пренебрежимо малка.
Затова, близо две години след първите сблъсъци с прословутата Наредба № 40, се налага да започнем от начало.
Интересно, дали ще се намерят народни представители от управляващата политическа формация, които да се досетят, че това, което правят един ден може да се обърне и срещу тях самите?

Разрешават подслушването и при по-леки престъпления
Парламентарната вътрешна комисия на свое извънредно заседание разгледа Закона на електронните съобщения.
Приета бе идеята на бившия вътрешен министър Михаил Миков, която той се опитваше да лансира в 40-тия парламент, но тогава тя не срещна подкрепа.
Това разгневи Йордан Бакалов от Синята коалиция.
Използването на СРС-та и разпечатки от мобилните оператори ще се разрешават за престъпления, за които се предвижда затвор от 2 и повече години. Именно за това настояваше Миков и преди.
До този момент СРС-та и разпечатки се позволяваха само за тежки престъпления.
В закона се предвижда МВР чрез интерфейс да има пряк достъп до базата данни на мобилните оператори. От нея ще се възползват ДАНС, ГДБОП, криминална полиция, охранителна полиция, Гранична полиция, Министерство на отбраната чрез отделите „Военна информация" и „Военна полиция", както и Национална разузнавателна служба.
Ако законът мине на първо четене в пленарна зала, ще се организира и среща с неправителствени организации, които имат възражения по закона. Това обясни председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов.
За това че е минала идея на Миков той се „оправда" с европейска директива, според която освен тежки престъпления - се използва и термин „сериозни престъпления", какъвто термин в българското законодателство липсва.
На запад практиката е такава, че СРС-та и разпечатки се използват и за „сериозни престъпления" - такива, за които се предвижда затвор и под 3 години.
Този спор е възникнал при превеждането на директивата, тъй като в нашия закон никъде не съществува понятието сериозни престъпления. Тогава е имало спор дали да го приемат като понятие и при нас или просто да се стъпи на базата на тежко престъпление съгласно НПК, коментира още Анастасов.
Йордан Бакалов припомни, че в предишния парламент не е подкрепил идеята: „По никакъв начин управляващите от ГЕРБ не са ме убедили да си променя собственото мнение и се надявах тук да се проведе наистина някакъв дебат", каза Бакалов и допълни, че в тази сфера има две ключови думи - контрол и доверие.
В момента в тази система и с това законодателство липсва и контролът, и доверието, подчерта още Бакалов.
По думите му много добре се знае в обществото, че СРС-тата се използват политически.
Синият депутат каза още, че се притеснява и ст въвеждането на интерфейс - нещо, което по думите му, го няма никъде. Той подчерта, че е правен опит такъв интерфейс да бъде въведен в други държави, но идеята е отпаднала заради решение на конституционните съдилища за неговата противоконституционност.
Чрез този ингрефейс МВР ще има пряк достъп до базата на мобилните оператори - нещо, срещу което депутатът възразява.
В закона е изпусната и Националната служба "Охрана" (НСО), която според депутата има основание да се ползва от разпечатките и СРС-тата.
Той се оплака и от това, че не е успял да гласува на днешното заседание на вътрешната комисия, освен това не му дали и думата за изкаже възраженията си по закона.

Македония ще бъде Северна, езикът – македонски
Вашингтон препоръчва името "Република Северна Македония" като решение на спора за името между Скопие и Атина, а използването на термина "македонски" за установяване на идентичността и езика.
Това пише в. "Елефтеротипия" в текста под заглавие "Американците подготвят капан за името на БЮРМ " (Бивша югославска република Македония (БЮРМ или FYROM от английски).
Време е да се сложи край на спора за името и да се разбере значението, което биха имали неговото решаване и присъединяването на Македония към евроатлантическите структури, заявиха високопоставени американски дипломати.
Американският план предвижда новото име "Република Северна Македония" да мине в Съвета за сигурност на ООН, който би дал и препоръка да се използва от всички държави-членки на Световната организация в двустранните отношения с Македония.
За идентичността и езика е предвидено "тихо решение", т.е. тяхното определяне като македонски да се впише в регистъра на ООН, без необходимо предварително одобрение от Гърция.
Атина фактически не може да спре това, пише още вестникът


ПО Money.bg

Африка блокриа климатичните преоговори в Копенхаген

Представителите на развиващите страни напуснаха срещата на върха по въпросите посветени на климата в рамките на конференцията на Обединените нации, която се провежда в Копенхаген, предават световните агенции, цитирани от news.bg. Информацията е съобщил високопоставен източник, пожелал да остане анонимен.
Представителите на африканската делегация не е доволна от хода на конференцията.
Причината работните групи да напуснат е, че по време на конференцията е намаляла подкрепата за изпълнение на ангажиментите по Протокола от Киото, добавят източниците.
Блоковете, представляващи бедните страни, уязвими от климатичните промени, застават твърдо за позицията, че богатите страни трябва да поемат ангажимент за намаляването на емисиите след 2012 г. съгласно Протокола от Киото.
Но ЕС и развитите страни като цяло насърчават идеята за изцяло ново споразумение, което да замести протокола.
В момента Протоколът от Киото е единственият задължителен юридически документ за предотвратяване на климатичните промени.
По-рано на срещата развиващите се страни обвиниха представителите на датското правителство, в игнориране на техните проблеми.
На пресконференция по-рано през деня, представителят на Великобритания Ед Милибанд заяви, че все още съществуват трудни за решаване проблеми за финансирането на борбата с глобалното затопляне и намаляването на парниковите емисии, за да бъде постигнато глобално споразумение за климата.
Отпускат 5.5 млн. лв. за ремонт на Бюрата по труда
Заместник-министърът на регионално развитие и благоустройството Лиляна Павлова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. (ОПРР) ще подпише Рамково споразумение и 9 броя договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с конкретен бенефициент по програмата - Агенция по заетостта. Подписите под документите се очаква да бъдат положени утре, като там е предвидено отпускането на общо 5 480 687 лв., от които 4 658 584 лв. от Европейския фонд за регионално развитие.
Одобрените проекти, ще бъдат финансирани по схемата зяа „Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна инфраструктура на бюрата по труда, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали". Те са насочени към модернизиране на дирекциите „Бюра по труда". За цела
Изпълнението на договорите цели основно подобряване на условията на обслужване, което включва ремонт, реконструкция и обновяване на сградите, в които се помещават „Бюра по труда", внедряване на мерки за енергийна ефективност, както и на инсталации и съоръжения за използването на алтернативни възобновяеми енергийни източници.
Проектите са разработени и ще се реализират с особено внимание към групите и хората в неравностойно положение и ромите.

Питат кой да отговаря за домейна на кирлица
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) обяви на интернет страницата си допитване каква организация да регистрира националния интернет адрес на кирилица. Анкетата е във връзка с предстоящото подаване на документи в Международната организация за интернет имената и адресите ICANN за получаване на домейн на родната азбука. Анкетата е достъпна на този линк: http://www.mtitc.government.bg/page.php?category=138&s=10.
Един от най-съществените въпроси е свързан с мнението на интернет потребителите дали държавата да участва в управлението на домейна на България на кирилица. При положителен отговор ще се търси и обществената нагласа за ролята на държавата.
Участниците ще се произнесат кое според тях е най-важно в управлението на домейна на кирилица: най-ниска цена за регистрация; улеснена и бърза процедура за получаване на адрес, участие на широката интернет общност в управлението, конкуренция на ниво регистратори, защита на авторските права и търговските марки; брой регистрирани имена.
От участниците се очаква да изразят мнение дали компанията, извършваща техническото обслужване на регистъра, да е българска или чуждестранна организация, тъй като в световната практика са застъпени и двата варианта. Няма единна практика и за типа организация - търговско дружество, сдружение с нестопанска цел, академична организация.
Срокът за попълване на анкетата е 31 декември 2009 година.

Цените растат за втори пореден месец
Инфлация за втори пореден месец отчете националната статистика за ноември. През единадесетия месец от годината индексът на потребителските цени е нараснал с 0.1% спрямо октомври, когато беше отчетен същия ръст от септември, показват данните на НСИ. За деветия месец на годината инфлацията бе 0.0% спрямо август.
От началото на годината инфлацията е 0.1%, след като беше 0.0% през октомври. Спрямо ноември 2008 г. НСИ отчита дефлация от 0.1% след дефлация от 0.3% измерени през октомври спрямо същия месец на 2008 г.
Водеща причина за това е ръстът в цените основните продукти и услуги. Сред тях са хранителните продукти и безалкохолни напитки с 0.3% и транспорта, където е регистриран най-силния ръст - 1.1%. При течните горива се забелязва силен скок в цена на дизела - 2.5%, която изпреварва тази на бензините А95 и А95, които са се увеличили със 2.1% и 1.7%.
При нехранителните стоки през ноември спрямо октомври личи още поскъпването на книгите - с 1.1% и обувките с 0.3%
Силно намаление на месчена база при хранителните продукти има на птичето месо - с 4%, свинско месо с 1.4%. Хлябът е поевтинял с 1%. При нехранителните стоки се забелязва спад в цените на бялата техника, където намалението в цените е 1.2% за хладилници и фризери и с 0.8%, перални и съдомиялни машини с 1.5%.
През месеца, в който бе обявена национална грипна епидемия ценните на лекарствата и другите фармацевтични продукти нараснаха 0.5%, наред с тези на на лекарските и стоматологичните услуги - съответно с 0.1% и 0.2%.
Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който е сред основните критерии за влизане на България в еврозоната за ноември спрямо октомври е 0.2%. Инфлацията от началото на годината (ноември 2009 г. спрямо декември 2008 г.) е 1.3%, а годишната инфлация за ноември 2009 г. спрямо ноември 2008 г. е 0.9%
Една трета остават на 0 преди заплата
Около 16% от мъжете и жените не разполагат със спестени пари в края на месеца. Много рядко успяват да спестят 18% от мъжете и 23% от жените. Така без особени средства по картовата наличност преди заплата отстават 34% от мъжете и 39% от жените. Това показва проучване на MasterCard - MasterIndex България, съобщиха от компанията.
От друга страна, повече мъже, отколкото жени - съответно 21% и 16%, имат спестявания в края на месеца, но и двата пола понякога взимат паричен заем.
Според анкетата, която се провежда за първи път у нас най-важната причина българските жени да изберат дадена карта, е техният работодател - 51% в сравнение с 42% от мъжете.
Други причини за избор на специфична разплащателна карта са имиджът на банката-издател, удобството, което предлагат разплащателните карти, и личните препоръки, които са еднакво важни и за двата пола.
Българката иска да има карта със специални намаления за дрехи, а българинът - в цветовете на любимия му спортен клуб.
А за какво биха похарчили 20,000 евро мъжете и жените, ако разполагат с тази сума? Жените (27%) биха я похарчили за ваканцията-мечта и едва 10% от мъжете биха направили това. От друга страна, мъжете биха инвестирали тази сума в собствен бизнес (13%) или в нова кола (8%) много повече от жените(съответно 7% и 4% за двете дейности). Но и двата пола биха инвестирали парите в ремонт на дома (14% от мъжете и 18% от жените), за закупуването на ново жилище (13% от мъжете и 15% от жените) или за изплащане на заеми (5%). Учудващо по-малко жени (9%), отколкото мъже (17%) не са мислили за какво биха похарчили допълнителни 20,000 евро.
Проучването MasterIndex България е проведено по поръчка на MasterCard Europe през август и септември 2009 година сред национално представителна извадка от 1000 активни картодържатели. Анкетираните са представители на градското население на възраст между 18 и 64 години.

Блогъри алармират за опасност от тотален полицейски контрол
Представители на партията на Зелените и на неправителствени организации ще анонсират инициативата си срещу приетите на първо четене промени в Закона за електронните съобщения, които дават възможност на МВР за много по-интензивно и всеобхватно следене на трафичните данни от интернет и телефонните разговори на българските граждани.
Това обяви пред PRO.BG блогърът Асен Генов, който е противник на промените. Под надслов "Обади се на депутат - спри тоталното подслушване!" инициаторите ще предложат на гражданите да поискат от депутатите в своите избирателни райони да обявят телефони за контакти и да бъдат достъпни.
„Става дума за една идея, която ако бъде приета, ще позволи на всеки от нас да му бъде направен профил с цялата му активност в интернет и телефонните му разговори", обясни Генов по повод промените в ЗЕС. „Може да се случи много страшна полицейска картина", прогнозира блогърът.
Според него основната опасност, която се крие в приетите на първо четене промени е евентуалното посегателство срещу личната неприкосновеност. Асен Генов изтъкна, че такава практика на следене няма никъде в Европа.

Според него ако се пристъпи към по-интензивно следене на трафичните данни на гражданите и на телефонните им разговори, първо трябва да се възстанови доверието на обществото в МВР и в съдебната система, както и да има стриктни правила за контрол какво се случва с тази информация.

Бай Ганьо и климатичните промени
ЕС ще отдели за три години 7.2 милиарда евро във фонд за подпомагане на най-бедните страни в борбата срещу климатичните промени. Българският принос във фонда ще е най-малък по 20 хил. евро. на година.
Анализ на Ясен Бояджиев от Deutsche Welle
Като прочетох новината, най-напред си помислих, че има грешка, че е изпусната някоя и друга нула. В интернет-форумите видях, че и други са си помислили същото - все едно дали решението им харесва или не. Грешките в България обаче често се оказват верни. Заради тежката криза премиерът отначало даже мислел да не дава нищо, ама накрая надделяло желанието, макар и символично, "да сме съпричастни с целия този процес".
Съпричастност или подигравка
Много или малко са 20 хиляди евро като знак за тая съпричастност е въпрос на гледна точка. За личния бюджет на много българи сумата е направо космическа. Та се питам: защо 20, а не 2 хиляди? Или 200?
Обратно, за претендираща за уважение цяла държава-членка на ЕС, пък дори и най-бедната, с брутен вътрешен продукт от около 35 милиарда евро и с възможност, стига да спазва правилата, да получава годишно по 2 милиарда евро помощ от същия тоя ЕС, 20 хиляди е величина, клоняща към нулата.
Тя е сравнима с годишния разход за гориво на един софийски икарус и със сигурност е по-малка от няколкодневните разходи за пребиваването на премиера и свитата му в Европа миналата седмица. Да не говорим за онези 200 хиляди лева, отпуснати щедро, въпреки кризата, за борбата със свинския грип в братска Украйна, докато грипът върлуваше и в България.
Тъй че 20-те хиляди евро са не толкова "символичен" жест на съпричастност, колкото фактически отказ от участие и откровена подигравка с "целия този процес".
Държава или паланка
Разбира се, участието в процеса не е задължително. Известно е, че съществуват сериозни съмнения в коректността на оценките за глобалното затопляне. Както и в смисъла на огромните разходи за борба срещу него. България обаче не е изказвала такива съмнения. Напротив - тя, по думите на самия премиер, е "сред водещите страни в борбата срещу климатичните промени". А пък външният министър, който впрочем като еврокомисар ще си има работа с последиците от тези промени, неотдавна с апломб цитира президента Обама - "че в борбата срещу климатичните проблеми няма малки и големи, бедни и богати държави, така че отговорността ни е обща".
С тези 20 хиляди евро България казва точно обратното - че не я засяга какво става на другия край на света. От гледна точка на климата обаче е все едно дали дими в Африка или в Перник. Тъй че това е по-скоро позиция не на държава, а на паланка.
Гордост или срам
По-неприятен от самата позиция е опитът тя да се представи като надхитряне на останалите. Заел героичната поза на защитник на националните интереси, българският премиер разказа как в замяна на подкрепа за климатичния фонд поискал от европейските лидери гаранции, че ще ни пуснат еврофондовете и ще ни вкарат в еврозоната. Така ги притиснал, че, както гордо съобщи сам, заради България била поискана почивка за допълнителни консултации. Истината е обаче, че европейският климатичен фонд ще го има с или без българското участие, каквото и да е то. И че с подобен пазарлък няма как да се спечелят никакви гаранции, но пък може да бъде загубено още уважение.
Такъв пазарлък е не просто неуместен, а и вреден. Особено, когато час по час, за щяло и не щяло, самият ти тичаш да се молиш на другите да са солидарни с теб. Тъй че историята щеше да е смешна, ако не беше жалка. И е по-скоро повод за срам, отколкото за гордост.

„Кабинетът дари с 25 лв. половината пенсионери”, „Чиновници връщат 13-а заплата”, „Най-ефективният бизнес е ударен най-силно от кризата”, „Русия е готова и сама да плати за АЕЦ Белене”

„Кабинетът дари с 25 лв. половината пенсионери", информира от първата си страница „Сега"
Приблизително половината пенсионери в България - 1.1 млн. души, ще вземат по 25 лева коледни добавки към пенсиите си, но това ще се случи след Нова година. Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков и заместникът му Владислав Горанов пресмятаха два дни откъде да вземат пари и на кого да ги дадат.
Добавката ще получат само възрастните хора с най-ниски пенсии - до 200 лв. Тя ще бъде изплатена в първия работен ден на 2010 г. - 4 януари.
Парите идват от непохарчените средства за работни заплати по министерства и агенции. В сряда Симеон Дянков поиска колегите му да отчетат до края на седмицата колко спестени пари са приготвили за раздаване като бонуси и да ги върнат обратно в бюджета. От стенограмата на правителственото заседание личи, че останалите министри са недоволни от това и възразяват срещу уравновиловката. Освен това в някои от министерствата коледни заплати или други парични стимули вече са били раздадени. Вчера Борисов се закани, че след Нова година ще удържи от заплатите на всички чиновници получените от тях премии, защото тези пари били раздадени "без да питат". Лично той имал информация за получени премии в земеделското и строителното министерства. По информация на "Сега" коледни заплати са получени също в правосъдното министерство, а от стенограмата на заседанието става ясно, че са раздавани и във финансовото министерство, въпреки че Симеон Дянков публично заяви няколко пъти, че няма такова нещо. Земеделско министерство също отрича, че чиновниците му са получавали бонуси.
Първоначалният вариант беше добавки да получат възрастните хора с пенсии до 250 лв., но се оказало, че това са 1.470 млн. души, т.е. трябвало да се търсят пари за още около 300 000 пенсионери. Затова Борисов, Дянков и Горанов решили добавки да има само за хората с до 200 лв. пенсии. Общият брой на пенсионерите в България е към 2.3 млн.

„Чиновници връщат 13-а заплата", съобщава от първата си страница „Стандарт"
Чиновниците, получили 13-а заплата, ще я връщат. Това се закани Бойко Борисов вчера, попарвайки мераците за премии в администрацията. Две министерства - земеделското и регионалното, са си позволили да отпуснат бонуси, без да питат, разгневи се премиерът. Той разпоредил на вицепремиера Симеон Дянков раздадените пари да се удържат от януарските заплати. Думите на Борисов стреснаха министрите. Ние сме отличници в икономиите, но не сме дали и стотинка отгоре, каза пред "Стандарт" земеделският шеф Мирослав Найденов. Ведомството му спестило и върнало в хазната 8 млн. лв. Премии бяха дадени само за Деня на строителя, обясни пък строителният министър Росен Плевнелиев.
Според него премии са раздадени във финансовото, икономическото и социалното ведомство. Цяла неделя министрите се обясняваха давали ли са или не премии. В министерството на Трайчо Трайков заявиха, че миналия месец са дадени стимули със спестеното от фонд "Работна заплата". Коледни премии не са давани, отрекоха от финансовото и социалното ведомство.

„Най-ефективният бизнес е ударен най-силно от кризата", анализира от първата си страница „Дневник"
Производителността на българската икономика намалява за трето поредно тримесечие, защото кризата е засегнала най-вече продуктите с висока добавена стойност, а и в опита си да запазят персонал работодателите са съкратили по-малко хора в сравнение със свиването на дейността им. Това показа допитване на "Дневник" сред браншовите работодателски организации, след като в петък Националният статистически институт публикува предварителните данни за периода юли - септември.
През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП), произведен средно от един зает, е с 1.8% по-малко в сравнение със същите месеци на 2008 г. Според изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов спадът не означава, че икономиката е станала по-неефективна.
"Намаляването се дължи на спирането на високотехнологични мощности в редица отрасли, тъй като заради свиването на пазарите предприятията нямат поръчки", коментира той пред "Дневник". Миналата седмица от "Девня цимент" ме информираха, че спират за около 3 месеца някои от линиите си", даде пример Иванов. "Драмата на българската икономика е, че спадът засяга най-вече продуктите, които имат висока добавена стойност. Най-голямото намаляване е в промишленото производство", отбеляза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.
През септември промишленото производство е намаляло с 19.3% спрямо година по-рано, като спадът е най-драстичен в добивната и преработващата промишленост. Именно в индустрията статистиката отчита най-висока производителност на труда. През третото тримесечие на годината всеки зает в сектора е произвел средно по 4568.8 лв. брутна добавена стойност. Това прави по 11 лв. на един отработен час, което е с 1 лв. повече от работещите в сектора на услугите, където броят на заетите е два пъти по-голям. Най-слаба е продуктивността в аграрния сектор, където един зает произвежда средно по 4.4 лв. на час.
Друга причина е, че в предприятията има работници, които се водят заети, но не произвеждат, тъй като в стремежа си да ги запазят работодателите са съкратили по-малко хора от необходимото, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. "Голяма част от заетите не са натоварени в момента, не уплътняват работното си време", добави Божидар Данев. Данните на статистиката показват, че в сравнение с третото тримесечие заетите са намалели с 3.7%, а отработените часове - с 3.8 на сто. "Наличието на излишна работна ръка се забелязва и на микроравнище. Самите предприятия също отчитат по-ниска производителност, мерена като продажби на човек", отбеляза Васил Велев.

„Русия е готова и сама да плати за АЕЦ Белене", съобщава от първата си страница „Пари"
Русия е готова да финансира изцяло проекта АЕЦ Белене. Това стана ясно след срещата на българския енергиен министър Трайчо Трайков с руския му колега Сергей Шматко.
Руската Федерация наистина разглежда възможността да предостави финансиране на проекта за изграждане на АЕЦ Белене, а не на България, заяви Шматко след срещата. Москва е готова да поеме финансовата тежест на проекта през следващите 1-2 години предвид кризата, добави Шматко. Според Трайков в момента българското правителство търси начини за участие в проекта, тъй като страната ни не може да покрие изискванията за 51% участие в АЕЦ.
Започват практическите преговори между двете страни по реализацията на газопровода Южен поток, заявиха още двамата енергийни министри.

„Ексшефът на парламента летял със 130 км/ч", информира от първата си страница „Монитор"
Бившият шеф на 39-ото народно събрание Борислав Великов е хвърчал с колата си с поне 130 км/ч преди фаталната катастрофа, при която загина един човек. Това научи "Монитор" от източници сред разследващите, които проверяват причините за сблъсъка. В събота по обяд бившият шеф Борислав Великов летял с умопомрачителна скорост по пътя между столичните квартали Илиенци и Требич. Политикът пътувал за Монтана, където трябвало да гледа баскетболен мач на спонсорирания от него женски отбор на града с "Лукойл" (Бургас). Без видима причина, на прав, но хлъзгав път, лъскавото "Ауди А6" на бившия депутат от НДСВ и БНД навлязло в насрещната лента. Там се движел 42-годишният Славчо Тодоров, който управлявал "Москвич". Последвал удар, при който идващият на среща москвич станал на куп ламарина. Наложило се пожарникарите да режат останките, за да извадят тялото на убития. Ограничението на мястото на трагедията е 50 км/ч. Въпреки това Великов е карал с 80 км/ч над допустимото, научи "Монитор"от източници от КАТ. Тодоров също се е движил с превишена скорост - 80 км/ч. "Изродът, който уби татко, е карал със 160 км/ч" категоричен пред вестника бе големият син на нелепо починалия Славчо - Илиян. От Пътната полиция обаче отрекоха твърденията му. И двамата водачи са били трезви зад волана. Въпреки това бившият депутат е решил да изпревари натрупала се колона от автомобили. Още докато бил в насрещното платно, пред него се изпречило соцвозилото на Тодоров, политикът изгубил контрол над тузарското си "Ауди А6" и така се стигнало до фаталния сблъсък.

„Тошиба" иска да строи VII блок в АЕЦ „Козлодуй", информира от първата си страница „Класа"
Японската корпорация „Тошиба" има интерес към строителството на VII блок на АЕЦ „Козлодуй", съобщиха пред „Класа" източници от правителството. Представители на компанията се очакват на посещение в страната ни тази седмица. Те ще проучат възможността за изграждане на нова мощност. Дружеството е собственик на 67% от американската компания „Уестингхаус електрик", която е специализирана в изграждането на ядрени реактори. На предстоящото посещение у нас ще бъде предложено на площадката на АЕЦ „Козлодуй" да бъде построен новият блок трето поколение на американците - AP 1000. Моделът е с мощност 1000 мвт и работи с вода под налягане като сегашните V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй".
Експерти от правителството коментираха пред „Класа", че идеята да се строи американски ядрен реактор в АЕЦ „Козлодуй" ще намали зависимостта на страната ни от Русия. След като се разреши на американците да строят в АЕЦ „Козлодуй", на площадката в „Белене" ще могат да се настанят руските компании, които да завършат своя проект за реактори от трето поколение.
В момента на площадката на първа атомна се прави предпроектно проучване за целесъобразността от строителство на нов ядрен блок, каза пред „Класа" изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов. По думите му първите резултати от проучването ще бъдат готови в края на февруари 2010 г. Изследването има за цел да установи доколко е възможно да се реализира такъв проект на площадката на АЕЦ „Козлодуй", както и дали регионалният пазар има нужда от подобно съоръжение, коментира Ангелов. Проучването се извършва от самата атомна централа, без консултанти. Освен „Тошиба" и „Уестингхаус" руската „Атомстройекспорт" също има интерес да строи нов блок на площадката в „Козлодуй". Това каза преди няколко дни вицепрезидентът на компанията Генадий Тепкян. Ангелов увери, че проучването не бива да се смята за заплаха за строителството на АЕЦ „Белене".
Нов блок в АЕЦ „Козлодуй" не може да се очаква да бъде построен в скоро време, коментира и шефът на НЕК Георги Миков. Независимо че на площадката има изградена инфраструктура, там ще трябва да се направи нов проект и той да бъде одобрен и лицензиран, добави той.

„Общините масово вдигнат налозите", съобщава „Сега"
Една по една общините започнаха да готвят вдигането на местните данъци за догодина. Първи са администрациите на Благоевград, Пловдив и Шумен, които вече се възползват от възможностите, предоставени им с последните промени в Закона за местните данъци и такси. Те вече обявиха предложенията си за по-високи налози след 1 януари.
Данък сгради в Благоевград да се качи от 1.2 на 1.4 промила предлага кметът Костадин Паскалев. Според него сега действащата ставка в общината е сред най-ниските в страната. Налогът върху сделките с недвижими имоти се вдига още по-чувствително - от 1.75 на 2.20%. Паскалев твърди, че облагането на автомобилите не е променяно от три години, а натрупаната инфлация за този период е 42%. Затова кметът предлага вдигане с 20%. Такса смет в Благоевград може да се повиши от 1.1 промила на 1.3.
С около 20-25% ще скочи данъкът върху автомобилите за пловдивчани. Увеличението ще е според марката и обема на двигателя. Според готвената промяна собствениците на най-масовите коли ще получат най-малко увеличение за разлика от притежателите на луксозни возила. И пловдивската община формално се аргументира не с кризата и с празните общински каси, а с това, че налогът не е пипан през последните години. Данъкът върху сделките с имоти също ще се качи от 2 на 2.5%. Като компенсация на тези увеличения общината предлага леко понижаване на такса смет за фирмите и гражданите. Бизнесът ще плаща 5.5 вместо 6 промила, а хората - 1.2 вместо 1.3 промила.

„Балансираният бюджет заобиколи дори закона за ценните книжа", информира „Пари"
Държавата като акционер в Булгартабак с 87% участие направи и невъзможното, за да прибере набелязаните от нея пари под формата на дивиденти. В петък се проведе извънредно общо събрание на акционерите на холдинга. То беше свикано в резултат на постановление, издадено от Министерски съвет на 14 октомври 2009 г. за събирането на допълнителни средства от шест дружества с държавно участие. Решението е част от мерките за компенсиране на неизпълнението на приходите и за постигане на балансиран бюджет. Държавата дори е поставила условие - иска парите да бъдат преведени по сметките на републиканския бюджет най-късно до 15 декември 2009 г.
Булгартабак холдинг публикува поканата за свикване на общо събрание на 6 ноември 2009 г. В нея фигурират седем точки в дневния ред. Шестата от тях предлага да се разпредели за втори път през тази година 50% от печалбата, реализирана през 2008 г. като дивидент на акционерите. Почти незабелязано на 25 ноември се публикува за втори път покана за извънредното събрание. Разликата е в допълнителната осма точка. Според нея акционерите ще гласуват за разпределяне на неразпределената печалба на Булгартабак в размер на 40 млн. лв.
На 7 декември Комисията за финансов надзор уведомява Булгартабак, че му налага принудителна административна мярка, като му забранява да гласува точка шеста от дневния ред на събранието. Мотивът за това е, че няма как да бъде разпределен дивидент за акционерите, в размер на 50% от печалбата на дружеството за 2008 г. А причината, че след отчисленията за фонд Резервен, плащането на гласувания в края на юни дивидент от 50% и изплащането на бонуси на директорите около 50 хил. лв. не достигат за изплащането на новия дивидент. На събранието обаче е гласувано по сходната по смисъл осма точка.
Според Закона за публично предлагане на ценни книжа лицата, които имат право да получат дивидент са акционерите, вписани в регистрите на Централен депозитар 14 дни след деня на общото събрание. В случая с Булгартабак това е 25 декември. Държавата обаче си иска парите до 15 декември. Това, което се случи - министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков декларира, че няма да продава притежаваните от държавата акции в тютюневата компания в 14-дневен срок след провеждането на общото събрание и КФН разреши парите да бъдат преведени до 15 декември.

„Малките фирми разчитат на държавата като трудов посредник", анализира „Дневник"
Дори и в условията на криза, която засегна сериозно мебелната и дървопреработващата индустрия, собственикът на фирма "Ясен" ЕООД от шуменското село Наум Фахредин Реджебов успява да намери достатъчно поръчки. "Имам цехове в Шумен и Нови пазар и произвеждаме дървени палети за местните фабрики", разказва предприемачът пред "Дневник".
За да намери работници, за втора поредна година той се е доверил на посредниците в местното бюро по труда. През тази година Реджебов е наел 37 безработни за 12 месеца на пълен работен ден. Възнагражденията им се плащат от министерството на труда по програма за субсидирана заетост. "Държавата им дава заплатите, а аз трябваше да осигуря на работниците работно облекло и предпазни средства", казва предприемачът.
Според него, въпреки че получават минималната заплата от 240 лв., хората му са доволни, тъй като иначе ще стоят без работа. Безработните нямали опит в дървопреработването, но усвоили работата с помощта на по-квалифицираните кадри във фирмата. Собственикът й твърди, че ще остави най-добрите от тях и след края на държавната програма.
Опитът на Реджебов показва как с помощта на държавата предприятия от малки населени места успяват да оцелеят и едновременно с това да осигурят заетост в региони, в които безработицата е по-висока от средната за страната.
Управителят на фирмата за дърводобив "Жерговец" ООД Виолета Енева също се е възползвала от услугите на бюрата по труда. Тя е наела 33 безработни по програма "Възобновяване и опазване на българската гора". 70-80% от хората са от бюрата по труда, като почти всички са роми, казва тя. "Успяваме да ги накараме да работят с добро заплащане и много хъс. Няма друг начин да изкараш хората да работят целогодишно при тежките условия в Балкана", разказва Енева.
"Понякога от министерството на труда не могат да разберат, че това не са метлите, които използват общините, и ни изпращат неподготвени хора", добави тя. През тази година служителите й са залесявали унищожените участъци от Стара планина от горските пожари през 2000 г. "В пиковите моменти хората си докарват по 750-800 лв. на месец. Държавата дава около 200 лв. от заплатите им, но още не сме получили парите за октомври, оплака се тя. От министерството на труда гарантираха, че работодателите ще получат парите съвсем скоро.

„Отказват кредит за глоба в КАТ", съобщава „Стандарт"
Ако имате дори една неплатена глоба на КАТ, няма да можете да вземете ипотечен кредит от банка. Това ще станe от началото на 2010 г., след като Агенцията за държавни вземания се влее в Националната агенция за приходи. От следващата година данъчните ще отговарят и за принудителното събиране на всички дългове към държавата, общините, както и към всички служби и органи в страната. За да се вземе ипотечен кредит, банките изискват удостоверение от НАП, че гражданинът не дължи данъци. Сега служителите на НАП проверяват данните в компютъра и ако кандидатът за банков заем съвестно си е плащал данъците, издават необходимото удостоверение.
Но от 2010 г. НАП ще събира и всички глоби в страната. Така с една проверка в компютъра ще се вижда дали човек има неплатени глоби към КАТ, дължи пари на държавата по съдебни решения или не си е платил общинска глоба за неправилно изхвърлен боклук. За да се вземе нужното удостоверение, ще трябва да са изчистени всички тези борчове.
Подобна ще бъде ситуацията и с фирмите.

"БНБ очаква 5,2% ръст на валутните резерви през 2010 година", информира „Монитор"
Валутните резерви на Българска народна банка ще отчетат умерен ръст от 5,2% през следващата година, като очакванията са той да бъде постигнат главно през втората половина на 2010 г., смятат от институцията. Това се посочва в проектобюджета на институцията, ръководена от Иван Искров, за 2010 г. Заради забавянето на световния и националния растеж банкнотите в обращение, както и средствата на банките и на правителството при БНБ ще се увеличават с по-слаби темпове от тези в предходните няколко години.
Средногодишният размер на международните валутни резерви на БНБ за следващата година се очаква да бъде около 22,5 млрд. лв. без монетарното злато. Тази прогноза отчита влиянието на световната финансова и икономическа криза върху българската икономика. Доходността от управлението им ще бъде по-ниска през следващите 12 месеца. От БНБ очакват нетните приходи от управлението на резервите да бъдат 161 млн. лв. за 2010 г. спрямо прогноза за 491,6 млн. лв. през 2009 г.
Над 5 пъти ще се свие печалбата на БНБ през следващата година, става ясно от проектобюджета. От централната банка очакват положителен финансов резултат в размер на 80,2 млн. лв. за следващата година при 456 млн. лв. печалба за 2009 г. За първите шест месеца на тази година печалбата на БНБ е 368,5 млн. лв., става ясно от отчета, който институцията внесе в Народното събрание. За същия период на 2008 г. положителният финансов резултат е бил 341,3 млн. лв.

„Който крие данъци, да лежи в затвора", казва в интервю за „Стандарт" министърът на финансите Симеон Дянков
Бюджетът за 2010 г. вече е приет. Но с това задачите пред вицепремиера Симеон Дянков не стават по-леки. Напротив. Правителството трябва усилено да работи за въвеждане на еврото, за привличане на инвеститори, за реформи в здравеопазването и образованието. Наред с всичко това Дянков си е поставил и задача България да стане екоцентър на Европа.
Г-н Дянков, при укриване на данъци сега "богаташите" плащат глоба и лихви за задълженията си. Смятате ли, че хората, които нямат никакви официални доходи, а карат "Бентли", трябва да влязат в затвора? Какви са санкциите за укриване на данъци в САЩ?
- Да. Хора, които имат пари, натрупани по явно незаконни начини, стига това да се докаже, трябва да влязат в затвора. Санкциите за укриване на данъци в САЩ са много строги и при такива случаи хората наистина влизат в затвора. Това може да стане и в България, но подчертавам - като се провери откъде са дошли тези доходи. От тази гледна точка една от промените, които направихме със закона за бюджета, е обявяването на всички заеми над 10 000 лв. Досега това не е правено и хората с "Бентли" казваха, че са взели заем от 5 - 10 - 20 хил. лв. от приятели. Така пресякохме тази схема.
Предприехте много мерки за повишаване на приходите, но държавата все още дължи пари на строителните фирми. Как задълженията ще бъдат изчистени и в какъв срок?
- Задълженията вече се изчистват. Тази сряда Министерският съвет прие да се дадат 50 млн. лв. на фирмите, към които държавата има задължение, за да изчистят те от тяхна страна дължимите данъци и осигуровки към НАП. Така решихме големия проблем на компаниите за участие в търгове. Втората мярка е, че вече се изплащат суми на строителни фирми, за които е установено, че работата е реално завършена. Оказа се, че по някои от договорите има фактури, но например път няма! Искам да съм убеден, че като плащаме, работата е свършена. В МРРБ в момента има договори на стойност 110 млн., които се изплащат от декември. По подобие на работата на министър Плевнелиев в МРРБ съм създал комисия, която да разгледа договорите в другите министерства, за да установят дали са правилно фактурирани. След това имаме възможност януари и февруари да ги разплащаме и от месец март да сме на чисто - държавата да не дължи пари на строителните фирми, а те да не дължат данъци и социални осигуровки, което ще има и своя социален ефект.
Преди дни обявихте подобряване на икономическата прогноза за 2009 г. Какво означава това за обикновените хора?
- Прогнозата се подобри от -6,3 на -4,9% спад на БВП, което означава, че над 1 млрд. повече ще се произведе в България. Това е знак, че антикризисната програма на правителството работи. За 4-5 месеца успяхме да обърнем положението от фискална гледна точка и през октомври и ноември сме на балансиран бюджет, а съм уверен, че и за декември ще е така. Това помага да се подобри прогнозата за страната и инвеститорите да са по-оптимистични. Имаме положителен резултат и в борбата със сивата икономика и контрабандата - българският честен бизнес започва да увеличава работата си. Това ще ни даде повече възможности за приходната част на бюджета, от което ще има пари и за социалните разходи.
Децата са най-голямото богатство на страната. Затова и "Стандарт" организира дискусия "Милост за децата". Вие се застъпихте да има повече пари за спорта. Част от тях ще отидат ли целево за спорта в училищата?
- Да. За мен като бивш спортист и като човек, който гледа на инвестицията в здравето като на инвестиция в бъдещето, основният мотив за отпускане на повече пари на министерството на спорта беше именно това - да има повече пари за масов спорт. Целта ни е спортът да не е само развлечение, а да е и средство за по-добро социализиране на децата и на младежта. От друга страна, това допринася за в бъдеще и за здравето на нацията. Това ще е една от основните политики на правителството и като започнем да излизаме от кризата след няколко месеца, ще има възможности за допълнителни средства за масов спорт. Те ще отиват не само в училищата, но в извънучилищни спортни бази - както за подобряване на съществуващите, така и за създаване на нови игрища, нови басейни, за да може децата да спортуват повече.
Някои проблеми с децата може да се решат, ако във всяко училище има психолог, лекар, зъболекар. От бюджета ще бъдат ли заделени пари за това?
- За психолози има пари и за 2009 г., заделени са и за 2010 г. Това е тема, която сме обсъждали със сегашния кмет Йорданка Фандъкова и сме говорили, че липсата на психолози е голям проблем за българските училища. Тогава решихме, че парите по това перо трябва да се запазят за 2009 г. и постепенно да се увеличават. Темата за лекарите и зъболекарите за мен е сравнително нова и с радост бих дал пари на министерството на образованието, за да отидат точно там, което пак опира до здравето на нацията. Колкото повече пари даваме за превенция на болестите, толкова по-добре ще бъдем занапред като нация.
Разработвате стратегия, според която България ще стане екоцентър на Европа. В кои сектори трябва да се инвестира най-много - екологично чисти плодове и зеленчуци, чиста питейна вода или запазване на биоразнообразието? Как това ще донесе доходи на България?
- Имаме прекрасна природа. Тревожно е обаче отношението ни към нея и то трябва да се промени. Нашата амбиция е България да стане екоцентър не само в региона, а и в Европа. Това означава всъщност "атака по всички фронтове" - не само плодове, зеленчуци, питейна вода, преработка на боклука, а и възобновяемите енергийни източници като цяло. Това е област, където може да се направи много. Има данни, според които само от преработката на боклук България би могла да си осигури част от необходимата й енергия. Могат да се подкрепят и много други сектори - стъкларска промишленост, хартиена и др. Идеята на стратегията, която разработваме съвместно с министър Караджова, е да кажем как България може да стане първенец в Европа и по екотемата. Вече сме първенец от гледна точка на фискалната политика за 2009 г. и както се очертава с приемането на бюджета за 2010 г., България ще има най-добрата фискална дисциплина през следващата година. Така след няколко години, като питат европейците какво мислят за България, да не я асоциират с мафия и корупция, а да мислят за нея като за екоцентъра на Европа, страната с най-добрата фискална политика и която току-що влезе в еврозоната.

„Международна оценка ще определя финансирането на университетите", казва в интервю за „Дневник" министърът на образованието Сергей Игнатов
Миналата седмица правителството прие законопроект за развитие на академичния състав. С него се отменя действието на досегашния закон за научните степени и звания, за промяната на който досега е имало над 40 проекта. В закона е заложено университетите и Българската академия на науките (БАН) сами да провеждат процедурите за професори и доценти и се закрива Висшата атестационна комисия (ВАК), която се занимаваше с тази дейност. За закона и за другите необходими промени в науката и висшето образование разговаряме с министъра на образованието Сергей Игнатов.
След решението на правителството очаквате ли да продължат критиките срещу законопроекта за академичния състав?
- Всъщност този Министерски съвет направи решителната крачка, която толкова дълго време не се състоя - Висшата атестационна комисия (ВАК) се закрива. Очевидно досега политическата обстановка не е позволявала това да се случи. Тепърва ще има негативни реакции спрямо законопроекта, включително и заради закриването на комисията. Пак ще се говорят нещата, които сме ги слушали 20 години, от типа "убиват науката". Тези, които реват, че се убива науката, са допринесли най-много в България да няма наука. Тази пасивност превърна България в страна, която е на последно място по конкурентоспособност в ЕС. Това е истината за нас като научни постижения. Специализираните научни съвети също се премахват, закриват се комисиите над тях и президиумът на ВАК. Последният се състои от 29 човека и беше назначен от Сергей Станишев една седмица преди изтичането на мандата на предишното правителство. С което той показа, че ВАК е политически орган.
Оттук започва трудната част - всички процедури се прехвърлят във висшите училища и научните организации. Тоест там, където преминава обучението на докторанта, ще се извършва и защитата. В момента при 51 акредитирани университета защитата се провежда на едно и също място с едни и същи изисквания - пълна унификация. Вече ще става пред петчленно научно жури в съответния университет, което се създава ad hoc, и с активното участие на докторанта. Това в нашата традиция го няма. Всички се опасяват, че ще стане шуробаджанашка история, но не е вярно. Журито, което ще присъжда титлите, ще се назначава от ректора или ръководството на академията. Петимата му членове ще пишат рецензии, които ще се оценяват по шестобалната система. Трима от тях ще са външни за институцията. След това ще има вътрешно обсъждане. Висшите училища ще са длъжни и да качат на сайта си и на сайта на контролната комисия към министерството оценката си.
Критикуват ви, че така ще падне нивото?
- Всички пищят, че ще падне нивото. Но то няма да падне. Националната агенция по акредитация ще решава дали съответната структура има право да обучава докторанти. В момента 29 университета си обучават докторанти, плащаме стипендии, а всъщност те не са акредитирани да правят това.
За да има прозрачност, авторефератът ще се публикува на български и на английски език. Рецензиите също. Същественото е, че ако човекът е станал доктор, той ще разбира това веднага и в технологичен срок от седмица-две ще получи дипломата си.
Голямата драма, с която се преборихме, е, че професорите и доцентите вече няма да са национални.
Убедихте ли ректорите, повечето от които бяха против университетите да раздават научни степени?
- Миналата седмица в Русе имаше съвет на ректорите, аз присъствах, след като бяха обсъдили законопроекта. Имаше много бележки, но в крайна сметка съветът като цяло го подкрепи. Предложенията, които бяха направени, бяха взети предвид. Вкарахме абсолютно изчистен законопроект и най-голямото ни постижение беше, че запазихме рамката и не позволихме нито една гилдия да нахлуе и да натежи.
Колко време ще отнеме, за да се случи реформата? - Много бързо, и ние ще помагаме през цялото време. Това ще размести пластовете. ВАК е наслоение, наследено от миналото. Ще има сътресения, но и резултати.

„Кризата наложи нови правила при дърводобива", казва в интервю за „Пари" изпълнителният директор на Кроношпан България Николай Банков
Господин Банков, Кроношпан България е първата частна компания, подписала споразумение с държавата за устойчиво и природосъобразно ползване на дървесина от българските гори. Кое ви накара да го направите и как конкретно се отразява нелегалната сеч върху дейността на дружеството?
- Не мога да кажа, че сега незаконният добив има пряко отражение върху процеса на доставка на дървесина. Но в дългосрочен план неустойчивото стопанисване на горите и нерегламентираната сеч ще се отразят - горите няма да бъдат така продуктивни и няма да има достатъчно суровина за нашето производство. Ние сме един от най-големите потребители на технологична дървесина в България. А нашата дейност е и в полза на обществото. Годишно изкупуваме над 500 000 куб. м нискокачествена и отпадаща дървесина при устойчивото управление на горите и създаваме добавена стойност.
За добива на тази дървесина годишно са отглеждани над 100 000 дка млади гори. Усвояваме и дървесината от пораженията на горските пожари - над 50 000 куб. м годишно. Оползотворяваме вторичните продукти от дървопреработвателните предприятия - стърготини и изрезки, с което участваме в подобряването на показателите на околната среда. Затова имаме интерес от ускоряване прилагането на стандартите за добри горски практики и за горска сертификация, за да подсигурим позициите си на големите платежоспособни пазари като Западна Европа. Потребителите там са готови да платят по-висока цена, но да са сигурни, че закупените от тях продукти не са ощетили околната среда и са произведени от добита в сертифицирани гори дървесина.
Нашата цел е винаги да получаваме дървесина със законен произход и сме въвели практики, които да го гарантират. Всичко това ни накара да подпишем първия по рода си рамков договор за партньорство с Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите. Така регламентираме използваната от нас дървесина за производствени нужди, като поемаме ангажимент да допускаме в бъдеще до своите производства само товари със сертифицирана дървесина, а също и да известяваме институциите при констатирани от нас нарушения. Считам, че чрез този договор ще помогнем на държавата в политиката й за възпроизводство на горите. Надяваме се колегите ни от бранша да ни последват.
Какво очаквате от правителството?
- Очакваме сериозни действия в посока устойчиво управление на горите, което е в полза и на бизнеса, и на природата. Изготвянето и приемането на нов Закон за горите може да осигури прозрачност и демократичност при управлението и ползването им. Чрез сътрудничество между земеделското министерство и агенцията по горите ще се гарантира задоволяването на нарастващите нужди от технологична дървесина. Очакваме да се създадат условия за изграждане на нова инфраструктура в горите и за възстановяване на амортизираната. Да се стимулира ускореното производство на технологична дървесина и възпроизводството на горските култури, за да задоволят те потребностите на индустрията, и да се намали натискът за ползване на естествените гори.
Необходимо е и ускоряване на прилагането на стандартите за добри горски практики и за горска сертификация, защото всичко това се отразява на нашите пазари.
Отразяват ли се вече на продажбите първите индикации в Европа за излизане от кризата?
- През последните месеци има увеличаване на потреблението, но то е традиционно за есенния сезон - обичайно това са най-активните месеци за нашия бранш. Така че все още не можем да преценим дали това е устойчиво като резултат от съживяването на икономиката, или е сезонен ефект.

„Новото правителство ще бъде оценявано по реалните резултати", казва в интервю за „Сега" посланикът на Великобритания у нас Стийв Уилиамс
Г-н посланик, заедно с посланиците на САЩ и на Ирландия вие сте подписали писмо, с което подкрепяте предлагания от министерството на правосъдието проект за изцяло нов закон за отнемане на незаконното имущество. В дипломацията няма случайни ходове, а писмото е безпрецедентно. Защо предприехте тази стъпка?
- Концепцията за конфискация на имущество, придобито чрез престъпна дейност, е установена добре и в трите държави, подписали това писмо, както и в редица други международни юрисдикции. Въпросното писмо беше предназначено да изрази подкрепа за започналия преглед на законодателството за конфискация на имущество и да окуражи приемането на норми, които са строги, справедливи и прозрачни и се стремят да премахнат финансовият стимул за престъпления. Българското правителство трябва да реши какво точно законодателство ще отговори на правните и политически потребности на България.
След като този проект придоби публичност у нас, много юристи се обявиха срещу някои от текстовете му. Според тях не е нормално да се кара човек сам да доказва законността на доходите си, да го принуждават да пази 25 години документи за всеки детайл от имуществото си, от приходите и разходите си. Те вещаят и много дела срещу България в Европейския съд по правата на човека. Какво е вашето мнение?
- Нашият опит сочи, че силно законодателство за конфискация е напълно съвместимо с демократичните ценности и международните и европейските стандарти за правата на човека. Ако имуществото е било придобито чрез престъпления, нормално е държавата да го отнеме, стига това да се направи чрез справедлив и прозрачен правен процес. В Обединеното кралство е установено, че законодателството за конфискация е много полезен инструмент в борбата с тежката и организираната престъпност, който респектира престъпността.
Какви са процедурите във Великобритания? Как вървят конфискационните процедури за престъпното имущество, за имотите, придобити по незаконен начин? Може ли например да се преследва лице, което демонстрира лукс и богатства, и то да бъде принудено да докаже как е придобило имуществото си, без да има наказателно производство срещу него?
- В Обединеното кралство се използват два правни инструмента за премахване на финансовия стимул за престъпления. Първият е конфискация на имущество - това е гражданска процедура, при която се образува процедура срещу имуществото, а не срещу лице, пред граждански съд. Тежестта на доказване е така наречената балансирана вероятност - с други думи, по-вероятно е имуществото да е било придобито чрез престъпление, отколкото да бъде доказано обратното. Вторият правен инструмент се прилага след осъдителна присъда, когато дадено лице е било осъдено (по наказателната тежест на доказване) за престъпление. В такъв случай се предполага, че имуществото, притежавано от лицето, е придобито в резултат от престъпна дейност, освен ако не се докаже обратното.
В предишни години имаше проблеми с конфискуване на имоти на българи, пребиваващи или развиващи бизнес във Великобритания. Такъв бе случаят със застреляния в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца, който имаше имот и регистрирани фирми в Лондон. Какво е развитието на този случай?
- Международните молби за правна помощ между България и Великобритания се осъществяват съгласно установена процедура, според която страната, отправяща искането, издава молба за международна помощ. В Обединеното кралство получателят на тези молби е Министерството на вътрешните работи (Хоум офис), което регистрира получаването и възлага молбите на компетентните власти в страната. Това може да бъде полицейска структура или друга правоохранителна служба в зависимост от естеството на искането. В случая със Самоковеца молбата е възложена на приходната и митническа администрация, която е изготвила цялостен отговор на искането, описано в молбата на българските власти. Случаят със Самоковеца е бил препратен и на британската служба за конфискация на незаконно придобито имущество, която запорира част от имуществото, за което се счита, че принадлежи на вдовицата на Самоковеца. Случаят беше разрешен по британското законодателство и запорът върху имуществото беше премахнат.
На какво ниво е сътрудничеството между Великобритания и България по линия на правосъдието и вътрешните работи? Има оплаквания от българското правосъдие, че се бавят съдебни поръчки - например по делото за ямболската адвокатка Надежда Георгиева, по което се чака ключов свидетел, който още се намира във Великобритания. Има ли проблеми в обратната посока - българските власти да бавят поръчки на Великобритания?
- Нивото на сътрудничество между Обединеното кралство и България в сферите на правосъдието и вътрешните работи е добро. Обединеното кралство и България се радват на тясно оперативно сътрудничество в борбата с тежката и организираната престъпност, както и на сътрудничество в сфери като пране на пари, конфискация на незаконно придобито имущество и оценка на стратегическите заплахи. Всяка година Обединеното кралство получава голям брой молби за международна правна помощ (съдебни поръчки) и ние се стремим да работим по тях колкото може по-бързо и ефективно. Аз не мога да коментирам индивидуални случаи. А що се отнася за обратното, не са ми известни случаи на молби от Обединеното кралство към България, които са били значително забавени.

„ГЕРБ покачва доверието в политиката си", казва в интервю за „Монитор" директорът на социологическа агенция СКАН Райко Иванов
Г-н Иванов, изненада ли ви разцеплението на парламентарната група на РЗС ?
- Нека най-напред да видим какви са фактите. Ето с какви факти разполагаме към момента: Парламентарната група на "Ред, законност и справедливост" се разпадна. Факт е и че заместник-председателят на Народното събрание от тази група е освободен, както са освободени заместник-председатели на парламентарни комисии от същата парламентарна група на РЗС. Това са фактите. Да се твърди, че има преструктуриране на парламентарното пространство, може само в контекста на политическите процеси, които протичат. Защото зад тези факти се крие низ от събития и случки, които са израз на протичащи политически процеси.
Какво имате предвид?
- Дали е осъществена срещата между Марио Тагарински и политическото ръководство на ГЕРБ, дали Цветан Цветанов е знаел предварително за това, че един депутат от РЗС ще напусне парламентарната група, дали в дневния ред на комисията за борба с корупцията е фигурирала точка за разглеждане на конфликт на интереси на министри от правителството на Бойко Борисов, първо, не е ясно и, второ, не е съществено според мен. Същественият процес е друг. Противоречието между политическото ръководство на "Ред, законност и справедливост" и политическото ръководство на ГЕРБ вече приема външен израз. Според мен това е процесът. В медийното и политическото пространство се търсят различни варианти, които обясняват разпадането на парламентарната група на РЗС. Но моето виждане е, че към момента случилото се с групата на Яне Янев е външен израз на противоречията, които съществуваха между политическите ръководства.
Ако ви разбирам правилно, става дума, че още в началото на този парламент Яне Янев даде подкрепа на ГЕРБ, но под условие. Така ли е?
- Още в началото при конструирането на правителството на Бойко Борисов Яне Янев декларира подкрепа на това правителство, но в никакъв случай тази подкрепа няма да е безпрекословна. Яне Янев подчерта това още в началото. Затова сега се вижда един процес на ескалиране на противоречията и противопоставянето. Те започнаха с необосновани критики към кабинета "Борисов" и ескалираха накрая с еуфорични обвинения за някаква нова несъществуваща управляваща коалиция. Освен междуличностни и политически тези противопоставяния между РЗС и ГЕРБ са и на идейна основа. ГЕРБ е член на семейството на Европейската народна партия, а РЗС се идентифицира с консерваторите. Да не забравяме, че евроконсерваторите се противопоставиха на Конституцията на ЕС, на общата данъчна политика и прочие. Така че не може да няма идейно противопоставяне. В същото време ГЕРБ реагира адекватно като партия с най-голямо обществено доверие. Нашите социологически проучвания сочат, че ГЕРБ не само задържа, но и покачва доверието в политиката, която провежда. Да не говорим, че премиерът Бойко Борисов има рейтинг, който е най-висок в държавата и такъв не е имало от години в българската политика.
Това вероятно се дължи и на първите действия на правителството?
- Разбира се. Не напразно първите стъпки на правителството се одобряват от мнозинството софиянци. Говоря за столицата, защото на фона на тези избори можем да правим съпоставими изводи. Така например 75% от столичани дават положителна оценка на работата на правителството, което говори, че хората одобряват антикорупционните действия и мерки на правителството. Този висок резултат идва и от усилията за размразяване на еврофондовете, за възвръщане на доверието към европейските партньори. Доверието към партия ГЕРБ е толкова високо и се поддържа и от един процес на преливане на гласове към формацията на Бойко Борисов. Това също не трябва да се подценява. Този процес, измерен в цифри, звучи така: има сериозно преливане на гласове от НДСВ 26%, както и от най-сериозната партия вдясно - Синята коалиция 24%. София винаги е била синя, а сега една четвърт от тези, които са гласували за Синята коалиция като формация от двете партии СДС и ДСБ, в момента декларират подкрепа за партия ГЕРБ. Това е доста феноменално, тъй като ГЕРБ е политическа сила, която дойде на власт с 40% от гласувалите в България. Сега към момента тази политическа сила се ползва със симпатиите на повече избиратели и увеличава подкрепата си дори с хора, които не са отишли на 5 юли до урните да гласуват. Към момента одобрението е между 45% и 55% за ГЕРБ. Един сам по себе си доста висок процент. Според последните ни изследвания от средата на ноември правителството, излъчено от ГЕРБ, се ползва със симпатиите на 60% от обществото.
Това са респектиращи резултати?
- Да не говорим за личния рейтинг на Бойко Борисов, който е в пъти по-висок от всички останали политици в класациите. И то не еднократно, а рейтинг, който с месеци стои толкова високо.
А какво е обяснението на този феномен?
- Обяснението е, че българският избирател търсеше една силна личност, която олицетворява неговите надежди и волята да прекъсне порочната практика в политическата ни система, която властваше досега. Имам предвид политическата корупция. Не напразно едно от обясненията за толкова високата подкрепа за правителството са енергичните действия по разкриване на злоупотребите във властта от предишното правителство. Освен това има едни силни и енергични действия към възвръщане на доверието към европейските ни партньори. Знаете, че една от надеждите е да бъдат размразени еврофондовете, особено необходими ни в периоди на кризи. Не напразно една голяма част от изследваните от нас лица декларираха този мотив като основание да подкрепят правителството.

"Не сме готови да заменим Ахмед Доган", казва в интервю за „Класа" евродепутат от ДПС и член на ЦОБ Филиз Хюсменова
Г-жо Хюсменова, на Седмата национална конференция на ДПС Ахмед Доган за пореден път заяви, че се оттегля от поста си, защото това е неизбежно. Има ли разговори в партията какъв ще е новият председател на партията и очаква ли се до следващата национална конференция да бъде подготвен такъв човек?
- Не. Аз смятам, че господин Ахмед Доган трудно може да бъде заместен. Наистина на няколко поредни форума той поставя въпроса за нов лидер, но засега няма човек, който да получи 100% доверието и уважението на всички членове и симпатизанти на ДПС. Вероятно такъв разговор ще започне, но едва ли ще бъде в скоро време, защото пак казвам, ние нито искаме, нито сме готови да сменим лидера си.
Смятам, че човекът, който евентуално би го заместил, трябва да притежава онези качества, които има и сегашният председател на движението. Той е по-различен от останалите - стратег, професионален политик, задава параметрите. На този етап в нашата партия безспорният лидер е Ахмед Доган.
Вашият лидер благодари на Всевишния и избирателите си за това, че е в опозиция и каза, че ДПС „иначе би била свършена". Какво точно имаше предвид?
- Доста време ще се коментира докладът и ще вникваме в същността и философията му. Той беше изключително аналитичен и задълбочен, даде много ясна оценка за отминалия период, в който ДПС беше в управлението и после премина в опозиция. Беше натоварен с очакванията на всички членове на ДПС, към него има и обясним обществен интерес. Г-н Доган визира, че докато сме били в управлението, сме допускали грешки. Властта понякога опиянява и тогава трябва време да се изтрезнее. Лично аз смятам, че една партия се изпитва в опозиция и че в този период ДПС ще трябва плътно да стои при избирателите си, без да забравя техните интереси.
ДПС трябва да се върне към онези изконни либерални свои фундаменти и към своята идентичност като партия, която защитава основните човешки права и свободи. Това много ясно се разбра от залата и мисля, че оттук нататък ДПС ще работи сериозно в тази посока. Ще продължим да потвърждаваме пред тези 617 000 избиратели, които гласуваха за нас, че ДПС ще воюва за тяхното доверие и оттук нататък.
Направи впечатление, че в Централния съвет влязоха много кметове. Означава ли това, че ДПС ще работи плътно с тях до следващите местни избори през 2011 г.?
- ДПС действително ще стои много близо до своите кметове, защото местната власт е тази, която е непосредствено до гражданите и те имат големи очаквания от нея. Тя трябва да намери своето място в процесите, които ще се развиват оттук нататък. Местната изпълнителна и законодателна власт все още не изгражда пълноценни партньорства с неправителствените организации, с организации и институции на европейско ниво.
Настоящото правителство демонстративно загърбва една от целите на ЕС - сближаването на регионите. Съюзът работи да няма разлика между различните населени места по отношение на инфраструктура и другите условия на живот. У нас няма еднакво отношение и не се прилагат равнопоставено критериите към малките селища.
С опита си, евродепутатите от листата на ДПС, ще се опитаме да бъдем полезни при изработването на визиите на общините за следващите 10-15 години.
В момента текат проверки от страна на прокуратурата срещу бивши кметове и настоящи депутати. Как би повлияло това на изборите?
- Всеки е невинен до доказване на противното. Надяваме се, че съдебните органи ще извършват проверките, подхождайки професионално към тях. Надяваме се да не се оказва натиск върху тях, за да работят експертно и компетентно.
Ако има нарушения, няма да има политически чадър над никого. Но ми се иска да задам въпрос: ако все пак няма такива, дали със същия апломб ще бъдат представени резултатите от проверката, както бе поискан имунитетът на тези депутати. И дали някой ще се извини, ако се окаже, че те не са извършили нарушение? Много е важно, когато се отправят обвинения, зад тях да стоят конкретни аргументи и доказателства.
Сигурна съм, че партията е в много добра кондиция, добре организирана е и ще покажем респектиращи резултати на предстоящите избори за местната власт.

British Airways стачкува по Коледа и Нова година
Стотици хиляди пътници на British Airways може да останат на земята по време на коледно-новогодишните празници, тъй като за дванадесет дневен период започващ от 22 декември се планира мащабна стачка на персонала.
Синдикат Unite съобщи, че служители на британската авиокомпания са одобрили със съкрушително мнозинство от 92.49% обявяването на стачка като протест срещу закриването на работни места в компанията, предаде цитирана от БГНЕС.
Профсъюзът заяви, че по този начин пилотите ще протестират срещу закриването на 1700 работни места сред въздушните служители, замразяването на заплатите за две години и установяването на "система на две скорости" чрез наемането на нови служители при по-лоши условия. Според британските медии това ще бъде първата стачка сред въздушните служители на BA от 1997 г. насам. Агенцията отбелязва, че това все още е предупреждение от страна на синдикалистите.

Няма коментари: