четвъртък, 10 декември 2009 г.

ТЪЖНИ БЪЛГАРСКИ ИЗВЕСТИЯ - ПРЕДКОЛЕДНО! ОТИВА СИ ЕДНА ГАДНА ГОДИНА И СЛАВА БОГУ!

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

На първо четене: Разрешават митинги и през нощта
(Е, тия от БСП както винаги си се оливат!!! Да спрягаш националната сигурност с провеждането на митинги, си е направо груб и грозен гьонсуратлик! А демократичните им практики си ги знаем – например узаконен грабеж и еничерски рекет над населението ни перманентно, вече повече от столетие, чрез внедряването и провеждането на погрешни и заблуждаващи алюзии ...! А горкият Пирински с тенорно, заекващо гласченце, стига до откровението, че се провежда антиконституционна атака срещу институциите, чрз допускането на митинги пред НЕНУЖНИЯ НИ ПАРЛАМЕНТ! ХА-ХА-ХА! Пазят си хляба, тези интересчии, да им се не види! б.м.)
Митинги да могат да се провеждат и съвсем близо до Народното събрание, както и през тъмната част от денонощието. Това предвиждат приетите на първо четене промени в закона за събранията, митингите и манифестациите. Кметът трябва да знае поне 120 часа по-рано кога и къде ще има митинг или шествие. Част от промените в закона, които парламентът одобри на първо четене, се отнасят до провеждането на масови събития и през тъмната част от денонощието и до отпадането на забраната за провеждане на митинги в обозначената зона около Народното събрание.

Предложенията бяха внесени от Яне Янев, който каза: За нас е необяснимо защо НС трябва да има специална зона за сигурност и защо народните представители са нещо повече, да речем от министрите, където няма такава зона за сигурност.
Според Коалиция за България отпадането на ограничението за провеждане на митинги в непосредствена близост до сградата на Парламента противоречи на националната сигурност. “Това няма абсолютно нищо общо с никакви демократични практики и говори за склонност в част от обществото вместо демократичен протест, да се допуска абсолютна антиконституционна атака срещу институциите”, заяви Георги Пирински.

Стефан Данаилов: Имам по-висок чин от Лъчезар Иванов, няма да му докладвам кога влизам и излизам
Бившият министър на културата и сегашен депутат от БСП Стефан Данаилов се скара на заместник-председателя на Народното събрание Лъчезар Иванов заради съобщението, че с неговата карта е извършена регистрация, без той да е в залата. Данаилов съобщи, че в 8.55 часа е влязъл в парламента, регистрирал се е, отишъл е да изпие едно кафе и си е чул името от пленарната зала. „Първо, съм много по-стар от вас. После имам по-висок военен чин. И няма да ви докладвам кога влизам в залата”, заяви познатият като майор Деянов от сериала "На всеки километър" артист. (Ами като се вкара театъра в живота ни, тъй ще бъде и в пленарната зала! Майор Деянов непрекъснато си се кефи от ролята си във времето, още откакто я е изиграл, и за да не я забравя – ежедневно си я ... изиграва, припомня един вид. Но за случая направо си я (ролята) е преиграл – просто никой не го моли да “докладва”, а да ЗАЛИЧИ порочното поведение “влизайки на работното си място, първо да се отива да се пие кафе!!!” – това се нарича тузарски, шефски манталитет, а в Парламента той (Ст.Данаилов)е ОБИКНОВЕН РАБОТНИК НА НАРОДА СИ, поради което е редно, да се извини, и ДА НЕ МАСКАРИ повече БЪЛГАРСКИЯ МАНТАЛИТЕТ, защото такива като него го опорочиха до неузнаваемост до днес, пък после българинът бил “такъв-онакъв ...” и т.н . б.м.).
В отговор на Лъчезар Иванов депутатът Димчо Михалевски също му се скара и го посъветва да престане да брои опозицията.
Депутатите от “Ред, законност, справедливост” също скочиха срещу Лъчезар Иванов и го обвиниха в грубо нарушаване на правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Атанас Семов заяви, че по чл. 13 от правилника зам.-председател на НС се отстранява от длъжност с гласуване в пленарната зала, а не със съобщаване. Грубо нарушение според него е направено и по чл. 22 с отстраняването на председател и зам.-председател на парламентарна комисия. Тези депутати имат право на дума, а на Димитър Чукарски не бе дадена такава, обясни Семов. Според него е нарушен и чл. 35 от правилника, с който НС избира и освобождава представителите в постоянните делегации с гласуване, а не със съобщаване.
В отговор Лъчезар Иванов прочете част от правилника, в който се казва, че при преустановяване на съществуването на парламентарна група заместник-председател на НС и председатели и заместник-председатели на комисии и делегати в постоянни комисии се освобождават.

Янев контраатакува, 14 министри с нередовни декларации за конфликт на интереси ( С назначаването на Д.Гяуров нещата за Синята коалиция започват да си идват както се казва на място – тези народни изменници, всички знаем как излъгаха по време на властването си народът ни, какви беди докараха на икономиката ни и т.н. с бавна, настъпателна “синя вълничка” – нещо като плисък на вълна по плажа на морето, пак започват да превземат властта! До къде ли ще стигнат – май тежка събитийна зима ни чака, хора? Б.м.)
Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров е отменил днешното заседание на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, тъй като е трябвало да бъдат разгледани декларациите за конфликт на интереси на 14 министри, съобщи председателят на РЗС Яне Янев на брифинг в парламента, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според Янев тези 14 министри са „нарушили грубо българското законодателство”. Той обаче не пожела да каже дали декларацията на премиера Бойко Борисов също е трябвало да бъде разгледана и каза, че това ще стане ясно утре на нарочно свикана пресконференция.
Димо Гяуров, който наследи председателския пост от Янев след разпадането на парламентарната група на РЗС, не отрече информацията.
Действително има някои министри, които са закъснели с подаването на декларациите за конфликт на интереси, но там нещата най-вероятно опират до грешки в администрацията, заяви Гяуров.
Той обаче отказа да каже дали сред тези 14 министри е и министър-председателят Бойко Борисов.
„Аз не съм Яне Янев и ще коментирам, след като комисията разгледа този въпрос и излезе с решение. Самостоятелни оценки и решения от моя страна няма да се правят”, каза новият председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.

Румънски aftermath*
Тази Коледа ще бъде за румънците най-тъжната от десетилетия насам. На 7 декември приключи най-мъчителната одисея за румънския избирател в цялата демократична история на страната му. Година и половина Румъния се намираше в състояние на непрекъсната предизборна кампания. То не бяха блъсканици за места в Европейския парламент, то не бяха скандали около парламентарните избори, и през цялото това време прескъпи подготовки за президентския вот.
Николай Йотов, Букурещ
Междувременно днес стана ясно, че безработицата в страната е ударила нови рекорди през ноември – 7,5%. Броят на останалите без работа гони 700 хиляди и изгледите са за преминаване на това число през първите месеци на 2010 година.
Бюджетният дефицит наскоро надхвърли 5% от брутния вътрешен продукт (БВП), а самата икономика се сви с чудовищните 7,4% за периода януари-септември 2009: цифри, с които впрочем растеше до 2008. Простите изчисления показват, че сметките за ток, парно, газ и вода и цените по магазините тази зима ще бъдат по джоба на все по-малка част от платежоспособното население, броят на което от своя страна също продължава да намалява драматично.
Румъния навлезе в третия си месец без правителство, без бюджет за следващата година, без работещ парламент и, до известна степен, без държавен глава в президентския палат „Котрочени”. Без още едно нещо остана в страната и това са парите на Международния валутен фонд, който отказа да преговаря и дава заеми. То не, че има с кого.
Кабинетът в оставка на Емил Бок, подвизаващ се все по-рядко в правителствения дворец „Виктория”, отдавна е нелегитимен от гледна точка на конституцията. Обаче най-страшното в случая е, че министърът на вътрешните работи Василе Блага беше и суспендиран като такъв, след като назначаването му на този пост бе счетено за незаконно. По този начин всички решения и документи, подписани от Блага, могат да бъдат оспорвани като нелегитимни и в крайна сметка като нищожни.
Демократ-либералът Блага замени напусналия правителството заедно с цялата си партия социалдемократ Дан Ника малко преди президентските избори. Вътрешното министерство беше основният отговорен орган за провеждането на тези избори. От тях победител излезе покровителят на Демократично-либералната партия и досегашен държавен глава Траян Бъсеску. На по-малко от 70 стотни пред социалдемократа Мирча Джеоана. За какво говорим?
Сега социалдемократите, след като бяха принудени да излязат от управляващата коалиция, дирижирана от Бъсеску, точно преди президентския вот и го загубиха, решиха да го оспорват в Конституционния съд. Подновиха се заканите, заплахите, упреците и псувните от едните по адрес на другите и обратно.
Масивни изборни измами е имало, изборният „туризъм” е бил по-използвано средство от всякога, купуването на гласове за жълти стотинки и килограм захар – също. Доказателствата са налице и с лопата да ги ринеш, дори да оставим настрана фрапиращия факт, че нелегитимен вътрешен министър, подметка на спечелилия кандидат, ги е организирал.
Обаче кой може да си позволи още една предизборна кампания, още два президентски тура, още няколко месеца без правителство, без работещ парламент и без парите на валутния фонд? Само политическите партии. Румънският данъкоплатец - не. И това в Конституционния съд го знаят. И затова демокрацията още веднъж ще бъде заметена под скъпите килими на палатите „Котрочени” и „Виктория”.
*aftermath, от англ. “последици”, “резултат”, обикновено в пейоративен смисъл и от трагично събитие, б.а.

Преходът и преходността в политиката
Събитията, които се случват днес, по един особено парадоксален начин се явяват като гротеска на всички очаквания за историческия ход на промените, започнали преди двайсет години. Актуалната политическа картина илюстрира разминаването между първоначалната визия за един успешен преход и крайния продукт от непредвидените обрати на трансформацията. (Господин Ждребев, и “синята идея” е като “червената идея”. Дори може да се каже, че са си родни сестрички. Да, народът имаше ОЧАКВАНИЯ, но те не се случиха, защото “преход” не е имало – имаше партиен преврат, позамазване очите на народа, пръкнаха се от тогава партии от всички цветове на дъгата, налице винаги бе растяща бедност сред населението, политическите извращения и гаврата с народното търпение нямаха и нямат край, внедри се неправомерно в бита ни жесток капитализъм, свидетели сме на някакъв вид коопдемокрация – нещо средно между комунизъм и капитализъм и днес вкючително, ... и всякакви още такива щуротийки са “на държавната ни витринка”! Умишлено се трупаха през годините икономически и социални проблеми, за да бъде и днес НАРОДЪТ ни отново партийно яхнат. Преход в преходността на СДС и на държавата ни след 20 години - поне така да бяхте си кръстил статийката. Желая Ви успех в по-удачното списване! Но не заблуждавайте хората ни, ако обичате! Б.м.)
Атанас Ждребев
Формално погледнато, на 7 декември СДС отбелязва своя двайсети рожден ден. Политическата сила, на която историята отреди мисията на автентичен носител на идеите за промяната и на техен двигател, днес е принудена да играе съвършено различна роля. СДС се отрече персонално и политически от голяма част от своите бивши лидери, претърпя множество тежки вътрешни реформи, преструктурирания и разцепления, беше изправен пред предизвикателството да се бори за съхраняването, отстояването и материализацията на синята идея, но в крайна сметка не успя да удържи собствения си монопол върху първоначално формулираните политически идеи.
Естественият резултат от всичко това е свиването на членската маса и електоралното влияние, вътрешната капсулация около даден лидер и пълната изолация от изпълнителната власт. Това вътрешнопартийно статукво беше легитимирано след преизбирането на Мартин Димитров въпреки резултата от парламентарния вот и въпреки неизпълненото обещание за участие в правителството на ГЕРБ.
Загубата на влияние на СДС дойде и като резултат на един процес на структуриране на други политически алтернативи, на формации, които сякаш се стремяха да отрекат старото СДС и да се самопровъзгласят за ново.
Точно такъв беше замисълът и със създаването на НДСВ през 2001. Общоизвестни са причините, поради които царят влезе в политиката и излезе от нея. И може би има някаква странна ирония на съдбата във факта, че жълтият конгрес и изборите в СДС се провеждаха почти по едно и също време. Триумфът на жълтите дойде точно като следствие от търсенето на алтернатива на синьото управление, а идеологическият компромис доведе до последната изборна катастрофа. Рухването на мита, който представляваше синята идея, беше съпроводено от рухването на мита за царя.
Оттеглянето на Симеон Сакскобургготски от председателския пост е един символичен акт на поемане на персонална отговорност за претърпяното поражение. Но НДСВ е лидерска партия и нейното съществуване би се обезсмислило напълно, ако тя се отрече от своя създател. Сакскобургготски завинаги ще си остане лидер на НДСВ, независимо от това дали е формален или неформален, защото там няма друга алтернатива.
Лидерството в СДС е лишено от този харизматичен статут. Проблемът на СДС не е в липсата на промяна, а в множеството промени, които не постигнаха желания резултат. Постоянните процеси на обновление на ръководството и на партийния курс доведоха до обезличаването на синята идея, до отрицание на бивши лидери, на предишни политики и на стратегически линии. Преизбирането на Мартин Димитров може да се тълкува като стремеж към стабилизация и приемственост, но и като липса на алтернатива след изчерпването на толкова много други алтернативи.
И за двете формации в момента е характерно придаването на особена тежест на лидерството, като по този начин се избягва дебатът за автентичността и актуалността на отстояваните идеи. СДС и НДСВ бяха партии на промяната, съвършено различни като идеология, модел на публично политическо поведение, търсене на реализация на поставените цели. Но именно волята за промяна беше движещата сила на техния възход, а нейното неслучване ги доведе до днешното катастрофално състояние.
Политическият възход на ГЕРБ е третият пореден опит за търсене на автентична дясна алтернатива. Бойко Борисов обявява СДС за марка и обяснява колко много е научил от царя за политиката. Същевременно той отказа да се коалира със сините и, отправяйки остри критики към предишния кабинет, официално се дистанцира от НДСВ. Утвърждава се един нов стил на политическо поведение, за който е характерна по-голяма твърдост, вземат се радикални и непопулярни мерки, а разграничаването от действията на предишните елити е съществена предпоставка за високото доверие към днешното управление.
Раждането на поредната формация-заместител на СДС стана факт в съвършено различни условия. Сега патосът не е насочен към съхраняване на определени ценности и завоевания на демокрацията, не се търси тържеството на идеите, а доминира силно битовизираният стремеж към бърза и ясно забележима промяна. Но същевременно към Бойко Борисов са насочени всички онези обществени очаквания, които не бяха удовлетворени по времето на Иван Костов и на Симеон Сакскобургготски. Първоначално заложеният кредит на доверие към кабинета “Борисов” оправдава тежката социална цена на определени решения, но днешната толерантност на избирателите към новото управление едва ли ще издържи до края на мандата.
Общественото недоволство се активизира бързо при всяко драстично разминаване с първоначалните очаквания. Тази черта на електоралното поведение е особено характерна за дясно мислещите гласоподаватели. Затова за успеха на поредния десен проект не е толкова важна политическата модификация, чрез която са спечелени изборите, не е от особено значение и налагането на новия тип политическо говорене.
Краят на структурните трансформации в партийната система може да се постави само чрез решаването на натрупалите се в годините икономически и социални проблеми. В противен случай можем да останем в едно вечно състояние на преход, което постоянно да превръща управляващите партии в преходни.

Китай настоява за повече помощи за развиващите се държави за борба с промените в климата (КИТАЙ ПЪРВО ДА СИ ОЗАПТИ БУРНАТА ИКОНОМИКА, КОЯТО Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПОНАСТОЯЩЕМ В СВЕТА ЗАМЪРСИТЕЛ НА АТМОСФЕРАТА, ПЪК ПОСЛЕ ДА ИСКА ДА ГИ ПОДПОМАГАТ – типично в комунистически стил поведение! А САЩ хич да не се мъдрят като “ощипани кокони” и да вземат да спрат да изхвърлят в стратосферата космическите си отпадъци! И те са големи замърсители, мърсят и после налагат неправомерни вземания от останалите държави за вредни емисии, които те самите са създали – а бе капиталиста всичко експлоатира винаги, дори и душата на бедняка! В момента около земята се върти доста дебел слой от “бог знае” какви отпадъци, който също влияе на глобалното затопляне – просто интензивно поглъща инфрачервени лъчи от Слънцето и отдава към повърхността на Земята освен радиоактивно замърсени частици, но и по-топъл въздух, които населението ежесекундно куса. б.м.) .
Китай поиска от богатите страни да увеличат значително помощта си за по-бедните държави, за да могат те да намалят емисиите си парникови газове в достатъчна степен. Развитите страни трябва да намалят емисиите си СО2 с най-малко 40% до 2020 г., е заявил представителят на Пекин на срещата на ООН, а по-бедните – с между 14 и 18 на сто. Дуан Джиелонг допълни, че от началото на форума се създава впечатлението, че развитите страни се опитват да прехвърлят своите отговорности върху по-слабо развитите райони на света.
Предложените от ООН 10 млрд. долара ежегодна помощ за развиващите се страни в периода 2010-2012 г. изобщо не са достатъчни, стана ясно от изявлението на Джиелонг. В дългосрочен план Пекин иска всяка година развитите страни да отделят за подпомагане на не толкова развитите по между 1 или 1,5% от стойността на брутния си вътрешен продукт.
Това означава близо 300 млрд. долара годишно, което е близо 2 пъти повече от предложението на ЕС за 150 млрд. долара. Репликата на китайския представител, че развиващите се и бедните страни не могат да бъдат отговорни за натрупаните емисии вредни газове и ефекта от тях и затова не трябва да се иска те да правят съществени съкращения на тези емисии, доведе до мигновената реакция на специалния пратеник на президента Барак Обама Тод Стърн. Той беше категоричен, че САЩ не смятат Китай за развиваща се или бедна страна и че Пекин няма правото да се възползва от средствата в евентуален фонд за борба с климатичните промени. Според Тод се създава впечатлението, че Вашингтон едва ли не трябва да плаща репарации заради състоянието, в което се намира в момента природата на Земята.
Проблемите между САЩ и Китай притесняват почти всички наблюдатели на срещата в Дания. Двете държави са отговорни за близо 40% от всички емисии вредни газове и ако не успеят да изгладят противоречията помежду си, споразумение в края на форума няма да има.

Божидар Данев иска данъчни проверки и за бедните (ТОЗИ ПЪК ЩО НЕ ВЗЕМЕ ДА СЕ ГРЪМНЕ! Май “дъската му хлопа”? Какво сме му виновни, че “сивата икономика” формира трудовия пазар в България? И кои са баровците от сивата икономика? – ами номенклатурата из средата на БСП/БКП, великите гурута на т.нар. “Преход”! Да вземат първо тях си да попроверят - “червените капиталисти”, пък после нас! Че ограбиха държавата, душите ни и въздуха вече, нещастниците жалки! “Строй се и равнис!” за социалистическите креатури и тъпата им сива икономика – проверки до дупка за натрупаните им иманетата, след като са толкова наясно “със забогатяването на бедняка”! И криминалната обстановка в страната, пак те я създават – корупция, престъпност, отвличания, все техни мании и приоритети! Боже тия хора са толкова нагли, че край дори нямат – предават дяволъците си и на наследниците си и ... т.н. б.м.)
Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев поиска данъчни проверки и за т.нар. бедни. "1.6 млн. души са извън трудовия пазар. 200 000 души са на минимална работна заплата, а 500 000 души са със заплата до 400 лв. Хайде да се проверят през последните 10 години каква собственост са придобили”, каза Данев по време на кръгла маса, посветена на скритата икономика.
Ясно е, че всички с минимални работни заплати са в сивия сектор, каза още председателят на Стопанската камара.
Той посочи още, че при условията на икономическа криза сивата икономика става заразителна.
„За нас сивата икономика и криминалната обстановката в страната имат нови измерения през 2009 година. Не трябва да забравяме, че сивата икономика устройва работодатели, регистрирани сделки, данък добавена стойност, акцизи, заети и служители, тъй като те получават повече средства, администрацията, също и самонаетите. 92% от самонаетите в медицинския бранш плащат осигуровки върху минимална работна заплата”, посочи Божидар Данев.
Според него със забавянето на някои плащания държавата също генерира сив сектор, понеже фирмите, които не си получават парите за доставените стоки и услуги, нямат друг избор освен да прибягнат до укриване на приходи, за да оцелеят.

Депутатите ще обсъждат доклада за изборните нарушения (Да видим какво ще измислят по него - доклада? Конституцията отдавна депутатите и политиците не я “бръснат за слива” – те просто са забравили, че такава има, поради което и толкова некачествени са законите ни – писани наколяно и от чиновници дори! Все пак интересно е какво ще сътворят поредните политически лицемери! б.м.)
Парламентът ще продължи с дискусията по доклада и проекторешението, предложено от временната анкетна комисия за изборните нарушения на 5 юли. Допуснато скандално ограничаване на конституционните права на огромна част от българските граждани е един от изводите на парламентарната комисия, която проверяваше дали вотът е опорочен.
Проверката е разкрила очевидни пропуски при приемане и предаване на изборната документация до приемането й в ЦИК. В 64,4% от случаите на нарушения, докладвани от наблюдателите, не може да се определи в полза на коя политическа сила то е извършено, е сред изводите на комисията. Така голяма част от нарушенията са непреднамерени и се дължат на административната некомпетентност на СИК или на пренебрегване на законовите процедури с цел да се съкрати времето на гласуване на един избирател и обработката на резултатите. Депутатите са установили, че са извършени нарушения в полза на почти всички политически партии. Сред констатациите са и райониране на нарушенията. Сигналите за ДПС са съсредоточени в Североизточна и в Южна Централна България и са свързани с различни форми на контролиран вот. За Коалиция за България сигнали има най-много в Югозападния и Северозападния район и те се изразавят предимно в агитация в изборния ден.
В дневния ред на заседанието на Народното събрание e и първото четене на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Започва заседанието на Европейския съвет
Днес започва заседанието на Европейския съвет в Брюксел, на което ще бъде обсъдена позицията на Европейския съюз на конференцията по климатичните промени в Копенхаген. България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов. В програмата на г-н Борисов е предвидена среща с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек.
В делегацията на българския правителствен ръководител е и министърът на външните работи Румяна Желева.
Европейският съвет съвпада с усилените преговори, водени на конференцията на ООН за климатичните промени в Копенхаген и се свиква точно 10 дни след влизането в сила на Лисабонския договор, замислен да подобри функционирането на съюза.
Европейският съюз силно желае гласът му да бъде чут на преговорите в Копенхаген и уверява, че най-добрият начин за това е да се окаже финансова помощ на развиващите се страни, ако те се присъединят към обвързващо споразумение.
Освен дискусиите по климата лидерите на ЕС ще обсъдят поредица от проекти за функционирането на блока през следващото десетилетие, посочва ДПА. Според проекта за декларация 27-те трябва да започнат дебати за реформа на бюджета на ЕС и европейската икономика в периода до 2020 година. Подробно обсъждане на този въпрос е предвидено за март. Документът ги призовава също да одобрят нова система за финансов надзор и петгодишен план за реформа на съдебната система.

Разкриха измама с права за вредни газови емисии за 5 милиарда евро
Сделките с права за емисии на въглероден диоксид в ЕС са станали обект на измама с ДДС, оценявана на 5 милиарда евро от средата на 2008 година, обяви днес европейската полицейска служба Европол, цитирана от Франс прес. "Европейската система за обмяна на квоти за парникови емисии е станала жертва на измамни продавачи през последните 18 месеца, а това е довело до загубата на 5 милиарда евро за данъчните приходи на редица страни" - се допълва в комюникето на Европол.
“Предполага се, че в някои страни тези измами са достигнали до 90 на сто от всички изтъргувани обеми”, се допълва в комюникето. Говорителят на Европол Сьорен Педерсен не пожела да посочи които точно са тези държави, уточнява АФП. От дадена европейска страна, където те са се установили, измамниците купуват в друга квоти за емисии, за които не са платили ДДС. След това квотите биват препродадени на компании в първата страна, но този път с ДДС.
Продавачите прибират ДДС, вместо той да влезе в хазната. Във Великобритания са арестувани 9 души по случая, като измамата е била разкрита през август в страната. За да се бори срещу този вид измама, Европейската комисия предложи през септември на европейските страни да освободят от ДДС сделките с емисии на въглероден диоксид, както вече направиха Франция и Холандия, най-вече след разкриването на измамата. “След тази мярка обемите на изтъргуваните емисии скочиха с до 90 на сто в тези страни” - подчертава Европол в комюникето си. Пазарът на права за замърсяване бе създаден през 2005 година в ЕС, за да бъдат намалени емисии на газове с парников ефект, припомня АФП.

Фалшиви лекарства заливат Европа
Продажбата на фалшиви медикаменти в ЕС надвишава и най-лошите опасения на Европейската комисия. Това заяви еврокомисарят по въпросите на индустрията Гюнтер Ферхойген пред германския вестник „Ди Велт”. Само през последните два месеца в ЕС са заловени 34 милиона таблетки фалшиви медикаменти, сред които антибиотици, лекарства за болни от рак и виагра.
Ферхойген заяви, че Европейската комисия е изключително обезпокоена от ситуацията и очаква ЕС да предприеме решителни мерки, за да се справи с проблема.
В доклад на ЕС през месец юли се посочва, че повечето от фалшивите медикаменти, заловени през 2008 година, са произведени в Индия.
„Всяко фалшиво лекарство е изключително опасно. Дори и да няма опасни съставки, медикаментът може да причини смъртта на хора, които си мислят, че приемат истинско лекарство за своето заболяване”, посочи еврокомисарят.

Никола Саркози и Гордън Браун призоваха за специален данък върху бонусите на банкерите
Френският президент Никола Саркози и британският премиер Гордън Браун призоваха за извънреден данък върху бонусите на банкерите. Общата позиция на двамата е публикувана на страниците на едно от най-авторитетните издания за икономика и финанси – "Уолстрийт Джърнъл". Според тях не е редно финансовите институции да си раздават допълнителни средства, защото евентуалните им печалби се дължат в голяма степен на бързата и сериозна като обем държавна помощ за сектора през последните години.
Саркози и Браун предлагат общи и добре координирани действия на глобално ниво и по-специално в страните от Г-20, за да се избегне отново появата на дисбаланс, подобен на този, който в крайна сметка доведе до кризата от последните две години.
Тези действия обаче не бива по никакъв начин да пречат на усилията за възстановяването на световната икономика, допълват държавниците. Изявлението идва няколко часа след като в сряда британското правителство обяви, че ще наложи своеобразен данък, но не на самите банкери, а на банките, които изплащат бонуси над 25 хил. паунда. В държавната хазна трябва да влязат 50% от всички изплатени от финансовите структури суми над определената минимална сума.
Общото изявление на Никола Саркози и Гордън Браун идва малко след конфузната ситуация, когато френският президент заяви, че предложението Мишел Барние да бъде еврокомисар по финансовите въпроси, който ще надзирава и банковия сектор, е победа за Франция и загуба за подкрепящата свободния пазар Великобритания. В Лондонското Сити веднага обявиха, че кандидатурата на Барние може да означава нови и по-строги правила, които да усложнят работата на банките и финансовите институции.

Първите птици са изгубили зъбите си, за да летят по-добре?
Кампанийната диета за отслабване не е била препоръчителна за периода Креда, така че тогавашните предшественици на съвременните птици е трябвало да вземат по-сериозни в еволюционен план мерки, за да решат проблема с теглото, което е враг на добрите летателни свойства. По тази причина те постепенно са изгубили зъбите си. Археоптериксът на 150 милиона години, който е все още най-старата позната птица, има впечатляващ набор от зъби, но "само" преди 20 милиона години някои видове вече нямат никакви, съобщава статия в "Ню сайънтист".
Екип от китайски учени, които изследваха горната тема, смята, че вече знае защо е станало така. Откриването на Zhongjianornis yangi, вид напълно беззъба птица отпреди 22 милиона години, доказа, че тя принадлежи към един от онези 4 рода птици, които независимо едни от други са изгубили зъбите си, а това е сигурен белег, че не става дума за еволюционна случайност. Групата на Zhongjianornis yangi е най-примитивната от всички и се очаква именно оттам да дойде разкритието за причината, поради която птиците губят зъбите си.
Експертите направили сравнителни оценки на телесната структура на голям брой праисторически птици и открили, че при най-древните тези, които имали зъби, са били по-добре приспособени към летенето. Така възникна хипотезата, че естественият подбор е оказал натиск върху по-слабите летци да компенсират недостатъка си, като се освободят от зъбите в курса на еволюционно намаляване на излишъците в телесното тегло. Според тях олекването на главата е от особена важност, защото тя стои силно изнесена от центъра на тежестта.
Някои специалисти са скептични към тази теория, но подчертаха, че тя “не е по-лоша от останалите”. Беше изразено мнение, че загубата на зъбите не поражда съществени разлики при баланса във въздуха.


ПО НЮЗ.БГ

Борисов моли за помощ ЕНП

За две линии на съдействие призова премиерът Борисов представителите на най-голямата партия в ЕП - Европейската народна партия.
Използвам случая да помоля всички вас за съдействие в две посоки, което е изключително важно за нашето правителство, заяви той в Бон, където ЕНП избира своите заместник-председатели.
Борисов обясни, че двете задачи, за които той иска помощ, са усвояването на еврофондовете и въвеждането на еврото след няколко години.
Първо, да може да се възстановят плащанията по еврофондовете, които бяха напълно замразени по време на управлението на правителството на социалистите, посочи премиерът. По думите му това се е отразило крайно негативно върху българската икономика и върху държавата.
Междувременно стана ясно, че Румяна Желева е избрана за заместник-председател на ЕНП.
В момента очакванията на народа са много големи, категоричен е Борисов. Той добави, че България заслужава да получи помощ, заради показваната в момента изключителна дисциплина в борбата с корупцията и организираната престъпност.
Второто съдействие, за което призова премиерът, е страната ни да получи възможност да бъде допусната в еврозоната. Борисов изрази надежда България да
да въведе еврото след две и половина до три години.
Във фискалния резерв имаме над осем милиарда евро. Това са пари, които ще могат да бъдат реално използвани и за инфраструктурни проекти и за модернизиране на страната, отбеляза премиерът.
Ако ни се помогне в тези две сфери, гарантирам ви, че България ще бъде една средноевропейска държава и по никакъв начин не само няма да бъде заплаха за Европейския съюз и да дърпа икономиката назад, а точно обратно - ще бъде пример и за стабилността на Балканите, отбеляза Борисов.
В изказването си той подчерта, че в „няколко избора подред българският народ категорично се определи да върви заедно с партиите център-вдясно".
Така, според премиера, се е дало възможност да се създаде правителство, което само за няколко месеца е приело бюджет, спазвайки изискванията на Европейския съвет до 3 процента дефицит.
Борисов благодари на председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс, генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес и председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг.
Той се обърна специално към председателя на ЕНП, като заяви:
Преди три години, когато дойдох в Брюксел, му казах, че новосъздадената ни партия ще спечели всички избори - местни, за европейски парламент и за национален парламент.
Мисля, че не го подведох, отбеляза в заключение българският премиер.

Станишев: Източват държавни дружества
Правителството по същество източва и декапитализира държавни дружества - Българския енергиен холдинг, "Булгартабак холдинг" АД, "Ръководство на въздушното движение", "Български пощи" ЕАД.
Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на Коалиция за България и на БСП Сергей Станишев, съобщава БНР.
Той посочи, че вчерашното решение на правителството за прехвърляне на средства от държавни предприятия към бюджета е съмнително от законова гледна точка.
Оказва се, че държавни предприятия са управлявани ефективно и имат големи печалби, и сега правителството се опитва да вземе пари и да ги прехвърли към бюджета, защото не могат да съберат приходи, коментира Станишев.
Такива неща не се правеха дори по времето на Иван Костов, добави той.
Станишев посочи, че за първите шест месеца на тази година предишното правителство е събрало приходи от 13 милиарда лева, а за вторите шест месеца се очаква да бъдат събрани 11.5 милиарда лева, т.е. с 1.5 милиарда лева по-малко.
Според него тези данни са показват активността на работата на Министерството на финансите и на неговите агенции.
Станишев предупреди, че "източването" на "Булгартабак" ще доведе пряко до обезценяването на дружеството при неговата продажба. "Явно обаче това се цели", допълни Сергей Станишев. Според него същата съдба ги очаква и БЕХ и РВД.

ГЕРБ се превърна в политическа хунта, изригна Янев
С типичен милиционерски ботуш ГЕРБ погази българския парламентаризъм и доказа, че нищо демократично не са усвоили.
Така Яне Янев коментира обявеното от председателстващия пленарното заседание Лъчезар Иванов освобождаване на председателите и зам.-председателите на комисии.
Това погазване с милиционерски ботуш показва, че тези хора (ГЕРБ, б.р.) са решили на всяка цена да въведат еднопартиен и едноличен режим на управление, заяви Янев.
Той и колегите му остро възразиха, че е нарушен правилникът на парламента, тъй като на освободените не беше дадена думата за обяснение:
„Дори най-диктаторските и сатрапски режими, дори по времето на Народния съд са давали правото за последно изречение."
Янев заяви, че РЗС ще сезира европейските институции.
Доскорошния заместник-председател на парламента Атанас Семов възрази, че решенията за освобождаването от постовете са взети без гласуване и без спазване на правилника. „Ние не сме освободени от длъжност", категорично заяви той.
„ГЕРБ се превърна в политическа хунта и освен до политически репресии ще доведе до икономическа катастрофа", заяви от своя страна Димитър Абаджиев.
По думите му ГЕРБ лишава 200 000 души от парламентарно представителство, прилагайки полицейски мерки.
Яне Янев съобщи, че Димо Гауров, депутат от СДС и вече ротационен председател на комисията по корупцията, е отменил днешното заседание, когато е трябвало да се разглеждат декларациите за конфликт на интереси на 14 министри и нарушения на законодателство.
„Дали премиерът е сред тях ще разберете утре на специална пресконференция на РЗС", обяви Янев.
„Машата на Бойко - Марио Тагарински, излъга, че не е член на РЗС", каза още Яне Янев и показа автентичното заявление на Тагарински.
Лидерът на РЗС отвори телефона си пред журналистите и представи кореспонденцията си с Бойко Борисов по повод освобождаването на ръководните постове в комисиите.
На питането от Янев дали Борисов настоява да бъдат освободени председателските места в комисиите, отговорът бил: „Няма такива намерения и не съм имал никога."
Това според Янев е поредната група лъжа. „Може ли нещо в тази милиционерски фелдфебелска партия ГЕРБ да се случи без Бойко Борисов?", попита депутатът.
Димо Гяуров потвърди в кулоарите на парламента, че е отменил заседанието на комисията и обясни, че за да се пристъпи към какъвто и да е дневен ред, преди това трябва да приеме документацията, а голяма част от нея представлява класифицирана информация.
На обвиненията за нарушаване на правилника депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров бе лаконично категоричен, че такова нещо няма.

Свалиха Янев от постовете в парламента
Атанас Семов вече не е заместник-председател на парламента. Това бе официално обявено от председателстващия пленарното заседание Лъчезар Иванов.
Той съобщи още, че Яне Янев е освободен от председателския пост на парламентарната антикорупционна комисия и от поста член на Комисията за контрол на ДАНС.
Освобождаването на Янев е заради разпадането на РЗС. Комисията за борба с корупцията ще бъде поета от Димо Гяуров от Синята коалиция. Председателите на тази комисия, както и на Комисията за контрол на ДАНС, са на ротационен принцип.
Ако не беше разпадането на ПГ на РЗС, на Янев му предстоеше да оглави Комисията за контрол на ДАНС.
Според правилника обаче за работата на НС РЗС изобщо ще престане да бъде член на тези две комисии, тъй като в тях представителство имат само парламентарни групи.
Лъчезар Иванов обяви и че Димитър Чукарски от РЗС вече няма да е председател на външната комисия, а Тодор Великов - зам.-председател на социалната комисия. Марио Тагарински също няма да е зам.-председател на икономическата комисия.
Официално беше съобщено и че са овакантени зам.-председателските места в 7 комисии, заемани до сега от депутати от левицата.
Те вчера, в знак на несъгласие с отстраняването на Емилия Масларова от председателския пост на социалната комисия, подадоха заявления за напускане на ръководствата на комисиите.
Ангел Найденов, Любен Корнезов, Румен Петков, Румен Овчаров, Петър Мутафчиев, Евгений Желев и Меглена Плугчиева стават членове на комисиите, на които до сега бяха зам.-председатели.

Пълна финансова експертиза решава съдбата на Масларова
Прокуратурата очаква резултатите от пълната финансово счетоводна експертиза по разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова.
Градският прокурор на София Николай Кокинов уточни, че от нейните изводи ще зависи дали на Масларова ще бъде повдигнато обвинение за длъжностно престъпление.
Според Кокинов, малко вероятно е да не се потвърдят изводите от частичната експертиза, че като социален министър Масларова е ощетила бюджета с близо 10 милиона лева.
Въз основа на тази експертиза главният прокурор поиска депутатския й имунитет.
Прокуратурата разследва случаи на неправомерно изразходвани средства по програмата "Красива България", каза още Кокинов и така опроверга бившия депутат Младен Червеняков, че има постановен отказ от образуване на досъдебно производство.
Няма напредък и по разследването срещу Сергей Станишев.
Градският прокурор на София обясни, че се чакат становищата на експерти в областта на сигурността, за да могат разследващите да решат дали да повдигнат обвинение срещу бившия премиера за разгласяване на класифицирана информация.

Обама: Мирът е цел, но войната понякога е оправдана
Американският президент Барак Обама официално получи Нобеловата награда за мир за 2009 година. Това стана по време на тържествена церемония в кметството на Осло.
В речта си Обама заяви, че войната понякога е необходима и оправдана, дори когато приема Нобеловата награда за Мир.
Обама призна, че много хора чувстват, че той не е направил достатъчно, за да заслужи наградата, която получава в Осло.

Барак Обама
Мирът е цел, но войната понякога е оправдана.
Той също отбеляза, че наскоро е разпоредил разполагането на още 30 000 американски войници в Афганистан.
По думите му трябва да се намери баланса между изолацията и поетите ангажименти.
По време на речта си Обама каза още, че хората трябва да приемат „мъчителната истина" , че насилието не може да бъде изкоренено и нациите понякога трябва да поведат война, за да защитят гражданите си от злите режими или терористичните групи.
Президентът изложи обстоятелствата когато една война е оправдана - при самозащита, при оказване на помощ на друга страна и по хуманитарни причини, като например, когато цивилни са избивани от собствените им правителства или гражданска война заплашва да погълне цял район.
"Убеждението, че мирът е желателен, рядко е достатъчно, за да го постигнем", каза той.
Обама също така говори открито за цената на войната, казвайки при военното разгръщане в Афганистан, което той нареди преди 9 дни , "някои ще убиват, други ще бъдат убити."
"Няма значение колко е оправдана, войната вещае човешка трагедия", каза той.
Обама отбеляза, че мирните движения не са могли да спрат армиите на Хитлер, така както преговорите не могат да убедят лидерите на Ал-Кайда да се разоръжат.

В речта си Обама споменава думата война 44 пъти.
Да се приеме това не е циничен призив, а признаване на несъвършенствата на човека, заяви Обама.
Ненасилието, практикувано от такива лидери като Ганди и преподобния Мартин Лутър Кинг, трябва да бъде ръководна сила, отбелязя американският държавен глава.
Пацифизмът им, по думите на Барак Обама, не може да бъде приложен и възможен във всяко обстоятелство, но „любовта, която те показаха и вярата им в човешкия прогрес трябва винаги на бъде водеща сила.

Из речта на Обама
Приемам тази чест с дълбока благодарност и голямо смирение. Това е награда, която говори за нашите най-високи стремежи - за това, че при всичката жестокост и трудности на нашия свят, ние не сме само пленници на съдбата.
Може би в крайна сметка причината да получа тази награда е фактът, че аз съм главнокомандващ на една нация, която е по средата на две войни.
Едната от тези войни отива надолу. Другата е конфликт, който Америка не търси; в не го сме свързани с още 43 държави - включително и Норвегия - в опит да защитим себе си и всички народи от по-нататъшни атаки.

В Иран - изтезания, изнасилвания и убийства (Та нима у нас това също не е ежедневие???)
Нарушенията на човешките права в Иран са най-тежките от 20 години.
Това заяви днес правозащитната организация "Амнести интернешънъл", цитирана от Ройтерс.
В доклад, съставен след спорните президентски избори в Иран, организацията описва случаи на изтезания, изнасилвания и убийства.
Според документа властите са прилагали форми на малтретиране преди, по време и особено след вота, когато за смазване на протестите са били използвани различни силови структури.

Домейнът .eu работи и на кирилицаОт днес европейските граждани, предприятия и организации могат да регистрират имена на уебсайтове в домейна .eu, като използват писмените знаци на всички 23 официални езика на Европейския съюз.
Това означава, че регистрантите могат например да използват имена на гръцка азбука или кирилица като www.διαδίκτυο.eu или www.роуминг.eu . Това стана възможно благодарение на новите правила на ЕС, приети от Комисията през юни 2009 г., предаде Европорталът.
Интернационализираните имена на домейни (IDN) представляват имена на интернет домейни, съдържащи и други писмени знаци в допълнение към 26-те букви на латинската азбука от „a" до „z", цифрите от „0" до „9" и знака „-".
До днес при регистриране на имена на домейни в рамките на „.eu" бе възможно използването само на този ограничен набор от знаци, но отсега при регистриране могат да се използват всички писмени знаци от различните официални езици на ЕС.
Комисията реши, че европейският домейн от първо ниво „.eu" следва да е използваем със знаци от всички официални езици на ЕС .
IDN позволяват това. Сега е възможно регистрирането в „.eu" на имена, съдържащи знаци като „à", „ą", „ä", „ψ" или „д".
Гражданите, предприятията и организациите в ЕС ще са в състояние да регистрират имена на домейни със знаци, различаващи се от латинските букви, което е от важно значение за езици като гръцки и български.
Също така потребителите, говорещи испански или баски език, могат да регистрират имена, съдържащи „ñ", а говорещите френски, португалски или каталонски могат да използват „ç

$16 млн. струва опазването на Обама в Осло
Президентът Барак Обама е в норвежката столица Осло за церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир, която му бе присъдена през октомври.
След срещата си с норвежкия премиер Йенс Столтенберг Обама даде пресконференция.
На журналистически въпрос относно критиките, че наградата му е дадена преждевременно и как ще я използва, за да осъществи добрите си намерения, Обама заяви: Новината, че получавам наградата, беше голяма изненада за мен. Нямам съмнения, че има други които я заслужават повече."
Президентът Обама заяви, че неговата задача е да се продължи по пътя, който по думите му, не е важен само за Америка, но е важен и за един траен мир и сигурност за света.
Той отказа да коментира ареста на петима американци в Пакистан и възможните връзки с тероризма, но използва възможността да похвали приноса на мюсюлманската общност в САЩ.
Пред репортерите в Осло Обама заяви, че "усуканите идеологии" на терористите могат да достигнат до младите хора в Съединените щати и да им повлияят.
Безпрецедентни са мерките за сигурност в норвежката столица, най-засилените, предприемани някога в Осло, пишат световните медии.
Над 2 500 полицаи патрулират по улиците на норвежката столица. Армията също съдейства за опазването на реда, като е осигурила хеликоптери и снайперисти.
Миналата седмица бяха запоени над 400 шахти в центъра на града, а полицията махна всички контейнери за боклук, за да се елиминира потенциалната опасност от поставянето на взривни устройства в тях.
За опазването на американския държавен глава норвежкото министерство на правосъдието ще отдели 92 млн. крони (16 млн. долара).

Държат заложници като жив щит
Въоръжени мъже взеха 65 души за заложници.
Това е станало в южната част на Филипините, където действат комунистически бунтовници, съобщава Франс прес.
В нападението участват 20 мъже.
Представител на въоръжените сили на страната е съобщил, че районът, в който това се е случило, е контролиран от бунтовниците на маоистката организация „Нова народна армия".
Говорителят на армията генерал Мишел Анайрон заяви пред АФП, че "престъпна банда" стои зад отвличанията.
Вицегубернаторът на провинция Сантяго Кейн каза, че въоръжените бандити са взели за заложници жители на село и ги използват като жив щит.
Повечето заложници са ученици и учители.
По последни данни полицията успя да освободи 18 от 65-имата цивилни, отвлечени днес сутринта от въоръжени бандити в южната част на Филипините, съобщи АФП.
Освободени са 17 ученици и 1 учител, уточни началникът на полицията в провинция Агусан дел Сур. Водят се преговори за освобождаването на останалите заложници. Похитителите не са поставили никакви политически искания.

Секретна информация за сигурността по летищата в САЩ
Американската администрацията по транспортна сигурност започна разследване, което трябва да установи как детайли около процедурите за гарантиране на сигурността по летищата в Съединените щати са били публикувани в глобалната мрежа.
Документите разкриват спрямо кои пътници винаги трябва да бъдат прилагани допълнителни проверки, като например тези с паспорти от Куба, Иран, Северна Корея, Сирия, Сомалия, предаде АФП.
За наличието на документите, публикувани от Американската администрация за транспортна сигурност, алармира блогът "Уандъринг Ъреймиън".


ПО Money.bg

„Дянков отпуска колана предколедно”, „За Коледа кабинетът ще зарадва фирми, пенсионери и земеделци”, „Коледа идва с 13-а пенсия”, „Цонев си купил село”


„Дянков отпуска колана предколедно", съобщава от първата си страница „Пари"
Финансовият министър Симеон Дянков обяви, че 2009 г. ще завърши с малък бюджетен дефицит от 500 млн. лв., което е 0.756% от БВП. Така Дянков се отказа от преследваната цел за балансиран бюджет, с идеята "да подпомогне предколедно държавата и бизнеса".
Дефицит не се налага, можем да постигнем нулев бюджет, но добрите финансови новини ни позволяват малко да разпуснем предпразнично, каза той. От поемането на властта през август при дупка в бюджета от над 500 млн. лв. правителството на ГЕРБ успя да излезе на нула през октомври. През ноември има лек излишък от 48 млн. лв. по предварителни данни, съобщи Дянков. Реформите, които започнахме в НАП и Агенция Митници, започват да дават резултат, отчете той.
Дефицитът от 500 млн. лв. ще бъде разпределен по следния начин: 88 млн. лв. отиват за селско стопанство за национални доплащания, 100-120 млн. лв. за директно плащане на инфраструктурни проекти, за които строителни фирми вече са извършили дейности, а 50 млн. лв. ще се използват за изчистване на неплатени ДДС и осигуровки от строителни фирми.

„За Коледа кабинетът ще зарадва фирми, пенсионери и земеделци", информира „Сега"
Две седмици преди Коледа правителството реши да прояви малко щедрост въпреки жестоките икономии, които се налагат заради икономическата криза. То обеща да осигури пари за строителни фирми, фермери, пенсионери и социалнослаби. Това ще стане с цената на бюджетен дефицит.
Бюджетът за 2009 г. ще бъде пратен в парламента за актуализация и годината ще приключи с 500 млн. лева дефицит, реши правителството вчера. То ще даде 88 млн. лв. на земеделците, като 27 млн. лв. са доплащане към евросубсидиите за ниви и плащанията ще стартират от 14 декември. Кабинетът смята да изчисти и 100-120 млн. от задълженията на държавата към строителните фирми. Ще се отпишат и взаимни задължения за 50 млн. лева - понеже държавата има да събира данъци и осигуровки от фирми, на които дължи пари.
Ще има повече пари и за социални и здравни разходи. Финансовият министър Симеон Дянков обеща, че няма да има забавяне на социалните помощи за декември. Има шанс кабинетът да осигури и коледни добавки за пенсионерите. Те могат да дойдат за сметка на орязване на премиите на чиновниците. Министърът на финансите е изискал до петък да му бъде представена информация какви бонуси и премии смятат да си раздават по министерствата за Коледа. "На базата на тази информация с премиера ще решим дали част от бонусите да не отидат за социално най-слабите, включително и пенсионерите", поясни Дянков. От финансовото министерство обясниха пред "Сега", че специално в МФ не планират раздаване на коледни добавки и няма допълнителни пари нито за чиновници, нито за пенсионери. От думите на Дянков обаче излиза, че по другите министерства имат такива намерения.
"Решихме, че можем да си позволим през декември да разпуснем предпразнично", обясни министърът на финансите. Хазната ще събере с 400-500 млн. лв. повече приходи от очакваното до края на 2009 г., защото спадът на икономиката щял да бъде не 6.3%, а само 4.9%. Според него тези милиони са напълно достатъчни, за да покрият очертаващия се дефицит от 500 млн. лв. Дянков похвали НАП и митниците за подобрената събираемост, подчерта, че петролните и алкохолните компании усърдно внасят акцизи, и прогнозира силни приходи през декември "заради високото потребление покрай празниците".

„Коледа идва с 13-а пенсия", съобщава от първата си страница „Монитор"
Възможно е пенсионерите да вземат коледни добавки. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Симеон Дянков. Вчера той съобщи, че решението за тринадесета пенсия ще бъде взето на заседанието на Министерския съвет следващата сряда. Социалният министър Тотю Младенов поясни, че се обмисля вариант да се вдигне минималната работна заплата. Размерът ще бъде обсъждан допълнително с финансовото министерство и синдикатите, уточни той.
Дянков е изискал от всички министерства до петък да докладват какво допълнително възнаграждение за служителите си са планирали за тази Коледа. Според тази информация премиерът Бойко Борисов и Дянков ще решат дали тези поощрения да бъдат раздавани по предложения от ведомствата начин, или част от тези средства да бъдат насочени към социално най-слабите хора, включително и пенсионерите. Последният вариант е вероятен, каза Дянков.
Бюджетът за ноември ще завърши с малък излишък от около 48 млн. лв. по предварителни данни. Това е отличен резултат във време на криза, заяви Дянков след вчерашното заседание на кабинета. Той прогнозира, че за декември може да се получи същият резултат. Излишъкът е в резултат на приходите и от Агенция "Митници" и от НАП, които са по-високи през ноември, отколкото през другите месеци. Реформите, които започнахме в началото, вече дават резултати, похвали се Дянков. Спадът на БВП за 2009 година се очаква да бъде 4,9 на сто, а не каквато беше досегашната прогноза - 6,3 на сто.
Поради добрите резултати кабинетът вчера реши да се завърши 2009 година с малък дефицит до 500 млн. лв. и това ще стане с промяна в Закона за бюджета за 2009 година, която вчера влезе в парламента за гласуване. Така прогнозираният дефицит за годината ще бъде 0,75 на сто от БВП, което нарежда България на първо място сред страните членки на ЕС - с най-нисък дефицит.

„Цонев си купил село", разкрива от първата си страница „Стандарт"
Медвен скоро може да бъде прекръстено на Цонево. Това твърдят от родното село на летописеца на Априлското въстание Захари Стоянов. Бившият военен министър Николай Цонев е напазарувал там къщи на килограм. В данъчната си декларация обаче е вписал само една. "Може само тя да е на негово име, но всъщност притежава 6 къщи и 3 дворни места в нашето село", обяви пред "Стандарт" Никола Фийков, бивш кандидат-кмет на Медвен. Земляците на Захари Стоянов твърдят, че една част от имотите на ексминистъра се водели на името на дъщеря му Моника. Други се пазарували от фирмата "Булгериън нукс", представлявана от приятеля на Цонев и настоящ депутат Красимир Неделчев Минчев.
Всичко това не е вярно, купих си само една къща - Дядо-Сандьовата, платих за нея 20 000 евро, отговори Цонев.
Още по темата от „Стандарт"
„Временен стоп за екоенергийния бум", информира от първата си страница „Дневник"
България може да замрази за шест месеца проекти в начален етап за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това съобщи вчера екоминистърът Нона Караджова. "Възникват проблеми с големия брой проекти за вятърни генератори и инсталации за производство на енергия от слънчева светлина не само заради практиката те да се осъществяват в защитените зони, но и заради изключително многото подадени молби за отчуждаване на земеделски земи" - така Караджова аргументира обмисляната мярка.
Нарушения по "Натура 2000" и започналите наказателни процедури на ЕС срещу България за строителството на вятърни паркове на Калиакра без необходимите екооценки доведоха дотук, каза министърът. Земеделското министерство също отчита увеличаване на заявките за промяна на предназначението на земята за строителство на вятърни и соларни паркове, допълни тя. Сега ще се уточнява какви терени от земеделския фонд вече са определени за ВЕИ парковете.
Министърът на енергетиката пък описа бума на екоенергийни проекти така: "В момента сме като в автобусна блъсканица, когато всеки с лакти опитва да влезе в автобуса, за да не го изпусне, и накрая може да бъде ударен от контрольора за това, че не е успял в блъсканицата да си купи билет."
Мораториумът ще трае, докато бъде изработен планът за развитието на зелената енергетика до 2020 г. Очакванията са документът да мине през одобрението на Европейската комисия до средата на 2010 г.

„Продават 239 хотела по Черноморието, липсват сериозно търсене и купувачи", разкрива от първата си страница „Класа"
239 хотела по нашето Черноморие са обявени за продажба, като 159 са на юг, а останалите 80 - на север, сочи справка в сайта imot.bg. Почти 70 от комплексите са на стойност над 1 млн. евро, останалите са малки имоти или по-скоро къщи, оборудвани да приемат туристи. Цените на някои стигат близо 3000 евро за квадратен метър, но има и такива за 400-450 евро за кв. м.
Сред предложенията е голям хотелски комплекс в Слънчев бряг за 11 млн. евро. Цената е бeз ДДС, уточняват собствениците. Разгънатата му квадратура е 6780 кв. м, а кв. м излиза 1622 евро /пак без ДДС/. Хотелът е на първа линия, само на 50 м от плажа. Освен обявените над 6 декара стаи, апартаменти, кафенета и ресторанти има и 6870 кв. м прилежащи площи - басейн, алеи, градини. Най-скъпият хотел във Варненския район пък се намира в Златни пясъци и се предлага на цена от 42,5 млн. евро.
В същото време на онлайн страницата на в. „Файненшъл таймс" в категорията Businesses for sale се продават 20 комплекса. От тях 16 са в Бургаска област, а 4 - във Варненския район. Една от най-скъпите оферти е за 4-звезден луксозен хотел на първа линия в курорта Слънчев бряг на цена от 35,2 млн. долара. Посочено е, че комплексът разполага с 1198 легла, от които 70% са с изглед към морето, две конферентни зали и два външни басейна. Обектът има и подписани договори с Neckerman (част от веригата Tomas Cook), Apollo, Fisher и други по-малки оператори. Сред офертите е и хотел в Поморие Penelope Palace, 4 звезди, който се продава за 36 млн. долара и предстои да бъде завършен през лятото на 2010 г.
Според Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенция за недвижими имоти „Адрес", повишеното предлагане на хотели се наблюдава през последните две, дори три години, а тенденцията се е засилила със задълбочаването на кризата, тъй като е намалял туристическият поток.

„Русия все по-силно започва да скърца със зъби", предупреждава в коментара си „Пари"
Шанс за участие в проект като Южен поток се дава веднъж в живота, затова здравият разум със сигурност ще вземе връх в България. Това изказване на говорителя на Газпром Сергей Куприянов дойде само дни преди заседанието на българо-руската междуправителствена комисия, на която се очаква България да заяви позицията си по енергийните проекти. Изказването на Куприянов беше направено с ясната мисъл, че ще получи силен отзвук и у нас.
По този начин Русия намекна, че времето на България за размисъл изтича и трябва да се прибегне към конкретни действия. Тонът, с който беше направено това, всъщност е тонът, който по принцип Русия е свикнала да държи, но който досега беше приглушен за новите управляващи у нас. Интересното обаче е, че подобни изказвания не идват от висшите управляващи, а от значително по-нископоставени служители. Това обаче не означава, че те са случайни или че не са били съгласувани на по-висше ниво. По време на енергийната среща на върха, която се проведе в София през април, Русия отново наложи подобен тон. Не друг, а шефът на международния отдел на Газпром Сергей Циганков заяви, че Булгаргаз може да бъде изключен от схемата за доставки на синьо гориво за България. Тонът на Циганков трябваше да напомни на България също, че Русия никак не е доволна от несговорчивостта на България по отношение на Южен поток.

„Русия предлага да финансира и българския дял в АЕЦ "Белене", пише „Сега"
Русия отново предлага да кредитира АЕЦ "Белене", този път - и българския държавен дял в проекта. Ръководството на "Росатом" ще представи офертата по време на започващото днес в София заседание на българо-руската икономическа комисия, съобщи президентът на руската компания Сегей Кириенко по време на своя среща с руския премиер Владимир Путин. "В съответствие с вашето нареждане подготвихме новото предложение за българското правителство. Там основен въпрос беше източникът на финансирането, затова с ваше позволение ще се опитаме да се договорим в София", заявява Кириенко според стенограмата от срещата. Путин е дал своето съгласие.
"Новото българско правителство поиска от нас да се поднови кредитирането на миноритарния дял в проекта, а останалото да плащат инвеститори, като руските компании също имат интерес", коментира пред "Сега" пресаташето на "Росатом" Сергей Новиков. Русия бе готова миналата година да финансира с експортен кредит от 3.9 млрд. евро целия проект. Междувременно от общата компания излезе немската RWE, която имаше 49% дял, и сега НЕК притежава 100% от компанията. Преди време енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че българската държава може да остане с минимален дял от 25%. Именно този дял предлага да кредитира "Росатом" - фирмата, която управлява "Атомстройекспорт", избрана за основен изпълнител на АЕЦ "Белене".
Въпреки че според българската страна централата може да излезе 10 млрд. евро, разчетите на руската компания остават в рамките на 3.9 млрд. евро. "Няма значение какви цени споменава министър Трайков, цената остава тази, а разходите за лихви по кредита, присъединяването към мрежата и изграждането на инфраструктурата не може да се калкулират в цената", категоричен бе Новиков.
Вчера министерството на икономиката не пожела да осветли българската позиция по АЕЦ "Белене" и по останалите два големи енергийни проекта - газопровода "Южен поток" и петролопровода Бургас-Александруполис. Преди време премиерът Бойко Борисов обеща тази позиция да е готова до края на ноември. Самият Трайков заяви вчера, че "ще отстояваме национално отговорна позиция". Екоминистър Нона Караджова пък заяви, че България не желае предлаганата технология за нефтопровода Бургас-Александруполис.

„Жилищата поевтиняха с 6 млрд. лева", разкрива „Монитор" като се позовава на доклад на „Индъстри уоч"
С 6 млрд. лева са поевтинели градските жилища, собственост на домакинствата само за три месеца, като към края на септември тяхната стойност е паднала до 105 млрд. лв. Това показват данните от доклада на Индъстри уоч за финансовото богатство и пазара на жилища у нас.
В резултат на това съвкупното богатство на домакинствата - финансово и жилищно, се е свило съществено до 139 млрд. лева. през третото тримесечие на 2009 г. Анализаторите от Индъстри уоч прогнозират още, че жилищните цени могат да се понижат допълнително с до 10% в началото на 2010 г. спрямо настоящите нива. Това ще се случи, ако банковото кредитиране продължи да се забавя с темповете от последните 3 месеца, а притокът на външни капитали остане слаб.
В доклада се отчита още, че растежът на финансовото богатство се забавя до 2% годишно, но въпреки икономическата криза и очаквания й пик той остава положителен. Само през третото тримесечие на 2009 г. финансовото богатство е нараснало с 800 млн. лв. в сравнение с предходните три месеца, като е достигнало 34,3 млрд. лв. Нетното финансово богатство, което отчита и задлъжнялостта на населението, е нараснало с 3,5% спрямо година по-рано, като отчасти увеличението му се дължи на забавянето на банковото кредитиране.
Задлъжнялостта на домакинствата в България е все още близо два пъти по-ниска в сравнение със страните от еврозоната, констатират още от Индъстри Уоч.

„Багери погребват селото на тузарите", разказва репортажът на „Стандарт"
След по-малко от два месеца незаконният баровски квартал край Бургас ще бъде изравнен със земята. Жребият е хвърлен и връщане назад няма. Луксозните богаташки вили, изградени на морския бряг в местността Ченгене скеле, ще се превърнат в руини, а багерите ще погребат милиони евро инвестиции на брега. Точно 257 са масивните сгради, които ще рухнат, защото са построени незаконно върху заграбена общинска и държавна земя.
Бургазлии дълго ще помнят студентския празник на 2009 г. А някои няма да го забравят до края на живота си. Точно в този ден багерите плъзнаха из местността Ченгене скеле, за да бутнат селището, построено незаконно за по-малко от 4 петилетки. То не е отбелязано на нито една географска карта, но пък бе вписано в личните карти на своите обитатели. През годините странното формирование нашумя с името Рибарското селище, а напоследък се прочу и с подигравателното Село Богатово, заради тузарските хасиенди, построени там. Първите 4 къщи паднаха само за броени часове пред очите на шокираните им собственици. Те до последната секунда вярваха, че най-лошото ще ги подмине и ще се намери изход. Доведени до отчаяние, нарушителите се опитаха да защитят скъпите си домове с нелепи аргументи.
"Как така ще ни събарят къщите?! Като са знаели, че са незаконни, защо тогава години наред ни събираха данък сгради и такси за смет, и то срещу фактури? Как така си плащахме всеки месец тока и как ни откриваха партиди за вода", питаха собствениците на незаконни къщи. Ужилените от закона винят за тежката ситуация държавните и общинските власти, които цели 20 години даваха мълчаливото си съгласие за ширещото се беззаконие в Ченгене скеле. "Ако бяха започнали да събарят навремето, когато построиха първите къщи тук, хората щяха да се спрат и сега нямаше да има цяло село. А те ни оставиха да строим и сега стана много лошо. Голяма трагедия е да загубиш дом, който си градил тухла по тухла", нарежда гневно жена на средна възраст. С половин уста признава, че и тя е сред собствениците на незаконни вили, но категорично отказва да съобщи името си. Не желае да посочи и къщата си. От думите й ясно личи, че съзнава абсурдната ситуация, но пак връща топката към управниците. "Години наред ни лъгаха, че ще се намери начин за узаконяване. Големци, които също строиха тук, се биеха в гърдите, че имат връзки, че никой няма да посмее да събори цял квартал и че един ден ще ни разрешат да си купим земята. А сега какво стана - пратиха ни багерите", нарежда ужилената дама. За имената на големците с незаконни вили в Село Богатово се говори от години. Мълвата носи от ухо на ухо, че къщи в Ченгене скеле са вдигнали бивш областен управител на Бургас и бивш затворнически шеф, както и няколко политици, нашумели в зората на демокрацията. С луксозна хасиенда там се обзаведе и "лейтенантът" на Митьо Очите Стефан Хаджиев с прякор Котката. Имотът на наркопласьора бе разкрит по време на арестите срещу групировката през 2007 г.

„Глобалният рекламен пазар ще се възстанови през 2010", анализира „Дневник"
Рекламният пазар в световен мащаб се стабилизира и ще започне да расте през следващата година. Това прогнозираха от медийната агенция "Зенит оптимедия" и компанията за проучвания "Магна глобъл", цитирани от "Блумбърг". Компаниите обосновават очакванията си с наближаващия край на глобалната рецесия.
Разходите за реклама ще се увеличат с 0.9% до 447.7 млрд. долара през следващата година след спад от 10% през настоящата, прогнозира "Зенит оптимедия". Компанията е собственост на "Публисис груп". "Магна" на свой ред очаква приходите от реклама да се повишат с 6% през следващата година.
"Зенит оптимедия", която повиши очакванията си за индустрията за пръв път за последните 18 месеца, заяви, че пълното възстановяване ще се забави.
"Големият спад приключи", каза главният изпълнителен директор на "Зенит оптимедия" Стивън Кинг. "Очакваме пазарът да продължи да се стабилизира, тъй като бизнес доверието се увеличава", допълни той. "След период на огромна несигурност рецесията от 2008-2009 г. започна да отшумява в много части на света. Тя обаче остави дълбока следа и последиците от нея ще се усещат още дълго време", коментираха от "Магна". Компанията очаква приходите от реклама да се увеличават с по 5% на година до 2015 г.
Интернет рекламата е единствената, която отчете ръст през изминалата година, посочват от "Зенит оптимедия". Според компанията покачването за 2009 г. се равнява на цели 9.5%, а очакванията й са за ръст от около 13% през следващата година. Интернет ще стане втората по големина рекламна среда до средата на следващото десетилетие, прогнозира медийната агенция. "Магна" очаква приходите от интернет реклама да достигнат 60 млрд. долара през следващата година. Според компанията те ще се равняват на 99 млрд. долара през 2015 г. при едва $10 млрд. в началото на века.
Очакванията са телевизионната реклама да отчете спад от 7.6% през 2009 г. Все пак тя ще увеличи пазарния си дял, коментира "Зенит оптимедия". Двете компании представиха своите прогнози на медийната конференция, организирана от UBS в Ню Йорк. Швейцарската банка е на мнение, че рекламният пазар ще отчете ръст от 3.9% през следващата година. Според директора на медийната агенция "Груп М" Адам Смит водещи при възстановяването ще бъдат развиващите се пазари. Неговото мнение се споделя и от анализатори на "Магна". "През следващата година ще има много страни, които ще отчетат двуцифрени ръстове. Сред тях са Китай, Коста Рика, Хонконг, Индия и др.", коментираха от компанията.

„Съдебната система не познава такъв срив на авторитета", казва в интервю за „Сега" председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова
Г-жо Тодорова, защо Съюзът на съдиите предложи на парламента само една кандидатура - на Румен Янков, за попълване на квотата му във Висшия съдебен съвет? С оставките във ВСС покрай скандала "Красьо" се освободиха две места. Можеше да посочите и по-дълъг списък, от който депутатите да изберат.
- Нашето становище е, че в рамките на конституционния модел на ВСС трябва да се отделят две отделни камари за управлението на кадрите в прокуратурата и в съда. Затова решихме, че за второто свободно място от парламентарната квота е възможно да бъде излъчен прокурор. Ако прокурорите възприемат нашия подход за демократизиране на процедурата за избор на членове на ВСС от законодателната власт, биха могли да ни последват, като предложат свой представител.
Кандидатурата на г-н Янков е най-адекватна на извънредната ситуация - съдебната система не познава такъв срив на авторитета на правосъдието и на ВСС. Това изисква излъчване на изключителни кандидатури за членове на ВСС, за да бъде преодоляна инерцията и да се осъществи поврат в развитието. Както при избора на г-жа Капка Костова, така и при излъчването на кандидатурата за г-н Янков търсихме знакови личности, които действително са безукорни - не просто изявени професионалисти, а най-добрите, с лидерски качества, безспорни авторитети, с вече показани на практика управленски възможности да администрират съдебната власт.
В настоящия момент на широко разпространени съмнения в почтеността на отделни представители на ВСС и на административни ръководители да управляват съда и прокуратурата е особено важно, че подобни съмнения за г-н Янков не са съществували никога и у никого. Той има и капацитет да е идеолог на реформи. Особените му мнения като конституционен съдия показаха не само че притежава силна енергия да отстоява личната си позиция, но и борбеност и способност да не се обезкуражава, когато тази позиция го поставя в малцинство.
Нашето предложение не обвързва НС. Няма законен ангажимент депутатите да се съобразят с мнението ни. Но не можем да бъдем безучастни и да не поемаме отговорността си за създаване на прозрачна и демократична процедура за избор на членове на ВСС. Разчитаме на също толкова отговорна ответна реакция.
Отчитате ли като грешен избора на сегашните представители на съда? Как да се избира ВСС?
- Отчитаме като грешка начина, по който протече изборът на представителите на съда във ВСС при конституирането му през 2007 г. Не беше прозрачен, защото кандидатите не бяха изслушани от делегатското събрание на съдиите, така е било и при прокурорите и следователите, и не поеха пред общността никакъв ангажимент за работата си във ВСС. Сега с избора на съдията Капка Костова за член на ВСС от съдийската квота направихме стъпка в правилната посока.
Този ВСС заслужава ли да довърши мандата си?
- ССБ вече имаше повод неколкократно да заяви, че с оглед основополагащите принципи на правовата държава и в частност - на разделението на властите, предсрочното прекъсване на мандата на целия ВСС при конституиране на нова законодателна и изпълнителна власт не е полезно. То води до дисбаланс и съсредоточаване на власт в управляващото политическо мнозинство. Трябва да се мисли за създаване на гаранции за излъчване на експертни кандидатури от страна на парламента, за да се опровергаят опасенията на Венецианската комисия към българския модел на ВСС, че сегашните правила позволяват политизирането му.
Как да се постигне това?
- По различни начини - чрез избор на членовете на ВСС с квалифицирано мнозинство или чрез гарантиране на избор на членове, излъчени и от опозиционните парламентарно представени партии, или чрез представяне на списък с предложения от съдебната власт, от които НС да избира. Трябва да бъде наложено и "подмладяване" на съвета чрез намаляване на изискуемия стаж за членовете му, както и да се обособят две самостоятелни камари от съдии и прокурори, които отделно да решават кариерното израстване на съдиите и прокурорите. В този смисъл също има препоръки от Венецианската комисия, за да се укрепи независимостта на съда и да се постигне по-ефективно управление. Някои от тези предложения изискват изменения в конституцията.
Оставките и дисциплинарните производства достатъчни ли са, за да се изчисти образът на системата след скандала "Красьо"?
- Дисциплинарните производства несъмнено са едно добро начало, защото показват осъзнаване от страна на ВСС на тежестта на скандала, който засегна сериозно убедителността на съдебната система. Поради стечение на обстоятелствата, които направиха случая "Красьо" известен преди започване на разследването, вече навярно няма как да бъде изяснено действителното съдържание на разговорите между магистратите и Красимир Георгиев. Но поредицата факти за комуникацията помежду им за времето, в което се е случила - преди и по време на серия назначения във ВСС, за липсата на разумно основание за подобни отношения, са достатъчна база, за да се приеме, че е накърнен престижът на съдебната власт. Сега е моментът и ВСС да дефинира какви са стандартите на доказване на съмненията за корупция при управлението на съдебната власт при прокламираната обща нагласа за нулева толерантност към това явление.
От медиите става ясно, че Благоевградският съдебен район буквално се тресе от поредица скандали - публикуват се данни за съмнения за конфликт на интереси между председателя на Окръжния съд и други лица, между съдии от района и други лица. Появи се медийно и нов персонаж, наречен Баджанака, за когото се твърди, че също е своеобразен брокер на влияние, този път само на местно ниво.
Това налага ВСС да покаже чувствителност и незабавно да демонстрира, че са извлечени поуки от случая "Красьо", като провери твърденията и заяви ясно дали са верни или не. Твърденията за конфликти на интереси по граждански дела могат да бъдат установени и чрез проверка от председателя на Софийския апелативен съд, каквато в момента за първи път е назначена от него в наказателното отделение, в което работя в СГС.

„Пестете, но дайте коледни премии", казва в интервю за „Стандарт" финансистът Емил Хърсев
Трябва ли да се даде 13-а заплата въпреки кризата, попитахме финансиста и бивш подуправител на БНБ Емил Хърсев. Наскоро приключилият форум на авторитетното издание "Икономист" не предложи оптимистични прогнози за България за излизането от кризата и бързото възстановяване след това. Влизането ни в чакалнята на еврозоната - резервния механизъм IRM2, също може да е проблем, коментират анализатори. Според Хърсев обаче това е чисто политическо решение, защото България покрива маастрихтските критерии дори и сега.
Г-н Хърсев, трябва ли да се даде 13-а заплата, въпреки тежкото положение на някои фирми в кризата?
- В моята фирма вече съм раздал 13-а заплата още на 6 декември. Така хората ще могат спокойно да се подготвят за Коледа, да си направят сметката, а не в последния момент да се чудят какво да купуват набързо. Не одобрявам практиката да се чака последният момент и да се държат в напрежение. Все пак зависи от фирмите. Има някои, които наистина не са в състояние да платят повече, не могат дори да платят и дължимото на хората си. Но е добре дори да се вземе от някъде другаде, за да се даде на хората. Това мотивира много силно, особено по време на криза, защото работниците си дават отлична сметка какво се прави за тях и в какъв момент.
Икономисти твърдят, че след влизането на Естония в "чакалнята" за еврото - IRM2, през май 2010 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) щяла да облекчи условията за приемане на нови държави и да направи критериите ясни и разбираеми. Увеличава ли се нашият шанс и ние да влезем там по-скоро?
- Европейският съюз е политическа организация, а не бюрократичен конгломерат от висящи във въздуха административни институции, например ЕЦБ. Нещата няма да се променят, докато ЕС не стане единна държава, истинска държава, каквато в крайна сметка е целта на съюза. Така че, какво си мислят отделни юнаци, няма особено значение. И самата ЕЦБ, и единната валута са създадени на базата на международни договори на правителствата. Самите критерии, т. нар. Маастрихтски критерии, които определят влизането в тези финансови механизми, също са продукт на договор. Затова тези неща могат да се променят само с един междуправителствен договор. А не да се гласуват от г-н Трише (шефът на ЕЦБ, б.а.) и още петима господа. И не трябва да се обръща голямо внимание на това, което си мислят те.
Какво ще е влиянието на кризата върху скоростта на приемането ни в IRM2? Може ли да се забави преминаването ни към еврото?
- Не мисля, по-скоро точно обратното. В рамките на няколко месеца правителството ще направи това формално искане, което беше бавено и спотайвано абсолютно неправилно. Даже критериите на Маастрихт и досега не бяха пречка да бъде поискано присъединяване към резервния механизъм IRM2. Те не са спазени от половината от държавите, които отдавна се разплащат в евро. Може още до края на годината да се окаже, че влизаме в рамките на Маастрихт. Знаете, че и досега покривахме изискванията и много отгоре, с изключение на едно - инфлацията, което беше обяснимо. Една държава в преход, с много силен ръст генерира, но и може да понесе по-голяма инфлация.
Много оптимистично!
- Няма нищо оптимистично. Не казвам, че много бързо ще бъде прието такова искане на българското правителство. Най-вече поради страх от страна на всички тези институции, които споменах. Но както казах вече, решенията се вземат изключително политически, с оглед на това кое е добре за общността, а не за г-н Трише, и да не му се създават проблеми. Видя се, че той не се справя особено добре с проблемите, независимо от какъв характер са.
Наскоро се чу нещо от рода, че в Европа са уморени от нови присъединявания - и към съюза, и към Еврозоната. Това не е ли притеснително за намеренията ни?
- Не знам кои са тези физиотерапевти, които проследяват физиологичното състояние на Евросъюза, не съм забелязал подобно нещо. Председателят Барозу дори номинира комисар по разширяването. Ако беше обратното, щеше да номинира например комисар по релакса и преодоляване на умората.
Защо цари такъв пълен хаос в прогнозите, особено що се отнася до България? Непрекъснато ни предричат апокалипсис, пък ние си живеем доста добре.
- ЕС има над 300 млн. граждани и всеки от тях има право да изказва собствените си възгледи. Затова не виждам причина възгледите на гражданина Трише да са еднакви с тези на гражданина Иванов. И в това няма нищо лошо, разбира се.

„Плащанията през банка пазят от имотни измами", казва в интервю за „Монитор" председателят на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара Димитър Танев
Господин Танев, как ще коментирате предложението плащанията по сделки с имоти да ставата само по банков път?
- В окончателната редакция на предложението то е приемливо. Зам.- директорът на френската депозитна каса г-жа Натали Жили преди две седмици похвали министър Маргарита Попова за тази първа крачка. Не вярвам да има колеги нотариуси, които да са против. Факт е, че България е сигурно последната страна в Европейския съюз, която забранява плащанията в брой при сделки с недвижими имоти, и това се прави не само с оглед на правната сигурност, а и с изпълнението на държавни приоритети като точното данъчно облагане, борбата с пране на пари, сивата икономика и т.н.
Ще заработи ли системата в нашите условия? Какво е новото?
- Новото е декларацията, изисквана от страните по сделката. С нея се удостоверява съвпадение между платената цена и записаната в документите за продажбата. Във варианта на предложението се използва терминът „продажна цена", а решението на правителството е да се забрани плащането в брой по всички сделки с недвижими имоти. Може би трябва да се забранят всички плащания в брой независимо от вида на сделката и основанията за плащане.
Така не се ли отваря вратичка в закона?
- Всичко е въпрос на терминология и затова предложението ни е да се визират всички сделки с недвижими имоти, а не само продажбите. Това е така, защото в България няма номенклатура нито на сделките, нито на плащанията. Предполагам, че в правната комисия на парламента тези детайли ще бъдат уточнени.
При обсъждането на проекта искахме декларациите да се попълват не от страните по сделката, а от непосредствените участници в нотариалното производство. Декларацията трябва да се попълва от тях, защото те имат права да извършват и приемат плащанията и съответно могат да носят отговорност. В 90% от случаите страните са и участници, но в другата една десета това са пълномощници, законни и особени представители и те единствено могат да знаят окончателно уговорената цена и точната банкова сметка. Целесъобразно е лицето, което се явява пред нотариуса, да попълва и предвидените декларации. Така ще се спести време, когато например страните са в чужбина и не могат два месеца по-рано да знаят точно уговорената цена и посочената банкова сметка.
Брокери от агенциите за недвижими имоти се отнасят скептично към задължителните декларации.
- Не бива да се забравя, че за невярна клетвена декларация се носи наказателна отговорност и законът предвижда за подобно провинение затвор от 1 до 6 години. Мисля, че опитите за измама с цената ще бъдат доста по-малко от сега. При установяване на лъжлива декларация по сделката, прехвърлянето на имота може да бъде обявено за нищожно, ако съдът приеме, че сделката е сключена в противоречие със закона.

„Влагаме 500 млн. евро само в имоти и енергетика", казва в интервю за „Класа" управляващият президент на GEK Terna Груп Йоргос Перистерис
Г-н Перистерис, TERNA е изпълнител на един от най-големите инфраструктурни проекти у нас - удвояване и електрификация на жп пътя Пловдив - Свиленград/турска граница. Предаването на проекта се забави - какви са основните проблеми, предизвикали това забавяне, и кога се очаква да бъде предаден?
- В момента водим разговори с новите управляващи като част от усилията ни да разрешим проблемите, свързани с проекта за удвояване и електрификация на жп пътя Пловдив - Свиленград. В последните години срещнахме доста бюрократични спънки, особено що се отнася до процеса на отчуждаване на земята, за да се осигурят необходимите площи, попадащи на територията на проекта. В разрез с подписания ни договор, голяма част от него беше финансирана от нашия консорциум именно поради това, че се получи забавяне на изплащането на парите от страна на държавата, а и самите решения за начина, по който да придобием необходимите терени, също се бавеха. Така се наложи да инвестираме собствени капитали, за да вървят строителните работи, което всъщност беше и един от основните проблеми. Около 90% от проекта вече са готови. Ако решим трудностите, които споменах, до един-два месеца всичко трябва да е завършено.
Но все още очакваме да ни се изплатят дължимите инвестирани суми. Да не забравяме, че все пак става дума за проект на стойност 85,7 милиона евро. Смятам, че държавата трябва да бъде много доволна от свършената работа от наша страна и се надявам, че новото правителство ще реши възникналите проблеми, за да може не само да продължат без прекъсване оставащите строителни работи, но и да се предаде проектът до два месеца.
Какви са другите трудности, с които трябва да се справяте?
- България направи много в последните години, за да привлича повече инвестиции. Групата GEK TERNA присъства на българския пазар с цялата гама от дейности, които развива като строител чрез самата TERNA, като инвеститор в сектора на недвижимите имоти чрез дъщерната фирма ICON и развива енергийни проекти чрез TERNA Energy. Това, на което се надяваме, е, че Министерството на транспорта, с което си сътрудничим по споменатия проект за модернизацията на жп линията, ще осигури равноправно отношение към всички компании, поемащи реализацията на неговите проекти. Също така се надяваме, че всички поети ангажименти от новите управници ще станат реалност в посока облекчаване на трудностите пред инвеститорите. Мога открито да заявя, че ние ще останем тук. Предвиждаме да инвестираме 500 млн. евро само в недвижимите имоти и енергетиката в следващите 1-2 години.
Компанията е пред завършване на търговския център на веригата "Карфур", чието строителство достигна 123 млн. евро. Смятате ли, че подобни огромни проекти имат бъдеще в най-бедната страна на ЕС - България?
- Искам принципно да уточня, че в търговския център участваме само като строител, а не като инвеститор. Факт е, че през последните години се наблюдава свръхпредлагане на пазара на търговски центрове. За всеки случай, съдейки по информацията, която ни споделя инвеститорът, сградата на "Карфур" в своята цялост е вече отдадена под наем на големи компании и собствениците му вярват, че ще се окаже един много успешен проект. Не мога обаче да прогнозирам, дали всички търговски центрове, които се реализират, ще бъдат успешни, дори не съм сигурен дали ще бъдат завършени всички от тях, които бяха обявени през последните години преди финансовата криза.
Какви са най-значимите ви инвестиции в България в сферата на недвижимите имоти?
- В портфолиото ни с недвижими имоти се включват - напълно завършеният мултифункционален комплекс (от жилища, офиси и магазини) 3TOPS на бул. „България", почти завършеният луксозен жилищен Gerganitsa Palace в Бояна, бизнес центърът на бул. „Македония" в сърцето на София с предвидена обща разгърната застроена площ от 55 000 кв. м на стойност от почти 100 млн. евро, както и ваканционният луксозен комплекс Euphoria Club в Боровец. Имаме също закупени огромни терени за бъдещо развитие в София, Кривина, Самоков, Свиленград, Лом, на язовира в Батак. Освен в областта на недвижимите имущества, допълнително 300 млн. евро сме предвидили за проекти в енергийния сектор. Вече работим по реализирането на първоначалните ни инвестиции в вятърни паркове като например този в района на Крумовград.
Споменахте недвижимите имоти. Смятате ли, че пазарът има потенциал особено след сериозния спад през тази година?
- В първия ни подобен проект като този на бул. „България" - 3TOPS, помещенията са продадени на 80%. В Бояна са купени 40% от обектите. Достатъчно сме стабилни и силни финансово да изчакаме ситуацията да се подобри. Строителните дейности по проекта City Tower се очаква да бъдат завършени до 2,5-3 години. Този бизнес комплекс с предвидена обща разгърната застроена площ от 55 000 кв. м e обособен в сграда от две кули съответно от по 19 и 8 етажа. От тях около 31 800 кв. м ще бъдат офис пространства, 5300 кв. м ще бъдат магазини и около 372 подземни паркоместа. Що се отнася до проекта ни в Боровец ще започне да се предава на отделни етапи от края на 2010 г., това се предвижда за жилищната част, а целият комплекс ще бъде завършен до средата на 2011 г. Borovets Euphoria Club ще се състои от хотелска луксозна част и от около 100 апартамента и 9 вили в същия стил, ресторанти, барове, магазини, басейни, SPA, тенис корт и други.
Кой бизнес е по-печеливш - строителството, недвижимите имоти или енергийният?
- Както споменах, на българския пазар групата GEK Terna разгръща целия си потенциал. Политиката ни, що се отнася до пазара на недвижими имоти, е да ситуираме проектите си на локации от първостепенно значение, които да бъдат застроени с уникална архитектура и строителство, изпълнени на най-високо ниво. Затова сме оптимисти за бъдещето, че когато ситуацията се стабилизира, недвижимите имоти ще се окажат един успешен бизнес за нас. Разбира се, имаме желание да се ангажираме с изпълнението на публични и частни проекти като строители чрез дъщерната ни компания TERNA и в тази насока продължаваме нашите усилия, като участваме в подобни начинания като изграждането на метрото, на магистрали и пътища. Понастоящем проектите в процес на развитие, поети от TERNA, възлизат на около 2 млрд. евро. 20-25% от дейностите по тези проекти са насочени извън Гърция - към България, Балканите и арабските страни.
Споменахте за интереса ви към публичните проекти- не ви ли притеснява политическият риск?
- Вярваме, че всяка компания, предлагаща добра оферта както във финансово, така и в качествено отношение, заслужава да спечели такива проекти. Все пак България е член на Европейския съюз и е достатъчно стабилна страна. Смятам, че подобно на Гърция в миналото, така и вашата страна научи уроците си, особено що се отнася до средствата от еврофондовете. Финансовата криза не позволява на компаниите и на правителствата както в Гърция, така и в България, да гледат назад. Ето защо трябва всички да работим съгласно европейското право и правилата на ЕС.
Като цяло как оценявате средата за правене на бизнес у нас? Какво се промени в година на криза?
- Както вече споменах, финансовата криза промени доста неща. У вас настъпи и смяна на политическата власт през лятото. Предишните управляващи направиха няколко сериозни стъпки за привличане на инвеститори - особено що се отнася до данъчните облекчения. Надявам се, че новото правителство ще продължи да развива добрите мерки от предшествениците си и ще реши съществуващите проблеми, за да се запазят инвеститорите тук. Логично би било кабинетът да направи най-доброто за тяхното стимулиране, за да може те не само да останат, но и да увеличат капиталовложенията си в страната, след като ситуацията се стабилизира.


"Преносимите компютри продължават да се продават много добре", казва в интервю за „Дневник" директорът на "Поликомп" Надежда Генова
Как се отрази финансовата и икономическата криза на българския ИТ пазар през 2009 г.?
- Рано е да се каже, защото декември е най-силният месец за бранша. Трябва да видим какво ще се случи, за да направим анализ. Има спад в някои продуктови линии, но не във всички. Най-затормозени са продажбите на периферни печатни устройства. Но мобилните компютри продължават да се продават много добре. Кризата засегна всички - крайните потребители, малките фирми, корпорациите и държавата. Но смятам, че в някои отношения тя е оздравителна. Нашият бранш е преживял няколко подобни периода. Тази криза не е породена от местни проблеми, тя е световно явление и когато световната икономика се раздвижи, ще се раздвижат нещата и при нас. Ние бяхме подготвени за трудностите.
Как се бяхте подготвили?
- Всъщност това, което е характерно за нашата компания, е, че никога не сме имали раздута структура и разходи. Винаги сме следвали много ясна бизнес стратегия и тя ни помага да преодоляваме проблемите. Ние не съкратихме нито един служител въпреки кризата и спадовете, защото не сме имали в нито едно звено повече от необходимия брой хора. Не посегнахме и на разходите, тъй като винаги сме се движили много ясно и фокусирано около своите продажби и нужди. Например нашата компания е с най-голям приход на човек от конкурентните фирми.
Софтуер или хардуер ще се търси повече на Българския пазар през 2010 г.?
- Искрено се надявам, че в един момент ще започне да се засилва търсенето на софтуер. Или поне, че хората ще узреят за ползите от легализирания софтуер. Ако 2010 г. е такава, каквато прогнозираме обаче, не смятам, че тогава ще е моментът, в който хората ще имат достатъчно ресурси, за да започнат да плащат за софтуер. Хардуерът е нужда и не можеш да го ползваш, без да го платиш. За съжаление много хора в България ползват софтуер, без да плащат за него.
Продължават ли мобилните решения да дърпат хардуерните продажби нагоре?
- Да. Това е резултат от новата вълна, която започна в Европа и по света, преди да дойде при нас. Все още бизнесът не е максимално мобилен в България. Според нас мобилността ще продължи да дърпа продажбите на хардуер.
Кои са най-често търсените продукти?
- Потребителите приеха много добре нетбуците (евтини лаптопи с ограничени хардуерни възможности - бел. авт.). Според мен и занапред ще продължи сериозното търсене на преносими компютри, които са малки по размер, но за сметка на това са с нисък разход на енергия, с много по-големи дискове и с които можеш да вършиш някаква смислена работа, а не само да браузваш в интернет. Според мен ще има отлив в търсенето на нетбуци, но към момента интересът към тях продължава да е голям. Също така е много вероятно технологичната и ценова разлика между нетбуците и истинските преносими компютри постепенно да се смали.
Кои са най-големите ви партньори като клиенти?
- В момента дилърската ни мрежа наброява над 1000 фирми. В това число попадат всички търговски вериги, които продават ИТ продукти, най-големите компании в ИТ бранша и множество малки и средни фирми от цялата страна.
Как избирате нови партньорски фирми, чиито продукти да прибавите към портфолиото си?
- Отказвали сме много предложения за партньорство, защото търсим преди всичко качество и потенциал в дадена марка. Трябва качеството да е високо. Може да не е толкова популярна, но този тип продукти трябва да са търсени от пазара. Дилърите знаят, че щом ние предлагаме нещо, то е качествено. Това е нещо много важно за тях. Също така има марки, които нашата дилърска мрежа продава, и тъй като те предпочитат да работят с нас, изискват от нас да търгуваме и тази марка.
Така се случи например с Toshiba. Част от нашите дилъри продаваха тази марка и поискаха ние да им я доставяме. Доста често, когато някой производител ни предлага продукти, ние ги изискваме и тестваме. Преценяваме, гледаме и отзивите на дилърите - качествени ли са, къде са им проблемите, имат ли добре изградена сервизна мрежа. В това отношение сме предпазливи, защото по никакъв начин не искаме да злепоставим името си с марки, които не са достатъчно качествени.

Иво Прокопиев: Най-неприятното от кризата предстои
На прага сме на голямата криза. Най-неприятното от кризата предстои, заяви пред "Хоризонт" председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Иво Прокопиев.
Сега един от проблемите е как да оцелеят жизненоважни структуроопределящи предприятия, а сред най-важните задачи е да се мобилизира политическата подкрепа за членството ни в европейския валутен механизъм, коментира той.
Държавата трябва да сложи ред в сметките, отбеляза Прокопиев по повод задлъжнялостта на хазната към бизнеса. Не може да няма регистър на тези дългове.

Най-сигурният платец по дефиниция е държавата, ако тя не плаща, какво остава за другите, заяви Прокопиев и допълни, че и преди кризата междуфирмената задлъжнялост е била голяма.
Индустрията ще реагира зле на поисканото увеличение на цената на природния газ, каза още председателят на КРИБ.
Според него н е може да има сериозна дискусия по темата преди разсекретяването на договорите за доставка на газ - именно от тях "Булгаргаз" вади аргументи, без бизнесът да може да извади контрааргументи.
Без да правим черни прогнози, по-малките играчи на пазара по време на кризата ще отпаднат, а фирмите ще се свият до състояние на оцеляване, прогнозира председателя на КРИБ.
Тук според него трябва да се намери формула за запазване на максимално голям брой работни места с публични средства. Прокопиев подчерта, че засега бизнесът "се държи достойно и съкращава минимално количество хора".
Индустрията ще реагира зле на поисканото увеличение на цената на природния газ, каза още председателят на КРИБ и добави, не може да има сериозна дискусия по темата преди разсекретяването на договорите за доставка на газ, именно от тях "Булгаргаз" вади аргументи, без бизнесът да може да извади контрааргументи.

Вълната от необслужвани кредити удря банките догодина
Към трето тримесечие на 2009 г. просрочените кредити над 90 дни са около 6 %, коментира пред БТА управителят на БНБ Иван Искров. Това означава на всеки 100 кредита 6 са в просрочие над 90 дни, а необслужвани кредити се покриват като се взима по мъничко от останалите 94 кредита, обясни Иван Искров. Пикът на необслужваните кредити у нас, за каквито се смятат заемите, които не са погасявани над 90 дни, ще бъде през втората половина на следващата година, коментира още за БТА главният икономист на "Уникредит Груп" Кристофор Павлов.
Те ще достигнат до 10 % от всички отпуснати заеми. Ръстът на депозитите на домакинствата остава много нисък заради спада в заетостта, по-ниският темп на нарастване на заплатите и намаляването на паричните трансфери от емигранти, сочат прогнозите.Според Павлов 2010 г. ще бъде най-трудната година за банките у нас. Общо загубите за финансовите институции до края на тази година се очаква да достигнат до 3.7 млрд. лв. Те ще бъдат абсорбирани в продължение на 3 последователни години, като се започне от 2009 г.Възстановяването на банковия сектор у нас ще започне през 2011 г., когато икономиката ще отбележи положителен ръст, смятат икономистите. Според Левон Хампарцумян има предпоставки състоянието на икономиката през втората половина на 2010 г. да бъде по-добро от 2009 г.
Стоян Александров от Търговска банка смята, че банковият сектор ще регистрира лоши резултати заради високите лихви по депозитите и неотпускането на кредити. Той обяснява, че според последните данни печалбите на банковия сектор са с около 60 % по-малко в сравнение със същия период на миналата година. По думите му очакванията за загуби не са изненадващи.
Според Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на СиБанк, кризата все още не е дошла у нас напълно и едва ли загубите за трезорите ще са толкова високи. Ясно е, че ситуацията в България се различава от тази по света или Европа. Банковият сектор е стабилен, икономиката е в по-различно състояние - т.е. кризата тепърва навлиза, коментира банкерката, но не се ангажира с конкретна цифра.В момента банките се оплакват от недобросъвестни клиенти, които обявявали фалшиви фалити със задна дата и поставяли кредиторите в неизгодна позиция. От трезорите искат промени в условията и процедурите за обявяване в несъстоятелност.
Банките настояват длъжниците с големи кредити, които не се обслужват, да не могат да напускат страната. Условието за ограничаване на пътуванията е наличието и непогасяването на дълга да е установено по съдебен ред, имуществото да не го покрива и да няма обезпечения, които да се предложат. В момента текст в Закона за българските документи за самоличност указва това, но без да е уточнено за кои лица става дума. Според представители на финансовите институции трябва да се запише, че извън страната няма да могат да пътуват физическите лица, както и членовете на контролните и управителните органи на дружество с дългове по кредити, които не погасяват. Това ще има по-дисциплиниращ ефект за длъжниците, е мотивът на банкерите.
През последните два месеца в България има задържане на лихвите и дори леко спадане на лихвените проценти, отбеляза управителят на БНБ. Според Искров средният лихвен процент към края на септември 2009 г. е 8.4 %. Той посочи, че в България лихвите общо на кредитите са 8.4 на сто и за покупка на жилище 11.3 %, които включват лихви и разходите за обработка на документи. В еврозоната лихвите в евро общо на кредитите са 4.6 %, а за покупка на жилище са 4 %, каза управителят на централната банка. Лихвите по кредитите и депозитите започнат плавно да падат, като през 2012 г. те ще достигнат нивата, отчитани през миналата година, отбеляза пред БТА и главният икономист на "Уникредит Груп" Кристофор Павлов. Пример затова е, че от Банка Пиреос България вече съобщиха, че намаляват с 0.5 процентни пункта базовия си лихвен процент за кредитите в лева. Според Павлов лихвите по заемите ще намаляват по-бързо от тези по депозитите, като това ще продължи и през следващата година. Така лихвите по кредитите за домакинствата през 2012 г. ще паднат до 9,80 % от средно 11,67 % към момента. При фирмите спадът ще е до 7,95 % през 2012 г. от 8.75 % в момента.
Според главния изпълнителен директор на "Уникредит" Левон Хампарцумян намаляването на лихвите няма да реши проблемите на предприемачите. Хампарцумян коментира, че ставките не са проблемът на фирмите, а това, че те нямат резервни средства. Много от предприемачите се оплакват, че и бентлитата са им скъпи, но ги влече към тях, шегува се банкерът. Необходими са синхронизирани усилия на държавата, банките и предприемачите за подобряване на икономическата средата и за създаване на предпоставки за растеж, посочи той.
Управителят на БНБ Иван Искров анализира, че има малко спадане на лихвите от август насам благодарение и на добрите сигнали, които излъчва българското правителство и стремежа да продължи със стриктната фискална политика. Банковата система е консервативна и трябва да се действа внимателно с метода на убеждението, коментира премиерът Бойко Борисов въпроса дали ще бъдат намалени лихвените нива на банките. Според него "лихвите постепенно ще падат - не са добри резки промени".
Финансовият министър Симеон Дянков е на мнение, че заемите трябва да поевтинеят понеже финансовият риск заради кризата намалява. Банките да намалят лихвите по отпусканите от тях кредити с поне три процентни пункта, поиска той.

Васил Божков: Дянков прави стъкмистика, а не бюджет
Дянков прави стъкмистика, а не бюджет, заяви бизнесменът Васил Божков, Преди време един от най-богатите ни бизнесмени атакува остро финансовия министър заради вдигнатия данък „хазарт", съобщава news.bg.
„Човек, който се номинира сам, класира се сам, говори сам за себе си - аз какво да кажа", заяви Божков, визирайки изказването на финансовия министър, че е на седмо място сред най-добрите финансисти в Източна Европа и сред топ 100 в света.
Васил Божков бе призован като свидетел по делото срещу Александър Томов, Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.
Разпитът му пред съда продължи по- малко от 10 минути. Стана ясно, че е продал акциите на ЦСКА за 15 млн. лв.
Пред журналисти той заяви, че се надява с показанията си да е помогнал за изясняване на делото. Каквото ме питаха, отговорих, посочи бизнесменът.
Попитан 15 млн. лв. много ли са или са малко за клуб от А футболната ни група Васил Божков каза :„Ако Митал знаеше, сигурно щях да го дам и за половин милион. Всеки, който се е освободил от футболен клуб в България вече е на печалба, независимо с пари или без пари", завърши Васил Божков.

Нов нагъл обир на обществен трезор в София, 190 обрани касети
Пореден обир на обществен трезор вдигна на крак столичната полиция тази нощ.
Последната информация към 13 часа показва, че са откраднати 190 касети.
Нападателите са били тежко въоръжени, заради което униформените предприеха масирана акция по издирването им.
Загубите от сейфовете на трезора тепърва ще се изчисляват.
10 мъже нахлули въоръжени с автомати и пушки в денонощния обществен трезор на бул. „Дондуков" около 1 часа след полунощ.
Въоръжени били с автомати и пушки.
Ударили двамата възрастни пазачи, закопчали ги с белезници и ги оставили на пода. След това започнали да отварят сейфовете наред. Събрали плячката светкавичо и избягали с няколко автомобила.
Преди нахлуването в трезора, човек от бандата застанал пред вратата и показал клиентска карта за трезора. Само така можело да му отворят да влезе.
Единият от охранителите е с лека разкъсна рана на главата. Възрастният мъж прекара повече от час в линейката, все още закопчан с белезниците на обирджиите, съобщава PRO.bg, цитирана от News.bg.
Същата беше и съдбата на колегата му, който се отърва без рани, но също остана окован часове наред.
Сигналът е получен на тел. 112 десет минути след полунощ. По първоначална информация са разбити голям брой касети, вдигнали камерите към тавана и задигнали компютъра, в който се съхранявали данните от системата за наблюдение, съобщават от пресцентъра на МВР.
Заради грабежа, в продължение на часове полицията издирваше крадците. Първо с масови проверки на коли, а след това и с издирване на изоставени автомобили в околностите на София.
Това е третият голям обир на трезор в София след като през април и юли бяхя обрани още два.

Няма коментари: