събота, 26 декември 2009 г.

БОГ Е СЪЗДАЛ ЧОВЕКА ПО СВОЙ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ, НО ПОДОБИЕТО ИЗИСКВА НЕПРЕКЪСНАТО УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ!

Това е задача на човека. Тя е трудна. Иска промяна в мисленето, в поведението, иска усилие на волята. А на човек му е по-лесно да върви по собствените пътища вместо по божествените. Човечеството още от сътворението си е вървяло към собственото си самоунищожение – в нравствен, физически, социално-обществен план. Човечеството непрекъснато руши себе си и света около себе си. С първородния грях започва да се разрушава нравствения и физически свят на човека. Става генетическо натрупване на греха през хилядолетията. Както и същото се отнася и за личните грехове. А всичко това разрушава вътре човека, неговата нравственост, неговия морал, физика. Ако щете, тези страшни заболявания, които обкръжават и атакуват човека, са в резултат пак на грехопадението. Виждате, в Копенхаген се обсъждаше разрушаването на нашата природа. Това пак е в резултат на човешкия грях. Бог създаде съвършен свят за човека и го постави в него да доусъвършенства. А човекът не се оказа добър стопанин и не изпълнява Божията заповед за доукрасяване. Човекът се държи като враг и хищник с природата.
Все пак, има ли надежда и къде е тя?

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Депутатът и неговата майка
Семейството на бившата директорка на държавното тото Ирена Кръстева влезе в новините през измиманалата седмица: най-напред беше взривен джипът на сина Делян Пеевски, а по-късно правителството окончателно отмени решението на кабинета Станишев, според което медийната компания на госпожата трябваше да придобие три имота в центъра на София срещу задължението да построи офис на НАП.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
И Ирена Кръстева, и синът й са олицетворение на всичко онова, което кара българите да мразят политиката и политиците. Бившата директорка на тотото през последните две години от управлението на Станишев успя да напазарува множество медии, след които две телевизии и няколко вестника, включително и сравнително тиражния “Телеграф”.
Синът Делян Пеевски пък, започнал своята кариера като лидер на младежката организация на НДСВ, ненавършил и 30 години, стана заместник-министър на бедствията и авариите, но от квотата на ДПС. След корупционен скандал, в който бяха намесени още Румен Овчаров, бившият шеф на “Булгарбатак” Христо Лачев и шефът на следствието Ангел Александров, Пеевски беше временно отстранен от поста, но по-късно беше тържествено и с извинения възстановен, тъй като лично Доган заплаши коалиционните партньори, че може да разтури орталъка.
Упорито се говори, че всъщност именно Доган стои зад Ирена Кръстева и че тя пазарува вестници и телевизии за него. Досега никой нито е потвърдил, нито е отрекъл това, но и никой сериозно не се опитал да разбере откъде майка и син имат парите за милионните сделки, с които придобиват медии. Твърди се например, че само за купуването на ТВ7 Кръстева е платила 22 милиона лева, обаче няма никакви достоверни сведения откъде се дошли парите.
След като се разшумя около сделките на Кръстева, ДАНС още по времето на Петко Сертов обяви, че започва разследване на депутата и неговата майка, за да се разбере откъде имат толкова пари, но после дойдоха изборите, Петко Сертов сдаде поста и замина като консул в Солун, а за проверката до този момент няма ни вест, ни кост.
Необяснимият финансов възход на депутата Пеевски и на неговата майка обаче е предизвикателство към нормалния човешки морал и държавата е длъжна да разрови тази история докрай, а не да се задоволи само да анулира подаръците, направени от кабинета Станишев.
В българската политика има и по-забогатели хора, обаче малцина могат да съперничат по арогантност на Делян Пеевски и Ирена Кръстева. Дошло е времето младият депутат и неговата майка най-после да започнат да дават обяснения пред когото трябва.
Ако наистина нещо се е променило в България на 5 юли.

Станишев: Ще има протести и те ще са напълно закономерни
През следващата година ще има протести, организирани от сдруженията и съсловните организации, които са засегнати от политиката на правителството – такава прогноза направи пред телевизия „Европа” бившият премиер и председател на БСП Сергей Станишев. Бюджетът за 2010-а отнема социални права, което се случва за първи път от 10 години насам, коментира Сергей Станишев.
“Гражданите се натоварват с допълнително данъци. Вижте самоосигуряващите се – те се натоварват с близо 60% повече данъци. Какво се получава? Цяла Европа излиза от кризата. А в България заради своето бездействие управляващите задълбочават кризата.”, заяви бившият премиер.
А резултатът според Станишев ще е ескалиране на социалното недоволство.
Само преди три дни станахме свидетели на първите масови протести – тези на тютюнопроизводителите. В понеделник 3000 души блокираха автомагистрала „Тракия”, а във вторник – границата с Гърция. Тези протести също бяха прогнозирани и то 18 дни предварително този път от ДПС, а от БСП ги подкрепиха. Това даде повод на министър – председателя Бойко Борисов да заподозре, че недоволството на тютюнопроизводителите е дирижирано от опозицията. От БСП и ДПС естествено отрекоха да имат нещо общо с това.

В Турция: Арестуваха 8 военни по подозрения в организиране на преврат
Осем военни са арестувани в Турция по подозрение, че са подготвяли атентат срещу вицепремиера Бюлент Арънч, съобщи генералният щаб на турската армия, цитиран от турските медии. Целта на атентаторите била да убият Арънч, смятан за лидер на крилото на "ястребите" в проислямския кабинет на премиера Реджеп Тайип Ердоган.
Възможно е подготвяният атентат срещу Бюлент Арънч, бивш председател на турския парламент, да е бил насочен да съдейства за дестабилизиране на страната, което да даде основания на военните да извършат преврат.
Твърденията за подготвяно нападение бяха разпространени първоначално от самия Бюлент Арънч, който съобщи, че е следен от военни лица. По-късно в изявление турският Генерален щаб обяви, че двама военнослужещи наистина са осъществявали
проследяване, но на военен, за когото се смята, че издава военни сведения и който живее в района.
Днес обаче са били арестувани осем военни от Регионалната дирекция за мобилизация в Анкара, след като дирекцията е била претърсена
снощи от прокурори.

Обединението около негативни каузи е нов хит сред потребителите на “Фейсбук”
Мразя чалгата! Мразя цигарите! Мразя градския транспорт! Или дори само неопределеното “Аз мразя” не са възклицания на крайно негативен човек, а групи в социална мрежа като фейсбук например. Според психоложката Даниела Митева хората много по-лесно се обединяват именно във виртуалното пространство, защото запазват до голяма степен своята анонимност и по този начин могат да протестират срещу реален проблем, без да се действа за неговото разрешаване.
“На българина не му достига гражданска съвест. Той не е толкова активен и това е спасението за него”, казва Даниела Митева. Оказва се, че обединявайки се в негативни групи в социалните мрежи, хората компенсират своята пасивност в истинския живот.
Във всеки човек има нагласа за принадлежност – към опредeлени групи, така се чувства по-защитен. И затова търси съмишленици. Те не са, за да се изгради нещо добро, а за да се плюе, да се мрази, да се ненавижда.”
Омразата в социалните мрежи обаче може да доведе до проява на голямо въображение и чувство за хумор. Така например потребители на Facebook са създали група: “Шофирай жаден, остави един полицай жаден”. Въпреки това наша проверка установи, че групите с ключова дума “мразя” са близо 2 пъти по-малко от тези, които започват с “обичам”.


ПО НЮЗ.БГ

Пак вълнения в Самоков, бият полицаи пред РУ

Трима полицаи са пострадали при опит да предотвратят разрастване на скандал, съобщават от пресцентъра на МВР.
Инцидентът е станал пред дискотека в Самоков, по-късно се пренесъл пред районното полицейско управление.
Служителите са с леки наранявания и охлузвания.
Час след полунощ, в районното управление на Самоков бил получен сигнал за скандал между клиенти в дискотека.
Охраната на заведението опитала да изведе от заведението Х.Р. (18 г.), който вече бил пиян.
За да предотвратят разрастването на скандала, на помощ на охранителите се притекли и двама служители на районното управление - те не били на работa, a заедно със свои близки празнували в дискотеката.
До пристигането на полицейския автопатрул, те успели да изведат Х.Р. навън, който обаче продължил да се съпротивлява и ударил единия от цивилните служители. Минути след това младежът бил задържан.
Към районното управление се отправили и двамата служители, за да дадат показания по случая.
По пътя обаче те били пресрещнати от насъбралата се вече пред сградата на полицията тълпа от 10-15 роднини на задържания.
Те се нахвърлили с юмруци и обиди върху тях и дежурния офицер, излязъл, за да усмири роднинския гняв.
Благодарение на светкавичната намеса на друг автопатрул, побоят бил предотвратен и седем от нападателите - задържани.
Те ще останат за 24 часа в полицейския арест. Материалите по случая са докладвани на прокуратурата, очаква се удължаване на мярката им за задържане с още 72 часа.
Единият от задържаните е Г.А. (36 г.).
Припомняме, в края на октомври той бе заловен заедно с още трима негови познати пред дискотека в Самоков, когато единият от групата бе слязъл от паркиран джип и с автомат в ръка заплаши младежи, събрали се пред заведението.
Пристигналите на място три автопатрула извършиха оглед на возилото, в което откриха огнестрелното оръжие - автомат "Калашников" със сгъваем приклад и заличени идентификационни номера.

Охранител от НРС беше открит мъртъв
По време на дежурство на 25 декември вечерта е намерен мъртъв сержант Петър Пашкулев, служител по охраната в Националната разузнавателна служба, се казва в съобщение на службата.
Повиканите веднага екипи на "Бърза помощ" и Военномедицинска академия са установили, че се касае за ненасилствена смърт.
По случая работи оперативно-следствена група на Военната прокуратура, следствието и Военната полиция.
За случая са информирани всички компетентни държавни институции

Мъж твърди, че жена му е отвлечена - тя избягала с друг
Измамен съпруг от Сухиндол стресна полицията, че жена му била отвлечена. В крайна сметка се оказва, че тя тръгнала с друг мъж.
По думите му Даниела Борисова била качена в тъмен „Фиат Мареа" рано тази сутрин.
Съпругът на жертвата, криминално проявен, е подал сигнал за отвличането в 04.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Борис Борисов обяснил, че двама мъже са влезли в дома му и са поискали да им бъдат върнати 400 лв.
След като станало ясно, че Борисов няма толкова пари, двамата извели съпругата му и отпътували в неизвестна посока.
Полицейски служители от три поделения на МВР в страната са издирвали тази сутрин псевдо-отвлечената жена.
Съпругът на похитената е регистриран в полицията за редица кражби.
Днес преди обед „отвлечената" жена от Сухиндол е намерена. Извършителят е установен и е разпитан от Областна дирекция на МВР - Варна.
В показанията си той твърди, че няма отвличане.
Борис Борисов му дължал пари и той отишъл да си ги иска, а съпругата му е тръгнала с друг човек.
Половин час по-късно е открита и съпругата. Тя се намира в град Суворово с друг човек, с който, по информация на "Фокус", най-вероятно живее.

Арестуваха син, убил баща си
77-годишен мъж е намерен убит вчера в дома си в с. Първенец, съобщиха от полицията в Пловдив. Заподозрян в извършване на тежкото престъпление е синът на жертвата.
По първоначални данни преди три дни възникнал скандал в жилище между 77-годишния мъж и сина му (на 50г.).
Разправията прераснала в побой, като двамата, въоръжени с брадва и прът, излезли на двора на къщата.
По думи на съседите виковете и крясъците продължили до 02.30 след полунощ, след което всичко утихнало.
Два дни по-късно близки на семейството се усъмнили, че възникналият остър конфликт на техните съселяни не е завършил благоприятно и сигнализирали в полицията.
Вчера служители от І РУ на място установили, че действително бащата лежи в безпомощно състояние до вратата на първия етаж на къщата.
По първоначални данни смъртта е настъпила вследствие на удари с дървен прът по главата на жертвата.
Синът е задържан в ареста за 24 часа.

Пребиха трима чернокожи в столична дискотека
Нигериец и двама мъже от Конго са приети тази нощ в „Пирогов", съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.
В 5.20 часа сутринта с линейка на Бърза помощ в Спешното приемно са транспортирани трима млади мъже - К.А. на 22 г. от Нигерия, П.Л. на 28 г. и М.М. на 25 г. от Конго.
Те са пострадали при побой в заведение на бул. „Тодор Александров".
Единият мъж от Конго е с рана на дясната ръка, а нигериецът е със счупена долна челюст и ще бъде приет за операция на 28 декември.
Третият пострадал е отказал преглед и консултация.

Приеха в болница 14-годишна препушила с марихуана
14-годишно момиче е прието в токсикология във Варна, след като изпушило голямо количество марихуана.
Това съобщи дежурният лекар в Клиниката по токсикология към Военноморска болница - Варна, цитиран от варненския портал Moreto.net.
Той добавя, че тийнейджърката е отпразнувала Коледа по свой си начин, а именно чрез употреба на голямо количество марихуана.
Дежурният в токсикологията добави, че освен препушилата тийнейджърка в клиниката е постъпил и 30-годишен мъж, който успял сам да изпие повече от литър концентриран алкохол.
Човекът е бил в много тежко състояние и се е наложило пълно прочистване.
Лекарят в Клиниката по токсикология добавя, че приетият пациент е бил без здравни осигуровки и вероятно не е работил. В момента човекът се възстановява от тежката алкохолна интоксикация.

Баба нахрани внуче с бисквити от марихуана
Жена от Денвър, САЩ, се самоуби, след като нахранила внука си с бисквитки от марихуана.
След като тригодишното дете не могло да се събуди на другата сутрин, тя извикала бърза помощ.
Около случая полицията е предприела разследване, а една седмица по-късно бабата извършила самоубийство.
През по-голямата част от живота си тя е използвала марихуана като лекарство против болки в гърба, съобщиха американските медии.
В разследването, както съобщава полицията, е било конфискувано масло от канабис.
Тригодишното момче се възстановява

Откриха 14-годишен, обявен за издирване
14-годишен обявен за издирване, е открит при проверка, извършена от криминалисти вчера в Шумен, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Момчето е напуснало възпитателното училище в Ракитово в средата на месец ноември. и оттогава се укривало.
Тийнейджърът често преспивал във вилни постройки в местността "Под манастира", както и в домове на свои близки. Така криминалистите попаднали в дирите му.
Той е задържан за срок от 24 часа, след което ще бъде настанено в дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни лица във Варна.
Изяснява се съпричастността му към извършени престъпления на територията на област Шумен и други региони.

Силно земетресение в Индонезия
Силно земетресение с магнитуд 6.7 по Рихтер е регистрирано край бреговете на индонезийския остров Малуку, предаде Ройтерс.
До момента няма информация за жертви и разрушения.
Не е отправяно предупреждение за опасност от цунами.
Трусът е регистриран в малко преди 16:00 часа местно време на около 152 км северозападно от Туал, провинция Малуку.
Дълбочината му 67 км, съобщават от индонезийската Служба по метеорология и геофизика.
Междувременно днес в Азия отбелязват петата годишнина от опустошителното цунами в Индийския океан, което причини смъртта на близо 250 хиляди души.
В 16 държави с церемонии почитат паметта на загиналите.
За последните 5 години след катастрофата Червеният кръст е построил над 50 хиляди къщи, главно на Малдивите и в Индонезия.

Хотел с руски офицери се подпали край Москва
Най-малко 5 души са били ранени при пожар в хотел край Москва, предаде Риа Новости.
Огънят в хотел "Орбита" е избухнал около 8:00 часа сутринта московско време в градчето „Звездний" - известно място на колко 25 км североизточно от Москва, където космонавтите са живели и тренирали до 1960-а година.
Трима души са хоспитализирани, а другите двама пострадали са приети за прегледи.
30 са били евакуираните от горящата сграда.
По първоначални данни в хотела са били отседнали офицери от руската армия и техните семейства.

Нигерия започва разследване на осуетения атентат
Нигерийският вицепрезидент разпореди разследване на най-високо равнище по случая с опита да бъде взривен самолет с близо 300 души на борда.
„Като нация ние се обявяваме против всякаква форма на тероризъм.", се казва в съобщението на нигерийското правителство.
Предприети са стъпки за идентифицирането на заподозрения, както и за установяването на неговите мотиви.
Нигерийските служби за сигурност ще работят в пълно сътрудничество в американските власти.
В Нигерия са били предприети всички необходими мерки за сигурност. Всеки пътник, включително членовете на екипажа на самолета се проверяват.
До момента няма убедителни доказателства за присъствие на членове на Ал Кайда в западната африканска страна, съобщава Ройтерс.
Някои западни дипломати изразиха притесненията си, че Нигерия може да стане цел на радикалната ислямска групировка.

ЕК ужасени от опита за атентат
Европейският комисар за правосъдието, свободата и сигурността и заместник-председател на Европейската комисия Жак Баро заяви, че е ужасен от опита за терористично нападение на борда на Еърбъс А 330.
Той каза, че ЕК поддържа контакт със съответните служби и следи за спазването на правилата и процедурите в Европа.
Летищата в Европа засилиха мерките за сигурност след вчерашния опит за атентат в американски самолет.
Британската полиция съобщи, че е извършила обиски в Лондон в рамките на съвместни действия с американските власти след опита за атентат в американския самолет от Амстердам за Детройт, съобщи Франс прес, позовавайки се на Скотланд Ярд.
Нигерия започна собствено разследване на случая.

Косово моли папата да го признае
Косовският президент Фатмир Сейду вчера е изпратил до Ватикана рождествен поздрав до папа Бенедикт XVI.
Част от него е и призивът, Ватикана да признае независимостта на бившата южносръбска провинция възможно най-скоро.
Според Сейду гражданите на Косово са нетърпеливи това да се случи.
За Прищина тази крачка е много важна, защото „Ватикана е пример за мир, хармония и добри етнически взаимоотношения", пише в писмото на държавния глава.
В края на коледното си послание косовският президент изразява надежда Ватикана да признае независимостта на страната му идната година.
Косово обяви едностранно независимост от Сърбия на 17 февруари 2008-а. До момента държавата е призната от повече от 60 страни, сред които САЩ и 22 държави-членки на ЕС, включително България.
Белград отказва да признае отделянето на Косово. В момента със случая се занимава и Международният съд в Хага. Очаква се той да огласи решението си в началото на 2010-а.

Саакашвили: Русия не можа да подкупи Кустурица
Президентът на Грузия Михаил Саакашвили отрече да е плащал за филма на холивудксия режисьор Рене Харлин, посветен на войната с Русия през 2008 г.
Това съобщи gazeta.ru
"Може ли някой да ми обясни какви пари трябваше да платим на Hоливуд! Нима Анди Гарсия има проблем с парите?! Това е обичаен търговски проект, който ще спечели 10 пъти повече. Над филма работиха способни хора, група идеалисти, които дойдоха тук, където е истината. Това стана в момент, когато Русия не можа да подкупи известния сръбски режисьор Емир Кустурица и за най-големите пари", цитира думите на Саакашвили сайтът "Грузия онлайн".
Преди време желание да заснеме филм за военния конфликт между Русия и Грузия през 2008 г. изяви сръбският режисьор Емир Кустурица, след което най-неочаквано се отказа.


ПО Money.bg

Българската цена на руския газ

Маршрутът на газопровода "Южен поток" (South Stream) от Русия за Австрия и Италия, който трябва да бъде изграден по дъното на Черно море, не може да бъде определен без съгласието на България, която участва в този проект. Така започва днешната си статия руският ежедневник „Комерсантъ", която е посветена на завършилите вчера в Москва руско-български преговори за съвместните енергийни проекти.
Според изданието досега София е поставяла неизпълними изисквания, заради които сроковете за разработването на проекта вече са пропадали няколко пъти. Вчера беше извършен кардинален обрат в преговорите между „Газпром" и Българския енергиен холдинг (БЕХ), подчертава вестникът.
„Комерсантъ" пише, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма на България Трайчо Трайков е обещал съвсем скоро правителството да утвърди график за реализацията на двата съвместни проекта - газопровода „Южен поток" и АЕЦ „Белене". По думите на руския министър на енергетиката Сергей Шматко следващият кръг от преговорите между българската страна и "Газпромом" вече е планиран за средата на януари.
И докато за руската страна акцентът на преговорите е бил върху газопровода и атомната централа, за Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) по-важни са били разговорите за новите договори за доставка на природен газ за България. Срокът на действие на някои от газовите контракти изтича в края на 2010 г. Според съобщение до медиите на МИЕТ в новия кръг преговори между „Булгаргаз" и „Газпром экспорт" трябва да бъдат постигнати прозрачни и изгодни за България условия в дългосрочен план. Това са подчертали след срещата си българският министър Трайчо Трайков и руският министър на енергетиката Сергей Шматко. Ще бъде обсъждано и искането на българската страна за отпадане на посредниците при доставките на газ.
Руската страна е уверила българските си партньори, че не очаква повторение на газовата криза от януари 2009 г. В разговорите между Русия и Украйна са предприети необходими мерки за предотвратяване на евентуални финансови проблеми, но в случай че такива възникнат, се работи върху техническа възможност транзитът на газ да продължи. Според руската агенция „Новости" Сергей Шматко е заявил, че „Газпром" ще направи на България нови изгодни предложения и ще бъде постигнато споразумение, което да направи процеса на доставки прозрачен. На свой ред министър Трайков е подчертал, че на предстоящите преговори, които ще са на корпоративно ниво, ще се обсъжда и искането на българската страна за отпадане на посредниците.
В публикацията на „Кмерсантъ" се казва, че от подписаните три договора за доставка на газ за България, единият изтича през 2010 г., а другите двата - през 2011 г. И трите контракта обаче определят за посредник „Овергаз". След срещата според вестника не е станало ясно какво точно е обещал руският министър на българския си колега, но Сергей Шматко категорично е заявил, че от руската страна преговорите за доставка на газ ще се водят от "Газпром". През 2008 г. руският енергиен гигант е доставил на България 3,5 млрд. куб. метра газа, като 90% от потребностите на страната се покриват от руския внос. За деветте месеца на 2009 г. България е внесла 1,9 млрд. куб. метра, а през нейна територия са транзитирани 10 млрд. куб. метра, уточнява „Комерсантъ".
И точно заради транзита руската страна най-много настоява доставката на природен газ да се обвързва с изграждането на газопровода „Южен поток", чията проекта мощност е за 63 млрд. куб. метра на година. Първото разклонение, след като тръбата от дъното на Черно море стигне България, е по поска Сърбия - Унгария - Австрия и трябва да бъде изградена до 2015 г. Засега срок за второто разклонение - през Гърция за Италия, не е определян.
Руските медии, които са отразили българо-руските преговори, подчертават, че България поддържа и алтернативния проект на газопровода "Набука", с което се обяснява и забавените решения относно „Южен поток". Освен това както признава „Комерсантъ" преговорите за газопровода по дъното на Черно море не са преминали на корпоративно равнище между „Газпром" и БЕХ, тъй като на правителствено равнище двете страни не са успели да съгласуват принципни въпроси. Един от тях е, че българското правителство не смята да справедливо искането на руската страна земята под трасето на газопровода в България да стане собственост на руската газова компания.
Вторият принципен момент е, че България настоява да си запази контролния пакет в съвместния проект с "Газпром", което ще позволи на страната да определя размера на транзитните такси на преминаващия природен газ през територията на България. На свой ред "Газпром" настоява да се приеме, че за българското трасе, което е част от общия проект, трябва да действат еднакви за целия проект условия. Това означа, че руският монополист държи да получи 51% от проект и земята под газопровода в България да стане руска собственост.
Третото противоречие е свързано с настояването на България да се построи нов газопровод, а руската страна настоява да се използва действащата българска газопреносна система. Така според говорителя на „Газпром" Сергей Куприянов проектът щял да бъде по-евтин, а „българската страна е печеливша, дори и да бъде задействана частично газопреносната й система".
Независимо от тези неизгладени противоречия от руското Министерство на енергетиката смятат, че вчерашните преговори са сближили двете позиции.
Според генералния директор на американската компания East European Gas Analysis Михаил Корчемкин, ако България за пореден път не изпълни своите обещания, за „Газпром" има резервен вариант и това е Румъния. "Това ще бъде поредната малка географска неприятност за „Газпром". И тъй като Румъния не граничи с Турция трасето на новия газопровод ще трябва да пресече икономическата зона на България и Украйна", уточнява Корчемкин.
Относително точен в прогнозата си е Максим Шеин от "Брокеркредитсервис" (БКС), който казва, че реализацията на газопровода Nabucco изпитва затруднения с финансирането и с набавянето на суровината. Заради това при определени отстъпки от страна на "Газпром" в полза на българското правителство при подписването на предстоящите нови договори за доставка на газ и при определяне на транзитните такси на бъдещия газопровод може да се стигне съвсем скоро до съгласуване на изгодни и за двете страни условия за изграждане на „Южен поток".
От най-неперспективен проектът за АЕЦ „Белене" се оказа най-сигурен от трите съвместни енергийни проекта между България и Русия. В Москва министрите се договориха да продължат работата по постигане на целевата акционерна структура на проекта без допълнителни финансови ангажименти на България. През следващите две-три седмици концепцията ще бъде обсъдена на правителствено ниво в България и в Русия, след което в хода на разговорите ще бъдат набелязани конкретни стъпки за нейното реализиране, обясни министър Трайков.
След като през октомври немската RWE се отказа официално, нейният пакет от 49% от проекта остана свободен, а за България 4 млрд. евро, колкото е предварителната оценка на втората атомна централа с два 1000 мегаватови реактора, инвестиция е непосилна. За да бъде реализиран проектът трябва да бъде намерен инвеститор. Руската преса отново припомни изявлението на шефа на държавната руска корпорация „Росатом" Сергей Кириенко, който каза преди време, че Русия е готова да изпълни ролята не само на строител, но и на инвеститор в АЕЦ „Белене". След спечелен търг за строител на централата бе избрана руската компания „Атомстройекспорт". Първият сигнал, че кабинетът „Борисов" вече има категорично намерение да строи АЕЦ „Белене" беше решението на БЕХ да стартира процедура за избор на консултант по проекта.
Засега в най-неизгодна ситуация се намира петролопровадът "Бургас - Александруполис". На преговорите в Москва Сергей Шматко отново е изразил разбирането на руската страна за необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда за проекта „Бургас - Александруполис". Почти сигурно е, че този проект вече не е толкова актуален за Русия, тъй като страната влезе в турско-италианския проект Самсун - Джейхан. Той е планиран да се изгради от италианската компания Eni и турската Calik. Русия дори може да получи 50% от капитала на компанията, която ще упавлява петролопровода.
Нека да припомним какво каза руският енергиен министър след декемврийското заседание на българо-руската комисия за икономическо сътрудничество в София: „Смятам, че България има всички необходими възможности и права да се откаже от проекта, ако вземе такова решение и ако не е доволна от ОВОС оценката. Ние никога не сме изключвали такъв вариант."

Търсят консултант за АЕЦ Белене в края на януари
Българският енергиен холдинг обяви намерението си да стартира процедура за избор на консултант по проекта АЕЦ „Белене". Предварителното намерение за обявяване на процедура ще бъде публикувана в две от най-авторитетните издания в света - Financial Times и The Economist, както и на корпоративната интернет-страница на БЕХ ЕАД.
Бъдещият консултант ще бъде натоварен със задачи, свързани с преструктуриране на проекта по икономически обоснован начин и създаването на концепция за нова акционерна структура на проекта, която да позволи включването на нови инвеститори в него, както и дейностите по техния избор, съобщиха от холдинха
Дейностите, по които се очаква да работи консултантът на АЕЦ „Белене", са описани в осем групи: изработване на концепция за развитието на проекта, осъвременяване на икономическия му модел, подготовка и провеждане на процедура по избор на стратегически инвеститор(и), подпомагане на българската страна при преструктурирането на проекта, подкрепа при развитието и прилагането на комуникационна стратегия и мерки за гарантиране прозрачността на проекта АЕЦ „Белене"
Съгласно предварителната обява в края на януари 2010 година БЕХ има намерение да обяви открита тръжна процедура за избор на консултант за осъществяване на тези дейности.


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

“Ал Кайда” готвела кървава Коледа в американски самолет

Терорист се качил на борда с взривно устройство, затягат мерките за сигурност за пътуващите към САЩ
23-годишният нигериец Абдул Фарук Абдулмуталаб, най-вероятно свързан с „Ал Кайда”, планирал вчера да взриви американски самолет, който летял от Амстердам за Детройт. За щастие, взривното устройство не се активирало, съобщи висш представител на службите за борба с тероризма, цитиран от Асошиейтед прес. Предполагаемият терорист най-вероятно е свързан с „Ал Кайда”, заяви пред телевизия Си Ен Ен членът на комисията по вътрешна сигурност към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Питър Кинг, цитиран от Ройтерс. Нигериецът бил неутрализиран от самите пътници и арестуван след кацането на самолета Еърбъс А330 в Детройт.
Продължават да се изясняват подробностите за случилото се на борда на самолета на авиокомпания “Нортуест еърлайнс”, собственост на “Делта еърлайнс”. Позовавайки се на пожелал анонимност висш правителствен служител, в. “Вашингтон пост” съобщава, че 23-годишният нигерийски гражданин успял да внесе на борда устройство, залепено на крака му със скоч. Според вестника то било по-скоро запалително, отколкото взривно и когато се опитал да го задейства няколко от 278-те пътници получили изгаряния, но няма опасност за живота им.
Според един от пасажерите, всичко се случило около 20 минути преди кацане. „Чу се гръм и всички малко се стреснахме. След секунди се появи светлина като от пламъци. Настъпи лека паника и всички се спуснаха към мястото на огъня, опитвайки се да го угасят с вода, одеяло или пожарогасител. Хубавото бе, че всички се притекоха да помагат”, каза за Си Ен Ен Сайед Джафри.
Абдулмуталаб не бил включен в съставения от американското Управление за транспортна сигурност списък на лицата, на които е забранено да пътуват със самолет. Името му обаче, фигурира в правителствените регистри на заподозрените в тероризъм. Ей Би Си Нюз и Ен Би Си Нюз съобщават, че той следва в Юнивърсити Колидж Лондон, където учи инженерство. Американските медии цитират неназован сътрудник на антитерористичните служби, според когото при разпита нигериецът признал, че има връзки с „Ал Кайда” и по-рано е посетил Йемен, за да получи устройството и инструкциите за използването му. Окончателна яснота за подготовката на акцията засега няма.
„Устройството, което се е опитал да задейства, е било доста сложно. Бих казал, че този път доста се изложихме, каза още конгресменът Питър Кинг. Американските власти обявиха, че въвеждат допълнителни мерки за сигурност при вътрешните и международните полети заради инцидента на борда на самолета. В изявление министерството на вътрешната сигурност съобщи, че пътниците може да бъдат подложени на допълнителни проверки, чиято цел е да гарантират безопасността им.
Официален представител на Белия дом посочи, че Вашингтон разглежда инцидента като опит за терористичен акт. Същевременно правителствени източници заявиха, че правителството не се готви да повиши равнището на терористичната заплаха, която в момента е в предпоследна, “оранжева” степен по петстепенната скала.
Американският президент Барак Обама, който е в Хавай за коледната ваканция, активно следи ситуацията със самолета на “Делта”, съобщи Белият дом. В конферентен разговор със съветници по националната сигурност Обама е дал инструкции да се вземат всички необходими мерки за повишаване на сигурността при въздушния транспорт.
Съединените щати поискаха всички авиокомпании по света да въведат допълнителни мерки за сигурност след осуетения опит за атентат, съобщи службата на холандския координатор за борба с тероризма. В съобщението е посочено, че мерките за сигурност се прилагат в цял свят при всички полети за Съединените щати за неопределено време.
В Тайван бяха засилени проверките на пътниците за полетите към Съединените щати. Искането е на американското Министерство на вътрешната сигурност и важи от днес до 30 декември. При проверките ще се внимава за наличие на пластични и течни вещества или спрейове, съобщи тайванската служба за гражданска авиация.
Британската полиция съобщи, че извършва обиски в Лондон в рамките на съвместни действия с американските власти след опита за атентат в американския самолет от Амстердам за Детройт, съобщи Франс прес, позовавайки се на говорителка на Скотланд Ярд. Говорителката не даде никакви подробности за сградите, където се извършват обиските.
Нигерийските власти пък разпоредиха разследване на най-високо равнище по случая с неуспешния опит на младия нигерийски студент във Великобритания да взриви американски пътнически самолет.

“Българската Коледа” събра над 1,5 млн. лева
Средствата ще бъдат дадени на над 40 деца и 11 клиники
Тазгодишната кампания „Българската Коледа” събра до момента 1 516 185 лева. Със средствата ще бъде подпомогнато лечението на 45 деца и ще бъде закупена медицинска апаратура за 11 клиники. 587 935 лева пък бяха събрани снощи по време на традиционния благотворителен концерт на инициативата “Българската Коледа”, който се състоя в Народния театър.
Кампанията е под патронажа на президента Георги Първанов и на съпругата му Зорка Първанова. Миналата година по време на инициативата бяха събрани 2 229 305 лева. До края на годината могат да се изпращат sms-и за “Българската Коледа” на номер 1117 за всички мобилни оператори и на телефон 0900 1117 за фиксираните абонати на Виваком, с което се дарява 1 лев. Дарения се правят и по дарителската сметка на кампанията в ОББ, в интернет чрез системата за електронни плащания e-pay, както и директно с кредитни карти VISA и MasterCard. Банковата сметка на кампанията ще остане отворена до края на януари 2010 г.
“Може да се каже, че тези седем години, в които се провежда инициативата „Българската Коледа, не са загубени за инициативата. Те показаха най-добрите черти на българина. Добрината и човещината се изразиха в събраните немалко средства и в това, че бяха подпомогнати 400 деца и около 90 клиники в страната”, коментира снощи президентът Георги Първанов преди началото на благотворителния концерт. Според него благодарение на инициативата са били набавени жизненоспасяващи средства, което не е малко във времето на криза.
“Инициативата е общонационална и важното в нея е, че има много студенти, ученици, пенсионери, работници, които помагат, макар и с минимални средства. Искаме една по-спокойна година и тя да не е по-тревожна от тази, която си отива. Да не забравяме като политици, че имаме нужда от тази доброта, която е заложена в същността на българина”, каза още държавният глава.
Едни от най-добрите ни музиканти пяха на сцената на Народния театър заедно с някои от най-популярните журналисти на БНТ. Сред участниците в концерта бяха Йордан Караджов, Графа, Дани Милев, Невена Цонева, “Бон Бон”, Миро, Поли Генова, Анелия, Николина Чакърдъкова, Димитър Цонев, Искра Ангелова, Радинела Бусерска, Драго Драганов.
Според официалния сайт на „Българската Коледа” събраните средства ще бъдат насочени за подпомагането на Детските неврологични клиники на Специализираната болница за активно лечение “Св. Наум” - София, Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Св. Георги” Пловдив, Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Св. Марина” Варна и Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Д-р Георги Странски” Плевен. Очните детски клиники към Александровска болница София, Специализираната очна болница Варна и Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Св. Анна” София. Отделенията по неонатология на Многопрофилната болница за активно лечение Монтана, Многопрофилната болница за активно лечение Шумен, Втора Многопрофилна болница за активно лечение София и Националната кардиологична болница София също ще получат пари за закупуване на нова апаратура.

Спестяванията на децата – спасение в кризата
Родителите посягат на парите на малчуганите
Близо една четвърт - 22 % от британските родители признават, че през тази година са взимали пари от спестовните сметки на децата си. Парите им били нужни, за да платят сметки, да посрещнат непредвиден разход или да финансират ваканция или коледните празници, сочи допитване, цитирано от Франс прес.
Измежду тях 44 процента са взели между 200 и 500 лири (между 222 и 556 евро) от детските спестовни сметки, по данни на института УанПол в проучването по поръчка на застрахователната компания “Ингейдж мючуъл”. За четирима от всеки десет родители това било за плащане на сметки, за 20 % - за плащане на непредвиден ремонт на колата, около 14 % са използвали парите за финансиране на семейна ваканция, 12 на сто - за ремонт на жилището и 8 % - за финансиране на коледните празници.
Две трети от тези родители обясняват, че не са имали алтернатива да получат пари, а 13 процента посочват, че не са имали друг начин да се сдобият бързо с нужните суми. За осем от всеки десет родители взетите пари са заем, който впоследствие ще бъде върнат при първа възможност. Въпреки това 30 процента от родителите се чувстват виновни, че им се е наложило да вземат от парите на децата си. Около 27 процента от родителите изразяват съжаление, че финансовото им положение е толкова критично, че им се е наложило да прибегнат до това средство. Близо шест от десет родители са признали, че финансовото им положение значително се е влошило през последните 18 месеца.

Мадоф е бил пребит в затвора
Лекари установили травми по тялото на финансиста-измамник
Станаха известни вероятните причини за преместването на Бърнард Мадоф от затворническата килия в болница - финансистът-измамник изглежда е бил пребит, съобщава БГнес, позовавайки се на западни медии.
На 23 декември бе съобщено, че Мадоф е преместен в болницата на затвора “Батнър” в Северна Каролина. Там той излежава 150-годишна присъда заради присвояването на 65 млрд. долара чрез най-голямата финансова пирамида в историята - инвестиционния му фонд Madoff Securities. Тогава говорителят на Федералното бюро на затворите в САЩ Трейси Билингсли отказа да коментира причините за хоспитализирането на затворника.
Скоро след това обаче лъсна истината - 71-годишният Мадоф е бил пребит. Първоначално бе съобщено, също така, че бившият финансов гуру е бил преместен в затворническата болница. По сведения на ТВ канала WTVD, подразделение на ABC в Северна Каролина, обаче, Мадоф е бил приет в Университетската болница “Дюк” в град Дърам. Той е имал множество травми по лицето и счупени ребра, като лекарите са констатирали и наличието лек колапс по време на побоя.
Същевременно Федералното бюро по затворите побърза да излезе с опровержение на тази информация. Шефът на Бюрото Билингсли подчерта, че Мадоф не бил нападан в затвора и че е постъпил не в Университетската болница “Дюк”, а в затворническата такава. Тази версия поддържа и адвокатът на екс-финансиста Айра Соркин, както и прессекратарят на “Дюк” Деби Гайгър, според която Мадоф не е постъпвал в Университетската болница.

Днес да почерпят бащите
Отбелязваме Свети Йосиф Обручник от 12 години
Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Денят на бащата се празнува в различните страни по различен начин и на различни дати.
Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. Православната църква на този ден чества паметта на Свети праведни Йосиф Обручник и паметта на цар Давид, като славен родоначалник на Исус Христос и на Иаков, брат Божий, пръв християнски епископ на Ерусалим.
Денят е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г. По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земният баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път денят е отбелязан през 1997 г.

По-силни след трагедията
"Дойче веле"
На 26 декември 2004 опустошителното цунами в Югоизточна Азия отне живота на 230 000 души. 1,5 млн останаха без подслон. Шокът от катастрофата предизвика невиждана готовност за помощ в света.
Случилото се на 26 декември 2004 година в Югоизточна Азия шокира света. Помощните организации събраха суми в размер на стотици милиони. Само католическата хуманитарна организация Каритас получи общо 62,5 милиона евро като дарения за оказването на незабавна помощ. Цели села, пометени от невижданата приливна вълна, бяха възстановени, рибарите получиха нови лодки и мрежи, организирани бяха курсове и програми за преквалификация. В резултат на всичко това днес много хора в региона живеят по-добре отколкото преди цунамито.
Помощта бе не само материална
Заедно с помощите и помощниците от Запад в региона дойдоха и нови културни влияния. По този начин помощта имаше и благоприятно обществено въздействие, например за укрепването на мястото на жената в обществото. Мери Питър Чинамал, служителка на Каритас в индийския щат Тамил Наду, казва: “Като знам как бяха потискани жените тук, бях започнала още преди катастрофата да се боря за равноправие. Благодарение на промяната след цунамито успях да постигна много повече.”
По данни на организация “Оксфам” катастрофата от 26 декември 2004 е отнела живота на четири пъти повече жени отколкото мъже. Причината - жените не са можели да плуват.
Днес Мери Питър Чинанмал създава както мъжки, така и женски групи, които дискутират как да променят живота си след станалото. Постепенно все повече мъже започват да пускат жените си да участват в тези групи и на практика да си помагат взаимно. Ползата от това начинание се оказва огромна, както потвърждава и Лейла Лорънс от Каритас в Южна Индия: “Преди цунамито нашият край в Керала беше много изостанал - нямаше шосета и мостове, само гори. През последните няколко години най-сетне получихме инфраструктурата, която желаехме.”
“Второто цунами”
Епицентърът на земетресението беше в северния край на индонезийския остров Суматра, пред региона Аче. Освен нови къщи и работа, приливната вълна и последствията й донесоха края на десетилетната гражданска война там. В Индонезия впрочем най-ясно се долавя ефектът от така нареченото “второ цунами” - острата конкурентна борба между хуманитарните организации, които нерядко раздаваха абсолютно нецелесъобразно вещи и пари. Днес почти всички помощни организации са преустановили дейността си в засегнатите региони, но с работата си те допринесоха за видимото подобряване на живота на хората там.

Отец Боян Саръев:
Нарушена е хармонията в човека и света, затова нарушаваме и Божиите заповеди
Анна Кълцева
Отец Саръев, защо нашият живот е изграден върху непрестанно нарушаване на 10-те Божи заповеди – напр., “Не кради”, “Не пожелавай чуждото” и т.н.?
Сложен въпрос. Още със сътворението на човека, на нашите праотци Адам и Ева, те са започнали да се противопоставят и да не се подчиняват на волята на своя творец. И още с първата заповед, която Бог им дава с цел да възпита у тях въздържание и послушание, я нарушават. Оттогава още насам, след като Бог ги изгонил от рая, човечеството все повече и повече се отдалечава от Бога и върви по собствените си пътища далеч от Бога. И за съжаление върху човека след грехопадението в райската градина върху човека има власт и Сатаната, който непрекъснато му нашепва приятни, интересни, екзотични и лесно изпълними неща. За греха става въпрос, който противоречи на 10-те Божи заповеди да не се краде, да не се убива, да не се прелюбодейства и т.н.
Значи усилено вървим към Апокалипсиса?
Вижте, Бог е създал човека по свой образ и подобие. Но подобието изисква непрекъснато усъвършенстване, уподобяване с Бога. Това е задача на човека. Тя е трудна. Иска промяна в мисленето, в поведението, иска усилие на волята. А на човек му е по-лесно да върви по собствените пътища вместо по божествените. Човечеството още от сътворението си е вървяло към собственото си самоунищожение – в нравствен, физически, социално-обществен план. Човечеството непрекъснато руши себе си и света около себе си. С първородния грях започва да се разрушава нравствения и физически свят на човека. Става генетическо натрупване на греха през хилядолетията. Както и същото се отнася и за личните грехове. А всичко това разрушава вътре човека, неговата нравственост, неговия морал, физика. Ако щете, тези страшни заболявания, които обкръжават и атакуват човека, са в резултат пак на грехопадението. Виждате, в Копенхаген се обсъждаше разрушаването на нашата природа. Това пак е в резултат на човешкия грях. Бог създаде съвършен свят за човека и го постави в него да доусъвършенства. А човекът не се оказа добър стопанин и не изпълнява Божията заповед за доукрасяване. Човекът се държи като враг и хищник с природата.
Все пак, има ли надежда и къде е тя?
На Бог нищо не му коства с един замах да ни унищожи и изгори. Но Бог е прекалено човеколюбив. Той обича творението си и е търпелив. И непрекъснато се опитва да вразуми и да вкара в правия път човека. Макар че човекът въобще не се вразумява. До крайност няма да стигне. Бог ще изчака да се изпълнят времената на Второто пришествие и всеки ще получи своето. Едните ще възкръснат за съд, други – за живот вечен, всеки според делата си. Иначе, ако Бог унищожи Земята и човечеството, своето творение, той знае, че ще постъпи несправедливо и ще наруши основният принцип на справедливостта за индивидуалната отговорност на човека.
Да ви върна към нещо по-конкретно – на какво отдавате това, че толкова много кражби, обири, отвличания се случиха в България напоследък?
На нарушение на хармонията. Хармонията вътре в човека, около човека и в нормалните човешки взаимоотношения. Нарушена е справедливостта – едни са заграбили много повече, отколкото е необходимо. А други нямат дори за елементарно съществуване. Аз обаче виждам около себе си, че не крадат тези, които най-малко имат. А често пъти крадат тези, които много имат. Но това пак се дължи някак на човешката алчност и на ненаситността на човешкото око.
Вашата молитва за България и българите?
Искам да кажа на нашия български народ, че Бог със своята преголяма милост и снизхождение, който изпрати своя единороден Син да се роди тук на Земята в пещера е прекрасен пример. Пример за това, че Божият син се роди в една обикновена тъмна пещера и с това Бог ни даде пример на смирение и че трябва да се задоволяваме с минималното, и да се посвием, за да има и за тези, които се нуждаят. От една страна. А от друга страна – с раждането на Исус в пещера Бог даде ясен урок, че мястото не е нещо, което придава стойност на човека. Сам по себе си човекът е най-голямата ценност на света. Нито царските палати увеличават, нито сиромашката колиба намаля стойността и цената на човека. Пред Бога всички сме равноценни и Той с еднакво око гледа към всички.


ПО КЛАСА.БГ

Учени разработват заместител на алкохола

Учени се опитват да изобретят заместител на алкохола, чиято консумация да не предизвиква силно опиянение и махмурлук, пише в днешния си брой британският вестник "Телеграф".
Планира се синтетичният алкохол да се прави с помощта на компоненти, аналогични при изготвянето на валиума. Действието на "алкохолозаменителя" ще може бързо "да се изключи", ако човек планира да отиде на работа или да седне зад волана. Освен това изобретението няма да води до привикване. Групата учени, работещи върху изобретението, се ръководи от проф. Дейвид Нат, уволнен неотдавна от поста съветник на британското правителство заради коментарите си за канабиса и екстази, отбелязва изданието.

Ислямисти поемат отговорност за убийството на руски православен проповедник
Отговорност за убийството на свещеника Даниил Сисоев поеха ислямски екстремисти.
В декларация, качена на ескстремистки сайт, се твърди, че Сисоев е убит от ислямист, положил клетва на емира на мюсюлманите Абу Усман, и който сам е изразил желание "да изпълни смъртната присъда на проклетия Сисоев". На сайта са посочени и причините за убийството на свещеника – борбата му срещу религията на Аллах, както и неговите брошури, оскърбяващи свещения Коран. Даниил Сисоев бе настоятел на московския храм “Апостол Тома”. Той е известен с мисионерската си дейност в неправославна среда. Организира също така курсове за православни мисионери, които да проповядват сред руската диаспората и гастарбайтерите.

Парламентарни избори в Афганистан в края на май 2010 г.
Парламентарните избори в Афганистан ще се проведат в края на май 2010 г., съобщи председателят на долната камара на парламента Юнус Кануни.
Кануни уточни, че преди два дни, на 24 декември, се е състояла среща при президента Хамид Карзай, в която са участвали председателят на Независимата избирателна комисия, представители на президентската администрация, и.д. министърът на финансите и други официални лица. Руската агенция „Новости „предаде, че основният обсъждан въпрос е бил търсенето на източници за финансиране на изборите. Както БГНЕС вече информира, за проблеми във финансирането на изборите призна днес и Зекрия Барказай, заместник-председател на назначената от правителството Независима избирателна комисия. На 20 август т.г. се състояха избори за президент на Афганистан, спечелени от Хамид Карзай.


ПО technews.bg

Затворник-хакер получава 18 месеца за хакване

Помните ли този стар глупав виц: „Вчера съдът осъди известен хакер на 15 години затвор. Според информационната система за затворите, присъдата на хакера изтича утре“? Е, нещо подобно, макар и не същото, се е случило в действителност в Масачузетс.
Бивш затворник е бил осъден на 18 месеца за хакване на компютърната мрежа на затвора, в който излежавал присъдата си. Той използвал пробива, за да се добере до личните данни за над 1100 от служителите на затвора, след което разпространил информацията сред съкилийниците си.
44-годишният Франсис Яноско е бил осъден тази седмица, след като се признал за виновен по делото за хакването, извършено в периода от октомври 2006 до февруари 2007. Как се случило всичко?
През 2006 Яноско бил пратен в затвора заради разбиване на пароли във връзка с намирането му за виновен по дело за детска порнография. Малко след като попаднал в затвора, компютърджията хакнал един от т. нар. трънки клиенти, свързан със сървъра на затвора. Така Яноско се добрал до базата с данни за служителите на затвора в Масачузетс. Той се сдобил с имената им, адресите им, рождените им дати, номерата на социалните им осигуровки, телефонните им номера. Всичко това той разпространил сред съкилийниците си.
Макар че машината уж била конфигурирана да работи само с правно-информационна система, затворникът хакер успял да я използва, за да се добере до куп непозволени услуги. Освен до базата данни за служителите, той успял да установи връзка към интернет, свалил си видео и снимки на служители на затвора, както и на други затворници, а също и аерофото снимки на самия затвор.

Хакери разкриха план за война
Информацията е открадната от USB флаш, включен в компютъра на корейски военнослужещ
Група хакери са се добрали до секретни планове на Министерството на отбраната на Южна Корея. В тях се описват съвместни действия с американските сили в случай на война на Корейския полуостров, съобщи Гардиън.
Информацията е открадната по електронен път през ноември, когато южнокорейски военнослужещ излязъл от вътрешната мрежа в интернет, като оставил в компютъра USB флаш със секретните данни.
Флашът е съдържал 11 страници от оперативния план, признават от министерството на отбраната. Атаката е била проведена от един IP адрес в Южна Корея, но властите не изключват и намеса от страна на северните съседи.
Като цяло, нивото на компютризация КНДР е много ниско, но военното министерство разполага със специално подразделение от 500-600 висококвалифицирани специалисти, което подхранва съмнения за всевъзможни кибер атаки.

Полиция усмирява гейм маниак
Майка се видяла в чудо с 14-годишния си син, пристрастен към игрите
Самотна майка от предградие на Бостън, Масачузетс прибегна до услугите на полицията, за да откъсне от злокобни игри своя 14-годишен син.
Вманиаченият младеж денонощно грабил и убивал в криминалната среда на симулатора Grand Theft Auto, разкрива местният Boston Herald.
Анджела Меджиа била изумена, когато посред нощ видяла сина си да играе на PlayStation. Майката дотолкова се разгневила, че издърпала конзолата от мрежата и набрала полицейския номер 911.
Дошлите полицаи с учудване разбрали, че от тях се иска единствено да успокоят геймъра. Задачата се оказала лесна и скоро момчето заспало.
"Не съм против спортните игри, но никога не бих купила Grand Theft Auto", споделя 49-годишната Анджела, която има четири деца. "Синът ми не ме послуша и се наложи да викна полицията. Ако не уважавате майка си, как ще се оправите със собствения си живот?"
Напоследък геймърите и полицията все по-често се сблъскват лице в лице. Според някои изследвания, зависимостта от игрите води до кражби, палежи и дори убийства.

Човек поглъща по 34 GB данни дневно
Малък процент хора ще поема огромни обеми е-информация
Съвременният човек поглъща средно по около 34GB електронни данни всеки ден, според ново проучване – дело на изследователи от Университета в Калифорния, предаде VNUnet. То е обхванало всякакви източници на електронна информация: телевизия, компютър, радио, записи на звук.
Количеството електронни данни, които човек поема, естествен не е равномерно разпределено, както на пръв поглед изглежда. Голяма част от информацията се „струпва“ при потребителите на богати и интензивни източници на електронни данни.
Преобладаващата част от въпросната информация бива поглъщана чрез компютрите, електронните игри и телевизията. В частност игрите представляват 54% от входящия обем данни.
Според учените, наскоро обявените големи технологични постижения в графичните компоненти и процесорите ще доведат дотам, че малък процент от населението ще поглъща огромни обеми електронна информация. Тя ще е във вид на богати, много детайлизирани 3D изображения.

И телефоните с черен етикет като цигарите?
Да имат лепенки, съобщаващи за рак, искат US законотворци
Законотворец от американския щат Майн иска да превърне щата в първото място в света, където е задължително клетъчните телефони да се продават с предупредителна лепенка, съобщаваща за опасността от рак на мозъка. Това е въпрос, по който учените все още не са достигнали до какъвто и да е категоричен извод, а с намесата на мобилната индустрия дебатът по темата става ожесточен.
Това не е първият опит за закон от този вид, пише The Register, съобщавайки вестта. Подготовка за подобно законодателство се прави и в Сан Франциско. Двата щата се надпреварват кой първи ще направи въпросните черни лепенки задължителни.
Предложението на Андреа Боланд от Майн се базира на убеждението й, че има много проучвания, които сочат опасността от рак. Самата тя използва клетъчен телефон, но говори само чрез слушалки, за да го държи далеч от главата си, а когато не очаква обаждане, съвсем зарязва телефона си.
Според законопроекта на Боланд, производителите ще са длъжни да слагат предупредителни етикети на телефоните и опаковките им, съобщаващи, че има риск от мозъчен рак заради електромагнитните излъчвания. Предупреждението трябва да препоръчва на потребителите, особено деца и бременни жени, да държат устройствата надалеч от главата и тялото си.
Въпреки споровете относно това дали наистина има или няма опасност, Боланд е категорична, че всички 950 000 потребители на клетъчни телефони в Майн (от общо 1,3 милиона жители) „не знаят какви са рисковете“.

Достъпен суперкомпютър изследва вселената
Машина с графични изчислителни процесори Nvidia е десетки пъти по-евтина и по-икономична от класически суперкомпютър
Екип от разработчици в Националния университет на Тайван постига огромен напредък в резултатите при изследване на ранната еволюция на вселената с помощта на паралелни изчислителни процесори Nvidia Tesla.
Машината осигурява изчислителната мощ на суперкомпютъра IBM BlueGene/L, но само за 1% от неговата цена и едва 10% от енергопотреблението, съобщи Nvidia.
Екипът, воден от Тинг-Уай Чиу, професор по физика и помощник директор на Центъра за квантова наука и инженерство, изучава взаимодействието на субатомните частици, за да разбере повече за зараждането на вселената – задача, за която се изисква огромна изчислителна мощ.
Университетът използва в работата си първия GPU-базиран суперкомпютър в Тайван - клъстер от 128 графични изчислителни процесора, базиран на 16 Nvidia Tesla S1070 1U системи и 64 Tesla C1060 процесора.
Системата играе ключова роля при извършване на изчисления за квантовата физика, вариращи от взаимодействие на субатомно ниво до силно свързани електрони във физиката на кондензираната материя, та чак до космологията на астрономическо ниво.
GPU-базираният суперкомпютър осигурява 15 терафлопа изчислителна мощ на цена от $200 000, което е едва около 1% от стойността на конвенционален суперкомпютър като IBM BlueGene/L.
Графичните изчислителни процесори Nvidia Tesla са базирани на CUDA изчислителната архитектура, която позволява използване на ядрото за различни цели, а не само за обработка на графична информация.

Хакери разбиха защитата на е-книгите
Хакери успяха най-накрая да разбият DRM защитата на електронните книги, продавани от Amazon за четеца Kindle.
Кодът на AZW файловете е разгадан и сега спецовете предлагат инструмент, който позволява конвертиране на подобни файлове в обикновен PDF за четене от всяко устройство, предаде ohgizmo.com.
От една страна, подобно действие ще способства ръст на пиратството. Но, от друга, ще подтикне повече хора да си купуват е-книгите на Amazon, тъй като ще могат да ги четат на всякакви устройства, а не само на Kindle, коментират анализатори.
DRM защитата определено не се приема добре от потребителите, които плащат за е-книги и искат да имат свобода да ги четат на различни устройства. Премахването й от продуктите на някои доставчици, като iTunes например, не доведе до спад в продажбите.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Опит за терористичен акт в САЩ

Нигериец се опитал да взриви американски пътнически самолет, летящ от Амстердам за Детройт, но бил обезвреден от пътниците и екипажа. Според американския печат лицето успяло да внесе на борда устройство, залепено на крака му със скоч. То било по-скоро запалително, отколкото експлозивно, и когато се опитал да го задейства потенциалният терорист и няколко от пасажерите получили леки обгаряния. По време на разпита нигериецът признал, че поддържал връзка с терористичната мрежа Ал Кайда. Говорител на Белия дом потвърди, че инцидентът се разглежда като опит за терористичен акт. Президентът Барак Обама разпореди изострени мерки за сигурност при всички полети.

Нов изблик на насилие в Близкия изток
Израелски военни са убили шестима палестинци в ивицата Газа и на Западния бряг. В град Наблус войници са застреляли трима привърженици на движението Фатах на палестинския президент Абас. В ивицата Газа трима души са загинали при опита да преминат границата с Израел, съобщи израелска армейска говорителка. Това е най-тежката изява на насилие в Близкия изток от месеци. Израелската армия явно реагира на нападение, при което в четвъртък радикални палестинци убиха един израелец на Западния бряг.

В Афганистан не може да има образцова демокрация
Западът трябва да се раздели с илюзията, че в Афганистан може да се изгради демократично общество по западен образец, казва германският министър на отбраната Гутенберг. В интервю за печата той отбелязва, че в Афганистан просто не съществуват условия за подобна демокрация. Гутенберг смята, че при определени условия е възможно включването на умерени талибани в правителството.

ООН изрази възмущение от осъждането на Лю Сяобо
ООН изрази сериозно безпокойство от осъждането на китайския дисидент Лю Сяобо. „Това е ново тежко ограничение на свободата на словото”, заяви върховният комисар по правата на човека Нави Пилай. Възмущение от осъждането на Лю изрази и шведското председателство на ЕС. Китайският правозащитник бе вкаран в затвора за 11 години по обвинение в подривна дейност.

Русия ще реформира своите затвори
Русия възнамерява да реформира своите затвори по западен образец. Министърът на правосъдието Александър Коновалов заяви, че се предвижда въвеждането на по-мека система, включваща и алтернативни методи за наказание. Съществуващите все още затворнически условия, „както по времето на Сталин”, щели да бъдат премахнати завинаги. По-рано тази седмица президентът Медведев също апелира за реформа на наказателното право.

2009: Българската външна политика като "време разделно"

Изборите маркираха няколко граници
2009-а бе поредното „време разделно” за българската външна политика. Изборите в страната маркираха границата на различия между бившето и сегашното правителство в областта на международните отношения, пише Г. Папакочев.
Последната половин година от мандата на управлявалата до юли тристранна коалиция се оказа показателна за характера на българската външна политика през четирите години на нейното управление. Пропагандните акценти на воденото от социалистите правителство бяха: „България е уважавана партньорка в ЕС и нейните трудности не са по-големи от тези в останалите централно- и източноевропейски страни; отношенията между София и Москва са модел за всички останали; България е солиден политически фактор на Балканите и перспективен енергиен център в региона; страната изпълнява съюзническите си ангажименти в НАТО, като представянето на българските военни в Ирак, Афганистан и Косово е отлично; двустранните отношения в рамките на Евроатланитическото сътрудничество са блестящи, а връзките с новата администрация в Белия дом са повече от добри.”
Всъщност всички тези твърдения на водената от БСП коалиция се оказаха уязвими от един единствен аргумент – външната политика не може да бъде успешна, когато вътрешната е пълен провал.

С какво ще запомним българската 2009-а?
След като върху страната е наложен специален механизъм на наблюдение от Брюксел заради тоталното несправяне с престъпността, когато осъдените за корупция се броят на пръстите на едната ръка и европейските пари са спрени категорично от Брюксел, когато те е страх да заемеш и отстоиш позиция, за да не засегнеш някого от „големите”, това е нищо повече от провал, категоричен и безспорен.
Отбранителна европейска политика
До средата на лятото България беше усвоила едва 0.3 на сто от полагащите й се средства по европейските фондове и пожарните мерки на кабинета „Станишев” през последните месеци от неговото управление не позволяваха нищо повече освен воденето на „отбранителна” европейска политика, ориентирана основно към отразяване на лавината от критики, идващи от Брюксел.
Твърде смехотворна беше и концепцията, че България е равно отдалечена от Москва, Брюксел и Вашингтон, в резултат на което възникнаха сериозни подозрения, че поетите към Русия ангажименти на страната във връзка с енергийните проекти като АЕЦ „Белене”, „Южен поток”, „Бургас-Александруполис” не защитават българските интереси и дори потвърждават руската теза, че България е Троянския кон на Москва в ЕС. Изпълнената с пищни концерти, взаимни посещения и почти „братски” прегръдки „Година на България в Русия” и „Година на Русия в България” по-скоро подкрепи подобно подозрение, отколкото успя да го разсее .
Оказа се, че през четиригодишния мандат на предишния парламент страната почти е забравила в своята външна политика както Балканите, така и Черноморския регион. Тя стоеше изолирана от протичащите там процеси и ако все пак има нещо, с което си струва да се гордее, това е трудното, но навременно решение за признаването на Косово .
За съжаление външната политика не беше впрегната да работи за изграждане на положителен образ на България в чужбина и репутацията й през годината успя да спадне до най-ниското допустимо равнище.

Новото българско правителство
Еврочленството - вътрешна политика?

Втората половина на 2009-та донесе на страната ново управление, което още в първите дни на своя мандат осъзна, че успешната външна политика е функция на правилната и ефективна вътрешна политика и изрично потвърди схващането си, че еврочленството на България е почти сто процента вътрешна, а не външна политика. Както във всички министерства, така и във външнополитическото ведомство на страната промените започнаха с избора на Румяна Желева за поредната, макар и временна, шефка на българската дипломация.
Получила образование в Германия, новата външна министърка започна с въвеждането на ред в „собствената къща”. Традиционните кадрови промени, различен ръководен екип, структурни трансформации във ведомството по силата на нов устройствен правилник – това бяха първите й стъпки, които е възможно да се окажат и последни за нейния министерски мандат – както е известно, Румяна Желева беше номинирана за следващата българска еврокомисарка, която ще отговаря за хуманитарната помощ и реакцията при кризи.
Установяването на ред във „външнополитическата къща”, обаче, се натъкна на препятствия. След дълги разправии и шумни проверки за допуснати нарушения при гласуването на българите в Турция и САЩ, посланиците в двете страни бяха отзовани и в крайна сметка президентът прекрати техните правомощия. Този акт ангажира до значителна степен ресурса на новия екип на външнополитическото ведомство, ресурс, който след това беше насочен основно в осигуряване успешната кандидатура на новата външна министърка за еврокомисарския пост.
Изникнаха и други неприятни проблеми. Оказа се, че зам.-министърът по европейските въпроси в новия кабинет, дипломат с 26-годишен стаж, е агент на бившите комунистически тайни служби. След оставката му министърката беше принудена да отстрани от длъжност по същите причини и постоянния секретар на МВнР. Всичко това, на фона на разтърсващото откровение на премиера Бойко Борисов, направено публично при посещението му в Берлин, че „деветдесет на сто от дипломатите във външното министерство са били агенти на ДС”, говори, че в „къщичката” на българската дипломация предстоят още „уборки”, което вероятно ще отклони ведомството от конкретната му работа за неопределено време.

Какво да очакваме през следващата година?
Какво предстои през 2010?

Доколкото следва да се изчака евентуалната поява на заместник на г-жа Желева начело на външнополитическото ведомство, за когото засега се знае само, че ще е „умен и красив”, според определението на бъдещата еврокомисарка, по-важните очаквани външнополитически ходове на кабинета на ГЕРБ през 2010-а могат само да бъдат маркирани .
На форума за климатичните промени в Копенхаген премиерът Бойко Борисов обвърза парите за климата с размразяването на всички еврофондове за страната, както и с приемането на България в еврозоната. Според амбицията на кабинета това може да стане до три години и би освободило огромни финансови средства, които сега са резерв по правилата на МВФ. Спрени за България са средства по предприсъединителните програми, които приключват в края на тази година. Независимо от установените нарушения и съмнения за корупция, през втората половина на годината страната все пак успя да извоюва възстановяване на средства по програма ФАР, както и на част от средствата по САПАРД.
Редом с екзистенциалния въпрос за евросредствата като особено важно се очертава участието на България в новата дипломатическа служба на ЕС, която ще работи за избрания по силата на Лисабонския договор „външен министър” на Общността. Дали при формирането на въпросната служба страната ще може да се възползва от принципа на „равнопоставеност” засега не е известно, но във всички случаи от авторитетното участие в нея биха могли да се извлекат много дивиденти.
В контекста на сътрудничеството в ЕС отношенията между сегашното българско правителство и новия кабинет на германската канцлерка Меркел имат добри перспективи. Германия е не само една от най-големите икономически инвеститорки в България, но и стратегическа партньорка в областта на вътрешните работи и основна консултантка в подготовката за присъединяването на страната към Шенген.
В края на ноември 2009 Желева се срещна с държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън
Двустранните отношения на София и Вашингтон също имат окуражителни перспективи, които зависят не само от готовността на страната да приеме затворници от американския център за задържане в базата Гуантанамо в Куба, но и от бъдещото материализиране на интереса на крупни американски фирми към българските ядрени проекти. САЩ очакват от България продължаване на военното й присъствие в Афганистан, ефикасна борба срещу корупцията и престъпността и прозрачност в енергийните й отношения с Русия.
Едно от най-сериозните предизвикателства
Това ще бъдат отношенията с Република Македония. Умело балансираната подкрепа за членството на бившата югорепублика в НАТО и ЕС срещу изпълнението на критериите за това членство би премахнала напреженията и историческите наслоения във връзките между двете съседки. От друга страна отпадането на визите за гражданите на Сърбия, Македония и Албания със сигурност ще стимулира търговско-икономическите отношения в региона.
Естествено, че България и Русия следва да бъдат партньори и че мястото на София в диалога между ЕС и Москва е запазено, но в подобно партньорство страната следва да пази своето достойнство, за да може двустранните отношения да имат съвременен смисъл.
Още много са предизвикателствата, пред които вероятно ще се изправи българската външна политика през новата 2010 година. Те обаче трябва да бъдат преодолявани по европейски, последователно и прозрачно. В противен случай наистина ще можем да говорим за „приемственост” в международните отношения на България, но с отрицателен знак.
Автор: Г. Папакочев/Редактор: А. Андреев

2 коментара:

пожарогасители каза...

Има наистина доста противоречия , особено ако се поразровим малко повече и се поинтересуваме ще установим несъответствия.Това, че лекари установили травми по тялото на финансиста-измамник и са били
станали известни вероятните причини за преместването на Бърнард Мадоф от затворническата килия в болница - финансистът-измамник е малко странно, все пак не сме гледали един или два филми с измами.Много благодаря за любопитната статия, беше удоволствие да я прочета и чакам следващата статия.

ефективни пожарогасители каза...

Статията ви е страхотна и се радвам че ни пишете така добре и смислено, темата заслужава да има и продължение.Всеки един от нас се ражда равен и с някаква съдба или карма, но ако само седи и не прави нищо то той просто би съществувал и няма да е живял пълноценно и да е направил нещо за цялото общество за да се развием.Във всеки човек има нагласа за някаква принадлежност към по опредeлени групи, така се чувства по-защитен. И затова търси съмишленици. Понякога това е за добри каузи, а друг път не, виждаме политиците.