събота, 5 декември 2009 г.

БЕДНОСТТА РАЖДА МИЗЕРИЯТА ИЛИ МИЗЕРИЯТА РАЖДА БЕДНОСТ, познайте кое е първото (нещо като все още неотговореното за “кокошката или яйцето е първo!

ПО DarikNews.bg

ДА ИМ ИМАМ ПРОБЛЕМА НА БРЮКСЕЛЦИ!!!

Столицата на Европа казва не на "нецивилизованото уриниране"

Брюксел - космополитен град, приютяващ редица европейски институции и централата на НАТО, често се събужда с неприятна миризма на урина. Това признаха местните власти при откриването на нова мрежа от обществени тоалетни, предаде Франс прес.
Заедно с осеяните с боклуци тротоари "вредите, причинени от нецивилизованото уриниране, създават истински проблем за държавната собственост", най-вече в дните след празници, обясни заместник-кметицата на Брюксел по въпросите на собствеността Карин Лалийо.От няколко години асоциации на местни жители организират в столицата на Европа "фестивал на гърнето", за да настояват за инсталирането на лесно достъпни обществени тоалетни и да осъдят "репресивната" политика в един град, където бирата е пълновластен господар. Посланието е чуто, тъй като властите в Брюксел, който прие за свой символ "Манекен пис" - прочутата статуя на пикаещо момченце, решиха да облекчат жителите на града с три нови смесени обществени тоалетни и 14 уринатора.Първият вече бе монтиран на прочутия площад "Фонтенас", а останалите 13 ще заемат скоро местата си в центъра на белгийската столица. При това седем "исторически" уринатора ще бъдат обновени, допълва БТА. Новите уринатори ще могат да приемат по двама господа едновременно. Употребата им ще е безплатна, докато едно посещение в обществена тоалетна ще струва 20 евроцента.

Я КАКВО СЕ СЛУЧВА У НАС???

Мари-Хуана(та) (веселата Иванка – така си я кръстих) общо взето се ползва когато човек е в настроение, за още по-добро такова, т. е. искаш най-добре да си изконсумираш някакво “щастийце”! За да си го доставяме вече, абсолютно сме мотивирани (поради безпаричие и бомбастични акцизи на цигарите) да си я произвеждаме собственоръчно. Това и правят родните ни производители, а някакви си полицаи им я “свиват”, сякаш им разбират главите от толкова качествена папироса! Гледай само “накъде е тъгнал този свят”? И понеже настъпва времето на “цигарената криза” в страната ни (а Дянков е решил да ни прави супер екологичен народ, ако може и да не дишаме, май ще му е най-добре на министъра на финансите ни?!), родната ни мафия (да е жива и здрава) започва да се поснабдява от тук-оттам, включително и с китайски??? цигари. И пак полицаите се набъркват, и им секвестират “стоката”. Е това вече на нищо не прилича! Освен будки за валчери за телефони, вземане на пръстови отпечатъци, сега и цигари се подредили РПУ-та из страната да продават на черно. Ама, че работа – “българи в страната на чудесата” битуват по географската ни ширина! Въобще “весела” държава сме.

А сред студентите ни в същото време назрява бунт – и те са отрязани от финикийските знаци (степендии), и ще духат таратора отвсякъде, като гледам! Какво да се прави – ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО е, след близо два века пак ни било писано да го изживяваме – е някои дето ще склонят главица ще го преживеят, и бъдещите им поколения много вероятно е да тълкуват действията на “българските еничери” по палатки и землянки от онова-нашето време, а на други главичките им ще бъдат просто резнати, за назидание на оцеляващите и “просперитета на България”!

?“Фалшифициране на банкови карти”???, спокойно г-да полицаи, вече няма да се налага да се ползват, първо защото безработните не получават пари (а те са бая множко) и второ – бедняците са 95% от българския народ (дори и да имат банкови карти, те или са празни, или са с жълти стотинки в наличност, и не вършат работа на “крадците”), останалите 5% се разхождат за удоволствие до банките си, и от там директно си ги вземат (парите, де!). Краденето чрез банкомат вече е отживелица, така че не се напъвайте толкова да установявате и ловите евентуалните фалшификатори на дебитни и кредитни карти- тази дейност не представлява интерес в съотвените среди, направо това си е умрял бизнес!

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Яне издирва Тагарински, обезпокоен е за живота му
Силно съм обезпокоен за живота и здравето на народния представител Марио Тагарински, заяви лидерът на РЗС Яне Янев. "16.00 часа вчера, до сега телефонът му е изключен, на домашния телефон никой не отговаря, народни представители ходиха до дома, в който живее и никой не се обажда. Всички народни представители, които са звънели не могат да осъществят връзка с него.", заявява Янев, цитиран от "Фокус".
Вчера Марио Тагарински подаде заявление за напускане на парламентарната група. Според Янев обаче, заявлението не е входирано лично от него, а от негов сътрудник.
“Може би се касае за политическо отвличане. Тази хипотеза, според нашите експерти, е съвсем реална”, посочи Янев.
“Марио Тагарински лично на мен и на колеги от парламентарната група многократно е декларирал лоялност и е казвал, че дори някога нещо подобно да реши, той може да напусне парламента, но не и Парламентарната група, защото той знае, че зад проекта РЗС стоят много солидни фактори, направени са солидни международни политически инвестиции от Съюза на европейските консерватори и реформисти. Тагарински вчера до 13.00 часа беше в парламента, в парламентарната група, беше дори модератор на част от политиките, които модерира РЗС, в това число се разписа в декларацията, в която ние критикувахме Цецка Цачева”, посочи Яне Янев.
„Днес аз възложих на екип от специалисти начело с ген. Илиев, Велин Хаджолов и Рашо Зайков да предприемат действия, за да може да разберем дали не се е случило нещо опасно на колегата Тагарински”, обясни той.

Полицията разби група за фалшифициране на банкови карти
При специализирана операция на служители от сектор "Борба с организираната престъпност" в Силистра са били иззети близо 500 бели пластики, предназначени за изработване на фалшиви банкови карти, съобщи МВР. С постоянна мярка за неотклонение в ареста е задържан 28-годишният Н.И. Полицаите засекли силистренците Н.И. и С.Д. /27 г./ в централната част на града.
Двамата носели пакет, в който при проверката били открити 498 бели пластики с магнитна лента, наподобяващи по вид и
размер банкови карти, както и устройство за четене на магнитни носители. Сред личните документи и оригиналните банкови карти на Н.И. също били намерени фалшифицирани пластики с магнитна лента.
След 24-часовото им задържане, с прокурорско разпореждане мярката за неотклонение на Н.И. е удължена за още 72 часа. По-късно, с разрешение на Силистренския окръжен съд, са претърсени домовете на Н.И. и на негов съучастник Е.М. /33 г./. Оттам са намерени и иззети компютърна конфигурация, микрокамери, платки с монтирана електроника, гнезда за SIM-карти с допълнително вграден лентов кабел и др.
Преди десетина дни Варненският апелативен съд постанови ефективни присъди от 2,5 години за Н.И и Е.М., след като през септември 2006 г. те бяха заловени с голямо количество електронна техника за изработване на фалшиви банкови карти, припомнят от МВР. За подобно престъпление Н.И. е изтърпявал ефективна присъда и в Гърция.

Росен Плевнелиев: Сключваме 55 договора за зимно подържане на пътищата
Поне 55 договора за подържане на пътищата през зимата се надяваме да имаме подписани до 15 декември, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Едва през септември е стартирала процедурата с 69 фирми от общо 98, поясни министърът на регионалното развитие и уточни, че тези процедури е трябвало да стартират още март месец.
По част от тези процедури няма да се стигне до подписването на договори сега, защото има нарушения и тези процедури ще стартират отначало. “За тези райони, между които е и Смолян, има план В и С”, увери Плевнелиев пред “Дарик”.
Той каза, че през следващата седмица държавата ще върне между 20 и 30 милиона ДДС на строителните фирми. “Държавата дължи 250 милиона лева на строители, аз съм в министерството за да помагам на бизнеса”, каза министър Плевнелиев. Той каза, че още 40 млн. лева ще бъдат преведени до до 20 декември”.

Изтича срокът на действие на договора СТАРТ-1 между САЩ и Русия
Срокът на действие на Договора за намаляване и съкращаване на стратегическите нападателни оръжия СТАРТ-1 изтича тази вечер. Споразумението за най-голямото ограничаване на ядрени оръжия беше подписано между САЩ и Русия преди близо 20 години. На 5 декември 1991 година подписите си под документа поставиха президентите на двете световни свръхсили – Джордж Буш – старши и Михаил Горбачов.
Вашингтон и Москва си бяха обещали да намерят алтернативна форма за продължаване на СТАРТ-1 колкото се може по-скоро. Усилията и на двете страни обаче до момента не се увенчаха с особен успех, въпреки че и Белият дом, и Кремъл заявиха желанието си да намерят нови допирни точки по проблема. По повод подписването на нов договор Русия посочи в изявление – и от името на САЩ – че президентите на двете държави Дмитрий Медведев и Барак Обама са твърдо решени да работят за възстановяването на стабилните връзки между страните им.
Намирането на нова алтернатива на СТАРТ-1 ще придобие символично значение и за двамата лидери, коментират наблюдатели. На 10 декември предстои Обама да получи официално Нобеловата си награда за мир, докато Медведев няма търпение да докаже на света за пореден път, че Москва е водеща световна сила наравно с Вашингтон

Днес е Международният ден на доброволеца
Днес е Международният ден на доброволеца – 5 декември. Той се отбелязва от 1985 г. по инициатива на ООН, след призива на световната организация правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.
На този ден обществото традиционно отдава своята почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ, с което допринасят светът да се превърне в по-мирно и безопасно място.
В България доброволците, които сътрудничат на Българския червен кръст наброяват над 13 200 души.
Българският червен кръст ще отбележи денят с различни прояви във всички областни организации, като са предвидени различни мероприятия, концерти, срещи на поколенията.

Търг на ценни книги и ръкописи в Ню Йорк
Три бяха големите изненади на организирания от аукционна къща "Кристис" търг на ценни книги и ръкописи в Ню Йорк. Недовършеният роман на руския писател Владимир Набоков “Произходът на Лаура”, който беше оценен между 400 и 600 хиляди долара остана непродаден. Наддаването за ръкописа, съставен от 138 ръчно изписани страници, приключи на кота 280 хиляди долара, което предизвика изненадата на експертите.
Набоков не успява да завърши романа преди смъртта си през 1977 година и последното му желание е ръкописът да бъде изгорен от близките му, но вместо това те решават да публикуват записките.
За сметка на този провал обаче използваната пишеща машина марка “Оливети” на Кормак Маккарти беше продадена за 210 хиляди долара. На машината американският творец е написал всичките си романи и първоначално тя беше оценена за сумата от около 50 хиляди долара. Рекордът на търга обаче счупи писмо от 1787 година, носещо подписа на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон. То е адресирано до племенника на държавния глава и беше купено за 2 милиона и 800 хиляди долара. Според експерти за изключително високата цена е допринесъл фактът, че в писмото Вашингтон изразява личната си и пълна подкрепа за ратификация на първата конституция на САЩ.

Семейство Обама запали светлините на елхата в Белия дом
Няколко дни след като отпразнуваха първия си Ден на благодарността в Белия дом, членовете на семейство Обама запалиха светлините на националната коледна елха в Белия дом. Съпругата на американския президент Мишел Обама и дъщерите му Малия и Саша заедно натиснаха копчето, задействащо празничното осветление на коледната елха на моравата пред бялата сграда в столицата на САЩ Вашингтон.
Традицията семейството на държавния глава да пали празничната окраса е започната през 1923 г. от съпругата на президента Калвин Кулидж. Барак Обама приветства гостите на церемонията и им пожела една мирна 2010 година.
Запалването на светлините на коледната елха в Белия дом беше предавано на живо по редица телевизии в страната. Проявата продължи с изпълнения на звезди като Шерил Кроу и групата Celtic Woman. Част от представленията стана и самата първа дама на САЩ, която в компанията на няколко деца прочете известно коледно стихотворение.
На събитието присъстваха стотици гости от цялата страна, които се събраха в градината на Белия дом около коледната елха. За самата нея американските медии информираха, че е пренесена и посадена в градината през 1987г.

Властите в Иран: Нуждаем се от 20 завода за обогатяване на уран
Иран се нуждае от 20 завода за обогатяване на уран, за да произвежда достатъчно гориво за атомните си електроцентрали, това заяви директорът на иранската агенция за атомна енергия Али Акбар Салехи. За да осигурим гориво за нашите ядрени централи, ние се нуждаем от 20 завода за обогатяване на уран. Не планираме да излезем от Договора за неразпространение, посочи Салехи.
В неделя Техеран обяви, че като част от разширяването на ядрената си програма, планира да изгради 10 нови обекта за обогатяване на уран, подобни на Натанц, който е под наблюдение от страна на Международната агенция за атомна енергия.

Американските войски няма да се изтеглят от Афганистан, прогнозира Мохамед Халаф
Смисълът на новата стратегия на Съединените щати за Афганистан е, че се дава повече власт на местните сили, правителството – нещо, което беше направено и в Ирак и имаше голям успех. Тази позиция в студиото на предаването “Под лупа” изрази иракският журналист Мохамед Халаф.
Целта на новата стратегия на Америка за Афганистан е, че се опитва да разгроми “Ал Кайда”. Нейните центрове обаче, както и самото ръководство вече се намират на границата между Афганистан и Пакистан и това присъства в плана на Съединените щати, коментира в предаването “Под лупа” на ТВ “Европа” журналистът Мохамед Халаф.
“Най-важното в стратегията на Обама е, че той ангажира Пакистан, дава по-голяма роля на Пакистан и това е много важно – да не се разделя ситуацията от Афганистан и Пакистан, защото в Пакистан също има отряди на “Ал Кайда” и талибаните, каза журналистът.
Халаф изтъкна, че голямата пречка за изграждането на демократичността в Афганистан и Ирак е, че религията се смесва с политиката.
Прогнозата на Мохамед Халаф е, че американските войски няма да изтеглят напълно нито от Афганистан, нито от Ирак. Според него обаче ще останат не повече от 20-30 хиляди, а сега те наброяват над 250 хиляди.

Четат ли турците Библията
Два часа не стигнаха на Народното събрание в петък, за да премине към гласуването на оставката на Емилия Масларова като председател на социалната комисия. Мнозинството и опозицията си разменяха обиди и каквото им дойде на устата, а бившата социална министърка кротко си седеше в залата и слушаше. Сред по-интересните моменти беше намекът на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, че заместник-председателят на парламента Лъчезар Иванов биел жена си и дъщеря си и отговорът на Иванов, който напомни на Румен Петков времето, когато беше кмет на Плевен и навика му да “прави нещо във фонтанчетата”.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
По-нататък Четин Казак от ДПС чете Библията на председателя на СДС Мартин Димитров, който също не му остана длъжен и препоръча цялата Доганска група да чете Светото писание. Разбира се, имаше и по-сериозни изказвания, като например някои опити на мнозинството да докажат убедително, че има правни основания Масларова да бъде махната от поста.
Обаче мнозинството не е право. Правни основания г-жа Масларова да бъде освободена няма. Тя, макар и без имунитет, продължава да си е депутат, невинна е до доказване на противното и може да бъде свалена само ако се докаже, че системно не изпълнява задълженията си. Или ако, добър е Господ, може и това да стане, получи присъда по разследването, което се води срещу нея.
Парламентарният петък обаче, така както мина, наля допълнително вода в мелницата на онези, които твърдят, че Народното събрание е безсмислена и безполезна говорилня, загуба на време и пари и изобщо подяде от авторитета на институцията, която след изборите от юли тази година по идея би трябвало да се ползва с повече доверие.
Но още няколко такива петъци и доверието ще иде на кино.
Безспорно е едно: г-жа Масларова не подхожда за председател на социалната комисия, понеже, ако има някой, който да е истински мразен от бедните и социално онеправданите в България, това е тя. Постигнала го е с поведението си, с начина си на обличане, който демонстрира финансови възможности над тези, които дава една министерска заплата, със социална нечувствителност, с обраслите я слухове за хотели из цяла България.
Колко от слуховете около Емилия Масларова са верни, ще доказва прокуратурата, обаче безспорно е едно: и като министър, и сега като депутат тя няма доверието на хората. Ако от БСП мислеха нормално, те сами биха я оттеглили от председателския пост, защото това би било жест на елементарно уважение към избирателите.
Обаче в БСП не мислят нормално. Тяхната цел е малко по-друга. С циркове като петъчния социалистите ще рутят доверието в парламента, включително и в самите себе си, понеже сега няма никакъв друг начин да се борят с Бойко Борисов.
Затова оттук нататък ще бъде използвана всяка възможност по изпитаната метода “всички са маскари”. Турци ще четат Библията, комунисти ще цитират Рейгън и Маргарет Тачър, сериозни хора ще се правят на маймуни, само и само да ни убедят, че нищо не се е променило, че нищо не може да се промени.
По-нататък те си знаят.
Живеели сме го вече много пъти.


Най-малко 103-ма души загинаха при огнен ад в руски нощен клуб
Експлозия, последвана от пожар, избухна в нощен клуб в руския град Перм. В резултат на пожара загинаха най-малко 103-ма души, а повече от 130 души пострадаха. По време на инцидента в нощния клуб са се намирали повече от 200 души. В болница са приети 134 души с изгаряния втора степен и задушаване с въглероден окис. По предварителни данни, площта обхваната от пожара е била около 400 кв.м.
Хората, главно персонал на клуба “Куцият кон” и техни близки и роднини са отбелязвали осмата годишнина на заведението. Изстреляни са били фойерверки, един от тях е улучил пластмасов таван, и е избухнал пожар. Стените и дървената сцена в ресторанта са допринесли за бързото разпространение на огъня.
Хората изпаднали в паника, повечето от тях намерили смъртта си от изгаряния или задушаване. Разследването бързо изключи възможността станалото да се дължи на терористичен акт. “Злополуката е причинена от нарушение на правилата за използване на пиротехнически материали. “В никакъв случай не е терористичен акт, мога да кажа това със 100-процентова сигурност”, заяви представителят на разследващите Владимир Маркин.
Стана ясно, че най-малко десет души, които са тежко пострадали при ще бъдат транспортирани в Москва.
Междувременно, самолет на министерството на извънредните ситуации на Русия пристигна снощи в Перм, за да окаже помощ на спасителните екипи и на пострадалите при трагедията. Със самолета на мястото на трагедията пристигнаха лекарски екипи, психолози, спасители и медицинско оборудване.

Караджич отхвърли назначения му адвокат
Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич отхвърли решението на Международния трибунал в Хага, който му назначи за защитник британския адвокат Ричард Харви. Това съобщи съветникът на Караджич Питър Робинсън. Според бившия босненски лидер предполагаемият защитник не е от неговата националност, не говори родния му език и не е от неговата вяра.
Отхвърлянето на назначения адвокат според правните експерти в Хага означава, че най- вероятно Караджич няма да е готов със защитата си до 1 март, когато е планирано процесът срещу него да продължи.
Обвиняемият обяви, че възнамерява да продължи да бойкотира съдебните заседания ако не му бъде назначен адвокат, който поне говори езика му.
Питър Робинсън е съобщил, че Караджич се е надявал да се защитава сам и работи над своята защита. Съдът в Хага назначи Ричард Харви за защитник на Караджич именно за да го защитава в случай, че той продължи да бойкотира процеса. Харви е бил защитник на косовските албанци по делата за военни престъпления в Косово. Световните агенции информираха, че секретариатът на съда е предоставил на подсъдимия списък с адвокати, но той не е предпочел никой от тях и съдиите са взели това решение едностранно.
Срещу Радован Караджич се води дело по обвинения за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, свързани със събитията от 1992 година Босна и Херцеговина, и клането в Сребреница през 1995 година.

Бойко Борисов ще посети Варна
Министър-председателят Бойко Борисов ще посети гр. Варна, съобщиха от правителствения пресцентър. В програмата на премиера е включена среща с кмета Кирил Йорданов, която ще се състои в 14.20 ч. в сградата на общината. Веднага след нея г-н Борисов ще пререже лентата на нова пешеходна зона, която се намира на кръстовището на бул. „Сливница" и бул. „Княз Борис I".
Следобед министър-председателят ще открие Специализираната болница за активно лечение по кардиология - Варна. За изграждането й Българският кардиологичен институт е вложил средства в размер на над 6 млн. лева. Тържественият водосвет на болницата ще бъде отслужен от Негово Високопеосвещенство Варненски Митрополит Кирил. На събитието е поканен да присъства и министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.
Визитата на премиера Борисов във Варна ще приключи с посещение във Военноморската база, където ще награди със спортни екипи личния състав на Първи и Трети дивизион. Министър-председателят ще разгледа и спортния комплекс на базата, възстановен с помощта на община Варна. На събитието ще присъства и министърът на отбраната Николай Младенов.

България получи нотификация от ЕК, с която отпада акцизът за биогоривата
Биогоривата в чист вид вече ще бъдат без акциз. Тази новина в студиото на “Под лупа” на тв "Европа" съобщи председателят на Националната асоциация по биогорива Димитър Замфиров. Това става възможно с получената от Европейската комисия нотификация, която се чакаше дълго време.
Акцизът за биогоривата в чист вид отпада, а върху смеските има намаляване с 3 %. Така отпада една от пречките, които стояха пред използването им у нас.
Нотификацията ще важи за 2 години. След 18 месеца България трябва да изготви доклад за да се установи как това се отразява на потреблението и ако се прецени, да се поиска удължаване на нотификацията.
Биогоривата не само, че не са опасни, но и могат да спомогнат за справянето с пустеещите земи, изтъкна още Замфиров. Ако има рентабилни проекти, можем да произвеждаме до 500 хиляди тона годишно биогорива.

В Германия протестираха хиляди служители на “Даймлер”
Близо 15 хиляди служители на германския производител на луксозни автомобили "Даймлер" излязоха на масов протест. Демонстрантите са недоволни от решението на ръководството на компанията да премести част от производството на автомобилите "Мерцедес" от Германия в САЩ. Решението влиза в сила в началото на 2014 г., като то ще обхване една пета от производството на луксозните леки коли.
Мярката според управителите на “Даймлер” ще позволи да бъдат намалени разходите на компанията заради слабия в сравнение с еврото долар. Протестиращите работници на “Даймлер” изразиха опасения за евентуална загуба на работни места, както и за несигурното бъдеще на германския пазар за луксозни автомобили. Исканията на служителите са да получат гаранции за запазването на настоящия брой на работни места.
Според икономически анализатори все повече фирми предпочитат да концентрират производството си на местата, където се реализира продажбата му. Така например наскоро и БМВ увеличи производството си в Южна Каролина, САЩ по финансови причини.
От “Даймлер” обявиха още, че с цел да спестят разходите си за внос на автомобили в Китай възнамеряват да съсредоточат голяма част от производството си в китайски заводи.

Наглост: Британски банкери заплашиха с масови оставки, ако не получат годишни бонуси
Целият ръководен състав на една от най-големите британски банки Royal Bank of Scotland заплаши, че ще подаде оставка, ако не получи ежегодните до този момент бонуси. Заплахата разгневи финансистите в британското правителство, което оказа огромна помощ на банката като закупи голямо количество от нейните акции.
Това стана в разгара на финансовата криза, когато финансовата институция беше на ръба на пълния крах. След правителствената помощ 70% от банката вече са държавна собственост.
Наскоро британският кабинет обяви намерението си да вложи в Royal Bank of Scotland още няколко милиарда и още да увеличи своя дял в институцията до 84%. Министърът на икономиката лорд Менделсон определи заплахата на банковите служители като необмислена крачка. Според него въздържането от подобни прояви е важно по време на криза и в това отношение банката не прави изключение.
Веднага след като в медиите се появиха съобщения, че Royal Bank of Scotland възнамерява да изплати премии на своите служители в размер на 2 милиарда паунда, от финансовото министерство контрираха.
Да не се прави такава крачка, предупредиха от Министерство на финансите и бяха категорични, че ще блокират тези планове, за да защитят интересите на данъкоплатците.

Нов орбитален телескоп ще открива невидими астероиди
Цяла нова гама от обекти ще стане откриваема за новия космически телескоп с възможност за нощно виждане, съобщи "Ню сайънтист". "Wide-field Infrared Survey Explorer" (WISE) на НАСА, който през следващата седмица се запътва към площадката за изстрелване в орбита, ще картографира небето в инфрачервения спектър. Той ще разкрие интересни обекти - от студени, загиващи звезди, до препълнени със звезди галактики на възраст 10 милиарда години.
Телескопът ще бъде в състояние да разграничава астероидите и кометите от още по-отдалечени звезди. Очаква се WISE да открие към 100 000 нови астероида в астероидния пояс между Марс и Юпитер, както и няколкостотин нови, преминаващи в близост до Земята. Новият апарат ще открива и тъмни обекти, които досега оставаха невидими за наземните телескопи, тъй като тези обекти разпръскват топлинно излъчване, улавяно от новия телескоп.
Телескопът ще “вижда” обекти с размерите на Юпитер на дистанция до около 60 000 астрономически единици (1 астрономическа единица представлява разстоянието между Земята и Слънцето). Питър Айзенхард учен от “Jet Propulsion Laboratory” на НАСА в Пасадина, Калифорния, участник от проекта WISE, даде пример, че на около 25 000 астрономически единици разстояние разпределението на кометните траектории подсказва вероятно наличие на “скрита” много голяма планета. Новият телескоп ще се заемe с търсенето й.


ПО НЮЗ.БГ

Хванаха контрабандни цигари за над 1 млн. лв.

Служители на дирекция "Противодействие на общата престъпност" - ГДКП разбиха контрабанден канал за цигари. Предотвратената щета за бюджета от невнасяне на дължимия акциз е на стойност 650 хиляди лева, съобщиха от пресцентъра на МВР.
225 000 кутии цигари без бандерол задържаха служители на Дирекция "Противодействие на общата престъпност" към Главна дирекция "Криминална полиция".
След активни оперативни действия на криминалистите, полицейската операция е реализирана на 3 декември в столичния квартал "Слатина", съвместно с мобилните групи.
Цигарите са открити в складова база, наета от криминално проявен, както и в товарен автомобил марка "Волво", паркиран в базата. 62 000 кутии от акцизната стока били складирани в помещение, а останалите 163 500 кутии са открити в товарния автомобил.
Цигарите без бандерол са от марките "Марлборо", "LM", "Виктори Слимс" - черно и бяло, "Престиж", както и от китайската - "Chunghwa". По първоначална информация те били предназначени за пласиране на вътрешния пазар.
Стойността на задържаните цигари надхвърля 1 милион лева. 225 000 кутии цигари са открити в четвъртък в столичния квартал "Слатина".
Останалите 163 500 кутии са открити в товарния автомобил, като цигарите са били укрити по метода „тапа" между изолационни строителни материали. По първоначална информация те били предназначени за пласиране на вътрешния пазар.
По оценка на експерти предотвратената щета за бюджета от невнасяне на дължимия акциз е на стойност 650 хиляди лева.
На място са задържани трима мъже на възраст между 31 и 38 години, които са без криминални прояви. Собственикът на склада не е присъствал по време на разтоварване на цигарите.
Продължава работата по установяването на всички участници в престъпната схема.

Арестуваха силистренци, фалшифицирали банкови карти
Близо 500 бели пластики, предназначени за изработване на неистински банкови карти иззеха силистренските антимафиоти.
Задържан е 28-годишен мъж. Наложена му е постоянна мярка задържане под стража, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Пластиките са иззети при специализирана операция на служители от сектор „Борба с организираната престъпност" в Силистра.
Спецполицаите засекли двама силистренци - на 28 и 27 години в централната част на града. Двамата носели пакет, в който при проверката били открити 498 бели пластики с магнитна лента, наподобяващи по вид и размер банкови карти.
Криминалистите открили и устройство за четене на магнитни носители. Сред личните документи и оригиналните банкови карти на 28-годишния мъж също били намерени фалшифицирани пластики с магнитна лента.
След 24-часовото им задържане, с прокурорско разпореждане мярката за неотклонение на 28-годишния силистренец е удължена за още 72 часа.
По-късно, с разрешение на Силистренския окръжен съд, е извършено претърсване в дома му и в дома на негов 33-годишен съучастник.
Оттам са намерени и иззети компютърна конфигурация, микрокамери, платки с монтирана електроника, гнезда за SIM-карти с допълнително вграден лентов кабел, инструмент за фина обработка на пластмаса и метал и профили с неправилна форма.
Припомняме, само преди десетина дни Варненският апелативен съд постанови ефективни присъди от 2,5 години за двамата задържани, след като през септември 2006 г. антимафиоти от Силистра ги заловиха с голямо количество електронна техника за изработване на фалшиви банкови карти.
За подобно престъпление 28-годишният мъж от Силистра е изтърпявал ефективна присъда и в Гърция.
В късния следобед вчера Силистренският окръжен съд постанови постоянна мярка задържане под стража. Работата по изясняване и документиране на случая продължава.

25-годишен си оборудвал наркодепо в бургаски апартамент
Подробности за ареста на 25-годишния Цветомир Иванов съобщи пресцентърът на МВР Бургас.
Акцията е проведена, след като е установено, че жилището на Цветомир в к-с „Меден рудник" е оборудвано за отглеждане на марихуана, съхранение на други видове наркотични вещества и тяхното разпределение на единични дози за улично разпространение.
При задържането си, при излизане от апартамента Цветомир се опитал да избяга и оказал яростна съпротива, което наложило използването на физическа сила и помощни средства.
При опита си да осуети ареста Цветомир Иванов се самонаранил, блъскайки главата си в стената, но след медицински преглед е установено, че опасност за живота му - няма.
Извършен му е личен обиск, като са намерени и иззети пакетчета хероин.
В наетия от Цветомир Иванов през септември апартамент са открити над 50 саксии с канабисови растения, поставени в специално пригодена с инсталации за проветрение, осветление и сушене на марихуана стая, както и 130 гр. амфетамини, 60 гр. хероин, 50 грама суха тревна маса (марихуана) и 10 грама кокаин - в друга стая, оборудвана за разфасоване на дрогата в дози за улично разпространение.
По време на задържането е констатирано, че Цветомир Иванов е ползвал лизингов джип "Сузуки гранд витара", без да има официални трудови доходи, като месечната му лизингова вноска е в размер на 2 300 - 2 400 лв.
При извършения обиск в жилището на Цветомир Иванов, обитавано съвместно с родителите му и намиращо се в к-с "Лазур", са открити и иззети найлоново пликче с 30 таблетки, реагирали при извършения полеви наркотест на амфетамини, пликче с бяло прахообразно вещество (реагирало на метамфитамин) и пликче с бяло прахообразно вещество (реагирало на хероин), както и сгъваем нож по чието острие е открит метамфетамин.
Акцията на органите на реда е планирана и проведена дни след влизане в сила на условна присъда на Цветомир Иванов.
Тя е постановена от състав на Бургаския окръжен съд отново за пласиране на наркотични вещества.
Цветомир Иванов е получил "шест месеца лишаване от свобода - условно с 3 годишен изпитателен срок", като присъдата е влязла в сила от понеделник - 30 ноември.
Според Директорът на МВР Бургас - Милен Димитров, Цветомир Иванов не гравитира към местни престъпни наркогрупи - факт, сочещ че на територията на Бургас не съществува монопол над наркоразпространение.
Спрямо 25 годишния бургазлия е повдигнато обвинение за отглеждане, производство и пласиране на наркообразуващи култури, като наказанията предвидени в закона са съответно лишаване от свобода за срок от 2 до 5 години и глоба от 5 000 до 10 000 лв. и лишаване от свобода за срок от 3 до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Криминалисти конфискуваха 2039 саксии с марихуана
2039 саксии и около 32 кг марихуана са конфискувани криминалисти в Габрово и Велико Търново. Двама души са арестувани, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Акцията започнала от сграда на бивша почивна база на ОбС-Севлиево край с.Младен, ползвана под наем от 36-годишен мъж от Севлиево.
В две помещения в приземния етаж те попаднали на специално оборудвана лаборатория за целогодишно отглеждане на марихуана. Стаите били снабдени с кварцови лампи, работещи при определен режим за развитието на растенията, със система за вентилиране на въздуха и за сушене на стръковете.
В помещенията имало и препарати за наторяване на почвата, за повишаване на качеството на наркотичното вещество.
Малко по-късно около 15.30 часа е задържана и приятелката му - 20-годишна жена от Кърджали. Тя била спряна от полицейски служители в Севлиево, докато управлявала личния си автомобил "Мазда".
В колата те открили кашон с 1.700 кг марихуана.
В жилище в Севлиево, обитавано под наем от двамата, разследващите установили, че една от стаите също била оборудвана за отглеждане на канабис - намерени са приспособления, торове, семена, кварцови лампи и саксии със засята марихуана. Иззети са общо 1039 саксии, и растителна маса с общо тегло около 15 кг.

Суходолци излизат на протест
Възпоменателен митинг "Суходол - поредна година престъпен произвол" ще събере днес жителите на Суходол на площада пред читалището в квартала.
Организатори са сдружение "Защита здравето и живота на населението и околната среда", клуб "Защита интересите на населението", Сдружението на майките, Пенсионерското сдружение и Църковното настоятелство, съобщи БТВ.
Преди две години, на 4 декември сметището беше отворено повторно. Според организаторите това е в разрез със закона.
"Опазвайки околната среда, ние искаме да защитим нашите здраве и живот. Ние се противопоставяме на престъпния начин на управление на местно и национално ниво", посочват от сдружение "Защита здравето и живота на населението и околната среда".

Затварят част от бул. "Черни връх" в София
От 5 декември до 31 март се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Черни връх" между Околовръстен път и новоизградената пътна връзка от бул. „Черни връх" към Околовръстен път в посока Пловдив.
Автобусите, обслужващи линии 64, 93 и 98 ще се движат по променен маршрут, съобщават от Столична община.
В посока Драгалевци автобусите ще се движат от бул. „Черни връх" по посока Околовръстен път, новоизградената пътна връзка от Околовръстен път към бул. „Черни връх" , по бул. „Черни връх" и по маршрутите.
В посока Хладилника -от бул. „Черни връх" по новоизградената пътна връзка от бул. „Черни връх" към Околовръстен път в посока Пловдив , Околовръстен път, обратен завои на кръстовището на Околовръстен път с бул. „Симеоновско шосе", по Околовръстен път и по бул. „Черни връх".
Промените в организацията на движение се налагат във връзка с изграждане на пътен възел „Драгалевци".

Зрее бунт в СУ
Кризата удари и студентите в СУ. След „старите учени" от БАН и младите надежди на родната наука от българската Алма Матер осъмнаха с намалени стипендии - и като бройка, и като суми.
По този начин хора с успех отличен 5,70, та даже и 5,80, не успяват да вземат т.нар. стипендия за отличен успех.
Недоволството сред студентите в СУ се усеща във въздуха. Въпросът е ясен - по какъв начин това ме амбицира да уча в България, след като за разлика от повечето европейски страни българите плащат за образованието си, взимат ниски стипендии и живеят в мизерни общежития.
Напомняме само неотдавнашните протести на кандидат-висшисти в Хърватия, които излязоха на улицата, защото университетите възнамеряваха да наложат такса за обучението им.
И в българската Алма Матер вече се говори за протести. В деловодството е внесена подписка, в която са се включили 1933 души ( въпреки че те биха били повече, ако повече недоволни студенти бяха осъзнали какво се случва навреме).
Във Facebook вече има и група „Протестни действия срещу финансовата непрозрачност в СУ".
От Студентския съвет е проведена и среща с доц. Мария Шишиньова (зам.-ректор по учебната дейност), както и с ректора на СУ проф. Иван Илчев.
Недоволството идва от факта, че миналата година стипендиите за успех са увеличени на 120 лв. - голям скок, при положение, че до преди година са били по 50 лв. Тези пари се получават за 5 месеца въз основа на успеха на студента от предходните два семестъра. Тогава обаче броят на „щастливците" е намален за сметка на парите.
Тази година в СУ се подават молби за стипендии въз основа на същите условия и се кандидатства за същите 120 лв., обявени предходната година. Крайният срок за подаване на молба е 20-ти ноември.
Със заповед на ректора, публикувана на интернет страницата на университета на 1 декември, става ясно, че размерът на стипендиите за отличните студенти ще е 90 лв., а получаващите ги - само 2200. Решението е от 23 ноември 2009. Така отново бройката пада, но падат и парите.
Стипендиите за студенти с деца и такива в неравностойно положение остават 120 лв.
Относно необявяването на тази информация в срок Иван Илчев обяснил пред студентите, че ректорска заповед за това имало, но служителят, който трябвало да я изпълни не направил това, поради което има наложено наказание.
За справка от интернет страницата на университета:
През учебната 2006/2007 г. в Софийския университет са обучавани 25 378 студенти, от които в бакалавърски програми 17 511 (16 418 български студенти и 1093 чужденци) и в магистърски програми 7857 (7638 български студенти и 219 чужденци).
През учебната 2009/2010 броят на студентите едва ли е много по-различен. Факт е обаче, че само 2200 души от всички над 25 000 студенти ще получат по 90 лв. за това, че имат отличен успех - за другите остава само наградата от придобитите знания и удовлетворението от качествено образование.
Разпределение на стипендиите по специалности :
Груба сметка сочи, че на близо 250 студенти се отпускат 25 стипендии за отличниците от 1-ви до 4-ти или в случай, че програмата е магистърска - до 5-ти курс.
Примерно, студентите по журналистика от първи до четвърти курс се състезават за 24 стипендии, а колегите им от специалност Физика - за 10.
За икономистите са отпуснати 49 стипендии, а сред учащите „Комуникации и физична електроника" няма да има нито един отличник - 0 стипендии се отпускат за тази специалност.

Международно изложение за средното образование
Представители на над 25 елитни държавни и частни средни училища от чужбина ще участват днес и утре в столичния хотел "Хилтън" в международно изложение за средното образование. Това съобщиха организаторите от фирма "Интеграл".

Наши математици с медали и награди от Филипините
News.bg публикува текста, който ни изпратихте, без редакция.
Рано тази сутрин в България се завърнаха младите българи, които взеха участие в ежегодното Филипинско Интернационално математическо състезание.
Те показаха, че страната ни е водеща математическа сила като се пребориха с конкуренцията на 400 участника от 22 държави. Това съобщиха от българската делегация на състезанието във Филипините.
В международната надпревара участваха всички азиатски сили в математика, включително Китай, Тайланд, Тайван, а от Европа представители имаше от България и Кипър.
Състезанието се проведе в две възрастови групи – до 12 и до 15 годишна възраст.
Общата равносметка на нашия отбор е един златен, два сребърни и шест бронзови медала, с които се окичиха децата от Софийската математическа гимназия (СМГ София), Националната природо-математическа гимназия (НПМГ София) и Природо математическа гимназия (ПМГ Бургас).
Най-добре в състезанието се представи отборът на СМГ София, който бе воден от Ирина Шаркова, една от най-добрите преподавателки по математика в България.
Българите спечелиха три бронзови медала отборно в голямата възрастова група до 15 години, дело на възпитаниците от ПМГ Бургас и СМГ София. В малката стигнахме до две 4-и места на ПМГ Бургас и СМГ София.

В индивидуалните състезания разбихме конкуренцията. Един златен, два сребърни и три бронзови отличия. 13-годишният Петър Пенков (СМГ София) бе над всички и взе златното отличие.
Павлена Ненова (СМГ София) и Велина Иванова (СМГ София) се окичиха със сребърни отличия, а Нгуен Чи Зунг (СМГ София), Венелин (107 ОУ София) и Магдалена Георгиева (ПМГ Бургас) заслужиха бронза.
От малката възрастова група Светослав Славов (СМГ София) също зае 3-о място. Голямата награда на Филипинско Интернационално математическо състезание спечелиха домакините.
От българската делегация обаче се заканиха, че догодина резултатите ще са още по-добри и ще свалят от върха домакините: „През 2010-а отново ще доминираме на това състезание.”
Доброто представяне на българските деца за пореден път показа, че нацията ни, освен много красива, е и една от най-интелигентните в световен мащаб.

ЕК отпуска пари за газовите връзки между България и Гърция
Европейската комисия одобри искането за финансова помощ за междусистемните газови връзки на България с Гърция в размер на 45 млн. евро и с Румъния - 9 млн. евро, както и за газопровода Набуко в размер на 200 млн. евро.
Средствата се отпускат по програмата за подпомагане на икономическото възстановяване.
Комисията ще препоръча на Съвета на енергийните министри на ЕС да одобри финансирането на тези проекти по време на предстоящото му заседание на 7 декември в Брюксел.
В него ще участва и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Очаква се процедурата по окончателно приемане на решението за отпускане на средствата да приключи до края на годината.

Пада още една стена
След две седмици за държавите от Балканите започва нова ера. Малко преди Коледа ще падне една стена - стена, която вече 20 години изолира над 10 млн. души.
Става дума за стената, наречена "визов режим", отбелязва "Дойче веле".
Македонци, сърби и черногорци вече ще могат свободно да пътуват в Европа. Освен това към тях вече не би трябвало да се отнасят като към втора категория хора - нещо, което и българите добре помнят от времената преди ЕС и падането на визите.
Добрата новина за сърби, черногорци и македонци се равнява почти на един вид културна революция, смята наблюдателят на "Зюддойче Цайтунг" Енвер Робели. Културна в смисъла на едно освобождаване от наслоения комплекс за отритнат, изхвърлен и нежелан от останалата част на Европа човек, промяна в политически план, равна на промяна в манталитета на хората.
Две трети от младите хора в Сърбия познават западния свят само от телевизията, а знаем, че който няма допир с други култури, езици и начини на мислене, той си остава затворен в собствените локални предразсъдъци. Сега тези хора имат шанса да посетят градове като Триест, Сегед или Грац, които са им едва ли не под носа, но които досега бяха недостижими. Тези млади хора едва сега могат да разберат и почувстват какво означава израза "свобода на придвижването".
Падането на визите точно 20 години след падането на Берлинската стена може и да е случайно, но носи своята символика. А Балканите имат нужда тъкмо от такива случайности, жестове, които да помогнат на хората да превъзмогнат гнетящото усещане от дългогодишната изолация. Сърбия, Черна гора и Македония трябваше да изпълнят редица условия преди да получат правото на свободно придвижване, сега същото трябва да направят Босна и Херцеговина, Косово и Албания.

Обама одобрява нови санкции срещу Иран през януари
Администрацията на американския президент Барак Обама разчита в началото на януари 2010 г. да започне налагане на нови санкции на ООН срещу Иран заради продължаващото от негова страна игнориране на исканията да разясни ядрените си амбиции.
Това съобщи МИГнюз.
През януари се навършва 1 година, откакто САЩ и Европа се опитват да уговорят Иран да се откаже от ядрената си програма.
Пакетът от нови санкции още не е съгласуван окончателно, но според източници те могат да бъдат насочени срещу петролната промишленост на страната и революционната гвардия на Иран.

Обама пристига за края на екоконференцията в Копенхаген
Американският президент Барак Обама промени плановете си за датата на пристигане на конференцията на ООН в Копенхаген по проблемите с промените в климата, съобщиха от Белия дом.
Обама ще пристигне по-късно от предварително планираното като е преместил датата на посещението си в Копенхаген от 9 на 18 декември, съобщи БиБиСи.
От Белия дом посочват, че държавният глава вярва, че „ще има по-голямо въздействие, ако се появи в края на 12-дневната конференция, когато повече от 100 държавни ръководители ще бъдат там".
Във финалната част на срещата ще бъдат обсъждани най-сериозните и тежки световни проблеми, свързани с борбата с климатичните промени и президентът Обама е решил да присъства на нея.
Първата дата за посещението на Обама на конференцията беше 16 декември. Тази дата бе съобразена с президентската визита в Осло, където официално ще му бъде връчена Нобеловата награда за мир.
Датският премиер Ларс Расмусен приветства решението на американския президент. Според Расмусен това решение отразява решителност за постигане на амбициозните цели на новия климатичен пакт.
Днес от брюкселската гара Миди за Копенхаген ще потегли влак , наречен „Климатичен експрес".
Той ще превози до започващата на 7 декември Конференцията на Обединените нации по въпросите за изменението на климата високопоставена делегация на ЕС и представители на екологични организации.
„Климатичният експрес", което е уникално събитие, ще спре в Кьолн, Хамбург и Копенхаген. Програмата по време на пътуването включва панелни дискусии, жива музика и неофициални срещи, както и церемония по връчване на посланията за климата.

Русия и НАТО създадоха работна група за ПРО
Москва и НАТО са създали работна група по въпросите на противоракетната отбрана (ПРО).
Това съобщи постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, цитиран от РИА Новости.
Първото заседание на групата ще се проведе през януари 2010 година.
По-рано през деня външните министри на страните-членки на НАТО обявиха принципна готовност да проучат потенциала за съвместяване на системите за ПРО на САЩ, НАТО и Русия.
„След заседанието на Съвета Русия-НАТО беше приета програма за военно сътрудничество, в това число ще бъде създадена група за ПРО", заяви Рогозин.
"Мисля, че в обозримо бъдеще ще можем да се върнем и към съвместни изпитания на системи на ПРО - тогава, когато разберем смисъл на американската ПРО", добави дипломатът.
Външните министри от НАТО също приветстваха "новия адаптивен подход" на САЩ по отношение на системата на противоракетна отбрана, "която още повече укрепва централната роля на НАТО в обезпечаването на противоракетната отбрана в Европа".

Рогозин: САЩ имат завишени искания по СНВ
На преговорите за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия /СНВ/ американците са предявили завишени искания.
Това заяви постоянният представител на Руската Федерация в НАТО Дмитрий Рогозин след срещата на Съвета Русия-НАТО в Брюксел, предаде РИА Новости.
Срокът на действие на Договора СНВ-1, подписан от лидерите на СССР и САЩ през 1991 г. и влязъл в сила една година по-късно, изтича на 5 декември без възможност да бъде продължен. Документът задължаваше Москва и Вашингтон да съкратят стратегическите ядрени сили от 10 хиляди бойни глави за всяка от страните до 6 хиляди.
"Американците имат завишени искания...Искат да получат прекалено много, естествено, ние също искаме да получим много. Това е нормално", каза Рогозин, коментирайки преговорите за сключване на нов договор за СНВ.
Рогозин определи преговорите като "добри, умни и твърди", но не уточни в какво точно се изразяват американските завишени искания.
Това лято държавните глави на Русия и САЩ наредиха да се фиксира в новия Договор за СНВ съкращаване на бойните заряди до 1500-1675 единици, а таванът на стратегическите носители - в границите 500-1100 единици.
Договорът трябваше да замени СНВ-1 на 5 декември. Руско-американските преговори се точиха много месеци, но не успяха да приключат навреме.

Венецуела затвори още 3 банки
Властите във Венецуела закриха още 3 частни банки, съобщи АФП.
Според министъра на финансите Али Родригес дейността на банките е преустановена заради провекра "при закрити врата".
Няколко дни по-рано венецуелските власти обявиха национализация на 4 търговски банки.
На 29 ноември президентът на Венецуела Уго Чавес заяви в предаването си "Ало, президент", че няма проблем с това да национализира банковия сектор на страната. Той подчерта, че всяка частна банка, нарушила законите на страната, ще бъде конфискувана от властите.
За последните няколко години властите на страната начело с президента Уго Чавес национализираха такива стратегически отрасли на икономиката като нефтения, стоманолеярния, циментовия и телекомуникационния.
Национализацията според венецуелските власти спомага за икономичексото развитие на страната.


ПО Money.bg

Ще излезe ли от "свредел" българският аероплан?

След 17-часова дискусия българският парламент прие окончателно кризисния бюджет на страната за следващата година - събитие, превърнало се в основен акцент на отминаващата седмица. На него се спира Георги Папакочев по радио Deutsche Welle.
Летците старателно са обучавани как трябва да постъпват, ако самолетът им изпадне в „свредел" - опасното въртеливо падане към земята. Възможността е само една - незабавно да поставят кормилото в положение, обратно на посоката на въртене, да държат натиснат точно определен педал и... в това положение да чакат машината да излезе от опасната ситуация. Ако се паникьосат и объркат командите, ако нервите им пред приближаваща се земя не издържат, изходът е фатален.
Четири месеца след поемането на властта, премиерът Бойко Борисов и неговият управленски екипаж се намират в подобна ситуация. Раздрънканият държавен аероплан, претоварен от финансовите дълговете и поразиите на тристранната коалиция, лашкан от вихрите на икономическата криза и вибриращ от ненадеждното парламентарно мнозинство, се е насочил стремглаво надолу и единствено точните действия и здравите политически нерви биха могли да го спасят от катастрофа.
Може да се приеме, че гласуваният на второ четене кризисен бюджет за следващата година е съществена част от задължителните действия на пилотите от ГЕРБ, които би следвало да нормализират ситуацията. Стига, разбира се, нервите на екипажа и пътниците да издържат на изпитанието.
Кой да управлява самолета?
Още в началото на прехода в общественото пространство се чуваха призиви в управлението да бъдат наети некорумпирани западни експерти, които да свършат необходимото по стабилизиране на стопанските системи на намиращата се в преход посткомунистическа държава и след това да предадат всичко в ръцете на междувременно подготвените на Запад местни кадри.
Тази наивна мечта от началото на прехода, естествено, не се сбъдна, но първият „пробив" в това отношение беше направен през 2001 г., когато в екипа на НДСВ бяха привлечени млади „бели якички" със западно образование и някакъв мениджърски опит. Те се провалиха в резултат на собствената си некомпетентност и склонност към корупция, както и от яростната съпротива на играчите от местното политическо статукво, по-късно демонстрирали „убедително" на какво са способни при воденото от социалистите предишно управление.
Сега в пилотската кабина на ГЕРБ отново има подготвени на Запад авиатори, които на този етап като че изпълняват задължителните команди при аварийно състояние на икономиката. Ако съдим по параметрите на най-рестриктивния кризисен бюджет след промените преди 20 години, действията им са социално безчувствени, икономически прагматични и политически силови. Орязани са средствата за най-деликатните сфери на държавата - социалната, здравеопазването, отбраната и вътрешния ред, администрацията, предприемат се драстични мерки за захранване на хазната чрез фискални мерки като мита, завишени данъци, акцизи и глоби.
Сложете кислородните маски!
Някои първоначални индикации за стабилизиране на ситуацията вече са налице. Нулевият или минимален бюджетен дефицит до края на годината, поставен като висша цел за кабинета, вероятно ще бъде постигнат, въпреки неистовия вой на опозицията вляво - още в средата на ноември ЕК констатира, че България е една от 5-те европейски държави, които ще завършат бюджетната година без свръхдефицит. Подобрената оценка на международната рейтингова агенция „Стандарт енд пуърс" тези дни също потвърди правилността на предприеманите действия, като отчете и съхранената стабилност на банковата система.
Въпреки всичко опасният низходящ свредел на българския икономически аероплан продължава. Ще понесе ли конструкцията на разнебитената машина натоварванията на срива, ще издържат ли нервите на управленския екипаж и на бедните, ужасени български пасажери, които трябва да преживеят поредното през последните две десетилетия изпитание на мизерията? Кога и с цената на какво ще бъде постигната някаква стабилизация, ако въобще такава вече е възможна? Тези въпроси със сигурност ще вгорчават за кой ли път настъпващите Коледни и Новогодишни празници на хората. И ще ги карат да стискат палци за поредното си оцеляване.

„БНБ отпуска юздите на банките”, „Студентските кредити най-сетне тръгват”, „КАТ праща SMS за готовия акт”, „Забравени очила родиха милионер”

„БНБ отпуска юздите на банките", информира „Стандарт"
БНБ ще отпусне леко юздите на банките. Така те ще имат повече средства, за да дават кредити на бизнеса и гражданите. Централната банка предвижда догодина да облекчи някои регулации. Това обяви управителят на БНБ Иван Искров пред финансистите на годишната среща на Асоциацията на българските банки в четвъртък вечерта. Ще бъдат променени наредбите 8 и 9 за капиталовата адекватност и класификацията на активи. Банките ще могат да отделят по-малки провизии по някои от отпуснатите заеми. Така тези пари ще останат свободни за кредитиране или капитал, обясни Искров. Все пак той посъветва банкерите да кредитират внимателно, защото и 2010 г. се очертава тежка. Възстановяване се очаква едва през второто полугодие, заяви банкер номер 1. Той отчете успешна 2009 г. въпреки кризата. Банките ще приключат с печалба от около 600-700 млн. лв. в края на годината. Това е добър резултат, макар и наполовина спрямо миналата година, каза Искров. Не се притесняваме от просрочените заеми, те са около 5,5-6% от всички, но банките имат достатъчно буфери, обясни управителят. Той предупреди банките да не очакват намаляване на минималните задължителни резерви, които държат в БНБ.

„Студентските кредити най-сетне тръгват", съобщава от първата си страница „Сега"
Обещаваните години наред евтини студентски кредити с дълъг гратисен период най-сетне тръгват. Всичките спорни моменти с банките, които бавеха въвеждането на гарантираните от държавата заеми, вече са изчистени и просветното министерство още този месец ще публикува обява за подписване на договори със заинтересованите финансови институции. И от МОМН, и от финансовото министерство обещават, че за втория семестър услугата вече ще е факт и студентите ще могат лесно да заплатят таксите за обучение.
Отпушването на кредитите става възможно, след като със закона за бюджета за 2010 г. бяха променени и текстовете в закона за студентското кредитиране, с които банките не бяха съгласни. Два спорни момента са изчистени с промените - размерът на дължимата лихва по кредитите и гаранциите по лошите кредити. Досега законът предвиждаше банките да прибират максимална лихва ОЛП + 2%. Основната лихва обаче падна драстично и вече е 0.55% - заради това в закона се въвежда максимална лихва от 7%. Отпада и изричното изискване банките да са минали през съд и процедура на принудително изпълнение, преди да поискат държавата да покрие лошите кредити. "Това бяха спънките при разговорите с банките, още този месец пускаме покана към тях", коментираха от просветното министерство.
Така от втория семестър право на евтин кредит ще имат всички редовни студенти - бакалаври, магистри, докторанти, включително и тези, записани в частни университети. Допълнително изискване е те да не са навършили 35 г. Ще се предлагат два вида заеми - за покриване на таксите за обучение и за издръжка, но втория вид кредит е достъпен само при раждане или осиновяване на дете и се равнява месечно на една минимална заплата. Максималният размер на заемите за покриване на семестриалните такси пък ще зависи от оставащия срок на обучение.
Сумите ще се превеждат директно от банката на съответното висше училище преди крайната дата за плащане на семестъра. Така ще има гаранции срещу изразходването на средствата не по предназначение.

„КАТ праща SMS за готовия акт", съобщава от първата си страница „Монитор"
Ще получаваме SMS за готов акт за нарушения, съставен от КАТ. Това се очаква да стане в средата на другата година, когато компютърната система бъде напълно готова. За да получим известието, е необходимо да сме се регистрирали в специална интернет страница, която в момента се подготвя. Експертите работят и върху това, актовете да се заплащат по електронен път с банкова карта или чрез SMS. Подобна система действа и в момента, но чрез нея може да се заплати само съставен фиш. Според предложението към момента цената на SMS, с който ще ни уведомяват за акта, ще бъде за сметка на КАТ.
Принципът е следният. Влизате в страницата www.fish.mvr.bg, заплащането се извършва с две лесни стъпки - въвеждат се серията и номерът на фиша, както и наложената глоба. Когато направим това, натискаме бутон "Провери". Ако данните са точни, излиза втори бутон "Плати". При натискането му системата ни препраща към страница eBG.bg, където се въвеждат данните от банковата карта. За да финализираме плащането, е необходимо да имаме валидна банкова карта. За да направим това с SMS, трябва да сме регистрирали номера на мобилния си телефон. Чрез тази система можем да проверим още дали имаме и друг фиш за плащане и да се издължим накуп. В момента можем да платим и през wap приложението на мобилните телефони на страницата, предвидена за това, от съответния мобилен оператор. В нея има поле, в което се въвеждат серията и номерът на фиша. Например "А 1234567 10", като цифрата в края е размерът на глобата. От КАТ апелират към по-интензивното използване на този метод за плащане, тъй като по този начин гражданите ще са максимално улеснени и не е нужно да се редят на километричните опашки.

„Забравени очила родиха милионер", информира от първата си страница „Стандрат"
Забравени очила направиха пенсионер милионер. Това е щастливата история на единия от двамата късметлии, които удариха последния голям джакпот в тотото. Те си поделиха по 1 680 000 лева в тиража на играта "6 от 49" на 15 ноември. Възрастният мъж от Кърджалийско бил намислил числата, но едва в тото пункта разбрал, че не си носи очилата и не може да попълни комбинацията. Той позвънил на съпругата си да дойде, но тя го отрязала, защото имала работа. След кратко колебание пенсионерът пуснал случаен попълнен фиш. Точно той обаче му донесъл колосалната печалба, разказаха от Българския спортен тотализатор.
Другият милионер, който е от Хасковско, пък бил дълбоко религиозен. Той е убеден, че Господ го е възнаградил, защото с жена му са добри хора.

„Парите за плащане на лихвоточки свършиха", съобщава „Сега"
Парите за лихвоточки свършиха, научи "Сега". За пръв път от 10 години насам се налага стотици българи да чакат с месеци, за да си получат паричните компенсации и за момента няма никаква яснота кога ще стане това. "Неудовлетворените искания към нас по последни данни са за 19 млн. лв.", заяви пред "Сега" изпълнителният директор на Националния компенсационен жилищен фонд Гаврил Митов.
Има случаи на граждани, които са одобрени за компенсация още през май, но до момента не са получили нито лев. "За тези 17-18 години, откакто съм във фонда, никога не е имало толкова сериозен проблем. Последно забавяния имаше през 2000 г., но тогава те бяха за по 2-3 месеца, а не за по 6 месеца и повече, както е сега", призна Митов. Той довери, че всеки ден във фонда се обаждат гневни граждани, които изливат куп обиди към администрацията заради забавянето. А целият проблем е, че в държавната хазна няма пари и Министерството на финансите не отпуска финансиране.
През последните години фондът винаги се вместваше в бюджета си и дори връщаше в хазната по 2-4 млн. лв. годишно. Тази година обаче не е така. Бюджетът му за 2009 г. е 16 млн. лв., но след всички орязвания на разходите е намален до 13.5 млн. лв. На всичкото отгоре дори тази сума не е преведена изцяло, като до момента във фонда са постъпили само 12.1 млн. лв.
По-големият проблем обаче идва от промените в закона от края на 2008 г., които разшириха кръга на лицата, имащи право на компенсация. Например, даде се възможност за парите да кандидатстват хората с имущество до 60 000 лв., а не до 40 000 лв., както преди. Освен това депутатите разрешиха влоговете да се прехвърлят между роднини.
"В резултат от промените исканията към нас се увеличиха и от май досега съм написал 3 писма до Министерския съвет за увеличаване на бюджета", обясни Митов. През май той е поискал допълнителни 5 млн. лв., през август сумата е набъбнала до 12 млн., а към 20 ноември вече са нужни 19 млн. лв. Ведомството на Симеон Дянков обаче е отговорило, че на този етап хазната не разполага с възможност да преведе подобни суми и дори е отрязало от планирания бюджет на фонда. За момента няма никаква яснота кога хората ще си получат парите, но по всяка вероятност това няма да стане до края на декември.

„Мачкаш калник - вадиш 300 лв. за "Гражданска", анализира „Стандарт"
Поне 300 лева ще броят за застраховката "Гражданска отговорност" за 2010 г. шофьорите на среден клас автомобили, които са причинили дори лека катастрофа през последните няколко години. Това показа проверка на в. "Стандарт" за новите тарифи на застрахователите. Шофьор, който няма катастрофи, може да плати стотина лева по-малко от съседа си, който кара същия автомобил, но е причинил произшествия на пътя. За първи път застрахователите предлагат огромно разнообразие от тарифи според опита на шофьора, възрастта на колата и къде ще се кара. Например за средния клас автомобил цената на "Гражданска отговорност" е в границите от 122 лв. до 300 лв. Затова всеки шофьор сам трябва да прецени коя компания му дава най-изгодни условия.
Системата "бонус-малус", при която лошите шофьори плащат по-скъпа, а добрите - по-евтина полица, вече е въведена в тарифите на повечето застрахователи. Така новите тарифи ще ударят джоба на джигитите на пътя. Например, ако колата ви е сред от най-разпространените у нас с обем на двигателя между 1500 и 1800 куб. см и със софийска регистрация, полицата ще струва около 300 лв., ако сте причинили катастрофа. В цената влиза и задължителната вноска за Гаранционния фонд. Полица за същата кола може да се купи за около 200 лв., ако собственикът й е без виновно причинени ПТП-та.
Освен от наличието или липсата на виновно причинени автопроизшествия, цената на полицата зависи и от населеното място, където предимно се управлява автомобилът. Почти всички застрахователи вече имат отделни тарифи за различните региони. Най-скъпи излизат полиците за софиянци, независимо от това, за кое застрахователно дружество става въпрос. Малко по-евтини тарифи има за автомобилите с регистрация в Пловдив, Варна, Бургас и другите по-големи градове в България. Най-евтино плащат шофьорите от най-малките градове и селата. При някои компании от значение при определянето на цената на "Гражданска отговорност" е и шофьорският стаж на собственика на автомобила. Например за шофьор с опит се брои този, който има поне 5 години зад волана. Също така се взема предвид и възрастта му, като по-младите шофьори плащат повече от по-възрастните.

„Вдигат таксите в София", информира „Монитор"
Увеличение на редица такси, които кметството събира за услуги или ползване на общинска собственост, планират на "Московска" 33. Размерът на такса смет и данъците за кола и къща обаче ще остане непроменен заради кризата.
"Няма да увеличаваме данъците, които хората плащат, и такса смет. Другите такси обаче ще бъдат коригирани", призна столичният кмет Йорданка Фандъкова вчера. Тя не пожела да коментира размерите на увеличенията на останалите налози.
Данъкът при продажбата на недвижимо имущество вероятно ще бъде коригиран, тъй като постъпленията в общината от него са прекалено малки през тази година. До октомври в кметството са постъпили около 43 млн. лв. от сделки с имоти, което е едва една трета от планираното.
Таксите за ползване на тротоар или сергия на пазара вероятно ще поскъпнат. Корекция ще има за цените на част от услугите, които Столичната община предлага. В момента тарифите за разполагане на витрини, панаири и други варират от 30 до 45 лв. на квадратен метър на месец. Новият им размер предстои да бъде обсъждан.
Столичната община ще вземе по-строги мерки за събиране на стари задължения, обяви кметът Йорданка Фандъкова преди дни. На "Московска" 33 планират да затворят гишетата за длъжници.
В някои общини в страната вече обявиха, че родителите могат да кандидатстват за забавачка за детето си само ако са платили всички данъци. Според справка на администрацията към 30 септември т.г. Столичната община е събрала 147 млн. лв. от налози, което е едва 52% от планираното.
Още от статията на „Монитор"
„Една пета от офисите в София остават празни", съобщава „Монитор"
Нивото на незаетост на пазара на офис площи в София може да достигне средно около една пета от общата наличност до края на годината, сочи доклад на консултантската компания MBL.
Търсенето остава значително по-ограничено. В същото време до края на 2009 г. се очаква на пазара да излязат нови 110 хил. кв. м площи. Само през третото тримесечие бяха завършени 45 500 кв. м нови кантори. Така общият обем от незаети офис площи в столицата може да стигне 225 хил. кв. м, което е почти една пета от цялата наличност. Много наемодатели продължават да понижават исканите наеми, за да привлекат клиенти.
Средните оферти за наеми за клас А се понижиха минимално с 1,42% в покрайнините на града и с 1,34% в градските части, съответно до 13,2 и 14,75 евро на кв. м на месец. Наемните нива за офис площите клас B варират между 5 и 13 евро на кв. м.
Според статистиката на сайта за недвижими имоти imoti.net офисите до 100 кв. м в центъра са паднали с 19% за последните 7 месеца. Най-голям спад на наемите - от 45%, е за бул. "Мария Луиза". Офертите в момента там са до 8 евро за квадрат. На другия полюс е конюнктурата за офисите по бул. "Ал. Стамболийски", където за периода от април досега се наблюдава минимален спад от едва 2 на сто. Сега исканите арендни вноски там стигат до 14 евро за единица площ.

„Разпадът на книгата започва в училището", казва в интервю за „Сега" преводачът и издател проф. Вера Ганчева
Вера Ганчева е литературен критик и преводач, професор по скандинавска литература в Софийския университет. Сред най-новите й работи са пространно изследване за шведския учен и писател от ХVIII в. Емануел Сведенборг (2008) и преводът от норвежки на романа на Кнут Хамсун "Мистерии", който предстои да излезе от печат. Дългогодишен издател, тя не е напуснала изцяло това поприще и издателство "Хемус Груп", ръководено от нея в съдружие със сестра й Васа, продължава да предлага ценни издания, предимно на произведения от скандинавски автори. Понастоящем редактира том с избрани пиеси на Хенрик Ибсен.
В момента, в който започваме нашия разговор, в НДК се открива поредният панаир на книгата. Какви чувства буди у вас състоянието на книгоиздаването ни понастоящем?
- За издателите мога да говоря само с искрена симпатия. Не само като за колеги, въпреки че съм се откъснала доста от активна дейност в тази област, но и защото те са, така да се каже, самотни бойци в една война за оцеляване на книгата, на културата, в която имат своите партньори и съюзници, разбира се, но не получават реална помощ от държавата, оставени са на произвола на нескончаемия ни преход.
Дали обаче продукцията, която отрупва сергиите и щандовете в книжарниците, е на очакваното равнище? Не можем ли да говорим и днес за "сив поток" в литературата и то доста буен?
- Издателите са изправени пред необходимостта да продават и следователно - да се съобразяват с ниските стандарти на потреблението в тяхната област. Мисля обаче, че сред книгите, които имате предвид и които за жалост дават тон на пазара, има и качествени заглавия, доказващи и амбициите, и възможностите на нашите издатели днес. Между другото гилдията мина през няколко безжалостни сита през последните две десетилетия, трудностите и изпитанията са неразривна част от нейното професионално ежедневие. Останаха най-способните и най-упоритите, но за реалното им развитие държавните институции нехаят. Никакви данъчни облекчения, никаква обществена подкрепа, нямат и свой седмичник за информация и контакти с читателите, какъвто беше преди години славният вестник "АБВ"... Опитах се да видя какво е направила в тези насоки дирекцията за книги и библиотечно дело в Министерството на културата, но освен изреждане на нейните важни задачи в интернет почти не намерих друго. Може би не съм търсила достатъчно.
Не се и чете, както преди. Книгоиздаването загуби - вероятно по обективни причини - широки кръгове читатели.
- Книгоиздаването и културата изобщо са огледала на обществото. Нещо повече дори: елементи от неговата същност. Те не могат да бъдат по-добри от него. Освен това фундаменталните промени у нас и в света доведоха до промени в ценностната система на хората, до нови предпочитания и вкусове. Така художествената литература отдавна губи "по точки" от медиите, развлекателните седмичници, възможностите за пътуване, за качествено нови изживявания. Произведенията й отстъпиха пред всевъзможните наръчници, справочници, книги със съвети от какъв ли не вид и пр. Така е в света, така е и у нас. Толкова по-важен е корективът от страна на медиите, които би следвало да насочват хората към стойностното и важното в огромния масив от заглавия, да им напомнят, че четенето е всъщност върховна лична свобода, че, както казва К.С. Луис например, "една хубава книга ме прави хиляди хора, но пак си оставам аз, чрез нея виждам с хиляди очи, но те са си пак моите, с четене надмогвам многократно себе си, както във вярата, любовта, подвига..." Има, разбира се, и хора, които четат качествена литература, на които трябва да се гледа като на национален елит.
Смятате ли, че проектът "Голямото четене", осъществен от БНТ, изпълни предназначението си?
- Да, в немалка степен. Публиката се раздвижи, ангажира се с автори, заглавия. Но къде бяха българските писатели в този така подходящ за тях литературен контекст? Защо за участията и коментарите в този цикъл от предавания бяха привлечени всякакви лица, но не и творци на книгата - видни писатели, преводачи, издатели, които многобройните телевизии и без друго рядко показват. Къде са дискусиите за качеството на литературната продукция през различните години? Кои са впрочем и тези, които списват полурекламните страници за новоизлезли заглавия във вестниците? Защо нямаме могъщи и авторитетни вестници от рода на "Монд" или "Франкфуртер алгемайне цайтунг", да речем, в които уважавани критици изричат тежката си дума по литературни и културни събития и личности? Колко пъти наши писатели се изказват по важни въпроси на живота ни? Много по-рядко във всеки случай от хиперактивното чалга съсловие. Съжалявам например за чудесното предаване "Професорско каре" по вече несъществуващата телевизия Ре:ТВ. Гледам с удоволствие "5 х Рихтер" на ТВ7, но за друго подобно в момента не се сещам... Радвам се, че Хамсун се римува със Самсунг, та поне по този повод по телевизиите да се появи нещичко за големия писател. Иронизирам, естествено.
Издателите имат малшанса да се намират някъде по средата на една верига, която отдавна не е от благороден метал: началото й е в семейния дом, където все по-често липсват дори скромни библиотеки, съвсем както в популярните сериали, лъскаво безкнижни, следващите й брънки минават през училището - там започва и разпадът на книгата, а по-нататък свързването на тези брънки става само привидно, ако не и невъзможно...

„Пазете се от лихвари, с банката ще се разберете", казва в интервю за „Стандарт" изпълнителният директор на "Райфайзенбанк България" Момчил Андреев
Г-н Андреев, всички казват, че най-трудните месеци от кризата тепърва предстоят и е твърде рано за розовите очила. Какви са вашите наблюдения?
- В началото на септември прогнозирахме намаляване на лихвените равнища поради нормализирането на ситуацията на външните пазари. Сви се търсенето на кредити в страната, а депозитната база се стабилизира. След изборите беше формирано правителство, ползващо се със значителна подкрепа. Преди дни рейтинговата агенция Standard & Poors промени перспективата на България от отрицателна на стабилна. Трябва обаче хората и бизнесът да са наясно, че през следващите месеци ще се движим по спиралата надолу. През зимата разходите на домакинствата са по-високи. Безработицата ще продължи да се увеличава, а това допълнително ще дебалансира немалко семейни бюджети. Когато хората са несигурни, те харчат по-малко и потреблението се свива. След повече от година криза немалко фирми са на ръба на оцеляването. Свиват се и харчовете на държавата, а тя е "голям клиент" на много фирми. Преди да видим подобрение, ще има още известно влошаване. Колко дълго ще продължи то, зависи не само от глобалните процеси, а и от това доколко бързо и ефективно ще се преструктурира икономиката. Ако загубите не се признават, а се отлагат във времето, ако неефективно работещи фирми продължават да кретат с цената на нови борчове, ако вместо бързи и ефективни процедури по несъстоятелност затънем с години в тресавището на съдебните дела, възстановяването няма да е бързо.
Плащат ли си гражданите и фирмите задълженията по кредитите?
- Повечето плащат и са добросъвестни. Някои фирми са в много добро състояние и активно търсят изгодни инвестиции. Финансираме ги. Има предприемачи, които бързо се пренастроиха, орязаха страничните дейности, оптимизираха разходите и се справят нелошо. Помогнахме им, като реструктурирахме кредитите, а на някои предоставихме допълнителен ресурс, за да довършат започнати обекти. Макар че лихвите се увеличиха, чрез разсрочване намалихме или запазихме дължимите вноски. Някои микрофирми обаче просто спряха работа, защото пазарът им изчезна за една нощ. Има и компании, които са в технически фалит, но продължават да работят и с действията си ръководствата им могат да нанесат сериозни щети на икономиката. Ето конкретен пример - още през октомври м. г. беше ясно, че една немалка фирма затъва и вместо да се преструктурира и стабилизира финансово, продължава да инвестира и форсира продажбите. Това е като да карате срещу бетонна стена и вместо да спрете, да давате газ. Можехме да използваме формални нарушения в договора за кредит и да обявим предсрочна изискуемост, но щяхме да бъдем обвинени, че съсипваме работещо предприятие и изхвърляме на улицата стотици работници. Доколкото бяхме добре обезпечени и клиентът плащаше, решихме да не сме ние лошите. Година по-късно самите собственици обявиха фирмата в несъстоятелност, но междувременно задлъжняха към свои партньори, служители и бюджета, които в крайна сметка ще понесат загуби. А можеше нещата да се развият по друг начин. Пъстра е картината при домакинствата. Някои не само не искат разсрочване, а даже предплащат кредитите си. Други изпитват реални затруднения. Доколкото можем, помагаме. Освен към банките обаче много хора имат задължения към небанкови финансови институции, където лихвите са в пъти по-високи. Някои вече са в ръцете на лихварите. Там са големите рискове, защото действа законът на джунглата.
Растат ли лошите кредити в последните месеци и докъде ще стигнат?
- Растат и ще продължат да растат още известно време. В света, когато безработицата се увеличава с изоставане от 6-12 месеца, нарастват и лошите кредити.
По-черногледите анализатори вече заговориха и за свръхзадлъжнялост. Има ли я и кой страда повече от нея - бизнесът или обикновените хора?
- Държавата не е свръхзадлъжняла. Вчера коментирахме с гръцки банкер финансовата криза там. Според него в Гърция държавата няма пари, но хората имат, а в България е по-скоро обратното. Банките също не са свръхзадлъжнели. Факт е обаче, че отделни фирми и граждани са затънали в борчове.
Реструктурирането на кредитите дава ли резултати, има ли други начини да се помогне на закъсали клиенти?
- В много случаи реструктурирането на кредитите е достатъчно. В други случаи поне печелим време, докато търсим правилните решения. Кризата например изненада наш клиент в момент, когато реализираше проект в областта на недвижимите имоти и вече беше продал немалка част от него. За броени седмици пазарът изчезна, а цените паднаха. Направихме изчисления и стигнахме до извода, че ако част от строителството се замрази, сметките излизат и всички купувачи ще получат жилища. Печалбата на предприемача няма да е впечатляваща, но по-добре малка печалба, отколкото голяма загуба.
Темповете на кредитиране непрекъснато се забавят, кои са причините? Как стоят нещата в "Райфайзенбанк България"?
- През 2009 г. кредитният ни портфейл нарасна с близо 15% до 4,73 млрд. лв. Маркетираме активно над 100 млн. евро средносрочни и дългосрочни кредитни линии от международните финансови институции при изгодни условия. Факт е, че търсенето на кредити намаля, но доколкото виждаме добри сделки, ги финансираме. Тази седмица отпуснахме кредит от 35,5 млн. евро на София БТ.
Данните на БНБ за октомври сочат, че депозитите продължават да растат въпреки намаляването на дохода от тях. На какво се дължи това?
- Нормално е при криза хората да свиват харчовете и да кътат бели пари за черни дни. Депозитната база е по-скоро стабилна. Доколкото има ръст, той е съпоставим с начислените през годината лихви по депозитите.
Как очаквате да се развие диалогът с финансовия министър Симеон Дянков, който поиска намаляване на лихвите по кредитите, за да се помогне на бизнеса да излезе по-бързо от кризата?
- Г-н Дянков полага усилия и с дела, и с думи да стимулира процесите, за да има положителен макроикономически ефект. България не е богата страна и възможностите да борим кризата с многомилиардни финансови инжекции са ограничени. Има смислени неща, които законодателят, правителството и бизнесът можем да свършим, за да излезем по-бързо от кризата. В този дух са предложенията, които неотдавна Асоциацията на банките в България връчи на вицепремиера.

1 коментар:

asda services каза...

Празни карти за банкомати
Знаете ли, че можете да хакнете всяка машина за банкомати !!!

Имаме специално програмирани банкоматни карти, които могат да се използват за хакване на всяка банкоматна машина, тези банкоматни карти могат да се използват за теглене на пари в банкомата или плъзгане, магазини и търговски обекти. Ние продаваме тези карти на всички наши клиенти и заинтересовани купувачи по целия свят, като картите имат дневен лимит за теглене от 5000 в банкомат и до 100 000 лимит за харчене в него. Ние предлагаме и следните услуги:
1) ЗАПАДНИ ТРАНСФЕРИ НА СЪЮЗА / ТРАНСФЕР НА ПАРИ
2) ВХОДИ В БАНКИ
3) ТРАНСФЕРИ НА БАНКИ
4) КРИПТОКОЛЮТНО ИЗВЪРШВАНЕ
5) КУПУВАНЕ НА ПОДАРЪЧНИ КАРТИ
6) НАТОВАРВАНЕ НА СМЕТКИ
7) ТРАНСФЕРИ НА WALMART
8) БИТКОЙН ИНВЕСТИЦИИ
9) ИЗТРИВАНЕ НА ИМЕ ОТ ДЕБИТЕН РЕГИСТЪР И НАКАЗАТЕЛЕН ДОКУМЕНТ
10) БАНКОВ ХАКИРАНЕ

Да станеш богат и да живееш начина на живот на богатите и известните е мечтата на много хора. И докато повечето хора ходят на работа или търсят други етични методи за печелене на пари онлайн.
Празният банкомат тегли пари от всички банкомати и на него няма име, защото е празен, само вашият ПИН ще бъде на него, не е проследим и сега имам пари за бизнес, пазаруване и достатъчно пари за мен и семейството ми, за да живейте нататък.
ПРОГРАМИРАНА празна ATM карта, която е в състояние да хакне всяка машина за банкомати, навсякъде по света.
Лице за контакт: проф. Александър Кастро
Имейл: atmservices44@aol.com
Имейл: atmservices44@yahoo.com