понеделник, 7 декември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ - 7 декември 2009

Сторената валданщина в началото на годината с гроба на Вапцаров

ПО НЮЗ.бг

"А аз съм тук и там. Навред."

Поредица от събития стартира днес по случай 100 години от рождението на Никола Вапцаров.
В тях се включиха висшите ни държавни ръководители, венци и цветя бяха поднесени на гроба му в София и на Мемориала „Гарнизонно стрелбище", където големият наш поет е разстрелян през 1942 година.

В „програмата" на честванията обаче се откроява научна конференция, организирана от БАН, секция "Нова и съвременна българска литература" и Националния литературен музей.
В рамките на два дни в Народната библиотека „Св.св. Кирил и Методий" известни наши литературоведи ще представят своите изследвания и виждания за творчеството, идеологията и личността на Никола Вапцаров.
Сред тези, които ще четат доклади са Милена Цанева, Светлозар Игов, Димитър Камбуров, Георги Господинов, Едвин Сугарев, Катя Янева, Михаил Неделчев и др.
Освен всичко друго, Вапцаров е и най-превежданият наш поет, като поезията му се чете на 40 езика, въпреки това обаче съществува една огромна дупка - между 1984 - когато излизат последните преводи на поета в Англия и 2007 година, когато британското издателство „Smokestack Books" издава 28 стихотворения на Вапцаров в книжката Kino: The poetry of Nikola Vaptsarov. Това са нови преводи, дело на Калина Филипова, Евгения Панчева и Биляна Курташева, като по молба на британското издателство подборът и предговорът са на Георги Господинов.
Позволяваме си да представим един кратък откъс от този предговор - обединил историзъм и поезия и припомнящ за последните дни на големия български поет.
„Рано сутринта на 4 март 1942 година тайната полиция арестува Вапцаров. Полицейската снимка в ареста, последната, която имаме от Вапцаров и която стои на корицата на настоящата книга, е направена същия ден.
Оказва се, че провалът в организацията е наистина голям. В продължение на четири месеца Вапцаров е разпитван в Дирекция на полицията, прави самопризнания, като се опитва да поеме вината изцяло върху себе си.
Зад решетките Вапцаров възстановява по памет и записва в тефтера си „Байер" и тетрадката „Сампа" новите си стихотворения, които са останали вън от книгата му. По тези последни преписи познаваме окончателните редакции на стиховете му.
Остават му няколко месеца живот. Написва стихотворението „Прощално" („Понякога ще идвам във съня ти") и първата строфа от „Предсмъртно" („Борбата е безмилостно жестока..."). Прави неуспешен опит за самоубийство в килията.
По това време майката на Вапцаров търси среща с цар Борис, който някога е гостувал в дома им в Банско, но безрезултатно.
Процесът започва на 6 юли, води се от Военен съд. Обвиненията са сериозни - сформиране на бойни групи, въоръжаване, подготовка за въоръжено въстание, саботажи и пр. Законът за защита на държавата е свиреп, особено с новоприетите допълнения за военновременно положение.
Този път Вапцаров кани за свидетел по делото една от най-авторитетните български поетеси, Елисавета Багряна. Двата основни въпроса, които Вапцаров задава, са „Стиховете ми имат ли художествена стойност и патриотична наситеност?" и „Представят ли принос за българската поезия?". Краткият положителен отговор на Багряна едва ли би могъл да промени хода на един процес, чийто присъди вече са били ясни. (ТОВА НЕ ВЯРНО!!!б.м.)
Този път поезията губи процеса. Но до последно Вапцаров е държал да бъде запомнен като поет.
На 23 юли 1942 г. съдът прочита присъдата. Никола Вапцаров, заедно с пет от задържаните по този процес се осъждат за „противодържавни деяния" на смърт чрез разстрел.
„Присъдата е окончателна, не подлежи на обжалване и следва да се изпълни незабавно...", както гласи решението. Няколко часа по-късно Вапцаров дописва втория куплет на стихотворението „Предсмъртно".
„Разстрел, и след разстрела - червей...
Това е толкоз просто и логично..."
Но денят още не е свършил. Разрешават на един от осъдените на смърт, Антон Попов, да се ожени за своята годеница Росица. Вапцаров присъства на това кратко сватбено тържество. Успява да да се види за последно с майка си Елена и жена си Бойка. Час по-късно към 21,00 часа Вапцаров е разстрелян. Няколко часа след последната строфа, която пише."

ПРИПОМНЯМ:
ПО В.Стандарт
Близките искат ексхумация и разследване на погребална фирма фантом
Бутнали с фадрома гроба на Вапцаров
Синът на положената Елисавета Николова изнасял вещи на поета в Скопие


При погребението на Елисавета Николова е разбит целият паметник на поета
Фото Виктор Леви
Далечни роднини са осквернили гроба на Никола Вапцаров. Именно те са разбили дебелата каменна плоча, за да погребат Елисавета Николова през ноември миналата година. Както "Стандарт" писа, името на поета е изрязано с флекс от камъка. Преките наследници на Вапцаров са потресени не само от вандалския акт, но и от редица груби нарушения на закона.
"Погребението на Елисавета Николова в гроба на Вапцаров е абсолютно незаконно", твърди племенницата на поета Мая Вапцарова. Съгласно правилника за погребенията в един и същи гроб могат да бъдат положени само преки кръвни роднини и съпрузи. "Покойната, с която не сме се виждали навярно три десетилетия, се пада някаква пета или десета братовчедка на Никола Вапцаров. Не мога да разбера защо синът й е решил да я погребе именно на това място, след като дори леля Бойка (съпругата на поета - б.р.), която почина преди три години, беше кремирана, за да не се разкопава гробът", недоумява Мая Вапцарова. Не е ясно също и защо директорът на Централни гробища е дал това разрешение на своя глава, без изобщо да пита най-близките на поета. "Опитахме се да издирим и погребална агенция "Фортуна", която е извършила погребението, но такава не се откри в никакви регистри", заяви още Мая Вапцарова.
В момента никой не е наясно дали в гроба все още лежат костите на Вапцаров. "Изрично настояваме за ексхумация на тялото на Елисавета Николова, за да се разбере дали тленните останки на чичо ми са на мястото си", категорична е Мая Вапцарова. Тя определи като недостойни опитите да се прехвърля вината за разкопаването на гроба върху Военноморските сили. "Всъщност хората от ВМС бяха тези, които ме уведомиха за състоянието на гроба. Те са отишли да го огледат във връзка с предстоящото честване на 100-годишнината от рождението на поета и са видели състоянието му", обясни Мая Вапцарова.
"Още утре (днес - б.р.) ще заведем официално искане за ексхумация на Елисавета Николова, както и за полицейско разследване на този вандалски акт. И най-вече - за издирване на погребалната фирма "Фортуна", която липсва в регистрите", заяви Никола Вапцаров, племенник на поета. Става въпрос за съзнателна провокация, категоричен е той. "Разбирам желанието да погребеш майка си в престижна част на гробището, но защо е трябвало да се руши съвсем съзнателно паметникът? А е така, защото той беше масивен, там са влизали фадроми и самосвали и всякаква друга техника. Това е продължило с часове. Къде е гледал директорът на Централните софийски гробища?", възмущава се Никола Вапцаров. Той заяви, че никога не бил в добри отношения със сина на покойната, Теодор Костов. Преди години същият е изнесъл в Скопие лични вещи на поета от къщата музей "Никола Вапцаров" в Банско.
Според Никола Вапцаров (племенник на поета) един от гробищните работници му е признал, че при разкопаването на гроба е намерил някаква кост, която е сложил по стар обичай в ковчега на Елисавета Николова. "Не мога да твърдя нищо категорично, но няма да се учудя, ако останалите кости изведнъж се появят в Скопие - предположи още Никола Вапцаров. - Там и без това са обявили чичо ми за "македонски поет".
На 7 декември т.г. се навършват 100 години от раждането на поета. Юбилеят ще бъде тържествено честван в различни градове на страната и с участието на много гости от чужбина. Близките на Никола Вапцаров си притесняват, че дотогава няма да са в състояние да възстановят гроба в оригиналния му вид.
Константин Събчев

“За просташка мегаломания и перманентната диета на нашенеца”
Харесвате ли жанра на екшъна? Привличат ли ви политическите трилъри? А знаете ли как завинаги да се разделите с 20 ненужни килограма от теглото си?!
Е, тази книга не е екшън. Не е и трилър. Тя просто ще ви припомни защо нашенецът е подложен на перманентна диета и понякога трупа килограми от нерви. И защо дори най-развихрената фантазия на майсторите на черния роман не може да се мери със сивия ни делник...
Дали политическият живот на България от последните две години не ви напомня нашенски битак? Плащате - и си купувате нечия поочукана политическа кариера, нечия просташка мегаломания, опърпано и избеляло политическо хамелеонство, индустриално количество простотия, дузини корумпирани политици за левче. И кълбета мръсна прежда от нечия изгубена съвест...
Авторът е изявен публицист и преподавател -Николай Николов – из Хроника на предизвестените събития

Който прави деца да си ги гледа, отсече Борисов
Правилното е, който прави деца да си ги гледа, а не държавата да ги гледа. Това коментира Бойко Борисов по повод трагедията в Крумовград.
Той допълни, че когато са затваряни военните поделения много оръжия и боеприпаси са били безконтролно разхвърляни.
Премиерът изрази надежда виновните да си понесат отговорността си.
Междувременно Окръжна прокуратура в Кърджали повдигна обвинение за убийство по непредпазливост срещу четирима от задържаните за смъртта на трите деца, които загинаха при взрив на боеприпас в социалния дом в Крумовград.
Обвинени в убийството на трите деца са парнаджията на комплекса Хамди Али, бившият директор Светослав Дейов и семейство възпитатели, работело в социалното заведение.
Това съобщи окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров, цитиран от Дарик.
Четиримата задържани бяха арестувани в събота вечерта, след като бомба избухна в комплекса в Крумовград и уби три момчета.
По случая бяха задържани още двама души - синът на парнаджията, който е бивш военен и негов приятел. Все още срещу тях няма повдигнато обвинение за съпричастност към смъртта на тийнейджърите.
Присъдата е от 5 до 15 години затвор.
Парнаджията Хамди Али е обвинен и по член 338, ал.1 от НК - за съхранение и пренасяне на боеприпаси и взривни вещества и за убийство по непредпазливост. Очаква го присъда също от 5 до 15 години затвор.
За други двама задържани - сина на парнаджията и неговия приятел, за когото се смята, че е доставчик на боеприпасите, след изтичането на 24-часовото полицейско задържане, също ще бъде поискана постоянна мярка за неотклонение, допълни окръжният прокурор.
По последни данни на разследващите смъртта на трите деца в Крумовград е причинена от взривател от противотанкова мина с детонатор. Това съобщи зам.-министърът на отбраната Валентин Радев.
Екип от експерти на министерството ще провери как мината е попаднала в ръцете на парнаджията на социалния дом.
„Група от министерството от щаба по отбрана ще работи в Хасково. Там са документите от поделението. Ще проверим къде са съхранявани, каква е отчетността и какви количества и какви видове подобни изделия е имало на територията на Крумовград", обяви Валентин Радев.
По думите му, поделението е закрито и вече нищо не се съхранява в него.
"Безусловно ще търсим отговорност. Точно за това сме се свързали и с бившия командир на поделението, който вече е офицер от резерва - полк. Марко Петров", подчерта още зам.-министър Радев.
Той посочи още, че ще бъдат проверени всички, които са свързани по някакъв начин със съхранението на такива опасни изделия.
"В Българската армия има строга отчетност на всички такива боеприпаси и не само от този вид въоръжения, така че ние със сигурност ще знаем къде е било то", категоричен е Валентин Радев.
През последните години е имало занижен контрол на боеприпаси, посочи от своя страна военният министър Николай Младенов. По думите му, фирми без лиценз са извършвали унищожаване на боеприпаси.
„Поделението в Крумовград, за което се подозира, че вероятно от там са дошли боеприпасите, е закрито през 1999 г. - 2000 г. Доста време е минало от тогава, така че доста дълго време е имало нарушения", съобщи министър Младенов.
"Това безхаберно отношение към старите боеприпаси, което е съществувало, няма да продължи. Аз неведнъж вече правя такива спонтанни и необявени инспекции като със своите заместници посещаваме различни складове и гледаме навсякъде какво е положението", коментира Николай Младенов.
Слабости в охраната в дома в Крумовград и недостатъчен персонал е установила Агенцията за закрила на детето през 2008 г.
Не е ясно и до колко служителите са знаели, че децата са работили в домове на местни хора, които са им се отплащали по различен начин, заяви председателят на агенцията Надя Шабани.
Някои медии лансират тезата, че парнаджията е давал старите боеприпаси на децата да ги разглобяват, а след това носил частите в пунктове за изкупуване на вторични суровини.

Дайте повече пари на хората за празниците, призова Борисов бизнеса
Действително инвестициите в България са важна част за нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на годишната церемония „Инвеститор на годината".
За съжаление голяма част от инвестициите са в строителството и услугите. Затова се радвам, че наградените са в реалната икономика, подчерта той и си пожела повече инвестиции догодина.
Борисов припомни, че за последните 4 години 75% от инвестициите в София са в строителството. Според него трябва да се инвестира и в други региони в страната.
От министрите изисквам да създадат най-добрата бизнес среда, за да могат инвеститорите да движат проектите си, изтъкна министър-председателят.
Ние сме на ваше разположение, моят кабинет е отворен за вас дори и в събота и в неделя, каза още той.
За Коледа и Нова година дайте на работниците повече пари, обърна се още министър председателят към представителите на бизнеса.
АББ получи наградата „Инвеститор на 2009-а година".
Техногипс ЕООД получи наградата сектор на производство на гипс.
AES Geoenergy получи наградата за инвестиции в сектор енергетика.
Инвеститорът на годината получи награда и за преработваща промишленост.
Условията в България и законодателната рамка са много благоприятни за инвестиции, подчерта Петер Симон, мениджър на АББ за България.
В производството на дограма наградата отиде при Ролпласт.
За производство на топлинна енергия бе отличен Енел „Марица изток" 3.
Наградата за производство на части за автомобили получи Ixetic.

Янев с ултиматум, иначе започва „тежка контраатака"
До 9 часа в сряда да бъде възстановена парламентарната група на РЗС - това е единственият изход от ситуацията, ясно е било заявено пред премиера от ръководството на РЗС.
Това съобщи лидерът на РЗС Яне Янев след срещата си с Бойко Борисов.
Янев каза, че министър-председателят е бил много добронамерен и е дал положителен знак по отношение на РЗС.
Той предупреди, че ако условието на партията му не бъде изпълнено, ще започнат организирани действия.
РЗС е в състояние и има потенциал да проведе тежка контраатака, категорично заяви Янев.
Бойко Борисов: Ултиматуми при мен не вървят, а и не се меся в работата на други партии.

По време на пресконференцията Яне Янев получи обаждане по телефона от премиера, но журналистите чуваха само думите на Янев, от които стана ясно, че премиерът иска от него да направи някакъв анонс.
Като такъв Яне Янев съобщи, че РЗС няма да спре да атакува президента Георги Първанов.
„РЗС ще направи всичко възможно в България демократичната система да отстои и да се унифицира с европейската", заяви Янев след като приключи разговорът с премиера.
По отношение на Марио Тагариснки Янев съобщи, че е сформирал работна група начело с Атанас Семов, която още днес ще се срещне с Тагарински, ще се опита да разбере мотивите му и да му обясни какви са последиците.
Според ръководството на РЗС срещу партията има заговор. На въпроса кой осъществява този заговор Янев отговори - търсим го и за това отидохме при премиера - да получим разяснения.
Димитър Абаджиев от своя страна допълни: „За сега ГЕРБ е главният заподозрян".
Абаджиев категорично заяви, че РЗС очаква ГЕРБ да опровергае съмненията, че стои зад сценария. „Ние заявихме, че докато не получим опровержение - отговорността носи ГЕРБ", добави той.
Атанас Семов посочи, че РЗС искат ясен знак от ГЕРБ, че те нямат съпричастност към това, което се случи в петък.
Решението да напусна групата на РЗС е мое, заяви вече независимият депутат Марио Тагарински.

На въпроса какво е поискал от премиера Марио Тагариснки, от РЗС съобщиха, че е поискал охрана, защото се страхувал от гнева на избирателите.
Яне Янев отказа да посочи какво е поискал премиерът от РЗС. От партията са категорични, че искат на всяка цена възстановяване на парламентарната група.
Това би могло да стане, ако Тагарински оттегли молбата си за напускане или ако напусне парламента.
Според Янев така, както някои хора са убедили Тагарински да напусне парламентарната група, сега те биха могли да действат в обратна посока.
Припомняме, в петък миналата седмица депутатът Марио Тагарински подаде молба за напускане ПГ на РЗС, което остави групата на Янев с по-малко от 10 члена. Това прави съществуването й невъзможно.
Ден по-късно лидерът на РЗС заяви, че се притеснява за Тагарински, тъй като не може да го открие, при което предположи, че се касае за политическо отвличане и поиска да обявяването му за общодържавно издирване.
По-късно премиерът Бойко Борисов съобщи, че вече бившият депутат от РЗС се е свързал с него - имал семеен празник и не бил изчезнал.

Неделя, 17.30 - РЗС под прозорците на Тагарински
Група представители на РЗС, водени от зам.-председателя на партията Димитър Абаджиев, в късния неделен следобед настойчиво звъняха на домофона в жилището на Марио Тагарински в усилията си да се срещнат с него за обяснение на действията му от петък.
По-рано днес пресцентърът на РЗС покани столичните медии да отидат на адреса на бившия вече депутат Тагарински и да присъстват на опита за откриването му.
Тъй като никой не отваряше, Абаджиев се опита да се свърже по телефона с Тагарински, но и тези опити бяха неуспешни.
Пред поканените медии той заяви, че е разтревожен за състоянието на Тагарински и че според него става въпрос за политическо отвличане.
Докато Абаджиев обясняваше версията си, Тагарински явно се опита да отговори на обаждането му.
Абаджиев набра номера и включи високоговорителя на телефона си.
От началото на разговора им стана ясно, че Тагарински е напомнил на Абаджиев, че е неделя вечер и е християнския празник Никулден.
„Марио, въпреки че си два пъти по-тежък от мен, ако имаш смелост, застани пред очите ми", призова Абаджиев.
От откъслечните реплики на Тагарински ясно се чу: „Виж какво, приятелю, аз каквото трябва, съм направил. На никого нищо не дължа. Ако не бях аз, нямаше и група да имате".
Абаджиев настояваше за среща и го заплаши, че хиляди избиратели ще му търсят сметка.
След разговора от РЗС казаха, че продължават да са обезпокоени за Тагарински, защото не го виждат, не знаят дали не е под охрана.
Според тях е възможно да са му давани психотропни вещества.
Абаджиев заяви, че проведеният разговор потвърждава тезата му, че независимо дали Марио Тагарински е под физическа заплаха или не, става въпрос за политическо отвличане.
Според Абаджиев някой политик е принудил Тагарински да действа така. „Това е политически рекет, политически грабеж", подчерта зам.-председателят на РЗС и визира ГЕРБ.
Абаджиев съобщи още, че Тагарински не е провеждал телефонен разговор с премиера вчера, а са се срещнали в ресторант.
Припомняме, Борисов вчера във Варна заяви, че Тагарински му се е обадил - „след като е чул какви глупости се говорят за него".
Припомняме, Тагарински е депозирал заявлението до председателя на Народното събрание Цецка Цачева в деловодството на парламента.
Вчера лидерът на РЗС Янев заяви, че се притеснява за бившия вече депутат от РЗС, тъй като не може да го открие, при което предположи, че се касае за политическо отвличане и поиска Тагарински да бъде обявен за общодържавно издирване.
Самият Тагарински звъннал на премиера около обяд и му обяснил, че снощи е имал семеен празник - годишнина от сватбата си.
Според правилника на Народното събрание парламентарна група може да бъде регистрирана, ако в нея има минимум 10 народни представители. С напускането на Марио Тагарински в ПГ на РЗС остават 9.

Президентът крие кого и защо е помилвал (ПОВЕДЕНИЕ ПОВЕЧЕ ОТ СКАНДАЛНО за президента!!! НЕБИВАЛИЦИТЕ В ДЪРЖАВАТА НИ ПРОСТО НЕ СПИРАТ! ДОКОГА, бе хора? ЗАЩО ТОЗИ ПРИНЦИП “принципа на защита на личните данни.” НЕ СЕ ПРИЛОЖИ СПРЯМО ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ПОЛЗВАТ ПРЕДПЛАТЕНИ ТЕЛЕФОННИ УСЛУГИ – в противен случай излиза, че ние болшинството сме престъпници, а помилваните са перфектните граждани! Б.м.)Президентът Георги Първанов отказа да съобщи имената на помилваните през 2008 и 2009 г. лица, за какви престъпления са били осъдени те и какви са мотивите да бъдат пожалени.
Това съобщава kafene.net, като цитира публикация във в. "Сега".
Вестникът е отправил две запитвания по въпроса по закона за достъп до обществена информация.
Въпросите бяха изпратени преди новия арест на помилвания преди години от държавния глава лидер на "Евророма" Цветелин Кънчев, който сега е задържан за изнудване на бившия шеф на Гражданска защита Никола Николов.
И в двата си отговора от президентската администрация се позовават на принципа на защита на личните данни.

Водещи експерти по достъп до информация обаче твърдят, че няма основания имената на помилваните да се засекретяват.
От администрацията на държавния глава посочват, че през м.г. вицепрезидентът Ангел Марин е помилвал 102-ма души, а до 5 ноември т.г. - още 36.

Без повече съкращения в армията, препоръча Първанов
Необходимо е да се оптимизира програмата за модернизация на армията, защото е ясно, че в момента не можем да я изпълним.
Това коментира днес във Варна след среща с кмета Кирил Йорданов президентът Георги Първанов.
Той допълни, че съкращенията в армията трябва да се сведат до минимум. "Най-лесно е да съкращаваме един път 10 процента, после пак - трябва да търсим оптимизация", посочи президентът.
По повод инидента в Крумовград той коментира, че след последното избухване на боеприпаси е имало заседание и са били предприети конкретни мерки, които се изпълняват.
"Не мога да коментирам конкретно този случай, но трябва да има контрол", допълни Първанов. След среща с кмета той съобщи още, че са разговаряли за финансите и проекция на общината от гледна точка на преодоляване на кризата.
Първанов посочи, че не се наема да коментира срокове, в които страната ще излезе от кризата, но допълни, че би желал те да бъдат по-кратки.
Президентът е гост на Варна по повод на отбелязването на 100-годишнината от рождението на патрона на Военноморското училище "Никола Вапцаров" във Фестивалния и конгресен център в града.

Борисов: При мен ултиматуми не вървят
Думата ултиматум при мен не върви. Не се меся в работата на други партии. Така Бойко Борисов коментира поставеното от Яне Янев условие парламентарната група на РЗС да бъде възстановена до 9 часа сутринта в сряда.
Премиерът припомни, че когато ГЕРБ имаше нужда от парламентарна подкрепа при гласуването на бюджета РЗС не ги подкрепиха.
„Но това не означава, че по какъвто и да е начин аз нося отговорност и се занимавам с конструирането на групи в парламента", подчерта Борисов.
Той изтъкна, че Марио Тагарински е член и депутат на РЗС. „Аз отговарям за депутатите на ГЕРБ и гледам те да не се разбягат. Не нося никаква отговорност за други партии", посочи лаконично Борисов.
По въпроса за евентуална промяна в парламентарния правилник и възстановяване на групата на РЗС, Борисов отбеляза, че това зависи не само от ГЕРБ, а и от всички парламентарни групи.
Премиерът отбеляза, че всеки човек от държавата търси контакт с него и че с него има диалог, но очакванията са прекалено големи
„Е какво очакват от мен? Всеки депутат, който тръгне да бяга от група да го връщам обратно?"
„Да извадя един депутат от ГЕРБ и да го правя в групата на РЗС?. Това ли се очаква?", зададе още един реторичен въпрос Бойко Борисов. Той изтъкна след правилникът на народното събрание не позволява това да стане.
По въпроса за охраната на Тагарински, премиерът посочи: „Те си създават конфликти - после искат охрана" и допълни, че не е адвокат на Тагарински и решението си е негово.

Сините няма да свалят прага заради групата на Янев
Синята коалиция няма да подкрепи свалянето на прага за съществуването на парламентарна група от 10 на 8 депутата.
Това обявиха депутатите от СДС Йордан Бакалов и Димо Гяуров.
Официално становище Синята коалиция ще изработи на заседание на парламентарната група утре.
Според тях лидерът на РЗС Яне Янев е трябвало да помисли по темата при учредяването на 41-то Народно събрание и преди да гласуват действащия в момента правилник.
Припомняме, след напускането на депутата Марио Тагарински РЗС остана без парламентарна група, тъй като падна под изискването за минимум 10 депутата. Съответно лидерът Яне Янев ултимативно поиска промяна в правилника и сваляне на прага.
Лидерът на СДС Мартин Димитров вече каза, че по мнението му е трябва да се променя правилника. По-рано днес премиерът Бойко Борисов се изказа сдържано по въпроса за промяна на правилника.
В коментар Йордан Бакалов и Димо Гяуров казаха, че не приемат подобни промени в правилника и изразиха мнение, че това няма да направят и колегите им от Синята коалиция.
Според областния председател на СДС и депутат Йордан Бакалов приемането на подобна поправка зависи от волята на управляващите от ГЕРБ.

Обвиниха двама депутати от ДПС
Повдигнаха обвинения на народните представители Гюнай Хасан Сефер и Митхат Мехмет Табаков от ДПС.
Двамата са привлечени към наказателна отговорност за документна измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.
Обвиненията са за измама и престъпление по служба.
В съучастие с Росица Василева Милчева, чрез използването на документи с невярно съдържание двамата са получили без правно основание сумата от 373 723,87 лева от „Публични инвестиционни проекти" ЕАД.
На Митхат Мехмет Табаков е повдигнато обвинение и за още една документна измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.
В периода от 01.11.2005 г. до 06.12.2005 г., в гр.Дулово, в съучастие като съизвършител със Зекир Дьонмез и Росица Василева Милчева, чрез използването на документи с невярно съдържание са получили без правно основание сумата 356 661,96 лева от „Публични инвестиционни проекти" ЕАД.
От извършените престъпления са се облагодетелствали фирмите „Булмекс" ЕООД на Зекир Дьонмез и „Гелиг" ЕООД на Гюнай Сефер, като Митхат Табаков и Росица Милчева са им предоставили тази възможност.
На обвиняемите Сефер и Табаков е взета мярка за неотклонение „подписка" и им е наложено ограничение за напускане пределите на страната.
Припомняме, преди време те сами се отказаха от депутатския си имунитет.

Газпром охлади страстите ни около "Южен поток"
Газпром тропна по масата в задочен диалог със София относно проекта „Южен поток".
В прав текст официалният представител на руския холдинг Сергей Куприянов заяви, че в случая България не може да се пазари.
Новото българско правителство декларира, че иска да преосмисли споразумението за Южен поток, подписано с Русия, припомня Куприянов.
Ние сме убедени, че такъв шанс се пада веднъж в живота и здравият разум по отношение на Южен поток ще победи в България, категоричен е човекът на Газпром.
Ние обясняваме, че това не е случаят, в който може да се пазари, подчертава Куприянов.
Припомняме, в края на седмицата в София ще се състои смесената руско-българска комисия, на която ще бъде обсъден проектът Южен поток.
По този повод премиерът Борисов информира, че утре свиква консултативен съвет, на който ще бъдат разгледани енергийните проекти.
Идеята на Бойко Борисов е преди провеждането на българо-руската смесена комисия, насрочена за края на седмицата, България да изложи своите претенции и да се види дали може да се промени в наша полза.
Борисов покани руския посланик да посети Бургас и Приморско и да чуе мнението на хората за проекта „Бургас - Александруполис".
Има и доклад на БАН, който също казва, че проектът е опасен за екологията, изтъкна още премиерът по-рано днес.
В интервюто на Сергей Курпиянов, цитирано от „Новости", той подчертава, че въпросният проект получава все по-силна подкрепа както в Източна Европа, така и в западните страни.
Той припомня за подписаното споразумение с френската EdF за влизането й в проекта и още веднъж подчертава, че това означава общоевропейски мащаб на Южен поток, като някакви си задръжки на отделни участъци едва ли биха повлияли на набралия мощ проект.
В същото време Куприянов дава да се разбере, че Русия не смята да захранва с газ проекта Набуко.
В края на краищата с нас никой не е водил такива преговори, освен това Набуко не може да намали риска от доставките на руски газ през Украйна, тъй като е ориентиран към съвсем друга ресурсна база, около която има много въпросителни, коментира Сергей Куприянов.
Куприянов припомня, че в момента България получава целия си природен газ от Русия и че новото правителство е заявило намеренията си да разнообрази списъка на доставчиците във връзка с януарската газова криза, станала по вина на украинската страна транзитьор.
Куприянов изтъква, че предишното българско правителство е подкрепяло Южен поток, чийто смисъл е потребителите на газ да не зависят от транзитьорите.
Куприянов коментира също така, че в момента българският кабинет не дава яснота дали има нужда от другите съвместни проекти с Русия - петролопровода „Бургас - Александруполис" и строителството на АЕЦ „Белене".

България трябва да внесе своя дял в „Бургас-Александруполис"
Министърът на енергетиката Трайчо Трайков ще предложи страната ни да внесе своя дял в проектната компания за „Бургас-Александруполис", а после ще се търси отговор на въпроса доколко рентабилно е за страната ни да инвестира в проекта.
Това означава, че трябва да се платят 5 милиона евро, за да не се разпадне проектната компания.
"Плюсовете и минусите на този проект не са окончателно ясни, но ако не се платят 5-те милиона евро, то проектната компания може да се разпадне по вина на България и в такъв случай страната ни може да изплаща неустойки", отбеляза министърът.
Следващите години България ще трябва да инвестира в този проект 350 милиона евро, каза Трайчо Трайков в отговор на въпрос доколко полезен е той за страната ни и добави, че би определил проекта като рентабилен, ако не беше свързан с екологични рискове.
Според него във връзка с газовия проект "Южен поток", Русия е предложила капацитетът му да бъде удвоен, което връща нещата в "изходно положение", тъй като трябва да се правят нови разчети.
Днес стана ясно, че ЕС ще отпусне 45 милиона евро на България и Гърция за свързване на газопреносните им системи, двете страни ще трябва да дофинансират проекта до пълната му стойност от 118 милиона, или да осигурят още по 36 и половина милиона за реализацията му.
Газовата връзка с Румъния, пък, ще струва 27 милиона евро. От Брюксел ще дойдат 9 милиона. Също по 9 милиона ще трябва да платят българската и румънската страна и това ще трябва да стане буквално в следващите месеци, съобщи министърът, като добави, че не очаква България да има проблеми с осигуряването на парите.

Купихме машина за прокопаване тунела на метрото
Страната ни е закупила от фирма „Херенкнехт" машина, с която ще се прокопае тунела на софийското метрото през централната част на града.
Утре - 8 декември, премиерът Борисов ще я приеме от завода в Шванау в Германия, съобщиха от правителствената пресслужба.
На церемонията ще присъстват министърът на финансите на провинция Баден-Вюртемберг Вили Щехеле, който е и съпредседател на смесената комисия „България - Баден-Вюртемберг", вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът на външните работи Румяна Желева, изпълнителният директор на „Метрополитен" инж. Стоян Братоев и президентът на фирма „Доуш иншаат" Гьонюл Талу, която е изпълнител на разширението на метрото.
С новата машина ще се изгради тунела от втория диаметър на метрото - между пътен възел „Надежда" и кръстовището на бул. „Витоша" и бул. „Патриарх Евтимий".
Той се финансира по ОП „Транспорт" чрез Европейския фонд за регионално развитие.

US-телевизия готова да плати $ 2 млн. за интервю с Али Агджа
Американска телевизия е готова да плати 2 млн. долара за ексклузивно интервю с Мехмед Али Агджа - човекът, който през 1981 г. се опита да убие папа Йоан Павел Втори и който ще бъде пуснат на свобода на 18 януари 2010г.
Това съобщава електронното издание на в. "Кориере дела сера".
Изданието не съобщава за коя телевизия става дума.
Новината обаче предизвика полемика в Италия. Председателят на парламентарната група на управляващата партия "Народ на свободата" в италианския сенат Маурицио Гаспари призова за бойкот на телевизията, която ще плати на Агджа за интервюто.

Хитлер мразел евреите заради смъртта на майка си
Според новата книга на писателят Йоаким Рикер омразата на Адолф Хитлер към евреите се коренила в мнението му, че личният семеен лекар на майка му Клара, който е бил от еврейски произход, я е отровил, пише в. "Дейли Телеграф".
За лечението на майка му, която имала рак на гърдата, личният й лекар д-р Едуард Блох , й предписвал йодоформ, което по онова време било популярно лекарство за лечението такъв род заболявания.
Предписанията не помагат и майка му умира през 1907 г., на 47 години. Това оставя дълбока след в живота на младия тогава Адолф, който по-късно твърдял пред съпартийци, че докторът е отровил майка му.
Според автора Хитлер никога не прощава на доктор Блох. В разговор с Йозеф Гьобелс , Хитлер казва, "че евреите са вирус, който той трябва да излекува".
Книгата, озаглавена "9 ноември или как Първата Световна война доведе до Холокоста", противоречи на множество твърдения, че Хитлер уважавал и харесвал доктор Блох, и дори му бил помогнал да избяга от Австрия в САЩ през 1940 г.

ЕС злоупотребява с парите за подпомагане на бедните държави
Организацията "Оксфам", която се бори с глада по света, обвини политиците от Европейския съюз, че "канибалстват" с вече набраните средства за подпомагане на развитието на бедните страни и ги пренасочват за борба с климатичните промени, съобщи europe.bgДен преди началото на световната конференция на ООН за промяната в климата в Копенхаген "Оксфам" съобщи, че е открила доказателства за "преразпределяне под масата" на парите, които някои богати държави са обещали да предоставят на бедни страни. Вместо за преодоляване на бедността, те ще бъдат предназначени за приспособяване на бедните икономики към новите изисквания за намаляване на емисиите на парникови газове, твърди организацията.
Финансирането е един от основните проблеми в преговорите за споразумение, което трябва да замени Протокола от Киото, който изтича през 2012 година. Развиващите се държави искат да им бъдат отпускани милиарди евро годишно, за да могат да противодействат на глобалното затопляне, причинено от развитите страни, най-вече чрез изгарянето на изкопаеми горива.
Европейският съюз смята, че бедните държави ще имат нужда от помощи в размер на 100 милиарда евро годишно до 2020 г., от които около половината ще трябва да дойдат от кесията на световния данъкоплатец. ЕС обаче предложи също така през оставащите години до 2020 г. да бъде даден "начален тласък" на бедните държави, като им се предостави помощ от до 10 милиарда долара годишно. Съединените щати приветстват идеята за ранно финансиране, но не са толкова ентусиазирани по отношение на дългосрочното подпомагане на бедните страни.
"Финансовата подкрепа, краткосрочна или дългосрочна, е може би най- силният коз, с който разполагат развиващите се държави в преговорите за глобално споразумение за климата", гласи неофициален доклад на Швеция, която е ротационен председател на Европейския съюз до края на годината. "За началния тласък ще бъдат използвани вече набрани средства", продължава документът.
Според "Оксфам" твърдението, че ще се използват вече набрани средства, доказва, че политиците обмислят дали да направят това, от което организацията се страхува най-много - да вземат парите, вече предназначени за училища и болници, и да ги представят за подпомагане на борбата с климатичните промени. Целта е чрез измама да се получи подкрепата на развиващите се държави за сключване на споразумение в Копенхаген, смята "Оксфам".
Според организацията бедните държави трябва да получат общо 200 милиарда долара годишно за приспособяване на своите икономики към новите екологични изисквания, като тази сума не включва вече обещаните средства за подпомагане - това са много повече от предложените от Европейския съюз.

От Босфора изплува подкрепа за Македония
Турция е наш голям поддръжник и приятел, коeто се видя и днес.
Tова заяви македонският премиер Никола Груевски в края на посещението си в Турция, в което имаше много символика и събития извън планирания дипломатически протокол.
Това съобщава македонският вестник Дневник.
Без никакво предизвестие премиерът Реджеп Тайип Ердоган призова госта от Македония заедно да открият новия офис за връзки на ЕС в града на Босфора - Истанбул.
Червената лента бе срязана от двамата премиери, а въпросът беше - дали и двете страни ще отворят портите на ЕС?
Двамата премиери потвърдиха, че остават на пътя за изпълнение на европейските критерии и членството в НАТО, но подчертаха пречките от политически характер, които са поставени по този път.
От срещата на Ердоган и Груевски бяха изпратени ясни политически и икономически съобщения, пише изданието.
Турция остава голям приятел на Македония във всяко отношение. Открито я подкрепя в спора за името с Гърция и я разглежда като пълноправен партньор в НАТО.
Премиерът Груевски не скри задоволството от резултатите на посещението и ясно изразената подкрепа от Турция.
Тя бе ясно подчертана с призива на турския премиер до компаниите за инвестиране в Македония и тяхното съвместно явяване на трети пазари.

Бъсеску печели изборите в Румъния
Частичното преброяване на гласовете до 8.00 часа тази сутрин от вчерашния втори тур на президентските избори в Румъния показва подкрепа от 50,43 процента за Траян Бъсеску.
Той е подкрепян от Демократично-либералната партия.
49,57 процента подкрепа печели кандидатът на Социалдемократическата партия Мирча Джоана.
Това съобщи Централното избирателно бюро. Резултатите са обявени след преброяването на гласовете в 95 процента избирателните секции.
След изборите за президент в Румъния вчера и двамата кандидати се обявиха за победители.
Новоизбраният президент ще трябва да посочи новия премиер на Румъния след като управляващата коалиция се разпадна и правителството беше свалено с вот на недоверие през октомври.

Няма коментари: