сряда, 2 декември 2009 г.

ДЯВОЛСКИТЕ ДНЕШНИ ДЕБАТИ - ДОРИ СЛЕД 22,30 СИ ГЛАСУВАХА ПРЕКРАТЯВАНЕТО ИМ ПО БНТ! А ТЕ НИ ИНТЕРЕСУВАХА ВСЕ ПАК!

ПО ДАНС

Р Е Ш Е Н И Е № 104/ 02.12.2009 г.
- за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица от НОЗК – 839 броя:
Азис Даудов Инджев, Атанас Павлов Велчев, Владимир Василев Константинов, Гане Бонев Бонев,
Иван Николов Иванов, Иван Симеонов Узунов, Иванка Калчева Касабова, Илчо Евлогиев Кованджийски, Кирил Андонов Донков, Кирил Атанасов Терзиев, Константин Андреев Андреев, Костадин Шишманов Ангелов, Маргарит Иванов Ковачев, Миглена Валентинова Стефанова, Николай Иванов Черноземски, Петър Димитров Тенчев, Пламен Бориславов Първанов, Полет Емилов Пейчев, Радка Йорданова Загорска, Сашо Георгиев Ковачев, Стоян Генчев Стоянов, Стоян Радев Шиндаров, Тодор Иванов Буковски, Христомил Иванов Иванов, Чавдар Христов Карабаджаков, Юлия Боянова Кърмаджиева, Юлия Спасова Каменова +3 /три/ лица, данните за които не подлежат на публикуване по силата на чл. 30, ал. 1, т. 1 от закона. Проверени са 839 лица. Сто и едно лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Болшинството са агенти и щатни сътрудници (хем на щат в НЗОК, хем и към съвременните полицейски служби! Докога бе ДС? – ето, че те са си на всеки километър! Ами и на възлови управленски позиции – т.е.ножът и хляба са били у тях).
КОМЕНТАРИТЕ СА ИЗЛИШНИ.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Янев: Коалицията е Гоце - ГЕРБ, РЗС напусна парламента
ПГ на РЗС напусна пленарната зала след като депутатите отхвърлиха предложението на Яне Янев за намаляване на средствата за администрацията на президента с 1 милион лева. Предвижда се бюджетът на държавния глава да бъде в размер на 5 232 000 лева. Предложението на Янев беше отхвърлено и при прегласуването с 25 гласа "за", 87 "против" и 75 въздържали се. В кулоарите на парламента председателят на групата Яне Янев се провикна: "Коалицията е ясна вече: "БСП – ГЕРБ", но после бе уточнено, че това е била грешка на езика и е искал да каже "Гоце - ГЕРБ".
Парламентарната група на “Ред, законност, справедливост” напусна пленарна зала. Причината бе, че не бяха приети предложенията за намаляване на разходите за президентската администрация и увеличаването на финансирането за Комисията за установяване на имуществото придобито от престъпна дейност.
Народните представители гласуваха двукратно по предложението на РЗС да се намали бюджетът на президентството с 1 млн. лева, но и двата пъти то не бе прието, предаде наш репортер. “Не разбирам защо колегите от ГЕРБ, които бяха добронамерено настроени към това наше предложение, сега се обърнаха на 180 градуса и гласуваха против” - негодува председателят на ПГ на РЗС Яне Янев. Той подчерта, че РЗС днес е оттеглила повече от 30 свои предложения.
Утре РЗС ще има консултации, за да реши дали ще се връща в пленарната зала, съобщи пред медиите председателят на ПГ на РЗС Яне Янев. Той уточни, че коалицията е Гоце - ГЕРБ, а депутатът от РЗС Димитър Колев заяви, че първоначалното изказване за БСП - ГЕРБ всъщност е негово и е грешка на езика.
Днешните парламентарни дебати се характеризират с голяма острота за сметка на пълното им отсъствие на първото гласуване на бюджета, при което нямаше никакви разисквания.

Сега е моментътНавремето имаше едни продавачи на билети от Държавната лотария, които рекламираха стоката си със станалото вече част от фолклора “Насам, народе, сега е момента за апартамента”. Лотарията тогава даваше апартаменти в София, но не и софийско жителство. То не се даваше на лотария като например американската зелена карта сега.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев преди две години на местните избори си беше харесал това народно творение за мото на предизборната кампания. Без значение кои бяха конкретните кандидати, Кънчев се мъдреше от плакатите, на които пишеше “Сега е моментът” и сочеше с пръст.
От 24 часа Кънчев е в ареста, понеже заедно с вуйчото на Азис Христо Върбанов участвал в изнудването на бившия шеф на “Гражданска защита” Николай Николов за 250 000 евро. Кънчев бил гарант по “сделката”.
Миналото на Цветелин Кънчев е славно. Самият той българин, е отгледан от цигани и винаги се е самоопределял като циганин (не ром, както сега е “политически коректно”). Получил добро възпитание, Кънчев отрано започва да си изкарва прехраната, а през 1996 година стана депутат от бившата партия на Александър Томов “Евролевицата”. Изкара три години в парламента, след което му беше свален депутатският имунитет, беше му повдигнато обвинение и беше осъден на 6 години затвор за тежки престъпления – побой и отвличане.
През 2003 година Кънчев беше освободен от затвора за примерно поведение, а през 2005 година вицепрезидентът Ангел Марин го помилва в името на втория президентски мандат на Първанов. Така Кънчев се оказа с чисто съдебно досие и можеше спокойно да си участва в изборите – разбира се, на страната на БСП и Първанов. От момента на помилването водената от Кънчев “Евророма” е неизменен съюзник на социалистите.
Сега отново се оказва клиент на правосъдието.
Както самият Кънчев казва, “сега е моментът” да се разнищи цялата история около него. Сега е моментът да се види задкулисието на българската политика, скритите механизми, по които инженерната политическа мисъл създава партии и партийки, съюзи и коалиции, от какво са се хранили и продължават да се хранят хранениците на властта, каква е ролята на президента Първанов в тази политическа архитектура, как се купуват и продават гласове и така нататък прелюбопитни подробности.
Цветелин Кънчев знае много за всичките тези неща.
Питайте го, сега е моментът.

Парламентът гласува окончателно рамката на Бюджет 2010
Народното събрание прие на второ четене рамката на Бюджет 2010. В нея са заложени малко над 17 милиарда лева приходи, като 15 милиарда от тях се планира да бъдат от данъци. Заложените разходи са в размер на 8 милиарда лева. Предвидената вноска в общия бюджет на ЕС е почти 780 милиона лева. В резултат на по-късното проявление на негативните ефекти от кризата в България, прогнозите за развитието на националната икономика през следващата година са за икономически спад от 2% в реално изражение, предвижда приетият текст.
Със 70 милиона лева се завишават очакваните приходи от корпоративния данък за следващата година заради завишението на данъка за хазарта с 15%.
В рамките на четиричасовите дебати ДПС предложи да се повишат приходите в бюджета с 500 милиона лева, които да се насочат към земеделските стопани. Според тях излишъкът в бюджета ще надхвърли един милиард лева.
“Опозицията има най-малко право да говори как се прави бюджет, те явно не знаят как става това, каза министърът на финансите Симеон Дянков и показа бюджета на предишното правителство. “Те някак си са изчислили приходи със 7,5 милиарда повече, отколкото са приходите - 7,5 милиарда. Г-н Орешарски толкова го е срам, че дори не е в залата в момента”, репликира Симеон Дянков.
“Всеки ден министър-председателят открива нови обекти, които са финансирани със средства от предишното правителство”, каза от своя страна бившият премиер Сергей Станишев.
“След толкова много месеци, в които се говореше за това, как на всяка цена ще бъде балансиран бюджетът – не е балансиран. Това трябва да бъде ясно на народните представители”, бяха думите на Станишев.

20 години затвор за австралиеца, убил Андрей Монов
Австралиецът Джон Полфрийман е осъден на 20 години затвор по обвинението за убийството на студента Андрей Монов. Това реши състав на Софийския градски съд. Съдебният състав с председател Георги Колев постанови и общ размер от 450 хиляди лева по гражданските искове – по 200 хил. лева за Христо и Аксения Монови и 50 хил. лева за Антоан Захариев. Освен това Джон Полфрийман трябва да заплати разноските по делото, които са в размер на над 13 хиляди лева.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.
Джон Полфрийман намушка смъртоносно Андрей Монов в края на 2007 година, по думите му, за да спаси малтретирани роми от компанията на младежа. Тогава Полфрийман рани тежко и приятеля на Монов Антоан Захариев. Пред съда австралиецът обяви, че носи постоянно нож в себе си, а в конкретния случай даже е “действал като самарянин”, за да спаси ром, който бил нападнат от две момчета.
Убитият Андрей Монов е син на Христо Монов, психолог и преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Доживотни решетки за ученика сатрап
Софийският градски съд осъди на доживотен затвор Николай Арабаджиев, обвинен в убийството на съученика си Атанас Атанасов. Арабаджиев трябва да плати един милион лева граждански искове на родителите на Атанасов. Според бащата на убитото момче Христо Атанасов, присъдата е справедлива и заслужена. Това беше и нашата цел, за която се борихме в процеса, коментира той. Прокурорът по делото също заяви, че присъдата е справедлива.
Адвокатът на Николай Арабаджиев - Марин Марковски, заяви, че не е спазен законът, тъй като съдията е нарушил правата на подсъдимия и не е позволил делото да се гледа по съкратената процедура, макар Арабаджиев да признава вината си.
Според Марковски, ако това е станало по законния начин, Арабаджиев е щял да получи под минимума на присъдата,
която за това престъпление предвижда над 15 години затвор. Защитникът на убиеца заяви, че съдебният състав е бил заинтересован да произнесе доживотна присъда. Решението на съда може да бъде обжалвано пред по-горната инстанция в 15-дневен срок.
Потресаващият кървав инцидент стана на 20 май миналата година. Разчлененото с хирургична точност тяло на Атанасов бе намерено в кофа за смет в столичния квартал “Гевгелийски”. По окървавените дрехи бе установено, че това е тялото на 19-годишния Атанас Атанасов, който същия ден бе обявен за издирване от майка му. Следствените органи бързо стигнаха до неговия съученик Николай Арабаджиев, който направи самопризнания и ги заведе в местност на Витоша, където бяха открити главата, ръцете и гръдната кост на жертвата. Арабаджиев даде обяснение пред съдия, в които подробно и хронологично изясни елементи от начина и средствата, с които е извършил престъплението.

5 години затвор за Амигоса
Софийският градски съд (СГС) осъди Петър Петров-Амигоса на 5 години затвор и 25 хиляди лв. глоба по обвинение за "пране" на 99 млн. лв. Според обвинението парите, които Петров "изпрал", били от контрабанда на цигари в Македония. Другите двама подсъдими по делото - братята Дойчин и Димитър Мирянови, бяха оправдани по всички обвинения, съобщи БТА. Амигоса доби национална слава, след като се оказа на прочутата снимка, където играе карти с Милен Велчев, Мирослав Севлиевски и Любчо Минчев на яхтата на Спас Русев в Монако.
Задочно подсъдимата Цвета Манавска получи условна присъда от 3 г. затвор и глоба от 10 000 лв. Манавска и Петров трябва да си поделят разноските по делото, които са близо 26 000 лв. Двамата бяха признати за виновни за това, че заедно с покойния Иван Тодоров-Доктора са се сговорили и организирали цялата престъпна схема. Днешната присъда може да бъде протестирана от прокуратурата, а подсъдимите могат да обжалват в срок от две седмици пред Софийския апелативен съд. Петров остава на свобода с парична гаранция от 25 000 лв.
В началото основните обвиняеми бяха Петров и Иван Тодоров-Доктора, но последният бе разстрелян в София през февруари 2006 година. Иван Тодоров–Доктора бе застрелян в София в близост до хотел “Кемпински-Зографски” в момент, когато в хотела обядват президентите на България и Турция Георги Първанов и Ахмед Сезер. Със смъртта му делото за пране на пари срещу него е прекратено.
От почти година процесът бе във финална фаза. По различни причини четири пъти бяха отлагани съдебните пледоарии.
Севернокавказка ислямистка групировка пое отговорност за взрива на “Невски експрес”
Ислямисти, свързани с радикалните чеченски бунтовници обявиха, че стоят зад атентата срещу “Невски експрес” на 27 ноември, предаде агенция Франс прес. Агенцията цитира сайта Кавказцентър. сом, в който е било публикувано изявление от името на “Кавказкия емират”, групировка, ръководена от Доку Умаров. “Тази операция беше подготвена и изпълнена заедно с други наши действия, планирани още от началото на тази година”, се казва в документа. Те са насочени срещу стратегически важни обекти в Русия и бяха заповядани лично от емира на Кавказ Доку Умаров, завършват радикалите.
Умаров се самопровъзгласи за емир на размирната област. Той успя да обедини различни групировки в Северен Кавказ и наложи шериатското законодателство в районите, които са под негова власт. Предположението, че зад взривовете по линията Москва – Санкт Петербург стоят ислямисти, беше изказано от ръководителя на следствието по случая Александър Бастиркин във вторник. Според него за това говори и активирането на второто устройство, което явно е било насочено към органите на реда в района на инцидента. Междувременно стана ясно, че жертвите на атентата срещу “Невски експрес” са вече 26. По-рано Министерството на извънредните ситуации съобщи за 27 починали, но се оказа, че е станала грешка при разпознаването на телата. Във вторник в Санкт Петербург започнаха погребения на загиналите пътници в бързия влак.

Сергей Шматко: България може да създаде проблеми по проекта “Бургас-Александруполис”
Позицията на България по проекта "Бургас-Александруполис" може да създаде проблеми пред неговата реализация, заяви пред руската Дума министърът на енергетиката Сергей Шматко. „По проекта "Бургас- Александруполис", смятам, ще имаме проблеми, тъй като българската страна настоява за повишена екологична ефективност в експертизата на проекта. Нещо повече, висшето ръководство на България смята, че самият модел, а именно просто получаването на дивиденти, не е особено изгоден за България”, бяха думите на Шматко, цитирани от БНР.
Относно газопровода „Южен поток” Сергей Шматко беше категоричен, че по него не възникват проблеми, но призова за ускоряване на преговорите на корпоративно ниво.
Що се касае до АЕЦ „Белене”, той изрази увереност, че строителният процес ще бъде подновен в най-скоро време. „Просто трябва да бъде внесена известна яснота”, поясни Шматко.Съдбата и на трите проекта ще бъде обсъждана в София на 10 и 11 декември по време на заседанието на междуправителствената комисия, чийто съпредседател от една седмица е именно руският енергиен министър.

Смесени реакции на новата стратегия на САЩ за Афганистан
Европейският съюз приветства плана за американския президент Барак Обама да изпрати допълнително 30 хиляди военнослужещи в Афганистан. В декларацията си 27-те страни-членки отново посочват, че Европа ще продължи да "работи в тясно сътрудничество" с Вашингтон в преодоляването на предизвикателствата в размирната държава. От своя страна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че очаква съюзниците да осигурят най-малко още 5000 войници до края на 2010 г., а като не изключи вероятността те да станат и с няколко хиляди повече от плана.
Полша обяви, че ще изпрати още 600 военнослужещи за ръководената от НАТО мисия, а Великобритания още 500, сред които и инструктори за полицията и армията. Испания вероятно ще се включи с още 200 военнослужещи. Италия и Германия все още обмислят дали и колко военнослужещи да изпратят в Афганистан. Президентът на Франция Никола Саркози изрази “пълна подкрепа” за плана на американския президент Барак Обама. Думите му обаче не бяха потвърдени от външния министър Бернар Кушнер, според който Париж тепърва ще изяснява позицията си. Никой от двамата не спомена за изпращане на подкрепления.
Неочаквано Токио отказа да увеличи контингента си в Афганистан и заяви, че ще се преориентира към хуманитарни и социални проекти в полза на цивилното население. Своето разочарование от решението на Барак Обама изрази и филмовият режисьор Майкъл Мур. По думите му това, че държавният глава е предпочел да се вслуша в съветите на генералите си, е сериозна грешка, последиците от която ще бъдат пагубни.

Кунева: 1/3 от коледните лампички са опасни
Една трета от светещите коледните украси крият сериозен риск от токов удар или пожар, съобщи днес европейският комисар за защита на потребителите Меглена Кунева. Тя представи предпразнично проучване на пазара, проведено в Германия, Холандия, Унгария, Словакия и Словения. Според комисар Кунева, обаче, риск има и в останалите държави. Тя призова контролните органи във всички страни от ЕС да засилят проверките за безопасността на тези стоки, за да намалят риска от инциденти по Коледа и Нова година.
Според Кунева потрелителите също трябва да бъдат бдителни и да не пренебрегват информацията за производителя и вносителя на декорациите, защото тя може да се окаже ключова за тяхната безопасност.

Френски учени отгледаха човешка кожа върху мишка
Френски специалисти създадоха технология за бързо отглеждане на кожа от стволови клетки, съобщи "Ройтерс". Пробивът ще спаси много човешки животи, най-вече на хора, страдащи от тежки форми на изгаряне. Те са много уязвими на инфекции и често чакат със седмици за присаждане на кожа. Учените създадоха първото парче човешка кожа върху гърба на мишка, като използваха стволови клетки. Това са специфични клетки, които могат да се развият във всякакъв вид човешка тъкан.
По принцип техниката за добиване на кожа за присаждане е отглеждането й от клетъчна култура от пациента. Процесът отнема три седмици, което понякога е твърде дълго време за пациентите с тежки и обширни изгаряния. Новият метод практически позволява на болниците да поръчват кожа в момента на приемане на нуждаещия се пациент.
“Това, което постигнахме, е начин за покриване на раните през критичните три седмици с кожен епидермис, който се произвежда в нашето предприятие и може да се поръча от лекуващия лекар още при приемането на сериозно изгорения пациент - поясни Марк Пешански, ръководител на изследванията към института “I-Stem” пред “Ройтерс” - тогава веднага ссе прави обаждане във “фабриката” и незабавно лекарите получават един квадратен метър епидермис, който временно да покрие раните.”
“Присадихме стволовите клетки предварително направена рана на гърба на мишка и наблюдавахме развитието на процеса в продължение на 12 седмици. Епидермисът се образува успешно” - разясни Ксавие Нисан, участвал в изследването и занимаващ се в областта на създаването на регенерационни терапии, базирани на стволови клетки.
“Между 200 и 300 души годишно във Франция са на границата на смъртта поради тежки изгаряния - разкри Пешански, който се надява новият метод да се превърне в стандартен терапевтичен инструмент - така че методът е истинска нова надежда за такива хора. Да не забравяме, че всеки от нас може да се окаже в такава ситуация.”

ФИФА няма да прави промени за Световното, пак ще гледаме грешно съдийство
Президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви официално, че няма да има пети съдия на мачовете на световното първенство по футбол в Република Южна Африка през 2010 година. Освен това няма да бъде използвана и видеотехнологияq на базата на която реферите да взимат решения в ключовите моменти на двубоите. Това стана известно след извънредно заседание на Изпълнителния комитет на ФИФА в Кейптаун преди тегленето на жребия за Мондиал'2010.
“Няма да има допълнителни съдии на световното първенство. Въпросът няма да бъде обсъждан повече” - заяви Сеп Блатер. В същото време стана ясно, че от ФИФА и УЕФА са дали съгласието си Интерпол да се намеси в разследването на уредените мачове. “Интерпол” ще бъде наш партньор. Ще има специален отдел, който ще се занимава с нелегални залози” - каза още Йозеф Блатер.

Сръбските власти пипнаха български кондуктор с 5 кг хероин
Полицията в Ниш и други членове на сръбското министерство на вътрешните работи заловиха в обща акция 5,1 кг хероин, пренесен контрабандно от България до Ниш от българския гражданин Владимир В., на 27 години от София, кондуктор в международния влак София - Виена, предаде ТАНЮГ, цитирана от БТА. Кондукторът е заподозрян, че е предал хероина на гарата в Ниш на двама албанци от Южна Сърбия - от Велики Търновац и от Буяновац.
Полицията конфискувала хероина от двамата албанци, след това спряла международния влак и арестувала кондуктора.
Тримата са заподозрени в незаконно производство, притежание и търговия с наркотици. Съдията в Окръжния съд в Ниш ги разпита и нареди да останат един месец в предварителния арест. Това е 13-то залавяне на голямо количество дрога от полицията в Ниш през тази година. През 2009 г. полицията в града залови общо 105 кг различни наркотици, от които 29 кг хероин.

“Стандарт енд Пуърс” повиши перспективата за кредитния рейтинг на България
Международната кредитна агенция "Стандарт енд Пуърс" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от отрицателна на стабилна. По правило кредитните агенции първо обявяват перспективата, а след това и самия рейтинг. Причината за подобряването на перспективата е благоразумната фискална политика, която води правителството, и ниският държавен дълг на България, обясняват от "Стандарт енд Пуърс".
Те обаче смятат, че България продължава да бъде изправена пред икономически рискове заради несигурното външно търсене и рязкото свиване на чуждите капитали за търговските кредити.
Предвид тежката рецесия, сигурността на финансовия сектор ще продължи да бъде под натиск, но банковата система е стабилна, смятат от агенцията. Оттам не виждат проблем в увеличаването на лошите кредити.
Финансовият министър Симеон Дянков обяви новината за кредитния рейтинг преди депутатите да започнат второто четене на Бюджет 2010.
През октомври миналата година “Стандард енд Пуърс рейтинг сървисиз” понижи кредитния рейтинг на България за дългосрочния и краткосрочния дълг в чуждестранна и местна валута от BBB+ A2 на BBВ A3 с негативна перспектива. Тази оценка беше само две нива по-висока от граничния рейтинг, под който тя се счита за негативна.

Скандалният видеозапис на Бъсеску е монтаж
Видеоматериалът, публикуван в медиите, в който румънският президент Траян Бъсеску изглежда удря дете по време на свой предизборен митинг от 2004 г., е монтаж. Това показва експертизата, извършена от Националния институт по криминалистика, поръчана от Бъсеску, съобщи румънският информационен сайт "Зиаре", цитиран от БТА.
Записът не е автентичен и съдържа елементи на компютърна обработка, са заключенията на експертите. Резултатът от експертизата беше обявен от Траян Бъсеску тази вечер в медийно съобщение.
Миналата седмица вестник “Гардианул” публикува кадри от предизборен митинг на Бъсеску от 2004 г. в град Плоещ, които внушават, че държавният глава удря 10 годишно момченце през лицето. Бъсеску заяви преди дни, че е дал под съд вестник “Гардианул” и неговия собственик, бизнесмена Дину Патричиу, за “изопачаване” на предизборната му кампания през 2004 г. За начало на процеса е определена датата 21 април 2010 г.
Записът бе изнесен публично в хода на една необикновено остра, достигаща до долнопробност, предизборна кампания за определяне на нов румънски президент. Тя се характеризира с изненадваща острота на конфронтацията между Бъсеску и Мирча Джеоана и това направи впечатление на повечето наблюдатели.


ПО НЮЗ.БГ

13 часа дебати по Бюджет 2010

Гласуването на държавния бюджет на второ четене продължава вече 13 часа, съобщи bTV.
Очаквано той се подкрепя от всички парламентарни групи без БСП и ДПС.
Парламентарната група на "Ред, законност и справедливост" напусна парламента поради отхвърлянето на предложението им за намаляване на средствата за администрацията на президента с 1 млн. лв.
Парламентарната група на Коалиция за България също напусна пленарната зала заради неприети техни предложение.
Нямаше изненади в тезите на основните политически сили днес. Няма и сериозни обрати от предварително обявените намерения за финансови параметри. oт вчера е ясно, че бюджетът за следващата година ще бъде обнародван от президента Първанов, който обяви, че няма да налага вето в условия на финансова криза.
Приходите в държавния бюджет за 2010 година ще бъдат 17 млрд. и 142 млн. лева. Това е със 70 млн. лева повече заради вдигането на акциза върху хазарта. Допълнителните средства ще бъдат дадени за здравеопазване. Разходите са над 8 млрд. лева.
През 2010 се запазва плоският данък и няма да има необлагаем минимум. ДДС остава 20%, а корпоративният данък - 10%. С ДДС ще се облагат и адвокатските услуги. Осигурителната вноска се намалява с 2 процентни пункта, което ще облекчи и работника, и работодателя. Акцизът върху цигарите и върху хазарта се вдига, на твърдия алкохол се запазва. Заплатите в бюджетната сфера няма да се увеличават, а пенсиите на хората над 75 години ще бъдат повишени с до 50%.
През следващата година се запазват еднократните помощи при раждане за майките студентки и за майките на близнаци.
Отпада продажбата на държавни ценни книжа на граждани.
Дебатите в залата се съсредоточиха около това дали да се предвидят повече пари от данъчни приходи.
От БСП и ДПС настояваха за увеличаване на приходната част. От ДПС поискаха 500 млн. за тютюнопроизводителите, като изчислиха, че всеки ,който гледа тютюн ще работи само за осигуровките си.
Депутатите приеха бюджетите на общините за 2010 г като общата сума за делегираните от държавата дейности към общините са 1 876 907,6 хил. лв.
Парламентът прие 14 600 000 лева трансфер към общините за зимно поддържане и снегопочистване на пътищата.
Над един милиард лева са предвидените от държавния бюджет средства за специалните служби за 2010 г.
Депутатите приеха бюджета на съдебната власт. В него догодина са предвидени 95 милиона приходи при почти 388 милиона разходи.

23 месеца затвор за укриване на данъци
Пловдивският апелативен съд промени наложената от окръжните магистрати условна присъда, с която бизнесменът Чавдар Стоянов беше осъден на една година и единадесет месеца лишаване от свобода за укрити данъци.
Съдът отмени условната присъда и постанови наказанието да бъде изтърпяно ефективно в затвора. Делото се разгледа по съкратената процедура, а подсъдимият призна изцяло вината си, съобщава радио Пловдив.
Обвинението беше за укриване на над 1 300 000 лв. данъци. Освен това Стоянов не е подавал и годишни данъчни декларации, а като управител на фирми е представял декларации, в които невярно е посочвал по-нисък финансов резултат от действителния.
Според Апелативния съд престъплението е с висока степен на обществена опасност и затова осъденият бизнесмн ще трябва да леши в затвора, а не да изтърпи присъдата си условно.

Мрачни прогнози от прокуратурата за Вене Сотиров
Вене Сотиров. Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов.
Той коментира, че това отсъствие е тревожно дълго и навежда на тревожни изводи.
По думите на прокурора статистиката по повод разкритите отвличания не е добра. Кокинов отбеляза, че прокуратурата има силното желание да се разкриват отвличанията.
„За сега държавата не е успяла по подобаващ начин да санкционира извършителите, всъщност - не е успяла да ги разкрие", коментира той.
Според него има сходни черти между отделните отвличания.
„Всичко остава в сферата на теорията, докато не разкрием реален извършител", изтъкна градският прокурор. Докато се плащат откупи, ще има следващи извършители, посочи още той.
Кокинов не пожела да коментира подробности около отвличането на студента Румен Гунински.
Градският прокурор съобщи още, че продължава досъдебното производство срещу зам.-министъра на извънредните ситуации Александър Филипов. Той уточни, че се изготвят веществените доказателства.
Прокуратурата обаче изпитва известна трудност, тъй като е забавен преводът от цигански на български на разговорите на Филипов с различни хора, добави Кокинов.
Той каза още, че продължава проверката по делото „Галерия". По думите му към проверката е добавен и доклад от инспектората към МВР.
Образувано е досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица, уточни градският прокурор.
То е за злоупотреба със служебно положение, а материалите по делото са с гриф „секретно".
Инициатор на възобновяването на това производство бе Иван Костов, съобщи още Кокинов. Комисията за контрол на ДАНС е поставила пред прокуратурата факти, които според Костов, били неизяснени.

Трагедията от Ямбол влиза съда
Делото за катастрофата край Ямбол, при която през май загинаха 18 души, ще бъде внесено в съда, съобщи БНР.
Срещу собственика на автобуса е предявено обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и за немарливост на служебните задължения.
Срещу водача също е повдигнато обвинение за причиняване по непредпазливост смъртта на 18 души, както и че е шофирал с несъобразена скорост по голям наклон.
От петорната автотехническа експертиза е станало ясно, че автобусът е бил с повреди на спирачната система. С материалите по делото са запознати всички заинтересовани страни, увериха от прокуратурата.

Пипнаха безработен с 26 имота по морето
Крупен лихвар е задържан от служители на "Икономическа полиция" в Бургас, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Извършената щателна проверка е установила, че безработният И.Д. притежава множество имоти в Бургаска област.
Не е известно да е развивал легална търговия или да е работил някъде, но независимо от това е крупен имотен собственик.
Притежава 10 апартамента в Слънчев бряг, 11 студия в Несебър, два етажа и дворно място в кв. „Сарафово", етаж от къща в Стария Несебър, парцел в Свети влас и в Равда, апартамент в централната част на Бургас.
Той ползва два автомобила БМВ - 740 и 750 LI, единият от които е записан на негово име, а другият - на името на майка му.
При задържането му вчера в него полицаите са открили 5000 лева, които по думите му били "джобни пари", а при претърсване в дома му са намерени 20 000 евро, записи на заповед и документи, касаещи лихварската му дейност.
Установено е, че от 1997 г. до момента той е извършил множество сделки с недвижими имоти (покупко-продажби и договорни ипотеки), които реално представлявали обезпечение на дадени от И.Д. парични заеми срещу 10% месечна лихва.
Проверката на 48-годишния мъж е провокирана от журналистическо разследване, свързано със случаи на лихварство и имотни измами.
Условията на лихваря били сурови, посочват от полицията. Ако някой просрочел месечната си вноска, следвала наказателна лихва от 1% на ден.
Така длъжниците, които забавяли плащането с няколко месеца, изпадали в невъзможност да се разплатят и губели недвижимия си имот.
Като обезпечение за кредита И. Д. е използвал и записи на заповед, в които посочената сума многократно надхвърляла реално дадените парични средства в заем.
За този период е установено, че е осъществил 42 вписвания на покупко-продажби на недвижими имоти и право на строеж и 19 - на учредени договорни ипотеки.
В хода на проверката е изяснено, че при разговор със заемополучателите често споменавал за близки отношения със служители на правоохранителната и съдебната система, упоменавал изрично и близките си контакти с П.Д.- Кела.
Така той се е опитвал да парира възможни бъдещи претенции и жалби в полиция или прокуратура от засегнати граждани.
Вчера И.Д. е задържан за 24 часа, като с прокурорско постановление задържането му е удължено на 72 часа.
Предстои гледане на мярката за неотклонението му от състав на Бургаски окръжен съд вероятно утре следобед.
ОДМВР Бургас призовава гражданите, пострадали от престъпната му дейност да сигнализират на телефони 056/856 504 или 856 707.
Служителите могат да бъдат намерени и в сградата на ОДМВР Бургас - ул. "Христо Ботев". 46.

Пребиха двама в столична пицария
Двама мъже са били пребити в заведение в столичния квартал "Ситняково", съобщиха от пресцентъра на МВР.
Единият от тях - 30-годишен мъж, е откаран в болница. От полицията не съобщават информация за състоянието на втория пострадал.
Малко преди 6 часа в е получен сигнал за инцидент в пицария на ул. "Оборище" в района на кв."Ситняково".
По първоначални данни, в заведението нахлули неколцина, които нанесли побой на 30-годишен посетител, след което успели да избягат.
Районът около пицарията е заграден от полицаи от Пето РУМВР и от СДВР, дежурна оперативна група прави оглед.
Първоначалното изясняване на случая сочи, че битият М.Ш. е известен на органите на реда за разпространяване на наркотици, кражби и грабежи.

Менте професорка лъже кандидат-студенти в Пловдив
Пловдивската районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу пенсионерка, измамила младежи, на които обещала, че ще ги уреди да учат дистанционно „Право" и „Химия" в ПУ "Паисий Хилендарски".
Измамничката е взела за "услугата" си близо 20 000 лева. В продължение на три години, от 2005 до 2008 година - жената се е представяла за преподавател в Пловдивския университет - професор или доцент по обществени науки, журналистика, литература, езикова култура. Освен това по думите й тя участвала в Европейска комисия по висше образование към МОН.
Измамницата определяла на пострадалите и теми на курсови работи, които те следвало да й предават и събирала от „студентите" такси за всеки семестър, като им представяла изготвени от нея фалшиви документи.
Обвиняемата лъгала наивните студенти", че като техен „учебен ръководител" е ангажирана да ги представлява в отношенията им с висшето учебно заведение, дори попълвала и заверявала студентските им книжки.
На свой ред измамените работели по поставените им от обвиняемата теми и изпитни работи, за които тя им обяснила, че изпраща в университета на изпитващи комисии, които ги оценяват и отразяват резултата в студентските им книжки.
Мнимата преподавателка е обвинена в измама, в големи размери, както и за съставяне на неистински официални документи, за които престъпления може да получи общо над 10 години затвор.

Над 900 000 са жертви на домашно насилие у нас
Над 900 000 са жертвите на домашно насилие в България.
Това се последните данни на женските организции, които работят по проблема от Пловдив, София, Благоевград и Дупница. Организацииге представиха резултатите от анкетно проучване, направено сред 5 000 души от 20 областни града на страната, съобщава БНР.
Над 43% са отговорили, че са били жертви на психическо или физическо насилие, докато 57% от запитаните са казали, че не им се е случвало.
На въпрос дали биха потърсили помощ след преживяно домашно насилие над 75% са категорично с "да".
Откакто у нас действа Закона за защита срещу домашно насилие много по-често жените търсят адвокати и неправителствени организации за помощ, отчитат от неправителствените организации.
От женското благотворително дуржество „Македония" съобщиха, че работят по специална програма с психолог за защита на децата, свидетели на домашно насилие.
Кампанията тази година „16 дни срещу домашно насилие" започна на 25 ноември и ще приключи на 10 декември. Целта е да се даде гласност на проблема и да се ангажира общественото внимание заключиха организаторите.

Френският парламент евакуиран заради сигнал за бомба
Френският парламент беше евакуиран заради сигнал за бомба, предаде АФП.
Съобщението за бомбата е било подадено по телефона.
По същото време активисти на „Грийнпийс" са провеждали своя протестна акция, но не е ясно дали те имат връзка с бомбената заплаха.
Не е намерено взривно устройство в сградата на парламента.

Обама повтаря съветските грешки в Афганистан
Генерал Игор Радионов, командващ съветската 40-та армия по време на войната в Афганистан, счита, че позицията на президента на САЩ Барак Обама ще претърпи провал като антитерористична кампания в Афганистан.
Изпращането на допълнителни войски е напълно безполезно и ще доведе само до увеличение на човешките загуби.
За 10-те години на бойни действия в Афганистан загубите на СССР бяха около 15 00 човешки живота, припомня Радионов и допълва, че в момента представители на бившето съветско командване прогнозират провал на съюзниците със смесица от злорадство и съчувствие.
"Всичко това вече се е случвало. Ние също считахме, че ще отидем, че бунтовниците ще си отиват и няма да се върнат. Но това не е така", коментира Родионов, цитиран от MIGnews.
За същото предупреждава и бившият командващ на подразделението Алфа Генадий Зайцев.
Той предупреждава, че управляващите в САЩ и Великобритания ще трябва да обясняват на своите граждани защо загиват техните деца и обществото едва ли ще се задоволи с отговорностите, приписани на президента Хамид Карзай.
"Те (САЩ и съюзниците) трябва да разберат, че нямат никакви шансове за успех във военно отношение. Единственият адекватен метод - това би било политиката. Карзай не е толкова популярен сред народа, той просто ръководи мафията, нищо повече", счита Зайцев.
Критикувайки политиката на Барак Обама двамата офицери препоръчват Вашингтон да преориентира своето внимание от партизанското движение на таджиките, с които НАТО се сътрудничи от 2001 година, към движението на пуштуните.
Съветските офицери обръщат внимание, че начело на движението „Талибан" към дадения момент стоят различни и много командири, които представляват различни местни племена.
Това важи с изключение на пуштуните, които обаче са почти половината от населението на Афганистан.
Пуштуните могат да станат ключ към постигането на целите на антитерористичната кампания, посочват съветските офицери.

Много US ковчези обещаха талибаните на Обама
Малко след като американският президент Барак Обама обяви, че САЩ ще изпратят допълнително 30 000 американски военни в Афганистан, не закъсня и отговорът на талибаните.
Говорител на движението заяви, цитиран от БиБиСи, че решението на Вашингтон ще срещне силна съпротива.
Според Кари Ахмади, Обама ще стане свидетел на „много ковчези, които ще заминат от Афганистан за Америка".
Тяхната (на САЩ - бел.ред.) надежда, че ще контролират военно Афганистан, няма да стане реалност, категоричен е говорителят на талибаните.
По думите на Ахмади движението ще отговори на допълнителното изпращане на американски военни с активизиране на силите си.
Припомняме, вчера стана ясно, че американският президент Барак Обама ще разпореди да бъдат изпратени още 30 000 американски войски в Афганистан в близките 6 месеца, но ще ограничи разполагането им.
Така общият брой на американските военни в страната ще достигне 100 000 души.
По-рано днес за допълнителни 5 000 военни в Афганистан призова и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

САЩ се изтеглят от Афганистан през юли 2011 г.
Американските войски ще започнат да напускат Афганистан през юли 2011 г.
Това заяви американският президент Барак Обама късно вечерта във вторник по време на реч, посветена на стратегията за Афганистан.
"Увеличаването на американския и международните военни контингенти в Афганистан ще ни позволи да ускорим процеса по предаване на отговорността на афганистанските власти и да започнем да изтегляме нашите войски през юли 2011 г", подчерта Обама в речта си пред кадети във военната академия в Уест Пойнт.
"Благодарение на допълнителните 30 000 военнослужещи, които обещах да изпратя в Афганистан през първата половина на 2010г. , ще можем да потушим въоръжената съпротива и да гарантираме сигурността на ключови населени места. Тези сили ще увеличат възможностите ни за подготовка на афганистанските въоръжени сили", заяви още американският президент.
"Точно така, както направихме в Ирак, ще проведем предаването на пълномощията отговорно, вземайки предвид местните условия. Ще продължим да помагаме на съветите и да консултираме службите по сигурността на Афганистан, за да сме сигурни, че ще успеят в дългосрочна перспектива".
По думите му стратегията за Афганистан ще се основава на 3 стълба: военни действия срещу талибаните, сътрудничество с ООН, международните партньори и афганистанския народ, както и тясно партньорство с Пакистан.
"В Афганистан ще преследваме следните цели: трябва да лишим "ал-Кайда" от пристан, трябва да изземем инициативата от талибаните и да им попречим да свалят правителството. Длъжни сме с помощта на службите по сигурността на Афганистан и правителството да поемем отговорност за бъдещето на Афганистан", каза Обама.
Реализацията на новата стратегия ще струва на САЩ 30 млрд. долара за 2009г.
Обама призна, че през последните години САЩ са загубили баланса между достатъчната отбранителна способност и състоянието на икономиката. Той обеща, че ще се отнася внимателно към "военните" разходи и няма да допусне неоправдани харчове, дори в условията на увеличаване на контингента в Афганистан.
Президентът на САЩ определи като некоректни сравненията между войните в Афганистан и Виетнам. В тази връзка той заяви, че за разлика от Виетнам, в Афганистан американците не са се натъкнали на масово въстаническо движение. А най-важната разлика, според него е, че американския народ е бил нападнат на 11 септември именно от територията на Афганистан и тази страна остава желано място за екстремистите, които планират нови атентати.
Речта на Обама за афганистанската стратегия вече се смята за едно от главните изявления по време на мандата му. Решението за увеличаване на контингента не беше леко за президента на САЩ - няколко месеца заедно с министри и съветници той разучава доклада на командващия силите на ISAF Стенли Маккристъл, в който се говори за влошаване на ситуацията и необходимостта от увеличаване на броя на войниците за борба с талибаните.

Мюсюлманите теглят парите си от швейцарските банки?
Турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш смята, че мюсюлманите ще изтеглят парите си от швейцарските банки като израз на несъгласие срещу решението на Швейцария за минаретата.
Убеден съм, че референдумът ще накара нашите братя от мюсюлманските страни, които имат пари в швейцарските банки, да променят решението си и да ги изтеглят.
Вратите на турския банков сектор са постоянно отворени за тях, допълва Багъш.
Вчера турското външно министерство осъди забраната за минаретата в Швейцария и я определи като „отражение на растящата ислямофобия в Европа".
Също така Анкара призова Берн да поправи грешката си колкото се може по-скоро.
Припомняне, повече от 57,5 % от швейцарците гласуваха за забрана на издигането на минарета на джамии в страната.
Допитването беше инициирано от крайноконсервативни групи.
Според тях минаретата са символ на политическа власт и претенция към управлението от страна на мюсюлманите.
Според външния министър Мишлин Калми-Рей на Швейцария ако се стигне до забрана, на минаретата това ще изложи на риск сигурността на страната.

Въоръжен държи заложници в колеж в Солун
Въоръжен мъж нахлу в сградата на немско училище в Солун и заплаши да я взриви, съобщи АП. Похитителят държи няколко души за заложници.
Той настоява да му бъдат предоставени 10 милиона евро откуп.
Агенцията допълва, че похитителят - Константинос Арабаджис, преди години е извършил същото престъпление в същия колеж.
В близост до учебното заведение се намират магазини, офиси и бензиностанция.
Полицията е отцепила района и евакуира работещите в близост.
От Специалните части за борба с тероризма са започнали преговори с похитителя, който настоява за среща с генералния консул на Германия в Солун.

Доку Умаров - враг №1 на Чечня
Президентът на Чечня Рамзан Кадиров обяви, че лидерът на севернокавказките ислямисти Доку Умаров е международен терорист и в,аг на чеченския народ.
Ръководителят на републиката бе категоричен, че Умаров ще бъде „неутрализиран заради съпричастността си към атентата в „Невски експрес".
В изявление, разпространено от пресслужбата на президента, Кадиров определя Умаров като свой личен враг и враг №1 на чеченския народ. По думите на президента, терористът няма нищо общо с чеченския народ.
В съобщението Кадиров посочва, че Умаров и неговото обкръжение може и да се опитат да подведат разследването в грешна посока.
Според чеченския президент терористичната група, която заявява, че е близка на Доку Умаров и че атентатът е извършен по негова заповед, лъже.
Според Кадиров в това няма нищо вярно и това е грешна следа.
Няколко месеца назад такава група пое отговорност за катастрофата в Саяно-шушенската водноелектрическа централа, припомня Кадиров, като допълва, че междувременно и друг терорист е поел отговорност - Салман Радуев.

Ахмадинеджад: Иран може и сам
Президентът Махмуд Ахмадинеджад заяви, че усилията на западните страни да спрат развитието на иранската ядрена програма не са се увенчали с успех, но Иран може да произвежда сам урана, който му е необходим за функционирането на изследователския реактор.
„Ние искахме от тях (западните страни) обогатен уран до 20%, като те можеха в рамките на МААЕ да го предоставят. Но те не направиха това", казва Ахмадинеджад, цитиран от агенция ФАРС.
Той посочва още, че Иран вече не се нуждае от ничия помощ. „Иран с божията помощ, ще произвежда обогатен до 20% уран", казва президентът.
По-рано Техеран обяви че има намерение да построи още десет нови завода за обогатяване на уран. Правителството нареди моментално да се започне със строителството на пет от тях. Тези заводи ще бъдат аналогични на вече построения ядрен обект в Натанз.
Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад допълни още, че Ислямската република трябва да произвежда по 250 - 300 тона ядрено гориво годишно.
Реакцията на иранското ръководство е поредицата от отговори на гласуваната миналата седмица резолюция на МААЕ, която осъжда тайното строителство на втори завод за обогатяване на уран в град Кум.
Резолюцията призовава Иран да даде гаранции, че няма да строи други ядрени обекти, а вторият завод „Форду" да бъде спрян.
Преди това Иран отхвърли предложението на атомната агенция, съгласувани с шесторката по преговорите към СС на ООН за споразумение да внася обогатен уран от Русия и Франция.

Колко тонколони са нужни, за да озвучим горите с птичи песни?
Еколози протестираха пред Министерски съвет в защита на птиците в Рила.
Те искаха да представят на министър Нона Караджова предложенията, с които да се избегне наказателна процедура по Директивата за птиците.
Природозащитниците посочиха, че глобата е поне 30 000 евро дневно.
Участниците в акцията бяха облечени като рилски птици. На един от плакатите им бе изписан надпис „Колко тонколони са ни необходими, за да озвучим горите в Рила с птичи песни?"
Тук сме, за да покажем, че гражданите ценят биоразнообразието в България- в случая птиците, изтъкна един от участниците в протеста - Александър, който носеше маска на бухал.
Ще сме тук, докато бъдат изпълнени европейските изисквания, категоричен е той.
Той добави, че еколозите очакват министър Караджова да приеме техните предложения.
Всяка сряда ще сме тук, за да изказваме нашите виждания и да помогнем на министъра да опази българската природа, допълни Александър.
Припомняме, гражданските акции стартираха миналата седмица. Те бяха по повод двете наказателни процедури срещу България по директивите на Европейския съюз за птиците и местообитанията заради неспособността на правителството ни да гарантира опазването на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000 в Рила.
Шест зони за птиците, сред които и зона „Рила", са намалени значително в сравнение с предложеното от научната общност. Това ще застраши опазването на над 40 вида птици, много от тях приоритетни за опазване в целия Европейски съюз.
В защитена зона „Рила" по Директивата за местообитанията се извършва строителство на ски съоръжения без оценки на въздействието върху околната среда и се планират ски курорти, чийто комулативен ефект ще се изрази в сериозно влошаване на екосистемите, предмет на опазване в Северозападна Рила.
Припомняме, че властите все още не са задържали извършителя на поредните незаконни сечи от 28 ноември т.г. в района на Седемте езера, които разрушиха доказани местообитания на врабчовата кукумявка и предизвикаха мащабно обществено недоволство през последните дни.

Обвиниха военния министър в некомпетентност и лъжа
Бившият военен министър Николай Цонев предизвика на дебат по бюджетните проблеми в Министерство на отбраната своя приемник Николай Младенов.
Ако министър Николай Младенов има и грам мъжество, съм готов на открит дебат по всяко време, заявява Цонев в открито писмо до Агенция „Фокус".
То е във връзка с днешните изявления на Младенов, че предишното ръководство на МО е похарчило 100 млн. лева предизборно.
Това е лъжа и манипулация, подчертава Цонев.
Съжалявам, че министър Младенов и досега не се е запознал с начина, по който се разходва бюджетът на отбраната.
В неговия отчет за деветмесечието е посочено, че в Министерството на отбраната са похарчени 993 милиона лева, а в отчета на МО за шестмесечието са похарчени 734 милиона лева.
Бих задал въпросът къде е разликата от 260 милиона лева и защо непрекъснато се тръби, че няма пари в МО, казва още Цонев.
Той е категоричен, че пари за заплати има, тъй като те са предвидени за цялата 2009 година.
Припомняме, министър Младенов вчера заяви, че адвам са били прлатени последните заплати на контингента ни в Афганистан.
От тях по думите на Цонев не е разходвано и те са разчетени на 12 равни вноски за цялата година.
Министерството ги получава месец за месец и няма начин те да бъдат изразходвани авансово напред. Изявлението, че няма пари за заплати също е лъжа, одчертава ексминистърът.
Той обвинява Младенов и в некомпетентност, тъй като не знае числеността на българската армия - тя е 32 хиляди, а не както министърът твърди - 40 000, уточнява Цонев.
Ексминистърът задава и въпроса, след като Министерството на отбраната няма пари - защо министърът е спрял търговете на имоти и защо не е обявил търг за военното НДК, от което ще получи милиони.
В заключение Николай Цонев заявява:
„Като офицер от Българската армия искам да кажа, че ми се къса сърцето как млади и некомпетентни политици се подиграват с българския воин и сриват Българската армия."

Зам.-шеф на ДАНС подаде оставка
Заместник-председателят на ДАНС Николай Георгиев е освободен от поста по негова молба, съобщиха от Министерския съвет.
Георгиев беше назначен за заместник-директор на агенцията преди година на мястото на уволнения Иван Драшков.
Припомняме, преди колко месец ВАС обяви освобождаването му като неправонерно.
Срещу други служители от ДАНС прокуратурата е образувала досъдебно производство по така наречения случай Галерия, съобщи БиТиВи.
Те са разследвани за злоупотреба със служебното си положение.
С разследването се занимава националното следствие. Основните доказателства са събрани от доклад на МВР и от парламентарната Комисия за контрол на ДАНС.

ЦИК далеч от професионализма
Необходимо и неотложно е изработването и приемането на ново изборно законодателство.
Това е изводът от проектодоклада на Временната комисия за проверка на сигналите за опорочаване на парламентарните избори, предаде БНР.
ЦИК отстъпва от изискването за професионализъм и ефективност, се казва още в доклада на Временната комисия, чието обсъждане и приемане от парламента предстои.
Наблюдението върху предизборната кампания е показало, че все по-често ключова роля за реализирането на корупционни схеми придобиват нови фигури, които подпомагат търговията с гласове с влияние и са или представители на местни структури на организираната престъпност, или застъпници и активисти на политическите партии.

Приеха бюджета на съдебната власт
Депутатите приеха бюджета на съдебната власт. В него догодина са предвидени 95 милиона приходи при почти 388 милиона разходи, предаде БНР.
От текущите разходи над 263 милиона ще отидат за заплати и възнаграждения на служители в съдебната система.
За съдилищата в страната ще бъдат отделени 195 милиона лева, за прокуратурата 55 милиона, ВКС ще разполага с почти 14 милиона лева, ВКП с 10 милиона, а ВСС с почти осем милиона лева.
Близо пет милиона лева са предвидени за Националния институт по правосъдието и Инспектората към ВСС. Резервът за неотложни и непредвидими разходи е 600 000 лева.
Решено беше, когато органи на съдебната власт са настанени в сгради, собственост на общините или държавата, да не плащат наеми.
Спор в залата предизвика приетото правителствено предложение неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебната власт да се компенсира с допълнителни субсидии от централния бюджет.

Водата поскъпва в още 13 града
Поскъпва водата в 13 града на страната.
Това стана след обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
Предложените увеличения са между 1 и 21 процента, съобщи БНР.
Поскъпването на водата се налага заради скока на цените на тока и увеличените разходи на ВиК-операторите за добиване на вода с помпи, направените от дружествата инвестиции във ВиК-системата и повишаването на работните заплати.
Най-голям скок на цените на водата ще има в Дупница - 21 на сто, в Сливен и Пещера увеличението е с 12-13%, а в Ловеч и Враца - около 9 на сто. Между 2 и 6% е поскъпването в Кърджали, Плевен, Монтана, Видин, Търговище и Сапарева баня.
Почти без промяна, с корекция около 1%, ще се продава водата във Велико Търново и Благоевград. Така кубик вода в тези градове ще струва между лев и лев и 40 без ДДС от Нова година.
От вчера в други 10 града на страната водата поскъпна между 2 и 16%.


ПО Money.bg

Борисов и Дянков се похвалиха с доклада на Standard&Poor's

Бойко Борисов и Симеон Дянков се похвалиха с оценката на рейтинговата агенция Standard&Poor's („Стандарт енд Пуърс"). Първи това направи министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти преди да отиде на редовното заседание на правителството, съобщи БНР. След него от парламентарната трибуна финансовият министър съобщи за оценката и подчерта ,че рейтинговата агенция предвижда 1% дефицит в края на годината.
„Ето това е важно, само за няколко месеца им кажете, кредитният рейтинг на България се вдига", каза премиерът. Всъщност кредитният рейтинг не се вдига, а се потвърждава. Ревизира се перспективата - от отрицателна на стабилна.
С присъщата си самоувереност вицепремиерът Дянков каза от парламентарната трибуна: „Искам да ви прочета част от текста на агенцията, който казва следното: През първата половина на 2009 година бюджетният излишък по време на предишното правителство бързо мина в голям дефицит, ситуация, допълнително влошена от безразборното харчете по време на изборите през юли 2009 година. Само че новото правителство и парламент бързо поправиха ситуацията с корективни мерки. през 2009 година следователно ние, Standard&Poor's очакваме най-малкия дефицит в целия Европейски съюз. И не само това, но очакваме и най-малкия дефицит през 2010 година."
И докато двамата изразяваха задоволството си от чуждата оценка за тяхната работа, левицата разпространи меню на пицария "Ало-о-о - Ало-о-о" с главен готвач Симеон Дянков. "Нямате хляб, яжте пица", е написано под снимката на финансовия министър на заглавната страница, съобщава радио „Дарик".
"Проектобюджет - дългоочаквана пица с лековат вкус", е сред основните ястия в менюто. "Много приоритети без финансово покритие, поръсени с песимистичен ръст на БВП и свободно растящ бюджетен дефицит", е описанието на ястието.
Димитър Горов от левицата, цитиран от радио "Дарик", обясни, че брошурите са стрували към 200 лева и са разпространени, за да покажат подигравателното отношение към бюджета за следващата година.
Според БНР вицепремиерът Дянков е приел брошурата с чувство за хумор. „Кой каквото може, това прави. Ние правим добър бюджет, който се оценява отвън. Те се занимават с брошури, но явно това могат хората и хубаво е с това да се занимават", цитира БНР финансовият министър.

Наложени финансови глоби в ЕС ще се плащат в България
Решения на съдилища или административни органи в държава член на Европейския съюз за налагане на финансови санкции, вече ще може да се изпълняват в България. Процедурата е регламентирана в проект на закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции, които днес при Министерсикят съвет, съобщава правителствената информационна служба.
С него се уреждат условията и редът, при които българските съдилища признават, или не, искания за конфискация или за отнемане, постановени от съдилищата във всяка държава-член на Европейския съюз, както и решенията за налагане на финансови санкции, издадени в страните от Общността. Разписан е и редът, по който българските съдилища и Националната агенция по приходите могат да изпращат за изпълнение решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции до компетентните органи на другите държави от ЕС.

Решенията за конфискация или отнемане и за налагане на финансови санкции ще се признават от българските съдилища, при условие че имуществото, предмет на решението, се намира на територията на България, или лицето, срещу което е постановено решението, притежава имущество, получава доходи или има местоживеене или обичайно пребиваване /а за юридическо лице - седалище, адрес на управление или адрес за кореспонденция/ на територията на страната ни.

Компетентен орган за изпълнение на признатите от български съд актове е Националната агенция по приходите. Тя ще събира наложените в ЕС финансови санкции /минималният им праг е 70 евро/, включително за нарушаване на правилата на движение.

Събраните глоби остават в полза на българската държава и разпореждането с тях се извършва съобразно българското законодателство. Допуска се договарянето на други варианти, особено в случаите на обезщетяване на пострадал от престъпление.

Сега действащата у нас нормативна уредба не предвижда възможност за събиране в България на наложени в ЕС финансови санкции.

Процедурата по конфискацията или отнемането е уредена в НПК, но новите текстове, които транспонират две рамкови решения на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", я опростяват и намаляват формализма. Съгласно евроразпоредбите се предвижда паричната сума, получена от изпълнението на решението в България, да остане в държавата ни, ако е по-малка или равна на 10 000 евро. Ако надхвърля тази сума - половината от нея се превежда на издаващата държава. Предвиден е и вариант имуществото да бъде прехвърлено на издаващата държава. В случаите, когато България е издаваща държава, начинът на разпореждане с предмета на решението за конфискация или за отнемане се уговаря с изпълняващата държава.

Петролът не спира бавния си ценови възход
Цената на петрола продължи да расте и на борсата в Ню Йорк според агенция Bloomberg се задържа около $78,50 за барел. Тенденцията суровината да поскъпва продължавна поради две основни причини - повлияха отстъплението на американския долар и поредният рекорд, който постави златото.
И стоковите пазари, както и фондовите, все още са под въздействие на новините от понеделник, когато беше обявено, че производствената активност в САЩ и Китай се е повишила през последния месец, а дълговата криза в Дубай е овладяна. Върху известно задържане на цените може да повлияят натрупаните запаси. Според обявените вчера данни на Американския петролен институт те са нараснали с 2,89 млн. барела за миналата седмица. Според Bloomberg запасите от бензини са се свили и въпреки това капацитетът на рафинериите за обработка на петрола е намален.
Равносметката за последното денонощие е, че суровината е поскъпнала вчера с 1,4%, до $78,37 за барел, а днес сутринта на New York Mercantile Exchange добавя още 14 цента, до $78,51 за барел.
На борсата в Лондон сортът „Брент" също поскъпна с 1,1%, до е $79,35 за барел, а сутринта добави още 0,3%, до $79,59 за барел.
Днешният седмичен доклад на правителството на САЩ за състоянието на петролните запаси не само ще провери доколко точни са били от Американския петролен институт, но и дали ще има ново поскъпване на суровина. Това може да стане, ако запасите са спаднали, а търсенето се е увеличило.
Но до подобен обрат едва ли може да се стигне. "Вече сме в четвъртото тримесечие на една трудна година, в която в целия свят търсенето на горива е намаляло, а запасите са в добро състояние", прогнозира мениджърът по управление на риска на Mitsubishi в Токио Антъни Нунан.

Лимит за безплатните статии въвежда Google
Издателите на вестници вече ще могат да ограничават броя на статиите за свободвен достъп с помощта на Google, обявиха от компанията, цитирани от радио БиБиСи. Това било отговор на искането на собствениците на издания да ограничат свободния достъп до съдържанието на интернет версиите на техните вестници и списания. Ограничението ще стане възможнто чрез програмата First Click Free, която предстои да въведе търсачката.
„Преди при всяко щракване потребителят получаваше свободен достъп, но вече сме модернизирали програмата и ще ограничим безплатния достъп до най-много пет материала на ден", заяви Джош Кохен, директор отдел продукти на Google.
След първите 5 безплатни достъпа до статии, ще се иска абонамент или потребителите ще бъдат пренасочвани към страници за плащане или регистрация. Идеята за разработката на новата програма дошла от намерението на Рупърт Мърдок да въведе платен достъп до своите издание, което той обяви в началото на лятото.
Някои от читателите са установили, че могат да избегнат плащането на такси на новинарските уебсайтове, като търсят информация публикувана в тях чрез Google. Много е вероятно обаче ограничителната мярка да не задейства и потребителите на Google да отворят желаната страница при шестото поред кликване върху нея, прогнозира БиБиСи

Книжата на Балкан най-печеливши в сряда
Търговията на БФБ и в сряда остана доста вяла, като събитието на деня бе дебюта на акциите на БГ Агро и свързаните с него прехвърлени големи обеми. Броят на търгуваните позиции достигна 80 и подобно на търговията във вторник, поскъпващите и падащите сред тях бяха с изравнен брой. За разлика от предишната сесия обаче борсовите индекси успяха да приключат предимно на положителна територия, като ново понижение сред тях отбеляза само BG40.

SOFIX 452.34 (+0.02%)
BG40 122.43 (-0.23%)
BGTR30 344.26 (+0.10%)
BGREIT 48.43 (+2.19%)

Оборотът от нормалната търговия достигна 9.72 млн. лв., от които 8.67 млн. лв. по позицията на днешният дебютант на БФБ БГ Агро. В няколко сделки на определената цена на предлагане 1.67 лв. водещият мениджър УниКредит Булбанк придоби от продаващите акционери подлежащите на разпределение акции в предлагането, които след приключване на борсовата търговия прехвърли на извънрегулиран пазар на правоимащите инвеститори.
Книжата на ЦКБ отново бяха най-активно разменяните с общо 121 сделки за 88 хил. лота, а средната им цена се смъкна с още 1.86% до 1.42 лв. за бр.
Оживена остана и търговията с права на Енемона, които скочиха с още 6.20% до 0.26 лв.
Сред трите най-търгувани емисии в сряда се оказа и Каолин, като повече от половината изтъргувано количество бе пакет от 3 190 бр. акции, разпродаден до 5.81 лв. за бр. Средната им за деня се установи на 5.84 лв., с 0.93% по-ниска от предишната сесия.
Най-голям ръст за деня отбелязаха ценните книги на Балкан, които се изстреляха над нивото от 7 лв. за първи път от петнайсет месеца, удряйки 7.01 лв., а средната им цена скочи с нови 16.62% до 6.997 лв. В консолидирания си отчет към 30 септември 2009г. дружеството отчете загуба от 379 хил. лв.
На противоположния полюс бе Спарки, което се върна с 23.25% по-ниско до 3.07 лв. след единична сделка за 100 лота.
На пазара на компенсаторки най-разменяни бяха компенсационните бонове, които след 18 сделки за 346 хил. бр. изгубиха 2.71% до 21 ст. При по-слаба активност компенсаторните записи записаха трети пореден ръст от 2.69% до 23 ст., а жилищните компенсаторни записи поскъпнаха с 0.45% до 22 ст.

„Станишев харизал квартирите на МС”, „2010 г. ключова за пазара на ваканционни имоти”, „Похитители във facebook”, „Здравната реформа направи рязък завой”

„Станишев харизал квартирите на МС", разкрива от първата си страница „Монитор"

По времето, докато Сергей Станишев стопанисваше имуществото на Министерския съвет, хора, които нямат нищо общо с институцията, са ползвали жилища от нейния фонд срещу символични суми. В нарушение на закона соцлидерът не си е направил труда да актуализира наемите за квартирите. Така новодомците са получили истински подарък от бившия министър-председател, заплащайки нищожни суми, за да живеят в държавните апартаменти. За капак през юли МС предложил да прехвърли 22 от своите квартири на Софийската областна управа. Към края на същия месец ведомствените жилища са наброявали 61. Сензационната информация е поместена в доклада от възложения от парламента на Сметната палата одит за изпълнението на политиката "Определяне на националните приоритети и координация на политиките" и на програмите „Национален компенсационен жилищен фонд" и „Администрация" на институцията.
На всичкото отгоре по времето на Станишев МС не е изпълнил ангажимента си да компенсира хората с дългогодишни жилищноспестовни влогове. За сметка на това през първите седем месеца от годината финансовият министър в предишния кабинет Пламен Орешарски е пипал бюджета на "Дондуков" 1 цели 16 пъти, докато не е надул разходите на институцията, включително на администрацията в нея с почти 6 млн. лв. Така харчовете са нараснали до 59,6 млн. лв.
В доклада, който вчера бе внесен в НС, се посочва, че от януари до юли тази година 1262 правоимащи лица с многогодишни жилищноспестовни влогове са били компенсирани с общо 8223 хил. лв. Пари за други 1455 души обаче не са намерили. Необходимите средства за тяхната компенсация са в размер на 9515 хил. лв. Забавеното изплащане на дължимите компенсации е предпоставка за завеждане на искови дела срещу НКЖФ, отчитат експертите от Сметната палата.

„2010 г. ключова за пазара на ваканционни имоти", съобщава от първата си страница „Пари"
Предстоящата 2010 г. може да се окаже ключова за бъдещето на пазара на ваканционни имоти у нас, прогнозират експертите от инвестиционната компания ГрийнЛайф. Според анализаторите пазарът през първите месеци на 2010 г. ще се движи от руските купувачи. Те търсят максимална отстъпка в цената, обясниха от компанията.
Клиентите ще продължават да търсят лукса и да харчат повече, отколкото са предвидили в бюджета си, обясняват експертите. В момента - клиент, който обявява бюджет от 30 хил. EUR, купува апартамент в Банско за 86 хил. EUR, посочиха от компанията.
Изминалите през есента изложения за имоти в Русия не показаха съществени разлики в поведението на купувачите, обясни Мариана Даскалова, търговски директор в ГрийнЛайф. По думите й последното тримесечие на настоящата година не се различава с нищо от предходното. Това ни дава основание да не очакваме драстични промени и през първите три месеца на 2010 г., допълни търговския директор на компанията. Според нея основания за оптимизъм и реално по-добри резултати на родна почва можем да очакваме след месец май догодина.

„Похитители във facebook", разкрива от първата си страница „Стандарт"
Похитителите на Румен Гунински са пращали посланията си през Фейсбук. Това разкриха пред "Стандарт" запознати с разследването. Бандитите са прибегнали към интернет, защото са се опасявали, че телефоните им ще бъдат засечени и подслушвани. Те са се включвали в групата "Румен Гунински - Ние сме с теб". Съобщенията на бандитите са отправяни към приятелката на отвлечения студент - Вихра Панчева.
Те се появяват в дните, когато са плащани трите вноски от откупа в размер на 300 000 евро, твърдят запознати. Ченге от спецслужбите, което наскоро е уволнено, е замесено в отвличанията през последните години. Полицаят е избирал жертвите и е насочвал бригадата за похищения. На мушката попадали мастити бизнесмени, които биха платили откуп за близките си.

„Здравната реформа направи рязък завой", съобщава от първата си страница „Дневник"
Представата за предстоящата реформа в здравноосигурителния модел, обявен преди десетина дни от министър Божидар Нанев, претърпя драстични промени, след като вчера председателят на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов обяви предложенията на ГЕРБ по въпроса. Те се оказаха доста по-различни от идеите на министъра, като основното разминаване е за мястото и ролята на частните здравни фондове. Според Иванов в тях трябва да се осигуряват само работещите, а хората, за които плаща държавата, да останат в здравната каса, докато концепцията на Нанев предвижда частните фондове да се конкурират за допълнителния задължителен пакет от медицински услуги и всички граждани да се осигуряват в тях.
Моделите и на двамата стъпват върху общата база, според която през 2011 г. всички здравноосигурени ще бъдат задължени да се осигуряват допълнително, а вноската ще бъде увеличена от 8% на 10%. Касата ще продължи да покрива основния пакет от услуги, който ще включва лечението на социално значимите заболявания. Ще има и втори задължителен пакет, осигуряването за който ще става във фонд по избор, включително и в НЗОК.
От този избор при варианта на Иванов обаче се лишават пенсионерите, децата, социално слабите и всички, чиито здравни вноски се плащат от държавния бюджет, а те са повече от 4 млн. души. "Така отговаряме на всички, които повдигат въпроса редно ли е публични средства да се дават на частни фондове. Обществени средства няма да се превеждат на частните фондове, а в тях ще отиват само пари от личните вноски на здравноосигурените", обясни председателят на ресорната комисия в парламента. Според него средствата, акумулирани за допълнително задължително осигуряване на работещите, са лични и няма да се делят с работодателите. Допълнителните 2% здравна вноска ще се плащат върху реалните доходи, включително и наемите, предвиждат лансираните от него промени. Засега не е ясно как ще бъдат преразпределяни хората, които пропуснат да посочат фонд за допълнителното осигуряване. Това се получи в големи мащаби при избора на пенсионен фонд и се стигна до служебното им разпределение.
Другата съществена разлика между двата модела е свързана с печалбата на частните здравни фондове. Лъчезар Иванов предлага те да имат правото да формират печалба две години след старта на реформата. Преди това те ще могат да я реинвестират в осигуряване на офиси във всички областни центрове и изграждане на информационната си система, която трябва да е съвместима с тази на здравната каса. Според министър Нанев частните фондове не трябва да генерират печалба, а точно както здравната каса, да отделят най-много 2% за административни разходи при обслужване на клиенти.

„Държавата едва събра пари за социални помощи и заплати", информира от първата си страница „Сега"
Държавата изпитва сериозни затруднения да покрива редовните трансфери от бюджета и превежда със закъснение социални помощи, детски и заплати, установи проверка на "Сега". За втори път, откакто през лятото новите министри встъпиха в длъжност, социалнослабите не получиха навреме социалните си помощи, детските надбавки и интеграционните добавки за хора с увреждания. В някои райони това отново породи напрежение.
Особено тежко е положението и в Министерството на отбраната, където бяха забавени плащания към дипломатите ни в НАТО, бойците в Афганистан и наши и чужди доставчици. Причината е, че хазната е на над 0.5 млрд. лв. дефицит.
Според социалното министерство причината за забавянето са закъснели преводи на средства от ведомството на Симеон Дянков. От пресцентъра на МФ контрираха, че ведомството вече е превело парите, но не успяха да кажат кога точно е станало това. Сумата, необходима за забавените социални плащания, е 65 млн. лв.
Финансистите трябвало преди всичко да осигурят редовното плащане на членския внос на България в общия бюджет на Европейския съюз, обясниха за "Сега" запознати с процедурите. За 10 месеца страната ни е внесла 618 млн. лв. в хазната на ЕС, като през октомври - последния месец, за който има официални данни, сумата е била 86.4 млн.
Въпреки оплакванията социалното министерство увери, че до крайния срок по закон - 30 ноември, на всички регионални дирекции "Социално подпомагане" са преведени необходимите средства за изплащане на помощите. Тъй като това е станало в последния момент, на някои места хората могат да си получат парите едва днес. Подобна беше ситуацията и през август, когато парите закъсняха с около седмица. Тогава от АСП обясниха, че по закон изплащането започва след 15-о число и се прави до края на месеца, така че забавяне на практика няма. През септември и октомври драми с помощите нямаше, макар че бюджетът на социалното министерство вече е изчерпан на 100%. Хората бяха свикнали при старото правителство към 16-о - 17-о число вече да си харчат парите и сега започват да обсаждат службите за социално подпомагане в средата на месеца.
До последно чакаха пари и ресурсните учители, разбра "Сега". Те са към министерството на образованието и също получават заплатите си след преводи от финансовото. Възнагражденията им са преведени едва вчера. Обикновено те получават парите си на 26-о - 28-о число. За разлика от тях преподавателите от училищата на общинска издръжка са взели заплати още на 27-и.

„НКЖИ разпродава имоти, очаква до 60 млн. лева от тях", информира от първата си страница „Класа"
Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) ще обяви търг за продажба на сгради и терени. Очакваните постъпления са около 50-60 млн. лв., а с тези пари ще се връща краткосрочен кредит от 10 млн. лв., взет от дружеството, за да осигури заплатите на работниците си до края на годината, съобщи вчера новият генерален директор на компанията Милчо Ламбрев. Заемът е взет от Алианц банк- България след провеждане на търг по Закона за обществените поръчки. Срокът му е 6 месеца при лихва 6,25%. Ламбрев не уточни кои точно имоти на компанията готвят за продажба, като обясни, че в момента тече процедура по изясняване на актовете на частна държавна собственост. По думите сред нарочените имоти има 3-4, които са с неясна собственост.
НКЖИ е изготвила план за преструктуриране, който предвижда съкращения в централното управление и в регионалните звена на дружеството. Очакваният икономически ефект е за над 4 млн. лв. годишно. Според тази реформа трябва да се закрият 5 от 8 дирекции, а броят на отделите да остане 21. Броят на регионалните поделения ще се запази, а ръководният екип ще бъде намален с 23%.

„София влиза в компютър", разкрива „Стандарт"
Плановете на всички сгради и улици в София влизат в компютъра. Огромният архив на общинската дирекция "Архитектура и градоустройство" ще бъде сканиран, съобщи главният архитект Петър Диков. До 2-3 години регулационните, застроителните и инженерните планове ще имат цифрови копия.
Мащабният ремонт в сградата на общинското сградоустройство, който Диков започна преди няколко месеца, вече е почти приключил. Гишетата и архивът са готови, остават леки довършителни работи. Идеята на цялата реконструкция е, хората, като дойдат, да получат цялата услуга на едно място, обясни главният архитект. Когато се иска заверка на скица, тя се взема от служителите, проверява се в архива, правят й се копия, заверява се и се подпечатва. Досега имаше една доста порочна практика чертежите да се изнасят извън сградата на ДАГ, за да се правят копия в частни копирни центрове, разказа Диков. Това носело рискове, защото и един милиметър да се промени границата на имот, в реални размери грешката е в метри. Сега плановете нощували в архива на общинската дирекция. Самият архив пък е изцяло променен и реновиран. Доскоро той представлявал влажно мазе с тонове чертежи в папки и рула. Сега е подреден по специална система, като чертежите са наместени в стелажи на релси. Така цялата информация е събрана на максимално тясно място и има още една трета свободно пространство. По думите на Диков, когато се изработят цифровите копия, архивът ще се премести на друго място, а стелажите ще се пригодят за електронната информация. Плановете на главния архитект включват и изграждането на кадастрален архив, работата по който вече е започнала.

„Гърция свива инвестициите, но още е в Топ 3 у нас", съобщава „Пари"
Бизнесът между България и Гърция от години се развива доста активно, но и той не беше подминат от кризата. Инвестициите на гръцките компании у нас за полугодието са се свили над 4.3 пъти до 53 млн. EUR, показва статистиката на БНБ. Двустранната търговия също беше засегната и за шестмесечието износът на стоки от България за Гърция намалява с 35.16% до 265.2 млн. EUR, а вносът на стоки оттам - с 24.6% до 241.8 млн. EUR.
В момента представителите на гръцкия бизнес, както и на всички останали без значение от националността са по-предпазливи. Но както казва посланикът на Гърция в България Н. Пр. Данаи-Магдалини Куманаку: Въпреки кризата българската икономика все още има изключителен потенциал, а гръцкият бизнес е тук, за да остане.
Позиции
Въпреки негативната тенденция за полугодието южната ни съседка все пак успява да запази мястото си в Топ 3 на инвеститорите в България. Тя е бронзовият медалист сред държавите, които имат вложения в България, като размерът им вече възлиза на близо 2.8 млрд. EUR. Пред Гърция са само Австрия и Холандия.
Фирмите, които имат вложения у нас, работят в редица сфери - от леката промишленост до финансовия сектор, където дори са окупирали дял от около 29%. Над 4 хил. компании с гръцки капитал работят у нас. Над 80 хил. са българите, заети в гръцки предприятия.
Българският бизнес обаче все още е сравнително слабо представен в Гърция, което беше отчетено дори и миналата седмица по време на визитата на президента Георги Първанов в Гърция. Размерът на инвестициите от България към Гърция е 31.4 млн. EUR за 2008 г., като те се задвижват от 2005 г. насам.

„Българските предприятия вече внасят ток на по-изгодни цени", съобщава „Дневник"
Кризата доведе до парадокс на пазара на електроенергия. В резултат на намалението на тарифите в региона няколко предприятия в България вече внасят по-евтина електроенергия, съобщиха търговци пред "Дневник". Те обаче отказаха да посочат имената на клиентите си и количествата, които им доставят.
Едновременно с това от 2010 г. индустрията ще купува още по-скъп ток в България заради увеличения акциз, който ще покачи цената с около 1 лв. на всеки мегаватчас. Очаква се и централите да поискат повишение на енергията си, което ще вдигне още цените на свободния пазар. Тарифите на него се оказват неконкурентни и по-високи в сравнение с тези на регулирания пазар.
Енергийният регулатор определя квоти, които централите трябва да продадат на НЕК, с което се ограничава свободата на пазара. Клиентите на електроразпределителните дружества също нямат стимули да излязат на свободния пазар. В същото време търговците плащат глоби на централите, ако заявят определени количества електроенергия, а след това се откажат от тях.
"На свободния пазар предлаганата цена е по-висока от тази в региона. Енергия почти не се изнася и сделките са основно на вътрешния пазар. Наши членове не внасят електроенергия", коментира председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов пред "Дневник". Той обясни, че основната причина е свързана с недостатъчната степен на либерализация на пазара. Само 20% от него е отворен и на него се търгуват около 600 мВт електроенергия годишно. В момента предприятията купуват от свободния пазар на цена от 73-75 лв. до 80 лв. за мВт.

„Ски картите у нас най-скъпи в Европа", разкрива „Монитор"
Родните ски карти са най-скъпите в Европа, като цената се изчислява не в абсолютна стойност, а в дължина на километрите, които могат да се изминат с едно спускане. Това каза за "Монитор" Димитър Павлов, шеф на голяма туристическа агенция.
В Банско картата за шест дни за 70 км писти е 145 евро, т.е. по 2,07 евро на км. В австрийски курорт за 201 км спускане сумата е 185 евро. Като цяло цените в Австрия варират между 0,94-0,66 евро/км. По 1,25 евро/км се плаща в Италия и по 0,70 цента във Франция. Да не говорим, че двойно и тройно по-дългите писти означават два или три пъти по-малко чакане на опашки по лифтовете. И още една подробност за западните курорти - цените в заведенията край ски станциите не се променят според сезона.
Опитите на представители на бранша да представят австрийските или френските курорти по-евтини от нашите е манипулативно обаче, коментират туроператори, защото се сравняват цени на двузвездни места за настаняване там с пакети на четиризвездни хотели у нас.

„Туризмът отново разчита на сърби и македонци", съобщава „Дневник"
"По-хубава новина отдавна не сме чували." Така председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Донка Соколова посрещна решението на ЕС от 19 декември да отпаднат визите за македонските и сръбските граждани. Туристическият бранш се надява, че с края на тригодишната сага на тежки процедури по издаването на входни документи, довела до срив в посещенията от западните ни съседи, сърбите и македонците ще се завърнат и това ще се усети още през зимния сезон.
Пазари с потенциал
Допреди членството на България в ЕС сръбският и македонският пазар бяха сред най-бързо растящите за българския туризъм. По данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2006 г. над 1 млн. туристи от Сърбия и Македония са посетили курортите в страната. Веднага след въвеждането на входните документи обаче броят им буквално се срива. През 2007 г. малко над 83 хил. македонци са дошли в България с туристическа цел, сърбите са били около 138 хил.
"Тези туристи не са изгубени, те познават и обичат страната ни, но въвеждането на визите усложни изключително пътуванията", каза пред "Дневник" Николай Мончев, който от 10 години води македонски туристи в България. Мнението на председателя на контролния съвет към Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Ирина Найденова е сходно. "Ние имахме много стабилни отношения с колеги от тези страни, но въвеждането на визите доведе до силен отлив на туристи", коментира тя, припомняйки, че през последните три години многократно сдруженията от бранша са настоявали да се подобри работата на консулските служби.
Сега надеждите са, че българският туризъм бързо ще върне позициите си на тези пазари, "има много предпоставки за това", смята Найденова. Според председателя на БАТА Донка Соколова е напълно възможно туристите от Македония и Сърбия да компенсират очертаващия се спад през зимния сезон от Русия, където все още има проблеми с издаването на визи. "Допреди няколко седмици имаше много голям интерес от Македония за коледните празници, но македонското министерство препоръча да не се пътува до България заради свинския грип и резервациите бяха анулирани", съобщи управителят на "Балкантурист" Недялка Сандалска. По нейна информация първите групи с македонски туристи ще почиват в Боровец през януари.

„Държавният транспорт трябва да се управлява като частна фирма", казва в интервю за „Сега" министърът на транспорта Александър Цветков
Господин министър, четете ли редовно какво пише пресата и излъчват електронните медии за корупцията в транспорта и съобщенията и как реагирате на изнесените скандални факти?
- Всичко чета. И винаги давам на инспектората на министерството за проверка информацията, която съдържа данни за нарушения или злоупотреби. Такива проверки сме направили немалко досега, по-голямата част от дружествата са проверени, има извършени одити върху цялостната им дейност или проверки на конкретни сигнали. Смените, които са направени в някои от дружествата, са свързани именно със злоупотребите, които са констатирани. Тези материали вече са предадени на прокуратурата, имаме 6 преписки.
Как ще предотвратите готвените нови протести в железниците?
- Тези дни имах среща със синдикатите в БДЖ. Те са абсолютно наясно с причините за затрудненията с изплащане на заплатите, положението в дружеството е тежко, защото на практика това е една фалирала компания, има огромни задължения към кредитори и доставчици. Затова отпуснахме допълнителни субсидии т.г., правим преструктуриране, затегнахме финансовата дисциплина и направихме събрание на кредиторите с оглед да се отложат плащанията във времето. Гарантирахме до Нова година да се съблюдава график за изплащане на заплатите и затова мисля, че напрежение не трябва да има.
Но няма средства за обезщетения за съкратените железничари, а в системата предстоят масови съкращения.
- Мисля, че ще можем да изплатим и обезщетения, защото за 2010 г. осигурихме субсидия, не по-малка от тазгодишната. Но обезщетенията ще бъдат изплащани постепенно, както вече е уговорено със синдикатите.
А защо железниците не си продадат имотите, вместо да ги дават под наем за жълти стотинки?
- Позволете да не се съглася за жълтите стотинки. Продажбата на имоти в момента не е най-доброто нещо, спрял съм всички такива сделки и продаваме само в краен случай. Сега планираме продажбата на една почивна база близо до Варна, която се оценява на 20 млн. лв., и мисля, че това е добра сума. Надявам се конкурсът да мине успешно и тези средства да отидат за основната дейност и за изплащане на заплатите на хората. Окончателната продажба е под моя личен контрол.
Като антикризисни мерки в БДЖ сега съкращаваме административните звена между 20% и 50%, създаваме маркетингово силно звено с добри експерти, за да може дружеството да е по-конкурентоспособно.
Кой добър маркетингов експерт ще дойде да работи при средни заплати от 500-600 лв.?
- За съжаление въпросът със заплащането стои не само в БДЖ, но и в другите държавни дружества. По-високи възнаграждения на този етап не са възможни, така че в тези условия ни предстои да работим.

„Вярвам, че ще има присъди за бивши министри", казва в интервю за „Монитор" зам.-председателят на 41-вото Народно събрание д-р Лъчезар Иванова
Д-р Иванов, като зам.-председател на парламента как оценявате законодателната дейност на 41-вото Народно събрание?
- Смятам, че законодателната дейност към днешна дата върви добре. Имаме достатъчно внесени законопроекти. От началото на мандата до 1.12.2009 г. са 115, а на етап обсъждане 49. Виждате, че старите политически сили с различни процедурни хватки се опитват да забавят работата. Но както се казва, като един локомотив парламентът работи на добри обороти.
Как тогава си обяснявате нападките от опозицията, най-вече в лицето на БСП, че липсват законопроекти, че не се работи активно?
- Знаете, че всяка опозиция се стреми да намери недостатъци на управляващите. Считам, че тези забележки обаче не са основателни. Сами може да погледнете законодателната програма за последния месец и да се убедите в това. Вярно е, че през първите дни от работата на 41-вото Народно събрание наистина нямаше законопроекти, но това се дължеше на чисто обективни причини. Тук искам да подчертая, че ние държим изключително много законопроектите, които излизат от пленарна зала, да са работещи и когато се обнародват в "Държавен вестник", да могат реално да бъдат прилагани на практика, а не да се приемат закони на килограм. Това е основната разлика между предишното и настоящото Народно събрание - в качеството на продукцията.
Можете ли да направите едно сравнение с 40-ото Народно събрание и да посочите и други разлики.
Първото, за което се сещам, е законопроектът на Татяна Дончева от Коалиция за България за поправката "Ванко 1". Вземете и законопроектите, които бяха приети във връзка с работата на съдебната система. Много от тях са неработещи и сега се налага да ги коригираме, например НПК. Разликите между сегашния парламент и предишния са много. Виждате, че сега има ред и дисциплина. По-новите и млади депутати веднага привикнаха към този ред. Старите парламентаристи, които имат депутати от 4-5 мандата, все още не могат да свикнат с този начин на работа. Сами виждате, че те отново отсъстват от заседания и гласуват с чужди карти. Мога да дам и примери - друг депутат гласуваше с картата на бившия вътрешен министър Михаил Миков, с картата на Димитър Дъбов. А какъв пример дава на партията си Сергей Станишев като председател на парламентарната група, след като не идва на работа. Всеки народен представител трябва да бъде отговорен към хората, които са го избрали да ги представлява в парламента, към работата, която върши, с присъствието си в пленарна зала и в работата на комисиите.
Много от депутатите изтъкват аргумента, че работата на народния представител не е само в пленарна зала.
- За да няма такива спекулации, вижте какво присъствие имат в комисии точно тези хора. Друга разлика - с въвеждането на новия правилник имаме по-голяма оперативност. Виждате, че сега текстовете се четат и се гласуват веднага, а не както в предишното Народно събрание законопроектите да се гласуват след една седмица. Мисля, че това е много важна крачка, защото депутатите са наясно точно какво гласуват. Като друга разлика мога да посоча и желанието проблемите на хората да намират по-бързо решение в законотворчеството. Веднага ще дам пример с проблема с новия грип. Предишният Министерски съвет не си свърши работата при закупуването на ваксини, а това касае цялото българско общество. Въпросът беше поставен на заседание на Министерския съвет и само след ден вече имахме гласуван закон за купуване на ваксини. Тоест вече проблемите на хората диктуват законодателството и бързината му.

„БВП тръгва нагоре през 2010 г., инвестициите ще намалеят с 1.3%", казва в интервю за „Класа" регионалният директор на ING Bank Корпоративно банкиране България Ян Бартоломеус
На 8 декември 2009 г. в София ще се проведе Осма кръгла маса с правителството на България, организирана от Economist Conferences. В рамките на събитието водещи мениджъри от България и региона ще имат възможност да се срещнат с министрите от икономическия екип на правителството и лично с министър-председателя Бойко Борисов. Чрез форума бизнес лидерите ще могат да се запознаят с програмата на кабинета за възстановяване на икономиката и приоритетите в нея. Един от водещите панелисти ще бъде Ян Бартоломеус, регионален директор на ING Bank Корпоративно банкиране България. Той заема този пост от август 2009 г., а работи в компанията от 1997 г. Бартоломеус има магистърска степен по право от Университета в Утрехт, Холандия, както и MBA от Rotterdam School of Management, Erasmus Graduate School of Business.
Какво е мнението ви за състоянието на българската икономика в момента?
- В момента, подобно на много страни в Европа, България е все още в рецесия със свиване на продажбите в промишлеността, ограничено вътрешно търсене и безработица, която нараства с относително умерено темпо. За 2009 г. БВП се очаква да се свие с 5%, инвестициите с 15.6%, а личното потребление с 5.1%. Налице са и позитивни сигнали като: признаци за възстановяване сред основните търговски партньори като Германия, забавяне в темпото на спад на продажбите в промишлеността, подобряване на показателя „бизнес климат в промишлеността" за четвърти пореден месец. Нарастването на реалната и очаквана безработица ще продължава да налага отпечатък върху търсенето поне до края на първото полугодие на 2010 г. и ще потиска растежа и възстановяването на икономиката. За 2010 г. очакваме БВП да отчете слаб ръст от 0.2%, инвестициите да намалеят с 1.3%, а личното потребление да се възстанови слабо с 0.2%. Важно е, че правителството възстанови фискалната дисциплина и значително съкрати дефицита за първите два месеца от управлението си, като балансира бюджета за октомври и си постави за цел бюджетен излишък за ноември. Последното бе необходимо за поддържането на общественото доверие и увереност в стабилността на валутния борд.
Икономическата криза бе и по принцип е негативна по отношение на икономически ръст и заетост, но оказа положително влияние върху външните дисбаланси и предпази икономиката от прегряване. Дефицитът по текущата сметка значително се сви с повече от 60% в сравнение с предходната година, тъй като вносът намаля повече от износа, развитие, наблюдавано и в други страни от Централна и Източна Европа. Инфлацията намаля рязко.
Кризата оказа донякъде дисциплиниращо въздействие и върху компаниите, като ги принуди да се фокусират върху намаляване на разходите, както и да диференцират проекти с висока добавена стойност при приемлив риск. Капиталовите инвестиции са подложени на по-критично разглеждане поради затруднения достъп до кредити.
Какво е мнението ви за бизнес средата в страната?
- За бизнеса и домакинствата валутният борд означава стабилност на местната валута и липса на проинфлационна фискална или монетарна политика. Освен това фактът, че България е част от ЕС, улеснява бизнеса. Но страната все още се асоциира с наличието на висока корупция и организирана престъпност. Правителството вече дава индикации за взимане на мерки в правилната посока за ограничаване на корупцията сред митническите и данъчните власти, както и при обществените поръчки. Бизнесът е загрижен и за ефективността на съдебната система.
Как според вас ще продължават да се развиват банковият и застрахователният сектор през следващите месеци: нови услуги, нови технологии и т.н.?
- По отношение на банковата и застрахователната дейност ING, както и другите финансови институции, наблягат на „завръщането към основните принципи". Разработката на нови финансови инструменти и методи в момента не се цени високо, тъй като те бяха частично обвинени за финансовата криза през есента на 2008 г.
Що се отнася до животозастрахователния сектор, свидетели сме на някои много сериозни промени в тенденциите на пазара: новият бизнес се пренасочи от инвестиционните продукти, каквато е застраховката „Живот", свързана с инвестиционен фонд, към продуктите, които осигуряват защита и компенсират риска от загуба на работа. Също така намаля интересът към застраховките „Живот" като обезпечение по ипотечни и дългосрочни потребителски кредити поради застоя, а през някои месеци - дори лекия спад в предлагането на тези банкови продукти. Промени се наблюдават и в тенденциите на дистрибуцията. Смятам, че ролята на професионалните финансови консултанти ще нараства.
Споменахте ролята на правителството. Какви са впечатленията и критиките към работата му?
- Правителството успешно изрази своето желание и възможности за придържане към разумна фискална политика; подобриха се качеството и честотата на комуникацията с бизнеса, със служители от ЕС, посланици и анализатори; налице е известно подобрение в управлението и контрола на еврофондовете, например размразяването наскоро на 127 млн. евро по програма ФАР. Правителството заяви много амбициозни планове за усвояването на европейски фондове от 1.2 милиарда евро през 2010 г., което е два пъти повече от предвиденото за 2009 г. (до 1 октомври бяха получени само 150 млн. евро от предвидените 0.6 милиарда евро). Капацитетът и ефективността на обществената администрация, отговаряща за еврофондовете, изглежда, се подобряват и одиторските звена стават по-ефективни.
Идеята за привличане на Transparency International при подготовката и провеждането на обществени поръчки за големите инфраструктурни проекти като магистрала „Тракия" се съчетава добре с изявените намерения за прозрачност и лоялна конкуренция в тази сфера.
Критика - на този етап, няколко месеца на власт, не бихме могли да бъдем критични. По-скоро бихме препоръчали да бъде направен кратък анализ и съответен план за действие, посочващи: кои вратички в законите и разпоредбите позволяват корупционни схеми, къде се замъглява взимането на решения и отговорност, защо се провалят одиторските функции. Погледът трябва да се обърне към бъдещето, не към миналото.

„Средната класа ще ни извади от кризата", казва в интервю за „Стандарт" председателят на Съвета на директорите на "Елана финансов холдинг" Камен Колчев
Г-н Колчев, мина ли най-тежкото от кризата?
- Усещанията ми са противоречиви. Наистина има и добри, и лоши новини, както се казва в един стар виц. Сега сме 12 месеца по-близо до края на кризата, отколкото декември миналата година, когато си мислехме, че тя ще трае още 6 месеца. Поне преобладаващите мнения бяха, че тази година тя ще приключи. Да, но не приключи, поне не така, както ни се искаше. Разбира се, има позитивни сигнали, финансовите пазари се раздвижиха, а те винаги са предвестник за съживяване на икономиката. Те влизат по-рано в кризата и излизат по-рано. И разликата е 3-6 месеца, в някои държави 12. Нашите пазари от дъното си през април направиха 100% ръст. След това видяхме корекция от 20% надолу, сега пак ръст. Така че пазарът, дори в България, се раздвижи. Сигнали за съживяване има, и САЩ, и Западна Европа излязоха от рецесията. България е част от Евросъюза, 60% от стокообмена ни е с ЕС и започнаха да влизат поръчки и в тези предприятия, които са доставчици на европейски партньори. Виждаме задържане в цените на кредита и лек спад в лихвите на депозитите, което също е положителен сигнал. Те са много и говорят за пречупване на тренда. Лошата новина е, че се пречупва твърде бавно. Когато вече твърде дълго сме в криза, сме се свили, стиснали сме, колани, с идеята, че ще стискаме няколко месеца и ще премине. Но това е вече една година и ще трябва да е така поне още 6 месеца. За мен най-тежките месеци за българската индустрия тепърва предстоят и те ще са първите няколко на следващата година. Именно защото резервите ни се изчерпаха. Втората причина е, че има огромна фирмена задлъжнялост и за съжаление най-големият длъжник е държавата, което генерира верижно огромни количества неразплатени задължения и ще доведе до фалити. Защото, от една страна, фирмата си очаква парите от спечелени поръчки от държавата, а от друга страна - в тази фирма влизат данъчни, които блокират сметките и си искат приходите. Този омагьосан кръг трябва да се разчупи, иначе ще доведе до верижни фалити на читави компании.
Как ще стане това, държавата сама да се глобява ли?
- Не става дума за глоби. Идеята е да се разплатят държавните задължения по вече извършени и приети безусловно поръчки. Начинът това да се изчисти е държавата да си плати. Тя няма пари в бюджета. Вариантът е да се бръкне във фискалния резерв, което е възможно. Излишъкът е няколко милиарда и един милиард спокойно може да бъде изваден и да се плати. Това, разбира се, ще доведе до бюджетен дефицит. Но за мен е по-добре дефицитът да е тази година, отколкото следващата. Напълно разбирам усилията тази година да се приключи с балансиран бюджет от гледна точка на желанието ни да влезем във валутния механизъм ERM-2 преди приемане на еврото. Но докато септември бях оптимист, сега вече не съм и по-скоро това няма да се случи тази година. Затова по-добре да направим дефицита сега и да имаме балансиран бюджет догодина.
Къде ще се озовем, като свърши кризата?
- Това зависи от нас. Ако успеем да се позиционираме правилно, може да излезем по-силни от кризата. Ако успеем да вкараме външни инвестиции, ще излезем по-силни. А това не е толкова просто, колкото беше през 2005 г. и след това. Но имаме реални шансове и което е най-важно, България ще излезе от кризата различна и това, което си спомняме за 2007 г., никога няма да го видим повече. Тази криза е шанс за нас, защото ще ни принуди да направим реформи, които бяха отлагани с години. Беше много лесно, когато всяка година бюджетът е с няколко милиарда излишък и има пари за всички и данъците се събират добре. Системата, макар и ужасно неефективна, работеше и всички бяха доволни. И на никой не му се искаше да започва болезнени реформи. Кризата ще ни принуди, защото се видя колко по-ефективно може да бъде управлявана държавата и да харчи пари. Това означава реформи в здравеопазването, администрацията. Досега заради тези сфери държавната хазна изглеждаше като гевгир, парите течеха отвсякъде. Той се позапуши и се оказа, че можем и с по-малко пари. А това значи и че няма нужда да се вдигат данъци, дори когато икономиката се възстанови, може да започнат да се свалят, например ДДС. И да се намалят осигуровките. Което ще е добре за всеки един от нас. Излизайки от кризата, България ще приключи прехода и ще стане една по-нормална държава. Но за да стане това, България ще има нужда от един нов обществен договор. Звучи помпозно, но отношенията бизнес-администрация или администрация-данъкоплатец не са правилно поставени. Чиновниците 20 г. не са осъзнали, че живеят от данъците, които аз и вие плащаме. Администрацията не ни разпознава като работодател и не се държи с нас като с работодател. Това е въпрос на промяна на манталитета и за това трябва много воля и решителност. Имаме шанса то да се случи. От това как ще сложим обществените отношения в държавата зависи дали ще излезем от кризата като страна, която стои на опашката и я дърпат от състрадание напред, или държава, която малко по малко ще намери своето място в общата европейска картинка.
Искахме да станем Швейцария на Балканите. Сега се говори да строим зелена икономика. Какво трябва да бъдем?
- Между Швейцария и "зелен рай" има голяма прилика. България има шансовете да стане зелена държава, ние сме рядко населени като територия. Колкото да си говорим за изсечени гори, което е безобразие и е факт, все пак българските гори са много по-запазени от германските. България има природа, която не е пострадала твърде тежко от индустрията, защото каквото имахме като индустрия се съсипа, с изключение на малко региони. България е и най-ниско енергийно ефективната държава в Европа. Като си подобрим енергоемкостта, икономиката ще стане по-конкурентна. Можем да продаваме това, което имаме - добра природа и потенциал за развитие на индустрия на базата на тази природа, и това не означава само туризъм. Енергетиката ни е силен отрасъл, вярно, посъсипан от лобита. Но България може да бъде енергиен лидер в региона, не само на зелена енергия. И не виждам защо не го правим.
„Ако оставят БАН да се реформира сама, това няма да се случи лесно", казва в интервю за „Дневник" проф. д-р Тони Спасов от Софийския университет "Св. Климент Охридски"
В понеделник учените от Българската академия на науката (БАН) се оплакаха от недостатъчно финансиране, като се позоваха и на европейската оценка за нивото на академията. Според тях БАН функционира в режим на оцеляване. Как трябва да се дават пари за БАН?
- Не мисля, че средствата за БАН трябва да бъдат давани по начина, по който се прави сега. Академията в никакъв случай не може да се разглежда като независима институция - тя е държавно научно звено и трябва да отговаря на нуждите на икономиката. Там, където даден колектив показва много високи успехи и това показва и външната оценка, очевидно трябва да се мисли за адекватно финансиране. За да може да продължава този колектив да генерира научен продукт - научни публикации, патенти, авторски свидетелства и открития. Ако един институт е оценен много високо, в него трябва да бъдат влагани пари. Очевидно е, че държавата трябва да подходи икономически - дори да е чисто фундаментално изследването, ако намира място на международно ниво, то трябва да бъде подкрепено финансово.
Дайте примери за по-слаби и по-силни институти...
- Навсякъде са необходими реформи, но има звена с работещи групи, които се представят добре на международния терен - като Института по обща и неорганична химия. Повечето учени оттам често са канени като лектори в чужбина. Добри примери има и в института по физико-химия, но там съставът много застарява, защото няма нови млади попълнения. Също Институтът по органична химия, по електрохимия и енергийни източници. Има много силни групи учени навсякъде, те са интелектуалният елит на страната и определят ниво, към което се стремят много хора в България. Но трябва да бъдат подкрепяни.
Как трябва да се случи реформата в академията - отвън или инициативата да дойде от самите институти, в които има проблеми?
- Ако оставят БАН да се реформира сама, това няма да се случи. Но и вредните оценки не помагат, когато заедно с тях не се предлагат решения. Системата трябва да познава силните си страни и да им позволява да вирят. Ако човек с твърда ръка реши да направи реформа, вероятно ще успее. Но това трябва да стане, като се чуят мненията на тези, които говорят по същество и съдържателно. На хората, които са вътре.
Науката трябва да се случва в тясно сътрудничество между университетите и останалите научни звена. Химическият факултет работи в много тясно сътрудничество с институтите на Българската академия на науките (БАН), откакто те са създадени. Преди имаше единни центрове, в които се използваха съвместно лаборатории и техника. С изчезването им темпото на сътрудничество се забави. Опитахме се да задвижим отново тази връзка и инициирахме проект за създаване на национален център за съвременни материали. В него основната идея е интеграция на научния потенциал - работещи в близки области научни групи да се опитат с обединени усилия, ползвайки обща база, да опитат да направят нов проект.
Науката трябва да дава решения и когато се комбинират няколко изследователски метода, може да се роди качествено ново решение на екологичен, икономически или друг проблем.
Какво мислите за законопроекта за развитие на академичния състав, според който научните степени и звания ще се дават от университетите и БАН?
- Като идея не е лошо, съществува в много страни, но в България е определено неприложимо. Аз съм член на научен съвет и знам какви критерии прилагаме и как се присъждат научните степени и звания. Какво ще спечелим, като направим от всички главни асистенти професори? Така нищо не се постига. Трябва да има общонационални критерии, които да определят кой става за професор и коя институция е годна да дава такова звание. Това не може да става от всички и за всички. Не сме готови за такава система.
Ако са акредитирани само истинските висши училища - тези, които имат собствени кадри и могат да произвеждат специалисти - към тях можехме да приложим този принцип. Защото щяхме да знаем, че тези университети произвеждат качество. В момента ще получим едно възпроизвеждане на съществуващото, което е възможно най- некачественият вариант.
На какъв принцип трябва да се финансира науката? Какво мислите за фонда за научни изследвания?
- Фондът беше създаден, като че ли правилно, за да се разпределят средства от бюджета на проектен принцип между добрите колективи. Това като че ли се случва до голяма степен, но основният проблем е, че рецензирането на проектите трябва да се подобри. Обявява се, че това се прави от външни рецензенти, които обаче в повечето случаи не са специалисти в областта. Рецензирането трябва да е по-обективно. Много хора казват и че прозрачността на процедурата трябва да се повиши.
Фондът изпълнява своята функция, но донякъде. Иначе проектният принцип за финансиране на наука е един добър вариант.

1 коментар:

оферта Гърция 2014 каза...

Благодаря ви за таз статия и различните истории които споделяте с нас.За мен е малко странно че има осъдени,понеже съм свикнала да гледаме само дела , които с времето така се проточват че вече забравяме за тях, минават години а виновниците си се разхождат по улиците съвсем спокойно и небезпокоявани.Адвокат Марковски е доста добър, макар че в последно време доста ми се снижи мнението за него знаейки какви дела води и с какви се захваща, знам, че ромите най редовно него го търсят, понеже знаят че ще бъдат измъкнати, макар че щом закона е оставим вратички явно е с тази цел.Надявам се да ни пишете пак с още така изчерпателни информация и примери.Дано съдебната ни система се вразуми.