четвъртък, 10 декември 2009 г.

ЦЕРН - ЕДИН ВЕЛИКОЛЕПЕН ЕКИП, ИЗСТРЕЛВАЩ ЧОВЕЧЕСТВОТО КЪМ ВИСИНИТЕ НА НАУКАТА!

Снимката е публикувана във вестниците по целия свят, на която операторите с очи залепени за екраните имат удоволствието да видят първите лъчи циркулиращи в LHC

От началото на декември в LCH се извършват множество задачи по разпространението на две греди в противоположни посоки и сблъскването им в сърцето на четири гигантски детектора, в резултат на което се повишава тяхната енергия. На 06.12.2009 (неделя) LCH постига първия 900GeV сблъсък в условия на стабилна греда .



Хиляди хора са допринесли, “за да се намираме там, където сме днес: това са операторите на малки ускорители, екипите от участващите в ремонта на щетите, причинени от инцидента през миналата година, и които участваха в изграждането и пускането в експлоатация на новата система за защита угаси, хората отговарящи за физиката на ниските температури и най-накрая операторите, на които машината бе връчена само преди две седмици и половина. Днес всички усилия за проектиране и изграждане на един от световните най-сложни научни инструменти започва да дава резултати.”

От бюлетина на ЦЕРН

Няма коментари: