сряда, 2 декември 2009 г.

• ТЕКАТ МЕРОПРИЯТИЯ ПО ЧЕСТВАНЕ НА “Международната година на астрономията 2009” В ЦЯЛ СВЯТ (само българите сме попаднали ОТНОВО в “гъста Лондонска мъгла” ЗА ТЕЗИ събития – просто почти никаква осведоменост на обществеността ни).
• КЪДЕ СА ЛОКАЛИЗИРАНИ ПО СВЕТА АСТРОНОМИЧЕСКИТЕ ПРОЯВИ – кратка информация (поне за сведение на читателите, що се случва из света, към който и ние принадлежим).
• ПРОТОННИЯТ УСКОРИТЕЛ “Proton Synchrotron “ ВЕЧЕ Е НАЧЕНАЛ 51-та година ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ!
• 3-4 ДЕКЕМВРИ 2009 ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ СИМПОЗИУМ В ЦЕРН ПО “значими събития, които са маркирани с голямо електропотребление, ще се говори за постиженията във физиката през последните 50 години”.
• БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ СА УЧАСТВАЛИ И УЧАСТВАТ В РАЗРАБОТКИТЕ И РАБОТАТА НА ОГРОМНИЯ СИНХРОНЕН КОЛАЙДЕР И ДНЕС – ТОВА Е ПРЕСТИЖ И ЧЕСТ И ЗА СТРАНАТА НИ !
• EIROforum науката преминава в училищата - “Вдъхновява учители, които да мотивират студентите”: формулата е добре позната в ЦЕРН. Повече от 20 училища годишно за наука се организират от ЦЕРН за учителите - някои от тях са специално за тези от Европа, а други са организирани за други национални групи от света..

Международна година на астрономията 2009
През декември 2007 г., 62-та Генералната асамблея на ООН обявява 2009 г. като година на Международната година на астрономията (IYA).
Честванията на IYA е световен празник на астрономията и нейния принос за обществото и културата. Той отбелязва 400-тин години от първото използване на астрономическия телескоп от Галилео Галилей. Целта на годишнината е да се стимулира световно значение на тази наука, особено сред младите хора, по астрономия и въобще в науката, по основната тема "Вселената е Ваша – открийте я". IYA2009 е поредица от събития и дейности, насърчаващи и вдъхновяващи за ползване и осмисляне на различни аспекти от астрономията, които да въплъщават и да се оформят като безценен споделен ресурс за всички народи.

През тази годината (за съжеление българският читател по незнайни причини е лишен от такава информираност. Като правя преглед за информацията в тази насока, из публичните ни медии за изминалите месеци на 2009, и съобразя, че днес сме вече 2 декември!???, установявам колко много е загубило обществото ни, и в какво невежесто е принудено да преживява и днес през 21 век, поради нечия немарливост и безхаберие, а ... – все пак поне информативно ще ви осведомя, доколкото ми е възможно по темата! Ще дам линкове за по-нататъшната ви лична заинтересованост и независимост от “медийната” ни информираност. Б.м.) голям брой глобални, регионални, национални и местни събития се провеждат в помощ (по осведомяването! б.м.) на гражданите по света, за преоткриването и намирането им така да се каже “на своето място в нея” чрез наблюдения през деня и през нощта на небето ни, и по този начин да участват чрез личното си усещане в - “за чудото Вселената и откритията в нея”.

Тъй като плановете за Международна година на астрономията 2009 (IYA2009) са започнали през 2003 г., то и ЕСО е имал и заема основната роля в проекта. ЕСО е домакин на IYA 2009 секретариата на Международния астрономически съюз, и който координира честванията в световен мащаб през тази година. ЕСО е един от организационните модератори на IYA2009 чрез специалисти, и също така чрез активно участие в резолюцията, представена на Организацията на обединените нации (ООН) от Италия, което е довело и до обявяването на Резолюция на Генералната асамблея на Международната година на астрономията. В допълнение към широкия спектър от планирани дейности, както на местно и международно ниво, ЕСО е и водещ на три от единадесетте глобални проекта.

Официалното откриване на годината (2009) се е състояло с церемония в Главната квартира на ЮНЕСКО в Париж на 14-15 януари тази година.

ОТ ПУБЛИКАЦИИ ЗА : ЕСО и Международната година на астрономията 2009

"Международната година по астрономията 2009 г., е важна стъпка към задълбочаване интереса на световното общество по отношение на астрономията, която може би е най-старата от всички науки." / Думи за ЕОС от генералния директор Tim de Zeeuw, по повод обявяване на 2009 г. за Международна година на астрономията пред Организацията на обединените нации .

...”ЕСО е водещ на три от единадесетте глобални проекта”.
За повече информация за участието на ЕСО в Международната година на астрономията 2009, свържете се с information@eso.org.
За повече информация за Международна година на астрономията 2009 г. в общ план моля, посетете: http://www.astronomy2009.org
В ЕОС IYA2009 Прессъобщенията са на адрес: http://www.eso.org/public/outreach/press-rel/pr-2007/pr-54-07.html

В IYA2009 секретариат
ЕСО е домакин на Секретариата за IYA2009 чрез централата си в Гархинг, близо до Мюнхен, Германия. Секретариатът е централния хъб за изпълнение мероприятията на Международния астрономически съюз на IYA2009, и е създаден, за да се координира дейностите по време на планирането, изпълнението и оценката на годината. Секретариатът непрекъснато осъществява връзката с националните центрове, работни групи, партньори и организационните Associates, медиите и широката общественост, за да се гарантира развитието на IYA2009 на всички нива.

Научете повече за IYA2009 секретариат на http://www.astronomy2009.org/organisation/structure/secretariat/
Контакти
IYA2009 координатор на Педро Russo (prusso@eso.org)
IYA2009 координация Мариана Barrosa асистент (mbarrosa@eso.org)
IYA2009 Глобален копка Проекти в ЕОС

ЕОС участва в много от IYA2009 Глобални основни проекти, и ще играе водеща роля в четири от тях:
1. Галилееви нощувки: www.galileannights.org
Галилеевите нощувки ще насърчават хората по целия свят да участват в stargazing (звездни наблюдения) събитията от 22-24 октомври 2009 г., за да опитат и натрупат в себе си същите усещания и чувства на страх, които и "Галилео" е изпитавал на времето си.
Водещ: Екатерина Молони, cmoloney@eso.org

2. 100 часа на астрономията: http://www.100hoursofastronomy.org/
В рамките на 100 часа за астрономията, ЕСО координира 24-часов уебкаст чрез ползване на изследователски обсерватории, следвайки нощ и ден, по целия свят, както и посещения на големи обсерватории за разглеждане на изследванията на небето над Земята.

Ето част от нещата, на които ще се обръща внимание през време на този 24-часов уебкаст: Да се разбере какво астрономите правят точно сега. Кой са те и какво спазват в работата си? Какви са резултатите от техните иследвания? Какво се надяват да открият? Как да остана буден през нощта? ...

ЕОС участва с няколко информационни събития в Гархинг, Мюнхен, Сантяго, Антофагаста и Сан Педро де Атакама: (за съжеление тези мероприятия са се случили през април 2009, но има вероятност да има написано нещо по темата във вид на коментари! /б.м.) на:
а) Гархинг и Мюнхен -http://www.100hoursofastronomy.org/component/content/article/34/75
б) Скай забележките в Odeonsplatz, Мюнхен, с върхови постижения Клъстер Вселената: http://www.universe-cluster.de/events/event/cal/event/20090403/list1/tx_cal_phpicalendar//100_Stunden_Astronomie_auf_dem_Odeonsplatz_in_Muencehn /? tx_cal_controller [преглед] = 1 & cHash = e4df1d40d4
в) Скай наблюдения на телескопа Agape (зала), ЕСО Седалище:
http://www.100hoursofastronomy.org/component/eventlist/details/1095-public-observations-at-eso?cid=1% 3Atelescope гледане

В тази връзка са открити изложби, извършвани са били обществени разговори, имало е видеопрожекции, знакови наблюдения на небето и т.н. ( но ние за нищо не сме информирани, както винаги???/ б.м.)

Още някои полезни връзки:
1. Около света за 80 Телескоп: http://www.100hoursofastronomy.org/component/content/article/34/75
2. 100HA Ustream страница излъчването: http://www.ustream.tv/channel/100-hours-of-astronomy
3. 100 часа на астрономията: http://www.100hoursofastronomy.org/
4. ЕОС IYA2009 уебсайт: http://www.eso.org/public/events/iya2009/
5. ЕОС Чили 100HA дейности: http://eso.cl/noticia_2009mar31.php
6. IYA2009 уебсайт: http://www.astronomy2009.org/
Съпредседатели: Дъглас Пиърс-Цена (dpiercep@eso.org) и Майк Симънс (msimm@ucla.edu)

3. Космически дневник: http://www.cosmicdiary.org
С цел да се сложи човешко лице на астрономията, професионални учени ще бъдат блогвани в текст и снимки он-лайн: живота им, семействата им, приятели, хобита и интереси, както и тяхната работа, най-новите им научни открития, както и предизвикателствата, с които се занимават от научен аспект, и които са им ежедневие, всичко това в специализирания форум. В момента са включени повече от 50 жени и мъже учени, астрономи от целия свят, представители от над 30 различни страни. Много от тях ще блогват на техния собствен език.
Председател: Мариана Barrosa (mbarrosa@eso.org)

4. Порталът на Вселената: http://www.portaltotheuniverse.org
Порталът на Вселената (PTTU) има за цел да предостави цялостен, единен портал за онлайн съдържание по астрономия, и да служи като индекс, агрегатор и сайт за социални контакти за доставчиците на съдържание астрономия, laypeople, преса, педагози, ръководители и научни работници .
ЕОС заедно с ЕКА / Хъбъл осигурява необходимата инфраструктура за функционирането и координация на PTTU.
Водещ: Линдберг Ларс Кристенсен (lars@eso.org)


ЕОС IYA2009 проекти и дейности,
По-долу е част от списъка на проекти и дейности, в които участва ЕСО. Издаден е и наръчник от Дъглас Пиърс в тази връзка (dpiercep@eso.org)

Международни проекти
ЕОС's GigaGalaxy Zoom

В рамките на IYA2009, ЕСО стартира с нов проект - наречен GIGAGALAXY ZOOM. Той разкрива три невероятни, ултра-снимки с висока резолюция на нощното небе, така че онлайн звездобройците да могат да ги увеличат и изследват с невероятно ниво на детайлност по небето.... Проектът може да видите тук: www.gigagalaxyzoom.org. За контакти: information@eso.org

"В търсене на нашите Космическите референти" - Планетариум Покажи
Новото шоу планетариум за Алма, Атакама - Големият Милиметър / Array submillimeter, революционна radiotelescope в момента (а вероятно е изградена установката вече там, предвид изминалата 2009 година!/ б.м.) е в процес на изграждане в чилийската пустиня Атакама. Шоуто се провежда от ЕСО и Асоциацията на френски език планетариуми (Асоциация на планетариуми за Langue Française, APLF), в сътрудничество с Планетариума на Аугсбург в Германия. Прочетете повече за това на този линк. http://www.eso.org/public/outreach/products/planetarium_shows/alma_iya.html&rurl=translate.google.bg&twu=1&usg=ALkJrhjzIynSX0YHuR3YVWCxc5Rst1USPA

За контакти: Анри учен (hboffin@eso.org)

ЕОС астрономите в космическият Дневник (www.cosmicdiary.org)
ЕСО бе една от първите институции настояваща, да се присъедини към IYA2009 един от основните раздели - “Космическия дневник “и вече 16 изследователи активно участват в блога ЕОС на Космическия дневник.
ЕОС @ Космическите Дневник контакт: Анри учен (hboffin@eso.org)

Очи на небето (www.eyesontheskies.org)
Филмът и книгата за “очите на небето”са изготвени в сътрудничество с IAU, ЕСО, ЕКА за отбелязване на 400-на годишнина от телескопа и на Международната година на астрономията.
За контакти: Линдберг Ларс Кристенсен (lars@eso.org)

Дейностите в Чили
ЕОС работи със световна класа обсерватории на три места в Чили, и е научен център в столицата Сантяго. Общественият информационен отдел в Чили има широк спектър от дейности за IYA2009, включително:
- Разпределение на специален planisphere е с идеята да се да канят студентите и широката общественост за разходка из южното небе през цялата година.
- Серията от "Наука - Кафенета" в Сантяго е за местните общности, които посещавайки заведнията да са в по-голяма близост до обсерватории в северната част на Чили.
- Създаване на национална мрежа за по- големите “ученици & училища”, където ще бъдат запознавани с темата “равносметка от класическите научни експерименти”, като например определянето на размера на Земята ....
- Откриване на постоянна изложба в астрономически Huanchaca - нов музей на пустинята, в Антофагаста, в близост до Paranal.

Open House в Paranal, La Silla и APEX / Алма.
Партньор в проекта Galileomobile (IYA2009 специален проект).
Подкрепа на първия окръжен конгрес "астрономия в училищата" в района на Чили
Изложения: TWAN (Светът през нощта- април), "ЕОС наследство" (от септември-октомври) и GigaGalaxy
За контакти: Гонсало Argandona (gargando@eso.org)

Дейностите в Гархинг и Мюнхен, Германия
ЕОС централата в Гархинг, близо до Мюнхен, Германия.
- 2009 ЕОС на отворените врати
ЕОС участва в събитието на отворените врати на 24 октомври 2009 година. Посещение на ЕСО седалище в Мюнхен, Германия, и на една обиколка около това изследване съоръжение в предните редици на науката. Уеб сайтът е тук: http://www.forschung-garching.de/. За контакти: information@eso.org
- Изпълнител-в-Residence
Като необичаен поглед към астрономията, художникът Тим Рот Ото работи една седмица в ЕОС през месец септември, и извърши изследване за мостовете между астрономията и изкуството, и разработи проект – за отражение на концепцията на мета-комуникация. За контакти: Педро Русо, prusso@eso.org

ЕОС на изложби
Работата на ЕСО ще бъде показана в няколко внимателно подбрани по време изложби в IYA2009. Вижте списъка на:
http://www.eso.org/public/events/exhibitions/index.html
За контакти: Ед Янсен (ejanssen@eso.org)


ЕТО, ЧЕ ИДВА РЕД И НА ТЕМАТА ... ЗА ЦЕРН!

Proton Synchrotron–ния колайдер ще е силен петдесет години !
Това беше вечерта на 24 ноември 1959 г. Eдин недоверчив Hildred Bluet, от четата на CERN от лаборатория -Brookhaven, възкликна: "Да! Ние сме през прехода! ". Първият лъч от десет милиарда протони не само премина през бариерата от 5,2 GeV, но няма по целия път до 24 GeV, по-голяма произведена енергия, реализирана от машина по онова време.
Оперативен екрана от ОУ, за постигнатото на 50-тата годишнина от работа на колайдера. Трите бели върха изобразяват различни фази (цикли) на операцията ОУ's. В първия и третия цикъл на производство на ПС е много ниска интензивността на светлини за пускането на LHC. Във втория цикъл, се наблюдава “разливането” на протони, които ще се изпозват впоследствие в източната зона...
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&tl=bg&u=http%3A%2F%2Fcdsweb.cern.ch%2Fjournal%2FCERNBulletin%2F2009%2F49%2FNews%2520Articles%2F1224647%3Fln%3Den

Преди петдесет години на ОУ, в първия силно фокусиращ Proton Synchrotron протони, се използва променлива наклон технология, като за първи път е започнала и циркулация на “протон греди”, излъчващи безпрецедентно ниво на енергия.

С течение на годините, сред комплекс от линейни и кръгови ускорители, съхранението на пръстените нараства около PS. В средата на 1990-те комплексът е в апогея си, с осем ускорители: Linac 2 и Linac 3 за протони и тежки йони, с Antiproton колектор и Antiproton Акумулатор (AC и АА); следват: нискоенергийния Antiproton Ring (LEAR); Линейната Дюза за LEP (Lil); електрон и Позитрон Акумулатор (СИП); и ОУ ваксина (ПСБ). Последният (ОУ) определено направи възможно да се увеличи интензивността на PS към сегашния си запис от 3,15 × 10 13 протони на импулс, т.е. повече от три хиляди пъти по толкова, колкото при стартирането (1959).

По време на дългата си кариера, Proton Synchrotron, независимо от неговото име, също се използва за ускоряване на широк кръг от други частици, включително и на светлината йони (deuterons, алфа-частици, кислород и сяра) и тежки йони (индий и олово ), в допълнение към antiprotons за ISR и СЕП, както и лептони за LEP.
От 1983 г. до 1996 г., ОУ работи като antiproton decelerator за Leir, като от тогава е преобразуван в съдържанието си за работа с тежки йони в Leir пръстен.

Днес, PS продължава да играе ключова роля в разпределението на протонните греди на СЕП и Изток- пространството и в производството на antiprotons за "АД и неутрони за nTOF. Това също е съществена част от веригата на LHC инжектора за протони и тежки йони. Сред другите задължения на ОУ, той е отговорен и за правилното оформяне и отстояние на връзки, които отиват на LHC в края на инжекторната верига.

През последните петдесет години ОУ не е само условие за изучаване на частици, за общността на физиката, но също и възможност за извършване на множество нововъведения в ускорителните технологии, включително и за усъвършенствне на техники (осъществяване на “един завой екстракция чрез нарочен магнит”, бавна екстракция чрез sextupole резонанс възбуждане, постоянен трансфер за превръщане в пет, или по-скоро на много завои в схемата за добив - въведено през 2009 г.), томографска реконструкция на надлъжната фаза “пространство”, използването на плаваща тел за измерване Emittance и безброй неща на упражняването на RF. Значението на пулса му до “модулация на пулса” също вече трябва да се подчертае и наблюдава като знакова закономерност - тази техника се използва от края на 1960 и тя предлага на широк спектър от различни потребители да наблюдават разнообразни видоизменения при сблъсъци с поредица от “протон греди”, чиито енергийни източници и интензитет може да варират от един цикъл за следващия...

Въпреки, че работи дълго и се отличава от кариерата си някога , ОУ е много далече от факта, да се готови за пенсионирането му.
Тези първи следи на осцилоскопа (от горе до долу: сила на светлината, крайно напрежение на основните магнити, и сигнал времето за маркировката в края на ускорението) показват как един протон греда бе ускорен до 24 GeV, правейки ОУ най-мощният ускорител на частици в света по това време. (Фото CERN Courier, не. 11 vol.9, ноември 1969)

През 2013 г. машината ще бъде оборудвана с нов “предварително протонен инжектор”, наречен Linac 4, а до 2020 се очаква, че в ОУ ще се даде път и на нейния наследник, наречен PS2. Продължава да се очаква още много от работата на “Proton Synchrotron”-на в CERN, разчита се също на съзвучното му участие с други области от науката, и му се предвиждат най-малко още десет години трудов стаж.

Неговият дълъг живот (на днешния андронен ускорител), е знак на почит към грижите, с които първоначално дизайнерите са построили тази машина, която е издържала проверката на времето, както и отплата за положените “медицински грижи” по усъвършенстване на установката и компонентите й.

Честит рожден ден, PS, както и много щастие да връщаш за хората!

от Джанго Manglunki

Допълнителна информация: Октомври издаване на CERN Courier със статии за годишнината PS.


НА симпозиума ще се отбележат много значими събития, които са маркирани с голямо електропотребление, ще се говори за постиженията във физиката през последните 50 години - ЦЕРН на 3-4 декември 2009

EIROforum наука преминава в училищата

Първият EIROforum учител за "еволюцията на Вселената" - 16 - 20 ноември 2009 CERN, Женева, Швейцария

Първото училище EIROforum се проведе по-миналата седмица в ЦЕРН. 35 учители от 15 страни усетятиха аромата на науката, чрез пряко участие до организираните и поднесени им мероприятия в четирите от седемте организации, участващи в EIROforum. Това бе шанс за тях, да се чувстват на най-европейско ниво, чрез участие в научни изследвания.



Снимка на 35-те учители, участвали в thefirst училище EIROforum организиран в ЦЕРН.



“Вдъхновяващи учители, които да мотивират студентите”: формулата е добре позната в ЦЕРН. Повече от 20 училища годишно за науката ще се организират от ЦЕРН за учители - някои от тях ще са специално за тези от Европа, а други ще се организират за други национални групи от света.

Успешният опит на CERN послужи като модел за останалите шест международни организации, които са членове на EIROforum (EIROforum обединява седем научни междуправителствени организации: CERN, EFDA, EMBL, ESA, ESO, ESRF, организация за болни хора. Неговата мисия е, чрез комбиниране на необходимите ресурси, съоръжения и опита на организациите си членки, за подкрепа на европейската наука в достигне своя пълен потенциал. EIROforum също опростява и улеснява взаимодействието с Европейската комисия и други органи на Европейския съюз, националните правителства, промишлеността, науката преподаватели, студенти и журналисти). "Заглавието на това първо общо училище е ... еволюцията на Вселената ", обяснява Rolf Landua, ръководител на CERN групата по образованието, който е и организатор на училището. "Програмата включва лекции на учените от CERN, ESA, ESO и EFDA, и да се направи така, щото изследванията в тези четири организации по темата, да се фокусират върху намирането на всеобщи международни отговори (от средите на преподаватели) на този общ въпрос".

Това е само първото от многото училища за учители, което се организира, съгласно плана на EIROforum . "Нашата цел е да осигуряваме работата на едно такова общо училище всяка година", казва Landua. "Следващото ще се проведе в ESRF в Гренобъл, и ще се фокусира върху “живота - науката”. В частност, то ще включва учени от ESRF, организация за болни хора и EMBL, или лектори ще са организациите, които не са пряко включени в програмата на тези първи училища. "

Ключовият момент при настоящите курсове, бе да се покаже на учителите, това което знаем за началото и развитието на Вселената, но също така - и това може би бе още по-важното - как това знание е получено. Лекциите на учените от различни области на физиката, демонстрираха как научни дисциплини работят заедно, за да се разгадае тайната на Природата. "Лекциите бяха много интересни и те ще бъдат много ценни в преподаването ми", казва Йенс Нилсен от Норвегия. А Свежина Димитрова от България и Дейна Янчинова от Словакия добавиха: "Ние трябва редовно да актуализираме познанията си. Такива курсове са много полезни за нас и ние ще бъдем в състояние да внесем ентусиазъм сред студентите си по темите ".

Моделът на EIROforum (за училищата) е ясно, че работи в синхрон с днешното време. Надеждата на организаторите е, че сега "щастливите учителите, ще могат да направят - щастливи студенти си" е осъществима и така трябва да бъде занапред, често повтаря Landua.

от CERN Bulletin

ОТ EIROforum / СЪБИТИЯ В ЦЕРН

Европейски и международни отношения
Всяка една от партньорските организации на EIROforum са ангажирани в широк спектър за сътрудничеството, както в рамките на Европа, така и с институти и страни извън Европа.
От името на партньорството, EIROforum осъществява тесни връзки с Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз (ЕС). Подкрепено от декларация за намерения, подписан от генералните директори на партньорските организации и европейският комисар за научни изследвания през октомври 2003 г., сътрудничеството е с практически характер, като ще се съсредоточава върху обмена на информация и съвместни действия в области като мобилност и човешки ресурси, обществената осведоменост на науката и трансфера на технологии.
Докато EIROforum организацията окаже пълна подкрепа за изграждането на Европейското изследователско пространство (ERA), партньорите ни също признават необходимостта от ЕНП, която е отворена към света. Всъщност, партньорите установяват тесни връзки помежду си и провеждат дейности с множество партньори по целия свят.

Изследвания сътрудничества
Всяка от организациите EIROforum носи на света научни изследвания в своята област. В допълнение, EIROforum организациите си сътрудничат по изследователски проекти в интердисциплинарни области.
На следващите страници ще намерите много примери за изключителни научни изследвания и проекти за сътрудничество на седемте организации EIROforum.
http://cdsweb.cern.ch/journal/CERNBulletin/2009/49/News%20Articles/1224647?ln=en

Технологичен трансфер / конференция проведена на 18 - 19 ноември 2009 г.,
EMBL Хайделберг, Германия
Технологичен трансфер и на Европейското изследователско пространство: минало, настояще и бъдеще вноски от EIROforum организации

Информация и регистрация
Седемте междуправителствени организации участващи в EIROforum имат богат опит в областта на фундаменталните научни изследвания, както и в управлението на големи международни инфраструктури, съоръжения и изследователски програми.
През ноември 2009 г., с подкрепата на Европейската Комисия (FP7-ERARESORG-2007-RTD), EIROforum е организирал двудневна конференция за представяне и обсъждане на подходите за трансфер на технологии, както и да се покаже по какъв начин тези дейности допринасят за развитието на европейската изследователско пространство. Интелектуална собственост, трансфера на технологии и знанията са неразделна част от R & D дейности и мисии на организациите EIROforum.

Програмата на конференцията е била пригодена да осигури платформа за делегатите, да търсят нови подходи за управление в едни успешни и по-ефективни маркетингови проучвания и трансфер на технологии, чрез обмен на добри практики, идеи и споделяне на опит. На срещата е бил организиран и реализиран: отворен дискусионен форум, който е демонстрирал нови възможности за успешен превод (внедряване) на научните изследвания за икономически жизнеспособни ползи, които да подпомогнат икономиката на Европа, и как нейните граждани да се възползват от научните постижения.
На тази срещата се е осъществила уникалната възможност, да бъдат събрани на едно място представители на европейските напреднали в науката и технологична инфраструктура, европейски политици, представители на европейската индустрия, представители на националните правителства на Европейския съюз, представители на Европейската инвестиционна банка, Европейската патентна служба, представители на институциите на Европейската общност и други изследователски общности.
EIROforum е убеден, че на тази конференция, предвид участието на основните заинтересовани страни в Европа са разгледани проблемите, които са от съществено значение за развитието на Европейското изследователско пространство, така както е посочено в Зелената книга през 2007 – и в неотдавнашното съобщение на Комисията, относно управлението на правата върху интелектуалните дейности и собственост по трансфер на знания (април 2008).
За повече информация, моля tteiro@eiroforum.org контакт.

Първо EIROforum училище за учители "еволюцията на Вселената" /16 - 20 ноември 2009 CERN, Женева, Швейцария (събитието очевидно е отминало, но все пак за информация)

Предварителна програма
В EIROforum са били поканени Европейски учители по физика от различни държави (вкл. и от нашата, и там е имало тяхно участие), да изслушат едноседмичен курс за "еволюцията на Вселената". Той е бил проведен на английски език.
Курсът воден от водещи учени е дал широк преглед за произхода и развитието на нашата Вселена, като се започне от Големия взрив и се е обхванало образуването на звезди и галактики. Лекциите са обяснили и как това знание е получено. В допълнение, са се извършили обиколки из експерименталните съоръжения в ЦЕРН в Женева и обсерваторията, показани са практическите дейности в тях, и е отговорено на зададени от учителите въпроси на специални сесии.

Няма коментари: