събота, 12 декември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ - 12 декември 2009

Денят 12 декември: Роди се Едвард Мунк, за да се роди страданието
Едвард Мунк (Edvard Munch) е норвежки художник-експресионист. Неговата силна и емоционално наситена трактовка на страданието силно повлиява на развитието на немския експресионизъм от ранния 20 век.
"Викът" (1893; първоначално озаглавена "Отчаяние"), най-известната картина на Мунк, се смята за икона на екзистенциалното страдание. Както при много негови творби, той рисува няколко нейни версии.
"Викът" е една от картините от серия, наречена "Фризът на живота" (Lebensfries), в която Мунк изследва темите за живота, любовта, страха, смъртта и меланхолията. Тя е открадната от музея на Мунк (Munch-museum) в Осло, Норвегия, на 22 август 2004 г. Според непотвърдени слухове картината е унищожена от крадците. На въпроса за тази картина "Защо крещи?", Мунк веднъж шеговито отговорил "Изгубила си е чантичката".
Темите от "Фризът на живота" постоянно се връщат в творчеството на Мунк в картини като "Болното дете" (1886, портрет на болната му сестра Софи), "Вампир" (1893–94), "Пепел" (1894), и "Мостът". Последната показва слаби фигури с безлични или скрити лица, над които се издигат заплашителните форми на дебели дървета и надвесени къщи. Мунк изобразява жените или като крехки, невинни страдалки, или като смъртнобледи, пиещи живота вампири. Много изследователи смятат, че това отразява неговите сескуални страхове.

Списък със значими произведения:
* 1892 - Вечер на портите на Карл Йохан
* 1893 - Викът
* 1894 - Пепел
* 1894-1895 - Мадона
* 1895 - Пубертет
* 1895 - Автопортрет със запалена цигара
* 1895 - Смърт в болничната стая
* 1899-1900 - Танцът на живота
* 1899-1900 - Мъртвата майка
* 1940-1942 - Автопортрет: между часовника и леглото

ПО АКТУАЛНО.КОМ

Половинката на Сокола с Доган-младши на форума

Изненадващо на конгреса на ДПС една от редките си публични прояви направи и половинката на Сокола - Алтен Алиева. Бившата манекенка дойде в зала 3 на НДК, придружена от сина на Доган - Демир, предаде АСН.
Жената до ДПС лидера блестеше със стилно сако и класическа черна пола до коляното и не спря да поздравява и да разговаря с делегатите през цялата обедна пауза на конференцията.
Симпатизантите на движението използваха паузата, за да се подкрепят с кафе, безалкохолни напитки и сандвичи.
Предприемчиви търговци пък предлагаха книги за турския геноцид, но желаещи да се снабдят с четивото липсваха. Самият Доган не излезе сред симпатизантите си, а предпочете да се оттегли.
(б.м. На конгреса са присъствали Станишев и Марио Тагарински!!!)

Румен Пехливанов: Доган предаде своите послания
„В моето битие в ДПС нямам случай, в който г-н Доган да е казал някакви думи и те са били просто хвърлени на вятъра". Така общинският председател на ДПС Рудозем Румен Пехливанов фразата на Ахмед Доган, че е време родителят да се раздели с рожбата си и тя да поеме по свои собствен път.
Пехливанов каза, че все още няма информация да има подадени други кандидатури за поста председател на ДПС, но по-късно можело да има и друга информация по въпроса, предаде репортерът ни Ани Ефремова. Той допълни, че думите на Ахмед Доган предизвикват различни отзиви, както сред медиите, така и сред обществото, предаде агенция КРОСС.

"По-важното в случая е бил докладът, който Доган представи пред конференцията защото за последните 4-5 години той е казал много истини, които напоследък обаче се интерпретират по начина, по който дяволът чете Евангелието. Посланието от доклада на Доган и неговата мъдрост са заразили членовете на младежката организация на движението", каза Пехливанов и допълни, че в доклада има много послания, които обаче могат да бъдат разбрани от тези, които могат да четат между редовете.

Ахмед Доган обяви оттеглянето си
В навечерието на двадесетата годишнина от своето учредяване ДПС откри своята редовна Седма национална отчетно-изборна конференция.
В рамките на анализа си за последните 15 години от развитието на България лидерът на ДПС Ахмед Доган обяви, че оттеглянето му е въпрос на време.
"В проекта за развитие на ДПС не беше заложено утвърждаването му като лидерска партия, но за съжаление това е политически факт. Никога не съм се представял, че само с едно изкарано от контекст изречение ще променя парламентарния вот на други партии", каза председателят на ДПС.
"Като лидер на ДПС се превърнах в политически гръмоотвод на всички негативни явления и процеси в страната. Когато кажа нещо, съм виновен по право, когато мълча, съм още по-виновен за целия преход”, каза той.
"Идеята за ДПС е 25 години от живота ми и не съжалявам, че го създадох и му се отдадох. Напротив осъзнах, че принципите на идентичността имат силата на природен закон, за което ви благодаря. Но идва време на раздяла на родителя с рожбата си. Знам, че не сте готови за този неизбежен акт. Но това трябва да се случи. Дали сега или след една година, няма особено значение, но това трябва да стане", каза той.

Докладът на Доган

Първа точка: Какво направи БСП
"В условията на прехода БСП не можа да продуцира качествено адекватен социалистическия проект за развитие на България. Прочитът на различните й програми, от гледна точка на националната визия за развитие на страната, по-скоро показва стремеж към запазване на социално-икономическото статукво, или забавяне на неговото формиране". Това каза на 7-та конференция на ДПС председателят на партията Ахмед Доган.
Според него в различен ракурс тезите на БСП повтарят едно и също – как в условията на дивия капитализъм бедните стават още по-бедни, а богатите - още по-заможни. Той каза още, че в периода на прехода левицата е предлагала облекчаващи социалната цена мероприятия, а митът за социалната държава за по-ефективна образност се е свързвал със скандинавския модел (където всеки се труди и получава според труда си). Като контрапункт в периода на прехода левицата прокламира латиноамериканския модел – работиш много, получаваш малко, като естествено развитие на посткомунистическия „пазарен модел” на България.
Доган определи кабинета Станишев за успешен по всички общоизвестни политически критерии, а по икономически показатели е най-успешното правителство на прехода.
Лидерът на ДПС поясни, че за последните 8 години страната е в реален икономически възход със средногодишен темп на нарастване на Брутния вътрешен продукт с над 5,5 %. Това развитие за 8 години е довело до над 2 пъти нарастване на бюджетните приходи, на средната работна заплата и на средната пенсия. За същия период инвестициите в България са 76 милиарда евро, от които 31 милиарда са преки чуждестранни и 45 милиарда евро са български.
Доган дебело подчерта, че за икономическата среда в България това си е направо инвестиционен бум, който едва ли ще се повтори в близките години. Той обаче каза, че обществото не е информирано за тези добри икономически резултати.

Втора точка: Национална визия за бъдещето
По думите на Ахмед Доган сега демокрацията се оказа толкова уязвима, каквато беше през първите години на прехода. Според него има политически дефицит на национална визия за бъдещето.
"Това, което бие на очи от тази гледна точка, е шокиращо: с идеята за „нежна революция” на д-р Желев, „пътят към Европа”, политически плурализъм, свобода на словото, артикулация на темата за правата и свободите на човека, фиксирани в основните клаузи на Новата конституция, в основни линии се провежда политическата реформа на държавата и социално-икономическата структура на обществото. И с това се изчерпва необходимостта от Национална визия за развитието на страната”, каза Доган.
Ахмед Доган каза, че с политическата реформа в България се задава и насоката на ценностния фундамент на демокрацията, но за съжаление тя се ражда в хибриден и капсулиран вид, и с това като че ли приключва нейното развитие.
"Заедно с реституцията и масовата приватизация (1995 г.) на терена се появи парадигмата на интереса, който подменя необходимите реформи за демокрация с борба за власт между страните на двуполюсния модел, обобщени с дихотомията „комунизъм – антикомунизъм”. С тази борба за власт всяка от страните е работила или за запазването на отделни сегменти от статуквото, като социално-икономически основи на партията си ( в случая левицата), или се е стремяла към създаване на нови икономически структури, пак със същата цел (основно СДС)", обясни той.
Доган подчерта, че дори и СДС не е имало еднозначно разбиране по въпроса за правата и свободите.

При откриването Юнал Лютви заяви, че Движението на права и свободи има пълното основание да се счита за победител на последните избори. Това каза при откриването на 7-та конференция на движението Юнал Лютви. Той допълни, че през последните 20 години ДПС и увеличило подкрепата си сред българските граждани.
Депутатът от ДПС допълни, че очакванията на народа към управляващото мнозинство на ГЕРБ са прекалено високи: "Дали обаче хората на Бойко Борисов ще отговорят на тези очаквания, само времето ще покаже". Лютви очерта като един от основните въпроси, на които трябва да отговори конференцията на ДПС, - кой плати високата цена на прехода и какво се задава на хоризонта в България и българската политика.
Преди изказването на лидера на партията Ахмед Доган, сред близо 700-те делегата на конференцията в НДК бе затвърдено усещането, че най-интересната част ще бъде доклада на председателя Ахмед Доган, който е от 32 страници.

Какво ще каже Доган за последните 15 години?
В навечерието на двадесетата годишнина от своето учредяване Движението за права и свободи провежда днес своята редовна Седма национална отчетно-изборна конференция.
На заседанието на най-висшия форум на формацията ще бъде направен анализ на ситуацията в партията и в страната след парламентарните избори, ще бъдат набелязани и бъдещите действия на ДПС, която след 8 години във властта, остана в опозиция.
При откриване на висшия форум пред делегатите доклад ще направи лидера Ахмед Доган.
В ДПС казват, че словото на председателят им ще е 40-50 минути и в него той ще направи анализ на отминалите 15 години. Доган щял да говори и за вписването на България в новите европейски политики.
Депутатите на ДПС очакват Доган да положи основите на сериозна реформа в ДПС, да очертае рамките на нова политика и неминуемо да даде нови поводи за продължителни дискусии в обществото.


Доган подмладява ДПС
Анализ на 20-те години на прехода и приоритети за предстоящите 20 години ще очертае лидерът на ДПС Ахмед Доган. Това ще са основните акценти в изказването на Сокола пред седмата национална конференция на партията в събота, предаде АСН.
Делегатите очакват, че в доклада си от 30 страници лидерът ще напомни за пореден път, че е време като баща да се раздели с рожбата си. Въпреки това обаче делегатите ще преизберат Доган отново за лидер.
В този труден период едва ли председателят ще поиска осъществяване на мечтата си да се оттегли и да се занимава с философия, коментираха пред "Стандарт" членове на ръководството на ДПС.
Според тях 20 години е едно цяло ново поколение и е време за смяна на лицата в партията. Съпартийците на Доган твърдят, че не е изключено при избора на ЦОБ в началото на следващата година да има сериозно подмладяване и смяна на познатите лица на партията с нови обучени кадри.
Според запознати с доклада на председателя основната теза в него е, че преходът в България не е завършил, защото за всичките 20 години, както и за 8-те, в които ДПС е било във властта, не се е стигнало до формиране на средна класа и гражданско общество. Липсваше визия за развитието на страната и като общество, и като икономика, както и национални приоритети, се казва още в анализа на Доган.
Според виждането на лидера бъдещето на страната, а и на ДПС трябва да се определя в контекста на Европейския съюз с акцент върху общоевропейските ценности.
С поглед към настоящето и бъдещето, докладът отчита необходимостта от повече толерантност в обществото и отваряне на вратата на демокрацията. Ахмед Доган отчита още, че ако е нямало коалиция с царя, е нямало да се състои и тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.
Вероятно е партньорите от последното управление да бъдат сред официалните гости на форума. От ДПС очакват в НДК лидера на БСП Сергей Станишев, както и бъдещия зам.-председател на НДСВ Илия Лингорски. Гост на форума ще бъде и председателят на либералите в Европарламента Греъм Уотсън.

Преизбраха Ахмед Доган за председател на ДПС (към 20.02 часа)
Председателят на ДПС Ахмед Доган бе преизбран като лидер на партията. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
Доган е бил преизбран с пълно единодушие като е бил подкрепен от всички присъстващи 769 делегати на конференцията на партията. Гласуването е било явно.
В момента тече избор на Централен съвет на ДПС.

Новините на турски език ще паднат
Новините на турски език ще паднат, мога да го кажа съвсем убедено, но няма да стане за два-три месеца. Това заяви Волен Сидеров, председател на партия „Атака” в предаването „Сеизмограф” по бТВ. Според него се изисква „една подготовка и на мисленето в колегите, защото партия ГЕРБ не е партия „Атака”.
"Това предложение аз го отложих, не го оттеглих с идеята да се направи едно допитване до народа, нека българското общество да се произнесе иска ли такива новини и тогава да стъпи на тази база, за да не може никой след това да сочи с пръст и да каже – това стана заради тази партия, която е националистическа”, допълни още Сидеров, предаде агенция Фокус.
На въпрос защо да няма новини на турски, тъй като България вече е подписала Рамковата конвенция за правата на малцинствата, лидерът на „Атака” отговори, че „практиката показва, че те не са гледани, дори и от тези, които претендират, че са турци или говорят турски”.

Политик уби човек
Бившият шеф на парламента Борислав Великов уби с колата си човек на пътя при свиреп челен удар. Трагедията стана днес между "Илиянци" и Требич край София. По първоначални данни виновен за катастрофата е Великов, предаде АСН.
Колата "Ауди А6" на политика внезапно навлязла в насрещното платно и се забила в идващия оттам "Москвич". 42-годишният шофьор на руското возило загинал на място.
Отворилите се въздушни възглавници спасили Великов. Той е в "Пирогов" без опасност за живота. Друг ексшеф на парламента - Огнян Герджиков, дойде да види приятеля си в болницата. Великов не е хапвал нищо от 2 дни. Вероятно му е прилошало и е загубил контрол над колата, каза Герджиков. Великов не бил на пости, а просто имал много работа. "Той не мисли за себе си и като има задължения, забравя дори да се храни", обясни бившият депутат.
Това не е първият такъв инцидент на Борислав Великов. През 2006 г. той блъсна жена на паркинга пред "Шератон", докато изкарваше мерцедеса си на заден ход. Тогава жената се размина с леки контузии.
Борислав Великов е на 62 години. Той е доцент по хидрохимия в Минно-геоложкия университет в София.
Бил е депутат в 39-о и 40-о НС. През февруари 2005 г. за кратко бе и шеф на парламента на мястото на съпартиеца си Огнян Герджиков.
През май 2008 г. става един от учредителите на партия Българска нова демокрация (БНД) след разрива му с НДСВ и Симеон Сакскобургготски. В БНД става зам.-шеф, а председател на партията е Николай Свинаров. На последните парламентарни избори бе мажоритарен кандидат и водач на листа в Монтана от ЛИДЕР. Тогава не успя да спечели вота и да стане народен представител.
Освен политик, Борислав Великов е и бизнесмен. През 1992 г. създава фирмата си "Аквахим". Тя се занимава с дистрибуция на медицински консумативи и медикаменти. "Аквахим" е представител на германския концерн "Мерк".
Борислав Великов дава по 120-150 хил. лева годишно за благотворителност.

ДС-агенти на кило
Комисията по досиетата публикува имена на журналисти в печатни медии, свързани с ДС. За пореден път се доказа, че 20 години след промените българската медийна среда е в тежка зависимост от някогашата тоталитарна власт.
Сред огласените 36 агенти има имена на хора, които пораждат допълнителни въпроси. Анализ на Георги Папакочев:
Осветяването на първата порция имена на агенти на комунистическата ДС в печатните издания премина с обичайното безразличие от страна на медиите, задоволили се единствено мимоходом да регистрират констатациите на Комисията с дежурните патетични „обяснения” и нервни изблици на някои от засегнатите от страниците на собствените им издания и с експонирането на няколко любопитни фигури, чиито претенции в публицистиката са само допълнение към другите им основни занимания.
Естествено се чуха и „принципни” възражения срещу подходите на Комисията, която си е позволила да освети доносниците само в 20 от близо 60-те подлежащи на законната процедура печатни издания - възражения, на които беше отговорено, че много вестници и списания не са изпълнили задължението си да изпратят списъци на своите служители, но това нямало да попречи проверката да бъде направена докрай.

Осветяване или „просветляване”?
Както обикновено, „увертюра” към обявеното за средата на седмицата решение на Комисията по досиетата направи едно лице, чиито нерви видимо не бяха издържали на напрегнатото очакване и ден преди появата на името му в списъка започна по страниците на своя всекидневник да излива душата си за това, как навремето донасял даже и срещу себе си, за да получи - представете си - софийско жителство.
Ден след акта на „осветяването”, група други „агент-журналисти” пуснаха - отново в собствените си издания - познатата скърцаща грамофонна плоча с рефрена: „не съм донасял”, „бях подведен/а” и „защо само ние?”. А мастит коментатор дори увери заклинателно от колонката си, че винаги е принадлежал „само на журналистиката”.
Скучно, досадно и отблъскващо. И доста показателно, защото всичко това се случва в края на второто десетилетие от промените в България и тези позорни „принадлежности” не само не свършват, но както изглежда ще тровят европейското самочувствие на българина още години напред.

Академичният хор на ченгетата
Новото в първата емисия на агентурни имена от печата са фигурите на двама авторитетни историци с академични звания, които под една или друга форма са свързани с медийния занаят. Но не основно с него.
На всеки от безкрайните национални празници, събитийни чествания, юбилейни годишнини, във всеки по-чувствителен скандал на тема „минало” /а напоследък те, като че идват един след друг!/ споменатите „камбани” на местната историческа наука от електронната и печатна медийна трибуна изнасят факти, правят оценки, дават насоки, громят колебаещите се, воюват с невярващите в учебникарската митология за древното минало и техният гръмовен звън е мобилизиращ марш в ушите доморасли националисти от всякакъв калибър.
Те обичат да гастролират и в хора на „агентите-историци”, където музицират специалисти като държавният глава, министърът без портфейл, сегашни и доскорошни лидери на „патриотични” формации и движения, бивши и настоящи дипломати и кой ли още не.
Така че сега отчасти става ясно кой е определял репертоара, на кого са раздавани партитурите и как са били разпределяни партиите в този „академичен” хор на ДС.
Отминаващата 2009-та може да бъде запомнена от европейска България и като „година на осветените медийни ченгета”.

Наближаващите Коледни празници са повод за смирение и размисъл пред очакваното Рождество Христово. И за покаяние. За онези, които почувстват, че имат нужда от него.
Останалите ще си останат същите, каквито са и сега. В ефира и по страниците на печата.

Иран потресе съседите си с амбициите си за нови 15 ядрени централи
Иранският външен министър отхвърли заплахата от санкции на ООН за ядрената си програма, предаде Би Би Си. Министър Мотаки заяви в Бахрейн, че Иран се нуждае от още 15 ядрени централи, за да задоволи нуждите си от електричество. Съгласно предложение на ООН страната ще замени обогатения уран в прътите на ядрените реактори.
Към момента Иран разполага само с една атомна централа, построена от Русия, която е в реконструкция, предаде агенция КРОСС.
Миналия месец Съвета за сигурност на ООН порица ислямската страна за тайно обогатяване на уран, което повиши опасността от международни санкции. Според външния министър те биха били „незаконни и неефективни". Страната е готова да обмени 400 кг. нискообогатен уран за „количество еквивалентно на 20 процента от основната партида".
САЩ, Великобритания и Франция вече предупредиха Ирак да отстъпи пред исканията на ООН. Иран продължава да настоява, че няма да използва ядрената си програма за производство на ядрени оръжия.
Съседите на Иран от своя страна се страхуват от нейните регионални амбиции и замърсяването на околната среда.

САЩ подготвят армията на Мали за борба с „Ал Кайда”
Представители на армията на Мали съобщиха, че инструктори от САЩ ще обучават няколкостотин военнослужещи от африканската държава, за борба с терористичната мрежа „Ал Кайда”, съобщи Би Би Си.
От пресслужбата на въоръжените сили на Мали, тези инструктажи ще направят армията на Мали способна да се противопоставя на тероризма и заплахите за сигурността в западната част на Африканския континент.
Гърция няма да бъде извадена от Еврозоната
Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу отхвърли сценариите за изваждане на Гърция от Еврозоната заради високия държавен дълг, съобщи електронното издание на гръцкия вестник "Експрес".
От Брюксел, където взе участие в срещата на държавните и правителствени ръководители, Папандреу заяви, че не съществува опасност Гърция да бъде извадена от Еврозоната заради високия държавен дълг, който се очаква догодина да достигне 125% от БВП.
Премиерът изтъкна, че председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише са заявили, че Гърция няма да изпадне в невъзможност да изплаща дълговете си.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Станишев не се срамува от мандата си, благодари на ДПС

"За мен е удоволствие да бъда гост на вашия форум като лидер на БСП и като бивш премиер, излъчен от мандата на ДПС. Отношенията между БСП и ДПС за последните 20 години преминаха през различни фази, от взаимно отричане, до реално партньорство. За последни 4 години действително се научихме да работим в партньорство, да водим реален диалог, да търсим баланси. Аз няма от какво да се срамувам за изтеклия мандат и искам да благодаря на ДПС" - каза експремиерът Станишев по време на седмата национална конференция на ДПС в НДК.
Станишев почти приписа влизането на страната в ЕС на управлението на Тройната коалиция и нарече усилието за реализацията на този успех “титанични”. “…нека днешните управляващи да постигнат поне членство в Шенген и Еврозоната, тогава, техните заслуги ще бъдат съизмерими със заслугите на предишната коалиция” - философства бившият премиер на България. След това лидерът на БСП поде позабравената любима тема на своята партия за формулирането на “консенсусни политики”.
“БСП не се отнася към ДПС конюнктурно. Беше популярно да се трупа рейтинг на гърба на ДПС” - каза Станишев, като демонстрира благоразположение към коалиционните си партньори.
Реч държа и лидерът на ДПС Ахмед Доган. Най-интересното в нея беше намекът, че е възможно той да се оттегли от върховия пост в партията си. той подчерта, че при създаването на ДПС тя не е била замислена като лидерска партия, но така се е получило.

Приемаме затворници от Гуантанамо?
България може би ще приеме един или няколко затворници от американския затвор в Гуантанамо, Куба, където американците държат предимно терористи, свързани с "Ал Кайда". Европейският съюз и САЩ постигнаха на 11 юни 2009 г. споразумение по условията за прехвърляне на бивши затворници от Гуантанамо към Европа. Вашингтон се съгласи в документа да бъде споменато възможно обезщетение за страните, които ги приемат.
Затварянето на затвора в Гуантанамо беше едно от важните обещания в предизборната програма на президента Барак Обама.
Даниел Фрийд, специален пратеник на правителтвото на САЩ по закриването на затвора, е изпратил писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което моли правителството на България да разгледа възможността за преселване на конкретни лица от “Гуантанамо” у нас.
В. “24 часа” днес цитира “запознати”, според които Франция, Испания, Холандия, Ирландия, Румъния и Унгария вече са приели между един и четирима задържани в “Гуантанамо”. Повечето от другите държави, към които са се обърнали американците, също са поели ангажимент да помогнат.
“По тази тема не бих искал да коментирам, преди да се произнесе парламентът”, казал да вестника от Германия вицепремиерът Цветан Цветанов.
Високопоставен източник от МВР потвърдил, че Фрийд се е срещнал с министър Цветанов в София в началото на декември и се е обсъждало у нас да дойде един затворник.
“Преселването на задържаните е жизненоважно за закриването. Помощта на нашите близки съюзници и партньори ни е нужна, за да постигнем целта, поставена от президента Обама”, завършва писмото на Фрийд до Борисов от 7 декември т. г.
През следващатаседмица въпросът ще бъде обсъждан в парламентарните комисии по външна политика и по отбрана заедно с вътрешната.
Копие от писмото вчера е било раздадено на депутати. На заседанието са поканени министър Цветанов и шефът на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) Цветлин Йовчев.

Бойко Борисов говори за енергийните проекти на България в интервю за Euronews
Енергетиката заема централна роля в българската политика и премиерът на страната се е заел с трудната задача да балансира между Изтока и Запада коментира телевизия "Евронюз", която излъчи интервю с българския министър председател. Бойко Борисов, чието правителство беше избрано през юли, се надява България да има полза от проекта за руския газопровод „Южен поток” и от европейския му конкурент „Набуко”, за да няма риск страната отново да страда от бъдещи енергийни спорове, отбелязва медията.
В интервю за телевизията Борисов заяви, че България ще развива паралелно проектите „Южен поток” и „Набуко”, ако това отговаря на енергийните интереси на страната. „Ние имаме стратегическа позиция между Азия и Европа и по време на предизборната си кампания, преди да дойдем на власт, ние декларирахме, че приоритетният проект за нас е „Набуко”, тъй като Европейската комисия участва в него. Ние сме готови да участваме с 300 милиона евро, така че няма проблем с „Набуко”, посочи българският премиер.
Страната ни не се противопоставя и на „Южен поток”. Борисов припомни че тази позиция е заявил и по време на срещата си с руския премиер Владимир Путин. Ние смятаме, че и двата проекта могат да бъдат реализирани”, допълни още Борисов.
Премиерът на България говори и за рисковете за енергийния сектор заради организираната престъпност. Той заяви ,че вече има повдигнати обвинения срещу някои от тези, които отговарят за големите енергийни компании, както и срещу бивши министри, като става дума за злоупотреби за десетки милиони евро. В отговор на въпроса на „Евронюз” какво ще направят българските власти, за да разсеят опасенията на Европейската комисия за участието на организираната престъпност в енергийния сектор на страната, Борисов отговори, че в енергийния сектор правителството няма да правим компромиси.
По отношение на корупцията премиерът посочи , че има пълна вяра на членовете на своето правителство, като добави, че „няма безгрешни хора”.

Борисов и Ван Ромпуй ще бъдат гости на коледно тържество в София
В понеделник, 14 декември, министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй ще бъдат специални гости на детско Коледно тържество на Клуб по художествена гимнастика „Илиана” в столичната зала „Универсиада”, съобщиха от правителствената пресслужба. В детския празник ще се включи и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.
В тържеството ще вземат участие 100 гимнастички от Клуб „Илиана” на възраст между 3 и 8 години. Премиерът Бойко Борисов и Херман ван Ромпуй ще бъдат удостоени със специални плакети от ръководството на спортния клуб по художествена гимнастика.

Шашмата с климата
Светът лудна на климатична тема. В Копенхаген, Дания, се провежда световен форум на ООН, посветен на климатичните промени, и се очаква в края му да пристигне и американският президент, като за целта Сенатът спешно започна процедура по приемане на закон, който обявява готовността на Америка да работи за свеждането на вредните емисии във въздуха на нивото от 2005 година. С въпроса за климатичните промени основно се занима и Европейският съвет в Брюксел, а българският премиер Бойко Борисов обвърза българската подкрепа за европейския климатичен план с подкрепа за усвояване на еврофондовете.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Междувременно в Копенхаген американската и китайската делегация се скараха за парите, които според китайците развитите страни трябва да дадат на по-неразвитите, за да, ако може така да се каже, да откупят правото си да замърсяват планетата. Китайците, които са вторият най-голям замърсител в света след САЩ, настояват развитите да отделят 1,5 процента от брутния си вътрешен продукт, което се равнява на около 300 милиарда годишно вместо сегашното предложение за 150 милиарда. Заедно с това Китай претендира, че не е развита държава, т.е. – няма да плаща, а ще получава пари, за да се бори с климатичните промени.
И без този пример е ясно, че борбата с климатичните промени се е превърнала в многомилиарден бизнес. От Аляска до Огнена земя и от Лисабон до Владивосток се разхождат едни хора с угрижен вид, организират демонстрации, петиции, набират средства за екологични кампании и викат силно, че планетата умира.
В отговор държавни глави и политици от цял свят също започват да търчат нагоре-надолу, да държат екологични речи, да демонстрират загриженост за природата и прочие такива. Да си зелен днес е модерно, куул така да се каже.
В резултат на това жужене потичат огромни финансови потоци, а някои хора правят пари буквално от въздуха. Бюджетът на някои екологични организации, например на “Грийнпийс”, е по-голям от този на средно голяма и средно развита европейска държава.
“Не мога да вярвам на принадлежащите към тази върхушка, защото това е просто поредната влиятелна група от хора, търсеща си постоянен източник на доходи. Доходи за самите тях, но не и за човечеството”, казва чешкият президент Вацлав Клаус, който за разлика от повечето си колеги политици не плаща данък лицемерие.
Има множество аргументи, че с глобалното затопляне и климатичните промени се преиграва и злоупотребява. Един от тях например е, че за едно столетие средната температура на планетата се е повишила едва с половин градус и няма категорични доказателства, че човекът е причина за това.
Но за такива аргументи няма чуваемост, понеже зелените фундаменталисти са толкова агресивни, че заглушават всеки опит за нормален разговор по темата. Така е по цял свят, така е и в България, където нашите зелени фундаменталисти скачат срещу всеки строеж, а в същото време над 1/3 от територията на страната – рекорд в ЕС – е обявена за резерват с действително непокътната природа.
Обаче за зеления фундаментализъм такива доводи нямат значение. И продължава с крясъците.
А под тяхното прикритие шашмата с климатичните промени си върви. Охо и още как.

Мъка: Жените-социалистки са недоволни от политиката на ГЕРБ
Политиката на ГЕРБ не ограничава бедността и няма да допринесе за постигане на европейските стандарти, се посочва в позицията на "Обединението на жените-социалистки за паритет и солидарност" в БСП, приета на днешното им разширено заседание, съобщиха от партията. "Партия ГЕРБ предлага политики противоположни на тези, които се очакват от държавата в условия на криза" - пише в текста, цитиран от БТА.
Политиката на ГЕРБ прехвърля по-голямата част от тежестта на икономическата криза върху хората на труда и тези в неравностойно положение, смятат от обединението. От името на жените-социалистки председателят на Националния съвет на Обединението Катя Николова е изразила подкрепа за усилията на БСП и на парламентарната група на “Коалиция за България” да се противопоставят на предлаганите управленски мерки и дейности, насочени срещу жените, децата, пенсионерите и хората на труда.
На днешното си заседание обединението е приело план за работа на клубовете на жените-социалистки за 2010 г.

20 или 30 лева коледни добавки към пенсиите?
20 или 30 лева да бъде коледната добавка към пенсиите, ако изобщо се опусне такъв бонус, обсъждат управляващите. За такова плащане ще са нужни между 70 и 80 милиона лева. В петък социалният министър Тотю Младенов пък заяви, че може да бъдат дадени по 50 лева на всеки пенсионер и това ще струва на бюджета 60 милиона лева. От финансовото министерство смятат, че добавка към пенсиите изобщо не трябва да има, защото разчетите не го позволяват.
Министър Симеон Дянков каза, че ще продължи да се анализира въпроса, след което министър-председателят Бойко Борисов ще бъде запознат с разчетите, за да се вземе окончателно решение.
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че ако правителството реши да отпусне коледни добавки на пенсионерите, служителите на Националния осигурителен институт ще работят извънредно, така че до Коледа те да бъдат изплатени.
“Технологично могат да се изплатят тези коледни добавки, независимо в какъв размер са. Ако трябва служителите в НОИ ще работят и събота, и неделя, но проблем е, че те трябва да се дадат поравно за всички, защото, ако има диференциация, технологично няма да могат да бъдат получени до края на тази година тези средства”, каза Младенов.

Задържан е висш данъчен служител по подозрение за искан подкуп
Задържан е данъчен служител по подозрение за искан подкуп, съобщиха от МВР. Разследването започнало след постъпило оплакване от пълномощник на столична фирма, че данъчен служител на ръководен пост в териториална дирекция в София му иска пари, за да не състави акт за допуснати нередности в данъчната декларация на представляваната от него фирма.
В акцията, проведена под ръководството на СГП, са участвали служители от главните дирекции “Криминална полиция” и “Досъдебно производство” и от Инспектората на Министерство на финансите. Те задържали данъчния с искания подкуп. В работното му помещение е извършен обиск и са иззети документи, свързани със случая.
Задържаният остава в ареста за 24 часа. Работата по документиране на престъпната дейност продължава.

Либерализират режима за носене на огнестрелно оръжие в САЩ
В много от щатите в САЩ става все по-лесно човек да носи огнестрелно оръжие, съобщи "Асошиейтед прес", като се позова на резултатите от проучване на агенцията, извършено през последните две години. В 24 от щатите, предимно в южните и западните райони на страната, през последните две години са приети щатски закони, с които се намаляват ограниченията за носене на огнестрелно оръжие.
Законодателите създадоха възможност огнестрелно оръжие да се държи в автомобили, на работодатели бе забранено да питат кандидатите за работа дали притежават оръжие, и разширяват възможностите за сключване на споразумения между отделните щати за признаване на издадените от тях разрешителни за носене на оръжие. Очерталата се тенденция се обяснява с усилията на Националната асоциация на собствениците на огнестрелно оръжие, която от години успешно блокира опитите на Вашингтон да затегне режима за носене и притежаване на огнестрелно оръжие. “Всичко това е координирана кампания да се гарантира спазването на даденото от бога човешко право на самоотбрана на подчиняващите се на закона американски граждани” - заявил пред АП главният лобист на асоциацията “Крис Кокс”.
Представители на Центъра за политики срещу насилието - една от най-активните организации в усилията за ограничаване на разпространението на огнестрелно оръжие сред населението в САЩ - открито обвини Националната асоциация на собствениците на огнестрелно оръжие в оказването на политически натиск върху законодателните събрания в много от щатите, посочва АП.

Откриха останки от неизвестна амазонска цивилизация
Наблюдение от въздуха над райони на изсечени амазонски гори разкри обекти, които вероятно представляват останки от неизвестна досега цивилизация, съобщи "Ню сайънтист". Разкрити са над 260 големи улици, канавки и заграждения. Всичко това се намира в район, който е разположен от двете страни на бразилско-боливийската граница. Традиционното схващане беше, че преди идването на испанците и португалците около 1 500 година от. н. е. в Амазония не е имало напреднала цивилизация. Изсичането на горски масиви, въздушните наблюдения и спътниковите снимки са на път да променят това схващане.
“Това няма край - сподели Денис Скаан от федералния университет в Пара, Бразилия, автор на повечето от новите открития от въздуха или чрез изследване на показаното от “Гугъл ърт” - всяка седмица откриваме нова структура.” някои от обектите са правоъгълници или многоъгълници, други се състоят от концентрични кръгове и сложни геометрични фигури като хексагони и октагони, свързани с улици и булеварди. Според учените става въпрос за геоглифи (изображения на повърхността на почвата).
Откритието, разположено в район в северна Боливия и западна Бразилия, може би има връзка с множеството сведения за редица находки на взаимно свързани селища, известни като “градове-градини”, датиращи от около 1 400 година от н. е. Скаан, обаче, е уверен, че структурите в градовете-градини ну са свързани с новооткритите. Това схващане бе подкрепено и от други специалисти, които смятат, че селищата не са свързани с геоглифите, но и двете открития доказват, че по-високите части на Западна Амазония са били гъсто населени преди идването на европейците.
Наземните изображения са оформени чрез бразди, широки до 11 метра и дълбоки до 2 метра. Диаметърът на кръговете е между 90 и 300 метра и се оценява, че те датират отпреди 2 000 години до 13 век от н.е. Разкопките откриха предмети и керамика само в някои от обектите, което предполага, че част от тях са имали религиозно, а други - защитно предназначение. Необикновеното при “военните” съоръжения е, че те са геометрично правилни. “Когато мислиш за отбрана правиш заграждение или траншеи - каза Скааф - и не ти пука дали образуват квадратна или друга форма.” Много от структурите имат северна ориентация и това кара учените да размислят дали не съществува и някаква астрономическа зависимост.
Всичко, известно досега, показва, че става въпрос за доста напреднало общество, а не за малки общности в девствената гора. Интересното е, че въпреки близостта на обекти на инките - около 200 километра - няма никакъв белег не само за влияние, но и за каквото и да било общо между новооткритата култура и Империята на инките, която Писаро унищожил в първата половина на 16 век.


ПО НЮЗ.БГ

А сега накъде, попита Доган

Лидерът на ДПС Ахмед Доган представи пред делегатите и гостите на 7-мата национална конференция на партията своя отчетен доклад, който обхваща 8-годишната дейност на партията като участник в управлението на страната.
Това, което е важно за една либерална партия като ДПС, е да си отговори на въпроса - а сега накъде, заяви Доган.
В този привидно елементарен въпрос се фокусират не само всички неудачи на прехода, но и най-актуалните проблеми от дневния ред на страната.
"А сега накъде?" е вопълът на държавата от политическия дефицит на национална визия за бъдещето.
И този въпрос не е само въпрос на ДПС, а е въпрос - вопъл на държавата и на голяма част от обществото, подчерта лидерът на ДПС.
"А сега накъде?" не е само упрек, а въпрос обвинение на всичко политическо, което е свързано с прехода, каза още той.
Според Доган съдържанието и смисълът на този въпрос ясно показва политически дефицит на националната визия за бъдещето.
Според него така нар. десен проект като алтернатива на комунистическия режим е имал тактически цели и задачи, но е нямал средносрочно и дългосрочни цели за цялостната реформа на обществото.
По време на целия преход България никога не е имала в истинския смисъл на думата десен проект с мотивиращата сила на политическа кауза като стратегически модел за развитие на страната при новите евроатлантически условия, изтъкна Ахмед Доган.
Той отправи и критики към левицата, които бяха изслушани и от лидера на БСП Сергей Станишев, който е официален гост на Конференцията.
В условията на прехода БСП не можа да продуцира социалистически проект за развитие на страната.
Прочитът на различните й програми от гледна точка на националната визия за развитие на страната по-скоро показва стремеж към запазване на социално икономическото статукво или забавяне на неговото формиране, посочи още Ахмед Доган.
Според лидера на ДПС нито десният проект е очертал перспективата на страната, нито БСП е формирала дългосрочна лява визия.
В различен ракурс те повтарят едно и също:"Например, как в условията на дивия капитализъм бедните стават още по-бедни, а богатите още по-заможни", коментира още Доган.
Пред делегатите той очерта и генезиса и развитие на проекта ДПС. Идеята на ДПС се зароди заедно с т.нар. Възродителен процес, като негова антитеза и претърпя различни метаморфози на „съпротивително движение без оръжие" в годините преди падането на режима, заяви лидерът на партията.
Много пъти съм си задавал въпроса как щеше да протече преходът към демокрация и пазарна икономика, ако я нямаше ДПС или най-малкото, ако още в самото начало на 90-те години бяхме се включили в СДС.
И досега няма еднозначен отговор на тези въпроси. Вероятно така ще бъде и след 20 години, коментира още Доган.
Доган все още без отговор какъв би бил прехода без ДПС.
Той обаче заяви убедеността си, че ако това е било станало, днес ДПС нямаше да провежда 7-мата си националната конференция като трета политическа сила по време на целия преход.
Сред официалните гости в НДК е и Илия Лингорски от НДСВ, омбудсманът Гиньо Ганев, Пламен Димитров. зам.- председател на КНСБ, Мустафа Хаджи - главен мюфтия.
Доган подчерта, че двете страни на двуполюсния модел комунизъм - антикомунизъм по различен начин конституират образа на врага в лицето на ДПС.
Впрочем, разиграването на етническата карта винаги е било един от основните политически козове по време на целия преходен етап, заяви Ахмед Доган.
След като страната ни се почувства по-сигурна в системата на НАТО, а в последствие и в ЕС, национализмът експлодира и започва да се проявява в най-уродливата си форма на ненавист и омраза към всичко, което е свързано с ДПС, изтъкна Доган.
По всички общоизвестни политически критерии кабинетът Станишев е успешен, а по икономически показатели е най-успешното правителство на прехода
Според него кабинетът „Симеон Сакскобургготски" е направил каквото е можело да се направи, при положение, че завареното положение на основните нагласи в политическата общност са били свързаните с принципа „разделяй, противопоставяй и владей".
Политическият стил на царя зададе друг модел на политическо мислене и поведение, а именно „балансирай, обединявай и управлявай", изтъкна Доган.
Либералната коалиция НДСВ - ДПС е първата реална коалиция на прехода, създадена с ясно дефинирани правила и отговорности, смята Доган.
Той е категоричен, че коалиционният опит от това управление е направил възможен тройната коалиция.
По всички общоизвестни политически критерии кабинетът Станишев е успешен, а по икономически показатели е най-успешното правителство на прехода, категорично заяви Ахмед Доган.
Лидерът на ДПС обърна особено внимание и на българските приоритети в енергийния сектор.
Започването на „Белене" е по-скоро патриотична авантюра за 6 млрд. евро отколкото демонстрация на ясни политики за енергийната стратегия на бъдещето
„Нямаше нужда от 5-6 години безплодни, но патриотични дебати във връзката със затварянето на първите 4 блока на АЕЦ "Козлодуй", изтъкна Доган.
Трябваше да искаме не рестартиране или парични компенсации, а съдействие за изграждането на 7 и 8 блок или съдействие за изграждане на големи хидроенергийни проекти, от които държавата има нужда и за управление на водните си ресурси, смята Ахмед Доган.
Започването на „Белене" е по-скоро патриотична авантюра за 6 млрд. евро отколкото демонстрация на ясни политики за енергийната стратегия на бъдещето, смята ДПС лидерът.
Постоянните внушения, че сме или ще бъдем енергиен диспечер на югоизточна Европа не само, че не са верни, но са и глупави.
„Защото България има около 10 000 мегавата енергийна мощност от които само 5 - 6 хиляди са ефективни.", смята още той.
По думите на Доган, същата диспечерска мания се е повторила и във връзка с идейните проекти за газопроводите "Набуко" и "Южен поток".
Достатъчно е човек да хвърли един поглед върху картата на ЕС за действащите и проектни трансфери на природен газ, за да разбере кои сме и за какво се борим.
След 20 години бих искал да добавя, че пътят на ЕС към себе си и към глобалния свят минава през Дарданелите и Чанак кале. Защото в Чанак кале на Дарданелите е заложена новата историческа матрица на новата толерантност и на новата идентичност
Най-шикозният пример за отсъствие на каквато и да е представа за енергийно обезпечаване на сраната е по време на кабинета Иван Костов, посочи Доган.
Тогава от българска страна се поставиха крайно неприемливи условия за увеличаване капацитета на газопровода за Турция.
„Когато Русия и Турция решиха да изградят директен газопровод през Черно море, наречен Син поток, тогавашното правителство го възприе като политическо блъфиране", коментира лидерът на ДПС и добави, че към днешна дата по Син поток се транспортират по 14 - 15 млрд. куб.м. газ метан годишно.
Доган се спря и на въпроса за присъединяването на Турция към ЕС. Според него отношението на страните членки на ЕС към включването на Турция поставя на изпитание базовата ценностна система на Европа и най-вече историческия фундамент на европейската идентичност и толерантност.
Преди 20 години, за да подчертая значимостта на българо-турските взаимоотношения за демократичната визия на страните, подхвърлих, че „пътят на България към Европа минава през Босфора". Явно съм бил прав, посочи Ахмед Доган.
След 20 години бих искал да добавя, че пътят на ЕС към себе си и към глобалния свят минава през Дарданелите и Чанак кале, подчерта Доган.
Защото в Чанак кале на Дарданелите е заложена новата историческа матрица на новата толерантност и на новата идентичност, изтъкна лидерът на ДПС.
Очертавайки бъдещето на партията, Ахмед Доган заяви:
В проекта за развитие на ДПС не беше заложено утвърждаването му като лидерска партия.
Но за съжаление това е политически факт. Никога не съм си представял дори, че само с едно извадено от контекста изречение ще променя парламентарния вот на други партии.
Като лидер на ДПС се превърнах в политически гръмоотвод на всички негативни явления и процеси в страната.
Когато кажа нещо, съм виновен по правило. Когато мълча, съм още по виновен, а основната тенденция за последните две години е, че лидерът на ДПС следва да бъде виновен за целия преход, допълни още Доган.
Хора, които продадоха и разграбиха държавата, искат да си измият ръцете с ДПС и неговия лидер.
Всички знаете че съм философ по природа, либерал по душа и боец -демократ по характер и никой не може да ме стресне, заяви той пред делегатите на Националната конференция.
Пред мен стои много важен казус - или аз съм априори неудобен за всички режими, или мишоците в политическата система са твърде много, както и в живота, подчерта Ахмед Доган.
Идеята за ДПС е 25 години от живота ми и не съжалявам, че го създадох и му се отдадох, заяви още той.
Но идва време за раздяла на родителя с рожбата си. Знам, че не сте готови за този неизбежен акт.
Но това трябва да се случи. Дали сега или след година няма особено значение, но това трябва да стане, посочи още Доган, подчертавайки, че обществото има нужда от политически катарзис и този катарзис трябва да бъде преживян.

Тони Блеър: И днес казвам - Саддам беше заплаха
Бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че би изпратил войски в Ирак дори без доказателства за наличие на оръжия за масово унищожение.
В интервю за Би Би Си, което ще бъде излъчено утре, Блеър потвърждава, че и до ден днешен смята решението си за правилно.
На въпрос дали би подкрепил войната, ако знаеше, че в Ирак няма оръжия за масово унищожение, той отговаря: "Още мисля, че свалянето му от власт (на Саддам Хюсеин) беше правилно".
Блеър признава, че би намерил и използвал различни аргументи за естеството на заплахата.
"Той (Саддам Хюсеин) представляваше заплаха за района, част от която бе разработването на оръжия за масово унищожение и това за мене беше най-важно", казва Блеър,
Тони Блеър бе премиер на Великобритания от 1997 г. до 2007 г. и именно негово беше решението Лондон да се включи в нахлуването на силите в Ирак.
Интервюто се излъчва в момент, когато в Лондон продължава изслушването на висши военни, планирали навремето британското участие в предвожданата от САЩ операция, от независима комисия, разследваща ролята на Великобритания във войната в Ирак. Блеър също ще свидетелства пред комисията през следващата година.
В интервюто Тони Блеър изразява също съчувствие и разбиране към аргументите на противниците на войната и признава, че решението, което е взел преди години, никак не е било просто.
По думите на бившия британски премиер въпросът със Саддам Хюсеин се е изправял на дневен ред пред Обединените нации в продължение на 12 години.
"Той използва химическо оръжие срещу собствения си народ и е логично това да е главното, което ме интересува в този момента", допълва Тони Блеър.

Чавес затвори поредната банка
Правителството на Венецуела закри поредната осма по ред частна банка в страната - BaNorte, предаде АФП.
През последните две седмици във всяка една от тях венецуелските власти откриха големи нарушения, довели според тях до криза в частния финансов сектор.
Венецуелският президент Уго Чавес оправда затварянето на банките с думите, че тези действия демонстрират решителността на държавата да се бори с корупцията в условията на криза, така и да се защити финансовия сектор.
Действията на правителството в латиноамериканскарта държава обаче не приключиха със затварянето на повечето частни банки.
През последните седмици за финансови машинации бяха арестувани най-малко 10 финансисти, ръководители на банки и високопоставени чиновници.

Много "спасибо", малко решения с руснаците; Яне: 6 министри са в конфликт на интереси
Решения. /„24 Часа":
Много "спасибо", малко решения с руснаците
Много дипломация, благодарности и малко решения произтекоха от поредната българо-руска междуправителствена комисия. Руският енергиен министър Сергей Шматко каза, че имало много говорене как с новото българско правителство дошъл етап на охлаждане в двустранните отношения. То нямало основание.
Руснаците дойдоха в София с новина за открито вчера митническо бюро за акцизни стоки на порт Кавказ, което ще отпуши износа на цигари и алкохол с ферибота от Варна. По големите енергийни проекти обаче има някакво развитие. По "Южен поток" България е поискала обстойни обяснения за увеличение на капацитета на тръбата от 31 на 63 млрд. куб. м.

Молба./„Труд":
САЩ ни предлагат затворници от Гуантанамо
Президентът на САЩ Барак Обама помоли премиера Бойко Борисов да приеме затворници от Гуантанамо в България. Става въпрос за осъдени за тероризъм. Даниъл Фрийд, специален пратеник на САЩ по закриването на Гуантанамо е изпратил на министър-председателят писмо с молба на щатското правителство.
На извънредно заседание във вторник комисиите по външна политика и отбрана и по вътрешна сигурност и обществен ред ще разгледат искането на САЩ. На заседанието са поканени и вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов и шефът на ДАНС Цветлин Йовчев. Документът от Вашингтон носи дата 7 декември 2009 г. В него се припомня, че на 3 декември Фрийд е бил приет от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов в София. Целта на разговора бил - "да разгледаме нашето сътрудничество по този въпрос".

Конфликт на интереси./„Сега":
Яне: 6 министри са в конфликт на интереси
Шестима министри от кабинета "Борисов" по закон не могат да са министри. Те са декларирали данни с невярно съдържание и имат несъвместимост с длъжността на министър - това заяви лидерът на РЗС Яне Янев.
Той оповести и имената им - министъра на външните работи Румяна Желева, просветния министър Сергей Игнатов, министъра на културата Вежди Ташидов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, еко-министъра Нона Караджова и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Делото „Чората"./„Новинар":
До месец решават делото "Чората"
До месец магистратите от последната съдебна инстанция Върховният касационен съд ще излязат с решение по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Чората издъхна по време на полицейска акция „Респект" в Благоевград през 2005 г. За смъртта му благоевградските полицаи получиха общо 82 години затвор от Военно-апелативния съд.
По време на вчерашното съдебно заседание всички страни по делото поискаха връщане на процеса за ново разглеждане от първата съдебна инстанция. Причината са допуснати множество грешки в съдебномедицинските експертизи, които дават отговор на въпроса от какво точно е загинал Чората.

Винетки./„Дума":
Сибанк ще разпространява винетките
Сдружението между Сибанк и "ВИП Секюрити" - "Разпространение на винетни стикери", спечели конкурса за разпространител на винетните стикери в страната. Това съобщиха вчера от агенция "Пътна инфраструктура". В надпреварата участваха още "Български пощи" и Консорциум "Лукойл" - "Холдинг Пътища". Консорциумът е бил отстранен от конкурса, защото не отговарял на изискването за положителен финансов резултат през миналата година. "Лукойл" има през миналата година най-голямата си загуба от приватизацията си насам - близо половин милиард лева. "Холдинг Пътища" приключи 2008 г. с печалба от 5,4 млн. лева.
Мажоритарен собственик в Сибанк е белгийската KBC, а около 18% държи Цветелина Бориславова, която е и шеф на надзора.

Новите цени на документите./„Стадарт":
250 лева за бърз паспорт
СОФИЯ. Личните карти, паспорти и шофьорски книжки поскъпват от март. Причината е, че някои от новите тескерета ще са с биометрични данни. За сметка на това ще ни снимат без пари в районните управления на МВР.
Досега за издаване на лична карта до 30 дни плащахме 10 лева, но от март ще броим двайсетачка. Поръчката за 3 дни ще стане 40 лева, при 20 в момента, а експресната за 8 часа ще ни струва 100 лева. Досега цената бе 50 лв.
Новите паспорти ще са и с пръстови отпечатъци. Най-скъпо ще излезе, ако искаме експресна поръчка. Тогава ще платим 250 лева, при 225 сега. Заявката за един месец ще излезе 50 лева, а тази, която трябва да се изпълни до 3 дни - около 100 лв. Досега стандартната бе 45 лева, а тридневната - 90.
Шофьорските книжки също поскъпват. Сега, за да ни издадат документ за шофиране, броим между 18 и 36 лева. Напролет ще трябва да бръкнем по-дълбоко в джобовете си, защото цените скачат от 25 до 125 лева.

АЕЦ "Белене" - с руски пари и европейско участие
Проектът за АЕЦ "Белене" трябва да се преструктурира, е мнението на премиера Бойко Борисов.
По думите му, ако има ясна финансово-икономическа рамка, руската страна ще бъде и инвеститор, а България няма да има основания да спира проекта.
За АЕЦ "Белене" експертите трябва много бързо да стигнат до такива решения, които да гарантират интересите и на двете страни в проекта, изтъкна още премиерът, цитиран от БНР.
Премиерът Бойко Борисов посочи българските интереси:
"Искаме поевтиняване на проекта на първо място, гаранция за това, че ще продаваме тока след това, максимално участие на европейски компании и държави, сиреч това да е един европейски проект".
Припомняме, за ефективността и за шансовете като проекта на втория ядрен обект в България се заговори в противоречиви посоки отново след отеглянето на германската RWE.
Вчера енергийният министър Сергей Шматко заяви готовност проектът да бъде финансиран изцяло от Русия.
Що се касае до недоволството на полицаите, Борисов коментира, че там проблемите се решават.
"За доволството, това сме го решили, министърът е издал заповед и ще ги изравним с военните. Това са към 25 милиона и от 2 януари нататък ще им бъдат изплатени. Преведохме парите за експертизите. Всичко, което сме поели като ангажимент, се прави", заяви Борисов.
Премиерът поздрави полицаите с успешните полицейски акции от последните дни, а на работещите в системата на затворите, които също протестират и искат по-добри условия на труд, Борисов каза: "Първо надзирателите трябва да се стегнат и да си вършат работата - няма затворник без мобилен телефон, какви ли не безобразия в затворите се вършат".

С парите от емисиите санираме панелни блокове
Една от основните цели е приходите от търговията с излишните квоти за парниковите газове на България да отидат за енергоефективни проекти на общини, малки и средни предприятия, а дори и за отделни граждани.
С приходите, които страната ни ще има от европейския аукцион, ще могат да се подпомагат малките и средни предприятия.
"Основната цел ще бъде парите да отиват за саниране на панелки", заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
Тя каза още, че предстои да се изработят механизми, които да позволят тези проекти да се ползват и от Топлофикациите, съобщава БНР.
Още от август правителството работи по преразпределение на националния план по разпределение на квотите, който е трябвало да бъде готов 2007-2008 г., каза още Караджова. Планът ще бъде внесен от екоминистерството на 23 декември.
Той трябва да позволи на предприятия, които изхвърлят парникови газове, да търгуват с емисии, за да изпълнят ангажиментите си по Протокола от Киото, който изтича през 2013 година. Ако това не се случи, България рискува поредна наказателна процедура от ЕК.
Страната ни ще настоява идната седмица в Копенхаген част от тези квоти да могат да се продават и след изтичането на протокола, което ще донесе приходи за екопроекти у нас.

Непълнолетни обират църкви в Пловдивско
Двама непълнолетни младежи са уличени в кражби от две църкви в областта.
Те са 16-годишно момче от Голям чардак и негов 17-годишен приятел от град Съединение.
В началото на миналия месец с взлом е било проникнато в катедралния храм "Света Богородица" в Пловдив. От там са били откраднати две метални сандъчета за дарения, в които имало около 600 лева.
Ден преди това от църквата "Св. Петка" в село Голям Чардак след счупване на прозорец е била извършена кражба на метална кутия за дарения с около 100 лева.

Антимафиоти удариха две наркодепа в София
При масирана полицейска операция срещу наркоразпространители в София тази нощ са разбити две "наркодепа", а трима дилъри са арестувани.
Акцията на антимафиотите е проведена след проучване на сигнал за престъпна група, организираща доставка и разпространение на големи количества наркотици в София и страната.
Снощи към 20.30 часа антимафиотите от отдел "Наркотици" задържали организаторите на групата.
В лек автомобил "Фолксваген Голф" били засечени 31-годишният Л.М., криминално проявен и 33-годишната Б.Б. - и двамата от София.
По същото време в лек автомобил "Тойота" е спрян и арестуван 30-годишният Д.Х., осъждан за разпространение на наркотици.
При последвалите претърсвания в колите и жилищата им са намерени и иззети около 3 кг марихуана, амфетамин с общо тегло 2,5 кг, около 6000 таблетки екстази и 44 пакета с кокаин. Иззети са още голям брой мобилни телефони и големи суми пари.
По случая е образувано досъдебно производство, тримата са задържани с полицейска мярка за 24 часа.
20 тона кокаин и долари конфискуваха в Мексико
Над 20 тона кокаин и огромни суми в долари са конфискувани в Мексико в резултат на специални операции срещу наркотрафиканти от началото на годината, съобщи ИТАР-ТАСС.
Отнето е също голямо количество огнестрелно оръжие.
Конфискувани са също 1,7 тона марихуана и 67,2 млн. долара от наркомафията.
Преди дни американски и мексикански военни заловиха 260 кг кокаин.
Президентът на Мексико Фелипе Калдерон, при встъпването си в длъжност през 2006 година, обяви война на наркотърговията и привлече армията в борбата с незаконната дейност.
В операциите из цялата страна участват повече от 50 хиляди военнослужещи.

Кървав ад в Мексико
6 души, 3 мъже и 3 жени, на възраст от 25 до 52 годиниса били застреляни в дома им в Мексико, предаде АП.
Полицията е открила пет трупа като шестият човек е починал на път за болницата.
В момента тече разследване за причините на стрелбата. Засега няма заподозрян извършител.

40 арестувани при протести в Копенхаген
Пореден протест, свързан с конференцията по проблемите на климата в Копенхаген, се проведе тази сутрин, предадоха световните агенции.
Този път, демонстрантите са излезли по улиците на самия Копенхаген.
По данни на организатори и полиция, присъствали са между 50 000 и 80 000.
Участвали са демонстранти от много държави.
Въпреки обещанията за мирна акция, накрая 40 души са били арестувани.

Сблъсъци след забраната на прокюрдската партия
Кюрдите в Турция са излезли на протести в Истанбул и Диарбекир след решението за забрана на прокюрдска партия.
Те са скандирали лозунги против турците, както и името на лидера си Абдула Йоджалан, който се намира в затвора.
Стигнало се е до сблъсъци с полицията.
Както news.bg вече съобщи, председателят на Конституционния съд на Турция Хашим Кълъч съобщи, че съдът е взел решение за забрана на прокюрдската Партия за демократично общество по обвинение във връзки с бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/.
Партията за демократично общество, която има 21 депутати в парламента, отрича да има връзки с ПКК

Няма да си дадем къщите без бой
В София се проведе протест срещу високите банкови лихви. Протестиращите изразяват несъгласието си с политиката на чуждестранните банки у нас към българските граждани и фирми.
Исканията на организацията са да се намалят лихвите по кредитите с 2-3%, както и да се даде гратисен период за погасяване на задълженията от две години.
Шествието мина през центъра на София, през централните офиси на големите банки и завърши пред Българската народна банка /БНБ/.


ПО MOney.bg

3 от 3 в енергйните преговори с Русия

Работата по трите големи енергийни проекти между България и Русия ще продължи по план. Това стана ясно след срещата на министъра на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков и руският му колега Сергей Шматко на която бе обсъдено бъдещето на проектите „Южен поток", „Бургас-Александурполис" и АЕЦ Белене.
Най-съществена промяна има в позицията спрямо АЕЦ Белене, като руската страна заяви, че разглежда възможност за финансова подкрепа на проекта. „Руската федерация беше готова да предостави кредит за изпълнението на проекта АЕЦ „Белене", но в условията на криза това е трудно", пише агенция Фокус След което Шматко добави че Москва е заинтересувана от реализирането на този проект и водим диалог за това да бъдат намерени справедливи корпоративни решения. Той допълни, че срещу евентуална финансова помощ Русия ще поиска част от собствеността в атомната електроцентрала.
Идеята е да направим от Белене един проект, който може да се случи, заяви от своя министър Трайков.
Относно „Южен поток" съвместна българо-руска компания ще започне да функционира след положително инвестиционно решение, обясни още Трайчо Трайков, пише News.bg.
По думите му за този проект България е получила исканите детайлни разяснения за увеличаване на капацитета на тръбата от 31 млрд. куб. м на 63 млрд. куб. м газ годишно
България принципно подкрепя увеличаването капацитета на газопровода, изтъкна Трайчо Трайков. Започват преговорите за „Южен поток" на корпоративно ниво, като българия ще настоява „Южен поток" да бъде проект от общоевропейско значение.
Сергей Шматко също коментира, че има някои въпроси за „Южен поток", които на корпоративно ниво трябва да се доуточняват. Един такъв въпрос е работата на съвместното предприятие.
Той заяви, че е доволен от решението на България да настоява пред европейските партньори „Южен поток" да бъде проект от общоевропейско значение.
Двамата министри са обсъдили и друг важен въпрос - петролопровода „Бургас-Александруполис".
Проявяваме пълно разбиране какво значение има за България екологичната експертиза на проекта, заяви Сергей Шматко. Той е категоричен, че ще бъде направен ОВОС на проекта от българското и европейското законодателство.
Попитан дали ако оценката по въздействие на околната среда бъде негативна България ще може да се откаже от проекта, Шматко отговори:
„Смятам, че България има всички необходими възможности и права да се откаже от проекта, ако вземе такова решение и ако не е доволна от ОВОС оценката. Ние никога не сме изключвали такъв вариант", допълни руският енергиен министър.

Хлебопроизводители искат въвеждането на етичен кодекс
"Над 50% от хлебопроизводителите от Северна България са в сивия сектор, за Южна България процентът е в пъти по-висок", каза Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
Браншовата организация настоява за създаването на етичен кодекс или харта на производителите в бранша. Кодексът ще забранява на пазара да се пуска хляб, оцветен със сладкарски бои, което засега е масова практика, а всички, които го спазват, ще получат холограмен знак.
По думите на Бонев проблемът с качеството тръгва още от зърнопроизводителите, през мелничарите, прекупвачите и чак тогава стига до хлебопроизводителите. Брашното, което се използва у нас, е фуражно и цените му са около 400 лв. за тон.
За сравнение внасяното от Франция брашно е с цени от 1300 лв. за тон. Според браншовика голяма част от фирмите ще излязат на светло, ако бъде намален ДДС върху хляба. В различните европейски страни данъкът варира от 6 до 12%, неминуемо било налогът да падне и у нас.
Всеки процент надолу е от голямо значение за нас, защото 20% е огромна тежест, обясни още Бонев. Кризата се отразила най-вече върху качеството на влаганите продукти. Стоките, които заливат пазара с ниски цени, не са здравословни за българина, категоричен е Бонев.
Фалитите започнали още от миналата година. През последните седмици 6 фурни са затворили във Велико Търново. Във Варна един от най-големите производители също е спрял работа и само препродава хляб. Цената на заводския хляб на едро пък е паднала до 35 стотинки. Интересно е обаче, че едни фалират, други се появяват.
Има фирми, които не фигурират в регистрите, затова е необходим контролен орган, обясни още той. На последната кръгла маса, инициирана от браншовата организация, от Министерството на земеделието и храните обещали догодина създаването на Агенция за безопасност на храните, която ще събере всички контролни органи на едно място, пише в. "Черно море".
Бонев съобщи още, че има възможност през следващата година Варна да бъде домакин на международно търговско изложение с участници от над 60 страни. Форумът ще бъде съпътстван и с фестивал с песни и танци за хляба и сладкарските изделия.

Хората не знаят какви са функциите на ДКЕВР
Българинът бърка истинските функции на ДКЕВР с организация за защита на потребителите, показва проучване на неправителствени организации.
Това показва проучване, направено от Института за развитие на публичната среда, представено от БНР.
Според анализа, на първо място българинът иска разбираеми за потребителите сметки.
На второ място, иска ясни параметри за качеството на предоставяните продукти и услуги. Много важен е проблемът със защита на правата на потребителите, регламентирани в общите условия на договорите.
Освен това българинът иска публичен контрол върху изпълнението на инвестициите от предприятията.
Образът на държавната комисия се очертава като доста засенчен от бизнес интереси.
Проучването е осъществено от 1 юни до 30 ноември и ще бъде представено на специална дискусия днес.

ДКЕВР
Комисията е независим специализиран колегиален орган и се състои от 13 членове, в т.ч. председател и двама заместник-председатели, от които единият е със стаж в енергетиката, а другият - във водоснабдяването и канализацията.
Първостепенна задача на комисията е изработването на подзаконовите актове по прилагане на Закона за енергетиката и Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните.
Основните актове са свързани с определяне на правилата за образуване и прилагане на цените на електроенергията, топлинната енергия, природния газ и ВиК услугите, редът и условията за издаване, изменение и отнемане на лицензии за извършване на дейности в енергетиката, измерване и оценяване качеството на предоставяните ВиК услуги.
Разработването на актовете се извършва от работни групи, с активното участие на независими експерти и на експерти от заинтересовани министерства и ведомства, на представители на неправителствени организации на потребителите и на търговските дружества от отрасъла.

Няма коментари: