неделя, 13 декември 2009 г.

"Можем да направим коалиция само и единствено с българските граждани, каза Янев!" ДАЛИ Е ИСКРЕН? Много "хора" ни обещаваха, пък нищо накрая!

България е на път да се превърне в икономическо джудже, и тази политика, която осъществява ГЕРБ, е пагубна, България навлиза в период на тежка рецесия, навлиза в период на тежка стегнация и каскада от фалити, банковата система няма да има съпротивителна сила, банките в България и най-вече чуждите не могат да се превърнат на брокерски къщи. (думи на Яне Янев, казани днес по Нова телевизия в предаването на "Четири очи")

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Синдикат в МВР свали доверието си от зам.-министър Павлин Димитров.

Синдикалната федерация на служителите в МВР декларира, че сваля доверието си от заместник-министър Павлин Димитров. Федерацията няма да приема, по никакъв начин и под никаква форма разговори с МВР, в които политическото ръководство е представлявано от заместник-министър Димитров, се посочва в разпространената до медиите декларация на управителния съвет.
Докато съветът за социално артньорство работи по настоящия си правилник и се ръководи от заместник-министър Павлин Димитров, СФСМВР няма да възобнови участието си в него. Според синдиката схващанията на Димитров относно обосноваността на исканията на протестиращите служители на МВР видимо са еволюирали в рамките на една година.
Дейността на заместник-министър Димитров като председател на ССП в МВР доведе до блокиране на структурата и непрекъснато отлагане на проблемите във времето, което стана причина за разпадането на ССП поради напускането на СФСМВР и останалите три синдиката всистемата на МВР, се посочва в декларацията.

Първанов запали основната свещ на еврейския празник Ханука
Президентът Георги Първанов запали основната свещ в Централната софийска синагога, и така сложи начало на отбелязването на еврейския празник Ханука. Всяка година основната свещ - шамаша, се пали от уважавана от еврейската общност личност. В продължение на осем дни евреите отбелязват Ханука - празника на светлината, храбростта и късмета.
На ритуала бяха председателят на Организацията на евреите в България “Шалом” - Максим Бенвенисти, председателят на Централния израилтянски духовен съвет Роберт
Джераси, посланикът на Израел Ноах Гал Гендлер.
Главният равин на България Бехор Кахлон отправи приветствие по повод празника, припомняйки историческите събития и подчертавайки значението на Ханука. От 11 до 19 декември еврейската общност отбелязва Ханука - празникът на светлината, символ на победата на макабейците в борбата им с елините.
В продължение на 8 дни във всеки еврейски молитвен дом и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник - ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника.

Специалисти: И без да сме пили алкохол, в кръвта ни промилите са 0.2-0.3
Макар идеята да среща много противници, транспортната комисия в парламента вече е приела предложението зад волана да се сяда само с 0.0 промила алкохол. Специалисти обаче твърдят, че дори без да сме пили, в кръвта ни може да има алкохол в концентрации до 0.2- 0.3 промила. Алкохолът в кръвта се появява при ферментация на храната, при консумация на определени хранителни продукти и дори лекарства.
Специалисти казват че някои храни, напитки и дори лекарства като сиропа за кашлица съдържат алкохол. Алкохолът се неутрализира от организма със скорост от близо една единица на час. отговорник за това е ензима алкохолдехидрогеназа. У някои хора обаче сред които и диабетиците разграждането на алкохола става много по-бавно.
Консумацията на магданоз, кисело мляко, течности спомагат за по-бързото разграждане на алкохола в кръвта.
Идеята на транспортната комисия е допустимата граница на алкохол в кръвта за шофьорите да бъде сведена до 0 промила, а не до 0.5 промила както е в момента. Според началника на специализираната химическа лаборатория в Пловдив, ако това ограничение бъде прието, то няма да бъде справедливо. Реално допустимата граница трябва да бъде 0.2 – 0.3 промила.
В Унгария, Русия, Словакия, Турция, Румъния са най-строги към шофьорите там е въведена граница за допустимост на алкохол от 0.0 промила.
Най-толерантни са в Кипър, където допустимата стойност е 0.9 промила. В Англия, Ирландия, Люксембург и Малта също позволяват да се шофира със стойности на алкохол в кръвта до 0.8 промила.

Милион и сто хиляди пенсионери с 25 лв. добавка за Коледа
Един милион и сто хиляди пенсионери ще имат добавка от 25 лв. за Коледа. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с финансовия министър Симеон Дянков. Допълнителните пари ще получат възрастните хора с пенсии до 200 лв. Борисов уточни, че парите ще бъдат раздадени за сметка на служителите във всички министерства, които тази година ще бъдат лишени от коледни бонуси.
Регионалното и земеделското министерство са си позволили да раздадат предварително допълнителни възнаграждения на администрацията, но тези пари ще бъдат удържани от следващите им заплати, уточни премиерът. Той припомни, че бюджетът за следващата година беше одобрен с 0,5 млрд. лева дефицит.
Вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че ако правителството реши да отпусне коледни добавки на пенсионерите, служителите на Националния осигурителен институт ще работят извънредно, така че до Коледа те да бъдат изплатени.
“Технологично могат да се изплатят тези коледни добавки, независимо в какъв размер са. Ако трябва служителите в НОИ ще работят и събота, и неделя, но проблем е, че те трябва да се дадат поравно за всички, защото, ако има диференциация, технологично няма да могат да бъдат получени до края на тази година тези средства”, каза Младенов

Животновъдите готвят блокади на пътища по празниците
Във вторник десетки животновъди ще се съберат на национален протест пред министерството на земеделието и храните. Млекопроизводителите ще настояват националните доплащания за сектора да достигнат 90 милиона лева. Планираните средства за животновъдство за догодина са три пъти по-малко. Фермерите са готови да блокират всички големи пътища по празниците, ако не бъдат чути.
Много животновъди са обречени на фалит, ако националните доплащания към сектора останат 30 милиона, както е планирано за догодина. Това е два пъти по-малко дори от това, което сега получават млекопроизводителите.
Очаква се от понеделник да започнат плащанията към земеделци и животновъди за тази година.

В Швейцария построиха минаре след референдума
По-малко от месец след като швейцарските граждани казаха “не” на строителството на минарета към джамиите в страната, се оказа, че съществуващите четири минарета вече са пет. Според в. “Кориере де ла сера” то не се издига над молитвен храм, а над…магазин за обувки. Идеята е дошла на собственик на верига магазини, а спорното минаре “краси” една от най-използваните магистрали в държавата – тази, която свързва Лозана и Женева.
Решението на 29 ноември предизвика истинска буря в мюсюлманския свят и доста критики срещу Швейцария в Европа и САЩ. За да влезе в сила, референдумът трябва да мине и през парламента, но въпреки това победата на крайната десница на допитването събуди страхове за още по-сериозен натиск над изповядващите исляма в страната.
Интересното е, че собственик на новото минаре е швейцарец, почувствал нуждата да се извини на хората, които не вярват в Христос и да подчертае, че Швейцария може да е родина за всички, които живеят там. Не е ясно как ще бъде възприето 6-метровото минаре и от мюсюлманите и от сънародниците на Гийом Моран, но едно е ясно – проблемът явно не е получил решение на реферндума в края на ноември.

Бан Ки-мун е предпазлив оптимист за резултатите от срещата в Копенхаген
Генералният секретар на ООН изрази днес "предпазлив оптимизъм" за изхода от климатичната конференция в Копенхаген, предаде Франс прес. "Оставам оптимист, но предпазлив", заяви Бан Ки-мун при пристигането си в датската столица. "Трябва да изчакаме края на форума, за да видим дали 15-ата конференция на ООН за климата наистина иска да отправи послание за климатичните промени", добави той.
Първата работна седмица, която даде възможност да се постави едно начално проектоспоразумение на масата, е добър старт, каза още генералният секретар. Фактът, че министрите и държавните ръководители се събират, е добър знак за важно предстоящо послание до всеки. Бан Ки-мун пристига днес, когато министрите започнаха работа върху проектоспоразумение срещу глобалното затопляне, което се очаква да бъде завършено на 18 декември, за да влезе в сила от 1януари 2013 г.

Президентски и парламентарни избори в Чили
В Чили се провеждат едновременно президентски и парламентарни избори. Наблюдатели коментират, че страната се готви за дясно управление, след като в продължение на 20 години след края на диктатурата начело бяха само левоцентристки правителства. Кандидатът на десните милиардерът Себастиан Пинера е фаворитът да замени на президентския пост социалистката Мишел Бачелет.
Бачелет, първата жена президент на Чили, която се ползва с историческа популярност от 75-80 процента сред чилийците заради социалната си политика, няма право по Конституция да се кандидатира за втори мандат.
Себастиан Пинера, смятан за един от най-богатите хора в Чили със състояние от 1,2 милиарда долара по оценки на сп. “Форбс”, стана олицетворение на идеята за десница, която не всява страх. Той обеща в кампанията си да не посяга на социалните придобивки и да продължи политиката на макроикономическа стабилност. Пинера, наричан “чилийския Берлускони”, смята обаче да съживи предприемаческия дух, отслабен според него след управлението на четири левоцентристки правителства.
Според проучванията на общественото мнение той ще победи на първия тур на парламентарните избори основния си конкурент Едуардо Фрей с 10 на сто разлика от гласовете, а на балотаж за президентския пост ще спечели с 49 на сто срещу 32 на сто за Фрей. Избирането на Пинера ще отбележи първото връщане на десницата на власт в Чили чрез избори след 51 години.

В Косово се провежда втори тур на местните избори
В Косово се провежда втори тур на местните избори. 1,5 милиона души, имащи право на глас, се изправят пред избирателните урни в 21 от общо 36-те общини на малката балканска държава, в които при предишния вот не бяха избрани кметове. Изборите в Косово се разглеждат от мнозина като тест за крехката стабилност на отскоро независимата държава.
Наблюдатели коментират, че страната иска да се наложи като напълно действаща демокрация и иска да завоюва признаването си от повече държави. До момента независимостта на Косово е призната от 63 правителства по света. По време на първия тур на местните избори активността беше само 45 процента. Това според анализатори се дължи на разочарованието на много косовари от неспособността на политиците в страната да се справят с близо 40-процентната безработица и лошите икономически перспективи пред една от най-бедните държави в Европа.
Сърбите в Косово при предишния тур последваха призива на Белград за бойкот и не отидоха до избирателните урни. Международните наблюдатели обаче определиха вота като успешен и в съответствие с всички демократични стандарти.

От Белград за Сараево тръгна първият влак от 18 години
От централната гара в Белград за пръв път от близо 18 години потегли експресният влак за Сараево. Закриването на линията между двата града принуди пътниците да използват автобуси и други начини на придвижване, но беше продиктувано от избухналата в Босна и Херцеговина война. Новата композиция е съставена от три вагона – подарък – един от сръбските железници, един от Босна и Херцеговина и един подарен от босненско-хърватската федерация на железопътните компании.
Пътуването между Белград и Сараево с влак вече ще отнема осем, а не както беше преди години шест часа. Забавянето се дължи на новите граници между Сърбия, Хърватия и Босна. Не на последно място върху пътуването оказва влияние и износената от войната, бедността и недоглеждането железопътна инфраструктура.
Експресният влак между Белград и Сараево стана една от първите жертви на войните в Хърватска и Босна. Отсечки от железопътната линия бяха взривени или станаха разделителна линия между двете враждуващи страни в етническия конфликт. Сега експресният влак ще се движи по веднъж на ден и в двете посоки вместо по три пъти, както беше по разписние преди войните.

ПО НЮЗ.БГ

Приключиха изборите в Чили

Приключиха президентските изборив Чили, предаде "Евронюз".
Те трябва да определят наследника на настоящия държавен глава Мишел Бачелет.
Като победител се сочи милиардерът Себастиян Пинера. Агенцията отбелязва, че ако той победи, ще е първи президент от крайната десница в страната от 20 години насам, след Аугусто Пиночет.
Основният му съпернике Едуардо Фрей.
Според проучванията, най-вероятно няма да има победител на първи тур.

Приключиха местните избори в Косово
Приключи вторият турна местните избори в Косово, предадоха световните агенции.
Избирателите са 1.5 млн. души.
Избори се проведоха в 21 от 36 общини, където нито един кандидат не успя да събере повече от 50% на първия тур.
В началото на следващата седмица се очакват резултати.
Това е първият вот в Косово след обявяването на независимостта му миналата година.
Първият тур се проведе на 15 ноември.
Избирателната активност достигна близо 46%.
Демократическата партия на Косово на премиера Хашим Тачи е спечелила относително мнозинство (34.6%) от гласовете на общинските избори в Косово, които се проведоха в неделя.
На второ място в изборите се е класирал Демократическият съюз на Косово- партията на косовския президент Фатмир Сейдиу.
На трето място е Алианс за бъдещето на Косово на бившия премиер Рамуш Харадинай.
От сръбските партии, които взеха участие в общинските избори въпреки волята на Белград, най-много гласове е получила Сръбската независима либерална партия, която има абсолютно мнозинство в Грачаница (60%) и в Клокот (65,7%).
На второ място по гласове е Сръбската гражданска коалиция, която е получила мнозинство в третата община с преобладаващо сръбско население Ранилуг - 69,4%.

Повторното преброяване не промени резултатите от вота в Румъния
Повторното преброяване на бюлетините не промени резултатите от проведените президентски избори в Румъния, предаде „Ройтерс".
Победителе Траян Бъсеску.
Припомняме, че Бъсеску спечели с малък превес изборите. Негов основен съперник бе Мирча Джоана.
На повторно преброяване бяха подложени 138 хил. бюлетини, от тях, само 70 хил. са спомогнали за победата на бившия президент Бъсеску.
Конституционният съд в Румъния нареди ново преброяване на гласовете от втория тур на президентските избори в страната от 6 декември.
Искането бе внесено от социалдемократическата партия с мотива, че вотът е бил манипулиран.

Промяната на климата няма нищо общо с въглеродните емисии
Не съществува консенсус между учените, с който водещите световни политически лидери оправдават усилията си за намаляване на въглеродните емисии.
Това заяви Д-р Катя Георгиева от БАН, цитирана от БНР.
Тя посочи, че паралелно с конференцията в Копенхаген на държавните и правителствените ръководители се провежда форум по същата тема на учени, които не са привърженици на тезата, че евентуално катастрофално затопляне на климата ще е в резултата на емисиите.
Основната цел на политиците е да попречат на бедните и на развиващите се страни да развият своята промишленост.
Това коментира Катя Георгиева, която е ръководител на проект "Влияние на слънчевата активност върху времето и климата" от научния план на БАН.

РЗС настоява за нова Конституция
От РЗС отново настояват да се приеме нова българска Конституция, съобщи БНР.
От партията заявяват това си искане в декларация по повод 20 години от митинга около Народно събрание на 14 декември 1989 г. срещу "член първи" от старата Конституция, "закрепващ господстващата роля на БКП".
"20 години по-късно комунизмът си отиде, но комунистите останаха. По върховете на държавата и в новото хилядолетие царстват същите комунистически фамилии, както тези от преди 1989 година", пише в декларацията.
„За пореден път ние, от РЗС, искаме промяна на "промяната" чрез ново и последно Велико народно събрание, което да приеме новата българска Конституция", заявяват още от партията.

Плевенска пицария предлага мини-пица „Министър Дянков”
От няколко дни плевенска пицария предлага нови кулинарни изкушения - постна мини-пица „Министър Дянков", която е вариант на „Бюджет 2010" и оптимистичната „Бюджет 2011".
Нестандартните артикули са вдъхновени от хрумването на финансовия министър за онагледяване на бюджета.
От пицарията твърдят, че новите продукти се радват на голям интерес сред клиентите, не само заради вкуса им, а и защото са с пъти по-евтини от другите пици в заведението.
Оригиналната идея хрумнала на собствениците на пицарията, които са икономисти по образование, но от години са се специализирали в производството на пици. Времето за приготвяне на „Министър Дянков" е само 10 минути, информира БНТ.

Подновяват делото за убийството на Луканов?
Досъдебното производство по убийството на бившия премиер и български политик Андрей Луканов може да бъде възобновено.
Това стана ясно от думите на министъра на правосъдието Маргарита Попова по време на парламентарния контрол.
В досега действащия процесуален кодекс няма пречки пред възобновяване на досъдебното производство.
Според нея дела като това за убийството на Андрей Луканов трябва да с наблюдават с особено внимание.
Припомняме, последното по случая бе от юли месец миналата година, когато Върховният касационен съд отказа да поднови делото за убийството на Луканов, въпреки искането с мотив за събрани нови факти.
На 15 март 2007 година Върховният касационен съд оправда окончателно всички подсъдими в процеса за убийството на Луканов - Александър Русов, Алексей Кичатов, Юрий Котепкин, Георги Георгиев, Юрий Ленев и Ангел Василев.
Веднъж вече те бяха получили присъди от доживотен затвор от Софийския градски съд през 2003 година.
Припомняме, бившият премиер Андрей Луканов бе застрелян на 2 октомври 1996 година пред дома си в София на улица „Латинка".
И до този момент няма категорични доказателства и присъди както за физическите убийци, така и за поръчителите.

Полицаите мислят за по-явни протести
В средите на МВР съществува желание за по-крути мерки, нещо като гражданско неподчинение.
Това обяви Иван Москов, член на Управителния съвет на синдикалната федерация на служителите в МВР.
По думите му един от факторите, заради който до този момент - една година след първия протест на полицаите - все още няма никакъв резултат, е може би прекалено културната форма на протест.
Москов посочи, че в други страни полицаите и служители на реда протестират доста по-агресивно и обикновено техните искания се изпълняват веднага.
„Това са неща, които се говорят и се мислят, например служителите да извадят личните си компютри и консумативите от МВР, което също е вид протест. И това да не се върши работа, това пряко ще засегне хората", каза Иван Москов.
На въпроса дали полицаите са готови да стигнат до форма на гражданско неподчинение, Москов не отговори еднозначно, а обясни, че по-крутите форми на протест ще бъдат обсъдени на предстоящата Национална конференция.
„Трябва да се намери механизъм за мотивация и хората да си вършат добре работата. Една година се провеждат някакви мероприятия, ние се опитваме да променим нещата по нормален ред и въпреки това няма никаква промяна, никой не казва кога, няма конкретика в план, всичко е в общи приказки", допълни Москов.
Той подчерта, че протестиращите полицаи са отказали да разговарят със заместник-министър Павлин Димитров, защото няма конкретика, всичко се говори в стила „Да, МВР има проблеми, ще бъдат решени". По мнението на Москов заместник-министърът е сладкодумен, но реалните действия липсват. Това се е проявило и при вчерашния разговор.
„Демотивацията е нещото, което кара хората да си мислят „Аз пак съм никой" . В държавата съществуват йерархии, ние сме като изоставените деца на държавата", подчерта още полицаят

Браним Масларова като опълчението на Шипка, недоволна Дончева
Нужно е Националния съвет на БСП да се събира поне веднъж месечно, но с много по-сериозен дневен ред и да не се свиква предварително само 3-4 дни, коментира Татяна Дончева.
Припомняме, вчера пленумът на левицата не можа да се състои, тъй като лошото време не позволи на част от социалистите да пристигнат в София.
Напускането на парламентарните комисии от страна на БСП е спорен въпрос от гледна точка на Дончева.
Според нея така партията се обизсилва, защото в момента не разполага с почти никакви лостове на властта, за да влияе върху политическия процес в страната.
„Първо, БСП се обезсилва и второ, защитата на един министър е деликатна работа. Никъде по света не се счита за полезно да се брани един министър по този начин, като опълчението на Шипка", коментира Дончева, цитирана от БНР.
Цветан Цветанов не е в състояние да реши проблемите в МВР. Не може "отбор от 20 бивши вифаджий" да реши проблемите, тъй като те не са въпрос само на дисциплина и казарма
По думите й обикновено такъв министър излиза сам и обяснява, че до приключване на въпроса с правосъдието ще се оттегли и ще освободи партията, за да не й носи негативи.
"Това е израз на задължителен ход и ако това беше направено, левицата можеше да извади друг човек за този пост", е мнението на Дончева.
Татяна Дончева предупреди, че в момента БСП я чака изключително труда и дълга работа, без да има видим резултат поне 2 години, преди да успее да излезе от изолацията, в която в момента се намира.
Затова и Дончева изказа неодобрението си от работата на Националния съвет - не само защото вчерашното събиране е отложено, но и защото "предлаганият дневен ред не е сериозен"
Според Дончева настоящият вътрешен министър Цветан Цветанов не е в състояние да реши проблемите в МВР и да се справи с недоволството в системата. По думите й не може "отбор от 20 бивши вифаджий" да реши проблемите в МВР, тъй като те не са въпрос само на дисциплина и казарма.
„Този министър е още по-малко в състояние да реши проблема с полицаите, защото той няма визия за начина на развитие и стимулиране в системата.
Това е въпрос, който трябва да се решава методично. Има сериозен проблем с подбора на персонала и със съкращенията в системата.
Трябваше да се върви към съкращения, вместо това се спря и проблемът се върна в изходна позиция", обясни Татяна Дончева.
Един от сериозните проблеми според нея, които спират реформата в системата, е напълването й с роднини и връзки по линията на кървното родство.

20% от списъците за трансплантации – нереални
Последният месец Изпълнителна агенция по трансплантация е обновила регистрите на чакащите за присаждане на орган.
Около 20% от близо 1000 души в списъците са били нереални. 160 са били починали, а 23 с некоректни лични данни. Информацията в агенцията за някои от чакащите пациента не е била обновявана повече от 15 години.
Това стана ясно на пресконференция в Министерство на здравеопазването във връзка със стартирането на кампания в подкрепа на донорството.
Агенцията планира да започне повторна диагностика на здравословното състояние на всички в списъка, тъй като за част от пациентите е установено, че евентуална трансплантация би застрашила живота им.
В агенцията вече е разработен софтуер за проследяване на пациенти в кома.
Разписан е и нов устройствен правилник според който експертите в нея трябва да отговарят на европейските стандарти. Анализът на настоящия състав на Изпълнителната агенция по трансплантациите е установил, че 80% от работещите не притежават висше образование и професионален опит, нужни за заеманите от тях длъжности.
От 2 ноември до 13 декември Изпълнителната агенция по трансплантации е извършила 7 трансплантации без да е загубен нито един орган. Три от извършените трансплантации са били със спешен статут в регистрите, съобщи директорът на агенцията Теодора Джалева.
Реализирани са две донорски ситуации, а една не е извършена поради отказ от донорство от близките на пациента.
В Министерство на здравеопазването представиха кампанията „Частица от теб може да бъде за някого в целия свят", която стимулира донорството. Автор на мотото е ученичката Виктория Митова от Пловдив. Мотото и логото са избрани след национален конкурс
Трасплантологията в България започва да се усъвършенства, коментира от своя страна Иван Димитров от Асоциацията на хората с бъбречни заболявания. „Всячески се опитваме да комуникираме на всяко ниво, за да изградим една кампания, за да може всеки един българин да осъзнае важността на проблема", каза още Димитров.

Оли Рен: България и Румъния не бяха готови за ЕС
Когато станах комисар, разбрах, че България и Румъния не бяха още готови за членство в ЕС.
ЕК обаче нямаше право да налага вето върху срока за завършване на предприсъединителните преговори.
Това отбелязва сегашният комисар по разширяването Оли Рен в интервю за белгийския в. "Либр Белжик".
Но новите правителства на България и Румъния се заеха сериозно с реформите, добавя той.
Според Рен, научените уроци за ЕК са да не се посочва дата за приемане на една страна преди предприсъединителните преговори с нея да са завършили напълно и да се определят по-стриктни критерии за членство.
Той пожелава успех на чеха Щефан Фюле, който е номиниран за комисар по разширяването в следващата Европейска комисия, информира БТА.


ПО АКТУАЛНО.КОМ

ДПС е галена с перце от Бойко Борисов

ДПС е галена с перце от Бойко Борисов. Това заяви в предаването на „Четири очи" по Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев, предаде КРОСС.
Според него „схемите по места" и в екологичното министерство, и в Министерството на земеделието са останали. В горските стопанства масово активисти на ДПС се преместват от една община в друга община и си запазват позициите, коментира Янев. Той попита: „Защо нито един сигнал не е подаден срещу министри на ДПС, с изключение на Цветанов? Вие не знаете ли какво се вършеше в министерството на Емел Етем и в Министерството на земеделието? „Лиани" къде са? Има и паралелна разработка „Лабиринт", коментира още Янев.
Той обвини Борисов и в това, че си е стиснал ръката с президента Георги Първанов. Първанов и Борисов си стиснаха ръцете за общо одобрение на големите енергийни проекти. Откъде накъде президентът може да насърчава и подкрепя енергийни проекти. Защо не насърчава образователни или демографски проекти?
България е на път да се превърне в икономическо джудже, и тази политика, която осъществява ГЕРБ, е пагубна, България навлиза в период на тежка рецесия, навлиза в период на тежка стегнация и каскада от фалити, банковата система няма да има съпротивителна сила, банките в България и най-вече чуждите не могат да се превърнат на брокерски къщи. Над 5 милиарда е натрупаният дълг към тях само за последните 5-6 месеца, съобщи Янев. Според него Борисов е подвластен на руското лоби.
Лидерът на РЗС отново обяви, че е имало среща Тагарински - Борисов в съботата, след като доскорошният му колега подаде заявление за напускането на парламентарната група на РЗС. Запитан дали пък Масонската ложа е виновна за оттеглянето на Тагарински, Янев каза: „Аз не съм склонен да хиперболизирам, това са подхвърляния, които нямат общо с истината. Примитивен е този сюжет, милиционерски".
„Такъв вероломен акт да разбиеш една парламентарна група, да бъдат освободени чрез обявление, е нещо по-позорно от Народния съд", каза Янев и поясни, че това е трябвало да стане чрез гласуване.
Когато полицай № 1 каже, че парламентарна група ще бъде разбита, показва, че комунистическите методи са в ход, но са рафинирани по един не толкова натрапчив начин, както преди 10 ноември", каза Янев. Той съобщи, че по този повод Димитър Абаджиев заминава в Страсбург. РЗС е срещу статуквото, срещу реанимацията на старите комунистически фамилии, които са реанимирани от ГЕРБ. Да си християн-демократ ,да се биеш в гърдите и до вчера да си бил член на БКП , това надминава всякакви граници, каза Янев. Той прогнозира отново, че през март ще има премахване на текстове, които са противоконституционни и тогава ще има по-голяма парламентарна група на РЗС. Ние сме били коректни, но те не ги разбраха. Можем да направим коалиция само и единствено с българските граждани, заключи Янев.

Предположението на Яне Янев за нова тройна коалиция е без логика
Тезата за създаване на нова „тройна коалиция” коментира политологът Борислав Ангелов. Според него, това предположение на лидерът на партия Ред, законност и справедливост Яне Янев е лишено от политическа логика.
„Не няма как това да се случи на този етап. Във всеки един парламент има случаи на единогласие на политическите сили, тогава, когато е добро за страната. Всякакви намеци за тайни съглашения са още една фантазия на господин Янев”, каза Ангелов, цитиран от агенция Фокус.
Според него в самото БСП има различни мнения по въпроса за работата на президента Георги Първанов, и това е още една причина за липса на консенсус и между парламентарно представените сили, освен факта, че политическите убеждения на всички те за крайно разнопосочни.
Относно единомислието при гласуването в ПП ГЕРБ и изкарването на бившият премиер Станишев, че парламентарната група на ГЕРБ е машина за гласуване, Ангелов коментира, че не е уместно един бивш премиер да изказва такива мнения, тъй като той много добре знае какво е да имаш подкрепата на партията си. „За работата на една политическа партия се съди по нейната ангажираност с проблемите на своите избиратели. Не бива да забравяме, че в ГЕРБ има много политици, които до преди да станат депутати не са се занимавали активно с тази дейност и им е нужно малко време да навлязат в работата”, допълни Ангелов.
Борислав Ангелов каза, че на малките политически формации от център-дясно ще им е все по-трудно да оцеляват, особено когато губят парламентарните си групи. „На тях им е все по-трудно да съхранят себе си и политическото си лице. Една партия има много по-голям ресурс тогава, когато има парламентарна група. Тя има време за изказвания и активно участие в законодателните промени”, коментира Ангелов. Според него ново създадената политическа група в парламента РЗС, като групичка може и да се подкрепят за известно време, но нямат политическата вътрешна мотивация за единомислие, което е основа да оцелеят.
Той подчерта, че от самото начало, парламентарната група на РЗС е била нестабилна, тъй като между нейните членове не е имало единомислие и обща цел. Според политолозите, подобни формации се наричат „антисистемни” или те са против цялата политическа система, без да са наясно каква точно политическа система искат да замести до сега съществуващата.

Атомна централа с френски реактори щеше да е по-скъпа
Атомна централа с френски реактори щеше да е по-скъпа. Това заяви в предаването „На четири очи" на Нова Телевизия депутатът от БСП Румен Овчаров в коментар на енергийните проекти с Русия. Според него те ще са полезни, особено в периоди на криза. Овчаров забелязал промяна в говоренето на основните фигури в българското правителство и за проектите с Русия вече се говорило прагматично.
Според бившия енергиен министър няма реалистична възможност да се намали цената на проекта АЕЦ „Белене", предаде КРОСС.
Вече е поръчано оборудване, което се изработва повече от две години. Част от авансовите плащания вече са направени. Овчаров коментира, че ако България поиска промяна в цената на договора, е възможно да плаща неустойки.
По думите на Овчаров проектът „Белене" вече можеше да има напредък и на площадката вече да работят около 7000 човека. През 2006 година той отправил искане към Франция за доставка на атомни реактори за АЕЦ „Белене". Строителството на централата с френски реактори щяло да струва повече пари, отколкото с руски.
По думите на Румен Овчаров ДПС никога не е считало АЕЦ „Белене" за „патриотична авантюра", както заяви вчера лидерът на партията Ахмед Доган. „Белене не е авантюра. Това, което се строи в Белене, е много усъвършенствано поколение на V и VІ реактор на АЕЦ „Козлодуй". Правителството на НДСВ залъгало българската общественост, че ще закрие І и ІІ блок на АЕЦ „Козлодуй", но ще спаси ІІІ и ІV. По същия начин сега се спекулира, че АЕЦ „Белене" може да се замени със VІІ реактор на АЕЦ „Козлодуй".
Проблемът с проекта нефтопровода „Бургас-Александруполис" е най-вече екологичен, смята червеният депутат. Този проблем е решим, тъй като и в момента в Бургас се стоварват огромни количества петрол.
Румен Овчаров подчерта, че енергетиката е единственият отрасъл, който се е запазил по времето на прехода.

Червени редят кабинет в сянка
Бившите зам.-министри от квотата на БСП правят правителство в сянка. Повечето от тях заемат председателските места в съветите към "Позитано" 20, които трябва да бъдат утвърдени на заседание на Националния съвет в събота, предаде АСН.
Доскорошните замове ще бъдат и говорителите по темите от името на партията. Съветите отговарят на парламентарните комисии както като наименования, така и като задачи - политиката в съответния ресор.
Социалните въпроси ще следи Драгомир Стойнев, здравните Емил Райнов, строителните - Димчо Михалевски, екологичните Атанас Костадинов, спортните Михаил Балабанов, земеделските Светла Бъчварова, а икономическите - Явор Куюмджиев. Най-вероятно правата на човека и вероизповеданията ще наблюдава Велислава Дърева, външната политика - Кристиан Вигенин, а транспорта и технологиите - Юрий Асланов.
Вероятно на днешното заседание Националният съвет ще се занимава само със структурата на "Позитано" 20. Другата очаквана тема - финансирането на централата и регионалните партийни организации - ще остане за следващо заседание или ще се реши само от бюрото, коментираха социалисти.
Причината е, че все още не е ясно какъв процент от парите на партията ще остават за Националния съвет и организациите на жени, младежи и ветерани и какъв ще отиде за страната. Идеята е субсидията между регионалните структури да се разпределя на брой гласове на последните парламентарни избори.

Турската пропаганда в Интернет
Интернет се е превърнал в уникално поле за упражняване на пропаганда сред малцинството в област Тракия, пише гръцкият вестник "Македония". Пропагандата се упражнява от турскоезичните вестници, които обикновено се раздават от ръка на ръка, от различните групи във Фейсбук и клипове в YouTube с призиви за независимост на Западна Тракия, както и от интернет страниците на т.нар.
"Консултативна комисия за турското малцинство в Западна Тракия" и на „Европейската федерация на турците в Западна Тракия", пише вестникът. Във Фейсбук и YouTube се възражда идеята за "Турска република Западна Тракия” със зелено-черно знаме с полумесец и се възпроизвеждат фанатични твърдения за обявяване на независимост на Западна Тракия или за възстановяване на Османската империя, посочва "Македония".
Припомняме, че Гърция признава съществуването на едно единствено малцинство на територията си, което нарича "мюсюлманско", а не "турско".

Хората с пенсии до 200 лв. ще вземат коледни добавки
Хората с пенсии до 200 лв. ще вземат коледни добавки. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти.
На 4 януари парите ще бъдат платени на пенсионерите, предаде агенция Фокус.
Премиерът припомни, че от 1 юли правителството е увеличило пенсиите на всички пенсионери. "С огромни усилия успяхме да влезем с 0,5 млрд. лв. дефицит, което е успех. Ако човек е слушал от вчерашния конгрес изказванията на Станишев и Доган, би трябвало цветя, рози, мед и масло да тече по улиците. Ние едва успяхме с минус 0,5 млрд. лв. да защитим бюджета.
От всички министерства и то буквално – изцеждайки парите, които има в държавата и то - от администрацията, от министерствата, от хората, на които им се извинявам, защото те са работили цяла година, надявали са се да получат повече пари сега в бонуси, надбавки, материално стимулиране или както и да го наречете.
Две министерства дори са си позволили да си пуснат малко пари. На Дянков съм разпоредил да направят така, че от следващите заплати да им бъдат удържани" - посочи Борисов.

Почти половината българи са намалили потреблението си заради кризата
Почти половината българи са намалили потреблението си във връзка с кризата. Това показват данните от международно социологическо проучване на независимата изследователска верига WIN, проведено в 24 страни по света през октомври и ноември тази година, съобщиха от „Галъп”.
Една трета или 34% от хората по света са били принудени да ограничат разходите на семейството си заради негативните последици от световната икономическа криза. Най-големи ограничения в бюджета си са направили жителите на Мексико, Исландия и САЩ, предаде агенция Фокус.
На обратния полюс, с най-слабо намаление на потреблението, са хората от Холандия, Австрия и Швейцария. Делът на хората в тези държави, които са намалили потреблението си заради икономическата криза е под и около 20%.
България се намира сред страните със силно намаление на разходите на домакинствата. 43% от българските граждани признават, че са ограничили разходите на домакинството си по поне едно перо от бюджета.
Разходите за облекло и обувки са най-често съкращавани – 50% от анкетираните по света заявяват, че са намалили това перо от семейния си бюджет във връзка с кризата. Другите най-чести ограничения в бюджета са разходите за развлечение, големи покупки за дома, както и почивките и пътуванията.


ПО БГНЕС

Яне Янев: Целият ни преход е генномодифициран

Ние имаме сигурни данни, че Марио Тагарински и Бойко Борисов са имали среща миналата събота, след като тогава бившият депутат беше "онемял", каза лидерът на РЗС Яне Янев пред Нова телевизия

Сюжетът с Тагарински е милиционерски и мутренски от началото на прехода и няма нищо общо по-сложни конфигурации, посочи Яне Янев. Ние сме се държали коректно от РЗС и сме поканили някои хора в партията от 40-то Народно събрание и Димитър Абаджиев ме помоли да говоря с Марио Тагарински, каза Янев в отговор на въпрос защо го е поканил, след като бившият депутат от СДС е сменил няколко парламентарни групи. Има ръка, която налага диктат още в началото на мандата си, което няма аналог в Европа. Утре на първия европейски президент, който идва в България какво ще кажем по този въпрос. Това погазване на Конституцията и освобождаване на председатели и зам. председатели да се махат с постановление не е правено и при Народния съд. В една демократична държава полицай №1 казва, че една парламентарна група ще бъде разбита. Това е милиционерщина, подчерта Янев. Той каза, че след два дни Димитър Абаджиев заминава за Страсбург, за да уведоми европейските ни партньори какво правят ГЕРБ и Бойко Борисов. Проектът РЗС е единственият срещу статуквото. Той се аргументира, като каза, че много от членовете на ГЕРБ са бивши членове на БКП. Информация е текла от нас към ДАНС, каза лидерът на РЗС в отговор на въпрос дали е текла информация от ДАНС към РЗС. Той каза, че вчера на митинга на полицаите са ходили представители на РЗС, защото там работят много честни и професионални хора. Ние сме имали последователна политика към президента Георги Първанов от самото му избиране. Той е законно избран, но ние искаме да покажем връзката му с Бойко Борисов. Още на учредяването на ГЕРБ Борисов каза да не се говори срещу президента. Той не се кандидатира по тези причини и за президент, подчерта Яне Янев. Ако трябва ще правим всеки ден пресконференции в Брюксел, защото ние сме деца на Европа, вместо от парламентарната трибуна. Ние сме единствената опозиция. Бойко Борисов глади с перце ДПС и по места продължават да си действат, посочи Янев. Нито един сигнал не е подаден за министрите на ДПС към ВКП, единствено за Валери Цветанов, който е един нещастен човек. Къде отидоха разследванията за Лиани, Лабиринт, къде са тези разработки, риторично попита Янев. РЗС беше разтурено, но се лъжат. Още през март ще има ПГ на РЗС и то по-голяма, защото ще бъдат промени текстове от правилника. При въпюющата посредственост на Искра Фидосова не подозирате как може да се работи, подчерта Яне Янев. Според него генномидифициран е целият ни преход, както и партиите, които искат да запазят статуквото. /БГНЕС

РЗС: Генералната промяна е на път да стане генерална подмяна
България нямаше своята унгарска 1956 г. в борбата срещу комунизма, нито чешката съпротива от 1968г . срещу съветските танкове, нито дългогодишната борба на полската „Солидарност” срещу тоталитарния режим. За сметка на това имаше несменяеми комунистически вождове, се казва в декларация на ПП РЗС, изпратена до БГНЕС по повод 20 години от протестния митинг на 14 декември пред сградата на НС.
На 10 ноември 1989г. същите тези партийни вождове извършиха вътрешнопартиен преврат. Целта бе да се стовари вината върху Тодор Живков, а БКП да продължи да управлява чрез монопола върху властта под формата на съветска перестройка. Първата спонтанна и мощна общонародна вълна срещу комунистическия режим в България бе живата верига и митингът около комунистическото Народно събрание на 14 декември 1989г. Десетки хиляди граждани скандираха „Долу член 1-ви” от старата Конституция, закрепващ господстващата роля на БКП в страната. „Долу БКП” скандираше множеството и искаше за първи път открито комунистите да слязат от властта, а комунистическите величия бяха наричани „хайдуци” и „мафия”. От тази дата България стана друга и започна битката комунизъм или демокрация.
Месец по-късно член 1-ви от Основния закон бе отменен под натиска на остро протестиращите граждани. Танковете така и не дойдоха /тогавашният лидер на БКП и държавен глава Петър Младенов каза пред протестиращото множество:"Танковете да дойдат"- бел.ред./ . Страната тръгна не по пътя на перестройката, а на смяна на системата. Хората видяха в СДС символа на промяната, която ще прати комунизма в историята, но уви комунизма е жив и само изроден в други уродливи политически субекти пазещи статуквото.
20 години по-късно комунизмът си отиде, но комунистите останаха. По върховете на държавата и в новото хилядолетие царстват същите комунистически фамилии, както тези от преди 1989 г. Страната ни затъна в корупция, престъпност и бедност. Шокирахме Европа като шампиони по убийства и безнаказаност. Няма европейска страна, в която след 65 години комунизъм и посткомунизъм да се правят такива политически експерименти, които допускат на власт прокомунистически настроени „християн-демократи”, огромна част от които са били партийни секретари, членове на БКП и милиционери. Така наречената „генерална промяна” е на път да се превърне в „генерална подмяна”, но това по-скоро е логично защото почти всички от политическото ръководство, министрите и депутатите на ГЕРБ никога не са участвали в битката комунизъм или демокрация. Освен притежатели на червени и жълти партийни книжки, част от ГЕРБ-ерите са били и редовни читатели на „Дума”. Научили са много и са на път да пратят демокрацията и парламентаризма там, където ги беше пратил Тодор Живков преди митинга на 14 декември 1989г. Дали ще им позволим, ще покаже близкото бъдеще…
„Ред, законност и справедливост” се покланя пред всички, присъствали на площада пред Парламента на утрешния ден преди 20 години. Тези хора започнаха истинската промяна в България. Тя обаче не се състоя такава, каквато я очаквахме. Затова за пореден път ние от РЗС искаме промяна на „промяната” чрез ново и последно Велико народно събрание, което да приеме новата българска Конституция, заключава декларацията на РЗС. /БГНЕС

Р. Овчаров: Трябва да се разделим с мисълта, че Първанов е единственият лидер на БСП
Проектът на АЕЦ „Белене” можеше да бъде ускорен и сега там да имаме 5 – 6 хиляди работника. Тези хора щяха да получават заплати, да плащат данъци и да има инвестиции в бюджета. Това каза пред Нова телевизия Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката, депутат от БСП и председател на Градския съвет на БСП в оставка.
Хубавото е, че се забелязва промяна в говоренето на министрите, допълни още Овчаров. Започва да се разсъждава по-прагматично по проектите, а не да се идеализират. Според него сега се стъпва на една здрава основа. Относно проекта на „Бургас - Александруполис” Овчаров заяви, че никой не е решил да строи петролопровода без екологична оценка. По думите му, там проблемът е решим, тъй като в Бургас се разтоварват танкове с петрол вече около 50 години и няма никакви екологични проблеми. На въпрос възможно ли е намаляване цената за АЕЦ „Белене” Овчаров отговори с думите, че част от авансовите плащания са направени и е невъзможно. По думите му, няма как да поръчваш оборудване, което ще се изработва повече от 2 години и което е предплатено, да бъде отказано след това. Ако това стане, другата страна ще предяви своите претенции, смята той. На въпрос дали в тройната коалиция е имало позиция на ДПС, че АЕЦ „Белене” е една патриотична авантюра, Овчаров заяви, че не е имало такава позиция. Той допълни, че трудно проследява мисълта на Ахмед Доган и не може да коментира. По думите му, това, което ще бъде АЕЦ „Белене” е осъвременен вариант на V-ти и VI-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Белене е възможно най-евтиният проект, категоричен бе бившият енергиен министър. Според него изграждането на централата с френски реактори, каквато оферта е изпратил през 2006 година до Франция, е щяло да струва по-скъпо.
Румен Овчаров коментира и напускането на БСП от ръководните постове в парламентарните комисии. Според Овчаров този акт е трябвало да покаже, че БСП не е партия, която е изпаднала в глуха опозиция. Когато управляващите започват ден след ден да се държат нетолерантно, БСП няма намерение да играе добрият, допълни Овчаров. На въпрос решен ли е лидерският проблем в партията Овчаров заяви, че временно е решен, но въпреки това промените са неизбежни. Според него ще бъде доста тъжно, ако единственият лидер на БСП е Георги Първанов. Има достатъчно млади лица, които да водят партията, допълни той. Според председателят на Градския съвет на БСП в оставка не може основната задача на една партия да е разчистване на вътрешнопартийни сметки. /БГНЕС

Татяна Дончева: БСП ще води упорита битка за връщане на позициите
180 души Национален съвет е нещо, което се събира трудно и трудно работи. Това каза пред БНР Татяна Дончева, член на НС на БСП.
След конгреса на 18-ти октомври и избора на ново изпълнително бюро БСП има много сериозни проблеми и е нужно Националният съвет да се събира веднъж месечно с подготвен дневен ред, допълни Дончева запитана защо отпадна пленума на партията на 12 декември. Всяка „гениална” идея има много минуси, допълни тя. Според Дончева, когато партията се намира в опозиция трябва да работи по-компактно и организирано. Трябва да се работи сръчно и не е възможно да си губим времето и да се организират национални съвети в работен ден, коментира тя. Тя допълни още, че не става дума за умишлено бламиране на съвета. По-добре е сегашното ръководство на БСП да приеме, че ще води дълга и упорита битка за връщане на позициите, на първо място като чуваемост от страна на обществото на тезите и действията на левицата. Според нея тази работа ще изисква поне две години усилия без да има никакъв външен ефект и възможност да бъде прието от обществото, че нещо случва, и то е полезно и правилно. Дончева коментира и излизането на БСП от парламентарните комисии. Според нея БСП губи лостове в управлението и обезсилва самата себе си. Също деликатна работа е и защитата на един бивш министър, заяви тя по повод отстраняването на Емилия Масларова от председателския пост на социалната комисия. По думите й никъде по света не се счита за полезно и правилно да се брани министър като от „Опълченците на Шипка”. В цивилизованите страни такъв министър излиза сам и прави изявлението, че той не е извършил престъпление, че ще бори сам и няма да поставя авторитета на партията на карта, заяви Дончева. Бившият министър трябва да се оттегли сам и да освободи партията от ангажимента да носи негативи. Ако това беше направено левицата можеше да извади друг човек за председател на социалната комисия, категорична е тя. Дончева коментира и вчерашния конгрес на ДПС и думите на Ахмед Доган, че младото поколение трябва да изнесе визията за бъдещето на партията, с думите, че ДПС може до една година наистина да ни изненада с разумно решение. По думите й силата на един политик не е да се вкопчи в стола – силата на един политик е влиянието. Един политик може да работи, ако наистина е разбрал, че партията и нейният просперитет е по-голям залог от личната амбиция, коментира още Дончева. /БГНЕС

Няма коментари: