вторник, 8 декември 2009 г.

Бедността и ниските заплати наистина правят България уязвима!

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

... Константин Димитров от ДСБ става заместник-министър на външните работи
... “Блудният син” Тагарински няма да се връща в РЗС
... Попски работи
... Франция ще ни помага за решаване на проблемите в здравеопазването
...

Константин Димитров от ДСБ става заместник-министър на външните работи
Константин Димитров от ДСБ е назначен на длъжността заместник-министър на външните работи. Той ще замени подалия оставка заради разкритията на агентурното си минало Красимир Костов. Димитров каза, че може само да потвърди информацията за своето назначение и тепърва ще навлезе в работата. Той поема функциите си от днес, но не уточни за какъв ресор от външната политика ще отговаря, съобщи Фокус.
Константин Димитров смята, че за него няма да е трудно да навлезе в работата, тъй като е професионалист в тази област. По думите му той вероятно ще се занимава с европейските въпроси, но това е въпрос на допълнително уточнение.
Константин Стефанов Димитров е роден е на 28 януари 1957 г. в София. Завършил е английска филология (с втора специалност немски език) във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет през 1984 г. Работил е като преводач, редактор и преподавател по английски език до 1992 г., когато постъпва на работа в Министерството на външните работи. От 1998 г. е заместник-министър, член на Съвета за сигурност при министър-председателя и член на Комисията по търговия с оръжие и стоки и технологии с двойно предназначение. От 2000 до 2002 г. е ръководител на мисията на България в НАТО и ЗЕС и посланик в Белгия и Люксембург. От 2002 до 2006 г. е изпълнителен директор на Института за евроатлантическа сигурност.
През 2004 г., след оттеглянето на група депутати начело с Иван Костов от Съюза на демократичните сили (СДС), е сред основателите на “Демократи за силна България” (ДСБ) и бе избран за член на националното ръководство на партията. От 2005 г. е депутат в 40-ото Народно събрание и заместник-председател на Комисията по външна политика. От 2006 г. е наблюдател в Европейския парламент, като след присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 придобива статут на евродепутат до май същата година. Избран е за член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и за заместник-член на Комисията по външни работи.
През 2007 г. бе водач на листата на ДСБ за изборите за представители в Европейския парламент след като на проведените през март шест регионални събрания за подреждане на кандидатите на партията е класиран на първо място. ДСБ получава 4,35% от гласовете и остана без представители в Европарламента. На 08.12.2009 г. е назначен за заместник-министър на външните работи в правителството на ГЕРБ.
Константин Димитров владее английски, немски и френски език. Женен е и има дъщеря.

“Блудният син” Тагарински няма да се връща в РЗС

Марио Тагарински, който напусна парламентарната група на "Ред, законност и справедливост" и сложи началото но парламентарна сага, обяви намерението си да остане в Народното събрание, без да се връща в ПГ на РЗС. Пред БНТ той добави, че това решение е назряло заради серията компромиси, които му се е наложило да прави в последните месеци. Тагарински обаче е известен като свободен електрон, който лесно сменя партиите.
Марио Тагарински уточни, че неговата визия за дясноконсервативния проект се различава от тази на колегите му от РЗС. Вече независимият депутат подчерта, че не е молил никого за включване в листата на РЗС, а предложението за депутатското място дошло от Димитър Абаджиев. Тагарински се е свързал с премиера, за да разсее спекулациите, че е отвлечен. Депутатът каза още, че би подкрепил решение на Народното събрание парламентарна група да може да се сформира от 8, а не от 10 души.
Същевременно пред bTV Яне Янев омекоти малко лютия си тон от вчера, но остава на позицията, че ГЕРБ има пръст в проблемите с Тагарински и каза, че Борисов допуска грешки в този случай. “Не е нормално в демократична държава рано сутринта в петък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов да говори, че депутат на независима политическа партия ще бъде махнат и до края на деня това нещо да се случи - заяви Янев. - Кой осъществи срещата между Бойко Борисов и Марио Тагарински в Дианабад?”. Самият Янев също отказа да каже кой е бил посредникът в срещата на премиера с Тагарински. Той смята за особено интересен и въпросът кой осигурява охраната на Марио Тагарински и плаща за нея.

Янев директно обвини Борисов за разпадането на парламентарната група на РЗС
Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев директно обяви премиера Бойко Борисов за напускането на депутата Марио Тагарински и разпадането на парламентарната група. „Ние сме убедени, че зад това, което стана с Марио Тагарински, волно или неволно, стои премиерът Борисов”, заяви Янев по бТВ. Той каза още, че в неговата партия остава твърдо убеждението, че Бойко Борисов съзнателно или несъзнателно е допуснал грешка по случая „Тагарински”.
„Не е нормално в една демократична държава в петък рано сутринта министърът на вътрешните работи - полицай номер едно в републиката, да говори за самостоятелна и независима суверенна политическа партия, че неин депутат ще бъде махнат от там. След което до края на деня това нещо се случва и на другия ден министър-председателят се среща с Марио Тагарински, който не може да бъде намерен от никого”, заяви той.
Янев запита кой е осъществил срещата между премиера и Тагарински в „Дианабад”. Според него това е много важно, за да се изяснят следващите факти и обстоятелства. Имало е посредник на тази среща, но Янев отказа да съобщи името му.
Според лидера на РЗС друг много важен въпрос е кой е осигурявал охраната на Марио Тагарински. Този въпрос той отправи към премиера. Янев все още не е разговарял с Тагарински въпреки многократните си опити да се свърже с него.
Както е известно, в петък депутатът Марио Тагарински напусна парламентарната група на РЗС, в резултат на което тя намаля на 9 човека, което е недопустимо съгласно парламентарния правилник. Според него една парламентарна група се състои най-малко от 10 души. Ако това правило не бъде променено или Тагарински не се върне, в сряда парламентарната група на РЗС трябва да престане да съществува, а депутатите на РЗС ще станат независими.
Янев заяви, че РЗС ще продължи да подкрепя ГЕРБ до шестия месец от управлението му във всичко, свързано с дясноконсервативни идеи и стабилизиране на държавата. Според него обаче, когато партията му е започнала да критикува активисти от ГЕРБ, партията на Борисов се е почувствала застрашена.

Попски работи
Българската православна църква е на път да сътвори поредната дивотия, след като преди дни синодалните старци без много шум решиха да отзоват Западно- и Централноевропейския митрополит Симеон и викария на епархията Тивериаполския епископ Тихон. За мястото на Западноевропейски митрополит Светият синод гласи старозагорския владика Галактион, прочут с това, че посвети Слави Бинев в архонтско звание, при това в католически храм и че е доказан агент на Държавна сигурност.
Двамата нарочени за смяна владици отказаха да се подчинят, а митрополит Симеон дори заяви, че ще съди Синода в Страсбург, ако не бъде възстановен на поста. Това ще е второто дело на Синода – по първото магистратите в Страсбург дадоха срок на църквата да се разбере с претендиращите за стотици милиони отци на алтернативния патриарх Инокентий. Предишният министър-председател Сергей Станишев се видя със синодалните старци и им обеща, че държавата няма да разреши и косъм да падне от брадите им. И те се успокоиха, ама срокът си тече и съвсем скоро Страсбург ще се произнесе по същество. А това според юристите ще означава стотици милиони обезщетения, които ще трябва да плати държавата.
Таман Бойко Борисов се чуди къде да си дява парите.
По конституция, а и според модерните политически разбирания, църквата е отделена от държавата. Това ще рече, че държавата не се меси в управлението на църквата и църквата не се меси в управлението на държавата.
Това е на книга, а на дело православната църква е важна част от държавата, което може ясно и отчетливо да се види в страни като Гърция и Русия. В България – също, макар че симбиозата между политиката и църквата е малко по-дискретна.
В началото на промените властта се отнасяше предпазливо към църквата, но след като комунистите видяха, че тя е напълно дресирана и опитомена, започнаха лека-полека да интегрират поповете. В резултат те днес така са се ояли, че ще подкрепят всяка власт, стига да не им развалят рахатлъка.
Плахият опит това убийствено статукво да бъде разбито и църквата малко от малко да прекрачи в модерността беше успешно париран с разтакаване и политически предателства, а през 2002 година Симеон Сакскобургготски довърши т.нар. разколници, като прати срещу тях полиция и прокуратура. Всъщност делото в Страсбург е точно за това – за безпрецедентна намеса на държавата в църковните дела.
Самозабравянето на поповете обаче е факт и това е видно не само от опита да бъде махнат Западноевропейският митрополит и на негово място да бъде сложен по-заслужил другар в нарушение, както твърдят повечето специалисти, на устава и канона на Българската православна църква.
Факт е, че българските свещеници и архиереи са бездушни, нечувствителни към случващото се около тях и че църквата е така организирана, че сметка за делата им може да търси само дядо Господ.
Той обаче, изглежда, нещо е зает и поповете си правят каквото искат.
Паднало им е.

Франция ще ни помага за решаване на проблемите в здравеопазването
Български и френски експерти ще обменят идеи и опит в сферата на здравеопазването чрез дискусии за най-големите проблеми в сектора. Първата ще се проведе на 28 януари 2010 година, а темата ще бъде за публичното и частното финансиране в здравеопазването и тяхното синхронизиране.
“Нуждите в България са безспорни. Инициативата се включва като допълнителна тухла в строежа на здравеопазването, което ние изграждаме в България от 2008 г. по отношение на трансплантациите. За 5-та поредна година френски екип прави трансплантация на дете в България .Готови сме да принесем нашия опит” - коментира Етиен дьо Понсен, посланик на Франция в България.
Една от идеите на френските експерти за решаване на проблема с трансплантациите е да се създаде единен национален център за трансплантации, както и лицензиран орган за даряване на органи. Французите ще ни дават идеи и за подобряване на финансовото управление на болниците, където ситуацията е под всякаква критика – с огромни дългове на лечебниците. Дали обаче българите са склонни да приемат чуждия опит? “Няма друга тема, по която общественото мнение да е толкова настръхнало – изследване във връзка с бъджета показва че всички взимат от други сектори и дават за здравеопазване. Според хората проблемите са много. Важно е хората от всички съсловия да бъдат въвлечени в тази инициатива” - е мнението на социолога Боряна Димитрова.
Освен инициативата за решаване на проблемите в здравната система чрез обмяна на опит, България ще подпише с Франция споразумение за сътрудничество в сферата на здравеопазването.

НЗОК увеличава парите за 32 клинични пътеки догодина, болниците ще работят с касата и без акредитация
Подновяват се преговорите на здравната каса със съсловните организации за подписване на анекс към Националния рамков договор. Решението е взето след среща на премиера Бойко Борисов с министъра на здравеопазването - д-р Божидар Нанев, зам. - председателя на парламента - д-р Лъчезар Иванов и председателя на БЛС - д-р Цветан Райчинов. Сключването на нов рамков договор за 2010 г. на този етап е невъзможно, тъй като сроковете за подписването му изтекоха според сега действащите закони. Затова и ще бъде подписан анекс, в който ще залегнат всички правила, договорени до момента.
Ето основните:
- От догодина за децата се осигурява директен достъп до педиатър, а не както досега – с направление от личния лекар. За новата услуга в бъджета на здравната каса за догодина са предвидени допълнително 4 млн. лв.
- Средствата за извънболнична специализирана помощ също се увеличават с 3,2 милиона лева и стават 158 милиона. Това би трябвало да гарантира повече направления за прегледи в сравнение с 2009 г. Цените, по които НЗОК ще плаща на специалистите, не се променят.
Увеличава се обаче цената на профилактичния преглед на лицата до 18–годишна възраст от 5.30 на 7.70 лв.
По- съществени са промените в системата на болничната помощ. За 32 клинични Здравната каса увеличава цените. Това пък би трябвало да вдигне качеството на медицинските услуги по тези пътеки. Освен това отпада изискването към лечебните заведения да имат акредитация, за да могат да сключват договори с касата. Припомняме, че с промените в закона за бюджета на НЗОК бе въведено изискването болниците да имат специалисти на трудов договор, за да могат да работят с финансовата институция.

Пенсионират полицейски шеф заради убийството край язовир “Въча”
Павел Костадинов, шеф на СОТ в Областната дирекция на МВР в Пловдив, чийто джип бе използван от обвинения в двойно убийство на язовир „Въча” Виктор Траянов, излиза в пенсия, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР главен инспектор Тодор Чонов. Костадинов е депозирал молбата си за излизане в пенсия в понеделник.
Според директора на полицията резултатът от проверката, която бе назначена по отношение на джипа, не доказва, че Костадинов има нещо общо с инцидента. Пенсионирането му също няма връзка с това. Просто възрастта му е пенсионна, каза Чонов.
Самият Костадинов е бил разпитван в петък в Смолянския окръжен съд. Костадинов изобщо не е присъствал по време на убийството там, а само е бил дал джипа си на своя дългогодишен приятел, собственик на понтонната къщичка, каза още Чонов.
При все още неизяснени обстоятелства на 16 ноември там бяха убити Борис Сбирков и Мартин Кючюков, от София, приятели на обвинения за престъплението Виктор Траянов.
Според обвинителния акт от прокуратурата Виктор направил опит да избяга с джипа на полицейския шеф, след като стрелял по двамата. В момента Виктор Траянов е задържан в ареста с мярка за неотклонение „задържане под стража”.

1 година след смъртта на Стоян Балтов в Студентски град в София промяна няма
Година след смъртта на студента по фармация Стоян Балтов и последвалите протести, животът в столичния студентски град с нищо не се е променил. В така наричания от мнозина “Град на греха” нощните заведения и строежи никнат като гъби след дъжд, някогашните читални сега вече се използват за купони, а държавата се оказва с вързани ръце.
Готвеният повече от година устройствен план предвижда университетите сами да решават какви заведения да има на тяхната територия в Студентски град. Реализацията му обаче ще бъде забавена с години, тъй като се очакват дълги съдебни битки, свързани с реституцията на университетските земи. Над 90% от тях са спорни, заяви за ТВ “Европа” кметът на район “Студентски” Димитър Дилчев.
Планът дава възможност на държавата да си върне голяма част от територията и да прецени самата академична общност как да стопанисва тази територия – дали да бъдат оформени кампуси, дали да има специален режим на достъп.
Според Дилчев заради безхаберието на всички управляващи през последните 20 години, днес на практика проблемите тук изглеждат неразрешими,.
Идеята за създаване на истински студентски кампус по европейски модел за момента изглежда неосъществима, смятат бъдещите вишисти. Проблемът според тях не е само в институциите, а и в самите студенти, защото голяма част от тях са дошли в София не за да учат, а да се забавляват.
Оказва се, че голяма част от нощните клубове в Студентски град плащат наема си на университетите като техни наематели. Така се образува един икономически кръг, при който ако бъдат затворени дискотеките, университетите ще бъдат ударени финансово. А това може да се отрази на наемите за общежития, опасяват се студентите.

До 4 години София ще има система за управление на трафика
До две години натовареното улично движение в София ще намалее чувствително, а след четири е възможно проблемът съвсем да изчезне. Това показват резултатите от Предпроектно проучване за внедряването на т.нар. интелигентна система за управление на трафика. Негови автори са експерти от столична община и холандски фирми.
Системата вече е тествана на 11 възлови кръстовища по булевард “Тодор Александров”. Обработени са данни за броя на преминаващите автомобили, времето за тяхното пътуване и часовете с най-натоварен трафик. На базата на тази информация е направено изчисление колко време е удачно да свети зелено на светофарите и те били препрограмирани. Резултатите показали, че задръстваниата в зоната са намалели до 50%.
Има само една малка подробност – използваните данни в споменатия пилотен проект са малко стари – от 1999 година. Така или иначе, въвеждането на софтуер за управлението на светофарните уредби ще има и на други възлови точки в София. Предстои изграждането и на цялостна система за видеонаблюдение по всички големи кръстовища, а не както е сега – само в няколко отсечки.
След тестването на пилотния проект холандските експерти предложили в София да има 12 транспортни коридора, по които в най-натоварените часове да бъде въведена зелена вълна.

До 9% поскъпване на водата в София
От 1 януари водата в София да струва с 12 на сто по-скъпоq искат от "Софийска вода". ДКЕВР, обаче, смята, че на този етап процентът трябва да е по-нисък. Най-вероятно увеличението на услугата доставяне на вода в столицата за 2010 година ще е 8.94 %. Ако досега сме плащали 0,817 лева, то от Софийска вода искат тя да се повиши до 0,92 лв. за кубически метър. А според разчетите на държавния регулатор цената трябва да бъде 0,89 лв. за кубически метър. С около 7-8 % е намаляла консумацията на вода в София през годината.
“Компанията ще получава по-малко от предвидените приходи… намаленото потребление също е причина за вдигане на цената” - каза Ангел Семерджиев – председател на ДКЕВР.
5-годишният бизнес план на водния оператор трябва да бъде изпълняван. Към момента има разходи, които дружеството не е могло да предвиди и те се разглеждат, обясни Семерджиев. Сред тях е големият брой аварии. За 2009 г “Софийска вода” ще направи инвестиции от 52 млн. лева. “Имаме 2 млн. лева, за които се съмняваме, че ще получим фактури от подизпълнител” - разкри Иван Иванов, изп.директор на “Софийска вода” АД.
Според Станимир Ангелов, началник отдел “Концесионен контрол”, към октомври са изпълнени инвестиции в размер на около 40 млн лева, към ноември се очаква да са около 46 млн лева. До края на годината трябва да се постигне целта от 52 млн. лева. Ако не получи цената на услугата, за която настоява, “Софийска вода” няма да може да постигне заложените цели за инвестиции от 52 млн. лева през 2010 г.
Окончателното решение ще бъде взето на 23-ти декември на закрито заседание на ДКЕВР.

До една година кредитите в България няма да поевтинеят
Подуправителят на Българска народна банка Калин Христов попари надеждите на бизнеса, гражданите и правителството, че скоро кредитите у нас ще поевтинеят чувствително. Това изказване на Христов дойде по-малко от седмица, след като министър-председателят Бойко Борисов точно по време на посещението си в БНБ обяви, че лихвите по кредитите ще падат постепенно.
Оказа се, че според подуправителя на Българска народна банка дори и в момента заемите у нас не били скъпи. Напротив.
Подуправителят на БНБ не скри, че увеличаващата се безработица влияе негативно върху състоянието на банките у нас.
Въпреки това според Христов банковата система у нас остава стабилна.

България може да печели двойно от “Южен поток”, обяви Трайчо Трайков
България може да печели двойно от транзитни такси, ако бъде прието предложението на Русия капацитетът на “Южен поток” да се увеличи от предвидените 31 милиарда на 62 милиарда кубически метра. Искането на Москва е сред въпросите, обсъждане на консултативния съвет във вторник, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Трайков повтори казаното по-рано от премиера Борисов: че без положителна оценка за въздействието върху околната среда проектът “Бургас – Александруполис” няма да бъде реализиран.
Енергийният министър подчерта, че на консултативния съвет е присъствал и представител на президента Георги Първанов, защото позициите на правителството и държавния глава в сектора енергетика трябва да бъдат консолидирани.

Проектът “Бургас-Александруполис” се замразява поне за година и половина
Бъдещето на един от ключовите за страната енергийни проекти, "Бургас-Александруполис", става все по-неясно. Поне за година и половина изграждането на петролопровода се замразява. За това време екоминистерството трябва да направи оценка за въздействие на околната среда, каквато досега липсва. Ако се прецени, че проектът е екологична бомба, той няма да се реализира, категоричен е премиерът Бойко Борисов. Държавна стратегия ще се прави за всички енергийни проекти.
“Оказа се, че нямаме обща енергийна стратегия. По много теми е говорено, по много неща са подписвани договори, на много места не са чути местните власти и сме давали разнопосочни сигнали. Надявам се още днес да съгласувам общата позиция с тази на президента и България да има обща стратегия по енергетиката” - заяви премиерът Борисов. След като очерта енергийните цели на страната, той прогнозира влизане в Ееврозоната и постепенна замяна на лева с еврото до две-три години: “”Надявам се с балансирания бюджет и започнатите от правителството реформи усилията на държавата този път да се увенчаят с успех.” Борисов подчерта, че пътят към Еврозоната ще е труден, защото години наред държавата е била умишлено ограбвана.
По думите на министър-председателя дДържавата е наляла 840 милиона лева в частно предприятие, каквото е “Кремиковци”. “Все едно да взема от държавата и да ги сложиш в частен джоб” - каза той.
Въпреки кризата чуждите инвестиции в страната също нарастват. Като пример за това премиерът даде закупуването на новите машини, с които продължава изграждането на столичното метро.

Борисов: Постарахме се максимално бързо да имаме балансиран бюджет
"Постарахме се максимално бързо, във времето на финансова и икономическа криза, да имаме балансиран бюджет, защото само по този начин можем да направим тези радикални реформи в сферите, в които това е необходимо". Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в осмата кръгла маса "Време за ново начало", организирана от "Иконъмист конферънсис".
Премиерът даде пример със здравеопазването и транспорта. За тези 20 години се е знаело, че се наливат средства в
необосновани дейности, като например в железниците, които всяка година се дотират, а няма товари, посочи той. “В дружеството “Кремиковци”, въпреки тежките условия, които Брюксел ни е наложил, нищо не се е случило, държавата е наляла над 840 млн. лева в частно предприятие и нищо не се е случило” - коментира Борисов. По думите му по този начин държавата се източва.
Министър-председателят Бойко Борисов участва Осмата кръгла маса, организирана от “Economist Conferences”. Той
участва в дискусия на тема “Време за ново начало: Възстановяване на имиджа на България”. На форума присъстват и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Швейцария одобри предоставянето на 257 милиона франка на Румъния и България
Кантоналният съвет на Швейцария (горната камара на федералния парламент) вчера одобри предоставянето на 257 милиона франка на Румъния и България в рамките на приноса на страната за разширяването на Европейския съюз, съобщи уеб сайтът "Суисенфо", цитиран от БТА. Сумата вече беше одобрена от Националния съвет (долната камара на парламента). За България са предвидени 76 милиона франка, а за Румъния - 181 милиона.
Парите няма да бъдат изпратени в Брюксел, нито в касите на двете страни, а ще бъдат предназначени за швейцарски проекти, изпълнени в сътрудничество с местни партньори, заяви по време на дебатите по въпроса сенаторът от Радикалдемократическата партия Дик Марти. Той все пак призна, че в двете страни съществуват проблеми, свързани с лошото управление и корупцията, както изтъква консервативната партия Демократичен съюз на центъра, отбелязва сайтът.
Предложението на сенатора от Демократичния съюз на центъра Ханес Герман парламентът да оцени ситуацията в
тази област, беше отхвърлено. Сенатор Дик Марти увери, че Швейцария е взела мерки, за да е сигурна в доброто функциониране на системите за контрол върху изразходването на парите. Министърът на външните работи Мишлин Калми-Рей изтъкна по този повод, че Берн има “всякакъв интерес от интегрирането на тези две страни, защото това ще засили стабилността, сигурността и благосъстоянието на европейския континент, от което Швейцария също има полза”.

Броят на жертвите в Перм стигна 117 души, Путин пристигна в града
Броят на жертвите при трагичния инцидент в нощно заведение в руския град Перм в нощта на 4 срещу 5 декември достигна 117 души, след като в болницата са починали още четирима души от тежко пострадалите, предаде РИА Новости, позовавайки се на медицински източници. В понеделник лекари в Москва прогнозираха, че днес ще е критичен ден за намиращите се в тежко състояние пострадали при инцидента.
В заведението избухна пожар, причинен от шоу с фойерверки. Клубът е изгорял почти напълно. Към момента в болниците в Перм и Москва остават десетки пострадали, много от които в критично състояние.
Руският премиер Владимир Путин пристигна снощи на необявено предварително посещение в град Перм и проведе съвещание за оказване на помощ на пострадалите при пожара в местната дискотека, съобщиха ДПА и ИТАР-ТАСС.
Путин положи букет от рози на мястото на трагедията, която отне живота на 117 души. Руският премиер обяви, че семействата на загиналите ще получат по 500 хиляди рубли (16 700 долара), а ранените - по 400 хиляди рубли компенсация.
По време на съвещанието с местното ръководство Путин разкритикува състоянието на медицинските учреждения в Пермския край, което окачестви като плачевно. Премиерът приведе данни от доклади на министерството на здравеопазването, според които в местните лечебни заведения няма достатъчно препарати и оборудване за лекуване на хората дори в нормални условия. Руският премиер изрази мнението, че главни виновници за трагедията в Перм може да са както представителите на държавната и местната власт, така и самите бизнесмени, свързани с нощния клуб.

Ватикана опроверга слуховете, че здравето на папата е влошено
Говорителят на папа Бенедикт XVI заяви днес, че понтифексът е в добро здраве, след възникването на слухове за състоянието му когато стана ясно, че коледната меса във Ватикана ще се състои по-рано от обичайното, съобщава АФП.
Отец Федерико Ломбарди коментира, че е „удивен” от възникналите слухове.
Папата, който е на 82 години, ще проведе месата в 22:00 часа на Бъдни вечер, което е първият случай на изместване на провеждането на службата. Предишният папа Йоан Павел ІІ провеждаше месата точно в полунощ през всяка година до смъртта си.

В Иран се проведоха проправителствени демонстрации
Иранските електронни медии разпространиха кадри на проправителствени демонстрации, проведени в столицата Техеран. Хиляди демонстранти държаха плакати с образа на върховния ирански лидер аятиолах Али Хаменей, както и на президента на страната Махмуд Ахмадинеджад. Множеството скандираше проислямистки лозунги, докато минаваше по главните улици на Техеран.
Демонстрациите бяха организирани от поддръжници на режима в отговор на протестните действия на опозиционери, които в понеделник по време на студенсткия празник в страната доведоха до ожесточени сблъсъци между студенти и служители на реда. Шефът на техеранската полиция обяви във вторник, че са били арестувани над 200 студенти, участвали в антиправителствения протест.
Сред тях има 39 жени. Те са били задържани на територията около техеранския университет заради нарушаване на обществения ред.
Очаква се всеки един от тях да бъде изправен пред съд след като приключи полицейското разследване.

Британското военно министерство не вижда заплаха в НЛО
Британското министерство на отбраната закри своя отдел за разследване на НЛО след 50-годишна дейност, съобщи Ройтерс. Институцията вече не смята, че това звено оправдава разходите по функционирането си. Беше съобщено, че не са открити нито доказателства за съществуването на извънземни, нито белези за заплаха за държавата от страна на НЛО, въпреки хилядите доклади и свидетелства, част от които продължават да се получават на горещите линии на разследващия отдел в имейла на министерството.
Военните нямат определено мнение за съществуването на извънземен живот или против тази възможност, но подчертаха, че министерството “няма ясна способност да идентифицира за какво става въпрос в наблюденията”. Заключението е, че няма полза за отбраната и не е нужно да се разхищават повече нейните ресурси в тази насока. Говорител на министерството отсече, че всяка заплаха за страната ще бъде своевременно засечена от радарите и ликвидирана от изтребителната авиация на Кралските въздушни сили (Royal Air Force).
Ресурсите, които се освобождават, ще бъдат насочени към по-важни приоритети, включително мисиите в Афганистан, където 9000 британски военнослужещи се сражават като част от съюзническите войски срещу надигането на талибаните.
Дежурният офицер, натоварен с приемането на съобщенията на НЛО, е преназначен на друг пост, като от това се спестяват 44 000 лири годишно.

5 експлозии и 100 жертви в Багдад
Над 100 души загинаха при пет бомбени експлозии в Багдад. Кървавите атентати са станали почти едновременно в различни части на града. Ранени са над 200 души. Това е най-кървавата атака на терористи в иракската столица за последния месец и половина.
Серия от бомбени експлозии разтърси иракската столица Багдад. По данни на вътрешното министерство в града са били извършени пет последователни самоубийствени нападения. Първите две експлозии са били насочени към сградите на министерството на вътрешните работи и пред социалното министерство. Междувременно камион, пълен с експлозиви, е избухнал близо до университет в южен квартал на града. При атентатите са загинали най-малко 101 души, а ранените са близо двеста. Очевидци уточняват, че първите две експлозии са избухнали почти едновременно, а останалите три – минути по-късно.
По информация на полицията атентатите са организирани и извършени от терористи самоубийци.
След кървавата баня от края на октомври месец, когато в рамките на един ден загинаха повече от 100 души, това е първата по-голяма атака на терористи в иракската столица.

8 ученици са загинали при паническо блъскане в китайско училище
Най-малко осем ученици са загинали, а 26 са били ранени при паническо блъскане в китайско частно училище. Трагедията е станала след края на часовете, когато учениците се втурнали към изходите по стълбите. Един от тях паднал и предизвикал масово струпване. Пострадалите са били откарани в болница. Ръководителят на местното управление на народното образование вече е отстранен от длъжност, търсят се и други виновни.
Осем ученици са загинали, а други 26 били ранени при блъсканица в училище в Централен Китай. Трагедията е станала в частното средно училище в град Сянсян, в централната провинция Хунан. След края на занятията, които продължили по-дълго от предвиденото, учениците се втурнали към изхода по стълбището. Едно дете се спънало и паднало и така повлякло след себе си десетки други, които били стъпкани от останалите слизащи.
По данни на разследващите около 400 ученици са слизали по вътрешното стълбище, широко малко повече от метър. Загиналите са на възраст между 11 и 14 години. Началникът на отдел “Образование” в провинцията веднага бил подведен под наказателна отговорност и уволнен. Докато тече разследването са задържани и директорът на училището, и председателят на училищното настоятелство.
Според агенция Синхуа училището, където се случила трагедията, е едно от най-добрите в града. Въпреки строгите наказания и въведените подобрения, подобни инциденти в китайските училища не остават изолирани случаи. През 2001 г. 21 деца загинаха в Северен Китай, докато бързали да си тръгнат след вечерните часове, а неосветеното стълбище, по което слизали, се срутило. Тогава директорът на училището и още трима души били арестувани и обвинени в престъпно нехайство с особено тежки последици.

124 павиана се разминаха със смърт от антракс при спрян по мистериозни причини експеримент
Вече одобрен проект за тестване на ваксина срещу антракс върху павиани беше скандално спрян в последния момент от президента на Щатския университет на Оклахома в Стилуотър, съобщи "Ню сайънтист". Федерацията на американските общества за експериментална биология (FASEB) реагира остро на случая в специално изявление, като посочи, че това действие представлява "притеснителен прецедент".
Университетът отхвърли твърденията, че президентът Бърнс Харджис вероятно се е преклонил или пред натиска на екстремисти-защитници на правата на животните, или пред богати финансови донори на университета, които не са щастливи от факта, че 124 павиана трябваше да бъдат умъртвени в хода на проекта въпреки факта, че за това има разрешение както от Националния здравен институт на САЩ, така и от вътрешноуниверситетския етичен комитет по употребата на животни.
Чрез думите на Стивън Маккийвър, университетски вицепрезидент по въпросите на изследванията, причината за решението била, че образователното заведение няма никакъв предишен опит в евтаназията на примати. “Това щеше да бъде съвсем нова стъпка за нас” - обясни той и добави, че по време планираното съвпада с период на насилствени действия навсякъде в САЩ срещу университетските изследователи, използващи животни. Маккийвър каза още, че университетът “получи конфиденциална информация, която няма да бъде публично разкрита, но притесни президента по отношение на този конкретен проект.”
Въпреки обясненията, доста мъгляви, както се вижда, Марк Лайвли, президент на FASEB, заяви, че макар и като ръководител Харджис да е в правото си да отмени такъв проект, той е длъжен да обясни своята мотивация пространно и прозрачно.

Представиха официално първия космически кораб за туристи
Под звуците на техно музика в Мохаве, Калифорния, "Върджин галактик" представи първия космически кораб, който ще вози туристи в открития Космос. Лъскавият черно-бял крилат "Спейсшип Ту" е мечта на милиардера Ричард Брансън за начало на нова ера в индустрията на космическия туризъм. Според прогнозите на компанията първият рейс на кораба до Космоса с туристи на борда ще се осъществи след две или три години.
Корабът “Model 339 SpaceShipTwo” (SS2) е суборбитален космически летателен апарат, предназначен за туристи, разработван от “The Spaceship Company”, представляваща джойнт венчър на компаниите “Scaled Composites” и “Virgin Group” на сър Ричард Брансън. Проектът е част от програмата “Тайър 1 Би”. “Virgin Galactic” (част от “Virgin Group”) възнамерява да въведе в експлоатация флота от пет такива космически самолета и да изпълнява частни услуги по издигане на хора в космоса, като за начало се сочи най-рано 2011 година.
SS2 е базиран на предишната технология “Спейсшип 1″, за която са получени необходимите лицензи. Корабът ще издига 8 души (6 пътници и 2 души екипаж, дължина на салона 18 метра) на височина до 110 километра и ще развива скорост до 4200 км/час. Апаратът има за целта собствен ракетен мотор. До височина 15 200 метра корабът ще се издига с помощта на кораба майка “Уайт найт 2″ (”Белият рицар 2″), който служи като ускорител, и на тази височина следва отделяне.
SS2 и носителят “Уайт найт 2″ са многократно тествани за функционалност и надеждност. През 2007 година по време на опит, свързан с горивния поток, стана мощна експлозия, която уби трима души, а шрапнелни отломки раниха трима души, двама от които критично. Конструкторите обаче са доволни от крайния резултат от работата по космическия кораб. По предварителни очаквания SS2 трябва да е в състояние да кацне успешно дори и при “катастрофални” повреди в космоса.
Крайният вариант на “Спейсшип 2″ и “Уайт найт 2″ е почти два пъти по-голям от предшественика си “Спейсшип 1″ с “Уайт найт” и има илюминатори за удоволствие на пътниците и седалки, които сменят ъгъла си така, че да облекчават гравитационното натоварване.
За създаването на “Спейсшип 2″ са изразходвани близо 450 милиона долара. От “Върджин Атлантик”, авиокомпанията та Ричард Брансън, се надяват на около 500 пътници годишно, всеки от които ще плати по 200 000 долара за полет и тридневни тренировки преди това. Космическата разходка ще трае около 2 часа, а пътниците ще бъдат в безтегловност за 3-4 минути. В момента единствено руската държавна космическа агенция предлага космически туризъм на борда на кораба “Союз”, като пътниците посещават и Международната космическа станция за няколко дни. Наскоро цената за тези полети нарасна от 20 милиона долара на 35 милиона долара.
“Искам да си призная, че успях да зърна кораба вчера, докато го приготвяха за представянето. Не го бях виждал от месеци. Трябва да ви кажа, че бях толкова впечатлен, че направо се просълзих” - сподели Брансън.

Чудновати същества: Разкриха тайната на акулата-чук
Акулата-чук е едно от най-странните произведения на еволюцията. Тя е опасен хищник с уникална форма на главата, наподобяваща чук. Скорошно проучване разкри вероятната причина за странното явление, съобщи "Ню сайънтист". Формата на главата е станала такава, за да подобри зрението на животното и да го направи много по-ефективен ловец, какъвто е то в момента. От десетилетия учените умуваха дали е възможно толкова раздалечените очи да осигуряват визуални предимства. Оказва се, че е така.
През 1942 година Гордън Уолс, виден капацитет по акулите, изрази становище, че раздалечените очи предотвратяват появата на бинокулярно зрение (при което и двете очи се движат заедно). Други му опонираха, че, точно обратното, зрението се подобрява.
След наскоро проведените тестове на зрението на акулите-чук този спор може да бъде погребан. Оказа се, че акулите с по-раздалечени очи виждат, проследяват и улавят движеща се плячка, като сепии, например, по-добре от акулите с по-близко разположени очи. Проучването показа и че “чукоглавите” (както се наричат в англоезичната литература) имат 360-градусова видимост във вертикална плоскост и това им разрешава едновременно да виждат плячката над и под себе си. Мишел Маккъмб и екипът й от Атлантическия университет на Флорида в Бока Рейтън сравниха видимостта на три подвида акула-чук с два вида други акули. След имплантиране на електроди в очите на рибите, изследователите движели около тях светлинни лъчи докато очите спрат да демонстрират електрическа активност. Това разрешило да се измери полето на видимост на всяко око и после след сумирането на полетата изчислили бинокулярното припокриване (на зоните на видимост) на всеки вид.
“За своя изненада открихме, че бинокулярното припокриване нараства с разширяването на главата при трите подвида на чукоглавите” - обобщи Маккъмб. Акулата с най-широката глава имала припокриване от 48 градуса, а при другите то било от 10 до 32 градуса. Голямото бинокулярно припокриване разрешава на чукоглавите да виждат дълбочината по-добре. Тези едри морски хищници, някои от които достигат впечатляващата дължина от 6 метра, ловуват скатове, които са много повратливи и е трудно да бъдат хванати, ако не преследвачът не може непрекъснато да ги следи визуално.
Заключението на специалистите е, че новите данни преобръщат схващането на учените за формата на главата на акулата-чук. Досега се предполагаше, че тя усилва обонянието, подобрява маневреността, участва в идентифицирането на плячката посредством електрични полета или дори, че помага за задържането на борещите се скатове чрез захапване на криловидните им перки.


ПО НЮЗ.БГ

Ученици се гавриха с първолак

Полицията в София разследва сигнал за малтретиране на първокласник в 112 ОУ „Стоян Заимов". Инцидентът е станал в четвъртък - 3 декември.
Две момчета от 6-ти клас са накарали по-малкият ученик да си пъхне главата в писоар в тоалетната и са снимали случката с мобилните си телефони, съобщава Дарик радио и БиТиВи.
Родителите на детето, което е малтретирано, са подали сигнал в полицията. На място са изпратени инспектори от Детска педагогическа стая.
Двамата шестокласници са били разпитани за инцидента, а записите, които са направили, са изтрити от мобилните им телефони.

Пускат предсрочно 26 от варненския затвор
Варненският окръжен съд разгледа днес 28 предложения на началника на затвора във Варна за условно предсрочно освобождаване на лица, които изтърпяват различен по размер наказания в местата за лишаване от свобода.
Съдът уважи предложението за предсрочното освобождаване на 26 от тях.
Пресслужбата на съда припомня, че условно предсрочно освобождаване от изтърпяването на останалата част от наказанието лишаване от свобода или пробация се допуска по отношение на осъден, който има добро поведение, работи, дал е достатъчно доказателства за своето поправяне и е изтърпял половината от наложеното наказание.
Сред тези, които ще излязат на свобода преди да изтърпят целия присъден размер на наказанието е и Веселин Жеков. 40-годишният мъж е един от членовете на въоръжената престъпна група за наркоразпространение, склоняване към проституция и трафик на жени, ръководена в различни периоди от време от общинските съветници Иван Славков и Веселин Данов.
В началото на м. юни тази година, още преди да приключи мащабното дознание, Жеков сключи споразумение с Окръжна прокуратура Варна за изтърпяването на ефективна присъда в размер на 2 години и 4 месеца.
Той призна вината си затова, че в продължение на 12 години - от есента на 1996-та година до м. май миналата година е участвал във въоръжената престъпна група, организирана и ръководена от Славков и Данов.
Държавното обвинение сключи споразумения с 19 от всичките 24 разследвани лица по мегадознанието, които признаха вината си и участието си в престъпната дейност.
В средата на юли стартира и наказателното дело срещу останалите петима мъже - общинския съветник Иван Славков, Янко Колев, Николай Хаджимихайлов, Пейчо Пейчев и Свилен Николов, които поискаха процесът срещу тях да се гледа по общия ред.
Следващото заседание по това дело е насрочено за 25 януари 2010 година

10 м. условно за заплаха за убийство на премиера
10 месеца условно с три години изпитателен срок.
Това е присъдата за 61-годишния Благой Бозов, който заплаши с убийство премиера Бойко Борисов.
Бозов е бил пиян, когато е позвънил на номер 112 и съобщил:
„Винаги мога да убия Бойко Борисов, защото просто така съм научен и като гледам в момента кадъра, ще го направя ...".
Тогава той бил изпил един литър водка. Мъжът се призна за виновен.
При втория случай, когато в близост до училище „Райна Княгиня" в Пловдив заплаши, че ще убие с пистолет BLOW намиращите се наблизо момче и момиче, Бозов също е бил пил.
Прокуратурата е удовлетворена от наказанието, за което бе повдигнала три обвинения - за незаконно притежаване на оръжие, за хулиганско поведение и за заплаха за убийство.

Обвиненият за убийството на Галин имал алиби
Ямболският окръжен съд постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" на 17-годишния Иван Янакиев, обвинен в убийството на 16-годишния Галин Николов.
Заседанието на съда протече при закрити врата по молба на защитата на обвиняемия. Решението обяви съдия Гергана Кондова, съобщи БТВ.
Янакиев беше задържан в полицията на 5 декември, с постановление на окръжната прокуратура, за 72 часа. Срещу него е повдигнато обвинение за предумишлено убийство, за което той не се признава за виновен.
Според директора на областната дирекция на МВР комисар Стоян Драгнев убийството е било извършено в съучастие с други двама младежи (единият - на 17 години), които са признали за деянието и са привлечени като свидетели.
"Жертвата е убита по особено жесток и дързък начин от Янакиев с три удара с нож в областта на гърдите и на врата", допълни комисар Драгнев.
По думите му на 21 май тримата качват насила Галин в лек автомобил и го откарват в местността Бакаджика с цел да отнемат ключовете на дома му и да присвоят пари на неговото семейство. След отказа му да предаде ключовете е убит и заровен в подножието на хълма.
През последните две години извършителят е бил осъждан четири пъти за нанасяне на побои с леки и със средни телесни повреди на различни по възраст потърпевши.
Три от присъдите са били с мярка пробация, веднъж е бил осъден условно на година затвор, с три години изпитателен срок, посочи комисар Драгнев.
Панчо Панчев - адвокатът на задържания Иван Янакиев, коментира пред журналисти, че клиентът му е бил осъден предварително от ръководството на ОД на МВР - Ямбол. Панчев заяви, че 5 часа е чакал за среща с подзащитния си.
Той обясни, че клиентът му е бил тормозен психически и физически в ареста и е правен опит чрез сила да бъде накаран да подпише някакъв документ. По думите на адвоката, Янакиев е бил ритан в краката. Панчев заяви, че в обвинителния акт не е споменат точен час, в който е станало убийството.
Адвокатът подчерта, че Иван Янакиев първо е бил на училище, по-късно е бил на имен ден на майка си и много хора - клиенти на заведението и гости, са го видели на 21 май.
Така възниква въпросът кога точно обвиненият е имал време да отиде до местността Бакаджика, където беше намерен трупът на Галин.
Разследването по случая все още е на много ранен етап, за да може да се определи точен час на убийството, коментира от своя страна прокурорът по делото.
По-рано днес родителите на Иван заявиха, че не вярват той да е убил 16-годишния Галин. По думите на родителите, Иван с нищо не се е променил от 21 май насам.
"Поведението му не е подсказвало да се е случило нещо нередно", допълни бащата Георги Янакиев.

До 3 год. да сме в еврозоната, иска Борисов
Наша цел е след 2,5 - 3 години да бъдем в еврозоната и при преминаването на лева в евро ще се освободи гаранцията от 8 млрд. лв.
Това изтъкна премиерът Бойко Борисов пред участниците на провеждащия се в хотел „Шератон" форум „The economist".
Борисов припомни, че отношението на ЕС дълго е било скептично към стратегическата цел, която гоним - еврозоната и изрази надежда, че с балансирания бюджет, с оценките на рейтинговите агенции, промените в НК, НПК и други закони, това ще бъде постижимо.
Борисов съобщи още, че България ще има обща стратегия по енергийните проекти. Той каза, че в момента се съгласуват позициите, очертани на проведения тази сутрин консултативен съвет по енергетика, където е участвал и представител на президентството.
Първанов:
Готов съм да съдействам на правителството за реализацията на важни за страната ни енергийни проекти

Ще бъде изготвен план, който ще бъде съгласуван с президента и ако той е съгласен, ще имаме обща стратегия по енергийните проекти, каза Борисов.
Припомняме, вчера с подчертано остър тон представител на Газпром заяви, че България не може да се пазари за участието си в проекта „Южен поток".
Това става в навечерието на смесената руско-българска комисия, която ще се проведе в София и чийто акцент са големите съвместни енергийни проекти.
Премиерът изрази надежда инвестициите да не са концентрирани само в София и само в сферите строителство и услуги, както до сега и да има повече вложения в енергетика и нови технологии.
Борисов заяви категорично, че в здравния сектор ще бъдат извършени реформи, ще има преструктуриране на болници тези, в които не могат да бъдат изпълнени критериите, ще бъдат давани на общините за детски градини и хосписи.
Борисов изрази несъгласие с досегашната практика на задлъжняване на болниците и финансиране от бюджетния излишък, който е изкуствено направен.
В рамките на 18 месеца се чака решението на екоминистерството за „Бургас-Александруполис", каза Бойко Борисов и съобщи, че е взето решение в екипа да бъдат включени още двама експерти, като единият е от Бургас.
От преговорите, които са водени е имало различни становища, много по-изгодни за България, така че чакаме решение от министерството на екологията, каза Борисов.
Борисов добави, че проектът Бургас-Александруполис ще бъде осъществен, само ако екоминистерство издаде положителна оценка за влиянието му върху околната среда.
Ако министерство на екологията не издаде ОВОС, че този проект е законен, тоест, че отговаря на нашите стандарти като държава, то това означава, че той не е изгоден за България, поясни Борисов.
В противен случай, има риск „някой да е заложил екологична бомба някъде", добави той.
По думите на премиера за съжаление от преговорите, които са водени от 2003г .по проекта е имало много по-изгодни предложения за страната ни, които обаче са били пропуснати.

Осигурителният доход за октомври е 555,50 лв.
Осигурителният доход за октомври в страната е 555,50 лева. Това съобщиха Националният осигурителен институт, цитирани от БНР.
Средният месечен осигурителен доход у нас за периода 1 ноември 2008 г. - 31 октомври 2009 г. е 551,43 лева.
Този средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляването на размерите на новоотпуснатите пенсии през ноември 2009 година, съгласно Кодекса за социално осигуряване, обясняват от НОИ.

Служителите на ЕС стачкуват за увеличение на заплатите
Служителите на Европейския съвет планират стачка с искане за 3.7-процентно увеличение на заплатите им. Те твърдят, че държавите-членки упражняват двоен стандарт, предава Портал Европа.
Те ще спрат работа между 9 и 12 часа в понеделник, 14 декември.
По време на стачката пред сградата, където се състоят срещите на върха на ЕС в Брюксел, служителите ще призоват националните правителства да се придържат към правилата по отношение на заплащането им.
Близо 38 000 служители в европейските институции очакват повишение на заплатите, докато държавите-членки затягат бюджетите си за публични разходи.
Балтийските държави, Гърция, Ирландия и Унгария обявиха, че замразяват разходите си за служителите заради финансовата криза.

Блокадата – ново гръцко лицемерие
Днешният резултат в Брюксел може да се дефинира като ново гръцко лицемерие.
Това заяви в Скопие македонският министърът на външните работи Антонио Милошоски.
Той посочи, че страната, която уж се обявява за това, всички страни от Западните Балкани да се присъединят към ЕС възможно най-скоро, при първия шанс да даде на Македония заслужена възможност да започне преговори, ги блокира."
Ръководителят на македонската дипломация отбеляза, че попречването не само ще навреди на имиджа на ЕС, но допълнително може да наруши и репутацията на самия процес на евроинтеграция.
Той благодари на шведското председателство и държавите-членки, които подкрепиха Македония.

Гърция блокира преговорите ЕС-Македония
Европейският съюз отложи днес решението за започване на преговори за членство с Македония след като съседна Гърция се противопостави на ранен старт на преговорите, предаде Ройтерс.
В декларация, одобрена от външните министри в Брюксел, се казва, че те ще обсъдят въпроса отново по време на испанското председателство, което започва на 1 януари и продължава до 30 юни 2010 г.
Шведското председателство вчера представи версията, която предвижда дебата за преговорите да започне март 2010 година.
Миналия месец високопоставени източници от Брюксел съобщиха, че Македония има срок до 7 декември да реши спора за името.
Припомняме, Европейската комисия препоръча блокът на 27-те да започне преговори за членство с Македония.

"Всеки пети българин вече е на прага на бедността", ""Газпром": София да не се пазари за "Южен поток"

Мрачна прогноза
"Сега":
Всеки пети българин вече е на прага на бедността
Всеки пети българин догодина ще живее под или около прага на бедността, показва доклад на Световната банка за влиянието на световната икономическа криза върху семействата в Европа и Централна Азия. Той беше представен в София от Лука Барбоне, директор на отдела за намаляване на бедността и икономическото управление в региона.
Според анализа през 2010 г. крайно бедните у нас, което ще рече с доход под 2.50 долара на ден, ще бъдат 4% от населението. Това е с процент повече, отколкото през последните 2 години. По-сериозно е увеличението при живеещите на границата на бедността, т.е. с доход между 2.50 до 5 долара на ден. От 15% преди година делът на тези българи вече е 19 на сто и догодина ще остане без промяна.

Русия ни размаха пръст
"Дневник":
"Газпром": София да не се пазари за "Южен поток"
Броени дни преди заседанието на българско-руската икономическа комисия в София, която ще обсъжда общите енергийни проекти, Русия предупреди, че няма да се пазари за газопровода "Южен поток".
Тонът на гиганта "Газпром" изглежда изненадващ, защото до момента това изглеждаше най-безспорният проект в сравнение със строителството на АЕЦ "Белене" и петролопровода Бургас - Александруполис, които българската страна продължава да обмисля. Заседанието в София е първото след срещата на премиерите Владимир Путин и Бойко Борисов през септември в Гданск.

Темида
"Монитор":
Четирима обвинени за взривените хлапета
Прокуратурата е изготвила четири обвинения за взрива, който уби три деца в Крумовград.
Първото е срещу огняря от социалния дом Хамди Али, в чието жилище бяха намерени купища боеприпаси. Това е човекът, който в събота преди полунощ се опита да се самоубие, като в присъствието на полицаи се намушка в корема. Цял Крумовград го проклина, местните твърдят, че той носи най-тежката вина и трябва да изгние в затвора Вместо в ареста обаче Хамди все още е в хирургията в кърджалийската болница, а пред вратата на стаята му бдят униформени полицаи. Окръжният прокурор Светлозар Лазаров заяви по телефона пред „Монитор", че освен срещу Али обвинения са повдигнати и срещу тримата задържани - директора на дома Светослав Дайов, възпитателката и един възпитател. Трите обвинения са за професионална непредпазливост, предизвикала смърт на повече от един човек.

Европари
"Труд":
Бавят европарите на земеделците
Земеделските производители не извадиха късмет да получат пари на 5 декември, както обеща министър Мирослав Найденов. Едва ли ще стане за всички и преди Коледа.
Вчера сметките на държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в БНБ останаха празни. "Ние сме готови, чакаме от Министерството на финансите да преведат парите и почваме", заяви за "Труд" Найденов. От финансовото ведомство обаче имат съмнение в собствените си възможности, защото ни казаха, че "най-вероятно" до края на тази седмица ще успеят да наредят плащанията към ДФЗ.
За 2009 г. по схемата за единно плащане на площ фермерите трябва да получат към 771 млн. лева. Пред Комисията по земеделие на НС в началото на септември от ДФЗ съобщиха, че подпомагането ще е 23,37 лв./дка, от които 16,22 лв. от ЕС, 2,04 лв. - съфинансиране от програмата за развитие на селските райони и 5,11 лв. - от националния бюджет.

РЗС заплаши ГЕРБ
"Сега":
Яне Янев плаши ГЕРБ с тежка контраатака заради Тагарински
Драмата около разпада на ПГ на РЗС вчера премина от упреци към ултиматум. Лидерът на партията Яне Янев заплаши ГЕРБ с тежка контраатака със скандални разкрития, ако до утре в 9.00 ч. депутатската група не бъде възстановена. До тази развръзка се стигна след напускането на Марио Тагарински в петък, с което ПГ се разпадна. Заплахата на Янев обаче срещна отпора на Бойко Борисов. "Всеки, който ме познава, знае, че при мен думата ултиматум не върви", отсече той.
"Едва удържаме нашите структури да не тръгнат към София, за РЗС са гласували над 200 000 граждани", обяви Янев. Той настоя тези, които са убедили Тагарински да напусне, да му внушат да се върне. "Искаме гаранции, че ГЕРБ и премиерът не стоят зад този театър", допълни и зам.-шефът на НС Атанас Семов.

Психично здраве
"Новинар":
Само един спешен център с една линейка за психично болните
Всеки шести софиянец е имал досег с хора с психични разстройства или пък познава отблизо подобни случаи. Това сочи изследване на МБМД за оценка на системата за психично здраве в София, поръчано от Столичната община. 38 на сто от жителите на столицата смятат, че хората с психични заболявания са най-пренебрегвани от институциите и обществото в сравнение с хората с друг тип увреждания.
Под 3 е оценката на анкетираните за степента, в която институциите удовлетворяват здравните и социалните проблеми на хората с психически разтройства. Около две трети от столичаните пък смятат, че основните проблеми на хората с психични проблеми са парите или ниските социални осигуровки.

Парадокси
"Новинар":
България - единствената държава в ЕС с болница за политици
Пред първо отделение на болница "Лозенец", известна като Правителствена болница, стои охрана от НСО. Простосмъртни не се допускат. Трябва да си поне депутат, за да можеш да влезеш там, където се лекуват „богоизбраните". Ако бяхме азиатска комунистическа държава, в това нямаше да има нищо странно. Но в Европейския съюз тази ситуация е жалка и пародийна. С какво право като си министър, ще лежиш в специален апартамент в специално крило на специална болница?! За политиците ни даже има и специален паркинг и вход, през който „по-низшите" не биват допускани. Кой дава право за такава сегрегация в една държава, претендираща да е демократична. Що за връщане в тоталитарното социалистическо минало?


ПО Money.bg

Вдигат цените на картите за градския транспорт в София

Обмисля се промяна в цената на преференциалните карти за транспорт в София, предаде Агенция „Фокус".
До сега два пъти беше променяна цената на билета за еднократно пътуване - от 01.07.2006г. от 0,50 лв. на 0,70 лв. и от 01.07.2008г. на 1,00 лв.
Заедно с тези промени бяха актуализирани и цените на комбинирания билет за две пътувания, билетите за пет и десет пътувания, както и цените на гражданските абонаментни карти.

За студентските карти промяна е следната:
- за една линия за месец от 7 лв. става 9 лв., за две линии от 10 лв. - 12.50 лв. за всички линии от 17 лв. на 21.50 лв.
- тримесечните карти за една линия от 18 лв. стават на 22.50 лв.; за две линии - от 27 на 34 лв.; за всички линии от 51 на 60 лв.
- за шест месеца студентските карти за една линия от 35 лв. става на 44 лв., за две линии от 50 на 62,50 лв., за всички линии от 102 на 110 лв.
Месечна карта за всички линии за хора с увреждания с намалена работоспособност от 50% до 70% ще стане 15,00 лв.; Месечна карта за всички линии за хора с увреждания с намалена работоспособност от 71% до 90% ще стане 10,00 лв.
Месечна карта за всички линии за хора с увреждания с намалена работоспособност над 90,5% без придружител - 8,00 лв.; Месечна карта за всички линии за хора с увреждания с намалена работоспособност над 90,5% с придружител - 10,00 лв.
Цената на картата за един месец всички линии на възрастните граждани над 68 години да стане 8,00 лв.
Очаква се ефектът за столичната хазна да е 13 млн. лв. Предстои разглеждане на предложението в Столичен общински съвет. Ако бъде приет този доклад, решението влиза в сила от 1 януари 2010 година.

Светия синод няма намерение да връща Юлианския календар
Връщането на Юлианския календар, по който Коледа се отбелязва на 7-ми януари, за което няколко свещеници настояха в жалба до Светия синод, дори не стои на дневен ред, увери говорителят на синода митрополит Неофит, цитиран от Дарик.
На заседанието си днес владиците изобщо не са дискутирали този въпрос, няма и да го обсъждат, добави той.
„И тази Коледа, и следващата, както виждате календара за догодина е отпечатан, и там Коледа си е на 25 декември. Така че бъдете напълно спокойни затова, което е досегашна практика на Светия синод", обясни той.
Припомняме, в началото на декември сливенският митрополит лансира версията, че ще бъде подложено на обсъждане от Светия синод преместването на Коледа отново на 7 януари. За последен път на тази дата Коледа е била празнувана през 1968 година, а преместването на празника е било отразено в църковното календарче за 1969 година.
Тогава дори Рождественския пост е бил съкратен с 13 дни, колкото е било необходимо да се прибавят за приравняване към Григорианския календар.
Светските власти в България приемат този календар много по-рано - през 1916 година, когато веднага след 31 март, „утре" е било с дата 14 април.

10 месопреработвателни компании затворят врати от 1 януари
Заради кризата от началото на годината близо 10 месо- и млекопреработвателни компании ще затворят врати, каза пред агенция „Фокус" генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов.
Конкретната причина за затварянето на компаниите е, че нямат финансов капацитет, с който да приведат производството си в синхрон с европейските изисквания.
Заради липсата на достатъчно средства компаниите не могат да покрият всички европейски изисквания в производството, заложени и в техните бизнес планове. 7-8 са фирмите от месния бранш, а останалите са от млечния.
„Всички предприятия, които бяха списъка в преходен период, имаха заложени бизнес планове как във времето до края на тази календарна година ще покрият всички европейските изисквания. Затварянето на десетина предприятия обаче от общо 500 компании в двата бранша не е фатално", каза той.
Критериите, които компаниите не са покрили, касаят сградния фонд и техническото оборудване, за които са нужни инвестиции. За изпълнението им българските преработвателни компании имаха срок до края на тази година, според договора ни за присъединяване към Европейския съюз, обясни Войнов.
Фирмите, които ще спрат да произвеждат, са малки и са познати на регионално ниво, уточни още генералният директор на НВМС.
Той допълни, че те ще бъдат заличени в НВМС и след време ако решат да възобновят дейността си, ще трябва да кандидатстват като нови предприятия под нов идентификационен номер.

Задлъжнялостта, безработицата и ниските заплати правят България уязвима
Три фактора правят България уязвима, прогнозира анализаторът от Economist Intelligence Unit Тоби Илс. Той представи сценария за възстановяване на българската икономика, изработен от екипа на анализаторското звено на издателя на списание Economist по време на осмата кръгла маса на британското списание с българското правителство.
На първо място Илс постави голямата външна задлъжнялост на България, която е заплаха за стабилността на валутния борд. Според анализатора външната задлъжнялост на страната все още е около 100% от БВП и това я прави уязвима. Другите два фактора са безработицата и забавянето на темпа на нарастване на заплатите, които задушават потреблението, а то както казва Тоби Илс е ключово за икономическия растеж.
Според британския анализатор от края на юли липсват и фискални стимули, които да компенсират влошаването на потреблението в частния сектор. "От една страна, фискалната стабилност работи за по-нисък рисков профил на страната в очите на инвеститорите, но от друга, това се отразява негативно на икономиката", подчерта Тоби Илс. Той обясни още, че мерките за стимулиране на вътрешното потребление и заетостта са неефективни, носят слаби резултати и ще се влошават още преди да се възстановят.
Сценарият за възстановяване на българската икономика на Economist Intelligence Unit предвижда да бъде по-скоро под формата на буквите U или L. В първия случай ще има стагнация за определен период от време, но след това ще се случи рязко възстановяване. Вторият вариант е много опасен и всъщност е знак за същинска депресия, защото означава стабилизация на дъното.
За достигнатото дъно на българската икономика говори и експертът по "Корпоративно банкиране" в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Матео Патроне. Той представи кратък анализ за страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ), където е и България. Всички държави от региона са достигнали дъното, но възстановяването ще бъде бавно и трудно. За България специално Патроне е песимист, тъй като той не вижда връщане към икономически растеж от 6% от брутния вътрешен продукт (БВП), колкото отчиташе страната преди началото на кризата. А двете основни причини затова са безработицата, която ще надхвърли 10%, и делът на лошите кредити.
Очакванията за 2010 г. са БВП на страните от ЮИЕ да нарасне с 2.3%. Само България няма да има икономически растеж през следващата година. Предвижданията на макроикономистите на ЕБВР - най-големия инвеститор в България, е страната да отбележи спад от 1.5%, като това е най-реалистичният им сценарий. Патроне уточни, че оптимистичният е за растеж от 2.5%, а песимистичният - 2% спад. Всички останали държави в региона ще имат ръст на икономиките си, макар и минимален - средно от 0.7%.
Аргументите за този извод са намалелите инвестиции, както и спадът между 50 до 90% на капиталите за дялови инвестиции в региона за първата половина на тази година спрямо същия период на 2008 г. Според експерта от ЕБВР драстично са паднали и финансовите съотношения, при които са се сключвали сделките. Затова Патроне прогнозира, финансовите инвеститори ще се насочи към страните от Централна Европа. Той се позова на проучване на финансовата институция, което показва мнението на мениджърите от бранша в Европа. И в края на своето представяне Матео Патроне успокои участниците в дискусията, като каза: „Има живот на пазара и сделката за сливането на "Евроком" и "Кейбълтел" го доказва."
Да припомним, че в края на октомври сделката за 200 млн. долара беше финализирана в края на октомври. В началото двете дружества ще работят паралелно, но от началото на следващата година ще започне същинското обединение и новото име на дружеството. Разрешение за концентрацията беше получено от Комисията за защита на конкуренцията в края на юли.
В словото си при откриване на дискусията премиерът каза, че целта на кабинета е до 3 години да бъдем в еврозоната и при преминаването към евро да се освободи гаранцията от 8 млрд. лв. Цитиран от репортер на News.bg Борисов припомни, че отношението на ЕС дълго е било скептично към стратегическата цел, която гоним - еврозоната, и изрази надежда, че с балансирания бюджет, с оценките на рейтинговите агенции, промените в НК, НПК и други закони, това ще бъде постижимо.
Премиерът изрази надежда инвестициите да не са концентрирани само в София и само в сферите строителство и услуги, както до сега и да има повече вложения в енергетика и нови технологии.
Борисов заяви категорично, че в здравния сектор ще бъдат извършени реформи, ще има преструктуриране на болници тези, в които не могат да бъдат изпълнени критериите, ще бъдат давани на общините за детски градини и хосписи.
Борисов изрази несъгласие с досегашната практика на задлъжняване на болниците и финансиране от бюджетния излишък, който е изкуствено направен.

Усъмниха се в стабилността на рейтингите на САЩ и Великобритания
Кредитната оценка на САЩ и Великобритания, може да бъде ревизирана надолу заради раздутите бюджетни дефицити в двете страни, които са пряко отражение от налетите милиарди долари и паунди в борбата срещу кризата. Това отбелязва рейтинговата агенция Moody's, която на този етап не е ревизирала оценката си ААА, която е най-високата в нейната скала, както за САЩ, така и за Великобритания, пише Bloomberg.
Двете лежат върху нестабилна основа относно техните кредитни рейтинги, за разлика от страни като Канада, Германия и Франция, който показват сравнителна стабилност, отбелязва агенция.
Припомняме, че според данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие дефицитът в хазната на Великобритания ще нарасне до 89.3% от БВП през 2010 г., при 75.3% тази година.
САЩ ги очаква дефицит от 97.5% от БВП през следващата година, след като допреди 5 месеца се прогнозираше, че делът ще е едва 87.4%.

Студентите предпочетоха Балкана
Не заради кризата, а заради по-привлекателните места и по-големия купон, повечето студенти на днешния празник предпочитат да се забавляват в планините.
Малките балкански градчета ще бъдат пълни със студенти, празнуващи 8-ми декември
Все по-привлекателни за студентския празник се оказват хижите и къщите за гости в Еленския и Троянския балкан, коментира Дарик. Освен че празникът излиза по-евтино, така става и по-голям купон, обясняват младите хора.
Обикновено резервациите се правят за 2-3 нощувки, които излизат по около 20 лева на човек. За да не се губи много време за път, близките до Велико Търново селски дестинации са все по-предпочитани за студентския празник.
Все пак и кризата се отразява на студентите, но това съвсем няма да им попречи да се забавляват подобаващо и тази година. Не липсват и такива, които ще решат къде да празнуват в последния момент. Изборът им обаче ще бъде съвсем ограничен - най-близката дискотека или пък частно парти в някоя студентска квартира.

Три пъти ще поскъпнат горите
Пазарните цени на земите от горския фонд ще бъдат увеличени средно три пъти за страната, обяви в Смолян зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов, цитиран в разпространето от ведомството съобщение до медиите. Това се предвижда с новата актуализирана наредба за базисните цени на земите от горския фонд, която трябва да бъде приета до края на годината от Министерски съвет. Увеличението на цените за имотите край морето ще бъде с близо 8-9 пъти, а за тези в планинските райони - 6-7 пъти.
Заместник-министър Костов беше на работно посещение в град Смолян във връзка с провеждането на дискусия за изготвянето на новия Закон за горите. С него ще бъдат възможни замените на гори и земи от горския фонд за важни общински и инфраструктурни проекти. Заместник-министър Костов посочи, че замяната е пазарен механизъм, който е важен и не трябва да се отрича. Правилата за замените ще бъдат детайлно разписани в закона.
Той допълни, че в новия Закон за горите ще бъдат диференцирани контролните от стопанските функции. Контролът в горския сектор ще се извършва от държавен независим орган, който ще бъде на бюджетна издръжка и не трябва да зависи от стопанските резултати на субектите, както е в момента. Стопанските дейности ще се извършват от държавни предприятия, които трябва да плащат печалба или дивидент на държавата за своята дейност.
За да се оптимизира структурата на Изпълнителната агенция по горите се предвижда до края на годината да бъде намален броя на държавните горски стопанства в страната. В момента те са 176 и техният брой ще бъде редуциран близо с 40. Промените в тях няма да се отразят на качеството на обслужване, няма да бъде намален и сградният фонд, както и администрацията в тях. По-малките и малоимотни стопанства ще преминат към по-големите и жизнеспособни структури, които формират печалба. От предстоящото преструктуриране ще бъдат спестени около 1 млн. лева от бюджета на Изпълнителната агенция по горите, подчерта зам.-министър Костов.
По време на срещата с областния управител на Смолян, депутати от ПП ГЕРБ, кметове на общини, като и с представители на горския сектор беше разгледан и въпросът за реализиране на проекти за биомаса.
В сферата на горите област Смолян има изключително важно значение, тъй като 18% от приходите в горския сектор се реализират от тази област.

Номинираните еврокомисари на първа среща при Барозу
Номинираните еврокомисари във втората комисия "Барозу" днес за първи път ще се съберат в Брюксел за обща среща със своя бъдещ председател, предаде БНР
От Европейската Комисия определиха проявата като "опознавателен семинар" и обясниха, че очакват основни теми в нея да са принципите за работа на еврокомисарите, както и решаващите изслушвания, които им предстоят в Европейския Парламент през януари.
Срещата съвпада със заседанието на министрите на външните работи от Евросъюза.
Българският дипломат номер едно Румяна Желева, която е номинирана и за член на следващата Европейска Комисия, ще съчетае участието си в двете прояви, които ще се проведат по едно и също време в белгийската столица.

Събраха 1.1 млн. лв. от неизрядни чуждестранни шофьори
Oт 9 ноемвро до момента Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" събра 160 000 лева от наложени наказания на камиони и автобуси с чуждестранна регистрация, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Инспекторите са проверили 3 100 МПС, като са следили за спазване на разрешителния режим и времето за управление и почивка. Издадени са близо 188 акта и наказателни постановления, както и 45 принудителни административни мерки (спиране от движение или отнемане на свидетелството за правоуправление). Нарушенията са свързани с изискванията за установяване на принципа на равнопоставеност на пазара.
Най-много нарушения са извършени от водачи на МПС с турска регистрация - 100, следват ги водачите от Унгария - 26 и Румъния - 10. На водачи на превозни средства от други държави са съставени 52 акта.
Друг обект на засилените проверки са превозите за собствена сметка. Това е дейност която трябва да обслужва само собствените нужди на предприятието, като не е основна за него и в никакъв случай не трябва да бъде заплатена. Някои предприятия под претекст, че извършват такъв превоз прикриват дейности срещу заплащане и не се внасят изискуеми данъци и такси в националния бюджет. По този начин се развива нелоялна конкуренция и се поставят в затруднено положение коректните транспортни фирми.
Инспекторите са проверили около 6 500 МПС, извършващи превоз за собствена сметка и са съставили 550 акта. Следва издаването на наказателни постановления и изпращането им в Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на глобите.
Най-често срещаните нарушения при тези превози са: липса на трудов договор на водача, липса на документ, удостоверяващ собствеността на товара или че пътниците са служители на фирмата, ППС и товара не са собственост на една и съща фирма или пътниците не са служители на фирмата.
От месец август, когато започнаха проверките, разпоредени от министър Александър Цветков, до сега, са проверени 20 000 МПС с чуждестранна регистрация, като са съставени 1 200 акта и наказателни постановления, както и 400 принудителни административни мерки. Общият приход от актове наложени на водачи на МПС с чуждестранна регистрация е 1 мил.160 хил. Тези средства са реално събрани, тъй като при чуждестранните превози наказателните постановления се издават заедно с акта, поради което водачите са задължени да пратят глобата веднага.
При превозите за собствена сметка инспекторите са проверили 36 500 МПС и са съставили 3 500 акта. Очакваният приход за националния бюджет е 2 милиона лева.

Microsoft и Yahoo финализираха пакта срещу Google
Microsoft и Yahoo изчистиха и последните детайли по сделката, която сключиха по-рано тази година в областта на услугите за търсене и реклама. Двете компании планират да пуснат съвместни проекти в средата на 2010 г., съобщи Yahoo, предаде TechNews.bg.
Десетгодишното споразумение обвързва Yahoo да използва търсещата система Bing и да помества реклами не само на своите сайтове, но и на тези на Microsoft, като приходите ще се разделят.
Сделката цели да даде отпор на доминиращата позиция на Google в интернет търсенето и рекламата. Първоначално се очакваше финалните преговори да приключат през октомври, но двете компании не смогнаха да изчистят детайлите по сделката в този срок.
Междувременно четири големи рекламни компании и президентът на Американската асоциация на рекламните агенции подготвиха съвместно обръщение до щатското министерство на правосъдието с молба да одобрят договора между Microsoft и Yahoo. Все още ведомството проучва антимонополните нюанси на споразумението.

Алтернативен начин за привличане на клиенти измислиха в Перник
Алтернативен начин за привличане на клиенти измислиха в Перник. Тролейбусният транспорт организира томбола, в която може да участва всеки пътник, който си е купил билет. В края на всеки месец ще се теглят имената на печелившите.
По този начин общинското предприятие, което е пред фалит, се надява да оцелее финансово. В тролейбусите са разлепени призиви за участие в томболата.
Предприятието е натрупало 1,5 млн. лв. дългове, на които ежемесечно плаща по 100 000 лв. лихви. Тролейбусите са произведени преди повече от 20 години и са напълно амортизирани. От 28 коли в движение са само десет.
Състоянието на контактно-кабелната мрежа е трагично. Откакто функционира тролейбусният транспорт в Перник, в него няма инвестиции, информира БТА.

Кюстендил също смъква такса смет
Идеята е "такса смет" през 2010-та година в Кюстендил да бъде намалена за физически лица с 20%, а от фирмите - с 50%. Предложението идва от администрацията на кмета Петър Паунов.

До 31-ви януари 2010-та година гражданите, които не ползват притежавани от тях жилища, трябва да подадат декларации за освобождаване от "такса смет" в общинската администрация.
Молбите им ще бъдат разгледани, и тези от тях, които отговарят на законовите условия, няма да плащат таксата.
Такова предложение вече бе направено от администрацията в Пловдив.
Намаляването на местните данъци и такси стана възможно след промяна в закона за местните данъци и такси, приет от Народното събрание.

Тютюнопроизводителите заплашиха с протест заради премиите
Ако правителството не изрази своята позиция ще бъдат ли платени и кога премиите на тютюнопроизводителите, около 20 декември ще започнем протестни действия, обеща Нина Ламбова - юридически консултант на тютюнопроизводителите от Стара Загора и Пловдив.
Тя допълни, че на 10 декември в Института по тютюна и тютюневите изделия в село Марково ще се проведе национална среща на тютюнопроизводителите.
Липсва каквато и да е позиция от страна на правителството ще бъдат ли платени премиите на тютюнопроизводителите за реколта 2009, както и какъв ще бъде размерът им, пита Нина Ламбова.
Премията е действителната пазарна цена за килограм тютюн, чрез която се подкрепя ценообразуването, производството и стабилизирането на износа, коментира тя.
Тютюнопроизводителите са изпратили исканията си до министър-председателя, министъра на земеделието, председателя на парламента и председателя на комисията по земеделие в Народното събрание.
Припомняме, за изплащане на премиите са нужни около 160 милиона лева. По данни на Министерството на земеделието регистрираните тютюнопроизводители са около 40000, но още 150 хиляди души са ангажирани в производството като работници.
Нина Ламбова допълни, че увеличаването на осигурителните вноски на земеделските производители ще утежни изключително много както тяхното положение, така и на зърнопроизводителите.

Няма коментари: