вторник, 22 декември 2009 г.

МОЩНА, НАЦИОНАЛНА, УПРАВЛЕНСКА, КАМПАНИЯ “ДА ПРЕВЪРНЕМ ХОРАТА В ИДИОТИ” – ЕДИН “ПРЕКРАСЕН” БЪЛГАРСКИ СВЯТ! ОБИЧАМ ГО!!!

ПО в.Класа

ПОДПИСАХА НРД 2010

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев (вляво) и председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов подписаха вчера Националния рамков договор БЛС: Предвиждаме листи на чакащи за болнична помощ ..."Причината за листата на чакащи са недостатъчното финансиране, рестрикцията в броя на направления при специалист, както и известната неяснота при сключването на договори с болниците", коментира Райчинов....Председателят на БЛС обясни, че проблемът ще засегне възрастното население...

800 хил. лева по-малко отпускат за направления за възрастни, децата - без лимити за педиатър
През следващата година достъпът до болници и до специалисти ще бъде затруднен и очакваме да има
листи на чакащи. Това заяви вчера в Министерството на здравеопазването председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов след подписването на Националния рамков договор (НРД) за 2010 г. Договорът бе ратифициран от управителните съвети на БЛС, Българския зъболекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той бе преподписан и от министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев. "Причината за листата на чакащи са недостатъчното финансиране, рестрикцията в броя на направления при специалист, както и известната неяснота при сключването на договори с болниците", коментира Райчинов. Той припомни, че за 2010 г. с 800 хил. лева са намалени средствата за направления за следващата година. Председателят на БЛС обясни, че проблемът ще засегне възрастното население и напливът ще бъде за добрите болници, които може да нямат възможност да поемат всички пациенти. По отношение на тримесечните делегирани бюджети на лечебните заведения Райчинов заяви, че те ще се определят изцяло от НЗОК. "Твърдо се надявам, че тези делегирани бюджети няма да бъдат окончателни, защото никой не може да предвиди колко и какви заболявания може да има", допълни Райчинов. За 2010 г. се предвижда да отпадне акредитацията като изискване за сключване на договор със здравната каса, но всяка болница, която иска да работи с обществения фонд, ще е задължена да публикува списък с консумативите, които не се покриват с публични средства и цените им.
През следващата година децата ще имат неограничен достъп до педиатър, за което са заложени допълнително 4 млн. лева. "За болничната помощ също ще има допълнителни стимули за лечение на деца, които ще бъдат подписани с анекс през 2010 г.", коментира здравният министър д-р Божидар Нанев.
Детското здравеопазване ще бъде приоритет и при денталната помощ. (от тук най-често се привнасят зарази всякакви в организъма на човека. Майки, бъдете осторожни при посещение на зъболекар б.м.)"За нас този договор е добър, защото специализираната детска помощ започна да се откроява", заяви председателят на БЗС Николай Шарков. Общо за дентални дейности през 2010 г. са предвидени 91 млн. лева. През следващата година
НЗОК ще плаща по-високи цени по 32 клинични пътеки, сред които урологични, неврологични, кардио пътеки и други. Средното увеличение при тях ще е между 5 и 20%. "Средствата за пътеките ще дойдат за сметка на некоректните хоспитализации, които са около 30-35%", заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев. През 2010 г. броят на клиничните пътеки ще се увеличи от 298
на 304.

Столична община налага запор на некоректни длъжници
Николай Коцев
Столична община вече ще може да налага запор върху сметките на нередовните си длъжници, без да се налага да се обръща към други институции или да води съдебни дела. Това съобщи вчера зам.-кметът по финанси в София Минко Герджиков. Той и кметът Йорданка Фандъкова представиха проектобюджета на града, който по предварителните разчети за 2010 г. е с приходно-разходна рамка от 1 213 969 340 лева. "Вече имаме правото сами да блокираме сметките на нередовните си длъжници, без да се обръщаме към други институции, както беше досега. Вече сме формирали екипи в Столична община и в районните администрации, които да се занимават с това. Като начало ще атакуваме фирмите, които имат задължения към общината от над 20 000 лева", обясни Герджиков.
Мярката "запор на сметки" засега няма да се налага към гражданите, които са нередовни платци, но като мярка към тях се предвижда да им бъдат отказвани административни услуги. Герджиков допълни, че Столична община вече ще може да разваля сделки, за които е предоставила свой терен, ако партньорът в проекта се бави повече от 3 месеца със старта на изпълнението му.
"Няма да увеличаваме данъците и таксите през 2010 г., но това ще стане за сметка на повишаване на събираемостта, включително и на глобите", каза кметът Йорданка Фандъкова. В момента София има да си взима стари задължения от юридически лица и граждани за около 180 млн. лв. Когато столицата пое администрирането на местните данъци и такси, задълженията към общинската хазна бяха 300 млн. лв. Най-големият длъжник на общината е металургичният комбинат "Кремиковци" - с около 10 млн. лв. "До ноември тази година успяхме да съберем 58 млн. лв. стари задължения, като се надяваме през 2010 г. да подобрим този резултат", съобщи още Минко Герджиков. "Няма повишаване на данъците, но ще видите сериозна инвестиционна програма, като не са намалени средствата за образование и в социалната сфера. Заложени са достатъчно средства за строителство на метрото, заложено е строи-
телството на 21 нови детски градини, 2 нови училища, изграждане и реконструкция на улици. Не са спрени програмите за модернизация на общинските болници, има дори и заложени средства за ремонти на театрите", каза Йорданка Фандъкова.
Инвестиционната програма на София за 2010 г. е за около 600 млн. лв., като изграждането на метрото си остава основен приори-
тет. За участъка от надлез "Надежда" до бул. "Черни връх" през Новата година ще бъдат усвоени 100 млн.лв. За друг ключов проект в столицата - старта на строителството на завода за преработка на отпадъци, ще бъдат усвоени 112 млн. лв. В инвестиционната програма се предвижда още строителство на надлези на две нива, а 15 млн. лв. По програмата ИСПА ще отидат за изграждането на канализация в кварталите "Овча купел" и "Горна баня". "През идната година ще започне и строителството на 4 нови подземни паркинга. 8 млн. лв. ще бъдат усвоени за паркинга до метростанция "Джеймс Баучър", а 11 млн. лв ще бъдат усвоени за паркинга до метростанцията при ЦУМ. За може би най-големия паркинг в България - за 1800 места, който ще е под международния изложбен център в София, догодина ще бъдат заделени 38 млн. лв", съобщи Минко Герджиков. Зам.-кметът допълни, че са предвидени и средства за разширяването на парковете "Гео Милев" и "Възраждане", а Южният парк ще бъде модернизиран. 27 млн. лв. Се предвиждат в бюджета за ремонти нанулици, а 40 млн. лв. - за изграждане на нови улици. 20 млн. лв. ще бъдат дадени за поръчката на нови влакчета за метрото, като средствата ще са от държавното съфинансиране. Увеличават се и възнагражденията на общинските съветници в София, които досега получаваха 50% от средната работна заплата в града, а през 2010 г. ще взимат 80% от средната работна заплата.


ПО КЛАСА.БГ

Законопроектът за здравната реформа е пълен със сериозни пропуски, но въпреки всичко приемането му ще бъде гигантска крачка напред
(става въпрос за братята американци!)
Пол Кругман - Носител на Нобелова награда за икономика през 2008 г. „Ню Йорк таймс“

Да се надяваме, че никой законодател няма ни изненада с двоен ход в последната минута и американската здравна реформа ще мине през Сената тази седмица. Бройте ме сред онези, които гледат на това като на забележително постижение. Да, законопроектът е пълен със сериозни пропуски, ще ни трябват години, а може би и десетилетия, за да го ремонтираме, но въпреки всичко приемането му ще бъде гигантска крачка напред.
Но победата отново висеше на косъм. И тези трудности ясно показват, че Сенатът (а следователно и цялото американско правителство) страда от заплашителна липса на функционалност.
Напрегната игра на нерви
Но защо? Та нали демократите спечелиха убедително мнозинство миналата година, при това възправени на предизборна платформа, която постави отпред и в центъра здравната реформа. Във всяка друга развита демокрация това щеше да им осигури мандат и възможност да предприемат основните промени. Но всяко предложение се нуждае от 60 гласа за победа в Сената и за да бъдат отхвърлени всички блокади (изискване, което не присъства никъде в конституцията, но е самоналожено правило). Тази пречка превърна потенциалния директен законодателен акт в напрегната игра на нерви, изпълнена с неизвестност до последния момент. И предостави на шепа двоумящи се сенатори изключителната сила да оформят законопроекта.
А сега нека видим какво ни чака в бъдеще. Трябва ни фундаментална финансова реформа. Трябва да се справим с климатичните промени. Трябва да затваряме и дупките в дългосрочния бюджет. Какви са шансовете, че можем да свършим всичко това (или, изкушен съм да намекна, каквото и да било от това), ако успехът на което и да било действие изисква да спечели на своя страна 60 гласа в крайно поляризирания Сенат?
Някои хора ще кажат, че винаги е било така и досега сме успявали да се справим. Не е вярно, не винаги е било така. Да, в миналото е имало блокади – най-запомнящите се обструкции бяха издигнати от сегрегационистите в опит да блокират законодателството за гражданските права. Сегашната система обаче, в която партията, спечелила малцинство, заплашва да блокира всеки закон, който не харесва, е съвременно изобретение.
Конфликтите скачат на 70 на сто
Политологът Барбара Синклер е извършила съответните изчисления. Според нейното изследване през 60-те години „проблемите, причинени от продължителност на дебатите“ (заплахи за блокиране или действителни обструкции), са повлияли на 8% от основната законодателна дейност. През 80-те години процентът скача до 27%. Но след като демократите си връщат контрола над Конгреса през 2006 г. и републиканците се оказват в опозиция, конфликтните ситуации вече са 70%.
Някои консерватори твърдят, че правилата на Сената не са спрели бившия президент Джордж У. Буш да преследва целите си. Но това е заблуждаващ аргумент, при това на две нива.
Първо, демократите от ерата на Буш не бяха така решени да огорчават мнозинството, при това на всяка цена, както републиканците при управлението на Обама. Разбира се, демократите никога не са правили нещо подобно на стореното от републиканците миналата седмица: сенаторите от Републиканската партия задържаха приемането на бюджета на Министерството на отбраната (чиито пари свършват) в опит да отложат дебата и гласуването на здравната реформа.
Още по-важно е, че Буш бе президент, който играеше на „купи сега и плати по-късно“. Той настоя за приемане на огромни намаления на данъците, но никога не поиска от Конгреса да плати за тях. Прокара програми за финансиране за скъпи лекарства към Medicare, но ги остави без средства. Да, Буш отбеляза редица законодателни победи. Но не успя да докаже, че Конгресът е в състояние да прави трудни избори и да действа отговорно, защото никога не поиска от него да избира.
И сега трудните решения трябва да бъдат взети. Как можем да реформираме Сената, за да ги направим възможни?
В средата на 90-те години двама сенатори – Том Харкин и, невероятно, но факт, Джо Либерман – внесоха законопроект за реформиране на процедурите в Сената. (Ръководството на вестника поиска от мен да внеса яснота, че в последния си коментар не съм се изказвал в подкрепа на неуместни заплахи към сенатор Либерман). Според този проект 60-те гласа ще са необходими за прескачане на бариерата за начало на дебата, но ако този вот се провали, има възможност за повторно гласуване няколко дена по-късно, което изисква одобрението на само 57 сенатори. След това още едно и накрая и обикновено мнозинство ще свърши работа. Харкин твърди, че обмисля пак да внесе предложението. И трябва да го направи.
Но ако този законопроект отново бъде блокиран – което почти със сигурност ще се случи, реформаторите трябва да се допитат до други мнения. Спомнете си, че според конституцията Сенатът е законодателен орган, който работи според правилото на мнозинството (а не на абсолютното мнозинство). Така че тези 60 гласа могат да бъдат променяни. Доклад на Бюрото за конгресни изследвания от 2005 г., когато републиканското мнозинство заплашваше да анулира блокираща процедура, за да гласува съдийските номинации на Буш, предлага няколко начина, по които това да се случи – например с мажоритарен вот, който променя правилата на Сената в първия ден от новата сесия.
Ситуация без прецедент
Никой не би трябвало да манипулира лесно традиционните парламентарни процедури. Но сегашната ситуация е без прецедент: Америка се разкъсва от тежки проблеми, които трябва да намерят решение, а опозиционната партия е решена да блокира работата по всички фронтове. Липсата на действия не е вариант – не и ако не искаме нацията да бъде блокирана, с ефективно парализирано правителство, в очакване на ударите от финансови, екологични и фискални кризи.

Бизнесът все по-малко разчита на европейското финансиране. Просрочени задължения имат 82% от компаниите
Маргарита Димитрова

Предприемачите започват все по-малко да разчитат на европейско финансиране, показват резултатите от анкетното проучване на Българската стопанска камара (БСК) „2009 г. през погледа на бизнеса“. В плановете на 39% от запитаните компании категорично не влиза кандидатстване по еврофондовете. Други 33% са заявили, че имат намерения за финансиране по европрограми, но за сравнение през 2008 г. подобни нагласи са имали 55 от запитаните. 14% все още се колебаят, а други 14 % заявяват, че не разполагат с нужния експертен ресурс.
Във все по-сериозен проблем се превръща междуфирмената задлъжнялост, е друг извод от проучването на работодателската организация. 82% от анкетираните фирми са посочили, че имат просрочени несъбрани вземания от контрагенти. През 2008 г. 72% са имали просрочени вземания, а през 2007 г. – 69%. 42% от предприемачите са казали, че нивото на престъпност е останало без промяна спрямо 2008 г. Според 44% корупцията е запазила равнището си от предходната година, 32% от запитаните пък казват, че се е увеличила, а 34% смятат, че ръст бележи престъпността.
Според бизнеса най-често случаи на корупция се срещат при обществените поръчки и еврофондовете, в съдебната система, при лицензионните, разрешителните и регистрационните режими, в здравеопазването и в митническото обслужване.
43% от анкетираните са отговорили, че сивата икономика се запазва на нивото от 2008 г., а според 36% - че тя има увеличение. Едва 7% от предприемачите смятат, че част от сивия сектор е излязъл на светло. За сравнение, през миналата година 28% от запитаните са изразили впечатление, че делът на сивата икономика намалява.
Като основни източници на сивата икономика огромната част от запитаните посочват корупцията сред контролиращите държавни органи, неспазването на законодателството, лошия административен контрол върху стопанската дейност. 12% смятат, че лошата бизнес култура е важна предпоставка за съществуването на сивата икономика.
Най-висок процент одобрение (48%) по традиция е получила президентската институция, отчетено е леко покачване спрямо предходната година, когато одобрението е било 45%.
Сериозен спад бележи одобрението към общинската администрация – през т. г. е 22%, а през миналата – 37%. Своеобразен рекордьор по нисък процент на одобрение е съдебната власт, която печели почитатели само сред 10% от представителите на бизнеса, докато през 2008 г. одобрение са дали 7% от анкетираните.

Съветват кабинета да пълни хазната от приватизация и облигации(боже, та то не остана какво да се приватизира! Май още има ... нещо са си наумили родните ни управленци? б.м.)
През 2010 г. финансовото министерство ще пласира държавни ценни книжа за 740 млн. лв.
Топикономисти и банкери посъветваха кабинета да търси източници на финансиране чрез приватизацията на държавни компании чрез БФБ и чрез емитиране на облигации за вътрешния и външния пазар. Това стана ясно след кръгла маса с домакин заместник финансовия министър Ана Михайлова.
Финансистът Емил Хърсев коментира за „Класа“, че всички участници са се обединили върху тезата, че България няма нужда от допълнително външно финансиране от страна на МВФ. Но са разгледани и възможностите за подкрепа на реформите от международни институции като Световната банка, Международната банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка. Хърсев обясни, че банкерите, участвали в кръглата маса, са дали предложение, част от емисиите държавни ценни книжа (ДЦК) да бъдат емитирани в евро. Според финансиста емитираните ДЦК не са достатъчни за нуждите на българския пазар и трябва да се увеличат.
Вчера по-рано стана известно, че правителството ще пласира държавни облигации за 740 млн. лв. на вътрешния пазар през 2010 г. В обявената годишна емисионна политика на кабинета се казва, че очакваното нетно финансиране е около 150 млн. лв. Първият аукцион за ДЦК през следващата година ще се състои на 11 януари. На него ще бъдат предложени книжа от новата емисия със срочност 10 години и 6 месеца в обем от 30 млн. лева. Очакваният падеж на емисиите е за 590 млн. лв. Според финансовото министерство сумата е достатъчна, за да се осигури достъп на частния сектор до кредитен ресурс. Припомняме, че в Закона за държавния бюджет за 2010 г. е записано, че освен ДЦК-та на местния пазар, правителството може да емитира държавни книжа в размер до 1,2 млрд. лв.
На дискусията в МФ са били коментирани и евентуалните позитиви, както и възможните негативи от емитиране на еврооблигации. По мнението на Петър Андронов, изпълнителен директор на СиБанк, еврооблигациите са „бавен“ инструмент за финансиране. Моментът за тяхната емисия е добър, но на България ще й трябва време, за да се случи това – поне 2-3 месеца, уточни той. И добави: в това се крие и рискът при подобна емисия– защото може да се окаже, че през февруари или март, когато сме готови, моментът вече е неподходящ. Като плюс на еврооблигациите Андронов изтъкна свежия ресурс в икономиката и във фискалния резерв.
Единствената причина да търсим външно финансиране е да можем да увеличаваме валутните резерви на БНБ и те да служат за подкрепа на стабилността. Това заяви пред в. „Класа“ икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов. Според него държавата няма нужда да взема дългове за увеличаване не валутните резерви, а само да засили процеса на приватизация, който на практика е спрян. „При балансиран бюджет няма никаква причина да се издават ДЦК на външните пазари, а на вътрешния пазар си има постоянни малки емисии, но те, общо взето, са за изплащане на стари емисии и няма големи натрупвания“, каза Ангелов.
Според Георги Ганев, икономист от Център за либерални стратегии, емитирането на еврооблигации при тези ниски лихви има смисъл и би било хубаво, за да се види на какво ниво и как пазарите оценяват страната ни. “Ако искат да емитират не голяма сума, има смисъл, защото едва ли по-ниски лихви ще има някога”, обясни Ганев. Но ако целта е да се пълни бюджетът, а много по-удачно да се пусне емисия на вътрешен дълг, защото в страната ще има кой веднага да го изкупи, уточни експертът.
Опасна липса на функционалност.


ПО Money.bg

Колко ще поскъпнат природният газ и парното?

На днешното си заседание Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обсъди предстоящото поскъпване от 1 януари на природния газ и парното. Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев цената на синьото гориво ще нарасне с 15,6%, а на топлоенергията с 9% средно за страната. Този скок на парното беше определен като минимален за потребителите, съобщи БНР, като се позова на информация от ДКЕВР.
Недоволен от новите цени е шефът на софийското парно и председател на Асоциацията на топлофикационните дружества Петко Милевски. Пред БНР той каза: "Анонсираните цени от ДКЕВР подсказват единствено повторение на старата повтаряна от години грешка при определяне на цените, която вкарва сектора все по-дълбоко и по-дълбоко в една яма на задължения и на водовъртеж, от който няма излизане."
В края на миналата седмица Милевски каза пред журналисти, че при нормалното завишение на цената на парното, което да отчита нарастването на стойността на природния газ семейният бюджет не би трябвало да бъде натоварен с повече от 10 лв. на месец и то само за месеците, в които има максимално потребление. Според шефа на софийското парно анонсираните от ДКЕВР на 17 декември нови цени „повтарят старата грешка, която вкарва сектора все по-дълбоко в една яма на задължения и на водовъртеж, от който няма излизане". Изчисления на Софийската топлофикация показват, че 70-80% от цената на топлинната енергия е обвързана с цената на газа. И щом поскъпването на синьото гориво ще ев рамките на 15%, нормално било и парното да поскъпне поне с 12,5%, а не средно с 9%.
На свой ред Семерджиев контрира, като каза, че регулаторът е направил някои предварителни разчети как ще се отрази поскъпването на топлоенергията върху бюджета на домакинствата. „Определено считаме, че хората дават много повече за други неща, отколкото в бюджета, който ще им се увеличи в следствие на минималното увеличение на цените на топлоснабдяванетo", заяви пред БНР Семерджиев.

„ДАНС нищи връзката на Яне с Хамстера”, „Българите се чувстват като аутсайдери в Европа”, „Писалка заковава Наглите”, „Таван на цените на такситата ще спасява пътниците”

„Бизнесът все по-малко разчита на европейското финансиране", съобщава от първата си страница „Класа"
Предприемачите започват все по-малко да разчитат на европейско финансиране, показват резултатите от анкетното проучване на Българската стопанска камара (БСК) „2009 г. през погледа на бизнеса". В плановете на 39% от запитаните компании категорично не влиза кандидатстване по еврофондовете. Други 33% са заявили, че имат намерения за финансиране по европрограми, но за сравнение през 2008 г. подобни нагласи са имали 55 от запитаните. 14% все още се колебаят, а други 14 % заявяват, че не разполагат с нужния експертен ресурс.
Във все по-сериозен проблем се превръща междуфирмената задлъжнялост, е друг извод от проучването на работодателската организация. 82% от анкетираните фирми са посочили, че имат просрочени несъбрани вземания от контрагенти. През 2008 г. 72% са имали просрочени вземания, а през 2007 г. - 69%. 42% от предприемачите са казали, че нивото на престъпност е останало без промяна спрямо 2008 г. Според 44% корупцията е запазила равнището си от предходната година, 32% от запитаните пък казват, че се е увеличила, а 34% смятат, че ръст бележи престъпността.
Според бизнеса най-често случаи на корупция се срещат при обществените поръчки и еврофондовете, в съдебната система, при лицензионните, разрешителните и регистрационните режими, в здравеопазването и в митническото обслужване.
43% от анкетираните са отговорили, че сивата икономика се запазва на нивото от 2008 г., а според 36% - че тя има увеличение. Едва 7% от предприемачите смятат, че част от сивия сектор е излязъл на светло. За сравнение, през миналата година 28% от запитаните са изразили впечатление, че делът на сивата икономика намалява.

„Българите се чувстват като аутсайдери в Европа", информира от първата си страница „Сега"
Три години след влизането на България в Европейския съюз 40% от населението у нас не е почувствало никаква разлика в стандарта на живот, а 30% от българите категорично не се чувстват европейци. Това сочи проучване на агенция "АССА-М".
Полза от членството са имали само 23% от анкетираните, т.е. всеки пети успява да намери нещо положително в присъединяването към съюза. Данните показват, че ползите са разпределени предимно в София - 30%, докато в малките градове животът и преди, и сега протича по един и същи начин. Преобладава умереният оптимизъм към членството в ЕС, смятат социолозите. 43% от българите се чувстват в малка степен европейци. Само 26% са със самочувствието на европейски граждани. Недостижими си остават материалният стандарт на живот, трудовите права, социалното осигуряване в старите страни - членки на Евросъюза.
Едно от основните предимства на приобщаването в ЕС е възможността за пътуване, категорични са българите. През последната година обаче групата на пътуващите зад граница се е свила заради липсата на достатъчно средства, сочат данните. 16% са излизали само веднъж в чужбина - с 2% по-малко в сравнение с 2008 г. Пътувалите над 4 пъти са 2.5%.
Членството в ЕС не е повишило защитата на потребителите у нас, категорични са българите. 84% от тях не се чувстват защитени като купувачи. Само 2.4% са на мнение, че защитата е достатъчна. Видимо се е влошило и качеството на стоките, особено на храните, дрехите, обувките, детските стоки и учебниците, смятат интервюираните.
Икономическата криза удря най-силно богатите и се понася по-леко от средната класа, отчита проучването. Ако през 2008 г. 7% от българите са определяли доходите си като високи, година по-късно този процент е паднал на 2.1. Ощетени са и най-бедните - групата им се е увеличила от 9% на 13% за една година. Докато хората със средни и ниски доходи са константа - съответно 45% и 40%, колкото са били и преди година.

„Свитото търсене е заплаха №1 за бизнеса в Източна Европа", разкрива „Дневник", като се позовава на доклад на Световната банка
Свиването на пазара е основният проблем за почти 80% от българските компании, но близо половината от тях очакват продажбите им да се възстановят до средата на следващата година. Това показва доклад на Световната банка за кризата и отражението й върху бизнеса в Централна и Източна Европа.
Резултатите от проучването, обхванало почти 1700 компании от България, Унгария, Латвия, Литва, Румъния и Турция, показват силен спад на продажбите навсякъде. Компаниите масово посочват намаленото потребление като основна заплаха за бизнеса им. Изследването е проведено в средата на тази година сред малки, средни и големи дружества от промишлеността, търговията и сектора на услугите. Броят на анкетираните български компании е 150.
"Резултатите ни показват, че във всяка една от тези страни главният ефект от кризата е свитото търсене. Това не е финансова криза, това е криза на търсенето", се казва в доклада на Световната банка.
Според проучването в България кризата се е отразила основно върху производителността, измерена чрез степента на използване на мощностите. За страната ни към средата на годината този коефициент е намалял с 25% спрямо края на миналата година, което е най-големият спад сред изследваните в доклада страни.
Като друг сериозен проблем се очертават корпоративните фалити. Световната банка измерва проблема с два показателя - в първия влизат само компаниите, които официално са обявили фалит, а другият включва освен тях и дружествата, които са участвали в предишни проучвания, а сега за тях не могат да се открият данни (което също предполага, че са излезли от пазара).
Официално към средата на годината под 1% от анкетираните български дружества са обявили фалит, но според втория критерий броят на излезлите от пазара компании скача на над 16% от всички анкетирани. По този критерий страната ни се нарежда на второ място по най-много корпоративни фалити сред разглежданите държави. По-лош показател има само Румъния.
Световната банка отчита ръст на уволненията - не само в България, но и в целия регион. Според статистиката над 48% от българските дружества са намалили персонала си до средата на годината, което е в долната граница на скалата. На горната са страни като Латвия, където над 66% от дружествата са уволнявали работници (това е и страната с най-голям ръст на безработицата в Европейския съюз). Безработицата е един от последващите проблеми от рецесията, за който се очаква да става все по-сериозен през следващата година. През тази бяха обявени съкращения в редица български компании от различни сектори на икономиката.

„Съветват кабинета да пълни хазната от приватизация и облигации", информира „Класа"
Топикономисти и банкери посъветваха кабинета да търси източници на финансиране чрез приватизацията на държавни компании чрез БФБ и чрез емитиране на облигации за вътрешния и външния пазар. Това стана ясно след кръгла маса с домакин заместник финансовия министър Ана Михайлова.
Финансистът Емил Хърсев коментира за „Класа", че всички участници са се обединили върху тезата, че България няма нужда от допълнително външно финансиране от страна на МВФ. Но са разгледани и възможностите за подкрепа на реформите от международни институции като Световната банка, Международната банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка. Хърсев обясни, че банкерите, участвали в кръглата маса, са дали предложение, част от емисиите държавни ценни книжа (ДЦК) да бъдат емитирани в евро. Според финансиста емитираните ДЦК не са достатъчни за нуждите на българския пазар и трябва да се увеличат.
Вчера по-рано стана известно, че правителството ще пласира държавни облигации за 740 млн. лв. на вътрешния пазар през 2010 г. В обявената годишна емисионна политика на кабинета се казва, че очакваното нетно финансиране е около 150 млн. лв. Първият аукцион за ДЦК през следващата година ще се състои на 11 януари. На него ще бъдат предложени книжа от новата емисия със срочност 10 години и 6 месеца в обем от 30 млн. лева. Очакваният падеж на емисиите е за 590 млн. лв. Според финансовото министерство сумата е достатъчна, за да се осигури достъп на частния сектор до кредитен ресурс. Припомняме, че в Закона за държавния бюджет за 2010 г. е записано, че освен ДЦК-та на местния пазар, правителството може да емитира държавни книжа в размер до 1,2 млрд. лв.
На дискусията в МФ са били коментирани и евентуалните позитиви, както и възможните негативи от емитиране на еврооблигации. По мнението на Петър Андронов, изпълнителен директор на СиБанк, еврооблигациите са „бавен" инструмент за финансиране. Моментът за тяхната емисия е добър, но на България ще й трябва време, за да се случи това - поне 2-3 месеца, уточни той. И добави: в това се крие и рискът при подобна емисия- защото може да се окаже, че през февруари или март, когато сме готови, моментът вече е неподходящ. Като плюс на еврооблигациите Андронов изтъкна свежия ресурс в икономиката и във фискалния резерв.

„Кабинетът пуска ДЦК за 740 млн. лв. през 2010 г.", информира „Сега"
Правителството ще емитира държавни ценни книжа на стойност 740 млн. лв. през 2010 г., става ясно от годишната емисионна политика, обявена от финансовото министерство. За по-голямата част от тази сума - 590 млн. лв., догодина ще настъпят падежи, което значи, че реалното финансиране, което държавата ще получи, ще е за около 150 млн. лв.
Първите два аукциона - за 5- и 10-годишни облигации на обща стойност 65 млн. лв., ще са през януари. Правителството ще заложи предимно на 2- и 4-годишни облигации и ще се въздържа от продажби на 3- и 5-годишни.
На закрита за медиите среща вчера екипът на финансовия министър Симеон Дянков се срещна с икономисти, за да бъдат обсъдени възможностите за дългово финансиране през 2010 г. Опциите са няколко - заеми от международни финансови институции, облигации на вътрешния и външния пазар, средства от фискалния резерв, както и ускорена приватизация, казаха от МФ.

„Лизингът загуби над половин милиард лева", обобщава „Дневник"
От началото на годината лизинговият сектор е загубил 575.4 млн. лв. от активите си, показват данните от отчетите на 67 компании в БНБ. Към края на септември 2009 г. общият им обем е 6.5 млрд. лв. Кризата удари и обемите на лизинговия пазар. Силен старт от началото на годината обаче отбелязаха необслужваните задължения по лизингови договори. Пак кризата доведе и до появата на нова тенденция на пазара - продажба на активи втора ръка. Като за финал на годината се оказа, че забавени бюджетни плащания към бизнеса затрудняват фирмите да обслужват редовно задълженията си към свои кредитори, включително и към лизингови компании.
Първият спад на новите договори за финансиране на лизинг беше отчетен през първото тримесечие на годината. Компаниите станаха по-взискателни и предпазливи - повишиха критериите си, увеличиха лихвите, а клиентите - и юридически, и физически лица, преминаха към въздържане, отлагаха инвестиционните си планове, изчаквайки развитието на процесите.
Първият голям скок на проблемните лизинги беше отбелязан през първото тримесечие на годината - те се увеличиха над пет пъти в сравнение с края на миналата година. Първоначалното влошаване на плащанията се сочеше като логично следствие от кризата и намаляване способността на компаниите да обслужват текущите си задължения. Като цяло най-сериозно е увеличението на просрочията в строителния сектор и свързаните с него браншове и в транспортния сектор.
При лизинговите плащания основно просрочията са от фирмените клиенти. При физическите лица делът на необслужваните се оценява на под 5% по данни на Българската асоциация за лизинг. Прогнозите на представители на лизинговия пазар са, че последното тримесечие на тази (предстои данните да бъдат публикувани) и първото на следващата година ще се достигне пикът на необслужваните лизинги. Т. нар. втора вълна при просрочията се очаква да бъде преодоляна до второто тримесечие на 2010 г.

„Икономическата зима ще продължи до средата на 2010 г.", казва в интервю за „Класа" председателят на БСК Божидар Данев
Г-н, Данев, бихте ли казали как изглежда отминаващата 2009 г. през погледа на българския бизнес?
- За съжаление цялата 2009 г. беше икономическа зима, която настъпи още през декември 2008 г. Според официалните данни на статистиката през първото тримесечие на 2009 г. спадът е 3,5% спрямо същия период на 2008 г. Второто тримесечие БВП се е свил вече с 4,9% и третото - с 5,4%. Всичко това показва, че България започва да се ускорява в спада си. Очакваме икономиката да продължи да се свива до второто тримесечие на 2010 г., когато бихме могли да очакваме някакво обръщане на тенденцията.
България е вече далеч под показателите на 2005 г., задраскани са 3 години от развитието на икономиката ни. Разбира се, голямата част от причините са външни. Но българската икономика е силно обременена, тя е особено чувствителна на подобни сътресения, защото през последните 8 години ръстът не беше здравословен и ставаше единствено за сметка на търговията с недвижими имоти, на строителството, свързаните с тях отрасли и финансовото посредничество. С 60% спаднаха разрешенията за строителство, навсякъде сега се продават новопостроени сгради, а тези площи са натоварени със заеми и ще има доста сериозна тежест за финансовата система.
Вие оповестихте годишната анкета на БСК, проведена сред компании от различни браншове. Кои от резултатите са най-показателни?
- За първи път от пет години насам преобладаващата част от анкетираните (63%) оценяват годината като по-скоро неуспешна за тяхната дейност, а други 9% не откриват разлика с 2008 г. 28% заявяват, че годината за тях е била по-успешна от предходната (за сравнение през 2008 г. този процент е бил 54). Песимизмът преобладава и при прогнозата на предприемачите за следващата година. 52% от анкетираните очакват задълбочаване на кризата, а 45% смятат, че тенденциите ще се успокоят, 3% се въздържат.
Това в голяма степен предопределя и бизнес намеренията на фирмите за 2010 г.: например 37% от тях планират да преразгледат инвестиционната си програма, 30% възнамеряват да се ориентират към други дейности и пазари, а 12% от предприемачите смятат да намалят работните места.
А нещо, което особено ме обезпокои, е, че според 96% от анкетираните условията за бизнес в страната са се влошили, другите 4% са отговорили, че няма промяна. Нито един не е казал, че у нас се работи по-лесно. Това единно мнение на бизнеса е потресаващо и трябва да се направят сериозни изводи. Ние неслучайно говорим за тиранията на администрацията, която доведе до този сериозен срив в българската икономика в сравнение в други европейски държави. Кризата не би могла да е толкова сериозна, ако ги нямаше вътрешните деформации в структурата на икономиката ни, съчетани с неумението на една администрация да управлява стопанството. Ние продължаваме да твърдим, че през всичките тези години бизнесът е притискан по най-различни начини.
Особено ни безпокои и бързото нарастване на безработицата както по официални, така и по неофициални данни. Тъй като добре известно е, че когато една криза завърши, от 6 месеца до 1 година след това се възстановява трудовият пазар.
Ако кризата приключи месец юли догодина, това означава, че юли 2011 г. може да наблюдаваме връщане на безработицата на по-ниските нива.
Значи още година и половина потребителското търсене ще е слабо, което пък ще е пречка за сериозен растеж?
- Естествено. Ние имаме много интересен феномен: голяма част от заетите в икономиката получават намалени заплати или въобще не получават възнаграждение и не потребяват.
Рязко е намаляло потреблението на електроенергия както при бизнеса, така и при гражданите. С 52% е спаднала консумацията на газ, а това е направо стъписващо число. Свито е потреблението на мобилни услуги. Рязко е ограничен вносът на потребителски стоки, паднала е сериозно покупката на леки автомобили, на бензин, дизел и т.н. Българският гражданин започва да пести от всичко. Намалял е вносът именно защото няма потребление. Всичко това показва забавянето на оборотите на българската икономика. Но основните източници на приходи в републиканския бюджет са ДДС и акцизите. Така че приходите в бюджета ще намаляват, ще се вложи финансовото му състояние и дефицитът ще се увеличи. Според мен през първото и второто тримесечие на 2010 г. сериозно ще намалеят бюджетните постъпления, евентуално през следващите месеци от годината ще може да има възстановяване.

„Писалка заковава Наглите", разкрива „Стандарт"
Маркови писалка и часовник може да затегнат примката около бандата на Наглите. Ценните вещи са на отвлечения бизнесмен Киро Киров, който беше пуснат срещу откуп. Ако неговите "Монблан" и "Ролекс" се окажат сред плячката на заловените мафиоти, това със сигурност ще ги прати зад решетките, твърдят участници в разследването. При обиските наистина намерихме скъпи писалка и часовник, но чакаме г-н Киров да се прибере в София, за да ги разпознае, заявиха от МВР. Пред "Стандарт" предприемачът потвърди, че е бил обран от похитителите. Сред липсващите вещи е и уникален GSM "Таг Хойер", писалка, швейцарски часовник, запалка и пури.
Взели и златна гривна, която обаче пратили на сина му като доказателство, че баща му е при тях. След Нова година Киров ще посети и една от къщите на ужасите, където вероятно е бил държан.

„Таван на цените на такситата ще спасява пътниците", информира от първата си страница „Дневник"
Транспортното министерство се опитва най-после да спаси клиентите от солените тарифи на някои таксиметрови компании, като въведе пределни цени на километър. Те ще се определят от общинските съвети, ще важат за превозвачите на съответната територия и ще се актуализират поне веднъж годишно. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, качени на сайта на ведомството за обществено обсъждане.
Задължението тарифите да се обявяват на подходящо място в автомобила не е достатъчно да бъдат защитени интересите на потребителите, смятат вносителите на промяната, според които клиентите не винаги са способни веднага да преценят услугата и да направят избор. Промяната се налага заради множеството оплаквания от граждани. Затова "макар да представлява рестриктивен подход, регулацията е оправдана с оглед защитата на икономическите интереси на потребителите и предпазването им от необосновано високи цени", се посочва в мотивите. Като допълнителен аргумент се посочва, че в Италия, Германия и Испания има не само фиксирани тавани за километър, но и максимална продължителност на пътуването.
Експерти от транспортното министерство обясниха пред "Дневник", че критериите за определяне на тарифите ще се запишат в наредба и ще зависят от средните разходи за гориво, резервните части, разходите за заплати и осигуровки на водачите. Ще се отчита и покупателната способност на населението в съответната община. Според представители на компаниите в сметките трябва да се включи и лизингът за автомобилите.
Цените на повечето таксиметрови компании в София например са в рамките на 45 до 65 ст. за километър дневна тарифа и 70 - 75 ст. нощна. Има обаче и фирми, които возят за 2.50 лв., 3.50 лв. и дори по 8 лв. за километър. Повечето от втория вид компании причакват клиенти на летището, около гарите или ключови обществени сгради като Съдебната палата. Цените са изписани на стикерите, както сега се изисква по закон, но в тъмното или в бързането нерядко се случва клиентите да не им обърнат внимание.
В закона не е записано изрично кой ще контролира спазването на пределните цени. Според изпълнителният директор на агенция "Автомобилна администрация" Симеон Арнаудов контролът трябва да е съвместен, с участието на неговите експерти, КАТ и представители на общините.

„ДАНС нищи връзката на Яне с Хамстера", разкрива от първата си страница „Монитор"
Ще поискаме ДАНС да предостави данни за купуване на гласове в полза на ръководената от Яне Янев партия РЗС. Това съобщиха членове на парламентарната комисия за контрол над ДАНС пред „Монитор" вчера. В неделя лидерът на „Атака" Волен Сидеров обяви, че лица от разбитата група за отвличания са работили за кампанията на Яне.
Той поясни, че заловеният и заподозрян за тежки престъпления Антон Петров-Хамстера е събирал гласове за РЗС в Сливенско и Старозагорско. Вчера Сидеров поясни, че това ставало с четири коли, които по списък „респектирали" електората да гласува с „правилната бюлетина". Лидерът на "Атака" обяви, че има още данни в тази посока, но ще ги обяви в следващите дни. Той посочи, че Хамстера е в кръга на тези, които дърпат конците на Яне Янев. Неслучайно миналия четвъртък атакистът го нарече „кукла на конци" и го обвини в „хомосексуална и други зависимости", намеквайки за тесни връзки с бивши висши служители на тайните служби.
Иван Петров, представител на ГЕРБ в комисията, каза пред „Монитор", че веднага ще обсъди със Сидеров и колегите си информацията, която притежава. Той е убеден, че трябва незабавно да се пита ДАНС за това, и съжали, че ще трябва да се чака да мине ваканцията, за да се обърнат към агенцията. Възможно било обаче, ако данните на Сидеров са достатъчно сериозни, да се стигне и до извънредно заседание на тяхната група.
Както е известно, още по време на изборите през 2007 г. Янев бе обвинен за купуване на гласове на някои места в страната, но той показа документи, че е несправедливо обвинен. По-късно варненският бизнесмен Веселин Марешки от листата на РЗС за евровота пък заяви, че е бил рекетиран за пари от лидера на РЗС.
Той се закани, че ще разкаже как Яне е купувал гласове, за което бе изключен тогава от групата на ОДС. Но си затрая. Още тогава лидерът на РЗС беше заподозрян в зависимости от тогавашния председател на комисията по вътрешна сигурност Минчо Спасов, но това също не бе разследвано от нея.

"Кукла вещица трови малчугани", разкрива „Стандарт"
Голямото коледно пазаруване вече започна, а с това и измамите по магазини и пазари. Нелоялни търговци предлагат стоки с изтекъл срок на годност, а чужди производители пък пробутват некачествени стоки, които дори застрашават живота на деца и възрастни. Кампанията "Коледата безопасна" 3 на в. "Стандарт" има за цел да предпази клиентите точно от този вид стоки и услуги.
Играчка-плачка на "Илиянци". Жалба с такъв текст са изпратили майки до Комисията за защита на потребителите. Родителите се оплакват, че на стоковия базар се е появила опасна кукла, която може да предизвика сериозни инциденти с деца, които играят с нея. Проблемът на фалшивата кукла е, че косата се разпада в ръцете на момиченцата. "Падат цели връзки от главата, а малките като нищо може да ги увият около врата си и после става страшно", пишат родителите. Освен това косата на куклата менте е оранжева на цвят и за секунди боядисва и ръцете на хлапетата. "Личната ни докторка каза, че тази боя може да е много опасна, защото Бог знае какви оцветители са поставили производителите", пише още в писмото до комисията.
Комисията за защита на потребителите веднага се сезира и подаде сигнал до компетентните в тази област институции, които да вземат мерки. Освен това хората на Дамян Лазаров веднага спретнаха голяма проверка на стоките в "Илиянци", която е в рамките на кампанията "Коледата безопасна 3", организирана от в. "Стандарт" под патронажа на министерствата на икономиката и земеделието и храните. Медийни партньори на инциативата са и Дарик радио, БНТ, БТА и ПРО.БГ.
Секунди след като хората от комисията престъпиха прага на базара вчера, той опустя. Още преди това обаче бдителни търговци бяха забелязали спрелите отпред патрулки и мълвата за проверките се разнесе за секунди. Инспекторите обаче успяха да хванат част от сергиите, разположени на закрито. Оказа се, че най-много нарушения има при детските дрешки. За да са цветни и атрактивни, облеклата за малчугани са обилно накичени с пайети и други дребни декорации. Украсите обаче са калпаво залепени и децата могат много лесно да ги откъснат и налапат и дори да се задушат, поясниха от комисията. Инспекторите се натъкнаха на такива блузки и ръкавици за деца. Оттам иззеха за проби в лабораторията и момичешки палтенца в искрящорозово. Не е добре цветовете на детските дрехи да са прекалено ярки. Това обикновено означава прекалено използване на багрила, което може да доведе до алергична реакция, казаха инспекторите.
Освен опасни за здравето, дрехите от китайските сергии не са снабдени нито с етикети, нито с описания на български език, както би следвало.
От КЗП заловиха и китаец, който нямаше нито документи на фирмата си, нито касов апарат, с който да отчита продажбите си. Когато инспекторите поискаха от него лични документи, мъжът повтаряше единствено "Не разбира". При същото искане от полицията обаче търговецът скоропостижно намери лична карта и се оказа, че дори е адресно регистриран у нас.

„Само изостаналата стока с коледни намаления", установява проучване на „Монитор"
Коледните намаления по софийските магазини дни преди празника само имитират този толкова популярен пазарен подход в западните държави. На витрините масово са залепени обяви за намаления, които стигат "до 60%". Уловката е в това, че свитите цени се отнасят до стоки, които до този момент изобщо не са вървели, а когато става дума за облекла и обувки, те са в номерацията на лилипутите и потребителите гиганти. Това показа проверка на "Монитор".
Според етикета кожени ботуши с висок ток са намалени от 140 на 70 лв., но е останал само номер 35. На други витрини е написано, че отстъпки с 40% се предлагат само за отминали колекции, а номерацията им за обувки е или 35-36 или 41-42.
В магазините за качествена българска конфекция отстъпките са като за Бог да прости. Ако хубаво сако е струвало 145 лв., то вече се предлага на изключителната коледна цена от 133 лв.
Спортните магазини, които предлагат ски и сноуборд екипировка, също предлагат намаления, които са за модели, в които може да се напъха дребно дете, чиито родители с отстъпката трябва да броят 300 лв. за якенце.
"Монитор" забеляза, че хората масово купуват за подаръци домашни потреби. Новооткрит магазин на ул. "Граф Игнатиев" е пълен с хора, които се вдъхновяват от цени, каквито не се виждат и в супермаркетите. Те купуват постелки за маса, кутии за храна, коледна украса и всичко на цени около 3 пъти по-ниски от традиционните. Модерните напоследък силиконови форми за кекс и сладкиши традиционно се търгуват за около 30-45 лв. Оказва се, че същият продукт се купува много по-бързо, когато струва 10 лв.
В моловете отстъпките варират в диапазона 15-60%, но типът на намалените стоки се подбира отново според нуждата да бъдат разчистени или когато наличността е в единични бройки с нестандартна номерация.

„Пашката удрял като бандата на Оушън", разкрива „Стандарт"
Групата на Петър Николов-Пашката, Иван Радков-Рамото и Димитър Баталски-Бомбата се свързва с няколко знакови обира в последните години. Пашката и компания са известни на правосъдието, но напоследък развили мащабно своя престъпен бизнес. Като на кино те изградили сложна мрежа от информатори, имали са екип за проучване на целите и следене на действията на полицията и частните охранителни фирми. След издънката на бандитите с неуспелия обир на чейнджбюрото на ул. "Преслав" в Пловдив в ареста са прибрани тримата пловдивчани, бившият полицай Тони Костадинов от Бяла Слатина, четирима души от Враца и двама софиянци. Криминалистите обаче смятат, че това не е целият състав на престъпната група. Тази група от години върлува в цяла България. Има сериозни доказателства, че хора от бандата са свързани с големите удари преди две седмици в Троян, когато от фирма "Веко" бяха откраднати 90 000 евро, и с обира на 80 000 евро от клона на Централна кооперативна банка в Козлодуй през септември. По време на разследването е установено, че групата обмисляла удари в Благоевград, Мизия и Хасково.
Хората на Пашката действали точно като в известния филм "Бандата на Оушън". Те имали човек за всичко и предварително разигравали обирите. Повече от месец например са се подготвяли за обира на сарафското бюро на ул. "Преслав" 19 в Пловдив.

„МВР забравя да контролира охранителния бизнес", казва в интервю за „Сега" шефът на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана Борис Гарванов
Г-н Гарванов, след последните няколко случая на големи обири какви основни пропуски забелязвате при охраната на обектите, които стават жертви на престъпниците?
- В ситуацията на икономическа, финансова и може би социална криза, в която се намира държавата, винаги се засилват опитите за престъпни посегателства. Пропуските в охраната проличават по-ясно сега, тъй като случаите зачестяват. Най-честият обект на посегателства са парите в брой и ценностите, които логично будят и най-голям интерес у престъпниците. За жалост, не малка част от клиентите, принудени от икономическата ситуация, без да направят обективна преценка на рисковете си, предпочитат да се обръщат към охранители, които не са на необходимото ниво. На тези клиенти бих препоръчал за колкото и малки суми или ценности да става дума, да избягват евтините услуги, защото това е изключително рисково, особено ако има изтичане на информация.
Наблюдавате ли напоследък тенденция клиентите ви да спестяват разходи за охрана, както коментираха от МВР?
- Имаме сериозни проблеми заради това. В последните 2-3 месеца трети наш голям корпоративен клиент поставя въпроса за намаляване на цената на тази услуга. Лошото е, че в условията на криза клиентите започват да намаляват разходи първо от охраната. Искат да се намали цената на услугата, но да се запази нейното качество. Това е нелогично, тъй като при физическата охрана 86% от цената отива само за работната заплата.
Дали случаят във "Фантастико" е такъв пример за занижена охрана, макар че там имаше СОД, даже се беше включил?
- Това е типичен пример. "Фантастико" от известно време си имат звено за самоохрана, което излиза по-евтино. В тази връзка ще добавя, че асоциациите в охранителния бранш отдавна искаме да се забранят тези звена, защото при тях има сериозно противоречие. Има строги изисквания към фирмите за охрана, които искат да получат лиценз, а този тип пазачи дори не подлежат на лицензионен режим. Фирмите само трябва да обявят, че имат такова звено. Какви хора има вътре, обучени ли са, минали ли са психотестове, съдени ли са - това въобще не се следи. В случая с обрания оборот на "Фантастико" става дума за такова звено. Получил се е алармен сигнал може би при влизането в помещението с парите. Когато са дошли патрули на охранителната фирма, те са били заблудени от пазачите, че алармата се е задействала от фойерверки.
През последните месеци има ли увеличение на сигналите за бандитски набези?
- Август и септември бяха изключително спокойни. Но през ноември и сега през декември честотата е доста голяма - по 4-5 сигнала на нощ. През деня, разбира се, са по-малко, освен ако не става дума за въоръжен грабеж, но за щастие те са по-редки. Масовият случай е бърза кражба на дребни неща. Колкото до този случай в кв. "Люлин", където взеха 53 000 лв. от "Силвър център", нашата фирма има физическа охрана там. Но тя е на 7 метра от обрания магазин за ваучери. През деня момчето си стои в нея, но оттам изобщо не се вижда входа на магазина, а на витрините са сложени щори. Как се държат толкова пари в стъклен магазин е друг въпрос. Освен това обраната фирма е спряла да плаща за охрана от август насам и вероятно е разчитала на факта, че 3С СОТ АД има свой охранителен пост на същия етаж. Бандитите явно са били добре запознати с това, че в магазина е имало голяма сума пари, къде се съхраняват и предварително са огледали мястото, за да си преценят рисковете.

„Снегът изнерви столичани, но чистенето е пари", казва в интервю за „Монитор" директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева
Госпожо Георгиева, Столична община ще санкционира чистачите, които не бяха изринали добре снега от шосетата в петък. Какъв ще е размерът на глобите?
- Съгласно техническите условия в договорите, фирмите трябва да свършат определен обем работа при определено качество. Едно от изискванията е настилките на улиците, по които минава масовият градски транспорт, да бъдат без сняг и заледявания, т.е. "на асфалт". По план снегопочистването започва до 2 часа след началото на валежа. Хората искат машините да са на улицата при първата снежинка, това е невъзможно. Аз напълно разбирам, че столичани са изнервени заради създалата се ситуация, но нека си даваме сметка, че всичко струва пари. Само да подчертая, че в злополучния петък чистенето започна още през нощта от тесните и опасни участъци и височинките. Имало задръстване на сутринта. Ами задръстване има и през лятото: просто този проблем е комплексен. А за санкциите: чистачите няма да бъдат глобени в класическия смисъл на думата, а просто няма да им бъде платено за несвършения обем работа и за лошото качество.
Каква част от предвидената сума няма да получат фирмите?
- В момента се подписват двустранните констативни протоколи, според които услугата ще бъде остойностена, т.е. ще им бъде платено само за качествено почистените участъци. Проблемът обаче е фирмите да свикват, че трябва да се стремят да чистят качествено. Те също имат полза от това. Кои улици ще се чистят казва общината. Столичният инспекторат е само контролен орган и задачата му е да следи. В момента в район "Средец" вървят три екипа и санкционират собствениците на магазинчета, които не са изчистили тротоарите. И още нещо: инспекторатът не е само по чистотата; чистотата е задължение на фирмите и колкото по-добре си вършат работата те, толкова по-малко работа ще имат инспекторите.
Вие обикаляхте няколко нощи, за да гледате как се чисти София. В кои квартали беше най-добре изринат снегът и къде положението беше най-лошо?
- Не може да се направи такава крайна оценка. Нито животът, нито работата на фирмите са черно-бели. Имаше фирми, които се справиха по-добре от други. Важно е да се отбележи, че тези фирми за първи път чистят София и трябва да проявим търпение. Аз намирам, че те се справиха добре като цяло. За това, което не са постигнали, няма да им бъде заплатено. Например на "Чистота-Искър" няма да є бъде платено за работата в петък в "Люлин", но днес фирмата се справя по-добре. Но само природата знае с какви темпове падат температурите и какво ще бъде времето. Никой не може да очаква, че снежинките ще бъдат издухани от един път. И още нещо: като минавах тази нощ, се питах как снегоринът трябва да мине през малките улички, без да закачи автомобил. Фирмите не могат да хвърлят сол под паркираните коли, защото после ще ги съдят, че ламарината е ръждясала. Изключително неприятно съм изненадана от масовата истерия. Видяхме какво стана, като заваля сняг в Западна Европа. Имаше ли истерия? Не.
Тъй като имаше спекулации, какъв е точният механизъм на излизане на снегорините: вие се обаждате на фирмите да пуснат машините или те сами решават кога ще стане това?
- Фирмите сами преценяват кога да пуснат снегорините. Това е записано в оперативния план за зимното чистене. Сега фирмите са малко несигурни, но с помощта на инспектората ще свикнат. Отговорността също е на фирмите. Когато пуснат снегорините, те трябва да се обадят в диспечерския център, за да се запише точният час на излизане на машините. Тогава инспекторите ще тръгнат да проследят работата им.

„Гърция няма да бъде изоставена, защото ефектът ще е много голям", казва в интервю за „Дневник" изпълнителният директор на "Кей Би Си секюритис" Илиян Скарлатов
Сериозните бюджетни проблеми на Гърция разбуниха духовете както на бизнеса, така и на капиталовия пазар в България. Какъв е реалният им ефект у нас - за това потърсихме мнението на Илиян Скарлатов, изпълнителен директор на "Кей Би Си секюритис". Освен миналите си контакти - работил е в южната ни съседка, той и в момента работи активно с гръцки инвеститори. Със Скарлатов разговаряме и за прогнозите за българския капиталов пазар през 2010 г.
Как бихте определили 2009 г. и какво очаквате от 2010 г.?
- За мен 2009 г. беше година на преструктуриране и оцеляване - трудна, но и полезна. Полезна, защото повечето компании, които имаха неефективни дейности и разходи, принудително ги оптимизираха. Не всеки успя да оцелее, но в крайна сметка такива са правилата на капитализма, макар и в момента да не го виждаме в чистия му вид, защото наблюдаваме капиталистически модел при покачване и социалистически при спад, в който държавата спасява частния сектор.
Но не мисля, че се извадиха нужните изводи, т.е. това, което се случи, ще се случи отново. Основният проблем идва от продължаващата липса на регулация на дериватния пазар.
В реалната икономика ситуацията е много по-ясна. Всички, които преди кризата бяха предприемчиви и имаха агресивна инвестиционна стратегия, се оказаха притиснати в ъгъла от банките, защото стойността на обезпеченията рязко падна, проектите им не бяха завършени, а съществуващият им бизнес страдаше от ниски продажби. Консервативните предприемачи, от друга страна, успяха да извлекат малка полза от бурното икономическо развитие преди кризата, но след нейния старт бяха достатъчно ликвидни. В общи линии последните по рентабилност на капитала станаха първи, а първите или претърпяха значителни загуби, или продадоха бизнеса си, или изобщо не оцеляха.
Така че 2009 беше година на оптимизация, консолидация, преструктуриране, сливания и придобивания и най-вече на изчистване на пазара от неефективни компании. Успешните сделки, разбира се, не са много, защото всеки, който е затруднен, иска да продаде най-лошия си актив най-скъпо, докато всеки, който купува, иска да купи най-добрия най-евтино. Така се получава ситуация на постоянно изчакване.
На фондовата борса картината е ясна и многократно анализирана. Проблемът за мен не е в посоката, а в липсата на обеми. При подобно интервю в края на 2007 г. дадох два прогнозни сценария - година с невиждан дотогава брой първични публични предлагания или година на обръщане на тренда. Тогава подчертах изключителната важност на късите продажби, за да се запази поне частично транзакционния обем на БФБ, като се позволи на инвеститорите да печелят и при низходящ тренд. Случи се вторият сценарий - трендът се обърна, но късите продажби така и не стартираха и инвеститорите не успяха да капитализират близо 90-процентния спад на борсата, породен от паниката на чуждите инвеститори.

"Гледай Атина, мисли за София" - така преди около година в. "Капитал" обобщи протестите в Гърция. Една година по-късно всички погледи пак са насочени към Гърция заради бюджетните й и икономическите проблеми. Как оценявате ситуацията и доколко тя оказва негативен ефект върху България в момента?
- Ситуацията е деликатна. Общото между Гърция, България, Румъния и Сърбия е, че сме по-емоционални народи с леко хазартна натура, като това определя бизнес културата ни. Други прилики в икономическо отношение трудно могат да се посочат, защото Гърция е много по-стар и по-развит пазар от България.
Освен това фондовата им борса е значително по-голяма и е най-ликвидната в региона с изключение на Турция, която не е част от ЕС. Днес гръцкият пазар регистрира дневен оборот от 154 млн. евро и предлага пълната гама от инструменти - къси продажби, маржин търговия, деривати като опции върху акции и фючърси върху индекси, ETF-и и др. Това помага на ликвидността на пазара, а тя е основната причина много чуждестранни инвеститори все още да имат значителни портфейли в гръцки акции или фондове, посветени изцяло на Гърция.
Пострада ли обаче имиджът на страната около намаляването на рейтинга и доколко това има ефект у нас?
- Гърците са население с високо ниво на задлъжнялост, надминаваща размера на БВП. Не мога да дам точна статистика, но ако у нас 5% от населението имат кредитна карта, и то една, там едва 5% нямат такава, а останалите имат по няколко.
Съответно като цяло гръцката икономика винаги се е базирала на много дълг. Те веднъж са обявявали банкрут като държава (през 1893 г. - бел. ред.), но втори път едва ли ще се случи, защото страната е член на Европейския съюз и еврозоната. Проблемът при тях е, че трудно се преструктурират, защото, когато започнат да оптимизират който и да било държавен сектор, гражданите започват масови протести. Гърците защитават правата си много силно, а това поставя преструктурирането на страната в омагьосан кръг. Затова и смятам, че нещата няма да се подобрят за една година, ще отнеме поне две-три години.

Назаем от АНГЕЛ ЙОРДАНОВ - http://angelyordanov.blogspot.com/2009/12/blog-post_22.html

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИЯТ СЛУГИНАЖ

Пресата у нас все по-удобна за властта. Политиката и медиите пожълтяват.
След изборите много от печатните медии коренно променят отношението към властта, показва изследване на Лабораторията за медиен мониторинг на фондация "Медийна демокрация”. Проучването, изготвено от агенция "Маркет Линкс”по поръчка на организацията, бе представено в четвъртък и обхваща последните 11 месеца.
Преди парламентарните избори медиите имат едно отношение към определени политически партии и личности, а след изборите променят позицията си на 180 градуса, обясни доц. д-р Орлин Спасов, ръководител проекти във фондацията. Според него е притеснително, че доста издания са станали твърде конюнктурни.
Преди и след изборите някои вестници напълно променят отношението към настоящия премиер Бойко Борисов, показва Картата на медийните зависимости, изготвена от фондацията. Диаметралната смяна в позицията най-ясно личи при вестниците "Атака”, "Класа”, както и изданията "Монитор”, "Телеграф”, "Експрес”, част от медийната група на Ирена Кръстева, които от яростни критици на Борисов се превръщат в негови най-верни защитници.
"Бойко вкарва чалгата в парламента” пише "Телеграф” преди вота, а след идването на правителството заявява: "Бойко погва вещиците на Станишев”.

12.03.2009
Георги Коритаров станал анализатор в ДАНС
Георги Коритаров е станал нещатен сътрудник на ДАНС, пише в. "Уикенд". Според изданието той два пъти в седмицата се отчитал на офицерите в българското ФБР и пишел анализи за отразяването на престъпните процеси в медиите.
Автомобилът на уволнения от Нова телевизия журналист редовно е забелязван пред сградата на ДАНС на ул. "Черковна". Коритаров бил изключително доволен от новото си занимание, защото така запълвал свободното време. Според „Уикенд” той че често се навъртал и около членовете на генералския кръг "Монтерей". Възможно е обаче там да го внедряват именно от ДАНС, разсъждават пред седмичника запознати.
След като бе уволнен Коритаров на няколко пъти знаково се появи с Алексей Петров в публичното пространство. Първо обяви, че ще пише книга с него, после Алексей Петров го заведе в УНСС да води лекции.
Очаква се покрай Петров Коритаров в скоро време да стане и анализатор на психологическите проблеми на каратистите, научи afera.bg

24.11.2009
Младите "гербери" се учат на политическа култура и общуване с медиите
“Политическа култура” и “Как да общуваме с медиите?” бяха темите от втория модул на третата Политическа академия организирана от ПП ГЕРБ. От Кюстендилска област участие взеха младежите Николай Спасов и Димитър Петков. Паралелно с академията се проведе и обучение по “ Административен капацитет”, като в него взеха участие младежи преминали предишните две академии организирани от партията.
Програмата на академията включваше обучение по темите- медийно присъствие, политическа теория и политическа култура. Лектори бяха Севделина Арнаудова, Пресцентър на ПП ГЕРБ; Никола Николов, журналист ББТ и Радослав Точев, съветник по външнополитическите въпроси на Министър – председателя Бойко Биросов.
Гости на академията бяха министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков и евродепутатът Владимир Уручев, които проведоха дискусии с младежите на различни теми.

26.11.2009
Бареков стана ортак с Доган! Ники Дудука изгърмя от bTV заради Христо Ковачки.
“Виж утре блога след 8,30! Лека нощ!” Този SMS бе разпратен от Николай Бареков до негови приятели и колеги в 0,40 ч. в неделя срещу понеделник. “Написах есе”, обясни той. Есето обаче се оказа... молба за напускане от bTV!
На сутринта шофьорът на вече бившия водещ на “Тази сутрин” паркира луксозния му джип пред кооперация на няколко крачки от Народното събрание. В нея се помещава новият кабинет на Ники Дудука. Той е част от апартамент, нает от сайта bnews.bg, който според мълвата е поредната медийна “хапка”, лапната от триото Ахмед Доган-Ирена Кръстева-Делян Пеевски. “Не съм собственик на сайта, не работя в него, не получавам заплата”, кълне се Бареков. Запитан какъв е тогава и защо офисът му е тук, той “скромно” отвърна: “Да кажем, че съм гуру”. Според запознати обаче именно журналистът е създател на bnews.bg, за който се твърди, че е получил финансово рамо от Делян Пеевски от Нова българска медийна група.
Как се стигна до “развода” между bTV и Ники Дудука, маскиран цяла седмица като тежък грип, повалил на легло водещия? В медийното пространство вече циркулират няколко версии – коя от коя по-скандални. Най-горещата от тях гласи, че Николай Бареков е станал ортак с Ахмед Доган и ще бъде лицето и мозъкът на новата медийната империя, която Сокола изгради посредством подставените си лица Ирина Кръстева и сина й Делян Пеевски.
Според хора от медийния бизнес до ръководството на bTV са достигали сигнали за това, че “Бареков осребрява присъствието си на екрана”, “че поема ангажименти, които не може да свърши”. “Много хора са идвали при нас и са ни казвали за това”, заявиха пред столичен ежедневник хора от ръководството на най-голямата частна телевизия. И за тях, както и за зрителите, бил необясним луксозният начин на живот на Бареков. “Колегата ни ходи с охрана от петима души, кара три джипа - разходи, които не може да си позволи само от заплатата”, недоумяват хора от bTV. Дудука обаче ги контрира с обяснението, че родата му е богата и затова си позволявал всички екстри.
Другата версия гласи, че Мистър “Имаме новина” е “изгорял” заради Христо Ковачки. Запитан вярно ли е, че близостта му с разследвания и пуснат под гаранция олигарх е развалила отношенията му с bTV, Бареков отвръща: “Не съм си развалил отношенията с bTV, а и Ковачки може би е бил веднъж в предаването. Имахме рубрика, в която всяка политическа партия можеше да си плати някаква сума и да представя партийната си програма. С решение на директорите на bTV тази рубрика беше 10 минути един път в седмицата.
http://www.bulpress.net/article/15032

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Антоний Гълъбов: Основният политически ресурс на ГЕРБ е общественото доверие

Убедителната победа на ГЕРБ на парламентарните избори през юли е основното вътрешнополитическо събитие в България през 2009 година. Това заяви в предаването „Под лупа” на телевизия "Европа" социологът доцент Антоний Гълъбов. Според него българските граждани намериха сили да делегират доверие на една партия и да разчитат на един човек – премиерът Бойко Борисов.
Основният политически ресурс на ГЕРБ е общественото доверие, смята социологът.
Гълъбов посочи, че ГЕРБ отговоря на очакванията на българските граждани за ревизия на предишното управление, но този период вече изтича, защото кризата вече е достигнала до всеки гражданин.
Оценката на Антоний Гълъбов е, че в момента в България по същество няма лява политика и леви партии. Той прогнозира, че до президентските избори след две години БСП няма да успее да се съвземе от тежката загуба, която понесе от ГЕРБ на парламентарния вот през юли.
Социологът прогнозира по-крупен и директен сблъсък в ляво през 2010 година. Според него в България има група от млади хора с леви убеждения, но те нямат своето политическо представителство, защото съществува само номенклатурна олигархия, която се опитва да запечати лявото пространство.

Израел отхвърли размяната на пленници с “Хамас”
Израелският кабинет по сигурността реши засега да не приема споразумение за освобождаването на стотици палестински затворници в замяна на задържания от ислямисткото движение "Хамас" ефрейтор Гилад Шалит и да продължи преговорите за освобождаването му, предаде "Франс прес". "Премиерът и министрите възложиха на екипа преговарящи (от израелска страна) да продължат усилията си за завръщането на Гилад Шалит у дома жив и здрав" - се казва в изявление от канцеларията на премиера без повече подробности.
Според израелското държавно радио, това изявление, което бе оповестено след повече от четири часа дискусии между министрите снощи на пето тяхно заседание по въпроса за последните 24 часа означава, че засега Нетаняху отказва да приеме проект за споразумение на германски посредник, който от Египет помага в преговорите между Израел и “Хамас”.
Кабинетът по сигурността на Израел включва седем ключови министри. Те са били силно разделени в мненията си по условията за размяната на израелския ефрейтор от танкови войски, който от повече от три години и половина е пленен в ивицата Газа. “Хамас” настоява в замяна на него да бъдат освободени близо 1000 палестинци, които се намират в израелски затвори.
Според държавното радио трима министри, сред които този на отбраната Ехуд Барак са подкрепили предложението, а други трима, сред които националисткият външен министър Авигдор Либерман са против. Високопоставените военни, които участвали в тези заседания също били разделени - началникът на генералния щаб Габи Ашкенази подкрепил предложеното споразумение, а шефът на службата за вътрешна сигурност Ювал Дискин се изказал против. Решаващата дума е на премиера Нетаняху, който засега не е обявил позицията си по въпроса.
Родители на жертви на палестински атентати вчера внесоха в канцеларията на премиера писмо, в което осъждат “процеса на капитулация пред тероризма, който тежко ще навреди на сигурността на Израел”.

Берлускони инсценирал нападението срещу себе си?
Броени дни след като италианският премиер Силвио Берлускони беше изписан от болница след нападението срещу него в Милано, част от европейските медиии започнаха да задават странни въпроси. Според британския "Дейли Мейл" някак много бързо падащият му рейтинг промени посоката си. В статията си изданието заявява, че само за седем дни след злощастната случка популярността на политика милиардер е скочила с цели 20 %.
Италианският “Кориере де ла Сера” подкрепя информацията, но разликата е по-малка – от 48,6 на сто в средата на ноември, до 55 % сега. Като че ли всички скандали, които излязоха на бял свят през 2009 г., бяха забравени заради съчувствието към политика, жертва на нападение на душевно болен човек. Промяната е толкова сериозна, че дори поддръжниците на опозицията подкрепят премиера.
Недоверието към истинността на случилото в някои среди е толкова голяма, че дори се заговори за фалшифициране и на кадрите, на които Берлускони е облян в кръв и почти припада в ръцете на охраната си.
В YouTube се заговори, че не е възможно ако Силвио Берлускони е загубил половин литър кръв, както твърдят медиците, дрехите му да са толкова чисти.

Горя един от складовете на “Гинес” в Дъблин
Пожар е избухнал в един от складовете на британската пивоварна компания „Гинес” в Дъблин, предаде телевизия ”Скай нюз”. Районът около сградата е евакуиран. Дани за пострадали няма.
Медията отбелязва, че пламъците и дима над склада се виждат от целия град.
Представител на компанията е заявил, че пожарът е станал в едно от рядко използваните помещения.
“Гинес” е една от най-популярните бири в света и продава по 10 милиона халби ежедневно в 150 страни по света. През 2009 година марката отбеляза 250 години от създаването си.


ПО НЮЗ.БГ

РЗС дърпа депутати от ГЕРБ и Атака, става втора сила в НС?

РЗС ще възстанови парламентарната си група. Към момента депутати от ГЕРБ и „Атака" са заявили желание да преминат към РЗС. Това заяви лидерът на Ред, законност и справедливост Яне Янев в ефира на БиТиВи.
Той обаче не уточни имена и конкретен брой на депутатите, които са готови да се присъединят към неговата партия.
„Те са достатъчно, че РЗС да бъде втората по големина парламентарна група след ГЕРБ и преди Синята коалиция", заяви категорично Янев. Той посочи, че ГЕРБ се „опитва да ги държи с това, че са подписали предварително оставките си".
Той обясни, че ще проведе консултация с омбудсмана на Република България Гиньо Ганев и заяви, че се надява до края на седмицата Конституционният съд да бъде сезиран, за да отпаднат текстовете, които забраняват независими народни представители да правят парламентарни групи.
Според него тези текстове са приети, за да не се оттеглят депутати от ГЕРБ и Атака и да преминат към РЗС.
По повод слуховете, че един от задържаните при операция „Наглите" - Антон Петров - Хамстера - е бил свързан с купуване на гласове в полза на РЗС, Яне Янев категорично заяви, че това не е вярно.
Лидерът на „Атака" Волен Сидеров публично е огласил информацията и е заявил, че по-късно ще даде допълнителна информация за връзките между РЗС и арестувания Антон Петров.
Димитър Абаджиев от своя страна поясни, че първоначално вътрешният министър Цветан Цветанов е заявил, че Хамстерът имал връзки с Алексей Петров, а от там и с РЗС.
„Някои хора на наш гръб се опитват да трупат авторитет", коментира Янев и заяви категорично, че никога и по никакъв повод не се е виждал с Хамстера, не го познава и не е свързан с него. За обвиненията е разбрал от медиите.
По думите на адвокатката на Хамстера, с тази акция се решават лични въпроси с Алексей Петров и други служители на ДАНС. По думите й Хамстера е поддържан не защото е участвал в организирана престъпна група за отвличане на хора, а заради близостта му с бившия служител на ДАНС Алексей Петров.
Яне Янев поясни че няма никакви отношения с Алексей Петров. По думите му обаче истината е, че от РЗС са давали информация на ДАНС и по-точно сигнали за корупция, а не обратното.
Той заяви още, че не се притеснява от нападките срещу него. „Знаете вече какво представлява групата на ДАНС с влизането на групата на Драшков. Как те като бяха отстранени създадоха обща фирма и осъществяваха дейност, която не би трябвало да осъществяват високопоставени лица", заяви Яне Янев.
"В политиката има група „Наглите", която разруши групата на РЗС", заяви Димитър Абаджиев. Той определи като „средновековен шут" Волен Сидеров заради обвиненията му, че Хамстера е помагал да се купуват гласове за РЗС.
По думите му РЗС няма да застане на страната на БСП, а ще бъдат дясна алтернатива на това, което се случва в момента.
Относно обвиненията на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, че Янев е злоупотребил с пари на парламента, той обясни, че очаква от Цачева да му се извини.
Янев посочи, че човекът, на който е плащано, е сътрудничката Ирина Илова, която е трябвало да изготви Етичен кодекс. „Ако Цецка Цачева определи, че тя не си е вършила работата, съм в състояние от заплатата си да отделя тези 2000 лева и да ги върна, но тя си е свършила съвестно работата", заяви още Янев.
„Цецка Цачва незабавно да се извини, защото иначе ще си помисля, че се държи като партиен секретар на БКП от Плевен", призова Янев.
"Тази 2009 г. беше много тежка за мен и искам час по-скоро да отиде в историята. Преживях много трудности. Едно безпринципно говорене на всяка цена срещу РЗС води до омерзяване", заяви Яне Янев и риторично зададе въпроса „Дали си заслужава да се занимава човек с политика?".
Янев заяви, че е видял истинското лице на Бойко Борисов и че всички атаки срещу РЗС тръгват от него.
Припомняме, преди няколко дни в спор с лидера на "Атака" Волен Сидеров, Янев заяви категорично, че няма абсолютно никаква връзка с Петров и че има връзка между Алексей Петров и Волен Сидеров.
„Ясно е, че този който говори, говори с гузната си съвест", коментира Янев.
По думите му, България 20 години се управлява от кукли на конци и е ясно че РЗС е единствената извън системна партия.

Нови удари срещу "наглите"
Тази нощ полицията е задържала още четирима души, свързани с разбитата преди дни група за отвличания.
Продължава издирването на още един заподозрян. И петимата мъже са криминално проявени. Двама от тях са с присъди.
Първоначално вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи за трима задържани в хода на акцията, а по-късно главният комисар Калин Георгиев допълни, че арестите са станали четири.
Операция „Наглите 2" продължи до около 8:30 часа тази сутрин.
Акцията е осъществена под наблюдението на прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на МВР. В столицата имаше засилено полицейско присъствие.
Барета от СОБТ (Специализиран отряд за борба с тероризма) е бил прострелян в ръката от един от задържаните. Няма опасност за живота му.
По време на претърсването на последния адрес едно от лицата е оказало съпротива и е извадило оръжие.
Служителят но МВР е ранен в дланта на дясната ръка. Настанен е във ВМА.
Министър Цветанов обяви още, че полицията е открила и четвърта къща, в която са били държани похитените.
Намерена е и гаражна клетка, където са били държани и сменяни автомобилите, използвани при похищенията.
В хода на операцията са претърсени 5-6 адреса.
По-късно вътрешният министър информира депутатите за задържането на "Наглите". Парламентът изслушва вицепремиера и министър на вътрешните работи във връзка с обстановката в страната и действията на МВР.
Искането за изслушване направи Десислав Чуколов от "Атака".
Цветанов информира депутатите за последните успешни полицейски операции, за задържането на групата "Наглите", на магистралната банда на "Крокодилите" и на група за извършване на банкови обири.
Той представи дейността на министерството и успешните полицейски акции от август насам.
По думите на Цветанов обрат в борбата срещу престъпността е настъпил след промяната в законодателството, която е "отпушила" системата и е преодоляла дублирането на службите в МВР и в ДАНС.
Припомняме, при операция „Наглите" миналия четвъртък бяха задържани 25 души, свързани с отвличанията през последните няколко години.
След двучасово заседание в събота състав на СГС наложи най-тежката мярка „задържане под стража" на петимата „мозъци" на бандата.
Петимата са обвинени за участие в престъпна група за отвличания, като според адвоката им става въпрос за три отвличания - от октомври 2007 до декември 2009г.
В ареста останаха Любомир Симеонов-Гребеца, Даниел Димитров-Релето, Ивайло Евтимов-Йожи, Антон Петров-Хамстера и Прокопи Прокопиев-Културиста бяха изведени от съдебна зала.
В рамките на първата част от акцията бяха разкрити и три къщи, където бандата е оборудвала специални стаи, в които са били държани отвлечените.
Междувременно стана ясно, че една от тези къщи - тази в брезнишкото село Гоз, е собственост на 47-годишен мъж, който е починал през лятото.
По думите на съседи мъжът закупил имота преди няколко години, но рядко ходел там. Те разказват и че понякога вечер пред къщата пристигали множество коли, но не се заседявали дълго.
Обвинения на всичките 25-ма души, задържани в рамките на операция "Наглите", не бяха повдигнати, тъй като за някои от тях не са били събрани достатъчно доказателства.

Хванали "Батко" след публикации в пресата и писмо от Брюксел
Бившия зам.-финансов министър Любомир Дацов се яви като свидетел на поредното заседание по делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев - Батко.
Припомняме, Георгиев е обвинен в сключване на сделки с фирмите на двамата си братя, от което са нанесени значителни щети на пътния фонд.
Любомир Дацов обясни, че през януари 2007 г. в министерството на финансите от ЕК постъпва писмо да се вземат мерки за предотвратяване на конфликт на интереси в пътния фонд.
За проблемите във фонда ЕК била информирана от публикациите в българските медии. „ЕК изиска да бъдат започнати проверки на база публикациите в пресата", обясни Любомир Дацов.
„Писмата на ЕК първоначално бяха адресирани до мен, а в последствие само до министър Орешарски", обясни още той.
След предупредителното писмо на ЕК е изготвен план за действие от българското правителство за предотвратяване на нередностите.
Любомир Дацов обясни, че като национален координатор е отговарял за общата координация по европроектите, договаряне по програмите и за политиката по планиране на проектите.
Той каза още, че отговорностите за работата на пътния фонд се координирали от кабинета на министъра на финансите.
Освен това самият Пламен Орешарски бил в управителния съвет на фонда. Делото бе отложено за 10 февруари 2010 г.

5.4 по Рихтер в Средиземно море
Земетресение с магнитуд 5.4 по скалата на Рихтер е регистрирано тази сутрин в Средиземно море, съобщават световните агенции.
По данни на сеизмичната институт на Босфорския университет трусът е бил с епицентър между Турция и Кипър.
По предварителни данни няма жертви или разрушения.
Земетресението е било почувствано по средиземноморското крайбрежие на Турция - от Анталия до провинция Мерсин.

Вулкан на Филипините се очаква да изригне всеки момент
Почти всички 47 хил. души, които живеят по склоновете на вулкана Майон във Филипините бяха евакуирани, предаде AP.
От няколко седмици вулканът в централната част на страната дава признаци за предстоящо мощно изригване. Той бълва лава, а районът е разтърсван от трусове, усеща се силен мирис на сяра.

Главният държавен вулканолог Ренато Солидум предупреди, че Майон може да изригне "във всеки момент или през следващите няколко дни".
Солидум е регистрирал през последните 24 часа 1266 вулканични труса. През предходното денонощие са били отчетени повече трусове - близо 2 хиляди, но по-слаби.

Над 45 хиляди души, които живеят в радиус от осем километра от Майон, са били евакуирани. Те са били настанени в приюти.

80 жертви на студа в Европа
Броят на жертвите на студеното време в Европа достигна 80, съобщават световните агенции.
Най-тежка е ситуацията в Полша, където жертвите са 42 - по-голямата част от тях бездомници.
В Украйна загиналите в следствие на студовете са 27. В Германия се съобщава за 6 починали, а в Австрия - за 3.
Във Франция през изминалата нощ са замръзнали най-малко двама бездомници. Без ток са повече от два милиона души, като не се изключват и други аварии.
Заради студеното време и обилния снеговалеж транспортът в голяма част от Европа е силно затруднен.
Близо 700 души са пренощували на холандското летище Схипхол в Амстердам заради отменени полети и проблеми с ж.п. транспорта.
Със закъснение се движат влаковете и самолетите в Германия, Франция, Португалия, Испания и Белгия.

Няма коментари: