петък, 18 декември 2009 г.

„Arbeit Macht Frei" или „Трудът освобождава" - нацистите и комунистите характерно използват такива лозунги?!

По екипнюз.ком

Мрачен рекорд: Освободиха невинен мъж след 35 години в затвора
Американецът Джеймс Бейн отново е на свобода, след като прекара 35 години в затвора за престъпление, което не е извършил, съобщи Асошиейтед прес. Бейн бе оневинен с помощта на ДНК тест, който доказа, че 54-годишният мъж е бил несправедливо осъден през 1974 г. за отвличане и изнасилване на 9-годишно момченце. Вероятно той е нещастният нов притежател на тъжния рекорд за доказано прекарване в затвора без вина.


Бейн е един от 246 бивши затворници, които бяха оневинени след ДНК изследвания в цялата страна, посочва организацията “Innocence Project of Florida”.
“Не тая гняв у себе си, защото имах Бог” - каза Бейн. Първото нещо, което бившият затворник възнамерява да направи, е да си хапне отново пържена пуйка и да изпие чаша “Доктор Пепър”. Приятелите и семейството на Бейн приветстваха решението на съда. Поради здравословни проблеми 77-годишната майка на бившия затворник предпочете да изчака сина си у дома.
“Най-важното нещо в живота ми сега е да прекарам повече време с майка си и цялото семейство” - заяви Бейн.
За съжаление г-н Бейн вероятно държи рекорда за най-дълго прекарване в затвора без вина. Доскоро основателни претенции за това нерадостно първенство имаше британецът Шон Ходсън, който изкара 30 години невинен в затвора за жестоко убийство на младо момиче в Саутхамптън през 1979 година. Ходсън също видя белия свят след анализ на доказателствена ДНК с нови методи.

“Скотсман”: Българската полиция нанесе тежък удар на бандитите
Българската полиция нанесе тежък удар на престъпни банди, отговорни за серия отвличания, подривайки авторитета на европейската страна, пише вестник „Скотсман”. Общо 25 души бяха задържани в рамките на специална операция в сряда срещу четвъртък в столицата София, като задържаните са предполагаеми извършители на близо 16 отвличания през последните две години, с жертви предимно деца или роднини на заможни и обществени личности.
Сред тях е бивш президент на футболен клуб и митнически служител.
Вътрешният министър Цветан Цветанов окачестви тази операция като „ответен удар на държавата срещу престъпниците, които тормозиха обществото през последните две години”, цитира изданието.

Цветанов: Имаме безспорни доказателства за отвличанията
„Имаме безспорни доказателства за 12 от 19-те отвличания, имаме безспорни доказателства за три от къщите, където са държани похитените, за връзката на тези лица, които са правили тези отвличания и смятам, че няма съд, който да не осъди тези лица на възможно най-високата присъда”, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Задържани са всички лица, за които е била планирана операцията, но в нейния ход са се появили още две заподозрени лица. Те са обявени за общодържавно издирване.
Главният комисар на МВР Калин Георгиев съобщи от своя страна, че полицията има свидетел, но това не означава, че има човек вътре в групата. Той добави, че при операцията “Наглите” е било предотвратено ново отвличане, но не съобщи подробности.

Германия дарява 60 милиона евро за Аушвиц
Германия ще дари 60 милиона евро за реставрацията на бившия нацистки концентрационен лагер "Аушвиц-Биркенау" в Полша, което е половината от необходимата сума за цялостния ремонт, съобщи Асошиейтед прес. Прессекретарят на мемориалния комплекс Ярослав Мансфелт определи дарението като "огромно". Той заяви, че инициативата на Германия е добра начална стъпка и изрази надежда, че много скоро и други страни ще последват примера й.
Решението на Германия последва призива на полското правителство, което досега поемаше по-голямата част от разходите по съхраняването на концлагера, изграден от нацистите през Втората световна война.
Германският външен министър Гидо Вестервеле определи дарението като израз на “историческата отговорност” на страната му.
Лагерът “Аушвиц-Биркенау”, по-известен като “Освиенцим”, се намира в южната част на Полша. Смята се, по време на Втората световна война в него са били убити над 1 милион души, предимно евреи, цигани и хомосексуалисти.

Парламентът обсъжда мораториум върху царските имоти
Депутатите разглеждат проект за решение за налагане на мораториум върху експлоатационната и строителната дейност, както и върху действията на разпореждане със сгради, поземлени имоти, земеделски земи, гори и движими вещи, за които има постановени решения за признаване и възстановяване правото на собственост или са дадени като обезщетение на наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.
Предложението е на лидера на РЗС Яне Янев и група народни представители. То предвижда спирането на експлоатационната и строителната дейност в имотите до приемането на специален закон. Лицата, които се намират във владение или държане на посочените имоти и вещи, са длъжни да полагат за тях грижата на добър стопанин, в противен случай носят отговорност за вреди.

Отстраниха заместник-шефа на районния съд в столицата заради черни прашки
Висшият съдебен съвет отстрани Николай Маджаров от заместник-председателския пост на Софийския районен съд. Наказанието е заради това, че в сградата, където е брачното отделение, Маджаров е организирал помещение за забавление, уточни членът на Съвета Галина Захарова. Проверка установила, че на вратата на стаята за забавления имало забит пирон, на който се поставяла табела "Чалга клуб Мале мале". По повод на твърдението, че освен табелата било закачено и черно дамско бельо, Захарова посочи, че то било намерено върху антена на телевизор в помещението.
В началото на септември Висшият съдебен съвет започна дисциплинарно дело срещу заместник-председателя на Софийския районен съд Николай Маджаров. Той се прочу с това, че е организирал всеки четвъртък в брачната колегия частния чалга клуб “Мале, мале”. Производството срещу него е и за куп негови нарушения, докато е бил и.д. председател на СРС. Ревизия установи, че липсват монитори за компютри, изнесени една събота неясно къде. За същото провинение председателят на съда Красимир Влахов уволни главния счетоводител и домакина, а още 8 служители са наказани. Влахов поиска Маджаров да бъде наказан за уронване на престижа на съдебната власт.
По закон най-тежката санкция е уволнение. Доста членове на ВСС отказаха да влязат в дисциплинарния състав срещу Маджаров. Отвод си направиха 9 от общо 22 човека, тъй като познавали Маджаров. Това са Иван Димов, Иван Колев, Стойко Стоев, Пенка Маринова, Георги Гатев, Сребрина Христова, Анелия Мингова, Вельо Велев и Пламен Стоилов.

Борис Велчев: Заловената група повече никога няма да извършва отвличания
Групата, която беше разкрита и задържана при полицейската операция тази нощ, повече никога няма да извършва подобен тип отвличания, заяви главният прокурор Борис Велчев. Той каза, че разследващите имат достатъчно доказателства, които по мнението му са убедителни, за да останат задържаните в ареста за постоянно, когато след няколко дни се очаква съдът да заседава за мярката им за неотклонение. Беше безкрайно несправедливо и неоснователно да се подценяват възможностите на българската полиция, каза Велчев.
Макар и със закъснение и след дълга работа, беше постигнат един много добър резултат, добави той. Според него отвличанията вече няма да бъдат в такъв мащаб, в какъвто бяха допреди няколко дни. Не мога да гарантирам, че никой никога повече няма да извършва отвличания, коментира Велчев. Имаме основание да смятаме, че тази група е отговорна за няколко отвличания. Броят ще бъде уточнен, допълни той. Трябва да се благодари на ръководството на МВР, а днес поздравления трябва да приеме и министърът на вътрешните работи, защото той беше човекът, който лично пое на контрол цялата акция, посочи главният прокурор.
Нямаме основание да мислим, че има други нива над тези хора, които сме задържали, отбеляза Велчев. Моето лично убеждение е, че доказателствата, които имаме, са достатъчно убедителни, коментира той. Нямаме данни бивши и настоящи полицаи да са участвали в тази група, посочи Велчев. Винаги съм искал обаче да имаме малко по-различна организация на работата, която да позволи лица с толкова много висящи дела да бъдат в затвора, коментира Велчев. По думите му понякога е въпрос на лично отношение на някои прокурори и съдии.

Обама и Медведев ще обсъдят новия СТАРТ в Копенхаген
Президентът на САЩ Барак Обама и руският му колега Дмитрий Медведев ще се срещнат в рамките на конференцията на ООН за климатичните промени в Копенхаген, за да обсъдят споразумението, наследник на договора за ядрено разоръжаване - СТАРТ, предаде АФП, позовавайки се на високопоставен американски източник.
Обама и Медведев днес ще присъстват на последния ден от международната конференция в датската столица. По време на срещата си двамата ще „обсъдят протичащите преговори за продължението на договора СТАРТ”, съобщава агенцията.
Медведев и Обама по-рано обсъдиха в телефонен разговор процеса на подготовката на новия договор за стратегическите нападателни оръжия. Те са отбелязали напредъка, постигнат на преговорите в Женева, и са се договорили за запазване на високите темпове на работа на експертите за постигане на окончателна договореност по всички оставащи въпроси.
Новото споразумение за съкращаване на ядрения арсенал на двете страни, което да замени Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ), който изтече на 5 декември, може да бъде подписано от двамата лидери в Европа следващата седмица, прогнозират наблюдателите.
На срещата си през юли Обама и Медведев се договориха за съкращаване на ядрените ракети до 1500 единици в рамките на седем години от влизането на новия договор СТАРТ в сила. Според някои оценки в момента Вашингтон разполага с около 2200 ядрени бойни глави, а Москва - с над 2700.


ПО НЮЗ.БГ

Фидосова: Изборното законодателство да се обедини

Изборното законодателство трябва да бъде обединено в избирателен кодекс, заяви председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова.
Друг важен въпрос е видът избирателна система. Позицията на ГЕРБ по въпроса е тя да бъде пропорционална с преференция, при условие че прагът е по-нисък.
"Това, което ние сме направили като математически изчисления, което смятаме, че трябва да се приеме е един праг, разумен, в рамките на 5 до 8%. В никакъв случай не бива да се отива към много нисък праг или без праг, което също крие много опасности или пък висок праг, за да не може на практика реално да има преференция. Какво означава това - имаме една листа с 30 народни представители или за общински съветници, или за евродепутати. Българският гражданин ще трябва да отбележи преференциално своя избор за един от тези кандидати", заяви Фидосова.
По отношение на гласуването в чужбина Искра Фидосова каза, че трябва да има ограничение в обхвата. Ако вотът зад граница за парламентарните избори обаче остане трябва да има изравняване на правилата в страната и навън.
ГЕРБ работи и за създаване на постоянна изборна администрация, която да контролира целия изборен процес, включително и при референдуми, посочи Искра Фидосова. Утре в парламента ще се проведе кръгла маса за политическата рамка на изборното законодателство.

Този референдум е фалстарт, според Първанов
Провеждането на референдум за това дали да има новини на турски език, по думите на президента Георги Първанов, би било фалстарт на идеята за пряка демокрация в България.
Има много причини, върху които трябва да се замислим сериозно, добави той.
Помолен да коментира вчерашната полицейска акция държавният глава каза: Само мога да приветствам такава акция. Надявам се да са стигнали до корените на тази престъпна група, защото това беше едно голямо зло.
По въпроса за вчерашната размяна на обидни реплики в парламента между Волен Сидеров и Яне Янев Първанов бе категоричен: „Това не може да бъде коментирано по никакъв начин".
Държавният глава поднесе венци пред паметника на Петко Войвода. Той изтъкна в словото си на тържествената церемония, че капитан Петко Войвода е един от онези български революционери, които са символ на толерантността, така както я е реализирал в работата си във Вътрешната революционна организация самият Левски.
Президентът участва в заключителното тържество от националните чествания, посветени на 165-та годишнина от рождението на капитан Петко Войвода.

В правилника на НС няма наказания за ругатни
Не съм била директен свидетел на скандала между Яне Янев и Волен Сидеров, но свиках веднага зам.-председателите на НС, каза председателят на НС Цецка Цачева в студиото на БиТиВи.
"Аз се срамувам от това, което се е случило", призна Цачева. Тя обясни обаче, че в правилника на Народното събрание няма дисциплиниращи мерки и не са предвидени наказания за такива случаи.
Припомняме, вчера напрежението между Яне Янев и Волен Сидеров ескалира до обиди на сексуална основа, взаимни обвинения за дискредитация и зависимост.
Единственото, което може да се направи е даден депутат да бъде отстранен от заседание. Има и етична комисия, която се занимава с подобно поведение, но тя може да излезе с декларация и двамата депутатите не могат да получат някаква санкция.
Цецка Цачева отказа да коментира конкретния случай преди да се изкаже комисията.
Според нея е обезпокоително, такъв скандал да се случва в сградата на парламента и това нарушава държавността.
Като цяло обаче според Цачева се повишава авторитета на Народното събрание. Тя очаква обаче след приемането на бюджетните закони рейтингът на Народното събрание да падне, защото хората са имат по-големи очаквания по отношение на социалната политика, здравеопазване и т.н.

Закриват териториалните държавни архиви
Териториалните държавни архиви ще бъдат закрити и техните правомощия ще бъдат поети от по-малко на брой регионални звена в съответствие със Закона за регионалното развитие.
Промяната в Закона за националния архивен фонд депутатите приеха на първо и второ четене.
С промените по-ясно са уредени правомощията и отговорностите на председателя на Държавната агенция "Архиви", за да се засили надведомственият контрол по опазването на документите в държавните и общинските институции и за предотвратяването на възможностите за тяхното унищожаване.
Депутатите разглеждат проект за решение за налагане на мораториум върху експлоатационната и строителната дейност, както и върху действията на разпореждане със сгради, поземлени имоти, земеделски земи, гори и движими вещи, за които има постановени решения за признаване и възстановяване правото на собственост или са дадени като обезщетение на наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.
Предложението е на лидера на РЗС Яне Янев и група народни представители. То предвижда спирането на експлоатационната и строителната дейност в имотите до приемането на специален закон.

Наложиха мораториум на царските имоти
Парламентът прие да се спре разпореждането със земи и имоти, върнати или дадени като обезщетение на наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.
В подкрепа на решението гласуваха 106 депутати, против бяха двама, а се въздържаха 13 народни представители, съобщава БТА.
"За" решението гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Атака", Синята коалиция и независимите.
Двама от ДПС гласуваха "против", а останалите от групата и представителите на Коалиция за България бяха "въздържали се".
Михаил Миков каза, че казусът с царските имоти трябва да се реши от съда и не може парламентът да се намесва в такъв вид отношение
"Какво прави Народното събрание - размахва поизтъркани политически афиши от последните десетина години. Така се вкарва в приключение, поредно приключение. Същото като референдумът за новините на турски", коментира Миков от трибуната на Народното събрание.
Същата позиция изрази Четин Казак, който посочи, че Народното събрание е законодателен орган, а не съдебна институция.
Мартин Димитров от Синята коалиция им апострофира с репликата, че съжалява, че господин Сакскобургготски не е намерил моралните сили да върне имотите.
Предложението е внесено от Яне Янев и група народни представители.
Решението засяга експлоатационната и строителна дейност, както и действията на разпореждане със сгради, поземлени имоти, земеделски земи, гори и движими вещи, за които има постановени решения за признаване и възстановяване правото на собственост или са дадени като обезщетение на царските наследници.
Предвиденият мораториум ще действа до приемането на специален закон.
Лицата, които се намират във владение или държане на посочените имоти и вещи, са длъжни да полагат за тях грижата на добър стопанин, в противен случай носят отговорност за вреди, е записано още в решението.

Снегът остави без ток Силистренско
След като падна първият обилен сняг в страната, движението и електроснабдяването в някои общини е затрудно.
Села в Силистренско са без ток, съобщи радио Шумен.
Без ток от 8 часа тази сутрин са селата Попина, Гарван и Ветрен, уточниха от оперативния координационно-информационен център в Силистра.
Екипите на Е.ОН работят по отстраняването на проблема. Затворени остават училищата в община Дулово. Детските градини работят нормално.
Заради снега е усложнена е пътната обстановка и във Врачанско. В областта има и закъсали ТИР-ове.
Част от ученическите превози в областта не бяха изпълнени.
В Русе също осъмнаха със заснежени и трудно проходими улици, съобщава БиТиВи.
От общината не скриха, че има проблем и че фирмите, които чистят снега, са реагирали със закъснение.
Кметът Божидар Йотов е разпоредил веднага да се премине на 24-часов режим на работа, с цялата налична и привлечена допълнително техника. Освен това ще бъде увеличено разпръскваното количество сол поради ниските температури и очакваните заледявания.
Осигурени са достатъчни количества пясък, сол и луга на всички фирми. От областната пътна служба съобщиха, че републиканските пътища в Русенска област са проходими при зимни условия.
За тежкотоварните автомобили движението по пътя Русе - Бяла трябва да става с вериги. Пътните настилки са частично заснежени, но се почистват и обработват с пясък.

Сняг вали над цялата страна
Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Сняг превалява над цялата страна.
Видимостта е намалена в районите с мъгли - до 150 м в района на Тополовград.
Дъжд вали в районите на Хасково, Кърджали, Кюстендил, Пловдив и Бургас.
Вятър и навявания има в районите на Сливен, Шумен, Русе. Заледявания на пътищата има в областите Силистра, Русе, Ловеч, Враца и Монтана. Температурите са в интервал от - 7° C до + 6 ° С. Времето над страната е облачно.
Тази нощ затвориха за движение пътя I-5 Русе - Бяла.
За около час тази сутрин бе блокирано и движението на главен път Е-79 София - Перник, край Драгичево, Причината бяха два аварирали ТИР-а.
От Агенция пътна инфраструктура предупреждават, че са затворени проходите: "Етрополе - Златица", "Твърдица - Елена" (движението се осъществява през прохода "Вратник");
"Върбишки проход", и "Троян - Кърнаре" (път ІІ-35).
Отпадат ограниченията за движение през проходите Рожен и Пампорово.
Отменя забраната за преминаването на товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета.
Движението на МПС с ремаркета и полуремаркета с тегло над 10 тона през прохода "Шипка" е забранено до 30 март догодина.
През проходите Превала и Дюлински преминаването трябва да се извършва само с вериги.
Няма селища в страната без ток, вода или с прекъснати телефонни връзки, след започналия късно снощи обилен снеговалеж. Това съобщи дежурният в Гражданска защита. През нощта не са получени сигнали за бедстващи граждани, закъсали автомобили или непроходими пътища.
Обстановката в столицата е относително нормална, въпреки силния снеговалеж, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
По тяхна информация движението на градския транспорт се осъществява при зимни условия. Има затруднения в обслужването на тролейбусни линии 2, 6. Затруднения има и с 44 автобусна линия, обслужваща Клисура и 26 автобусна линия.
Веднага след започване на снеговалежа късно снощи е започнала обработката на стръмните участъци във Владая и Мърчаево, както и на всички улици с масов градски транспорт.

9 района в критично положение заради снега
Девет района в страната са в критична ситуация с почистването, защото все още няма сключени договори с почистващи фирми.
Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по повод снежната обстановка в страната.
Той добави, че за тези райони МРРБ обмисля да бъдат сключени малки обществени поръчки, които са временно решение.
Плевнелиев каза още, че почистването на снега за сезон 2009-2010г. ще струва на държавата общо 35 милиона лева.
Той посочи че, 16 милиона лева трябва да бъдат разплатени за почистването на снега от миналата година.
На пресконференцията стана още ясно, че има спрени ТИР-ове в Русе и прохода на републиката.
Над 132 млн. лв. спестило МРРБ за 5 месеца.
Министърът посочи, че вчера и днес се работи на високи обороти.
Републиканската пътна инфраструктура се почиства, заяви той и добави, че над 1000 специализирани коли са се заели с тази дейност.
Работи денонощният кризисен щаб, съобщи министър Плевнелиев. По думите му МРРБ получава непрекъсната метеорологична информация от ВВС.
Ако обстановката се усложни, ще бъде прекъсвано движението в някои пътни участъци, за да бъдат почиствани.
Спрели сме всички ТИР-ове с летни гуми по границите, отбеляза Росен Плевнелиев.
Открита е гореща телефонна линия за граждани - 070013020, на която всеки може да алармира за затрупани или проблемни пътни участъци, стана още ясно на пресконференцията.

Шестима задържани за точене на карти
Шестима души, заподозрени за участие в организирана престъпна група за фалшифициране и клониране на кредитни и дебитни карти, са задържани във Велико Търново и Горна Оряховица.
От домовете им са иззети компютри, бели пластики, множество дебитни и кредитни карти, предаде БНР.
Там са намерени и фалшиви дипломи, както и контролни талони за автомобили
Сред арестуваните е 46-годишният Аньо Аврамов от Горна Оряховица, който е осъждан на 10 години затвор за участие в голяма престъпна, извършила 12 въоръжени магистрални грабежа, придружени с убийство.

Съдът забрани на British Airways да стачкува
Британската авиокомпания British Airways получи съдебна забрана за подготвяната по празниците стачка.
Служителите бяха обявили, че протестът им ще започне от 22 декември и ще продължи до 2 януари.
Адвокатите на компанията доказаха пред съда, че при гласуването на решението за стачка в профсъюзите са допуснати процедурни нарушения.
Съдът призна, че в гласуването са участвали и сътрудници на авиопревозвача, които вече са се съгласили да бъдат съкратени.
От синдиката Unite обявиха, че ще обжалват решението.

Банкоматите в Москва замръзнаха
Десетки банкомати по улиците на Москва и в други руски градове замръзнаха. Заради студа устройствата са спрели да пускат пари, съобщават световните агенции.
Вече няколко поредни дни в руската столица температурите падат под минус 20 градуса.
Според експертите в замръзналите банкомати няма проблем при извършването на банковите операции - просто замръзва механизмът, който подава банкнотите.
За връщането на нормалната функция на устройството е нужно специално оборудване.
Най-голямата руска банка „Сбербанк" обяви, че 34 от банкоматите й в Москва не функционират заради студа.
11 банкомата в Москва, собственост на VBT, също са замръзнали, както и 7 в Санкт Петербург.
Финансистите са категорични, че техните клиентите не трябва да се притесняват за съдбата на сметките си: ако банкоматът не ви пусне пари по технически причини, цялата транзакция се анулира.
Въпреки това, множество са оплакванията, че устройството често не връща поставените в него карти.

Откраднаха лозунга на входа на „Аушвиц"
Тази нощ някои е откраднал от портала на „Аушвиц" станалия известен със своята циничност лозунг, който е посрещал концлагеристите - „Arbeit Macht Frei" или „Трудът освобождава".
Кражбата е потвърдена от полската полиция. В момента се извършват разпити на охраната и се проверяват записите от видеокамерите.
В Аушвич (Освиенциум), известен и като лагерът на смъртта, от момента на създаването му в началото на 1940-те години до края на войната са загинали повече от милион затворници, предимно евреи.
Надписът е изработен по заповед на ръководството от самите концлагеристи. Повечето от преминалите под него не са излезли от лагера на свобода.
Надписът над Аушвиц е станал печално известен по цял свят именно заради особената жестокост на ръководителите на лагера. Иначе нацистите и комунистите характерно използват такива лозунги.
В момента Аушвиц е превърнат в музей, запазен в автентичния си вид от последните месеци на войната. Лагерът е посещаван от повече от милион туристи годишно, като се в него се организират и редица поклонение.
Все още не е ясно каква е целта на крадците и какво смятат да правят с металната пластика.
В момента надписът е заменен с негово копие, но от охраната на музея се надяват оригиналът да бъде възстановен.

Обама в Копенхаген, преговорите в сериозен безпорядък
Разговорите в рамките на световната конференция за климата в Копенхаген се превърнаха в хаос, като делегатите отправиха обвинения към САЩ и Русия за липсата на политическо споразумение, което президентът Обама, премиерът на Китай и повече от 110 други световни лидери би следвало да подпишат след няколко часа.
Междувременно американският президент Барак Обама пристигна в Копенхаген.
Широкият диспут продължава при затворени врата между богатите и развиващите се страни. Делегатите са разделени от самото начало на двуседмичната конференция за климата.
Сега е ред на лидерите да вземат решение, заяви шведският министър на околната среда Андреас Карлгрен.
Той отправи критики към тазсутрешното безизходно положени, предизвикано от Китай и късното одобрение на предложенията от страна на САЩ.
Водещите африкански делегати, междувременно, изразиха недоволството си от предложената декларация.
„Слаба е. В нея няма никакви амбициозни цели.", за яви представителят на блока на развиващите се държави.
Китай и САЩ, най-големите световни замърсители, имаха за цел да дадат тласък на преговори.
Хилари Клинтън заяви, че Вашингтон ще настоява света да изготви фонд за климата в размер до $ 100 млрд. годишно до 2020 г., ход, който бързо бе последван предложение на Китай за открит отчет на действията за намаляване на въглеродните емисии.

Саркози: Китай блокира преговорите в Копенхаген
Френският президент Никола Саркози заяви, че напредъкът в преговорите за климата в Копенхаген се блокира от Китай.
Саркози говори пред репортери след извънредно заседание с президента Барак Обама и други световни лидери. То е проведено в последната минута.
Саркози каза, че Китай забавя процеса на преговори за споразумение за намаляване на глобалните емисии на парникови газове.
Неофициалните разговори между световните лидери забавиха откриването на редовната сесия в последния ден на двуседмичната конференцията на ООН по климата.

Македония чества 100 години от рождението на Вапцаров
Дружеството на писателите на Македония и Институтът за македонска литература отбелязва 100-годишнината от рождението на Никола Вапцаров, съобщава Утрински вестник.
Македонското издание отбелязва, че реч за приноса на Вапцаров към македонската културна и литературна история ще произнесе председателят на асоциацията на писателите Раде Силян.
По думите му Никола Вапцаров е славно име в Македония, в неговата татковина, за която пеел и чезнел.
Междувременно в коментарите под новината македонци искат обяснение за очевидното разминаване във фактите около живота на Вапцаров, представени в статията и в други източници.
Прочетох статията много внимателно. Уча филология и се чудя как е възможно такова разминаване между фактите, изложени от журналистката и например фактите, изложени в английската Уикипедия, където Вапцаров е представен като българин, който е писал на български език, казва Knizevnik.
В нашата Уикипедия, допълва още македонецът, пък е поместено писмо от неговата майка Елена Вапцарова, която пише, че татковината на Вапцаров е България.
Не ми е ясно това. Може ли някой да го обясни? - пита той.
Друг коментар пък заключва, че е привично на македонската историческа наука да си приписва нещо, което й допада и да го провъзгласява за свое.
У нас годишнината от рождението на Вапцаров беше отбелязана с двудневна Националната научна конференция в Народната библиотека и поредица от културни събития. В тях се включиха висшите ни държавни ръководители, венци и цветя бяха поднесени на гроба му в София и на Мемориала „Гарнизонно стрелбище", където големият наш поет е разстрелян през 1942 година.

Ромското малцинство - проблеми с проекция в бъдещето
News.bg публикува текстовете ви без редакция.

Те са “другите”, “различните”, “непонятните”, дори “опасните”. Онези, които отбягваме. Онези, от които подсъзнателно малко се страхуваме.
Онези, които като видим близо до себе си инстинктивно хващаме по-здраво чантата или проверяваме портфейла си. Онези, чиито квартали заобикаляме.
Те присъстват в медиите обикновено на страниците с криминалната хроника.
Те са онези, за които мислим в деперсонализирани категории. Те съществуват в масовите представи най-често като крадливи (46.3%), мързеливи (23.4%) и мръсни (15.4%).
Ромите са втората по големина малцинствена група в страната. Според данни от преброяването през 2001 г, те са 370 908, но според експертен модел, базиран на информация на МВР към 2008 г, броят им е около 830 000.
Те са най-младата общност у нас – 2/3 от тях са деца и хора до 30 г., а също и групата с най-висока раждаемост, но и с регистрирана най-висока детска смъртност
Те сключват най-ранните бракове (дори в Европа) – 80% от ромите създават семейство преди навършване на пълнолетие.
Те са и най-необразованата група – по данни на НСИ към 2005 г напълно неграмотни сред пълнолетните роми са 18,1% средно за страната.
Всичко изброено би било единствено и само суха статистика, ако се случваше някъде другаде – в друга държава или в друго време, но уви, не е така! Това са факти тук и сега, които по един или друг начин оказват и ще оказват влияние върху живота на всеки един от нас.

Хроника на предизвестеното "социално изключване"
Тоталитарната държава, макар да провежда активна асимилационна политика, осигури на ромите базова социална сигурност – гарантирана трудова заетост, безплатно образование и здравеопазване. Демокрацията им донесе както етническа свобода , така и предизвикателства, с които те, по ред причини, не бяха и не са готови, а в някаква степен може би и не искат, да се справят.
Бедност, сегрегираност, безработица и неграмотност – това е сякаш омагьосаният социален кръг, в който се върти ромското малцинство. То масово е засегнато от “новата бедност”, която е изключително широкомащабна (обхваща 4/5 от ромите), дълбоко под средните стойности за страната, с растяща продължителност и тенденция да се предаде на поколенията, т.е. да се превърне в наследствена.
Отпадането от пазара на труда, маргинализира, изолира и дистанцира групата. Три четвърти от ромите (2007) живеят сегрегирано в сепарирани квартали – гета: “Филиповци” в София, “Столипиново” и “Шекер махала” в Пловдив, кв. “Надежда” в Сливен, “Кошарника” в Монтана. Има села, в които процентът им е преобладаващ. Битовите условия на живот по тези места са ужасяващи.
Всеки четвърти възрастен е неграмотен, т.е. шансовете му за намиране на работа са минимални.
Всичко изброено, генерира проблеми, които няма как да изолираме или да скрием.
1. Бедността и изолацията са едни от основните социални предпоставки за девиантно поведение – доколкото калкулирането на ползите и нищожните загуби от евентуална криминална проява не действа като стопиращ фактор.
По данни от десет затвора (от 12 в страната без София и Пловдив) 40% от затворниците се самоопределят като роми. Тяхната група е най-податлива на “модерните” престъпления – търговия с избирателен вот (Правец, ноември, 2009 г частични избори), регистриране на фирми фантоми с всички последици от това.
2. Съществуване на “деца без ваканции”. Тези деца са източник на доходи за възрастните. Ежегодно у нас отпадат от училище между 25 000 и 30 000 ученици. Причините са ранни бракове, несправяне с учебния материал, а също и неоправдани разходи за родителите. Ромските деца посещават училище колкото да получат начална грамотност. Образованието не е сред приоритетните ценности, особено когато не виждаш чрез него своето бъдеще на пазара на труда.
3. Сегрегацията на ромското малцинство в действителност е проблем повече за младите, т.к. това влошава възможностите им за обучение и подготовка и за включване в пазара на труда. Те не научават социалните кодове, не могат да общуват с институциите.
Всичко това няма как да не засили недоволството им и безработицата, на която са обречени.
Искаме да признаем или не, ако няма адекватна политика на държавата, ромите са групата, която би могла да предизвика тежки социални проблеми, на които едва ли някой би желал да е свидетел.

Държавната политика към ромите - лутане в лабиринт или в лентата на Мьобиус
Политиката на държавата към ромското малцинство е част от процеса на присъединяване към ЕС. Тя е стимулирана отвън и не е резултат на политическа платформа или вътрешен натиск. Основният проблем, с който се справя е дискриминацията. Финансирането се осъществява от предприсъединителни и хуманитарни източници. Държавата и общините чрез публичните бюджети участват минимално.
Някои кметове обаче, водени неясно от какви мотиви, като екскмета на община Правец, например – Красимир Живков, сега областен на цялата Софийска област, в официално писмо заявява (2007 г), че на територията на общината няма квартали с компактно ромско население, макар в с. Осиковска Лъкавица ромите да са над 50%, в Джурово около 30%, а в общината като цяло да са 7%. В същото време, от регистрирани в страната около 27 000 НПО, в т.ч. и фондации, над 2 000 заявяват, че защитават правата на ромите и въпреки това ефектът е минимален.
Една от основните пречки пред интеграцията на ромите в икономическия живот е съществуващата система на социално подпомагане. При ниската квалификация и ниво на образование, те влизат на пазара на труда при ниски нива на заплащане (под средното). В същото време социалните помощи са базирани на размера на домакинството. При по-висока раждаемост, ромите са облагодетелствани от системата.
Какво се получава в действителност. Системата поощрява поведение на “заучената безпомощност” – “гладни, сме, бедни сме, никой не ни ще на работа”, както и доброволния отказ от труд. Възрастните са демотивирани да работят, защото получават пари от държавата. Раждаемостта се стимулира, а децата се превръщат в източник на доходи.
Очевидно съществуващият модел трябва да бъде променен в няколко посоки:
- обвързване получаването на помощи с полагането на труд (сега се изискват 5 дни в месеца) и посещаване на образователни курсове;
- макар детските добавки да се спират при 5 неизвинени отсъствия на децата, това не важи за помощите по ЗСП;
- лимитиране продължителността на получаването на помощи – през 02.2006 г бе приет срок от 18 месеца, от 07.2008 г е намален на 12 месеца.
Европейската комисия за социални права в свое решение от 18.02.2009 г казва, че спирането на помощите, може да изправи ромите пред риск от загуба на основното си средство за препитание, което на практика означава, че професията “социално слаб” и “безработен” може да стане съвсем реална у нас след 01.01.2011 г и ромите ще са първите, които масово ще я упражняват.
Образователната система не е подготвена да се справи с ограмотяването на ромите поради ред причини. Самото образование има ниска ценност за групата. То е разход за възрастните и ги лишава от доход, докато децата са на училище (вместо на кръстовището да мият стъклата на автомобилите, да просят или да крадат, например).
Едва за 7.5% от ромските деца българският език е майчин и от там идват част от трудностите по усвояване на учебното съдържание, комуникацията в училище и справянето с материала.
Учителите не са готови да работят в мултикултурна среда, още повече да ограмотяват деца билингви. Делегираните бюджети са всичко друго, но не и стимул да се преподава качествено.
Те се интересуват единствено от броя записани деца, но не и от качеството на образователната услуга, от това колко деца завършват и какви знания получават. Въвеждането на система за външно оценяване, вероятно би повлияла в положителна посока.
При положение, че една група наброява над 10% от населението и същата е обхваната от “новата бедност”, масова неграмотност и живее сегрегирано, държавата не може вечно да се прави, че въпросната група не съществува.
Още повече, когато ежегодно застрашително се увеличава броя млади хора от въпросната група, които влизат в икономически активна възраст, драматично неграмотни. Натрупването на проблемите рано или късно води до деструктивен взрив с опасни последици за обществото. Ние седим върху бомба със закъснител и е въпрос на време тя да избухне.
От лабиринта има изход, макар и до него да се достига бавно, след поредица грешни ходове, но от лентата на Мьобиус излизане няма. Политиката на държавата спрямо ромите сякаш е попаднала в лентата. Какво ли следва от това за всеки един от нас?!!

Интернет във всеки дом
Интернет услугите стават достъпни и предпочитани от все повече домакинства в страната, показва проучване на Националния статистически институт.
Разпространението на интернет технологиите в домакинствата се е увеличило значително през последните няколко години.
Ясно се очертава тенденция на растеж, което се потвърждава и от нарасналия с 4.3 процентни пункта дял на домакинствата, които имат достъп до интернет вкъщи спрямо предходната година.
Югозападният район за планиране, включващ и столицата, се отличава с най-голям дял домакинства, които имат достъп до интернет през 2009 г., те представляват 37.3% от общопотребяващите интернет в страната.
Това се обяснява с факта, че в този район има най-много интернет доставчици, добра оптична инфраструктура и засилен потребителски интерес.
Делът на лицата, които регулярно използват интернет е 39.7% за 2009 г. и средният абсолютен прираст за периода 2004 - 2009 година е 6.5 процентни пункта.
Ако през 2004 г. 41.5% от интернет потребителите са сърфирали през последните три месеца от вкъщи, то през 2009 г. този дял е 86.0%.
Съвсем естествено, най-активната възрастова група от населението, която регулярно е използвала интернет през 2009 г. е от 16 до 24 години, като пропорцията на лицата, които прекарват времето си в глобалната мрежа от тази група е нараснала с 41.7% за пет години и е достигнала 75.1% през тази година.
Все още е малък процентът на лицата, които са се възползвали от удобствата на електронните онлайн пазари, те са едва 3.3% и са купували стоки или
услуги по интернет през първите три месеца на 2009 година.
На въпрос каква е причината да не използват услугите на е-търговия, 21.7% от лицата отговарят, че предпочитат да пазаруват в магазин и да видят продукта, а 19.4% посочват, че нямат нужда да пазаруват в интернет.
Докато 5.9% от лицата в наблюдаваната съвкупност между 16 и 74 г. са теглили официални формуляри от интернет, а 4.7% са ги изпращали попълнени на институциите онлайн, най-голям е делът на хората (7.9%) използващи услугите на еПравителсво за търсене на информация от интернет страница на публичната администрация.


ПО МЕДИЯПУЛ.БГ

Операция "Наглите" била планирана в дома на Борисов

Прокуратурата ще иска постоянен арест за 8 от 25 задържани "наглеци"
Цветанов: За 12 отвличания имаме "безспорни доказателства"
Диан Нейков

Прокуратурата ще поиска постоянна мярка "задържане под стража" на не повече от 8 човека от всички 25, арестувани в акцията срещу групата за отвличания. Това съобщиха източници от Съдебната палата в петък, ден преди съдът да гледа мерките.
Останалите заловени ще бъдат освободени с по-леки мерки. За сега обвинения няма да бъдат повдигани срещу всички заловени.
Издирват още двама души за съпричастност към групата за отвличания, задържана при акция "Наглите", съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Цветанов добави, че за 12 от 19-те отвличания, в които са заподозрени задържаните, има безспорни доказателства. Според него всеки европейски съд би трябвало при събраните доказателства да постанови задържането на участниците в групата.
Министърът съобщи, че е била намерена и трета къща, където се смята, че са държани отвлечени.
Акцията, която Цветанов обяви като перфектна, е започнала в четвъртък в 6 ч. сутринта на 16 адреса и е приключила в 6.15 часа без жертви или насилие. По думите му, досега е пречела конкуренцията, която се създавала между МВР и ДАНС.
Той допълни, че в тази операция са участвали сплотен екип от трима души от ДАНС, трима или четирима души от ГДБОП и трима или четирима души от СДВР.
Групата първоначално се е занимавала с грабежи на коли, след това е преминала към въоръжената престъпност и накрая се е пренасочила към отвличанията, обясни Цветанов.
Заедно с всички колеги измислихме кодовото наименование на операцията да е "Наглите", каза още министърът и поясни, че повод за това е наглото и арогантно поведение на групата.
Той отново напомни, че основното ядро на групата е от 6-8 души, но посочи, че то сигурно ще нарасне.
Парите от откупите били инвестирани и не са засичани от НАП
По думите му тарторите на бандата са инвестирали парите от откупите, за да се отърват от тях. Те не са попадали в полезрението на Националната агенция за приходите, каза Цветанов пред бТВ.
Повечето от членовете на групата не са разполагали с големи суми пари, за разлика от тарторите, които притежавали скъпи автомобили, живеели охолно, а един от тях имал даже магазин.
Преди ден стана ясно, че сред тарторите на групата са хора с прякори Културиста, Йожи и Хамстера. Акцията бе проведена в София, Враца, Монтана и Велико Търново. Има подозрения, че Тони Хамстера е работил неофициално за застрахователна компания "Лев инс" и е в близки отношения с бившата барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров.
"Информация от страна на гражданин"
"Операция "Наглите" започна с добра информация от страна на гражданин, която не беше пренебрегната и която даде основа всичко да бъде проверено", каза още Цветанов. Той поясни, че сигналът е бил подаден до главния прокурор Борис Велчев, който повярвал на информацията е разпоредил проверка.
От думите на премиера Бойко Борисов предния ден стана ясно, че полицията разполага със свидетел и е успяла да проникне в бандата.
Разплитането на случая е тръгнало след отвличането на 20-годишния Румен Гуненски. Тогава МВР попаднало на "горещи следи". Преди това хора от групата са попадали в полезрението на службите, но по други нарушения, освен това разработките не били достатъчно задълбочени.
Най-важното беше да съхраним живота на Румен Гунински и можехме още тогава да ги заловим, но имаше опасност да загубим момчето, допълни Цветанов.
Всичко започна с добра информация, която не беше пренебрегната и когато я проверихме, направихме анализ от 250 страници и започнахме да работим с голям ентусиазъм, каза Цветанов.
Акцията била планирана в дома на премиера
Той смята, че операцията е била успешна, защото службите са работили заедно.
Този път затворихме екипа - 5 души от ГДБОП, 3 от ДАНС и 3 от СДВР. Събирахме се главно в дома на премиера Бойко Борисов, за да бъде и той в течение на работата, както в течение беше и главният прокурор Борис Велчев, разказа Цветанов.
Преди това той сподели, че МВР е извадило късмет с арестуването на Йожи – един от "босовете" на бандата, който в последно време пребивавал в чужбина. Той се прибрал в България към 3 ч. сутринта в четвъртък. Три часа по-късно – точно в 6 ч. е стартирала операцията на МВР.
Жертвите на похитителите са държани в специално оборудвани помещения. Една от стаите е 3 на 3 метра с едно легло и камера над човека да го наблюдава, разказа министърът. Полицията е открила и готово оборудване за втора стая.
За мен най-важното е, че тези хора ще карат Нова година, там където трябва, каза Цветанов, имайки предвид ареста.
Той добави, че другата важна задача е да приключи успешно и операцията по въоръжените грабежи по магистралите.
В началото на седмицата при въоръжен грабеж на магистрала "Тракия" срещу турски гражданин, полицията уби един от нападателите, но другите двама, известни като Крокодилите, все още са в неизвестност.
Цветанов повтори, че ходът с лъжата, че един от издирваните е напуснал страната, не е проработил, защото МВР са направили запитване до сръбските колеги.
И Първанов даде позитивна оценка
В петък и президентът Георги Първанов даде позитивна оценка за действията на МВР в операцията по разбиване на групата за отвличания.
Само мога да приветствам една такава акция, надявам се наистина да са стигнали до дъното, до корените на тази престъпна група и на системата, защото това беше едно голямо зло, каза президентът Първанов. Но нека да изчакаме следващите дни да видим какво ще е развитието на тази ситуация. Засега мисля, че само можем да даваме позитивна оценка, коментира държавният глава.

Пресата у нас все по-удобна за властта
Политиката и медиите пожълтяват
Боряна Джамбазова

След изборите много от печатните медии коренно променят отношението към властта, показва изследване на Лабораторията за медиен мониторинг на фондация "Медийна демокрация”.
Проучването, изготвено от агенция "Маркет Линкс”по поръчка на организацията, бе представено в четвъртък и обхваща последните 11 месеца.
Преди парламентарните избори медиите имат едно отношение към определени политически партии и личности, а след изборите променят позицията си на 180 градуса, обясни доц. д-р Орлин Спасов, ръководител проекти във фондацията. Според него е притеснително, че доста издания са станали твърде конюнктурни.
Преди и след изборите някои вестници напълно променят отношението към настоящия премиер Бойко Борисов, показва Картата на медийните зависимости, изготвена от фондацията. Диаметралната смяна в позицията най-ясно личи при вестниците "Атака”, "Класа”, както и изданията "Монитор”, "Телеграф”, "Експрес”, част от медийната група на Ирена Кръстева, които от яростни критици на Борисов се превръщат в негови най-верни защитници.
"Бойко вкарва чалгата в парламента” пише "Телеграф” преди вота, а след идването на правителството заявява: "Бойко погва вещиците на Станишев”.
По-плавно са взели завоя вестниците "24 часа” и "Стандарт”.
При електронните медии няма такива резки обрати. Отношението към Бойко Борисов е по-балансирано, с тенденция за леко повишаване на одобрението към личността на премиера.
Станишев "по-нехаресван” след изборите
Обратна е ситуацията в отношението към бившия министър-председател Сергей Станишев. При него традиционно негативното отношение в края на мандата се засилва още повече след изборите. Това се откроява най-ярко при публикациите в "Експрес”, "Монитор”, "Телеграф” и "24 часа”.
При "Труд" не се забелязва почти никаква промяна.
Както в случая с Борисов, отношението към Станишев в електронните медии също остава значително по-балансирано, отколкото в пресата.
По думите на доц. Георги Лозанов, управителен директор на фондация "Медийна демокрация", като цяло има по-драстични разлики в поведението на печатните медии, отколкото това на електронните. Новите медии пък са тези с най-крайни позиции, допълни той.
Медиите нямат стабилна ценностна система
Спасов определи рязката промяна в медийното отразяване като особено тревожна тенденция. Според него основна причина за това преобръщане се дължи на факта, че голяма част от медиите нямат стабилна ценностна система.
"Когато ясно можеш да се идентифицираш с определени ценности, тогава имаш едно стабилно, предвидимо поведение като медия,” обясни Спасов.
Медийните експерти обаче отбелязват, че в България се е наложила друга ценностна система - медиите искат да се харесат на всички, търсят една по-широка популярност и затова са по-склонни конюнктурно да променят поведението си и да стават удобни за силните на деня.
Според Спасов симбиозата между медии и политици е толкова силна, че те взаимно определят своя дневен ред.
Най-често застъпвани теми в медиите през 2009 г. са били свързани с работата, действията или изказванията на министри и висши държавни служители. Засилено присъстват още материали за БСП и правителството на Станишев. Най-споменавани са имената на Бойко Борисов, Сергей Станишев, Иван Костов и Волен Сидеров.
Шоупопулизмът и пожълтяването завладяват медиите и политиката
През тази година все повече се засилва и тенденцията за "пожълтяване” на медийната и политическата сфера, заключиха медийните експерти.
"Първо видяхме как самите жълти вестници започнаха да се придвижват към самия център на публичността, ангажирайки сериозни журналисти и така претендирайки да оцветят жълтото с разследвания и малко по- сериозни теми,” каза Спасов за Mediapool.
През тази година сериозните издания също са загубили позиции. "Една телевизия като Re:Tv спря да излъчва, едно много сериозно радио като Франс Интернационал преустанови работа, ” посочи той.
Като цяло тази тенденция е довела до значителен дефицит на сериозни и аналитични материали в пресата. Наблюдава се и липса на коментари и анализи в медиите, констатират експертите.
Пожълтяването не подминава и политическия сектор. "Много от българските политици прегърнаха шоу роли, започнаха да се появяват в шоу програми, танцуваха и правиха лицеви опори пред публиката,” коментира Спасов.
Според него политиците, които отказват да влязат в ролята на шоумени нямат шанс за реализация и успех. "Много от политици буквално "медиализират” политическата си практика, така че тя да е подходяща за директна консумация,” коментира Спасов.
Подобно мнение изказа и Петя Кабакчиева, преподавател по социология в Софийския университет. "Шоутата са популярни, защото показват усилията на политиците за самодоказване, пеене, решаване на загадки", каза тя.
Тя предупреди, че шоупопулизмът е знак за "депрофесионализацията на политиката”, защото реалити формати като "Dancing stars”, “Big Brother”, "Music Idol” показват как определени хора стават известни не с професионалните си умения, а с това, което правят в свободното си време.
"Не гледайте как си вършим работата, а колко сме готини” е посланието, което отправят тези предавания към аудиторията, смята Кабакчиева.
"Медиите са просто един терен, на който политиците играят своите пиеси,” заключи Таня Буруджиева, преподавател в Софийския университет.

Тръгна изборът на консултант за продажбата на “Булгартабак“
Открит конкурс за избор на консултант, който заедно с Агенцията за приватизацията ще определи процедурата за продажба на “Булгартабак холдинг” и след това ще бъде проведена съвместно, откри Агенцията за приватизация (АП) в петък.
До 35 дни от публикуването на решението на АП за провеждането на конкурса ще могат да се купят правилата за провеждане на процедурата. Цената им е 2 хил. лв. Пет дни по-късно те ще могат да внесат предложения за участие, като депозитът за включване е 5 хил. лв.
На консултанта ще бъде възложено цялостно консултиране и оказване на съдействие на Агенцията за приватизация по подготовката и осъществяването на продажбата на холдинга според избрания метод за приватизация.
В конкурса могат да участват международни инвестиционни банки, които са сред първите 20 финансови съветници в класации, публикувани от “Мерджър Маркет“ или “Томсън Ройтерс“ в периода 2007 – 2009 г., относно Global M&A/ World Wide Rankings of M&A; Europe M&A/ Europe Ranking of M&A; CEE M&A/ Eastern Europe Ranking of M&A;
Кандидатите за консултант по сделката за “Булгартабак“ трябва да са били водещ консултант през последните три години поне по една успешна сделка за приватизация (търговска продажба или сливане и придобиване на компании в областта на тютюневата промишленост) и/или да имат доказан опит в успешни сделки за приватизация /търговски продажби и/или сливания и/или придобивания на компании.
С обявяването на конкурса за консултант по продажбата се слага началото на поредния опит за приватизация на “Булгартабак холдинг“, след приключили две неуспешни процедури в мандата на НДСВ и нестартирала такава от правителството на тройната коалиция.
Още с идването си на власт ГЕРБ заяви намерението си да продаде тютюневия холдинг, като прогнозите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков бяха, че това може да стане до края на 2009 г. Сега очакванията са с консултанта да се реши дали дружеството ще се продава през борсата, конкурс или на търг.
След либерализацията на пазара на търговия с тютюневите изделия делът на продажбите на “Булгартабак“ намаля до 60-65 на сто, а междувременно холдингът продаде две от цигарените си фабрики. В момента с активите му са производствените дружества в София и Благоевград, преработвателно дружество в плевенското село Ясен, но най-силната му страна са лицензите за марките цигари, които заедно с двете цигарени фабрики ще формират интереса на потенциалните купувачи.
Преди два месеца шефът на Агенцията за приватизация Тодор Николов коментира, че проблем за продажбата на тютюневия холдинг е стартирането й в последния възможен момент, а световните компании вече са структурирали бизнеса си на Балканите след приватизацията на цигарените холдинги на Сърбия и Турция и разполагането на производствени мощности в Румъния.
Все пак остават надеждите за интерес от страна на четирите мултинационални тютюневи компании, но при конкурс, каквато се очертава предпочитаната процедура за приватизация, вероятно ще се търси и по-широк кръг инвеститори.

Снежни бури парализираха Европа
Снежните бури в много от европейските държави парализираха движението и предизвикаха километрични задръствания и отмяна на самолетни полети, предадоха световните агенции в петък.
Първият сняг тази зима в Белгия причини над 500-километрови задръствания - ситуация, която бе определена от пътно-информационната служба като трагична. Нарушена бе и работата на брюкселското летище. Магистралата Брюксел - Лил стана непроходима и в двете посоки заради образувалата се поледица.
Обилен снеговалеж сериозно наруши транспортните комуникации във Франция. Националната метеорологична служба обяви "оранжева" степен на тревога - с една степен под максималната - в 61 от 96-те департамента в страната. Нарушен бе графикът на полетите на двете международни летища в Париж - Роаси - "Шарл дьо Гол" и "Орли".
Транспортен ад причиниха и снеговалежите във Великобритания, където има затворени магистрални участъци.
Най-тежко е положението в Североизточна и Югоизточна Англия. В Съсекс, Кент и Есекс снежната покривка достигна 20 сантиметра, образуваха се големи задръствания и полетите бяха отменени.
Полицията в Есекс съобщи за повече от 180 инцидента, свързани с обилните снеговалежи в нощта срещу петък. В Съфолк инцидентите са били 230, а заседнали по пътищата шофьори се е наложило да прекарат нощта в автомобилите си.
Полетите на летищата в Лондон "Лутън" и "Лондон Сити" са отменени. Летището "Гетуик" не приема, а на "Хийтроу" има закъснения и отмяна на полети.
Движението по всички пътища в Сърбия е затруднено заради обилните снеговалежи и заледяванията, снежни бури има в Румъния, където обстановката също е усложнена.
Зимата създаде проблеми и в източните райони на Украйна. Заради продължаващия повече от 24 часа силен снеговалеж на практика бе парализирано движението на всички видове транспорт по улиците на градовете.
Силни снегове предизвикаха няколкокилометрова "тапа" в Ростовска област в Русия. Спасителните екипи са започнали да евакуират блокираните в колите хора. В районите около пътя, на който са блокирани автомобилите, е обявено бедствено положение.
В същото време в Австралия започнаха да бушуват горски пожари заради високите летни температури и силните ветрове.

Копенхаген с цел глобалното затопляне да се ограничи до 2 градуса
Двугодишните преговори в рамките на ООН достигнаха своя пиков момент на срещата в Копенхаген, но все още няма споразумение за конкретно намаляване на въглеродните емисии, съобщава ”Ройтерс”.
Преговарящите са изготвили единствено проектодокумент за заключителна декларация, в която се предлага предприемането на мерки, които да ограничат глобалното затопляне до два градуса по Целзий.
Текстът й бе съгласуван на среднощно заседание на представители на 28 държави, които представляваха отделни групи страни и региони.
Развитите страни поемат ангажимента да предоставят по 100 милиарда долара годишно на бедните държави до 2020 година, за да им помогнат за адаптиране на икономиките им и да се справят с климатичните промени. Текстът вероятно ще претърпи още промени.
”Има големи разминавания и множество гледни точки как да решим този проблем. Ще дадем всичко от себе си до последните минути на тази конференция”, заяви шведският премиер Фредрик Рейнфелд, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Климатичните промени са естествен процес
Хауърд Блум, в. "Уолстрийт джърнъл"
Активистите на борбата с климатичните промени са прави. Изправени сме пред огромни изменения в климата на планетата. Те обаче грешат, при това сериозно, за причината. А препоръчаното решение - на стойност 27 трилиона долара - вероятно е още по-погрешно. Защо?
За климатичните изменения не е виновен човекът. Те са дело на Майката Природа, а "изсмукването" на газовете с парников ефект от атмосферата - твърде скромно решение. Трябва да се готвим по-скоро за огън и лед, да се пържим или измръзнем. Трябва да сме подготвени за истинска промяна.
Досега бяхме заблудени от невероятния си късмет. В последните два милиона години, през които извървяхме пътя от овладяващия каменните оръдия на труда нискочел Хомо еректус до интелигентния съвременен изобретател на градовете Хомо урбанис, сме преживели 60 ледени епохи. А през 120-те хиляди години,
откакто сме придобили сегашния си физиологичен вид на Хомо сапиенс сме ставали свидетели на рязко глобално затопляне цели 20 пъти, като в повечето случаи температурите са скачали с не по-малко от 18 градуса за някакви си 20 години.
И всичко това се е случвало при отсъствието на комини и ауспуси, без съвременния човек да осквернява природата.
Късметът ли ни изневери? Преди 12 хиляди години ледената покривка, в чиято сянка сме оцелели два милиона години, се оттеглила, откривайки тучна нова Райска градина. В този рай ние "изобретихме" земеделието, парите, електрониката и настоящия си начин на живот. Климатичното спокойствие обаче продължи неестествено дълго и е много вероятно един ден това затишие да престане.
Защо? Какви са истинските причини, определящи земните закони - климат, който се колебае от влажна тропическа жега до вледеняващи мразове? Климат, който отлага вкаменелости на миди навръх планините и превръща пустини в морета и мочурища?
Земята е пътешественик. Запазването на ъгъла на оста й докато обикаля Слънцето е причина за значителните промени, които наричаме сезони - цикличния танц от лято до зима. Има обаче и друго. Планетата ни търпи особени колебания, известни като прецесия. Прецесията предизвика катаклизми, които се явяват на всеки 22 хиляди, 41 хиляди и 100 хиляди години и се наричат Цикли на Миланкович, по името на сръбския инженер и геофизик - техен откривател.
Колебанията на земната ос при пътуването ни около Слънцето обаче са само началото. Слънцето също е пътешественик. То обикаля черната дупка в центъра на галактиката на всеки 226 милиона години, следвано от съпровождащото го скромно ято планети, тоест - от нас. Резултатът?
Пътешествието около ядрото на галактиката е изпълнено с опасности. На всеки 143 милиона години, например, преминаваме през спирален ръкав на галактиката, който изхвърля към нас цели цунамита от космически лъчи. Тези лъчения предизвикват огромни климатични промени. Към това се добавят явления, на които астрономите са дали невинното название галактичен "пух" - огромни облаци космически прах, дебнещи по пътя на нашата слънчева система, които също причиняват драстични промени в климата.
Междувременно самото Слънце следва свой жизнен цикъл. В резултат на неговото съзряване, добрата стара земна повърхност днес е с 43 процента по-топла отколкото преди 4,5 милиарда години, когато Земята е възникнала от струпване на малки твърди небесни тела.
Каква е равносметката? Промените в климата и случайни метеори са станали причина планетата ни да преживее масово изтребление приблизително 142 пъти от зараждането на живота преди 3,83 милиарда години. Това прави средно по едно такова събитие на всеки 26,5 милиона години. Какво е причината за тези
масови измирания ли? - Природата. Не е имало човешки същества, капиталисти, индустриалци или консуматорски общества, които да са виновни за тях.
Ние не искаме да станем жертва на такова измиране, нито бихме искали да видим как китове, слонове и панди поемът по пътя на трилобитите и динозаврите. Трябва да се подготвим за много по-мащабни промени от тези, които смятаме, че причиняваме.
Трябва да се готвим за предизвикателството, което ни е накарало да еволюираме до настоящата си силно приспособима версия. Трябва да осъзнаем, че природата ни подлага на изпитания, а ние израстваме, като я надхитряваме. Трябва да сме готови за огън и лед и да знаем, че Майката природа не е мила и любезна.
Хауърд Блум е автор на излязлата миналия месец книга "Геният на звяра: радикална ре-визия на капитализма", основател и ръководител на Съвета за насоки за усвояване на космоса.
По БТА

Жители на Рудозем уплашени от освобождаването на психичноболен съсед
Жителите на кв. “Възраждане“ в Рудозем се страхуват след като техният съсед Айдън Оллу е бил освободен от психиатрична клиника и се връща обратно в квартала, съобщи кметът на Рудозем Николай Бояджиев в четвъртък.
Съседи на семейство Оллу са в шок от освобождаването от психиатричната болница на страдащия от шизофрения убиец. Той е на свобода след решение на съда в Раднево, прекратяващ принудителната медицинска мярка. Айдън Оллу избегна присъда за жестокото убийство на баща си през ноември 2006 г., тъй като бе освидетелстван като невменяем.
Съседите са потърпевши от около 10-годишните прояви на агресия на Оллу, посочват от община Рудозем. Психично болният мъж избягва престой в затвора за палежи, опити за убийство, блудства с деца именно заради диагнозата си. След подобно освобождаване от психиатрия в Кърджали, Айдън Оллу уби с брадва баща си през 2006 г. Хората в Рудозем се питат трябва ли да направи отново убийство, за да бъде настанен в психиатрия, обяснява кметът Николай Бояджиев.
От областната дирекция на полицията в Смолян уточниха, че районът около къщата на Оллу в Рудозем е под тяхно наблюдение.

Продавачите на цигари ще вадят нови разрешителни
Пак се връща изискването те да са регистрирани по ДДС
Търговците на цигари и тютюневи изделия трябва да си извадят нови разрешителни за търговия и да се регистрират по ДДС, ако до момента не са били. Това трябва да стане най-късно до 30 април 2010 г. Това напомниха от Националната агенция за приходите (НАП), като поясниха, че изискването е записано в Закона за акцизите и данъчните складове.
Регистрацията по ДДС на търговците бе въведена в закона още от 2008 г. с опцията да влезе в сила от 1 януари 2009 г. Мотивите на тогавашния парламент бяха, че така ще се изсветли търговията с тютюневи изделия и ще излязат укриваните обороти.
Поради късното приемане на текста и създалия се хаос, в края на януари предишното народно събрание отмени изискването и създаде възможност за дерегистрация на вече регистрираните търговци. Това стана чрез промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия.
Отмяната на искането за ДДС бе обяснено и с това, че собствениците на малки търговски обекти в дълбоката провинция нямат никаква изгода да се регистрират по ДДС, защото оборотът им е много малък, а приходите от дейността им са такива, че нямат възможност да плащат на счетоводител, който да им води сметките.
Според събраните през 2009 г. данни обаче, много малка част от успелите да се регистрират търговци са подали молби за дерегистрация.
В пояснението от НАП, разпространено в четвъртък, се подчертава, че търговията с тютюневи изделия може да се извършва, ако са изпълнени двете условия – регистрация по ДДС и да е налице валидно разрешение за търговия, издадено от митническата служба по местонахождение на търговския обект.
До 30 април няма да има санкции за търговците, които не са успели да се регистрират по ДДС и не са си подновили разрешителното си. Глоби обаче ще се налагат, ако търговец без валидно разрешително извършва продажби на тютюневи изделия.
Условията и редът за издаване на разрешителното ще бъдат определени в правилника към закона за акцизите, който ще бъде публикуван в Държавен вестник в началото на 2010 г. За да бъде то извадено от митническата служба, преди това трябва да е получена регистрация по ДДС от приходната агенция


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Референдум йок? Язък!

“ БОРИСОВ И ЕРДОГАН ОБСЪДИХА НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ”
Това заглавие нямаше да ме впечатли толкова, ако не беше водещото в сайта на журналиста, който е толкова близък с Борисов, че с откровено възхищение го нарече в едно телевизионно шоу преди по-малко седмица “ истинско политическо животно”.
Брей, рекох си, че кога “политическото животно” е научило турски? Слава Богу, вече знаех, че има дипломатическа нота от Анкара във връзка с напъпилата идея властта да подкрепи референдум за най-важното нещо в родината, онези 10 минутни новини на турски по държавната телевизия. И все пак- дали пък наистина Борисов не знае турски?
Така и не разбрах от текста на статията във въпросния сайт дали Борисов говори турски. Обаче не е невъзможно. Самият журналист наскоро изтъкна, че Борисов се учи бързо. Което е вярно. Понякога се учи за един ден.
По всичко личи, че съдбата на решението за рефендума ще последва спихването на балона с импийчмънта на президента Първанов, който се спука за около денонощие. Щом Борисов си говори ( на турски?) с турския си колега по въпроса и го е уверил, че правителството прави всичко възможно да реши “възникналия въпрос”, можем да бъдем сигурни, че референдум няма да има. Направо изпускаме шанса България и специфичната й демокрация да станат тема номер едно в европейския парламент, каквато заявка за януари вече има.
Такова хубаво прегрупиране на нацията по етнически признак предстоеше. Можехме да се преброим не само по етнически признак, но и на патриоти и предатели. Съветският съюз, пардон Русия, се очертаваше да ни освобождава за пореден път. Сега може и да ни се размине ( вчера пък някакви европейски експерти-предатели казали, че АЕЦ “Белене” била излишна, намалявало търсенето на ток, русофобите му ниедни, световни конспиратори срещу чистата ни славянска раса и дружба).
Това само потомци на поробителите могат да го направят. В смисъл, че Борисов няма да е виновен, ако не ни се получи референдумът- турското робство е в дъното на всичко.
Борисов, както (ехидно) каза Първанов е бил вкаран в капан. От обкръжението му са виновни, че са го допуснали да щракне, вместо самоотвержено да скочат в него (а как скачаше външният министър Румяна Желева по телевизията във вихъра на шоуто!).
Така си беше и с Тодор Живков, което се разбра след 35 години управление. Хубав строй ни беше построил, обаче тия калпави съветници са го опорочили. И Живков и стоя. Та и сега така се очертава.
Той Борисов ще се оправи. Винаги се оправя. Само че капанът май е за нас, останалите.
Язък!

Може и да секнат откупите- а подкупите?
Нямам какво да добавя към заслужените похвали към властта във връзка с акцията на полицията по разкриването на нагли престъпници, специализирани в отвличане на заможни българи и в извличане на пари от жертвите. Освен това:
“Агенция „Маркет линкс“:
Медиите имат задача да правят скандали, а не реклама на институциите, заяви Дирк Фьоргер, директор медийна програма Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“ ( в. “Дневник”).
Имах нужда от това позоваване, за да си позволя алтернативната гледна точка, която ви предлагам. Осмелявам се да го направя защо знам, че тя не е само моя.
Много е хубаво, че МВР постигна невероятното в борбата с отвличанията. Цели 23 арестувани! Така е. Браво. Чудесно е.
Проблемът е, че масовата публика гледа на отвличанията като на бизнес, макар и престъпен, в който страдат богатите. Бай Едикойси зяпа с присвити очи съветския (или постсъветския си) телевизионен екран и си мърмори: “ тия най-после се размърдаха, щото се уплашиха, че и тях могат да ги тарашат за некой и друг милион, дето са го откраднали”.
Лично аз съм в този аспект на страната на богатите. Каквото и да си кажат бедните, на които политиците се подмазват грозно, но ги предават на всяка крачка. Защото и богатите са хора, каквито и данъци да крият. Нечовешко е да те отвлекат- теб, или детето ти и да те инквизират с искане за откуп.
Обаче лично аз съм мнооого непредставителен за това, което Бай Едикойси си мисли. А той е мнозинство. Пък мнозинството е суверенът при демокрацията.
В духа на казаното от г-н Дирк Фьоргер си позволявам да смеся аплодисментите със “скандалния” призив към управляващите да се постараят да разсеят подозрението, че спасяват себеподобните си ( и собствения спокоен сън) с удара срещу наглите бандити, специализирани в отвличанията на богаташи и техните близки.
В превод на простонароден език това означава да бъде положено същото усилие за гарантиране сигурността на българските граждани, които посмъртно ( или приживе) не биха станали жертва на “наглите” специалисти по отвличанията. Защото наглеците не се интересуват от цървулите им. Но не по-малко нагло ( и доста по-фатално за мизерния им семеен бюджет) им крадат селския инвентар, разбиват им панелните жилища, нападат ги посред бял ден за едното им протрито портмоне, късат им обеците ( заедно с ушите) и т.н. Масово и като правило – безнаказано.
За верността на горните твърдения се подписвам като жертва на два квартирни обира ( не броя тези на възрастните ми родители и други близки), един уличен побой с цел грабеж ( над едно от децата ми ) и…да не продължавам.
Всеки от вас може да продължи. Това е редкият случай, в който съм абсолютно убеден в правотата си. Мога да призова за свидетели хиляди потърпевши, включително такива ( като мен), които дори не си правят труда да се оплачат в полицията. Защото й нямат доверие.
За финал, може да се каже и така: откупите ( за онези, които могат да ги платят, след като са предизвикали лакомията на престъпниците с богатството си), може би секват. А подкупите за лакомниците, които забогатяват от властта?
Ето това е кауза, за която МВР и сегашната власт би трябвало да се борят.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Израел подновява строителството на колонии

Обявеният от Израел 10-месечен мораториум върху строителството в израелските колонии на Западния бряг е само тактически и временен ход, заяви израелският външен министър Авигдор Либерман.
"На всички е ясно, че след 10 месеца ще строим отново с пълна сила", заявил Либерман на среща със заселници от селището Ариел.
Частичният мораториум върху строителството в израелските колонии на Западния бряг бе обявен от премиера Бенямин Нетаняху на 10 ноември в отговор на призивите на палестинския президент Махмуд Абас Израел да прекрати изцяло заселническата дейност преди да може да се говори за подновяване на мирните преговори, замразени преди една година. Абас отхвърли мораториума, обявен от Нетаняху, с аргумента, че той не се отнася до обществени сгради и за вече започнало строителство. Мораториумът не се отнася до строителството на израелски обекти в Източен Ерусалим.
Според Либерман Израел нямал намерение да прави повече компромиси заради палестинските искания.

Карзай запазва половината си кабинет
Афганистанският президент Хамид Карзай ще запази половината министри от кабинета си през втория си петгодишен мандат - бе съобщено от правителствени кръгове в Кабул. Списъкът ще бъде представен на парламента най-рано утре. Предвижда се 12 от 25-мата министри да запазят постовете си. Сред тях са важни ресори като отбраната, вътрешните работи, финансите, селското стопанство и външната политиката. Парламентът трябва да даде одобрението си за състава на кабинета.

Напредък по договора за стратегическите ядрени оръжия
Делегациите на Русия и САЩ на преговорите в Женева са приключили основната работа над новия руско-американски договор за стратегическите ядрени оръжия, съобщи агенция Интерфакс, като се позова на военнодипломатически източник в Москва. Според него позициите по договора вече са съгласувани и скоро ще бъде направено официално съобщение, предаде Ройтерс.

Бундесратът одобри 8,5 млрд данъчни облекчения
Горната камара на германския парламент - Бундесратът - одобри оспорвания закон за ускоряване на растежа, предвиждащ значителни данъчни облекчения. Законът бе одобрен с гласовете на управляваните от черно-жълтата коалиция провинции. Шлезвиг-Холщайн и Саксония, които до последно се противяха, склониха да се съгласят за облекченията на данъците за семейства и фирми.
Общата сума на данъчните облекчения, предвидена по закона, е 8,5 млрд евро. Най-оспорвано бе предложението за намаляване на ДДС за хотелските нощувки. А Шлезвиг-Холщайн бе против най-вече заради опасенията си за намаление в приходите в провинциалния бюджет. Преди началото на заседанието обаче премиерът Петер Хари Карстенсен заяви, че държавата ще даде рамо на провинциите и обобщи - борбата и съпротивата се осмислиха.

Обама участва в заключителната фаза на еко-форума
Американският президент Барак Обама се включи в заключителните дебати в рамките на конференцията по климата в Копенхаген. Цел на дискусиите е подготовката на политически текст, който да положи основите за бъдещото споразумение за опазване на климата. Позицията на Обама е, че светът трябва да приеме климатично споразумение, дори и да е несъвършено. Може споразумението да не е идеално, но има нужда от действия.
Съединените щати ще продължат да се борят против затоплянето на земята без значение какво ще се приеме в Копенхаген - гласят уверенията на американския президент.
Споразумение на преговорите в Копенхаген за климатичните промени още не е постигнато, възраженията на Китай срещу системата за мониторинг на емисиите на въглероден двуокис са главният препъникамък, каза френският президент Никола Саркози. Той разговаря с репортери след срещата тази сутрин с президента на САЩ Барак Обама и с други световни лидери. Непредвидената среща забави откриването на редовното заседание в заключителния ден на конференцията на ООН за климатичните промени и принуди останалите десетки лидерни да чакат.
Преди заседанието германската канцлерка Ангела Меркел каза следното: "Все още не съм лишена от всяка надежда, но е много, много трудно и оспорвано. Всъщност има много добри намерения сред мнозина от партньорите, но динамиката на подобен преговорен процес със 150 равноправни партньори е неимоверно сложна."

"Три в едно" made by ББ

Винаги отговорен пред народа

Дали ще бъде климатичният фонд на ЕС или усилията около затварянето на лагера в Гуантанамо - България постоянно излъчва навън сигнали какъв партньор е в голямото евроатлантическо семейство. Анализ на Емилиян Лилов.
Май Барак Обама е надценил България. Въобразявал си е човекът, че като отговорен член на НАТО и солидарен партньор на САЩ страната на премиера Бойко Борисов ще приеме трима затворници от Гуантанамо. Но очевидно не познава добре българския премиер, когото обаче ние знаем като много отговорен пред народа си ръководител. Затова и последният преценява друго, склонявайки на ЕДИН военнопленник и прехвърляйки “горещия картоф” на парламента да решава дали да даде мандат за ЕДИН човек от Гуантанамо!
Всичко това щеше да е много смешно, ако не беше тъжно
Тъжно е по няколко причини. Първо: Искането за трима военнопленници от Гуантанамо е външен атестат за страната като партньор в северноатлантическото семейство. И по-точно - атестат за българския принос в кризисни ситуации. И това е добрата новина - че в конкретния случай САЩ оценяват този български принос на трима човека, които страната би могла да приеме. Лошата е (и това е по-тъжното), че България сама признава, че е била надценена.

София е на път да проиграе важните си партньорства
Но следва и още по-тъжно: с това България всъщност казва на партньорите си, че иска да бъде солидарна с тях, но не може. Защото единият затворник от Гуантанамо не е никаква солидарност, нито дори проява на съпричастност към проблема, а отбиване на номера. Нещо като българския “принос” в европейския фонд в борбата срещу климатичните промени със сума, колкото струва най-евтината кола в автопарка на Министерския съвет. Така България всъщност демонстрира отказ от участие в един глобален процес. Същото сега се повтаря и по въпроса за приютяването на задържаните в Гуантанамо.
Вярно, никоя държава не е длъжна да приема затворниците на Вашингтон. Но като член на НАТО България има отговорности, това първо, и второ - тези хора бяха задържани в резултат на операция, в която участваха и много други страни. Да припомня, че в България имаше междинни кацания на самолети на път за Гуантанамо. И повторението на епизода с климатичния фонд по запитването за Гуантанамо би вписало втората черна точка в българската сметка от масата, на която София седи, яде и пие заедно със северноатлантическите си партньори.

С един куршум - няколко заека
Но може да стане и още по-лошо. Ако например по формулата за Гуантанамо премиерът Борисов реши да действа и в Афганистан. Например да остави там един единствен български офицер за свръзка. Сигурен съм, че това би се харесало на мнозина в България, това първо, и второ - никой не би могъл да упрекне България, че не участва в Афганистан. Така с апломб и без да сваля любимата си героична поза на защитник на националните интереси българският премиер би изпълнил програмата-максимум по три от най-горещите теми в момента - климатичните промени, Афганистан и борбата срещу тероризма.
Накратко - "три в едно" made by ББ.
Автор: Емилиян Лилов/Редактор: Александър Андреев

Чалгата като враг на народа

Младите българи - без усет за стойностното?

Българската диаспора в Австрия е заплашена от изолация, предупреждава директорът на Българския културен институт в страната Борислав Петранов. Кореспондентката ни във Виена Юлия Дамянова го попита защо мисли така.
Едва ли за някого ще е изненада, че чалгата оглавява класациите с любима музика и на българите зад граница. Това обаче е опасно за българските общности в чужбина, предупреждава Борислав Петранов, директор на Българския културен институт в Австрия "Дом Витгенщайн”. ”Основното, на което се радва българската общност, е ерзац културата ("ерзац” от немски - заместител, бел. ред.), защото всичките тези чалга изпълнения са ерзац култура. Най-посещаваните от българската общност събития, говоря за 80% от случаите, са в чалга клубовете и чалга дискотеките”, казва Петранов по адрес на българите в Австрия.

Музикална самоизолация
Изолацията - опасно явление

Проблемът, според него, е в това, че културните предпочитания на българската общност в Австрия водят до изолация от останалата част на обществото. "Точно слушането на тази чалга затваря диаспората. Ние много се "кефим” да отидем да слушаме някоя си чалга певица, но там се говори само български. Няма абсолютно никаква комуникация с околния свят. И дано да бъда лош пророк, но смятам, че нашата диаспора се затваря и става третата по затвореност след турската и сръбската”, изтъква Петранов.
Лутане из културни политики
Занимава го чалгата не само в музиката, но и това, което той определя като масова псевдокултура във всички творчески сфери - от театъра до изобразителното изкуство. Неотдавна Петранов изнесе лекция за културната политика сред българската общност в Австрия. В нея той сочи с пръст към липсите в културното развитие на България след 1989 г. като виновници за сегашното духовно състояние и вътре, и извън страната. "Проблемът, за който говорим, е всъщност много по-дълбок. Той се състои в това, че в тези 20 години нито една политическа сила не обърна достатъчно внимание на българското образование, на българската култура", казва Петранов и продължава:

Борислав Петранов
"Ние се блъскахме някъде между 100-процентовата държавна обезпеченост на културата и пълния пазар, като така и не намерихме златната среда”, казва шефът на Българския културен институт в Австрия.
Въпрос на възпитание
Според него в съвременното българско общество липсва усетът за красивото, естетичното и стойностното. Като контрапример той разказва за дъщеря си, която заедно със своята група от виенска детска градина веднъж отишла на изложба на Пикасо. След това възпитателките дали на децата задача да нарисуват впечатленията си от видяното. Борислав Петранов обобщава: "Това е начин на възпитание. На едно дете ще му хареса, на друго не, но то ще знае какво значи това.”
Автор: Юлия Дамянова / Редактор: Д. Попова-Витц

Каже ли Борисов, значи трябва?

Няма място за безучастност

Валят искания за референдуми: за новините на турски език, за атомните централи, за смъртното наказание. Кой как разбира демокрацията и какво смята да легитимира чрез всенародно допитване? Коментар на Бистра Узунова.
Някои действия имат свойството да пораждат подражание. Швейцарският референдум за минаретата също нарои мераклии да копират. Нещо като "Щвейцария на Балканите" явно се привижда на господата Сидеров и сие. Пряка демокрация е това. В нея всичко трябва да е възможно: турците вън от България, циганите - на сапун, смъртното наказание - на бял кон, България за българите!

Игра с огъня?
Стига шепот, стига налудничави идеи!

Явно на премиера Борисов му е време да си смени съветниците или да спре да слуша онова, което му нашепват. Сегашната му грижа за "истинските желания на българския народ" е повече от тревожна. Защото сред "истинските желания" може да се окажат и някои не дотам за показ... Крайният национализъм например, който няма да стане по-привлекателен от това, че е легитимиран чрез референдум.
Налудничаво е да се организира допитване за нещо, което едва ли вълнува и 5% от хората в България. Не новините на турски са онова, което ги дразни, защото тези новини са едва забележими във времето, в което се излъчват. Истинският дразнител са криминалните преплитания в определени среди от партийната аристокрация на ДПС, прословутите обръчи от фирми и влияния, които макар и понамалели, все още са си живи и здрави. Дразнещ е и стилът на този елит, който внушава, че без него България би се превърнала във второ Косово. Не бива обаче заради дразнещо-провокативните изказвания на Ахмед Доган заедно с мръсната вода от коритото да изхвърляме и бебето.
Силно смущаваща е и лекотата, с която ГЕРБ се подхлъзна към референдума, залагайки по рефлекс на правилото: щом го иска Борисов, значи е правилно! Смущаващо е разбирането за демокрация на тези депутати, които кой знае защо се притесняват от въможността различни етнически групи да имат "свои" радио- или телевизионни предавания. Турция, която в никакъв случай не е подходящ пример за успешна демокрация, излъчва не къде да е, а именно по държавната си телевизия ТРТ предавания на кюрдски език. Сами можете да си отговорите на въпроса дали това би станало, ако зависеше от референдум...

Чия е България?
Българин да се наричам...

Аргументът, че не бивало новините на турски да се излъчват по Българската национална телевизия, е несъстоятелен. Къде другаде, ако не по националната телевизия да се излъчват тези програми? Нали е национална? Т.е. на цялата нация? Или някои искат да ни кажат, че не може всички български граждани да са част от нацията? Нацията - само за българите ли е?
Истинската толерантност се познава не по устните заявления, а по делата. Спрямо по-слабите, по-малкото на брой, по-беззащитните без значение дали са турци, роми, арменци, евреи или други. "Да се съберем е начало, да останем заедно е напредък, а да си сътрудничим е успех", гласи една мисъл на Хенри Форд. Ако са способни на сътрудничество с другите етноси, българите трябва да бойкотират референдума. Това е единственият достоен за българската нация отговор!
Автор: Бистра Узунова / Редактор: Емилиян Ли

Турция: с рачешка скорост към Европа

Турция сама си пречи
През 1999 г. Турция бе официално призната за страна-кандидатка за членство в ЕС. Независимо от извършените реформи обаче Турция е все още твърде далеч от европейско членство. Кои са основните пречки по пътя й към Европа?
Редица неща в Турция се промениха към добро. Отменено беше например смъртното наказание, реформирано беше наказателното право, засилена беше борбата срещу корупцията. Според политическия експерт Доган Тилич политическият климат в страната е изцяло променен: "В Турция в последно време станаха неща, които не бях вярвал, че са възможни: дискутира се усилено за ролята на военните в политиката. Действащите лица от осуетени опити за преврат са принудени да отговарят пред съда. Генерали са изправени на разпит пред прокурори. Казано по друг начин: Турция напредна решително в процеса на демократизация.”

Кюрдският въпрос - сред най-спешните задачи за решаване
Напредък има, но и много пропуски
Реформиран беше и Националният съвет за сигурност, който в продължение на десетилетия играеше определяща роля в турската политика. Сега правомощията на съвета бяха значително орязани. Има вече и белези за това, че Турция започва да преосмисля някои страници от миналото си. Страната подобри отношенията си с Армения, с която преди бяха скъсани всякакви дипломатически контакти. На фона на всичко това мнозина турци не могат да разберат защо европейското членство все още си остава така далечно.
И все пак, има и редица въпроси, по които Турция не се е помръднала никак или съвсем малко в посока към Европа. От години насам страната отказва да отвори своите пристанища и летища за транспортни средства от гръцката част на остров Кипър. Турция обаче би могла да стане европейска държава само, ако зачита и признава всички останали страни-членки. В тази връзка еврокомисарят по разширяването Оли Рен неведнъж е подчертавал, че конституцията на Турция се нуждае от спешни реформи. Нужно е например да се гарантира свободата на мненията, както и неограниченото право за регистрация на политически партии. Съвсем наскоро обаче в Турция беше открита процедура за забраняването на най-важната кюрдска партия - Партията за демократично общество. Доган Тилич казва:
"Сред спешните за решаване въпроси в Турция на първо място стои кюрдският въпрос. Види ли човек картините от уличните насилия в югоизточната част на страната или в някои квартали на Истанбул, веднага осъзнава, че по кюрдския въпрос засега е постигнат съвсем минимален напредък.”

Турция в ЕС - засега далечна перспектива
ЕС: Готовността за реформи е позамряла

При това от месеци насам тече т. нар. инициатива за решаването на кюрдския проблем, която цели да даде повече права на близо 15-те милиона кюрди в страната. Някои неща вече бяха осъществени: появиха се табели с наименования на населени места, изписани на кюрдски език, има кюрдски езикови училища, а държавната телевизия ТРТ от началото на годината излъчва предавания и на кюрдски език.
В последния доклад на ЕС за напредъка на страната обаче е записано, че готовността за реформиране е позамряла. Турският министър по европейските въпроси Багиш обеща подобрение. Проблемите били осъзнати, предстояла сериозна работа по преодоляването на наличните проблеми.
Автор: К. Пфефер, Б. Узунова / Редактор: С. Гяуров

Германската мечта: по-малко стрес

Затънали до гуша в стрес

Това, което си пожелават германците за 2010, е най-вече по-малко стрес и повече време за семейството. Нищо чудно с оглед на факта, че в сравнение с данните отпреди 2 години броят на стресираните се е увеличил значително.
Според изследването, проведено от института "Форса", особено стресирани са хората между 30 и 44-годишна възраст - предимно от напрежението около работата и опитите за успешно справяне и със служебните, и със семейните ангажименти, както и от финансови грижи. "В тази фаза от живота всичко се струпва наведнъж: кариерата, децата, къщата. И често е трудно да успееш с всичко" - казва психологът Франк Майнерс. По повод трайното натоварване, което може да разболее, той отправя следното предупреждение: "Балансът между служебното натоварване и възможността за почивка в семействата е важна за запазването на дееспособността".
Страхове и намерения

Повечето германци успяват да осъществят намеренията си
В сравнение със сходно проучване, направено през 2008 година, сега грижите за здравето и семейните проблеми играят една значително по-голяма роля. "Преди две години всеки трети се чувстваше под стрес, докато сега - почти всеки втори", казва Майнерс. Източниците на стреса са и в получаваното възнаграждение - докато при хората с по-ниски доходи преобладават грижите за здравето и финансовите тревоги, при тези с по-високите доходи проблемите идват от службата и от семейните ядове. Най-големи опасения, че могат да изгубят работата си, имат хората със средни доходи.
Съгласно проучването всеки втори от запитаните би искал да се храни по-здравословно. Повече мъже отколкото жени биха искали да се преборят с увлеченията си по телевизията, алкохола и никотина. Във връзка с успешното приложение на добрите си намерения над половината от запитаните заявяват, че обичайно остават верни на решенията си от миналата година по повече от три месеца или пък ги спазват и до днес.
Топ 10 на желанията
За целите на проучването са били анкетирани 3 000 души в цяла Германия. А класацията на добрите намерения изглежда така: на първо място - с 59 процента - е желанието за по-малко стрес, 51 процента искат повече време за семейството и приятелите си, 50 процента си поставят за цел да спортуват редовно. В първата десятка на желанията са още: повече време за себе си, по-здравословно хранене, отслабване, по-икономично отношение към парите, по-малко гледане на телевизия, по-малко алкохол, отказ от тютюнопушенето.
АПД/БМ/ВШ

Джихад по американски

Пред нов вид тероризъм?

На вътрешния фронт Америка няма терористичен проблем. Или може би отскоро би било по-правилно да казваме - "нямаше". Оправдани ли са предположенията, че Америка е на път да се окаже изправена пред една нова заплаха?
Разследващите власти са леко смутени. Какво е накарало Рами Замзам и четирима други американски младежи да се появят в Пакистан и да търсят контакт с Ал Кайда? През септември бе арестуван Наджибула Зази, който възнамерявал да гръмне няколко самоделни бомби в Ню Йорк. През октомври бе заловен Дейвид Хедли, с баща пакистанец и майка американка. Той пък бил взел на мушка датския вестник, който се прочу преди няколко години с карикатурите на Мохамед.

Още ли е на прицел Америка?
Осама бин Ладен плете нова мрежа?

Ноември се оказа най-лошият месец. Тогава майор Нидал Хасан застреля 13 свои другари в базата Форт Худ. Междувременно се знае, че той е бил във връзка с един екстремистки имам в Йемен. Също през ноември бе повдигнато обвинение срещу група мъже, които се опитвали да наемат 20 млади сомалийци за борбата срещу проамериканското правителство в старата родина. И това не е краят на списъка.
Какво става? Дълго време Америка живееше със самочувствието, че е най-добрата имиграционна страна в света. И наистина повечето от тукашните мюсюлмани са състоятелни, образовани и интегрирани, докато в Европа те живеят предимно по периферията - бедни, отчуждени и гневни. В Испания или Англия те живеят в гета, а тук са разпръснати из цялата страна, което улеснява асимилацията. Тук никой не говори за "мигранти", а само за "пришълци". В САЩ е немислим вот против минарето.
Досега в мрежата на ФБР са се уловили само аматьори. Но Зази, който искал да бомбаджийства из Ню Йорк, е бил подготвен в Пакистан - това е един нов момент. Даниъл Байман, специалист по тероризма от университета Джорджтаун, смята, че Осама бин Ладен все още мисли как да си отмъсти на Америка и плете нова терористична мрежа в страната.
Дали изброените случаи са случайност или зад тях се крие една нова логика? По-интересен е вторият въпрос: защо никой от арестуваните не е успял в начинанието си? Защото хората на ФБР са така страхотни? Възможно е. Но по-верният отговор е свързан с темпото на интеграция в тази имигрантска страна.

В Америка интеграцията на мюсюлманите функционира по-добре, отколкото в Европа
Предимствата на отворените обятия
В случая със Замзам близките му се свързали с Организацията на американските мюсюлмани, откъдето били насочени към ФБР. След 11 септември 2001 най-важните сигнали дойдоха тъкмо от ислямската общност в Америка. Оттук би могло да се заключи, че отворените обятия са по-добро оръжие срещу терора, отколкото взаимната изолация или въоръжената отбрана.
В статия с показателното заглавие "Отворен дом" специалистката по исляма Катлийн Муър пише, че мюсюлманите в Америка били надживели вече фазите на "толерирането", а после и на "признаването"; сега те "практикуват интеграцията". Въпросът е кога ще може да се каже същото и за турците, пакистанците или мароканците в Европа.
ДЦ/ЙЙ/СГ/БУ

Няма коментари: