вторник, 1 декември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ - 1 декември 2009

ПО НЮЗ.бг

Заплаха за бомба в радио Пловдив (14,08)Анонимен сигнал за поставено взривно устройство в Радио Пловдив е постъпил преди минути на телефон 112.
Районът на сградата е отцепен и се извършва проверка.
Новинарският екип остава на работа. Програмата на радиото не е преустановена.

Българската мафия поискала на Бербо 500 000 паунда

Пресата на Острова излезе с новината, че нападателят на Манчестър Юнайтед и капитан на държавния ни тим Димитър Бербатов е бил изнудван от "мафията" в България. Това накарало футболистът спешно да отведе жена си Елена и малката си дъщеричка Деа в Англия.
Според информацията, публикувана в "Сън" и "Дейли Мирър" мафиотите поискали 500 000 паунда, за да не отвлекат любимите жени на Бербо. Заплахите към нападателя били отправени по време на двубоите на националния тим, което провокирало и намесата на мениджъра на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън. Той лично изпратил специален самолет, който да прибере Бербатов след мача с Малта. Заедно с него заминали и Елена и Деа.
В Англия припомнят, че Бербатов вече е бил отвличан като футболист на ЦСКА (София). Самият той призна, че като по-млад е бил похитен от покойния вече бизнесмен Георги Илиев.

Плашат с отвличане семейството на Бербатов
Звездата на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов избяга от родната България със семейството си след заплахи на мафията за отвличане.
Това съобщава британският вестник "Sun".
28-годишният Бербатов е бил транспортиран от София със самолет, уреден от мениджъра на Юнайтед сър Алекс Фъргюсън, преди две седмици.
Мафиотите предупредили, че приятелката му Елена и дъщеря му Деа са изложени на риск, освен ако той не плати £ 500,000.
Бербатов - отвличан от мафията, когато е още изгряваща звезда - се очаква да направи сделка с босовете, за да оставят семейството му намира.

Дядо Коледа произлязъл от Турция
Югозападна Турция е родното място на Св. Николай - първообразът на днешния Дядо Коледа.
Легендата за светеца, от който се смята, че е произлязъл митът за Дядо Коледа сочи, че Св. Николай е живял през 4-ти век в древния град Мира, където е бил свещеник.
Посетителите от близкия град Демре все още могат да открият множество доказателства за древното минало на региона, разказва ДПА.
Руините на базиликата в днешен Демре са първото място, където е погребан свещеникът Николай.
Мощите му отдавна са преместени и саркофагът е празен. Тялото му е занесено в базиликата „Свети Николай" в италианския град Бари.
Причина за това е настъплението на селджукските турци в тази част на Азия, които опустошавали християнските градове и храмове.
През 1087 група италиански мореплаватели и търговци провеждат експедиция по бреговете на Мира. Именно те занасят мощите на Св. Николай в Бари.
Днес в Демре има много чуждестранни туристи християни, които идват да видят мястото, където е погребан Св. Николай.
Има особено много руски туристи, казва бизнесменът Хасан Окал, цитиран от ДПА.
Св. Николай е патрон на Руската православна църква.
За турците от другата страна той няма никаква религиозна стойност, въпреки че са платили за реставрацията на базиликата в Мира.

32 дела срещу ЧЕЗ
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране e завела поредния съдебен иск да бъде глобено електроразпределителното дружество ЧЕЗ за административно нарушение.
Причината е, че компанията не е минала на едномесечно отчитане на тока.
Припомняме, Върховният административен съд потвърди окончателно връщането на едномесечното отчитане от ЧЕЗ.
Делото е заведено във Върховния административен съд.
Това съобщи председателят на регулаторния орган Ангел Семерджиев след днешното заседание на комисията по искане на газоразпределителни компании, цитиран от money.bg
Глобата е от 500 до 2000 лева и при неизпълнение с натрупване по 500 лева на седмица. Санкцията ще бъде понесена от длъжностните лица, които ръководят дружеството. Семерджиев посочи, че в момента ДКЕВР води 32 дела срещу ЧЕЗ.
По думите му от дружеството ще зависи дали комисията ще стигне до крайност и да пристъпи към отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Освен това - никоя компания не печели реноме с такива действия и загубени дела, коментира той.
Няма нито един потребител в Западна България, която се обслужва от ЧЕЗ, чиято консумирана електроенергия да се отчита ежемесечно.
Според ДКЕВР обаче дружеството е започнало да създава условия и една трета от абонатите вече е можело да са преминали от тримесечно към едномесечно отчитане. Освен това софтуерът дава възможност това да стане по-бързо, показва проверка на комисията.
Шефът на регулатора обвини в лъжа ЧЕЗ в отговор на зададен въпрос кой носи отговорност за невярната информация, която се подава от дружеството.

Борисов изненадващо при Първанов
Изненадващо при президента Първанов пристигна премиерът Бойко Борисов. Той се присъдени към председателя на Народно събрание Цецка Цачева, която както бе обявено още вчера, по нейна молба има среща с държавния глава.
Предварителните теми, обявени от президентската администрация, са евентуалното вето, което Първанов смята да наложи над някои новоприети закони от парламента.

Няма да има вето върху Бюджет 2010, обеща Първанов
Президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов и председателят на Народно събрание Цецка Цачева се срещнаха за да обсъдят общото съгласие на трите институции по данъчните закони.
Припомняме, Борисов неочаквано дойде в президентството, където течеше предварително обявената среща между Първанов и Цачева.
Първанов:
Не бих наложил вето, още повече, че в условия на криза това звучи еретично.
Президентът Георги Първанов обясни, че пред Борисов и Цачева е изразил своите резерви по някои закони - като Закона за данъците на физическите лица.
„Не би трябвало младите семейства, социално слабите да плащат усилията ни за изход от кризата", подчерта президентът.
Съмнение той изрази по повод идеята за ДДС върху процесуалната защита (данък върху адвокатските услуги, б.р.).
Това не е защита на адвокатите, изтъкна държавният глава. За да не спъвам законодателния процес, ще подпиша указа и ще се обърна с питане към Конституционния съд, за да решим веднъж завинаги този въпрос, заяви още президентът.
Той не е доволен и от промените в Закона за интеграция на хората с увреждания и Закона за социалното подпомагане. Президентът не подкрепя отпадането на интеграционната добавка за хора с увреждания и заместването й със социална помощ.
Той подчерта, че това вече веднъж е правено. Това ще е връщане назад, категоричен е Георги Първанов.
Тримата са обсъдили да се свика Консултативен съвет по национална сигурност за реформата в съдебната власт.
Президентът посочи, че има свое мнение за Бюджет 2010 и изтъкна, че трябва да се подкрепят социалнослабите и хората с ниски доходи, а не да се дават допълнителни привилегии на бизнеса, който разполага със значителни средства.
Той обаче заяви: „Не бих наложил вето, още повече, че в условия на криза това звучи еретично", подчерта Георги Първанов.
Тримата първи в държавата са обсъдили и проблемите около трансплантациите. Президентът припомни, че лично той преди време е декларирал съгласие за донорство и изтъкна, че тогава парламентът не е подкрепил идеята му за декларираното съгласие.
„Много е важно всички ние с общи усилия да направим една голяма кампания, защото и до сега желаещите да дарят органи са много малко", заяви още президентът.
По повод подадената оставка на посланика ни в САЩ Георги Първанов заяви, че днес или утре ще изготви указ за освобождаването му. Според него новите посланици в Турция и САЩ трябва да се назначат много обмислено и решението да се вземе стратегически, още повече, че с Турция и САЩ страната ни поддържа важни политико-икономически отношения.
Също така стратегическо трябва да бъде и решението за новия външен министър. „Не искам тези неща да ги решаваме на парче", отбеляза Георги Първанов.
Парламентарният шеф Цецка Цачева в днешната среща видя воля в институциите в посока решаване на държавните интереси.
Важен сигнал в днешната среща видя и премиерът Бойко Борисов „Институциите работят в синхрон и с нужното разбирателство", смята той.
Впечатлен от откриването на трансплантационен комплекс във ВМА, той е повдигнал и въпроса за трансплантациите пред президента. „С всеки един дарен орган, се спасява един човешки живот", смята Борисов.
Той каза още, че през януари ще може да се свика КСНС за съдебната реформа, когато ще могат да се обсъдят проблемите там. Добре е съдебната реформа да започне от самите прокурори и съдии, смята още министър-председателят.

Миков: С такъв бюджет не се влиза в Шенген
Бюджетът на МВР не кореспондира с обществените очаквания към МВР. В това бе категоричен бившият вътрешен министър Михаил Миков, съобщава БНР. Той определи бюджета "оскъден".

Според Миков с това финансиране не може да се осигури изпълнение на изискванията за влизане в зоната на Шенген:
„Веднъж имаме забавяне, но имаме и неразбиране и нежелание на национално равнище да се осигури съфинансиране", каза бившият вътрешен министър.
Той посочи, че не може да се изпълни сериозния Шенгенски план само със средствата, предвидени в евроинструмента "Шенген фасилити" в размер на 161 милиона евро.
По думите му дори 100% усвояване на тези средства няма да направи страната ни достатъчно сигурна в шенгенските условия.
Михаил Миков допълни, че би било добре България да извади срещу тези средства поне още толкова - за оборудване на границите, на посолствата ни в чужбина, за оборудване на специални центрове за издаване на биометрични визи.
Той предлага създаване на специален фонд към Министески съвет в размер на 70 милиона, които да отиват за национално финансиране.
Миков коментира и като цяло бюджета на МВР за следващата година. Според него не е редно в Министерството на финансите да се увеличава с около 20% фонд "работна заплата", а в МВР увеличението на цялостния бюджет да е 2%, при положение че там са отишли допълнителен брой служители.
"Можеше поне събраните от глоби по пътищата пари да не отиват в централния бюджет, а за технически средства като директнто инвестиране в МВР", предложи Миков.

Словакия ни предлага експертна помощ за Шенген
В рамките на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел министър Цветан Цветанов разговаря с министъра на вътрешните работи на Словакия Робърт Калиняк.
Двамата се договориха за двустранна среща в Братислава в началото на идната година
По време на срещата министър Цветанов благодари на словашкия си колега за оценката и подкрепата на българската кандидатура за седалище на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ).
След проведения внимателен анализ и преглед на разпределението на позициите в рамките на ЕС, той информира министър Калиняк за решението на България да оттегли кандидатурата си в полза на Малта.
Министър Робърт Калиняк увери българския си колега, че Словакия винаги е била и ще бъде надежден и сигурен партньор в областта на сътрудничеството по въпросите на вътрешната сигурност.
Той допълни, че следи с интерес напредъка на България в процеса на подготовката и съпътстващата оценка по присъединяване към Шенген и предложи да окаже експертна помощ и подкрепа.
В тази връзка, словашката страна предложи домакинството си за среща между двамата министри, на която наред с подготовката за присъединяване към Шенген, двете страни да обсъдят и други приоритетни въпроси в областта на сътрудничеството по противодействие на престъпността.
Министър Цветанов благодари за подкрепата и отправената покана. Двамата министри се договориха да проведат срещата си в началото на 2010 г. в Братислава.

Чехия ни помага за влизането в Шенген
Чехия ще работи като „страна-треньор" по подготовката за присъединяване на България към Шенген.
Това ще е резултат от подписаното споразумение между министрите на вътрешните работи Цветан Цветанов и Мартин Пецина. Споразумението е за сътрудничество в борбата с престъпността и опазване на обществения ред и сигурност, съобщават от МВР.
Документът ще допринесе за допълнителното укрепване на традиционно доброто двустранното сътрудничество в борбата с престъпността.
Министър Мартин Пецина увери българския си колега, че Чехия е сериозен и надежден партньор на България в процеса на подготовката й присъединяване към Шенгенското пространство.
Като израз на подкрепата на Чехия министър Цветанов получи официално писмо, в което чешката страна се отзовава положително на молбата на България да работи като нейна „страна-треньор" по подготовката за присъединяване към ШИС, чрез оказване на съдействие по правни, технически и организационни аспекти.
Подкрепата на Чехия беше оценена изключително високо от министър Цветанов. Сътрудничеството между двете страни ще се осъществява без допълнителни финансови ангажименти, а срещите на експертите ще протичат в рамките на редовните работни формати на Съвета на ЕС в Брюксел, както и на двустранна основа.
Министър Цветанов е на посещение в Брюксел и участва в работата на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. По време на срещата ще бъде разгледана многогодишната Стокхолмска програма за периода до 2014 г.
Документът ще замени действащата към момента Хагска програма за укрепване на свободата, сигурността и правосъдието в Европейския съюз, чийто 5-годишен срок на действие изтича през настоящата година.

Отбраната ни "източена" в началото на годината
Системата на отбраната е била източена по най-драматичен начин в първите 6 месеца на тази година, съобщи министърът на отбраната Николай Младенов.
По думите му положението в цялата система е изключително тежко.
"Имаме задължения към международни доставчици, които не можем да изпълним, към български - също", каза Младенов и подчерта, че министерството прави всичко възможно да бъдат изпълнени стари задължения и се търсят разсрочвания.
„Бяхме на ръба да не можем да платим заплатите на контингента в Афганистан миналата седмица, но с много усилия проблемът беше решен", добави министърът.
На журналистическото любопитство, дали новият външен министър няма да е той, Младенов отговори, припомняйки намеренията си, поемайки поста - „Не идвам в министерството на отбраната за 4 месеца, идвам за 4 години".
По повод 118-годишнината на Военна болница министърът на отбраната и премиерът Бойко Борисов участваха в тържествена церемония при откриването на комплекс за чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия, лаборатория и Клиника по гастроентерология.
Това е комплекс, който обхваща и диагностичното и оперативното и терапевтичното лечение на най-тежките заболявания във вътрешната медицина и това не е само за армията. То е за цялата страна, изтъкна при откриването началникът на ВМА генерал Стоян Тонев.
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че в комплекса са инвестирани 5 млн. лв. - 2,5 млн. за сградата и 2,5 млн. за апаратура.
По думите му критерият в здравеопазването ще бъде това - като влезеш в болница да знаеш, че си в европейска болница.
Той съобщи, че вече са пуснати критериите, по които ще бъде определено коя болница да остане и коя не. „Базата, която може да дава качествено лечение - ще я развиваме по този начин", заяви Борисов.

СДС представя позицията си по изборите за лидер
От 11.30 ч. Градското ръководство на СДС-София ще даде пресконференция на бул."Витоша" № 18,VI етаж-залата.
Ще бъдат представени резултатите от вътрешнопартийните избори.
Столичните сини бяха опоненти на преизбрания за лидер Мартин Димитров.

Топторент спира нелегалния даунлоуд
Един от най-популярните BitTorrent сайтове и един от 100-те най-посещавани уеб сайтове в света Mininova преустановява нелегалните си услуги в изпълнение на решение на Холандския съд.
Това съобщава Българската асоциациация на музикалните продуценти (БАМП) в качеството си на Национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).
С услугите си до момента Mininova спомагаше за осъществяването на над 10 милиона даунлоуда, повечето от които включват филми, игри, музика и телевизионни програми, защитени от авторското право.
Областният съд в Холандия постанови преди 3 месеца, че Mininova трябва да премахне всички торенти, които водят към нелегално съдържание.
В резултат на това на 26 ноември 2009 Mininova реши да преустанови своята нелегална дейност и да предлага само услуга с лицензирано съдържание.
"Аплодираме факта, че Mininova вече използва технологията BitTorrent за легална дейност. Ние не сме против технологията, а единствено срещу използването й за незаконни цели", заяви в официален коментар Тим Куик, директор на Холандската анти-пиратска група BREIN.
По думите на Джо Оливър, главен съветник на IFPI, която представлява звукозаписната индустрия по цял свят:
"Днешната новина е навременен напредък за изпълнители, композитори и продуценти в цял свят.
След четиримата отговорни за The Pirate Bay, които бяха осъдени в Швеция по рано тази година, тези новини са по-нататъшното доказателство, че съдът няма да толерира дейности, предлагащи незаконни торент - услуги.
Чрез "обуздаване" на нелегалното разпространение на онлайн съдържание, ние може да създадем среда, в която инвестирането в легалните музикални модели може да преуспее."

10-те най-влиятелни сайта в интернет
Сайтът ReadWriteWeb публикува интересна статистика за най-влиятелните сайтове в интернет, предаде PCworld.bg.
Рейтингът е създаден чрез услугата ://URLFAN и това не е обикновена статистика, базирана на уеб трафика, генерирана от Alexa или Compete.
Данните на ://URLFAN се базират на количеството споменавания на едни или други сайтове в блогове.
Към момента ://URLFAN води статистика за 3 783 534 уеб сайта и обработва повече от 302 млн. публикации в блогове и около 6 млн. RSS емисии. Списъкът с най-влиятелните сайтове в Интернет изглежда по следния начин:
1. en.wikipedia.org
2. 
youtube.com
3. 
flickr.com
4. 
twitter.com
5. 
google.com
6. 
myspace.com
7. 
facebook.com
8. 
imdb.com
9. 
nytimes.com
10. 
apple.com
В сравнение с 2008 г., най-големи промени са станали в Twitter. Този проект се е изместил от девето на четвърто място. Facebook се оказа в първата десетка, а washingtonpost.com вече не е сред лидерите.
Онлайн енциклопедията Wikipedia остана на първо място от ноември 2008 г., а YouTube се вдигна с една позиция като измести Flickr.

Искат Нобел за мир за Фидел Кастро
С петиция в интернет се предлага бащата на кубинската революция Фидел Кастро да бъде удостоен с Нобелова награда за мир през 2010 година.
Това съобщи официалният информационен сайт Cubadebate.cu.
Петицията е по инициатива на група аржентинци.
Според кубинския сайт кандидатурата на Кастро е заради успехите на държавата в здравеопазването и образованието, постигнати от 1959 - 2006 година, въпреки американското ембарго, въведено преди 47 години.
"Междувременно ръководители, между които Нобелови лауреати, изпращат в чужбина морски пехотинци, хвърлят бомби и ракети срещу народи и ограбват техните човешки ресурси", отбелязва сайтът.

Италия иска кръст във флага си
Вече близо месец, след като Италия беше осъдена от Европейския съд за правата на човека в Страсбург за наличието на разпятия в класните стаи, страстите в страната не стихват.
Зам.-министърът на транспорта е предложил на флага на Италия да бъде добавен и кръст, съобщават световните агенции.
Този християнски символ е съществена част от европейската идентичност, категоричен е той.
Роберто Кастели е член на антиимигранстката политическа група Северна лига, която е част от управляващата коалиция на премиера Силвио Берлускони.
9 от европейските страни имат на флаговете си кръст, изтъква политикът.
Предложението на Кастели идва само няколко седмици, след като Съдът в Страсбург постанови, че разпятията трябва да изчезнат от италианските училища.
Според Европейския съд за правата на човека така се нарушавало правото на родителите да възпитават децата си според техните убеждения и правото на децата на свобода на религията.
Тъжителката по делото беше италианската гражданка Солие Лауци, живееща в Абано Терме. Двете й деца, на 11 и 13 години, посещавали през 2001-2002 г. държавното училище в града, където всички класни стаи имали разпятие на стената.
Според Лауци присъствието на тези разпятия нарушавало принципа на светския характер на образованието.
Не се посочва каква религия изповядва семейството на Лауци, но са известни множество случаи на мюсюлмани, които са изразявали остро недоволство от наличието на христовия кръст в класните стаи в италианските училища.

ЕС настоява за разделяне на Йерусалим?
Министрите на външните работи на страните членки на ЕС искат Йерусалим да бъде разделен на две части и то в най-скоро време.
Това искане е в перспективата на създаване на автономна палестинска държава, при което Йерусалим да остане столица както на новата държава, така и на Израел.
Разделянето на Свещения град се формулира от проекто доклад на ЕС, до който е стигнало израелското издание „Аарец".
Резолюцията на европейските министри призовава не само към разделяне на Йерусалим, но и посочва, че ще признае Палестинска държава при едностранно провъзгласяване на независимост, пише Mig.news.
Министрите на външните работи на страните в ЕС трябва да проведат двудневна среща на 7 и 8 декември, която ще бъде посветена основно на Близкоизточния въпрос.
Израел ще се опита да предотврати приемането на тази резолюция, но по мнението на повечето наблюдатели одобрението й от европейските министри е „на практика неизбежно".
Като цел на срещата в Брюксел се посочва стремежа да се съживи мирния процес, който, както се посочва в текста, с който разполага „Аарец", „трябва да доведе до създаване на цялостна независима и демократична палестинска държава на територията на Западния бряг и Газа със столица Източен Йерусалим".
В резолюцията се подчертавало още, че до този момент Европейският съюз не е признавал анексирането на Източен Йерусалим, но ако мирът е принципно достижим, то това би могло да стане единствено, ако Свещения град е столица на двете държави.
Министрите от Европейския съюз призовават още към възобновяване на работата на всички палестински учреждения и институции на територията на Източен Йерусалим, в съответствие с условията на „пътната карта".
Резолюцията отправя призив към израелското правителство незабавно да прекрати всички действия и като цяло политиката на дискриминация спрямо палестинските араби в Йерусалим.
Резолюцията посочвала, че Европейският съюз не би признал каквито и да е било изменение на границите от 1967 година, ако такива изменения не бъдат предварително одобрени от палестинците.
Като цялостна тенденция се налага визията, че при едностранно провъзгласяване на независимост от страна на палестинците и издигане на поста на премиера Фаят, Европейският съюз ще признае новата държава в „подходящ момент"
От гледна точка на европейските политици една такава резолюция би могла да върне палестинците на масата на преговорите. Очаква се отговорът на Израел.

В Хага разглеждат независимостта на Косово
Международният съд в Хага започва работа по правния въпрос за легитимността на независимостта на Косово.
Правните екипи на Сърбия и Косово ще представят днес пред съда своята аргументация във връзка с процеса по искането на Общото събрание на ООН.
Решението на съда не може да бъде присъда, а консултативно становище, но крайното му решение може да бъде използвано от всяка една от страните като аргумент при решаване на бъдещи спорове.
Международният съд има по правилник две години, за да се произнесе.
Сърбия представи документи от 700 страници, които показват какво се е случвало през 20 век в Косово. Ще бъдат приложени и няколко карти с положението на Косово през различни периоди.
Отговор на това дава и Косово с 600 страници с аргументи за легалността на независимостта и правото на независимост.
Сред страните, които подкрепят позицията на Сърбия, са Китай, Русия, Словакия, Румъния, Кипър, Испания, Венецуела, Боливия, Аржентина, Грузия, Азербайджан. На страната на Косово ще са САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Дания и Словения.

Фолк звездите ни карат 14-годишни коли и живеят в гарсониери
Първите 16 изпълнители от развлекателния бизнес, които НАП проверява са
Лили Иванова, Васил Найденов и познатите с артистичните си псевдоними Азис, Преслава, Ивана, Глория, Камелия, Анелия, Емилия, Малина, Мария, Вероника, Гергана, Райна, Силвия и Рени.
До седмица ще стане ясно кои други представители на развлекателния бизнес ще бъдат инспектирани.
Освен в естрадата и фолка проверки предстоят в поп, рок и рап средите, съобщават от НАП.
Трима от проверяваните певци изобщо не са подали данъчни декларации през 2009 г. стана ясно днес.
Една от най-известните фолк изпълнителки в България пък кара по документи 11-годишен фолксваген.
Голяма част от останалите 15 проверявани звезди имат 10 до 14-годишни автомобили.
Масово луксозните возила, които ползват естрадните и фолк певци са на „приятели", показват първоначалните проверки на НАП.
Част от фолк звездите са декларирали, че имат само едно собствено жилище с големина от 50 до 60 квадратни метра.
НАП ще проверява и заведенията, в които често пеят естрадните и фолк изпълнители.
От приходното ведомство молят всеки, който има информация за хонорарите на 16-те проверявани изпълнители или доказателства за броя на участията им, да предостави тези данни на телефона на НАП 0700 18 700 при гарантирана анонимност.

Най-честен е Азис: обявил 1 млн. доход!, Хората ни в НАТО оставени без заплати
„24 часа"
Най-честен е Азис: обявил 1 млн. доход!
Васил Боянов, прочут като Азис, е една от малкото звезди, обявили доход за миналата година над 1 милион лева.
Вчера от приходната агенция заявиха, че проверяват парите, колите и имотите на звезди от естрадата, рока и попа. Освен това цивилни данъчни тръгват по кръчмите, за да следят дали изпълнителите прибират хонорари в плик и в пазви.
Искам да харча без страх това, което съм спечелил с талант и труд, обяви Азис в интервю за "24 часа".

„Труд"
Хората ни в НАТО оставени без заплати
Вече втори месец близо 70 българи, работещи в делегацията ни в НАТО в Брюксел, във военното командване в Монс и в постоянното ни представителство в ЕС не получават командировъчните си поради съкращения в бюджета на военното министерство, предаде кореспондентът ни в Брюксел Веселин Желев. Тъй като това са парите, с които живеят в Белгия, те са задлъжнели с няколко хиляди евро.
Част от хората не могат да плащат заеми, наеми и други задължения. На някои са били блокирани банковите сметки. Други имат неприятности с хазяите.

„Труд"
Амнистия за "приятелски заеми" 10 години назад
Само част от т. нар. "приятелски заеми" ще се декларират, реши на извънредно заседание вчера парламентарната бюджетната комисия. Депутатите от ГЕРБ "заровиха томахавките", след като преди седмица се разцепиха и бламираха проекта на Министерския съвет.
В годишната данъчна декларация за 2009 г. лицата ще вписват получени и раздадени стари заеми за предходните 10 години, ако остататъците по тях надхвърлят 40 000 лв. А за изминалата данъчна година ще се декларират единствено суми над 20 000 лв.
Текстът е доста по-различен от правителствения проект, подкрепен от данъчните. Той предвиждаше на светло да излязат всички заеми над 5000 лв., без значение кога са взети. Целта бе да се спре практиката произходът на доходите да се доказва чрез фиктивни суми от приятели и роднини.

„Стандарт"
Румен държан на метри от дома
Още чувам дрънкането на колата от бабуните по виадуктите на магистрала "Хемус". Не мога да сбъркам, минавал съм хиляди пъти през тях. Това е разказал 22-годишният Румен Гунински пред полицаите. Похитителите пуснаха завчера през нощта студента. Преди да излязат на магистралата, бандитите карали по много стръмен черен път, спомнил си още Румен. Той най-вероятно е държан в планинска барака край родния му град Правец, обясниха за "Стандарт" разследващи.
Това означава, че 41 дни студентът е бил на един хвърлей от родния си дом. Почеркът на бандата съвпада с този при отвличането на Ангел Бончев, допълниха криминалистите.
Гунински е държан в помещение 2 на 2 метра.
Той бил с вързани очи, тампони в ушите и тиксо на китките.

„Стандарт"
Паси пръснал 650 бона за Михаля
Външно министерство броило 659 000 лева за стратегия, която никой не използвал. Позлатяването на чужда консултантска фирма станало в края на 2004 г., научи "Стандарт". Тогава, по времето на дипломат номер 1 Соломон Паси, Външно си поръчало скъпоструваща стратегия за управление на имотите зад граница. Договорът с "Прайс Уотърхаус Купърс България" ЕООД за 659 000 лв. е подписан от бившия главен секретар на МВнР Яшарали Ахмед през декември 2004 г., а последната вноска е направена през юни 2005 г. Експертите на световноизвестната компания подготвили подробен анализ как да се стопанисват и управляват адекватно дипломатическите ни имоти зад граница. Никой в София обаче не взел предвид заключенията на "Прайс Уотърхаус Купърс България" ЕООД. Изготвената стратегия така и никога не влязла в употреба.
Сегашният екип на Външно се е заел да оправи проблемите в 220-те ни имота в 110 страни по света, стана ясно от думите на външния министър Румяна Желева и на шефа на кабинета й Димитър Кюмюрджиев вчера. Хаос е най-точната дума за управлението на имотите ни зад граница, каза Кюмюрджиев. За част от терените и сградите има застрахователни и имуществени претенции. В Хага местните власти препоръчват затваряне на мисията ни, а в Лондон мазилката пада и трябва ремонт.

„Монитор"
Владиците пожалиха Коледа
Владиците от Светия синод решиха да оставят Коледа да се празнува на 25 декември и тази година, съобщиха от Синодалната палата.
Това обаче може да е за последно, ако на 20 декември архиереите решат да бъде върнат старият църковен календар. Според него Рождество Христово се пада на 6 януари, обясни за "Монитор" главният секретар на Светия синод епископ Наум.

„Монитор"
Посолството ни във Вашингтон пропада
Българското посолство във Вашингтон пропада заради конструктивен дефект. Сградите на мисиите в Хага и Лондон също се рушат, а в Солун и Истанбул има проблем с юридическия им статут. Това съобщи вчера Димитър Кюмюрджиев, началник на кабинета на външния министър Румяна Желева. Най-точната дума за управлението на българските имоти зад граница е „хаос", коментира ситуацията Кюмюрджиев.
Сградата във Вашингтон ще бъде санирана и мисията временно ще трябва да бъде пренесена на друго място. Местните власти в Хага са издали предписание за затваряне на дипломатическото здание, а в Лондон пък искат да се оправи мазилката на посолството ни, която пада.

„Монитор"
Три нощи разигравали Гунински с откупа
Три нощи бащата на отвлечения студент Румен Гунински е бил разиграван от похитителите, преди да им предаде откупа, научи "Монитор" от източници сред разследващите.
Момчето беше изхвърлено от похитителите на безлюден път край гр. Елин Пелин в неделя вечерта. Въпреки исканите 500 000 евро за свободата на 22-годишния младеж похитителите склонили на сума от около 350 000 евро.
Както и при предишните отвличания, бандитите пращали на различни места бащата, на които да остави парите. Впоследствие обаче му се обаждали да му кажат да се прибира, защото имали подозрения, че с него има полицейска опашка. В крайна сметка предаването на откупа е станало в столичен квартал. Условието било Гунински да е сам. Този път похитителите не са се съгласили той да има охрана, с каквато Киров-син беше при предаването на откупа за баща си.

„Дума"
ГЕРБ сече БАН
От оскъдния бюджет на БАН за 2010 г. мнозинството в бюджетната комисия на парламента отряза вчера още 10 млн. лв. и академията ще получи само 74 млн. лв. идната година. Това стана по предложение на депутатката от ГЕРБ Десислава Танева, която не стана земеделски министър поради тясната си обвързаност с бизнес среди. Отрязаните 10 млн. лв. се пренасочват за фонд "Земеделие".
Скандалното посичане на БАН стана три часа след като бе огласен докладът на международния одит на академията, който в течение на година извършиха 40 експерти от 16 страни. Одитът даде висока оценка на БАН като институция от гледна точка на международните критерии, много от звената й са конкурентоспособни на световно ниво по качество, значимост и перспективи.

„Сега"
Личните заеми за 10 г. назад вече ще се декларират в НАП
Всички заеми над 10 000 лв., които не са взети от банка, а от фирма или частно лице, трябва да се обявяват в годишната данъчна декларация, която се подава всяка година между януари и април. Освен тези заеми в нея ще трябва да се вписват и старите, но непогасени кредити на обща стойност над 40 000 лв., които са получени или раздадени през последните 10 години.
Това е засега последното решение на депутатите по въпроса, след като вчера бюджетната комисия в парламента одобри на второ четене промените в закона за държавния бюджет за 2010 г.

„Дневник"
Заемите от приятели все пак ще се декларират
От 2010 г. заемите от роднини и приятели, както и от небанкови институции ще се декларират, ако надвишават 10 000 лв. общо за календарната година. В годишната данъчна декларация ще се описват и невърнатите суми за последните 10 години, ако стойността им надвишава 40 хил. лв., реши в понеделник парламентарната бюджетна комисия. Същите финансови граници важат и за заемодателите, които трябва да описват в данъчните си декларации всички предоставени суми над 10 000 лв. за последната година или над 40 000 лв. за последните десет.

"Само" 3,3 млн.лв излишък в октомврийското салдо
За първите четири месеца от мандата на новото правителство драстичният дисбаланс между темпа на нарастване на разходите и забавянето в приходите е преодолян на месечна база.
През октомври извършените разходи не надвишиха постъпилите приходи за месеца и бюджетното салдо е с минимален излишък в размер на 3,3 млн. лева, съобщиха късно снощи от пресцентъра на Министерство на финансите, като се позовава на месечния бюлетин за изпълнение на бюджета.
Така според ведомството на вицепремиера Симеон Дянков изпреварващият темп на разходите през първите седем месеца на годината вече е овладян, като за месец октомври се отчита минимално превишение на приходите над разходите.
Възниква обаче въпросът кому са нужни предварителните данни, които Министерството на финансите обяви в началото на ноември, че бюджетът за месец октомври е балансиран и приходите превишават разходите с около 8 млн. лв. на месечна база.
Къде потънаха близо 5 млн. лв. излишък? Е, най-лесно е да се каже, че е допустимата статистическа грешка... Но доста често станаха разминаванията на данните, които изнася вицепремиерът Дянков и окончателната равносметка, коментира Money.bg.
Разходите по консолидирания бюджет (вкл. вноската на Република България за общия бюджет на ЕС) към 31.10.2009 г. възлизат на 21 088,4 млн. лв., което е 69,5 % от годишния разчет.
Текущите нелихвени разходи са в размер на 16 989,6 млн. лв. (74,9 % от разчета за годината), капиталовите разходи (вкл. нетния прираст на държавния резерв) възлизат на 2 989,2 млн. лв. (57,4 % от разчетите към ЗДБРБ за 2009 г.) и лихвените плащания - на 490,8 млн. лв. (77,1 % от планираните за 2009 г.).
Частта от вноската на България за общия бюджет на ЕС, изплатена към октомври 2009 г. от централния бюджет възлиза на 618,8 млн. лв., което е в съответствие с регламент 1150/2000 на Съвета на ЕС.
Приходите и помощите са в размер на 20 542,7 млн. лв., или 63,1 % от планираните в ЗДБРБ за 2009 година. Отчетените постъпления представляват 89,1 % от тези за същия период на миналата година.
Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец октомври възлиза на 16 531,1 млн. лв., което е 80,5 % от общите постъпления по КФП. Приходите в частта на преките данъци са 3 272,9 млн. лв., което е 66,2 % от планираните за годината.

Министър Трайков загуби 66% от инвестициите си
Министърът на икономиката Трайчо Трайков отчита загуба от около 66% от инвестициите си на БФБ-София. Това показва декларация на министъра, цитирана от Investor.bg.
От нея става ясно, че е вложил 145 148 лв. в акции на дружества, търгувани на БФБ-София, и в договорни фондове, а текущата им стойност се е стопила до около 50 хил. лв., показва изчисление на Investor.bg по текущите борсови цени.
Най-големи загуби, или около 70%, е натрупал министърът от вложенията си в ОЦК, ПИБ, Синергон и Зърнени Храни България.
На 67% възлиза загубата на водещия икономическия ресор в кабинета на ГЕРБ от инвестицията му в Химко АД.
Дружеството не работи вече 10 години, но явно министърът е очаквал раздвижване там и е купил 1000 от книжата му при единична цена 0,255 лв., коментира сайтът.

Приходите надминали разходите през октомври
Министерството на финансите отчита минимално превишение на приходите над разходите за месец октомври.
Като причини за това се посочват усилията за ограничаване на нелихвените разходи и трансферите по републиканския бюджет.
По този начин изпреварващият темп на разходите през първите седем месеца на годината вече е овладян, като за месец октомври се отчита минимално превишение на приходите над разходите, съобщават от ведомството на Симеон Дянков.
За първите четири месеца от мандата на новото правителство драстичният дисбаланс между темпа на нарастване на разходите и забавянето в приходите е преодолян на месечна база, като през октомври извършените разходи не надвишиха постъпилите приходи за месеца и бюджетното салдо е с минимален излишък в размер на 3,3 млн. лева.
Разходите по консолидирания бюджет (вкл. вноската на Република България за общия бюджет на ЕС) към 31.10.2009 г. възлизат на 21 088,4 млн. лв., което е 69,5 % от годишния разчет.
Текущите нелихвени разходи са в размер на 16 989,6 млн. лв. (74,9 % от разчета за годината), капиталовите разходи (вкл. нетния прираст на държавния резерв) възлизат на 2 989,2 млн. лв. (57,4 % от разчетите към ЗДБРБ за 2009 г.) и лихвените плащания - на 490,8 млн. лв. (77,1 % от планираните за 2009 г.).
Частта от вноската на България за общия бюджет на ЕС, изплатена към октомври 2009 г. от централния бюджет възлиза на 618,8 млн. лв., което е в съответствие с регламент 1150/2000 на Съвета на ЕС.
Приходите и помощите са в размер на 20 542,7 млн. лв., или 63,1 % от планираните в ЗДБРБ за 2009 година. Отчетените постъпления представляват 89,1 % от тези за същия период на миналата година.
Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец октомври възлиза на 16 531,1 млн. лв., което е 80,5 % от общите постъпления по КФП.
Приходите в частта на преките данъци са 3 272,9 млн. лв., което е 66,2 % от планираните за годината.
Приходите от косвени данъци са в размер на 8 360,7 млн. лв., което е 60,6 % от програмата за годината.
Приходите от ДДС са в размер на 5 081,7 млн. лв., което представлява 78,6% от постъпленията за същия период на предходната година.
Постъпленията от акцизи за периода са в размер на 3 172,0 млн. лв., като в номинално изражение отбелязват намаление (с около 135,0 млн. лв. или 4,1%) спрямо постъпления за същия период на миналата година.
Изпълнението спрямо разчета за годината по отделни данъци в групата е както следва: приходите от ДДС представляват 54,5% от планираните със ЗДБРБ за 2009 г., приходите от акцизи - 74,5%, и приходите от мита - 49,7%.
Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени данъци и др. данъци по ЗКПО) възлизат на 575,1 млн. лв., или 58,3 % изпълнение на годишните разчети.
Приходите от социалноосигурителни и здравни вноски към 31.10.2009 г. са в размер на 4 322,4 млн. лв. или 72,0 % от разчетените за годината.
Неданъчните приходи и помощите са в размер на 4 011.6 млн. лв. или 58.8 % от разчета за годината.
Към края на месец октомври бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е отрицателно в размер на 545,7 млн. лв., което се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 457,6 млн. лв. и по европейските средства в размер на 88,1 млн. лв.
Фискалният резерв към 31 октомври е в размер на 7 794,4 млн. лв.
На интернет страницата на Министерството на финансите, в категория „Бюджет"/„Статистика", са публикувани данните за изпълнението на консолидирания бюджет към 31 октомври 2009 година.
Освен статистическите данни е публикуван и Информационен бюлетин за изпълнението на консолидирания бюджет, който представлява кратък анализ на изпълнението на основните бюджетни параметри на консолидирано ниво и по съставни бюджети.

Kучета изгризаха пръстите на спящ клошар
Нахапан от кучета клошар е приет в „Пирогов", съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.
В 8.30 ч тази сутрин в Спешното приемно консултативно отделение с линейка на Бърза помощ е докаран 55-годишният Д.Я.
Улични кучета са изгризали част от пръстите на краката му.
Мъжът първоначално не усетил болка, защото си бил пийнал и заспал на ул. „Зайчар" в София.
Предстоят прегледи и консултации с травматолог.

Махат дренажите на Деси Зидарова
Махат дренажите на пребитата актриса Десислава Зидарова, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.
Припомняме, тя беше приета във Втора пироговска травматология след жесток побой в събота вечерта.
Зидарова е с фрактура на дясната подбедрица, пукване на дясното бедро и на лявата подбедрица.
Младата жена беше жестоко пребита с бухалки в столичния квартал "Лозенец".
Нападателите били двама или трима.
Зидарова се прибирала заедно със свой приятел - фризьор, който е с по-леки наранявания.

Николай бе развълнуван, когато си купи скалпела, спомня си майка му
СГС гледа делото срещу касапина Николай Арабаджиев, убил и разчленил своя съученик Атанас Атанасов.
Днес бе разпитана майката Рени Арабаджиева. Тя си спомни подробности около промяната на поведението на сина й около инцидента.
Един ден Николай се прибрал много развълнуван и разтреперен вкъщи. Захвърлил обувките и якето си, нахлул в кухнята и с всичка сила ударил микровълновата фурна. Извикал: „Как може да има такива хора, как може да има такива гадове". На майка си не искал да разкаже нищо. Не желаел родителите му да го разпитват.
От този ден Рени Арабаджиева наблюдавала промяна в поведението на своя син. Той вече рядко контактувал с приятелите си. Не се интересувал и от предстоящия абитуриентски бал.
След няколко дни все пак споделил с майка си, че нещата в училище не са много добре. По думите на Рени Арабаджиева той вече не учел толкова редовно както преди.
Пред съда майката каза, че на по-късен етап Николай споделил с баща си, че има проблеми с момче от класа. Настоявал родителите му да не се месят, защото сам щял да се справи.
Казал им: „Вие ако с баща ми се намесите, ще трябва да прекъсна училище".
Майка му ги попитала: „Ти да не страдаш от любовна мъка". Той й отговорил: „Де да беше това, щях да ти кажа. Не ме питай за нещо, което няма да те зарадва".
Един от най-силните спомени на Рени Арабаджиева за промяната в поведението на сина й е една случка около абитуриентския бал. Двамата с Николай тръгнали да му търсят костюм за бала в центъра на София. Стигнали до магазин Бициани. Той обаче изключително нервен и притеснен отказал да влезе в магазина. Казал на майка си: „Този магазин е педерастки. Аз ако от тук пазарувам, ще стана за срам".
В крайна сметка се отказали да влязат в магазина, но майката била изненадана от тази реакция на сина си. Тя сподели, че в живота на сина й имало жена - Надя, с която се виждали от време на време. „Тя е много готина" - с тези думи Николай описал въпросната Надя, която родителите му не са виждали.
Най-близките приятели на Николай били Марио, Рачо, Сашо, Робърт, Ангел и Кирчо. Веднъж Николай споделил с майка си: „Знаеш ли, че към нашата група се присъдени ново момче, ама това не е на добре. Нещо се натрапва. Все се меси в нашите разговори, Постоянно идва при мен. Не ми харесва тази работа". Той посочил името на „натрапника" - Атанас.
Друг ярък спомен, който Рени Арабаджиева сподели със съда - веднъж Николай се прибрал силно развълнуван и казал на майка си, че си е купил нещо - хирургически скалпел. Заявил: „Това е първото нещо, което съм си купил във връзка с това, което искам да работя".
Желанието да специализира хирургия на майка си той обяснил с думите: „Хирургът е най-основното в лекарската професия, защото може да спасява човешкия живот".
От показанията на майката стана ясно още, че в дните преди убийството, Николай е бил неспокоен. Тя каза още, че между 5 и 10 лв. били джобните на сина й дневно.
От негови приятели тя знаела, че Николай е правил опити с животни. Обичал също и да готви. Тя си спомня за сготвени от него американски палачинки, агнешко и заешко. Не стана ясно обаче дали Николай Арабаджиев е сготвил заека, върху който е изпробвал хирургическите си умения.
Рени Арабаджиева определи семейството си като религиозно - на празници ходели на църква. Не винаги, но често, Николай придружавал близките си.

Полицаи спасиха похитена погрешка жена
Вчера вечерта в град Пордим неизвестни се отвлекли по погрешка 45-годишна жена. Сигналът е подаден в полицията в 21.30 часа от дъщеря й, която всъщност е била целта на отвличането.
Полицаите от няколко плевенски районни управления са организирали бърза акция, съобщават от МВР.
На полицаите дъщерята разказала, че пред къщата им спрели три автомобила и от тях слезли група мъже, въоръжени с метални пръти и ножове. Нападателите разбили входната врата и отвлекли майка й.
От разказа на 27-годишната жена разследващите разбрали, че тя е живяла в Гулянци с единия от евентуалните нападатели. След като е била жертва на системен домашен тормоз.
Преди шест месеца тя го напуснала и за да не може да я намери, заминала за Финландия.
В България те се е върнала през октомври.
В нощта на покушението нападателите всъщност са търсели нея, но тя се скрила в мазето на бащината си къща в Пордим.
След като не я открили, мъжете качили насила майка й в една от колите.
За случая са уведомени всички патрули в плевенска област, а самите автомобили са били засечени малко по-късно на пътя към Русе.
Скоро две от колите - БМВ с врачанска регистрация и „Форд Мондео" с плевенска регистрация са спрени от автопатрулите. По-късно в Гулянци е открит и третият автомобил - Ауди с плевенска регистрация.
Майката била открита в бившия дом на дъщеря си, където в момента продължавал да живее вече бившият й съпруг.
След разпити е установено, че 28-годишният мъж и баща му, който е на 47 г., предварително уговорили сценария и организирали отвличането. И двамата мъже са с дълги криминални досиета.
28-годишният е с три криминални регистрации и 6 жалби за кражби и хулиганства. Има и една присъда за хулиганство.
Баща му - с два заявителски материала за кражби, една регистрация и девет присъди.
За да осъществят отвличането те са събрали група от десет души - един от Гулянци и деветима плевенчани.
Само двама от съучастниците - на 18г. и 23г. не са осъждани.
Другите, на възраст от 21 до 49 г., са рецидивисти с множество присъди.
В ареста са задържани двамата организатори. От останалите са снети обяснения и по-късно са освободени.


ПО Money.bg

Обявиха 100-те печеливши български фирми

За единадесета поредна година Българската търговско-промишлена палата (БТПП) обяви 100-те печеливши български компании за 2008 година. Фирмите, участващи в класациите, формират над три четвърти от брутния вътрешен продукт на България, уточняват от работодателската организация.
Класациите са извършени по критерии, показващи успешен мениджмънт, рентабилност на продажбите и на вложения капитал, а именно: „Изменение на приходите от продажби на стоки и услуги", „Печалба на 100 лева собствен капитал", „Печалба на 100 лева приходи от продажби".
58 % от фирмите в класациите на „ТОП-100" - 2009 г. са от сферата на услугите (в т.ч. търговия, транспорт, съобщения, туризъм, бизнес услуги), а 42 % от материалното производство (промишленост, строителство, селско и горско стопанство). Класациите на БТПП обхващат фирмите от всички отрасли на националната икономика, като с всяка година представителността им се повишава. Фирмите, участващи в класациите на БТПП за 2008 г., формират 76,36% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната (50,97 млрд. лв.), при 50,07% (28,65 млрд. лв.) от БВП за 2007 г.
Също така, приходите от продажби на участващите в класациите през 2008 г. нарастват със 77,84% спрямо участващите през 2007 г. Този много висок ръст се дължи на факта, че в класациите за 2008 г. са включени почти всички големи данъкоплатци и регистрираните по GS1 предприятия. Общо над 3880 български фирми са проявили желание за участие в класациите на БТПП през 2008 г. От тях членовете на БТПП формират близо 77% от общо реализираните приходи от продажби в реалния сектор в страната през 2008 г. (130,269 млрд. лв. при общо 169,283 млрд. лв.).
И през тази година е обособена специална група от 25 фирми от категорията Малки и средни предприятия, с приходи от продажби от 1 до 3900 хил. лв., приключили годината с положителен резултат. Новост в класациите е група от 25 предприятия, класирани по изменение на финансовия резултат през 2008 г., в това число приключилите 2007 г. със загуба.
Ето и победителите за 2009 година:
Първите три компании в Топ 100 - Класиране по изменението на приходите от продажби:
КП ИМОБИЛИЕН ООД от София
НЕОПЛАН БЪЛГАРИЯ ООД от София
МИТЕКС ЕООД от Петрич

Първите три компании в Топ 100 - Класиране по печалбата на 100 лв собствен капитал:
ГМ ПЕТРОЛИУМ ООД от София
ИНТЕРБРАНДС-МАРКЕТИНГ ЕНД ДИСТРИБЮШЪН ИНК ООД от София
ХАГЛАЙТНЕР БЪЛГАРИЯ ЕООД от София

Първите три компании в Топ 100 - Класиране по печалбата на 100 лв. приходи от продажби:
ЦКБ ГРУП ЕАД от София
ТЕРЕМ ЕАД от София
ЮРОКАПИТАЛ БИТЕКС АД от София

Бюджет 2009 съставен без предварителен анализ
Липсва изчерпателна и трайна законова уредба на прилагането на подхода на многогодишно и ориентирано към резултати бюджетиране, която да унифицира процедурите по съставяне на държавния бюджет и съществуващата практика на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити. Това е един от изводите на Сметната палата, които се съдържат в доклада за резултатите от извършения одит на изпълнението по бюджета на Министерския съвет (МС) за периода 01.01.2009 г. до 31.07.2009 г. Одитът беше възложен на Сметната палата от 41-вото Народно събрание с решение от 20 август 2009 г.
В документа се казва още, че Министерският съвет съставя за първи път програмен и ориентиран към резултатите бюджет за 2009 г. Не са спазени напълно изискванията на Министерството на финансите поради липсата на опит в програмното бюджетиране и недобра организация за осъществяване на бюджетната процедура. Допуснатите пропуски и недостатъци при съставянето на програмния бюджет водят до проблеми при неговото изпълнение и отчитане.
Според доклада на Сметната палата програмният бюджет на Министерския съвет за 2009 г. е съставен на базата на съществуващата организационна структура. Бюджетът е формално разпределен по програми, адаптирани към функциите на структурните звена от администрацията на Министерския съвет. При съставянето на бюджета в програмен формат е допуснато смесване на определените продукти/услуги с очакваните резултати, функциите и дейностите на структурни звена. По програма „Определяне и осъществяване на вътрешната и външната политика на Република България" няма дефинирана цел. По програма „Координация и контрол на националните политики" целите са формулирани общо и неясно. По програма „Администрация" определените цели не съответстват изцяло на нормативно регламентираните функции на общата администрация.
В разпространеното до медиите съобщение на Сметната палата се уточнява, че обект на одит са четири програми по програмния бюджет на МС. Към политика „Определяне на националните приоритети и координация на политиките" са включени две програми - „Определяне и осъществяване на вътрешната и външната политика на Република България" (Програма 1) и „Координация и контрол на националните политики" (Програма 2). Другите две одитирани програми са „Национален компенсационен жилищен фонд" (Програма 6) и „Администрация" (Програма 8).
От тук можете да прочетете пълния текст на доклада : http://www.bulnao.government.bg/files/_bg/Doklad-byudzhet-politiki-2009-odob.doc

Лисабонският договор действа от днес
За обединена Европа на 27-те от днес е в сила Лисабонският договор, който заменя отхвърления проект за конституция на ЕС. Политическата роля на Европейският парламент се увеличава. Лисабонският договор предвижда институциите на съюза да са седем, припомня кореспондентът на БНТ в Брюксел. Очаква се Съюзът да работи по-добре в областта на енергетиката, изменението на климата, трансграничната престъпност и имиграцията.
В момента ЕС е председателстван за по 6 месеца от различна държава. Лисабонският договор предвижда 18-месечно председателство, съвместно от три държави. Към това се добавя и Председател на Съвета с мандат от 2 години и половина, който да осигури по-голяма приемственост в работата на министри, премиери и президенти. Тази роля е поверена на вече бившия белгийски премиер Херман Ван Ромпой.
Договорът от Лисабон предвижда от 2014 година броят на комисарите да бъде намален на две трети от броя на държавите-членки, но и възможността с единодушие държавите да променят тази клауза. Точно това стана през декември миналата година, когато Европейският съвет реши всяка страна ще запази своя комисар - гаранция, дадена най-вече, за да бъде окуражена Ирландия да гласува „да" на днешния референдум.
Лисабонският договор предвижда и Представител за външната политика и сигурността, пост, който мнозина наричат „Външен министър на ЕС". Той ще бъде и зам.-председател на ЕК. За този пост страните-членки гласуваха доверие на британската баронеса Катрин Аштън, досегашен Комисар по търговски въпроси.
Определян като документ за реформи, чиято цел е да направи ЕС по-ефективен, по-прозрачен, и по-близък до неговите граждани, Лисабонският договор фиксира и броят на членовете на ЕП на 751, за разлика от сегашните 736. Парламентът ще получи и допълнителни правомощия в области, запазени досега за държавите-членки - най-често соченият пример за това е изравняването на правомощията при приемането на бюджета на съюза. България също от днес ще има един евродепутат повече - това ще е Светослав Малинов от Синята коалиция.

„Личните заеми за 10 г. назад вече ще се декларират в НАП”, „Румен държан на метри от дома”, „Банките със 70% по-ниска печалба”, „Заемите от приятели все пак ще се декларират”

„Личните заеми за 10 г. назад вече ще се декларират в НАП", информира от първата си страница „Сега"
Всички заеми над 10 000 лв., които не са взети от банка, а от фирма или частно лице, трябва да се обявяват в годишната данъчна декларация, която се подава всяка година между януари и април. Освен тези заеми в нея ще трябва да се вписват и старите, но непогасени кредити на обща стойност над 40 000 лв., които са получени или раздадени през последните 10 години.
Това е засега последното решение на депутатите по въпроса, след като вчера бюджетната комисия в парламента одобри на второ четене промените в закона за държавния бюджет за 2010 г.
Според гласувания вчера текст заетите пари задължително трябва да се декларират, ако сумарно надхвърлят 10 хиляди лева. От октомври насам досега се спрягаха други прагове - 5000 и 20 000 лева, а вчера депутатите се спряха на междинен вариант от 10 000 лв. Това е летвата за суми, взети или дадени през последната данъчна година. Ако обаче гражданинът има непогасени остатъци над 40 000 лв. от кредити от последните 10 години, те също ще трябва да се декларират.
Ново е също, че ще се обявяват раздадените и получените заеми не само от граждани, но и от фирми. Хората обаче няма да са длъжни да декларират изтеглените пари от банки. Глобата за граждани, които не декларират вярно заемите си, ще е минимум 10% върху недекларираната или невярно декларираната сума.
Предложението за деклариране на тези заеми тръгна от Министерския съвет, който го предложи като мярка за борба със сивата икономика в средата на октомври. Аргументът е, че редица съмнителни данъкоплатци оправдават незаконните си доходи със заеми от приятели и че фиктивните кредити между физически лица вече гонят космическите 2.7 млрд. лв. Затова кабинетът "Борисов" предложи всички заеми над 5000 лв. да се декларират. Мярката бе одобрена от бюджетната комисия още преди месец въпреки отпора на депутати юристи, които твърдяха, че хората трудно могат да си спомнят какви заеми са взимали или давали със задна дата. Миналата сряда по време на визитата на премиера Бойко Борисов в Народното събрание депутатите тихомълком бламираха мярката на кабинета и тя отпадна от закона.

„Заемите от приятели все пак ще се декларират", информира от първата си страница „Дневник"
От 2010 г. заемите от роднини и приятели, както и от небанкови институции ще се декларират, ако надвишават 10 000 лв. общо за календарната година. В годишната данъчна декларация ще се описват и невърнатите суми за последните 10 години, ако стойността им надвишава 40 хил. лв., реши в понеделник парламентарната бюджетна комисия. Същите финансови граници важат и за заемодателите, които трябва да описват в данъчните си декларации всички предоставени суми над 10 000 лв. за последната година или над 40 000 лв. за последните десет.
За недекларирани средства или невярно подадени декларации ще се плаща глоба от 10% от премълчаната или сгрешена сума. При повторно нарушение глобата ще е 15%, ако лицето не е обект на по-строго наказание по друг закон.
Депутатите от бюджетната комисия този път се съобразиха с колегите си юристи и коригираха мярката, част от пакета на правителството за борба с корупцията и организираната престъпност, която миналата седмица изненадващо отпадна при окончателното гласуване на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Тогава шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и колегите й предложиха да се декларират годишните заеми над 5000 лв., независимо кога са дадени или получени.
Юристите на ГЕРБ оспориха и финансовата граница като прекалено ниска, и липсата на срок с аргумента, че човек може да е забравил даден заем преди много години. Повечето народни представители от управляващата партия ги подкрепиха. Този път текстовете са съгласувани и няма проблем да минат през пленарна зала, каза пред "Дневник" Тодор Димитров (ГЕРБ), зам.-председател на правната комисия.
На депутатите в бюджетната комисия вчера първо беше представен текст, според който трябва да се декларират заемите над 20 000 лв. годишно, но после границата беше намалена до 10 000 лв.
Поправката ще мине през преходните и заключителни разпоредби на пректобюджет 2010, чието окончателно гласуване започва в сряда.

„Румен държан на метри от дома", съобщава от първата си страница „Стандарт"
Не знам къде бях, беше мрак. Помня само, че когато ме връщаха, чувах сглобките на виадуктите на магистралата. Този шум го знам, чувам го винаги, когато минавам по "Хемус". Само тези объркани показания е успял да даде освободеният в неделя вечерта студент Румен Гунински. Младежът бе отвлечен от тротоара пред НСА в Студентски град на 19 октомври минути след 20 часа. Седмица по-късно похитителите поискаха от баща му откуп от 500 хиляди евро. "Стандарт" научи, че общинарят от Правец Румен Гунински е успял да събере 300 000 евро, които е платил на бандитите на 3 вноски. Последната от тях отчаяният баща направил на 20 ноември. Тогава той хвърлил както и предишните два пъти чанта с пари на посочено от похитителите място. Последния път това било край Елин Пелин. Тогава получил и известието, че синът му ще бъде върнат в рамките на седмица. Гунински-старши всеки ден чакал обаждане, но без резултат. След 27 ноември той вече бил отчаян, защото похитителите не спазили сроковете. Когато мобилният му телефон звънял в неделя вечер, Гунински отново решил, че го притесняват медиите и не вдигнал телефона, въпреки че звънял два пъти. Този път обаче вместо журналисти от другата страна на слушалката бил синът му. 21-годишният младеж бе захвърлен край стадиона в Елин Пелин от движеща се кола. Той паднал по корем с вързани ръце и очи. Едва успял да стане и да махне маската от главата си. След това тръгнал към близкия градски стадион на Елин Пелин "Левски". Там обаче нямало нощна охрана. Затова Гунински пресякъл пътя и се озовал до бетонов възел от дясната страна на пътя. Той почукал на вратата на охранителната кабинка. Вътре бил 61-годишният охранител Георги Матеев. Пенсионерът отначало се стреснал, защото си спомнил предишен случай на пребит пазач в бетонов възел. Затова предпазливо попитал кой е. А момчето отвън отвърнало: "Аз съм Румен Гунински, отвлеченият". "Веднага се сетих кой е, защото съм го виждал по телевизията", обясни вчера пред "Стандарт" охранител.

„Банките със 70% по-ниска печалба", съобщава от първата си страница „Пари"
С 70.2% се е свила печалбата на банките в България през октомври, показва статистиката на БНБ. През миналия месец положителният финансов резултат на трезорите у нас се е стопил до 34.9 млн. лв., воден от обезценки на активи в размер на 118 млн. лв. От началото на годината обезценките на активи за сектора са 853 млн. лв.
С 1.7% до 69.8 млрд. лв. са се увеличили активите на банките у нас през октомври.

„Държавата дължи 1,5 млрд. лева на строителните компании", разкрива от първата си страница „Класа"
Около 1,5 млрд. лв. се очаква да достигнат задълженията на държавата към строителните фирми за възложени и извършени дейности за миналата и тази година. До момента установената дължима сума е около 800 млн. лв., съобщи за „Класа" изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Той обясни, че от всички министерства е поискана справка за възложени дейности на компаниите. Очакванията за двойно повече от установените задължения идват от факта, че не всички институции са изпратили поисканата информация за сумите, които трябва да изплатят на строителите.
„Това не са нови задължения, но те не са били фактурирани от компаниите, за да не се плаща ДДС. През октомври и ноември фирмите актуват най-много разходи и затова очакваме тази огромна цифра", обясни Бойков.
Преди няколко дни министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че по време на срещата му с представители на строителния бранш е станало ясно как на фирмите са възлагани дейности, за които не е имало предвидени пари в бюджета. Заради липсата на средства за разплащане с тях компаниите от своя страна не са фактурирали извършената работа, за да не плащат ДДС.
Втората среща между премиера и бранша е насрочена за днес. На нея предстои да се обсъди какъв точно ще е вариантът на споразумението, с което държавата ще гарантира изплащането на задълженията към строителните компании. „Най-вероятно ще бъде писмо, в което се признава, че фирмите имат договори за строителство, а парите ще се изплатят в срок, който ще бъде определен", допълни Бойков.
Според него процесът по връщането на парите е доста сложен и затова се търсят варианти за разрешаването на проблема. По думите на регионалния министър Росен Плевнелиев държавата може да започне разплащане едва през следващата година.
„Първият вариант е данъчните да осигурят схема за прихващане на задълженията на фирмите към бюджета. Целта е да няма гонене на фирмите и фалити заради неплащане на данъци, когато имат по-големи вземания", обясни още Бойков. От финансовото министерство казаха, че не разполагат с точни данни и не се ангажираха с коментар на схемите за разплащане.

„Кеца крие данъци, Азис плаща", разкрива „Стандарт"
Бирници разровиха хонорарите на най-известните ни певци. Васил Найденов не е плащал никакви данъци през годините. Азис пък е обявил над 1 млн. лв. доходи само за 2008 г. и чинно си е платил налозите върху тях, научи "Стандарт". Това показват първите резултати от масирана проверка на Националната агенция за приходи на едни от най-известните естрадни, поп-, рок- и фолк изпълнители. Както "Стандарт" първи писа, вече се проверяват доходите за последните 5 години на първите 16 от най-популярните имена сред певците ни. Проверките стартирали заради десетки сигнали, че изпълнителите укриват голяма част от хонорарите си. През последните пет години Васко Кеца въобще не е подавал данъчна декларация за годишните си доходи. Но съвестно е плащал вноските си за здравно осигуряване.
Азис пък е на другия полюс. Той се оказва добрият пример сред родните фолк изпълнители, като само за миналата година е обявил над 1 млн. лв. доходи. Върху тях съвестно е платил данъците си. Доста по-малко пари е обявила примата на българската естрада Лили Иванова. Официалните й доходи за миналата година са малко над 300 хил. лв.
Преслава пък е обявила само 86 хил. лв. доходи за 2008 г., при положение че хонорарът й само за едно участие е минимум 6500 лв. Ако обявените от нея доходи в данъчната декларация са истина, излиза, че трябва да има само 13 участия на година.
"Нямам никакви притеснения, ако ме проверяват. Откакто пея, си плащам данъци и попълвам данъчна декларация", призна фолк примата Глория. Преди четири години тя е имала ревизия, при която се оказва, че е напълно изрядна. И Ивана е била проверявана през 2005 и 2006 година. И при нея нещата се оказват о'кей. "Ние сме нормални граждани и няма нищо страшно да ни проверяват, редовно плащам данъци. Дори много повече от другите хора", категорична бе пред "Стандарт" Ивана.
В момента тече проверка за броя и стойността на къщите на певците и техните семейства. НАП вече е получила и информация за лъскавите коли на певците. Предстои бирниците да сравнят официално декларираните от звездите доходи със стойността на имуществото, което притежават. Ако бъде открито разминаване, от НАП ще възложат проверки. Данъчните проверяват дори и банковите авоари и луксозните вещи на звездите.

„Приватизацията две в едно, или реформа по български", информира „Пари"
Сливането на дейността по продажбата на държавните дружества с последващия контрол върху сделките в една институция може да има сериозни последици за България от страна на Европейската комисия, коментира за в. Пари Руси Статков от Агенцията за следприватизационен контрол. Преди дни комисията по икономика и енергетика в парламента одобри предложение за промяна в закона за приватизация следприватизационен контрол. финансовия министър Симеон Дянков се обяви за обединяването на Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол. Дянков направи това предложение в началото на ноември. Финансовият министър от самото начало на встъпването си в длъжност атакува Агенцията за следприватизационен контрол, че през периода 2001-2008 г. не е направила нищо, за да си събере дълговете от неизрядни купувачи на държавни дружества. В резултат на това през този период държавата е била ощетена с над 800 млн. лв., обяви преди месец Симеон Дянков. Финансовият министър потвърди отново в края на миналата седмица, че според него АП и АСК трябва да работят заедно в бъдеще. Почти всички депутати и от опозицията са гласували за това, каза за в. Пари Иван Иванов от ДСБ, който е член на икономическата комисия.
Проблеми
Според Руси Статков, член на надзорния съвет на АСК в Европейския съюз съществува регламент, според който трябва да има отделен орган, който да осъществява контрол след приключване на приватизационните сделки с държавните фирми. Вярно е, че Агенцията за следприватизационен контрол във вида и състава, който е в момента, търпи критики, уточни Статков. Затова идеята на експерти от самата комисия бе тя да се преструктурира и да оптимизира дейността си. Според него обаче управляващите не са обсъдили сливането на ведомството с Агенцията за приватизация с експерти и служители от АСК. Мнозинството от депутатите в комисията по икономика и енергетика са одобрили предложението на Дянков, но те не са експерти, каза още Статков. Според него по този начин ще се намалят още повече служителите, ангажирани пряко с контрола върху сделките. След извършените вече съкращения в АСК се налага един служител в АСК да проследи около 100 сделки, твърди Статков.

„17 от 70 института на БАН са конкурентни на световно ниво", съобщава „Сега"
Противоречива оценка на Българската академия на науките дадоха 38 изявени международни учени. Според независимия одит, изготвен под шапката на Европейската научна фондация, само 17 от общо 70-те оценявани звена са конкурентоспособни на международно ниво. Други 17 от структурите на академията са видими само на национално ниво и от работата им може още да се желае. Повечето институти попадат по средата. Независимото изследване от 500 страници ще е в основата на предстоящото преструктуриране на институцията.
70-те звена към БАН са оценявани по три критерия - качество и продуктивност на изследванията, обществена полезност и перспективи. По нито един от тези критерии международният екип не е присъдил максималната оценка А* - за лидер в световната наука. 11 от институтите на БАН обаче получават втората по ранг оценка - конкурентни на международно ниво, едновременно и по трите критерия (б.а. - виж карето с отличниците). Само по основния показател - качество, в групата на международно конкурентните попадат 17 института, главно в областта на химическите, биологичните науки и науките за Земята.
36 от институтите са видими за света, направили са ценен международен принос, но нямат достатъчно добри позиции при печеленето на проекти. Сред 17-те института, които остават невидими за света и имат само национален принос, впечатление правят много ниските резултати в областта на инженерните науки. Само един от инженерните институти е разпознаваем на международната сцена, останалите 6 са значими само на национално ниво. В тази група с най-лоши резултати е Институтът по компютърни и комуникационни системи. Проблеми има и в обществените науки, към които спадат институтите по социология, философия, икономика, правни науки. Нито едно от тези звена не е конкурентоспособно извън България. Центърът по архитектурознание е единствената структура, оценена откровено като слаба.
Серия от фактори обясняват тези резултати, се изтъква в доклада. Въпреки проблемите постиженията са впечатляващи на фона на трудностите при провеждане на изследвания в България, изтъква международният екип. Според тях БАН в момента е в режим на оцеляване, а необходимостта от осигуряване на допълнителни средства води до много компромиси. Много от учените поемат сериозна преподавателска работа, за да си допълват заплатите, а това не им позволява да се концентрират върху изследванията. Част от институтите пък се занимават с производство на търговски продукти, което би следвало да се отдели във филиали.

„НОИ забатачил 10 000 болнични", съобщава „Монитор"
Националният осигурителен институт е забавил плащането на близо 10 000 болнични, показва проверка на Сметната палата. Нейните одитори проверили работата на института от началото на 2007 г. до края на 2008 г, когато нейн шеф беше Йордан Христосков. Сроковете за изплащане на болничните не са спазвани в цялата страна. Най-сериозни проблеми обаче са имали гражданите, потърсили услугите на софийското управление на осигурителния институт, където са регистрирани над две трети от случаите. Сериозни проблеми е имало и в Пловдив.
От началото на 2007 г., когато НОИ започна да плаща болничните, до 10 март 2008 г. забавянията са били значително по-рядко, понеже официалният срок за превеждане на парите е бил 30 дни. Правителството намали срока наполовина и съответно времето се проточило още повече и нараснало почти двойно.
Одиторите на палатата пресметнали, че затрудненията идват главно от голямото натоварване на служителите. Ако един чиновник приема средно по 5719 документа, в столицата на човек се падат по 8376. Въпреки направените нови назначения софийската структура не успяла да се справи навреме. За разлика от столицата обаче във Видин, Разград и Силистра са подадени над 2 пъти и половина по-малко документи.
Освен забавените плащания одиторите засекли и 132 588 случая, в които НОИ е отказал да плати парично обезщетение въпреки издадения болничен. Основните причини били, че не са отговаряли на изискванията или са съдържали некоректни данни. Нараснал е и броят на отхвърлените плащания, понеже хората не са имали право на обезщетения. НОИ е зачеркнал част от болничните и защото гражданите не са описали банковите си сметки за превеждане на обезщетенията или са подали грешни данни, твърди одитният доклад.

„Хубава пенсия, ама фалшива", анализира „Сега"
17 пенсионери от Смолян станаха за резил на стари години, след като тези дни се разбра, че получават парите си срещу фалшиви документи за трудов стаж. На книга те са полагали II категория труд в СМК "Перелик", в действителност обаче някои дори не са стъпвали в предприятието. Измамата се разбира преди 3 години, когато ведомостите на закритата фирма стигат до архивното стопанство на НОИ. Тогава се вижда, че в книгите има задраскани, подправени и дописвани имена. Сега някои от пишман измамниците имат да връщат по 15 000 лв. Фалшивите документи са дело на Мара Яланджиева, служител на закритото дружество. Тя надписвала към стажа по 12 до 17 години, за да може "клиентът" да се пенсионира във II категория труд.
През лятото гръмна друг грандиозен скандал с купен стаж от ТКЗС. Възрастни жени от Димитровград се ожалиха на президента Георги Първанов, че ще останат без домовете си, понеже дължат пари на НОИ за получени пенсии на базата на фалшиви удостоверения. Те се полакомили за някоя пара отгоре и си напазарували по 3 до 7 години стаж за по 1000-2000 лв. Държавният глава опрости част от задълженията на Митра Рашкова и на Васил Маринов, който изплащал дълг на починалата си съпруга.
Оказва се обаче, че купуването на несъществуващ стаж е дребна хитрост на фона на другите начини за неправомерно източване на фонд "Пенсии". Най-често НОИ плаща неоснователно на младежи с инвалидна пенсия, които са прекъснали обучението си, но не са уведомили пенсионния отдел. "Продължаваме изплащането до установяване на обстоятелството, че на него вече не му се полага", обяснява Валентина Кръстева, директор на главна дирекция "Пенсии" в осигурителния институт. А то рано или късно се разкрива, тъй като ВУЗ-овете имат ангажимент да уведомяват районните управления на осигурителния институт за такива прекъснали студенти.
Сходен е и другият случай на неправомерно получаване - когато преживелият съпруг сключи нов брак, но продължи да получава наследствената си пенсия. Изобщо вестите за радостни и тъжни събития изглежда пътуват бавно между службите, защото сериозна част от надвзетите пенсии са такива, изплащани след кончината на получателя им. "Обикновено имаме информация от ГРАО, но не винаги тя се получава достатъчно навреме, за да можем да спрем и след това да прекъснем изплащането на пенсията", признава шефката на отдел "Пенсии" в НОИ. В тези случаи нещата съвсем се объркват, когато пенсията се взема от упълномощено лице или се тегли с дебитна карта.

„Съкращаваме дипломатически мисии в чужбина", казва в интервю за „Монитор" министърът на външните работи Румяна Желева
Госпожо Желева, в момента се изготвя нов устройствен правилник на външното министерство, какво предвижда той?
- В новия устройствен правилник ще бъде включено, че ротацията на дипломатите трябва да става само веднъж в годината. Аз проведох много разговори с действащи дипломати и колеги и всички са отчаяни от факта, че ротацията трябва да се прави два пъти в годината. Това създава главоболия, трябва да се сменят училищата и създава проблеми в чисто човешки план. Дипломатите също са хора, имат семейства и трябва да се грижат за тях. Затова ще направим ротацията веднъж годишно, в летните месеци, когато всички международни институции имат по-малко дейности.
Ще отбележим нещо, което е наше виждане, че не може да има отказ от мандат до безкрайност. Дипломатите ще имат възможност да откажат само едно предложение. Още се обсъжда как ще бъде формулирано това, но няма да е повече от веднъж.
Кои дирекции ще бъдат съкратени или слети?
- Не мога да ви изброя всички дирекции, защото предстои този правилник да бъде обсъден с колегите и след това да бъде приет от Министерския съвет.
Мислим за начина, по който трябва да се оптимизира персоналът, тъй като според министерско постановление 196 е заложена 15% редукция. Това е представено ясно и отдавна е дискутирано със състава на Министерството на външните работи. Например безсмислено е да има две дирекции - служба на говорителя и връзки с обществеността. Те работят заедно така или иначе и служат на една и съща цел, да направят външната политика прозрачна и максимално достъпна на българските граждани.
Съобщихте по-рано, че ще бъде създаден доброволен европейски корпус за хуманитарни операции, можете ли да кажете как ще изглежда структурата в България?
- Що се отнася до хуманитарния корпус, това е задача, за която Европейската комисия тепърва трябва да разработи законодателството. Така че ако аз сега ви кажа как ще изглежда, това ще е прекалено амбициозно.
Казахте, че няма да позволите социалистите по един примитивен начин да налагат евроскептицизъм. Ще говорите ли с тях, или ще се опитате да обясните на колегите от Европейската комисия колко не са прави от БСП?
- Мисля си, че може да има хора, които да не са запознати с европейската проблематика, с европейското законодателство, затова как се реализира общностната политика на Европейския съюз и кому принадлежи законодателната инициатива. Това не всеки е длъжен да го знае, предвид това, че България е само от три години член на ЕС. Но аз се учудвам, когато некомпетентни изказвания се правят да кажем от моя колега бивш външен министър на България господин Ивайло Калфин, който е евродепутат. Когато се говори и се оценява, че нещо е незначително, предвид че се определя като незначителна една самостоятелна политика на Европейския съюз, която се реализира на общностно ниво и за която да се внушава от такива прополитически коментари, че ресорът не е свързан със законодателна инициатива... Отбелязвам тук, че законодателна инициатива има Еврокомисията, а не отделният комисар и това никога не е било по друг начин. Трябва да се внимава какво се говори. Иначе това, която аз ще правя през цялото време, и правя откакто съм в политиката, а аз съм в политиката откакто има политическа партия ГЕРБ и сдружение ГЕРБ, е да популяризирам Европа и европейските ценности и да правя така, че да имат почва у нас, колкото и да е голяма съпротивата. Смятам, че това е бъдещето и това ще донесе успех и благосъстояние на хората у нас.
Как ще коментирате думите на Антония Първанова, че е обидена от това, че ресорът на България е зависим от още един еврокомисар?
- Още двама комисари са така. Всички ли трябва да сме обидени? Аз съм учудена, че само в България сме обидени. Чудя се на кого са обидени.
Кой ще наследникът на поста ви?
- Вече, се разбра, че ще е мъж. Аз трябва да добавя, че ще е умен и красив.

„Разходите ще са два пъти повече от събраните приходи", казва в интервю за „Класа" председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева
Г-жо Танева, ще подкрепите ли предложението на Националното сдружение на общините в Република България за данък върху пустеещите земи?
- Как точно ще се администрира такъв данък? Ще трябва да създадем администрация, чиито разходи ще са два пъти повече от събраните приходи. И как ще се установи пустеещата земя, която подлежи на облагане? Знаете колко проблеми се получиха при определяне на плащанията на площ, колко застъпвания има, колко е голям трудът при очертаването на границите на парцелите. Първо, трябва да се установи колко е пустеещата земя, а после кои са данъчно задължените лица. Чисто практически на мен тази идея ми изглежда едно много тежко администриране.
Дали ще се реализира идеята собствениците да бъдат принудени да обработват земите си?
- В предишните години у нас положението беше доста по-различно, имаше много пустеещи земи. Сега е друго. Да бъде накаран собственикът да обработва земята си, когато има борба за земя, ми се струва несериозен мотив. Ако искаме да облагаме, за да провокираме наследниците да отдават имотите си, е съвсем различно и е по-логично. В момента между наемателите, ползвателите, арендаторите има противоборство за повече декари. След присъединяването на страната ни към ЕС, когато стартираха директните плащания, интересът към обработката на земя е коренно различен. Смятам, че ние сме много неготови за въвеждане на подобен налог. Проблемът в момента със сигурност не са пустеещите земи. Те са несериозно малък процент от землищата, за да въвеждаме облагане с мотивация обработка.
Подобен данък би ли предизвикал ускорена комасация на земята?
- Не, в никакъв случай. Но може да предизвика по-бързото вземане на решение за продажба на земята, ако тя не носи доход. И в този смисъл би се провокирал повишен интерес към продажба на земеделска земя. Но пак ще зависи от ценовите условия и от размера на данъка. За комасацията това би могло да е една много малка стъпчица.
Имате ли информация как този въпрос е решен в останалите държави от ЕС?
- Доколкото знам, в други страни от ЕС има данък върху земята, но у нас нямаше, за да може след установяването на собствеността хората да започнат ползването на земята. Но това, което най-много ускори процесите, беше влизането ни в ЕС и възможността производителите да генерират нормален доход със стартирането на директните плащания. Цените на стоката, например на зърното, са международни и в този смисъл бизнесът е прогнозируем. Ако преди в страната имаше райони, в които земята не беше обработвана десет години след възстановяването й, сега на малко места могат да се видят пустеещи и необработваеми парцели. Това е истината.

„Безразличието работи за мафията", казва в интервю за „Стандарт" шефът на ГДБОП Станимир Флоров
Румен Гунински-младши бе освободен 40 дни след похищението. Близките очакваха ли да бъде вече пуснат?
- При положение, че бащата е изпълнил всички условия на похитителите... Аз лично не съм имал възможността да комуникирам с родителите му. Нормално е след такъв случай семейството да бъде оставено на спокойствие.
Той бил ли е физически малтретиран от похитителите си?
- Не съм разговарял лично с момчето и ако той не пожелае да разговаря с нас, ние няма как да го направим.
През това време Гунински свързвал ли се е с баща си, за да му каже: "Татко, добре съм"?
- Най-важното е, че върнаха момчето живо. Това е и основното, което ние правим в такива случаи - да опазим живота на похитения. Да създадем такива условия, че момчето да бъде върнато живо и здраво.
Ще успеете ли този път да хванете лошите, г-н Флоров?
- Мисля, че министър Цветанов каза, че разчита на нас. Ще направим всичко възможно, но затова ни трябва подкрепата на обществото. Вие можете ли да си представите, че досега никой в нито един селски район не е забелязал нищо нередно и не е видял нищо? Защо не ни се обади и да ни каже: "Това и това ми направи впечатление и ме притесни", и ние да проверим сигнала. С тези хора и с техническите средства, с които разполагаме, правим всичко по силите си. Това са ни реално възможностите.
Как ще коментирате изказванията на градския прокурор Николай Кокинов, че 10 милиона евро са дадени за откупи през последните години?
- Не знам как са ги смятали тези 10 милиона.
Реална ли е тази цифра?
- Не. Сумата е сериозна, но какво значение има колко точно е.
Какво ви пречи да работите, г-н Флоров?
- В момента ни пречат много да работим телефонните разпечатки. Разберете, няма нищо важно и секретно в тези разпечатки. Какво важно и секретно може да има в една комуникация? Например, че този телефон се води на мое име и че този телефон е водил разговори с вашия.
Именно тази "несекретна" комуникация обаче разрази скандала "Красьо с ланците".
- Има много хора, които спекулират и по този начин си създават имидж. Красьо е точно от тези хора. Има и случаи, когато някой иска да те компрометира и нарочно ти звъни на телефона. И какво - аз както си вдигам на всички телефона, няма как да знам, че не ми се обажда например Красьо Черния или който и да било друг.
На вас обаждал ли ви се е?
- Не, не ми се е обаждал. Красьо Черния не го знаеше никой допреди месец. За съжаление медиите го направиха и него, и Къро, и Таке медийни звезди. Това не са босове на организираната престъпност. Хиляда пъти съм го казвал. Босове са хора, за които вие не знаете нищо и ние не можем да ви говорим за тях.
А какви са Къро и Таке? Пионки?
- Не са пионки. Това са хора, на които им се позволи от предишната власт да се издигнат до такова равнище, че да си узаконят парите и сега се иска от нас ние да им свършим работата.
Казахте от предишната власт, но по времето на тройната коалиция вие бяхте шеф на "наркотиците" в ГДБОП.
- Не само предишната власт. Става дума за периода от 1990 година насам. Тези хора са трупали финансови активи, извършвали са престъпления. Ако отворите криминалните им досиета, ще видите това. Има хора, срещу които се водят 30-40 досъдебни производства, с условни присъди, с извършени тежки криминални престъпления и тези хора са на свобода. Основното нещо е възмездието. Не може да има хора, които задържаме по три-четири пъти с големи количества дрога, да са на свобода. Това не е нормално, а причината - няма да я коментирам.

"България има голям потенциал за производството на зърнени храни", казва в интервю за „Дневник" генералният секретар на Европейската федерация на производителите на фуражи FEFAC Александър Дьоринг
Kак организацията (FEFAC) защитава интересите на производителите на фуражи?
- Федерацията беше създадена преди 50 години, за да защитава интересите на производителите на храни. Основната мисия е била да се създаде законодателна и правна рамка, която да увеличи възможностите за развитие на сектора. Много важна задача днес е да защитим свободния достъп до сурови материали, да се грижим за свободното функциониране на пазара и за гарантиране на качеството. През последните години наш основен приоритет беше създаване на Кодекс на европейските производители на фуражи, който беше утвърден от Европейската комисия.
Това се случи в началото на 2007 г. Този кодекс подлежи на постоянно усъвършенстване. Новите ни приоритети са създаване на устойчиво развитие на храни за животни. Във връзка с това федерацията стана постоянен член на европейската кръгла маса за устойчиво производство и потребление. Ние си сътрудничим с европейските сдружения на фермерите, европейската хранителна индустрия и търговците. Нашата цел е да създадем хармонизиран механизъм за оценка на въздействието на индустрията върху околната среда.
Каква е спецификата на проблемите в отделните държави?
- Основен проблем на пазара днес е въпросът за доставката на богати на протеин фуражи. В Европа зависим от вноса на такива фуражи - главно на соеви продукти. От лятото обаче вече не можем да внасяме от Северна Америка поради нулевата толерантност на ЕС към генно модифицираните храни. През юни германските власти откриха следи от генна царевица във внесените фуражни смески и импортът беше спрян. Северна Америка е единственият голям вносител, затова се надяваме употребата на подобни продукти скоро да бъде разрешена. Заради нулевата толерантност към ГМО културите обаче вносът остава затворен, което според нас ще увеличи разходите на животновъдите за фуражи.
Споменахте генно модифицираните продукти. Във връзка с това каква е позицията на организацията относно вноса на генно модифицирани фуражи в ЕС?
- Ние се стараем да се разграничим от позицията за нулева толерантност. Дебати по темата се водят от доста време, но засега не се наблюдава реална промяна в тази насока. Това се дължи на факта, че много граждани на ЕС са притеснени от технологията за биологична намеса. Ние, от хранителната индустрия, се опитваме да даваме избор на потребителите. Ако някой иска да плати повече за немодифицирани храни, той получава тази възможност. Мога да обобщя, че ние поддържаме неутрална позиция по въпроса.
Как българските фермери се вписват в общата рамка?
- Виждаме голям потенциал за производството на зърнени храни и се надяваме да видим възстановяване на животновъдството. От новите членки на ЕС засега единствено Полша върви в правилна посока. Може да използваме страната като пример, за да преценим какво е нужно да се направи тук, за да постигнем увеличение на производството. Надяваме се, че българското земеделие ще успее да навакса с развитието на технологиите и инвестициите.
На този етап в България се прилагат единствено субсидиите на площ, докато пазарните механизми като интервенция и експортни субсидии са слабо застъпени - смятате ли, че правителството трябва да върви към подобни насърчения?
- В нашия диалог с производителите ние се стараем да установим какво може да постигне с традиционната земеделска политика и какво не. Днес индустрията се изправя пред проблема с големите вариации в цените. Например само преди 2 години цените на зърнените култури бяха доста високи, а днес са прекалено ниски. Във връзка с това ние се стараем да създаваме нови механизми, които да се справят с паричната нестабилност. Смятаме, че старите инструменти не са създадени за тази цел. Интервенциите и експортните субсидии не биха могли да помогнат на фермерите в тази насока. Някои мерки за управление на пазарите трябва да останат, тъй като всички видяхме какво се случва, когато те отсъстват. Нужно е правителствата да имат запаси, които да се използват при наличието на суши, които създават големи промени в предлагането, а оттам и на цените.

1 коментар:

обзавеждане за спалня каза...

Поздравления за интересният блог. Хареса ми снимката това е един българин,който прави страшно много неща относно благотворителните каузи с които се е заел и в това няма две мнения по въпроса, щом помага значи е добър човек. Това, което пишете че..." Той допълни, че следи с интерес напредъка на България в процеса на подготовката и съпътстващата оценка по присъединяване към Шенген и предложи да окаже експертна помощ и подкрепа. В тази връзка, словашката страна предложи домакинството си за среща между двамата министри, на която наред с подготовката за присъединяване към Шенген, двете страни да обсъдят и други приоритетни въпроси...." но проблема не е в обсъждането, а в това че си остава само обсъждане и обещаване.