сряда, 9 декември 2009 г.

ТЪЛКУВАТЕЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ - "препъни камъчето" на землянските общества!

20 години живеем в сянката на социализма, та до днес, нека не се заблуждаваме повече! 20 години нито една разумна крачка не е сторена за поставяне основите на демократично общество??? 20 години сме неми свидетели на неправомерни политически алюзии ... и в резултат илюзията “живи сме”!? А Христос дали не е комунист?, защото на него се преписват думите :”Мир, братство, равенство”. В същото време световният капитализъм казва за отношенията в обществата: “Свобода, свободен пазар, законност” като не уточнява трите си правила по никакъв начин, което наскоро (по БНТ) бе разчетено по следния начин: “Не може хем да сме свободни, хем равни. Или едното или другото избираме ! (само дето не е ясно какво все още някой ни е избрал!)... по повод днешната ни демокрация, която така и българското население не разбра “що е тя все пак”!
Според “Новият завет” от Евангелието на Матей, глава 5, стих 3 се дума:”Блажени бедните по дух, защото е тяхно царството небесно”! И като си представя, че все още не е разгадана тайната по структурата на Вселената, където се предполага също, че се намира и “царството небесно” се питам : тъпи юроде ли сме или сме безумно глупави да вярваме, че излизането от здрача (днешния ни живот) ще се случи без “бой”? (б.м.)

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Махнаха Масларова от шефското място в социалната комисия

Народните избраници отстраниха от председателския пост в социалната комисия Емилия Масларова от ПГ на "Коалиция за България". Решението бе взето със 112 гласа „за”, 58 гласа „против” и без „въздържал се”. Искането за свалянето на Масларова от поста беше депозирано от съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов. То е на основание на отправените от прокуратурата обвинения към народния представител.
Второто искане за предсрочно освобождаване на председателя на Комисията по труда и социалната политика е на Геновева Алексиева от ГЕРБ и група народни представители.
Емилия Масларова беше освободена от поста с мотива, че ръководител на парламентарна комисия не може да продължи работа със свален депутатски имунитет.
След отстраняването й депутатът от “Коалиция за България” Емилия Масларова обяви , че напуска парламентарната комисия по труда и социалната политика. По-рано днес парламентът я освободи като председател на социалната комисия. “Аз вече в тази комисия не мога да работя, заяви Масларова. Хората в комисията, които професионално съм ги виждала да се изказват, ги чух да бъдат морални съдници”, посочи тя. Масларова отбеляза, че може да
работи в социалната област и без да е в тази комисия и без да й е председател.
Веднага след решението парламентарната група на социалистите обяви, че напуска ръководствата на парламентарните комисии в знак на протест срещу отстраняването на Масларова. Това обяви от парламентарната трибуна председателят на групата Сергей Станишев.
„Това решение е абсурд и фарс. Посягате върху демократичното право на всяка група да определя кого да поставя в ръководствата на комисиите”, коментира Станишев.

Парламентарната група на РЗС вече не съществува
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева официално съобщи, че Марио Тагарински напуска парламентарната група на РЗС, предаде наш репортер. Това означава и ликвидиране на групата, тъй като тя остава с по-малко от необходимия минимум от 10 души. На 4 декември от Тагарински е постъпило заявление до председателя на Народното събрание, с копие до председателя на ПГ на РЗС, в което той заявява, че на основание чл. 16, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание напуска групата.
С напускането на Тагарински съставът на ПГ на РЗС е намален на 9 души и съгласно чл. 13 от правилника на парламента ПГ на РЗС е преустановила съществуването си и следва да бъде заличена от регистъра на Народното събрание, обясни Цецка Цачева.
Депутатите на РЗС остават независими. Според правилника на парламента те няма да могат да образуват нова парламентарна група, нито да се присъединяват към някоя от съществуващите. Те губят и привилегиите, с които се ползва всяка група в парламента - леки автомобили, собствена стая, повече пленарно време за изказвания.
Съществено следствие от промяната е, че Яне Янев ще се прости с лидерското място в комисията за борба с корупцията и с членството в комисията за ДАНС. Колегата му Димитър Чукарски пък ще слезе от поста шеф на външната комисия. Атанас Семов няма повече да е заместник-председател на парламента.

Румяна Желева кандидатства за заместник-председател на ЕНП
Конгрес на Европейската народна партия (ЕНП, дясноцентристка) днес и утре в Бон ще одобри промени в устава на партията и ще избере ново ръководство. В този форум на водещата и най-голяма политическа формация в Европа членуват 74 партии от 39 страни. ЕНП има най-голямата група в Европейския парламент (265 депутати), в чиито редове са 19 държавни ръководители, сегашните председатели на Съвета на Европейския съюз, на Европейската комисия и на Европарламента и осем комисари. В конгреса ще участват над 1500 души.
Конгресът се събира в Световния конгресен център в Бон, където преди обединението на Германия заседаваше Бундестагът, долната камара на германския парламент. В проявата ще участват 18 държавни и правителствени ръководители, сред които министър-председателят на България Бойко Борисов, председателят на Европейския парламент Йежи Бузек и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
Това е първото голямо събитие за ЕНП след голямата победа на партията на изборите за европейски депутати през юни тази година, която й даде мандат да се занимае с големите предизвикателства, пред които е изправена сега Европа, заявиха представители на ЕНП. По време на конгреса ще бъде обсъден и приет документът “Социалната пазарна икономика в глобализирания свят”. В него ЕНП иска да заложи идеи и начини за осъществяването им за години напред, включително как да се постигне излизане от сегашната финансова и икономическа криза, как да се осигури стабилен икономически растеж в Европа, как да се усили интеграцията на континента. Днес следобед трябва да бъде избран председател на ЕНП. Очакванията са сегашният председател Вилфрид Мартенс, който е бил почти десет години премиер на Белгия, да бъде преизбран. През втория ден ще бъдат гласувани промени в устава на ЕНП. Сега действащият е приет 1976 г. Едновременно ще се избират и заместник-председатели на партията.
Един от 18-те кандидати за заместник-председатели, които ще са 10, е българският министър на външните работи Румяна Желева. В неотдавнашно изявление за БТА сегашният генерален секретар на ЕНП Антонио Лопес-Истурис заяви, че очаква Румяна Желева да бъде избрана въпреки силната конкуренция.

Удължават с 6 месеца срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки
Народното събрание реши да бъде удължен срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, които изтичат през 2010 година. Удължаването е с шест месеца, реши парламентът, като прие промени в закона за българските документи за самоличност. Удължаването се налага, защото се забави процедурата по издаване на нови документи за самоличност с биометрични данни.
Подмяната на документите за самоличност ще започне през март 2010 г. Следващата година предстои подмяната на около 2 милиона лични карти и 800 000 паспорта.Поправката с гратисния период ще засегне най-вече онези граждани, чиито лични карти или шофьорски книжки трябва да бъдат подменени през първата половина на 2010 г. Те ще могат да се легитимират със старите документи още половин година, докато МВР навакса изоставането и започне да подменя старите карти и книжки с нови , които съдържат биометрични данни. В тези случаи няма да се налага глоба.
Удължаване на срока със задграничните паспорти няма да има, защото то не може да бъде признато от чужди държанви. Заради тази причини гражданите които спешно им се налага да пътуват в чужбина, особено в периода януари - април 2010 г., и паспортът им е с изтекъл срок, ще бъдат принудени да си извадят нов такъв. Но той пак ще е временен защото на по-късене етап пак трябва да извадят документа ,но вече с биометрични данни.
Така ще платят два пъти без да имат вина. Могат обаче да се сърдят единствено на правителството на Сергей Станишев, което две години не предприе необходимите действия за издаването на новите документи за самоличност с биометрични данни.

Свинският грип стигна до Северна Корея
Първите случаи на новия грипен вирус А (H1N1) бяха регистрирани и в Северна Корея. Според местните здравни власти девет души са проявили сипмптомите на болестта и веднага са били изпратени в болници. В съобщението на официалната информационна агенция се казва, че заразените са в Пхенян и Синуиджи. Не е ясно дали вече има починали и как се развива болестта. Южнокорейското министерство на обединението потвърди данните, изнесени от севернокорейските структури, на специална пресконференция.
В сряда президентът Лий Мун Бак обяви, че е свикал специално заседание на кабинета, за да се реши как Сеул би могъл да помогне на съседката си, с която официално са във война.
Неправителствени организации в Южна Корея веднага излязоха с данни, че състоянието с новия грипен вирус на територията на Пхенян е доста по-сериозно, отколкото го представят властите. По непотвърдена инфорамция, особено лошо е положението в град Синуиджи, където има починали и се е наложило да бъдат затворени училищата, за да се предпазят децата.
Северна Корея е от най-затворените и бедни държави в света. Информацията, която достига до външния свят, е крайно оскъдна и обикновено не представя цялостната картина на състоянието на страната и населението й.

Проблемът с инсулина на “Ново Нордиск” е решен
Пациентите няма да доплащат за лечението си с инсулин на "Ново Нордиск". Решението е взето след поредица от срещи между представители на фирмата и министър Божидар Нанев, съобщи пресцентърът на здравното ведомство. Фармацевтичната компания е поела ангажимент да спре изискването за доплащане от страна на пациентите до 1 февруари 2010 г, тъй като трайното решение на проблема изисква повече време. Проблемът, наследен от предишното правителство беше заложен с нормативни изменения, които промениха методиката за определяне на цените на лекарствата, които осигурява здравната каса от 1 юни т. г.
Други промени в позитивно-реимбурсната листа до момента не са правени, допълват от министерството.
Проблемите при получаването на инсулина имат дълга история. Още през пролетта на миналата година от “Ново Нордиск” поискаха увеличение на цената. То бе отказано и фирмата заплаши, че спира доставките. Протестите на болните не закъсняха. Напрежението бе потушено след преговори между тогавашния здравен министър Евгений Желев и представители на фармацевтичната компания. Какво се разбраха тогава остана тайна.

Глобалното затопляне застрашава бъдещето и на белите мечки
Промените в климата през последните десетилетия оказват огромно влияние не само върху живота на хората. Цели видове животни и растения са изправени пред заплахата от изчезване, ако не бъдат взети бързи и решителни мерки за подобряване на ситуацията. Сред тях са и едни от емблематичните обитатели на Севера – белите мечки. Огромните хищници страдат от меките зими и липсата на достатъчно лед, който им помага да ловуват и да изхранват малките си. Според руските експерти, най-големият сухоземен хищник скоро ще бъде атракция в зоопарковете, защото е застрашен от гладна смърт.
“Много от белите мечки пристигат на острова крайно изтощени заради системно недохранване. Спомням си една година, когато ледът се стопи доста по-бързо от обичайното, близо 15% от животните бяха на границата на смъртта” - каза Никита Овсяников, директор на резервата на о-в Врангел.
Проблемите със снега карат мечките да се струпват на определени места, което води и до чести конфликти. Зачестяват и посещенията на хищниците в човешките селища, където белите мечки си намират доста по-лесно храна. Това съответно води до конфликти с хората и в последните години доста повече хищници са загинали от огнестрелни рани. Само на остров Врангел броят на белите мечки е намалял от близо 4000 в началото на 90-те до само 1500 през 2009 г. В момента общият им брой по света не надвишава 2 до 3 хиляди. Лошото е, че драстично намалява броят на женските мечки, което води до свиване на генофонда на вида, допълват еколози. За тъжната статистика допринася и бракониерството, с което досега не се е преборило нито едно правителство в света.

Масови убийства във Филипините
Кланът Ампатуан на губернатора на южната филипинска провинция Магинданао Андал Ампатуан, смятан за отговорен за клането на 57 цивилни на 23 ноември тази година, е убил още десетки хора, докато е управлявал провинцията, предаде Франс прес, цитирайки председателката на филипинската Комисия за правата на човека Лейла де Лима.
57-те цивилни, сред които и журналисти, бяха избити, защото бяха привърженици на кандидат на друг клан, борещ се за губернаторския пост на Магинданао.
Според Лейла де Лима, докато Ампатуан е бил начело на провинцията, жертви на неговия клан са станали 200 души, а телата вероятно са заровени в общи гробове. Филипинската полиция съобщи, че засега е идентифицирала 161 души, отговорни за клането на 23 ноември, предаде Асошиейтед прес. Според свидетели синът на Андал Ампатуан - Андал Ампатуан-младши - лично е предвождал нападателите и е убил някои от жертвите.

Близо 11% от населението на Великобритания е родено извън границите на страната
6,7 млн. души, или близо 11% от хората, които живеят във Великобритания през последните 20 години, не са родени на Острова, сочи проучване, цитирано от “Дейли телеграф”. Това е най-големият процент, регистриран до момента в историята на страната. Основната причина, според изданието, е масовата миграция към Лондон на жители на Полша, Литва и останалите източноевропейски държави, които се присъединиха към ЕС през 2004 и 2007 г. Сред другите изнесени данни са и тези, че все по-чести са браковете между британци и чужденци, което пък води до по-голям брой бебета, родени от майки от други страни.
Става дума за близо 24 на сто от родените в Англия и Уелс през 2008 г., или близо два пъти повече от началото на 90-те. Темповете на увеличаване на населението във Великобритания остават притеснителни. Според статистическата служба се очаква цифрата 70 млн. да бъде надмината в следващите две десетилетия, което е скок с близо 17%. Тези прогнози обаче се опровергават от политиците, които ги смятат за пресилени и малко вероятни.
Те са и в основата на подновяващия се и затихващ спор за това какви мерки трябва да се вземат за ограничаване на имиграцията и насърчаване на местните фирми да наемат британци на работа. Като аргумент за искането си за по-строг контрол върху допускането на чужденци в страната консервативната опозиция цитира друга част от изследването, поместено в “Дейли телеграф”. Според него източноевропейците са се увеличили от 114 хил. през 2001 до 689 хил. през 2008 г. и близо една десета от тях са деца.

Украйна: Янукович укрил доходи, Тимошенко сменя прическата
Украинският министър на вътрешните работи Юрий Луценко обвини кандидата за президент на Украйна Виктор Янукович, че е укрил доходи в декларацията, която беше длъжен да представи пред украинската Централна избирателна комисия, за да може да участва в изборите на 17 януари 2010 г., предаде Франс прес. В декларацията Янукович твърдеше, че за 2008 г. доходите му възлизат на 2,7 милиона гривни, придобити от продажбата на недвижим имот. Бившият украински премиер призна, че е продал апартамент в Киев.
Оказва се обаче, че Янукович е получил за апартамента 33,4 милиона гривни (6,68 милиона долара), което означава, че той е укрил в декларацията за доходите си за миналата година 30 милиона гривни.
В понеделник украинският в. “Украинская правда” дори публикува копие от договора за продажба на апартамента, където ясно се вижда получената от Янукович сума.
Янукович редовно е обвиняван от премиерката Юлия Тимошенко - негов съперник в битката за президентския пост - че е придобил също така незаконно държавна резиденция в околностите на Киев, разположена на площ от 140 хектара,
припомня Франс прес. Същевременно агенция Асошиейтед прес съобщава, че Юлия Тимошенко ще промени прическата, с която стана известна и която мнозина сравняват с прическата на принцеса Лия от “Междузвездни войни”. Тимошенко щяла да запази русия цвят на косата си, но щяла да я скъси, разкри нейната фризьорка.
В миналото Тимошенко се беше пошегувала, че прическата й, наподобяваща на корона или венец, е кормилото за управлението на Украйна.


ПО НЮЗ.БГ

БСП напуска ръководствата на парламентарните комисии

Коалиция за България напуска ръководствата на парламентарни комисии в този парламент. Решението идва в знак на протест срещу отстраняването на Емилия Масларова от председателския пост на социалната комисия.
Против отстраняването на бившия социален министър гласуваха единодушно депутатите от БСП и ДПС. Нито един независим депутат не участва в него.
Решението бе определено от лидера на БСП Сергей Станишев като абсурдно и от правна и от морална гледна точка.
Нямате никакви основания, заяви той на мнозинството и добави, че това е политически абсурд и фарс.
Станишев съобщи, че в знак на протест, Коалиция за България напуска ръководствата на парламентарни комисии в този парламент.
Вие се отказвате от демократичните права на всяка група да определя кой да я представлява в комисиите на парламента, се обърна към мнозинството Станишев.
Той заяви още, че този парламент се е повърнал в конвент - „Вие се превърнахте в машина за гласуване на решения, които сами не вярвате".
Депутатите от „Коалиция за България" напуснаха пленарната зала на Народното събрание.
Емилия Масларова заяви в кулоарите на парламента, че напуска социалната комисия. Тя каза, че повече не може да работи в нея.
Тя заяви, че няма да коментира професионалните възможности на Комисията и изтъкна, че хора, които в Комисията не е чула професионално да се изказват, ги е чула като свои морални съдници.
„Мога да работя в социалната област без да съм в тази комисия", категорична бе Масларова.
Припомняме, преди десетина дни от социалната комисия решиха Масларова да бъде отстранена от поста председател. Окончателното решение обаче трябваше да бъде взето и гласувано в пленарна зала.
Бившият социален министър е със свален имунитет заради разследване по конкретен сигнал - за проект в Стара Загора.
Софийска градска прокуратура възложи проверка на Сметната палата и за провеждане на одит на проекта „Красива България" към Министерство на труда и социалната политика.
Нарушенията касаят времето на управление на Масларова.
Зам.-председателите от КБ на парламентарни комисии - на външната, правната, комисията по регионална политика, бюджетната, транспортната, комисията по здравеопазване, тази по европейските въпроси и контрол на еврофондовете още днес ще подадат оставките си, съобщи Сергей Станишев в кулоарите и показа заявленията.
По думите на Станишев хората от ГЕРБ, Синята коалиция и преданата Атака показват с решението си поредния абсурд и фарс, защото дори на хората от управляващата коалиция им е ясно, че няма процедури и правни основания за освобождаването на шефа на социалната комисия.
Те не зачитат собствения си правилник, подчерта Станишев и посочи, че решението противоречи на правото на всяка парламентарна група да определя своите представители в ръководствата на комисии.
Това мнозинство, освен че превърна парламента в конвент, отменя съдебната система и се обявява за морален съдник, изтъкна още Станишев и припомни презумпцията за невиновност в конституцията.
Станишев посочи моралните съдници в днешна България: „Хората от партията на Иван Костов, които са инициаторите на това решение, хората които продадоха БГА „Балкан" за 150 хил. долара , „Кремиковци" за 1 долар и нанесоха огромни щети на България.
С приватизацията на Костов българските данъкоплатци загубиха десетки милиарди, които не бяха платени за приватизираните предприятия.
Представителите на партии, осъждани за купуване на гласове - визирам ГЕРБ. Хора минали през 5-6 партии от БКП до ГЕРБ и други днес се обявяват за яростни защитници на новата управляваща коалиция, тези които прокарват лобистки закони в този парламент, тези които са затънали до гуша в конфликт на интереси и пример за това става правителството".
Тези хора, по думите на Станишев, даже имат празни политически аргументи, пренасят дискусията в плоскостта на морала и стават смешни.
Лидерът на БСП заяви, че въпреки оставките от Комисиите, депутатите на левицата ще продължат да отстояват интересите на избирателите си - и в комисиите, и в пленарна зала.
Нямаме намерението да бъдем един лист, който прикрива срамотиите на този парламент за легитимиране действията на управляващата коалиция, подчерта червеният лидер.
КБ ще продължи да бъде представлявана от заместник-председателя на НС Георги Пирински.

Данъчен капан за купилите нови коли в ЕС
Близо 500 хил. лв. ДДС допълнително са начислили ревизорите от София и Варна на 37 фирми и граждани, които са си купили нови автомобили от ЕС.
В тази връзка от НАП припомнят, че според европейското и българското законодателство, когато български фирми и граждани си купуват нова кола от страна от ЕС, те дължат и внасят ДДС в България, а не в страната, от която купуват колата.
Въпреки това по време на ревизиите, служителите на НАП са установили, че в някои от случаите дължимото ДДС е начислено от продавача и внесено в бюджета на съответната държава, от която е закупен автомобилът.
Такава е най-често практиката на търговците от Германия. Затова е важно да се знае, че българските граждани и фирми дължат и внасят ДДС при подобни покупки у нас.
От ревизиите е станало ясно, че една от основните причини за недеклариране и невнасянето на ДДС, е това, че собствениците на автомобилите не знаят за своето задължение.
Затова от НАП предвиждат отпечатването на разяснителни брошури, които да бъдат разпространявани от „Пътна полиция" при регистриране на новите автомобили.
В селекцията на първия етап от настоящата кампания на данъчните са попаднали общо 41 физически и юридически лица, които нямат регистрация по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), но според данните на „Пътна полиция" са си купили коли от страна от евросъюза.
Предстои извършването на ревизии и на останалите вносители на нови автомобили.

Държавни фирми наливат пари в Бюджет 2009
Дружествата с държавно участие в добро финансово състояние ще подпомогнат с еднократни вноски изпълнението на бюджета за 2009 година, реши днес правителството.
От пресцентъра на кабинета "Борисов" уточняват, че размерът на вноската на държавните предприятия ще се определя на база отчетените финансови стойности по годишния финансов отчет към 31.12.2008 г. в размер на 50% от печалбата след данъчно облагане, 35% от пари и парични еквиваленти и 35% от техните резерви.
Вноските в републиканския бюджет са за сметка на резервите на държавните предприятия и ще се правят в срок до 30 декември 2009 година.
Така, спроед кабинета, се създава нов източник на средства за държавния бюджет за 2009. Според правителството тези допълнителни вноски няма да окажат отрицателно внлияние на стопанската дейност на предприятията или да доведат до финансови проблеми.

Еколози събраха 180 000 подписа срещу сечта в Рила
И тази седмица еколози отидоха пред МС в знак на протест. Те настояват властта да отдели сериозно внимание на проблемите в Рила, както и върху наказателните процедури, с които ни заплашва ЕК.
Днес посланието, което те отправиха е срещу безразборната сеч в Рила. Еколозите са събрали 180 000 подписа, които се надяват да успеят да връчат лично на министър-председателя Бойко Борисов.
Тъй като обаче премиерът отсъства от страната еколозите бяха приети в лична среща от вицепремиера и министъра на финансите Симеон Дянков, като са го запознали с казуса с незаконното изграждане на ски инфраструктура над Паничище в Национален парк „Рила" от фирмата „Рила спорт" АД, притежавана на 99% от офшорна компания с неясен произход на капитала.
Министър Дянков е поел ангажимент лично да се запознае със случая, както и да запознае премиера Бойко Борисов.
Вицепремиерът е изискал да се запознае детайлно с цялата налична документация по случаите с лифта от хижа „Пионерска" до хижа „Рилски езера" и прилежащите към него незаконно изсечени ски писти.
Според Агенцията за защита на околната среда на САЩ пътуването до ски курорта в комбинация с енергията, нужна за лифтовете и правенето на сняг, превръщат ски индустрията в един от трите най-големи източници на емисии на еквивалент на въглероден диоксид на единица турист.
Поради големите количества вода, необходима за изкуствен сняг и нуждата от енергия за изпомпване на вода и за машините, които произвеждат снега, както и големите количества енергия за задвижване на лифтове, функциониране на сгради (хотели, ресторанти, магазинчета) и голямото количество гориво, което се изразходва за придвижване на гостите до и в курорта, ски курортите имат голям „принос" за промените в климата, и са също така силно уязвими от тях.
В писмата си гражданите настояват незаконно изграденият лифт, който може да доведе до глоби за България от Съда на Европейските общности, да бъде спрян от експлоатация.
Миналата сряда еколозите протестираха в защита на птиците в Рила.
Те искаха да представят на министър Нона Караджова предложенията, с които да се избегне наказателна процедура по Директивата за птиците.
Природозащитниците посочиха, че глобата е поне 30 000 евро дневно.

SIEMENS се включва в проекта АЕЦ "Белене"
SIEMENS предаде на „Атомстройекспорт" технико-икономически предложения за изграждане на обекти за отдаване на мощност от АЕЦ „Белене", събщава руската фирма в разпространено до медиите съобщение от посолството на Русия в София.
Според генералния изпълнител на строителството на втората атомна централа проектът включва строителство на обекти за отдаване на мощност на централата от енергоблоковете към електропреносните линии на енергосистемата на България от 110 kV и 400 kV.
За изграждането на тези обекти „до ключ" „Атомстройекспорт" планира да привлече SIEMENS, която има голям опит в подобна работа.
През 2008 г. SIEMENS е съгласувала техническото задание за изпълнението на работите и условията за тяхното изпълнение, а също така от нейна страна са оформени технически приложения за сключване на договор, а през 2009 г. са подготвени материалите за техническия проект.
Технико-икономическите предложения на немскта фирма включват отговорност на компанията за проектирането, доставката на оборудването и неговия монтаж, изпълнението на пусково-наладъчните работи и въвеждането на обектите за отдаване на мощност в експлоатация.
„Участието на немската компания SIEMENS в проекта за строителството на АЕЦ „Белене" ще осигури интеграцията на съвременни европейски технологии в руския проект, каза вицепрезидентът на „Атомстройекспорт" Генадий Тепкян.
Той уточни, че между „Атомстройекспорт" и SIEMENS отдавна са създадени партньорски отношения и ние разчитаме на успешно сътрудничество при реализацията на проекта на АЕЦ „Белене".

Усвояваме само 70% от парите по САПАРД
По програма САПАРД ще бъдат усвоени около 70% от общо предвидените за страната пари. Така около 120 милиона евро няма да стигнат до земеделските стопани и общините, предаде БНР.
Част от разблокираните през септември 110 милиона евро по САПАРД също няма да бъдат усвоени, съобщи Силвия Инджова, директор на Дирекция „Национален фонд" в Министерството на финансите.
До края на годината няма да се изплатят евросредствата по САПАРД за проекти, за които текат проверки от ОЛАФ и прокуратурата.
Ако след това се окаже, че няма съществени нарушения, парите трябва да се осигурят от държавния бюджет.
11 общини няма да получат средства по САПАРД, посочи Инджова. Част от тези общини имат проблеми при провеждането на обществените поръчки - нарушения.
Вече са отпуснати за плащане 808 милиона лева за проекти по европейските програми и за ангажиментите по Шенген. Блокираното изплащане на евросредства през последните месеци е било заради забавено въвеждане на информацията за проектите в информационната система за управление и контрол.
Бързо са се справили само три министерства, които управляват програмите „Регионално развитие", „Конкурентоспособност", „Административен капацитет".
"Човешки ресурси", "Транспорт", "Околна среда" - там проблемът беше съществен и бих казала, че до голяма степен бих го обяснила и с некомпетентност на служителите как да въведат данните," добави Силвия Инджова.
От следващата седмица започва изпращането в Брюксел на оценките за съответствие на оперативните програми.

Лекари: За реформа трябват пари
Не може да се случи реформа без финансиране и то финансирането трябва да дойде преди реформата.
Това бе категоричното мнение на проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" - София.
От името на директори на болници в цялата страна Генчо Начев обясни, че всеки който говори за реформа, от която да дойде финансирането за бъдещи години, няма или никакво желание да прави реформа, или просто няма никаква визия за това.
„Всички реформи изискват пари", каза Генчо Начев и подчерта, че като цяло самите лекари и директорите на болниците в страната подкрепят и искат да се осъществят реформи, тъй като те са в името на здравето на пациента и в името на работата на добрите лекари.
Събралите се на пресконференция в БТА, сред които освен Генчо Начев, бяха и доц. Димитър Раденовски - директор на "Пирогов", доц. Виктор Златков - директор на СБАЛ - АГ "Майчин дом", проф. Лъчезар Трайков - директор на УМБАЛ "Александровска", директорът на "Св. Ана" в София Димитър Димитров и други.
Те се обявиха срещу позицията на ръководството на БЛС да напусне преговорите с Министерството на здравеопазването и НЗОК за подписване на НРД и за съгласуване на действия по реформа.
Генчо Начев формулира основни проблеми - липсата на апаратура, на модерна техника. По думите му в момента в страната се работи с апаратура, за която от много години не се произвеждат резервни части.
„Ние имаме нужда от апаратура - работеща, а не отчитана на книга", каза Начев и посочи, че стандартът в Европа и в развитите страни е на всеки пет години апаратурата да се подменя изцяло.
Друг проблем, според Начев, са липсата на кадри - проблем, който в близките години ще се прояви силно.
„В момента 30% от завършилите медицина не работят по професията си - заради ниското заплащане, заради липсата на перспектива и престиж", обясни Начев.
Като участник в преговорите в последните месеци за реформата в здравеопазването Начев предупреди, че при още застой това може да се отрази сериозно върху цялата система. Той призова да връщане на Лекарския съюз на масата на преговорите, за да може изобщо да се постигне неща.
"При един от разговорите ми с премиера той ми каза, че няма да се бърка по никакъв начин в две сфери и проблемите трябва да бъдат решени от хората в тях - църквата и здравеопазването", посочи Генчо Начев.
От своя страна директорът на болница „Св. Ана" в София Димитър Димитров посочи, че с този намален бюджет за следващата година никаква реформа няма да може да се осъществи.
С тези по-малко пари дори няма да могат да се покрият разходите по лекуването на българина. Димитров подчерта, че последните тарифи, както те са формулирани, са от 2005 година, а от тогава инфлацията е голяма.
Дори само на текущите разходи - тези битовите - парно, ток, вода, пране - направете си сметка колко са се повишили. Ние плащаме всичко това", посочи Димитров.
Той бе категоричен, че най-накрая трябва да се изготви наредбата, която да формулира доплащането на медицинските услуги и това да е регламентирано за държавните болници, както е при частните.
Димитров припомни, че реално в цените на клиничните пътеки не са включени пари за труда и квалификацията, която се отразява на бюджета на болниците.
От името на директорите на болниците той предупреди, че следващата година може да се очакват драстично по-големи дългове на здравните заведения - както заради по-малкия бюджет и инфлацията, така и заради липсата на реформа.
„Практически 4 години здравната реформа застина", коментира Димитър Димитров.
Остойностяване на медицинските услуги в България чрез прословутата Наредбата 4 е основен нормативен документ. Трябва да се знае колко пари са необходими за една или друга медицинска услуга, трябва да се знае и къде отидат тези пари, обясни Димитров.
Като цяло директорите на болници смятат, че в България трябва да се въведе двустълбов модел на здравно осигуряване - задължителен минимален и доброволен към здравни фондове.

Нито един пиян студент в Пирогов след 8 декември
Нито един пиян студент не е приет в „Пирогов" в нощта на празничния 8 декември.
От здравното заведение подчертават, че това се случва за първи път от 30 години насам.
Шефът на нощния травматологичен екип д-р Неди Цекулов е допълнил, че в спешния кабинет не приет нито един пиян или с други здравни проблеми студент.

Убийство заради 12 крави в Попово
Търговищките криминалисти са арестували мъж, убил съдружника си, за да продаде кравите му, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Късно вечерта на 6 декември, малко преди полунощ, жителка на Попово подала сигнал в полицията за изчезнал мъж. Според нея, 37-годишният й брат, също от Попово, бил в неизвестност още от предния ден по обед.
Сестрата разказала, че той и негов връстник съдружник отглеждат по 12 крави в поповското с. Зараево.
Тя уточнила, че за последно видяла брат си предния ден. По думите й после тръгнал към Попово, за да нагледа животните.
Същия ден вечерта баща му се озадачил като видял автомобила на сина си паркиран но необичаен начин пред дома им с ключове на таблото. Той опитал да му се обади, но мобилният му телефон бил изключен.
След сигнала на роднините, областната дирекция обявили изчезналия мъж за национално издирване, а криминалисти започнали разследване по случая.
Те се добират до интересен факт - в деня на изчезването на поповчанина, двама от великотърновското с. Писарево купили кравите на съдружника му.
При първоначалния разговор, съдружникът потвърдил за сделката, но обяснил, че в нея участвал и изчезналият му ортак.
В хода на разследването обаче се изяснило, че продадените животни са само на мъжа, обявен за издирване и че продажбата е станала в негово отсъствие.
Тогава 37-годишният А.С. признал, че убил съдружника си с незаконна ловна пушка на 5 декември.
След като го умъртвил той изнесъл тялото му от обора, натоварил го на собствения му опел и го откарал към изоставена помпена станция на около километър от селото, където го изхвърлил в шахтата.

Близо 60 кг. хероин заловиха в Малко Търново
58.656 кг хероин са открили митнически инспектори от отдела за борба с наркотрафика на МП Малко Търново.
Наркотикът бил разпределен в 113 пакета в тайници на лек автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция.
Автомобилът е пресичал граничния пункт вчера към 15.00 часа.
Митническите инспектори извършили щателна проверка на автомобила, който им се видял съмнителен и открили два специално изградени тайника, от които са извадени 113 пакета с кафяво прахообразно вещество, обвити с бяло тиксо.
При направения на място полеви наркотест е установено, че това е хероин с висока чистота.
Съставен е акт за нарушение на Закона за митниците срещу 23-годишен софиянец.
При последвалите съвместни действия с органите на прокуратурата и ГДБОП в София е задържан един от организаторите на нелегалния канал за трафик на хероин.

Наказват за насилие, извършено пред деца
Насилие, извършено пред дете, ще се третира като тормоз над самото него, дори детето да не е пострадало.
Това е окончателното решение на парламента, който прие на второ четене промени в Закона за защита срещу домашното насилие.
Те предвиждат още за тормоз вкъщи отговорност да се търси от по-широк кръг от хора.
С приетите промени в Закона и вторите братовчеди, баджанаците и шуреите, както и по-далечните роднини, също ще могат да бъдат преследвани за домашно насилие.
Причините депутатите за запишат, че насилие извършено пред дете ще се третира като тормоз над самото него - дори то да не е пострадало - са взетите под внимание европейски норми.
Депутатите промениха и името на самия нормативен акт - от Закон за защита срещу домашното насилие в Закон за защита от домашното насилие, информира БНР.

Изпращаме 5-ма към полицейската мисия в Афганистан
България изпраща до 5 военнослужещи в полицейската мисия на ЕС в Афганистан.
Българските военни ще получават основното си месечно възнаграждение в лева от МО, решиха министрите на редовното си заседание.
Министерството ще поеме още пътните и медицински разходи на бойците.
Допълнително от бюджета на Европейската политика за отбрана и сигурност те ще получават по около 82 евро дневни и между 35-50 евро на ден за работа в условия на риск, както и възнаграждение за работа в трудни условия в размер на 40% от дневните им командировъчни.
Към момента полицейската мисия на ЕС в Афганистан се състои от 287 души международен контингент от 21 държави членки и от 161 души местни служители.
Очаква се броят на военнослужещите в мисията да достигне 400 души.

Хванаха трима с фалшиви банкноти по 50 лв.
Служители на МВР са задържали трима криминално проявени, разпространявали фалшиви банкноти с номинал 50 лева.
Преди няколко дни, на бул. "Данаил Николаев" в столицата, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил "Ауди", управляван от 33-годишен мъж от село Медковец.
С него пътували двама софиянци съответно на 28 и 32-годишна възраст, съобщиха от пресцентъра на МВР.
При При извършения им личен обиск от тях са иззети пет неистински петдесетолевки.
Служители от сектор "Икономическа полиция" установили в хода на разследването, че банкнотите са предлагани в търговски обекти в кварталите Ботунец и Челопечене.
Материалите по случая са докладвани в Софийска градска прокуратура и е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 244 от Наказателния кодекс.
На извършителите е повдигнато обвинение и им е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа.

Кипър заплаши да блокира Турция за ЕС
Турция незабавно да отвори летищата и пристанищата си за самолети и кораби на кипърските гърци в съответствие с т. нар. Анкарски протокол, ако иска да започне преговори по ключовите глави с ЕС, свързани с търговията.
Това поискаха външните министри от Европейския съюз.
Съветът на ЕС обаче се съгласи следващите седмици да започне преговори с Турция за законодателството в областта на околната среда, след като Кипър оттегли искането за пълно замразяване на преговорите.
Според външните министри на ЕС, отказа на Турция да изпълни задълженията си, ще удължи преговорния процес.
Кипърският външен министър Маркос Киприану заплаши, че Никозия ще упражни натиск върху Турция, за да започне страната да изпълнява задължения си към всички държави от Съюза, включително и Република Кипър.
Той подчерта, че кипърската реакция ще се състои в добавянето на нови изисквания към шест от преговорните глави.
Решението на Кипър ще ограничи броя на главите, за които Турция може да преговаря на едва 10 от общо 35. Осем преговорните глави вече бяха замразени.
Вчера Европейският съюз отложи решението за започване на преговори за членство с Македония след като съседна Гърция се противопостави на ранен старт на преговорите.

Британското разузнаване не уточнило вида на оръжието на Саддам
Британските разузнавателни служби на се имали намерение да манипулират данните за оръжието на Саддам Хюсен.
Това заяви бившият директор на Ми-6 Джон Скарлет пред комисията, разследващата включването на Великобритания във войната в Ирак.
Той категорично отрече да е имало давление върху специалните служби, за да подкрепят те досието за евентуалното оръжие за масово унищожение, с което разполага Ирак.
В досието се казва, че това оръжие може да бъде приведено в действия 45 минути след разпореждане на Саддам Хюсеин.
Джон Скарлет обаче призна, че би било по-добре да е било конкретизирано - дали става въпрос за полева система или за ракетна система.
Пред комисията обаче бившият директор на разузнаването не уточни кой е бил източникът на сведенията за системата за масово унищожаване.
Джон Скарлет е ръководил разузнавателните служби през 2002 година и всъщност той е бил отговорен за съставянето на доклада, изиграл решаваща роля за включването на Великобритания към войната в Ирак.
Скарлет потвърди информацията, че на 19 март 2003 година се е обсъждала информацията, че химическите оръжия са демонтирани и е малко вероятността Ирак да съумее бързо да ги възстанови в режим на готовност.
Въпреки тези данни, докладът е бил приет като заслужаващ доверие и даващ аргументация за нахлуването в Ирак един ден по-късно - на 20 март 2003 година.
От думите му става ясно, че британското разузнаване непрекъснато е променяло възгледите си за това дали Саддам Хюсеин е разполагал или не е с химически и биологическо оръжие за масово унищожаване, тъй като са пристигали противоречиви сведения.
Всички данни са били предоставени на тогавашния премиер Тони Блеър и на други членове от кабинета.
Бившият директор на разузнаването ще трябва да даде още веднъж показания пред комисията, разследваща мотивите за започването на войната.

Спират поддръжката на Windows XP SP2 през юли
Известно е, че независимо от преклонната си възраст, операционната система Windows XP SP2 все още се радва на популярност сред потребителите, пише PCworld.bg.
Всичко обаче си има край и Microsoft напомня, че спира техническата поддръжка на Windows XP Service Pack 2.
Според съобщения в официалния блог на компанията, това ще се случи след 13 юли 2010 г. Освен Windows XP SP2, в списъка са и операционните системи Windows 2000 Server и Windows 2000 Client.
Разбира се, това не означава, че потребителите не могат да си инсталират тези OS на своите компютри. Но всякаква поддръжка, включително и обновления (с изключение на критични ъпдейти за безопасност) и консултации по възникнали проблеми няма да бъдат възможни.
По този начин Microsoft се стреми да подтикне потребителите да си обновят своите операционни системи с новите версии - Windows 7, Windows Server 2003 и Windows Server 2008.
Едновременно с това, редмъндската компания напомня, че директен ъпгрейд от Windows 2000 до Windows 7 не се поддържа.
В случая, за да не преинсталирате всичко наново, ще трябва отначало да ъпгрейднете системата си до Windows XP, а след това да мигрирате на Windows 7.

$1000 награда за издаване на пират
Американската асоциация на филмовите компании (MPAA) нагорещи борбата срещу пиратството с награда от 1000 долара за всеки, който предаде на полицията разпространител на нелегални DVD дискове, съобщава TechNews.bg.
Кампанията цели да пресече незаконната търговия в бизнес центъра Fashion District в Лос Анджелис. MPAA се е договорила с ръководството на центъра и градската полиция за съвместни действия.
Ако подобен подход даде резултат, защитниците на авторските права ще го приложат и на други места.
Производството и разпространението на продукти ментета много често поддържа дейността на престъпните групировки в района, се казва в прессъобщение на MPAA.
Освен това защитата на продуктите с авторски права е важна за здравето на индустрията и местната икономика, допълва официалното изявление.
Полицията в Лос Анджелис се надява чрез подобна кампания да подкопае икономическата основа на местните банди.
За да се предпазят от фалшиви сигнали на меркантилни граждани, MPAA и полицията са разработили ръководство, което позволява лесно да се различат нелегалните DVD от истинските.


ПО Money.BG

„Лорд краде имоти по морето”, „Ножица за пътните на депутатите”, „Удряме дъното това тримесечие”, „България ще изгуби около 120 млн. евро по САПАРД”


„Лорд краде имоти по морето", разкрива от първата си страница „Стандарт"
Английски лорд с прякор Бързия Еди е въртял далавери за милиони с наши имоти по морето. 43-годишният плейбой и гуляйджия Едуард Дейвънпорт е обвинен миналата седмица с още двама авери в организиране на престъпна група, свързана с измами и пране на пари. Той е известен като лорд Гифордс във висшето общество на Острова. Това е най-голямото международно разследване за мошеничество със заеми в историята. Ужилването е за 12 млн. британски лири, съобщи сайтът Money Marketing. Освен в България скандалният милионер е върлувал в Австрия, Турция, Кипър, Италия, Румъния и Дубай. Дейвънпорт е прочут с пищните партита на баровската лондонска улица Оксфорд стрийт. Чести гости са били принцът на Монако Алберт, Хайди Клум, Мик Джагър, Жан-Клод ван Дам и Виктория Бекъм.
Срещу Дейвънпорт, Питър Райли (62 г.) и Дейвид Хорсфол (54 г.) са повдигнати обвинения от Лондонския магистратски съд. Разследването се е добрало до доказателства за даването на заеми с необосновано високи лихви и до измами с отдаване под наем.

„Ножица за пътните на депутатите", съобщава от първата си страница „Монитор"
Депутатите ще разполагат с два пъти по-малко пари за пътувания в чужбина, отколкото бе заделил предишният парламентарен шеф Георги Пирински. В последните дни на поста си той реши да подпише сделка за 4 млн. лв. само за самолетни билети.
Наследникът на поста му Цецка Цачева възнамерява да похарчи малко над 1,8 млн. лв. с ДДС за въздушния превоз на народните избраници и чиновниците в 41-вото НС. Според заместника й Лъчезар Иванов, щом е заложена такава сума, значи тя е напълно реалистична. Той бе категоричен, че парламентът ще се стреми на всяка цена да се вмести в предвидените за следващата харчове.
Парламентът вече е обявил нов конкурс за по-евтините самолетни билети, след като със сделката на Пирински се зае прокуратурата. Както „Монитор" писа, той се опита да подсигури с билети депутатите в следващия парламент и за малко щеше да натовари новото ръководство с колосалната сума. Още щом седна в шефския стол в парламента, Цецка Цачева разкри, че предшественикът й дори не е направил конкурс за фирма, която да осигури билетите за 4 млн. лв. Съпредседателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев се възмути тогава от действията на бившия парламентарен шеф, като определи за недопустимо да обременява своите наследници с такава сума за билети и при положение че парите на институцията вече са опукани за говорещи асансьори и какви ли не още глезотии. Нещо повече, Велчев осветли скандални факти включително за обиколките в страната. Стефан Софиянски например не спрял да кръстосва шосетата с лимузината, докато не навъртял 330 хил. км, или 8 пъти обиколката на Земята. От документите в гаража на НС станало ясно, че на шофьорите са надписвани извънредни часове, за да вземат допълнителни надници. Освен това, след като Пирински предал щафетата, новите депутати с ужас установили, че техните предшественици са изтъркали подметките си от обиколки.

„Удряме дъното това тримесечие", прогнозира „Пари"
Икономиката на България ще удари дъното през текущото тримесечие или най-късно през първата четвърт на 2010 г., прогнозират анализаторите от Economist Intelligence Unit. Данните бяха обявени по време на осмата кръгла маса с правителството на България, организирана от Economist Conferences.
Експортът за Европейския съюз и Турция и размразяването на финансирането са факторите, които ще върнат страната по пътя на растежа обясни Ричард Еймс директор за Европа, Средния Изток и Африка на Economist Conferences.

„България ще изгуби около 120 млн. евро по САПАРД", разкрива от първата си страница „Дневник"
България ще усвои около 73% от предвидените 445 млн. евро по земеделската предприсъединителна програма САПАРД, която приключва окончателното в края на годината. Това означава, че страната ще изгуби около 120 млн. евро. Това прави почти една трета от цялото финансиране по програмата. "За съжаление оценката за приключването й е песимистична", каза пред депутатите от парламентарната комисия по европейските въпроси Силвия Инджова, директор на Националния фонд в Министерството на финансите, чрез който се осъществява разплащането на всички европроекти.
По думите й натрупването на неизползвани средства по САПАРД е започнало след подписването на финансовия меморандум за 2004 г. (Според правилата за всяка година се определя сума, чието усвояване може да продължи и през следващите две). Дотогава е отчитано 100 % изпълнение на финансирането по програмата. САПАРД. Според статистиката през 2004 г. са "хартисали" 27 млн. евро, за 2005 г. - 45 млн. евро, а за 2006 г. се очаква да бъдат около 47 млн. евро.
Новите управляващи се надяват загубената сума да се окаже по-малка, ако започналата проверка за нередности в проекти на обща стойност 12.5 млн. евро установи, че сред тях има и изрядни. Ако МВР, следствието, прокуратурата и ОЛАФ идентифицират такива проекти в близките дни, до 23 декември по тях може да бъде поискано плащане и така загубите ще се намалят. Ако проверките приключат през следващата година, редовните проекти ще трябва да бъдат финансирани от бюджета, обясни Инджова.
Съмнителните сделки по САПАРД са основно с фирми от месопреработващата промишленост, както и на 11 общини. Според директора на Националния фонд някои от пропуските са незначителни - например неизискана от кмета банкова гаранция за добро изпълнение, като документът впоследствие е издаден. В тези случаи се прави корекция в стойността на договора и общината се отказва от една малка сума, за да спаси по-голямата част от средствата. Има обаче и нарушения, които правят проектите неспасяеми - като сключването на договор с втория класиран в конкурса вместо с победителя. "Всички коректни бенефициенти по САПАРД са си получили плащанията", каза за "Дневник" изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева.

„Държавата вече ще заменя гори и земи по пазарни цени", информира „Сега"
Държавата най-накрая ще прекрати порочната практика да продава или заменя на безценица атрактивни гори и земи. Земеделското министерство е готово с нова наредба, в която се въвеждат по-точни критерии за оценка. "В сравнение с направените от предходната власт сделки държавните масиви ще струват средно 3 пъти повече за вътрешността на страната, а за морето и курортите - дори 7-9 пъти по-скъпо", каза вчера аграрният зам.-министър Георги Костов.
При формирането на бъдещите оценки за масивите освен характеристиките на самата гора като дървесина и животински свят водещ критерий ще бъде и отдалечеността й от морския бряг или границите на националните курорти, от магистрали и населени места, научи "Сега".
Поправката се прави главно заради предстоящите замени на терени с общини за важни социални и инфраструктурни проекти. След големия обществен натиск предишният парламент забрани замените, но с уговорката, че забраната не важи за общини и за големи проекти с национално значение. В новия закон за горите изрично ще бъде уточнено, че държавата може да прави замяна с юридически и физически лица само ако те притежават терени, необходими за построяването на магистрала.
Проверка на заменките, одобрени по време на кабинета на Сергей Станишев, показа, че държавните масиви са оценявани на 5 до 20% от реалната им пазарна цена. Средната цена е била по 8.05 лв. за квадрат, а гори край София бяха харизвани и за по 5 лв. за квадрат. Само за година и половина с подписа на ексшефа на горската агенция Стефан Юруков (БСП) бяха заменени 18 000 дка гори, срещу които държавата получи от частници чукари във вътрешността на страната. Преди това ДПС замени други 8000 дка, като апетитните масиви отидоха главно в едри бизнесмени, близки до БСП и ДПС. Юруков и бившият земеделски министър Валери Цветанов (ДПС) в момента са обвиняеми за тези сделки.
Идеите са в съзвучие и с промените в Закона за държавната собственост, който скоро ще влезе в МС. Те предвиждат собствениците на имоти извън населени места, през които ще минава магистрала или друг обект с национално значение, да не получат нито 1 лев обезщетение. Според управляващите така ще се намали спекулата с огромните обезщетения, които собствениците на имоти успяват да постигнат чрез съда.

„61% от компаниите у нас запазват инвестициите, една трета ги вдигат", информира от първата си страница „Класа"
Над 60% от глобалните компании с бизнес у нас ще продължат инвестициите си, а една трета дори ще се възползват от настоящата ситуация и ще ги увеличат. Това показва проучване на Economist Intelligence Unit, проведено между 23 октомври и 20 ноември т.г. измежду 70 водещи мениджъри на глобални компании. То бе представено вчера на Осмата кръгла маса с правителството на България. Добрата новина е, че само 12% планират да свият капиталовложенията си у нас.
Най-основните притеснения за мениджърите са свързани с макроикономическата нестабилност - 75% дават този отговор. Други 55% посочват корупцията, 43% се опасяват от липсата на политическа воля за реформи в бизнес средата. Повече от половината изследвани компании очакват да видят резултати от антикорупционната дейност на правителството в следващите месеци, а 17 на сто вече усещат сериозната борба с организираната престъпност.
Финансовата криза се е отразила на анкетираните предимно чрез свиване на приходите. За всяка трета компания те са намалели с до 10%, а една пета отговарят, че спадът е над 30 на сто. 63% от мениджърите на водещи корпорации пък посочват като най-негативен ефект на кризата свитото потребление. Всеки трети е изпитал липсата на кредити или недостатъчната намеса на държавата.
Половината от изследваните фирми смятат, че инфраструктурните инвестиции са една от най-добрите възможности за правене на бизнес у нас.
Изпълнителният директор на „Мобилтел" Андреас Майерхофер посочи, че строителството на магистрали и развитието на железопътната инфраструктура ще бъдат двигател за развитието на икономиката и за привличането на чуждестранни инвеститори.

„Плащат на строители с държавни облигации", информира „Стандарт"
Държавни облигации на стойност около 180 млн. лв. ще пусне през февруари Министерството на финансите. С набраните пари държавата ще се разплати със строителните фирми, каза вчера регионалният министър Росен Плевнелиев.
Общият размер на задълженията на държавата към строителния бранш е 250 млн. лв. На заседанието си днес Министерският съвет ще гласува да бъдат отпуснати 20-30 млн. лв. за изплащане на част от тези дългове, каза Плевнелиев. След това надеждите ни са, че Министерството на финансите ще отпусне още 44 млн. лв. до края на годината, допълни той. Така до януари ще бъдат изчистени около 60-70 млн. лв. от публичния дълг към строителните компании. За изплащането на останалите около 180 млн. лв. ще бъдат пуснати облигации през февруари.
Най-ниската цена да не е определяща при обществените поръчки, предвижда подготвяна от Министерството на икономиката и енергетиката процедура. Това ще е възможно само в случаите извън откритите процедури, коментира Росен Плевнелиев. В момента тече процедурата за съгласуване на идеята с бизнес организациите и агенцията за обществени поръчки, така че ограничителната процедура да се измени и да дава възможност други критерии да определят печелившия кандидат, допълни министърът.

„Парцалки стават "Армани" в магазина", разкрива „Монитор"
Вносителите на фалшиви маркови дрехи са измислили нов начин за заобикаляне на закона и премятане на клиентите. Перфектните копия на световно известните марки минават границата с предварително разшити етикети, които се поставят отново преди да влязат в магазина. Врътката идва оттам, че на границата дрехите минават като евтини парцали, а вносителите печелят милиони от контрабанда и невнесен ДДС.Свалените етикети понякога дори пътуват заедно с дрехите.Пришиват се на стоката след минаването на граничния пункт в склад на фирмата вносител, съобщиха пред "Монитор" отлично информирани източници.
Следващата стъпка на фирмите е да вкарат дрехата в лъскав магазин. Заради етикета на "Армани", "Версаче", "Бенетон", "Найк" или "Адидас" цената на облеклото почти никога не пада под 100 лева, въпреки че за нея са платени жълти стотинки. Купувачите се лъжат от лъскавия магазин, броят парите и получават усещането, че са си купили маркова дреха.
В голяма част от случаите стоката влиза контрабандно по различни канали и се покрива с фактури от стари вносове. По този начин в държавата не влизат милиони от ДДС. Ментетата се произвеждат в три държави Турция, Китай и Грузия, като почти винаги се вкарват през Капитан Андреево. "Марковите" дрехи се внасят с пътнически автобуси или с т. нар карго пратки. Последните месеци има тенденция да се използват рейсове, защото в тях може да се натовари почти същото количество стока, каквото и в един ТИР. Обикновено търговци потеглят в неделя от България или Румъния за Турция и се връщат във вторник или сряда.
"Такива са механизмите на пазара в южната ни съседка, стоките се купуват до средата на седмицата. Поради тази причина от понеделник до сряда митничарите трябва да са нащрек за пътнически автобуси", обясни пред "Монитор" запознат с бизнеса с дрехи. За да няма проблеми с митническите власти, търговците дават на шофьора на рейса по 10 евро на човек, а водачът от своя страна предава парите на митничаря, сочи оперативна информация на разследващи. Подобна случка се е разиграла преди 3 дни, когато двама митничари от "Капитан Андреево" са пропуснали турски автобус на фирма "Мурат".

„Архитектурни ценности си отиват "социализирани", разкрива „Дневник"
"Социализация" на сграда - паметник на културата. Ако чуете този израз, застанете нащрек. Нищо чудно всъщност да става въпрос за строеж на хотел, сграда с офиси или жилищна кооперация в центъра на София. Виждали сме вече как между старите и с ценна архитектура къщи изниква билдинг от стъкло, алуминий и бетон. После се оказва, че в него е "вграден" паметник на културата, който обаче трудно се различава, особено ако не знаете какво е имало на същото място. В столицата има 1600 сгради с различна степен на защита, т.е. на застрашеност.
Опасността идва оттам, че е напълно възможно погубването на паметника чрез "социализация" да бъде съвсем законно. Възможно е и новата стъклобетонна сграда, вписала нещо от старата, да е със статут на паметник на културата. Или старата постройка да остане без защита, след като е изгубила ценността си при реконструкция, въпреки че са били изпълнени всички препоръки. София дава подобни примери. И докато компетентните институции недоволстват от "обезличаването на града", продължават да си прехвърлят отговорността и да се обвиняват в "липса на воля".
Според зам.-министъра на културата Тодор Чобанов, главния архитект на София Петър Диков, арх. Валентина Върбанова от столичното дружество "Стара София" и Владимир Калинов от строителния контрол в София най-виновен за всичко е Институтът за паметниците на културата (бившият НИПК). В Министерството на културата сочат института като "фрапиращ пример за конфликт на интереси". Затова и новото ръководство прехвърли със закон от института към себе си административните правомощия по допускането на строежи. Със същия закон, който влезе в сила на 20 ноември, беше уволнен и директорът на института Георги Угринов. В министерството смятат, че това е достатъчно, за да се пресече практиката за обезобразяване на архитектурни паметници.
Главният архитект на София Петър Диков казва, че той нищо не може да направи, ако институтът е допуснал строеж, който може да увреди паметник на културата. Органите, които трябва да следят дали се спазват предписанията на института за паметниците на културата или своеволно се разрушават стари сгради, като строителния контрол обясняват, че правомощията всъщност не са техни. Ако някой не си върши работата, то това е НИПК, те имат правомощия да съгласуват, но и впоследствие да контролират, а ако установят нарушения - да подадат съответните сигнали, коментира пред "Дневник" Владимир Калинов от строителния контрол в София. По думите му вместо това от института само пишели писма до останалите контролни органи и си "измивали ръцете".

„Приватизацията - екобонусът за България", анализира „Пари"
Благодарение на приватизацията България е преизпълнила изискванията за намаляване на емисиите парникови газове, заложени в Протокола от Киото. Добре, но страната ни не се е възползвала да продаде оставащите хиляди тонове емисии и да спечели пари, с които да инвестира в други екологични проекти. От няколко месеца новият екоминистър твърди, че ако България беше продавала неизползваните квоти, щеше да е получила около 1 млрд. EUR.
По отношение на Протокола от Киото страната ни е отличник. От една страна, много от тежките замърсители са направили съоръжения, с които се намаляват емисиите на парникови газове. От друга обаче, има ТЕЦ, които са забавили с години изграждането на сероочистки. Не е ясно как ще се отрази на страната тяхното спиране, т.е. дали няма да има енергийна криза. В същото време обаче не може да се отлага повече изграждането на пречиствателните съоръжения, защото при евентуална наказателна процедура те хем ще трябва да хлопнат кепенците, хем всички ние да плащаме десетки хиляди евро глоби дневно. Други пък нямат пари, за да изградят сероочистките. Ако започнат да ги правят, всички ние ще трябва да ги платим през по-високата цена на тока след години, твърдят различни експерти.
Освен това през 2007 г. Европейската комисия отдавна оряза квотите за търговия с парникови газове на страната ни. Така индустрията беше принудена още веднъж да намали емисиите на производството си. Трудно е да се изчисли с колко е спаднало нивото на парниковите газове за последната година при намалените, а дори и често спираните производства, например на циментовата индустрия. При всички случаи обаче след прехода и приватизацията кризата също допринася за намаление на мръсните газове. Дали обаче ще успеем да изпълним критериите от Киото до 2020 г. да намалим с още 20% мръсните газове или дори с още 30%, както се обсъжда от вчера в Копенхаген - предстои да разберем.

„Sms за оборотите издънил "Есприт", разкрива „Стандарт"
Есемеси с информация за дневните обороти на магазините издънили официалната вносителка на германската марка "Есприт" Диана Муратева. Всяка вечер всички 10 магазина в страната пращали съобщения с обема на продажбите. Тези цифри обаче коренно се различавали от официално фактурираните продажби. Така антимафиотите от отдел "Изпиране на пари" в ГДБОП преценили, че бизнес дамата укрива данъци. Те влязоха в магазините на Муратева, иззеха документация и компютри.
След зрелищната полицейска акция управителката на фирмите, които официално внасят "Есприт", Диана Муратева е обвинена в 4 престъпления. Първото е организирана престъпна група, второто е за укриване на данъци, следващото е за пране на пари. Четвъртото обвинение е уникално - че чрез укриването на данъци е измамила съдружничката си Рая Цинцова. Обвинението за престъпна група, в която задължително трябва да има трима души, също "виси" - в групата са Муратева, счетоводителката й Мария Малинова и неизвестно лице.
За тези 4 обвинения Диана Муратева лежи 2 дни в ареста миналата седмица - една нощ в 9-о РПУ и една нощ в ареста на Националното следствие.
При претърсване на дома на Муратева полицаите открили 19 600 лв. За 4 години, откакто работят фирмите й, които внасят "Есприт" в България, Диана Муратева успяла да укрие над 2 млн. лв. данъци, твърдят антимафиотите. Не е ясно обаче как бизнес дамата е изпрала парите. Засега не можем да твърдим подобно нещо, уточни снощи прокурорът Николай Русинов. Той замествал за малко титулярния прокурор Пламен Панайотов по време на арестите.
За да разшири престъпната си дейност, шефката на "Апарел" създала нови 3 фирми, регистрирани като собственост на адвоката на Муратева Христо Митровски и управлявани от счетоводителя Симеон Артинов, твърдят антимафиотите от "Изпиране на пари".
"Нелепо е да пера пари, продаваме на едни цени в цяла Европа", заяви вчера обвинената Диана Муратева. Според нея зад сигнала до ГДБОП стои съдружничката й в "Апарел" Рая Цинцова, която държи 33 на сто от капитала.

„По-страшно от кризата е бавното излизане от нея", казва в интервю за „Сега" банкерът Стоян Александров
Г-н Александров, одобрявате ли финансовия план на държавата за 2010 г. и намирате ли за точни сметките на министър Дянков?
- Съгласен съм с онези, които казват, че това е бюджет на оцеляването, не на развитието. Но това е положението. Факт е, че за първи път от 20 години насам се прави бюджет в такава неизвестност и в условия на падащи приходи, а не на растящи. Иначе в дискусиите по приемането му нямаше нищо ново - опозицията винаги твърди, че приходите са подценени, а управляващите - че това е пределът. Опозицията вижда едва ли не още 2 млрд. лева резерв. Но в същото време държавата ще приключи 2009 г. с близо 2 млрд. лева неразплатени задължения към бизнеса. Така че, ако приходите се окажат повече, правителството, което ще влезе в новата година с минус 2 млрд. лева, ще може да балансира бюджета.
Но това е стъкмистика - да се прехвърля дефицит за догодина, за да отчетем, че бюджет 2009 не е "на червено"?
- Честно казано, нямам еднозначен отговор. Да се отчете балансиран бюджет за 2009 и да се състави такъв за 2010 г. в международен мащаб, има голямо значение. И за влизането в преддверието за еврозоната, и за излизане на България на външните капиталови пазари. Действа и дисциплиниращо вътре в страната. Фактът, че "Стандард енд Пуърс" вече даде позитивна оценка на случващото се в България, е показателен.
От друга страна, неразплащането на 1-2 милиарда създава допълнителни напрежения. В условията на криза и голяма задлъжнялост бизнесът още повече закъсва. Това, че правителството обещава да се издължи през януари-февруари, не грее особено фирмите, защото някои са на ръба на оцеляването и дотогава може да фалират. Уверявам ви, че банките проявяват максимална толерантност, като предоговарят и разсрочват кредити. БНБ също помогна, като промени регулациите, а и изрази позиция, че може би отново ще занижи изискванията, за да могат банките да направят жест към тези фирми.
Защо упреквате финансовия министър, че говори за намаляване на ДДС?
- Това няма как да стане в близките година-две. ДДС осигурява огромна част, 40-50% от всички данъчни приходи, в бюджета. Тези приходи за бюджета са като носещите стени, трегерите в една сграда. Това е последното, което се пипа, като се прави ремонт. А не виждам чудеса - икономиката да се изстреля нагоре или пък да се направи радикална реформа на приходната администрация и на контрола, така че да се компенсира намалението на ставката.
Защо сте такъв песимист? Вижте само как НАП погна цели гилдии за укрити доходи.
- Да, подгониха певци и футболисти. Всички трябва да си плащат данъците, но защо трябва да се вдига толкова шум? А в строителството? От години се знае, че изповядването на сделки на фаза "груб строеж" е начин да се крие ДДС, и то в огромни размери. Никой не пипа в тази област и сега няма промени.
Така че има много резерви за повече приходи, но дали ще компенсират това, което бюджетът би загубил от намаление на ставката? А ако някой разчита, че цените ще паднат, лъже се. Хлябът струва 1 лев и ако ДДС падне от 20 на 18%, ефектът, ако изобщо го има, ще е 2 стотинки. Ако парното е 100 лева месечно, ще спестите 2 лева. Разбирате ли, за отделния човек ефектът няма да е много голям, но за бюджета загубата ще е сериозна.

„При нови избори малките партии са в зоната на здрача", казва в интервю за „Монитор" социологът Живко Георгиев
Г-н Георгиев, как ще коментирате факта, че депутати започнаха да напускат парламентарни групи?
- Би било странно, ако този парламент е първият, в който не наблюдаваме подобни процеси на роене и разпадане на парламентарни групи. Общо взето сме свикнали с това. Не е изненада. Само че нека не забравяме, че самата "Ред, законност и справедливост" се оказа в Народното събрание по същата тази логика. Това е една от трайните характеристики на парламентарния ни живот. Затова не съм сигурен, че с промени в правилници, морални ангажименти или с други хитри тактики може да се удържи целостта на една парламентарна група, която не е сплотена с нищо друго освен с широко разпространеното индивидуално желание да си в партийния живот. Далеч съм от мисълта, че има пъклен план за разпада на тази група. Но не мисля, че това ще се отрази силно върху качеството на парламентарния живот у нас. Не очаквам някакви сериозни трусове. Разбира се, ще има промяна на ролите в 41-вото Народно събрание, една значителна част от поддържащите ГЕРБ сили навярно от време на време ще си позволяват да бъдат автономни и критици на статуквото. Но това няма как да се случи скоро. Поне в момента политическата ситуация и нагласите са такива. Капацитетът на СДС, ДСБ, РЗС и на "Атака" е такъв, че всичко онова, което би направило актуален въпроса за предсрочни избори, силно би ги обезкуражил. Шансовете на всички тези поддържащи партии са много малки при едни евентуални предсрочни избори в близката година. Спорен е въпросът, дали всички те биха се оказали в парламента след това.
Защо започна да се повдига въпросът за предсрочни избори?
- Тази теза се повдигна от ГЕРБ, защото това безспорно е коз в техните ръце. Само те имат възможност в краткосрочна перспектива при едни избори да подобрят постижението си. Другите по-малки партии са в зоната на здрача. Едва ли те виждат себе си като сигурни участници в следващия парламент. А опозицията в лицето на Коалиция за България и ДПС засега няма особена полза от предсрочни парламентарни избори.
Все пак очаквате ли ново люспене в парламента след тези процеси в РЗС? Знаете, че началото на отцепването в 41-вото Народно събрание всъщност даде Венцислав Върбанов.
- Единствената политическа фракция, където е най-малко вероятно да се случи такъв процес, е ДСБ. При всички останали е възможно, като имам предвид групата на поддържащите партии. Не виждам вероятност за отцепване и от ГЕРБ в обозримо бъдеще.
Какво липсва на българския парламентаризъм, след като вече няколко месеца наблюдавате работата и на новото Народно събрание?
- Липсва качествен парламентарен живот, качествени парламентаристи. Парламентът за съжаление открай време функционира като институция, доминирана изцяло от мнозинството. Ако се върнем назад в годините, ще видим, че доверието в парламента е почти изцяло функция на доверието в мнозинството. Имам предвид, че в известна степен за българина парламентът е управляващото мнозинство. Това е лоша тенденция и превръща институцията парламент в заложник на партиите, в частност на управляващата партия. В нормалните страни рейтингът на парламента е институционален и той се влияе от рейтинга на партията, която представлява парламентарно мнозинство. Защото партиите имат по-лабилен рейтинг. У нас това го няма. Дори много често в края на мандата на управляващото мнозинство наблюдаваме рейтинг на парламент 10-11%. Това е страшно за една демокрация от парламентарен тип. Това де факто е рейтинг на демокрацията.
Това означава ли, че Народното ни събрание все още не е "изчистило" образа си в очите на обществото?
- Така е. Е, сега има малко по-високо доверие, защото все още има доверие в управляващата партия по логиката, която казах. Но пак симптоматично по-нисък. Парламентът, народният представител не са фигури, които за съжаление се ползват с онова равнище на доверие, което трябва да е характерно за една парламентарна демокрация. А и парламентът за съжаление работи по начин, който няма как да провокира респект. Това е тенденция на българския парламентаризъм. Качеството на парламентарния дебат е отчайващо. Почти не останаха парламентаристи от качествен тип. Дори с носталгия можем да се сещаме за Великото народно събрание, където виждахме парламентарен дебат на едно добро ниво. А сега вземете за пример дискусиите около бюджета.

„Бургас-Александруполис" не е бил договорен в наш интерес", казва в интервю за „Класа" посланикът със специални поръчения по енергийната сигурност в МВнР Петър Попчев
Г-н Попчев, от миналата седмица тече задочна кореспонденция между руската и българската страна за трите големи енергийни проекта. Може ли според вас да има някаква нова договореност по тях на предстоящата среща на междуправителствената комисия? Какво се договорихте сутринта на срещата при премиера?
- Правителството на европейското развитие на ГЕРБ пристъпва към тези разговори по-подготвено и с много по-ясни цели и виждания за националните интереси откогато и да е било преди това. От българска страна няма елемент на ултимативност в отношенията между двете страни, дори напротив - позицията ни е коректна, гъвкава и чрез нея се стремим да намерим решение на проблеми, които съществуват по отделните енергийни проекти. Не виждам елементи на ултимативност и в официалната руска реторика. Изключение прави вчерашното изказване на говорителя на „Газпром" Сергей Купрянов, чието съдържание за съжаление не допринася за добрия тон. Не бих коментирал повече това изказване, то отразява позициите на една компания. Човекът, който ще води делегацията в София, е руският енергиен министър Сергей Шматко, който е спокоен и разумен политик. Надявам се, че този тон ще надделее на смесената Българо-руска икономическа комисия. Руската страна държи да има ясна политическа позиция от наша страна, в смисъл "да" или "не". Страхувам се, че някои от проектите съдържат нови важни елементи, които едва ли позволяват такава дефинитивност.
От наша страна разговорите ще се водят от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Не бива да се дават предварителни оценки за това, какво ще каже той на руснаците. Договорености биха се родили в резултат на открит и принципен диалог.
Напоследък в публичното пространство се заговори много за проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис". Може ли да се каже, че има проблеми с него и какви са според вас?
- Проблеми с проекта има, в смисъл, че и трите страни по него си задават въпроса, доколко са защитили своите интереси при създаването на международната компания за осъществяване на проекта. В България има много институции и хора, които смятат, че още при първоначалното договаряне не са били постигнати възможните ползи за българската страна. Това обаче е пропуснато и трудно може да се върне. Някои неща, предполагам, все пак могат да се предоговорят. Ключова точка в целия проект е входът на тръбата у нас и е добре по този въпрос нашите партньори да проявят разбиране. Трябва да се потърси такова решение на екологичните заплахи, което би устройвало изцяло Бургас и района. Това е проблем, с който правителството на ГЕРБ е особено ангажирано.
От строежа на тръбата ще бъдат засегнати интересите на хората по цялото Южно Черноморие. Друг висящ въпрос е запълването на тръбата с петрол. Този въпрос стои пред България и Гърция, но ангажиментът на Русия е най-голям. По принцип става въпрос за количества и от Казахстан.
Алтернатива ли е нефтопроводът „Самсун-Джейхан" на нашия проект?
- Турският проект изглежда освободен от потенциалните рискове, с които „Бургас-Александруполис" има да се справя. Като цяло българската тръба е в по-напреднал стадий, но ако руският петрол не стигне и за двата петролопровода, по-благоприятни стават условията за проекта „Самсун-Джейхан". Това е така, защото в Казахстан, откъдето могат да дойдат бъдещи доставки на нефт, работят компании, които ще участват и в строителството на турската тръба. Има една своеобразна конкуренция между двата проекта, която може впоследствие да се окаже, че надделява в полза на другия проект. Шансовете за „Бургас-Александруполис" обаче се запазват.
Заради проблемите с плащанията на вноските на страната ни към проектната компания смятате ли, че има възможност компанията да се разпадне?
- Не знам условията на фирменото споразумение, защото договореностите са си само между компаниите. Но говорейки по принцип, за да се разпадне една проектна компания само заради неплащането на вноските, би било израз на формален подход. Не очаквам това да се случи.
Преговорите за строежа на „Южен поток" също са в доста начален стадий, като някои експерти свързват строителството с подписването на нов договор за доставки на газ с „Газпром". Смятате ли, че ще има развитие по тази тема?
- Аз не бих искал да предрешавам виждането на българския енергиен министър по въпроса. По принцип обаче по проекта „Южен поток" има много още да се говори в двустранен и многостранен аспект. Все още се говори за няколко варианта за преминаване на тръбата през България. Дори и само това е достатъчно основание да се проведат едни по-задълбочени разговори между експерти. На политическо равнище допускам, че ще бъде потвърден интересът на страната ни към този важен газов проект. Личното ми мнение е, че има още доста да се работи по различни аспекти на проекта. И те трябва да се разглеждат не само между двете страни, ами и между всички участници в проекта, тъй като, за да успее, „Южен поток", трябва да придобие статут на "проект от европейски интерес" по подобие на „Северен поток" и „Набуко".
Има ли вариант „Южен поток" да заобиколи страната ни според вас?
- Такава възможност никога не трябва да се изключва. От друга страна, логиката на проекта не допуска подобно отклонение. Дълбоко съм убеден, че Русия има няколко варианта за трасета на тръбата извън тези, които споменава, защото „Южен поток" е система, а не газопровод. Той ще представлява и навлизане на реална руска собственост в пределите на ЕС, защото руски фирми биха притежавали поне половината от тази система. Това предопределя и големия интерес към него.
Като се говори за „Южен поток", за страните - членки на ЕС, диверсификацията на доставките остава приоритет. Така както Русия диверсифицира търсенето на свои енергийни ресурси в Китай, Корея, Япония и САЩ, така и ЕС, като най-голям потребител на газ в света, търси възможност да разнообрази трасетата на доставка, източниците и доставчиците на синьо гориво. „Южен поток" диверсифицира само маршрута, а енергийната политика за Европа цели диверсификация също на източници и доставчици. ЕС ще подкрепя и реализира все повече проекти в рамките на Южния коридор, който е негово стратегическо начинание. Казано иначе, Европа има нужда както от руски, така и от неруски природен газ.
Няма развитие и по строителството на АЕЦ „Белене", особено след оттеглянето на германската компания RWE от проекта. Можем ли да очакваме Русия да продължи проекта само със собствени средства?
- Руската страна има изключителен интерес да се построи АЕЦ „Белене" поради много причини. А за RWE аз оставам с впечатлението, че компанията не е взела окончателно решение. Тя се оттегли на този етап. В Германия настъпва ренесанс на ядрената енергетика, тамошният пазар става по-интересен за компанията, отколкото българския. Но все още има възможност да се включат в проекта, при условие че българското правителство направи една международна тръжна процедура за намиране на консултант, който да направи пълна оценка на проекта. Той да прецени колко точно инвестиции са необходими в ядрената мощност и да постигне такава ефективност, че токът от АЕЦ „Белене" да бъде конкурентоспособен на цените не само от региона, но и в България. Това са сложни изчисления, които не са правени по такъв начин досега.

„Земята може да се уедрява и с проекти по селските райони", казва в интервю за „Дневник" изпълнителният директор на "Адванс терафонд" АДСИЦ Радослав Манолов
Как възникна идеята за комасация точно в землището на село Катунец?
- От 2000 г. насам министерството на земеделието инициира няколко пилотни проекта за комасация в региони с голяма концентрация на държавни земи, но те се оказаха неуспешни. Нашата амбиция е проектът ни да бъде успешен, още повече че от 14-те хиляди дка обработваема земя в землището на Катунец нашият фонд плюс останалите по-големи собственици притежават над 6 хил. дка. Интересно е и като землище, защото в него освен обработваема земя има също гори, мери, река. Един от критериите за сполучливост на даден проект е след комасацията средният размер на имотите да нарасне най-малко с 20%, което в нашия случай става още в началото на комасацията, и то с по-висок процент.
Второто много важно предимство на проекта е съчетаването на комасацията с проектиране на инфраструктурата - напоителни системи и пътища, необходими за използването на имотите след окрупняването им. Тази идея ни беше подсказана от нашите консултанти, холандската служба DLG, които са приложили богатия си опит не само в Европа, но и по света. Така изработеният проект има и друго предимство - който и да е бъдещ собственик на имотите ще разполага с един добър макет за подредбата на нивите, а не като сега - да се работи на парче.
Сегашната ситуация е хаотична - все едно започвате да проектирате един квартал на града с безразборно поставени къщи, без улици, паркинги или зелени площи. Затова комасационният ни проект включва освен окрупняване и групиране на имотите по вида на отглежданите култури - едногодишни, градини, лозя и др., също проектиране на пътища, дори екопътеки, тъй като в землището има и много гори. Предвижда се още обособяване на хабитати за запазване на биоразнообразието, защото има ценни видове птици, изграждане на изкуствени водоеми, които да се използват за напояване.
Доста утопична картина на фона на сегашното състояние на земята, при която незаконно се обработват чужди парцели?
- За да има контрол върху имотите и да се защитават интересите на хората, имотите в даденото землище трябва, първо, да бъдат добре подредени, второ, да са достъпни с изградена инфраструктура и, трето - да се спазват законите. Ще дам за пример Германия. Там всеки може да си купи земеделска земя, но е длъжен да живее на границата на този имот. Ако сте зъболекар в Берлин, не може да купите в Мюнхен 500 дка, защото трябва да си смените местожителството и там да се занимавате с вашите имоти. В тяхното законодателство има едно изискване, което съществува и при нас, а именно, че собственикът на имота е отговорен за това какво се случва върху тази земя. Ако например върху вашата земя утре някой изсипе токсични вещества, утре вие ще бъдете отговорен, защото вие сте собственикът.
Защо пилотни проекти като вашия не могат се приложат по-масово в практиката?
- Не е тайна, че на този етап "Адванс терафонд" финансира голяма част от разходите по проекта. Подкрепата от холандската DLG е на база на междуправителствено споразумение, което изтича в края на тази година. Холандското правителство плаща разходите на техните консултанти по проекта, всички останали такси по репарцелирането и проектирането са за наша сметка. Ако примерно земите на фонда са 20 или 80% от стойността на проекта, то и разходите са пропорционални на това участие.
Парадоксът идва оттам, че плащаме тези такси към държавата, която в същото време декларира, че комасацията е сред приоритетите й. Ако държавата стане инициатор на подобни окрупняваният, каквото е нашето предложение, ние ще бъдем освободени от тези такси, което ще бъде голямо облекчение за участниците. Защото разходите по тези проекти са много - за издаване на скици, за нотариална заверка, такса за проектиране и др. На практика точно тези административни тежести отказват дребните собственици на имоти да участват в подобни комасационни проекти.
Това обаче рефлектира негативно върху земеделския бизнес в определения регион, защото той остава неефективен. Ако държавата даде своята подкрепа, тогава и бизнес климатът ще се подобри, а всички знаем високия дял на земеделието в брутния вътрешен продукт на страната.
Значи вашето искане към държавата е комасацията да бъде освободена от такси, така ли?
- Не само това. Според нас е редно комасацията в някои случаи да има препоръчителен характер. Например, за да се кандидатства по определени мерки и програми за развитие на селските райони, държавата може да заложи като изискване към инвеститорите да стартират и комасационен проект. Подобен проект е в полза на абсолютно всички собственици, включително и общините, които, като оптимизират размера на парцелите, ще могат и по-ефективно да ги управляват.

Удължват срока за регистрация на малките аптеки
Фармацевтите, които имат разрешение за откриване и функциониране на аптека, трябваше да ги пререгистрират до 12 август тази година, съобщава БНР. Много от тях обаче, все още не са го направили и законът ги задължава да преустановят работа.
Голям брой от аптеките обаче се намират в малки и труднодостъпни селища, отдалечени от големите градове.
Именно затова депутатите приеха промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и удължиха до края на тази година възможността за пререгистрация, за да не стигне до затварянето на аптеки, което на практика ще остави хората без достъп до лекарства.
Промените в закона позволяват също и откриването на аптеки в селища под 10 хил. души да става при облекчен режим и условия, като ще се плаща и по-ниска такса за обезпечаване на административната услуга.

Предлагат три вида електронен подпис
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията публикува на интернет страницата си проект за промени в Закона за електронния документ и електронния подпис, които хармонизират българската нормативна уредба с изискванията на Европейския съюз.
Проектът предлага промени в режима на електронните подписи с цел хармонизиране със стандартите в ЕС. Подписите се класифицират като обикновен, усъвършенстван и квалифициран. Последният се признава за саморъчен по закон, а другите два при изрична договореност между страните.
С измененията българският пазар ще се отвори за чужди доставчици на е-удостоверителни услуги, тъй като се уеднаквяват изискванията към съдържанието на електронните удостоверения. Проектът предлага промяна и в изискванията към съдържанието на удостоверението за квалифициран електронен подпис, които в досегашния режим влизаха в сериозно отклонение с установените от стандартите реквизити. Досега се създаваха пречки за оперативна съвместимост на българските системи при използване на електронни подписи.
Очакванията са, че в резултат на конкурентния натиск, цените за получаване на електронен подпис ще станат още по-достъпни. В същото време на българските фирми, предоставящи удостоверителни услуги се осигурява достъп до 500-милионният пазар на ЕС.
Вече няма да се налага винаги да бъде потвърждавано получаването на електронно изявление - електронният документ ще се смята за доставен при постъпване в указаната за тази цел електронна поща на получателя. Така ще бъде преодоляна опасността от недобросъвестно отношение на адресата в търговския оборот.
Облекчава се режимът за започване на дейност от доставчици на услуги. Вече няма да е необходима регистрация. Доставчиците ще се акредитират, ако желаят да повишават доверието на клиентите си.
Проектът е част от промените в законодателството, свързано с електронното управление. Той е съобразен с приоритетите в Декларацията, приета от ресорните европейските министри през ноември.

В САЩ се очаква една пестелива Коледа
Американските потребители се очаква да похарчат през тази година за коледни подаръци с 15 процента по-малко в сравнение с миналата година. Това показват данните на годишно проучване на Discover Financial Services.
Средно, американският потребител ще изхарчи 723 долара за подаръци за Коледа докато миналата година за празниците е похарчил 831 долара, а година по-рано през 2007г. 896 долара. Традиционно жените ще се бръкнат малко повече от мъжете.
Нежният пол ще извади 742 долара срещу 702 долара, които са склонни да похарчат мъжете. Близо 47 на сто от потребителите ще олекотят портфейлите си с между 100 и 500 долара, докато една четвърт се очаква да се разделят с 500-1000 долара, пише БГНЕС.
43 процента се очаква да похарчи по-малко в сравнение с миналата година, като половината от тях признават, че състоянието на икономиката ги е принудило да ревизират празничния си бюджет по посока надолу.
63 на сто от анкетираните са твърде загрижени от състоянието на личните си финанси, което е по-малка цифра в сравнение с преди година, когато рецесията се усещаше с по-голяма сила и те бяха 74 процента.

Финансират до 100% от покупката на бизнес имот
До 100% финансиране могат да получат фирмите при покупка на имот за бизнеса, ако предложат допълнително обезпечение. Заемите се отпускат от небанковото дружество за бизнес ипотечни кредити Кредитекс.
Ипотеката на още един имот, освен на този, който се купува, позволява да се финансира инвестицията на 100%, а в някой от случаите, в зависимост от общата стойност на обезпечението, да се получат и допълнителни средства за ремонт, обортни нужди или рефинансиране.
При сегашните финансови условия фирмите са склонни да предложат второ обезпечение, за да направят кредита реалност и да не ангажират собствени средства в период на криза, когато парите в брой са толкова важни. Те обръщат по-голямо внимание на възможностите за развитие на бизнеса си чрез бизнес ипотечен кредит, отколкото на цената му или на начина, по който е обезпечен.
За клиентите, които предлагат допълнително обезпечение, продължават да важат изискванията да имат успешен бизнес, добра кредитна история и ясни планове за бъдещото си развитие, коментират експертите от Кредитекс
Допълнителното обезпечение не увеличава разходите и времето за отпускане на кредита, тъй като оценката на всяко едно обезпечение се прави безплатно от и е готова в рамките на 2 дни.
Като допълнително обезпечение може да послужи фирмен, личен имот или имот на трето лице. Ипотеката на всеки един имот не променя правото на собственост на клиентите. Те могат да се разпореждат свободно с него: да го ремонтират, отдават под наем или да го продават. При потребителски кредит, необезпечен с ипотека, кредитополучателят също отговаря с цялото си имущество за всички свои задължения. Учредяването на ипотека е просто гаранция за финансиращата институция, че при необходимост има право да използва обезпечението преди всички други кредитори.
На практика обаче най-важната функция на ипотеката е да мотивира кредитополучателя да обслужва редовно задълженията си. Така в момент на криза той ще има силна мотивация да подпомогне кредитора в търсенето на подходящо решение за реструктуриране на кредита и преодоляването на трудната ситуация. Крайната цел на един кредитор е не да взема пари след продажба на имот, а редовно получаване на договорената редовна лихва.
Кредитекс е небанкова финансова институция, специализирана за бизнес ипотечно кредитиране. Част е от групата компании на „Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз"

Кметът на София: Глоби за собствениците на нерегистрирани кучета
Облекчаване на трафика и подмяна на колите на градския транспорт са сред спешните мерки, които общината ще вземе
Няма нито един глобен стопанин на нерегистрирано куче заради разминавания в задълженията на институциите, каза кметът на столицата кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за PRO.BG. Според нея обаче проблемът скоро ще бъде решен.
По повод бездомните кучета Йорданка Фандъкова заяви, че общината ще търси решение в две посоки. Първо - увеличаване на капацитета на приютите за животни и второ - регистрация и контрол на домашните кучета, някои от които са изоставяни от собствениците си на улицата. В момента издръжката на едно куче в приют струва приблизително колкото издръжката на дете в детската градина, подчерта кметът.
Най-високата санкция - 100 хиляди лева заради безстопанствено отношение ще поиска Столичната община за собствениците на старата мелница в жк. Захарна фабрика. Причината за глобата е инцидентът през миналия месец, при който двама души загинаха при срутване на таван на сградата.
По повод наболелия проблем с автомобилния трафик в столицата тя обясни, че усилията на общината са насочени към извеждането на трафика от центъра на София, което е свързано и с въпроси като екологията.
Сред мерките за облекчаване на движението е въвеждането на системи за управление на трафика (проектът пилотно е приложен на бул. „Тодор Александров"), видеонаблюдението на кръстовища, което се осъществява и в момента, както и модернизирането на градския транспорт чрез продължаващото строителство на метрото.
„Строителството на втория метродиаметър ще продължи активно през 2010 г.", заяви кметът на София. Тя допълни, че се залагат мерки и за подмяната на средствата на градския транспорт. Столичната община планира и поетапно строителство на паркинги и в центъра, и в периферията на града. „Чудеса не могат да се случат, но ще може да се усеща постепенно подобряване на ситуацията", подчерта Фандъкова.
Кметът на София изрази задоволство от значително повишеното качество на почистването на столицата, откакто беше развален договорът с фирмата концесионер „Новера". Йорданка Фандъкова съобщи, че предстоят нови конкурси за почистване като ще се заложи на гарантирана конкуренция между фирмите -изпълнителки за да се повиши качеството на услугата без да се увеличават разходите.
Столичната община очаква новият завод за обработка на отпадъците да заработи през 2012 г. с пълен капацитет. Сметището в Суходол отговаря на всички европейски критерии и не представлява опасност за здравето на хората. „Вярвам, че повечето хора, които живеят там наистина разбират, че това е много важно, защото европейските критерии са много високи", изтъкна Фандъкова и увери суходолци, че договореностите им с предишния кмет се изпълняват като например строителството на детска градина и ремонта на ВиК системата в квартала.
Кметът на София обясни, че предстои промяна и на методиката за изчисляване на такса смет.
Фандъкова защити предложението за увеличение на месечната такса за детските градини с мотива за повишените разходи за издръжката на децата в тези заведения и оттам - появилата се необходимост за споделяне на разходите между общината и родителите.

Протести спират влака Пловдив-Свиленград
Жители на димитровградското село Ябълково ще блокират жп-линията Пловдив-Свиленград и ще се опитат да спрат пътническия влак в 10.00 часа.
Повод за протестите им е изграждането на скоростната жп-отсечка, която отрязва пътя до помпената станция.
Припомняме, преди две седмици хората от съседното село Сталево също протестираха срещу новоизграждащото се жп- трасе, което не позволява достъп на селскостопанска техника до 2 хиляди декара обработваеми ниви.

Няма коментари: