петък, 11 декември 2009 г.

ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВА ГЕРБ???

Уважаеми читатели, като прочетете само първите 6 (шест) известия, очеизвадно ще Ви стане ясно, колко нищо не се е променило в държавата ни, дори и след 5 юли! Налице са същата политическа сервилност, дори от същите политически муцуни; същите политически подмятания за “уж” случващи се груби законодателни промени и интереси – ако не от опозицията, то из средата на самите управляващи; същата всеобща народна мизерия – та даже и по-голяма! НОВИНАТА Е ..., ЧЕ НЯМА ПРОМЯНА. А докога ще е така – само ние народът трябва да укажем!
ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Депутатите не откриха основания за касиране на изборните резултати от 5 юли
Има сигнали за извършени изборни нарушения в полза на почти всички партии – това е една от основните констатации в доклада на създадената специална временна анкетна комисия. Заключението на депутатите, които разследваха манипулациите при вота на 5 юли, обаче е, че няма достатъчно данни за касиране на резултатите в Турция или в България. Необходимо е бързото приемане на ново изборно законодателство, което да даде гаранции за законно протичане на изборния процес.
Това е основният извод в доклада на Временната анкетна комисия. В борбата срещу “купуването на гласове” докладът препоръчва да бъдат ползвани правните разпоредби на закона за документите за самоличност, според които никой няма право да дава или да приема като депозит, или да ползва документ за самоличност на друго лице.

Цачева се извини на Стефан Данаилов за разправията в четвъртък
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се извини на депутата от Коалиция за България Стефан Данаилов за вчерашното обвинение, че влизането му в парламента е след извършената регистрация с неговата карта. При започването на заседанието в четвъртък заместник-председателят на Народното събрание Лъчезар Иванов обяви, че с картата на депутата е извършена регистрация, а него го няма в залата. Данаилов обаче се появи в залата и каза, че има по-висок чин от Иванов и няма да му се отчита кога влиза и кога излиза.
След поискана проверка от ръководството на парламентарната група на БСП за засичане на отчитането на времето при влизане в НС и времето, отчитано в пленарната зала, е установено, че часовете не съвпадат.
Налице е разлика от 4 минути във времето, отчитано от пропускателната система и времето в пленарната зала. Поради тази причина Цачева се извини за недоразумението на Стефан Данаилов и благодари на групата на социалистите, с чиято помощ е станало възможно да се уеднакви времето на двете системи.

Янев контраатакува, 14 министри с нередовни декларации за конфликт на интереси
Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров е отменил днешното заседание на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, тъй като е трябвало да бъдат разгледани декларациите за конфликт на интереси на 14 министри, съобщи председателят на РЗС Яне Янев на брифинг в парламента. Според Янев тези 14 министри са „нарушили грубо българското законодателство”. Той обаче не пожела да каже дали декларацията на премиера Бойко Борисов също е трябвало да бъде разгледана и каза, че това ще стане ясно утре на нарочно свикана пресконференция.
Димо Гяуров, който наследи председателския пост от Янев след разпадането на парламентарната група на РЗС, не отрече информацията.
Действително има някои министри, които са закъснели с подаването на декларациите за конфликт на интереси, но там нещата най-вероятно опират до грешки в администрацията, заяви Гяуров.
Той обаче отказа да каже дали сред тези 14 министри е и министър-председателят Бойко Борисов.
„Аз не съм Яне Янев и ще коментирам, след като комисията разгледа този въпрос и излезе с решение. Самостоятелни оценки и решения от моя страна няма да се правят”, каза новият председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.
От своя страна заместникът на Янев в партията Димитър Абаджиев заяви, че управлението на ГЕРБ се е изродило в политическа хунта и че той ще запознае с тези тенденции европейските консерватори и Европейската народна партия.
“Управляващата партия ГЕРБ се превърна в политическа хунта, заяви Димитър Абаджиев от РЗС на брифинг в парламента във връзка с освобождаването на депутатите от РЗС от заеманите от тях ръководни постове в Народното събрание. Само че за разлика от политическата хунта в Чили, която е предприела икономически и оздравителни мерки, това ще бъде една некомпетентна политическа хунта, която освен до политически репресии, ще доведе и до икономическа катастрофа България”, заяви Абаджиев в парламента.

Шестима министри отговарят на питания в Народното събрание
Шестима министри ще отговарят на депутатски питания в рамките на редовния седмичен парламентарен контрол. Първи на въпроси ще отговаря финансовият министър Симеон Дянков. Той трябва да разясни нотификацията на държавната помощ № 607/2008 за намаляване на облагането на биогоривата, както и да отговори за необходимостта от допълнителни разяснения в получен писмен отговор от министъра на финансите за предназначението и класифицирането на многофункционалните товаро-пътнически превозни средства и тяхното дефиниране в Закона за данък върху добавената стойност.
Министърът на отбраната Николай Младенов ще отговори на питания относно процедури и правила за използване на оръжие и бойни средства и правото на кадровите военнослужещи да придобиват жилище от фонд на Министерството на отбраната.
На питане относно знаковите дела и конкретно за делото “Луканов” ще отговори Маргарита Попова, министър на правосъдието.
Просветният министър Сергей Игнатов ще даде обяснения за провеждането на конкурс за назначаване на началник на Инспектората по образование в Пловдив и причините за неговото анулиране, както и за политиката на Министерството на образованието, младежта и науката по отношение на възможностите за научно развитие на младите хора в България.
Към здравния министър Божидар Нанев има отправен въпрос за освобождаването на член от Съвета на директорите на МБАЛ “проф. д-р П. Стоянов” АД, гр. Ловеч.
Вежди Рашидов, министър на културата ще отговори на питане относно изпълнението на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства.

Да живее капитализмът – от Турну Мъгуреле до Малко Търново
Предварителната нетна печалба на търговските банки в Румъния за 2009 г. възлиза на максимум 200 милиона евро, докато през 2008 г. е била 1,2 милиарда евро, съобщи главният заместник-директор на "Румънската банка за развитие-Сосиете женерал” Петре Бунеску. Румъния много прилича на България, включително и по банковия си сектор: и там като тук повечето банки са чужди. Разликата е в мащабите: населението на Румъния е три пъти повече от това в България, а има и наистина стратегически инвеститори като “Нокия”, “Рено” и “Форд”.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Но макар и да работи в три пъти по-малка страна и с по-малко големи инвеститори, българският банков сектор се мери с румънския по абсолютен размер на печалбата. Че даже и го надскача – по официални данни печалбата на българските банки за 2008 година е била 1,5 милиарда евро, а за тази година, макар все още да липсват официални данни, резултатът ще е близък.
Българските банкери обичат да се оправдават, че в България лихвите не са най-високи в Европа, както често ги обвиняват, и дават за пример Румъния и Турция. Може лесно да се провери, че това не е така, особено що се отнася до Румъния, което се доказва и от абсолютния размер на печалбите.
А и само преди няколко дни в Румъния започна да се случва нещо, което в България съществува само във виртуалната действителност на финансовия министър Симеон Дянков: водещи румънски банки макар и неохотно започнаха да свалят лихвите, предимно по ипотечните кредити, след изявление на шефа на централната банка Мугур Изъреску.
В България не е така: шефът на централната банка обикновено си мълчи, а подуправителят Калин Христов само преди ден каза да не чакаме падане на лихвите. Финансовият министър пък се задоволява с общофилософски изказвания от вида “сега е зима, ама като дойде лято…”.
Налице е една прелюбопитна тенденция: докато в цял свят банките масово отчитат загуби, в страни като България и Румъния – напротив, отчитат печалби. В Румъния - по-малки, понеже вероятно там имат някакво усещане за срам и мяра, а и, макар да има политическа криза от няколко месеца насам – и държава, която все пак ограничава лакомията на банкерите.
В България, която има чисто ново стабилно правителство и валутен борд от близо 10 години, ограничения за банкерската лакомия няма.
В света може и да има криза, обаче българските банки не са я усетили. Щото друг плаща масрафа.
Да живее капитализмът, дами и господа.

Борисов: България вече е дисциплинирана държава, рестрикции не са нужни
"България демонстрира, че е дисциплинирана държава и че няма нужда от рестриктивни мерки като спиране на пари по еврофондове, например" - заяви премиерът след края на първата работна сесия на Европейския съвет в Брюксел. "В момент, в който в страната ни расте безработицата, закриват се болници и се намаляват заплати, не можем да си позволим да плащаме за подпомагане на развиващите се икономики, без да получим гаранции, че спрените субсидии по оперативните програми на България ще бъдат отново пуснати" - каза той.
Всяка страна трябва да заяви индивидуалната си вноска за климатичните фондове, която се определя на доброволен принцип, като общият принос към климатичните мерки на държавите с развиваща се икономика трябва да възлиза на 7 милиарда евро до 2012 г. “Като партньори на ЕС ние ще инвестираме в екология, но искаме да получим тези гаранции и да бъдем подкрепени от другите държави за бързото ни влизане в Еврозоната” - допълни г-н Борисов.
Министър-председателят поясни, че благодарение на сривовете в развитието на индустрията на държавата ни след 1990 г., в момента вредните емисии във въздуха са намалели до границата от 20%, а това е съкращение, с което ЕС се е ангажирал да постигне до 2020 г. Той подчерта, че тези проблеми са били обсъдени по време на заседанието на върха на ЕС и страната ни е получила разбиране от страна на председателстващия Съвета премиер на Швеция Фредрик Рейнфелд. “Това не са условия към ЕС, ние имаме право като равнопоставен партньор да поставяме проблемите и изискванията си пред него. Длъжни сме да защитим интересите на нашата държава” - подчерта премиерът.
На въпрос ще подкрепи ли България сръбската държава в преговорите за членство в ЕС, премиерът заяви, че Сърбия е европейска държава и заслужава да бъде част от европейското семейство. “Ще стоим зад нея и ще й помагаме.
Колкото по-бързо Сърбия влезе в ЕС, толкова по-голям просперитет очаква Балканите” - допълни още той. Заседанието на Европейския съвет продължава и днес с втората работна сесия на ръководителите на държавите членки на ЕС.

Васил Божков потвърди, че ЦСКА е купен с активи на “Кремиковци”
Най-богатият човек в държавата Васил Божков дойде в съда, за да свидетелства по делото срещу Александър Томов. Влизайки в съдебната зала, Божков обърка скамейката на свидетелите с тази на подсъдимите и се настани до Томов, който заедно с още трима отговаря пред съда за източване на над 36 млн. лева от ЦСКА и "Кремиковци". Самият Божков потвърди пред магистратите тезата на прокуратурата, че футболният клуб е бил купен с активи и кредити, гарантирани от комбината.
При продажбата на клуба е имало предварителен договор, въз основа на който той е получил 15 млн. евро. Пред журналистите Божков беше лаконичен. Заяви, че вече не се интересува от футбола в България, а докато той е бил собственик на армейския клуб, футболистите получавали редовно заплатите си.
Александър Томов определи направената от него сделка като световна практика. Томов твърди, че “Кремиковци” вече е получило парите, но те не са осчетоводени заради намесата на прокуратурата.
“Намесата на прокуратурата е довела до поредица от бягство от турболенция и откази. Току-що беше вкарано писмо, което ние го представихме тогава навреме, но те не го взеха предвид. Според мен умишлено”, заяви Александър Томов.
Прокурорите, от своя страна, обясниха, че е декларирано извършено плащане с пари на “Кремиковци”, които обаче после не са възстановени.
Като свидетел по делото беше разпитан и легендарнияτ треньор Димитър Пенев, който по това време е бил член на Надзорния съвет на футболния клуб. Той защити Томов, като заяви, че е направил много за отбора, а и не бил наясно с финансовите въпроси. Делото ще продължи в средата на януари следващата година.

Продължава посещението на Бойко Борисов в Брюксел
Продължава посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба. Той участва в заседанието на Европейския съвет. Основен акцент по време на срещата на върха ще бъде позицията на Европейския съюз за предстоящата конференция по климатичните промени в Копенхаген. В програмата на Бойко Борисов е предвидена среща с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек.
В делегацията на българския правителствен ръководител е и министърът на външните работи Румяна Желева.
В четвъртък Бойко Борисов и Румяна Желева взеха участие в конгреса на Европейската народна партия в Бон, Германия. На конгреса българският премиер поиска от колегите си от ЕНП подкрепа за усвояването на еврофондовете, както и за членство на България в еврозоната и въвеждане на еврото в средносрочна перспектива.
На форума Румяна Желева беше избрана за заместник-председател на ЕНП.

Спад на промишленото производство на годишна база отчита НСИ
По предварителни данни през октомври 2009 г. индексът на промишленото производство намалява с 16.1% в сравнение с октомври 2008 година, съобщава Националният статистически институт. В преработващата промишленост продукцията намалява с 21.5%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.2%, докато в добивната промишленост е отчетен ръст от 17.7%. Регистриран е спад в производството на продукти за междинно потребление - с 23.8%, в производството на инвестиционни продукти с 23.4%, в производството на енергийни продукти - с 1.9%.
В сравнение с предходния месец е отчетено увеличение с 5.5%, като в добивната промишленост увеличението е с 34.2%, в преработващата промишленост - с 3.4%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.3%. Ръст е регистриран при производството на основни метали - с 22.6%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 16.0%, при производството на облекло - с 6.6%. Същевременно намалява производството на химични продукти - с 11.6%, производството на тютюневи изделия - с 10.9%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3.5%.
По предварителни данни през октомври 2009 г. оборотът на предприятията от промишлеността намалява с 19.4% в сравнение с октомври 2008 година. В преработващата промишленост намалението е с 21.4%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 17.0%, докато в добивната промишленост е регистрирано увеличение с 11.9%.
В сравнение със септември 2009 г. оборотът през октомври 2009 г. нараства с 5.2%, като в преработващата промишленост увеличението е с 3.6%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.2%.

БВП се свива по-малко от очакваното
Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната за третото тримесечие на 2009 г. се е свил с 5,4% спрямо същия период на миналата година, съобщи Националният статистически институт. Това е по-малко от предвиденото свиване с 5,8 процента, което статистиката прогнозира по-рано. По предварителни оперативни данни произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие на 2009 година възлиза на 18,056 млрд. лв. по текущи цени.
На човек от населението се падат 2381 лв. от стойностния обем на показателя. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 15,2 млрд. лв. по текущи цени.
Преизчислена в съпоставими цени, добавената стойност намалява с 4,5% спрямо съответния период на предходната година.
“Икономиката на балканската страна се сви с 4,9% през второто тримесечие, след като глобалната криза сложи край на 12 години на икономически растеж. В сряда правителството обяви, че очаква икономиката да се свие с 4,9% през тази година вместо по-рано прогнозираните 6,3% заради предприетите мерки от София за борба с контрабандата и корупцията, както и благодарение на увеличението на износа за Западна Европа”, коментира агенция Ройтерс.

Отново скандал с депутатски компенсации във Великобритания
Скандалът с щедрите компенсации, получавани от членове на британския парламент, избухна отново, след като беше публикуван нов списък с разписки за платени от данъкоплатците разходи на техните избраници. Новият списък разкрива искания на членове на парламента да им бъдат възстановени разходи през периода от септември миналата година до края на октомври тази година.
Най-голямо внимание привлякъл бившият министър на отбраната Куентин Дейвис, който включил в искането си за възстановяване на разходи разписка за 20 700 лири за ремонт на камбанарията и покрива на неговия т.нар. втори дом. Сумата била намалена до малко над 5300 лири, тъй като Дейвис бил нахвърлил годишния си лимит. Депутат от консервативната партия пък поискал да му бъдат изплатени 12 лири, които той похарчил за кухненски принадлежности. Едновременно с това премиерът Гордън Браун обяви, че е възстановил на хазната 500 лири, които изразходвал за боядисване на лятната си вила. Той направил това доброволно, след като решил да се откаже от възстановяване на разходи, “които биха могли да предизвикат въпроси”.
Скандалът с компенсациите избухна през лятото, след като британски вестници разкриха, че членове на парламента искали да им бъдат компенсирани почти всички разходи, които често не са имали никаква връзка с текущите им задължения. След избухването на скандала мнозина от уличените се оправдаваха, че не са нарушавали никакви правила, но не успяха да убедят избирателите, че за тяхна сметка имат право да си купуват тенджери и домашни чехли. Скандалът засегна всички политически партии във Великобритания.

Бъсеску иска шефа на централната банка за премиер
Румънският президент Траян Бъсеску иска на премиерския пост да застане управителят на Националната банка на Румъния Мугур Изъреску, макар той публично вече да отказа, съобщават румънските медии. Източници от пропрезидентската Демократичнолиберална партия обаче твърдят, че Бъсеску иска да предложи премиерското място на Изъреску с обещанието той да не загуби поста си начело на централната банка.
Изъреску е харесван от Бъсеску не само заради професионалните му умения, но и заради това, че либералите няма да може да го отхвърлят, посочвайки като претекст, че е марионетка в ръцете на държавния глава, тъй като шефът на централната банка е силна личност и не би се оставил да бъде повлиян от маневрите му, коментира “Гъндул”.
Ако Изъреску бъде убеден поне да обмисли предложението, той би поискал зад гърба си да има силно правителство, формирано не само от ДЛП и Демократичен съюз на унгарците в Румъния, но и от други партии, било то НЛП, или пък Социалдемократическата партия, смята вестникът.
Малко вероятно е обаче Изъреску да приеме предложението, като се има предвид, че съвсем наскоро съветникът му - Адриян Василеску, обясни причините, поради които директорът на Националната банка на Румъния не иска да бъде премиер.

Мендух Тачи: Груевски не иска Македония да е част от Европа, а да е част от България
„Политиката на Никола Груевски не е случайна. Той не иска Македония да бъде част от Европа, а част от България”, е заявил лидерът на опозиционната Демократическа партия на албанците (ДПА) Мендух Тачи, цитиран от телевизия А1. Албанският лидер е направил това изявление заради отложената дата за започване на преговори за членство на Македония в ЕС. Тачи е призовал международната общност да установи протекторат в Македония.
„Правителството трябва да си подаде оставка, тъй като вече няма легитимност”, е заявил Тачи. Според Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), който е част от управляващата коалиция, в момента има удължен шанс за започване на преговори между Македония и ЕС.
„Щеше да е по-добре, ако днес празнувахме, но хубавото е, че не сме изхвърлени от процеса и преговорите не са блокирани”, е заявил Джеват Адеми от ДСИ. Лидерът на Нова демокрация Имер Селмани смята, че решението на Съвета е в резултат на несериозния подход на правителството на Македония в решаването на проблема за името.
Същевременно медиите в Скопие коментират, че Македония не е доволна от решението на Съвета на министрите на ЕС, тъй като не получи датата за започване на преговори за членство.
„До момента Гърция не искаше решение, поставяше условия, които никое правителство не може да приеме. В разговорите с гръцкия премиер Георгиос Папандреу казах, че през следващите сто години няма да намери правителство, което да изпълни неговите условия”, е заявил македонският премиер Никола Груевски, цитиран от вестник “Дневник”.

България подкрепя Македония за получаване на дата за преговори с ЕС
България подкрепи Македония в Брюксел, за получаване на дата за започване на преговори с ЕС. Това заяви българският премиер Бойко Борисов пред македонската редакция на радио "Дойче Веле". Борисов изразява надежда, че това ще бъде оценено в Македония, тъй като българската страна е постъпила съгласно постигнатата договорка с премиера Никола Груевски по време на визитата му в София. Информациите, че България е била въздържана и против Македония да получи дата за преговори Борисов окачестви като опит за влошаване на отношенията между двете страни.
За подкрепата на България Борисов е информирал и македонския премиер Никола Груевски на срещата им в рамките на конгреса на Европейската народна партия, който се състоя в Бон.
След срещата Груевски е съобщил, че с Борисов са имали много приятна среща в приятелски дух, на която са обсъдили начините за по-нататъшно сътрудничество, „за да не се оставя пространство за негативна енергия, която определени сили искат да присъства”.
По думите на Груевски Македония има максимална воля да има по-добри отношения и сътрудничество с България.

CNN: КГБ унищожило тлените останки на Хитлер по нареждане на Андропов
Тленните останки на Адолф Хитлер са изгорени през 1970 година от агенти на КГБ и хвърлени в река в Германия по директна заповед на тогавашния шеф на службата Юри Андропов, съобщи CNN, като цитира високопоставен руски служител на службата по сигурността. Главният архивар на днешната Руска федерална служба за безопасност (ФСБ) (която наследи КГБ) генерал Василий Христофоров за първи път официално потвърди веригата от събития, довела до преместването на тялото на фюрера, както и самоличността на наредилия тази операция.
Генералът направи разкритията в интервю за новинарската агенция “Интерфакс”. По думите му документи, които преди са били секретни, показват, че бившият шеф на КГБ Юри Андропов със съгласието на ръководството на КПСС е стартирал секретна операция по унищожаването на тленните останки на Адолф Хитлер, съпругата му Ева Браун, началникът на пропагандата в нацистка Германия Йозеф Гьобелс и цялото семейство на Гьобелс.
Генерал Христофоров поясни, че мотивацията на Андропов и партийното ръководство за унищожението на телете била, че погребалното място на фюрера може да стане притегателен център за поклонения на неофашистите. CNN подчерта, че не е успяла да се свърже за допълнителни разяснения нито с генерала, нито с ФСБ.
Операцията “Архив” е проведена тайно от група специални агенти на КГБ в Магдебург, ГДР, където телата били тайно погребани на 21 февруари 1946 година на територията на съветско военно съоръжение. Тя е реализирана на 4 април 1970 година. Описана е в два протокола, изготвени след края й. Първият съдържа детайлите по отварянето на гроба на нацистките лидери и семействата им, а вторият описва унищожаването им. Според втория телата са изгорени до пепел в открит огън близо до град Шьонебек, на 11 км от Магдебург, и прахът е разпръснат в река Бидериц, каза Христофоров.
Телата на Гьобелс и съпругата му са открити от съветски войници на 2 май 1945 година, а тези на децата им - ден по-късно. На 5 май се прибрани и труповете на фюрера и Ева Браун. Според историческите свидетелства нацисткият лидер се е самоубил чрез комбинация от вземане на цианид и изстрел с пистолет на 30 април, когато Червената армия влиза в Берлин. В началото на юни телата на всички изброени са погребана в гора до Ратенау, но 11 месеца по-късно тайно са преместени на територията на съветския гарнизон в Магдебург. През март 1970 година съветското ръководство взело решение да изостави гарнизона и да предаде площта в ръцете на изтичногерманските власти. Преценено било, че вече на може да се гарантира секретността на погребението, затова е взето решението тленните останки да се унищожат.
Христофоров бе категоричен, че в момента единствените телесни останки от Адолф Хитлер са фрагменти от челюстта и черепа му. Те се съхраняват в Русия и ФСБ няма съмнения относно автентичността им. Според генерала челюстта на фюрера се пази в архива на ФСБ, а частите от черепа - в Държавния архив. “Това е всичко, което е останало от Хитлер след 1970 година” - подчерта Христофоров.
Коментирайки съмненията на американски археолози и генетици относно автентичността на частите от черапа на Хитлер, Василий Христофоров каза, че в Централния архив на ФСБ не е постъпвала молба от американските учени за ДНК-проба. “Но дори и да се вземе образец за ДНК анализ от парчето, което пазим, не е ясно с какво ще го сравняват” - заключи генералът.

Загиналите в турската мина миньори се оказаха поне 19
Най-малко 19 миньори са загинали след срутване на шахта в мина в западната турска провинция Бурса. Според турските власти срутването е било предизвикано от експлозия на газ метан. В момента на взрива в мината е имало 32 миньори. Спасителните дейности са затруднени от високата концентрация на газ в мината и гъст дим, който възпрепятства транспортирането на спасители по въздух.
В мината постоянно се подава изкуствено кислород. Седем миньори, които се опитали да спасят блокираните под земята свои колеги, са се отровили от газа и са били откарани в болница.
Местните медии съобщават, че заради концентрацията на въглероден окис и метан в мината не могат да бъдат използвани машини, което забавя операцията по изваждането на останалите под земята миньори, които са блокирани на дълбочина 220 метра.
Инцидентът е станал край село в провинция Бурса. Първоначално беше съобщено за 9 загинали, вече са 19. Възможно е този брой да се увеличи. Към момента причините за рухването на шахтата не са окончателно изяснени, най-вероятна е версията за избухването на метан. Инцидентите в турските мини не са рядко явление, като най-тежката подобна авария в резултат на избухване на метан отне живота на 270 души през 1992 г.

И в Австрия разрешиха гей бракове
Австрия се присъедини към страните с либерално отношениe към еднополовите бракове. Парламентът на страната прие закон, който разрешава брак между хомосексуалисти. Той ще влезе в сила от 1 януари 2010 година. По думите на министъра на правосъдието Клаудия Бандион-Ортнер приемането на закона е историческа стъпка за Австрия. Т.нар. регистрирани партньорства обаче ще дадат на хомосексуалните партньори права в сферата на социалното осигуряване, наследяването и съдебните процедури.
Те обаче няма да могат да осиновяват деца, а лесбийските двойки няма да могат да имат деца, заченати ин витро. Законът обаче предвижда други права на членовете от двойката, например като изплащане на „вдовишка” пенсия или на издръжка при развод. До този момент официален юридически статут еднополовите бракове имат във Великобритания, Белгия, Холандия, Норвегия, Швеция, някои щати на Канада и САЩ.

Разбиха паневропейска педофилска мрежа
115 души в Европа са задържани от полицията за участие в педофилска мрежа посредством австрийски уеб сайт, предаде АФП. В рамките на продължилата две години операция в Европа – Австрия, Белгия, Великобритания, България, Дания, Франция, Германия, Унгария, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словения, Словакия, Испания, Швейцария, Люксембург – и Канада са извършени стотици обиски.
Двама австрийци, на 62 и 59 г., са обвинени в производство и публикуване онлайн на снимки на малолетни момичета. Единият от тях е обвинен и в сексуално малтретиране на 12-годишно момиче. Полицията е била алармирана през 2007 г. от фирма - доставчик на интернет. Общо 221 души са разследвани, включително 23 в Австрия.

Американските сенатори сглобиха проектозакон за климатичните промени
Американските сенатори оформиха компромисен проектозакон за климатичните промени в който се набляга на постигането на енергийна независимост за страната, като този ход може да засили позицията на американския президент Барак Обама на Конференцията в Копенхаген следващата седмица. Компромисът, постигнат между представители на демократическата и републиканската партия има за цел ускоряването на приемането на законопроекта, оформяйки го като проект за създаване на работни места и гарантиране на енергийна независимост.
Според сенаторите цел за съкращаване на въглеродните емисии от 17 % под нивото от 2005 г. е постижима и разумна. Очаква се Обама да представи плана за американските емисии при участието си във форума на ООН в Копенхаген.
Законопроектът за борбата с изменението на климата беше внесен в Сената в края на септември, но досега оставаше блокиран заради разногласия по въпроса. Очаква се законът да бъде гласуван в близките седмици. Американската позиция се счита за особено важна, тъй като САЩ остават най-големият замърсител на атмосферата сред развитите страни.

Барак Обама получи Нобеловата си награда за мир
Президентът на САЩ Барак Обама получи Нобеловата си награда за мир на официална церемония в норвежката столица Осло. По време на речта си при връчването на отличието държавният глава заяви, че неговите постижения не могат да бъдат съизмерими с достиженията на предишните лауреати. Престижната награда беше присъдена на Обама през октомври за ”изключителните му усилия за засилване на международната дипломация и сътрудничеството между народите”. Присъждането на Нобелова награда за мир на американския държавен глава предизвика смесени реакции по света. Критици заявиха, че е крайно неподходящо отличието да получи главнокомандващ на държава, чийто военни са замесени в конфликти като тези в Ирак и Афганистан.
“Осъзнавам огромното противоречие, което предизвика присъждането на наградата. Би било проява на огромна небрежност от моя страна да не обърна внимание на това. В моя защита ще кажа само, че аз едва сега започвам изявите си на световната сцена. Признавам, че свършеното от мен до момента е твърде малко спрямо другите лауреати на отличието”, заяви Обама.
Малко преди официалната церемония американският президент постави подписа си до този на другите носители на отличието в книгата на Нобеловите лауреати. След това заедно със съпругата си Мишел се срещна с норвежкия крал Харалд в кралския дворец в Осло. Критици на Обама изразиха недоволството си от факта, че държавният глава на САЩ отказа да присъства на традиционния обяд с кралското семейство и ограничи визитата си в Норвегия само до един ден.

Няма коментари: