петък, 4 декември 2009 г.

...нещо от известията на 4 декември 2009 год!

ЗА НОВА ГОДИНА ХЛЯБЪТ ЩЕ Е НА ПРОМОЦИЯ, А ФАЛИТИТЕ ЩЕ ВАЛЯТ КАТО НЕЖНИ СНЕЖИНКИ В ПРАЗНИЧНАТА, ПАРДОН ПРИЗРАЧНАТА НОЩ, ДОКАТО НИ СЕ ОСИГУРИ БЛАЖЕН И ВЕЧЕН СЪН!
ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ ...
Бойко Борисов се среща с Ричард Морнингстар

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе днес среща с Ричард Морнингстар, специален пратеник на правителството на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия. Това съобщиха от правителствената информационна служба. По-късно специалният пратеник ще се срещне и с президента Първанов.

Посещението на Ричард Морнингстар в България беше уговорено по време на визитата на министъра на външните работи в края на ноември в САЩ.
Очаква се американският пратеник по енергийните въпроси да запознае своите домакини с конкретни предложения за съдействие и в сферата на енергетиката. Българската страна се надява на инвеститори от САЩ в проекта за изграждане на АЕЦ “Белене”.

Николай Желев: “Случващото се в СДС е огледало на събитията в държавата”
СДС в момента се намира не на кръстопът, а в състояние на безпътица и изводът, който ще направим, не трябва да се ограничава само в рамките на събитията от тази година и изборите, а за цялата 20-годишна история на прехода, коментира в предаването “Под лупа” Николай Желев от столичната организация на партията. "СДС избра председател, а не лидер и днес изглежда за съжаление по същия начин както и преди вътрешните избори."
Това признание в студиото “Под лупа” на ТВ “Европа” направи Николай Желев, подчертавайки, че случващото се в партията е огледало на събитията в държавата.
“Няма силни и успешни еднолични търговци, има мощни акционерни дружества”, така метафорично Желев разви своята теза за несъстоялото се обединение вдясно.
“В този вид партията е отживелица”, коментира Желев и изради мнение, че СДС трябва да прояви смелост и да признае пред обществото, че е в тежко болестно състояние и да проведе разговор както за своето бъдеще, така и да формулира новите национални каузи.

Още един арестуван по аферата с Цеци Кънчев и вуйчото на Азис
Още един човек е задържан в СДВР по случая на изнудване, съобщиха от пресцентъра на МВР. В четвъртък в столичната дирекция се е явил 50-годишният Д.Д., на когото е била връчена призовка във връзка с огласения преди два дни случай на изнудване. След разпит, той е бил задържан за 72 часа. Повдигнато му е обвинение за съучастие в деянието. Той има регистрация за кражби и е осъждан за това.
В понеделник служители на СДВР задържаха вуйчото на фолк звездата Азис Христо Върбанов-Папата, изнудвал бившия шеф на “Гражданска защита” Никола Николов за 250 000 евро. Той бе заловен в момент на получаване на поредната искана вноска. Малко по-късно по случая беше задържан и лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев.
Акцията бе предприета, след като на 26 ноември Никола Николов подал жалба в СДВР, че е изнудван за 250 000 евро. Той бил заплашван от неколцина, че притежават компрометиращи го материали и ако не си плати, те ще станат публично достояние. В жалбата до полицията изнудваният пояснил, че вече е предал 150 000 евро на един от рекетьорите – 57-годишния Христо Върбанов-Папата с уговорката, че повече няма да бъде притесняван. Още на следващия ден обаче атаката продължила – непознатите започнали да се обаждат и да изпращат съобщения със заплашителни текстове на мобилния му телефон, за да го принудят да изплати цялата сума. Тогава Николов решил да се обърне за съдействие към полицията.

Групата на “Атака” в Пловдив се разпадна
Групата на „Атака” в Общинския съвет в Пловдив се разпадна след напускането на двама от членовете й. Това съобщи бившият председател на партия „Атака” в Пловдив и зам.-председател на Общинския съвет Тодор Христев. Заявление за напускане на групата е пуснал и още един общински съветник от „Атака” - Елена Райчева. По този начин в групата остават само трима, което противоречи на сегашния правилник на Общинския съвет за съществуването на политическа група. Всичките досегашни общински съветници от „Атака” стават независими. Тодор Христев губи и правото си на зам.-председателски пост в Общинския съвет.
Според Христев, който беше кандидат за кмет на Пловдив от “Атака” на местните избори преди две години, партията се обезличава. Останалите в “Атака” общински съветници - Димитър Керин, Иван Петков и Даниела Кирова - се поддали на лъжите на Волен Сидеров и Павел Шопов, смята Христев. Той добави, че всеки от тримата се надявал, че ще бъде кандидатът на “Атака” за кмет на Пловдив на следващите местни избори. Те били подучвани от Иван Тотев и ходели при Волен Сидеров да плетат интриги срещу Христев.
Христев нямало да напуска Общинския съвет и щял да продължи да работи за избирателите си.
Общинското ръководство на “Атака” от своя страна със специално решение призова Христев и Райчинова да напуснат Общинския съвет и да освободят местата си на следващите в листата на партията.

Оставката на Масларова влиза в пленарната зала - втори опит
Депутатите ще обсъдят искането за предсрочно прекратяване на пълномощията на Емилия Масларова като председател на комисията по труда и социалната политика. Проектът за решение е внесен в деловодството на парламента от съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров. Двамата депутати се позоваха на сваления имунитет на Масларова.
Социалната комисия пък прие искането на Костов и Димитров, като се позова на чл. 22, ал. 1, т. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Според представителите на Коалиция за България и ДПС обаче не може да се позоват на този член, тъй като не отговаря на реалната ситуация.
Гласуването на оставката на председателката на парламентарната социална комисия беше планирано за миналата седмица, но беше отложено заради дебатите по бюджета.
“Аз ли съм сатаната в държавата? Аз съм събрала всичко, което е излязло за мен, и смятам да издам една книга с всичко онова, което е написано, как политически, целенасочено един човек може да се омаскари отгоре до долу”, каза тогава бившата социална министърка.
В 11 часа ще започне редовният парламентарен контрол, в който първи на депутатски питания ще отговаря министър-председателят Бойко Борисов. След това в контрола ще участват осем министри.

Борис Велчев: Раздаването на премии в съдeбната власт е неморално
Главният прокурор Борис Велчев определи решението на ВСС да раздаде 24 милиона лева премии като неморално. “В прокуратурата няма да бъдат давани парични премии, освен на отделни единици, които са заслужили. Но да се дават 24 милиона лева на фона на кризата и пенсии е неморално", заяви главният обвинител. Вчера магистратите без колебание взеха решение административните ръководители по местата, където има реализирани икономии, да стимулират материално хората си. Председателят на ВАС Константин Пенчев и членът ВСС Анелия Мингова оправдаха решението с различни мотиви.
“Това не са парични премии, а обезщетения за вреден труд, и когато един съдия води по 300 дела на година, каквито и да са средствата, пак не е достатъчно“, заяви Константин Пенчев.
Според Анелия Мингова от ВСС излишъкът се е натрупал заради незаети щатни бройки.
Оказва се, че съдебните шефове сами ще преценят на кого и по колко пари да се дадат. Най-големите отличници ще вземат накуп по четири заплати. Без коледни добавки ще останат само магистратите с дисциплинарни наказания. Така обаче сред възнаградените ще попаднат и хора от списъка на Красьо Черния.

Изтича срокът за изкупуване на тютюна от последната реколта
Днес изтича срокът за изкупуване на тютюна от последната реколта. В новия бюджет за премиране на производителите са заложени 80 млн. лева, въпреки изтичането на тригодишния гратисен период, след който трябва да спре държавното подпомагане за тютюнопроизводството. Подаването на информация от купувачите за изкупените количества тютюн трябва да стане до 7 декември, а субсидиите ще бъдат изплатени, ако до средата на годината в хазната се съберат достатъчно пари - обясни за БНР земеделският министър Мирослав Найденов.
Пред БНР председателят на съюза на тютюнопроизводителите Арбен Мименов заяви, че изкупната кампания вече е приключила, макар и при по-ниски цени от миналогодишните. „В някои райони на страната тютюнопроизводството няма алтернатива и хората разчитат, че субсидии ще има, независимо в каква форма. В противен случай ще се създаде социално напрежение”, предупреди Мименов.

“Лукойл”, ти роден наш (и всички останали монополисти)
“Лукойл България” повиши цените на горивата. Компанията се мотивира с динамиката на пазарната конюнктура на петролните продукти. Така от 3 декември по бензиностанциите в държавата бензин А-95 се продава по 1,92 лева, а дизелът – за 1,84 лева. Ден преди това румънската компания “Ромпетрол” свали цените на горивата, продавани в Румъния, и те сега струват 1,78 лева за литър А-95 и 1,73 лева за дизела.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Когато преди време шефът на “Лукойл България” Валентин Златев беше принуден да дава обяснение защо, когато нефтът на световните борси поевтинява драстично (от близо 200 долара за барел на под 50 долара), бензинът в България остава на същите цени, той ни поучи, че не трябва да гледаме нюйоркските и лондонските котировки, а средиземноморските. Когато петролът поевтинее на средиземноморския пазар, тогава и бензинът в България поевтинява, обясни г-н Златев.
Много е “ентересно”, както обича да казва седемгодишната ми дъщеря, кои котировки гледат румънците, та при тях бензинът поевтинява и е с 14 стотинки по-евтин от българския. Още по-интересно е кои котировки гледат например в Андора, където бензинът също е по-евтин от българския, а дизелът е 1,66 лева. А сигурно в Люксембург гледат някакви съвсем други пазари, понеже и там нафтата е малко по-евтина от българската.
Ама тука, в България, имаме пазарна икономика, тука всеки новоизлюпил се капиталист ще ви каже, че цените се определят от пазара, че ако смятате, че нещо е безобразно и безбожно скъпо, вие нищо не разбирате от икономика, че въздишате по социализма и че в крайна сметка е справедливо да давате толкова, колкото “Лукойл”, Енергото и който там монополист се сетите, ви поиска. А ще докара и една дузина икономисти, които научно да обяснят, че наистина нищо не разбираме.
Ето например банкерите. Те верят и се кълнат, че лихвите са пазарни, а като им кажете, че българските лихви са от два пъти нагоре по-високи от коя да е лихва в Европейския съюз, те отговарят: Е, да, ама вие нещо не разбирате.
Така е.
Не разбирам как може нафтата и бензинът в Люксембург и Андора (например) да бъдат по-евтини, отколкото са в България. Не разбирам защо е така, след като горивата в Люксембург са произведени от работник, който получава поне 5000 евро заплата, а тези в България – от работник, който в най-добрия случай взема десет пъти по-малко. А и лихвите им са по-ниски, това специално го проверих.
Не разбирам защо моята държава, България, която издържам с данъците си, продължава да толерира монополистите и лихварите и да се държи с гражданите си все едно са й врагове.
Не разбирам.
Ако някой може да ми обясни, ще му бъда вечно задължен.

Македонски вестник: Българските мисии в НАТО останаха без пари
Персоналът на българското министерство на отбраната в НАТО и мисиите на ЕС в Белгия е без пари вече втори месец заради намалението на бюджета, пише македонският „Утрински весник”. Около 70 офицери и цивилни лица, които служат в щаба на НАТО и в постоянното представителство на България в Брюксел, както и във военното командване на НАТО в Монс не са получавали заплати от началото на октомври, заяви генерал Атанас Запрянов, военен представител на България в НАТО и ЕС.
Един от представителите на България в Брюксел, пожелал анонимност, твърди, че колегите му са с блокирани банкови сметки, тъй като сумите не са достатъчни, за да покрият задълженията им. Опасенията, че ще бъдат уволнени, ги спират публично да се оплачат. С документ от българското министерство, до който е стигнал ВАЦ, мисиите били информирани, че бюджетът им се намалява с 41% от средата на ноември.
Българският финансов министър Симеон Дянков наложи всеобхватно намаляване на разходите, за да се намали бюджетният дефицит под 1% от БВП през тази година.
В резултат България сега е единствената страна в ЕС, която изпълнява този критерий за еврозоната, в която обаче не влиза, коментира изданието.

Британската полиция закри над 1200 измамнически сайта за онлайн пазаруване
Британската полиция насене сериозен удар срещу онлайн измамите, закривайки над 1200 измамнически сайта за пазаруване в интернет, предлагащи стоки на ниски цени. Отделът за борба с електронните престъпления организира мащабната операция точно преди периода на празничните покупки преди Коледа и Нова година. В рамките на акцията полицията е проверила стотици уеб сайтове, администрирани предимно от азиатски престъпни групи, използващи регистрирани във Великобритания домейн имена.
Сайтовете предлагали популярни стоки и аксесоари на известни марки на минимални цени, но клиентите така и не получавали поръчките си. Потребителите на сайтовете рискували също измамниците да злоупотребят с личните им данни за други незаконни дейности. Според оценките на полицията престъпните групи са натрупали печалби от милиони британски лири от онлайн измамите.
Според британските власти измамите в интернет, за които са изпратени оплаквания, са се увеличили с 33 на сто за последната година. Онлайн схемите, произхождащи от различни краища на света, зачестяват . През 2009 г. най-чести са били оплакванията за недоставяне на обещани стоки, следвани от измама при търг, схеми с кредитни карти и инвестиционни измами. При около 74% от схемите са били използвани имейл съобщения, а при около 29 на сто - сайтове. Мошениците обаче все по-често си служат с нови технологии, като социални мрежи и програми за чат, коментират експертите.

Омар бин Ладен пак иска политическо убежище в Испания
Един от 19-те синове на Осама бин Ладен е отправил молба да му бъде предоставено политическо убежище в Испания, след като му беше отказано правото да влиза във Великобритания. Съпругата на сина на известния терорист е британка.
27-годишният Омар Осама бин Ладен е бил задържан на мадридското летище „Барахас” при пристигането си от Египет. Испанските власти ще разгледат молбата на Омар бин Ладен „колкото е възможно по-бързо”.
Преди една година испанските власти вече отхвърлиха една молба на Омар Осама бин Ладен, като изтъкнаха, че животът му в Близкия изток, където той предимно живее, не е застрашен с нищо. По-рано пък британските власти отказаха да издадат входна виза на сина на световен терорист №1.
Малко след отказа на испанските власти Катар се съгласи да издаде разрешение за пребиваване на Омар бин Ладен и съпругата му.

България няма да праща още войници в Афганистан
По всяка вероятност България няма да изпрати допълнителен брой войници в Афганистан, като решението е мотивирано от липсата на пари. Това стана ясно по време на срещата на външните министри от НАТО в Брюксел. Българската страна се аргументира с това, че всяка от държавите в НАТО плаща сама за своя контингент, а разходите за това са непосилни за България. Около 500 са в момента българските войници в Афганистан.
Повече от 20 държави обещаха да изпратят допълнителни войски в Афганистан в отговор на обявената от президента на САЩ Барак Обама стратегия, която предвижда засилване на военното присъствие в азиатската държава. В сряда американският президент Барак Обама обяви, че САЩ изпращат още 30 хиляди войници и призова и останалите съюзници да направят това.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви, че пактът може да осигури още около пет хиляди войници. За увеличаване на своите контингенти вече съобщиха Италия, Испания, Великобритания и Полша. Франция обяви, че не възнамерява да праща още войници, но може да прати допълнително военни и полицейски инструктори. Германия засега не е обявила намеренията си.
Освен допълнителните войски в Афганистан, друга важна тема, която ще се обсъжда в Брюксел, са отношенията на НАТО с Русия. Москва е партньор на Северноатлантическия алианс, но разговори в комитета НАТО - Русия не са водени от август миналата година. Тогава Русия и Грузия влязоха във въоръжен конфликт заради Южна Осетия. Но руският президент Дмитрий Медведев каза след среща с италианския си колега Силвио Берлускони, че Русия също ще има дял в операцията в Афганистан, като има готовност да осигури инструктори за армията и полицията, да участва в икономически проекти и да осигури безпрепятственото преминаване на войски на съюзниците.
В силите в Афганистан ISAF сега участват 43 държави.

Берлускони може да отговаря в съда по обвинения за връзки с мафията
Въпреки обществената подкрепа, на която италианският премиер Силвио Берлускони все още се радва въпреки многобройните скандали около името му, според медиите в страната той трябва да се справя с нови удари по репутацията си. Този път срещу политика милиардер се появиха твърдения, че има преки връзки с лидери на италианската мафия. Берлускони най-вероятно ще бъде призован в съда, за да отговаря по две обвинения от страна на бившия член на мафията Гаспаре Спатуца, който заяви пред съдебните власти, че премиерът бил политически покровител на един от най-големите мафиотски лидери в страната Джузепе Гравиано.
Очаква се на 4 декември Спатуца да предостави доказателства за твърденията си пред съда в Торино. Според мафиота италианският сенатор Марчело Делутри, който заедно с Берлускони е съосновател на партията „Форца Италия“, също е покровител на мафията. Самият Делутри беше осъден за „връзки с мафията“ през 2004 г., но продължава да е сенатор, тъй като все още няма окончателна забрана от страна на съда той да упражнява професията си. Берлускони отхвърли обвиненията и ги определи като клевети на политическите му опоненти. Адвокатът на премиера пък заяви, че твърденията на Спатуца са неоснователни и по никакъв начин не могат да бъдат доказани.

Обама призова американските бизнесмени да инвестират в националната икономика
Американският президент Барак Обама призова частния сектор да инвестира в националната икономика и да работи за създаването на нови работни места. Проблемът с безработицата "нанася дълбоки рани" на икономиката и засяга много хора в цялата страна, посочи Обама по време на конференция в Белия дом, посветена на безработицата. Той се обърна към участниците - представители на администрацията, големите компании и синдикатите, с призив да помогнат за справяне с безработицата, достигнала най-високото си равнище за последните 26 години.
Обама обеща въвеждането на данъчни стимули за компаниите, откриващи нови работни места. Той не изключи и възможността да бъде отпусната допълнителна помощ на щатските власти и градовете, за да могат да се справят с последиците от икономическата криза. По думите му в някои случаи рецесията се е отразила по-тежко на щатските бюджети, отколкото на федералната хазна.
В същото време президентът, който е под натиск да обуздае огромния финансов дефицит, даде да се разбере, че не възнамерява да одобри създаването на скъпоструващи работни места, “финансирани с милиарди долари от правителството”.
Обама призова Конгреса да гласува предложената ключова финансова реформа до началото на 2010 г.

Всяко британско семейство е дало по 5500 лири за спасяването на банките

Правителството на Великобритания е похарчило 117 млрд. лири за купуване на дялове в банки и директни заеми към финансовите институции, изчисли Националната служба за финансови ревизии, пише вестник “Дейли Телеграф”. Това представлява дълг от 5530 лири на всяко от 21.1-милиона семейства във Великобритания.
Това е първият път, когато се изнасят точни цифри за размера на разходите на правителството за спасяване на банките, след почти пълния колапс на финансовата система.
Службата предполага, че „сметката” вероятно ще се увеличи още, след като всички инвестиции, гаранции, заеми и застраховки, предвидени в подкрепа на банките, натоварят данъкоплатеца до 850 млрд. лири, или по 40 000 лири за всяко семейство.

Америка излиза от рецесията, отчете ОИСР
Американската икономика се възстановява много по-бързо от очакваното, но правителствените стимулиращи мерки зад ръста заплашват да поставят сериозна тежест върху бюджета, предупредиха днес от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, предаде АФП.
Американската икономика се е разширила с годишна скорост от 3,5% през третата четвърт на годината, слагайки край на рецесията и надхвърляйки прогнозата на ОИСР за ръст от 1,6%.
Цялостно за годината се очаква икономиката на САЩ да отчете спад от 2,5%, като през 2010 г. ръстът трябва да възлиза на 2,5%, а през 2011 г. – на 2,8%.
ОИСР отчита, че Еврозоната излиза от рецесията по-рано от очакваното, но възстановяването ще настъпи бавно, като ръстът на годишна база през последната четвърт на годината ще бъде 0,6%.
ОИСР е базирана в Париж група, обединяваща 30 от най-богатите страни по света. От организацията призоваха правителствата на страните да започнат да изтеглят мерките си по стимулиране на икономиката към края на 2010 г.

Курбан байрамът остави играчите на “Портсмут” без пари
Английската преса информира, че играчите на "Портсмут" все още не са получили заплатите си за месец ноември. Плащанията в клуба от южния бряг се бавят за втори път от началото на сезона и това може да доведе до нови глоби от Висшата лига. Този път собствениците на тима са изтъкнали като причина за забавянето празненствата за Курбан байрама в Саудитска Арабия, през които в продължение на няколко дни банковите институции в страната не работят.
Първото забавяне на заплатите беше в края на септември, когато възникнаха проблеми при прехвърлянето на собствеността от един саудитски бизнесмен на друг. Касите обаче са празни от лятото, а “Помпи” е на дъното на класирането със скромните 7 точки. От клуба обещаха, че част от парите ще бъдат платени до края на седмицата, но арабските собственици дори не са се ангажирали с ясен отговор кога играчите ще получат пълните си заплати.

31 млн. долара за световния шампион догодина
Националният отбор, който вдигне световната купа по футбол, ще прибере заедно с нея и чек за 31 млн. долара. В навечерието на жребия за Мондиала в ЮАР ФИФА разкри, че наградният фонд догодина ще бъде увеличен с 61% в сравнение с финалите в Германия и ще достигне 415 млн. Минималната сума, която е гарантирана за всеки един от 32-ата финалисти, е 9 милиона долара плюс още 1 милион за подготовка преди турнира.
За клубовете, които имат свои играчи на най-големия футболен форум, са заделени още 40 милиона долара под формата на евентуални компенсации.
Световното по футбол 2010 ще е 19-ото световно първенство, международно състезание по футбол, което е определено да се проведе между 11 юни и 11 юли 2010 в Южна Африка. Това ще е първото първенство, чиито домакин е африканска държава.
През 2005 организаторите определиха списък с тринайсет стадиона, на които да се играе по време на световното: Блумфонтейн, Кейптаун, Дърбан, Йоханесбург (два стадиона), Кимбърли, Нелспруит, Оркни, Полокване, Порт Елизабет, Претория (два стадиона) и Рустенбург. Списъкът бе намален до десет стадиона, които официално бяха обявени от ФИФА на 17 март 2006.


ПО НЮЗ.БГ

РЗС: Да отстранят и Цачева за едно заседание

От РЗС поискаха председателят на парламента Цецка Цачева да бъде отстранена за едно пленарно заседание от парламента, заради наложеното от нея наказание на лидера на партията Яне Янев.
В декларация, направена от парламентарната трибуна, РЗС остро възрази срещу действията на Цачева и ги окачестви като злоупотреба със служебно положение.
Според РЗС тя тълкува избирателно и от позиция на силата парламентарния правилник. От парламентарната група настояха Цачева да отмени решението за отстраняването на лидера й.
В противен случай настояваме самата тя да бъде отстранена от едно пленарно заседание, заради немотивирано оскърбително отношение към народен представител, а така също са се обърнали и със специално искане до омбудсмана по казуса за превишаване на правата на председател на парламента и ще искат Конституционният съд да се произнесе.
„Може ли разпоредба на парламентарния правилник да се тълкува в противоречие с конституционно гарантирано право", заявява РЗС.
От партията казаха още, че възнамеряват да информират европейските си партньори за поведението на представители на управляващата в България партия ГЕРБ - член на ЕНП - към други десни партии.
По повод колективното оспорване на наложеното на Янев наказание Цачева заяви, че той разполага с тридневен срок, започващ от днес и изтичащ в първия работен ден на парламента, за възражение. Ако Янев не го направи, считам че няма оспорване, заяви Цачева.
Декларацията на РЗС няма стойност на еднолично възражение, поясни тя.
Цачева заяви, че санкцията му е наложена еднолично.
Помолен да коментира атаките на РЗС срещу ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов заяви в кулоарите на парламента, че всяка партия има право на свое поведение и на своя тактика да се поставя в общественото полезрение.

Коментари
Цецка Цачева

Янев разполага с тридневен срок, започващ от днес и изтичащ в първия работен ден на парламента, за възражение. Ако Янев не го направи, считам че няма оспорване.

С библейски притчи ДПС защитават Масларова
Повече от час парламентът дебатира предложението на Синята коалиция за предсрочно прекратяване на правомощията на Емилия Масларова като председател на социалната комисия.
Мартин Димитров и Иван Костов, които са вносители на предложението, настояха то да бъде прието заради факта, че Масларова е със свален имунитет.
Костов подчерта, че Народното събрание може да каже от кои лица може да бъде представлявано и от кои не.
„Тук няма никаква злоба, никаква ненавист или репресии", заяви той.
Лидерът на ДСБ е категоричен, че в ръководството на парламента, както и в ръководството на комисиите и международните делегации не може да бъдат депутати със свален имунитет.
Мартин Димитров също подчерта, че председател на комисия със свален имунитет не може да продължи работата си. В подкрепа на предложението се обявиха и от „Атака", и от ГЕРБ.
Павел Шопов призова Масларова сама да си подаде оставката. „За дребни нарушения в Европа политици си отиват и никога не се връщат в политиката", изтъкна той.
Лъчезар Иванов от ГЕРБ изтъкна, че срещу Масларова има искане от главния прокурор и настоя: „Нека правосъдието вземе решение без никакви политически чадъри".
В защита на Масларова депутати от БСП и ДПС призоваваха да не се прилага реваншизъм и да бъде отхвърлено предложението.
Янаки Стоилов настоя въпросът за парламентарната дейност и парламентарното представителство да не бъде смесван с въпроса за евентуалната юридическа отговорност.
Към Масларова в момента няма повдигнато обвинение за извършено престъпление, подчерта Стоилов. Според него ГЕРБ стават заложници на провокация, започнала от Синята коалиция.
Ангел Найденов нарече искането и дебата пореден фарс и добави, че това е профанизирано разбиране за политиката и политически реваншизъм.
От ДПС категорично заявиха, че са против искането и се позоваха на Библията.
Четин Казак от парламентарната трибуна изчете библейския пасаж за Мария Магдалена, уловена в прелюбодейство и припомни думите на Исус към обвиняващите я:
„Който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък върху нея", както и това, че обвинителите, гонени от съвестта си, се разотиват.
„Надявам се, че старата десница ще си направи изводи от този текст и специално лидерите й", заяви Казак.
Парламентът реши решението по случая с Масларова да бъде взето на следващото пленарно заседание.
В кулоарите на парламента Масларова заяви, че може да се оттегли ако нейната парламентарна група реши това. Тя подчерта, че е работила в социалната комисия с любов, професионализъм и отговорност.
„Ще работя в областта на социалната политика, защото там ми е сърцето, там ми е квалификацията", заяви Масларова, но добави, че ако продължи този сценарий, ще напусне парламентарната комисия.
Припомняме, колегите й от социалната комисия решиха преди седмица тя вече да не е председател. Окончателното решение обаче трябва да бъде взето и гласувано в пленарната зала.
Софийска градска прокуратура възложи проверка на Сметната палата за провеждане на одит на проекта „Красива България" към Министерство на труда и социалната политика.
Нарушенията касаят времето на управление на Масларова.
Бившият социален министър е със свален имунитет заради разследване по конкретен сигнал - за проект в Стара Загора.

Търсят се 4 млн.лв. за доплащане на инсулина
Проблемът с доплащането на инсулина е проблем, който е наследство от предишното управление и е възникнал в момента, в който се е стигнало до ценообразуването.
Това заяви министърът на здравеопазването Божидар Нанев в ефира на „Нова телевизия" и допълни, че също е бил изненадан, че се налага хората да си доплащат инсулина.
Здравният министър обясни, че става въпрос за една методика, според която трябва да бъдат сравнени цените на инсулина в 8 държави и да се вземе най-ниската цена.
В един момент тази най-ниска цена на практика се е отказала по-ниска, отколкото фирмата може да си позволи, посочи Нанев.
„Тогава този конфликт е бил потушен като фирмата е поела разликата от стотинки за флакон и е казала, че тя ще го запази". По думите на министъра, се е получило разбиране и договорка за един определен период от време.
„Този проблем изникна, без да бъдем предупредени, затова направихме спешни срещи и има няколко пътя за решаване", допълни Нанев.
По думите му „единият път е дали ще можем да си позволим да плащаме по-високата цена на фирмата, дали фирмата ще се съобрази и ще намали цената или пък ще се случи така, че пациентът да доплаща някаква цена".
„Необходимо е диабетиците да не доплащат. Това е по-цивилизованата практика, така е по-нормално", категоричен е министърът на здравеопазването.
Болните от диабет, които са на инсулиново лечение, са около 50 хиляди души. Става въпрос за около 4,80 лв. на месец на човек допълнително заплащане на инсулин, което прави около 4 млн. лв. на година, посочи министърът.
Тези средства трябва да се извадят отнякъде и да се дадат, коментира Божидар Нанев, но изрази мнение, че за следващата година няма да е такъв проблем.
По-трудно е това да бъде направено сега, заради кризата и тежкия дефицит, посочи министър Нанев.
„Аз ще настоявам да се вземе трайно принципно решение на този проблем", категоричен е здравният министър. Той обясни, че има 3 фирми производителки на различен инсулин, но не всеки пациент може да смени медикамента.
Въпросът е в методиката, посочи още здравният министър. Единият вариант според него е да останем на тази методика, която натиска цените надолу и гони фирмите от България и междувременно да търсим трайно, принципно решение на проблема.
Другият вариант е да плащаме повече като обществен ресурс и като данъци, или да се реши пациентите сами да си доплащат инсулина.
„България е на последно място в Европа по изразходвани пари за здравеопазване на глава на населението от обществените пари. Голяма част от тези пари се доплащат от джоба на пациента", обясни министър Нанев.
Трябва да дисциплинираме системата и както сме длъжни да си плащаме данъците, така да сме длъжни да си плащаме и осигуровките, смята здравният министър.
Нанев посочи още, че една от сериозните разработки, които правят в момента в ДАНС, е в лекарствената политика. Здравният министър коментира, че става въпрос по-специално за принципа на договаряне и съмнения за картелни споразумения.
При обиски, извършени от ДАНС, са иззети материали на 11 бивши служители на министерството и здравната каса.
„Има нередности и злоупотреби в здравната система", призна министър Нанев и допълни: „искаме да ги докажем и в момента, в който това стане, тогава можем да ги наричаме мафия".
Лекари, които извършват фалшификация на документи, че отчитат дейност, трябва да си поемат отговорността, категоричен е Божидар Нанев.
Има много регистрирани случаи, при които влиза пациент по документи, а всъщност няма човек в болницата, подчерта Нанев.
„Здравеопазването е консервативна система по принцип. Системата не е да убива, лекарите не са мафия, системата е да помага, да спасява", изтъкна в заключение той.
Припомняме, през пролетта на миналата година се създаде напрежение около доставките на инсулин.
След известни противоречия между фирмата доставчик „Ново Нордиск" и Здравното министерство в крайна сметка беше постигнато споразумение, според което инсулините на компанията ще продължават да се отпускат по установения ред.
Сумата, която пациентите трябва да доплащат, е осем лева. Причината е, че фирмата доставчик "Ново Нордиск" е спряла да изплаща разликата между търговеца на едро и тази, която се покрива от Здравната каса.

Топлото със съдебна охрана, не иска фотографи
Съдът не уважи искането за прекратяване на съдебното производство срещу Валентин Димитров - Топлото и майка му и не върна делото на прокуратурата.
Двамата отговарят пред съда за данъчни престъпления, а Димитров и за пране на пари.
По-рано адвокатите поискаха връщане на делото, защото е нарушено правото на защита на майката на Димитров.
Обвиняемите са получили преписа от обвинителния акт на 30 ноември 2009.
По закон всеки обвиняем разполага със седемдневен срок, за да се запознае с обвинението и да се осигури защита. В случая обаче този седемдневен срок липсва, изтъкнаха адвокатите на Топлото.
СГС отчете, че е допуснато процесуално нарушение в хода на досъдебното производство, в което Цеца не е дала обяснения. Според съда това нарушение не е съществено и в съдебна фаза тя винаги може да даде обяснения.
Валентин Димитров се включи в тенденцията, наблюдавана в последните седмици в т.нар. ВИП процеси, при които обвиняеми отказват да се снимат.
Съдът уважи това му конституционно право. Бившият шеф на Топлофикация-София поиска да му бъде осигурено спокойствие в цялата съдебна палата.
Поради тази причина СГС нареди съдебна охрана да осигури защита на Топлото и извън съдебна зала. В крайна сметка съдът не даде ход на делото, заради това, че не е изминал 7-дневният срок от получаване на преписа от обвинителния акт от обвиняемите. Следващото заседание по делото ще е на 15 февруари.
Днес стана още ясно, че баба Цеца не е платила данъци в размер над 200 000 лева. По думите на прокурор Джамбазов тези парични средства са й завещани.
Той бе категоричен, че правото на защита на майката на Димитров не е нарушено. Досъдебната фаза е подготвителна отбеляза още Джамбазов.
Разследването срещу Димитров за пране на пари всъщност е първото започнало срещу него.
В сметки в австрийска банка на Топлото бяха открити 4 милиона лева. Наблюдаващият прокурор посочи, че сделките с тези пари са инкриминирани.
Джамбазов припомни, че в сейфове на Димитров в България са намерени в кеш 4 милиона лева. Пред съда бившият шеф на Топлофикация -София отговаря и за данъчни престъпления.
Припомняме, Димитров е признат за виновен и осъден на 14 години затвор за присвояването на близо шест милиона лева от „Топлофикация София". Той обаче беше оправдан по обвинението за умишлена безстопанственост.

КС: Бивши сътрудници на ДС могат да ръководят парламента
Конституционният съд е обявил за противоконституционен текст от правилника на парламента.

Той въвежда забрана народни представители, за които има данни, че са били сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, да бъдат членове на ръководството на Народното събрание.

Забраната се отнася и до участие на ръководствата на комисии и международни делегации.

Това съобщи от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова, цитирана от БНР. Тя се позова на решение на съда от 3 декември.

Нинова посочи, че днес Синята коалиция, подкрепяна от ГЕРБ, РЗС и Атака, е внесла искане за отстраняване на Емилия Масларова като председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика.
Тя подчерта, че Иван Костов отново се е позовал на този текст с аргумент, че след като Народното събрание вече веднъж е приело решение, с което се налагат ограничения върху определени народни представители, може да го направи и втори път.

ОБЗОР НА ПРЕСАТА по Нюз.бг

И ГЕРБ иска МВР да ни следи в интернет (Я да ходиме да се изповядваме най-добре пред ББ или кварталните им клубове!!!???)

И правителството на ГЕРБ иска да пусне МВР да ни следи в интернет и да има постоянен достъп до телефонните ни разпечатки. Това става ясно от внесените вчера в парламента поправки в Закона за електронните съобщения. От МВР отдавна натискат за този достъп, защото трудно работели по "горещи следи" и ограниченият достъп до данни им пречел да разкриват отвличания, убийства и т. н.
И правителството на ГЕРБ ще се пробва да осигури на МВР пълен и постоянен достъп до данните на мобилните оператори, интернет трафика и комуникациите в мрежата на всички граждани.
Вчера от името на Министерския съвет в парламента се появиха нови поправки в Закона за електронните съобщения. В предния мандат мераците на МВР бяха попарени и от ВАС, и от НДСВ.

„Стандарт"
Темида си подари 24 млн. за Коледа
Дядо Коледа вече развърза чувала за родните магистрати. Висшият съдебен съвет реши вчера да отпусне 24 милиона лева за премии. Те ще бъдат раздадени на съдии и прокурори според заслугите. Най-големите отличници ще вземат по 4 заплати накуп. Сред тях ще има и телефонни приятели на скандалния лобист Красьо Черничкия. Без коледни добавки ще бъдат само магистрати с дисциплинарни наказания. Хората на Красьо обаче не са сред тях.
Всеки шеф на съдилище или прокуратура ще прецени на кого и по колко пари да даде.
"Няма как да контролираме дали премиите ще се раздават на шуробаджанашки принцип", признаха от ВСС. Милионите за Коледа са излишъкът, който се е натрупал заради незаети щатни бройки, болнични и други, обясни председателят на бюджетната комисия на съвета Иван Колев.

„Монитор"
Наказват пияни шофьори по телефонен донос
Шофьорите, които употребяват алкохол и след това се качват зад волана, ще бъдат наказвани и по показания на свидетели. Това е едно от предложенията, които експертите от КАТ обмислят да включат в нов законопроект, който се очаква да бъде приет до началото на другата година. Ако той бъде одобрен, това означава, че когато някой види шофьор, който пие и след това се качва в колата си, може да сигнализира в полицията и да предупреди за него. Когато срещу водача има подобен донос, той ще бъде спиран от първия пътен патрул и проверяван за алкохол.

„Монитор"
Местят Мануела Горсова в София
Мануела Горсова, която е в кома след катастрофа, причинена от фигуриста Максим Стависки, ще бъде преместена в София следващата година. Това съобщи вчера баща й Красимир Горсов. Момичето се лекува няколко години, след като световният шампион по фигурно пързаляне предизвика катастрофа след употреба на алкохол. Той посочи, че състоянието на дъщеря му се подобрява, но това е бавен процес и не може да има рязка промяна. Въпреки това комуникацията с нея става все по-добра.

„Монитор"
Мургави мулета изнасят бентлита
Роми и инвалиди участват в схеми за кражба на лизингови лимузини и камиони. Неграмотни цигани и хора с увреждания все по-често стават собственици на кухи фирми, които пазаруват коли за милиони на изплащане. Още на втория месец след сключването на договора за лизинг фирмите спират да си внасят вноските за возилата. Докато бъде открит собственикът на компанията, лимузините вече са изнесени за Арабския свят. Една от най-силните групи за кражби на лизингови коли е пернишка, съобщиха пред "Монитор" отлично информирани източници.

„Дума"
Бюджет 2010 на НЗОК - бомба със закъснител
Парите от приходи и трансфери в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина ще са 2,519 млрд. лева, а разходите 1,689 млрд., с "излишък" от около 830 млн. лева. Управляващите си оставиха "вратичка" през юли, "ако има пари", да коригират бюджета на здравната каса.
Депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов нарече приетия закон "бюджет на нереализираните обещания" и предупреди, че с него идната година здравеопазването ще стане по-скъпо и по-недостъпно. Според депутата от ДПС д-р Хасан Адемов парите трябва да се използват в рамките на годината за здраве.
Българският лекарски съюз се оттегля от преговорите по Националния рамков договор за 2010 г., прекратява участието на свои експерти в комисии, работни групи и екипи към здравното министерство, съобщи пред ДУМА председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

ВиК Дупница спира водата на длъжници
ВиК - Дупница започва прекъсване на водопроводните отклонения на длъжници.
Наказателната акция се предприема, за да се ускори събирането на дължимите суми към общинското предприятие и е регламентирана в общите му условия.
Вече са спрени отклоненията на 4 фирми, чиито неплатени сметки възлизат на 300 до 1 700 лева, предупреди управителят на дружеството Василка Бельовска.
Изготвен е и списък на гражданите с дългове към водното дружество, чиито водопроводи също ще бъдат спирани, след като изтече едномесечния срок от получаване на уведомлението.
Според управителя на В и К мярката има ефект, тъй като често след изпращане на уведомителните писма, в касата на предприятието постъпват дължимите средства. След прекъсване на водоподаването, абонатите заплащат такса за възстановяването му, с която се покриват разходите за извършеното евентуално разкопаване. Сумата за това може да достигне и 100 лева.
Общинското дружество, което е предприело крайната мярка срещу нередовните си абонати, от своя страна има сериозни дългове към Басейнова дирекция. За тях е подписано споразумение за специален погасителен план.


ПО Money.bg

Намалиха цената на водата за поливане

Ръководството на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) отчита и трудната икономическа ситуация на голяма част от земеделските производители, вследствие на което намали с 0,01 лв./кубик гравитачно подаваната вода за напояване и фиксира максималната цена на поливната вода за оризопроизводителите на 0.02 лв/куб. метър. Освен това, екипът на МЗХ смята, че след предприемане на съответните мерки за оптимизиране дейността на доставчиците и прилагането на правителствената програма за развитието на хидромелиорациите в България, за следващите сезони ще се открият нови резерви и възможности за намаляване цената на поливната вода, съобщават от пресцентъра на аграрното ведомство.
Като допълнителен аргумент за намалениетоэ от министерството уточняват, че един от основните приоритети на правителство е възстановяването на поливното земеделие в страната, което е заложено и в правителствената програма за развитието на хидромелиорациите в България.
Съгласно разпоредбата на Закона за сдруженията за напояване, министърът на земеделието и храните ежегодно определя със Заповед цената на услугата "водоподаване за напояване", която се публикува и в "Държавен вестник". Комисия, назначена от МЗХ е разгледала обстойно предложенията на държавните дружествата и структурите, предлагащи тази услуга.
През последните няколко години цената на водата за напояване е била повишавана или е оставала на една и съща стойност. Няма съществена промяна и на поливните площи: при налични изградени поливни площи 7 471 131 дка към 2000 г., годни са 5 417 000 дка, а реално се поливат около 450 000 дка. По ниската цена на водата ще е стимул за ползвателите да разширяват поливните територии и да отглеждат повече поливни култури.
Към момента на територията на страната има съдебно регистрирани и работят 92 сдружения за напояване, които стопанисват общински или държавни хидромелиоративни съоръжения. Сдруженията поливат средно около 65 000 дка площи при чувствително по-ниски цени на поливната вода.

Bank of America осигури бонуси за служителите си преди Коледа
Най-голямата кредитна институция в САЩ - Bank of America, успя да си осигури $19,3 млрд. чрез продажба на акции на Нюйоркската фондова борса. Агенция Bloomberg съобщава, че е постигнато договаряне за $15 на акция на вторичното публично предлагане, което по размер е най-голямото от началото на 2000 г.
Преди два дни банковият гигант съобщи, че планира да изплати $45 млрд., които дължи на американските данъкоплатци. След тази новина книжата на банката поскъпнаха и продължиха възхода си, когато стартира вторичното публично предлагане. Преди затваряне на борсата в Ню Йорк акциите прибавиха нови 11 цента, до $15,76 за акция.
Агенцията припомня, че през май банката е продала 1,25 млрд. обикновени акции на цена от $10,77 за ценна книга и е привлякла $13,5 млрд.
Така след вчерашното вторично предлагане ръководството си осигури липсващата й част от дълга към правителството. Преди два дни в официално съобщение Bank of America заяви, че разполага с $26,2 млрд. в брой, а от продажбата на ценни книжа - останалите $18,8 млрд.
Целта на този акт е банката да получи право да изплаща бонуси на своите служители преди Коледните празници.

Втора американска банка търси начин да плати бонуси
Изпълнителният директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфайн обмисля план за увеличаване на премиите за висшите служители, който няма да ядоса публиката, съобщава агенция Reuters, като се позовава на информация на Financial Times. Според слуховете служителите ще бъдат наградени с акции от собствената им банка. Тази информация обаче не е потвърдена от компанията, допълва агенцията.
Goldman Sachs е втората американска банка, която получи помощ от правителството, за да се справи с финансовата криза. Тя съгласно решение на Сената няма право да раздава бонуси и заради това се предлага този вариант, който не влиза в противоречие със забраната. Преди два дни и Bank of America реши да даде бонуси, но като върне дълга си от $45 млрд. на американските данъкоплатци. С пласираната емисия от вторично предлагане на акции банката си осигури $19 млрд., а останалите ги има в наличост.
Reuters припомня, че преди няколко дни Wall Street Journal е съобщил, че ръководството на Goldman Sachs се е срещнало с големите инвеститори. Целта била да се обсъди и намери начин да бъде намалено недоволството на обществото относно рекордните бонуси, които се готвят за банковите служители в края на годината.

Ускоряват разработването на портал за подробна географска информация
Транспортни мрежи, селскостопански, горски и градски кадастър, водни територии и други пространствени данни ще бъдат събрнани на едно място в интернет портал. Той ще бъде свързан с единна подобна европейска информационна структура. Това предвижда Проект на Закон за достъп до пространствените данни, който ще бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщават от ведомството.
Според закона държавните администрации, които работят с пространствени данни, ще бъдат длъжни да предоставят информацията си в националния портал. Тези данни ще бъдат описвани и поддържани по единни европейски стандарти, което ще улесни използването им от всички държави-членки на Европейския съюз.
Законът прилага изискванията на директивата INSPIRE за създаване на общоевропейска инфраструктура за пространствена информация. От транспротното ведомство уточняват, че срокът за въвеждане на директивата от страната ни бе 15 май 2009 г, но законът не е разгледан от предишното правителство. Европейската комисия е предупредила България да вземе мерки заради закъснението.
Директивата за пространствена информация INSPIRE има за цел да подпомага правителствата при подготовка на политики в областта на екологията; управлението при бедствия и аварии; опазването на живота и здравето на хората. Информационната структура за пространствените данни може да се използва и от гражданите и бизнеса.
Хронологично проектозаконът предвижда създаване на Координиращ орган за пространствени данни, информационен масив, Национален портал и национална база от данни до 2012 година. Крайният срок за страните-членки на ЕС напълно да хармонизират всички 34 тематични области на данни в съответствие с изискванията на директивата, е 2017.

Търсят 1,88 млн. евро за летището в Горна Оряховица
Летището в Горна Оряховица има възможност да привлича пътнически трафик от вътрешен и международен туризъм. Минималните инвестиции, необходими за развитие дейността на летището се изчисляват на общо 1,88 млн. евро. Като в тях се включват вложения за пътнически терминал, мерки за сигурност, съоръжения за обработка на товари и обслужваща техника.
Това заяви министърът на транспорта Александър Цветков повреме на парламентарния контрол. Той уточни, че възможностите, които министерството вижда за Летище Горна Оряховица са свързани с централното положение на летището в страната, както и с особеностите на развитите там региони. Летището според министър Цветков може да поеме логистичните функции в областите на туризма и товарните превози.
Министерство на транспорта възнамерява да развие дейността на летището с помощта на публично-частното партньорство. В ход е процедура за отдаване на летището на концесия.
Насърчаването на интермодалния транспорт е приоритетен за министерството затова се предвижда изграждането и на такъв в горнооряховското летище, но за това предстоят допълнителни разговори. Интермодален транспорт е изграден в летищата в Пловдив, София и Русе.
Припомняме, че авиационният бизнес е сред най-засегнатите от икономическата криза не само по света, но и в България. До момента са извършени около 30-40% съкращения.
Летище Горна Оряховица е едно от летищата, които имат стратегическо значение както за общината, така и за областта. От 1995 година то има международен статут.
Въпреки това към летището управляващите през годините имат противоречиво отношение, например демонтирането на автоматична система ИЛС, чрез която се осъществява заход и кацане на летището, но също и решаването на сложния въпрос със собствеността на земята.

Бюджет 2010 отива в Конституционния съд
Текстът в приетия тази окончателно на второ четене закон за бюджет 2010, който дава възможност на министъра на финансите и на Министерския съвет еднолично да намаляват разходите за всички сектори, ще бъде даден на Конституционния съд. Заканата отправи говорителката на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БНР.
Аргумента на социалистите е, че предвидената възможност може да стане без ясни критерии.
Нинова избори и някои факти, които според нея не са станали ясни за българските граждани:
- през новата година ще има увеличение на данъците;
- остават със замразени доходи - минималната работна заплата, пенсиите, заплатите в публичния сектор;
- половин милион българи, които досега се самоосигуряваха на 260 лева, трябва да знаят, че сега ще го правят на 420 и тези от тях, които не успяват, ще фалират;
- обещаните от ГЕРБ 10 лева доплащания на площ на декар няма да станат факт, което ще доведе до фалити.
Междувременно в парламента бе разпространена и следната статистика.
Изказванията по време на обсъждането и гласуването на бюджет са били при следното съотношение:
- Червените депутати са направили 53 изказвания, имали са 12 реплики, 13 дуплики, 11 процедури, 7 отрицателни вота и две лични обяснения. Общото време, през което са говорили в залата, е 6 часа и 8 минути.
- изказванията на ДПС са били 31 на брой. Те са имали 5 реплики, 6 дуплики, 8 процедури и общо са говорили 3 часа и 19 минути.
- от Синята коалиция са имали 6 изказвания, 2 реплики, 5 дуплики, 3 процедури и едно изявление от парламентарна група, но не във връзка с бюджета. Общото време, през което те са говорили, е 55 минути.
- ПГ на РЗС са имали 4 изказвания, една реплика, една дуплика, една процедура, две лични обяснения и са говорили общо 31 минути.
- „Атака" са имали 2 изказвания, 6 реплики, един отрицателен вот и са говорили общо 24 минути.
- ПГ на ГЕРБ е направила само две изказвания, имала е 18 реплики и 6 процедури. Общото време, през което са говорили депутатите от управляващата партия, е 58 мин.
Изказванията на министрите по бюджета са били както следва: Мирослав Найденов (1), Николай Младенов (2), Симеон Дянков (2). След приемането на бюджета изказвания са направили министър Дянков и премиерът Бойко Борисов.

12% безработица предричат синдикати (ХА, та към днешна дата той минава 18%, какви ги говорят тези хора??? Вероятно като се замени първата цифричка с “2” , съобщеното ще бъде по-реално!)
Безработицата в страната догодина ще е близо 12 %, каза заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.
Димитров участва в кръгла маса "Социалната политика в Европа: какво е равновесието между сигурност на работното място и международна конкурентоспособност", организирана от КТ "Подкрепа".
Според синдикатите разчетите на правителството сочат, че безработицата през 2010 г. ще бъде между 11 и 12 процента.
България ще се бори правата на българските работници да бъдат гарантирани както в страната, така и в европейските държави, и те да не се различават от правата на европейските работници, каза още Димитров.
В същото време стана ясно и че се вдига минималният месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица на 420 лв.
Това стана, след като парламентът прие бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина.

И социалното осигуряване скара депутатите (БОЖЕ, няма ли да спре управленското безчинство над българския гражданин? ДОКОГА, така хищнически ще се ограбва народа ни? А уж дойде нов полъх сред политиците ни – ама май и настоящите са позакъсали за пари, та рекоха да “ометат” хубавичко масата на бедния? Представете си хора – един безработен да се самоосигурява на 420 лв, какви осигуровки само ще плаща? – е то си е негова работа, вероятно си казват “родните ни мислители-политици”. Ами да, наша работа е – “на удара, с удар се отвръща из нашите земи!)

Парламентът увеличи на 420 лева минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица и вдигна на 240 лева и минималния размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите с приемането на второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване.
Мнозинството не прие предложението на ДПС да се запазят сегашните нива съответно на 260 лева минимален доход за самоосигуряващите се и 65 лева за фермерите и в знак на протест парламентарната група на движението напусна заседателната зала, съобщи БНР.
„Искаме и ли не искаме, но създаваме конфликт между земеделските производители и държавните служители, защото тази мярка тръгва в условия на криза към най-нискодоходните групи", обоснова напускането д-р Хасан Адемов от ДПС. Според него земеделците и тютюнопроизводителите на практика от догодина ще работят на загуба, което ще създаде предпоставки за социално напрежение. От левицата също подкрепяха предложението на ДПС.
„За тези лица, които се осигуряват при 64 лв., практически държавата продължава чрез НОИ да внася там около 100 лв., тоест тя внася почти 80 процента от пенсията на тези лица. Това не може дълго време да продължава", контрира лидерът на ДСБ Иван Костов.
„11,16 процента от БВП се заделят за пенсии. От друга страна, за тютюнопроизводителите и за земеделските производители, д-р Адемов аз бих ви препоръчал да подкрепите усилията на Министерството на труда и социалната политика и на Министерството на земеделието, които от един месец търсят пътища и начини как да се създаде един специален фонд за земеделските производители и за тютюнопроизводителите с европейски средства, за да може този пенсионен фонд допълнително да помогне на тези хора", каза от своя страна социалният министър Тотю Младенов, цитиран от радио „Дарик".
В кулоарите на парламента Лютви Местан обоснова напускането на парламента със следния пример. Ако едно семейство, което отглежда от 800 до 1000 килограма тютюн, ще получи 4000 лв., но при новата система за социално осигуряване е обречено на недоимък. Подобна съдба очаква над 150 000 души.

Масово фалират сладкарски цехове и фурни във Велико Търново
Пет цеха за сладкарски изделия и закуски във Велико Търново са фалирали от началото на годината до сега. Заради фалитите десетки хора остават безработни, съобщава великотърновското издание „Янтра днес".
Според председателя на Регионалния съюза на хлебопроизводителите и сладкарите Жени Сапунджиева, това е резултат от икономическата криза. десет работници,
Сред затворените предприятия е фурната на ул. "Независимост", която някога е била една от най-големите във Велико Търново. От останалите цехове в сериозно финансово затруднение са 20 %.
Основна причина за фалитите са високите наеми за производствените помещения и ниските цени на продукцията.
Практически не остават финансови средства за по-високи заплати на работниците, за осигуровки, няма възможност да се заделят пари за инвестиции, за да отговарят цеховете на европейските условия.
Собствениците на все още оцеляващите малки предприятия преминават от две - три смени на една, съкращават работници и така продължават съществуването си, каза още Жени Сапунджиева.

Преди коледните и новогодишните празници започват промоции на евтин хляб, по 30-40 ст.
В тази сума влиза само цената на суровината, предупреждава Жени Сапунджиева.
Вероятно такива производители не плащат никакви осигуровки, пестят от данъци, или се стремят на първо време на всяка цена да привлекат клиенти.
После неминуемо ще вдигнат цената на продукцията си, защото с толкова пари не могат да се покриват всички задължителни разходи за едно нормално хлебопроизводство или сладкарство и да се оцелява.

Финансират тютюнопроизводителите с пари от приватизацията на "Булгартабак"
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов бе категоричен, че управляващите имат твърдото намерение да приватизират „Булгартабак".
"Който е опитвал досега да приватизира "Булгартабак" си е отивал, но ние имаме намерение без страх да го направим", каза Найденов.
Средствата от бъдещата приватизация на "Булгартабак" могат да се използват за компенсиране на тютюнопроизводителите, чиито доходи рязко ще спаднат, е един от вариантите, които на министъра на земеделието Мирослав Найденов, съобщава БНР.
Според коментара му удачният момент за приватизация „отдавна е изпуснат", което е влошило икономически ситуацията на предприятието. Допълнително през годините "Булгартабак" е бил използван и за партийна каса.
Съгласно договора за присъединяване към ЕС България трябва да спре изплащането на субсидии за произведен тютюн тази година. Липсата на държавно подпомагане ще изправи сектора пред опасност от фали и ще остави без препитание цели региони, предупреждават тютюнопроизводители.
Страната ни все пак получи разрешение през 2010-та да се изплатят помощите за тютюневата реколта 2009 въпреки изтичането на гратисния период в тютюневата реформа.
До 7-ми декември купувачите на тютюн трябва да подадат информация за изкупените количества за тази година.

Занаятчии и Министерство на икономиката в остра разпра
Членството в занаятчийската камара да не e задължително, да отпаднат изпитите за калфа и майстор, а броят на занаятите да бъде намален двойно от 127 на 60. Това са основните промени в Закона за занаятите, предлагани от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Занаятчиите скочиха срещу предлаганите промени, пише „Янтра днес". Според майсторите, повечето промени са безсмислени и противоречащи се.
Виолета Чалъкова, председател на Регионалната занаятчийска камара, която участва в дискусиите по проектозакона, организирани от МИЕТ определи като абсурдно предложението за намаляване броя на занаятите.
Така държавата ще регламентира само архаичните и екзотични занаяти, а сферата на услугите се изважда от Закона за занаятите, коментира Чалъкова.
На дискусията занаятчиите протестираха срещу текстовете националната и регионалните занаятчийски камари да започнат работа като неправителствени организации и членството в камарата да е по желание, а не задължително.
Текат масово проверки и занаятчии, регистрирани по Търговския закон, биват настоятелно канени от съответната регионална занаятчийска камара да станат нейни членове.
В случай, че това не се случи, им се съставят актове, налагат се глоби. Става дума за много сериозни финансови интереси, защитиха от своя страна промените от МИЕТ.

Протести и съдебни искове подготвят шивачки
200 шивачки от цех за ризи и работно облекло в град Сърница - Велинградско започват да протестират от днес.
Те започват процедура за стачни действия, съобщава радио Пловдив.
Причина за протеста е фактът, че шивачките не са получавали заплатите си от юли месец и затова паралелно с протестите ще заведат и съдебни искове.
Синдикалната организация на КНСБ във фирма „Стар конфекс" реши белгийските работодатели да получат още 10 дни отсрочка, за да платят дължимите пари.
Срокът обаче започва да тече от днес. Ако парите бъдат изплатени, работничките ще изтеглят жалбите.

21% спад в износа на текстил
Спадът в износа на облекло и текстил за деветмесечието е около 21%, стана ясно на Осмата международна конференция на българската шивашка и текстилна индустрия, съобщава агенция "Фокус".
Секторът може да се справи с този спад, особено на фона на други, които отчитат двойно по-голямо намаление, счита председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) Валерия Жекова.
Според нея, става дума за бранш, който е вторият по големина работодател в България и има ясна социална отговорност.
Форумът се организира от Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил и Германското дружество за техническо сътрудничество. Участие ще вземат представители на над 1000 фирми от бранша.
В знак на благодарност към българските партньори за дългогодишното активно участие, ръководителят на GTZ-София Хенинг Твестен връчи сертификати на предприятия от бранша.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Вашингтон обсъжда нови планове за лагера Гуантанамо

САЩ възнамеряват да освободят повече от половината от онези 200 затворници, намиращи се все още в лагера Гуантанамо. В изказване пред Сената министърът на отбраната Гейтс не уточни обаче дали освободените ще бъдат изпратени обратно в родината им или ще бъдат съдени. Той отново подчерта, че президентът Обама възнамерява да закрие колкото се може по-скоро лагера в Гуантанамо.

Италия ще изпрати догодина още войници в Афганистан
Италия ще изпрати през следващата година още 1000 войници в Афганистан. Външният министър Фратини подчерта, че по този начин Рим дава своя принос за успеха на новата стратегия на Белия дом. Подкрепленията ще бъдат разположени предимно в западната провинция Херат, където са базирани повечето от 2800-те италиански войници.

Възражения против новия избирателен закон на Ирак
Иракският вицепрезидент Ал Хашими отново заплашва, че ще наложи вето срещу избирателния закон, ако до неделя той не бъде коригиран според неговите разбирания. Сунитът Ал Хашими, който влиза в тричленния президентски съвет, спря вече миналия месец първия вариант на закона. Той настоява бежанците и прокудените вътре в Ирак, сред които преобладават сунитите, да определят 15 процента от мандатите.

Покушение срещу главата на хунтата в Гвинея
Извършено е било покушение срещу водача на военната хунта в Гвинея. Съобщено бе, че един офицер стрелял и ранил Муса Дади Камара, който незабавно бил откаран със самолет на лечение в съседен Сенегал. Обстановката в столицата Конакри е напрегната, навсякъде се виждат войници. През септември армията стреля по време на демонстрация, при което според местни правозащитници били убити над 150 души.

Светът иска противодействие на климатичните промени
Борбата против глобалното затопляне се ползва с широката подкрепа на световната общественост. Според проучване на Световната банка в 15 страни 88 процента от анкетираните настояват за енергични мерки, като този процент се доближава до 100 в Китай, Виетнам и Бангладеш. В САЩ тази линия има подкрепата на 82 процента от населението. Единствената страна в допитването, която се откроява рязко от преобладаващия консенсус, е Русия, където едва 58 процента очакват адекватни мерки срещу глобалното затопляне.

Съвсем скоро бюджетът ще остане без дъх
Кризата поставя капани
Най-късно през април или май следващата година ще се наложи основен ремонт на новоприетия в България бюджет за 2010 година. Това е прогнозата на главния секретар на УНСС доцент Боян Дуранкев.

С вкус към скандала и празното
Жълтото превзема медиите
Едни изчезват, други стават част от монопола - така може да се опише ситуацията на българския медиен ландшафт. Какво е обяснението за тези процеси 20 години след промените, при които бе възстановена свободата на словото?

Мутри и музи
В тях са и хлябът, и ножът
В България нищо не става без мафията
. Може да се каже обаче и друго: в тази страна културата я има само благодарение на организираната престъпност. Това твърди Томас Фрам в коментар, излъчен по радио Дойчландфунк.
Бедната богата мафия. Всички на Запад я нападат. А тя е авангардът на българската западна ориентация! Моделът на поведение на нейните членове - от физиономията до стила на кормуване - е успешно копие на холивудските герои, които западната попкултура предлага на атеистичния и гладен за култура съвременен човек, казва Томас Фрам и споменава "Кръстникът" на Копола и "Казино" на Скорсезе.
Благодарение на мафията книги вече има не само по масите на пл. "Славейков"
Без мафията културата е загубена
Ако вярваме на писателя Владимир Зарев, копираните мачистки модели са израз на тясната връзка с християнското православие, пише Томас Фрам и допълва: в последния роман на Зарев "Светове" български мафиотски босове искат да сключат сделка с американски бизнесмен. Преговорите се провеждат в манастир, който е спасен от разруха само благодарение на инвестираните от мафията милиони. Още тук забелязваме първите признаци за важната роля на мафията за културата, коментира Фрам.
И в други случаи трябва да се борим срещу предразсъдъците. Например срещу този, че след разграбването на държавните пари след 1989 г. българската номенклатура, мутирала в мафия, прави невъзможно финансирането на културни проекти, пропъждайки западните инвеститори, за да не й пречат.
Нека обаче се замислим върху въпроса, продължава Фрам, как биха могли да преживяват големите културни дейци в България, ако мафиотските босове не смятаха за въпрос на престиж закупуването на ценни картини и скулптури? Ако Васил Божков не беше страстен колекционер, всички тракийски, римски и ранно-християнски находки щяха да са извън България, твърди Томас Фрам и допълва: дори фактът, че можем да четем за всичко това, българите дължат на загрижените мафиоти.
Мафията като меценат
През първото десетилетие след промените българският книжен пазар се състоеше от точно 500 маси, подредени най-често по тротоарите и площадите в центъра на София. Фактът, че сега има книжарници с богат асортимент, подреден луксозно по западни стандарти, където клиентите получават помощ от добре информирани търговци, е пример за успешното сътрудничество между престъпност и култура, наречено пране на пари, заключава Томас Фрам.
ДЛФ/ТФ/ЙЙ/БР

Съдиите като богове
Темида е опозорена
И това е Европа: корупция, проникнала много дълбоко в системата на правосъдието, безотговорност, граничеща с цинизъм, всевластие, извоювано без оглед на последствията - такава е ситуацията в Румъния. А и не само там...
Темата за румънските съдии дълго време беше табу и който го нарушеше, рискуваше дисциплинарно наказание. Както младият съдия Кристи Данилет. Преди две години той заговаря пред журналисти за корупцията в правосъдието. Данилет иска да разбере корупционните механизми сред съдиите, адвокатите и вещите лица в Румъния, без да споменава конкретни имена или отделни случаи.
Съдът като обидна дума
Номенклатурата все още е по върховете
Въпреки тази анонимност колегите му подават жалба до Висшия съдебен съвет, който на практика е с почти неограничени правомощия. В жалбата те пишат, че е засегната честта им, тъй като Данилет свързва съдопроизводството с корупция. Сега Кристи Данилет представи своята книга, която предстои да бъде издадена и на английски.
Проблемите, представени в книгата, са добре познати в Румъния, но за тях не се говори открито. Всеизвестно е например, че когато става дума за голяма политическа корупция делата или изчезват безследно, или - в най-добрия случай - се влачат с години, докато преминат всички законови срокове и случаят приключи от само себе си. Всеизвестно е също, че старата номенклатура все още е на ключови постове във Върховния съд, в Конституционния съд, в правните комисии и в двете камари на парламента.
Произвол без граници
Дори след реформите, извършени под натиска на ЕС, положението не се променя. Съдиите, адвокатите и прокурорите сами определят допълнителните си възнаграждения, отписват от данъците си пластични операции, бездетни съдии получават детски надбавки. А през март миналата година Върховният съд в Румъния взе решение за увеличаване на заплатите на съдии и прокурори с 50 процента, обосновавайки решението си с рисковете и стреса в дейността на цялото съсловие. Конституционният съд в Букурещ заяви, че Върховният съд няма правомощия да взима подобни решения, но в крайна сметка не отмени наредбата.
ФАЦ/КЦ/ДП

Звучи като филмов сценарий, но не е...
В търсене на доказателства
Агент на германското външно разузнаване и неговият интимен приятел от Македония издавали държавни тайни.
Цялата история излиза наяве, след като съпругата на германския агент съобщава за хомосексуалната връзка на мъжа си.
Отзованият подполковник Антон К. отхвърля обвиненията. През 2005 година той бил изпратен като офицер за свръзка на федералните разунавателни служби в Скопие, където задачата му била да изгради и мрежа от информатори в съседно Косово. Германското разузнаване /БНД/ обаче не подготвило К. за бъдещите му задачи нито езиково, нито с оглед на местния манталитет - твърди обвиняемият. Затова той ангажирал своя по-сетнешен партнор Мурат А. - македонски албанец, роден в Германия - за свой преводач и помощник.
Агентът и тайните му
И двамата сега са обвинени за разкриване и издаване на държавни тайни. Прокуратурата обвинява агента на германското външно разузнаване, че е осигурил достъп на македонския си преводач и спътник в живота до поверителни документи. Той - на свой ред - ги издал на среди от престъпния свят и на чужди тайни служби. Адвокатът му Кристиян Щюнкел казва:
"Моят клиент не е имал никакви контакти с организарната престъпност. Той отрича съзнателно или несъзнателно да е работил за тези среди или пък за тайните служби на която и да било нация на света. Контактите, които моят клиент е поддържал в Косово и Македония, са били от чисто семеен характер."
Мурат А. твърди дори, че не знаел нищо за връзките на своя бивш работодател с германското външно разузнаване. Антон К. потвърждава това, но германската прокуратура е на друго мнение. Те разполагали с поне едно писмо, от което ставало ясно, че обвиняемият Мурат А. отдавна е бил наясно за принадлежността на Антон К. към германското външно разузнаване. Двамата обвиняеми не отричат единствено, че са поддържали интимни отношения. Адвокатът Саша Юнг:
"Това е възловият момент. Именно тази връзка е трябвало да бъде съобщена. Логично би било да се очаква, че германското външно разузнаване може да прецени подобни взаимоотношения като неприемливи от съображения за сигурност и да отзове своя човек от Скопие. Напълно ясно е, че моят клиент е изпитвал притеснения по този повод", казва адвокатът.
Скандалът раздруса БНД
Земетръс заради една застраховка живот
Интимната връзка между двамата мъже, които сега живеят заедно и напълно легално в Германия, станала известна благодарение на съпругата на подполковника. Тя съобщила на БНД, че мъжът й има застраховка живот, в която първоначално била вписана тя като облагодетелствано лице в случай на злополука. По-късно обаче на нейно място там бил вписан интимният приятел от Македония. Оттам историята започва да се разплита, а през март 2008 година са задържани двамата обвиняеми. Прокуратурата ги обвинява освен това, че са отчели фиктивни хонорари на стойност от близо 15 000 евро пред германското външно разузнаване. Предполага се, че Мурат А. е изнудвал за тези пари интимния си партньор. Съдът в Мюнхен ще разглежда случая до средата на март идната година.
Автор: А. Шука, Б. Узунова / Редактор: Д. Попова-Витцел

Краят на дискретността
Швейцария отключи страха си
Швейцарците започват да разбират, че техният по-особен световен политически модел вече е стигнал границите на своето изчерпване.
Този извод прави германският ФАЦ по повод забраната за строеж на минарета в Швейцария.
Дълго време Швейцария съумяваше да се държи настрана от останалия свят, вероятно защото успяваше да не участва директно в световната политика или защото действаше задкулисно, предлагайки своите добри услуги в една или друга кризисна ситуация. Същевременно в икономически аспект страната беше много тясно обвързана с останалия финансов свят. С една дума - въздържанието и дискретността бяха общият знаменател, на който се подчиняваше страната.
Минарето като ракета - символ, който подейства
Нападението е най-добрата защита
От няколко години обаче това вече е история. В конфликта с еврейските авоари от годините на нацизма, съхранявани в Швейцария, за първи път беше открехнато булото на дискретността и беше нанесен удар върху реномето на страната. Последваха: фалитът на авиокомпанията Суисеър, която се беше превърнала в национален символ за качеството на швейцарските продукти и услуги; шокът от спасяването (с държавни пари) на най-голямата в света банка за управление на капитали - UBS; капитулацията на швейцарските банки пред настояването на САЩ за предоставяне на данни за сметките на американски вложители; поставянето на Швейцария в списъка на ЕС и ОССЕ със страните, известни като "данъчни оазиси", т.е. като косвено подпомагащи укриването на данъци, а накрая дойде и референдумът за минаретата, с който страната успя да се опозори пред света.
Отричане от всичко чуждо
Постепенно швейцарците започват да разбират, че техният по-особен модел вече е опрял до собствените си граници. Резултатът от референдума е реакция на кризисната ситуация, в която се намира Швейцария. Тази реакция се изразява в отричане от света, упование само на себе си, затягане на редиците и опит да се държи настрана всичко чуждо, непонятно или потенциално опасно тяло.
Минарето, изрисувано върху плакати ту като шиш, ту като ракета или дори фалус, заедно със забулена жена, трябваше да внуши на избирателите всичко онова, от което швейцарците (но и много други европейци) се страхуват - религиозни конфликти, архаични практики от един остарял кодекс като Шариата, паралелни общества и възход на една религия, която проповядва един непонятен и много чужд на швейцарците стил на живот.
ФАЦ/ЕЛ/

Путин като бащица на народа
Путин даде ясно да се разбере, че той е № 1
Рекордно време - повече от 4 часа - продължи осмата поред видеоконференция на руския премиер Владимир Путин. Това всъщност не е никак изненадващо, а просто разкрива за пореден път мащабите на огромната му власт.

Пряката линия за разговор с гражданите на Русия, предавана по радиото, телевизията и в интернет, продължи повече от 4 часа. Това не е само нов рекорд по продължителност, но и истинско постижение. Защото отговорите на Путин на повечето директно поставяни въпроси от зрителите и слушателите разкриха политическите убеждения и възгледите на Путин по широк кръг от въпроси - от социални и икономически проблеми до фирмени стратегии и чисто регионални икономически предизвикателства в огромната страна.
Все още тандем?
Скоро пак президент?
И това не бива да ни изненадва. Защото по конституция икономическата и социалната политика на страната са ресор на руския премиер. С бомбастичната инсценировка на тази видеоконференция Путин даде ясно да се разбере, че той е № 1 в Русия, без значение каква длъжност изпълнява и какви са правомощията му съгласно руската конституция. На този фон съвсем директно той подчерта, че не изключва възможността през 2012 година да се завърне в президентството.
Заявено беше и това, че той ще се придържа към принципите на "тандемната демокрация", която в конкретния случай означаваше следното: докато президентът Дмитрий Медведев се намира на държавно посещение в Италия, за да се грижи за външнополитическите и икономически интереси на страната, премиерът Путин говори директно с народа.
Това разделение на труда обаче разкрива и друго нещо - проевропейски настроеният и с модерно излъчване юрист Медведев е смятан за убеден застъпник за Европа и западните инвеститори. Същевременно той полага усилия да спечели на своя страна отблъснатата от Путин интелигенция от големите руски градове. Медведев постига това чрез собствен видеоблог и публикации на програмните си намерения в един от водещите интернет-портали в Русия. Така президентът подготвя всъщност и своето послание за състоянието на нацията.
Близо до народа?Концепцията на Путин работи
За разлика от него, министър-председателят Владимир Путин обслужва с извоювания си през последните 10 години имидж по-скоро интересите и желанията на широките народни маси. Той е строг и се интересува както от големите, така и от малките проблеми на хората. А неговите високи стойности на одобрение в Русия, вкл. в сегашната криза, показват, че тази концепция работи.
Причините за популярността на Путин не трябва да се търсят в конкретните политически решения. Това е видно от ниския рейтинг на воденото от него правителство. По-скоро популярността му е функция от неговия имидж. За затвърждаването му Путин се нуждае от видеоконференции и преки разговори с гражданите на страната, в които той се показва като справедлив баща на народа. А това обяснява защо Путин отделя за тях понякога и по 4 часа време.
Автор: И. Мантойфел, Е. Лилов/Редактор: Б. Рачева

Кои са най-влиятелните мислители на 2009
Барак Обама и Бен Бърнанке

Шефът на американското Управление за федерален резерв Бърнанке и президентът Обама водят в класацията на най-влиятелните мислители за 2009 година, изготвена от американското списание за външна политика "Форин полиси".
Бен Бърнанке е класиран начело заради това, че е успял да предотврати нова Голяма депресия. "Форин полиси" удостоява с тази оценка университетския преподавател, специалист точно по кризата от 30-те, тъй като "сам преоткри ролята на една централна банка" и спаси американската икономика от "срутване". "Да постигнеш това за няколко месеца е без съмнение един от най-големите интелектуални успехи през последните години", подчертава списанието.
И Бил Гейтс е в класацията
Президент с големи идеи
Барак Обама е отличен заради "преосмислянето на ролята на САЩ в света" и защото е "президент с големи идеи". Той заема второ място в класацията, включваща имената на 100 личности, повечето американци. В списъка фигурират съветници от Белия дом и членове на правителството. На шесто място е държавният секретар Хилъри Клинтън.
На челни места са поставени Захра Ранавард (трета), съпруга на лидера на иранската опозиция Мир Хосейн Мусави, директорът на Централната банка на Китай Чжоу Сяочуан (8-мо място), основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс (12-о място), бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни и папа Бенедикт Шестнайсети (17-о място).
Не липсват и журналисти
Има и четирима французи - писателят Бернар-Анри Леви (31-о място за анализа му във връзка с провалите на европейската левица), генералният директор на МВФ Доминик Строс-Кан (33-и), икономистката Естер Дюфло (41-о място) и писателят Жак Атали (86-о място). Включени са също деветима журналисти от медии в САЩ, Великобритания, Пакистан и Китай.
АФП/БТА/ДПВ

Свърши ли приказката?
Там всичко е от най по-най

Доскоро Дубай изглеждаше така, сякаш е изваден от "Хиляда и една нощ" - приказно лъскав и откъснат от действителността. Емирството е обаче пред фалит - кралицата е на път да се преобрази в Пепеляшка. Това ли е краят?
Години наред емирството бе първа спирка в региона на Персийския залив. Лъскавите небостъргачи и амбициозният план за постигане на независимост чрез сделките с нефт предизвикваха у старите индустриални държави възхита или поне респект. Сега обаче на всички стана ясно, че Дубай се бе нагърбил с прекалено тежки задачи. Улрих Ратфелдер, експерт за Персийския залив, казва:
В Дубай е и най-високият небостъргач в света - с 200 етажа и 818 метра височина
Гигантоманията струва скъпо
"Разбира се, че това бяха много престижни обекти. Дубай все още притежава най-голямото летище в региона, както и най-голямото пристанище. Същевременно емирството искаше да е в крак с всичко от света на спорта и културата, както и да се превърне във водещ център в региона чрез своите постройки. Строежът на толкова много луксозни обекти натовари емирството прекомерно и сега те трябва да бъдат преоценени."
Да бъдат оценени наново означава, че братските емирства няма да помогнат безрезервно на прекалено задлъжнелия държавен фонд Дубай Уърлд. Досега всъщност те са го правили многократно. Дубай е част от Обединените арабски емирства и тяхната Централна банка наля още през лятото милиарден заем в сметката му. Сега обаче се говори за консолидация на дълговете. Т.е. Дубай Уърлд трябва да преговаря със своите кредитори за пресрочване на плащането.
На германската борса закъсалият дубайски клиент се появява в момент на надежда. Последните прогнози са добри и до края на годината курсовете ще останат стабилни. Някои търговци отправят поглед към големите дялове на арабски инвеститори в германски фирми. Удо Щефенс, президент на Франкфуртското бизнес училище, не вярва обаче, че сега заради проблемите на Дубай тези дялове ще бъдат предложени за продажба:
В сянката на кризата
Дубай няма да разтресе света
"
Арабските емирства са инвестирали в големи, предимно автомобилни концерни. Мисля, че те първо ще се опитат да намерят друго решение преди да се осмелят да продават акциите си в Даймлер, Порше и т.н."
Според Удо Щефенс кризата в Дубай няма да предизвика шокова вълна в други страни от Персийския залив. Ситуацията там обаче показва, че световната икономическа криза не може да бъде преодоляна така лесно, както бе пророкувано през последните седмици. И все пак - кризата в Персийския залив няма да доведе до ново земетресение в световен мащаб, са убедени експертите.
Автор: Х. Бурс, М. Илчева / Редактор: Б. Емануилов

Германия: пред цунами от фалити?
В задънена улица

Над Германия е надвиснал облакът на фалитите. Догодина броят на неплатежоспособните фирми ще се увеличи драстично, а с това и съкращенията на работни места. Излизането от кризата се очертава по-трудно от очаквано.
Това, че броят на неплатежоспособните предприятия се е увеличил с 16 процента през текущата година, все още не означава, че германската икономика е застрашена от вълна на банкрути. За разлика от други европейски страни, където този показател се е удвоил, ситуацията в Германия все още е поносима.
2009 - година на сензационните фалити
Над 34 000 случаи на неплатежоспособни фирми наистина са много. Но по този показател страната все още не поставя отрицателен рекорд. Проблемът по-скоро е, че тенденцията се запазва, казва Хелмут Рьодел от агенцията Кредитреформ: "За идната година очакваме броят на неплатежоспособните предприятия да се увеличи. През 2010 година фалитите може да са около 39 000."
На 50 милиарда евро възлизат щетите от фирмени банкрути
При това процентът на неплатежоспособните предприятия в западногерманските провинции е по-голям от този в източната част на страната. Това се дължи на факта, че повечето предприятия в "старите" провинции са се специализирали в производство за износ, а той е особено засегнат от глобалната икономическа криза.
2009 година ще се запомни в Германия с някои доста сензационни фалити - неплатежоспособност обявиха традиционни германски предприятия като Аркандор с дъщерните си фирми Карщад и Квеле или пък фирмата Кимонда за производство на процесори. На ръба на фалита са и редица предприятия, произвеждащи автомобилни части. Рекордни са стойностите на щетите, произлизащи от неплатежоспособността на фирмите - почти 50 милиарда евро, т.е. с две трети повече, отколкото през изминалата година. Това обаче няма да се повтори през 2010, обещава икономическият експерт Хелмут Рьодел. Изненадващ според него е фактът, че въпреки кризата ситуацията на задлъжнялите частни лица не се е влошила. Дори точно обратното - длъжниците са намалели с една десета до 6 милиона.
100 000 души са обявили фалит през 2009
"Наблюдаваме само маргинално увеличение на неплатежоспособността при частните лица. 100 000 частни лица са обявили фалит през 2009 година. Броят им през 2010 едва ли скочи драстично, защото очакваме, че приетите от правителството мерки, като въвеждане на съкратен работен ден, ще окажат положително влияние", казва Рьодел. Ако все пак равнището на безработицата се увеличи, тогава ще нарастне и броят на едноличните фирми. Защото застрашените от съкращения хора често решават да започнат собствен бизнес, заключава Хелмут Рьодел.
Автор: Ф. Линке, Б. Григорова / Редактор: Е. Лилов

Църквата срещу търговските интереси
Само в Берлин магазините могат да работят до 10 недели в годината
Църквата в Германия е против намерението на търговските обекти да работят и в неделя, най-малкото - в неделите преди Коледа. Във вторник предстои по проблема да се произнесе Федералният конституционен съд.
Решението на съда в Карлсруе по отношение на берлинския закон за работното време на магазините се очаква с нетърпение. Засега, съгласно правилата, важащи от 2006-та година насам, в столицата на Федералната република търговските обекти могат да работят до 10 недели в годината, включително в четирите недели преди Коледа от обед до вечерта. Срещу което възразяват евангелистката и католическата църква.
Изключения в курортите
Далеч по-малко либерални от берлинските са предписанията в останалите федерални провинции, където магазините могат да работят максимум от три до шест недели в годината. След влизането в сила на реформата за работното време на търговските обекти през 2006-та всяка провинция разполага с правото сама да решава този въпрос. Изключения има в курортните места, туристическите обекти и местата за поклонение. Така разпоредбите за курортните обекти в Шлезвиг-Холщайн например допускат магазините да бъдат отворени в над 40 недели годишно.
В някои курортни обекти магазините работят почти всяка неделя
Според председателя на Конституционния съд Ханс-Юрген Папир в този спор се засяга същностният въпрос за конституционно съобразните граници на работното време на магазините в неделните и в празничните дни. В член 140 на основния закон е записано следното: "Неделята и държавно признатите празнични дни са дни, в които неработенето и духовното извисяване са защитени от закона."
Твърдо против работните недели
Бившият епископ на Берлин Волфганг Хубер вече заяви, че "Денят на колективното прекъсване на работа" е важен елемент от културата на живота и има хилядолетна традиция. Твърдо против отворените магазини в неделя се обяви и председателката на съвета на евангелистките църкви в Германия епископ Маргот Кесман. "Имаме нужда от ритъм на редуване на работните и почивните дни, за да може обществото ни да запази силите си", се казва в декларация на епископ Кесман. Действително - на мнозина им се налага да работят в неделя, като например персоналът в болниците, социалните домове или противопожарната охрана. "Но при определянето на работното време на магазините все пак имаме избор", се подчертава в документа. Представителката на 25-те милиона протестанти в Германия изтъква, че обществото живее от това хората да могат да прекарват времето си заедно по различни поводи: на църковни служби, при спортните занимания, на различни селски и градски събори, на културни прояви.
В отпора си срещу работата на магазините в неделя църквите получиха подкрепата на синдиката "Верди".
ЕПД/БМ/ВШ

В Швейцария пак недоволстват заради България
България през погледа на чуждестранните медии

Случаят ОМО "Илинден" приключва, Швейцария недоволства от притока на работна ръка от България, спекулации около изнудването на Бербатов - това са някои от темите с български адрес в чуждестранните медии днес.
Македонският печат коментира резолюцията, приета без дискусия в Комитета на министрите на Съвета на Европа, с която случаят ОМО "Илинден"-ПИРИН се приключва. Утрински вестник анализира решението по делото, което дава право на България да не изпълни цялостно присъдата на Европейския съд. Според автора Тони Гламчевски то подкопава авторитета на европейските институции по повод спазването на човешките права. На същата тема е посветен и редакционният коментар на македонския Дневник, под заглавие "Страсбург срещу Страсбург". В него Христо Ивановски твърди, че "там, където има сила, няма правда". Той препоръчва все пак България да гарантира правата на македонците, тъй като "тъкмо зачитането на тези права може да бъде мостът между двата народа". От случая ОМО "Илинден"-ПИРИН най-много загубил Страсбург, който погазил европейските принципи за зачитане на човешките права, се твърди в публикацията.
Политически теми като имиграцията и достъпът на чуждестранна работна ръка до Швейцария занимават днес редица тамошни издания. Велтвохе изразява недоволство от факта, че правителството не е спазило обещанията си да контролира тенденциите на пазара на труда и в случай на рецесия да ограничи достъпа на работници от ЕС. Тези обещания бяха дадени, когато трябваше да се гласува на референдум за споразумение между Швейцария и ЕС, с което на практика се даде възможност и за достъп на работна ръка от новоприетите България и Румъния - припомня изданието. Сайтът Суисинфо пише за заседанието на смесената комисия по въпросите на свободната търговия между Швейцария и ЕС, където били обсъдени и швейцарските финансови помощи за новоприетите в ЕС страни. За България и Румъния са предвидени 257 милиона швейцарски франка, които трябва да бъдат одобрени от парламента.
Германският Ханделсблат пише, че работата на съкратен работен ден помага да се преодолее икономическата криза и стабилизира пазара на труда. Германският модел бил използван като образец при въвеждането на подобни мерки в някои други европейски страни, сред които и България. Според изданието в Германия загубите на работниците са най-ниски поради държавното субсидиране. Австрийският Бауернцайтунг също коментира мерките, противодействащи на кризата, но в аграрния сектор и продажбите на селскостопанска техника. "Източноевропейските пазари" - се казва там, "като например този в България, които доскоро се развиваха изключително бурно, през 2010 година ще забавят темпото, а в Европа като цяло ще има само незначителен икономически прираст". Онлайн-изданието Емпортал съобщава, че агенцията Стандарт енд Пуурс е коригирала в благоприятна посока рейтинга на България, отбелязвайки с одобрение ръководството на обществените финанси и ангажимента на новото правителство да затегне финансовата дисциплина.
Агенция Асошейтед Прес и сайтът Нет трибюн цитират призива на писателя от български произход Илия Троянов да се сложи край на масовия туризъм, който опустошава природата. "Далечните пътувания не представляват основно човешко право", казва Троянов и добавя, че ако човек просто иска да си почине, може да свърши тази работа и във Ване-Айкел, което на български би могло да се сравни с Подгумер, например. Според Троянов е време човечеството да се върне към онова, което навремето е бил "идеалът за пътуването".
Мениджърът на Бербатов отхвърли информациите, че футболистът е бил рекетиран
Австрийският Кроненцайтунг пише за български кондуктор на международния влак София-Виена, който пренасял пет килограма хероин. 27-годишният българин бил задържан малко след Ниш. Германският Ибенбюренер Цайтунг съобщава за мошеничества с източване на германски банкови карти, като парите били теглени от България и Южна Африка.
Много медии, сред които Берлинер Цайтунг, Ди Велт и британският Индипендънт поместват историята около заплахите за отвличане на приятелката и дъщерята на Бербатов. Австрийският Курир отбелязва, че информациите за изнудване на звездата са били отхвърлени от мениджъра на Бербатов Емил Данчев. Според изданието Бербатов вече си бил имал веднъж работа с българската мафия: 18-годишният тогава млад състезател на ЦСКА-София бил отвлечен и притискан от Георги Илиев да премине в неговия отбор Левски-Кюстендил. Тогава бащата на Бербатов успял да уреди нещата. Илиев беше застрелян през 2005 година, припомня Курир.
Обобщение по публикации в медиите/БУ/ЕЛ

Към Борисов: Най-трудно ми беше, когато ти беше кмет
Борисов - неподкупният

Кому дължи пари Борисов, Бербатов е мъж на годината, китайски учен потвърждава изявленията на българските си колеги, че извънземните са сред нас - това са някои от темите, във връзка с които медиите споменават България.

Австрийският Ди Пресе помества в кореспонденция от София следните думи, които шефът на Лукойл България Валери Златев отправил към министър-председателя Бойко Борисов: "Най-трудно ми беше, когато ти беше кмет. Не ми даде нито една бензиностанция в София и ми дължиш 16 милиона лева, защото градът не можа да ми плати доставеното гориво. Отдавах ти безлихвени кредити, а на половината църкви в София осигурих прожектори за външно осветление. Това получих от теб."
Мъжът на годината
Анекдотът бил разказан на вестник "Шоу" лично от премиера Борисов, като целта му била да покаже колко некорумпиран е бил като кмет на столицата. По-нататък в материала се споменава изказването на президента Първанов, в което той предупреждава да бъдат изплатени парите за изпълнени обществени поръчки, защото в противен случай редица фирми са заплашени от фалит. Бойко Борисов обеща до края на февруари да изплати дължимите суми, а в случаите, в които това не е възможно, правителството ще предостави на фирмите писма, с които те могат да теглят банкови кредити.
Сайтът на Ди Велт споменава България във връзка с изправените пред Хамбургски съд четирима търговци на наркотици. Сред тях е и Илсер Г. на 46 години, който се опитал да пренесе 35 кг хероин от Турция през България за Холандия.
Гръцката агенция АНА-МПА цитира изказване на президента на страната Каролос Папуляс, който говори за присъединяването на Турция към ЕС. "И, разбира се, Турция има много проблеми, които трябва да решим. Ние няма да приемем отстъпки за Турция, особено като имаме предвид, че Румъния и България изпълниха всички строги задължения и условия, определени за тях от страна на Съюза", са думите на гръцкия президент.
Берлинският всекидневник Тагесшпигел помества текст за предстоящия тази вечер жребий за групите на Световното първенство в ЮАР следващото лято. Статията завършва с информация за Йордан Лечков, който през 1996 година все още играе за Хамбургер Шпортферайн, въпреки че загуби симпатиите на германските фенове, вкарвайки онзи гол две години по-рано в САЩ, който бе достатъчен на България, за да изхвърли бундестима от Световното през 1994. Авторът Маркус Хеселман завършва текста си така: "Спокойно. Днес Йордан Лечков е кмет на Сливен, а България не участва в жребия."
Извънземните НАИСТИНА са сред нас, каза китайски учен
Дейли мейл съобщава за победата на Бербатов в надпреварата "Мъж на годината" в България, но припомня, че българският нападател трябва да спечели и феновете на клубния си отбор Манчестър Юнайтед. Румънският сайт ПроСпорт съобщава, че футболистът Флорентин Петре, легенда на Динамо Букурещ, е подписал договор с българския ЦСКА, където играеше в периода 2006 - 2008 година, въпреки че се е очаквало той да завърши кариерата си именно в Динамо. Сайтът припомня, че за ЦСКА бившият румънски национал има изиграни 52 мача, в които е вкарал 22 гола.
Испанският сайт Урхенте24.ес излиза със заглавие "Точно както в България: китайски учен твърди, че извънземните са сред нас”. В статията четем, че 62-годишният професор по физика Дзанг Йифанг потвърждава изявлението на български учени, че извънземните живеят в хармония с нас. Те са приятелски настроени и нямат никакво намерение да ни нападат, твърди китайският учен.
Обобщение по публикации в медиите/ЕВ/БР

НАЗАЕМ ОТ: http://angelyordanov.blogspot.com/
DEJA VU …
В. „168 часа” с тлъстото заглавие: „Алексей Петров: Влизам в политиката!” ?!?!

Първото нещо, което изникна в съзнанието ми при прочитането на тези редове, бе популярният израз от родния ъндърграунд – „еврейски заговор” ! Смисълът, който влагат родните мафиоти в този израз е достатъчно циничен и като мантия обвива налудничавата неокомунистическа политика в годините на прехода. Вместо да го „превеждам” на нормален език за нормалните хора, ще спомена бегло някои факти:
1. Един от руските инструктори на родната мафия, Михаил Чьорни, бе екстрадиран от страната, по време на правителството на СДС и замина да си живее в ... Израел!
2. В рамките на външно – политическия натиск, за свалянето правителството на Иван Костов, бе проведена акцията със закупуването на авиокомпания „Балкан” с активното участие на израелския „бизнесмен” Гад Зееви.
3. Една от най – мащабните акции в страната, за свалянето на същото правителство бе проведена с основното присъствие на таксиметрови шофьори от фирма „Такси С – експрес” 12-80, чиито формален собственик, по това време, беше израелския гражданин Ави Бенон. Неформалният собственик на тази фирма, обаче беше Алексей Петров – Трактора, който е ключова фигура в групировката „Спартак” , в която има и израелско участие !?!
Нямам нужния капацитет, за да анализирам „еврейската връзка”. Но дори и „нахвърлянето” на тези подробности, вече е достатъчен повод за размишления!
Какво, обаче, кара лице като Алексей Петров – Трактора да влиза в политиката, след като той присъства на твърде много места като НОИ, УНСС, „Лев Инс” и т.н. Той беше и част от екипа на Валентин Захариев, който закупи комбината „Кремиковци” за един лев с много сериозни ангажименти към държавата и хората работещи там. Естествено тези ангажименти на бяха изпълнени и последствията за комбината и страната са печално известни. Сега и в политиката ...!?!?
Ще си кажете: „ Още една мутра в политиката – голяма работа! И без това неговият бивш съдружник Бойко Борисов, вече е там.” Тук другарката Цецка Цачева, може бе, ще ми направи забележка, че употребявам обидни квалификации. Аз обаче искам да направя много важно уточнение.
Прозвището „мутра”, добило широка популярност у нас, не е обидна квалификация. То е диагноза. Правилната формулировка на тази диагноза е – криминално проявен психопат. Никъде в цивилизования свят поставянето на диагноза не се разглежда, като обидна квалификация, а лицата на които е поставена отиват при съответния квалифициран специалист, плащат си и се опитват да преодолеят проблема.
У нас, обаче, те се „навират” на всякъде, като по правило, винаги намират за това си поведение грандиозна „ обосновка „. Зад тази фалшива фасада със сигурност се крие нещо друго. В случая с Трактора това може да е опит „да си спаси кожата”.
Защо трябва да го прави можете да прочетете в материалите от скандално известният сайт http://www.opasnite.eu/, както и в материл под заглавие „ПАК ЛИ ТОЯ, БЕ?” публиуван преди време в моя блог http://angelyordanov.blogspot.com/2009/03/blog-post_31.html. Аз, обаче, си мисля, че това е поредният нескопосан опит, от негова страна, да избива комплекси. А докато такива, като него са на всякъде България ще си остане кочината, в която се е превърнала през последните двадесет години!
Но да завършим с нещо по – ведро! Ще ви разкажа един виц от времето на Леонид Брежнев:
„Попитали радио Ереван – Какво звание се дава на евреин, емигрирал от Съветския съюз и Израел и след това отново завърнал се в СССР.
Радио Ереван отговорило – Дважды эврей советского союза!”
По младите читатели няма да разберат вица, но по старите ,като мен , много добре знаят за какво става въпрос.

Няма коментари: