събота, 19 декември 2009 г.

Изборното законодателство да се променя според потребностите и в сроковете, удобни за управляващите!!!

БЪЛГАРСКИЯТ ПОЛИТИК НА ГОДИНАТА - Г-Н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ
“Критиките към договора са свързани основно с това, че няма универсален инструмент - някакъв френски ключ, който да се намества към всички проблеми, но това, което може да се използва много повече и при правенето на европейска политика, е гражданското участие”, посочи Калфин.

Калфин: Лисабонският договор дава “кутия с инструменти” за решаване на проблеми
Лисабонският договор дава "голяма кутия с инструменти", от които могат да се вземат различни, според отделните проблеми, които искаме да решим. Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Ивайло Калфин. Той участва в дискусия на евродепутати и младежи на тема "Лисабонският договор и гражданското общество".
“Критиките към договора са свързани основно с това, че няма универсален инструмент - някакъв френски ключ, който да се намества към всички проблеми, но това, което може да се използва много повече и при правенето на европейска политика, е гражданското участие”, посочи Калфин.
Той отбеляза, че основната част от политиките ще бъдат с участието на ЕП, като досега областите са били 45, а сега са 85. По думите му има 40 нови, които досега са били табу и са гледани само от Съвета на министрите.
Лисабонският договор влезе в сила след много перипетии, като последната пречка беше подписът на чешкия президент. Според евроскептика Вацлав Клаус новият договор създава една голяма европейска супердържава, нарушава суверенитета на отделните членки и налага политики, които невинаги са в интерес на държавите в общността. Документът влезе в сила от 01.12.2009 година.

Цветанов: Пропорционалната избирателна система е най-подходяща
Пропорционалната избирателна система от преференциален тип е най-подходяща за страната, каза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов днес на кръгла маса за изборното законодателство, организирана от ГЕРБ. Тази система отговаря на очакванията за мажоритарен елемент и разширява правата на избирателите, като им дава възможност сами да определят подредбата на кандидатите, отбеляза Цветанов.
Ако не беше въведена мажоритарната система на последните парламентарни избори, ГЕРБ щеше да има над 125 депутата, каза още Цветан Цветанов. С въвеждането на мажоритарния елемент се търсеше невъзможността ГЕРБ да има пълно мнозинство в парламента, каза Цветанов.
При пропорционалната система всички кандидати за депутати са равнопоставени и се
преодолява напрежението, което неизменно съпътства подреждането на листите, качеството на състава на парламента се повишава и се създават условия за реална конкуренция между кандидатите, посочи Цветанов другите предимства на този вид система. ГЕРБ е против задължителното гласуване. Ако се въведе такъв тип
гласуване, ще се създаде нова политическа сила - на празните пликове, смята председателят на ГЕРБ.

ГЕРБ ще стимулира избирателната активност с данъчни облекчения
Пропорционална система с нисък праг на преференциален вот – около това се обединиха ГЕРБ, "Атака" и "Синята коалиция" на проведената днес първа от поредицата кръгли маси за новото изборно законодателство. БСП и ДПС продължиха да защитават мажоритарния вот, който беше въведен в последния момент под натиска на президента Георги Първанов.
Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов лансира изцяло нова идея за стимулиране на избирателната активност – чрез данъчни облекчения. На първата от серия кръгли маси за необходимите промени в законодателството управляващите се обявиха против въвеждането на рестриктивното задължително гласуване, за което настояха от “Атака”. “Това ще доведе до избори на белите бюлетини и празните пликове” - смята Цветан Цветанов.
ГЕРБ, “Синята коалиция” и “Атака” бяха напълно единодушни за премахването на въведения в последния момент по настояване на президента Георги Първанов мажоритарен вот. “Аако не беше въведена мажоритарната система, ГЕРБ щеше да има 125 депутата” - твърди Цветанов.
По време на дебата възникна спор и между ДПС и “Атака” за отстраняването на възможността за изборни манипулации. “ДПС няма никакви притеснения, защото нашата връзка с избирателите не е финансова” - подчерта Четин Казак от името на партията си. В крайна сметка ГЕРБ, “Атака” и “Синята коалиция” се обединиха около тезата, че трябва да се въведе пропорционална избирателна система с нисък праг на преференциален вот, което да даде реална възможност на избирателите да разместват кандидатите в листите.

“Атака” подкрепи идеята за задължително гласуване, ДПС са уклончиви
"Атака" подкрепя идеята за въвеждане на задължително гласуване, заяви евродепутатът Димитър Стоянов днес на кръгла маса за изборното законодателство, организирана от ГЕРБ. Според "Атака" е ясно, че досегашната изборна система не е в състояние да мобилизира хората да гласуват. Не може да се въведе задължително гласуване, без да има промяна в Конституцията, опонира Четин Казак от ДПС.
От партията са склонни да подкрепят преференциален елемент в пропорционалната система, макар според тях този елемент да не е проработил на предишните избори за ЕП. Тогава хората подкрепяха основно водачите на листи по партиен признак, така че нямаше смисъл от този преференциален елемент, посочи Стоянов. Той отбеляза, че има различни начини за въвеждане на преференциалния вот.
За гласуването в чужбина от “Атака” смятат, че вотът зад граница затруднява и води до изкривяване на изборния процес. Трябва да има гласуване само в страните от ЕС, където досега няма съществени нарушения, посочи Димитър Стоянов.
“Не може да се въведе задължително гласуване, без да има промяна в Конституцията, заяви Четин Казак от ДПС на кръгла маса за изборното законодателство, организирана от ГЕРБ. Той се мотивира, че едно право не може да бъде трансформирано в задължение, без да има изменения в основния закон и се обяви против идеята за ограничаване на правото на гласуване на българите в чужбина. “Това е нарушение на Конституцията” - коментира Казак. Той се съгласи, че трябва да се решат проблемите за липса на норми за изпращането, съхранението на изборните книжа от чужбина и за определени срокове, в които те да постъпят в ЦИК.

Закриването на Висшата атестационна комисия мина на първо четене
Закрива се Висшата атестационна комисия, предвижда Законът за развитието на академичния състав в Република България, приет на първо четене от парламента. Според мотивите на вносителя - Министерския съвет, закриването на тази комисия ще доведе до икономия на бюджетни средства от около 450 хиляди лева. Към образователното министерство се предвижда да има комисия, чрез която министърът на образованието ще контролира процедурите по придобиване на научна степен и по заемане на академичните длъжности.
Комисията ще извършва планови проверки или проверки по сигнал на заинтересуваната страна само на открити или неприключили процедури за придобиване на научна степен и за заемане на академичните длъжности. За финансово обезпечаване на дейността на контролната комисия ще бъдат необходими около 100 000 лева годишно. Допълнително от оптимизирането на процедурите от бюджетите на висшите училища и научните организации ще бъдат спестени над 2 милиона лева, са прогнозите на правителството.
Академичните длъжности остават само “асистент” , “доцент” и “професор” във висшите училища, и “изследовател”, “старши изследовател” и “главен изследовател” - в БАН и другите научни организации. Научната степен в България ще е доктор. Предлага се премахването на степента “доктор на науките”.

Цачева излови Петър Димитров от КБ, че гласува в парламента с чужда карта
Председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че Петър Димитров ("Коалиция за България") е използвал чужда карта при гласуването на второ четене на промени в Закона за енергетиката, съобщи БТА. От "Коалиция за България" присъстват седем депутати, а са отчетени осем гласа при гласуването. Цачева посочи още, че предстои да се разбере чия чужда карта е използвал Димитров.
За пореден път в Народното събрание беше констатирано гласуване на депутат с чужда карта по време на заседание, коментира “Дарик”. Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи, че депутатът от БСП Петър Димитров е гласувал с две карти.
Ето думите на Цачева по повод порочната практика: “Г-н Петър Димитров гласува с две карти, от “Коалиция за България” в залата присъстват 7 народни представители, отразени са осем реално подадени гласа. Ще изясним с коя чужда карта гласува Димитров. Обявихме нулева толерантност към подобен род явления. Не ви ли е срам, колеги?! Аз се срамувам заради вашите действия.”
С приетите на второ четене промени в Закона за енергетиката депутатите решиха, че Народното събрание ще приема Енергийната стратегия на Република България по предложение на Министерския съвет. Със стратегията ще се определят основните цели, етапи, средства и методи за развитие на енергетиката. Досега законът предвиждаше, че енергийната стратегия на страната се приема от Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. С измененията депутатите записаха, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма ще разработва и внася стратегията за одобряване от Министерския съвет, а нейното приемане ще бъде с решение на Народното събрание.

Депутатите наложиха запор над “царските имоти”
Парламентът прие да се спре разпореждането със земи и имоти, върнати или дадени като обезщетение на наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III. В подкрепа на решението гласуваха 106 депутати, против бяха двама, а се въздържаха 13 народни представители. В подкрепа на решението гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Атака", "Синята коалиция" и независимите. Двама от ДПС гласуваха "против", а останалите от групата и представителите на "Коалиция за България" бяха "въздържали се".
Предложението е внесено от Яне Янев и група народни представители. Решението засяга експлоатационната и строителна дейност, както и действията на разпореждане със сгради, поземлени имоти, земеделски земи, гори и движими вещи, за които има постановени решения за признаване и възстановяване правото на собственост или са дадени като обезщетение на царските наследници. Предвиденият мораториум ще действа до приемането на специален закон.
Депутатите спориха остро дали да бъде наложен мораториумът на разпореждането с върнати земи и имоти на наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III. Вносителят на предложението заяви, че с налагането на този мораториум целят да защитят държавни интереси. Той припомни, че казусът с царските имоти е възникнал в началото на 2002 г., след като Янев и негови колеги са внесли в прокуратурата сигнал, че Симеон Сакскобургготски неправомерно се опитва да извърши реституция, която не се базира на никакви законодателни права. Според Янев проблемът с царските имоти е важен индикатор дали България ще се представи като изпълнител на европейските принципи на правораздаване. Според независимия депутат Димитър Чукарски днес има възможност да се постигне консенсус по проблема с царските имоти.
От БСП и ДПС, които не подкрепиха документа, предупредиха за бъдещи правни последици за държавата. Останалите парламентарни партии отвърнаха, че щетите, които държавата търпи в момента, са много по-големи от евентуални последствия и на всяка цена трябва да се защити държавният интерес.

Защо не излизат сметките
Депутати сигнализираха в петък, че има куп нарушения при строителството на многофункционалната спортна зала в София. Михаил Михайлов от Синята коалиция заяви, че изпълнителите се били приготвили да откраднат 50 милиона лева от строежа, след като тихомълком са намалили площта от 63 000 на 48 880 квадратни метра, свалили са височината с метър и половина и са спестили изграждането на неколкостотин паркоместа.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Изпълнител на залата е „Главболгарстрой”. Фирмата беше договорила с правителството на Станишев, че залата ще струва 107 милиона, но при смяната на властта през лятото сумата беше предоговорена, като намаля веднага със 17 милиона. Това е сваляне с близо 20 процента, при това без всякакви пазарълци, което показва, че дори и новата оферта за 90 милиона лева е правена на око и без сериозни сметки.
Това се доказва и от разкритията, че строителството на залата в момента се извършва без одобрен работен проект и без да са одобрени фирмите за строителен контрол и строителен надзор.
Спортната зала в София беше един от акцентите на предизборната програма на ГЕРБ, но това не значи, че институциите трябва да си затварят очите за лакомията на строителите.
Строителството на многократно завишени цени е сред най-разпространените начини, по които от бюджета се точат пари. Например точно “Главболгарстрой” ремонтираше помещения на Министерството на регионалното развитие и благоустройството срещу фантастичната сума от 2000 евро на квадрат. И това при положение, че новото строителство в София не излиза повече от 300 евро на квадратен метър.
Подобен е и казусът с ремонта на базата на социалното министерство в Стара Загора, заради което на Емилия Масларова се наложи да се раздели с депутатския си имунитет и председателския пост в социалната комисия на парламента. Има и множество други подобни случаи, при които цената за строителство надхвърля 5-6 пъти реалната. Впрочем и двама депутати от ДПС са обвиняеми заради драстично разминаване между реалните цени и платеното за строителни обекти.
Вярно е, че правителството има да гаси твърде много пожари, обаче няма да е зле приоритетно да започне да затяга кранчетата, от които изтичат парите.
Инак сметките ще продължат да не излизат, няма как.

Решават в сряда за изплащането на пенсионерските коледни добавки
Правителството ще вземе решение за изплащане на коледните добавки за пенсионерите в сряда. Това съобщи пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той връчи първите ваучери за обучение и квалификация по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". По думите му, предложението за изплащане на коледните добавки ще бъде внесено от министъра на финансите Симеон Дянков.
Първоначалните параметри за обхват на пенсионерите, които имат право да получат тези добавки, няма да бъдат променяни, уточни министърът. Добавките ще бъдат изплатени с пенсиите за януари. министър Младенов имаше амбицията добавките да се изплатят до Коледа, но това явно няма да се окаже технологично възможно.
Един милион и сто хиляди пенсионери ще имат добавка от 25 лв. за Коледа. Допълнителните пари ще получат възрастните хора с пенсии до 200 лв. Парите ще бъдат раздадени за сметка на служителите във всички министерства, които тази година ще бъдат лишени от коледни бонуси. Регионалното и земеделското министерство бяха си позволили да раздадат предварително допълнителни възнаграждения на администрацията, но тези пари ще бъдат удържани от следващите им заплати, реши преди седмица премиерът Борисов.

13-а заплата и за учителите
Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов заяви, че единствените работещи в публичния сектор, които ще получат 13-а заплата, са учителите. Получаването на допълнителните суми е било договорено преди няколко дни с министъра на финансите Симеон Дянков. За тази цел са изпратени писма до кметовете и до директорите на училищата.
Министър Игнатов обясни, че тези 13-и заплати са в резултат на делегираните бюджети на училищата. По думите му учителите наистина заслужават 13-а заплата, защото “това са хората, които са толкова всеотдайни и изграждат една нова България”. Средната брутна учителска заплата към момента е около 700 лв., но има тенденция към повишаване, съобщи образователният министър. Той отбеляза, че в условията на криза образованието получи най-добрия бюджет за 2010 г., благодарение на усилията на Йорданка Фандъкова, която беше министър на образованието по това време. Образованието е сферата, която получи два пъти повече средства от силовите министерства, каза още министърът.

Тотю Младенов очаква безработицата да не надхвърли 9.1-9.2%
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов не очаква процентът на безработица към края на годината да надхвърли 9.1-9.2 на сто. Вчера Агенцията по заетостта съобщи, че за ноември процентът на безработица е 8.66 на сто. Тотю Младенов отново заяви, че най-тежки за пазара на труда ще бъдат първите месеци на 2010 г.
Въпреки стабилизирането на икономиката, което се очаква от пролетта, проблеми на пазара на труда ще продължи да има, отбеляза министърът. През януари в Барселона, на неформална среща на министрите на труда, ще бъдат обсъдени конкретни мерки за по-сигурно излизане на Европейския съюз от кризата.
Министърът изрази надежда намаляването на осигурителната вноска през следващата година да даде допълнителна възможност на бизнеса да запазва работни места.

В Стара Загора задържаха престъпна група, източвала ДДС
Полицията в Стара Загора разби и задържа престъпна група, източила ДДС за милиони левове. Групата е имала регистрирани 9 фирми, с които е извършвала престъпната си дейност. Няколко от тях са на името на 22-годишната приятелка на тартора Иван Водното. 23 автомобила с марки БМВ, "Мерцедес" и други от висок клас са иззети от полицията.
За четири от тях се знае, че са откраднати в страната, за останалите ще бъде направена проверка чрез международния полицейски обмен, съобщи БНР.
Автомобилите били пререгистрирани чрез фалшиви документи и след това продавани на физически лица на цени по-ниски от пазарните. Източването на данъчния кредит е ставало чрез познатата схема - фиктивен износ на стоки за Румъния и Словения.
Средствата от престъпната дейност групата инвестирала в легални търговски фирми, затова ще бъде разследвана и за пране на пари.
Окръжният съд в Стара Загора днес ще гледа мерките на задържаните, прокуратурата иска за всички “задържане под стража”.

Първанов посрещна Георге Иванов на “Гюешево”
Президентът Георги Първанов посрещна македонския си колега Георге Иванов на ГКПП „Гюешево", на церемония по повод влизането в сила на безвизовия режим за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора. Иванов премина символично през българския пункт само с паспорта си и благодари своя домакин за посрещането. След това двамата отпътуваха за Банско, където ще се проведат официалните разговори помежду им и между двете делегации.
“Искам да ви поздравя с падането на визовия режим и да изразя нашата радост, че сме първите, които можем да ви поздравим с този успех по отпадане на визовия режим.” Това каза в приветственото си слово към президента на Република Македония българският държавен глава Георги Първанов, цитиран от Фокус. Според държавния глава това е възможност македонските граждани да видят своите близки в България, а бизнесмени, спортисти, деятели на културата да могат да общуват свободно.
Решението за отмяна на визовия режим бе взето на 30 ноември в Брюксел от министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните от Европейския съюз. Преди това Европейският парламент прие резолюция, с която предложи премахване на визите за гражданите на трите балкански страни. Мярката ще се прилага по отношение на страните от Шенгенската зона, обхващаща 25 държави - членки, и три страни извън ЕС - Исландия, Норвегия и Швейцария.

У нас са налице всички показатели на класическа рецесия, смята Георги Ганев
Всички признаци и показатели сочат, че България се намира в класическа рецесия. Този извод в предаването “Под лупа” на ТВ "Европа" направи икономистът и програмен директор на Центъра за либерални стратегии д-р Георги Ганев.
Световната икономическа криза се отрази на България на първо място по линия на износа и дори и най-песимистичните коментари преди година на предишното правителство се оказаха нереалистични пред това, което се случи, коментира Ганев.
Той е категоричен, че у нас са налице всички показатели за класическа рецесия. Според него обаче сериозният проблем е в държавите в ЕС, които поддържат високи бюджетни дефицити – като Гърция.
2010 няма да бъде добра по отношение на безработицата. Промяна може да се очаква само при изключително висок растеж, иначе успех ще бъде, ако се запазят тези нива, допълни още Георги Ганев.

Бизнесът у нас е изправен пред много предизвикателства след Копенхаген
България на този етап, преди приключването на срещата в Копенхаген, е с най-високи ангажименти за съкращаване на емисии, което е малко известен факт. Това е много значимо предизвикателство и за това някои говорят за Копенхаген като за новата Ялта, коментира в предаването “Под лупа” на ТВ "Европа" зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.
След срещата в Копенхаген българският бизнес, правителство и всички заинтересувани трябва да застанат зад една добре премислена консенсусна икономическа и енергийна стратегия, за да отговорим на големите ограничения, които стоят пред икономиката, енергетиката и транспорта ни, коментира часове преди края на срещата Димитър Бранков от Българската стопанска камара.
Ако не бъде променен протоколът “Киото”, имаме право на банкиране, допълни още Бранков. Това означава, че излишъците, които сме реализирали, ще бъдат използвани за покриване на недостиг на емисионни права. Другата опция е те да бъдат продадени, тъй като са собственост на държавата. В такива сделки лидер е Чехия с около 1 млрд. долара. Все още не сме неизбежно закъснели, коментира още Бранков.

Дянков: 2009-а беше най-тежката година след 1997-а
2009-а ще остане в историята като най-тежката в икономическо отношение година сред 1997-а, оттогава не сме имали такъв спад на икономиката. Това заяви пред "Дарик" вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. "Добре е, че тази година си отива, защото и на нас ни беше много тежко като ново правителство", допълни той.
Дянков каза още, че е било невъзможно да завършим 2009-а без дефицит, но напомни, че все пак бюджетният дефицит у нас ще е най-малкият в ЕС. Запитан защо все пак за тази година трябва да има дефицит, министърът коментира: „Такава голяма дупка видяхме в началото, знаете 2,5 млрд. лв., започнахме да работим за намаляване на разходите и увеличаване на приходите, но във времето всяка седмица излизаха и други дупки във всяко министерство и се оказа, че дефицитът е бил 3,5 млрд. лв., а ние успяхме да го доведем с много мъки само до 0,5 млрд. лв. Просто беше невъзможно само за пет месеца да стигнем до баланс.” За започналите реформи в приходната администрация и митниците Дянков каза, че вече има сигнали, че те „работят”, но припомни, че реформите ще бъдат завършени в началото на следващата година, така че „трябват още няколко месеца всичко да проработи както трябва”.
Министърът сподели по отношение на коледните добавки към пенсиите, че като е започнала работата по подобряването на бюджета през август-септември, дори не е имал надежда, че ще може да се мисли за някакви коледни или новогодишни бонуси. „Фактът, че успяхме, макар че наистина сумата е малка, но все пак е нещо, показва, че сме се справили засега добре с огромния бюджетен дефицит”, каза той. „Живот и здраве, следващата година, като успеем да излезем от кризата, сумата ще е по-голяма”, каза Дянков.

Тежки последствия от икономическата криза за страните от Източна Европа
Последствията от световната икономическа криза в редица страни в Източна Европа, включително Латвия и Литва, може да се окажат много по-тежки, отколкото се предполагаше, показва ново изследване на Световната банка, проведено в частния сектор на страните в региона. Един от най-тревожните факти, според специалистите от Световната банка, е това, че кризата силно е засегнала младите и иновационни компании в тези страни.
По-рано се смяташе, че те ще бъдат по-устойчиви към кризата от традиционните предприятия. Според проучването Латвия е една от най-тежко засегнатите страни. Над 50 процента от латвийските фирми очакват в следващото полугодие намаляването на продажбите да продължи, а почти 35 процента посочват, че им предстои да продължат със съкращенията на персонала.
Освен това в доклада се посочва, че световната финансова криза може да доведе още 11 милиона души до бедност и други 23 милиона до прага на бедността в Източна Европа и Централна Азия до 2010 г. Изследването показва, че семействата са засегнати от затрудненията на кредитния пазар, все по-високите цени и растящата безработица. При предишни кризи домакинствата в региона разчитаха на втора работа или отиваха в чужбина, за да търсят работа, но глобалният мащаб на сегашната криза направи подобни ходове невъзможни. Според Световната банка страните със средни доходи, които са изпитали най-голям икономически спад, ще станат свидетели и на най-голямото увеличение в броя на бедните.

В САЩ: Изтеглят стотици хиляди дози от ваксина срещу свинския грип
Американските здравни власти изтеглят стотици хиляди дози от ваксина срещу свински грип, произведена от френската фармацевтична компания "Санофи Пастьор", след като тестове показаха, че ваксината може да не е достатъчно ефективна срещу вируса, предаде Асошиейтед прес. Центърът за контрол и превенция на болестите уведоми лекарите за изтеглянето на близо 800 000 дози от ваксината.
Те са предназначени за деца от 6 месеца до 3 години. Не е ясно колко ваксини вече са сложени, но според здравните служители не се налага повторна ваксинация.
В края на ноември властите в няколко канадски провинции забраниха използването на ваксини за грипа А (H1N1). Забраната засяга една определена пратка от лекарството и беше въведена след като шест души се оплакаха от остри алергични реакции след ваксинация.
Компанията “Глаксо Смит Клайн” предупреди местните правителства на провинциите Манитоба, Британска Колумбия, Алберта, Саскачеуан, Онтарио и островите Принц Едуард, които представляват около половината от общо 13-те канадски територии, да спрат използването на пратка от 172 хиляди дози ваксини.

И Обама си писа оценка “много добър” за досегашното си управление
След почти една година в Белия дом американският президент Барак Обама оцени управлението си на "Би +", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. В американските училища "Би +" означава 16 от 20 възможни точки. Това отговаря на "много добър". Максималната е "Ей +" (20 от 20). В интервю за известната телевизионна журналистка Опра Уинфри, излъчено по телевизия Ей Би Си, Обама каза, че би си писал "наистина стабилно Би +", като изтъкна, че има напредък и в икономическите въпроси, и във външната политика.
Според него единственото нещо, което му пречи да си пише по-висока оценка, е фактът, че някои елементи от неговата програма за реформа в здравната система и за осигуряване на повече работни места още не са изпълнени. Ако здравната реформа мине в Конгреса, оценката би могла да бъде А (19/20), добави Обама.
В специалното предаване на Ей Би Си “Коледа в Белия дом” Обама заяви: “Най-големият проблем в момента е, че икономическият растеж е факт, но не и увеличаването на заетостта”. Той определи като положителен знак започналото
изтегляне на американските войски от Ирак и заяви, че САЩ са на прав път по отношение на Афганистан.

Пентагонът се сдобива с нова мощна бомба в края на 2010 година
Бомба - разбивач на бункери, 10 пъти по-мощна от досегашните подобни, ще бъде въведена на въоръжение от Пентагона през декември 2010 година, съобщи Ройтерс по данни от Министерството на отбраната на САЩ. Това е 6 месеца по-късно от първоначално предвиденото. Времето на въвеждане е важно за "преглед на изчисленията" в преговорите за ядрените програми на Иран и Северна Корея, чийто съоръжения са предимно подземни, за да се затрудни откриването им и да се повишат шансовете за издържане на атака.
Високоточната управляема 13-тонна бомба “Massive Ordnance Penetrator” (МОР) e предназначена за поразяване на подземни цели на дълбочина, която е непосилна за съществуващите досега конвенционални оръжия. “Забавяне във финансирането и някои тестове за усъвършенстване на системата отложиха въвеждането на въоръжение с шест месеца” - обясни в имейл Тара Риджлър, говорител на Пентагона.
През април Конгресът одобри искането на Пентагона за допълнително финансиране за приспособяване на произвежданите от “Боинг” бомби МОР към “невидимия” стратегически бомбардировач В-2, най-усъвършенствания във ВВС на САЩ. Според Военновъздушните сили произвежданите от “Нортръп” самолети В-2 ще са готови да употребяват бомбата още през юли 2010 година. Военното министерство обяви, че няма намерение да ползва по-старите си стратегически бомбардировачи B-52 Stratofortress като “оперативно средство за доставяне” на МОР, която е най-мощната конвенционална бомба на САЩ.
Според статия, публикувана от Военновъздушните сили, новата бомба е способна да проникне до 180 метра под земята, преди да избухне. Последното й бойно изпитание завърши през тази седмица на ракетния полигон в Уайт сендс, Ню Мексико. Тя съдържа 5300 паунда (около 2400 килограма) експлозив с обща мощност, превишаваща 10 пъти тази на предишния шампион в рушенето на бункери - BLU-109, която носи 907 килограма взривно вещество. МОР е с 1/3 по-тежка от предишната най-мощна конвенционална американска бомба - 9500-килограмовата “GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast bomb”, известна доскоро под популярното название “Майката на бомбите”.
Анализаторите смятат въвеждането на въоръжение на “разбивача на бункери” за негласно предупреждение срещу Иран, който вече не може да има сигурност за компонентите на атомната си програма. Те са внимателно вкопани и разпръснати, така че да бъдат трудна мишена. Израел се опасява, че ислямската страна ще има ядрена бомба още през 2010 година, с което ще застраши еврейската държава. Въпреки че Израел е единствената ядрена сила в Близкия изток, армията му няма достатъчната мощ да нанесе унищожаващ удар върху иранските ядрени съоръжения дори и с масирано авиационно нападение с неядрени средства. Американската супербомба обаче променя всички сметки. Тя е размахване на пръст и срещу Северна Корея, която проведе втори подземен ядрен опит през май.

План за продажба на френски боен кораб на Москва притесни Конгреса на САЩ
Очакванията Франция да продаде на Москва мощен боен кораб от клас "Мистрал" предизвикаха тревога сред републиканците в Конгреса на САЩ. Тази седмица те внесоха за разглеждане резолюция, която осъжда продажбите на оръжие за Русия от държави - членки на НАТО, предаде Франс прес. Решението за покупката се бави още от първата половина на годината.
Проекторезолюцията отразява позицията на Камарата на представителите, според която Франция и другите членки на НАТО и на ЕС “би трябвало да се откажат от продажбата на мощни оръжейни системи на Руската федерация”.
Ако сделката за кораба на стойност между 600 и 750 милиона долара бъде финализирана, това ще е първият случай,
в който страна - членка на НАТО, продава на Русия подобно оръжие, се подчертава в документа. Според вносителите на проекта Русия все още нарушава поетите от нея международни ангажименти във връзка с примирието между Москва и Тбилиси, издействано от Франция през 2008 г.

Иран обмисля да изгради независим газопровод през Гърция
Иран обмисля да изгради независим тръбопровод за пренос на природен газ през Гърция. Това заявява иранският посланик в Атина Махди Хонардуст в специално интервю за гръцката агенция АНА - МПА. Дипломатът пояснява, че строежът на тръбата е продиктуван от много добрите отношения на политическо ниво между Иран и Гърция.
Иран е втората страна в света по запаси на природен газ. Гърция се стреми да стане енергиен диспечер в района. Вярваме, че преносът на природен газ от Иран през Гърция за Европа е от ключово значение, изтъква иранският посланик в Атина. Той подчертава, че “Иран иска ядрената енергия само за мирни цели”, като подчертава, че изстреляната наскоро от Иран ракета с голям обсег на действие е в рамките на усилията за укрепване на отбраната на Иран и не е свързана със заплаха срещу някоя друга държава.
Ядрената програма на страната се оказва неочаквана пречка за търговията с ирански газ, тъй като САЩ са особено чувствителни на темата икономическо сътрудничество с Иран и съдействие на ислямската страна да пласира газ на външния пазар. В началото на месеца дошлият на посещение в Анкара специален представител на САЩ за енергетиката и Евразия Ричард Морнингстар изрази резерви относно включването на Иран в енергийните проекти. Морнингстар посочи, че Вашингтон не гледа положително на транзита на ирански газ за Европа през Турция.

Затвориха тунела под Ламанша заради студа
Движението на влаковете в тунела под Ламанша беше сериозно нарушено през тази нощ, предаде ИТАР-ТАСС. Големите температурни разлики във и извън тунела са довели до повреди в двигателите на няколко локомотива, пояснява агенцията. Четири експреса с общо две хиляди пътници спрели в тунела, минаващ под протока, който разделя Великобритания и Франция, и блокирали напълно движението по релсите.
Техническите служби успели да евакуират всички пътници едва рано сутринта. Не се знае кога ще бъде възстановено влаковото движение в тунела. Това е първата подобна авария от влизането му в експлоатация през 1994 г., посочва ИТАР-ТАСС.

Гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора вече пътуват без визи в страните от ЕС
Вече e в сила безвизовият режим за пътуване в страните от Европейския съюз за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора. Решението за отмяна на визите бе взето на 30 ноември в Брюксел от министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните от Европейския съюз. Преди това Европейският парламент прие резолюция, с която предложи премахване на визите за гражданите на трите балкански страни. Мярката ще се прилага по отношение на страните от Шенгенската зона, обхващаща 25 държави - членки, и три страни извън ЕС - Исландия, Норвегия и Швейцария.
Сърбия, Македония и Черна гора изпълниха поставените от Брюксел условия, като въвеждане на биометрични паспорти, засилване на граничния контрол и мерки за борба с корупцията и организираната престъпност. Отпадането на изискванията за визи се прилага само за гражданите на трите държави, които притежават валидни паспорти с биометрични данни. Те имат право на престой до 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на първото влизане. Притежателите на паспорти от стария тип няма да бъдат освободени от изискването за визи и за тях ще продължи издаването на краткосрочни визи по досегашния ред.
Останалите държави от Западните Балкани - Албания и Босна и Херцеговина, не успяха да покрият изискванията за либерализиране на визовия режим заради недостатъчен напредък. Брюксел предвижда да отмени визите за албански и босненски граждани евентуално през лятото на 2010 г., ако двете страни успеят да изпълнят необходимите реформи.

10 най-големи научни пробива за 2009 година
Откриването на фосилизиран скелет от човекоподобен наш предшественик, който зае ключово място в дървото на човешката еволюция, беше признато за най-големия научен пробив на тази година според редакторите на авторитетното научно издание "Сайънс". "Топ 10" на научните успехи съдържа най-различни постижения, вариращи от археологически находки до космически изследвания и генетика. След определяне на победителя останалите 9 "финалисти" не са класирани по значение.
Ето и другите 9 претенденти, представени и от Би Би Си:
* Загадъчните пулсари - “Fermi gamma-Ray Space Telescope” на НАСА помогна за идентифициране на непознати преди пулсари - бързо въртящи се неутронни звезди със силно магнитно поле;
* Удължаването на живота - Учените откриха, че препаратът рапамицин удължава живота на лабораторните мишки. откритието е още по-забележително поради факта, че третирането с препарата е започнало едва след като мишките са достигали зряла възраст;
* Материал с върхова проводимост - Специалистите в тази област тестват свойствата на графена - еднослоен лист от въглеродни атоми с много висока проводимост. Вече е започнато изпробването на материала в състава на електронни устройства;
* Факторът за оцеляване на растенията - Разкрита е структурата на вид молекула, която е от критично значение за оцеляването на растенията по време на суша. Това ще помогне да се разработят нови методи за предпазване на реколтата при периоди на дълго безводие;
* Нови лазерни апарати - “SLAC National Accelerator Laboratory” в Калифорния показа първия в света рентгенов лазер - мощен апарат, способен да заснеме химичните реакции, докато се случват, и помагащ за изучаване ан материалите в безпрецедентни детайли.
* Генната терапия - Учени от САЩ и Европа постигнаха осезаем прогрес в лечението на мозъчни болести, наследствена слепота и имунни смущения, като използваха методи на основата на генна терапия;
* Монополярни магнити - Физици, занимаващи се с кристални материали, създадоха магнитни вълни, които се държат като “монополярни магнити” - фундаментални частици със само един магнитен полюс;
* “Водната” Луна - НАСА регистрира водна пара в отломките, които се вдигнаха след контролирания сблъсък на ракета около южния лунен полюс. Експериментът бе част от мисиите Lunar Crater Observation и Sensing Satellite (LCROSS) на космическата агенция;
* Ремонтът на орбиталния телескоп “Хъбъл” - При последния ремонт в “живота” на телескопа, който беше висше инженерно предизвикателство, астронавтите му дадоха по-остро “зрение”, след което той произведе някои от най-великолепните си изображения.
Вече стана дума и за шампиона - новооткрито същество на 4,4 милиона години, което се смята за общ предтеча на човека и шимпанзето. Първите фрагменти от Ardipithecus ramidus са открити още през 1994 година. Важността им е оценена още тогава, но лошото състояние и оскъдното количество на костите костваха на учените 15 години на разкопки и проучвания за изясняване на картината. Накрая копането даде най-важния резултат - добре запазена част от скелета на женска от този вид, галено наречена “Арди”. Това откритие зае висока позиция и в класацията на “Нешънъл джиографик”.
Внимателното проучване на черепа, зъбите, таза и ръцете показа много “примитивни” характеристики, които са присъщи на предшествениците на Арди, както и редица такива, които я сродяват с по-късните хоминиди и човекоподобните същества. “Това не е шимпанзе. Не е и човек. То показва какво сме представлявали” - обобщи професор Тим Уайт от Университета на Калифорния в Бъркли, работил по проекта. Едно от възловите заключения на екипа бе, че Арди е ходела права. Със своите 6 милиона години възраст тя е най-старото същество, което има характеристики на общ предшественик на хората и шимпанзетата.
Откритието е избрано за номер 1, защото увенча 15-годишни усилия на 47 учени от най-различни специалности от 9 държави.

Осъдиха “Гугъл” за нарушаване на авторското право
Съд в Париж постанови, че интернет гигантът "Гугъл" нарушава авторското право, като осигурява достъп до книги или части от тях, без да е получил съгласието на френските издатели. Така магистратите застанаха на страната на La Martiniere group, според която свободният достъп до книгите лишава и издателите, и авторите от сериозни приходи и нарушава законите за авторското право.
Освен че “Гугъл” трябва да премахне достъпа до френски книги, компанията трябва да плати и глоба в размер на 300 000 евро.
За всеки ден, в който интернет търсачката не премахне френските издания, ще плаща по 10 хил. евро.
La Martiniere, която обединява най-големите издателства във Франция, както и групата SGDL, която представлява авторите на книги, заявиха, че публикуването в интернет е всъщност копиране на труда им и поискаха американската фирма да бъде глобена с 15 млн. евро. Проблемът е, допълват вносителите на иска, че “Гугъл” все пак печели от рекламата, която помества в книжния си портал, а авторите и издателите не получават адекватна компенсация. Това не е окончателното решение и се очаква интернет гигантът да обжалва на следваща инстанция.
До момента “Гугъл” е сканирал близо 10 млн. заглавия благодарение на съвместните си проекти с редица библиотеки. Намерението е да се осигури достъп до най-доброто от световната литература, след като в последните години все повече хора четат книги онлайн.
От “Гугъл” обявиха, че засега става дума за книги с изтекли авторски права в опит да избегнат подобни съдебни драми. Европейските страни обаче, особено Франция и Германия, се противопоставиха на проекта, въпреки че американските организации на издателите и авторите дадоха благословията си.

Първа среща с тъмната материя?
Американски учени оповестиха, че са регистрирали сигнали, които може би представляват индикация за присъствието на тъмна материя, съобщи Би Би Си. Те са отбелязали "две събития", съвместими с това, което физиците смятат, че представлява тъмната материя. Главното съобщение бе направено от работещата към Департамента на САЩ по енергетиката лаборатория "Fermi National Accelerator Laboratory" в Чикаго. Учените подчертаха, че не са абсолютно сигурни дали това, с което са се срещнали, е тъмна материя.
“Въпреки че резултатите са съвместими с теорията за тъмната материя, все още има известна резервираност” - каза директорът на “Фърмилаб” Пиер Одон. Няколко университета и института в САЩ са ангажирани в “Криогенно търсене на тъмна материя” (CDMS) - експеримент, предназначен да открие частици от тайнствената материя. Тестовете се провеждат в подземна лаборатория, построена в изоставена мина в Северна Минесота. През 2010 година там ще бъде монтиран детектор, който неколкократно превъзхожда по възможности настоящите прибори. “Ако двете събития, които регистрирахме, са сигнал за тъмна материя, новият детектор недвусмислено ще я установи” - каза Одон.
За какво става въпрос? Учените са пресметнали, че най-вероятно всичката видима материя - газ, звезди, планети и галактики - съставляват едва 5% от масата на Вселената. Останалата маса не може да се види или регистрира досега. Астрономите са на мнение, че още 70% от масата принадлежи на “тъмната енергия” - феномен, който се смята за пряко свързан с интензивността на разширяването на Вселената.
Според теорията последните 25% маса се падат на тъмната материя. Тя е съставена от субатомни частици, наречени Wimps (Weakly Interacting Massive Particles). Тяхната маса е близка до тази на атомните ядра, които дават повечето от масата на атомите. Частиците на тъмната материя обаче по-скоро се отблъскват, отколкото да участват в някакви взаимодействия с друга материя. Това прави невъзможно Wimps да бъдат засечени. По тази причина експериментът е замислен така, че да открива миниатюрните енергийни следи, останали от тяхното разпръскване. Тези следи би трябвало да се покажат под формата на топлинни депозити в силициевите или германиевите детектори, като апаратите са изстудени предварително до -273 градуса по Целзий. Дебелите пластове скала над лабораторията имат ролята на щит срещу фоновите частици, които могат да попаднат в детекторите.
Независими специалисти окачествиха резултатите на “Фърмилаб” като “окуражаващи”. “Тъмната материя е това, което прави Вселената интересна - смята професорът космолог Карлос Франк от университета в Дърам - тя е отговорна за огромната част от гравитационните сили, които придават форма на Вселената.” Попитан защо според него учените обявиха откритието, преди да са потвърдили съществуването на тъмната материя, той обясни, че всеки иска да е пръв в съревнованието за откритието. По думите му, тъй като става въпрос за един от най-важните проблеми в науката изобщо, ако някой осъществи напредък, “едва ли ще може да си легне спокоен в кревата, без да каже на света за това.”

“Союз ФГ” излита с трима космонавти на борда
Руската космическа ракета „Союз-ФГ” ще бъде изстреляна от космодрума Байконур, предаде "Интерфакс". Ракетата ще се отправи към Международната космическа станция с трима пилоти. Очаква се „Союз-ФГ” да се скачи с Международната космическа станция в 00:51 московско време на 21 декември.
“Союз-ФГ” е ракета-носител подобрена версия на ракета “Союз-У” от ракетното семейство на Р-7. Проектирана е от ЦСКБ-Прогрес и конструирана в град Самара. Първият й полет е на 20 май 2000 г., когато носи космическия кораб “Прогрес” до Международната космическа станция (МКС).
От 30 октомври 2002 се използва от Федералната космическа агенция само за извеждане и връщане на космически кораб “Союз” до/от МКС. До април 2007 г. ракетата е направила 14 полета до станцията, всички от които са успешни.

ПО НЮЗ.БГ

Денонощен телефон за състоянието на пътищата

Телефон 0700 130 20 е денонощно на разположение на гражданите за информация относно състоянието на пътищата в страната, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура.
Той е безплатен и може да бъде избран от територията на цялата страна.
На горещия телефон на агенцията всички пътуващи могат да получат актуална информация за състоянието на републиканската пътна мрежа.
АПИ напомня, че в Ситуационния център на агенцията работи и изграденият пост на тел.112, където могат да се подават сигнали за аварийни ситуации по пътя.

Не дадоха на ВМРО да посрещне президента на Македония
Инцидент беляза посещението на македонския президент Георге Иванов у нас, съобщи БНР.
Привърженици на ВМРО се опитаха да му връчат поздравително писмо и историческа литература.
Припомняме, Иванов пристигна за среща с българския си колега Първанов в деня, в който падат визите на граждани на Македония, Сърбия и Черна гора.
Около стотина привърженици на партията бяха спрени от българските полицаи на километър от пункта Гюешево, където се състоя церемонията, отбелязваща падането на визите за гражданите на Македония.

В Македония законите важат за всички.
Ние искахме да дадем малък и скромен подарък на македонския президент, обясни един от участвалите в инициативата Костадин Костадинов. Той добави, че е имало „едно недоразумение с българските полицаи на границата".
Въпреки това Костадинов добави, че все пак се надява от ВМРО да успеят да връчат подаръка на македонския президент.
Запитан за съдържанието на писмото, той обясни, че в него от движението пожелават „всичко най-хубаво на Македония по пътя й към Европейския съюз, но напомнят някои неща, които тровят отношенията между двете държави".
От ВМРО са подготвили и книга, която да връчат на Иванов. Тя се казва „Македония - земя Българска". „В нея всичко е история, история и нищо друго", отбеляза Костадинов и добави - „нашата обща история".
Кортежът на българския президент Георги Първанов е спрял за кратко пред събралите се привърженици на ВМРО. Пред тях държавният глава за пореден път е изразил мнението, че подкрепата на България за еврочленството на Македония не е безусловна.

В Македония законите важат за всички, категоричен Иванов
В Македония законите важат за всички без разлика кой каква религиозна или етническа принадлежност има.
Това заяви македонския президент Георге Иванов, цитиран от БНР, запитан кога Скопие ще промени крайно негативното и репресивно отношение към хората, които имат българско самосъзнание.
Иванов коментира случая с осъдената Спаска Митрова, която прекара месеци в македонски затвор по обвинение, че не е позволила на съпруга си да се среща с детето им. Тя беше освободена предсрочно, но все още няма решение по спора за родителските права.
По думите му освен случая със Спаска Митрова е имало още няколко подобни. Той подчерта, че тя е била изправена пред съда, защото е нарушила закона, а не защото е имала етническо чувство за принадлежност към България.
По-рано днес привърженици на ВМРО се опитаха да връчат поздравително писмо и историческа литература на президента на Македония. Те обаче бяха спрени от граничните полицаи на Гюешево.

Босовете остават в ареста
След двучасово заседание състав на СГС наложи най-тежката мярка „задържане под стража" на петимата задържани при операция „Наглите".
Петимата са обвинение за участие в престъпна група за отвличания, като според адвоката им става въпрос за три отвличания - от октомври 2007 до декември 2009г.
Плътно охранявани от много полицаи, Любомир Симеонов-Гребеца, Даниел Димитров-Релето, Ивайло Евтимов-Йожи, Антон Петров-Хамстера и Прокопи Прокопиев-Културиста бяха изведени от съдебна зала.
Те отново - както и на влизане, криеха лицата си от журналистите и се движеха приведени.
Адвокат Траянова отбягваше журналистическите въпроси с аргумента, че делото е секретно и каза след заседанието, че според нея няма обосновано предположение и че съдът ще реши.
Защитникът потвърди, че съдът им е наложил най-тежката мярка за неотклонение заради престъплението „отвличане".
„Опасността да се укрият се извежда от самото престъпно деяние", коментира тя.
Припомняме, по-рано днес прокуратурата внесе в съда искането за постоянен арест на босовете на бригадата за отвличания.
В късния следобед състав на СГС насрочи съдебното заседание по искането на обвинението.
Според прокурори и разследващи доказателствата срещу петимата са категорични.
Припомняме, в рамките на акцията бе разкрита и къщата, където бандата е оборудвала стаи, в които са държани отвлечените.
Вчера стана ясно обаче, че няма да бъдат повдигнати обвинения на всичките 25-ма души, задържани в рамките на операция "Наглите", тъй като за някои от тях не са били събрани достатъчно доказателства, че са участвали в групата за отвличания.

Борисов призна, че е паднал в капан
Той е прав. Той е прав и че моментът не е сега.
С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира казаното преди дни от президента Георги Първанов по повод идеята за провеждане на национален референдум за новините на турски у нас.

Припомняме, държавният глава заяви, „че е скроен много голям капан за министър-председателя".
Прав е, че един референдум, бил той и успешен, няма да бъде толериран добре в Европа, отбеляза още Борисов в предаването "Годината на Дарик" и обясни - защото няма да бъде достатъчно справедлив, защото е нормално мнозинството да гласува повече в сравнение с малцинството.
Нашето правителството иска да остави държава с бъдеще.
Премиерът обаче изтъкна, че тези неща (новините на турски - бел. ред) дразнят голяма част от народа.
Важно е да не се създаде междуетнически конфликт, посочи още той.
Запитан за кога ще бъде насрочен референдумът, Борисов отговори: Надявам се, че в парламента ще вземат мъдрото решение. Надявам се, че националната телевизия ще намери възможност тези новини да се излъчват в съответните региони.
Премиерът коментира и световната икономическа криза и влиянието й в България.

Кризата завари България неподготвена, още през юли имахме половин милиард дефицит, заяви той.
Нашето правителството иска да остави държава с бъдеще, категоричен бе премиерът.
По думите му едно такова бъдеще е влизането на България в Еврозоната, което ще я приравни с европейските държави и ще гарантира финансовата стабилност.
Борисов призна, че сега се надсмива над Доган, Станишев, Сакскобургготски за това, че са казвали, че има пари, както и антикризисни мерки.
Искам всеки политически враг, като дойде тук, да признае това нещо, в противен случай не е политик, коментира премиерът.
Той добави, че не би изпаднал в популизма на предишните управляващи.
Те именно заради този популизъм ни лъжеха, че няма криза и че тя ще ни подмине. Че България била готова за кризата, за да могат да си изхарчат парите от бюджета. Затова аз не обичам да ми се дават съвети от хора, които са довели държавата до това състояние, каза още Борисов.
Той посочи, че иска да остане в историята като премиер, оставил реформи, дал насоки на наследника си, а не като популист.
По повод последните удари срещу криминални групировки у нас, Борисов заяви, че в държавата действат различни престъпни групировки.
По думите му това са сдружения, които са с по 15-16 висящи дела.
Затова предлагаме толкова промени в НК. Предлагаме и конфискация на имущество. Нагледахме се и се настрадахме на абсолютно толериращи престъпността закони.
Престъпниците трябва да бъдат ударени веднага и с имуществената санкция, категоричен е премиерът.

Цветан Цветанов - политик на 2009 г.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е Политик на 2009 година.
Това сочат резултатите от класация сред слушателите на Дарик радио и читателите на DarikNews.bg.
В анкетата са гласували 198 812 души. 40% от тях или 79 173 гласа посочват на първо място Цветанов.
Второто място в класацията заема министърът на финансите Симеон Дянков. За него са гласували 58 420 души или 29% от участниците.
След него, също с 29%, но с 57 477 гласа, се нарежда лидерът на РЗС Яне Янев.
Четвъртото и петото място заемат двете дами в анкетата. 3 326 души са подкрепили еврокомисаря Меглена Кунева, докато столичният кмет Йорданка Фандъкова е получила 416 гласа.
Успехът на човек, номиниран за политик на годината, е комплексен и съставен от хората, които са работили с него през определен период от време, коментира отличието
Цветан Цветанов.
Той отбеляза, че на първо място дава заслугата на структурите на политическа партия ГЕРБ.
Защото успяхме да изградим структура на партията, която ни даде възможност да станем първа политическа сила и да формираме самостоятелно управление, за да можем да изпълняваме политиката, която сме обещавали по време на избори, обясни Цветанов.
Особено важно за мен е и това, че премиерът Борисов, с когото от 2001 г. работим заедно, повярва в мен, че имам качества, с които мога да отговарям за тези постове, коментира още той.
Според слушателите на Дарик събитието за 2009 г. е икономическата криза.
Следва победите на Бойко Борисов на изборите, за които са гласували 38%. Инцидентите в Охридското езеро и местността Бакаджика край Ямбол се нареждат на трето място с 8%. Ревизиите и делата срещу бивши министри взимат 4% и заемат 4-тото място. Скандалите в ДАНС са пети с 2%.
Националната анкета "Политик и събитие на годината" се организира за 14-и път. В анкетата са включени политиците и събитията, събрали най-много точки в допитване до повече от 100 водещи регионални и национални български медии.
За Политик на 2008 година беше избран Бойко Борисов.
По регламент той няма право да бъде номиниран отново за класацията, тъй като три пъти вече е печелил приза.

Нуждата от нов изборен закон обедини парламента
За пореден път парламентарно представените партии се обявиха за промени в изборния закон.
На кръгла маса в парламента „Определяне на законодателна рамка и концепция за предстоящи промени в изборното законодателство" те, висшите магистрати и специалисти по темата изложиха позициите си и обсъждаха възможностите за подобряване на избирателния процес.
Както по-рано съобщихме, в кръглата маса не участваха депутатите от РЗС.
ГЕРБ е за пропорционална избирателна система от преференциален тип с нисък праг, заяви Цветан Цветанов. Той каза, че въвеждането на мажоритарната система при последните избори е било с цел да стане невъзможно ГЕРБ да има пълно мнозинство в парламента.
"Ако не беше въведена мажоритарна система, ГЕРБ щеше да има 125 депутата от последните избори", прогнозира Цветанов.
Той заяви, че ГЕРБ е против задължителното гласуване и каза, че би трябвало да се съберат всички избирателни закони в избирателен кодекс.
Според представителите на управляващите би трябвало да се промени Наказателния кодекс и да бъдат завишени санкциите за купуване на гласове.
От Атака отново се обявиха за задължително гласуване.
Според тях трябва да бъде ограничено правото на гласуване в чужбина. Правото на гласуване да имат българите в ЕС, а българите извън ЕС - да не могат да гласуват, предложиха от партията на Волен Сидеров.
Категорично за премахване на депутатски и кандидатдепутатския имунитет настоя Веселин Методиев от ДСБ.
Мартин Димитров от СДС предложи изборните правила и техники да бъдат синхронизирани, като се изработи изборен кодекс. СДС предлага да има постоянна изборна администрация, да се въведе електронно гласуване, а също и мажоритарно чрез преференции.
Сините също така искат да бъде отменен денят за размисъл за всички видове избори, защото е основание само за жалби и според тях нищо не помага за нормалното протичане на изборите.
Четин Казак от ДПС пък заяви , че ДПС ще подкрепи всяка промяна в изборното законодателство , която би помогнала за премахването на уродливите явления.
Той добави, че ДПС биха подкрепили завишаването на санкциите за купуване на гласове.

Защо РЗС бойкотира дискусията?
Политическият съвет на РЗС смята, че организираната дискусия е симулация на демократични процедури от страна на управляващата партия, която през последните седмици демонстрира грубо потъпкване на всички правила на парламентаризма в страната, се казва в декларация на партията.

РЗС отказа на ГЕРБ за изборния закон
„Ред, законност и справедливост" не приема поканата и няма да участва в организираното от ГЕРБ обсъждане на изменения в избирателните закони.
Политическият съвет на РЗС смята, че организираната дискусия е симулация на демократични процедури от страна на управляващата партия, която през последните седмици демонстрира грубо потъпкване на всички правила на парламентаризма в страната, се казва в декларация на партията.
Припомняме, в 10:30 часа в НС започна дискусия на тема „Определяне на законодателна рамка и концепция за предстоящи промени в изборното законодателство".
По думите на РЗС опитите да се легитимира управлението на ГЕРБ чрез организиране на ПР събития няма нищо общо с действителните намерения на управляващата партия.
Очевидно е, че става въпрос за повторение на познатите методи - изборното законодателство да се променя според потребностите и в сроковете, удобни за управляващите.
Според партията на Яне Янев подобни промени „се прехвърлят от това лято, към следващото и се реализират „на куково лято" или в най-добрия случай няколко месеца преди следващите избори".
По думите на РЗС реален демократичен изборен процес и край на изборните манипулации в България може да има само на базата на нов основен закон.
Залагането на основните принципи за провеждане на избори в Конституцията няма да позволи безкрайните промени и поправки, които служат само и единствено за запазването на досегашното политическо статукво.

Вашингтон в извънредно положение заради снега
Кметът на Вашингтон Ейдриън Фенти обяви извънредно положение в града заради падналия рекорден снеговалеж, съобщи Washington post.
Заради лошото време Вашингтон е буквално парализиран. Според синоптиците градът на е бил свидетел на подобна снежна стихия през последните шест години.
Властите са отправили призив към населението в района по възможност да стои по домовете си.
Според прогнозите на метеоролозите в близките дни обстановката ще се влошава.
Лошото време е повлияло и на плановете на президента Барак Обама.
След завръщането си от Копенхаген, държавният глава се е приземил на авиобазата Ендрюс. Вместо с хеликоптер обаче той е бил принуден да се придвижи до Белия дом с автомобил, отбелязват агенциите

Възстановиха частично движението под Ла Mанша
Движението на влакове в тунела под Ла Манш е частично възстановено.
По маршрута Париж-Лондон се движат товарни композиции. Това съобщи транспортната компания Евростар.
Припомняме, по-рано днес четири влака на компанията заседнаха в тунела под Ла Манша, свързващ Великобритания с континентална Европа.
Техническите проблеми възникнаха заради студеното време и обилния снеговалеж в северните части на Франция
Очаква се пътническите експреси да започнат да използват тунела по-късно днес. Скоростта им обаче ще бъде доста по-ниска от обикновената поне до средата на неделя.
Нормалното железопътно движение между Лондон и Париж ще бъде възстановено изцяло в понеделник.

Приказките на Братя Грим оживяват
Борислав Ждребев е роден в София през 1954-та година. Завършва Художествена гимназия в София и Художествената академия, специалност Графика при проф.Петър Чуклев. От 1978-ма година работи в областта на оформлението на книгата, илюстрацията,
приложната графика и плаката и др. Автор е на стенописни пана в Пловдив, Монтана и София, работил е също и в областта на пространственото оформление, рекламата и др.
Участвал е в през годините в общи и регионални художествени изложби, член на СБХ, секция илюстрация. Правил е самостоятелни изложби - живопис и илюстрация.
Негови картини се намират в частни колекции в България, САЩ, Япония, Германия.
От 1982 до 1987-ма г. Работи като преподавател по рисуване в Художествената гимназия „Цанко Лавренов" в Пловдив, oт 1987-ма г. досега е преподавател по рисуване в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров" в София.
Настоящата изложба в галерия „Дебют" представя избрани илюстрации от различни години по произведения на Братя Грим, Вилхелм Хауф, Даниел Дефо, Карен Бликсен, Аркадий и Борис Стругацки, както и илюстрации към книги от български писатели и поети.

Още 7 банки фалираха в САЩ
Нови седем банки са били затворени през тази седмица в САЩ. Така общият им брой нараства до 140, съобщава money.bg
Активите на сега затворените банки възлизат на14.4 млрд. долара, като те са оперирали в шест щата, посочва Федералната корпорация за сигурност на депозитите(FDIC).
От там поясняват, че темпото, с което банките се обявяват в несъстоятелност, е най-силното от 17 години насам.
Частната Federal Bank беше с най-голям размер на активите от фалиралите банки през тази седмица. Общият им размер достигна 6.1, а този на депозитите в нея възлиза на 4.5 млрд. долара.

Бан Ки Мун: Имаме договореност, нямаме договор
Секретарят на ООН Бан Ки Мун определи, подкрепеното от американска страна климатично споразумение в Копенхаген като " важно начало", информира Би Би Си.
Той направи заявлението след като делегатите на страните приеха ключовото споразумение, на което САЩ и Китай по-рано се съгласиха.
Припомняме, че късно вчера САЩ успя да обедини около себе си 20 нации, сред които Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка около предложението си. В основите си този акт предлага затоплянето на атмосферата да бъде ограничено с до 2 градуса по Целзий над средните от времето преди индустриалната ера. За най-бедните страни ще бъдат заделяни всяка година по 30 млрд. долара до 2012 и по 100 млрд. долара до 2020 г, се посочва още в документа.
В процеса на срещите някои от страните изказаха съмнение върху някои от точките в него и не го подкрепиха. Сред тях са Никарагуа и Венецуела, които смятат , че до споразумението не се е достигнало по легитимен метод.
Мун заяви, че делегатите са дискутирали цяла нощ, само и само разговорите да не свършат без финално решение.
"Най накрая имаме договореност. Трябва обаче догодина да трансформиране съгласието в легитимно споразумение", заяви Мун
"Важността му ще бъде разпозната единствено ако то се кодифицира в международен закон", прибави секретарят на ООН в Копенхаген.

Кралица Елизабет пътува инкогнито в обществен влак
Нямаше червено килимче за кралица Елизабет, когато тя изневиделица се появи на Лондонската гара за да пътува във влак с обикновени пътници, коментират медиите на Острова.
Дегизирана с малка кърпа, кралицата изчакала на перона за влака в 10 и 45 ч. от Лондон Кинг Крос до частната кралска резиденция в Сандрингам, където ще прекара коледните празници с членове на кралското семейство. Кралицата седнала до прозореца на вагона от първа класа, придружавана само от един охранител.
Въпреки, че кралица Елизабет може да се възползва по всяко време от кралския влак, през годините тя предпочитала да се вози по-често в обществен.

Уругваец спечели 30 млн. от кратко филмче в You Tube
Никому известен продуцент от Уругвай, качил кратък филм в YouTube през ноември, е получил предложение за договор на стойност 30 млн. долара да направи филм в Холивуд, предаде АП.
Филмът ще се финансира от Сам Райми, режисирал поредицата за Спайдърмен.
В късометражния филм на Феде Алварес „Пристъп на паника" гигантски роботи нападат и разрушават столицата на Уругвай Монтевидео. Той е с продължителност близо 5 минути, а бюджетат му e само 300 долара.
До момента е видян над 1,5 млн. пъти в YouTube.

Откриха планета с вода и атмосфера
Екзопланета, чиито размери се доближават до тези на Земята, бе открита около звезда с малка маса, сочат резултатите от изследване, цитирани от Си Ен Ен. На новооткритата екзопланета е възможно да има много вода.
Докато Земята е със сравнително високо атмосферно налягане и температура, достатъчно за поддържането на живота, то откритието на новата планета е основен пробив в изследванията на човека за Космоса.
„Обзе ни невероятно вълнение, когато разбрахме, че сме открили планета, на която има вода в непосредствена близост до Земята", казва Дейвид Чарбоно, проф. по астрономия в Харвардския университет пред списание Nature.
Планетата, наречена GJ 1214b е с радиус 2.7 пъти по-голям от този на Земята и обикаля в орбита около звезда, която е по-малко ярка от Слънцето. Една обиколка извършва за 38 часа.
Откритието е много значимо, защото досега астрономите смятаха, че планетите могат да се въртят около звезди с подобни размери на Слънцето. Заради предубеждението, астрономите не са отделяли много време в търсене на планети, които се въртят около по-малки звезди.
Откритието на „водния свят" противоречи на твърдението, че планети с размера на Земята могат да съществуват само в условия, подобни на тези в Слънчевата система. „Природата е била по-изобретателна, когато е създавала планетите, отколкото си мислим", каза той.
Планетата се намира на 40 светлинни години от Земята, което е сравнително близко разстояние. Класифицирана е като свръхземя, заради размера си. Планетите свръхземя са между два и десет пъти по-големи от Земята. Астрономите откриха съществуването на планетите от вида свръхземя в последните години. Повечето от планетите открити през годините са газообразни гиганти, които повече приличат на Юпитер, отколкото на Земята.
Според проф. Чарбоно на новата планета, вероятни няма живот, подобен на този на Земята, но професорът не отхвърля напълно възможността за съществуването му.
Планетата е открита чрез транзитния метод с помощта на масива MEart — осем любителски 40-сантиметрови телескопа, разположени на територията на Аризона (САЩ). За определяне характеристиките на GJ1214b е използван по-точен прибор — спектрографът HARPS, монтиран на 3,6-метровия телескоп в чилийската обсерватория "Ла Сила".

До 2050 г. "белите" американци ще бъдат малцинство
Според прогнозите на Бюрото по преброяване на населението в САЩ до 2050 г. "белите" американци може да изгубят статута си на етническо мнозинство.
В настоящия момент в САЩ живеят 308 млн. души, от които бели са близо 60%. Очаква се през 2050 г. числеността на населението да нарастне до 399 млн., като белите ще представляват 49,9%.
Процентът на чернокожите жители няма да се промени и ще съставлява около 12%.
Броят на гражданите на САЩ с латиноамерикански корени ще нарастне от 15 % до 28%.
Броят на гражданите с азиатски произход ще се увеличи от 4,4 % до 6%.

Китайски бизнесмен осъден на смърт заради поръчково убийство
Съд в Североизточен Китай осъди на смърт милиардер, наел двама души да убият бившия му бизнес-партньор след скандал между двамата, съобщава агенция Синхуа.
Уан Венсиан, на 49 години, е платил на личния си секретар Баи Пен и имигранта Ю Йи да убият Жон Йиши през май тази година.
Баи също получи смъртна присъда, докато изпълнението на екзекуцията на Ю ще бъде забавено с две години.
На смъртна присъда бе осъдена и бизнесменка измамила инвеститорите си с 56 млн. долара. Съдът в Синхуа осъди 28-годишната бизнесменка защото е е получила над $ 100 млн. от инвеститори, обещавайки възвращаемост с високи лихви , но не е изпълнила договорката, а е изхарчила парите за лична употреба.

Карзай представи новия кабинет на Афганистан
Президентът на Афганистан Хамид Карзай представи номинираните от него министри в новия кабинет, които трябва да бъдат одобрени от парламента, съобщава БиБиСи.
Припомняме, точно преди месец той за втори път положи клетва като държавен глава на страната. До това се стигна след проведените през август избори, от които Карзай излезе с втори президентски мандат.
Победата му обаче беше оспорвана, заради обвинения за измами и фалшифициране на вота. В крайна сметка беше решено през ноември да бъде проведен балотаж, но опонентът му Абдула Абдула се отказа, с което осигури повторния мандат за Карзай.
БиБиСи отбелязва, че по-голямата част от предложените от него министри са работили в предното правителство и най-вероятно ще запазят поста си. Сигурните стари имена в новия кабинет са тези на министъра на вътрешните работи, на финансите и на отбраната.
Не така стоят нещата обаче с външния министър на Афганистан - Ранджийн Дадфар Спанта, който ще се прости с поста си. В новия кабинет ще има една единствена жена, която ще отговаря за положението на жените в Афганистан.
Световните медиите коментират, че задачата на Карзай да номинира новия кабинет не е била никак лека.
Той е трябвало да намери баланса между все по-големия натиск страната да се пребори с корупцията и да избере подходящите лица за това, като същевременно номинира и помогналите за преизбирането му като президент на Афганистан.

Отпадат българските визи за Македония, Сърбия и Черна горa
От 19 декември 2009 г. отпадат българските визи за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора.
По този повод на 17 и 18 декември в посолството на България в Скопие бе организиран Ден на отворените врати, с цел популяризиране на възможностите за зимен туризъм, Уелнес и СПА почивки в България.
На форума присъства зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който представи страната ни като една от най-привлекателните ски-дестинации.
С отделни презентации участваха и представители на водещите зимни курорти - Банско, Боровец, Пампорово, Чепеларе, Сандански.
В програмата на зам.-министър Маринов са включении срещи с Методи Хадживасков, зам.-министър на икономиката на Македония, с представители на македонския туристически бизнес и ръководството на Съюза на Стопанските камари в Македония.
Ще има разговори и с представители на Северозападната стопанска камара и Балкан Бизнес клуб.

Меркел и Браун недоволни от Копенхаген
Германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Гордън Браун заявиха, че са разочаровани от резултата от срещата на върха на климата в Копенхаген.
"Резултатите от срещата на върха не са удовлетворителни. Ние направихме само една стъпка, въпреки че възнамеряват да направят много повече ", каза Меркел.
Също така, според канцлерът на Германия, тези резултати не са задоволителни за Европейския съюз, който от 2020 г. трябва да намали емисиите на въглероден двуокис в атмосферата от 20% до 30%.
"Нашата задача, колкото е възможно по-скоро да се подготвят и подпишат правно обвързващ документ", отбеляза Гордън Браун.
От своя страна Ангела Меркел потвърди кандидатурата на Бон за следваща среща по въпросите на климата.
Представителят на Судан на конференцията за климата на ООН в Копенхаген Лумумба Станислав Диа-пинг заяви, че проектът на споразумението за климата, договорен в края на срещата, е „най-лошият в историята" и намекна за опит за неговото блокиране, предаде АФП.
Диа-пинг, който също е председател на Групата 77 и Китайския блок, в които влизат 130 бедни държави, обвини САЩ и домакина Дания в потъпкване на правата на бедните страни.
„Днешните събития са най-лошият сценарий на преговорите за климата в цялата им история", каза той пред репортери.
Световните лидери вчера късно вечерта постигнаха споразумение по силно разводнена версия на новия глобален пакт за климата след невероятен ден на безизходица, разногласия, неразбирателства и обиди на конференцията за климата на ООН в Копенхаген, пише британският вестник „Индипендънт".


ПО КУБАДЕБАТЕ
Copenhague: Un Golpe de Estado a la Carta de la ONU

Los países latinoamericanos intervinieron en el pleno de la conferencia, reunido a mitad de la noche, tras el discurso del representante del pequeño archipiélago de Tuvalu (océano Pacífico), que rechazó aprobar el texto propuesto.
En profundo desacuerdo con la propuesta, que hace alusión a un aumento máximo de la temperatura de 2º C, el delegado de Tuvalu, uno de los países más vulnerables a los efectos del cambio climático, la comparó “a un puñado de monedas para traicionar a nuestro pueblo y a nuestro futuro”.
Los pequeños países insulares militan porque el calentamiento se limite a 1,5º C para no verse sumergidos por el aumento del nivel del mar.
La representante de Venezuela consideró que la forma en que fue alcanzado este compromiso político, al que la mayoría de delegaciones no tuvo acceso hasta la apertura del plenario, representa “un golpe de Estado a la Carta de Naciones Unidas”.
“Nos lanza sobre la mesa dos papeles, después de que los líderes de varios países hayan dado ruedas de prensa para anunciar que había un acuerdo al que no hemos tenido acceso”, afirmó la delegada venezolana levantando un dedo ensangrentado para llamar la atención del presidente de la sesión.
“No vamos a decidir la vida de millones de personas en 60 minutos, no vamos a validar este documento”, afirmó el representante de Bolivia. “Estamos actuando de una manera dictatorial”, denunció.
Criticando el que el texto no recoja objetivos de reducción de emisiones de gases de efecto invernadero ni compromisos precisos de ayuda financiera a los países en desarrollo, el delegado de Cuba denunció: “hace cuatro horas, el presidente (estadounidense Barack) Obama anunció un acuerdo que no existe”.
También protestaron los representantes de Costa Rica y Nicaragua, que presentó una modificación del documento que provocó una suspensión temporal de la sesión.
(Con información de AFP)

Colombia construirá base militar en frontera con Venezuela
Colombia construirá una “base conjunta” en la Guajira, cerca de la frontera con Venezuela, junto con un centro de atención social, anunció el ministro de Defensa, Gabriel Silva. Actualmente existe una pequeña base que se deberá ampliar y mejorar para que pueda albergar entre 800 y 1.000 uniformados.
Silva detalló que la base cuenta ahora con apenas 50 militares y que hay además un puesto de la Policía con seis hombres en condiciones muy precarias. Al tiempo que declaró que la instalación “será la base conjunta de la alta Guajira para nuestras fuerzas militares y la policía, y un centro de atención social integrado a ella”.
El funcionario, acompañado de los mandos militares, no precisó la fecha en la que será construida la base militar. Afirmó que los recursos saldrán del impuesto al patrimonio, una contribución que deben hacer las personas jurídicas y naturales con capitales mayores a 1,5 millones de dólares, a partir del 2011.
Ese tipo de impuesto se viene recaudando desde el 2007 en un programa implementado por el presidente Alvaro Uribe a fin de combatir el narcotráfico y el terrorismo.
La base sería construida en cercanía a la localidad de Nazareth, a 885 km al noreste de Bogotá.
(Con información de agencias)


1 коментар:

Dolores Delgado каза...

Вие сте бизнесмен или жена? Имате ли финансова бъркотия или имате нужда от средства за започване на собствен бизнес? Нуждаете ли се от заем, за да започнете хубав малък мащаб и среден бизнес? Имате ли нисък кредитен рейтинг и за вас е трудно да получите капиталов заем от местни банки и други финансови институции ?.

Нашите заеми са добре застраховани за максимална сигурност е нашият приоритет. Нашата водеща цел е да ви помогнем да получите услугите, които заслужавате. Нашата програма е най-бързият начин да получите това, от което имате нужда. Намалете плащанията си, за да облекчите натоварването на месечните си разходи. Спечелете гъвкавост, с която можете да използвате за всякакви цели - от ваканции, до образование, до уникални покупки

Ние предлагаме широка гама от финансови услуги, които включват: Бизнес планиране, Финанси за търговски и развитие, Имоти и ипотеки, Кредити за консолидиране на дълга, Бизнес кредити, Лични заеми, Домашна рефинансиране Кредити с нисък лихвен процент от 4.00% юридически лица. Вземете най-доброто за вашето семейство и притежавате вашия дом за мечти, както и нашата обща схема за заем.

НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ ВСИЧКИ ВИДОВЕ ЗАЕМИ - КАНДИДАТСТВАМЕ ЗА ДОПУСКАНИ ЗАЕМИ.

Моля, свържете се с нас за повече информация: davis_credit100@yahoo.com
Моля да ни пишете с кредитната информация;
- Пълно наименование:
- Необходима сума от кредит ... $, €, £:
- Продължителност на кредита:
- Цел на заема:
- Град държава:
- Телефон:
- Име на сайта:

Ако сте заинтересовани да получите заем след това любезно ни пишете с изискването за заем.
Моля, свържете се с нас за повече информация: davis_credit100@yahoo.com

Искрено Ваш,
Г-жа Уанда Дейвис
davis_credit100@yahoo.com
Очакваме с нетърпение да чуем от вас най-скоро ASAP

Заинтересованите кандидати трябва да се свържат с нас по имейл: davis_credit100@yahoo.com