вторник, 9 март 2010 г.

У-А-У! А УТРЕ (в 10 часа пред НДК) ГОРЕ НА ЧЕРЕШАТА, КАКТО СЕ КАЗВА!

ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Бойко Борисов: Трябва да бъдем дисциплинирани (Бойко, Бойко, много си го закъсал с нас българите! Ами ние сме си такива – Андрешковци още от едно време. Но болшинството грамотни граждани осъзнават, че не бива да се лъже, да се подават грешни данни, и че не може да се харчи повече, отколкото се получава и не го правят. Същите обаче граждани съвсем не са виновни, че това се случва вече в продължение на 110 години, защото управленията ни все са си били такива, дето милеят за държавната софра и народната пара, и народецът види се не види в чудо и послъгва, и потулва “храницата” си дето изкарва с пот и кръв, а харчовете му все са се писали на тефтер открай време при бакалина и са болезнено знайни от всеки в държавата ни - все пак и беднякът трябва да похапва отвреме-навреме, нали така! Темата е богата и обемна за разсъждения, но сега нямам време за повече! Б.м.)

София /КРОСС/ Това, което правим, е максимумът.

Правителството завари 7 спрени програми, към днешна дата са разблокирани и седемте. Това каза министър-председателят Бойко Борисов при откриването на Национален форум за разясняване на схемите на земеделските стопани по Кампанията за директни плащания 2010, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Борисов припомни, че страната ни вече е глобена с 40 млн. лв. за кампанията 2007 г. „Защо ни глобиха - защото сред вас има хора, които лъжат и подават грешни данни за площите. Истински тръпна, каква цифра ще ни глобят за 2008 г.", каза министър-председателят. Наблюдават ни много внимателно, каза още Борисов и допълни, че правителство за първи път е направило това, което изисква Европа.
„Много внимателно искам съсловията, когато поставят претенции и искания, да знаят какво ни чака. Ние трябва да бъдем дисциплинирани. От нас се очаква това", каза Бойко Борисов. Той апелира селските стопани да бъдат дисциплинирани и да се самоконтролират. „Брюксел казва точно и ясно - не можеш да харчиш повече, отколкото са приходите", добави Борисов.
За да не влезем в дефицит, всичко, което се дава допълнително, трябва да бъде обезпечено с нови приходи, коментира премиерът по повод повишаването на здравноосигуротелната вноска. „За да не влезем в дефицит, всичко, което се дава допълнително, трябва да бъде обезпечено с нови приходи. Дали ще го направим или не, зависи от това, което ще кажат специалистите", каза Борисов.
Борисов коментира и темата с ГМО и обясни, че кабинетът е поел абсолютно всички гаранции, че ГМО извън лабораториите няма да излиза. „Можем да понесем и санкции, но сме поели ангажимент ГМО да не излиза от лабораториите. Ще си платим санкциите и толкова", е категоричен премиерът.

Мирослав Найденов: Всяка година възможностите за земеделските стопани се увеличават ( От неговите уста, в божиите уши, както се казва! Ама доста притеснително е, че голяма част от българската земеделска земя се обработва без правно основание!!! ??? – нали идеята на Жельо поничката, в зората на “демокрацията ни” бе земята да се върне на “собствениците” и днес така е разпарчаладосана, че дори не се знае кои все пак са “уж наследниците й” – за 20 години всички земеделски министри защо са прикривали този факт? Впрочем известно е, че точно това е била последната им грижа да го мислят! Предлагам Ви, да се разгледат и проучат общинските кадастри, известни още от турско време, и тогава земеделската земя ще се онагледи в реалното си съществуване за съответната персона, защото по времето на Жельо всичко се правеше по партийна заръка и шуро-баджанащина – така се раздаваше земята, безотговорно, което доведе до отсъствието на законово правно основание днес за обработване на нивята ни от селските граждани! Каквито и други “реформи в българското земеделие” да правите те просто ще са ялови, селският труженик няма да е мотивиран да сади пиперо и т.н. б.м.)

София /КРОСС/ При откриването на националната кръгла маса „Реформата в българското земеделие" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов призова земеделските стопани да се възползват максимално от общата селскостопанска политика. Министърът подчерта, че с всяка година тези възможности се увеличават. Найденов припомни, че от 1 март се подават заявления за подпомагане на земеделски производители и призова тази кампания да протече прозрачно и по правилата и когато започне изплащането от 1 декември да няма грешки.
От своя страна председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов каза пред журналисти, че ползвателите и собствениците на земеделски земи са две различни страни. Нелогично е да се предлага меморандум за реформа в земеделието от страна на собствениците на земеделските земи в България. Христов заяви това, след като от Асоциацията възразиха срещу някои текстове в подготвения Меморандум за реформа в българското земеделие. Според него много собственици на земи принуждават арендатори да плащат по-висока рента за ползването на земята.
Собствениците на земеделски земи и ресорното министерство заявиха намерение да подпишат меморандума, но Националната асоциация на зърнопроизводителите възразиха срещу текстове в документа. Христов каза, че голяма част от земеделската земя у нас се обработва без правно основание, защото много от дребните собственици на земи нямат документи, а са реални наследници. Председателят на НАЗ подчерта, че неговата организация няма да подпише меморандума в този му вид. „Меморандумът би трябвало да е край на една свършена работа след един дебат, а ние правим обратното - предлага се един меморандум, без дебат. Има неща, които в този меморандум не са отразени, освен това такива, срещу които ние сме против в този документ", каза Христов.
Министър Найденов се солидаризира с позицията на зърнопроизводителите и допълни, че е нормално, когато се излиза с една обща позиция, тя да отразява всички интереси. Време е най-накрая българският земеделски производител да се възползва максимално от средствата по Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, каза той. В момента, според министъра, тези средства са по-скоро мираж и са само във виртуалното пространство.
Борислав Петков, председател на БАСЗЗ, посочи, че меморандумът е бил пуснат за съгласуване с всички организации преди две седмици.

Димо Гяуров: Процедурата по импийчмънт трябва да бъде започната, не е важно как ще приключи ( Г-н Гяуров, и без да бяхме чели стенограмата, само от участващите в “разговора” при президента бе ясно, че Първанката се готви да каже нещо гадничко на обществото ни – нелицеприятно за битуването ни, още по-смачкващо ни в ежедневието и загробващо ни во веки веков. От него добро не видяхме нито като партиец, нито като политик, нито като държавник, а зло колкото щеш, и нали сме си все търпеливи и сега го понасяме от немай къде. Не сме научени да се борим нито за правата си, нито за ЧОВЕШКАТА истина! Такива сме. Смотаняци. И докога ли? Но сега, вие парламентаристите трябва да си свършите работата, ако искате разбира се. Между другото, май има хора дето са позабравили българската азбука, та и за това така лавинообразно растат и несъответствията в живота ни всякакъв, изобщо!Б.м.)

София /КРОСС/ Никога не са се водили записи на срещи при президента. Това заяви пред БНР депутатът от СДС Димо Гяуров. За смисъла на процедурата по отстраняването на президента, той каза: "Ако се пристъпи към събиране на подписи и стартиране на процедура по импийчмънт, най-вероятно днес СДС ще вземе решение за подкрепа на такава подписка и за подкрепа на процедурата. Не само заради това, което се случи, а защото г-н Първанов има твърде много грехове към нацията - и по отношение на енергетиката, и по отношение на обвързването ни с Русия, и ако щете други, като бащата на заченатата в грях тройна коалиция, която ни доведе до тук. Така че процедурата задължително трябва да бъде започната. Не е важно как ще приключи. Важно е да бъде направен дебат. Важно е да се чуе оценката, присъдата по отношение на такова поведение в пленарна зала".
Гяуров твърди, че страната ни вече е навлязла в институционална криза. Според него публикуването на стенограмата е грешка, която може да ликвидира политическото бъдеще на Първанов. По думите му, от финала на стенограмата е видно, „че това е предварително подготвен сценарий, че е елементарна клопка, в която е поставен министърът и всичкото това цели на негов гръб да бъде направено едно изявление, политическо, за пред нацията, и да бъде направена една политическа заявка".
Гяуров очаква от стенограмите, за които вчера призоваха да бъдат разсекретени - разговорът с шефа на „Газпром" Алексей Милер, разговорите, свързани с АЕЦ „Белене", консултациите за създаването на Тройната коалиция, да излезе още едно основание за импийчмънт. „Защото от тях ще се види, че се правят договорки, които са в ущърб на България и ни най-малко не защитават икономическите ни интереси. Тъкмо обратното, защитават интересите на Русия, на „Газпром" и това е илюстрация на тезата, че няма практика да бъдат записвани или ако са записвани, да бъдат публикувани подобни разговори. Като е казано „А", нека да стигнем до „Я", каза Гяуров.

ДПС: Отстраняването на Първанов не е темата на България днес (И коя е темата господин Местан? Юридическото основание за импийчмънт е : Президентът в качеството си на знакова фигура от най-високо ниво в държавата ни, не може да си позволява безогледно и безпринципно да унижава подчинените си – министрите, да раздухва лични клюки в публичното пространство, губейки ценно време и професионален ресурс на съответните “заподозрени” и гражданството ни! Подобно поведение освен, че не е изискано, но е и позорно за ранга, с който е овластен от българите, които са го избирали. Президентът трябва да бъде такъв, че да не резили нацията си, дори и той-народа, да вижда слабостите му, все пак почтенно го търпим! Б.м.)

София /КРОСС/ ДПС не намира конституционни и законови основания за задействане на процедурата за отстраняване на президента. Това заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, на пресконференция, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. "Влизаме в тази тема с огромно недоволство, защото не това е темата на България днес", посочи Местан.
Според ДПС няма юридически основания за импийчмънт. "Всичко останало стои в полето на моралните категории и ние не бихме искали да играем ролята на морални съдници", каза Местан. Според него, ако този разговор е бил между физическите лица Първанов и Дянков, тогава позицията на ГЕРБ е щяла да бъде основателна. Но именно защото става дума за институционален диалог между президент и вицепремиер, информацията за разговора им е публична по своята същност. "Колкото по-бързо приключи тази война, толкова по-добре. Притеснени сме, че в политическите дебати продължава да властва езикът на конфронтацията", каза Местан.
"При толкова силен вот, който Бойко Борисов получи на изборите, вместо оставка в джоба си, той трябва да носи цялата отговорност за управлението на страната. Това е неговата участ. Малко му е рано за бягство", коментира още Местан .
ДПС смята, че увеличаването на здравната вноска с 2% е по-скоро прокризисна мярка, отколкото антикризисна. По думите на Хасан Адемов - отпуснатите за разплащанията към лекарите 350 млн. лв. представляват подписан финансов меморандум, но е трябвало да влязат без увеличаване на осигурителната вноска. Адемов подчерта, че общопрактикуващите лекари трябва да плащат и свободен наем на помещенията, които ползват. Освен това са вдигнати вноски за самоосигуряване от 33,60 лв. на 42 лв. всеки месец. По думите на Адемов лекарите са в положение, в което няма да могат да изпълняват своите ангажименти.

Папандреу: Нестабилността в Гърция може да провокира нова световна финансова криза (Политици! Моля обърнете внимание на този човек! Той започна всеки ден публично да говори по тази тема! Ето стигнал е вече от вчера до днес само, до Америка! Гърците общо взето са хитряги, въртят, сучат, и все грабват благинките, а ние после “лапаме мухите” като техни съседи. Я се поогледайте и поослушайте какво става в Еврозоната, за да не се окаже, че после пак сме прее—ни, както винаги! Б.м.)

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Министър- председателят на Гърция Георгиос Папандреу предполага, че дълбоката финансова криза, в която е изпаднала неговата страна, може да провокира нова световна финансова криза, съобщава DW-world. Това ръководителят на гръцкото правителство е заявил във Вашингтон, където той ще се срещне с американския президент Барак Обама. Още сега, дълговете на Гърция, които са 13% от БВП оказват негативно влияние в Европа, е подчертал Папандреу. Това може да доведе до „ефекта на доминото" спрямо други страни, които имат големи задължения. „Ако европейската криза се разрастне, това може да доведе до началото на нова глобална криза, която сигурно ще има същите тежки последствия, както кризата, която започна преди две години в САЩ", цитира думите на гръцкия премиер агенция dpa. Папандреу е призовал ЕС и САЩ да окажат на страната му подкрепа при провеждането на икономическите реформи и при борбата с кредитната криза. Той е поискал също да бъде въведен строг контрол над световните финансови пазари. Според наблюдатели, на срещата си с Обама, Папандреу няма да поиска директна помощ от САЩ. По-скоро той ще настоява за сътрудничество с Вашингтон в борбата с борсовите спекулации, които, според атинското правителство, играят основна роля в задълбочаването на финансовата криза в Гърция.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Аудиоизстрелът срещу Дянков говори за президентския садизъм

Човек може да разбере личната наивност на един американски възпитаник по отношение на един български невъзпитаник. Американският възпитаник не си представя, че протегната му ръка ще бъде невъзпитано извита зад гърба от трима нападатели. Американският възпитаник явно не знае, че със съответните невъзпитани събеседници не трябва да се държи възпитано. Защото те са възпитани така, че разбират само езика на невъзпитаните.
Дотук в сюжета с вероломното нападение на Първанов и дружината му срещу вицепремиера Дянков всичко е ясно. Паднал човекът в капана, въпреки че би трябвало някой да го предупреди, че с бракониер нищо друго не го чака. А както си вижда от разпространяването на аудиозаписа от словесния побой над Дянков, стрелецът Първанов прави всичко възможно да поддържа огъня. Жертвата му трябва да бъде унизена още веднъж, този път с изстрел без заглушител.
Бас държа, че звуковата картина от караницата, в която не особено привлекателният глас на Дянков звучи като безпомощна отбрана, докарва насилниците и техните съмишленици до възторг. Те не го и крият – хвалят се, поздравяват се с успеха публично, включително в телевизионните студиа.
Хитлер навремето си е поръчал да му заснемат екзекуцията на участниците в неуспелия заговор срещу него на Щауфенберг от 20 юли 19944 г. Есесовците се погрижили да го зарадват със съответните сцени на закачените на куки в подземията на Гестапо висши офицери. Кадрите са запазени и до днес за поука на поколенията.
И както се вижда – нищо ново под слънцето. Насладата от мъките на жертвата днес е държавна политика в България. Закачиха Дянков на куката и му се наслаждават – цялото БСП хихика в тон с президента си. Дори младият Кадиев, модерното лице на столетницата, каза днес в студиото на Нова телевизия, че “Дянков си е заслужил цепеницата” на Първанов.
И понеже стана дума за поука, Борисов би трябвало да си е взел такава. Вместо да се опитва да респектира Първанов с предложение за взаимно оттегляне от постовете, би трябвало да му отвърне според принципите на каратето като използва силата на нападащия срещу него. В ръцете на премиера е цялата държавна машина с всичките й архиви. Нима за 8 години на власт ( а и преди това – по случая “петрол срещу храни”) не могат да се намерят интересни за оповестяване стенограми , свързани с хихикащите днес?
В противен случай се получава следната противна аналогия със стария виц за световните лидери в падащия самолет, които хвърляли чоп кой да скочи, за може машината да олекне и да набере височина. Лидерите на западните нации скачали един след друг с предсмъртни викове “да живее кралицата”, или “да живее републиката”. Когато дошъл ред на Брежнев, той извикал “ да живее СССР” и …изхвърлил американския президент.
Нещо подобно чака и Борисов, ако си мисли, че с Първанов може да участва в рицарски турнир. Дано да го е разбрал след гаврата с неговия заместник.
И понеже стана дума за Съветския съюз – съвети не бива да се дават, когато не са ти ги искали. Страната на съветите наистина отиде в небитието, но потъването на такъв грамаден факт от историята не може да не разплисква световния океан дълго след събитието. Ето защо си позволявам все пак да кажа на управляващите да се огледат и да прозрат най-сетне, че си имат работа тъкмо с остатъците от комунистическия катаклизъм, за да не се хващат повече в коварните капани ловците, чието оцеляване във враждебния за тях свят на свободните хора е свързано с насилието. Случаят с Дянков го доказа.

Червен пиар се композира, Първанов кара влака
Препечатвам информацията на агенция БЛИЦ, която често препечатва мои статии, без да мога да знам, дали самото твърдение за авторството на президентската секретарка по отношение на “номера със стенограма” е безспорно. Публикувам обаче този текст, защото всичко останало в него е вярно със сигурност . И е повод за някои разсъждения.
—————————————————————————————————————–
Мариана Добрева – гадже на големия син на президента Владимир, дъщеря на покойния Николай Добрев и сестра на депутата от БСП Кирил Добрев, била авторката на идеята да се публикува стенограмата от разговора на Първанов със Симеон Дянков.
От седем години 30-годишната Мариана е главен експерт по програмата на държавния глава. Според запознати тя е най-близкият сътрудник на Георги Първанов. Тя е човекът, който филтрира срещите и реди изявите му.
Добрева е и съдружничка с гаджето си Владимир Първанов и брат му Ивайло в „Айви-СМ“ ООД за проектиране и продажба на софтуерни продукти, консултантски и хотелиерски услуги, дистрибуция на стоки и сделки с интелектуална собственост.
Мариана била специално поздравена за идеята от благодарния си бъдещ свекър. Вечерта след публикуването на стенограмата тя специално си запазила маса в „Син сити“, за да отпразнува унижението на финансовия министър с приятели.
Добрева е състоятелна жена. От края на 2006 г. сътрудничката на държавния глава е собственик на 20% от капитала на фирма „Търговски център Възраждане“. Партньори на Добрева са близки до БСП бизнесмени. Част от тях развиват съвместна дейност и с брат й. Заедно със съдружниците си или техни роднини Добрева притежава над 1300 кв. м офиси, магазини, банкови салони и гаражи./ БЛИЦ

Може да се изненадате, но за мен тук акцентът не е в конфликта на интереси край президента, под чието крило забогатяват негови фаворити на държавна служба с неограничен достъп до информация и с възможности да “респектират” когото и да било с свръзките и влиянието си. Писал съм за това и преди. Това е много голяма тема и заслужава отделно внимание. Просто не искам да я “претупвам” . Този е именно един от въпросите, който би трябвало да бъде задаван опозиционно на държавния глава с най-голяма вероятност да го хване много повече натясно, отколкото “изправянето му” пред конституционния съд заради онази стенограма.
Предлагам да се вгледаме за момент в друго: през годините на т.н. преход около властовите центрове на червените се създаде нов елит, който никак не е за подценяване. Въпросната госпожица е направо емблема в това отношение: млада, красива, богата, вероятно умна и …напълно предана на един човек, който е олицетворение на всичко, което би трябвало да тревожи младите, умните и честно забогателите.
Защото Първанов е генно модифицираният организатор на съпротивата срещу модернизацията на България, но възползвайки се от естествения стремеж на новото поколение към просперитет, успява да привлече опортюнисти за каузата на путинизацията на България, които са на по-високо интелектуално и академично ниво от неговото. А путинизацията е възможно най-лошият вариант за страната ни, защото цели по йезуитски начин да наложи един модел на управление по образ и подобие на руския, макар и в по-мек, пернишки вариант: с парализирано гражданско общество и медии, обслужващ личния просперитет на шепа олигарси, предани на властта и особено на един единствен неин субект.
В същото време за пореден път Първанов демонстрира, че в името на своята цел, която в случая е привличането на млади симпатизанти, е готов да напусне досегашното си убежище и да впусне в чужди за него води. Така напоследък той изведнъж изскочи от бункера си с претенцията да бъде борец за прозрачност, макар да е пословичен със своята потайност.
Напипвайки слабо място в аргументацията на ГЕРБ пожела от името да гражданите да не се ограничават правата им на протести – сигурно се готви за опозиционер в близко бъдеще. Което силно напомня на вица за отговора , който Тодор Живков дал на Милко Балев след посещение в затвора и в университета. “ Др. Живков, защо обещахте на затворниците десетократно по-голямо увеличение на парите за храна?” “Ееее, Милко, студенти тепърва няма да ставаме”, отвърнал му Тато.
Изобщо, той страшно обича да отправя посланията си през младежки форуми, на които разказва новата ни история по неговия си начин в една практически безкритична към интерпретациите му обстановка. И в това, формално, няма нищо лошо. Много е американско даже да общуваш с академичната младеж. Резултатът обаче при Първанов никак не е “американски”. Внушенията му са все в “правилната “ посока – дали ще е възторг от делото на поета Вапцаров или от собствената му роля в събитията от 1997 г.,
Ама браво, ще каже някой – ето, Първанов вече ще ни защитава и от намесата в генома на храните. Нали така се преобърна и за НАТО, това е добре за България. И щеше да е правилно да му се ръкопляска, ако нямахме горчивия опит от практиката за какви цели употребява “преобръщането си”, превръщайки България в “най-верния сателит” на Русия сред натовските страни.
Вижте и начинът, по който се застрахова, когато върши любимото си упражнение да награждава приятели, спонсори и съмишленици. Винаги вмъква в списъка един – двама почтени хора. Как да му откажат, държавен глава е това! Хитруването е пладнешко, но с гарантиран успех. Някак си не върви да кажеш на възрастен човек, наистина заслужил държавното си отличие, да не служи за прикритие на далаверите на върха на държавата.
Ако примерът със секретарката Добрева ( да се върнем на това) не ви е достатъчен обаче, спомнете си за Ивайло Калфин. Той е същият типаж – образован, шлифован, млад ( не толкова, но достатъчно като за една столетница) и изобщо приемлив политически продукт за аудитория извън старческите крепости на червените. И никак не е случайно, че името му се завърта във връзка с президентския проект за собствена политическа формация.
Самият Калфин, който би предпочел плановете му да участва в този проект да не бяха разконспирирани, отрече тази сутрин пред Нова телевизия, че Първанов е разговарял с него на тази тема. Ако това е вярно, остава тогава да са си писали. Или мълчаливо, но многозначително да са си намигали. Защото в същото време Калфин не отрече, че има отношение към президентски “граждански проект”. Той може още да няма име, но няма да сбъркам, ако го нарека “Единна България” по аналогия с путиновата “Единна Русия”.
Във външната политика Първанов е калфата а Калфин е “майсторът” и с евентуалното му привличане в проекта хитрият ловец би се опитал да компенсира най-големия си недостатък по този начин. Защото цели три години Първанов не беше стъпвал в Брюксел, но Калфин е там като у дома си. Така с един удар ще компенсира пълния си провал на външния фронт с изговорените глупости на няколко континента – на европейците предложи помощ в разширяването на ЕС, на виетнамците правна експертиза, на японците инвестиции, а на южнокорейците да строят кораби за пренос на втечнен газ в басейна на Черно море. Все безумни, с никого несъгласувани идеи, на които в чужбина му се смеят, но този майтап ( за сметка на България) изобщо не достига до българското общество. Защото тук Първанов се е подсигурил с нужния за целта медиен комфорт.
Виж, във вътрешните интриги , Първанов е силен. Пак от екрана на Нова телевизия, буквално минути по-късно след телефонния разговор с Калфин, в лично качество днес се появи самото потвърждение на онова, което искам да кажа: Георги Кадиев, изгрялата вече звезда на БСП. Млад, интелигентен, любящ многодетен баща, критичен и модерно звучащ и с …боботещ глас (драги дами и другарки, не е само Бойко на този свят, нали!). Той също заговори за допустимостта на “граждански” проект в ляво, който не би трябвало да безпокои левицата и в част – БСП. Да, формално Кадиев играе за БСП и се предполага да е в конкуренция с амбициите на Първанов. Но е представителен за общата червена картина.
Ето от такива “номера”на първановите хора и от такива граждани и гражданки от новото червено поколение трябва да се безпокоят десните. И не ми казвайте, че като забелязвам този факт, едва ли не рекламирам някого. Широко затворените очи не помагат никому, освен в крайна сметка на онези, които много искат да ни затворят устата – завинаги, ако има начин.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Борисов: Оставката на правителството е в джоба ми (Г-н Борисов, отвреме-навреме изпадате в подобна ваша си депресийка! Забравете за оставка, моля! Избрахме Ви, не за да ви презибираме след “месец-два”! Неспазването на дисциплината по харченето е ясна картинка за всеки българин! Въпросът е друг. Разпознахме ви, като радетели за промяна на статуквото в държавата ни – закономерно политическо явление. Да но е необходимо и законодателна промяна да се случи – т.е. очевидно е належаща НОВА КОНСТИТУЦИЯ, с нови правила, а вие като нов тип политици да я въведете за благото на цялата нация – това очакваме от Вас и ГЕРБ. Да спрете лаладжийницата всякаква към днешна дата. Б.м.)

"Написал съм оставката на правителството и тя е в джоба ми", заяви министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в националния форум за разясняване на схемите на земеделските стопани по Кампанията за директни плащания за 2010 година. "Много ви моля, когато речете да ме пресирате, да знаете, че съм написал оставката на правителството и тя е в джоба ми. Влагам целите си усилия и характер, но всичко си има граници." С тези думи министър-председателят се обърна към земеделските производители.
Повод за изказването му са протестите на лекарите, които днес стачкуват въпреки преведените средства, както и напрежението в земеделското съсловие. По думите на Борисов протестът на лекарите е заради това, че върви проверка и сред това съсловие. Вчера по сметката на Здравната каса са платени 25 млн. лв. за разплащане на дейността на общопрактикуващите лекари и лекарите по дентална медицина.
Близо 12 млн. лв. са здравноосигурителните плащания за извънболничната помощ, около 9 млн. лв. за дентална помощ и 3,1 млн. лв. за потребителска такса. Всичко, което имаме, сме им разплатили, заяви премиерът и добави, че лекарите могат да стачкуват, ако искат, но проверките ще продължат.
Министър-председателят каза още, че вярва в нацията и се надява всички да разбират какво следва от неспазването от дисциплината по харченето. “Брюксел казва точно и ясно, че не може да се харчи повече, отколкото са приходите”, коментира премиерът.

ДКВЕР: Очаква се поскъпване на газа и парното, обмисля се и такса “мощност” за тока ( Това вече не е истина, възкликна болшинството! Накрая ще ви пуснем една бомба и сами ще взем нещата в ръцете си! Б.м.)

Очакванията са, че ще има увеличение на цените както на природния газ, така и на парното, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев на въпрос за очакваните ценови промени от 1 април 2010 г. Все още е рано са се каже с колко. Семерджиев каза, че не може да се говори за скок в цените. Целта ни е, ако има основание за увеличение на цените, това да става плавно, каквото бе повишението от 1 януари, заяви той.
Преди дни Семерджиев заяви, че от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се надяват да намалят предложението на “Булгаргаз” за цена на природния газ през второто тримесечие с около 10 на сто. Предложението на “Булгаргаз” за повишение на цената на природния газ от началото на април е за около 17 на сто, посочи председателят на регулатора.
ОТ ДКВЕР казаха, че ще бъде обсъдена възможността за въвеждане на такса “Мощност” от електроразпределителните дружества. Въвеждането на такава такса е едно от предварителните предложения на дружеството ЕВН. В петък ще се състои среща между представителите на всички електроразпределителни дружества с участието на членовете на ДКЕВР, за да се обсъдят мотивите за въвеждането на подобна такса, посочи Семерджиев. Той добави, че основанията на ЕВН за това искане са свързани с по-справедливо разпределение на разходите между потребителите. Дружествата правят разходи за присъединяване и поддържане на мрежата за всички клиенти, но някои от тях ползват енергия в свои имоти епизодично, само през някои сезони, отбелязаха от ДКЕВР.
Разходите за тези клиенти не се покриват от цената на потребената от тях енергия и затова от ЕВН предлагат въвеждане на такса “Мощност”, отбелязаха от комисията. Идеята е всички битови потребители, които са присъединени към мрежата, да заплащат такса за ползване на енергия до определена мощност, като предложението е таксата да бъде еднаква за всички потребители, посочи Семерджиев. Предложението на ЕВН е клиентите да плащат по 15 лева на година. Ако бъде въведена посочената такса, това няма да увеличи приходите на дружествата, коментира той.

Защо наистина Първанов направи това
Пети ден един от най-задаваните въпроси в държавата е “защо Първанов направи това”. Публикуването на стенограмата от разговора на държавния глава с финансовия министър шокира дори и Първановите поддръжници и ако в държавата има обективна социология, още следващото проучване трябва да покаже сриване на президентския рейтинг.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
От най-разпространените тези е, че Дянков пречи на строежа на АЕЦ “Белене” и Първанов като руски агент има за задача да го отстреля. Разгеле има и опит в авджийството.
Обаче постигнатият резултат не отговаря на заданието. Сега Дянков е по-бетониран от всякога, понеже, първо, Борисов не може да го уволни, тъй като по този начин би компрометирал цялото правителство и, второ, дори тези, които не го харесват (а има за какво) вече са длъжни да го подкрепят, иначе ще ги пишат в лагера на Гоце.
Ако руснаците са поръчали на Първанов да отстрани Дянков и той е избрал начина със стенограмата, трябва веднага да му спрат рублите, понеже това е много некадърно изпълнение. А от некадърен агент само неприятности чакай, даже да е много старателен.
Другата версия е, че Първанов се стяга за бъдеще след края на мандата и затова отива на открита конфронтация с ГЕРБ. В подкрепа на това допускане е онази част от стенограмата, в която той казва, че не иска извинение за себе си, а казва на Дянков, че трябва да се извини на лекарите, пенсионерите, бизнеса и изобщо на де що мърда в тази държава.
Има логика, обаче въпросът “защо Първанов направи това”, т.е. защо реши да публикува стенограмата, пак няма отговор. Президентът е президент, може да тегли разграничителна линия между себе си, Дянков, Борисов и целия ГЕРБ като просто даде обичайната си пресконференция и там да каже за банките, за техните притежатели, за швейцарските сметки, за младите и по-старите милиардери, за всичко.
Не е необходимо да извършва подлост, каквото беше действието със стенограмата. То го показа като дребнав, заядлив, изключително злопаметен, отмъстителен човечец. Като човек, на чиято дума не може да се разчита, като портаджия.
Българите не обичат портаджиите, понеже от близо 700 години насам ние не живеем в собствена държава, властта не е наша и този, който донася, получава само презрение.
Първанов сега е изпаднал в положението на доносник, не че и биографията му не е такава. Но този път е съвсем на показ, пред всички, наклепа другарчето, при това без да има видима причина и без то да е особено виновно.
Скандалът навярно ще мине и отмине, самият разговор между Дянков и Първанов, който сега се обсъжда по “сборове и седенки”, ще бъде забравен, обаче ще остане, че президентът на държавата е извършил мръсотия.
Това не се забравя.
По тези причини е необяснимо защо постъпва така.
Има само два възможни отговора.
Или е много тъп и не може да се контролира и извършва дълбоко нерационални действия.
Или играе за нещо друго, много по-голямо и е готов да плати цената.
Ще видим.


ПО НЮЗ.БГ

СДС вади спасителна икономическа програма ( С вас трябва да се пипа както се казва “с бели ръкавици”! И от какво по-точно ще ни спасяват? Ние гледаме от тях да се спасим – политическите и идеологическите им гурута, а те и в НС се навряха пак! Спасението, от зулумите на Тройната коалиция, пък и на предишните правителства, дето и те не са били по-свят, е знайно – всенародно осъждане и затвор без помилване, но ... е потребна разумна воля – както от страна на настоящето правителство, така и от гражданския натиск. Останалото е ... бля, бля, бля! Б.м.)

СДС представи икономическа програма, която според тях ще спаси България от кризата.
На пресконференция след заседание на НИС на партията Мартин Димитров обяви 13-те мерки, без които според сините Бюджет 2010 няма да издържи.
Те са фатални, само ако не се изпълнят, заяви синият лидер. ГЕРБ не изпълнява своята икономическа програма и това води до бедствия, изтъкна Димитров.
Основните предложения на СДС към управляващите са създаване на национален антикризисен щаб от работодатели, синдикати, партии и други, както и намаляване на данъка на едноличните търговци от 15 на 10% и данък дивидент от 5 на 1%.
Сред идеите на СДС са още увеличаване на банковите и разплащателни бонуси, например при плащане с банкова карта.
Друга мярка, която предлагат сините, е и Банката за развитие да отпусне 700-800 милиона лева за инвестиции до края на април.
Това ще влее свеж капитал на близо 1 400-1 600 предприятия и ще ги спаси от фалит, категоричен бе Мартин Димитров.
От партията критикуваха и указанията на НАП, касаещи малките и средни фирми.
По думите на лидера на СДС това ще докара до фалит малките и средни предприятия и е недопустимо те да бъдат карани да се осигуряват на 2-3 места, при положение, че няма доходи заради кризата.
СДС заявиха, че е недопустимо здравната вноска да се увеличава в условия на криза. Припомняме, вчера стана ясно, че на следващото заседание на МС ще бъде предложено здравната вноска да стане от 8 на 10 процента.
В отговор на въпрос Димитров коментира данните за увеличаване на износа. Той заяви, че това ще бъде само слабо утешение, когато излезе информацията за бюджетен дефицит, който според прогнозите на СДС може да достигне един милиард.
Запитан дали в такъв случай Дянков не е твърде голям оптимист с твърденията си за излизане от кризата през април, лидерът на СДС посочи: Един финансов министър трябва да е оптимист и не трябва да се среща с президента, за да запази своя оптимизъм.
Относно импийчмънта на държавния глава, лидерът на СДС с усмивка коментира, че тази тема не е била удостоена с голямо внимание на днешния съвет на партията.
Първанов иска да постави себе си в центъра на събитията и ние не искаме да му помагаме, допълни Димитров.
Все пак лидерът на СДС бе категоричен, че ако ГЕРБ инициират импийчмънт и дойдат да търсят подписите на СДС, ще ги получат.
Няма лошо тази процедура да бъде задвижена, но няма да допуснем Първанов да се прави на жертва, отбеляза лидерът на СДС.
Относно лекарските протести сините са на мнение, че когато медиците не виждат стратегия и ясна концепция, е нормално да стачкуват.
По този повод доктор Светлозар Шуманов представи и официална декларация на СДС, в която се казва, че партията категорично подкрепя повишаване качеството на здравеопазването и призовава за създаване на работна група за решаване на проблемите в сектора.
В документа се настоява за ограничаване на безконтролния разход на средствата за здраве и качествена, а не количествена реформа на клиничната помощ.
От СДС се обявяват и за бързо премахване на рекета на фармацевтичните фирми върху здравната система и българските пациенти и лечебните заведения.
В декларацията на сините се казва още, че липсва екипност в прилагането на мерки за реализиране на здравна реформа, както и последователност за необходимите промени.
Сините са на мнение, че липсва обществен и професионален диалог преди вземането на решения.
Съюзът на демократичните сили настоява за внасяне в Народното събрание на доклад за здравето на нацията, който да даде пътен лист на здравната реформа.
Сините се обвяват и за адекватни промени в здравната стратегия на страната, които да гарантират достъпа до качествена медицинска помощ и изработване на съответната на потребностите национална здравна карта.

Мерките на СДС срещу кризата
1. Макроикономическа стабилност.
2. Актуализация на бюджета и радикалното съкращаване на всички излишни и неефективни разходи.
3. Спиране на проекта АЕЦ „Белене".
4. Спиране на фалитите и запазване на работните места.
5. Подкрепа на бизнеса.
6. Мерки за изсветляване на българската икономика.
7. Заплащане на заменките по пазарна цена към датата на придобиване.
8. Оценка на въздействието на всички закони и процедури.
9. Административна реформа.
10. Инвестиции в инфраструктура, като средство за създаване на работни места и за подпомагане на българския бизнес. Крайно време е България да има завършена магистрала. 11. Инвестиции в енергийна ефективност.
12. Стимулиране на развитието на иновациите, новите технологии и изследователската работа.
13. Назначаване на вицепремиер по еврофондовете, заедно с цялостен нов екип, който да носи отговорност за качеството на проектите.


Предлагат нови правила за разпределение на парното ( Е, ще видим и тази нормативна уредба! Дано създаде по-справедливи правила и за потребителя! Патил от Топлофикация, трудно ще повярва! Б.м.)

Комисия за защита на конкуренцията предлага да се промени нормативната уредба, която регулира дейностите по дяловото разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост.
Промените са според правилата на конкуренцията:
- премахване на задължителното ползване на услугата дялово разпределение на топлинна енергия;
- възстановяване на преките договорни отношения между потребителите и фирмите за топлинно
счетоводство;
- създаване на възможност за свободно ценообразуване по отношение на всички услуги на дялово разпределение, което би довело до конкуренция по отношение на цени и качество между фирмите за топлинно счетоводство;
- премахване на законовото изискване потребителите да бъдат собственици на монтираните уреди за дялово разпределение на топлинна енергия;
- премахване на задължението на потребителите, присъединени към една абонатна станция в сграда етажна собственост, да прилагат средства за дялово разпределение за отопление от един и същ модел, доставени от един и същ търговец или одобрени за използване в сградата от него като бъде създадена възможност за използване на взаимнозаменяеми уреди за дялово разпределение.
Предлаганите промени се налагат от извода, че секторната правна уредба премахва възможностите на потребителите да се възползват от предимствата, които произтичат от модела на ефективната пазарна конкуренция между доставчиците на услугата по дялово разпределение на топлинна енергия, посочват с решението си от регулатора.
Макар именно потребителите на топлинна енергия да са тези, които употребяват услугата по дялово разпределение, те са поставени в невъзможност да се договарят директно с доставчиците на тези услуги.
Така би се създала възможност фирмите за дялово разпределение да се конкурират помежду си, за да привлекат клиенти посредством цени, качество и обхват на предлаганите услуги.
Възможността на потребителите да избират дали да закупуват или да ползват под наем уредите за дялово разпределение, както и създаването на възможност за използване на взаимозаменяеми уреди за дялово разпределение на различни производители би премахнало "закрепостяването" на потребителите към един доставчик на услугите за дялово разпределение.

БСП готвят вот на недоверие към Борисов (Ей, тез смешници не наиграха се! И за какво бе, гьонсуратлъци, ви е този вот! Преливате си от пусто в празно вече повече от половин век. Дразните и извращавате с поведението си българите. Отвращавате младежта ни. Сете раздори и немотия в държавата ни непрекъснато. Време е, и социалистите да ги забранят, които изповядват комунистически или капиталистически идеи! Б.м.)

БСП замисля вот на недоверие към правителството, макар да знае, че няма да мине заради парламентарната подкрепа на ГЕРБ.
"И все пак такава стъпка предизвиква обществени дебати и търсене на алтернативи", отбеляза лидерът на БСП Сергей Станишев.
Той подчерта, че вотът на недоверие не е самоцел и каза, че БСП ще започне разговори с всички партии, които не подкрепят провежданата от управляващите политика.
По думите му ситуацията отива "много на зле" и отговорността я носи сегашното правителство.
Нито едно от предизборните обещания на ГЕРБ не е изпълнило, а мерките на правителството задълбочават кризата, изтъкна Станишев. Хората губят доходи, губят надежда, каза той и посочи като примери вчерашната трагедия на самоубила се майка на абитуриент, след като загубила работата си.
Сега стои на дневен ред актуализация на бюджета, категоричен е Станишев.
Той и колегите му от БСП отново разкритикуваха финансовия министър Симеон Дянков за неговите действия и бездействия на поста.
БСП са категорични, че няма нужда да се повишава с 2% здравноосигурителната вноска, нито да се увеличава с 2% плоския данък.
Вече от икономическа, кризата става социална, изтъкна Корнелия Нинова и подчерта, че за първи път от 15 години разходите на домакинствата превишават приходите, както и че за първи път от 15 години минималната работна заплата е под прага на бедността.
"Безработицата драстично нараства и е невъзможно бюджетът на НОИ да поеме такива големи нива", алармира още Нинова.
По думите на Станишев приказките за предсрочни избори са бягство от отговорност. Това би означавало служебно правителство и няколко месеца „нищо не слушане в условия на криза", обясни Станишев.
Той е категоричен, че при положение, че правителството има безусловна подкрепа в парламента, няма от какво да се жалва. „Да си върши работата, а не да се жалва", добави лидерът на БСП.

Перспективата пред банковата ни система – негативна ( Е това е страшна прогноза за обществото ни. И кой ния докара – ах да, лошата световна криза! Пфу, махай се КРИЗО! Б.м.)

Рейтинговата агенция Moody's определи своята нова перспектива пред банковата система у нас на "негативна", информира money.bg.
От агенцията обясняват, че причината е влиянието на рецесията в страната върху качеството на кредитите и печалбите на българските банки.
Негативната перспектива, която Moody's дава на банковата система в страната, изразява прогнозата на агенцията за развитието на базовите кредитни условия в сектора през следващите 12 до 18 месеца.
В доклада на агенцията се отбелязва, че от края на 2008 г. кредитната активност е започнала да забавя значително своето темпо, заради занижаващата се икономическа активност, по-суровите условия определени от банките, както и за общата конюнктура на местните и международните пазари.
Рязкото влошаване на условията в българската икономика през 2009г. е проникнало в банковата система и Moody's очаква, че отрицателните тенденции в качеството на банковите активи и ниската рентабилност от 2009 г., ще продължат през идните 12 до 18 месеца.
Обемът на лошите кредити в банковата система през 2009г. обаче е нараснал бързо, което е довело до големи разходи за покриването им и е намалило печалбите на повечето банки.
Големият дял на банките, които имат чуждестранни собственици е оказал значителна роля в последните години в подобряване на обслужването и качеството на продуктите. Това е довело и до подобряване на системите за мениджмънт на риска и процедурите за неговото изпълнение.
От рейтинговата агенция, отчитат концентрация на риска в портфолиото на определени банки. Предвижда се икономическото възстановяване през 2010 г. ще бъде крехко, а високото ниво на безработица ще продължи да увеличава процентът на лошите кредити.
Макар, че банките-майки се очаква да продължат присъствието си на българския пазар, през 2010 г. подкрепата, която ще оказват на своите подразделения ще бъде ограничена, заради трудностите, които изпитват повечето от тях на основните си пазари.
От агенцията предвиждат увеличаване на рисковата премия.

...

Няма коментари: