неделя, 21 март 2010 г.

ОТ Г-НБОРИСОВ НИКОЙ НЕ ТЪРСИ “УНИВЕРСАЛНИ РЕЦЕПТИ”, А ЕКСПЕРТНИ - ЗА СПРАВЯНЕ И С НАЦИОНАЛНАТА КРИЗАТА! ПРОСТО ДА НЕ БЪРКАМЕ ПОНЯТИЯТА!

Експерти не се виждат на хоризонта. А последният, просто е в поредната гъста и лепкава партийна мъгла. Тя, мъглата е толкова гъста и задушлива, че вече народът се затруднява с дишането от нея. Като спре и то, познайте какво ни остава ...? ЩЕ ГО ДОПУСНЕМ ЛИ НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ?

ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Бойко Борисов: Вече сме в гръцкия сценарий


София /КРОСС/ Вече сме в гръцкия вариант на кризата. Хазната е празна, защото има огромен скрит дефицит, заяви премиерът Бойко Борисов пред "Стандарт". Щетите идвали на първо място от източени и пропилени пари като тези в "Белене" и "Цанков камък". Незаконни договори за 2,12 млрд. лева са другата причина за зейналата финансова дупка в бюджета. Това са тотални нарушения, отсече Борисов. Законът за бюджета забранява да се подписват договори за каквито и да било дейности, без да има определени пари за тях в хазната, обясни той. Много от тези споразумения са сключвани с начално финансиране, а после са продължавани с анекси, за които вече няма пари. Премиерът се закани, че ще ги даде на прокурор. Като има недостиг в бюджета, хората трябва да знаят кой е виновен, подчерта Генерала.
Професия "безработен" трябва да бъде премахната, каза още Борисов. Според него помощи трябва да се плащат максимум между 3 и 5 месеца, както е в повечето европейски държави. Сега не били малко тези, които получават по 200-300 лева като хора без препитание, а в същото време заработват на черно.
Няма универсална рецепта за справяне с кризата, категоричен е премиерът Бойко Борисов. В последните седмици едни експерти излизали с предложения, а други веднага ги оборвали. От своя страна пък те също предлагали икономически хватки, които пък трети обявявали за неработещи, и така до безкрайност.

Димитър Манолов: Щом синдикати и работодатели са в консенсус, значи в държавата нещата са зле
София /КРОСС/ Да се ограничават разходи е само част от стратегията по време на криза. Точно затова ние предлагаме като мерки на правителството. Това заяви Димитър Манолов - вицепрезидент на КТ „Подкрепа", в предаването „Неделя 150" на БНР. По думите му, идеята за премахване на плоския данък не е лоша, защото в други държави няма такъв данък. Според Манолов, България отдавна се сочи с пръст, че е страна „данъчен рай", но в ЕС на това не се гледа с добро око, защото това е социален дъмпинг. Той прогнозира, че ЕП ще вземе решение, за да ограничи тази наша политика. Манолов застъпи идеята, че може да се облагат по-високите доходи с по-висок данък, защото битът на един човек, който живее с 10 хил. лв., няма да пострада много, ако му се намали дохода му на 8 хил. лв. Той посочи, че ако се възстанови пазарната правда от заменките в държавата ще влязат 3 млрд. лв., 120 млн. има и в емисиите от парникови газове, допълни Димитър Манолов. Ние имаме с работодателите учудващ консенсус този път по антикризисните мерки, което не е толкова хубаво, защото това става, когато нещата в държавата са изключително лоши, заключи вицепрезидентът на КТ „Подкрепа".


ПО ЕКИПНЮЗ.НЮЗ

Бойко Борисов: Някои лекари в държавни болници получават по 70 000 лв. месечно

Има болници, в които средното възнаграждение на служител е 35 хил. лв. месечно, а за някои от хората в тези болници заплащането е било 72 хил. лв, съобщи днес премиерът Бойко Борисов. Като антикризисна мярка ще бъде въведен и таван за заплатите на държавните служители, като най-високата от тях ще бъде на премиера. Възнаграждения от десетки хиляди левове в болници и "Ръководство въздушно движение" бяха определени от Борисов като недопустими.
“Разпоредил съм на министъра на здравеопазването Божидар Нанев още утре да започне работа по процедурата за търга за възлагане на изграждането на информационната система на МЗ и НЗОК, за да се спрат “течовете” от здравеопазването”, каза премиерът. Преди дни правителството се отказа за повиши здравната вноска с 2 процента, след като обмисляше повишаването й заради недостига на средства в здравната ни система.
Премиерът заяви, че ще даде на прокурор договори и анекси за около 2.1 млрд. лева, подписани от предишното правителство, за които не е имало предвидени пари в бюджета.
“В нарушение на Закона за бюджета - изведнъж ми цъфват никъде неописани в бюджетите на предишното правителство 2 милиарда и 150 милиона лева. Ако някой може, да ми даде съвет”, каза премиерът.
Още по-сериозният проблем е това, което всички министерства са ми дали като справка за всички договори за обществени поръчки, които са сключени и анексите към тях.
В нарушение на Закона на бюджета, на чл. 79 предишното правителство е подписало договори, които не са осигурени по Закона за бюджета в размер на 2 млрд. 158 млн. 455 хил. лв. Тези пари и тези договори ги няма в нашия бюджет, тъй като тяхното обезщетение го няма и в 2009 и в 2008 г., каза Борисов.

Кокинов: Малтретиран е свидетел по делото срещу Масларова
"Има оказан натиск върху свидетел по делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова. Той е заплашван и физически малтретиран", съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. В предаване на една от столичните телевизии той уточни, че свидетелят е доста важен и е разпитан от съда. Прокуратурата повдигна две обвинения срещу бившия социален министър от кабинета ”Станишев” - за длъжностно престъпление и за присвояване в особено големи размери. Тя е обвинена за източени 11 милиона лева, които според прокуратурата са присвоени от скъп ремонт на социалния дом в Стара Загора.
Първоначално Софийски градски съд постанови гаранция от 50 хил. лв, след което е намали десет пъти на 5 хиляди лева.
Градският прокурор на София съобщи още, че по време на обиските в сградата на басейна “Спартак” при задържането на Алексей Петров са открити документи, които са променили хода на разследването срещу бившия премиер Сергей Станишев. В момента се установявал произходът на тези документи и резултатите щели да бъдат готови до седмица.
Кокинов обяви и че още утре прокуратурата ще провери изнесената информация, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил 1,5 милиона лева като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство - хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”. Градският прокурор посочи, че засега в прокуратурата имало само одитен доклад за “сериозни финансови нарушения” при изграждането на “Цанков камък”.

Борисов отложи с няколко часа заминаването си за Катар заради антикризисните мерки
Министър-председателят Бойко Борисов отложи с няколко часа заминаването си за официалното посещение в Катар. Причината е работното заседание на кабинета, на което ще бъдат обсъдени пакет от антикризисни и насърчителни мерки.
В централата на КНСБ ще се проведе работна среща между ръководствата на КНСБ, КТ „Подкрепа” и шестте национално представителни работодателски организации КРИБ, БСК, БТПП, АИКБ, БСЧП „Възраждане” и ССИ с министъра на финансите Симеон Дянков. На срещата ще бъде представен общ пакет от антикризисни мерки, който ще бъде предложен на правителството за по-бързо излизане от кризата на България.

Синдикати и бизнес представят общи антикризисни мерки на Симеон Дянков
Синдикатите и бизнесът излизат с общи антикризисни мерки. Те ще ги представят в неделя следобед на среща с министъра на финансите Симеон Дянков. Час преди разговорите те ще обявят предложенията си пред медиите. До тогава двете страни са се разбрали за пълно ембарго за подаване на информация по темата. Председателят на БСК Божидар Данев уточни, че двете страни са обсъждали как да се повиши финансовата дисциплина по проблемите с доходите, заетостта и пазара на труда.
При обсъждането представители на синдикатите са поискали да бъдат разширени мерките свързаните с пазара на труда и доходите. Данев обясни, че очаква да има изявена позиция на държавата, така че да се търси компромис между двете страни. От министерство на финансите заявиха в петък, че техни експерти ще работят по документа.
Министърът на труда и социалното политика Тотю Младенов изрази позиция че тежестта на кризата трябва да се поеме от всички, но не и от пенсионерите,социално слабите и майките с деца - тези, които получават социални помощи по закон. Той се обяви за временно отпадане на плоския данък. По-справедливо е временно - може би до края на следващата година, да се въведе прогресивно подоходно облагане. То ще варира между 10% и 22% съобщи министърът.
Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че в неделя ще се проведе неофициално заседание на Министерски съвет, на което ще се обсъждат антикризисните мерки преди срещата със синдикатите и работодателите. Крайното решение на всички страни по антикризисния план ще стане ясно на 23 март на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.


ПО НЮЗ.БГ

Суходолци не дават земята си за турско гробище

Стотици жители на столичния квартал Суходол се събраха на протест срещу създаването на турско гробище в землището на квартала.
След протеста жителите на Суходол заедно с членове и симпатизанти на ВМРО засадиха дръвчета. Надсловът на акцията беше „Засадете дървета, не насаждайте разделение!".
От ВМРО припомнят, че по времето на последния земеделски министър на ДПС, Валери Цветанов, Главното мюфтийство тихомълком е извършило заменка на земя и е придобило въпросния парцел в землището на Суходол.
Това е част от постоянните усилия на турската етническа партия ДПС да разделя обществото ни чрез подобни провокации. Искат да ни делят и в смъртта ни, се казва в изявление на ВМРО.
Междувременно, стана ясно, че още една структура на ВМРО на Красимир Каракачанов - тази от Карнобат, напуска партията и се присъединява към новоучредената ВМРО-НИЕ.

Премиерът Франсоа Фийон призна поражението на десницата
Премиерът Франсоа Фийон призна поражението на десницата на днешните избори във Франция. В понеделник той ще има среща с президента Никола Саркози, за да обсъди политическото си бъдеще.
Политолози вече прогнозират промени в кабинета на Фийон след фиаското на вота.
Френските избиратели наказаха президента Никола Саркози на днешния втори тур на регионалните избори във Франция, като десницата успя да запази управлението си само е един регион - Алзас, където резултатът също висеше на косъм, предаде АФП, като се позовава на резултатите от екзит полс на социологическия институт OpinionWay.
Левицата, която ще продължи да контролира почти всичките 26 френски региона (22 в метрополията и 4 отвъдморски), е получила 54,3 на сто от гласовете срещу 36,1 на сто за партията на президента Съюз за народно движение и нейните съюзници. За крайнодесния национален фронт на Жан-Мари льо Пен, който представи листи само в 12 региона, са гласували 8,7 на сто от избирателите.
На днешния тур от участие са се въздържали 49 на сто от имащите право на глас французи, докато на първия тур те бяха 53 на сто.
Въпреки че днешният резултат е триумф за социалистите, фактът, че десноцентристите запазват своя бастион Алзас на изток, е голямо облекчение за Саркози, който е критикуван дори от собствения си лагер за своята политика.
Десните печелят и в отвъдморската област Реюнион, остров в Индийския океан, където досега управляваха комунистите.
Наблюдателите отбелязват, че слабата икономика и растящата безработица са основна причина за поражението на управляващите, както и поредицата скандали, като се започне от обвиненията в шуробаджанащина и се стигне до дебатите за националната идентичност, които ерозираха популярността на Саркози.

2.1 млн.лв не са отчели партиите за изборите през 2009 г.
Над 2 100 000 лв. повече са били похарчени от партиите и коалициите по време на кампаниите за избор на български и евродепутатите. Това показва одит на Сметната палата.
Според одиторите РЗС е отчела 6 дарения в натура - 270 билборда за над 46 хиляди лева. Тази пана са били наети от физически лица чрез фирма, а според закона фирма не могат да бъдат дарители на партиите. Така се заобикаля закона според одиторите.
При насрещните проверки одиторите проверявали различни медии и фирми, за да се провери какви суми са били реално фактурирани за политическа реклама.
Оказва се, че 222 хиляди лева за един от най-коментираните клипове по време на кампанията изготвен от един от коалиционните партньори на БСП „Ако подкрепиш Бойко - печелиш Костов" изобщо не са били отчетени.
Още 182 000 лв. не са отчетени като похарчени за брошури, а едно от най-честото нарушение е, че приходи и разходи над 5 000 лв. са били плащани на ръка, а не по банков път. Такова нарушение са допуснали РЗС, ГЕРБ, „Атака", „Синята коалиция" и „Лидер".
При избора на 41 Народно събрание РЗС и ГЕРБ не са отчели съответно 30 и 50 000 лв. за реклама в частни медии
Синята коалиция не е отчела 37 000 за рекламни табла и 24 000 лв. за реклама в печатни издания . Тези нарушения се отнасят и за ДПС, като става въпрос за 30 000 лв за частни медии и 24 000 за реклама в печатни издания.
За предизборната кампания за избиране eвродепутати и народни представители през 2009 г. общо партиите, коалициите и инициативните комитети са декларирани приходи в размер на 9 212 103 лв., показва одитът на Сметната палата.
От общите приходи:
държавната субсидия е 4 873 178 лв., или 53%;
даренията от физически лица са 2 674 724 лв., или 29%;
собствените средства са 1 383 464 лв., или 15%,
и средства от банкови заеми са 180 737 лв., или 2% (само на ГЕРБ).
С най-голям относителен дял от общия размер на приходите са средствата от държавна субсидия - 53 на сто.
Проверени са 10 политически партии, три коалиции на политически партии и един инициативен комитет, пише още в доклада на Сметната палата.
Общо са изразходвани 9 067 462 лв. Ето и как се разпределят разходите:
615 000 лв., или 7% от общия размер на декларираните разходи, са внесени като депозит за участие в изборите;
1 263 147 лв., или 13%, за пропагандни и агитационни материали (плакати, листовки, дипляни, брошури);
235 312 лв., или 3%, за регистрация за участие в изборите, за хонорари, консултантски услуги, социологически проучвания, за застъпници и др. подобни разходи;
686 477 лв., или 8%, за масови прояви (митинги, събрания, концерти, дискусии и др. прояви), наеми на помещения и командировки;
848 289 лв., или 9%, за рекламно време в БНТ и БНР;
3 106 132 лв., или 34%, за рекламно време в частни телевизии и радиостанции;
1 045 249 лв., или 12% за реклама в печатни издания;
596 360 лв., или 7%, за рекламни табла и съоръжения (билбордове);
109 020 лв., или 1%, за пощенски, телеграфни, телефонни и др.;
562 477 лв., или 6%, за други разходи.
С най-голям относителен дял от отчетените разходи са разходите за реклама в частни телевизии и радиостанции - 34 на сто.
Също прави впечатление, че при извършената проверка Сметната палата установява, че имотът, който партия "Ред, законност и справедливост" ползва София, ул. "Г.С. Раковски" № 108 е на основанието на сключен договор за съвместна дейност между партията на Яне Яневи строителната фирма „Уорлд Инвестмънт Кепитълс".
Като се вземе предвид, че договорът е сключен непосредствено преди започването на предизборната кампания, а срокът на действие на договора е до края на 2009 г., партията практически ползва помещението безвъзмездно, но не го е декларирала в отчета си и по този начин е заобиколена забраната за финансиране на политическата партия от юридическо лице.
При извършения одит по двата изборни закона политическите партии изтъкват, че причина за несъответствието между декларираните и реално извършените разходи е краткият едномесечен срок за представяне на отчетите, както и едномесечният срок между провеждането на двата вида избори.
Тези кратки срокове според партиите са и причина за невъзможността да бъдат включени всички извършени разходи за предизборната кампания от регионалните им структури, обобщават от Сметната палата.


ПО АГЕНЦИЯ ФОКУС

БСК публикува антикризисните мерки, които лидерите на партньорските организации предлагат на правителството

Българската стопанска камара оповести на интернет страницата си общи краткосрочни мерки за овладяване на финансово-икономическата криза. Агенция “Фокус” публикува пълния текст на документа, който лидерите на партньорските организации предлагат на правителството.
След поредица от срещи между лидерите на национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите, на която присъстваха г-н Васил Велев (председател на УС на АИКБ), г-н Божидар Данев (председател на БСК), г-н Цветан Симеонов (председател на БТПП), г-жа Ваня Тодорова (председател на БСЧП “Възраждане”), г-н Иво Прокопиев (председател на КРИБ), г-н Теодор Дечев (и.д. председател на ССИ), проф. д-р Желязко Христов (президент на КНСБ), д-р Константин Тренчев (президент на КТ „Подкрепа”) и задълбочени анализи и преговори по социално-икономическата обстановка,
Водени от убеждението, че ускореното влошаване на икономическата обстановка в страната генерира задълбочаване на икономическата рецесия и ръст на социално напрежение,
Лидерите на партньорските организации предлагат на правителството спешни краткосрочни мерки за овладяване на финансово-икономическата криза.

****

I. Мерки за подкрепа на фиска.

1. Приходи за фиска чрез:

1.1. Емитиране на допълнителен вътрешен и външен дълг на държавата.

1.2. Ускорена продажба на емисиите по Протокола от Киото и ускорено приемане на Национален план за преразпределение на квотите за търговия от фирмите с СО2 . Регламентиране на счетоводното отчитане и данъчното третиране на сделките с емисионни квоти в европейската търговия.

1.3. Приватизация на миноритарни държавни дялове чрез Българска фондова борса.

1.4. Либерализация на инвестиционния режим на „сребърния фонд” за инвестиции в ниско рискови български финансови инструменти.

1.5. Временна отмяна на преференциите, които се дават на бюджетни учреждения за внос, освободен от ДДС и митнически сборове.

1.6. Легализиране на нерегламентираните доходи на физически лица, но не от престъпна дейност, с които е придобита собственост, чрез еднократното й данъчно облагане.

1.7. Изграждане на публични регистри за:
- държавно и общинско имущество, отдадено под наем,
- земеделски земи от държавния и общински поземлени фондове и сключените арендни договори.

1.8. Секюритизация на държавния дълг към търговските дружества, с матуритет до края на 2010 г., с възможности за осигурителни и данъчни плащания.

2. Ограничаване на публичните разходи:

2.1. Приемане на график за ускорено изграждане на електронното правителство в пълен обхват, по примера на „Е-Government” на Естония, за оптимизиране на административния състав, подобряване на бизнес климата, намаляване на корупцията и повишаване прозрачността и ефективността на публичните разходи.

2.2. Временно, до края на 2010 г., да се ограничи допълнителното материално стимулиране на държавната администрация от събираните такси и глоби.

2.3. Спешни мерки за оптимизиране на текущите разходи за издръжка на администрацията при гарантиране на нормалното функциониране на системите.

2.4. Аутсорсване на държавни услуги към частни изпълнители.

2.5. Ускорено отдаване на концесия на обекти – държавна и общинска собственост. Подготовка и концесиониране на нови национални проекти чрез публично-частно партньорство без финансово участие на държавата.

ІI. Възстановяване на финансовата дисциплина в държавата чрез:

1. Ускоряване на разплащанията чрез:

1.1. Незабавно изготвяне на график за изплащане в пълен размер до края на първото полугодие на 2010 г. от държавата, общините, държавните и общински предприятия на дължимите суми по изпълнени обществени поръчки, съгласно договорените условия, нормативната уредба и директивите на ЕС, в т.ч.:

1.2. Незабавно възстановяване в законовия срок на ДДС и акцизи към фирмите

1.3. Ускорено издължаване към бенефициентите на дължими суми от еврофондовете.

1.4.Създаване на публични регистри за дължимите средства по обществени поръчки, ДДС, акцизи и европроекти.

2. Създаване задължения за фирмите чрез подписване на анекси към договорите им със съответния възложител, след разплащане от страна на държавата и общините, незабавно да изплатят забавените работни заплати и осигуровки, съгласно изискванията на КТ и КТД, както и задълженията към подизпълнителите и доставчиците.

3. Незабавни законови промени, които да гарантират, че периодът на издължаване от страна на държавата, общините, държавните и общински предприятия към фирмите, ще бъде обявен за «ваканционен период», т.е. без наказателни лихви по дължими данъци и осигурителни плащания и с право на достъп до европроекти и обществени поръчки.

4. Да се опростят процедурите и да се съкратят сроковете на производството по несъстоятелност.

ІІІ. Допълнителен финансов ресурс за реалния сектор:

1. Ускоряване на действащите и стартиране на нови схеми по оперативните програми и националните планове с цел максимално усвояване на европейските фондове.

2. Приемане от Правителството, съвместно с БНБ, на пакет от мерки за облекчаване на достъпа до кредитен ресурс за бизнеса, в т.ч.:
- Увеличаване капитала на Българската банка за развитие (ББР) за сметка на емитиране на ценни книжа и чрез присъединяване на част от клоновата мрежа на „Български пощи” ЕАД;
- Консолидация в ББР на финансовото обслужване на държавните ведомства и институции.

3. Чрез промяна в софтуера на НАП да се даде възможност за плащане на данъчно-осигурителните плащания с едно платежно нареждане.

4. Чрез промени в Закона за местните данъци и такси да се укрепи финансовата самостоятелност на общините и да се въведе като единствена база за определяне на таксата за битови отпадъци количеството генерирани отпадъци.

IV. Подкрепа на доходите на домакинствата и вътрешното потребление

1. Създаване на механизъм за увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли 2010 г., който да включва, както икономически, така и социални параметри.

2. Премахване тавана на обезщетенията за безработица от 1 юли 2010 г. и определяне нивото на обезщетение като 60% от осигурителния доход преди загубата на работа. Временно, до края на 2010 г. да се намали от 9 на 6 месеца изискването за период, в който лицето е било осигурявано за риска безработица.

3. Увеличаване на броя и размера, както и разширяване на обхвата на ваучерите за храна, като механизъм за подкрепа на реалните доходи на работниците и служителите, и оптимизиране разпределението им между операторите.

4. Временно, до края на 2010 г. да се замразят държавно регулираните цени на стоки и услуги от обществен интерес.

5. Създаване на механизъм за държавна подкрепа на дохода на домакинства с двама безработни за обслужване на ипотечни кредити за единствено жилище.

6. Гарантиране на средствата на осигурените лица в пенсионните фондове за допълнително пенсионно осигуряване, вложени в депозити в български търговски банки.

7. Повишаване с по 15 процентни пункта на всички проценти, с които се коригира гарантираният минимален доход за определянето на диференцирания минимален доход на кандидатстващите за социално, в т.ч. целево подпомагане. Мярката да се приложи при засилен контрол и стриктно спазване на условията за достъп.

V. Пазар на труда

1. Комплекс от мерки , прилагани до края на 2010 г., финансирани от ОП „Развитие на човешките ресурси” и Републиканския бюджет, за запазване на заетост в предприятия със затруднения в производството и реализацията на продукцията чрез:
- въвеждане на гъвкава организация на работното време;
- специфичен отпуск по икономически причини;
- гарантиране правата на освободените работници след прилагане на мерките за гъвкавост и адаптивност на работното време да получат обезщетенията, дължими по КТ, на база брутното възнаграждение по трудов договор.

2. Повишаване мобилността на работната сила чрез създаване от държавата и социалните партньори на система за наблюдение и разпределение на квалифицирани работници и служители на секторно или териториално ниво.

3. В случаи, при които работодателят възлага временно извършването на друга работа в същото или друго предприятие, временно, до края на 2011 г. да се увеличи срокът от 45 дни на 90 дни в рамките на една календарна година. За периода след 45-ия ден е необходимо съгласие на работника.

4. Ограничаване на достъпа до пазара на труда на работници от трети страни, с изключение на високо квалифицираните.

5. Създаване на механизми за намиране на първа заетост на младежи, завършващи училище, чрез ОП „РЧР”, в т.ч. чрез субсидираната заетост.

6. Прилагане на мерки, гарантиращи лоялна конкуренция и недопускане изкривяване на пазара чрез оказване на монополен натиск върху доставчиците на стоки и услуги, по примера на страни-членки на ЕС.

7. Обстоен преглед на предприятията, застрашени от затваряне, поради несъответствие с екологични изисквания на ЕС, и разработване на мерки за допустима държавна подкрепа.

8. Да се разшири данъчната отстъпка за доброволно осигуряване .

9. Събиране от НАП на отчетна информация за неизплатените трудови възнаграждения и предоставяне на свободен достъп до нея.

10. Използване правото на министъра на труда и социалната политика да разпростира действието на браншовите колективни трудови договори на базата на предварително постигнат консенсус в рамките на отрасловите съвети за тристранно сътрудничество.

VІ. Социално-осигурителни системи

1. Временно, до края на 2011 г. преустановяване на намаленията на осигурителните вноски;

2. Формиране на общи принципи за по-нататъшно развитие на пенсионната реформа за постигане на финансова стабилност и автономност на системата при обвързване на осигурителните обезщетения с осигурителния принос, с дългосрочни цели 75% заместващ доход. Въвеждане на паритетно трипартитно управление на НОИ.

3. Поетапно утвърждаване на принципа, че установеното равнище на МРЗ гарантира правото на минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст, при изпълнение на изискванията за това.

4. Увеличаване сумите, изплащани по реда на ЗГВРСНР, за 2010 г. от 720 лв. на 1000 лв.

5. Изчистване на задълженията и своевременно изплащане на извършената болнична и извънболнична дейност, независимо от размера на делегираните бюджети.

6. Отказ от увеличение на здравно-осигурителната вноска. Предприемане на драстични мерки за контрол и повишаване събираемостта на средствата в бюджета на НЗОК.

7. Лицата, които не са здравноосигурени на друго основание, заплащат осигурителни вноски върху доходите от капитал и от собственост.

8. Паритетно трипартитно управление на НЗОК и съвместно определяне на конкретните стъпки и етапи на здравната реформа, с цел гарантиране на достъпа до качествена здравна грижа .

VІІ. Мерки, по които не е постигнат консенсус между социалните партньори:

1. Въвеждане на необлагаем минимум поне на ниво МРЗ.

2. Криминализиране на умишленото неплащане на работни заплати и невнасяне на осигурителни вноски.

3. Да се въведе регресна отговорност за работодателя и/или виновните длъжностни лица за изплатени обезщетения свързани с незаконни уволнения /чл. 227 КТ/.

4. Да се измени чл. 225, ал. 1 КТ, като се предвиди обезщетението при уволнение отменено от съда или от работодателя да е за целия период - от уволнението до отмяната на заповедта от работодателя или до влизане в сила на съдебното решение за отмяна на уволнението.

*****
Социалните партньори, разглеждат приемането от страна на Правителството на предложените по-горе мерки като необходимо условие за стартиране на преговори по Национален пакт за възстановяване на икономиката и заетостта.
Те заявяват готовност да продължат съвместната си работа за разработване и на други необходими мерки за стимулиране и стабилизиране пазара на труда и социално защитната система.

21 март 2010 г.

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 - Комплекс от мерки към Раздел ІV, т.1.

1. Въвеждането на режим на непълно работно време по чл. 138а или § 3б КТ да се осъществява след задължително уведомяване и аргументиране пред съответното териториално Бюро по труда. В тези случаи работниците и служителите, преминали на непълно работно време, получават компенсация (частична или изцяло) на загубеното си поради намаленото работно време възнаграждение, договорена с работодателя за сметка на целеви средства, осигурени от държавата.

2. При въвеждане на режим на работа по чл. 138а и § 3б КТ, в съчетание с мерки за повишаване на квалификацията по реда на ПМС 251 от 2009 г. по договорена с предприятието специалност и при не по-малко от 20-часова работна седмица, независимо от броя на работните дни, осигурителният им стаж през този период да се зачита като при 5-дневна работна седмица на пълно работна време.
Прилагането на тази мярка също подлежи на задължително уведомяване и аргументиране пред съответното Бюро по труда и задължително се съчетава с получаване на договорени с работодателя или предоставени по пътя на целево финансиране от държавата компенсации, които частично или изцяло компенсират загубения от намаленото работно време доход на работниците и служителите.

3. Специфичен отпуск по икономически причини
След изчерпване на възможностите по предходните две точки в предприятията, които продължават да изпитват затруднения, предизвикани от кризисната икономическа ситуация се предоставя възможност на работодателите да взимат едностранни решения и да пускат в неплатен отпуск еднократно и за не повече от 3 месеца работници и служители от предприятието.
Приложението на тази мярка е допустимо само след писмено заявление и аргументиране от страна на работодателя пред съответното териториално Бюро по труда и, ако няма изрично възражение от страна на последното.
Работниците и служителите, които са изведени в неплатен отпуск по реда на предходната точка, имат право да прекратят трудовото правоотношение с едностранно писмено волеизявление по реда на 327 КТ с право на обезщетение от 1 брутно трудово възнаграждение, получено от работодателя.
Времето на неплатения отпуск по горния ред се зачита за осигурителен стаж с всички права. На работниците и служителите, които са обхванати от тази мярка, се предоставя целева парична социална помощ, равна на 90 на сто от размера на ГМД за 2010 г. за всеки месец от този отпуск. Тези помощи са за сметка на целеви средства на държавата и се предоставят чрез териториалните органи на социалното подпомагане.
При злоупотреба с гореизложената мярка съответният работодател се санкционира със сума, равна на разликата между заработеното при непълно работно време възнаграждение и уговореното в трудовите договори, плюс разходите на държавата за компенсации и квалификация на всички обхванати от мярката работници и служители.
Работник или служител, уличен в злоупотреба, възстановява всички държавни средства, получени по мерките за адаптивност и гъвкавост, приложени към него до този момент, и губи всички социално-осигурителни права, дарени му във връзка с тези мерки.

ПРИЛОЖЕНИЕ 2 - ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРОМЕНИ В ДАНЪЧНИТЕ ЗАКОНИ

І. Предложения за промяна на Закона за данъците върху доходите на физическите лица:
1. Предлагаме т. 7 в ал. 1 на чл. 13 от ЗДДФЛ да се измени така:
„ т. 7. доходите от допълнително доброволно осигуряване и застраховки „Живот”, получени след придобиване право на допълнителна пенсия”.
Мотиви: С предлаганото допълнение ще се уеднакви режимът за необлагане на доходите от допълнително доброволно пенсионно осигуряване и доходите от застраховки „Живот”, получени след придобиване право на допълнителна пенсия, тъй като по същество и двата вида доход са спестявания за старост.
2. Предлагаме следната редакция на т. 14 в ал. 1 на чл.13 ЗДДФЛ:
„т. 14 застрахователните суми и застрахователните обезщетения, когато е настъпило застрахователно събитие, предвидено в застрахователния договор”
Мотиви: Тази редакция на законовия текст се синхронизира с използваните понятия и термини в Кодекса за застраховане.
3. Чл. 19, ал. 1 ЗДДФЛ да придобие следната редакция:
„Чл. 19, ал. 1 Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 се намалява с направените през годината лични вноски, както следва:
1. За допълнително доброволно осигуряване за пенсии в размер до 10 на сто;
2. За допълнително доброволно осигуряване за безработица и/или професионална квалификация в общ размер до 5 на сто;
3. За допълнително доброволно здравно осигуряване до 5 на сто;
4. За премии/вноски по договори за застраховки "Живот" до 10 на сто;
5. За премии/вноски по договори за застраховки "Живот" със срок под три години до 5 на сто.
4. Чл. 19, ал. 2 ЗДДФЛ се изменя така:
Чл. 19, ал. 3 Месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2 за доходи от трудови правоотношения се намалява с направените през месеца чрез работодател лични вноски за допълнително доброволно пенсионно осигуряване в размер до 10 на сто от месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2, с внесените през месеца за сметка на лицето лични вноски за доброволно здравно осигуряване до 5 на сто от месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2, премии/вноски по договори за застраховки "Живот" със срок три и повече години в общ размер до 10 на сто и премии/вноски по договори за застраховки „Живот” със срок под 3 години в общ размер до 5 на сто, както и с личните вноски за допълнително доброволно осигуряване за безработица и/или професионална квалификация в общ размер до 5 на сто от месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2.
Мотиви: Предложените изменения и допълнения на чл. 19, ал. 1 и 2 ЗДДФЛ са с цел по – прецизно и подробно нормативно уреждане на данъчни облекчения за осигурените лица в случаите, при които решат да се възползват от правото да се осигуряват допълнително и доброволно за безработица и/или професионална квалификация по реда на част втора, дял четвърти от Кодекса за социално осигуряване. По този начин ще се създаде стимул работещите реално да се възползват от тази законодателна възможност, както и за създаване на осигурителни дружества за безработица и/или професионална квалификация с работещи фондове. Предвиденото разделяне на данъчните облекчения на спестяванията за пенсия /застрахователни и осигурителни в размер от по до 10 на сто и на краткосрочните застраховки и осигуряване без спестовен елемент /здравно осигуряване, краткосрочните застраховките „Живот” и доброволното осигуряване за безработица и/или професионална квалификация/ ще гарантира стимулиращи облекчения за дългосрочно допълнително осигуряване и застраховане.
5. Предлагаме чл. 38, ал. 8, т. 1 ЗДДФЛ да придобие следната редакция:
„Чл. 38, ал. 8, т. 1 връщане и/или обратно получаване на внесените застрахователни премии за застраховки „Живот”.
Мотиви: С предложената редакция се обхващат различни по природа плащания от застрахователите към клиентите - при отказ на клиента или на застрахователя от застрахователния договор. Така законовият текст е изчерпателен и точен и ще унифицира и облекчи практиката.
6. В чл. 38, ал. 8, ЗДДФЛ да се създаде нова т. 7 със следната редакция:
Чл. 38, ал. 8, т. 7 Откуп, получаване на застрахователната сума или рента при изтичане срока на застрахователния договор по застраховки „Живот” преди придобиването право на допълнителна пенсия по реда на Кодекса за социално осигуряване.
Мотиви: С предложеният текст се дава по-точна формулировка на всички плащания от застрахователите към клиентите. Данъчният режим за спестовните застраховки „Живот” и допълнителното пенсионно осигуряване трябва да бъде еднакъв, тъй като и допълнителното пенсионно осигуряване, и застраховката „Живот” имат за цел да осигурят спестявания за пенсионна възраст. Промяната ще има и антиинфлационен натиск чрез стимулиране на лицата чрез спестяване до навършване на възраст за пенсиониране.
ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ИЗМЕНЕНЕНИЕ В ЗКПО
1. В чл.208 числото 60 се променя на 100.
Мотиви: Горните предложения в ЗДДФЛ, които касаят работещите, се синхронизират със стимулите, които се отнасят до предприятията. Разширяването на възможностите за допълнителни доброволни осигуровки и/или застраховки в предложенията по чл. 19 ЗДДФЛ налагат известно разширяване и на възможностите в ЗКПО, което се предлага с изменението в чл. 208.

Морален укор за президента
Мотивите за импийчмънт на президента, поискан от ГЕРБ, са готови. Това стана ясно в кулоарите на парламента. Тече процес на консултация на мотивите за импийчмънт с различните партии. Това каза председателят на Народното събраниеЦецка Цачева. Тя посочи, че има съгласие по тях между партиите. Председателят на парламента не конкретиизра с какви мотиви депутатите ще искат отстраняването на Георги Първанов. „Когато те бъдат заведени в деловодството и аз разполагам с тях като документ, тогава мога да ви ги изчета и да преброя колко са мотивите”, посочи тя. Цачева каза още, че при нея не е постъпвало предложение от лидера на РЗС Яне Янев да бъде изслушан държавният глава в пленарна зала.

Текат консултации за процедура по импийчмънт
Тече процес на консултация на мотивите за импийчмънт с различните партии. Мотивите за искане на импийчмънт на държавния глава са готови. Това каза председателят на Народното събраниеЦецка Цачева пред журналисти. Цачева посочи, че има съгласие по тях между партиите. Председателят на парламента не конкретиизра с какви мотиви депутатите ще искат отстраняването на Георги Първанов. "Когато те бъдат заведени в деловодството и аз разполагам с тях като документ, тогава мога да ви ги изчета и да преброя колко са мотивите", посочи тя. Цачева каза още, че при нея не е постъпвало предложение от лидера на РЗС Яне Янев да бъде изслушан държавният глава в пленарна зала.
Готови са мотивите за импийчмънт на президента, поискан от ГЕРБ. Това каза пред журналисти Искра Фидосова от ГЕРБ. „Започваме събирането на подписка, от сутринта започнахме вече събирането на подписите, провеждаме разговори и определени срещи с колегите от другите парламентарни групи, заедно с моите колеги от ПГ на ГЕРБ”, заяви Фидосова. Тя посочи, че мотивите ще бъдат представени допълнително.
Следващата седмица мотивите за импийчмънт на президента Георги Първанов ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание. ГЕРБ, Синята коалиция, Атака и РЗС са постигнали консенсус за мотивите и решението за предложение пред Конституционния съд за прекратяване на правомощията на президента.
По думите на Мартин Димитров тези партии, които представляват 2,5 млн. избиратели искат импийчмънт на президента. Такова нещо не се е случвало никога в новата българска история, което показва, че президентът Първанов е „сгафил наистина много сериозно”. От Синята коалиция искат към мотивите да бъде включен и фактът, че Първанов не е признал, че е бил сътрудник на държавна сигурност, с което според сините е подвел обществото.
„Днешната среща е във формат, в който започна 41-вото Народно събрание и възможности за образуване на конституционно мнозинство, защото знаете, че без това мнозинство не може да има процедура по импийчмънт”, заяви Яне Янев при провеждането на консултация в стаята на ПГ на ГЕРБ в парламента. На въпрос дали го затрудняват мотивите, Янев заяви, че от РЗС нямат затруднения спрямо мотивите. „Ние сме казали, че ще подкрепим инициативата на ГЕРБ, затова искаме да чуем техните мотиви. Мотивите имат значение, защото все пак, когато полагаме подписа си, не искаме да го положим върху нещо, което е несъстоятелно”, заяви Янев. Той каза още, че българският парламент има възможност да извика президента Георги Първанов да дава изявление по определени въпроси. Това до момента не се е случвало. Освен мотивите от РЗС ще предложат на ГЕРБ и други възможности, регламентирани в българското законодателство.
Това, което беше съобщено във връзка с идеята за отстраняване на президента всъщност говори за едно юридическо невежество. Това каза пред журналисти Любен Корнезов от Коалиция за България. Корнезов посочи, че авторите на мотивите даже не са се постарали да прочетат учебниците по конституционно право, които се изучават в Юридическия факултет втори курс. „Примерно – Яне Янев изброи седем текста от Конституцията все едно, че играе на Тото 2. Любен Корнезов не играе на тото”, заяви Корнезов. „Тези текстове нямат нищо общо с евентуалното обвинение срещу президента”, заяви Корнезов. Той уточни, че чл. 32 касае личният живот на гражданите, а не публичният им живот, особено пък за един президент, вицепремиер, депутати и т.н. „Аз съм убеден, че управляващите още не са написали мотивите, макар че заявяват обратното”, заяви Корнезов. По думите му няма Конституционен съд не само в България, но и в Европа, който да прекрати пълномощията на президента за такива голословни твърдения.

Кольо Колев: От евентуално отстраняване на президента печели несъмнено самият президент
От евентуалното отстраняване на президента с процедурата по импийчмънт ще спечели несъмнено самият Георги Първанов. Той става ярък лидер на опозиционните слоеве, които именно във връзка с кризата, от ден на ден стават все повече и повече. Това каза пред Агенция „Фокус” Кольо Колев – социолог, директор на агенция „Медиана” във връзка с постигнатия днес консенсус между управляващите партии ГЕРБ, Атака, Синята коалиция и РЗС.
„Така премиерът Бойко Борисов този път ще се сдобие с един много сериозен политически съперник в лицето на Георги Първанов. Управляващите могат само да губят тази битка, но те продължават да я водят с нетрадиционен устрем и патос, което може да се върне като бумеранг и да се стовари върху главите им”, посочи социологът. Според него най-вероятно това, което ще се случи е, че този импийчмънт няма да мине. „Най-вероятно няма да се съберат и 160 подписа, които са необходими, още по-малко искането ще мине през Конституционния съд. Всичко това прави действията на управляващите и тази подписка смешни и леки в очите на общественото мнение. Дори да приемем, че се съберат подписите и Конституционният съд се изкаже „за” и се стигне наистина до сценария за отстраняване на президента, кой ще спечели от това?”, посочи Колев.
Според него това фокусиране на вниманието върху искането за импийчмънт е опит да се прикрие една безперспективна и хаотична политика и дневният ред да бъде подменен с дебата за процедурни хватки, с което по думите му става подмяна на дневния ред на обществото с дневния ред на политическото говорене.
На въпрос, свързан с настояването на Синята коалиция да бъде записано в мотивите фактът, че президентът е подвел обществото, като не е разкрил веднага принадлежността си към Държавна сигурност, Колев посочи: „Този филм вече го гледахме веднъж и започва да става банален и досаден”.
Колев каза още че не е видял нито един сериозен юрист и анализатор, който да твърди, че исканията за импийчмънт имат основания. „Не смятам, че има юридическата основа за искането за импийчмънт”, посочи Колев. Според него това е опит на политическите партии РЗС, Атака и Синята коалиция да получат политическа легитимност. „Както г-н Яне Янев, така и г-н Иван Костов и Синята коалиция се намират в много тежко политическо здраве, така че това е някаква форма за политическа реанимация, която намират не в някакви реални действия, които са свързани с дневния ред на обществото – тоест кризата, а с биенето на тъпана, лозунгите и дитирамбите, които до голяма степен вече писнаха на обществото – агенти, Държавна сигурност”, посочи Колев.

Юри Асланов: Конституционният съд ще откаже да образува дело, ако мотивите по искането за импийчмънт са основават на посочените членове от Конституцията
Конституционният съд ще откаже да образува дело, ако мотивите по искането за импийчмънт се основават на посочените членове от Конституцията. Това каза пред Агенция „Фокус” политологът Юри Асланов във връзка с постигнатия политически консенсус и събирането на подписи за импийчмънт на президента Георги Първанов от ГЕРБ, Атака, РЗС и Синята коалиция. „Мотивите трябва да се основават на текстове от Конституцията и точно цитираните членове не стават. Конституционният съд даже ще откаже да образува дело, ако с тези мотиви се внесе искането”, посочи Асланов. Той обясни, че юридически исканията са напълно необосновани. „Президентът е освободен по Конституция от политическа отговорност и могат да бъдат прекратени пълномощията му само при държавна измяна. Те знаят, че искането им е юридически несъстоятелно”, посочи Асланов. „Член 32 от Конституцията гласи, че никой без негово знание не може да бъде записван. В случая не може да се ползва, защото Симеон Дянков много добре знае, че е бил записван. Единственото нещо, което подлежи на дебат е защо е разпространена стенограмата”, посочи Асланов.
Според него действията на политическите партии, които искат импийчмънт на Георги Първанов са напълно безсмислени. „Ще се упражняват в риторика в парламентарната зала без никакъв резултат в крайна сметка. В някаква степен игра на нерви и задълбочаване в някаква степен на кризата”, посочи Асланов. По думите му се от създалата се ситуация никой не печели – всички губят и участващите в скандала и ние.

ГЕРБ, Синята коалиция, Атака и РЗС са постигнали консенсус по мотивите за процедурата по импийчмънт
Следващата седмица мотивите за импийчмънт на президента Георги Първанов ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание. ГЕРБ, Синята коалиция, Атака и РЗС са постигнали консенсус за мотивите и решението за предложение пред Конституционния съд за прекратяване на правомощията на президента. Това стана ясно от изявление на ръководителите на партиите в кулоарите на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Председателите им вече са положили подписите в искането за импийчмънт.
По думите на Мартин Димитров тези партии, които представляват 2,5 млн. избиратели искат импийчмънт на президента. Такова нещо не се е случвало никога в новата българска история, което показва, че президентът Първанов е „сгафил наистина много сериозно”. От Синята коалиция искат към мотивите да бъде включен и фактът, че Първанов не е признал, че е бил сътрудник на държавна сигурност, с което според сините е подвел обществото.

Любен Корнезов: Идеята за отстраняване на президента говори за юридическо невежество
Това, което беше съобщено във връзка с идеята за отстраняване на президента всъщност говори за едно юридическо невежество. Това каза пред журналисти Любен Корнезов, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Корнезов посочи, че авторите на мотивите даже не са се постарали да прочетат учебниците по конституционно право, които се изучават в Юридическия факултет втори курс. „Примерно – Яне Янев изброи седем текста от Конституцията все едно, че играе на Тото 2. Любен Корнезов не играе на тото”, заяви Корнезов. „Тези текстове нямат нищо общо с евентуалното обвинение срещу президента”, заяви Корнезов. Той уточни, че чл. 32 касае личният живот на гражданите, а не публичният им живот, особено пък за един президент, вицепремиер, депутати и т.н. „Аз съм убеден, че управляващите още не са написали мотивите, макар че заявяват обратното”, заяви Корнезов. По думите му няма Конституционен съд не само в България, но и в Европа, който да прекрати пълномощията на президента за такива голословни твърдения.

Яне Янев: Мотивите за импийчмънт имат необходимата юридическа тежест
Мотивите за импийчмънт на президента Георги Първанов са аргументирани така, че имат необходимата юридическа тежест за внасяне в Конституционния съд. Това каза на брифинг в Народното събрание депутатът Яне Янев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Той каза, че мотивите ще станат известни в сряда или четвъртък следващата седмица и съдържат четири основни аспекта. Мотивите се позовават на чл. 1, ал. 1 от Конституцията, чл.92, ал. 1; чл. 62, ал. 2; чл. 105; чл. 32, ал.1 във връзка с чл.6; чл.57; чл.39 ал.2; чл.102., ал.1 във връзка с чл. 98 т.2.
Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов се е подписал в подписката за отстраняване на президента Георги Първанов. По думите на Костов, има нарушение на Конституцията - вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е бил записан без неговото знание и съгласие, което е основният мотив за импийчмънт.

Данък „лукс”
Правителството обмисля да въведе данък „Лукс” върху определен вид имущество – автомобили, които са над 150 коня, над 3000 кубика, жилищна площ без терасите 250 квадратни метра, яхти, частни самолети. Обмисля се и въвеждането на данък върху лихвата по депозита, на които държавата е гарант в размер на 100 000 лева. Заплатата на премиера трябва да бъде таван за заплатите на държавните служители. Мерките, които се приемат от правителството ще бъдат обсъдени на Национален съвет за тристранно сътрудничество, след което ще бъдат официално обявени. Мерките, които се обсъждат ще позволят да не се вдигат осигуровките до края на 2011 година. Правителството няма да променя и „плоския данък”. Премиерът обяви също така, че правителството работи в условията на скрит дефицит в размер на 2 млрд. 150 млн. лева. Той посочи, че ще сезира Прокуратурата във връзка с неправомерно сключените от предишното правителство договори и анексите от различни министерства в нарушение на чл. 79 от Закона за държавния бюджет.

Антикризисни мерки
Данък „Лукс” и таван на заплатите на държавните служители, това са част от антикризисните мерки, обсъдени от правителството.
Премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Министерски съвет. Той съобщи, че мерките които се обсъждат ще позволят да не се вдигат осигуровките до края на 2011 година. Правителството няма да променя и „плоския данък”.
Премиерът обясни още, че данък „Лукс" ще се въведе само върху определен вид имущество: автомобили, които са над 150 коня, над 3000 кубика, жилищна площ без терасите 250 квадратни метра, тъй като държавата гарантира депозити от 100 000 лева на гражданите, данък върху лихвата над 100 000 лева върху депозита, частни самолети, яхти.
Заплатата на премиера трябва да бъде таван за заплатите на държавните служители. "С недоверие приех цифрите, които ми бяха предоставени, има държавни болници, където има средни заплати от 35 хил. лв. на месец, има заплати, които стигат до 72 хил. лв. на месец. Аз задавам въпросът, аз работя и събота и неделя от тъмно до тъмно и взимам 3 200 – 3 300, в пъти повече от премиера взимат държавните служители. Яхтите се облагат с 50 лв. на година. Имаме пълно разбиране със синдикатите и се надявам, че всички тези мерки ще бъдат обявени във вторник, най-късно в сряда. Оказва се, че има много държавна собственост, която се отдава на смешни наеми и ако не е необходима на държавата има процедури за търг, да се продаде на пазарни цени. Още от понеделник ще бъде пуснат търга за информационната система на Министерство на здравеопазването и Здравната каса, за да знаем точно колко болни има, от какво се лекуват, къде се лекуват".
"Пенсиите не пипаме, майките с деца не пипаме, социално слабите не пипаме, напротив пипаме големите заплати, големите имоти, за да може в условията на криза солидарно да понесем тежестта. Премиерът обяви, че трябва и банковата система трябва да започне да работи по-активно и да се пуснат повече пари в обръщение", посочи Борисов. Той уточни, че данък осигуровки работещите пенсионери плащат само върху допълнителните доходи, а не върху пенсиите.
Според Борисов, бизнесът е бил подведен да сключи договори на стойност от 2,1 млрд. лева, за които няма пари. Той посочи, че много от тези фирми са започнали строителство или са извършили дадената дейност - похарчили са пари или са сключили кредити. В момента, в който ние не платим, те ще фалират и ще ги изпратят тези хора при Тотю Младенов.
"В нарушение на Закона за бюджета - изведнъж ми цъфват никъде неописани в бюджетите на предишното правителство 2 милиарда и 150 милиона лева. Ако някой може - да ми даде съвет" - каза премиерът.
Според премиерът по-сериозният проблем е това, което всички министерства са дали като справка за всички договори за обществени поръчки, които са сключени и анексите към тях. „За да функционират държавите, са направени така наречените Закони за бюджета. Законите за бюджета са направени така, че да дисциплинират всяка една държава на базата на приходите и разходите колко пари да се дават за отделните пера в бюджета и затова близо месец се дискутира в правителство, синдикати. Оказва се, че всичко това е една абсолютно ненужна и напразна работа, защото в Закона за бюджета накрая не се казва, какво се случва ако се наруши този закон. Разбира се нашите юристи считат, че ние незабавно трябва да сезираме прокуратурата за нанесените щети. В чл. 79 в Закона за държавния бюджет за 2009 година се казва, че разпоредителите с бюджетни кредити не могат да сключват договори за доставки на материали, медикаменти с годишна задача по-висока от утвърдените им по бюджета за тази цел кредити за 2009 година. От справката, която получавам се оказва, че има 150 броя договори и анекси към тях. В тези договори, примерно Министерството на регионалното развитие и благоустройството е сключило договори за 302 млн. 910 хил.лв., "Пътна инфраструктура" - 421 млн. 20 хил.лв. Министерство на отбраната 644 974 млн. лв.
В нарушение на Закона на бюджета, на чл. 79 предишното правителство е подписало договори, които не са осигурени по Закона за бюджета в размер на 2 млрд. 158 млн. 455 хил. 815 лв. Тези пари и тези договори ги няма в нашия бюджет, тъй като тяхното обезщетение го няма и в 2009 и в 2008 г.
И президентът, и премиерът казват - "платете на бизнеса тези пари". Ако аз накарам министър Дянков да изплати тези 2,155 млрд. лв., това означава, че той нарушава точно тази точка 79. Сиреч ставаме същите като предишните. В същото време бизнесът е бил подведен, сключил е договори, теглил е кредити, много от нещата са построени, други не са започнати и сега чака да му дадем 2 млрд. 150 млн. лв., които ги няма нито в бюджета на предишното правителство, нито ги има в нашия бюджет, което за мен си е един абсолютно скрит дефицит от предишното правителство.
Правителството одобрява 80% от антикризисните мерки, предложени от работодатели и синдикати, това съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след среща с представители на националните работодателски и синдикални организации. Дянков определи като интересни и иновативни идеите, свързани с фискалната стабилност и с активната работа на Българската банка за развитие. Дянков уточни, че тези идеи ще бъдат доразработени с усилията на неговия екип и социалните партньори. Министър Дянков заяви, че правителството дава пълна подкрепа на мерките, свързани със стабилността на фискалната рамка. По-рано днес бизнесът и синдикатите представиха тези мерки, сред които приватизация на държавни и миноритарни дялове чрез Българската фондова борса, възстановяване в законовия срок на Данък добавена стойност към фирмите, приемане на пакет от мерки за облекчаване на достъпа до кредитен ресурс за бизнеса, аутсорстване на държавни услуги към частни изпълнители. Около 20 процента от мерките, за които не беше постигнат консенсус в правителството, ще бъдат обсъдени на база допълнителни анализи, обясни президентът на КНСБ д-р Желязко Христов. По думите му до понеделник правителството ще им предостави официалното си предложение за антикризисни мерки. Тристранният дебат по антикризисния план започва във вторник на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.
Правителство, работодатели и синдикати ще обсъждат и механизъм за амнистия на гражданите, които през последните 20 години са придобили имущество чрез доходи от сивата икономика. Идеята е предложена от бизнеса и синдикатите, като основната цел е да се легализират доходите на около един милион българи, сред които гастарбайтери, живели и работили извън България и придобили собственост у нас.

Ройтерс
България въвежда данък върху луксозните стоки

България планира да въведе данък за богатите и да установи лимит на заплатите в публичния сектор в рамките на борбата срещу задълбочаващата се рецесия и опитите да запази нисък фискалния си дефицит, заяви премиерът Бойко Борисов. Дясноцентристкото правителство фокусира мерките върху богатите, след като идеята да се увеличат здравните вноски срещна съпротивата на бизнеса, а плановете да се намалят парите за държавните служители предизвикаха протести, предаде агенция Ройтерс.
Социологическите изследвания сочат, че популярността на правителството спада заради икономическото свиване от 5,1% през миналата година и бюджетните ограничения.
Борисов посочи, че кабинетът ще наложи данък върху луксозните стоки като яхти, частни самолети, автомобили и луксозни къщи, както и върху банкови депозити от над 100 000 лева.

Божидар Данев: Искаме да увеличим приходите в държавата
Не отиваме към бюджет на мизерията, искаме да увеличим приходите. Това каза председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев след среща с министъра на финансите Симеон Дянков, работодатели и синдикати, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Според Божидар Данев синдикатите са предложили четири абсолютно нови мерки. Данев заяви, че ще започнат да се организират тематични на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Първата от тези срещи ще бъде за здравната реформа, а втората за здравно осигурителната система. „Без средства трудно ще можем да излезем от тази криза, която за съжаление е много тежка. Смятаме, че едва второто шестмесечие ще можем да кажем къде сме”, посочи Данев.
Желязко Христов – президент на КНСБ заяви, че в понеделник синдикатите ще получат мерките от правителството, а във вторник общите мерки ще се предоставят в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Време е за правилната посока
ЕС и Америка вече не са подготвени да толерират корупцията в Косово

На 10 март слабо земетресение разтърси Косово. По-силен трус бил срутил много от новите, зле построени сгради в страната. Обезпокоителното за косовските лидери е, че други елементи от националната конструкция също са подложени на тест и те може да не се справят с него.
През февруари 2009 г., година след като Косово обяви независимост от Сърбия, настроението сред чуждестранните поддръжници на новата държава бе оптимистично. Възможността за насилие бе незначителна. Мисията на ООН, която управляваше Косово от 1999 г., пое към своя край доста спокойно. Но година след това, косовските лидери са подложени на безпрецедентна атака от чужбина заради толерирането на корупцията на високо равнище.
Косовските вестници съобщават, че чуждестранни официални лица са обезпокоени от определен министър, заподозрян в злоупотреби с няколко милиона евро. Пресата не съобщава името му, но силните намеци на медиите ясно посочват кой е той. В бърза последователност върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, еврокомисарят за разширяването Щефан Фюле и американският посланик Крис Дел призоваха за действия. На 15 март Дел публично поиска от косоварите да настоят за справедливост от своите лидери. Те повече не могат да очакват от международната общност да им свърши работата, каза той. А подобни думи имат тежест в страна, в която мнозина смятат американския посланик за вицекрал.
На 10 март слабо земетресение разтърси Косово. По-силен трус бил срутил много от новите, зле построени сгради в страната. Обезпокоителното за косовските лидери е, че друга област – националните надежди – също са подложени на тест – и те може да не се справят с него.
През февруари 2009 г., година след като Косово обяви независимост от Сърбия, настроението сред чуждестранните поддръжници на новата държава бе оптимистично. Възможността за насилие бе незначителна. Мисията на ООН, която управляваше Косово от 1999 г., пое към своя край доста спокойно. Но година след това, косовските лидери са подложени на безпрецедентна атака от чужбина заради толерирането на корупцията на високо равнище.
Косовските вестници съобщават, че чуждестранни официални лица са обезпокоени от определен министър, заподозрян в злоупотреби с няколко милиона евро. Пресата не съобщава името му, но силните намеци на медиите ясно посочват кой е той. В бърза последователност върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, еврокомисарят за разширяването Щефан Фюле и американският посланик Крис Дел призоваха за действия. На 15 март Дел публично поиска от косоварите да настоят за справедливост от своите лидери. Те повече не могат да очакват от международната общност да им свърши работата, каза той. А подобни думи имат тежест в страна, в която мнозина смятат американския посланик за вицекрал
Петер Фейт, човекът на ЕС в Косово, е показал на премиера Хашим Тачи доказателства за участието в корупционна схема на неназования министър и настоя за неговото отстраняване. Тачи, както бе съобщено, е намерил доказателствата за неубедителни. Но Илир Деда, ръководител на базирания в Прищина мозъчен тръст Кипред, заявява, че проблемът е парализирал правителството, което той назовава „съвместно престъпно предприятие”. Представители на правителството заявяват просто, че приемат проблема сериозно.
Досега, заявява Ангелуша Морина, която оглавява неправителствената организация Косовска инициатива за стабилност, чужденците бяха съсредоточени върху осигуряването на стабилност. Сега те се интересуват повече от върховенството на закона. Якуп Красничи, председател на парламента и член на партията на Тачи, отбелязва, че ако има някаква корупция в Косово, местните институции трябва да се справят с нея.
Но други поемат отговорност също. ЕС има голяма полицейска мисия в Косово, която има за цел борба с корупцията и организираната престъпност, въпреки че все още не се е насочила към чувствителните цели. В миналото, заявява журналистът Беки Чуфай, хората пренебрегваха корупцията по високите етажи, тъй като независимостта бе по-важна. Но сега, след като тя е постигната, те са „недоволни”. Корупцията гони големите инвеститори, които могат да създадат крайно необходимите работни места, и това също разгневява гражданите.
Измамите и злоупотребите са само част от всичко. Изборите за три градски съвета трябваше да бъдат повторени на фона на твърдения за измами. И косовските сърби не са имунизирани срещу болестта. За разлика от техния братски легитимен свят, босовете на сръбската мафия се радват да работят с албанските си колеги. Може би най-лошото за сърбите бе скорошното вътрешно разследване на Сръбската православна църква, което разкри, че стотици хиляди евро, предадени в собственост на църквата и предназначени за Косово, са били откраднати. През последните две седмици двама души бяха задържани, а епископ Артемий, най-високопоставеният църковен служител в Косово, е временно отстранен.

Не криза, а разногласия
Майкъл Б. Орен*

Израел и Америка се радват на дълбоко и многостранно приятелство, но дори най-близките съюзници понякога имат разногласия. Подобно разногласие започна миналата седмица по време на визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън в Израел, когато официално лице на средно ниво от вътрешното министерство на Израел обяви временна планирана фаза на застрояване на част от Източен Ерусалим. Докато това разногласие бе злополучно, то съвсем не е исторически ниска точка в отношенията между САЩ и Израел, нито пък съм казвал подобно нещо, противно на някои медийни съобщения.
Премиерът Бенямин Нетаняху нямаше желание по време на визитата на вицепрезидента да подчертава отдавнашни различия между САЩ и Израел за застрояване на другата страна на някога разделения Ерусалим. Той на няколко пъти се извини за момента на съобщението и обеща да не позволява да се случват подобни неща повече. В отговор администрацията на Обама поиска от Израел да потвърди ангажимента си към мирния процес и към двустранните отношения със САЩ. Израел е посветен и на двете.
Но ние няма да позволим мирните усилия или американско-израелският алианс да изложат на риск политиката на Израел спрямо Ерусалим. Тази политика не принадлежи само на Нетаняху, но и на предишните премиери Ехуд Барак, Ицхак Рабин, Шимон Перес и Голда Меир – всъщност всяко израелско правителство се връща към обединението на града през 1967 г. Последователно, Израел смята, че Ерусалим трябва да остане неразделена столица и че евреите и арабите имат право да строят навсякъде в града.
Тази политика със сигурност засяга квартали като Рамат Шломо, който, въпреки че се намира на земя, включена към Израел през 1967 г., е дом на близо половината от еврейското население на града. Изолирани от арабски квартали и на няколко мили от центъра на Ерусалим, тези еврейски квартали със сигурност ще останат част от Израел след всяко мирно споразумение с палестинците. Израелците в целия политически спектър се противопоставят на ограниченията за строителство.
Въпреки че е оспорвана, израелската политика за Ерусалим не изключи възможността за сключване на мирни споразумения с Египет и Йордания. Също така позволи преговорите с палестинците повече от 15 години след споразуменията от Осло през 1993 г. Последователно, израелците са демонстрирали забележителна гъвкавост, както и щедрост към всеки арабски лидер, искрено предлагащ мир.
Всъщност, докато запазва трайната израелска позиция за Ерусалим, правителството на Нетаняху едностранно замрази нови проекти за строителство на Западния бряг и премахна десетки контролни пунктове по пътищата, за да позволи на палестинците да се придвижват и търгуват. Израелското правителство признава, че палестинците имат собствена позиция спрямо Ерусалим, която те ще изразят на масата за преговори.
Израел оценява ангажимента на президента Обама за обширно мирно споразумение, което гарантира израелската сигурност и еврейската идентичност и осигурява създаването на палестинска държава. За да се увери, че подобна държава е с мирни намерения, премиерът Нетаняху заяви, че тя трябва да бъде демитализирана и че палестинците трябва да признаят Израел като държава на еврейския народ, също както от Израел се изисква да признае палестинската държава.
Въпреки че може да има разногласия с Белия дом на определени етапи от мирния процес, никога не трябва да позволяваме подобни разногласия да възпрепятстват целта, която споделяме, или да предизвикват съмнения за неразрушимите връзки между нас.
По време на визитата си вицепрезидентът Джо Байдън обяви, че подкрепата за Израел е „фундаментален национален интерес за САЩ” и че Америка „няма по-добър приятел в общността от държави от Израел”. Народът на Израел, от своя страна, вижда засилването на отношенията си със САЩ като висша национална цел. Тъй като споделяме фундаментални ценности – демокрация, уважение на индивидуалните права и върховенството на закона – нашето приятелство може да издържи на определени разногласия и да остане стабилно.

*Майкъл Б. Орен, посланик на Израел в САЩ


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Нещо не върви в България, даже и в пиар-а

Премиерът започва да губи там, където беше най-силен - на полето на комуникацията
Непопулярните мерки трябва да бъдат обяснени на популярен език, за да разберат българите кое защо се прави и какво следва. В противен случай Борисов ще загуби на собствен терен, четем в коментара на Антоанета Пунчева.
Преуспели пиар специалисти, без съмнение приятелски настроени към правителството, захванаха публично да критикуват премиера за слаба пиар комуникация. Препоръчват му да се обърне към народа си като в условия на война. Да обрисува размера на кризата, да заяви ясно намеренията на правителството и да призове за разбиране и подкрепа. Парадоксално, но Борисов започва да губи там, където беше най-силен – на полето на комуникацията и пропагандата.
Цяла седмица от Министерския съвет, волно и неволно, изскачат разни идеи и мерки, но, според медиите, само за да се провери на живo дали ще минат. И този път.
Недоволството расте
Симулации, сондажи и други фокуси

Един от най-ефектните, но и най-дразнещи похвати на премиера е, когато види трудности, да плаши с оставка и предсрочни избори. Осем месеца след реалната смяна на властта и краха на тройната коалиция, те не могат да изглеждат другояче освен като провал на неговото собствено управление.
“Огромната харизма на Борисов, с която сам спечели изборите, трябва да бъде впрегната, за да има подкрепа за непопулярните мерки, които се налагат”, казва Диана Дамянова, пиар експерт и бивш синдикален шеф.
Борисов получи едно рамо от председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфред Мартенс. “Нямам критики към премиера Бойко Борисов и към неговия екип. След осем години експерименти България има силно и надеждно правителство. Kабинетът ще получи подкрепата на (ЕНП) за непопулярните мерки, свързани с борбата срещу организираната престъпност, корупцията и преодоляването на икономическата криза.”
Добре, но какви са те? От синдиката “Подкрепа” в медиите изтекоха 28 непопулярни (и неофициални) мерки на правителството за справяне с кризата. Автор на идеите, неподкрепени с разчети и числа, било финансовото министерство, според едни, а според други – млад икономист, комуто плащал Сорос.
“Документът” не съществува и не е бил обсъждан. С това изречение Министерството на финансите се отказа от авторство. Така правителството опроверга единствената добра новина в случая - че все пак има антикризисен план”, коментира журналистът Иван Бедров.
Чуват се все по-настойчиви гласове, че кризата е тежест, която трябва да се носи от всички. Сега във фокуса на публичното недоволство са държавните служители. След управлението на тройната коалиция излязоха разкрития за неприлично големи и необлагаеми бонуси върху заплатите, раздавани именно в сектори, заради които страната бе санкционирана от Брюксел. Но рестрикциите за хората от държавната администрация трудно ще минат. Българските синдикати са концентрирани именно там, там е членската им маса и целият им арсенал.
Види ли трудности, плаши с оставка и предсрочни избори
Автоклав на недоволството

През седмицата жителите на София видяха една унила процесия, главно от пенсионери, срещу тока и ЧЕЗ. Сред протестиращите, традиционно, се вееше знаме на ВМРО, които винаги опитват да изкарат някой бонус на гърба на унижените и оскърбените. На другия ден полицаите обявиха, че вече няма да пушат мълчаливо в знак на протест, а ще викат. Само тази седмица от образователното министерство бяха уволнени и съкратени около 50 души, военното министерство свива драстично администрацията си с 500 щата и още около 300 души от дирекция "Социални дейности", а във външно бройките намаляха с 226. Още 336 работни места ще пожертва транспортното министерство. Ясно е, че и броят на недоволните расте пропорционално. Но не по-малко са и скептиците, които знаят, че на мястото на една глава от раздутата админстративна хидра по-късно никнат нови десет.
В началото на своя мандат Борисов заяви, че сам ще си е пиар, и никой не бе изненадан. Макар и представител на някаква самобитна школа, основаваща се на инстинкта и нападението, от него наистина по-добър няма. Нямаше. Сега вече се налага да обясни на всички какво им предстои – на тези, които понасят нарастването на данъчно-осигурителната тежест, на безработните – със 100 хиляди повече през януари 2010 в сравнение с миналогодишния, и на полуживия малък и среден бизнес. Номерът с опростените увеличения, отменените съкращения и прочее “добри новини” вече се износи.
Не, от кабинета не трябва да се извиняват, както настоява президентът, за всичко – от ниските доходи до глобалното затопляне. Но са длъжни да обяснят кое защо се прави и какво следва – стъпка по стъпка.
Защото рестрикциите не са най-страшното нещо. По-неприятно е да се окаже, че ги търпим всуе.
Автор: А. Пунчева, Редактор: А. Андреев

Сценарият на зловещата заплаха за ЕС се мени постоянно
Следващата цел - неизвестна

Броят на радикалните ислямисти, притежаващи германски паспорти, е голям, но не само те представляват заплаха за Европейския съюз. Опасността от терористични акции в цяла Европа остава все така висока, твърдят експерти.
Макар че от доста време Европа не е била обект на терористични акции, това не означава, че заплахата вече не съществува, подчертава координаторът за борбата против тероризма към ЕС Жил де Керхов. В интервю на агенция ДПА той отбелязва, че броят на нападенията и опитите за атентати бил намалял, но Ал Кайда и други терористични групировки били все още много активни.
Германия, Испания и Англия - най-застрашени
Изминаха вече години от последните големи терористични акции в Европа. През 2004 при бомбени експлозии в няколко влака в испанската столица Мадрид загинаха 191 души. През 2005 при самоубийствени атентати в лондонското метро бяха убити 56 души. Постът на антитерористичен координатор на ЕС, който Жил де Керхов заема от 2007, бе създаден след трагедията в Мадрид.
Терористичните групировкиса все още много активни
Той смята, че Германия заедно с Испания и Англия е сред страните, изложени на най-голям риск. При това сценарият на заплахата постоянно се променял. Когато властите в някоя страна действали особено енергично срещу ислямистите, те просто сменяли страната.
Според Жил де Керхов заплахата за Германия произтича от две групи. От една страна имало много на брой готови на тероризъм ислямисти с германски паспорт, които преминавали обучение в чужбина, след което отново се завръщали в Германия. "Техният брой е значителен", твърди той, без да посочва конкретни цифри. От друга страна растял броят на приелите исляма младежи с радикални идеи.
Кризата влоши положението
Експертът на ЕС препоръчва на страните-членки да окажат съдействие на развиващите се държави в полето на антитерористичната борба: "Това означава - помощ за развитие под формата на превантивни програми против радикализма", подчертава той. Жил де Керхов дава за пример Бангладеш, където имало много млади хора без каквато и да било перспектива. "Единственото им образование се състои в това да учат наизуст Корана, което обаче не може да им помогне по-късно да си намерят работа", казва той.
Световната икономическа криза е влошила положението още повече, така че индустриалните страни трябвало да увеличат помощта си, а не да я намаляват, твърди експертът.
ДПА/СГ

Антиправителствени демонстрации в Русия
В десетки руски градове се състояха антиправителствени демонстрации в рамките на така наречения „Ден на гнева”. В Москва, Санкт Петербург или Владивосток хиляди хора протестираха против безработицата, растящите цени и високите данъци. Тъй като някои от протестите не бяха разрешени, полицията е извършила много арести; само в Москва са били задържани 60 души.

Високо признание за българска цигуларка
Българската цигуларка Албена Данаилова, която от септември 2008 е концертмайстор на оркестъра на Виенската държавна опера, бе избрана окончателно на този престижен пост след изтичането на пробния период. Решението на журито бе единодушно. Албена Данаилова е първата жена концермайстор на оркестъра на реномираната Виенска държавна опера. Тя започва музикалното си образованиe в София и продължава по-късно в германските градове Рощок и Хамбург. Преди да поеме ангажимента във Виена Данаилова свири в Баварския държавен оркестър и в Лондонската филхармония, посочва агенция Асошиейтед Прес.

Франция: втори тур на местните избори
На днешния втори тур на местните избори във Франция левите сили може да завладеят всички региони на страната и да нанесат тежък удар на президента Саркози. След като миналата седмица спечелиха 53 процента от гласовете, социалистите на Мартин Обри се коалираха със Зелените и с Левия фронт. Управляващата партия на Саркози понесе едно от най-тежките си поражения

Гласуване по здравната реформа на президента Обама
След упорита борба на президента Обама за всеки глас, демократите са убедени, че тяхната преработена концепция за здравната реформа ще бъде приета на предстоящото днес гласуване в Камарата на представителите. Водачът на демократите в Камарата Стенли Хойър съобщи, че налице били необходимите 216 гласа. След това проектът трябва да бъде одобрен и от Сената. Докато хиляди противници на плана протестираха отново пред Капитолия, Обама подчерта, че това е дело в полза на американския народ. Междувременно актуално допитване показва, че рейтингът на президента продължава да пада: само 43 процента от американците одобряват работата му.

ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Дянков хареса 80 % от идеите на бизнеса и синдикатите

Работодатели искат амнистия за укрити доходи
По около 80% от мерките намерихме консенсус, обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след няколкочасова среща с работодатели и синдикати. Той каза, че е доволен от разговора и отбеляза, че има някои много иновативни и интересни мерки. Късно снощи синдикати и работодатели постигнаха консенсус по отношение на 50 антикризисни мерки, които те предлагат на правителството.
„Има някои мерки, за които допълнително трябва да се направи анализ, за да се види допълнителните приходи или по-малки разходи от някои от тези мерки. Има мерки, с които искаме да се направи така, че да има по-малка безработица или да се създадат нови работни места. Там ще харчим повече, за да може сега да харчим, да не влизаме в голяма безработица и да помогнем на бизнеса”, коментира Симеон Дянков. По отношение на антикризисните мерки, отнасящи се до фиска има 100% консенсус, включително и за по-активното използване на Българската банка за развитие.
Около 20 процента от мерките, за които не беше постигнат консенсус в правителството, ще бъдат обсъдени на база допълнителни анализи, обясни президентът на КНСБ д-р Желязко Христов. По думите му до понеделник правителството ще им предостави официалното си предложение за антикризисни мерки. Дебатът между синдикати, работодатели и министри по антикризисния план започва във вторник на заседание на Тристранката.
Мерките на синдикатите и бизнеса
Легализиране на нерегламентираните доходи на физически лица, които не са от престъпна дейност, чрез еднократното им данъчно облагане и временна отмяна на преференциите, давани на бюджетни учреждения за внос, освободен от митнически сборове, са две от новите мерки, които се предлагат, съобщи по-рано през деня шефът на БСК Божидар Данев. Основната цел е да се легализират доходите на около 1 милион българи, сред които гастарбайтери, живели и работили извън България и придобили собственост у нас. Според Божидар Данев имуществото на тези хора трябва да бъде обложено с данък от 10 процента върху данъчната оценка на имота. Вицепремиерът Симеон Дянков отказа да коментира идеята, но заяви, че ще се работи по нея.
Сближените позиции между работодатели и синдикати са показател, че нещата са сериозни, коментира председателят на БСК.
В глава “Мерки за подкрепа на фиска” се предлага емитиране на допълнителен вътрешен и външен дълг на държавата, ускорена продажба на емисиите по протокола от Киото, приватизация на миноритарните дялове на държавата чрез фондовата борса, либерализация на инвестиционния режим на “Сребърния фонд” за инвестиции в нискорискови български финансови инструменти, изграждане на публични регистри за отдаденото под наем държавно и общински имущество.
Синдикатите и работодателите препоръчват ограничаването на публичните разходи да стане чрез ограничаване на допълнителното материално стимулиране на държавните служители от събраните такси и глоби. Предлага се също да бъдат оптимизирани текущите разходи за издръжка на администрацията при гарантиране на нормалната работа на системата. Други препоръки са осигуряването на държавни услуги да бъде насочено към частни изпълнители, да се ускори отдаването на държавна и общинска собственост на концесии.
Мерките от първата част могат да доведат до между пет и осем милиарда лева допълнителни приходи в бюджета за тази година, заяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.
Според предлаганите мерки, възстановяването на финансовата дисциплина в държавата трябва да стане чрез ускоряване на разплащанията - възстановяване на ДДС и акцизи в законния срок, изготвянето на график за плащането в пълен размер до средата на година на дължимите по изпълнени обществени поръчки суми, създаването на публичен регистър за дължимите средства. Предлага се още фирмите да бъдат задължени след разплащането от страна на държавата и общините да платят забавените заплати и осигуровки на своите служители.
За подкрепа на доходите на домакинствата и вътрешното потребление се предлага увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли, премахване на прага на обезщетенията за безработица от 1 юли, като се определи ново ниво - 60 процента от осигурителния доход през загубата на работа, до края на 2010 г. да бъде намален от 9 на 6 месеца периодът, в който гражданите трябва да бъдат осигурявани, за да получават обезщетение за безработица.
Предлага се до края на 2010 г. да бъдат замразени цените на държавно регулираните стоки и услуги от обществен интерес, държавата да подкрепя дохода на домакинства с двама безработни за обслужването на ипотечните им кредити за единствено жилище, да се повиши с 15 процента минималният доход за определянето на диференцирания минимален доход за кандидатстване за социално подпомагане.
Като мерки по отношение на пазара на труда се предлага въвеждане на гъвкаво работно време, отпуск по икономически причини, ограничаване на достъпа до пазара на труда в България на работници от страни извън ЕС, с изключение на висококвалифицирани кадри, разширяване на данъчната отстъпка за доброволно осигуряване.
Синдикатите и работодателите са се споразумели по отношение на социалноосигурителните системи да се предложи преустановяване на намаленията на осигурителните вноски до края на следващата година, въвеждането на трипартитно управление на НЗОК, отказ от увеличаването на здравноосигурителните вноски, неосигуряващите се здравно граждани да плащат вноски върху доходите от капитал или от собственост, увеличаване на сумите, изплащани по реда на Закона за гарантиране на вземанията на работници и служители от 720 на 1000 лева.
Днес е имало и спешна среща на представители на синдикатите в кабинета на министър-председателя, с присъствието на правителството за обсъждане на тези мерки. По време на разговорите е постигнато съгласие по някои от предложените и огласени от синдикатите и работодателите мерки, съобщи пред вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Постигнато е съгласие по отношение на либерализирането на “Сребърния фонд”, да не се увеличават вноските до 2011 г., ако се намерят допълнителни приходи, да не се натоварват допълнително държавните служители, по предложението за еднократно облагане на неосигурените здравно граждани.
Президентът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев посочи, че отхвърля обвиненията за “фалшифицирането” на първия списък от мерки, който излезе в общественото пространство и предизвика скандал. “Ние го огласихме, но по-добре стана така, за да се види обществената реакция. Вече голяма част от текстовете, които разлюляха обществото, са извадени от обсъжданията”, посочи Тренчев. Той уточни, че също е участвал в срещата в Министерския съвет.

Губим здравни права заради грешки в платежните нареждания
НАП ни помага да изчислим задълженията си към държавата

Грешки в платежните нареждания могат да станат причина за прекъсване на здравноосигурителните права, съобщиха от НАП. Превеждането на грешна сума за здравни осигуровки или пропуск да се впише име или ЕГН на задължения гражданин в платежното нареждане могат да доведат до неточно плащане и здравните права да не бъдат възстановени. Според последните промени в законодателството, които са в сила от началото на 2010 г., вноските на самоосигуряващите се вече се правят по ЕГН, а не по БУЛСТАТ, както бе до края на 2009 г.
Нови са и кодовете за вида на плащането, които самоосигуряващите се използват за здравно осигуряване и за социални осигуровки. Вноските за родените преди 31 декември 1959 г. и след тази дата вече се правят по един общ код, вместо по два, както беше досега. За вноските за държавно обществено осигуряване кодовете са 550401, 550402, 550404, 550405, 550406, а за здравно осигуряване са 560401, 560402 и 560405.
Важно е преди да се нареди плащане на осигуровките да се провери точният размер на вноските и на лихвите, които се дължат, за да не се окаже, че парите, които са внесени, са недостатъчно. Препоръчително е, когато български гражданин не е внасял здравните си осигуровки за продължителен период, да преведе парите с отделно платежно нареждане за всеки месец. Така се гарантира коректното плащане и бързо възстановяване на загубените здравноосигурителни права.
От НАП планират до седмица да публикуват в сайта си електронен здравен калкулатор, който автоматично изчислява неплатените здравни осигуровки, заедно с лихвите. Здравният статус вече може да се проверява и по телефона на цената на градски разговор от цялата страна. Номерът на информационния център на НАП е 0700 18 700.
Примерни платежни нареждания за плащане на различните видове осигурителни вноски, банковите сметки и кодовете за плащане, са публикувани на сайта на НАП - www.nap.bg, в рубриката “Плащане”.
От началото на годината бяха закрити 62 кода за различни видове плащания, както и две сметки и вноските за фонд “Гарантирани вземания на работници и служители” и за Учителския пенсионен фонд вече не се правят по отделни сметки, а по тази за приходите на държавното обществено осигуряване. По изчисления на приходната агенция, тези промени спестяват на бизнеса и гражданите около 25 млн. лева годишно заради това, че плащанията на данъци и осигуровки се правят с по-малко платежни нареждания и съответно с по-малко банкови такси.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Ножът май опря до енергетиката, този тлъст кокал!

На въпрос на Mediapool от 10 май 2007 г. доколко се познават с лидера на ДПС Ахмед Доган, бившият вицепрезидент на “Мултигруп” Николай Вълканов заяви, че няма бизнесконтакти с него. Просто били добри познати, но не по линия на “Мултигруп”, подчерта той, като намекна за някогашните топли връзки между лидера на ДПС и корпорацията на убития Илия Павлов.
При разцвета на “Мултигруп” през 1990-те години, инж. Николай Вълканов бе неин вицепрезидент и се ползваше с доверието на боса. “Минстрой холдинг” стана част от групировката след приватизацията на едноименното държавно дружество. То бе оглавявано от Вълканов и много скоро след смъртта на Илия Павлов се откъсна от разпадащата се структура заедно с всичките активи и голяма част от парите на “Мулти”.
„Минстрой” притежава дружествата „Национална газова компания“, „Издателство Земя’93″, „Елкабел Ко-М“, „Гомапласт“, „Горубсо – Златоград“, „Кошава – Приват“ и „Минстрой Марица-изток“.
Компанията се занимава със строителство, изграждане на подземни и надземни рудници за въглищната и рудната промишленост, екологична ликвидация на обекти, геологопроучвателни дейности.
През 1994 г. заедно с „Газстроймонтаж“, „Овергаз“ и „Техноекспортстрой“ дружеството „Минстрой“ създава първия консорциум за изграждане на петролопровод. Фирмата кандидатства и за изграждането на Бургас – Александруполис през 2002 г.
Според публикации в медиите връзките между “Минстрой” и лидера на ДПС Ахмед Доган са повече от официални и датират още от времето, когато “Мултигруп” и Доган бяха особено близки. Твърди се, че Доган дълго време е ползвал брониран мерцедес, собственост на “Минстрой холдинг” по времето, когато холдингът вече не е под шапката на “Мулти”. Именно тази кола го е откарвала до резиденцията на ДПС в Бояна. (Медиапул)

България на кръсто(путин): двоен стандарт към тройната ни освободителка
Хиляди хора излязоха днес на антиправителствени протести в няколко руски града, предаде Асошиейтед прес.
Близо 1000 души се събраха на митинг в Санкт Петербург в обявения от опозицията Ден на гнева.
Някои носеха плакати с призиви за оставката на министър-председателя Владимир Путин.
„Нищо няма да се промени, докато Путин стои начело. Не искаме управлението му да продължава“, каза Олга Курносова от Обединения граждански фронт, в който влизат няколко опозиционни партии и движения.
В Москва на протест излязоха няколко хиляди души, които настояха за реформа в руската пътна полиция, критикувана заради корупция и неефективност, отбеляза АП.
Най-малко 1500 демонстранти се събраха на антиправителствен митинг във Владивосток, съобщи Ройтерс.
Исканията на протестиращите включваха предимно икономически въпроси, сред които намаляване на повишените неотдавна такси за комунални услуги, увеличаване на пенсиите и понижаване на облагането на вноса на автомобили втора употреба, което е основен поминък за хората във Владивосток.
Демонстрациите през последните месеци показват, че опозицията срещу управляващата партия се е засилила от началото на икономическата криза, която сложи край на десетгодишния растеж и предизвика увеличаване на безработицата над 9%.
Антиправителствени митинги имаше и в други градове. Организатори заявиха, че на някои места властите са забранили подготвяни демонстрации, увеличавайки вероятността за сблъсъци с полицията, посочи Ройтерс.
По същото време ето какво пише Сандра Калниете в „The Prague Post“ за компромисите с основополагащи убеждения в отношенията с Русия, стигайки до извода, че те водят до катастрофа.
Сандра Калниете е била представител на Латвия в ООН и ЮНЕСКО и посланик във Франция. От 2002 до 2004 г. е министър на външните работи на Латвия, след което става първият еврокомисар на своята страна. Днес тя е депутат в Европейския парламент от латвийската партия Граждански съюз.
“В контраст с политиката на международно сътрудничество, доминираща 21-ия век, Русия се върна към силовата политика на 19-ти век. Ние виждаме това целенасоченото изплъзване от страна на държавата на енергоресурсите като инструмент за политически натиск. Агресията на Кремъл срещу Грузия бе на бруталната демонстрация на силата на държавната машина. Русия досега окупира грузинските територии Абхазия и Южна Осетия.
Същевременно намаляването на броя на населението на Русия ще препятства нейните амбициозни програми за модернизация и диверсификация на икономиката. Руското ръководство знае, че днешната икономическа структура на страната не съответства на потребностите на развитието на една модерна държава. Заради това през 2008 г. руското правителство прие „Концепция за дългосрочно социално-икономическо развитие на Руската федерация до 2020 г.“.
Планът се основава на едно почти съветско убеждение, че държавният контрол в икономиката е най-добрият начин за стимулиране на развитието. В действителност обаче той понижава руския потенциал за развитие, тъй като иновациите са тясно свързани с творчеството и инициативата. А тези неща изискват лична свобода. Слабостта на Русия като „управляема“ демокрация, както често наричат авторитарния режим на Путин, ограничава тази лична свобода. С други думи, политиката на руските елити противоречи на техните икономически амбиции.
Миналата година Европа отбеляза 20-та годишнина от падането на Берлинската стена. Това събитие обедини свободна Европа с такива страни като Латвия и Чехия, които бяха в изолация за „желязната завеса“. Въпреки че много от тези държави днес са членове на ЕС и НАТО, балтийските страни така и не излязоха от сферата на влияние на Русия. Москва все още настойчиво се стреми да възстанови своята зона на специални интереси, влияние и сигурност. Днес това се постига по пътя на политическия натиск с помощта на заплахата от създаване на енергиен дефицит. И някои страни членки на ЕС с действията си косвено поддържат тези идеи. За постигане на целите си Русия без колебания оказва пряк и индиректен натиск, прекратявайки доставки на енергоносители, правейки политически мотивирани инвестиции и манипулирайки медии.
Руската инвазия в Грузия предизвика огромна загриженост. Латвийски политици помолиха НАТО незабавно да разработи планове за защита на прибалтийските държави. Такива планове обаче все още не съществуват. След като американският президент Барак Обама реши да се откаже от системата за противоракетна отбрана в Полша и Чехия, въпросът за гаранциите от страна на НАТО стана още по-актуален.
Енергетиката играе важна роля в отношенията между Русия и Европа. Дали страните членки на ЕС ще се договорят за обща ефективна енергийна политика е един от най-големите въпроси на близкото бъдеще. След газовата криза от януари 2006 г. ЕС осъзна стратегическата важност на общата енергийна политика и започна работа върху нея. Резултатите бяха скромни, доколкото някои страни предпочитат да си запазят контрола върху техните енергийни сектори, а частните енергийни компании продължават да сключват двустранни договори с трети страни. Нещо повече – Европейската комисия не е информирана за тези договори и днес не съществува обща представа за енергийния потенциал на Европа. Европейската уязвимост отново си пролича по време на газовата криза през януари 2009 г.
През това време Русия, която наблюдава с огромна тревога опитите за създаване на обща енергийна политика, работи за установяване на привилегировани двустранни отношения са на-големите държави в ЕС. Газопроводите „Северен поток“ и „Южен поток“, които получиха почти всички необходими разрешения, са голям стратегически успех за Русия, която си осигури пряк достъп до европейските си партньори, заобикаляйки най-близките си съседи. Досега Русия можеше да осъществява само краткосрочно енергийно ембарго, тъй като Западна и Източна Европа получават газ по един газопровод. Спирайки доставките за близките си съседи, Русия едновременно прекъсваше и газоснабдяването за цяла Западна Европа, което съществено затрудняваше вземането на подобни решения. Новите газопроводи, които в общи линии ще решат проблема с газовите доставки за Западна Европа, нанасят мощен удар върху общата енергийна политика на ЕС, тъй като намаляват необходимостта от сътрудничество между страните членки.
Страните от Прибалтика и Полша са особено загрижени заради договора за „Северен поток“, който ще позволи на Русия да пренася свой газ по морското дъно директно за Германия. Германците подписаха сделката без да информират за нея централноевропейските или прибалтийските страни., пренебрегвайки факта, че този газопровод изключва нашия регион от европейската газоснабдителна мрежа.
Каквото и да говорят подръжниците на „Северен поток“, както и да превъзнасят търговските достойнства на този проект, новите тръбопроводи преначертават линията на старата „желязна завеса“. Някои източноевропейски политици сравняват този проект с пакта „Молотов-Рибентроп“ и са напълно прави. Изключването на Централна и Източна Европа от структурите за енергийни доставки за ЕС отслабва района и задълбочава разделението в ЕС.
Дискусията за следвоенната история на Европа също се натъква на опровержения и протести в рамките на руско-европейските отношения. Ако в Германия след войната бе извършен процес на денацификация, „деболшевизацията“ в Русия спря, още преди да е започнала.
С неприкрита враждебност Русия посреща всички опити на страните от Централна и Източна Европа да намерят историческата истина. Не веднаж Путин подчертава, че Русия няма да поеме отговорност за престъпления, извършени от Съветския съюз в Централна и Източна
Европа. В същото време той се възхищава от Сталин и скърби за „най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век“ – разпадането на Съветския съюз. Повече от 20 на сто от руското население смята, че потвърдените документално доказателства за мащаба на сталинисткия терор, събрани от неправителствената организация „Мемориал“, са лъжа. Същевременно Европарламентът с чувство на дълбоко удовлетворение връчи на „Мемориал“ своята годишна награда „Сахаров“ за действията на организацията за осъждане на сталинските престъпления и разобличаване на нарушенията на правата на човека в днешна Русия.
Когато оценяваме днешните отстъпления от демократичните норми в Русия – няма как иначе да бъдат определени държавният контрол над пресата, стесняването на рамките на представителността във властта, липсата на опит за критическа преоценка на сталинизма и болшевизма, война в Чечения и други нарушения на човешките права – ние трябва да осъзнаваме, че, отчитайки дългосрочните интереси на ЕС, не трябва да принасяме в жертва ценностите и да се поддаваме на изкушението на прагматизма. Всеки път, когато Европа е жертвала основополагащи ценности в името на „реалната политика“, неизбежно са настъпвали драматични и трагични последствия”.
А ето и българският контекст от днешния ден по “руската тема” във връзка с факта, че днес на практика БСП основа, вече официално, нова проруска и същевременно …националистическа партия.
На учредителния конгрес шефът на новата формация Минчо Минчев призна: без БСП нямаше да има партия „Нова зора“.
Минчев, който е и главен редактор на вестник „Нова зора“, призова за създаване на единен национален фронт на левите и патриотични сили, начело с БСП, съобщи Нюз.бг.
Председателят на Контролно-ревизионната комисия проф. Евгений Гиндев цитира партийната програма, която обявява за враг на партията всеки, който „насажда ненавист към братския руски народ и двойната освободителка на българите“.
В приветствието си към конгреса и на последвалата импровизирана пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев потвърди нерушимия съюз (точно като между НРБ и СССР!) между двете политически сили, като не пропусна да защити президента Георги Първанов, наричайки опита за импийчмънт „абсурден“.
Тъкмо с пари от държавната субсидия на партия „Нова зора“ плати клип срещу ГЕРБ, съдържащ внушението „Гласуваш за Бойко, получаваш Костов – ако можете да се оринтирате кой на кото дава пари в тази братска атмосфера, оправяйте се сами!
С тези актуални примери и сравнения ( взети от vesti.bg, Медиапул и Кафене.) отново се убеждаваме в нашата уникалност в отношението към вечните ни освободители, наречени от “новозорците” несправедливо “двойни освободители”. Как двойни-само толкова ли? А кой ни освободи на 10 ноември 1989 г. и ни подари демокрацията? Същият този брат СССР. Тя затова и демокрацията ни е такава, направо руска, намирисваща на 19 век.
Фактите за пореден път показват двойния стандарт на днешна България в нейната геополитичска (дез)ориентация: официално сме в западния свят като член на НАТО и ЕС, но гравитираме към 19-ти век и неговия символ в днешна Европа, нашата тройна освободителка. Зад тази политика официално стои най-голямата българска партия ( нищо, че е в опозиция, тя продължава да е най-голямата и организираната политическа сила у нас), която отново си точи зъбите за властта.

Вместо Станко дойде Дянков – ще си ходи ли „Първанката“?

В ЕЛЕКТРОННОТО ИЗДАНИЕ НА В. “ТРУД” СА ПУБЛИКУВАНИ ПРОЕКТОМОТИВИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНТО МНОЗИНСТВО ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ПЪРВАНОВ.
ПРЕПЕЧАТВАМ ПЪЛНИЯ ТЕКСТ:
“Публикуваме копие от текста, който подготвиха в петък депутатите от ГЕРБ и техните партньори от „Синята коалиция“, „Атака“ и РЗС. Това са проектомотивите за импийчмънт на президента Георги Първанов. Те са придружени и с проект на решение на Народното събрание, с което се повдига обвинение срещу държавния глава за „нарушение на конституционни норми и принципи“. Очаква се окончателният проект да бъде внесен в деловодството на Народното събрание другата седмица.
Мотиви
към проекта на решение на Народното събрание за предложение до Конституционния съд за прекратяване на пълномощията на президента на Република България.
На 05.03.2010 г. е проведена среща между президента на Република България г-н Георги Първанов и заместник министър-председателя и министър на финансите г-н Симеон Дянков. Срещата е имала за цел изясняване на причините за създаденото между тях напрежение във връзка с участието на заместник министър-председателя и министър на финансите в телевизионно предаване, което я определя като среща от личен характер. Въпреки че срещата не е имала институционален характер, което се доказва от непосочване на участващите в нея официални лица и съдържанието й, на нея е бил воден стенографски протокол. Г-н Дянков не е бил уведомен за това. Още същия ден на сайта на президента в раздел “Президент”, под раздел “Речи и изявления”, стенографският протокол е огласен публично и е изпратен до средствата за масово осведомяване. Разпространението на стенограмата също е станало без знанието на г-н Дянков. Тези действия и последвалата публична изява на президента в нарочно дадена от него пресконференция на 12.03.2010 г. станаха повод за дебат в обществото. Институционално този дебат следва да се състои в Народното събрание, което произтича от централното му място в конституционната система, изградена върху принципите на парламентаризма. В условията на парламентарна република мястото на политическия дебат за политическата отговорност на президента е в Народното събрание.
По аргумент от чл. 103, ал. 1 от конституцията на Република България в материално правен аспект президентът е неотговорен за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията. Отговорността на президента за нарушение на основния закон може да бъде обсъждана само в рамките на производството по чл. 103 от конституцията за всеки конкретен случай. Поради особената важност на проблема конституционният законодател е създал специална процедура по чл. 103, ал. 2 и 3 от конституцията, по който ред единствено Конституционният съд в изпълнение на правомощията си по чл. 149, ал. 1, т. 8 от конституцията може да разгледа повдигнато обвинение срещу президента. Само в това производство може да се констатира дали със свои актове или вербално той е нарушил конституцията.
Загубването на имунитета на това основание е по същество политическа отговорност на президента, която може да доведе и до загубване на самата длъжност, т.е. прекратяване предсрочно на пълномощията му от Конституционния съд.
Границите на легитимното президентско говорене са заложени в конституцията. Считаме, че със силно натоварените си политически изказвания и действия по време на скандала с министър Дянков президентът извърши нарушение на конституцията, изразяващо се в нарушение на основни конституционни норми и принципи на политическата система – на народния суверенитет, разделението на властите и политическия плурализъм. Тъй като по този въпрос не може да има тълкувателно решение на КС, парламентът е принуден да започне процедура по отстраняване на президента, за да може Конституционният съд авторитетно и окончателно да разреши този междуинституционален спор.
Съгласно чл. 1, ал. 1 от конституцията България е република с парламентарно управление, а президентът е държавен глава, който олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения – чл. 92, ал. 2 от конституцията.
В една република с парламентарно управление президентът, макар и пряко избран, има ограничен по обем демократичен мандат и правомощия. Основният носител на властта в държавата е парламентът – Народното събрание, което осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол – чл. 62, ал. 1. Изпълнителната власт е съсредоточена в Министерския съвет, който ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с конституцията и законите – чл. 105, ал. 1. В тази схема на разделение на властите суверенът е оправомощил президента да упражнява ограничен брой функции. Доколкото изпълнява тези си правомощия, държавният глава може да заема политически позиции, да изказва политически мнения, да подкрепя или не определени политически сили – това е изрично заявено от КС (Решение 25/1995).
Президентът не може да участва в ръководството на политическа партия – чл. 95, ал. 2 от конституцията, но може да бъде член на политическа партия или партийна коалиция. Държавният глава има политически функции и има право на политически изявления. Това негово право е закрепено и в конституцията.
Чл. 98, т. 2 му дава право да отправя обръщения към народа и Народното събрание. В тях той може да изразява свои становища по държавни, обществени или политически въпроси. Конституцията на Република България е включила и такива правомощия на президента, при упражняване на които той може да се ръководи и от своите политически убеждения като тези по чл. 101, ал. 1 – мотивирано да върне закон в Народното събрание за ново обсъждане на политически съображения, или чл. 99, ал. 5 при определени обстоятелства да назначи служебно правителство, което може да бъде съставено или доминирано от хора, на които той има доверие – негови политически съмишленици.
Конституцията обаче изисква президентът да бъде олицетворение на единството на нацията. Затова Конституционният съд е решил, че е възможно с определени свои думи или дела, които имат политическо съдържание, той да излезе отвъд конституционно допустимото поведение и да наруши пределите на легитимната си власт. Затова съдът запазва правото си на преценка във всеки конкретен случай:
Основният конституционен принцип на парламентарното управление е, че парламентарното мнозинство има мандат да управлява. Президентът не е равнопоставен на този мандат, той не трябва да се състезава с парламента и кабинета, както е в един полупрезидентски или президентски режим. Точно този основен принцип нарушава президентът Първанов, твърдейки, че неговата политическа легитимност е сравнима с тази на парламента: “ … моето място тук е решено от 2 млн. Избиратели. Впрочем, може би доста повече, отколкото цялото това мнозинство, взети заедно (цитат от пресконференцията).От тази своя криворазбрана позиция президентът отхвърля цялостната политика на правителството и което е по-важно в случая, заявява, че ще се превърне в систематична негова опозиция: “… сега, разбира се, няма да водим този дебат, ние ще го водим публично оттук нататък…(стенограма от среща с министър Дянков).Изборът на начало на атаката срещу министър Дянков не е случаен. Не само защото г-н Дянков е един от стълбовете на правителството и идеолог на икономическата му политика. Цялата кампания е, защото Симеон Дянков се превърна в символ на това управление. Последва атака срещу заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който води решителна борба срещу корупцията и организираната престъпност ( пресконференция).В този смисъл, атакувайки министър Дянков и министър Цветанов, президентът ясно съзнава, че атакува цялото правителство. Подобна яростна атака не е водена нито срещу правителството на Сакскобургготски, нито срещу правителството на Станишев. По същество е налице изплъзване на институционални ресурси за осъществяване функцията на политическа опозиция, тъй като се оспорва правото на правителството и парламента да определят вътрешната и външната политика на страната. При задълбочен анализ не е трудно да се съзре употреба на президентската институция и позициите, които тя дава за формирането на нова политическа, партийна сила. Преследването на партийни цели, съзнателно или не, е недопустимо за времето на упражняване на президентските правомощия.
Безспорно тези изявления са политическо говорене, което само по себе си не води до смяна на баланса на властите в страната. Но несъмнено едно такова интензивно говорене е в състояние да промени характера на президентската институция и от олицетворение на единството на нацията да я превърне в инструмент на тясно разбрана партийна политика и пропаганда. Едно такова развитие е в сериозно противоречие със смисъла на конституционния текст.
Ето защо гореописаните вербални актове на президента нарушават парламентарните принципи на нашата конституция и я подлагат на една полупрезидентска интерпретация. Това е сериозно нарушение и заплаха за конституцията, която трябва да се пресече в зародиш. Това е достатъчно сериозно нарушение на основния закон: Не само на духа му, но и на съвсем конкретни разпоредби като чл.1, ал.1, чл.92, ал.1, чл.62, ал.1 и чл.105, ал.1. Такова нарушение заслужава задействането на процедура за отстраняване на президента.
На следващо място няма закон, който да позволява на президента да записва и разгласява съдържанието на водените от него разговори при провеждане на срещи, които нямат институционален характер, без знанието на другите участници в тях. Че срещата с г-н Дянков няма официален характер, следва от съдържанието на стенограмата, където президентът изрично заявява: “….аз тук говоря само в лично качество…”, “…няма да занимаваме хората с лични взаимоотношения”. Президентът е длъжен безусловно да спазва конституцията и законите, да зачита конституционните права на гражданите и да дава пример за спазването им, а не да ги погазва грубо при условията на злоупотреба с право. По начина на водене на разговора и чрез огласяване на стенограмата е накърнено достойнството на г-н Дянков, което по същество е нарушение по чл. 32, ал.2 във връзка с чл. 6, чл.57, ал.2 и чл. 39, ал.2 от конституцията.
В определена от президента като “институционална” част от стенограмата той не само не се проявява като балансьор, посредник и помирител между политическите сили в името на висши национални интереси, какъвто е добрият диалог между институциите по време на криза. Обратното. Съзнателно е търсено конфронтиране от негова страна с изпълнителната власт чрез вменяване на вини за действия и решения на г-н Дянков, които са от компетентност на колективни органи като Министерския съвет и Народното събрание. Ако президентът има критика към политиката на правителството и Народното събрание, то следва да бъде извършено по реда на чл. 98, т.2 във връзка с правомощията му по чл. 102, ал.1 от конституцията. Недопустимо е да използва лична среща за изясняване на недоразумение по повод участие в телевизионно шоу за отправяне на политически послания. Като е сторил това, Георги Първанов е извършил нарушение на чл. 102, ал. 1 във връзка с чл. 98, т.2 от конституцията.
Действайки в условия на некомпетентност и злоупотреба с права, в същото време президентът Първанов не е упражнил контрол върху начина, по който през изминалите години вицепрезидентът Ангел Марин е изпълнявал делегираните му правомощия по чл. 98, ал. 9 и чл. 98, ал. 10 във връзка с чл. 104 от конституцията при издаване на документи за българско гражданство и условията за предоставяне на убежища за бежанци. Във връзка с това са били създадени условия за корупция в големи мащаби, която застрашава националната сигурност и европейското гражданство. В резултат на синхронизираните действия на полицията, службите за сигурност и разследващите органи към наказателна отговорност по обвинение в корупция през последния месец са привлечени висши държавни служители, отговорни за издаването на документи за българско гражданство, както и за системни нарушения и злоупотреби в държавните институции, ангажирани с предоставянето на убежище. Установената, продължила повече от пет години организирана престъпна дейност представлява риск пред националната сигурност и пред сигурността на ЕС, което определя изключително високата обществена опасност на това деяние и тежестта на повдигнатите обвинения. След като не е упражнен контрол върху делегираните на Марин правомощия, то считаме, че президентът носи отговорност за бездействието си, от което са произлезли вредни последици за сигурността на държавата и статута на българското гражданство в ЕС.
Като народни представители сме убедени в необходимостта от легитимно упражняване на правомощията и отговорностите на всички държавни институции. В този смисъл реализирането на цялостна процедура по повдигането и поддържането на обвинение пред Конституционния съд за първи път ще покаже какви са границите на правомощията и отговорностите на президента по смисъла на Конституцията на Република България.”
—————————————————————————————————————-
КОМЕНТАР ОТ АВТОРА НА БЛОГА:
Експертите ще преценят тежестта и състоятелността на мотивите, а само Конституционния съд има решаващата дума. Не съм нито едното, нито другото. Но както всеки политически мислещ човек, който следи темата, имам няколко реплики.
Помните ли кой беше основния проблем при отстраняването на Петър Младенов, който в крайна сметка беше принуден да отстъпи? Спорът се водеше дали е казал онова, за което го обвиняваха. Той отричаше да е изрекъл фразата “по – добре танковете да дойдат” на 14 декември 1989 г. пред Народното събрание в столицата. Дългите спорове приключиха едва след многобройни експертизи на записа, направен от оператора Евгений Михайлов, с което приключи и мандата на Младенов.
В случая с Първанов няма такъв проблем. Той така се е самозабравил след 8 години безконтролна власт, че наистина се помисли за най-умния, най-хитрия и единствено способния да залага капани.
В капана за Дянков обаче самият Първанов стана жертва на прекаленото си самочувствие. Защото сам снабди обществото с документ за деянието си. Сега никой няма нужда да се мъчи да доказва думите му. Той ритуално ги поднесе на тепсия. С тях сега го атакуват в мотивите депутатите от мнозинството. Хващат го в противоречия- както със собствените му думи, така и с основния закон, на който би трябвало да се подчинява.
Например му припомнят, че сам определя срещата с Дянков като лична, но ползва институцията за разчистване на лични сметки, включително като нарежда да бъде воден запис на личния разговор без за това да бъде уведомен събеседника му, както и след това да бъде оповестено съдържанието на стенограмата.
Може и да е късно да съжалява, но че Първанов вече не се радва на някои от думите си в стенограмата, е сигурно. Перченето от негова страна, че дебатът “от сега нататък” щял да се води в президентството ( вместо в посоченото от Главния закон за такива цели, какъвто е парламента), определено не е в негова полза. Както и озъбеното му изявление на пресконференцията от 12 март, когато напълно обърка понятията, сравнявайки гласове на гласувалите за него с онези, подадени на парламентарните избори за сегашното мнозинство.
Освен всичко това в мотивите има и една малка неприятна изненада за тандема Първанов – Марин. Атакуван е вицепрезидентът Ангел Марин, който вече побърза да ни заплаши със себе си, ако случайно бъде свален началника му. Формално претенцията е към президента, че не е упражнил контрол върху вицепрезидента, но по съвместителство тя съдържа сигнал за извършено престъпление ( или най-малкото престъпна небрежност по отношение на такова) от страна на Марин по повод на разразилия се скандал с далаверите при даване на българско гражданство.
Ще бъде интересно да се види, като тези казуси, доста контрастни дори и за неспециалистите, ще бъдат оборвани от конституционните съдии – особено от онези, които се смятат за лично благодарни на Първанов за постовете си, чиято реакция ще бъде следена под лупа. Не само в София.
Една от глупостите, с която в случая с Петър Младенов се опитаха да замажат гафа му, беше опитът да бъдат изкривени думите му. Не бил казал “танковете”, а “Станко”. Нямало нищо лошо да каже, “по-добре Станко( Тодоров) да дойде”.
Станко така и не дойде. Дойде Дянков. Но го прегазиха като с танк. Което се връща на “Първанката”.
Ходът със стенограмата е типичен случай на злополучен плонж от високо в басейн без вода от страна на политик, който е загубил чувство за реалност и самосъхранение през дългите години на самодоволно къпане в застоялите води на медийния комфорт. Осигури си го и се подведе сам. А сега го подвеждат и под отговорност.

Няма коментари: