четвъртък, 11 март 2010 г.

ПОЛИТИЦИ, УСПОКОЙТЕ ТОНА НА ТОПКАТА!

ПО АГЕНЦИЯ ФОКУС

Косово: Ново земетресение бе регистрирано край Печ

Печ. Ново земетресение с магнитуд 3 по скалата на Рихтер е регистрирано днес около 11 ч местно време в района на Печ, предаде сръбското радио Медия С. Няма данни за щети и пострадали.
По думите на заместник-директора на Републиканския сеизмологичен институт на Сърбия Бранка Драгичевич днешното земетресение може да се приеме за вторичен трус след вчерашното земетресение в същия район, което бе с магнитуд 5 по Рихтер.

Шест вторични земни труса са регистрирани в Чили след първото земетресение от днес (ако погледнете в линка “сеизмичност” ще видите, че трусовете в Чили са били 9 на брой.Като единият е бил над 7 по скалата на Рихтер б.м.)

Сантяго. Шест вторични земни труса са регистрирани в Чили след първото земетресение от днес. Това показва справка на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Висока остава сеизмологичната активност - 16 минути след първоначалния трус е регистриран втори с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер. Следват шест труса като първият е със сила 5,7, а предпоследният е с най-малка сила – 5. Последният трус със сила 5,1 е регистриран в 14,23 часа местно време.
Службата за извънредни ситуации в Чили съобщи, че няма информация за нанесени щети след силните вторични трусове. По-силното – с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер – е регистрирано в 11:39 местно време. Епицентърът му е бил на около 77 мили югозападно от Сантяго.
Междувременно чилийските военноморски сили обявиха опасност от цунами.


ПО НЮЗ.БГ

Отнеха детето на Спаска Митрова

На влизане в съда в Гевгели Спаска Митрова заяви, че е оптимистично настроена за предстоящото заседание и че очаква да й върнат детето.
Това обаче не се случи.
Само след 10-минутно заседание Основният съд в Гевгели присъди попечителството над детето на бащата Воислав Савич.
Спаска Митрова е задължена да изплаща издръжка в размер на 40 евро месечно.
На излизане от съда Спаска беше освиркана от две групи млади мъже. Въпреки това обаче, мина покрай тях с достойнство.
Външното ни министерство предупреди Македония:
Процесът срещу Митрова не е прозрачен.
Митрова прие новината спокойно, независимо от тежкото за нея решение на съда. Тя е категорична, че ще обжалва в дадения 15-дневен срок, пред съда в Скопие.
Митрова коментира, че няма по-лошо от това да отнемат детето на една майка и е категорична, че ще продължи да се бори за дъщеря си.
Тя допълни, че през последните 3 години нищо ново не се е случило, а адвокатът на Митрова коментира, че това дело отдавна врече не е въпрос на развод и семейни отношения, а на държавна политика.
Припомняме, делото, заведено от бившия й съпруг Воислав Савич, бе отлагано няколко пъти.
Последното заседание беше на 24 февруари, когато той поиска писмено решение на съда и допълнителни доказателства.
При предишното заседание Спаска Митрова бе заплашена с репресии, ако не напусне Македония.
Тя получи и предупреждение, че ще я държат отговорна, ако пред съдебната зала в Гевгели има български журналисти или автомобили с българска регистрация.
По думите й днес не е била сплашвана от полицията след последното заседание по делото.
Иначе, в четвъртък в Гевгели е пазарен ден. Екипът на news.bg се срещна се с някои от жителите на градчето, които бяха добре настроени към България и българите като цяло.
Повечето от тях обаче не знаеха коя е Спаска Митрова и бяха чували за делото само от медиите.

Шведският парламент призна геноцида над арменците
Шведският парламент призна с резолюция геноцида над арменците, съобщи "Ройтерс".
Турция ще отзове своя посланик в Стокхолм в знак на протест срещу документа.
Агенцията припомня, че миналата седмица същото се случи и в САЩ, след като Комитетът по външни отношения към Конгреса на САЩ призна с резолюция събитията от 1915 г. в Турция за геноцид над арменците.
Турция отзова посланика си, докато Армения приветства резолюцията като "свидетелство за привързаността на американския народ към общочовешките ценности и е важна крачка за предотвратяване на извършване на престъпления срещу човечеството".
Администрацията на президента на САЩ Барак Обама по-късно стигна до съгласие с лидерите на Конгреса резолюцията, признаваща турски геноцид над арменците, да не бъде внасяна за гласуване в Камарата на представителите.
Мотивите бяха обяснени от държавния секретар Хилъри Клинтън. Според нея, подобни резолюции приемани точно сега ще обтегнат ненужно отношенията между Турция и Армения.
През октомври миналата година Турция подписа историческо споразумение за установяване на дипломатически отношения с Армения.
Анкара и Ереван са на крайно противоположни позиции по отношение на съдбата на арменците, загинали в последните години от съществуването на Османската империя.
Турция отрича факта на арменския геноцид, като твърди, че загиналите етнически арменци са отделни случаи на битово и регионално напрежение. Според Армения обаче около 1.5 милиона души са станали жертва на събитията от 1915 година.
За момента повече от 20 държави са признали арменския геноцид.

В Анкара злобеят, в Ереван ликуват
Решението на Комитета по международните въпроси на Долната Камара на Конгреса на САЩ за определяне на клането на арменците на територията на Османската империя като „геноцид" предизвика взрив от емоции във Вашингтон, Анкара, Ереван и Баку.
Самата Хилари Клинтън и нейните подопечни от Държавния департамент, а също така американските дипломати в Турция и Азербайджан изразиха недоволството си от самото поставяне на въпроса и резултата от гласуването (23 на 22 - само един глас повече в полза на резолюцията) и сериозните си опасения за рязко влошаване на американо - турските отношения.
За американо - азербайджанските не стана дума, тъй като те отдавна и без това са достатъчно лоши.
Бившата първа дама на САЩ, в качеството си на държавен секретар, продължава да оказва натиск за недопускане разглеждането на този въпрос, поне до изборите за обновяване на Конгреса.
Към нея се присъедини и Барак Обама, който по този начин обърна на 180 градуса своята предизборна позиция в полза на признаването на „геноцида".
Реакцията на Анкара беше светкавична. Минути след гласуването турският посланик във Вашингтон беше отзован „за консултации". Еднозначно негативно отреагираха и Реджеп Тайип Ердоган, и Абдуллах Гюл, и Ахмед Давутоглу (всъщност нищо друго не можеше да се очаква).
Те се солидаризираха с позицията на Обама и Клинтън, че този акт ще доведе до рязко влошаване на американо - турските отношения и до блокиране на помирителния процес между Армения и Турция. Вече се обсъждат евентуалните отмени на визитите на турски държавници в САЩ, включително и тази на Ердоган, планирана за 11-14 април тази година.
Освен това, ако и Конгресът определи арменското клане през 1915 като „геноцид", САЩ може би ще трябва да се разделят и с военно-въздушната си база в Инджирлик, с турската подкрепа за американската политика по отношение на Иран, Ирак и Сирия, както и с плановете за съвместно използване с Руската федерация на Габалинската радиолокационна станция в Азербайджан, който след конфликта за Южна Осетия отново се ориентира към Русия.
Всъщност, по понятни причини, в Баку реакцията беше много по-истерична от тази в Анкара. Азербайджанския политически елит разбра, че след като арменското лоби в САЩ, Франция и други западни държави е в състояние да се пребори с много по-силна държава като Турция, то ще въздейства успешно върху политическия елит на двете посочени страни и Руската федерация за водене на проарменска политика на преговорите за Нагорни Карабах (Арцах).
Трите страни членуват в така наречената „Минска група", създадена с цел посредничество в решаването на конфликта. Никак не е случайно, че в Баку открай време се чуват гласове за излизане от преговорния формат, контролиран от Москва, Вашингтон и Париж.
Там не искат да вземат под внимание дори родните трезви анализи и мнения, като това на политолога Расим Мусабеков (който не вижда нищо фатално в случилото се и не обвързва принципно въпросите на „геноцида" и Нагорни Карабах) и все повече се ориентират към „мусаватисткия" максимализъм („Мусават" е азербайджанска националистическа партия, управлявала страната в краткия период на независимост, след Първата световна война и впоследствие разгромена от болшевиките).
След отпуснатата от САЩ помощ в размер на 8 милиона долара за Нагорни Карабах в навечерието на 2010 година, в Азербайджан вече се налага мнението, че едва ли не САЩ са враг №2 на държавата след Армения.
За по-нататъшното истеризиране на реакцията на Анкара обаче ще допринесе вътрешната нестабилност на страната. От една страна, кюрдски депутати вече призоваха да се признае „геноцида" и да се поднесат извинения на арменския народ (най-вероятно, ще последва искане и за извинение и към кюрдския народ).
От друга страна, на практика обезглавената турска армия, след репресиите срещу нейното висше командване, в момента едва ли може да бъде 100% гарант за турската национална сигурност - факт, който допълнително отслабва позиците на Анкара.
На този фон прави впечатление сдържаният оптимизъм и професионалната и мъдра реакция на арменските държавници и дипломати.
Външният министър Едвард Налбандян сравни сегашната ситуация с тази в Париж преди 2 години, когато след приемането на резолюцията по „геноцида" от страна на Франция, турският посланик отново беше изтеглен за консултации и от Анкара прозвучаха идентични заплахи и предупреждения.
Впоследствие обаче посланикът се върна в града на Сена и всичко отново си тръгна по старому. Турция продължи да се стреми към ЕС, а Франция - да не я допуска.
В Ереван обаче си дават сметка за възможността US Конгресът да не се занимае с този въпрос, или при гласуването да се стигне до обратен, негативен за Армения резултат.
Според българската журналистка от арменски произход Жаклин Ячева, (навремето отразявала войната в Нагорни Карабах за българската преса) най-негативна и опасна в случая е реакцията на Хилъри Клинтън, която може да доведе до обрат в позицията на Конгреса на САЩ и до ново отлагане на отдавна назрялото решение за признаването на геноцида от страна на Вашингтон.
Сдържано оптимистични са и реакциите и на настоящия арменски президент Серж Саркисян, и на бившия Роберт Кочарян (и двамата родени в Нагорни Карабах - Арцах).
Естествено, по-емоционална беше реакцията на ръководството на партията „Дашнакцутюн", която принципно не приема армено-турския диалог и бъдещото отваряне на границата, като вижда в сегашното решение на Комитета по международните въпроси на Конгреса на САЩ възможност за неговото блокиране.
Ръководителите на партията вече заявиха, че колкото по-бързо Ереван излезе от формата на преговорите, толкова по-малко негативи ще понесе. Тук следва да напомним, че „Дашнакцутюн" беше член на управляващата коалиция и я напусна в знак на протест срещу „футболната дипломация".
Предвид вероятните промени на върха в Ереван - бившият президент Роберт Кочарян може да смени на министър-председателския пост претендента за президентското кресло Тигран Саркисян - може да се очаква втвърдяване на позицията на Ереван.
Това обаче може да доведе до влошаване на руско - арменските отношения, тъй като отдавна има индикации, че именно Тигран Саркисян е фаворитът на Путин и Медведев (който тези дни се очаква да посети Ереван) за президентския пост, вместо сегашния президент Серж Саркисян.
Повече от ясно е, че карабахският клан няма да сдаде лесно властта в Ереван, дори с цената на известно охлаждане на отношенията с Москва.
Засега е доста противоречива реакцията на Москва. Въпреки че Държавната Дума призна „геноцида", в Анкара и Баку изобщо не реагираха на това толкова истерично, а продължиха да развиват икономическото сътрудничество и общите енергийни проекти.
Оказва се, че през последната година руско-турският търговски обмен е достигнал до внушителната цифра от 100 милиарда долара!!! Поради това както външният министър на Руската Федерация Сергей Лавров, (за когото упорито се говори, че майка му е арменка), така и московският анализатор от арменски произход Сергей Арутюнов, призоваха Ереван към сдържаност и реализъм и към продължаване на диалога с Анкара без предварително поставяне на въпроса за „геноцида", с цел скорошното установяване на дипломатически отношения и отварянето на границата.
Така Москва ще запази всичките си козове: както привързаността на най-близкия си съюзник в региона - Армения, така и взаимно изгодното икономическо сътрудничество с Турция и Азербайджан, най-вече в сферата на енергийните проекти. А те са стратегически!
Трябва обаче да се има предвид, че руснаците бяха много раздразнени (макар и да не го показаха) от реализацията на проекта „Набуко".
Тяхната реакция пролича от друго събитие: бързото нарастване на напрежението в грузинската провинция Джавахетия, която арменците наричат Джавахк. Там компактното арменско малцинство започна да надига глава и да протестира срещу дискриминационната политика на управляващите в Тбилиси, което вече породи и дипломатическа реакция от страна на Ереван.
И понеже безумният Михаил Саакашвили не осъзнава, че не може да си позволи да скара страната си и с Армения, напрежението нараства и искрата на междуетническия конфликт може да пламне всеки миг.
Според най-известния арменски геополитик Игор Мурадян, репресиите от страна на грузинските силови органи срещу най-умерените политици от арменски произход говорят, че в Грузия нещата вече са много зле и ще става още по-лошо. Затова е толкова остра реакцията на Тбилиси.
В Ереван обаче са наясно, че размириците не могат да се случат без благословията на Москва. В нужния момент тя може да вкара в района „миротворци" и да прекъсне „Набуко", който минава точно оттам.
Така ще постави всички страни между Босфора и Каспийско море в зависимост и ще възстанови имперската си сила.

Ройтерс: Борисов поддаде на обществения натиск
Седем месеца след идването си на власт с обещания за радикална промяна, дясно-центристкото правителство на България замрази важни икономически реформи, с което пое риска от продължителна стагнация на страната, коментира Ройтерс.
Докато бюджетните финанси на България са приветствани като едни от най-добрите в Източна Европа и няма почти никаква вероятност от финансова криза като тази в Гърция, анализатори коментират, че забавянето на реформите и популистките действия на кабинета ще доведат много проблеми и по-бавно възстановяване на страната.
През февруари правителството на премиера Бойко Борисов поддаде на обществения натиск и замрази плановете за сериозни реформи в здравеопазването, включително затваряне на неефективните болници, както и за планираното увеличаване на пенсионната възраст.
Кабинетът обеща повече пари за пенсионерите на възраст над 75 години и субсидии на протестиращите тютюнопроизводители.
С изключение на малки съкращения в министерствата, данъчните и митническите служби, София досега не успя да даде началото на обещаната сериозна реформа на раздутия държавен сектор.
За да навакса липсата на реформи, които да напълнят държавния бюджет, кабинетът на ГЕРБ забави плащането на стотици милиони евро на фирми-изпълнители и на дължимото ДДС, което доведе до остра реакция на бизнеса.
"Сякаш просто гасят пожари," посочва Станислав Стоянов от независимата агенция "Алфа рисърч". "Има големи очаквания за реформи, но политиката е хаотична и това изяжда подкрепата. Голяма част от населението гласува за ГЕРБ с очаквания за ясни мерки, които да изведат България от кризата."
Проучване на "Алфа рисърч" за миналия месец показа, че популярността на кабинета е спаднала с 13,3% от миналия август до 45,7 на сто. Според анализатори основната причина за спада са зле планираните и недостатъчно ефективно оповестените реформи на здравеопазването и пенсионната система.
Повечето българи, коментира още Ройтерс, цитирана от БНР, не виждат алтернатива на ГЕРБ, след като правителството на социалистите бе свалено от властта по обвинения за липса на компетентност и неефективна борба с корупцията и престъпността.
Нарастващата безработица, която достигна 9,9% през януари, увеличава натиска върху кабинета за отпускане на фискалния колан, но министър-председателят предупреди тази седмица, че по-скоро ще подаде оставка, отколкото ще позволи отпускане на бюджета и повтаряне на гръцкия сценарий.
Проучванията показват, че във всяко пето домакинство в България някой е загубил работата си или заплатата на някой от работещите е намаляла или се изплаща със закъснение. Икономисти твърдят, че България ще се възстанови по-бавно от останалите източноевропейски държави и прогнозираха почти нулев растеж за 2010 г.
Възможността за сравнително облекчение би могла да дойде от притока на свеж капитал от обещаните помощи от ЕС в размер на 11 милиарда евро до 2013 г., заключава Ройтерс.

Променят закона за етажната собственост? (ПАК ЛИ? Последната поправка бе някъде края на февруари т.г.! б.м.)
До няколко месеца Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще внесе в парламента предложение за промяна в закона за управлението на етажната собственост, информира БНР.
Целта е да отпадне изискването за 100-процентно сдружаване на собствениците. Сега това е условието за получаване на пари от ЕС са обновяване на общите части на сградите.
100-те милиона лева по оперативна програма "Регионално развитие" за дейности като саниране на общите части на сградите им и подмяна на щрангове може и да не се усвоят, ако не се промени законът и ако не се осигурят кредитни линии с по-нисък лихвен процент за онези, които нямат възможност да финансират подобно начинание.
За осигуряването на подобни линии се водят преговори с няколко банки, сред които и Европейската банка за възстановяване и развитие, каза заместник-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Освен почти невъзможното в повечето случаи изискване за 100% сдружаване, проблем е и процентът европейско финансиране, който в момента е една пета от проекта, и който често не успява да мотивира хората да санират жилищата си.
"Моята лична борба и кауза засега не е много лесно осъществима. Преговорях с европейската комисия да го вдигнем поне на 40. Те не са много щастливи от тези мои идеи, но мисля, че при една добра регламентация, ще можем да го направим," посочи Павлова.
За да получат европейски пари собствениците на жилища трябва да изготвят и общ технически проект, който се подава директно към строителното министерство, а не към общината, уточни още Лиляна Павлова.

Изработваме по 12.1 лв. БВП всеки час
На едно заето лице се падат 5 108 лева от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 12,1 лева БВП за един отработен час.
Преизчислен в съпоставими цени, БВП на един зает реално намалява с 0,1%, като за един отработен човекочас се произвеждат с 0,2% по-малко реална стойност от БВП.
По предварителни данни на НСИ през четвърто тримесечие на 2009 година брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает намалява с 0,1% в сравнение със същото тримесечие на предходната година, а за цялата 2009 година намалява с 2,2% спрямо 2008 година, съобщава Националният статистически институт.
Статистическите данни показват още, че през четвърто тримесечие на 2009 г. заетите лица в икономиката са 3 508 хиляди. Общият брой отработени часове е 1 484 милиона.
В сравнение с 2008 година броят на заетите лица е намалял с 5,8%, като са отработени с 5,8 процента по-малко човекочасове.
Структурата на заетостта по икономически дейности през четвърто тримесечие на 2008 и 2009 година показва увеличение на относителния дял на заетите в аграрния сектор и сектора на услугите за сметка на индустриалния сектор.
Брутната добавена стойност средно на един зает през четвърто тримесечие на 2009 година реално намалява с 18,1% и съответно със същите темпове за един отработен човекочас.
Равнището на производителността на труда е най-високо в сектора на услугите - 4 738 лева брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 10,9 лева за един отработен човекочас. В индустриалния сектор всеки зает произвежда средно 4 344 лева БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 10,2 лева от текущия обем на показателя.
Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 881 лева БДС на един зает и 2,3 лева за един отработен човекочас.

Не било сигурно вдигането на здравната осигуровка
След като от Дондуков 1 заявиха, че здравната осигуровка ще бъде вдигната с 2 процента, днес от думите на премиера Борисов стана ясно, че това не е толкова сигурно.
Няма да коментирам, докато и комисията в парламента, и финансистите не кажат точно кога и колко трябва да се направи, заяви Борисов по въпроса.
Именно на срещата на 8 март ясно и точно обясних - за да не влезем в дефицит, всичко, което се дава допълнително, трябва да бъде обезпечено с нови приходи, подчерта премиерът, припомняйки вчерашната си среща с лекарското съсловие, на която присъства и финансовият министър и след която бе обявено предложението за вдигане на здравната осигуровка.
Дали ще го направим или не, зависи от това, което ще кажат специалистите, подчерта Борисов.


ПО MONEY.BG

Фирма за източване на средства създал Нихат Кабил

Дружество за източване на средства е създадено през 2005 година в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), разказа министър Мирослав Найденов, цитиран от БНР.
По думите му бившият земеделски министър Нихат Кабил е участвал в дружеството "Булгарпродукт", което е създадено с цел предлагане на земеделски продукти на руския пазар, но досега не е имало никаква дейност.
Първоначално министерството е било мажоритарен собственик и по сметката на дружеството са прехвърлени 1 500 000 лв. Останалите собственици и акционери ги няма всъщност, те са нереални. Имат луксозен офис, който е близо до сградата на Министерството на земеделието.
Това е показателен пример как са отклонявани средства и как се създават кухи структури, защото те наистина нямат абсолютно никаква дейност за четири-пет години.
Това е станало още през 2005 година по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, след това по времето на правителството на Станишев е увеличен уставният капитал.
Няма абсолютно никакви дивиденти към министерството. Няма ги лихвите, тъй като тези 1,5 млн. лв. са стояли по сметки. Всъщност 1,5 млн. лв. вече са станали 1,3 млн. лв., така че 200 000 лв. ги няма, коментира Найденов.
В същото време в Русия, близо до Москва, е създадено от руска страна такова дружество, което всъщност също няма дейност. В момента имат претенции за 2,5 млн. долара разходи по учредяването, създали са и българско-руско дружество, така че кашата е голяма. Това е показателен пример как са отклонявани средства и как се създават кухи структури, коментира настоящият земеделски министър.
Това е станало по времето на Нихат Кабил, така че той е този, от когото трябва да се търси отговорност. Той е подписал платежните за трансфера на тези суми, увери министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БНР.
По-голямата част от парите в това дружество все още не е похарчена и може да бъде върната в българския бюджет. Министър Найденов увери, че ще сигнализира прокуратурата за този случай.
По-късно от МЗХ разпространиха до медиите съобщение, вкоето се казва, че инспекторът на министерството е потвърдил информацията, която е разкрита в разследването на Румяна Пенкова от в. „Труд" със заглавие „1.5 млн. лв. киснат в куха фирма".
Под егидата на тогавашното Министерство на земеделието и горите на 27.07.2005 г. е регистрирано акционерното дружество "Болгарпродукт" с предмет на дейност търговия на едро с пресни плодове и зеленчуци, с капитал от 50 000 лв. Седалището му е в Хасково. Акционери са МЗГ (17 000 лв. = 34% от капитала), Тържищна компания "Марица" - Хасково, (7000 лв. = 14%), "Пазар на производителя" - Пазарджик, "Родопи-плодове и гъби" - община Баните, "Стоков пазар" - гр. Раковски, "Вини" - Сливен, "Агромаз", "Агро инвест-21", "Грийнойл" - всяко от тях с капитал от по 3000 лв., равен на 6% от общия.
Сред учредителите са и две физически лица - Тодор Тонев и Пенчо Сираков - с по 1000 лв. = 2% от актива. Последната актуализация в регистъра е от 7.07.2008 г. Тогава "Болгарпродукт" става АД, изп. директор е Пенчо Сираков, шеф на борда - Стефан Димов.
По предложение на Нихат Кабил на 29 юни 2005 г. Сакскобургготски подписва ПМС № 134, с което дава съгласие за придобиване от страна на държавата, чрез бюджета на МЗГ, на акции от капитала на "Болгарпродукт" АД-Хасково, на стойност 1 500 000 лв. във връзка с увеличаване капитала на дружеството. В постановлението се казва, че парите се ползват за маркетингово проучване, изработване на идеен проект и т. н. и за изграждане на дистрибуционен център за търговия с български храни и напитки в град Подолск, Московска област. На 2.12.2005 г. с подписа на бившия финансов министър Пламен Орешарски се коригира бюджетът на МЗГ с 1,5 млн. лв., като се намалява издръжката на ведомството, а парите се вкарват в банкова сметка на "Болгарпродукт" - Хасково.
През лятото на 2008 г. с банков документ се установява, че от 1,5 млн. лв. са останали 1,373 млн. лв. Както и че няма и следа от лихвите, които са били не по-малко от около 80 000 лева годишно, пише в разследването. Междувременно в Москва от четирима руски граждани - физически лица, се регистрира "Союзпродукт" дружество, което трябва да бъде партньор на "Болгарпродукт" в бъдещия център в Подолск. На 23 май 2006 г. двете дружества - българското и руското, регистрират в Русия съвместното "Болгарсоюзпродукт" АД. Руското дружество се е занимавало единствено с тежката задача да осигури от администрацията на Подолския регион отреждането на аренда в полза на "Болгарсоюзпродукт" върху 50 000 кв. м (50 дка) за градеж на дистрибуционен център.
След огромни усилия и перипетии това става - на 25.08.2008 г. с постановление № 2109 на местното правителство. Теренът се намира близо до село Жданово. Но възниква друг проблем. От "Союзпродукт" заявяват, че са дотук - земята и арендата върху нея за 49 г. са узаконени. Но до момента за разни процедури и услуги са дали $2,5 млн. И си искат тези пари от българската страна. И повече не желаят да участват в съвместното дружество. Затова предлагат българската страна да изкупи техния дял и да прави нататък каквото иска.
Действително имат претенции за $2.5 млн.", потвърди министър Найденов.

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Мира Радева: Прекаленото ангажиране на Георги Първанов с изпълнителната власт повиши недоверието в него
Прекаленото ангажиране на Георги Първанов с изпълнителната власт е повишила недоверието в него, смята социолога Мирослава Радева. Според нея в тона на държавния глава по време на срещата му със Симеон Дянков се е усетило чувство за отмъстителност, за назидателност, за търсене непременно на емоционален реванш. "Продължавам да вярвам, че зад това нещо не стои толкова някакъв ясен политически проект, стратегия или намерение, а като че ли зад това стои един психологически дискомфорт". В интервю за Телевизия "Европа" взето от тя дава своето тълкувание на въпроса кой би спечелил от евентуално предсрочно прекратяване на мандата на президента:
- „На война като на война” каза премиера Борисов. И тези няколко дни, да не кажа седмица, май войната става все по-голяма?
- Аз откровено казано съм доста смаяна от тази политическа истерия, защото за мен става дума за непремерени реакции, които абсолютно не очакваме от едни отговорни политици. Мене изключително много ме смая мнителната реакция на президента. Това вдига самочувствието на медиите, на журналистите, на телевизионните шоу програми, но извън това, това е един синдром за недоизживяно минало и за много тежки комплекси, трябва да си признаем, чисто като личностно присъствие. Ще си позволя един по-свободен коментар. Ваши колеги ме насочиха да си мисля дали няма криза на възрастта, защото добре знаем, че има криза на 40-те, криза на 50-те. Извън тези личностно-психологически аспекти аз виждам и един друг много, според мен, важен момент в реакцията на президента. Добре знаем, че в България политическото време тече бързо. И прави впечатление, че малко са политиците, които стигат в крайна сметка до десетгодишно присъствие на върха на политическата сцена. В случая Първанов е много близо до края на втория мандат и вероятно, като един мъж на зряла възраст, а от руга страна пък в разцвета на силите си, си задава въпроси какво ще се случи след 2011 година, когато са президентските избори. На мен ми се струва, че в неговата реакция пролича този страх – какво ще бъда аз, какво ще бъде с моето име и бъдеще след 2011 година? Това са чисто човешки неща и според мен са разбираеми. Всеки един от нас има своите страхове, проблем е обаче когато те се превърнат в проблем на държавата. И ще си позволя да кажа още нещо като психологически аспект. Ако не бях слушала стенограмата, вероятно щях да бъда по-склонна да съм по-мека към реакцията на президента. Но в тона, с който той общуваше с министър Дянков (и предварително искам да кажа, че това няма отношение към политиката на министър Дянков) звучеше такова чувство за отмъстителност, за назидателност, за търсене непременно на емоционален реванш, което мене много ме смути и продължавам да вярвам, че зад това нещо не стои толкова някакъв ясен политически проект, стратегия или намерение, а като че ли зад това стои един психологически дискомфорт. Кариерата на президента е много дълга, неговата роля не е само на умиротворител, но той има и огромно влияние…хората се износват. Простете ме, ако малко излязох от моята територия.
Аз пък си мисля за следното - около президента Първанов е имало много скандали за тези два поредни мандата откакто той е президент. Било то свързано с ловджийските му прояви по време на трагедии, било то свързано с признанието му за „Гоце”, че има такава папка, било то свързано с пътувания в екзотични страни и други неща можем да изброим. Но това, което мен ме накара да се замисля е защо винаги той се държи като „гузен негонен бяга”, когато се заговори за пари и за имоти? Спомням си, как Иво Инджев „изхвърча”, когато се говореше отново за имоти. И сега, когато той привидя себе си в „младия милиардер”. Защо привидя себе си?
Ще се върна на тезата си – очевидно това му е слабото място. Очевидно другото приема по-леко. Все пак трябва да си признаем, че той е от един доста пролетарски район, района на Перник. Очевидно е от такава среда и е по-чувствителен на подобни обвинения. Аз обаче си мисля, че министър Дянков нямаше какво друго да направи нито в рамките на телевизионното предаване – нормално е такива неща да се говорят в такова шоу и да бъде провокиран по този начин, нито след това. Защото той поде инициативата да си изяснят отношенията и да каже „в крайна сметка аз не стоя зад такъв тип твърдения”.
- До импийчмънт аз съм сигурна, че и вие се съмнявате, че ще се стигне. Най-малкото, защото липсват едни 6 гласа, които РЗС надали ще гарантира предвид цялостната им политика.
- Аз доколкото разбирам това няма да доведе до нищо, т.е. няма политически смисъл.
- Тук има много съществено, което повдигнаха от ГЕРБ….ще цитирам казаното от президентството: „записът на официалните срещи е установена практика” и от ГЕРБ задават въпроса „записват ли се официалните разговори на президента с дипломати, посланици, с представители на други държави”. Ето това е много съществен за мен въпрос. Ако това наистина е практика, уведомявани ли се и другите, които се срещат с президента?
- Ако се започне една линия на поведение, сигурно започват верижно серия от гафове от различен характер. Има голямо любопитство към стенограмите на президентството и за много други срещи. Така че действително конфузията е пълна. Много е жалко цялата държава и парламента и правителството да изпадат в тази война за която говори министър председателя. Според мен, особено в настоящия момент е много тежко, както прогнозирах в това студио преди няколко месеца, че февруари и март ще бъдат много тежки. Виждам, колко съм била права за тази прогноза. В тази ситуация, нито импийчмънт, нито раздаване на заявки за оставки…..всичко това за мен е предателство на избирателя. Държавата има нужда от утихване на серията от напрежение и конфликти. И затова тази мнителност на държавните мъже ми идва малко в повече.
- Вие направихте проучване на обществените нагласи, което обаче приключи през февруари, преди създалия се конфликт и което не сте публикували. Това, което ми прави впечатление, е хората на първо място сочат безработицата, на второ място ниските доходи, едва на трето идва корупцията.
- Искам да ви кажа, че безработицата започна да излиза на преден план едва през последните 6 месеца. Този индикатор ние го следим поне 15- 16 години. Имаше един много дълъг период от време, когато безработицата беше по-назад в класацията, в която напред излизаха лошото управление, корупцията…
- Престъпността беше, а сега тя слиза на пето място…
Престъпността след 2000 година по принцип е надолу в класацията на приоритетите на хората. Наистина, най-големите страхове са свързани с икономическата криза.
- И друго, на въпроса какви са очакванията за вашата лична ситуация през предстоящите месеци, близо 49 % казват, че ще остане същата…
- Което е най-честия отговор между впрочем, защото тука поставяме хората в една много тясна перспектива. Но този индикатор е много интересен, защото можем да сравним обема на крайните оптимисти, които са около 22-23 % и крайните песимисти, които имат подобен на оптимистите процент.
- Отново да се върнем към проучването ви от февруари. 45 % по-скоро нямат доверие в Георги Първанов, което досега не е наблюдавано за първия мъж в държавата. Това е моето наблюдение, но вие ще кажете дали е така.
- Преди всичко е доста интересно, че Първанов вече доста трайно е поставен на трето място като рейтинг след Бойко Борисов и Цветан Цветанов. От друга страна, трябва да призная, че почти всички президенти към края на мандата си имат спадащ рейтинг. Така че такъв процент на недоверие не е необичаен. Специално при Първанов високия рейтинг на недоверие всъщност се яви доста по-рано и той беше свързан с обвързването му с правителството на тройната коалиция. Така че прекаленото ангажиране на Георги Първанов с изпълнителната власт повиши недоверието в него още от 2008 година.
- Какви са ви очакванията, ако сега направите проучване след скандала до какви нива би паднал рейтингът на президента?
- Според мен той ще е загубил от порядъка на поне 6-7 % доверие допълнително и съответно ръст на недоверието.
- А това ще се отрази ли на доверието на Симеон Дянков, който през изминалите месеци си навлече доста недоброжелатели?
- Той и в тези рейтинги не е особено добре поставен. Вижда се, че той няма висок обществен кредит и при тези наблюдения се вижда една негативна динамика. Не, аз не очаквам той да си повиши рейтинга. Разбира се, към него се изразява едно съчувствие, че е станал неволна жертва. Но така или иначе има достатъчно други основания и критики, за да очакваме, че той би спечелил нещо. По-скоро ще има намаление на доверието в целия политически елит. За мен това е истинския въпрос. Ако сега направим едно допитване до общественото мнение колко ще е спаднал авторитета на всички политици. И това е едно послание, което ми се ще всеки път да отправя към политическите лидери. Подобни скандали заразяват всички. И в този смисъл всички трябва да бъдат по-премерени в публичните си действия. В същото това изследване виждаме, че ГЕРБ е с много добра обществена подкрепа и ако в този момент биха се провеждали избори, те биха имали пълно мнозинство. Спадащ е рейтинга на всички политически партии, включително парламентарно представените. На БСП е така…много незавиден процент на доверие иматт. Точно защото са „облечени” в такова високо обществено доверие, точно защото има големи страхове от кризата ГЕРБ нямат право на подобно „разплискване на локвата”.
- В контекста на казаното от вас, при едни предсрочни парламентарни избори ГЕРБ по-скоро биха спечелили, отколкото загубили за сметка на останалите политически партии…
- Така изглежда на пръв поглед. Само че не трябва да се забравя и нещо друго, което ми се струва важно. Те биха носили отговорност за политическата криза. Една политическа криза на фона на една икономическа криза е много тежка отговорност. Ние не знаем как избирателите биха реагирали на това освен икономическа криза да довлечеш и политическа. Защото знаем, това ще е много загубено време – служебни правителства, допълнителни пари за избори. ГЕРБ имат властта, имат доверието на хората…Според мен просто трябва да се успокои топката на тона.
- Вие го изкоментирахте с каква цел и идея би го направил Първанов всичко това…със срещата, със записа, това, с неговото разпространяване. Тук тезата за президентска партия се прокрадва и сред вашите колеги. Как би се случила една такава партия?
-Много лош сценарий за Първанов и за БСП. Знам, че има подобни коментари. БСП първо не излезе адекватно от кризата, защото не направи обновлението, което хората очакваха. В следващия момент се създава от президента нов политически проект. Нищо по-добро няма да им се случи от това, което им се случи на десницата.
- Аз друго си мисля. Ако сега имаме едно разнебитено БСП с много ниско доверие и имаме заявка за една нова партия на Татяна Дончева и се появи един трети субект, който гравитира около Георги Първанов, за каква левица говорим? И да ви попитам какво ви е отношението към решението на правителството за повишаване на здравните осигуровки с 2 %? Защото това реално ще засегне хората и дори медицинските работници не го одобряват?
- Да, много сериозна тема, докато въпроса с импийчмънта е политически шум. И затова обществото си задава въпроса хората, които сме избрали да ни решават проблемите вместо да ги решават с какво се занимават? Относно втория въпрос. Посланието ми е не 2 %, а просто воля за провеждане на реформите в здравеопазването. Всъщност, хората, които са призвани да извършат здравната реформа, които са от медицинските среди, а не политически ангажирани са против нея и я блокират.
- Благодаря ви за този разговор.

Трусове разтърсиха Чили по време на президентската клетва на милиардера Пинера
Минути преди консерваторът милиардер Себастиан Пинера да встъпи в длъжност като президент на Чили, три нови силни земетресения разтърсиха централната част на страната.Военноморските сили издадоха предупреждение за цунами. Това са най-силните вторични трусове, усетени след разрушителното земетресение преди 12 дни,което отне живота на почти 500 души.
Минути преди Пинера да положи клетва, серията вторични трусове, най-силният с магнитуд от 7,2, разтърсиха столицата Сантяго и Конгреса в крайбрежния град Валпараисо. Високопоставените гости нервно поглеждаха към тавана, докато сградата се тресеше в продължение на 45 секунди. Епицентърът на трусът е бил на 124 км югозападно от столицата. Малко след това конгресът бе евакуиран заради опасността от цунами. Засега не се съобщава за жертви и поражения от днешните трусове. Пинера планира да посети в следващите часове град Консепсион, който бе засегнат от голямото земетресение и цунами на 27 февруари.

Кристалина невредима след новите трусове в Чили
Българският еврокомисар Кристалина Георгиева не е пострадала при новите земетресения в Чили, съобщиха от Европейската комисия. Георгиева замина за Чили преди два дни, за да посети засегнати от предишното силно земетресение райони и да участва като представител на Европейската комисия на церемонията по предаването на президентския пост от Мишел Бачелет на нейния приемник Себастиан Пинера. Церемонията се състоя днес в град Валпараисо, където е чилийският парламент.
Непосредствено преди церемонията по встъпване в длъжност на новия президент два вторични земни труса разлюляха централната част на Чили - единият с магнитуд 5,1, вторият - със 7,2.
Получената от нас информация досега сочи, че представителите на Европейската комисия са добре и че в град Валпараисо няма прекалено големи щети, заявиха от комисията. В момента продължаваме да изясняваме какво е положението в Чили след тези вторични трусове, последвали силното земетресение на 27 февруари, добавиха от Европейската комисия. Комисар Кристалина Георгиева се очаква да се върне в Брюксел в петък.

Задържаха 26 членове на Коза Ностра в САЩ и Италия
При съвместна операция на ФБР и италианската полиция бяха задържани 26-ма членове на мафиотска фамилия със седалище в Сицилия. 20 от мафиотите бяха арестувани в Палермо, а други 6 в Ню Йорк и Маями. Те са обвинени в опит за убийство, пране на пари, трафик на наркотици, изнудване и връзки с мафията. Операцията, проведена едновременно в САЩ и Италия е плод на близо двугодишно разследване и тясно сътрудничество между двете служби. По информация на американските власти в Ню Йорк са арестувани баща и двамата му синове, собственици на транспортна компания.
Тримата са обвинени в укриване на доходи след банкрута на компанията, съобщиха органите на реда, според които бащата е член на базирания в САЩ клан Гамбино.
Според водещите следователи по случая арестите ще окажат силно влияние върху организираната престъпност в международен аспект. Задържането на членовете на Коза Ностра е поредното от серията арести, извършени на водещи членове на мафиотски фамилии през последните няколко години.

Keep the way*
В Благоевград БСП започна да събира подписи за уволнението на финансовия министър Симеон Дянков. Бил се държал като медицинска сестра, която за всичко пита доктора и трябвало да си ходи, а на негово място да дойде отговорен човек, който да управлява парите на държавата. Като Пламен Орешарски например. Шегичка. Подписи събира и “Ред, законност и справедливост”. За нова конституция. 500 000 парафа трябват. А пък в Народното събрание търсят 160 подписа, за да може да започне отстраняването от длъжност на президента Първанов. Може и да ги намерят.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Откакто миналия петък Симеон Дянков отиде при президента, а пък той след това му публикува стенограмата, държавата е в кипеж. Искат се оставки – не само на Дянков и на Първанов, но и на Борисов, в сряда например Яне Янев наду свирки пред Министерския съвет и поиска премиерът да се маха. И не само се искат, а дори и се предлагат – Бойко Борисов каза, че оставката му е в джоба, а заместникът му в партията и правителството Цветан Цветанов пък се отчете, че я написал още като е поел вътрешното министерство.
От друга страна Яне Янев, който се скъса да обяснява какви боклуци са управляващите от ГЕРБ и подкрепящите ги от “Атака” и Синята коалиция, обявява, че ще ги подкрепи за свалянето на президента.
Иди че разбери кой с кого е, против кого е и защо е така.
През 1994 година българският национален отбор по футбол предизвика фурор на Световното първенство в Съединените щати, практикувайки система на игра, която нищо неразбиращите и потърпевши германци впоследствие нарекоха “организиран хаос”.
Преди обаче геният на Димитър Пенев и на Стоичков и компания да изобрети инстинктивно тази система, КГБ и Държавна сигурност я бяха измислили, разработили и активно си я ползваха. Тя си се ползва и до ден днешен, особено по време на избори, когато сякаш от нищото се роят политикоподобни мутанти, чиято единствена цел е да откраднат гласове от противниците на комунистическата партия. Системата обаче се употребява и в “мирно време” и винаги, когато по някакъв начин има заплаха за интересите на комунистическата номенклатура.
Трудно е да се идентифицира какво точно от днешната действителност номенклатурата възприема като заплаха, обаче е видно, че започва нещо като “организиран хаос”. Той има начало – петък, 17 часа, когато беше публикувана прословутата Първан-Дянкова стенограма. Тя се яви като залпа на “Аврора”, като сигнал за щурм на Зимния дворец.
В такива случаи американците казват keep the way, дръж посоката.
С хаос или без, управляващата партия ГЕРБ не трябва да забравя какво я докара на власт на 5 юли 2009 година. Тогава с гласовете си българите казаха горе-долу следното:
1. Станишев, Доган и Симеон да се махат бързо от властта.
2. Тези, които са грабили, да идат в затвора, и то бързо.
3. Парите от Европа (а и нашите, българските пари) да стигат до повече хора, а не само до Марио-Николовци и Людмил-Стойковци.
4. Ред, възможности за всеки и държава, с която да се гордеем пред Европа и света.
От тези 4 точки е изпълнена само първата, и то защото нямаше как – резултатите от гласуването бяха достатъчно ясни. За останалото продължаваме да чакаме.
Лошото е, че не остава много време.
* Дръж посоката

Няма коментари: