сряда, 24 март 2010 г.

Я? И ОБЛАЦИТЕ СИ ИМАЛИ СРЕДЕН ПРЪСТ!

КЪДЕ Е ВРОДЕНАТА НИ ВЪЗМОЖНОСТ (човешката) ТЯЛОТО ДА СЕ САМОВЪЗСТАНОВЯВА ЧРЕЗ ХРАНЕНЕ?
Вече почти 2 века тя е изчезнала от полезрението и битуването на човеците. За нея непрекъснато се коментира по света и нищо съществено не се прави за достоверното и правилно хранене на всеки землянин. От малки непрекъснато ни учат на всичко друго, например как да се лекуваме, какви лекарства да вземаме когато ни заболи глава, корем, гръб или зъб и т.н., НО НЕ НИ СЕ КАЗВА КАК ДА СЕ ХРАНИМ, С КАКВО ДА СЕ ХРАНИМ, та да не боледуваме. Въобще говори се за всякакви диети, но НЕ И ЗА ПРИРОДОСЪОБРАЗНО ХРАНЕНЕ. А такова дали е възможно? Или пряко сме зависими от разни търговци в лицето на зърно и земеделски концерни по света, фармацевтични и медицински такива, ...и масирани реклами из медии, преса, специални медицински издания и всякакви други знахари и шарлатани! Лично аз не мога да излезна от водовъртежа им. Предполагам и вие. А това се оказва невероятно огромен здравословен човешки проблем за 2/3 от света.

ЗАБЛУДАТА ХРАНЕНЕ!
Всеки човек по света, всяка култура, език и страна ..., всеки на Земята го знае: “Оптималното хранене е лекарството не само на бъдещето, но особено днес” – д-р Линус Полинг (амер.диетолог). Когато всичко е замърсено: почва, въздух, вода, храни, е тук добавете и вредата от хапчетата лекарства какво ли се случва? Разболяваме се. После се чудим как да се лекуваме, след това хронично страдаме и предаваме съответния дефицит на поколенията си, те на техните, докато накрая хората ще си кажат по-добре да не се раждаме, та да създаваме съзнателно болка , мъка и страдание на следващите. ДА, ама не! Тогава ще настъпи екологичният дисбаланс, в които и човекът активно участва. И тогава сами във времето ще сме създали предпоставката човешката разновидност да изчезне. Т.е сами, поради глуповатост и неразбиране, и воля за съхранение и самовъзстановяване на тялото ни ще лишим галактиката си от разум. Такова нещо е възможно да се случи – просто защото всяко нещо си има начало и край, независимо дали е хубаво или лошо... А се “говори” за естествено удължаване на човешкия живот, въпреки провежданите днешни военолюбиви световни политики по цялото земно кълбо.
В крайна сметка ние сме това, с което се храним. Храната е от значение, а хранителната й стойност от изключително такова. А с какво се храним днес, всеки знае – сурогатно, неконтролируемо се тъпчем, в отсъствие на всякаква информация по въпроса – просто защото “липсва” култура у всеки един от нас да я търси, осмисля и контролира, при това забележете съвсем волево на пръв поглед. Малцина са тези, които се замислят над този факт. И то защо? Защото ежедневието на всеки един от нас днес е достатъчно интензивно, забързано и объркано, а чудесата в живота ни – супермакетите са ни наобиколили сякаш завинаги, кафенета, павилиони, бързи закуски предлагат хапване на крак я на бугер, я на сладки на всеки ъгъл! Няма лошо.
Но всъщност основният въпрос в съществуването ни остава открит: дали се храним достатъчно полезно, та да мотивираме метаболизма на тялото си да работи самовъзстановително за него? Е отговорът тук е отрицателен.
Всеки хапвал нещо на бързо и на крак през деня не само, че не се е нахранил достатъчно(полезно), ами разчита като се върне в къщи да “компенсира” с домашната храна в най- добрия случай. А тя колко е домашна, само един бог знае! – защото “щем не щем” сме принудени да пазараруваме всякакви предлгани ни полуфабрикати, всякакви храни с неясен произход (не е достатъчно да се упомене единствено, че доматите са от Турция например, а ябълките от Македония, маслото е от Германия, а питата кашкавал е от незнаен производител тук в България и т.н. – това е търговска информация, а не потребителска и полезна за здравето на индивида. Уж се храним добре, но от храните после ни болят коремите и при продължителната им употреба, в крайна сметка малко се поразболяваме – това е скритият ефект от нездравословното системно хранене, което напрактика е непрекъснато недохранване на тялото ни с полезни за биохимчните процеси в него съставки, което пък преодоляваме с поглъщане на хапчета дето ни рекламират по телевизията, или търсим “мнението на специалист – доктор” дето ни препоръчва купища лекарства, които не ни лекуват по съответното в болшинството случаи, а само задълбочават оплакванията ни, и така въртележката става до безкрай! Човекът с такъв ритъм на живот сякаш попада в един непрекъснат продуктов и лекарствен водовъртеж, откъдето няма излизане. Това обаче е на пръв поглед.
На втори е знайно, че още от началото на миналия век, съвестни лекари, хора-ангажирани с проблематиката пишат, тръбят доколкото им се позволява от медициските магнати, експериментират и се борят за внедряване на здравословни навици сред населението по земята – в тази връзка има нации, които зорко пазят древните си традиции при храненето и са със сравнително задоволително здравословно ниво на населението си и днес. Ние обаче българите не сме сред тях. Тези навици са свързани с най-простото нещо на Земята – поглъщане на здравословна природно чиста храна. Сещате ли се читатели, колко надълбоко вече се бърка в нечиите джобове с рекламирането на такава здравословна храна? Поради което то се избягва упорито. А днешната и познатата от ежедневието ни храна, изисква съответна поддържаща я индустрия в развиването, разработването, засаждането и процедурите по предлагането й, търговия, въобще политика и т.н., ами може да последва евентуално и износа й - и тук трябва съответна обработка, след това идва на ход за употреба в предишните процеси на цялата разнородна фармакологична промишленост, ами пакетирането, търговията, печалбата от всичко това – за милиони джобове иде реч, някои от които искат да са много пълни и са достичка дълбоки ...! Та тези все още считани за кабинетни учени, почти никому неизвестни, избутани в някой провинциален ъгъл по света, но съвестни учени и качествени хора дето искат да разширят естествено кръгозора на обикновния човек, потребител на замърсената и изкуствена вече храна, са тихомълком отстранявани от хоризонта на хранителните индустрии, къде с добро, къде с лошо, и във всички случай се гледа много много да не им се дава думата по въпроса ХРАНА-ЗДРАВЕ.

ЧРЕЗ ХРАНАТА ЖИВЕЕМ ИЛИ УМИРАМЕ!
По земята газим. Обработваме я, а не знаем тя какво ни ражда – колко качествено и полезно е то за нас човеците. Метаболизмът и биохимията на всеки един от нас е част от кръговрата в ПРИРОДАТА завинаги. Всичко в него ювелирно е синхронизирано и винаги от огромно значение в съществуването ни.
Днес земеделската земя се пръска с пестициди, хербициди, ларвоциди, фунгициди, а съответните растения вече и генно се модифицират – този човешки бич е най-страшния за самия индивид! Самата почва с времето също се изтощава от страна на минерали и полезни за човека микроелементи, ама кой да ти мисли за тази “подробност”! Давай там да сеем и садим, пък после ще “го” мислим нещото! И така тя самата става все по-неплодородна, направо вредна за покаралите на нея растения, защото и те щат не щат стават бедни на съответни хранителни вещества, и накрая се оказва, че човекът е “захранен” буквално със силаж, а не със сочен, пълен с витамини и минерали например домат. Някой от вас, да знае нещо по въпроса на каква почва е расло съответното растение, дали тя е обогатявана и с какво, дали е пръскани и с какво, когато си купува домати, картофи, лук, хляб – никой не знае от каква пшеница е той и как тя е отгледана , при какви условия е съхранявана и преработвана, а да не говорим от кого е приготвена, същото е и за месото на масата ни – къде е отгледано животното, какво е пасло, каква вода е пило, същото е и с прасетата и кокошките ... , още много такива примери могат да се дадат за ПЪЛНАТА ЛИПСА НА ТАЗИ ПОЛЕЗНА ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ИНФОРМАЦИЯ, защото непрекъснато сме свидели на апокалиптичните сривове в земеделието ни, и търговията с храни въобще, на нескончаемите лоши практики в това отношение на политиките в държавата ни, на перманентно предлаганата ни некачествена храна по магазините – където на всичкото отгоре и престоява и безотговорно й се сменят датите по срока й на годност, заради пустите търговски печалби и ... КАКВО ПРАВИМЕ ХОРА ЗА СЕБЕ СИ за собственото си здраве? МАКАР И НЕУМИШЛЕНО, но закономерно си го съсипваме, заради недобросъвестни печалбарски интереси на тези дето уж се грижат за битуването ни (впрочем това е световен синдром). А нашето родно българско държавно разсъждение е сведено до – карай да върви, тоя народ това заслужава и махат с ръка – държавните ни мъже си се интересуват единствено и само от собствените си печалби и бизнес, които основно са свързани с придружаващите и поддържащите процеса “хранителна и здравна индустрии” и съответните ТЪРГОВИИ. За целта впрегнати “в работа” са и останалите власти в държавата ни – вижте само какви абсурдни реформи и закони ни се изтипосват ежедневно, какви глупости се изприказват в публичното постранство от лекари, та чак академици от съответните браншове, направо скандални факти се ширят навред из медиите ни!
Да. Чрез храната, с която се храним днес – българинът направо си умира. Тя е не само силажна, но е натъпкана с вредни за организма ни съставки. Всичко това ни разболява постепенно и скрито, но сигурно, а когато недай си боже посегнем към лекарства или лекарско лечение, направо сме си скорошни мъртавци.

Май безработицата ни ще се отрази благотворно (здравословно) на ДОСТА българи! Да погледнем нещата и от хубавата страна – безкрайно неприятно е да си безработен! Знам. Но е тъпо а се ядосваш за държавните недомислия и всякакви управленски безмислия – рано или късно, тези татунковци ще се досетят, че по КОНСТИТУЦИЯ държавата трябва да ти осигури работа, цитирам: “Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право...” – де факто и де юре тя не ни осигурява такива по никакъв начин и по някаква си нейна приумица-грешка. Сорка – продължаваме нататък как е по основния ни закон : задължен си да плащаш данъци и такси до размера на, пак цитирам: “ Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество ...”
Излиза, че държавата ни не ни осигурява съзнатено условия за осъществяване правото ни труд – работа, вкарала/вкарва ни умишлено в режим “дълготрайна безработица”, следователно гражданина няма надлежните доходи не по своя вина, и изпада в очевидна естествена невъзможност да плаща всякакви данъци и такси до размера на доходите си – а те просто са НУЛА! Значи НЕ ПЛАЩАМЕ НИЩО, ПРИ ТОВА СЪВСЕМ ЗАКОНОВО. Досещам се, че болшинството сме бедняци и си имаме евентуално по едно жилище, оборудвано с по една мебел (например: надали някой се е обзавел с два дивана в кутийката, с която разполага за живеене, ами няма място) – те (мебелите) пък по ГПК са несеквестируеми като единствени такива и потребни от първа необходимост за индивида, т.е. пак хвърковатите правителствени чети нищо не могат да направят на болшинството неплатили “данъци и такси” граждани, да му мислят по заможните! ТАКА СИ Е ПО ПРАВДА В ЖИВОТА И НАСТОЯЩАТА НИ КОНСТИТУЦИЯ.
Поемете си дълбоко въздух и започнете да изучавате “Метода Силва”, за който великата Гала от Нова Телевизия наскоро ни светна – впрочем този метод за мнозина е познат още отпреди 15 години в България и основно е свързан със съзнателна сугестегия за ползващия го. Няма лошо да се попрочете нещо по темата, ей така за релакс, пък може и да помогне с нещо на някой си! Кой знае! Като следваща стъпка предлагам да се помисли позитивно и за ГЛАДУВАНЕТО - пробвах го вече ..., на което сме подложени – а то си е естествено очистване на организма от натрупани токсини, захранването му е лечебен процес – възстановява се естествения метаболизъм и ритъм на организма, а здравословното хапване след това(в нета има много статии и препоръки за храни в тази връзка, които не са скъпи да си доставяме, както и указания за ползване на хранителни добавки – по принцип те са най-скъпата част ако решим да правим нещо за себе си, но и тук има оправия – всеки сам ще я усети). Всичко описано до тук звучи малко като на майтап, но не е. Така закономерно ще си гарантираме: ВЪЗМОЖНОСТТА НА ОРГАНИЗМИТЕ ДА СЕ САМОВЪЗСТАНОВЯТ В ХАРМОНИЯ С ПРИРОДНИЯ БАЛАНС. Жалко, че държавните ни мъже не се досетиха за най-важната антикризисна мярка да предложат за разискване – каква да бъде мерката, която да осигури работа на населението ни, останалото е познатата ни държавна проза, въртележката от която няма излизане. Но ние да гледаме себе си – направо безплатна, но полезна услуга ни направиха чрез агресивната си политика тези хора - държавниците. След 3-4 месеца като възродим телата си, да му мислят.

ГОРНОТО Е ЕДНА МАЛКА ЧАСТ ОТ КАЗАНОТО въобще ПО ТЕМАТА, не претендирам за изчерпателност, ДУМАТА МИ Е, ЧЕ ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС КАТО ПОТРЕБИТЕЛ, ПАЦИЕНТ, И ЧОВЕК КОЙТО ЦЕНИ ЗДРАВЕТО СИ И ИСКА ДА ЖИВЕЕ ПЪЛНОЦЕННО, трябва съзнателно да насочи усилията си дори като гражданин за създаване на такива условия за живот за всички българи, които да не вредят на съществуването на нацията, а максимално да я подпомагат в симбиозата ЧОВЕК-ПРИРОДА, просто защото всеки един човешки живот е безкрайно ценен. Без да влияя някому, препоръчвам да си изтеглите и изгледате филма “Food matters” – някъде около час и половина е, а може би мнозина вече да са сторили това! Това е само линка на рекламен клип с кадри от оргиналния филм, който е и преведен : http://www.foodmatters.tv/

Простички неща, които като съзнателни хора трябва да предприемем в тази връзка. Например: да се борим за запазване екологията на страната си на държавно ниво; да изискаме държавни мерки за възстановяването й там където тя е нарушена; да настояваме за регулярни публични отчети по ежегоден контрол в тази връзка, особено за земеделските посевни площи; да изискваме изписване на данни върху хранителните стоки за съотвения производител – отглеждане на съответната, съхранение, в какъв вид е предоставена за последваща обработка, краен производител – задължително сертифициран, а не ментета и контрол над такъв; хранителна и калорична стойност на крайния продукт; дата на производство – ама истинска, а не на който както му падне да си я пише и тя задължително да бъде строго контролирана, както от съответните органи, така и от продавачите (маслодайни продукти например, яйца, млечни продукти, месни и пилешки продукти), въобще хранителни такива – днес никой не гарантира и не знае какво се продава на пазара ни в контекст на горното. Вероятно цената е определяща – нали все това ни вменяват “купувайте по-скъпи продукти, те са по-качествени”, ама никой не ни казва защо, а ние ей така “от вятъра” трябва да повярваме на нечии думи, на хора които дори и не познаваме, камо ли пък да му повярваме - действие което е напълно невъзможно и неприемливо за всеки един от нас. Изискваме всичко ясно и точно написано върху етикетите, гарантирано за верност от съответните държавни служители; изключителен контрол над лекарствените средства – по-добре едно лекарство за главоболие да се предлага на пазара ни,отколкото купища незнайни основно по въздействие върху организма на човек, и недопускане на никакви лекарствени реклами в медии и преса – моля ви това не се нарича информираност на хората, това е търговски приом в най-тъпата му форма. Фармацефтичната промишленост като няма какво друго да измисли, започва директно да се рекламира сякаш се е разположила на сергиите по пазара на Кирков ... – обидно ми е дори за хората, които работят в този бранш, защото няма нормален човек, които да одобри апокрифната им алхимична дейност при изследване и изработка на съответния медикамент, тъкмо обратното – съмненията в тази посока във всеки един от нас са огромни – пример: един обикновен аспирин, освен че е с различна цена, но има и различно въздействие върху организма, а се предполага, че има едно единствено предназначение в общия случай – за сваляне на температура, което не се случва винаги и защо ли?. Всички сме с впечатлението, че във фармацията се разхождат разни учили недоучили хорица, които на всичкото отгоре и по различни причини грешат в производствата, да оставим на страна, че ни лъжат за себестойността на съответното лекарство, а за търгуването му направо няма да го коментирам – към днешна дата то е под всякаква критика, основно в ущърб на българските ползватели.

Накрая ще повторя всеизвестния факт, че: Храната, която ежедневно поглъщаме, и която трябва да служи за задоволяване естествените нужди на тялото ни в пълния смисъл на думата, днес по рафтовете на магазините ни е престояла, вредно обработена от търговците, незадоволително контролирана на държавно равнище и НЕГОДНА за здравето ни. Все неща, от които в крайна сметка печелят съответните индустриалци и търговци. Горе-долу ако имаме късмет получаваме около 40% от това от което се нуждае организма ни, останалите проценти са придобитите ни болести вследствие на нездравословно хранене. В същото време Здравният ни закон нищо не казва в тази връзка дори и днес! Защо така бе лекари-държавници? Докога липсата на всякаква разписана поне една превенция, веднъж съзнателно не залегне в нормативен документ? О-да, простете забравих, за вас здравето на българина е въпрос на търговия и преместване на народните пари (здр.осиг.вноски) от един в друг правителствен джоб! Тези истини ги знае всеки човек, потребител, всеки търговец, всяко правителство и в крайна сметка нищо не се прави “храната и храненето” да бъдат полезни за съществуването ни.
Нели Кирилова

Няма коментари: