четвъртък, 4 март 2010 г.

Прощание с первым президентом Абхазии пройдет в пятницу в Москве + наши известия

Меркатор / Карта Тайваня - земетресение

ПО АГЕНЦИЯ КРОСС
ВСС уволни втори магистрат заради контакти с Красьо от Плевен
София /КРОСС/ Висшият съдебен съвет уволни още един магистрат заради контакти с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев – Красьо Черничкия.

Прокурорът Иван Петров провел с него 23 разговора само за два дена – 21 и 22 април м. г., когато съветът проведе избор на нов зам.-главен прокурор.
Припомняме, че на 25 февруари Председателят на Окръжния съд във Велико Търново Даниел Минов бе уволнен дисциплинарно заради връзките си със скандално известния лобист.

Общо 53 пъти са си говорили по телефона Иван Петров и Красимир Георгиев. Контактите им секнали приблизително след като фигурата на Черничкия изплува в общественото пространство заради връзките му с магистрати.
Заради контакти с него ВСС понижи в ранг за две години и съдията от Плевенския районен съд Димитър Кирилов.

НС отхвърли предложение за спиране закриването на общински болници
София /КРОСС/ Депутатите отхвърлиха проект на решение, с което Министерски съвет трябваше да се задължи да спре процеса за закриване на общински болници. Проектопредложението, внесено от Нигяр Джафер от ДПС и група депутати, бе отхвърлено с 40 гласа „за”, "против" - 84 и 2-ма „въздържали се”.
Сред мотивите се казва, че то е породено от напрежението, създадено в страната с действията, свързани с преструктурирането на болничната помощ, предаде БНР.
„Този старт на реформата ще компроментира идеята за реформа въобще. Обществените очаквания бяха свързани с реализиране на цялостна концепция, която да осигури конституционния достъп до качествена медицинска помощ, в това число и в труднодостъпните райони. Вместо това бяха предприети действия в посока на закриване на болници. Обществото има право да знае какви са точните намерения на обществото и каква част от цялостната реформа ще бъде това преструктуриране”, каза Нигяр Джафер.
Утре депутатите ще продължат своята работа с избор на управител на НОИ. На 25 февруари Сотир Ушев бе освободен от поста. За управител на института ще бъде предложена зам.-министър Христина Митрева. Това предложиха от ГЕРБ.
В началото на пленарното заседание председателят Цецка Цачева обяви, че Венцислав Върбанов е подал писмено заявление в деловодството на Народното събрание, с което е дал съгласие за сваляне на депутатския му имунитет.

Венцислав Върбанов се отказа от депутатския си имунитет
София /КРОСС/ Независимият депутат Венцислав Върбанов е подал писмено заявление в деловодството на Народното събрание, с което е дал съгласие за сваляне на депутатския му имунитет. Това съобщи в началото на днешното пленарно заседание председателят на парламента Цецка Цачева.
Бившият земеделски министър от кабинета „Костов” и бивш директор на фонд „Земеделие" трябваше да застане пред Софийски градски съд днес по обвинение в безстопанственост за периода 1998-2001 г.

Корумпирани магистрати уговарят рушветите през Интернет
София /КРОСС/ Корумпирани магистрати уговарят рушветите в Интернет, съобщава в. „Стандарт”, позовавайки се на участници в разследването срещу корумпирани съдии и прокурори. Сумите били закодирани в сложни пароли
"Да хвърлим мрежата" е фразата на заподозрян съдия към известен адвокат, записана от спецполицаите, които подслушвали разговора по телефона. При разплитането на случая станало ясно, че репликата за мрежата означава двамата събеседници да минат в „скайп”. Там те се договорили колко ще струва "решаването на проблема" по даден казус. Подслушаният адвокат не се е явявал на нито едно дело при въпросния съдия. Той обаче изпълнявал ролята на посредник на други свои колеги. "Така връзката ставала опосредствана и намалявала риска магистратите да бъдат уличени", коментират спецполицаи пред изданието. Разследването показало, че съдията и адвокатът си говорят седмица преди важни наказателни дела. На заседанията обаче идвал колега на записания адвокат от същата кантора.
Уличеният в корупция съдия е един от 60-те проверявани магистрати, за които съобщил за „Стандарт” зам.-главният прокурор Валери Първанов. Той уточни, че по 20 от тях вече има образувани досъдебни производства.

СГС отложи делото срещу Марио Николов
София /КРОСС/ Софийският градски съд отложи делото срещу Марио Николов, който е един от обвинените за източването на средства по предприсъединителната програма САПАРД, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Причината е, че единият от адвокатите на подсъдимия не се яви в залата.
Ще се преценява допълнително дали следващото заседание да бъде на 21 или на 22 април.
7,5 млн. евро, според прокуратурата, е източил Марио Николов, с още няколко човека, по предприсъединителната програма.
"Още не съм призован в Германия", каза пред журналисти Марио Николов. Той няма претенции дали делото ще се гледа от български и германски съд стига съдебният процес да е обективен и безпристрастен и да се разкрие истината. Това може да стане и в България, смята Николов. По делото има 9 подсъдими.

”Нямам проблем да бъда съден където и да е”, подчерта обвиняемият.
На въпрос има ли чадър на делото Николов отговори: „Ако имаше чадър над това дело, то нямаше да се разглежда в тази зала. Това са инсинуации. Може би чадърът е в обратна посока. Не знам нищо повече от това, което вече се знае”.
За коментарите на премиера Борисов, че делото се бави Николов каза: „Явно някой не желае да се разкрие обективната истина. Явно тези, които бързат. Аз искам да се разкрие истината”. По думите му, интерес от обективната истина нямат тези, които са внесли делото в съда.
„Адвокатът ми е станал веднъж причина за отлагане на делото”, припомни Николов.
На въпрос дали се притеснява от натиска на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ за приключване на делото Марио Николов отговори: „Един натиск, който се оказва върху съдебната система винаги е притеснителен, защото това може да не позволи решенията да се вземат обективно и безпристрастно. Общественият и медийният натиск от ОЛАФ е огромен, а върху съда- не мога да коментирам.
Марио Николов отрече да е спонсорирал БСП. „Неправилно е да ме наричат спонсор на партията, защото не съм я спонсорирал”, допълни той.

В. Първанов: Няма ниво в съдебната система, което да не е под контрол
София /КРОСС/ Няма ниво в съдебната система, което да не е под контрол и да не подлежи на проверка, ако постъпи сигнал. Това заяви заместник-главният прокурор Валери Първанов по бТВ. В подкрепа на твърдението си, Първанов даде пример с неговия колега Ангел Дончев, който бе обвинен за взимане на подкуп.
„Сред магистратите има и корумпирани, и недостатъчно професионалисти и недостатъчно мотивирани”, коментира още Валери Първанов. Прокурорът обясни, че в Инспектората към Върховна касационна прокуратура постъпват годишно не по-малко от хиляда сигнала от подсъдими, от пострадали от съда, както и от специализираните служби за борба с корупцията.
„Нямаме подкрепата на парламента за използването на СРС-та за разкриването на престъпления с купуване на гласове”, отбеляза заместник-главният прокурор. Той обясни, че в момента правната комисия в НС обсъжда на второ четене промените в НПК и има предложение за промяна, именно на текстовете, засягащи избирателните престъпления. По думите му обаче адвокатската гилдия, която има доста голямо влияние, е абсолютно против тях. Днес ще бъде последното обсъждане в правната комисия на НС по тези текстове. „Разчитаме на политическата воля на премиера Борисов да обясни на народните представители значимостта от такива промени", каза Първанов.

Янаки Стоилов: Приемането на промените в НПК ще увеличи делата срещу България в Страсбург
София /КРОСС/ Промените в НПК могат да доведат до увеличаване броя на делата срещу България в Страсбург. Това каза пред БНТ народният представител от ПГ на БСП Янаки Стоилов. Назначаването на фигурата на резервен адвокат, издаването на присъди въз основа на СРС и определянето на сроковете за досъдебно производство, са част от възраженията срещу предлаганите промени в НПК. Според Стоилов, тези промени сериозно засягат правата на гражданите. От адвокатската колегия твърдят, че формализмът не може да бъде преодолян с назначаването на служебен защитник.
Има логика да бъде въведена фигурата на резервния защитник, когато без причина защитата отсъства, заяви на свой ред Димитър Лазаров от ГЕРБ.
Допускането на разследващите полицаи да свидетелстват пред съда ще доведе до затруднение в съда, твърдят още от ГЕРБ. Според мнозинството досега е съществувала ненормална практика да не могат да бъдат използвани доказателствата събрани със СРС, макар че, това са доказателства събрани с разрешение на прокурор. Очакванията на обществото са да има прелом в борбата срещу организираната престъпност. С въвеждането на тези дисциплиниращи мерки се цели бързина в съдебното производство, аргументират се от ГЕРБ.

Българите пишат на Борисов по 60 писма на ден
София /КРОСС/ 11 694 писма от граждани е получил премиерът Бойко Борисов за първите седем месеца от мандата на правителството. Справката на служителите от приемната в Министерския съвет показва, че хората пишат до Борисов три пъти повече от колкото са го правили до Сергей Станишев, когато той беше министър-председател, съобщава PRO.BG.
Средно месечно в Министерския съвет се получават към 1700 писма от граждани, което прави по почти 60 на ден. Около 11% от тях са изпратени по Интернет. Много са и хората, които лично носят сигналите си на „Дондуков" 1. За разлика от предишни мандати, още в началото на кабинета Борисов, хората имат какво да кажат.
Соня Божикова, началник отдел „Приемна" в Министерски съвет разказва пред „Новините”, че като тематика най-много са социалните въпроси. Искане за отпускане на помощ, за осигуряване или по-скоро за съдействие за трудова заетост.
Всеки ден от 9.30 ч. до 12.30 ч. и от 14.00 до 16.00 ч. в приемната на Министерски съвет ще ви обърнат внимание, ако подадете сигнал или писмо. Отговор ще получите в рамките на два месеца. Този срок е необходим на експертите да проверят написаното и да оформят отговора.
„Много от въпросите касаят дневния ред на обществото. Ето например днес получихме над 79 заявления във връзка с този проблем ще се разреши ли или не тютюнопушенето в заведенията. Друга подобна тематика е за ГМО”, разказва Божикова.
Ако сте решили да пишете до Бойко Борисов, трябва да знаете, че анонимни сигнали не се разглеждат. Не се проверяват и нарушения от преди повече от две години. Има сигнали, след които е взето законодателно решение в полза на пишещия. Такъв е случаят с жълтите рецепти за лекарства със специален режим, които са имали много кратък срок. След запитвания и изменение на наредбата, срокът се удължи, така че гражданите да не загубят правата си.

Илия Златанов: В Държавен технически надзор печелят по 1 милион месечно от рушвети
София /КРОСС/ Асансьорът в „Майчин дом” не отговаря на 6 изисквания на европейските стандарти. Това каза пред БНТ Илия Златанов, главен секретар на фирмата, която внася асансьори у нас. Златанов твърди, че 70 хиляди асансьора у нас са опасни. По думите му основна вина за това носи директорът на Агенцията за държавен технически надзор Юлиян Иванов. Според Златанов, в агенцията определени лица „месечно печелят по 1 милион лева от рушвети".
Той твърди още, че Иванов е попълнил невярна информация за конфликт на интереси, тъй като съпругата му работи като началник-отдел в същата агенция.
Иванов потвърди, че съпругата му работи в агенцията, но по отношение на твърденията за корупция каза: „Правени са проверки на инспекцията, не са установявани случаи на корупция има само един сигнал и то по мой сигнал".
Златанов се обърна към Иванов с думите „Вие не знаете за какво сте там - подайте си оставката", заради твърдението на шефа на агенцията за технически надзор, че за асансьорите произведени преди 1982 година не се изисква звукова и светлинна сигнализация при претоварване. "Да пуснем старите автомобили без спирачки в такъв случай", контрира Златанов. По думите му, задължение именно на Държавен технически контрол е поставянето на такава сигнализация, както и поставянето на преграда вътре в асансьора, който е предназначен за носилки и затова площта му е по-голяма, но преградата трябва да не позволява качването на повече от 6 човека.
"Причината за инцидента в "Майчин дом" е, че асансьорът е претоварен, той е предназначен за носилка и санитари. Посетителите трябва да ползват пътническите асансьори", каза Юлиян Иванов.

Пострадала от пропадналия асансьор в "Майчин дом" роди – подробности
София /КРОСС/ Една от пострадалите бременни жени при пропадането на асансьора в "Майчин дом" роди със секцио във ВМА, съобщи директорът на болницата ген. Стоян Тонев.
32-годишната К.П.К., бременна в осми месец, която вчера бе приета във ВМА след инцидента , през нощта роди сьс секцио момиченце. Бебето е в добро състояние и тежи 1.800 кг. Раждането е предизвикано изкуствено, поради увита пъпна врьв и риск от задушаване на плода.
Останалите две бременни жени - 29-годишната Л.М.Д. и 35-годишната Е.С.Ф. са претърпели хирургични операции на долните крайници и са настанени в Клиниката по реанимация и интензивно лечение, за да са под непрекъснато наблюдение. Няма опасност за живота на майките и техните плодове. Най-леко пострадалата - 31-годишната В.Д.Б., която е с контузии на двете колена и глезенна става, вероятно утре ще бъде изписана. Нейният съпруг - холандския гражданин - Й.А.Б. на 48 г., който е с фрактура на ляво бедро, ще продължи лечението си във ВМА.
Две бременни жени и една акушерка от постъпилите петима пострадали след инцидента в "Пирогов" претърпяха оперативни интервенции, съобщиха от лечебното заведение.
Й.В., на 26г. е претърпяла операция на счупен глезен. .Н.Г, на 33г. - на счупена дясна подбедрица. Акушерката П.Д. също е претърпяла операция на счупен глезен.
Д.Д., на 30 г., бременна в деветия месец, е със счупен пищял, с такава травма е и 28-годишният М.В. Най-вероятно те ще бъдат подложени на консервативно лечение.
Всички пациенти от „Майчин дом" са настанени в Първа травматология на „Пирогов", съобщи шеф екипът д-р Неди Цекулов. Те са в добро общо състояние, няма опасност за плода на бремените жени.
При инцидента пострадаха общо 12 души, сред които 9 бременни жени, едната от които очаква близнаци. Бъдещите майки са с травми, но няма опасност за тях и за бебетата.

В началото на другата седмица изписват трите бременни жени от „Пирогов”
София /КРОСС/ Трите бременни жени и акушерката, които пострадаха при аварията с асансьора в "Майчин дом" се чувстват добре, вече са спокойни, шокът от премеждието е отминал. Това каза д-р Валентин Кънев, началник на Клинично отделение на Първа пироговска травматология, където се възстановяват пострадалите.
Няма проблеми с операциите, които претърпяха жените, няма проблеми и със състоянието на бебетата, които износват бъдещите майки. Те ще бъдат изписани, най-вероятно в началото на другата седмица, съобщиха от Пресцентъра на Пирогов.

Създават компания за проектиране и изграждане на газовата връзка България-Гърция
София /КРОСС/ Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков замина за Солун, където ще участва в конференция на тема „Енергията в Югоизточна Европа – производство на възобновяема енергия и сигурност на енергоснабдяването”. По време на форума, който се провежда на 4 и 5 март 2010 г, предстои да бъде подписан протокол за създаване на Asset company за изграждане на междусистемна газова връзка България - Гърция (компанията, която ще проектира, изгражда и експлоатира съоръжението), съобщиха от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/.
Връзката ще осигури участието на България във втория по приоритет европейски газов проект – коридора Турция-Гърция-Италия, който е част от Южния газов коридор. В проектната компания с равни дялове от по 50 % ще участват БЕХ и IGI Poseidon (в което акционери са гръцката ДЕПА и италианската „Едисон”).
Подробностите за създаването на смесената проектна компания бяха обсъдени и договорени при посещението на зам.министър Мая Христова в Атина от 23 до 25 февруари 2010 г.
Акцент в разговорите по време на конференцията в Солун в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) ще бъде новата енергийна политика на ЕС и изготвянето на Национален план на страната ни, в който са отразени основните цели и насоки на развитието на ВЕИ и на количествата енергия, произведена от биомаса, вятър, слънце и вода, допълват от МИЕТ.
В рамките на посещението си министър Трайков ще участва и в министерския диалог „Приоритетни енергийни инвестиции в Югоизточна Европа”. Той ще запознае участниците с енергийната политика на България до 2020 година и по-важните проекти с българско участие.
По искане на гръцката страна министър Трайков ще се срещне и с Тина Бирбили, министър на околната среда, енергията и климатичните промени на Република Гърция.

И в Антарктида е паднал метеорит, подобен на Тунгуския
Антарктида /КРОСС/ Преди около 480 хиляди години в небето над Антарктида е станало събитие, аналогично на Тунгуската катастрофа през 1908 година - взривяването на врязалото се в земната атмосфера космическо тяло с маса стотици хиляди тона, са установили европейските учени. В доклада, представен на конференцията по планетология и изследване на Луната в Тексас, Луиджи Фолко от университета в Сиена и неговите колеги от Франция и Великобритания са представили резултатите от анализа на микрочастици със сферична форма, намерени в земята Виктория в Антарктида. В доклада се посочва, че състава на тези микрочастици е метеоритен. По своите свойства те са близки до една от разновидностите на каменните метеорити - въглероден хондрид. Предишните изследвания показаха присъствието в редица райони на Антарктида на слоеве от метеоритен прах, на възраст между 430 и 480 хиляди години. Такива слоеве са били открити по време на изследването на ледниковата покривка в източна Антарктида в рамките на проекта EPICA-Dome C и Dome Fuji.

Обама призова Конгреса да приеме реформата в здравеопазването
Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Президентът на Съединените щати Барак Обама призова Конгреса да приеме през следващите седмици ключовата за него реформа в здравеопазването, съобщава Би Би Си. Обама е уточнил, че в предложения проект са взети под внимание мненията на двете партии и са представени предложенията както на републиканците, така и на демократите. Реформата е насочена към осигуряването на медицински застраховки на 31 милиона американци, които досега са нямали така и може да стане най-голямата промяна в системата на здравеопазването през последните десет години.

Вестниците пишат...
София /КРОСС/ Почти всички днешни централни вестници пишат и коментират инцидента, станал в „Майчин дом".„Дневен труд":Близо 70 000 асансьора в България не отговарят на съвременните изисквания и крият риск за хората. Това е заявил пред изданието главният секретар на браншовата асоциация Илия Златанов. Асансьорния ни парк е грохнал и опасен.„Всяка година пада по една кабина. Десетки са осакатените заради липсата на двойни врати, счупени прозорци и др. нередности. Паркът плаче за подмяна. Повечето нещастни случаи обаче се потулват",
казва Златанов.
"24 часа": "80 % от асансьорите са ковчези". 80% от асансьорите в България не отговарят на евронормите за безопасност, определени с директива. Това установи проверка на "24 часа" след инцидента, при който 12 души пропаднаха с асансьор в " Майчин дом"в София. За нас директивата важи за машините,произведени след 2003 г.Модернизацията на един струва между 15 и 20 хил. лв., казват експерти. Австрия, Германия и Унгария също оставили старите асансьори в сградите.
На първите страници на изданията са репортажите от честването на Националния празник на България -3 март. Изданията цитират думите на президента Георги Първанов на тържествената заря- проверка: "Законът да бъде прилаган еднакво към всички, без разлика на положението в йерархията и в институциите.Този завет на предните ни припомни президентът Георги Първанов в словото си на тържествената заря проверка на площад "Народно събрание" по повод 3 март, пише „Новинар".Той обясни, че през 13-те и повече десетилетия след Освобождението най-големият урок е, че ние, българите, успяваме, когато „впрегнем своите задружни сили, както го казваше Апостола. Сега предизвикателствата са други, но ако бъдем единни, ще успеем да изпълним заветите на тези,които жертваха живота си за България",каза още държавният глава.
Друга тема в днешния печат е тази за дупките. Според „24 часа" Между 1500 и 2000 км трябва да се ремонтират годишно у нас, за да имаме качествени пътища. Само за запълване на дупките са нужни около 150-250 млн.лв., сочат изчисленията на пътната камара. Рехабилитацията на километър е 250-350 хил. лв.според трасето. Кърпенето гълта по-малко - около 100 хил. лв./км. Но не било рентабилно на парче, по-добре било да се прави цялостна рехабилитация на надупчения участък.
Лидерът на РЗС отново реши да привлече вниманието на обществеността, като на връх официалния празник съобщи, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева си била вдигнала заплатата с 55%."Не му прилича, изказването му е смехотворно , реагира парламентарната шефка, пред „Труд" .
Няма нужда разследването за смъртта на ковчежника на ДПС Ахмед Емин да бъде възобновявано. Агентите на ДАНС не са се ориентирали добре в десетте тома с доказателства по случая и допълнителните действия, които препоръчват, вече са били извършени. Такова е становището на Софийската районна прокуратура,цитирано от вестник "Сега".То е пратено до обвинител №1 Борис Велчев, след като премиерът Борисов отвори темата за самоубийството на Емин в боянския сарай на Ахмед Доган от октомври 2008 г.

Преглед на руската преса
Москва, Русия /КРОСС/ Русия призовава за създаването на международна комисия за ликвидиране на производството на наркотици в Афганистан, пише „Российская газета", като цитира директорът на Федералната служба за контрол над наркотиците Виктор Иванов.
Тази седмица в Съвета за сигурност на ООН може да бъде внесена проекторезолюция за налагане на нови санкции на Иран, съобщава „Независимая газета".
Документът е подготвен от САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Русия сигнализира, че Москва е готова да разгледа с партньорите въпроса за налагането на „умни санкции" на Иран, в случай на невъзможност за постигането на споразумение с Техеран.
Дългогодишните преговори за цената, която Китай е готов да плаща за руския газ, са към края си, информира „Независимая газета". Но „Газпром" засега е предпазлив в своите оценки, отбелязвайки само факта на „постигането на взаимно разбиране по базовите въпроси".
„Коммерсант": Дубайската полиция разполагала с неопровержими доказателства за това, че организаторите на убийството на високопоставения член на палестинското радикално движение „Хамас" Махмуд Мабхух са били израелският премиер Бенямин Нетаняху и ръководителя на израелските служби „Мосад" Мейр Даган.
„Время новостей":В качеството си на президент утре в Москва ще пристигне Виктор Янукович. Той досега бе планирал да пристигне на работно посещение в Москва, но статутът на визитата бе повишена от Кремъл на официална, коментира изданието.

Преглед на британската преса
Лондон, Великобритания /КРОСС/ Financial Times: Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова за по-тясно икономическо сътрудничество между 27-те страни-членки, представяйки 10-годишен план, създаден с цел да укрепи икономиката на блока.
Financial Times: „Официални лица на правителството в Атина изразиха убеденост, че новите фискални усилия на Гърция, или поне някои от тях, са по-сериозни от тези, предприети от Ирландия, която миналата година задаваше тона във въвеждането на мерки за намаляване на бюджетния дефицит сред засегнатите от кризата страни-членки на еврозоната .
Times: Президентът на САЩ Барак Обама обяви вчера, че е готов да прокара своя законопроект за здравни реформи в Конгреса само с подкрепата на демократите; стъпка, която бе определена от републиканците като „ядрен вариант".
Times: Великобритания рискува да влезе в публичен конфликт с Израел днес, когато правителството сигнализира, че не бърза да отстранява възможността за арест на пристигащи в страната чуждестранни политици и генерали.
The Independent:Перспективите за начало на първите преговори между Израел и умереното палестинско ръководство от повече от година насам се увеличиха след като Лигата на арабските държави подкрепи предложение на САЩ за началото на индиректни преговори между двете страни.
Страховете за „конспирация" на хедж фондовете за унищожаване на еврото набраха вчера сила, след като американските власти разпоредиха на някои фондове да не унищожават архивите си за своята търговия с европейската валута, пише The Independent.
Guardian: Серия от три смъртоносни бомбени атентата в Ирак убиха най-малко 30 души в бившия бастион на екстремистите Бакуба. Една от атаките бе извършена от терорист-камикадзе, управлявал линейка с ранени в резултат на другите атентати, преди да се взриви в болница.

Президентски избори в Того
Ломе, Того /КРОСС/ Действащият президент на Того Фор Гнасинтбе и още шест кандидата ще борят за президентското кресло на провеждащите се днес избори, съобщава Би Би Си. В страната са пристигнали повече от 500 наблюдатели от Африканския съюз, икономическата общност ECOWAS и от Евросъюза. Последните избори бяха през 2005 година и завършиха с взрив от насилие, което отне живота на повече от 100 човека.

Британски съд отказа да пусне под гаранция босненски политик
Лондон, Великобритания /КРОСС/ Съдът във Великобритания е отказал да пусне под гаранция бившият вицепрезидент на Босна Еюп Ганич, а го остави в ареста. Ганич беше арестуван в лондонското летише Хитроу по подозрение за участие във военни престъпления. Сърбия обвинява експрезидентът във военни престъпления по време на войната на Балканите през 1990 година, съобщава Би Би Си.

ЕК представи стратегията за излизане от кризата „Европа 2020“
Брюксел, Белгия /КРОСС/ Европейската комисия обяви стратегията „Европа 2020“ за излизане от кризата и за подготвяне на икономиката на ЕС за следващото десетилетие.
В нея са дефинирани три ключови цели за растеж: интелигентен растеж (насърчаване на познанията, иновациите, образованието и цифровото общество), устойчив растеж (по-ефикасно използване на ресурсите при производството, като същевременно увеличим конкурентоспособността) и приобщаващ растеж (нарастване на участието в пазара на труда, придобиване на умения и борба с бедността).
„Стратегията „Европа 2020“ се отнася до това, което ние следва да предприемем днес и утре, за да насочим икономиката на ЕС отново в правилната посока. Кризата разкри фундаментални проблеми и неустойчиви тенденции, които ние не можем да продължаваме да пренебрегваме. Растежът в Европа е недостатъчен, което излага на риск нашето бъдеще. Трябва да изградим нов икономически модел, основан на познания, нисковъглеродна икономика и високи равнища на трудова заетост“, заяви Председателят Жозе Барозу.
Напредъкът за постигането на набелязаните цели ще бъдан оценяван спрямо пет представителни главни постижения на равнище на ЕС, които държавите-членки ще бъдат приканени да превърнат в национални цели:
- 75 % от населението на възраст между 20 и 64 години следва да работи
- 3% от БВП на ЕС следва да бъде инвестиран в научноизследователска и развойна дейност
- Целите „20/20/20“ по отношение на климата и на енергетиката следва да бъдат постигнати
- Делът на преждевременно напускащите училище следва да бъде под 10 % и поне 40 % от младежите следва да притежават училищно свидетелство или диплома
- намаляване с 20 милиона на броя на хората, застрашени от бедност
Докладването и оценката в рамките на стратегията „Европа 2020“ и Пакта за стабилност и растеж (ПСР) ще бъдат провеждани едновременно (като продължат да бъдат два различни инструмента) с цел подобряване на сближаването, уточняват от еврокомисията. Това ще позволи на двете стратегии да преследват сходни цели за реформа, като продължат обаче да бъдат два отделни инструмента.

Случаят с кораба "Илинден" влиза в прокуратурата
Скопие, Македония /КРОСС/ Днес в македонската прокуратура ще бъде внесен Доклада на експертизата за потъването на кораба “Илинден” точно преди половин година, когато във водите на Охридското езеро загубиха живота си 15 български туристи, предаде БНР. Досега никой не пое отговорност за трагедията. Единствено 23-годишният капитан Сотир Филески бе поставен под домашен арест.
Цели шест месеца бяха необходими на македонските институции, за да придвижат разследването на безпрецедентната за охридското езеро трагедия, отнела живота на 15 невинии български туристи. Днес съдия-следовател Весна Кичеец най-после внася в прокуратурата Доклада на експертизата. Не съобщава никакви подробности за обемния документ. Кой е виновен ще определи прокуратурата и евентуално ще повдигне обвинения. Адвокатите на капитана очакват под отговорност да бъдат подведени длъжностни лица от Охридската капитания. От там шест месеца мълчаха и се криха от обществеността.
Според неофициална информация на телевизионния канал АЛФА, обемната експертиза съдържа заключения, че корабът е бил претоварен, на моменти от пътуването е бил крайно нестабилен, критичните точки по маршрута били указани в отделна схема към доклада. Голямо място е отделено на техническото състояние и поддръжка на ”Илинден”, които не са задължение на капитана, но засягат Капитанията и фирмата “Лойд”. Не е ясно още колко време ще бъде необходимо – този път на македонската прокуратура, за да се произнесе за причините, отговорността и вината за станалата преди шест месеца трагедия.


ПО РИА новости

Смерть Ардзинбы - настоящая трагедия для Абхазии, заявляет Багапш

Скончался первый президент Абхазии Владислав Ардзинба
Первый президент Абхазии Владислав Ардзинба скончался в Москве на 65-м году жизни, сообщил спикер республиканского парламента Нугзар Ашуба. С 25 февраля Ардзинба находился на лечении в московской Центральной клинической больнице.
"Нас постигло тяжелое горе. Ушел из жизни национальный герой, выдающаяся историческая личность, первый президент Республики Абхазия Владислав Григорьевич Ардзинба. Несмотря на продолжительность его болезни, уход Владислава Григорьевича из жизни для нас - настоящая трагедия", - заявил Сергей

Прощание с первым президентом Абхазии пройдет в пятницу в Москве
МОСКВА, РИА Новости. Прощание с первым президентом Абхазии Владиславом Ардзинбой, скончавшимся в четверг в московской клинике, пройдет в пятницу в Москве, сообщил РИА Новости посол Абхазии в РФ Игорь Ахба.
По его словам, время и место прощания пока не определены.
"Ориентировочно это будет в первой половине дня", - сказал Ахба, добавив, что затем тело первого президента Абхазии будет доставлено на родину.
Владислав Ардзинба в четверг скончался в Москве на 65-м году жизни. С 25 февраля он находился на лечении в Центральной клинической больнице. По данным Минздрава Абхазии, у первого президента было "длительное, хроническое заболевание". Ардзинба возглавлял Абхазию с 1994 по 2005 год.
Государственную комиссию по организации похорон первого президента республики возглавил действующий президент Абхазии Сергей Багапш.
Как сообщил в четверг РИА Новости источник в администрации Багапша, в связи со смертью Ардзинбы в республике будет объявлен траур.

Скончался первый президент Абхазии Владислав Ардзинба
СУХУМИ, РИА Новости. Первый президент Абхазии Владислав Ардзинба скончался в Москве на 65-м году жизни, сообщил в четверг РИА Новости спикер республиканского парламента Нугзар Ашуба.
Ардзинба с 25 февраля находился на лечении в московской Центральной клинической больнице.
Министр здравоохранения Абхазии Зураб Маршания сообщил ранее РИА Новости, что у первого президента было "длительное, хроническое заболевание", а состояние здоровья "оставляло желать лучшего". По словам министра, Ардзинба "тяжело передвигался" без посторонней помощи.
Владислав Ардзинба 26 ноября 1994 года был избран первым президентом Республики Абхазия. Он возглавлял Абхазию до 2005 года.

Первый президент Абхазии находится на плановом лечении в Москве
МОСКВА, 26 фев - РИА Новости. Первый президент Абхазии, 64-летний Владислав Ардзинба находится в Москве, где проходит плановое лечение, сообщил РИА Новости по телефону действующий абхазский лидер Сергей Багапш.
Ранее в СМИ появилась информация о том, что тяжело больного экс-президента Абхазии доставили в Москву из Сухуми и поместили в ЦКБ.
"Плановое лечение, плановая госпитализация. Поехал вчера... вернется", - сказал Багапш.
Президент опроверг информацию о том, что Ардзинба находится в тяжелом состоянии. "Да нет, все нормально", - указал Багапш.
В свою очередь министр здравоохранения Абхазии Зураб Маршания сообщил РИА Новости, что состояние здоровья первого президента, "однозначно, оставляло желать лучшего".
"Это длительное, хроническое заболевание", - отметил Маршания.
По его словам, Ардзинба "тяжело передвигался" без посторонней помощи.
В то же время замглавы абхазского Минздрава Анатолий Акшба отметил, что недуг экс-президента не угрожает его жизни.
Владислав Ардзинба родился 14 мая 1945 года в селе Эшера Абхазской АССР. С 1994 по 2005 годы был президентом Абхазии.

В Абхазии в связи с кончиной первого президента объявят траур
СУХУМИ, РИА Новости. Траур будет объявлен в Абхазии в связи с кончиной первого президента республики Владислава Ардзинбы, сообщил в четверг РИА Новости источник в администрации действующего главы республики.
По его словам, дата траура и вопросы, связанные с похоронами, обсуждаются сейчас на совещании у президента Сергея Багапша.
Владислав Ардзинба в четверг скончался в Москве на 65-м году жизни. С 25 февраля он находился на лечении в Центральной клинической больнице.

Владислав Григорьевич Ардзинба. Биографическая справка
Первый президент Абхазии Владислав Ардзинба скончался в Москве на 65-м году жизни, сообщил в четверг РИА Новости спикер республиканского парламента Нугзар Ашуба.
Владислав Григорьевич Ардзинба родился 14 мая 1945 г. в селе Нижняя Эшера Сухумского района Абхазии. Детство и школьные годы прошли в родном селе.
В 1966 г. окончил исторический факультет Сухумского государственного педагогического института и поступил в аспирантуру Института востоковедения Академии наук СССР.
Работал в институте с 1969 года по 1988 год, занимаясь изучением истории, культуры и религии древних народов Малой Азии.
В 1987 г. был назначен заведующим сектором идеологии и культуры Древнего Востока Института востоковедения АН СССР.
В 1988 г. был избран директором Абхазского научно-исследовательского института языка, литературы и истории им. Д. Гулиа.
В 1989 г. Владислав Ардзинба был избран народным депутатом СССР и депутатом Верховного Совета СССР. В том же году он был избран председателем подкомиссии по государственному и правовому статусу автономных образований и стал членом Президиума Верховного совета СССР.
В 1990 г. был избран депутатом Верховного совета Абхазии и председателем Верховного совета Абхазии.
В 1992 г. был назначен председателем государственного комитета обороны и возглавил национально-освободительную борьбу народа Абхазии.
26 ноября 1994 г. Владислав Ардзинба был избран первым президентом Республики Абхазия.
3 октября 1999 г. всенародным голосованием был избран на второй президентский срок (1999 – 2005).
Владислав Ардзинба был доктором исторических наук (1985), профессором, действительным членом Академии наук Абхазии, Адыгской международной Академии наук, лауреатом Международной Кандуровской премии, лауреат премии им. Вернадского. Он был автором более 40 научных трудов.
Награжден высшей государственной наградой Абхазии – орденом «Ахьдз-апша» I степени, медалью «Герой Абхазии» и высшей государственной наградой Республики Южная Осетия – «Орден почета».
Владислав Ардзинба был женат, у него осталась дочь.
Материал подготовлен на основек информации открытых источников

Медведев выразил соболезнования в связи со смертью Ардзинбы
МОСКВА, РИА Новости. Президент России Дмитрий Медведев поздравил по телефону президента Абхазии Сергея Багапша с днем рождения и выразил соболезнования в связи со смертью первого президента республики Владислава Ардзинбы, сообщила пресс-служба Кремля.
"С обеих сторон было выражено удовлетворение тесным и доверительным характером контактов, поступательным развитием дружественных межгосударственных связей, важной вехой укрепления которых стали итоги недавнего официального визита Багапша в Россию", - говорится в сообщении.
"Медведев, отметив, что сегодняшний день омрачен траурным известием о кончине первого президента Абхазии Ардзинбы, выразил искренние и глубокие соболезнования Багапшу и всему абхазскому народу", - сообщили в пресс-службе.
Владислав Ардзинба 26 ноября 1994 года был избран первым президентом Абхазии и возглавлял республику до 2005 года. Он скончался на 65-м году жизни в московской Центральной клинической больнице.

Восемь человек пострадали при землетрясении на Тайване
МОСКВА, РИА Новости. Восемь человек пострадали во время землетрясения магнитудой 6,7 на острове Тайвань, сообщает в четверг агентство Ассошиэйтед Пресс.
Землетрясение было зафиксировано в районе Гаосюн на юго-западе острова в 08.18 четверга по местному времени (03.18 мск). По данным Сейсмологического управления КНР, эпицентр подземного толчка был расположен на глубине в шесть километров.
Землетрясение, по предварительным данным, стало причиной пожара на текстильной фабрике в городе Тайнань. Над городом видны черные клубы дыма.
В результате подземных толчков, которые ощутили и жители столицы Тайваня Тайбэя, было приостановлено сообщение на скоростной железнодорожной линии, соединяющей столицу с югом острова. Сообщается, что один из поездов сошел с рельсов. В самой столице произошли перебои с электричеством, 10 человек оказались заблокированными в лифте.
Приостановлена работа крупнейшего на Тайване центра по производству экспортного высокотехнологичного оборудования Science Park. Сотрудники компаний центра были эвакуированы. Около 10 вертолетов министерства обороны обследуют пострадавшие районы острова.

По словам местных сейсмологов, землетрясение на острове не связано с повторными подземными толчками, следующими после разрушительного землетрясения в Чили, где погибли более 800 человек.
Размер ущерба, нанесенный инфраструктуре острова, не сообщается.
Остров Тайвань находится на стыке двух тектонических плит и является одной из самых сейсмически активных зон планеты. Самое сильное землетрясение - магнитудой 7,6 - произошло на острове в сентябре 1999 года и унесло жизни около 2,4 тысячи человек.
Большинство современных зданий на Тайване построены с учетом сейсмической активности, однако инфраструктура острова чувствительна к ударам стихии.

Мощные землетрясения в мире за последние пять лет (2004–2010). Справка
2010 год

13 января два мощных землетрясения в течение нескольких минут произошли в нескольких милях от побережья Гаити, их магнитуда составила 7,0 и 5,9 соответственно. В столице республики Порт-о-Пренс в результате двух подземных толчков обрушились несколько зданий. Есть погибшие и раненые.
2009 год
В октябре произошла серия сильных землетрясений на Суматре (Индонезия). По информации ООН, погибли не менее 1,1 тысячи человек. Под завалами оказались до 4 тысяч человек.
В ночь на 6 апреля близ исторического города Аквила в центре Италии произошло разрушительное землетрясение магнитудой 5,8, жертвами которого стали 300 человек, были ранены 1,5 тысячи, более 50 тысяч были вынуждены покинуть свои дома.
2008 год
29 октября в пакистанской провинции Белуджистан в результате землетрясения силой в 6,4 балла по шкале Рихтера с эпицентром в 70 км к северу от города Кветты (в 700 километрах к юго-западу от Исламабада) погибли до 300 человек.
12 мая в провинции Сычуань на юге Китая в 92 км от административного центра провинции – города Ченду, произошло мощное землетрясение магнитудой 7,9, которое унесло жизни до 87 тысяч человек, 370 тысяч получили травмы, без крова остались 5 миллионов жителей. После основного землетрясения последовали свыше десяти тысяч повторных подземных толчков.
Сычуаньское землетрясение стало сильнейшим в Китае после Таншаньского землетрясения (1976), унесшего около 250 000 жизней.
2007 год
15 августа в Перу, в департаменте Ика, в 161 километре от столицы Лимы, произошло самое сильное землетрясение за последние годы. В результате подземных толчков силой в 8 баллов по шкале Рихтер пострадали города на всем южном побережье страны. Погибли по меньшей мере 519, еще около 1,5 тысячи человек получили ранения. Почти 17 тысяч человек остались без электроэнергии и телефонной связи. Более всех пострадали города южного побережья, Чинча-Альта, Писко, Ика, а также столица Лима.
2006 год
27 мая при землетрясении силой в 6,2 балла на острове Ява в Индонезии погибли 6 тысяч 618 человек. Больше всего пострадал город Джокьякарта и прилегающие к нему районы. Подземный толчок разрушил около 200 тысяч домов, серьезно повредил такое же количество строений. Без крыши над головой остались около 647 тысяч человек.
2005 год
8 октября в Пакистане землетрясение с магнитудой 7,6 по шкале Рихтера стало самым сильным за все время сейсмических наблюдений в Южной Азии. По официальным данным, погибли более 73 тысячи человек, в их числе 17 тысяч детей. По некоторым оценкам, число погибших составило более 100 тысяч человек. Более трех миллионов пакистанцев остались без крова.
28 марта у побережья индонезийского острова Ниас, расположенного к западу от Суматры произошло мощнейшее землетрясение силой 8,2 балла по шкале Рихтера. Погибло около 1300 человек.
2004 год
26 декабря у восточного берега индонезийского острова Суматра произошло одно из самых сильных и разрушительных землетрясений в современной истории. Приливная волна, вызванная этим землетрясением силой 8,9 балла по Рихтеру, обрушилась на побережье Шри-Ланки, Индии, Индонезии, Таиланда, Малайзии.
Общее число жертв в пострадавших от цунами странах до сих пор точно не известно, однако, по различным данным, эта цифра составляет примерно 230 тысяч человек.
Материал подготовлен на основе информации РИА Новости и открытых источников

Няма коментари: