петък, 19 март 2010 г.

Докато обществото не се откаже от диктата на пазарите и кредитния гръб за развитие на финансовата система ...

...Грийнспан признава, че ниските лихви са надували балона през отминалато десетилетие на настоящия 21 век. ... Според Грийнспан появата на ипотечния балон се дължи не на намяляването на основния лихвен процент, които всъщност той е започнал да въвежда, а на ставките по продължителните 30-годишни ипотечни кредити,които банктите са определяли. Точно заради намаляването на лихвата на дългосрочните заеми за жилища, от които са се възползвали и много неплатежоспособни потребители, е паднала ликвидността на банките. Самата криза е била неизбежна ... най-доброто решение след създалата се ситуация е регулаторите да принудят банките да увеличават резервния си капитал..

ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Симеон Дянков: Българската икономика плава в бурно море

София /КРОСС/ Българската икономика плава в бурно море. Събитията в Гърция показват колко е трудно на всички икономики. България е остров на сравнителна стабилност в региона. Това заяви по време на парламентарния контрол финансовият министър Симеон Дянков. Знаем какви са стъпките за излизане от кризата и ги следваме, категоричен бе той. По думите му, за това свидетелстват и първите излезли първи резултати, че износът расте. Благодарение на нашата добра фискална политика, нашата страна има най-ниския външен риск в региона, изтъкна министър Дянков. По думите му, вчера е бил най-ниският риск от 18 месеца насам. Това показва, че правителството знае какво прави и има план за справяне с кризата.
Антикризисните мерки ще бъдат готови до края на тази седмица, каза още министърът и добави, че те ще бъдат обсъдени по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество следващия понеделник. Според Георги Пирински, антикризисният план трябва да се нарече „антидянков".
Симеон Дянков каза, че инфлацията в България е 1.8%: „Това го постигна за пръв път кабинетът „Борисов". Тези показатели показват, че вървим по правилния път. Има сили, които искат се провалим и да тласнат страната в неправилната посока, смята финансистът.

Мотивите за импийчмънт на президента ще се уточняват с юристи
София /КРОСС/ След близо двучасови разговори между ГЕРБ и десните опозиционни партии стана ясно, че мотивите за сваляне на президента Първанов от поста ще бъдат уточнявани с юристи, преди да бъдат внесени в Народното събрание, съобщи БНР. По думите на Красимир Велчев от ГЕРБ има четири групи мотиви от Конституцията, които във времето президентът е нарушавал. Велчев обаче каза, че по-конкретно параметрите по мотивите ще бъдат обявени следващата седмица. Мартин Димитров от Синята коалиция наблегна на факта, че четири партии, които представляват 2,5 млн. избиратели искали отстраняването на президента, което не се е случвало никога в новата политическа история. От Синята коалиция ще настояват да бъде включен в мотивите и факта, че Първанов е подвел обществото, като не е признал, че е сътрудник на Държавна сигурност. Иван Костов обясни, че лидерите на десните опозиционни партии вече са подписали мотивите, но не обясни как това се е случило след като няма прецизирани мотиви. „Всичко е прецизирано, уточнено е", каза Иван Костов. Засега от ГЕРБ декларират само твърдата воля за свалянето на президента. Дебатите се очаква да бъдат преди Великден.

Цветанов: ГЕРБ не се притеснява от разкриването на спонсорите на партиите
София /КРОСС/ ГЕРБ не се притеснява от призива на президента Георги Първанов да бъдат осветени спонсорите на политическите партии, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
По думите му ГЕРБ се е облагодетелствала от законодателната промяна за финансирането на политическите партии от държавния бюджет. Цветанов подчерта, че за миналата година ГЕРБ е получила достатъчно пари, за да не разчита на подобни финансирания от който и да било. Било то физически лица или хора, свързани с дадени фирми.
"Защото това, което ще получим като субсидия и за 2010 година, трябва да ви кажа, че е напълно достатъчно, за да функционира нормално една политическа партия и да си плащаме кампанията. Президентът, защо не каза вчера за неговите спонсори, за неговата зависимост, може би. Но Вие сте хора, които ще го питате", каза Цветанов цитиран от БНР.

Израелските самолети прелетели над Варна са имали разрешение
София /КРОСС/ Във връзка с журналистически интерес, МВнР информира, че с нота от 1 март 2010 г. на израелското посолство в София е поискано разрешение за двупосочно прелитане на два самолета на държавата Израел, с цел тренировка. В нотата са описани характеристиките на двата самолета, като се уточнява, че на борда им няма оръжие, фотографско или разузнавателно оборудване. Разрешението за прелитане по маршрут Неватим-Будапеща-Варна-Неватим е издадено за 17 март 2010 г., когато са се извършили и полетите. Самолетите са направили две ниски прелитания над летище Варна, без да кацат, като част от рутинна тренировъчна дейност.
Издаването на разрешения за прелитане е стандартна процедура, по която през 2009 г. са разрешени 3231 полети на чужди самолети и са издадени 61 постоянни дипломатически разрешения за прелитане.

Димитър Бъчваров: Правителството е в шок
София /КРОСС/ "Правителството е в шок, заради неизпълнението на бюджета". Това каза в новините на PRO.BG икономистът и заместник-председател на ДСБ Димитър Бъчваров. По думите му, в началото на тази година в бюджета са влезли с 600 милиона лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година. В същото време разходите на държавата са огромни. Обявените 28 антикризисни мерки на правителството са „медийно плашило", каза още Бъчваров.
От групата на ДСБ ще предложат на правителството антикризисна програма. Основен акцент в нея са промяна в централното управление на европейските фондове и изплащането на държавните задължения към фирмите.
„Много спешно, до дни трябва да се отпушат разплащанията към фирмите. Правителството наследи около 1 милиард и половина лева скрити задължения от предходното правителство и тези пари не са предвидени в бюджет 2010. Ако средствата се разплатят сега наведнъж, ще се дестабилизират публичните финанси като цяло, затова трябва да има механизъм тези задължения да бъдат разсрочени", обясни Бъчваров.
По думите му, възможностите за това са няколко: държавата да припознае всичките си изискуеми задължения и да посочи срок, в който да се изплати. Фирмите могат да продадат това свое вземане на друга финансова институция, което е така наречената система „факторинг", каза икономистът.
Другият вариант е да се покаже на банките, че вземанията им от държавата са сигурни и ще се случат. Третата опция е фирмите да чакат, ако имат финансови резерви, до изплащането на задълженията, а четвъртата възможност е компаниите да съдят държавата.
Сред другите антикризисни мерки, посочени от ДСБ, е и преструктурирането на разходите. Димитър Бъчваров твърди, че при това състояние на бюджета не може да се правят каквито и да било инвестиции.

Томислав Дончев: Ако България усвои 2/3 от европейските средства, моят пост ще стане излишен
София /КРОСС/ Досега нямаше такъв пост в кабинета, но ситуацията в сегашния кабинет е много по - различна от предишния. Докато г-жа Плугчиева имаше задача "да гаси пожари", аз няма да правя това, каза новият министър Томислав Дончев в предаването на БНТ „Денят започва".
В много европейски държави подобен пост няма, каза министърът по управлението на средствата на ЕС. Аз искам да направя така, че след време този пост да стане излишен, което ще означава, че българското законодателство е почти идеално.
Ще поддържам един нормален диалог с ЕС, трябва да сме готови на ползотворен диалог да подаваме сигнали и да разчитаме всички , които идват от там, трябва много да се направи, за да могат общините активно да участват в усвояването на средствата, които ЕС ни отпуска. На въпрос как един министър може да направи общините по-активни, министърът каза, че на местните избори, които предстоят, гражданите трябва активно да искат от ръководството на общините да им подобрят живота. Към МС съществуващия Съвет за управлението на европейските средства в този формат ще продължи да съществува, но сигурно ще има и някои персонални промени, каза министърът. Идеята е, че процесът не трябва да се усложнява, а да се опрости. Това вероятно ще се опредмети с промяна на някои нормативни уредби. Трябва да намерим оптималния баланс между повишаването на контрола и намаляването на бюрокрацията, каза той. За да имаме добър резултат трябва да има качествено планиране, убеден е Дончев. През последната половин година са разплатени толкова средства, колкото предишната година. На всички нива на управлението има „ръждясали тръби", които винаги могат да се пробият и затова те трябва да се подменят, категоричен бе Дончев. Ако България до края на програмния период успее да усвои 2/3 от средствата, моят пост ще стане излишен, категоричен бе новият министър.

"Близкоизточният квартет" даде срок 24 дни за възобновяване на преговорите между Израел и Пакистан
Москва, Русия /КРОСС/ Израелците и палестинците имат 24 дни, за да възобновят двустранните преговори, се казва в изявлението на „Близкоизточния квартет", което бе прочетено в хода на заседанието от Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. „Квартетът" призова Израел да замрази строежа на израелски селища на Западния бряг на река Йордан. Според Бан Ки Мун, участниците в заседанието са призовали да бъдат демонтирани построените през 2001 година постройки и да замразят сегашното строителство. Освен това в заявлението се призовават двете страни да запазят спокойствие, да проявяват сдържаност и да не предприемат провокационни действия и „подстрекателска риторика".

В Москва започна работа „Близкоизточният квартет”
Москва, Русия /КРОСС/ В Москва бе открито заседанието на „квартета" за урегулирането на близкоизточния въпрос. Участниците в него - Русия, САЩ, ООН и ЕС ще обсъдят възможността за отблокирането на палестинско-израелската криза и възобновяването на преговорния процес между двете страни. „На срещата ще се обсъжда сложната ситуация, която съществува в момента в близкия Изток, а също така идеите, които „квартета" може да предложи на страните, за да се създадат условия за възобновяването на преговорния процес", е съобщил външният министър на Русия Сергей Лавров. Основната пречка за възобновяването на преговорите, според участниците в срещата, е продължаващото застрояване на еврейски селища на Западния бряг на река Йордан. Палестинците отказват да се върнат на масата на преговорите без пълното спиране на строителството. Въпреки натиска от страна на САЩ, Израел е готов да говори само за частичен или временен мораториум. В руската столица са Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, специалният представител на „четворката" Тони Блеър, върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън. Очаква се, в хода на московската среща да бъде прието изявление, в което да бъде осъдено продължаващото строителство от страна на Израел на селища в окупираните палестински територии.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Дянков: България е остров на сравнителна стабилност

България е остров на сравнителна стабилност и ще остане такъв. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков по време на днешния парламентарен контрол. „Правителството знае, какви са стъпките за излизане от кризата и ги следва”, заяви Дянков и допълни, че износът расте. "Българските публични финанси имат най-ниската степен на риск от септември 2008 година. Тази сряда има най-ниският риск от последните 18 месеца. Рисковият индекс е 174 пункта и е най-нисък от 18 месеца насам”, посочи Дянков и допълни, че хората могат да бъдат спокойни за своите доходи, благодарение на добрата фискална политика.
По думите му при управлението на Сергей Станишев през март 2009 индексът на доверие е бил 750 пункта.
„Не се притеснявайте от гръцкия, румънския и латвийския сценарий”, заяви Дянков. Той каза още, че вторият успех на успешната политика, водена от ГЕРБ, е ниският размер на инфлацията. „Това не е постигнато нито от кабинета Станишев, нито от кабинета Сакскобургготски. Вървим в правилния път”, заяви Дянков и посочи, че за разлика от други, те не си захлупват главата под юргана. По думите му, има сили, които искат да ги саботират и да се провалят. „Тези опити са жалки. Не ни е страх от провокациите, следваме начертания път”, посочи Дянков.
Правителството възнамерява да разшири мощностите на АЕЦ „Козлодуй”
Правителството има намерения да започне проучване и процедури за разширяване на мощностите на АЕЦ "Козлодуй", каза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по време на парламентарния контрол относно питане за българската ядрена енергетика. По думите му ще бъде даден шанс и на проекта „Белене” ,но без участието на публични средства.
Трайков обясни, че кабинетът ще даде „зелена светлина” за потенциални инвеститори и по отношение на изграждането на нови блокове на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, най-малкото поради наличието на благоприятни технически предпоставки за това и заявен интерес. Този проект, както и “Белене” ще зависят от инвеститорите, нямаме никакви намерения да ангажираме държавата като гарант или източник на ресурс, отбеляза министърът. Според него двата проекта могат да се развиват едновременно и независимо един от друг. Трайков обясни, че ако бяхме установили липса на мощност за покриване на вътрешното потребление и ДКЕВР беше обявил конкурс, то тогава двете потенциални мощности щяха да са конкуренти, но случаят не е такъв. Министърът посочи, че правителството ще даде шанс на проекта “Белене” да се случи, но без участието на публични средства. В отговор депутатът от КБ Петър Димитров коментира, че тази позиция на правителството всъщност означава “не” на проекта “Белене”. По думите му този проект не може да получи кредити без държавни гаранции. Трайчо Трайков обясни пред депутатите още , че към момента българското правителство не е приемало предложението на руската страна за заем от 2 млрд. евро за строителство на АЕЦ “Белене”. Според него изборът на консултант по проекта ще направи процесът по-ясен и в детайли.

Бойко Борисов: Не съм паникьосан, притеснен съм
Премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че правителството ще се справи с кризата и заяви пред журналисти, че не е паникьосан, а притеснен. Трябва да издържим за половин година, или за една година, в противен случай ще фалираме държавата, заяви премиерът по повод подготвяните антикризисни мерки на кабинета и очакваните през почивните дни протести на държавните служители.
“В ситуация на финансова и икономическа криза, в каквато е целият свят, има два варианта. Единият е - отпускаме въженцето, с което държим дефицита, подвеждаме се по всички тези популисти, които това го препоръчват и всички ние, след пет-шест месеца, обедняваме тотално, събаряме борда, ставаме Гърция”, заяви премиерът. Борисов за пореден път изтъкна, че представители на предишното правителство трябва да си заровят главите от срам заради това, което са причинили на държавата. „Не съм паникьосан, притеснен съм. Не съм вярвал, че можеш да направиш НЕК задлъжняла с 1.2 млрд. лв. и сега държавата трябва да плаща тези заеми. Откъде?”, каза премиерът. Нарушенията от „Цанков камък” и АЕЦ „Белене” са дадени на прокуратурата. Според него всичко това трябва да има възмездие. “Няма да давам акъл нито на прокурорите, нито на съдиите”, каза Борисов. Той отказа да прави сравнения с Гърция с думите: „За да се стигне дотам премиерът на Гърция Папандреу да вземе данък и от църквата, която в Гърция е свещена крава, а Папандреу е политик от 30 години и от световна класа, може да си представите какво значи кризата”, коментира Борисов. Той заяви, че в момента ситуацията е такава, че трябва да се разпредели един семеен бюджет. Социално слабите, майките и пенсионерите не са виновни за положението, в което се намира държавата. „Тях ли да ощетим, за да не ощетяваме администрацията? Едни от тези трябва да бъдат ощетени. Ние правим всичко възможно този период на ощетяване да е по-малък – 3 месеца, 6 месеца, една година, за да можем да изведем държавата от кризата”, подчерта премиерът. „Искам да питам българите, искат ли да са държава за пример или да ги сочат с пръст”, изтъкна Борисов. Той е убеден, че синдикатите ще приемат всяко разумно предложение като антикризисна мярка, което правителството им предложи.

Скандалният клип със секирата срещу ГЕРБ е платен с държавни пари
Сред водещите партии няма отчет, който да е изряден, сочи одит на Сметната палата, публикуван от институцията. Най-голямо разминаване обаче между отчетените и реално извършените разходи за предизборните кампании за Европейския парламент и Народното събрание има при Коалиция за България, РЗС и ДПС. Основната част от неотчетените разходи са за реклама – формациите не са декларирали част от разходите си за медийна кампания, билбордове, листовки, плакати.
Одиторите са открили, че клипът на Коалиция за България “Ако подкрепиш Бойко, получаваш Костов“ е бил финансиран с пари от държавната субсидия на трета партия извън коалицията - Национално движение за спасение на отечеството. Общият размер на разходите по рекламната кампания е 221 627 лв. и са изплатени изцяло от партия “Нова зора“. Средствата обаче са предоставени от - Национално движение за спасение на отечеството (НДСО). Одиторите констатират, че юридическото лице НДСО финансира партия “Нова зора“ със средства от държавната си субсидия. Това се отчита като нарушение, тъй като партиите нямат право да получават дарения от юридически лица. Впечатление прави и еднообразието от рекламни агенции, с които партиите са сключвали договори. Три политически партии са получили рекламни услуги от “Пиеро 97 МА” АД за излъчване на реклама в частни медии, като част от направените разходите не са включени в отчетите. Освен горепосоченото нарушение на НДСО, ГЕРБ също е получила услуги от “Пиеро 97″ за около 50 хил. лв. и не ги е отчела. РЗС пък не е декларирала 28 152 лв., дадени на същата фирма. Не са отчетени разходи за рекламни табла и съоръжения от НДСВ в размер на 50 000 лв. и “Синята коалиция” – 37 008 лв. От ДПС не са отчетени средства за реклама в частни телевизии и радиа в размер 31 445 лв. Коалиция за България (КБ) е отчела приходи за изборите за евродепутати в размер на 1 516 380 лв. В кампанията й обаче са похарчени с 463 863 лева повече, които не са включени в отчета. Размерът на установените реално извършени разходи от Коалиция за България са 1 975 561 лв., с което тя все пак се вмества от законовия лимит от 2 млн. лева.

Борисов: “Цанков камък” е като “Белене” - каца без дъно
Премиерът Борисов инспектира строежа на хидровъзел "Цанков камък". След обиколката той обяви, че ситуацията е също като при АЕЦ "Белене" - ако строежът бъде спрян, се търпят загуби, ако продължи - също. „Кръговете да крадат от АЕЦ „Белене”, а обръчите от „Цанков камък”, посочи премиерът и обясни, че не случайно предишното правителство е направило от Националната електрическа компания (НЕК) – Български енергиен холдинг.
„За да скрият парите, да ги компенсират през АЕЦ „Козлодуй”, а сега вдигат цените на тока. Схемата е ясна, НЕК се задължава, а БЕХ през „Козлодуй” налива пари в тази яма”, обясни премиерът.
Според него в проекта за „Цанков камък” има консултанти, които са получили по няколко милиона. Според Борисов още в разгара на кризата хидроенергийният проект е трябвало да бъде спрян, за да има пари, за да има хората какво да ядат. Борисов призова главния прокурор също да направи оглед на проекта. Премиерът изтъкна, че за довършването на проекта ще трябват около 200 млн. евро, които НЕК няма, което ще рече, че трябва кредит, който ще връща данъкоплатецът.
„Ще натоварим хората заради обръчите от фирми, на които пак ще трябва да доплащаме. Видях хубавите сараи в Девин, което ме навежда на мисълта, че краденото тук, горе, е влагано в тях”, каза още премиерът. Борисов не отговори дали в строителния надзор на обекта е влизал зам.-министър от ГЕРБ. „Дори да има, той не е виновен за случилото се. Виновни са тези, които са подписали договор и са дали парите. Ето гордостта на тройната коалиция, но тези, които се гордеят, сега да кажат откъде да вземем пари”, каза още Борисов. Той посочи, че вече е сезирал прокуратурата за проекта. МВР също ще разнищи случая с нужните експертизи.
“Австрийците са намерили разграден двор от хора, които са взели много пари, защото няма логика четири пъти да се преподписват нови анекси. Разбирам 2-3, 10 млн. лв. оскъпяване за такова съоръжение, но как можеш да направиш проучвания, проект и след това да вземаш пари още четири пъти? Защо е този инфлационен индекс - по вина, че изпълнителят се бави, му плащаме индекси”, каза още Борисов.
Той изрази недоумение и от факта, че пусковият срок на обекта е отменян три пъти.

“Дженерал моторс” фалира, обаче у нас – МОЛ до МОЛ-а
Преди седмица в София отвориха нов МОЛ. Както обичаме да се хвалим още от Тодор-Живково време – най-големият на Балканите. Малко преди това пък се откри аутлет център – и той най-големият на Балканите. Още на три-четири места в столицата и тук-таме из провинцията се правят молове, всеки от тях за стотици милиони евро, и то във времена, когато повечето големи компании по света замразяват инвестиции и уволняват персонал.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
В същото време из цялата държава пътищата и улиците са дупка до дупка и кръпка до кръпка. Само в София според заместник-кмета Любомир Христов са нужни милиард и половина лева за ремонт на улиците. Какви милиард и половина, 14 милиона евро били нужни, за да се справи общината със задръстванията, обаче тя ги няма, та тъй и ще си живеем - задръстени.
И питат любознателните журналисти – как така, като е криза, никнат МОЛ до МОЛ и аутлет до аутлет. А любезните инвеститори им отговорят горе-долу така, в характерен стил: Въпреки интензивното строителство в последно време шопинг площите в столицата и големите градове все още са недостатъчни.
Браво.
Може улиците да ни са само в дупки, да сме потънали до гуша в мръсотия, да затваряме болници и училища, обаче сме шопинг №1 на Балканите, The best in the World, абе в цяла Европа, рийш ли.
Истината е малко по-различна от шопинг обяснението. МОЛ-овете никнат, защото – това е много просто – парата не стои мирна.
А откъде е дошла тази пара?
Също много просто. Дошла е от АЕЦ “Белене”, където от 1 милиард и двеста милиона лева документирани и осчетоводени досега поне половината са откраднати, от “Цанков камък”, където са гушнати почти толкова, от всяка година кражба на по три милиарда Данък добавена стойност, от шашмите с еврофондовете, където се отпускат пари за крави, обаче с тях се вдигат хотели по морето и МОЛ-ове, от 22 километра път за 222 милиона лева, от ежедневно, безотказно, безмилостно източване на държавата, на нашия труд.
И по Станишево, и по Бойко-Борисово (всъщност повече Симеон-Дянково) време държавата прибира 43 на всеки 100 изкарани от българите лева. Това е най-високият показател в цяла Европа, може би и в света.
С толкова пари държавата може да светне – ако не веднага, поне за един мандат. Обаче не светва, а тъне в мръсотия, кал, мизерия и във все повече беднотия.
А не светва, понеже поне половината пари изчезват яко дим още щом се появят в хазната. С тях се строят МОЛ-ове, бизнесцентрове, хотели по морето и планината, купуват се “Бентли”-та и “Ламборджини”-та и се заделят за швейцарските сметки.
С другата половина държавата - как да е – функционира.
Виждаме как функционира – затваря болници, реже пенсии, спестява осигуровки, икономисва от образование.
Обаче пък какви хубави МОЛ-ове имаме, а?


ПО НЮЗ.БГ

Дянков не казва и в парламента за антикризисната програма

Лаконично и без никакви подробности финансовият министър Дянков отговори по време на парламентарния контрол на въпрос, свързан с готвените от кабинета антикризисни мерки.
Все още се работи по допълнителните мерки за стабилизиране на българската икономика. Тези мерки ще бъдат готови до края на седмицата, заяви Симеон Дянков на питането на Георги Пирински за антикризисните мерки на правителството.
Министърът обеща да представи мерките на правителството пред Народното събрание. Отговорът на Финансист номер 1 бе точно в 2 изречения.
Дянков насрочи тристранката за вторник, Борисов нареди работа и събота и неделя. Синдикатите чакат мерките.
Това предизвика недоволството на Пирински, който подчерта, че на 7 март са представени мерки за съживяване на българската икономика, които включват бързо преодоляване на спада в българската икономика, преодоляване на безработицата и др.
Кога ще бъдат готови антикризисните мерки и в тях включват ли се предложенията на синдикатите, попита Пирински.
Вие хвърлихте в пълно недоумение обществото, след като първо дадохте знак за подготвяни антикризисни мерки и след това млъкнахте, обвини депутатът от БСП правителството и финансовия министър.
Не смятате ли, че антикризисният план трябва да се казва "Анти Дянков"?, попита още Георги Пирински.
Мерките на правителството според Пирински целят свиване на колкото се може повече разходи.
Това е едно паническо действие, след като се провали вашата програма за допълнително събиране на приходи, категоричен е социалистът. На това обвинение Дянков отговори с мълчание.
Пирински отправи и второ питане към финансовия министър за "Закон за възстановяване на българската икономика".
Ще ви помоля по-конкретно да отговорите, отколкото на първия ми въпрос, се обърна Пирински към Дянков.
Българската икономика плава в бурно море, започна отговора си министърът. На всички икономики им е трудно, изтъкна той, допълвайки, че България е остров на сравнителна стабилност в региона.
Износът вече трети месец расте, съживява се и пазарът на имоти, според вицепремиера.
Тази сряда България е с най-нисък рисков индекс за последните 18 месеца, подчерта той, което означава стабилност на доходите на гражданите.
Дянков не очаква у нас да се случи подобна криза като в Гърция. Страната ни е постигнала и инфлационния критерий от Маастрихт.
Това не го постигна кабинетът "Станишев", това го постигна кабинетът „Борисов", категоричен е Дянков.
Не ни е страх от провокации, заяви още финансовият министър. Всички в правителството са мобилизирани, успокои депутатите Симеон Дянков.
Според Пирински увеличението на износа се дължи на съживяване на европейската икономика, а правителството на ГЕРБ води контрапродуктивна политика.
В отговор Дянков показа графика, според която по времето на тройната коалиция рискът на България се е вдигал, а сега този риск пада.
Ако продължавате по този начин, вие трябва да вземете решението да освободите правителството от собственото си присъствие, репликира от парламентарната трибуна Георги Пирински.

Бутат Първанов по 9 члена от Конституцията
Мотивите за искане на импийчмънт на държавния глава са готови, заяви в кулоарите на Народното събрание парламентарният шеф Цецка Цачева.
По думите й има съгласие по тях между партиите.
Тя не пожела да конкретиизра с какви мотиви депутатите ще искат отстраняването на Георги Първанов.
Когато те бъдат заведени в деловодството и аз разполагам с тях като документ, тогава мога да ви ги изчета и да преброя колко са мотивите, заяви председателят на парламента.
При нея не е постъпвало предложението на лидера на РЗС Яне Янев да бъде изслушан държавния глава в пленарна зала.
Няма входирано такова предложение в деловодтсвото на НС, каза Цачева.
Според Мартин Димитров 4 парламентарни групи, които обединяват гласовете на 2,5 милиона избиратели, са на мнение, че държавният глава "е сгафил", разпространявайки стенограмата от разговора с финансовия министър Симеон Дянков.
Иван Костов се е подписал под мотивите за искане на импийчмънт на държавния глава. Това обяви самият той в кулоарите на парламента. Според него до Великден дебатът за отстраняване на Георги Първанов ще се състои.
Започната е процедурата по събиране на подписи за процедура на импийчмънт на президента Георги Първанов. Това по-рано съобщи депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев.
Мотивите се позовават на чл. 32 от Конституцията, обясни той.
Има твърда воля нещата за отстраняване на президента да бъдат доведени до край, допълни Велчев.
Според депутата от БСП Любен Корнезов посочените нарушения от мнозинството показват "юридическо невежество".

Мотивите за импийчмънт на президента Георги Първанов са аргументирани така, че имат необходимата юридическа тежест за внасяне в Конституционния съд, смята от своя страна лидерът на РЗС Яне Янев.
Припомняме, според ГЕРБ Първанов е нарушил чл. 32 от Конституцията - „Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи", записвайки и разпространявайки записа от разговора си с финансовия министър Дянков.
Според депутати освен чл. 32 ал. 2 във връзка с чл. 6, държавният глава е нарушил и чл. 1, ал. 1 от Конституцията, чл. 92, ал. 1; чл. 62, ал. 2; чл. 105; чл. 57; чл. 39 ал. 2; чл.102., ал. 1 във връзка с чл. 98 т. 2.
Припомняме, след заседание на партията беше обявено, че ГЕРБ не променя решението си за процедурата по отстраняване на Георги Първанов от поста.
Решението дойде въпреки апела за диалог между институциите, който държавният глава отправи на нарочна пресконференция.

Събота и неделя работа по мерките, наредил Борисов
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков насрочи следващото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за вторник, 23 март 2010 г.
На заседанието ще бъде обсъден пакет от мерки за подкрепа и устойчив растеж на българския бизнес, предложен от правителството.
До този момент обаче синдикатите не са получили предлагания пакет от мерки. Те дори не са изпращани, тъй като се работи още по тях, потвърдиха от Министерство на финансите и посочиха, че премиерът е обещал пакетът да е готов до края на седмицата.
Според законовия срок страните трябва да бъдат уведомени в тридневен срок преди заседанието.
С оглед обаче на „напечената ситуация" в момента от синдикатите няма да се придържат към буквата на закона. "Няма да правим драми, ако го изпратят дори и по-късно", потвърди за news.bg Димитър Манолов от КТ „Подкрепа".
По думите му по-лошо ще бъде, ако правителството изненада синдикатите направо във вторник.
И синдикатите ще работят тази събота и неделя, както и министерство на финансите, и ще чакат да получат предложенията на правителството.

Без Турция Европа е обречена на западане
За Турция членството в Европейския съюз е стратегическа цел. Ние няма да се откажем от молбата си за членство.
Това заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу, запитан дали няма опасност Турция да се откаже от съюза и да се устреми да стане регионална сила.
Той изнесе лекция пред дипломати в Министерство на външните работи.
Има аргументи, съгласно които сме амбицирани да се превърнем в регионална сила. От друга страна - в привилегирован партньор на ЕС, но аз вярвам на статистиката, а тя показва, че всички държави, които започнаха преговори, ги завършиха, посочи Давутоглу.
Той добави, че самият ЕС също има два избора и уточни:
Или ще стане икономически по-динамична конкурентоспособна общност, включваща всички култури, което гарантира, че ще се превърне в глобална световна сила, или поради появилите се нови сили ЕС ще престане да бъде международна сила и ще става все по-затворен за диалог с други култури.
Турция има визия за Европейския съюз, подчерта Давутоглу и изтъкна - не сме просто държава кандидатка за член.
Турският външен министър коментира, имайки предвид Китай, Индия и други държави, че в краткосрочен план втората алтернатива може би изглежда по-привлекателна, но в дългосрочен план тя ще обрече Европа на западане.
Турция има визия за Европейския съюз, подчерта Давутоглу и изтъкна - не сме просто държава кандидатка за член.
Европа трябва да има стратегически достъп до Азия и до Африка, каза още Давутоглу.
Турският министър изтъкна, че Европа трябва да бъде конкурентоспособна в икономическо отношение, за да може да отстоява натиска от Китай, Индия и други държави с бързо развиващи се икономики, за да продължи да се развива успешно.
Това обаче според него трябва да стане при условие, че е отворена и приема други култури и хората живеят заедно.
За трудностите в двустранните отношения с България Давутоглу каза категорично, че те могат да бъдат разрешени при добронамереност и силна политическа воля.
По думите му днес турското правителство е ангажирано с каузата за поддържане на максимално добри отношения със съседите си.

Гръмнаха от упор в главата момиче в "Люлин"
18-годишно момиче е прието в Спешния неврохирургичен кабинет на „Пирогов" с прострелна рана на челото, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.
Инцидентът е станал малко преди 3 следобед близо до тролейбусната спирка край бл. 350 в столичния квартал "Люлин".
Стреляно е с газов пистолет, съобщиха от пресцентъра на МВР. Момичето е било контактно и е откарано в болницата в съзнание.
Според първоначалните данни момичето е било с приятеля си, когато е станал инцидентът. Полицията уточнява дали с тях е имало трети човек, който е вероятен извършител. Приятелят на пострадалата я е придружил до болницата.
Няма данни за счупване на черепа. Не е намерен проектил.
Момичето ще остане в Клиниката по неврохирургия за няколко дни за наблюдение на евентуални бъдещи възпалителни процеси. Това е решението на дежурния неврохирург д-р Лъчезар Георгиев.
Раната има форма на звезда, стреляно е от упор, има силен нагар по костта на челото.
18-годишната е прегледана и на скенер. Няма увреждания от взривната вълна.
Момичето твърдяло, че са я гонили и по нея са стреляли. До този момент близки не са потърсили момичето и не са се осведомявали за състоянието й.


ПО МЪНЕЙ.БГ

Алън Грийнспан откри причините за кризата

Къде са причините за кризата и как да се предпазим от следваща рецесия, анализира в доклад от 48 страници бившият председател на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) Алън Грийнспан, съобщава на сайта си Wall Street Journal. От изданието уточняват, че публикуването на доклада предстои, но не се съобщава кога ще стане това.
Ежедневникът отбелязва, че глобалната финансова криза сериозно подкопа авторитета на Грийнспан. Ако през януари 2006 г., когато той се оттегли от шефския пост на ФЕД, получи много адмирации, но в края на 2008 г., когато се разрази кризата, много икономисти го обвиниха, главно заради поддържаната от него политика на ниска основна лихва.
В разработката си, която носи лаконичното заглавие „Кризата", за която информира и Financial Times, Грийнспан признава, че основна вина имат и регулаторите, които не са дооценили мащабите на имотния балон, а и защото те не са били достатъчно настоятелни, за да ги задължат да увеличават всяка година капиталите си. Бившият шеф на ФЕД обвинява регулаторите и за пасивното им отношения към финансовата система, тъй като не са положили усилия да накарат „мегабанките" да работят за активно управление на риска. Грийнспан обвинява не само американските рейтингови агенции, но и чуждите регулаторни органи, големите финансови компании и дори традиционната икономическа теория.
„В състояние на нарастваща еуфория риск мениджърите не успяха в достатъчна степен да оценят мащабите, продължителността и влиянието на негативните последици върху финансовата система", пише Грийнспан и в същото време казва, че „към днешния ден е много сложно да се обвинява който и да е персонално, като се има предвид концептуалната рамка на нашите модели за управление на финансовия риск".
Въпреки това обаче икономистът не се отрича от водената от него политика на ниски лихви. Грийнспан признава, че ниските лихви са надували балона през отминалато десетилетие на настоящия 21 век. Бившият шеф на ФЕД обаче не е съгласен с критиките към него, че е сгрешил, когато през 2003 г. започва да смъква основната лихва от 6,5%, за да стигнат до 1% през 2006 г. И сега Гринспан смята, че по този начин е успял да предотврати появата на спиралата на дефлацията, а ниските лихви не са единствената причина за резкия скок на ипотечното кредитиране, бума на пазара на недвижимите имоти и най-вече на безразборното кредитиране на банките.
В САЩ основният лихвен процент варира между 0% и 0.25% от средата на 2008 г., припомня Financial Times.
Според Грийнспан появата на ипотечния балон се дължи не на намяляването на основния лихвен процент, които всъщност той е започнал да въвежда, а на ставките по продължителните 30-годишни ипотечни кредити,които банктите са определяли. Точно заради намаляването на лихвата на дългосрочните заеми за жилища, от които са се възползвали и много неплатежоспособни потребители, е паднала ликвидността на банките.
Самата криза е била неизбежна за Гринспан. „Възможно ли беше да бъде предотвратена тя и да се предпази глобалният финансов пазар? Като се отчете недопустимото ниско равнище на резервния капитал, който банките бяха заделили по това време, постоянният ръст на благосъстоянието през последните две десетилетия, ниското равнище на инфлацията и ниските лихви, силно се съмнявам, че можеше да се случи друго, освен това, което се случи", обобщава икономистът.
Според него най-доброто решение след създалата се ситуация е регулаторите да принудят банките да увеличават резервния си капитал. Грийнспан смята за безсмислена идеята да се създаде специален регулатор, който да следи дали се спазват правилата за управление на риска. Тази идея всъщност е на сегашния председател на ФЕД Бен Бернанке.
Като недоразумение Грийнспан приема и друга идея - централните банки да преоценяват стойността на активите си, като отчитат инфлацията. Бившият шеф на ФЕД смята, че подобна мярка ще задълбочи рецесията още повече, тъй като в момента централните банки успешно се противопоставят на нейното завръщане.
"Докато обществото не се откаже от диктата на пазарите и кредитния гръб за развитие на финансовата система и да се възползва от някаква форма на централна регулация, боя се, че всички опити да се предпазим от появата на нови балони ще бъдат неуспешни. Ако това не се направи, най-доброто, на което мога да се надявам е да бъдат смекчени последиците, но за по-продължително време", завършва с прогноза доклада си Грийнспан.

ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Три пъти мисли, един път режи

И пак се действа слепешката
Обявените и после полу-оттеглени антикризисни мерки на българското правителство предизвикаха истински шок заради радикалните идеи за икономии. Какво предвещава предлаганият "скок в студена вода"? Коментар на Б. Узунова.
Антикризисното лутане продължава. Доскоро от кабинета твърдяха, че бюджетът е в чудесно здраве и изведнъж извадиха антикризисен план с такива крайности, че се наложи да бъде опровергаван, релативиран и отричан.
Показаното по медиите прилича повече на мозъчна атака на тема "бюджетни икономии" и "повишаване на приходите", отколкото на правителствена антикризисна програма. В него има всичко: от премахването на странни реликви като парите за представително облекло, изплащането на заплати накуп при пенсиониране и др. до неразбираеми жестокости като данъчно облагане дори на скромни по размер пенсии или намаляване на платеното майчинство.
Човек остава с впечатлението, че България е пред банкрут
Кърпене на единични дупки
Мерките звучат твърде апокалиптично за почти всички социални групи - държавни служители, работници по трудови договори, служители, пенсионери, самонаети лица, бизнес. Като ги слуша човек, остава с впечатлението, че България е изправена пред държавен банкрут. Дори в значително по-богата държава, каквато е Германия, подобни болезнени мерки бихи предизвикали революция. Доколко необходими са те обаче? Дори и експертите продължават да гадаят колко точно е голяма бюджетната дупка, която има да се запълва. Следователно действа се "слепешката" - с хаотични удари по всички направления и надеждата, че все едно или две от тях ще излязат правилни. За едно авторите на документа (които също не са известни) трябва да бъдат поздравени: че проявяват смелостта да посегнат на приятни привилегии и социални облаги, които отдавна плачат за скалпела - плащането на бонуси и добавки към заплатите на администрацията без връзка с качеството на работата им, хонорарите за участие в надзорни съвети, работни групи и комисии, привилегиите за прекалено ранно пенсиониране на определени професии и др.
Лошото е, че мерките са в "насипно състояние" по отношение на важност, приоритетност в изпълнението и очаквани материални ползи и ефекти. Още по-лошото е, че те издават желание за "кърпене на единични дупки", вместо за структурни реформи в най-забатачените сфери като здравеопазване, образование, социално дело.
Предлаганите мерки - скок в студена вода
България - опитна лаборатория?
Предлага се например принудителен двуседмичен неплатен отпуск за заетите в бюджетния сектор, вместо да се изчисли от колко хора има реална нужда. Въвеждането на финансова принуда за онези бюджетни сектори, които не са извършили предвидените съкращения, е верен път, но идва малко внепзапно и нелогично, като се има предвид, че и самите министри, с изключение на Дянков, досега даваха странен пример, проявявайки повече грижа как да опазят раздутите си щатове, вместо как да ги оптимират.
Остава и да видим, какво ще съдържа "истинският", краен списък от мерки. Онзи, който ще остане след обещаното обществено обсъждане и съветване със синдикатите. От това обсъждане могат да дойдат разумни неща или поне известно "приземяване" на някои радикални западни възпитаници, възприемащи България като опитна лаборатория. Премиерът Борисов твърди, че е готов за радикални мерки. По-важното е те да са и премислени, за да не му се налага после да се отмята и от тях.
Автор: Б. Узунова, Редактор: А. Андреев

Здравната реформа в Съединените щати - пред гласуване
След една година на непримирими дебати около здравната реформа, Демократическата партия на президента Обама представи официално своя преработен вариант на проекта. Гласуването в Камарата на представителите ще се състои още тази неделя, поради което Обама отложи за втори път посещението си в Индонезия и Австралия. Демократите получиха подкрепа от независимото бюджетно ведомство на Конгреса, което потвърди, че в средносрочна перспектива здравната реформа може да доведе до намаляване на държавния дълг.

Расте нерегламентираният достъп до класифицирана информация
Четири пъти е нараснал нерегламентираният достъп до класифицирана информация през миналата година, обяви председателката на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова. Докато през 2008 г. са регистрирани 9 случая, то през миналата година са 35. Сред нарушителите са хора на високо ниво в държавата, уточни Маркова без да посочва конкретни имена.

САЩ критикува Русия заради иранската ядрена програма
Първата американска дипломатка Хилъри Клинтън разкритикува остро руската помощ за пускането в действие това лято на иранската ядрена инсталация в Бушеер. За съвместни проекти с Иран в ядрената област може да се мисли едва след като Техеран докаже, че има намерение да използва атома за мирни цели, заяви Клинтън след среща с руския си колега Сергей Лавров. "Без да имаме такива доказателства всеки съвместен проект с Иран би бил ненавременен, защото ние искаме да изпратим недвусмислено послание към иранците."
Изявлението на Клинтън е породено от казаното от руския премиер Владимир Путин вчера, че това лято иранската ядрена инсталация в Бушеер ще заработи.

Американец призна за съучастие в атентатите в Мумбай
Американски гражданин е участвал в подготовката на терористичните атентати в индийския град Мумбай през 2008, отнели живота на 160 души. Обвиняемият Дейвид Коулман Хедли призна, че по поръчение на пакистанската терористична група Лашкар-е-Тайба е извършил наблюдение на обекти в Мумбай, които после станали мишена на нападенията. Хедли бе арестуван миналата седмица по подозрение, че замислял атентат срещу датски вестник, публикувал карикатурите на пророка Мохамед.

Булка за две седмици
Шанс за женитба?
Много богаташи от Персийския залив се насочват към Нил, за да си търсят египетски невести. В близост до Кайро процъфтява истинска борса за женитби. Някои твърдят, че там не става въпрос за сватосване, а за сводничество.
Хавамдия е село в Египет, досущ като всички други в страната: грозно, шумно и пренаселено. То обаче има едно съществено предимство пред останалите - разположено е непосредствено до Кайро. Арабите от Персийския залив, отскачайки до Кайро в отпуските си, откриха още преди години, че египтянките са красиви и почти без шанс да се омъжат в собствената си страна. Оттогава насам край Нил се завъртя истинска борса за женитби.
На сватба като на сватба
Брачният подсредник организира цялото тържество
Мохамед Ауес, притежател на магазин за хранителни продукти в Хавамдия, изпълнява по съвместителство и функциите на брачен посредник. Той събира информации за египетски момичета, които биха желали да си намерят арабски жених от района на Персийския залив. Дойде ли при него клиент, Ауес му показва своя албум с фотографии. Той дава под наем шатра със столове за младоженците и участниците в сватбеното тържество, предоставя музиката и готвач.
Младоженецът заплаща 2000 швейцарски франка (около 2300 лева) за тържеството, около 1000 франка за златните накити на булката, 800 франка за брачния посредник и около 2000 франка за бащата на булката. За повечето богати ергени от арабския свят това са смешни суми, дори когато им се налага да закупят в допълнение и жилище в Хавамдия. За родителите на египетската булка, подобна сватба представлява изгодна сделка. Затова към Хавамдия напоследък се стичат масово кандидатки за женитби.
Богатите кувейтци обаче недоволстват, че египетските власти им пречат да се задомят. Проблемът е в това, че повечето женихи са на 60 и повече години. Всички те обаче искат да се омъжат за млади момичета. Египетската министърка по проблемите на семейството Мушира Хатаб от известно време насам води кампания срещу тези женитби. Тя прокара решение в египетския парламент, според което минималната възраст на египтянките, които встъпват в брак, се повиши от 16 на 18 години. Мушира Хатаб преследва и фалшификаторите, които подправят актовете за раждане на кандидат-невестите. Към министерството беше уреден телефонен център, където всеки може да съобщи за нелегални опити за сключване на брак.
Борси за булки има не само при ромите
Сватосване или сводничество?
Подобни мерки обаче не винаги подобряват съдбата на младите египтянки. Богатите араби, които искат да си вземат малолетна жена за булка, са безброй. Тъй като в Саудитска Арабия междувременно е забранено да се внасят булки от чужбина, в египетското село Хавамдия се разви полуофициално средище за проституция.
Момичета се женят тайно и нелегално още преди да достигнат пълнолетие, а богатите младоженци имат пълна свобода да ги изоставят, щом им доскучее от семейния живот.
За целта те набързо се развеждат по ислямското право, а то е много либерално спрямо мъжа. Бащите на някои млади египетски момичета ги омъжват по няколко пъти последователно, макар и добре да знаят, че браковете траят само по няколко седмици. Така се развива истинско сводничество. Хората в Хавамдия наричат това: брак за удоволствие. Пита се само: за кого е удоволствието и за кого - бракът?
НЦЦ/БУ/БР

ПО РИА НОВОСТИ

Возбуждено дело по факту стрельбы из травматики в московском метро

МОСКВА,РИА Новости. Уголовное дело по факту стрельбы в московском метро, где в четверг случайно были ранены две женщины, возбуждено по статье "хулиганство", сообщил РИА Новости официальный представитель Следственного управления СКП РФ по Москве Сергей Марченко.
Из травматического пистолета стрелял сотрудник департамента общественного порядка МВД РФ. Как заявляют в МВД, он стрелял в целях самообороны.
"В отношении гражданина Александра Курочкина возбуждено уголовное дело по статье 213 УК РФ (хулиганство)", - сказал Марченко.
Санкция данной статьи предусматривает наказание до пяти лет лишения свободы.
Представитель СУ СКП сообщил, что 18 марта в 20.40 мск Курочкин на платформе станции метро "Тимирязевская" "ударил головой в область носа мужчины и произвел два выстрела из травматического пистолета "Стражник".
"В результате мужчине были причинены повреждения в виде ссадины правой кисти, также получили повреждения находившиеся на платформе женщины - одна - в области голени, вторая - ушиб грудной клетки", - отметил собеседник агентства.
Марченко призвал очевидцев данного происшествия позвонить в следственный отдел по расследованию преступлений на московском метрополитене по телефону: 8(499)744-69-31.
"Любая информация очевидцев по данному происшествию поможет следствию составить объективную картину произошедшего", - сказал Марченко.
Ранивший девушку в московском метро оказался полковником милиции
МОСКВА, 19 мар - РИА Новости. Стрелявший в четверг вечером в московском метро из травматического пистолета мужчина оказался полковником департамента охраны общественного порядка МВД РФ, сообщил РИА Новости источник в правоохранительных органах Москвы.
"Проводится проверка, о происшествии извещено руководство полковника милиции", - сказал источник.
Накануне в результате конфликта между двумя мужчинами в московском метро была ранена из травматического пистолета девушка.
Официального подтверждения информации о личности стрелявшего РИА Новости получить пока не удалось.
Как сообщил ранее РИА Новости представитель управления информации столичного ГУВД, в 20.30 в вагоне метро поссорились двое мужчин. Когда они вышли на платформу на станции "Тимирязевская", один из них брызнул из газового баллончика в лицо оппонента. В ответ тот выстрелил из травматического пистолета "Стражник" и попал обладателю баллончика в руку по касательной. Резиновая пуля рикошетом попала в ногу оказавшейся рядом девушке.
Оба участника конфликта задержаны милицией. Потерпевшая госпитализирована.
В России в последнее время участились преступления, связанные с использованием травматического оружия. Многие из них заканчиваются летальным исходом.
В декабре 2009 года в Москве был убит водитель снегоуборочной машины. Подозреваемый в совершении преступления подполковник милиции Анатолий Маурин арестован.
Начальник управления лицензионно-разрешительной работы департамента охраны общественного порядка МВД РФ генерал-майор милиции Леонид Веденов отмечал, что в России от применения травматического оружия гибнет больше людей, чем от охотничьего. МВД предлагает ужесточить оборот "травматики" настолько, чтобы он был сопоставим с оборотом огнестрельного.

Милиционер, стрелявший в московском метро, отстранен на время проверки
МОСКВА, РИА Новости. Представитель МВД РФ официально подтвердил РИА Новости, что стрелявший в четверг вечером из травматического пистолета в московском метро является сотрудником департамента общественного порядка министерства, но сказал, что тот действовал в целях самообороны.
"Проводится разбирательство как по линии МВД, так и милиции метрополитена. Сотрудник департамента отстранен от служебных обязанностей на время проверки", - сказал собеседник агентства.
По его словам, милиционер выстрелил из травматического пистолета в мужчину, который брызнул на него из газового баллончика.
"Вчера вечером сотрудник департамента (охраны общественного порядка), находясь во внеслужебное время, в гражданском сделал замечание пассажиру, чтобы тот уступил место в вагоне метро пожилой женщине. В результате между ними завязался конфликт, который продолжился на перроне станции метро", - сказал представитель МВД.
В результате выстрела из травматики в метро была ранена девушка. Резиновая пуля рикошетом попала ей в ногу.
"Пострадавшей девушке оказана медицинская помощь, она отпущена домой. Сотрудника МВД и мужчину опросили, взяли с них объяснительные и тоже отпустили домой", - добавил собеседник агентства.
Ранее в пятницу источник в МВД сообщил РИА Новости, что милиционер не занимает руководящей должности в департаменте охраны общественного порядка МВД РФ.
Как сообщил представитель управления информации столичного ГУВД, в 20.30 в вагоне метро поссорились двое мужчин. Когда они вышли на платформу на станции "Тимирязевская", один из них брызнул из газового баллончика в лицо оппонента. В ответ тот выстрелил из травматического пистолета "Стражник" и попал обладателю баллончика в руку по касательной.

Милиционер, стрелявший в метро, готов оплатить лечение пострадавшей
МОСКВА, РИА Новости. Сотрудник департамента общественного порядка МВД РФ, ранивший в четверг девушку из травматического пистолета в московском метрополитене, готов оплатить ее лечение, сообщил РИА Новости в пятницу источник в министерстве.
Милиционер на перроне станции стрелял в мужчину, как заявляют в МВД, в целях самообороны. Ранение в ногу получила одна из пассажирок метро.
По факту инцидента проводится проверка, на время которой сотрудник департамента от службы отстранен.
"Он (милиционер) готов взять на себя расходы на лечение (пострадавшей)", - сказал собеседник агентства.
Другой источник в МВД сообщил РИА Новости, что стрелявший в метро милиционер не занимает руководящей должности в департаменте охраны общественного порядка.
Как сказал представитель управления информации столичного ГУВД, в 20.30 в вагоне метро поссорились двое мужчин. Когда они вышли на платформу на станции "Тимирязевская", один из них брызнул из газового баллончика в лицо оппонента. Тот в ответ выстрелил из травматического пистолета "Стражник" и попал обладателю баллончика в руку по касательной.

Устройство травматического пистолета

Устройство, технические характеристики, меры предострожности и правила безопасности при использовании травматического оружия показаны на примере бесствольного двухзарядного пистолета "Стражник".
Сотрудник милиции в четверг вечером выстрелил из травматического пистолета в мужчину в московском метро, потому что тот отказался уступить место в вагоне женщине и начал избивать милиционера. В результате была ранена девушка - резиновая пуля рикошетом попала ей в ногу. Как заявляют в МВД, он стрелял в целях самообороны.
Уголовное дело по факту стрельбы в московском метро, где в четверг случайно были ранены две женщины, возбуждено по статье "хулиганство", сообщил РИА Новости официальный представитель Следственного управления СКП РФ по Москве Сергей Марченко.
Представитель СУ СКП сообщил, что 18 марта в 20.40 мск Курочкин на платформе станции метро "Тимирязевская" "ударил головой в область носа мужчины и произвел два выстрела из травматического пистолета "Стражник".

Медведев обсуждает с Клинтон СНВ и ближневосточное урегулирование
БАРВИХА, РИА Новости. Президент РФ Дмитрий Медведев встречается в загородной резиденции Барвиха с госсекретарем США Хиллари Клинтон, которая приехала в Москву для обсуждения нового договора о СНВ.
Среди важных тем взаимодействия России и США также актуальные международные проблемы, в частности ситуация вокруг иранской ядерной программы в контексте дальнейшей работы в формате "шестерки", ближневосточное урегулирование с акцентом на поиск возможностей содействия возобновлению палестино-израильских переговоров, усилия по скорейшему становлению Афганистана в качестве суверенного государства, сообщил накануне встречи РИА Новости источник в Кремле.
Россия и США ведут переговоры о заключении нового договора о СНВ с лета 2009 года. Срок действия старого договора истек 5 декабря. Несмотря на многочисленные заявления обеих сторон о желании как можно быстрее заключить новый документ, РФ и США так и не смогли до конца года прийти к консенсусу. Камнем преткновения, по неподтвержденной официально информации, был вопрос о механизме контроля и взаимных проверок в рамках договора.
На пресс-конференции после переговоров с госсекретарем США в четверг глава МИД РФ Сергей Лавров заявил, что они довольны тем, как переговорщики выполняют указания двух президентов, которые лично контролируют ход разработки нового договора. Есть все основания полагать, что стороны вышли на завершающую часть финишного отрезка и в самое ближайшее время будет доложено о завершении работы, сказал российский министр.
Пока неизвестно, где и когда лидеры двух стран намерены подписать документ. По словам Клинтон, вопрос о месте подписания нового договора еще не обсуждался. В конце февраля чиновники в Москве и Вашингтоне заявляли, что договор может быть заключен до назначенного на 12-13 апреля саммита по разоружению.
В ходе телефонного разговора 13 марта президенты России и США констатировали, что сейчас уже может идти речь о конкретных датах представления проекта договора о СНВ для подписания главами государств и обсудили планы двусторонних контактов на ближайшую перспективу.
Во встрече, которая проходит в Гобеленовом зале резиденции Барвиха, с российской стороны также принимают участие глава МИД РФ Сергей Лавров, пресс-секретарь президента РФ Наталья Тимакова, замглавы МИД Сергей Рябков, директор департамента Северной Америки МИД РФ Александр Дарчиев, с американской - старший заместитель госсекретаря США Уильям Бернс, посол США в РФ Джон Байерли, спецпомощник президента США Майкл Макфол, замгоссекретаря США Филип Гордон

Клинтон удовлетворена работой президентской комиссии РФ и США
МОСКВА, РИА Новости. Госсекретарь США Хиллари Клинтон удовлетворена действиями рабочих групп в рамках президентской комиссии.
Президентская российско-американская комиссия была создана по решению лидеров РФ и США Дмитрия Медведева и Барака Обамы летом 2009 года во время визита американского президента в Москву. В ее состав входят 16 рабочих групп. Сопредседателями комиссии являются главы внешнеполитических ведомств двух стран.
"Двусторонняя комиссия, которая была основана нашими президентами, работает вполне нормально, и мы довольны работой рабочих групп. Она идет далеко за уровень обычных вопросов международной политики",- сказала она в четверг в Москве на совместной пресс-конференции по итогам переговоров с главой МИД РФ Сергеем Лавровым.
По словам госсекретаря, стороны рассматривают возможности сотрудничества в области нанотехнологий, повышения энергоэффективности, образования и других сферах.
Клинтон отметила необходимость более тесного взаимодействия Москвы и Вашингтона по реагированию на стихийные бедствия.
"Мы также пытаемся найти средства для повышения нашего реагирования на природные бедствия. Землетрясение в Гаити явно указало на то, почему нам нужно более тесно сотрудничать. Российские спасатели были среди первых, кто приехал на Гаити для оказания помощи", - сказала Клинтон.

1 коментар:

Unknown каза...

Здравейте


Търсите ли спешен заем? Имам добра новина за вас! Ние предлагаме кредити, вариращи от $ 1000 до $ 50 милиона при 2% лихва на година.
Ние предлагаме кредити за бизнес развитие, лични заеми, автокредити и др.

Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични.

  Ако се интересувате, свържете се с нас на адрес:

Имейл: easyloanfirm2020@gmail.com
WhatsApp: +14062845321


за разбирането
Дерек Дъглас
easyloanfirm2020@gmail.com