неделя, 7 март 2010 г.

Пич, къде ти е импийчмънтът ? – опасният държавен вирус!

Май си е време да се спретне поне един такъв, просто от кумова световна срама???!!!
На заем от 24 часа:

Импийчмънт (от англ.) означава обвинение, дискредитиране. Това всъщност е процедурата, с която законодателен орган официално подвежда под отговорност висш представител на властта за държавна измяна, корупция или друго тежко престъпление.

Импийчмънт невинаги означава отстраняване от длъжност - това е само формалното отправяне на обвиненията, подобно на обвинителния акт в наказателното право, и е само първата стъпка за евентуално отстраняване.

Темата не е много весела за държавните глави, но пък вицове за президенти - много. Предлагаме подборка от тях, докато в парламента умуват.

Е, разбира се и други известия ...

Съобщение на пресцентъра на президентството:
"Вчера с указ на президента беше убита муха. После указът е върнат отново на президентското бюро."
Попитали радио "Ереван":
- На кой адрес в интернет се намира сайтът на Петър Стоянов?
- На www.president.CON, разбира се!
Президент посреща на аерогарата спортисти от олимпиадата. Подават му предварително написаното приветствие и той започва да го чете пред микрофона:
- О, о, о, о, о...
- Господин президент - подшушва му пресаташето, - това са олимпийските кръгове!
Американците направили телефон, който се свързвал с което поискаш място. Отишъл Петър Стоянов в САЩ и Клинтън му го показал. Стоянов изказал съмнение и попитал:
- Може ли да се свърже с ада?
- Разбира се! - казал Клинтън и набрал номера.
Българският президент започнал да говори, но броячът на парите се въртял светкавично и той побързал да приключи разговора бързо. Клинтън се усмихнал и му казал:
- Не се безпокой! Подарявам ти го!
Дошъл си Петър Стоянов в България и право в парламента. Разказал им за телефона и решили да започнат да го произвеждат. За демонстрация Стоянов решил пак да се свърже с ада. Набрал номера, но се показала сума само от 5 стотинки. Страшно учуден, той попитал Клинтън какво става.
- Ами много просто! При нас разговорът беше междуконтинентален, а при вас - вътрешноградски!
Българският президент решил да види как живеят обикновените хора и се поразходил.
Срещнал малко момче.
- Къде е баща ти?
- Отиде на работа с новата кола.
- А майка ти?
- Отиде на пазар със старата кола.
- А кой е вкъщи?
- Баба, гледа новия "Панасоник".
- Виждаш ли, момче, за всичко това трябва да сте благодарни на мен!
- Бабо, чичо от Америка си е дошъл!
Бил и Хилари Клинтън спират да заредят на бензиностанция. Бензинджията се оказва бивше гадже на Хилари.
Тръгвайки си, Бил се обръща към Хилари и й казва:
- Виждаш ли, ако се беше омъжила за него, сега щеше да си жена на бензинджия.
А Хилари му отговаря:
- Не, сега той щеше да е президент.
Елцин сдава властта в Кремъл. В тържествена обстановка връчва на Путин ядреното куфарче.
Тръгва си, но по стълбите Путин го настига:
- Борис Николаевич, вие майтап ли си правите с мен? Какво е това куфарче? Копчето за пускане на ракетите не работи!
Президент изнася реч. Отдалече се чува вик:
- Господин президент, може ли да се преместите малко по-наляво, че нещо не ви виждам!
- А не искате ли да ви дам бинокъл?
- А, не, няма нужда - аз съм с оптика.
Един президент казва:
- Този път ще спечелим изборите!
Неговият помощник отговаря:
- Да, ще спечелим, ако имаме късмет както преди 25 години.
Президентът приема военен парад. Пред него минават танкове, артилерия, вътрешни войски, в небето трещят вертолети и самолети...След поредната рота униформени войници се задава каре от дребни хорица с костюми и дипломатически куфарчета.
- Какви са тия? - пита шашнат президентът.
- Най-страшното ни оръжие! - отговарят генералите. - Чиновниците от финансовото министерство. За нула време могат да разкажат играта на всяка държава.
Путин и жена му заминават на почивка след Нова година. Вече са на 500 километра от Москва, когато се обажда жена му:- Владимир, ти спря ли газта?
След като избрали Бойко Борисов за министър-председател, той се запътил към кабинета си. Нарежда на охраната:
- Проверете да не е вътре Сергей!
- Ама какво ви притеснява?
- Да не ме причака за някой дебат...
Попитали премиера Иван Костов:
- Вярно ли е, че търсите нов шеф на приватизацията?
- Вярно е - отвърнал Костов, - и бившия също го издирваме.
Телевизионният говорител:
- Уважаеми телевизионни зрители седнете по-удобно, отместете от себе си всички тежки предмети, които бихте искали да захвърлите по екрана на телевизора си! Следва изявление на министър-председателя по повод повишаването на цените...
Премиерът пред парламента:
- Преди нашето правителство да дойде на власт, страната беше на ръба на пропастта. Но ние й помогнахме да направи крачка напред.
Правителството проблеми не решава, то само ги финансира.
Журналист към премиер:
- Какво бихте направили, ако имахте сто хиляди долара?
- Само сто?! Вече не си спомням, беше толкова отдавна.
Срещат се Костов и Клинтън в България. Клинтън:
- Много готини гаджета имате в България, прати ми едно-две за стажантки!
Костов:
- Шшшт, трай, че тук и теменужките имат уши!


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Георги Първанов от породата “Слободан Милошевич”
(Харесвам този журналист – свободна мисъл, супер информиран, свободно слово. Истински. Б.м.)Всякакви идеи за мир между институциите, за взаимодействие, добър тон и така нататък се сгромолясаха в петък вечерта, след като президентската канцелария разпространи стенограмата на разговора между държавния глава и финансовия министър Симеон Дянков, която уж трябваше да изглади недоразуменията между двамата. Изглади ги, та никой не видя.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Ричард Холбрук, бивш заместник-държавен секретар на САЩ и архитект на Дейтънското споразумение, с което се сложи край на войната в Босна, пише в книгата си “Да спреш войната”, че след дълго общуване със Слободан Милошевич е осъзнал, че допуснал стратегическа грешка. “През цялото време, пише Холбрук, смятах, че имам работа с все пак нормални хора.” В един момент обаче той разбира, че Милошевич и обкръжението му не са нормални хора – те лъжат, отмятат се от думите си, поставят всевъзможни капани и в крайна сметка компрометират всяка възможност за цивилизовано уреждане на проблемите. Когато Холбрук осъзнава това, той разбира, че единственият начин да се оправят нещата е със сила – както и в крайна сметка стана.
Дянков, който идва от Америка, допуска същата грешка като Холбрук. Той смята, че може да се види с президента Първанов, да му обясни честно и почтено, че не е искал да го уязви, след това да излязат пред журналистите и да кажат: Разбрахме се, станало е недоразумение, няма война, край.
Обаче не е познал.
Първанов не е нормален човек, той е комунист, агент на Държавна сигурност, от породата на Слободан Милошевич. Между другото, когато целият свят се чудеше как да озапти сръбския диктатор, Първанов му пращаше окуражителни писма.
Както и да е.
В случая Първанов подло заложи капан на финансовия министър. Подкрепен от началника на канцеларията си Николай Колев, както и от бившия червен заместник-министър на финансите Кирил Ананиев държавният глава като заядлива леля от седянката пред блока каканиже: Защо искаше да ми орежеш бюджета? Защо ми изтегли парите от сметката? Защо не отрече, че съм млад милиардер?
И Дянков се оплита, понеже е смятал, че ще води разговор с нормални хора, а насреща му всъщност са застанали закоравели комунисти.
Които на всичкото отгоре след разговора пускат и стенограмата, надявайки се още повече да унижат възпитаника на Питсбъргския университет. Ефектът е по-скоро обратен, обаче за това да му берат гайлето пиарите на президента.
Извън взаимоотношенията Първанов-Дянков, които по-скоро са повод, случващото се е сигнал, че държавният глава смята да отвори война на цялото правителство. Той се заканва, че ще отвори т.нар. икономически досиета, че ще направи всичко възможно да направи достояние на обществото “кой какви сметки има в България и чужбина, кой какви имоти има, не само кой какви сметки има в банките, но и кой какви банки има, кой какви предприятия има”, както може да се прочете в стенограмата.
Хайде де, откога го чакаме.
Нека като начало каже за Марио Николов и Людмил Стойков, дарили му над 100 000 лева официално и по тази причина ползващи се вече четвърта година с чадър срещу правосъдието. Обаче не е за вярване това да стане.
А поуката от цялата история е, че с хора като Георги Първанов и Слободан Милошевич мир не може да има. Те са от друга порода.

Има ли Първанов имоти по света? Нямаме бърза работа, ще почакаме 2 години и ще разберем(и с това да приключим темата, уважаеми читатели! Имаме си по- съществени дела в ежедневието, нали така? Добре го е казал Г.Даскалов Б. м.)
Президентът Първанов поиска оставката на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, понеже в шоуто на Иван и Андрей в отговор на въпрос дали държавният глава е “млад милиардер” той каза – цитат - “не е млад, определено”. Водещите припомниха по-раншно изказване на Дянков, според което Първанов има имоти в САЩ, Европа и Дубай. Дянков отрече да е казвал някога такова нещо.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Та заради този диалог президентът поиска Дянков да изясни своята позиция и да докаже твърденията си, в противен случай да подаде оставка. Това, което каза Дянков, не е трудно за доказване – гледа се рождената дата на Първанов, вижда се, че е 28 юни 1957 година и според сметката излиза, че към датата на изказването е на 53 години. Т.е., по общоприетите стандарти президентът не е престарял, но вече не е и млад. Дето се вика, време му е да гледа внуци.
В шоуто Дянков не е казал нищо, което би могло да го направи уязвим в юридическия смисъл на думата. Нека президентът, който за 8 години във властта си отгледа солидно лоби в съдебната система, заведе дело срещу финансовия министър и да види дали ще може да го осъди за “накърняващи авторитета на държавния глава внушения”. Ако успее да го осъди, тогава, то се разбира, Дянков трябва незабавно да подаде оставка.
Ако обаче евентуалният съдебен процес се движи със скоростта, с която се движи процесът срещу спонсорите на Първанов Людмил Стойков и Марио Николов за пране на пари и присвояване на средства от програма САПАРД, когато има присъда по него, Първанов вероятно вече ще е дочакал президентска пенсия.
Министърът на финансите има доста трески за дялане, обаче отношението му към президента не е сред тях. Дянков може бъде атакуван за редица неща, като например бездействието спрямо банките, прекалено формалистичния подход при определянето на приоритетните за финансиране сектори, липсата на елементарен политически усет, гоненето на макроикономически резултати за сметка на действия в подкрепа на реалния бизнес и за какво ли не още.
Но не може да бъде упрекван, че не сваля шапка на президента. Понеже това е в духа на разделението на властите, което Първанов, бидейки президент при правителствата на Сакскобургготски и Станишев, беше забравил. В тези времена Първанов си назначаваше хора на всички нива във всички власти, редеше коалиции и политически конструкции и тънеше в политически и медиен комфорт.
Не бива да се забравя, че Първанов буквално уволни журналист от частна медия, който си позволи да намекне, че държавният глава е получи като подарък мезонет в столичен квартал.
Ако сега Борисов се поддаде на натиска и вземе да уволни Дянков, ще има рецидив. Първанов, па и неговите поддръжници ще си кажат, че нищо не се е променило, че той отново командва, уволнява и назначава вицепремиери, както беше при Симеон и Станишев.
Добре ще е да му се покаже, че не е така, най-малкото в името на демократичните принципи.
А що се отнася до това има ли Първанов имоти, остават по-малко от две години до края на мандата, след което няма да е зле, даже ще е задължително съответните служби да се позанимаят с въпроса.
Нямаме бърза работа, ще почакаме.

ГЕРБ: Поведението на президента е недопустимо (така, така ГЕРБ! Време е за адекватни законови мерки. Ние гражданите търпеливо ще изчакаме ... резултата от “автентичния аудиозапис” – бая скандална си е публикуваната стенограма от разговора Дянков-Първанов през изминалата седмица! б.м.)
ГЕРБ обвини президентската институция, че си е позволила да направи публично достояние разговора между президента и финансовия министър без да е потърсено съгласието на Симеон Дянков. От партията излязоха с официална декларация, в която изразяват позиция си по въпроса. В документа се казва, че инициативата за срещата е дошла от финансовия министър, а в последствие: “стана повод за организиране на политическа акция на Президента.
“Извън повода за този разговор, той си позволи да атакува вицепремиера за цялостната политика на правителството по недопустим начин. ” В декларацията се припомня, че Правителството е изразявало нееднократно в последните месеци уважение към Президентската институция с участието на Премиера и министри в организираните от него форуми и срещи.
От ГЕРБ обвиняват президента, че си е позволил да запише и публикува разговора с финансовия министър без изричното му съгласие. В документа се цитира член 32 алинея 2 от Конституцията, според който извършеното е пряко нарушение на ЗАкона. “Изправени сме пред безпрецедентна ситуация. Президентът, който трябва да бъде гарант за правата на българските граждани си позволява сам да ги нарушава, и то по отношение на политическо лице от висок ранг.
Ако е практика Георги Първанов да записва всички свои разговори, то естествен е въпросът защо не ги публикува без изключение, така както се е самозадължило да прави със стенограмите от своите заседания Правителството”
В заключение, ГЕРБ заявява категорично, че подкрепя искането на председателя на НС да изиска автентичния аудиозапис и да го сравни с публикуваната стенограма. Освен това от партията настояват ако се констатира различие между звуковия запис и стенограмата да се сезира Конституционния съд за нарушението.

Станишев защити Първанов и поиска отстраняването на Дянков
Очаквано председателят на БСП Сергей Станишев защити президента. Според бившия премиер Първанов бил прав да иска оставката на Симеон Дянков като министър на финансите, защото бил “вреден и генерирал скандали”. "Смешно е това правителство и тази власт да се жалва от публичност. Нали това беше основният призив. Кой публикува стенограмите от работата на предишния Министерски съвет - те!
Така, че не виждам нищо укоримо в действията на президента и малко ми е странна тази защита и лягане на амбразурата от всички представители на ГЕРБ”, коментира социалистът.
Станишев също поиска финансовият министър да напусне поста си.
Станишев искал отстраняването на Дянков не само заради скандалите, но и защото цитирам – “щял да докара хората до просешка тояга”.
В същото време именно правителството на тройната коалиция остави държавата с дефицит от над 500 милиона лева, а трима министри от кабинета Станишев се разследват за злоупотреби в особено големи размери.

Икономически и природни бедствия
Земетресения, урагани, свлачища и наводнения, всички природни катаклизми проявиха силата си през изтичащата седмица. Те сякаш бяха отприщени от силното земетресение в Чили от близо девета степен по скалата на Рихтер, което удари латиноамериканската страна на 27 февруари. Жертвите в Чили са няколко стотин, но никой не знае точния им брой. Стотици хиляди останаха без покрив след катастрофалните разрушения. Нанесените материални щети са огромни. Природното бедствие нанесе сериозен удар и на инфраструктурата на най-големия производител на мед в света и на една от най-стабилните икономики в Латинска Америка.
СЕДМИЧЕН МЕЖДУНАРОДЕН ОБЗОР
Учените определиха природното бедствие като едно от най –силните в света до сега. Нещо повече земетресението е намалило продължителността на земното денонощие с 1,26 микросекунди, съобщиха от лабораторията за реактивни двигатели към НАСА.
Разместването на земните пластове води със себе си и последствия. Големи вълни, предизвикани от силния трус се стовариха върху повече от 11 населени места. Отделно четири силни земетресения разтърсиха различни части от света и то в рамките на 24 часа. Най-силното от тях беше усетено в Киргизстан – с магнитуд 6 по Рихтер. Земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер беше регистрирано и в съседна Турция. Земетресения с магнитуд над 6-та степен по Рихтер бяха регистрирани и в Тайван и Филипините.
С буря, но с икономически характер продължава да се бори съседна Гърция. Правителството обяви нови спешни мерки за справяне с тежката криза в страната, които включват замразяване на пенсиите, орязване на заплатите в публичния сектор, повишаване на ДДС до 21% и на някои акцизи. И този план на правителството обаче бе посрещнат с протести организирани от синдикатите. Гръцкият премиер Папандреу тръгна на обиколка за търсене на подкрепа от най-големите държави, но засега никой не е изразил по-конкретно мнение по новия план. Дори говорител на Ангела Меркел отрече на срещата в петък да обсъждат подоблна тема.Вместо това двама германски депутати от управляващата коалиция на Ангела Меркел посъветваха Гърция , за да се спаси от банкрут да продаде някои от необитаемите си острови, за да привлече пари в брой.
Гръцкият държавен дълг достигна 300 милиарда евро, а Атина пое ангажимент тази година да сведе до 8,7 процента бюджетния си дефицит, който през 2009 г. достигна 12,7 процента от БВП.
Отново в криза, но политическа изпадна и Украйна. Правителството на Юлия Тимошенко отиде в историята след вот на недоверие, гласуван от украинския парламент. Ден преди това се разпадна управляващата коалиция. Следващата стъпка на Партията на регионите е да сформира ново мнозинство и да избере нов министър-председател. Голяма част от украинските анализатори смятат, че новият ръководител на кабинета на Украйна ще е отдавнашният съратник на Янукович Николай Азаров.Но за сега страната трябва да продължи на автопилот, макар че за изпълняващ длъжността премиер на страната бе назначен бившият първи вицепремиер от правителството на Тимошенко- Александр Турчинов, правителство на практика няма.
След месеци на бойкот бившият босненски сръбски лидер Радован Караджич се изправи пред международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия . Караджич се защитава сам по обвинения в геноцид и военни престъпления за войната в Босна, през 90-те години на миналия век. Пред съда той обяви , че сънародниците му са водили “справедлива и свещена война” срещу превръщането на републиката им в ислямска държава. В пледоарията си бившият босненски лидер отрече да е провеждал етническо прочистване срещу хървати и мюсюлмани и каза, че босненските сърби са били жертва на мюсюлманска агресия. От ноември миналата година Караджич бойкотира процеса в знак на протест, че няма достатъчно време да подготви защитата си. Делото тръгна отново, след като съдията отхвърли поредното искане за отлагане.

Емил Хърсев: Всеки дефицит ще застраши борда
В пространно интервю с Николета Стойчева финансистът Емил Хърсев направи подробен анализ на общата финансова ситуация в страната и акцентира върху проблемите на валутния борд и върху отношенията на бизнеса и вложителите с гръцките банки. Той представи една интересна кризисна експертиза, някои аспекти на която се различават от най-широко застъпваните схващания по отношение на антикризисните действия. Г-н Хърсев се обяви в подкрепа на стриктната финансова дисциплина, реализирана от политиката на министър Дянков и обоснова тази позиция.
НИКОЛЕТА СТОЙЧЕВА
- Г-н Хърсев, от Международния валутен фонд в началото на седмицата казаха, че можем да си позволим бюджетен дефицит от 1,8%. Преведено на български език, какво ще означава това за всички нас?
- Според мен правителството не трябва да си позволява никакъв дефицит. Това са част от правилата на валутния борд. Разбира се, желание за получаване на пари от общата хазна много. Няма да намерите българин, които да не желае веднага държавата да не направи нещо за него. Тоест, желание за харчене няма да ни липсва никога, но би трябвало държавата да се съобразява с правилата, на които всеки един от нас е подложен.
- Да не харчи повече отколкото има.
- Точно така. Колкото има в джоба си, толкова харчи. В този смисъл, нито един, нито половин, нито дори четвъртинка от процента не бива да се надвишава онова, което държавата може да си позволи.
- А в обратния случай – ако държавата все пак си позволи дефицит?
- Тогава се получава така, че започваме с 1%. После се оказва, че 1% не стига и могат да се вземат и 3. После се оказва, че могат да се вземат и 30% и става Гърция. След което става България’97-ма. Помните тоталния срив, до който ни доведе тази политика на дефицитно финансиране. Тоест, на изяждане на повече доход, отколкото ние произвеждаме.
- Това реално ли е да се случи според вас – да се повтори 97-ма или по-скоро е чисто теоретична?
- Когато има политика, възможността никога не е чисто теоретична. Популизмът ходи по хората и когато едно правителство води такава политика като гръцкото, то се случва. Надявам се, че не са такива намеренията на правителството в момента. За съвсем други неща говори финансовият министър. Говори за балансиран бюджет. Балансиран бюджет означава – харчим толкова, колкото имаме.
- А ако все пак имаме дефицит в тези рамки от 1,8%, това ще се отрази ли по някакъв начин на инфлацията?
- Разбира се, че ще се отрази. Всяко завишаване на съвкупното търсене се отразява на ценовото ниво. От друга страна пазарът е свит в условията на депресия и има противодействащи фактори. Затова мисля, че инфлацията ще е исторически най-ниската през тази година.
- МВФ казва и така – ако позволим дефицит над 2,5%, това заплашва валутния борд.
- Пълни глупости са това. МВФ не е организация известна със своята висока интелигентност. Тя просто цитира някакви параметри, които нямат икономическа подплата. Никой не е доказал, че примерно 2,5% е прагът. В Маастрихт е 3%. Сега в Германия излязоха доказателства на колеги, в които наистина има някакви сметки икономически, че видиш ли до 8% дефицит не бил проблемен. Въобще всеки доказва това, което му се иска. Международният валутен фонд даже не си прави труда да доказва. Той просто рецитира цифри и винаги е било така.
- А каква е истината тогава според вас? Какъв дефицит може да застраши валутния борд?
- Всеки дефицит може да застраши валутния борд.
- Дори и половин процент?
- Да, защото го застрашава морално. Защото отправя предизвикателство към основния принцип – ядеш, колкото си произвел.
- Който е основният принцип на борда…
- Да. И четвъртинка от процента отново предизвиква този принцип. Излиза така все едно ние от някъде другаде можем да получаваме доход. А това не е вярно.
- В този смисъл – Дянков постоянно е обвиняван, че балансираният бюджет му е фикс-идея – правилно ли е това?
- Да, правилно е. Трябва да му бъде фикс-идея. Това е правилната фикс- идея за всеки финансов министър на страна в условията на валутен борд.
- Тоест, той е абсолютно прав.
- Да. За това – да. За дефицита да слушаме МВФ, това е пързаляне по наклонената плоскост.
- Лесно ли се изтървават юздите по тази плоскост?
- Да, защото се вижда, че…
- И така може…
- И така може, да. Лошото е, че последствията идват допълнително и те са много по-болезнени.
- Едно такова изтърваване на юздите, може ли да доведе до там да се простим с идеята за влизане в Еврозоната? Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек каза, че 2013 е вече реална за това.
- При всички положения присъединяването към Еврозоната е първият национален приоритет на България в момента. Ние нямаме друга национална цел.
- Какво ще промени това?
- Ще промени нещо много важно. Ще премахне риска да се върнем в ситуация, в която сме били и в която всички спестявания на населението са национализирани. Изчезва риска 97-ма година. Изчезва лихвеният диференциал между лева и еврото, тоест поевтинява кредитът в България. Всички тези около 40 милиарда евро, които български субекти дължат на чуждестранни лица, този външен дълг, но не на държавата – на българския бизнес, той поевтинява. Ние ще плащаме по-малко – около 1 – 1,5%. Но на фона на тази голяма сума, това е доста сериозен разход.
- За обикновения човек страхът идва от това, което се случи в Германия. Там стоките поскъпнаха за една нощ.
- Нищо драстично не се случи в Германия. И там, както и във всички страни, които преминаха към единната валута, еврото, имаше един такъв прагов ефект, който трая около 2 седмици. След това цените се върнаха обратно там, където им е мястото, защото те не зависят въобще от паричната единица, а от съвкупното търсене и предлагане.
- Тоест, хората не трябва да се страхуват от това, че цените ще скочат двойно?
- Ни най-малко. Например в Гърция, която е по-правилният пример, при преминаване към еврото видяхме една инфлация от към 10% и после слезе обратно, но никога до началните цени. Но там в този момент, освен че се сменяше една валута с друга, там се извършваше онзи преход, който ние направихме през 97-ма година. Тоест, преминаване от плаващ курс към фиксиран.
- А в България как ще протече?
- И да има някакъв прагов ефект, той ще трае седмици и отново цените ще са си там, където им е мястото.
- Вярно ли е, че България и Естония са бъдещото на Еврозоната?
- Не бих посмял да правя обобщения по държави. За България съм оптимист, да. Ние имаме очевидно много голям потенциал. Предполагам, че в рамките на десетина години, брутният вътрешен продукт ще го видим поне утроен.
- Адекватно ли е опасението на министър Дянков за изтичане на български средства чрез чуждите банки на нашия пазар?
- Не мисля, че има такова опасение. Не съм чул да изразява такова.
- Изрази го в понеделник и каза, че е поръчал на МВФ да направи анализ дали това може да застраши по някакъв начин стабилността на икономиката у нас?
- МВФ е възможно най-неподходящата организация, на която може да се поръча такъв анализ. Никога не е имала сериозни наблюдения и изследвания в тази област.
- По принцип, трябва ли да има такова опасение?
- Според мен няма. Четох еднозначните изявления на подуправителя на БНБ Румен Симеонов. БНБ е органът, който всяка седмица, ако не и всеки ден, има текуща отчетност на банките, по която се установява движението на средствата. БНБ има достатъчно инструменти да се намеси.
- Тоест, не трябва да имаме опасение за гръцките банки?
- Всички гръцки банки са нетни вносители в България и са вносители на капитал. Тези кредитни портфейли на всички банки не могат за една нощ да се изтеглят. Там има кредитни отношения, има срок.
- Да, но финансовият министър каза, че е цитирам ви – притеснен?
- Щом има банка, то тази банка може да води включително и неправилна политика. Фактите обаче не говорят, че това става. Ей Богу, човек от всичко може да се притеснява. Аз примерно мога да се притеснявам, че ще се разболея от лаймска болест. Статистиката показва, че в България да се разболея от лаймска болест, без да ходя по блатата, вероятността е доста под 1 %. Тоест, не би трябвало това да ме вълнува. Но мога да се притеснявам за какво ли не.
- Много ли са високи лихвените проценти в България?
- В никакъв случай не мисля, че лихвените проценти в България са високи. В края на краищата става въпрос за пазар.
- Тоест, щом хората теглят кредити на тези проценти, това означава, че не са високи.
- Да. Ние нямаме достъп до онези нива на кредити и рефинансиране от Европейската централна банка.
- Има ли механизъм БНБ и държавата да повлияят на лихвените проценти?
- Механизъм да се повлияе на лихвените проценти има, но това е изключително грешно, защото опитът за намеса в един пазар, винаги се връща. Винаги си плащаш цената и тя невинаги е добра.
- Какво може да се случи?
- Изтегляне на депозити. Пренасочване на депозити в алтернативни форми. Излизане извън банковата система. Изобщо, все такива неща, които съпровождат падането на лихвения процент. А той на тези нива е изключително благоприятен. Това е един класически пример – САЩ при Рейгън при 17% основен лихвен процент, страната имаше най-динамично развитие от много години. Така че лихвите не пречат на развитието. Напротив, стимулират развитието на конкуренцията. Ниските лихви водят до разхищение на капитал.
- Споделяте ли решението на правителството за неувеличение на заплатите и пенсиите? Това антикризисна мярка ли е?
- При всички положения е една мярка, която трябва да се предприеме. Дали е антикризисна мярка? Под антикризисни мерки се разбират други неща – едно пилеене, едно харчене, едно разхищение на публичен ресурс с надеждата, че то ще генерира някакъв бизнес. Мисля, че най-голямата грешка, която може да се направи в България – страна с валутен борд и твърди бюджетни императиви, е да хукне да се занимава с антикризисна политика и да налива пари в пясъците.
- А какво може да направи правителството?
- Колкото може по-малко. Ако може нищо да не прави, ще бъде щастлив. Едно правителство в икономиката би трябвало да не прави нищо. То си има други сфери, в които да се изявява – да си говори с другите правителства, да се включваме в Еврозоната, да се създава условия за бизнеса, да се ловят бандитите…
- А как ще излезем от кризата?
- Ей, така. Както винаги една нация е излизала от кризата. Хващала се е да работи. Да сади пиперо. Работи се и се яде.
- А не трябва ли държавата да подпомогне бизнеса, както направиха в други европейски държави или най-малкото – да се издължи на бизнеса?
- Спазването на задълженията, разбира се.
- Защото в момента държавата е най-некоректният платец?
- Да, разбира се. Такова нещо не може да съществува. Просто е противоречие.
- Така не се ли задълбочава кризата?
- Разбира се.
- Това е намеса с отрицателен знак…
- Да, това е намеса с отрицателен знак. И това е правене на нещо. Пак ви казвам. Предпочитам да не прави нищо. Да си плати сметките. Да не прави онези глупости, които направиха западните правителства.
- Да наливат пари?
- Да, защото резултатът от това наливане е трагичен. Никакъв ефект от трилионите. От антикризисните мерки.
- Тоест, най-добре е нищо да не се прави. Бизнесът сам ще изплува.
- И трябва. Ние трябва да се конкурентноспососбни. Това е съществуване. Всичко друго е изкуствено дишане.
- А не трябва ли държавата поне да си събере вземанията, защото тя в момента и това не може да направи?
- Разбира се. Ето, това е нещо, което трябва да направи.
- А как да го направи?
- Има 70 000 души полицаи, данъчни. Просто си вършат работата.

78 % е безработицата в община Антон ( лесно се пресмята г-н Хърсев – точно 1287 души от това селище са без работа! Като как хората там да “Хващала се е да работи. Да сади пиперо. Работи се и се яде.”? Какво по-точно им препоръчвате да “садят” в това планинско място, дето съм сигурна, че и картофи не виреят? Питам Ви, е ли възможно 363 души да подпомагат в изхранването останалите си съселяни – дано поне имат пенсии? Аз пък ще Ви кажа: На чужд гръб и сто тояги са малко – това е разсъждението Ви! И съвсем не сте толкова велик финансист, щом така превратно и безотговорно коментирате в горната си статия! б.м.)
Безработицата не е пощадила и малките населени места. В община Антон, където населението е едва 1 650 души, за последните три месеца броят на безработните е нараснал с близо два процента, показва проверка на нашия репортер Камелия Ганкова. 78% е нивото на безработица в община Антон, сочат данните за декември 2009 година. Според кмета на общината хората, останали без работа, са още повече.
Една от причините за скритата безработица в общината е липсата на служител на място, който да регистрира останалите без работа. Понякога такъв идвал от агенцията по заетостта в Пирдоп. Хората в общината работят предимно в миннодобивните предприятия в района. Там е работил и Иван Цунчев, който се преориентирал към животновъдството - отглежда крави и коне. Оплаква се, че произведеното мляко се купува на безценица – по 40 стотинки за литър.
Според Иван Цунчев друга работа е почти невъзможно да си намери, тъй като той, както и повечето от съгражданите му са на на възраст около 50 години.

Да не дава Господ, ама какво правим, ако фалира Националната банка на Гърция?
След като дълго време повтаряше като заклинание, че банковата система е стабилна и че правителството няма право да се меси в политиката на търговските банки, финансовият министър Симеон Дянков изведнъж смени регистъра. Преди няколко дни министърът ни в клин, ни в ръкав каза, че БНБ имала механизми, с които да предотврати изнасянето на капитали от българските филиали на гръцки банки. Малко по-късно пък се оплака, че лошото състояние на гръцките банки може да предизвика криза и в България.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Добро утро.
Четири гръцки банки оперират в България - EFG Eurobank (собственик на Пощенска банка), “Алфа Банк”, “Пиреос” и Националната банка на Гърция (собственик на Обединена българска банка). Четирите банки имат около 30 процента дял от пазара, раздали са около 20 процента от всички заеми и са привлекли около 30 процента от всички депозити.
Точно на тези четири банки в края на февруари “Фитч” понижи кредитните рейтинги на ВВВ с негативна перспектива.
Поради значителното си присъствие на банковия пазар в България, ако тези банки – да не дава Господ - рухнат, опасността да повлекат и останалите е голяма.
Но дори и да не рухнат, четирите гръцки банки силно изкривяват пазара, понеже капиталовата им недостатъчност (не само в България, но и в Гърция и в други страни от региона) ги принуждава да гонят изключително високи нива на лихвите както по кредитите, така и по депозитите. Останалите банки не са малоумни и се лепят по зададените от гърците нива, подобно на начина, по който останалите търговци на горива се равняват по цените на “Лукойл”.
Същевременно гръцките банки поддържат много по-ниски лихвени равнища в родината си – например лихвите по ипотечни кредити за ноември в Гърция бяха под 4 процента при средна стойност на тези лихви в България за същия период над 11 процента за левове и над 10 процента за евро.
С думи прости това означава едно: посредством лихвената си политика гръцките банки изсмукват пари от българската икономика и ги наливат в своята. Т.е. и българите плащат за това, че гръцката икономика като цяло и гръцките банки в частност са управлявани зле.
А г-н Дянков ще има много здраве. Банките вече са се ощракали до такава степен, че БНБ няма и да се усети как парите заминават за Гърция.
Но понеже ножът е опрял до кокала, финансовият министър трябва най-после да се вземе в ръце и да даде ясни отговори на ясни въпроси, а не да си мълчи като след разговор с президента Първанов.
Ето някои от тях:
- Действа ли още споразумението, съгласно което правителството на Станишев предоставя на търговски банки 1 милиард евро от фискалния резерв?
- Давани ли са пари по това споразумение на гръцки банки? Колко?
- Може ли Дянков като финансист да обясни просто и разбираемо защо в Гърция лихвите по кредитите са 4 процента, а в България – 10, при положение че имаме валутен борд и според всички оценки стоим много по-стабилно от Гърция?
И най-важното: кога най-после България ще има финансов министър, който милее повече за хората, отколкото за банките?

Обсъждат мерки за възстановяване на икономиката на среща при премиера
Комисия в Министерство на финансите е разработила мерки за подкрепа на българската икономика, които ще бъдат обсъдени на среща при премиера на 7 март, неделя. Мерките ще бъдат обединени в специален закон, каза вчера зам.-финансовият министър Владислав Горанов. До края на месец март законопроектът ще бъде предложен за разглеждане в Народното събрание. Той се подготвял, за да не се правят едновременно поправки в много други закони, които мерките ще засегнат.
Комисията към финансовото министерство бе създадена преди месец и в нея влизат икономисти, експерти от БНБ, както и представители на министерство на икономиката , енергетиката и туризма.
Сред предложенията, които са обсъдили експертите, са преструктуриране на Комисията за финансов надзор, изчистване на държавните дългове към бизнеса, намаляване на осигурителната тежест, създаване на холдинг с миноритарни дялове. Стратегията е да се извадят пакети в 55 компании. Дяловете ще бъдат предложени като общ пакет на борсата. Най-атрактивни ще са тези в енергодружествата.

Изборите в Ирак почнаха с бомби (Ал Кайда все пак изпълниха обещанията си!б.м.)
Най-малко 12 души са загинали, а други осем са ранени след бомбено нападение, разрушило втора жилищна сграда в столицата на Ирак в деня на парламентарните избори, съобщава АФП. Данните за броя на загиналите са на министерството на вътрешните работи на страната. При подобен атентат по-рано сутринта загинаха четирима души.
Рано сутринта четири снаряда се взривиха в „Зелената зона” в Багдад. Още шест ракети са били изстреляни срещу различни обекти в иракската столица. До момента няма данни за пострадали. В „Зелената зона” се намират иракският парламент, няколко министерства, както и посолствата на САЩ и Великобритания.
Междувременно беше съобщено за експлозии близо до избирателни секции в Бакуба, в Северен Ирак.
В събота “Ал Кайда”, в опит да осуети изборите, призова иракчаните да не излизат от домовете си. Въпреки това се очаква да има висока избирателна активност.
Над 6200 кандидати се борят за 325 места в парламента. Очаква се нито една от партиите да не успее да спечели мнозинство в парламента. Това означава, че може да се стигне до дълги преговори за формиране на управляваща коалиция.
Засилени мерки за сигурност са предприети заради изборите. Десетки хиляди военнослужещи и полицаи охраняват Багдад и околностите на иракската столица.
От 22.00 часа вечерта в събота до 05.00 часа в понеделник в иракската столица е забранено движението на превозни средства и е въведен полицейски час. Избирателните секции са оградени с бетонни заграждения и са под засилена охрана.

Иран започна производство на ракети с малък обсег
Министърът на отбраната на Иран Ахмад Вахиди откри нова производствена мощност, която ще произвежда ракети с малък обсег на действие, които могат да разрушават цели в морето, предаде АФП, позовавайки се на местни медии. Вахиди заяви, че ракетите „Наср-1” са способни да „разрушават цели, тежащи до три хиляди тона”.
„Това са ракети с малък обсег на действие, които могат да бъдат изстрелвани от морския бряг, както и от различни кораби, а за в бъдеще ще могат да бъдат изстрелвани и от хеликоптери, и подводници”, заяви Вахиди.
На 16 декември 2009 година Иран извърши успешен опит с подобрена версия на ракетата “Седжил-2″, ракета с голям обсег. “Седжил-2″ е с по-голям обсег от ракетата “Шабаб”, която в миналото според иранските власти е достигала цели на разстояние от 2000 км. Това може да постави Израел и американските бази в Персийския залив в обсега на ракетата, отбелязаха тогава наблюдателите.

От понеделник започват безплатни прегледи за глаукома в 17 града в страната
От 8 до 14 март в 17 града в страната ще се проведат безплатни прегледи за глаукома по повод Европейската седмица на глаукомата. Това е очно заболяване, което, ако не се лекува, може да доведе до слепота. Проблем при болните е, че поради редките контролни прегледи (два пъти годишно по здравна каса) през по-голямата част от времето не се знае какво е очното им налягане и дали медикаментът, който поставят, дава желания ефект.
Световни проучвания сочат, че над 50% от пациентите, на които е изписано лечение на заболяването, не слагат подходящи капки, т.е.-такива, които да доведат до нужните резултати или ги слагат неправилно.
Безплатните прегледите ще включват измерване на очното налягане и оглед на зрителния нерв. Всеки пациент ще получи мнение относно ефективността на прилаганото му лечение и информационна брошура за глаукомата.
Всички желаещи да се запишат могат да получат допълнителна информация на горещата линия на Национална пациентска организация-0700 10 515. От тази година страдащите от глаукома вече ще плащат за лекарствата си. Досега цената им се поемаше от здравната каса.

Обама подложи на критики здравните застрахователи
Президентът на САЩ Барак Обама отправи критики към най-големите американски компании за здравно застраховане, обвинявайки ги, че не са успели да дадат "ясен отговор" на въпроса защо са увеличили застрахователните вноски "произволно и силно", предаде Ройтерс. "Ако не действаме, те ще продължат да правят това", отбеляза президентът. От своя страна застрахователите посочиха, че трябва да повишават ставките, за да покрият бързо увеличаващите се разходи за здравеопазване в период, когато повече хора намаляват обема на застраховките си заради финансови затруднения.
Според анализатори критиките на Обама към компаниите са свързани с неговите опити да убеди американците, изпитващи смесени чувства спрямо планираната здравна реформа, че за тях ще бъде по-добре, ако Конгресът приеме амбициозния план на правителството.
Евентуален провал на приемането на законопроекта може да навреди на представянето на демократите на частичните избори през ноември.


ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Неделчо Беронов: Само КС има право да реши, дали президентът е нарушил Конституцията
София /КРОСС/ Не бива предварително да обсъждаме дали президентът е нарушил Конституцията с публикуването на стенограмата от разговора му с финансовия министър Дянков. Това заяви Неделчо Беронов - бивш председател на Конституционния съд /КС/ и бивш кандидат-президент, в предаването „Неделя 150" на БНР.
„КС е компетентен да каже дали има нарушение на Конституцията. Не е редно за говорим за това, защото единствено КС е компетентен да се произнесе. Предвидено е при такива случаи съдът да вземе решението си не с явно, а с тайно гласуване. Защото е ясно, че една трета от съдиите се назначават от президента и трябва да са морално свободни при взимането на решението си. Всички текстове на Конституцията са с еднаква стойност, няма големи и малки нарушения и дали има нарушение от страна на президента може да реши само КС", коментира Беронов.

На Дондуков 2 обсъждат искането на Цецка Цачева
София /КРОСС/ Към момента няма официално становище на Президентството по искането на председателя на НС Цецка Цачева да й бъде предоставен разговорът между президента Първанов и министър Дянков на звуков носител. Това съобщиха за Информационна агенция КРОСС от пресцентъра на Президентството. Медийният отдел не можа да уточни и дали записът на разговора е направен със съгласието на министър Дянков. Най-вероятно в понеделник ще има официален отговор по искането на председателя на НС, уточниха от Дондуков 2.

Цачева ще получи писмен и звуков запис от срещата Първанов-Дянков
София /КРОСС/ Писмен, и звуков запис от срещата между президента Георги Първанов и министъра на финансите Симеон Дянков ще бъде изпратен на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Това съобщиха от прессекретариата на Президентството.
От там припомнят, че е нормална административна практика на официални срещи на президента да се води стенограма, а огласяването на един или друг материал се решава от ръководителя на съответната институция.
Президентът смята за неразумно разширяването и включването в проблема на българския парламент, се посочва в съобщението. Всичко, което е казано в разговора, е публична позиция на президента, която той ще отстоява твърдо и категорично и в бъдеще.

Публикуваме пълния текст на съобщението:
По повод огласеното писмо на председателя на Народното събрание, Декларацията на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и изявления на нейни представители, Прессекретариатът на президента на Републиката е упълномощен да разпространи следната позиция на държавния глава:
Президентът държи на коректните отношения с институциите, поради което на председателя на парламента ще бъде изпратен и писмен, и звуков запис от срещата. Нещо повече, президентската институция е готова едновременно с това да предостави аудиозапис и на медиите.
Нормална административна практика е на официални срещи на президента, на дискусии и заседания да се води стенограма.
Огласяването на един или друг материал се решава от ръководителя на съответната институция. И в други случаи Президентската администрация е публикувала стенограми от работата на институцията.
Проведеният с министър Симеон Дянков разговор не съдържа никаква поверителна или засягаща личността му информация. Президентът изразява учудване защо оповестяването на този разговор създава притеснения в ГЕРБ. Впрочем, самият министър Дянков настояваше да се изясни случаят с неговите изявления за президента. Едва ли може да се намери по-добър начин за изясняване на позициите от оповестяването на стенограмата.
Последният скандал тръгна от поредното провокационно изказване на министър Симеон Дянков. Президентът смята за неразумно разширяването и включването в проблема на българския парламент. Всичко, което е казано в разговора, е публична позиция на президента, която той ще отстоява твърдо и категорично и в бъдеще.
Президентът държи на принципното взаимодействие с институциите и визитата му в Брюксел го потвърди – там беше защитавана единната българска позиция. По много вътрешни и международни въпроси това взаимодействие беше видимо и ефективно. Но това не означава, че президентът ще бъде безкритичен към грешки, с каквито изобилства дейността на финансовия министър.

ГЕРБ: Желанието на Първанов да сътрудничи с правителството е привидно
София /КРОСС/ Желанието на Първанов да сътрудничи с правителството е привидно. Това се казва в декларация на Изпълнителната комисия от ГЕРБ във връзка с вчерашната среща между президента Първанов и финансовия министър Симеон Дянков.
„Президентът направи достояние на медиите стенограма от разговор с вицепремиера Симеон Дянков по повод тълкуването на негово изказване в тв шоу преди дни. В разговора между президент и вицепремиер, който по инициатива на Симеон Дянков трябваше да изглади и уточни недоразумението между тях, стана повод за организиране на политическа акция на Президента. Извън повода за този разговор, той си позволи да атакува вицепремиера за цялостната политика на правителството по недопустим начин. Като архитект и защитник на Тройната коалиция и политиката й, той е пряк виновник за проблемите, с които днес се борят гражданите и Правителството", се казва в позицията на ГЕРБ. Според партията президентът спекулира със страховете на гражданите и бизнеса и се представя за техен защитник, без да може да предложи надеждна икономическа и политическа алтернатива. „Търсенето на лична изява и безпрецедентната атака по основни решения и мерки на правителството показа, че политическата стратегия на Първанов надхвърля хоризонта на втория му президентски мандат. Очевидно е, че той подготвя свой нов политически проект във времето, когато е избран да изразява единството на нацията", подчертава Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
„Личната и политическа корист, които стоят зад действията на Георги Първанов срещу българското правителство, личат от факта, че той си позволи да наруши основна конституционна норма. В сградата на президентството е записан разговор със Симеон Дянков без изричното му съгласие и стенограмата от него е разпространена без той да бъде дори информиран. Това действие е пряко нарушение на чл. 32 ал. 2 от Конституцията на Република България. Изправени сме пред безпрецедентна ситуация. Президентът, който трябва да бъде гарант за правата на българските граждани си позволява сам да ги нарушава, и то по отношение на политическо лице от висок ранг", се казва в становището.
ГЕРБ осъжда нарушаването на гражданските права на вицепремиера да не бъде записван без изричното му разрешение и да не допусне разпространение на текста от този запис без съгласието му. „Подкрепяме искането на Председателя на НС да изиска автентичния аудио запис и го сравни с публикуваната стенограма. Очакваме, когато се установи, че вицепремиерът не е бил изрично уведомен за записа и ако се констатира различие между него и стенограмата, да се предприемат мерки и се сезира Конституционния съд за нарушението, допуснато от президента Георги Първанов", се казва в позицията на ГЕРБ. Според партията конфликтът между изпълнителната власт и Президентската институция са допълнителна тежест и ненужна грижа за българските граждани. „Преминаването на основни граници на конституционните и политически норми не трябва да остава без последици и санкции", смятат от ГЕРБ.
ГЕРБ пита - ако е практика Георги Първанов да записва всички свои разговори защо не ги публикува без изключение.

Проф. Джеров: Много е пресилено да се иска отстраняване на президента
София /КРОСС/ Много е пресилено да се иска отстраняване на президента. Това каза професорът по право Александър Джеров пред Информационна агенция КРОСС във връзка с вчерашното разпространение на стенограмата от разговора между президента Георги Първанов и финансовия министър Симеон Дянков. На въпрос дали публикацията на стенограмата без знанието на Дянков може да послужи като основание за стартиране на процедура за отстраняване президента, проф. Джеров отговори: „Би могло, но чак до такава висота не виждам смисъл да се стига. Много пресилено би било. Този, който постави въпроса по такъв начин, няма да спечели".
По думите на професора - ако се докаже, че Симеон Дянков не е знаел за публикуването на стенограмата, това ще накърни имиджа на президента.
„Те се събраха не за да се карат, а за да изгладят противоречията по между си. Когато разговорите се водят на високо ниво, публикацията им може да стане само със съгласието на двете страни. Това е общоприето и е въпрос на етика, морал и възпитание. Този, който е нарушил един основен принцип на взаимоотношенията на високо ниво, трябва да понесе последиците или да се извини", каза проф. Джеров.
„Един държавник на високо ниво трябва си мери всяка приказва", подчерта Александър Джеров за разногласията между президент и вицепремиер. Според професора е трябвало „нещата да бъдат оставени да отшумят" - „Това е много по-тактично, отколкото да се вдигне подобен шум за едно изказване, което, както го чух, не е обидно до такава степен, за да си заслужава цялото общество да се заминава с него. Това не е спор, а просто хвърлена дума".

Огнян Минчев: Шансовете на Първанов да удържи политическата си позиция, непрекъснато намаляват
Шансовете за победа в един подобен конфликт са на страната на Борисов и на ГЕРБ, е прогнозата на политолога за социалния отзвук от сблъсъка Първанов - Дянков
Интервю на Росица Ангелова, Информационна агенция КРОСС
Г-н Минчев, как ще коментирате конфликта Президент - финансов министър, който след разпространената стенограма на срещата прерасна в конфликт Президент-Правителство?
Този конфликт е продукт на нарастващата неувереност, с която Първанов оценява собствената си позиция и като президент, и като политическа фигура в перспектива, след изтичането на мандата му. В българския политически живот, за съжаление, има не по-малки удари, нанасяни от един политик на друг и от една обществена фигура на друга в подобни шоу програми, в жълтия печат и т.н. Този път това, което направи Дянков, беше изключително пестеливо, ако изобщо е имал някаква постъпка, тя е била изключително пестелива от гледна точка на изразните средства, които са допустими в българската политика. Фактът, че Първанов подскочи 2 метра от място, образно казано, в следствие на тази шега, по-скоро пусната от водещите на шоуто, а не от Дянков, говори за негова лична неувереност, негови лични терзания, негови лични проблеми, свързани с политическата му реализация както днес, така и в перспектива.

Не е ли парадоксално, че се води спор за нещо, което Дянков твърди, че не е казал, а Първанов, че не е вярно?
Парадоксално е. Затова казвам, че това е парадоксална, изострена от нещо чувствителност. И ако трябва да гадаем, какво е това нещо, това е именно непрекъснато намаляващите шансове на Георги Първанов да удържи своята политическа позиция в българския политически живот.

Ваши колеги окачествиха разпространението на стенограмата от разговора по време на срещата като безпрецедентен PR гаф. Вие като човек, който от дълги години анализира политическия живот, приемате ли записа на срещата за нещо, което е в реда на нещата?
Не може да бъде в реда на нещата нещо, което се прави без съгласието на една от страните. Дянков не е нито подсъдим, нито осъден, а дори и подсъдимите и осъдените имат своите права. В този смисъл поставянето на Дянков в условия на неустановено подслушване и след това публикуване на този разговор е, разбира се, най-малкото непочтено.

Има ли основание, както заяви Цветанов, да говорим за конституционно нарушение?
Да, в тази нейна част, която гарантира правата на гражданите. Това, което те представляват като физически образ и като позиция, да бъде публикувано само с тяхно съгласие.

Президентът изразява мнение, че Дянков е част от сценарий срещу него, става ясно от стенограмата, а допустима ли е тезата, че има сделка между Първанов и Бойко Борисов, за отстраняване на Дянков по този начин?
Не, не допускам. Поне в този случай подобна сделка е немислима защото ударът върху Дянков е удар върху цялото правителство, а не само върху един от министрите на правителството. Това е удар, който на практика се нанася върху позицията на правителството като цяло. Борисов предвидимо е настоял пред Дянков да отиде при президента и по този начин да оправи конфликта. Премиерът има достатъчно много други конфликтни страни и фронтове, с които трябва да се справя и не му е най-меко казано „спешно" да влиза в конфликт с политическа фигура като Първанов, която и без това залязва. Очевидно, че Първанов иска да отвори подобен фронт, защото той разглежда един подобен конфликт като един от малкото му шансове да се задържи в политическата орбита, в елита на българския политически живот.

Бихте ли се ангажирали с прогноза за това, какъв ще бъде социалният отзвук от този конфликт. Ще се повиши ли рейтинга на предзидента след публикуването на стенограмата?
Симеон Дянков е нелюбима фигура на една значителна част от българските граждани, не на последно място, поради тежките и непопулярни финансови мерки, чиито автор е той. Друг е въпросът дали тези мерки трябва или не трябва да бъдат предприемани. В този смисъл неговата непопулярност сред една, може би, значителна част от обществото, налива вода в стратегията на Президента за издигане на неговия собствен образ. Но според мен, ако има такъв ефект, той ще бъде краткосрочен. Борисов и ГЕРБ все още се намират във възходяща фаза на своето управление и макар че един подобен конфликт с Президента ще усложни работата на правителството, все пак мисля, че шансовете за победа в един подобен конфликт са на страната на Борисов и на ГЕРБ.

2% от населението на 40 години страда от глаукома
София /КРОСС/ Около 2% от населението над 40 години у нас и по света страда от глаукома. Това твърди председателят на новоучредената пациентска организация „Глаукома” доц. Наталия Петкова. С напредването на възрастта процентът на заболелите от това дегенеративно очно заболяване нараства значително.
По думите на доц. Петкова, в повечето страни, дори и в съседна Румъния, лекарствата за глаукома не се заплащат от пациентите.
„Голяма част от тези лекарства, които миналата година бяха реимбурсирани, бяха безплатни. Тази година здравната каса се опитва да не плаща и пациентите отново да бъдат натоварени с лечението си, а това са най-често хронично болни, възрастни хора, които не винаги могат да си купуват лекарствата”, каза тя по БНР.
Нелечението на това заболяване означава слепота, предупреди доц. Наталия Петкова и допълни: „Затова именно поставихме въпроса за образуване на пациентска организация”.
От утре в 14 града на страната ще се проведат безплатни прегледи за глаукома по повод Европейската седмица на глаукомата в България. Всички желаещи да получат такъв преглед могат да получат допълнителна информация на горещата линия на националната пациентска организация: 070010515.

Германия предложи да се създаде „европейски МВФ”
Берлин, Германия /КРОСС/ Германия е предложила в рамките на еврозоната да бъде създаден орган за осигуряването на стабилността на единната валута, е заявил германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от британски медии.
Шойбле има намерение да предложи идеята си за разглеждане на своите колеги от еврозоната. Според германският министър, този орган трябва да се занимава с кризисните ситуации, подобни на тези, които се случват в момента около държавните финанси на Гърция. По-рано Германия заяви, че няма да отпусне на Гърция „нито цент"
"Ние не можем да си позволим нашата единна валута да се превърне в топка за игра на международните спекуланти", е заявил министърът. "Не планираме създаването на институт, който да се конкурира с Международния валутен фонд, но за вътрешните структури на еврозоната ни е необходима организация, която ще разполага с опита на МВФ и ще има сходни изпълнителни пълномощия", е пояснил Шойбле.
По-рано ЕК, Европейската централна банка, МВФ, а също така Франция и Германия изразиха подкрепата си за антикризисните мерки на Папандреу. Но страховете за бъдещето на еврозоната във връзка с гръцката криза не са разсеяни.

Трябва ли животните да имат адвокат – референдум в Швейцария
Берн, Швейцария /КРОСС/ Трябва ли животните да си имат адвокат - този въпрос се решава днес на референдум в Швейцария. Инициативата е на Швейцарската асоциация за защита на животните. Защитниците на животните искат да направят изменение в конституцията на страната и да направят задължително присъствието на адвокат на животните във всички 26 кантона на конфедерацията.

През 2008 година в страната влезе в сила закон за опазване на животните, един от най-строгите в света. Например е забранено да се държат сами хамстери, папагали и риби, т.е, животни, които в нормалния живот живеят в стадо или ято. Омръзналите ти рибки е забранено да бъдат изхвърляни в тоалетната или замразявани във фризера. На територията на Швейцария е забранена разходка на кучета с подрязани опашки или уши, а тези операции са забранени на територията на страната. Но, както предполагат защитниците на по-малките ни братя, много не приемат на сериозно искането за присъствие на адвокат на животните, което ще позволи по-добре те да се пазят, съобщават световните медии.

Минометен обстрел беляза началото на парламентарните избори в Ирак
Багдад, Ирак /КРОСС/ Дългоочакваните парламентарни избори в Ирак започнаха със сериозни инциденти, след като няколко избирателни секции в столицата Багдад бяха подложени на минометен обстрел, съобщава Ройтерс. Обстрелвани са и секции в провинция Салахудин, крепост на сунитите и дом на бившия диктатор Садам Хюсеин.
Близо 19 млн. иракчани, имащи право на глас, ще избират измежду 6 200 кандидати за 325-местния парламент на страната. Изборният ден бе открит в 06.00 ч. българско време и ще продължи до 16.00 ч. Изборите ще бъдат следени от около 600 чужди и 300 хил. местни наблюдатели.
Най-малко два снаряда попаднаха в близост до секция в смесен сунитско-шиитски квартал в западен Багдад. Има съобщения и за обстрел над строго охраняваната Зелена зона, съобщиха от иракското вътрешно министерство.
Според източникът, две крайпътни бомби са избухнали тази сутрин също в столицата.
Няма информация за жертви и пострадали.
В Салахудин са ранени трима души, след като снаряд падна в град Байджи, на 180 км северно от Багдад.
Антиамериканския духовник Муктада Садр призова привържениците си да гласуват. Това е първата публична поява на шиитския лидер от две години насам.
Това са вторите редовни парламентарни избори в страната от началото на американската инвазия през 2003 г., припомня Ройтерс. Значението им е огромно на фона на усилията за спиране на насилието, налагане на стабилност и икономически растеж в страната, и предстоящото изтегляне на американците през 2011 г.

Измислят безшумна комуникация
Карлсруе, Германия /КРОСС/ Нова технология скоро може да сложи край на един от най-мразените навици - високото говорене по телефона, пише Би Би Си. Учени разработват прототип на ново мобилно устройство, с което хората могат да говорят телефонни разговори без да произнасят думите. Разковничето се крие в електрическите сигнали, които лицевите мускули произвеждат при говор. Устройството може да записва тези импулси, дори когато човек не произнася гласно думи, и ги възпроизвежда в синтезирани реч за друг телефон.
Новото устройство, представено на панаир в Германия, разчита на техника, наречена електромиография, с която се диагностицират някои болести, включително и увреждане на нервите. То работи с девет електроди, които се прикрепят за лицето на потребителя.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ


Опер(ет)ният 20-ти век на българските зрители

За някои връстници на БНТ времето сякаш е спряло...
Зрителите на българската държавна телевизия направиха своя колективен избор – събитието на българския 20-ти век. За гордостта, глупостта и забравата е следният коментар на Антоанета Пунчева.

Oперното чудо е събитието на българския XX век. Такъв бе вотът на зрителите на БНТ. На почетни места в класацията “Българските събития на XX век” застанаха построяването на Димитровград и откриването на шестия сърдечен тон. Кампанията продължи три месеца и номинира десет събития в различни категории: Дойранската епопея от 1918, чушкопекът, 9 септември 1944, покоряването на Еверест от Христо Проданов през 1984 и др. Вотът бе доста игрови и в крайна сметка отбягна трагичните събития в историята на страната през изминалия век. Според първите коментари изборът на шестия сърдечен тон и на оперните гласове показва отказ от политическа воля, тежка умора от баналното политическо говорене. Според други това е позитивен вот - “сякаш не българи са гласували тук.”

Историята говори и през бита, и през подвига...(Кому е нужно това политиеско говорене? На самите политици или на народите? Първите са го превърнали в непрекъснат АД за световното население въобще. Духовно израстване на нациите те не са креирали към момента по никакъв видим и белегов начин, а тъкмо обратното – свидетели сме непрекъснато на срив в моралните ценности дори на отделния землянин, на потресаваща неграмотност, включително и духовна бедност пак по света. Това са непримиримите и неприемливи разбира се, жалки факти г-жо Пунчева. Но, освен количествени натрупвания в еволюцията на човечеството (а тя се развива по спирала), са задължителни и духовни такива да се формират, което пък да гарантира плавно, закономено преминаване през епохите на човеците в развитието им – и съответно с “нещо си” да се бележи съответната епохата. Ако вие не можете да се примирите с факта, че българите са световни духовни водачи, това си е Ваша работа, защото те просто са си такива откак свят светува – поразровете се, попрочетете нещо в тази посока и едва тогава заемайте съответна позиция, която ще си позволя да кажа, че е погрешна. Факт е също към днешна дата, че количествените натрупвания сред нациите по света вече са достатъчни, та е настъпил и момента да се премине към промени в духовната сфера сред обитаващите Земята – просто предстои този тип еволюция-духовната да се случи, а аз бих казала, че тя от 15-на години насам се извършва – питайте за сведение социолози, политолози и други комптентни в темата! ДА! Българинът разпознава стойностните белегови действия, явления и понятия , и съвсем правилно се ориентирал при номинацията си в избора си – той остойности по заслуга феномена “български певчески гласове” като най-добрата еволюционна българска изява през изминалия век . Ако си припомним съвестно, българските певци – го правеха компетентно, добронамерено, с постоянство за значимостта на работата си в бурния с политически събития 20 век. Крайно време е ДА СЕ ОТДАДЕ ЗАСЛУЖЕНА ПОЧИТ в това отношение на България в световен мащаб – факт е колко световни сцени са огласени и украсени от присъствието на български гласове, това е повод не само на гордост, А НА ОГРОМНА ГОРДОСТ И ПРИЗНАНИЕ за българските славей! б.м.)

“Чушкопекът” бе приет единодушно като самоиронична номинация. “Има нещо много мило в чушкопека и тъжно в същото време. Показва липсата на национална амбиция!”, отбелязва Стефан Тафров, дипломат.
Зрителите не избраха деня на независимостта, а този на зависимостта – 9 септември 1944, гласяха други критични коментари.
Когато часовниците са спрели...
Това застинало време описва Гeорги Марков в своите задочни репортажи. За него напомня и отминалата класация.
БНТ дълго празнува своя 50-годишен юбилей. С концерти, с поредица от ретро прегледи с тържествен дикторски глас зад кадър. Част от юбилейната епопея е и класацията за събитията на XX век. В празничната суетня сякаш бяха спестени най-красноречивите факти. Като този например, че телевизията на тоталитарната държава не излъчва кацането на човек на луната.
И сега личи, че част от връстниците на българската телевизия, на които са били спестени много истини, завинаги са си останали деца. Само така можем да си обясним факта, че поставят сватбата (и публично несполучливия брак) на Людмила Живкова и Иван Славков-Батето сред номинациите в секцията “Българските любовни истории на 20-ти век”. Наред с любовта на Никола и Бойка Вапцарови, Яворов и Мина, Пенчо Славейков и Мара Белчева.
Класацията буди и дрги въпроси: панелките на Димитровград пред Софийския университет – дали този избор наистина е ироничен, като чушкопека, или напълно сериозен? Но, както отбеляза проф. Валери Стефанов, историята говори и през бита (чушкопека), и през подвига (Дойранската епопея).
Изборът на оперните гласове - отказ от политическа воля? (това не е вярно, субективно мнение и е чиста отрицателна сугестегия, български граждани! Б.м.)
Форматиране на забравата
Кампанията е лек срещу задълбочаващата се национална амнезия. Макар че не сме напълно виновни за нея. Дългите години пропаганда през медиите, учебниците и цялата звукова и визуална среда успя да отблъсне от знанието и паметта и най-любознателните. Коктейлът от полуистини и мистификации, поднасян в часовете по история, запечата завинаги в главите ни клишета като това за славяните “снажни, синеоки хора, дишащи със сламки” или за братушките, чиито действия са диктувани само от братска обич, нежели от политически планове и никога от имперски амбиции.
Затова оригиналният формат на БНТ отразява хаоса, черните дупки на незнанието в главите ни и бебетата-вселени на националото ни самочувствие. Затова и смесва в един избор ужасяващия атентат в храма “Св. Неделя”, след който остават повече от 200 убити и 500 ранени, с военните подвизи и битовите придобивки. Там се нарежда и престъпното информационно затъмнение за аварията в АЕЦ “Чернобил”. Както се вижда най-българските събития често са дарове от чужда политика.
Телевизионната кампания “Българските събития на XX век” от авторите на “Голямото четене” и по оригиналния формат на BBC, представи традиционните говорящи глави, прекъсвани от архивни кадри. По-рядко, отколкото ни се искаше. Кампанията вероятно можеше да е и по-добра. Но категоричната й заслуга е в това, че все пак провокираше умовете на гърба на чисто развлекателни формати и кахърни турски сапунки, които в последната година спечелиха сърцата на българските зрители.
Само това да е ползата, пак е добре.
Автор: А. Пунчева, Редактор: А. Андреев


ПО ИВО ИНДЖЕВ

С импийчмънт няма да го капичнат, но го стряскат драми със стенограми

Георги Първанов трябва да се извини заради публикуваната стенограма от разговора си със Симеон Дянков. Това призова Бойко Борисов в интервю за „Стандарт“.
Според премиера само така може да се сложи точка на скандала.
Порицах Дянков, пратих го на крака при президента, за да се изясни въпросът, а там му беше устроен другарски съд, възмути се Борисов.
В този съд участваха и хора като Кирил Ананиев, които носят пряка вина за сегашния орязан бюджет и всички обвинения към финансовия министър, допълни министър-председателят.
От този анонс на StandartNews за интервю с Борисов, което трябва да бъде публикувано утре, става ясно, че премиерът поставя невъзможно условие на президента. Първанов да се извини за преднамерената си акция? Това е все едно да очакваш да си признае за ролята си в скандала “петрол срещу храни” , в която по данни на ООН БСП се е облажила от Саддам Хюсеин именно по времето, когато беше партиен вожд.
Първанов не се извинява и не си признава. Не е такъв другар. Той трябва да бъде изобличаван. А в това отношение сегашната власт има повече възможности, отколкото в обречените на провал усилия да го побеждава на негов терен, какъвто е пълният с номинирани тъкмо от Първанов съдии в Конституционния съд.
Ако подтекстът на очевидно нереалистичното условие за помирение, което поставя Борисов е да няма помирение, тогава премиерът трябва да направи следващата крачка: да удовлетвори искането на блъфиращия Първанов за отваряне на икономическите досиета на прехода.
Самият Първанов изглежда се усети, че вдигна топка, която може да бъде забита в неговото поле ( да се изразя на разбираем за него волейболен език). За мен точно фразата му за тези досиета от конското, което чете на Дянков, е издайническият ключ към слабото му място. Никой не бил събирал данни за икономическите досиета на прехода, побърза той да се измъкне от положението, лицемерно изразявайки съжаление.
Първанов не за първи път се опитва да замита следи. Някой обаче трябва да се поинтересува кой и защо стреля по негови съветници. Освен за Манол Велев, особено интересно ще бъде да се разбере нещичко и за Емил Кюлев. Застреляха го демонстративно на т.н. “правителствено трасе”, на самия бул. “България” посред бял ден. Застреляха го пред всички околни, само не и пред…охранителните камери на това трасе. Защото стрелците са знаели изключително точно къде са онези няколко метра извън техния обсег на кръстовището с бул. “Димитър Несторов”. Кой ли би могъл да познава толкова перфектно охранителната система по трасето?
И какво направи тогава Първанов? Още същият ден на практика сложи вето върху разследването на всяка версия за убийството, свързана с бизнеса на собственика на банка ДЗИ.
Не беше изстинал трупът от осмото поредно показно убийство от такъв род в рамките на два месеца и трима души на върха на държавата светкавично и публично декларираха, че Кюлев е бил “чист” в бизнеса си – вътрешният министър Румен Петков, главният прокурор Никола Филчев и самият Първанов. Ето какво заяви Филчев ( преразказано и от останали двама пред медиите):
“Бизнесът на покойния Емил Кюлев е чист, след като той не се занимава с организирана престъпност, очевидно неговото убийство не може да бъде обяснено със стандартните до този момент обяснения. Това не е част от борбата за наркопазарите, това не е част от борбата за овладяване на контрабандни канали. Ясно е за мене, това действие има политическа окраска”, беше категоричен главният прокурор Никола Филчев.
На Филчев, както се вижда, му било ясно и без разследване. Но какво стои зад това канонизиране в светец на банкера Кюлев – вторият по богатство българин и пръв сред олигарсите от обкръжението на Първанов?
Ако Борисов иска да отвори това криминално досие, от него ще потече доста интересна икономическа информация. Нали това иска Първанов? А и самият Първанов може да даде безценна информация. Защото е разговарял с Кюлев надълго и нашироко часове преди да бъде застрелян. Доколкото ми е известно след разговора Кюлев е променил плановете си да пътува в чужбина. И остава (завинаги) в България – пада на прострелян на бул. “България”.
Дали си пази стенограмата Първанов? И ако я има – защо не ни я покаже, щом е такъв борец за прозрачност?
Вярно е, че от Първанов извинение няма да дочакаме, но от умрял писмо може и да получим. Въпрос на стенограми и прозрачност, което пък е въпрос на политическа воля. Защото с импийчмънт Първанов няма да го капичнат ( както основателно писа в блога един читател).
Кюлев може да е бил наистина кристално чист. Не знам. Но знам, че беше и лобист на огромни интереси, което никой не смее да напише и до ден днешен. В противоречие с възприетата в ЕС практика, в България разговорите за превъоръжаване на армията за милиарди левове минават през частни лобисти . Емил Кюлев, толкова близкият до главнокомандващия банкер, имаше позиции по въпроса за евентуална огромна сделка с американския концерн “Локхийд Мартин”. Днес е известно, че тя не се състоя. Но само дни след смъртта му беше обявена успешна сделка с конкурента за превъоръжаване на армията ни “Юрокоптер”, за която лобираше пък Николай Гигов. Същият бизнесмен сега приюти на работа шефа на ДАНС от времето на тройната коалиция Петко Сертов.
Тъй че икономическите досиета на прехода са си криминални. А Борисов би трябвало да разбира от тези работи. Въпросът е дали му стиска да се разрови и да удовлетвори молбата на Първанов да бъдат отворени въпросните досиета на прехода.

Няма коментари: