петък, 12 март 2010 г.

Близо една трета от българските банки са собственост на "гръцки майки" като Националната банка на Гърция например!?

НАЦИОНАЛНАТА БАНКА НА ГЪРЦИЯ

По Мoney.bg (22.02.2007)
Националната банка на Гърция открива 100 нови клона у нас
Най-големият кредитодател в Гърция, гръцката национална банка (NBG) си постави амбициозен бизнес план, който трябва да изпълни през следващите три години, съобщи агенция „Ройтерс".
Според него банката иска да се превърне в ключов играч в банковата сфера в Югоизточна Европа, като реализира по минимум 30% средногодишен ръст в печалбата си за периода 2007-2009 г.
Това означава положителният финансов резултат на гръцката банка да надвиши 1 млрд. евро до края на тази година. Само ден по-рано от финансовата институция обявиха 36% ръст в своята печалба за 2006 г., която достигна стойността от 990 млн. евро.
Националната банка на Гърция стабилно разраства дейността си в чужбина и по-специално в региона на Югоизточна Европа, където от банката смятат, че могат да реализират високи печалби поради не толкова добре наситеният и развит банков сектор.
„Планираме да засилим присъствието си в Турция и Румъния, а в България ще открием над 100 нови клона", заяви изпълнителният директор на NBG Такис Арапоглоу пред инвеститори на специална презентация в Лондон.
Той заяви още, че гръцката банка ще продължи да следи за привлекателни придобивания в този регион, като част от стратегията й да се превърне в регионален банков лидер в ЮИЕ.
У нас „Националната банка на Гърция" е мажоритарен собственик на Обединена българска банка.


ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

ЦИТАТ НА ДЕНЯ от Георги Първанов

София /КРОСС/ "Продължителността на кризата ще бъде правопропорционална на присъствието на Симеон Дянков във финансовото министерство. Да зачеркнем темата за предсрочните избори. В момента не може да има по-добро решение от това правителство" - президентът Георги Първанов.

Първанов: Диалог под сатъра на импийчмънт не може да има – обобщение
София /КРОСС/ Не ни трябват битки между институциите, трябва ни битка с кризата. Това каза президентът Георги Първанов на продължилата час и половина пресконференция на "Дондуков" 2, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Държавният глава коментира скандала с финансовия министър Симеон Дянков, изнесената стенограма от техния разговор и искането за импийчмънт, критикува вътрешния министър Цветан Цветанов и лидера на ДСБ и бивш премиер Иван Костов и говори за диалога между институциите и антикризисната политика на правителството.
Първанов призова: „Да насочим енергията си не в междуособни сблъсъци, а в това как ще излезем от кризата".
„Искам кабинетът на Бойко Борисов да успее, но не искам, когато има проблеми да се върви по линия на най-елементарната и първосигнална реакция да се търси врага. Иначе оставам с впечатлението, че най-последователната антикризисна мярка на правителството е импийчмънтът на президента", каза президентът. Според него финансовият министър Симеон Дянков се е превърнал в символ на управлението.
„Лични отношения с министър Дянков нямам и не бих искал да имам. За такава среща настоя и самият министър-председател. В разговора няма една обидна дума, той беше строг, интелигентен и конструктивен", каза президентът за срещата му с финансовия министър Симеон Дянков, която бе предизвикана от шоу-изява на Дянков. Според президента „проблемът не е в публикуването на стенограмата, а това, че се показа истинският образ на една лъжа, или една тенденция към президентската институция".
Президентът допълни, че няма съмнения, че срещу него има подготвена атака от екипа на Симеон Дянков по време на участието му в „Шоуто на Иван и Андрей". „Хванал съм тази „дезинформация" от шоуто в жълтите страници преди доста време. Тогава не реагирах, но един финансов министър да каже подобно нещо по отношение на президента, там не ставаше дума за гражданина Първанов, в контекста на правените проверки- извинявайте, поне на това съм длъжен да се защитя. Ще си водя битката докрай. Не бих искал да ангажирам президентската институция със сигнали до съдебната власт, но някога мога да защитя името си и по този начин", каза Георги Първанов.
На въпрос дали Георги Първанов ще гостува в „Шоуто на Иван и Андрей" президентът отговори: „Бих гостувал, разбира се, но в тази нажежена ситуация - това няма как да стане".
"Министър-председателят решава какво да прави с министрите си. Мисля, че продължителността на кризата ще бъде правопропорционална на времето на присъствието на Дянков в Министерството на финансите", изтъкна държавният глава.
„Искането за импийчмънт е продължение на шоуто. Не е нещо ново. Сигурно сме на път да влезем в книгата на Гинес по брой искания за импийчмънт на президента", каза Георги Първанов. „Всички действия в тази посока са ясно регламентирани в закони - за достъп до обществена информация и други, по които ще се изкажат юристите. Нямаше по-лесен начин от това истината да излезе наяве от публикация на стенограмата, така както го правят в Министерски съвет, посочи Първанов.
Той се обяви за диалог между институциите, но беше категоричен: „Диалог под сатъра на импийчмънт не може да има". Според него правителството и ГЕРБ стават жертва на „костовизацията" на парламента. Именно от лидера на ДСБ и ГЕРБ идвала атака срещу президента, за да бъде държан той в „шах" и да не се допускат разнопосочни мнения. „Аз не съм предизвикал конфликт по никакъв начин, за да се помирявам. Никога не съм си позволил обидни думи и квалификации", отговори президентът на въпроса дали ще търси помирителна среща с премиера Борисов. "Чух, че премиерът имал в джоба си оставка. Не зная какво има в джобовете си, но имам чувството, че в който и джоб да бръкне, вади импийчмънт", посочи Първанов.
„Така или иначе ще трябва да седнем да работим заедно. На ход е отсрещната сграда, която трябва да прецени какъв ще бъде режимът на нашите взаимодействия", каза Първанов, намеквайки за Министерски съвет.
Според държавния глава "идеята всички да подадем оставки и да се явим на изборите отново" е един легален импийчмънт. "Аз нямам право да се кандидатирам отново за президент, тоест най-лесният начин да ми се прекрати мандатът е да отидем на избори, обясни той. Какви избори, моля ви се, в разгара на тази криза. Аз може да критикувам правителството или отделен министър, но в момента не може да има по-добро решение от това правителство, категоричен беше Първанов. Да зачеркнем темата за предсрочни избори и да правим политика, призова той.
Какво ще правя след края на мандата си е моя работа, каза още държавният глава. Той подчерта, че в следващата година и половина е президент и ще изпълнява тези си задължения.
Първанов беше помолен да коментира и думите на вътрешния министър Цветан Цветанов в интервю за онлайн медия:" Гоце е морално дискредитиран. Първанов да отговори защо убиха неговия съветник Емил Кюлев"
„Това е речникът на вътрешния министър?", учуди се президентът и допълни: „Понеже имам добра памет, помня, че той ме попита в разгара на предишната криза дали познавам братя Маргини. И аз казах :"Не, не съм им виждал очите". Но ако иска, Цветанов може да попита някой друг, който е по-близо до него, може да попита Костов дали познава тези личности. "Споменават се много имена в последните няколко дни и то спекулативно подхвърлени с внушенията, че съм срещнал някого някъде, който бил на прием или рожден ден в присъствието на хиляда души. Отклонявам този подход. Никой от екипа или охраната ми не проверява присъстващите на публично мероприятие. По-важният въпрос е кога олигарсите станаха такива? Затова всъщност е и скандалът, който се разгаря. Всички мълчат, обаче ключът е идеята за икономическите досиета. Обясняват как няма икономически досиета. Разбира се, че няма подредени в библиотеката такива. Но трябва в компетентните органи и служби да има събрана информация кой на кого какво е дал. Затова когато Иван Костов говори за Алексей Петров, моят въпрос е кой вкара Петров в службите и кой го изпрати в "Кремиковци". Кой изпрати олигарсите в банките, кой им даде да правят пътища?", попита Първанов.
„Чух репликите, които традиционно обвързват моята позиция с възможен политически проект. Забележителното е, че отново атаката започна от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Мисля, че не би трябвало да говори за политически проекти единственият шеф на политическа партия, който е министър на вътрешните работи. Не се сещам за друг подобен случай в европейски, а може би и световен мащаб. Той е патрон на ДАНС и аз питам тук няма ли тревожно срастване на политическата власт със силовите органи. И на този фон той обезценява моята позиция сега с нещо, което щяло да става в далечното бъдеще", изтъкна Първанов. „Цветанов ме атакува и за изваждането на стенограмата. Намирам за немного мъдро и това, че точно човекът, който искаше да слуша всички телефони, да следи в интернет и обществото като цяло, да протестира срещу една рутинна управленска практика. Смятам, че дебатът трябва да се води по същество, не с отвлечени, мними, хипотетични контрааргументи", каза още президентът.
"Не може да се води антикризисна политика на парче", категоричен беше държавният глава. Според него увеличаването на здравната осигуровка с 2 процента не е антикризисна мярка и няма да гарантира събираемостта на повече приходи, и най-вече няма да доведе до подобряване на здравните услуги.
Продължавам да държа на идеята си България свободна от ГМО. Ако бъде приет законът в този му вид, ще наложа вето. Ако ветото бъде отхвърлено, ще поискам референдум, каза още Първанов.

Асен Агов: Звукозаписната дейност на президента се превръща в международен скандал
София /КРОСС/ Няма закон или наредба, с която да се регламентира правенето на пълен звукозапис на разговори с държавни глави, министри и дипломати. Така Асен Агов от ДСБ коментира за Информационна агенция КРОСС пресконференцията на президента и по-конкретно обяснението за водене на записи при срещи в институциите. „Тревогата ни е много голяма от това, че неговата звукозаписна дейност се превръща в международен скандал", каза Агов. Според него президентът има право да записва всичко, но със съгласието на своите събеседници. „На всички международни срещи, а аз съм присъствал на много такива, примерно в Белия дом съм бил на две срещи, с двама президенти, там се водят записки на ръка", обясни Агов.
Според народния представител от Синята коалиция президентът е навлязъл на пресконференцията в тема, по която няма никаква подготовка и затова не е предложил никаква програма за изход от кризата. Освен това Първанов е потвърдил войната с правителството, но не е дал отговор на въпросите, които бяха поставени в декларацията на ГЕРБ. Асен Агов обясни, че Първанов на няколко пъти е споменал името на Иван Костов, за да отклони вниманието от собствените си гафове. „Костов няма нищо общо с дейността на президента и нападките срещу него му служат за алиби, с което да прикрие своята пълна неспособност да отговори на нивото на своята институция. Впечатлението ми от тази пресконференция е, че президентът вместо да работи за институцията, впряга цялата институция да работи за неговата личност", обобщи Агов.

Велислава Дърева и Валерия Велева: Първанов е единственият печеливш
София /КРОСС/ Единственият печеливш от скандала между финансовия министър Симеон Дянков и президента Георги Първанов е именно държавният глава. Около тази теза се обединиха журналистите Валерия Велева и Велислава Дърева. Те коментираха, че ГЕРБ фокусираха Първанов като „единствената опозиционна личност" в предаването „Денят започва" на БНТ.
„Дори да бяха измислили постановка, тя нямаше да бъде толкова успешна", посочи Валерия Велева. Тя коментира разграничението между премиера Борисов и ГЕРБ и това, че първо Борисов обяви „война", а след това се разграничи от искането за отстраняването на държавния глава. За това е интересно да се види как премиерът е гласувал в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която реши да започне процедурата по отстраняване. На Бойко Борисов все повече ще му се налага да се дистанцира от собствената си партия, категорични са двете журналистки.
Според Велислава Дърева президентът Първанов не е могъл да не реагира на шоу-изявата на финансовия министър Симеон Дянков. В изнесената стенограма от разговора между двамата нямало нищо нередно, тъй като това е обичайна практика. „Много удобна е тезата, че това е скандал на „Женския пазар". Това е напълно съзнателна атака, стратегия на ГЕРБ, към единствения политик в тази държава, който е реална опозиция на това управление", каза журналистът на свободна практика.
„Хората изобщо не ги интересува импийчмънта. Единственото, което се говори в провинцията, е - няма работа. Учудвам се как политиците не се занимават с проблемите на хората. Държавата е в дупки - по пътищата и в икономиката. Вместо с това институциите се занимават с война по между си. В такава ситуация на криза финансовият министър трябва да създава мостове и да търси консенсус за излизане от кризата", коментира Велева. Според нея обаче финансовият министър е отворил фронтове на всички посоки - с опозицията, с учените, с работодателите, и дори - със собствената си партия.
„Никой не иска да сваля правителството. Никой не иска предсрочни избори и политическа криза. Колкото по-бързо бурето с барут - Симеон Дянков - си отиде, толкова по-добре", коментира Валерия Велева, допълвайки че премиерът Борисов доказал, че може да намира бързо подходящи кадри.
Велислава Дърева допълни, че заради днешната пресконференция на президента Първанов депутатите изтеглили по-рано обичайния петъчен парламентарен контрол и заподозря, че заслуга за това има Иван Костов. Според нея държавният глава ще се съсредоточи върху мерките за излизане от кризата и бегло ще засегне скандала с министъра на финансите.

Яне Янев: Борисов и Първанов ще се помирят до 10 дни
София /КРОСС/ Бойко Борисов и Георги Първанов ще се помирят до седмица. Това каза на брифинг в парламента лидерът на РЗС Яне Янев и прогнозира, че до 10 дни ГЕРБ ще „развеят белия байряк" и ще забравят, че са имали конфликт с президента. След това обаче щяла да дойде „нова бутафория", която да занимава обществото и да измести вниманието му от съществените проблеми. Лидерът на РЗС разполагал с вътрешна информация, че помирението между президента и управляващите скоро ще стане факт.
РЗС и нейните 8 депутати ще подкрепят процедурата за отстраняване на държавния глава, въпреки че според партията липсват достатъчно юридически аргументи. „До момента не сме прочели солидни юридически аргументи, които биха могли да издържат пред Конституционния съд, но въпросът е политически", каза Янев. Целта на РЗС е чрез участието си в процедурата по импийчмънт да покаже недостатъците на сегашната „уродлива" конституция, която трябва да се смени, тъй като не предвижда дори и „нормална процедура" за отстраняване на държавния глава. Яне Янев отново посочи, че трябва да се свика ново Велико народно събрание, което да се заеме с изработването на нов основен закон.
Другата седмица партията на Яне Янев ще оповести информация за банкови и картелни образувания в страната. Темата на РЗС ще е и огромният дефицит в НЗОК и НОИ, както и други проблеми, пред които е изправена страната.
РЗС е приела и декларация, според която всеки напуснал или изключен депутат ще трябва да се откаже и от мандата си в парламента, за да отстъпи мястото си на останалите в листата на РЗС.

За търговците в храма на здравето или обръщение към българските пациенти
София /КРОСС/ По света има само един 7-звезден хотел, но много 7-звездни фармацевти, заявява специално за Информационна агенция КРОСС Асена Стоименова - зам.-председател на УС на БФС.
„Старите" държави-членки на ЕС, САЩ, Канада и обществото в тях отдавна са осъзнали, че фармацевтите притежават знания и умения, които могат да използват за осигуряването на здрава и дълголетна нация. 7 са ролите на съвременния фармацевт: даващ грижа; вземащ решения; способен да общува; лидер; мениджър; непрекъснато обучаващ се, учител. Фармацевтите са експерти по лекарствата и съветват населението относно безопасна, рационална и ограничена употреба.
Нашата професия е медицинска, а не търговска. Всяко залитане към търговията има за резултат принизяването й, неконтролирана употреба на повече лекарства и по-болно население. В по-голямата част от ЕС само фармацевти притежават аптеки, има ограничения в броя им, има фиксирани цени на лекарствените продукти (Германия, Франция, Гърция и др.), фармацевтичните грижи са приоритет.
Добра Фармацевтична Практика (ДФП)
ДФП изисква фармацевтите да гарантират лекарствена употреба, насочена към постигане на максимална полза за пациентите, като разработват стандарти за популяризиране на здравословен начин на живот; обучение за отговорно самолечение; подобряване използването на лекарства; допълнителни услуги в аптеките. Ръководството за ДФП е факт от 18.03.2009г. През 2005г. МЗ в Холандия подкрепя проект, при който е прегледана терапията на 839 пациента за 9 месеца. Фармацевтите установяват, че е необходима корекция при 36% - преустановяване на приема на част от лекарствата, корекции в дозата, смяна на лекарства. 35% от пациентите имат подобрение. 1 г. по-късно започва съвместна работа на 36 групи от лекари и фармацевти. През 2007г. групите стават 230.
Фиксирани цени на лекарствата
При тях един лекарствен продукт се продава на една и съща цена във всички аптеки. Означава край на обикалянето в търсене на по-евтино лекарство, пациентите избират аптека, не заради цените, а заради личния си фармацевт в нея, неговите съвети и грижи, високия професионализъм и етика. Това ще доведе до регулация потока от пациенти. Ще провокира поддържане на знанията и комуникационните умения на фармацевтите. Защото всички ще искат да бъдат лични фармацевти.
Не фармацевтите в аптеките, а държавата фиксира цените на лекарствата. Фармацевтите нито управляват процеса, нито искат по-скъпи лекарства. Колкото по-скъпо е едно лекарство, толкова по-малък е процентът, който остава за аптеката, т.е. повишаването на цените на лекарствата не облагодетелства фармацевтите. Държавата, ако реши да фиксира цените, ще определи в каква посока ще го направи. Последните тенденции в областта сочат, че те ще бъдат фиксирани на по-ниски нива, т.е. твърдението, че едно фиксиране ще увеличи цените на лекарствата с 20-25% е безпочвено. За фиксирани цени няма единни европейски практики. Всяка държава сама решава този въпрос, в зависимост от налични ресурси, практика и традиции. Европейските законодатели отдавна са приели лекарствата за особен вид стоки. Фармацевтичният пазар не се подчинява на обикновени пазарни механизми. Практиката на фиксиране на цените облагодетелства пациентите и държавата, като пести ресурси. 2005г. Германия спести 1.5 млрд. eвро от фиксиране на цените на лекарствата.
Аптеката е здравно заведение, не търговски обект
Бъдещите фармацевти се обучават в Медицински университети, а не в икономически висши училища. Фармацевтичната професия е хуманна професия, от която зависи здравето на обществото. Това не важи за търговците в храма на здравето, които определят насоки за девалвация на тази професия. Пациентите разчитат на медицинските специалисти и държавата да гарантират интересите им. Именно защото аптеката е здравно заведение, не всяко посещение в нея води до отпускане на лекарства. Това, кои лекарства са по лекарско предписание, се определя от производители и държавата, а фармацевтите спазват указанията, защитавайки здравето ви. Ако търговците са тези, които управляват процеса, те ще поставят на аптекарската везна здравето от едната страна и оборота от другата. Ето какво губят българските пациенти, когато търговците, които допуснахме в храма на здравето, целенасочено принизяват ролята на фармацевтите до висококвалифицирани продавачи в бели престилки.
Навсякъде има търговци в храма. Когато става въпрос за здравеопазване обаче, ние, като медицински специалисти и пациенти трябва да бъдем непримирими. Правото на здраве е основно човешко право.
Може би фармацевтите не успяхме добре да обясним позицията си, може би търговците в храма разполагат с повече възможности да го направят, но превесът на търговските интереси в опазването на здравето винаги има пагубен ефект за тези, които най-много се нуждаят от него.

Германски експерт: Борисов може да отиде и на нови избори
За да спечели битката с президента, премиерът Бойко Борисов не би се поколебал да отиде и на нови избори. Така смята германският политолог и добър познавач на България Хайнц Брам, съобщава „Дойче веле". Брам казва:
"Понякога Бойко Борисов се държи необяснимо, не така, както би трябвало да се държи един министър-председател. Той проявява склонност към емоционални изригвания, и тогава не успява да уцели мишената, разминава се с целта. Такъв емоционален момент беше, когато заяви, че Първанов щял да си получи войната, ако иска такава, или когато около вълненията на лекарите заяви, че по-тежки месеци не е имало от войната. Всичко това са пресилени формулировки, което е признак, че Борисов изпуска нервите си. Затова и се изразява така образно", казва германският политолог и продължава:
"Какво пак става в България...?!"
"Но не разбирам също и Първанов. От това, което видях във въпросния протокол от срещата на Първанов с министър Дянков, категорично мога да кажа, че то не е повод за избухване на подобен спор. Това обаче може да означава само едно - че отношенията между президента и премиера са влошени до такава степен, че дори и дреболии оттук нататък могат да доведат до ексцесии.
Ако съм прав, че в това поведение има голяма доза нервност, вълнение, гняв дори, то съм сигурен, че наблюдателите, журналистите и чуждите дипломати ще се запитат какво пак става в България... Много по-разумно би било в този момент да се запази самообладание, да се реагира хладнокръвно. Не да се създават нови проблеми, а да се решават съществуващите", препоръчва Хайнц Брам. Как според него ще приключи този спор? Ще има ли губещи и победители?
"Не, не мисля. Ако тази война продължи, то всяка една от страните в нея ще се стреми към етапни победи. Всеки от участниците ще се стреми да извади нови обвинения срещу другия, само и само за да си осигури победата. Всичко това не е никак добре за държавното устройство, за реда в държавата. Не е изключено Бойко Борисов да използва ситуацията за предизвикване на нови избори, което също е странен ход - да започнеш спор на върха на държавното ръководство, за да се стигне до предсрочни избори.
"Борисов е човек, който не е свикнал да губи"
Трудно е обаче да се прогнозира какво би се случило на едни нови избори - възможно е да се появят съвсем нови конфигурации, които може да са и по-добри, но също така и по-лоши от сегашното управление. Ако и тогава Бойко Борисов не получи желаното от него абсолютно мнозинство, той отново ще бъде принуден да гледа към нови избори. А това може да се превърне в нещо много мъчително за страната и може да се проточи много дълго", казва германският експерт.
Означава ли това, че в сегашното "представление" той усеща и духа на предсрочните избори? Хайнц Брам: "Мисля, че е така - казва политологът и продължава: Вижте, ако тази война приключи с пат, т.е. без победител и губещ, никой няма да се примири с това. Не знам точно от какво, но Първанов изглежда наранен, обиден, а Бойко Борисов е човек, който не е свикнал да губи. И съм убеден, че ако това е цената на победата, той няма да се поколебае да отиде и на нови избори", прогнозира германският политолог и добър познавач на България Хайнц Брам.

България през погледа на САЩ: Опорочени избори, полицейско насилие, корупция
Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Изборите, проведени през юли 2009 г. в България се считат общо взето на свободни и честни, но бяха помрачени от многобройни съобщения за купуване на гласове и промените в избирателната система, направени в последния момент, които бяха подкрепени само от предишната управляваща коалиция. Това е една от констатациите по отношение на България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права, в който са включени анализи на общо 194 държави от света.
„Неправителствени организации оценяват, че 10 до 16 на сто от гласовете в изборите през юни са били купени или манипулирани”, отбелязват във Вашингтон.
”На 14 април парламентът измени избирателния закон, само два месеца преди изборите, създавайки смесена избирателна система. Съгласно новата система, хората гласуват за една политическа партия, така конкретен "мажоритарен" кандидат. Въвеждането на "мажоритарен" елемент в избирателната система нарушава принципът на равнопоставеност на гласовете, заради значителните разлики в броя на населението в различните мажоритарни райони, и е прието без широк консенсус”, пише още в доклада на Държавния департамент.
Документът посочва също, че страната ни има проблеми с полицейското насилие над задържани, затворници и представители на малцинствата, както и с безнаказаността на официалните лица. Отчитат се все още тежките условия в българските затвори.
„През изминалата година 4 души, задържани от полицията, са починали при неясни обстоятелства”, пише в доклада.
Известни ограничения на свободата на печата, дискриминация спрямо религиозните малцинства, и проникване на корупцията в изпълнителната, законодателната и съдебната власт, отчитат още зад океана.
„Законът предвижда независима съдебна система, но въпреки това, политическото влияние, широко разпространената корупция, неефективността и липсата на отчетност все още са проблем. Наблюдателите отбелязват, че Висшият съдебен съвет е бавен при упражняването на своята власт и прилагането на вътрешна дисциплина по отношение на магистратите”, посочва докладът.
Констатира се, че съдиите често дават възможност на адвокатите от защитата да бавят делата, особено в случаите когато техните клиенти са свързани с организираната престъпност: „Един особено известен случай на дело за организирана престъпност е отлагано 27 пъти от 2006 г. насам”.
Все пак, по-надолу се отчита, че към края на 2009 г. новото правителство е постигнало известни резултати в ограничаването на корупционните практики.
По отношение свободата на словото докладът отбелязва наличието на случаи, в които „лица с политическа и икономическа власт” притискат и сплашват журналисти. В по-бедните региони на страната, с по-висок процент безработица, хората в голяма степен не са склонни да изразяват критиката си по отношение на местните власти, посочват от Държавния департамент.
Отбелязва се и тенденция за „частична монополизация” на електронните и печатни медии.
Като проблеми в България са отбелязани още насилието срещу жени и деца, нередовното образование на ромските деца, суровите условия в държавните институции за деца, трафикът на хора, дискриминацията срещу хора с увреждания, както и дискриминацията срещу малцинствата.

Димитър Манолов: Работещите пенсионери да не получават пенсия в пълен размер или въобще да не получават
Пенсията да се облага с данък е напускане на принципа, защото пенсията по същество е доходът, заместващ този от труд, посочи вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов.
Интервю на Анастасия Бакалска, Информационна агенция КРОСС

Управителят на НОИ Христина Митрева каза, че е възможна мярката - ако един пенсионер работи, пенсията му ще бъде облагана с данък. Вашият коментар?
Това е един от подходите, въпреки че напуска принципа. Най-често прилаганата практика в такива случаи е пенсията да не се получава в пълен размер или въобще да не се получава. Но да се облага с данък - е напускане на принципа, защото пенсията по същество е доходът, заместващ този от труд. Така че по-логичното би било да не се получава пенсията в пълен размер, отколкото тя да се облага с данък.
В Европа как стои този въпрос?
По най-различен начин. Всички неща са възможни. Нека да си припомним, че България преди също имаше друг режим, т.е. работещите пенсионери не получаваха пенсията си в пълен размер. Това да бъде променено се наложи от факта, че първо пенсиите бяха ниски /това се случи някъде 1997-1998 г./. Понеже бяха ниски пенсиите, идеята беше пенсионерите да заработват още по някой лев, за да си допълват доходите. Друг възможен стимул е хората, навършили пенсионна възраст, да продължат да работят, но това пък не се отразява на пенсионното дело, колкото и идиотски да звучи този термин, в смисъл, че допълнително изкривява процеса.

Според Вас, това справедливо ли е - да не се получава пълният размер на пенсията?
Разбира се. И двете възможности могат да бъдат разглеждани като справедливи. Има справедливост и в двата подхода. Но понеже идеята е да бъде удължен трудовият живот на хората, следователно нормално би било те да работят. Защото ако припомним дефиницията за пенсия, която често ми се налага да припомням, пенсия е доход, заместващ дохода от труд, т.е. човек получава пенсия, когато вече не може да се труди, той няма физическата възможност да се труди. Ако има физическата възможност да се труди, не би следвало да получава пенсия. Това е тази логика.

С вас обсъждана ли е тази идея?
Не. Това е идея на г-жа Митрева. Най-вероятно ще бъде обсъдена. Тя ще чуе това, което Вие сега чувате от мен.

Вие бихте ли подкрепили идеята?
Аз бих подкрепил идеята - пенсията да не се получава в пълен размер, когато човек работи, а не да се облага с данъци. Или въобще да не се получава. Зависи. Има различни съотношения.

Тогава няма ли пенсионерите да са недоволни?
Пенсията се получава тогава, когато човек повече не може да работи - това е смисълът на пенсията като такава. Човекът вече е уморен, няма сили да работи и получава пенсия.

Данък върху пенсията, ако си и на заплата
София /КРОСС/ Ако един пенсионер работи, парите му за старост ще бъдат най-вероятно обложени с данък, съобщи управителят на НОИ Христина Митрева в интервю за в. „24 часа". Сега върху пенсията не се начислява налог. Никъде по света никой не получава пълна заплата и пенсия едновременно, ще се опитаме и ние да прецизираме режима, каза тя. Това било справедливо, защото, когато един пенсионер взема допълнително възнаграждение, все пак трябвало да има някакъв ограничител. Подобна практика у нас е съществувала и преди. На 1 лев от пенсията удържали 35 ст. Конституционният съд обаче я отменил през 1997 г. Според Митрева причината за това било известно неразбиране - мотивът не бил съгласуван с НОИ и със социалното министерство. Тепърва обаче ще се търси най-добрият вариант, ще съгласуваме и с НАП, и със синдикатите, и с бизнеса, уточни управителят на НОИ. Има шанс пенсиите да бъдат увеличени в средата на годината, стана ясно вчера. Според Митрева белег за съживяване на икономиката били по-малкото заявки от фирми за масови съкращения.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ.

Как Първанов не отговори на въпрос за 150 милиона евро

Имаше един хубав въпрос към президента Първанов по време на магистралната му пресконференция в петък следобед. И той беше какво може да каже държавният глава за убийството на банкера Емил Кюлев, бивш президентски съветник. Първанов отговори като обигран политик – не съм виждал очите на Маргините, охраната ми не проверява хората, които влизат при мен, и Цветан Цветанов да попитал Костов, а не президента дали познава тези личности.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Емил Кюлев беше застрелян професионално и показно на 26 октомври 2005 година на булевард “България” в София по време, по което пътуваше по т.нар. правителствено трасе. Веднага след убийството му доста от хората, познаващи нравите у нас, изказаха мнение, че до убийците на банкера може да се стигне, като се проследи кой ще вземе неговия бизнес.
Приживе Кюлев беше основен акционер в “Рила Самоков 2004”, по-известно като Супер Боровец. Той имаше 67 процента от него чрез фирмата си “Контракт 99”. След смъртта му съпругата му Весела Кюлева го наследи и според нейните, макар и неофициални признания, е била заплашвана и притискана да продаде акциите. Говори се, че Кюлева е поискала закрила дори от Първанов.
Какво се е случило, не е ясно, но през февруари 2007 година г-жа Кюлева продаде своите дялове от Супер Боровец на “Главболгарстрой” за 15 милиона евро.
През май 2009 година един от другите основни акционери в проекта – “Икуест”, вече в сложна съсобственост с държавния инвестиционен фонд на Султаната Оман, представи своите намерения пред общинския съвет на Самоков (общината също е акционер). Представителят на “Икуест” Теро Халмари заяви пред общинските съветници, че за съжаление за тази (2009) и следващата година “Икуест” и фондът на Оман няма да могат да инвестират значителни суми, понеже са купили на много висока цена акциите от “Главболгарстрой” (същите, дето ГБС ги купи по-рано от Весела Кюлева).
За колко, поинтересуваха се съветниците. Отговорът беше – 165 милиона евро. Ако Теро Халмари казва истината, то ГБС е направил печалба от 150 милиона евро без всякакви разходи, понеже за тези 2 години нищо по проекта не е правено, а акциите нито вода, нито хляб искат.
150 милиона евро са много пари.
Та Първанов трябваше да отговори на тези въпроси, като например искала ли е от него закрила Весела Кюлева и той посъветвал ли я е на кого да продаде акциите.
Но не го направи, а на свой ред попита кой създаде олигарсите, сякаш той през последните 20 години се е намирал на Луната, а не е бил – последователно – депутат, заместник-председател на БСП, председател на БСП, председател на парламентарната група и е втори мандат президент.
Да, трябва да се каже за олигарсите, обаче Първанов също трябва да отговаря. Наравно с останалите, че даже и повече.
А иначе всичко, което каза Първанов – и за правителството, и за кризата, и за това как трябва да се хващаме на работа, макар и прекалено общо - е така. Няма спор. Той все пак е държавен глава и около него жужат една камара експерти, които дават акъл и които, впрочем, ние храним с данъците си.
Проблемът не е в това да се напише хубава антикризисна програма. Проблемът е, че този, който ще я изпълнява, трябва да има доверието на хората.
Първанов сам направи така, че вече го няма.

В Сърбия отбелязаха 7-та годишнина от убийството на Зоран Джинджич
В Сърбия отбелязаха 7-та годишнина от убийството на сръбския премиер и лидер на Демократическата партия Зоран Джинджич. Цветя на гроба му положиха сръбският президент Борис Тадич, членове и симпатизанти на Демократическата партия и на други политически формации. Премиерът Мирко Цветкович и членовете на правителството положиха венец на паметната плоча на Джинджич в двора на правителствената сграда. Зоран Джинджич беше убит пред сградата на сръбското правителство на 12 март 2003 година.
Той беше първият демократичен премиер на Сърбия. Няколко часа след убийството на Джинджич, по предложение на правителството, и.д. президент на Сърбия и председател на парламента Наташа Мичич обяви извънредно положение в страната и издаде наредба за специалните мерки, които се прилагат по време на извънредното положение.
По време на полицейската акция “Сабя” на 25 март беше арестуван убиецът на премиера бившият - заместник-командир на Частта за специални операции Звездан Йованович, неговите помощници, както и повечето членове на Земунския и други кланове в страната. Специалният съд за борба с организираната престъпност в Белград осъди убийците на премиера на 40 години затвор - най-тежката присъда в Сърбия.

Съдът пусна Гейзо на свобода
Районният съд в Сливница освободи от ареста Евгени Милев - Гейзо, като му наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2000 лева. Милев е обвинен, че е преминал границата с фалшиви печати. В мотивите си да го пусне от ареста съдът записа, че от февруари до сега не са извършвали никакви действия по разследването. Досъдебното производство вече е в напреднал етап и според анализа на досега събраните доказателства евентуалното оставане на Милев в ареста ще е неразумно и необосновано.
Адвокатът на Милев - Стойко Бърборски заяви, че ще обжалва днешното решение на съда и ще иска още по-лека мярка за подзащитния си. По-рано днес Милев изрази съмнения в обективността на председателя на съдебния състав и му поиска отвод. Съдът не го уважи.
Гейзо беше задържан на 19 декември на ГКПП Калотина, след като заедно с брат му - Емил, бяха обявени за издирване от МВР във връзка с грабежа на магистрала “Тракия”.
При инцидента в нощта на 13-и срещу 14-и декември двама мъже стреляха по полицаи след обир на турски гражданин. При стрелбата беше убит друг член на групата за магистрални грабежи - Димитър Митрев-Богровеца.
Тогава адвокат Бърборски заяви, че ако освободят Гейзо, брат му Емил Милев-Кроки ще се предаде доброволно на органите на реда.

Обама дари парите от Нобеловата си награда на 10 благотворителни организации
Американският президент Барак Обама разпредели сумата от 1 милион и 400 хиляди долара, които получи с Нобеловата награда за мир, между десет благотворителни организации. Четири месеца след като Нобеловият комитет в Осло му връчи престижната награда, президентът спази обещанието си да дари паричната част от нея. Най-голям дял - 250 000 долара - получава неправителствената организация "Фишър хаус", която осигурява подслон на семейства, чиито близки са били лекувани във военни болници и болници за ветерани.
Фондът, учреден от бившите президенти Бил Клинтън и Джордж Буш за подпомагане на Хаити, получава 200 000 долара. Обама дарява по 125 000 долара на шест неправителствени организации, помагащи на младежи от малцинствата в САЩ (чернокожи, испаноезични, индианци) да получат висше образование. По 100 000 долара от наградата са предназначени за американската организация “Африкеър”, осъществяваща хуманитарни проекти в Африка, и за организацията “Централноазиатски институт”, която се бори с неграмотността в Афганистан и Пакистан.
Удостояването на Барак Обама с Нобелова награда за мир за 2009 г. стана причина за сериозни полемики в цял свят. Фактите, че оглавява държава, която води две войни и че получи наградата, без да е изминала и година, откакто зае президентския пост, предизвикаха доста спорове за основанието да му бъде присъдено високото миротворческо отличие. Социологически проучвания показаха, че мнозинството от сънародниците му не са съгласни с присъденото отличие.

Руски дипломати посетили в затвора заподозряната за убийството на Славка Найденова и сина й
Сътрудници на руското консулство във Вашингтон са посетили в затвора рускинята Наталия Лещенко-Уилсън, арестувана в началото на февруари по подозрение, че е убила бившата жена на съпруга си, българката Славка Найденова, и техния син, предаде ИТАР-ТАСС. Четиридесет и седем годишната Наталия е руска гражданка, която носи фамилията на американския си съпруг Лестър Уилсън. Ако обвиненията срещу нея бъдат доказани, тя може да получи и смъртна присъда, отбелязва агенцията.
В коментарите в печата, наред с хипотезата, че двойното убийство може да е извършено от ревност, се споменават и други мотиви, тъй като убитата 41-годишна Славка Найденова е сестра на покойния милиардер Илия Павлов. През 2003 г. Павлов бе застрелян в София, след като свидетелствал по делото за убийството през 1996 г. на бившия премиер Андрей Луканов, отбелязва ИТАР-ТАСС.
В началото на февруари Найденова и 8-годишният й син Пол Уилсън бяха открити мъртви в дома им в Дейл сити. На срещата с руските дипломати Наталия Уилсън се поинтересувала от възможността да бъде предадена на Русия и да излежи наказанието си в родината. Между САЩ и Русия обаче няма необходимото за това споразумение.

Италия е обхваната от четиричасова стачка
В Италия започва обща стачка, която ще продължи само 4 часа. Организатор на проявата е най-големият синдикат в страната, а основното искане е да се намалят данъците на най-тежко засегнатите от икономическата криза слоеве на населението. Протестите започват в Рим, Венеция, Болония и Генуа, а в следобедните часове ще стачкуват транспортните работници в Милано, Неапол, Торино и Флоренция. Авиокомпания „Алиталия" няма да изпълнява всички полети в интервала между 10 и два следобед.
Най-сериозно стачката ще се почувства в сферите на транспорта, образованието и здравеопазването. Ще протестират работещите във всички държавни учреждения. Те искат защита на правата на работещите на временен трудов договор и увеличаване на държавното обезщетение за уволнените.
По проучване на синдикатите почти половината от италианските семейства са в затруднено положение вследствие на световната криза.


ПО НЮЗ.БГ

Първанов: Борисов вади не оставки, а импийчмънти от джобовете си

Точно в 14 часа в Гербовата зала на Дондуков 2 започна пресконференцията на държавния глава.
По думите на Първанов, тази пресконференция е била замислена доста отдавна, с идеята да се направи една рекапитулация, да се осмисли и преосмисли антикризисната политика и да се хвърли поглед напред в следващото десетилетие.
Именно това ще бъде акцент в встъплението ми - защото смятам, че това е най-важно и е израз на последователността на президентската институции, подчерта Първанов.
Той предположи, че това ще разочарова присъстващите медии, тъй като, припомняме, сред темите на пресконференцията е и отношенията между институциите, когато ще бъде засегнат и скандалът на президента с министър Дянков и течащия в момента дебат за импийчмънт на държавния глава.
С тези думи президентът Георги Първановзапочна брифинга, поставяйки като най-важното в момента политиката на преодоляване на икономическата кризата в страната.
Разбира се, след края на изявлението му първият въпрос бе за публикуваната стенограма.
„Не ни трябват битки между институциите, а битка с кризата, нека да насочим енергията си не в междуособни сблъсъци".
Така Георги Първанов започна коментара си по темата за конфликта между институциите и процедурата за неговия импийчмънт, дебатирана в парламента.
Искането за импийчмънт не е нищо друго освен продължение на шоуто.
„Искането за импийчмънт не е нищо друго освен продължение на шоуто", каза Първанов и предположи, че страната ни е достойна за книгата на Гинес по брой на такива искания.
Не знам дали в джобовете на Бойко Борисов има готови оставки, но ми се струва, че където и да бръкне вади импийчмънти, заяви Първанов.
Президентът припомни искането за импийчмънт от ноември, когато той не удовлетвори настояването на тогавашния външен министър Румяна Желева за уволнение за двама посланици.
Тогава, първо решиха да искат импийчмънт и чак после тръгнаха да търсят повода, изтъкна Първанов, но по-нелеп повод едва ли биха могли да измислят, добави той, но веднага посочи, че сегашното искане опровергава това.
„Политическият дебат е сведен до едно деловодно, архиварско равнище", посочи Пръванов и коментира, че е готов да направи публична всяка стенограма, която не съдържа квалифицирана информация.
Президентът дори показа книгата „Стенограмите на Кисинджър", заявявайки, че това е търсене на истината и повече прозрачност.
Публикуването на стенограмата беше единственият ход да се представи цялата истина, каза Георги Първанов.
По думите му обаче е подменена темата на дебата, като проблемът не е в публикуването на стенограмата, каза с усмивка президентът и посочи, че в този скандал се:
„Показа истинският образ на една лъжа, или една тенденция на лъжи по отношение на президентската институция."
Говорейки за срещата си с Дянков, президентът го определи като строг, но интелигентен разговор, без нито една обидна дума.
Самият вицепремиер го обяви за конструктивен, припомни Първанов.
Той подчерта, че не е употребил нито една обидна дума и квалификация, нито към отделни личности или цели социални групи, като опълни в коментар и без да споменава конкретни имена, че няма да се повлияе от тенденциите на „обогатяване на българския политически речник в последните месеци благодарение на няколко личности".
„Публикуването на стенограмата беше единственият ход да се представи цялата истина", каза още Георги Първанов и подчерта - „Аз не съм предизвикал по никакъв начин конфликт".
По думите му атаката в момента срещу президентската институция е просто повод и ако не е бил този, е щяло да се намерят други.
Симеон Дянков, по думите на президента, е идеолог на икономическата политика и се е превърнал в символ на това управление.
Настава една костовизация на парламента и политиката, предупреди президентът.
„Искам да се сложи край на това", подчерта Първанов и призова да се прекрати практиката на управляващите по елементарна, първосигнална реакция да се търси врага.
Президентът няколко пъти отбягва въпроса дали продължава да смята, че скандалът е организирана атака срещу него, но най-накрая отговори:
„Да, считам, че това е една добре подготвена атака, това е част от някаква стратегия."
Според държавния глава със създадения шум около стенограмата от разговора със Симеон Дянков се цели отклоняване на вниманието от проваления антикризисен план на правителството.
Според президента друга цел на този скандал е да се създаде еднополюсен модел и да не се допусне различното мнение.
„Няма да стане", категоричен бе той, като в същото време декларира: „Аз искам кабинетът на Бойко Борисов да успее".
„На ход е отсрещната сграда, тя трябва да реши какъв ще е режимът на нашата работа", каза още президентът, като постави индиректно условието да се оттегли импийчмънта, за да започнат конструктивни разговори.
„Няма нужда от помирителен разговор", беше категоричен Първанов.
В изказването си Георги Първанов предупреди, че премиерът и правителството провеждат една политика на риск, действайки съвместно с други в парламента. „Настава една костовизация на парламента и политиката", предупреди Първанов.
Първанов: Не съм предизвикал никакъв конфликт.
Попитан дали подготвя свой политически проект след края на мандата, Георги Първанов коментира, че идеята за собствена политическа партия е тръгнала от вътрешния министър Цветан Цветанов.
Президентът каза, че е притеснен от факта, че доскорошният лидер на партия и министър на вътрешните работи е патрон на ДАНС. Това според държавния глава е срастване на партия и силови структури.
Припомняме, до скоро Цветанов бе лидер на ГЕРБ.
Според президента не е много мъдро човекът, който е искал да подслушва всички телефони и да следи хората в интернет, да се противи „срещу една рутинна управленска практика", каквато е воденето на стенограми.
Георги Първанов обясни, че воденето на стенограми е установена практика, която е еднаква за президентската институция, Министерски съвет и Народно събрание.
Първанов подчерта, че ако бъдат публикувани стенограмите от разговорите му с Владимир Путин и Дмитрий Медведев, това ще бъде най-сериозното доказателство, че българската страна е защитавала своя национален интерес. Президентът подчерта, че от тези стенограми няма да излезе интригуваща информация.
Президентът ще работи за публикуването на стенограмите от създаването на тройната коалиция.
Георги Първанов обясни още, че в разговорите на четири очи винаги има по един чиновник от двете страни, участници в срещата. Не може Иван Костов да не знае това, изтъкна държавният глава.
Той обеща до края на своя мандат да направи всичко възможно да станат обществено достояние стенограмите от преговорите за създаването на тройната коалиция. „Няма интрига", коментира президентът, като по думите му тези разговори са били от типа „Рапорт даден - рапорт приет".
По време на тези разговори най-същественото било да се състави бързо, ефективно правителство, което да вкара България в ЕС. Президентът бе категоричен, че проблемът на тройната коалиция не е бил в начина, по който тя е сформирана.
"Проблемът на тройната коалиция беше в политиката, която правеше", смята държавният глава.
До края на мандата си президентът обеща да работи за страната си. "Какво ще правя след това си е моя работа", заяви президентът в отговор на поредния въпрос дали ще прави собствена политическа партия.
Президентът бе изненадан с цитат от изказване на вътрешния министър, който заявява, че „Гоце е достатъчно дискредитиран" и пита дали държавният глава знае защо са убили Емил Кюлев. „Това е речникът на вътрешния министър?... Добре.", възкликна президентът.
Големият въпрос е тези т.нар. олигарси кога станаха такива, попита Първанов.
Той уточни, че не познава братята Маргини и препоръча на силовия министър да попита „някой който е по-близо да него дали ги познава", дали Иван Костов познава братята Красимир и Николай Маринови.
"Големият въпрос е тези т.нар. олигарси кога станаха такива", посочи държавният глава.
Според него трябва да се разкрият т.нар. икономически досиета, тъй като в службите трябва да има информация кой на кого какво е дал.
„Когато Иван Костов говори за Алексей Петров, аз питам кой вкара Алексей Петров в ДАНС и в „Кремиковци", допълни още президентът.
Попитан дали финансовият министър Симеон Дянков трябва да си подаде оставката, той отговори: „Продължителността на кризата ще бъде правопропорционална на присъствието на господин Дянков във финансовото министерство."
Според държавния глава предсрочни избори в условие на криза не са добро решение. Тъй като едно служебно правителство е с вързани ръце по отношение на антикризисната политика.
В момента не може да има по-добро решение от това правителство, убеден е Георги Първанов.
„Да си избият тези неща от главата и да се захващаме за работа", настоя Първанов.
Няколко пъти в рамките на изказването си и по време на журналистическите въпроси Първанов подчерта, че всъщност основният въпрос пред България е икономическата криза.
Първанов припомни, че дебат по необходимите антикризисни мерки е бил организиран от него през септември.
Въпреки че в началото на изказването си постави като най-важна темата за действията на правителството за преодоляване на кризата, фигурата на финансовият министър Симеон Дянков се провидя още в първите изречения на президента с индиректната критика, че министърът не е обърнал никакво внимание на инициативата му, тогава, коментирайки доклада, без дори да го е чел.
Прогнозата на президента Първанов е, че кризата ще е по-дълбока и ще продължи по-дълго. Това той каза, припомняйки разнопосочни прогнози от управляващите, според които кризата приключва през април, през юни и т.н.
Необходима е цялостна визия за след кризисното развитие на страната, подчерта Георги Първанов и допълни, че това не е възможно, ако не знаем посоката, ако не са формирани цялостни политики и визия за бъдещето.
Първанов готов и да свика референдум за ГМО, ако се наложи.
„Не може да се води антикризисна политика на парче и под натиска на обстоятелствата", подчерта Първанов и изтъкна като неработещ принципа - "първо да преборим кризата, а после ще му мислим".
Сред въпросите, зададени на президента, бе и актуалната тема за ГМО и промените, които се правят в закона.
Промените в закона за ГМО не са добри за България, смята държавният глава. По думите му предложенията, които са излезли на второ четена от парламентарната екокомисия не са добри за развитие на биологичното земеделие.
Първанов настоява България да е свободна от ГМО и е категоричен, че ще наложи вето над закона, ако му бъде предложен за подпис в този вариант.
Ако президентското неодобрение не мина през парламента, държавният глава е готов да инициира референдум по темата.

Забраняват напълно ГМО?
Парламентарна комисия по околна среда прие пълна забрана за отглеждане на генно-модифицирани организми, включително и за научни опити, предаде БНР.
Различни текстове от закона бяха обсъдени паралелно и в комисията, и в пленарната зала на парламента. Това беше определено като безпрецедентно и предизвика спорове между депутатите.
Депутатите не приеха искането на председателя на комисията Искра Михайлова да се отложи разглежданото на закона в пленарна зала.
След заседанието на комисията зам.-министърът по околната среда Евдокия Манева, заяви, че ако Европейската комисия започне наказателна процедура заради наложената пълна забрана за отглеждане на ГМО, министерството имало готовност за промени в закона.
Тя изрази възмущение, че един закон се гледа цели три месеца.
По-рано Лъчезар Тошев от СДС заяви, че сините ще продължат да настояват за забрана на ГМО.
Той обяви това, след като парламентът отхвърли предложението му в пленарна зала за забрана за отглеждане на ГМО.

Бившият на Спаска й счупи телефона и я удари
Драмата на македонката с българско самосъзнание Спаска Митрова продължава, съобщават от ВМРО.
След като вчера съдиите в родния й град Гевгели присъдиха за детето й да се грижи бащата, а майката да го вижда само за няколко часа в петък, днес Спаска отишла да вземе малката Сузана.
Бившият съпруг на Митрова я посрещнал видимо агресивно, не пуснал детето, ударил майката и счупил мобилния й телефон.
Сцената се разиграла днес в присъствието на двамата адвокати на Митрова.
Те са заявили, че ще направят необходимите постъпки в нейна защита.

$1 млн. хванаха на Аерогара София
Банкнота с номинал 1 000 000 щатски долара, придружена със сертификат, задържаха митнически служители от Аерогара София.
Банкнотата е емисия от 1923 година и е била скрита в експресна куриерска пратка с документи, пътуващи от България за Испания.
Предстои извършване на експертиза, която да установи дали банкнотата е автентична и каква е нумизматичната й стойност, съобщават от агенцията.
По същото време в друга куриерска пратка митничарите от Митница Аерогара София откриха скиминг устройство.
Четецът, използван за изтегляне на информацията от банкови карти, бил укрит в пратка, съдържаща компютър за автомобил. Пратката, тръгнала от България, е предназначена за получател в САЩ.
Нови наркоубийства у нас, очаква ГДБОП

ГДБОП представи годишния си отчет.
Като цяло са отчетени добри резултати, но има какво още да се постигне, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.
Като успехи на дирекцията той посочи операциите „Октопод", „Наглите", операциите срещу наркоразпространение и пласирането на фалшиви пари.
Добра оценка вътрешният министър даде и на снощната акция, при която са задържани три лица.
От тях са конфискувани 80 хил. лв. кешови пари, а в домовете им са намерени скемиращи устройва.
Това е подходът и това е работата, която трябва да постигаме, категоричен е вътрешният министър.
Той подчерта, че вече е ликвидирана конкуренцията между ДАНС и МВР и към настоящия момент двете структури работят много по-добре и по-координирано.
Цветанов посочи, че без ДАНС е нямало как да се осъществи операция „Наглите", тъй като всяка институция има своя оперативна информация и само чрез сглобяването й може да постигне цялостна картина.
Според Цветан Цветанов е необходимо създаването на спецзвена в съдилищата, които да се занимават с дела при специализирани международни полицейски акции.
Организираната престъпност е много добре обиграна, смята още той.

Аз съм дълбоко удовлетворен от това, което се случва, коментира от своя страна и директорът на ГДБОП Станимир Флоров.
Той е доволен от получената добра оценка.
Знаете каква беше обстановката преди една година, мотивацията, конкуренцията, каза още той.
Директорът на ГДБОП посочи, че добре се работи и срещу наркоразпространението.
По думите му географското положение на България е такова, че през територията на страната няма как да не преминават количества наркотици. Според Флоров по-мащабен от балканския път на наркотици е северният път на наркотика, през който преминават тонове.
Според директора на ГДБОП българите играят основна роля в транспорта на наркотични вещества, като българските наркотранспортьори не са на територията на България, а извън нея.
Затова ГДБОП непрекъснато обменя информация с чуждите служби.
Според Флоров българите сме и специалисти в пренасянето на дрога по т.н „метод на поглъщане" (мулета). Според него обаче в момента се наблюдава хаос в пазара на дрога у нас.

Всеки работи сам за себе си, убеден е Станимир.
Той очаква тази нестабилна ситуация на наркопазара в България да доведе до сериозни конфликти, както и до физическо ликвидиране на опоненти.
Няма данни към момента, които да опровергават първоначалната теза на прокуратурата за самоубийството на Ахмед Емин, каза от своя страна шефът на ДАНС Цветлин Йовчев.
Той уточни, че проверките по случая Емин продължават.
Йовчев коментира още, че до края на следващата седмица ДАНС ще има първични резултати от проверката на случая.
Зам. -главният прокурор Бойко Найденов в отговор на журналистически въпрос срещал ли се е Емин с Алексей Петров коментира, че бившият служител на ДАНС се проверява и за злоупотреба с власт.
Над 80 свидетели са разпитани, уточни Бойко Найденов. Той е категоричен, че няма данни за убийство.
Попитан дали определени политически сили са покровителствали престъпни групировки през годините, вътрешният министър Цветан Цветанов, заяви че не желае да влиза в конкретика, но подчерта, че в началото на прехода, когато са създаде СИК и ВИС, се е знаело коя политическа сила, кого е покровителствала.
Знаело се е и коя групировка, чия кампания е финансирала.
Цветанов коментира, че едва ли вече има или ще има партии, които да са обвързани или да се обвържат за в бъдеше с престъпни групировки.
Няма да допуснем повторение на този епизод, категоричен е Цветан Цветанов.
Той обясни, че вчера не се е отзовал на срещата на ВСС, защото е получил поканата твърде късно и не е могъл да реагира своевременно.
Той намира обаче писмото на ВСС за „малко невъзпитано" тъй като в по-голямата си част писмото критикува министъра и едва в края с едно изречение се отправя покана към него.

Това е вдигане на пръст към вътрешния министър, смята още Цветанов по повод писмото.
Каква работа има министърът на вътрешните работи, която да координира с ВСС, попита още той, но заяви, че все пак ще отиде на среща с ВСС и смята, че след разговора с него членовете на ВСС ще осъзнаят важността на това, което се очаква те да направят.
Външно привика македонския посланик заради Спаска
Посланикът на Македония в България Александър Василевски е бил привикан в българското министерство на външните работи, предаде БНР.
Той е трябвало да даде разяснения по повод вчерашното решение на съда в Гевгели, с което детето на Спаска Митрова беше отнето.
Българските власти вече определиха процеса като непрозрачен.
За срещата потвърждават и македонските медии. Според Канал 5 , българското министерство на външните работи е констатирало, че процесът е бил проведен в негативна обществена атмосфера.
Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Спаска е отишла да види дъщеря си Сузана.
Бившият съпруг на Митрова обаче я посрещнал видимо агресивно, не пуснал детето, ударил майката и счупил мобилния й телефон.

Топ пиратски сървъри удариха в Ямбол
Иззети са сървъри с над 25 терабайта незаконно съдържание, разпространявано във вътрешната мрежа на интернет доставчик в Ямбол.
Операцията е организирана вчера от служители на ГДБОП-МВР, сектор "Борба с организираната престъпност" и прокуратурата. Това е вторият за последните няколко месеца успешен удар по интелектуалното пиратството в Ямболски регион.
Вчерашната операция е най-голямото до момента неутрализирано пиратско съдържание на територията на областта.
Сигналът е подаден от Българското сдружение за борба с незаконното използване на защитени произведения и Българската асоциация на музикалните продуценти сигнал.
Те провели редица оперативно-издирвателни и компютърно-разузнавателни действия, за да локализират местонахождението на укритите незаконни сървъри.
В хода на разследването е установено, че през 2009 г. и началото на тази година, интернет компанията в Ямбол е доставяла на потребителите си достъп до над 10 500 филма, десетки хиляди музикални произведения, бизнес и развлекателен софтуер, в нарушение на авторско-правното законодателство в страната.
Иззети са и над 10 хиляди пиратски компактдиска, укрити в специално пригодено помещение в офисите на компанията, съдържащи музика, филми, софтуер и развлекателен софтуер - игри за сони плей стейшън.
Интернет компанията е собственост на 39-годишен мъж с инициали А.А. от Ямбол. Той е криминално проявен и съден за хулиганство.
Срещу него е образувано досъдебно производство по чл.172 А от НК.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Дума дупка прави – цял президент пропада в нея

Ако искате вярвайте, но се оказа, че съм задал въпроси на Първанов и без да съм бил на пресконференцията му. Ето какво написах на 7 март в статията си
“ С импийчмънт няма да го капичнат, стряска се от драми със стенограми”:
“Първанов не за първи път се опитва да замита следи. Някой обаче трябва да се поинтересува кой и защо стреля по негови съветници. Освен за Манол Велев, особено интересно ще бъде да се разбере нещичко и за Емил Кюлев. Застреляха го демонстративно на т.н. “правителствено трасе”, на самия бул. “България” посред бял ден. Застреляха го пред всички околни, само не и пред…охранителните камери на това трасе. Защото стрелците са знаели изключително точно къде са онези няколко метра извън техния обсег на кръстовището с бул. “Димитър Несторов”. Кой ли би могъл да познава толкова перфектно охранителната система по трасето?
И какво направи тогава Първанов? Още същият ден на практика сложи вето върху разследването на всяка версия за убийството, свързана с бизнеса на собственика на банка ДЗИ.
Не беше изстинал трупът от осмото поредно показно убийство от такъв род в рамките на два месеца и трима души на върха на държавата светкавично и публично декларираха, че Кюлев е бил “чист” в бизнеса си – вътрешният министър Румен Петков, главният прокурор Никола Филчев и самият Първанов. Ето какво заяви Филчев ( преразказано и от останали двама пред медиите):
“Бизнесът на покойния Емил Кюлев е чист, след като той не се занимава с организирана престъпност, очевидно неговото убийство не може да бъде обяснено със стандартните до този момент обяснения. Това не е част от борбата за наркопазарите, това не е част от борбата за овладяване на контрабандни канали. Ясно е за мене, това действие има политическа окраска”, беше категоричен главният прокурор Никола Филчев.
На Филчев, както се вижда, му било ясно и без разследване. Но какво стои зад това канонизиране в светец на банкера Кюлев – вторият по богатство българин и пръв сред олигарсите от обкръжението на Първанов?
Ако Борисов иска да отвори това криминално досие, от него ще потече доста интересна икономическа информация. Нали това иска Първанов? А и самият Първанов може да даде безценна информация. Защото е разговарял с Кюлев надълго и нашироко часове преди да бъде застрелян. Доколкото ми е известно след разговора Кюлев е променил плановете си да пътува в чужбина. И остава (завинаги) в България – пада на прострелян на бул. “България”.
Дали си пази стенограмата Първанов? И ако я има – защо не ни я покаже, щом е такъв борец за прозрачност?”.
И ето, че в сбит вид този въпрос прозвуча на пресконференцията. “Някой” го попита. И този някой не е кой да е, а вътрешният министър Цветанов ( чрез паралелно свое медийно изявление).
Първанов се направи, че не е чул конкретния въпрос и взе да отговаря на друг…мой въпрос, зададен още по-отдавна и също толкова задочно. Ни в клин ни в ръкав започна да обяснява как не е виждал очите на Маргините – именно това бях написал, че ги е виждал на вечеря при общия им приятел Евгений Узунов през 2003 г. После Красимир Премянов ме коригира, че на тази вечеря всъщност е бил Маджо!
Тук Първанов допусна няколко грешки едновременно. Прояви се като неук политик. Има си стандартна процедура да не се отговаря на цитати, без да си се уверил в тяхната достоверност. Когато го провокираха да коментира казаното от Цветанов, спокойно можеше да откаже коментар, преди да се запознае с точния цитат. Само че Първанов никак не беше спокоен. Реакцията му го издаде. Страхотно му пролича смущението– включително чрез произнасянето на откровената глупост, че неговата охрана не можела да проверява какви хора имало някъде, където ходи. И какво общо имаше това с въпроса за убийството Кюлев? Нищо. Освен фактът, че и двете теми бяха повдигнати в интернет от един и същи източник – същият, комуто се наложи да напусне Би Ти Ви, задавайки трети въпрос през 2006 г.
Ако не друго, стана видно колко кух е митът за “обиграния политик” Първанов. Когато трябва да заложи капан и да стреля в гръб, да срита падналия, явно е майстор. Но елементарни ситуации, както тази , отигра катастрофално!


ПО ВСЕКИ ДЕН

Почина журналистът Борислав Джамджиев

Той бе дългогодишен кореспондент в Москва
Почина журналистът Борислав Джамджиев, съобщи “Фокус”, като се позова на негови близки. Джамджиев е роден на 13 януари 1949 г.
Борислав Джамджиев е известен български журналист - международник, директор на Програма „Хоризонт”, заместник-генерален директор на БНР, дългогодишен кореспондент в Москва, интелектуалец, патриот и българин. Поклон пред паметта му!

Британци се вдигат на протест срещу Банско
70 семейства от Острова не могат да влязат в техни имоти в курорта
70 британски семейства готвят протест в Банско, тъй като не могат да влязат в купените от тях апартаменти. Българска компания не ги допуска да влязат в сградата, въпреки че притежават нотариален акт за собственост, събощава Дойче веле.
За разлика от многото случаи на чужденци, примамени да подпишат неизгодни договори или предоверили се на български компании и предприемачи, британците от „Четири сезона” притежават нотариални актове за 70 апартамента в нова сграда над Банско. Въпреки това техните съседи от фирма „Зеком”, собственици на едва 29 апартамента в сградата, изобщо не ги допускат да влязат в нея.
Причината е, че собствеността на „Зеком” върху тези имоти се оспорва в съда от основния изпълнител на проекта - лондонската фирма „Рокарч Естейтс”. От „Рокарч Естейтс” обвиняват „Зеком”, че са придобили апартаментите чрез измама и фалшифицирани документи.
Но британците, които притежават останалата част от комплекса, не могат да разберат как спор, който на практика не би трябвало да ги засяга, блокира достъпа до законно притежаваните от тях жилища. Те недоумяват и защо българските власти не се намесват в тяхна защита.
Британските собственици са търсели нееднократно съдействието на българските власти, но безуспешно. Прокурорско нареждане да бъдат допуснати до своите имоти е било отменено от по-висша инстанция.
След като не са получили съдействие от местните власти, 70-те британски семейства искат да организират протест в Банско, за да привлекат внимание към извършената спрямо тях несправедливост.
Британски експерти отбелязват, че спадналата привлекателност на България като изгодно място за купуване на недвижима собственост се дължи не само на икономическата криза, но и на многобройните случаи на измамени чужденци.

Полицаите ще протестират пред Народния
Служителите на МВР искат адекватно заплащане
На 20 март служителите на МВР ще се съберат пред Народния театър “Иван Вазов”, за да заявят исканията си. Това съобщиха от Синдикалната федерация на служителите на МВР.
Полицаите ще настояват за адекватно заплащане за отговорностите и за риска в работата си, както и за достойни условия на труд. “Работим в условия, в които едва ли работят други държавни служители”, посочват от организацията.
Оттам допълват, че се налага сами да си осигуряват техника и консумативи, да спестяват бензин, защото лимитираното гориво е свършило. Работим при постоянен риск за живота, под психологически натиск и емоционален стрес, жертваме не само здравето си, заявяват служителите на МВР.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Борисов и Първанов - Ин и Ян на популизма

Противоположните сили се преливат една в друга
Скандалът около Първанов и Дянков излишно помпа адреналин в общественото кръвообращение, смята Александър Андреев. В интервю за в. "Гласове" той твърди още, че Първанов и Борисов са двете лица на популизма в България.
„Гласове”: Г-н Андреев, в рамките на няколко месеца управляващите в България за втори път намират причина и обсъждат шансовете да бъде отстранен държавният глава Георги Първанов. Любопитно е да разберем как изглеждат отстрани реакциите на българските политици.
А. Андреев: „Погледнато оттук, от Германия, моята интерпретация е, че в българската политическа действителност отново се нагнетява излишна истерия. От друга страна обяснимо е защо и по какви механизми се случва това. Първанов, чийто мандат изтича след година и няколко месеца, очевидно трябва да се профилира и има някакви планове за политическото си бъдеще. В момента той търси открито конфликт с управляващите, надявайки се, че може би ще оглави едно очаквано постепенно нарастващо недоволство от това управление.
От друга страна Дянков още с появата си на българската политическа сцена направи доста непохватни изказвания и медийни изяви. Навярно човекът разбира много добре от финанси, но поради откъснатост от българската среда не умее да се държи винаги адекватно. Още в началото ми направи впечатление как се представи по един плоско-американски начин пред избирателите си - със съпругата, със семейството, с хобитата и т.н. Очевидно му липсват добре настроени както езикови, така и комуникативни инструменти за трудното общуване в България.”
В българския бульон
„Гласове”: В тази връзка как коментирате тезата, че е твърде неудачен опитът да бъдат внасяни политици отвън - нещо, което навремето направи Симеон Сакскобургготски, а сега го повтаря Бойко Борисов.
А. Андреев: „Мисля, че на този въпрос не може да се даде еднозначен отговор, защото всичко опира до това какъв е човекът и има ли той качества. Нека вземем Кристалина Георгиева, която е навън от 20 години. Тя също може да попадне в кюпа „внесени политици”, но с изявите си дотук прави изключително добро и много убедително впечатление. От друга страна една част от домораслите, произведени в България политици и без никакъв международен опит, когато трябва да бъдат изнасяни навън, се бламират и се стига до много конфузни провали. Ще спомена предшественичката на Кристалина Георгиева като кандидатка за еврокомисар Румяна Желева, която именно поради липса на адекватно поведение на международната политическа сцена се провали по този начин.
Не може категорично да се каже добре или зле е да се внасят политици отвън. От моя гледна точка винаги е добре за един човек, който заема ключова политическа позиция в България, да има някакъв международен опит. Винаги е добре един български политик да има зад гърба си политическо-морална социализация в някоя по-напреднала демокрация. Искам да кажа, че човек, потопен и израснал само в българско-балканския бульон, където шуробаджанащина, връзкарство, лицемерие, измами, подлости, интриги и т.н. се срещат доста по-често, отколкото да речем в скандинавските общества, може би има и доста по-разтегливи представи за политиката и морала.”
„Гласове”: Обрисувахте с доста неприятни краски и определения тукашната среда. Всъщност кои са основните разлики в начина, по който протичат политическите скандали и интриги у нас и на Запад?
Скандали има и на Запад, но подходът там е по-различен
А Андреев: „Разбира се, корупция има и в Европа, и в Германия в частност. Може би трябва да започнем с това, че навярно корупцията, интригите, клиентелизмът, лицемерната и нечестна политика са толкова по-разпространени, колкото по на юг отива човек в Европа. Вижте Гърция, вижте Италия. Италия е страна, която е не по-малко корумпирана от България, страна, в която има не по-малко организирана престъпност, а е една от основателките на Европейския съюз. В Германия също има корупция. Вие знаете, бившият канцлер Герхард Шрьодер в момента работи за „Газпром”, получил по време на Шрьодеровото канцлерството голям бонус на германския енергиен пазар - това е един факт, който не се нуждае от коментар.
Българска работа
В Германия десетилетия наред също е имало гигантски политически скандали с корупция, с черни партийни каси, с оръжейни далавери. Наскоро от Канада беше експулсиран един крупен оръжеен търговец, който чрез нелегални сделки е финансирал политически партии. Тези неща се случват навсякъде. Според мен просто нивото на политическата дискусия е малко по-различно. Когато в Германия възникне такъв сюжет, медиите, политиците и цялата общественост го обсъждат по-бавно, но много по-задълбочено и в крайна сметка се стига до някакви резултати. В България и хората, и медиите, и политиците се хвърлят от един сюжет на друг и оставят неразрешен предишния, просто защото им е доскучал вече - дали ще е „Бръмбаргейт”, дали ще са досиета, дали ще е импийчмънт, минава и заминава, публиката се нахвърля на нов скандал и всичко остава недоизговорено, недомислено, недоправено - т. нар. българска работа.
Напоследък на няколко пъти в Германия ми правят впечатление политически жестове - не че искам да прехвалвам германската действителност - които в България е малко трудно да си представи човек. Например в един от местните парламенти стана ясно, че двама парламентаристи участват в бордовете на няколко големи концерна и беше огласено какви пари взимат за тези свои участия. Всичко това е напълно законно, но въпреки това обществеността се възмути, че парите са твърде много за едно формално явяване на заседания на управителните съвети. Тези двама политици се разкаяха публично и дариха сумите за някакви благотворителни цели.
Другият случай е свързан с доскорошната председателка на германската протестантска църква епископ Маргот Кесман. Полицията я залови да шофира с алкохол в кръвта 1,5 промила. И макар че нейната църква, паството й и медиите не поискаха по никакъв начин оставката й - Кесман е много харизматична и много дейна политически жена - тя сама веднага се оттегли от всички постове и заяви, че е излъгала доверието на хората и че е направила нещо, което не бива да се прави. Това са два примера от последните няколко седмици за каквито мечтая да се случат и в България - някой политик публично да се разкае за макар и дребно нещо или пък да се оттегли от поста си за изречена лъжа, за направена интрига, за лицемерно поведение.”
Популизмът като гаранция за успех
„Гласове”: Да се върнем отново към последния политически скандал в България. Коментарите по темата до голяма степен се свеждат до новия политически проект на Първанов и до политическата битка, свързана с изтичащия мандат на президента. Как стана така, че Първанов се оказа единствената опозиция и алтернатива на сегашното управление? Това ни подсеща за една от емблематичните реплики на прехода: „Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер”. Сега май бихме могли да кажем: „Егати властта, егати правителството, щом Първанов му е единствената опозиция и алтернатива”.
И Първанов умее да чете по устните на народа си
А. Андреев: „Напълно съм съгласен с такава констатация, само че не мисля, че той е единствената опозиция. От моя гледна точка Първанов надскочи своята политическа компетентност, когато стана президент на България и оттогава насам той все действа отвъд рамките на тази компетентност. Той е един нормално скроен човек и много българи се припознават в него, смятат, че понеже той е един от тях и един като тях, той е подходящ за държавен глава. Но пак казвам, по никакъв начин той не е единствената опозиция или единствената алтернатива - това между другото са две различни неща. Просто той посяга към тази роля и я придърпва към себе си.”
„Гласове”: Смятате ли, че един политически проект, свързан с името на Георги Първанов, би имал някакъв потенциал?
А. Андреев: „Смятам, че има такъв потенциал, защото Първанов доста прилича на Бойко Борисов по това, че чете по устните на народа. Той добре знае какви са възгледите, очакванията, мислите и вълненията на средностатистическия българин и се държи в съответствие. Вярно, той е малко по-официален и по-дървен от Борисов, който е по-просторечив и простонароден, но и двамата дължат политическите си успехи на този популизъм. Така че като популист, който говори онова, което хората искат да чуят от него и го говори и на техния език, защото е добро отражение на представителната извадка на българското население, Първанов има политическа перспектива за това, което вероятно е намислил. Друг е въпросът, че аз лично никога не бих гласувал за това.”
Думите - по-силни от делата?
„Гласове”: Веднага след провеждането на парламентарните избори през лятото на миналата година изразихте съмненията си в необходимия трудов морал на новия премиер и способността му да изпълни поне малка част от гръмките си обещания. Промени ли се мнението ви няколко месеца по-късно, как оценявате работата на това правителство?
А. Андреев: „С нищо не се променило мнението ми, освен в някои дребни детайли. Убедих се много по-категорично, че Борисов е наистина човек с невероятен политически инстинкт. Той много добре се справя и реагира в секундата на всичко, което се случва около него.”
„Гласове”: Смятате ли, че това умение е гаранция за неговото дълголетно участие във властта?
А. Андреев: „Възможно е, макар че никъде избирателите не са толкова глупави, че да преизбират хора, които само реагират адекватно на думи и с телесно поведение на техните искания, но не решават политическите си задачи. А именно това засега не виждаме от Борисов и неговото управление - никакви политически задачи не се забелязва да решават. Те умело преместват акцентите от много острите икономически и социални проблеми на България към борбата срещу организираната престъпност и корупцията, които също са важни въпроси, но не те са неотложните въпроси за страната. И също така умело успяват да се закичат с някакви грандиозни успехи в тази област. Успехи разбира се има, но не са чак грандиозни.”
„Гласове”: Мнозина коментираха, че срещата Първанов - Дянков напомня за методите на бившата Държавна сигурност и доносите й. Намирате ли подобна аналогия за уместна?
Човек с невероятен инстинкт
А. Андреев: „Не, подобна аналогия е силно преувеличена. Според мен Първанов просто е бил посъветван от някой от своите многобройни съветници. Вярно е, че една част от тях произхождат именно от ДС на НРБ. Първанов е бил посъветван да постъпи по този начин, защото се е очаквало, че Дянков ще е непохватен. Вече казах, че явно българският език не му е най-силното качество.”
Стига адреналин!
„Гласове”: Дали Борисов ще се освободи от вицепремиера си и министър на финансите и как ще се развият отношенията между него и Първанов, тези двама гиганти на българската политическата сцена, които по една или друга причина ту разиграват скандали, ту много добро разбирателство помежду си?
А. Андреев: „Според мен Борисов няма основание да се освобождава от Дянков. Не съм специалист по икономическа и финансова политика, но доколкото се ориентирам Дянков се справя прилично дотук. Един министър се сваля, защото не си върши работата като министър, а не затова, че е разменил с президента реплики, които даже не са толкова осъдителни, сензационни или обидни. От друга страна Борисов и Първанов наистина взаимодействат по един отличен начин, което вероятно се дължи на това, че те са двамата най-големи популисти в държавата. Сътрудничеството им е интуитивно, то им идва отвътре. Мисля, че и този скандал, както много други ще заглъхне, ще му излезе парата и ще се спихне като поредния балон в българския политически живот. Още повече, че нищо кой знае какво не се е случило, просто Първанов се опитва да го инструментализира за свои цели.
Но Първанов трябва да разбере, че той е президент, а не цар. Разликата между президент и цар е в това, че президентът не седи на трон, а е първият слуга на своите избиратели. Първанов е слуга на избирателите, той не може да си позволи да им говори от амвон или от трон със скиптър в ръка. Така че този смехотворен конфликт трябва да бъде изяснен и приключен, вместо да се помпа адреналин в кръвообращението на обществото, което и без това има достатъчно от тази субстанция в кръвта си.”
Александър Андреев в интервю за "Гласове"

Доклад на САЩ: Властите в България се ползват с безнаказаност
Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад за човешките права по света. В раздела за България в доклада се казва, че парламентарните избори през юли са приети като цяло за свободни и честни, но са били помрачени от многобройни съобщения за купуване на гласове, както и от промени в избирателната система малко преди вота. Държавният департамент отчита проблеми със злоупотреба и малтретиране от полицаи на хора, задържани в предварителния арест, затворници и представители на малцинствата. Условията в българските затвори са сурови, а представители на властите се ползват с безнаказаност, пише още в доклада. Държавният департамент на САЩ споменава също така и за някои ограничения на свободата на печата, дискриминация на религиозни малцинства и широко разпространената корупция в изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

Турция отзова посланичката си в шведската столица
Турция отзова посланичката си в Стокхолм и отмени заплануваната за 17 март визита на премиера Ердоган в Швеция. Причина за дипломатическия спор между Стокхолм и Анкара е решението на шведския парламент да признае избиването на арменци в Османската империя за геноцид. По този начин парламентът в Стокхолм гласува против препоръката на собственото правителство. Турският президент Абдулах Гюл заяви, че решението в Швеция е било взето от хора, които не уважавали историята, а това много натъжавало турския държавен глава.

България - една "малка Гърция"?
Гръцката криза отдалечи България от евро-мечтата
В разгара на най-тежката криза на еврото желаещи да влязат в еврозоната не липсват. България е една от страните, наредили се на опашката. В същото време еврозоната умува върху въпроса на въпросите: как да оцелее.

Като че ли целта, към която правителствените шефове от ЕС се стремят от години насам, сега им се изплъзва. Става дума за еврото, за този велик общоевропейски проект, който е обаче сега на глинени крака. Кризата в Гърция даде ясно да се разбере, че икономическите различия в Евросъюза могат да се превърнат в сериозен проблем. Гърците са принудени да намалят заплатите и цените, за да станат отново конкурентносопособни, а държавният бюджет трябва да се свие с 2%, което задълбочава още повече икономическата криза.
Ще има ли евро и в България?
Скоро в евро-чакалнята?
Според премиера на Литва Андриус Кубилиус 2% са нищо. Той подчертава, че неговото правителство се е справило с поставените задачи и е съкратило бюджета през миналата година с цели 9%, а тази година - с 5%. И всичко това за да защити обменния курс на еврото, за да изпълни критериите от Маастрихт и най-късно до 2014 година да може да въведе еврото. Според Кубилиус еврозоната би направила голяма грешка, ако заради гръцката криза постави нови критерии за страните-кандидатки.
Сред страните, изпълнили критериите, е и България - така гласи оценката на Международния валутен фонд. При това положение София иска още през първата половина на тази година да кандидатства за приемане в т. нар. валутен механизъм II, т.е. в евро-чакалнята. Ако се стигне дотам, България може да бъде приета в еврозоната през 2013 година. Принципно погледнато, България не би трябвало да среща каквито и да било проблеми, тъй като левът е вързан за марката, респективно за еврото, от 1997 година насам.
Който влязъл, влязъл?
На практика обаче нещата изглеждат съвсем различно, особено след гръцката криза. Бързото разширяване на еврозоната плаши все повече нейните членове. В тази изнервена обстановка надали ще се стигне до бързо решение за въвеждане на еврото в още страни, още повече, когато съмненията спрямо тях далеч не са напълно изчистени. Така че няма да е учудващо, ако броят на страните в еврозоната никога не надвиши сегашните 16...
ММ/ЙЙ/ДПВ

1.200 евро, за да се сбогуваш с раздрънканата си Лада
Руската премия е по германски образец
От началото на седмицата в Русия изплащат премия за претопяване на стари автомобили. Но при две условия: старият автомобил трябва да е на най-малко 10 години, а новият, закупен с премията, трябва да е руско производство.
Наталия Крузе е купила ладата си преди повече от 17 години. По онова време това е най-предпочитаната автомобилна марка в Русия. Сега обаче Наталия иска да се раздели с автомобила си. За претопяването му тя ще получи премия от държавата в размер на 50.000 рубли, което се равнява на около 1.230 евро. "Искам да бракувам стария си автомобил, за да ползвам премията за купуването на нов, по-модерен", казва Наталия.
Премията - шанс за Лада
Made in Russia
Премията за бракуване на стари коли бе въведена в началото на тази седмица. Тя е по образец на германската премия, само че с едно изключение - премия получава само този, който си купи автомобил, произведен в Русия. По този начин Москва иска да стимулира руската автомобилна индустрия, която бе особено силно ударена от кризата.
Автоваз, най-големият руски автоконцерн и производител на Лада, бе спасен от банкрут благодарение на държавните субсидии. Кризата усещат и търговците на автомобили. Един от тях е Владимир Торопов: "Продажбите спаднаха рязко. През 2009 година сме продали 50 процента по-малко автомобили в сравнение с предходната година."
Премия може да се получи и за чуждестранен автомобил, но само ако е произведен в Русия. Цехове в страната имат единствено концерните Рено и Фолксваген. Субсидии ще се отпускат до началото на ноември. Общата сума, която Москва е предвидила за премиите, възлиза на 11 и половина милиарда рубли. Това се равнява на помощи за закупуването на 200.000 нови автомобили.
Лада - автомобил за патриоти
Дали премията ще успее да стимулира продажбата на руски автомобили е все още неясно. Проблемът е в това, че моделите на руските производители се смятат за остарели и неблагонадеждни, както подчертава автомобилният експерт Севасян Козизин: "Автоваз не успя да разработи навреме нови модели. Лада Калина, например, трябваше да е един такъв нов модел, но за съжаление разработката се оказа прекалено скъпа и продължи прекалено дълго", казва експертът. За Наталия Крузе това не представлява проблем. Тя отново ще си купи Лада. "Това е въпрос на патриотизъм", казва рускинята.
АГ/СШ/БГ/ДПВ

"Фич" си отмъщава на България?
Защо "Фич" понижи рейтинга на България: истини и слухове
Никой не обича да бъде подценяван от другите, още по-малко, когато става дума за международния кредитен рейтинг и за степента "junk" - дълг с висок риск. В такава неудобна ситуация сега изпадна и България. Рейтинговата агенция "Фич" понижи кредитния рейтинг на България до т. нар. степен "junk", която означава дълг с висок риск. Решението си агенцията обосновава със съществуващата опасност кризата в Гърция да окаже силно влияние върху банковия сектор в България.
Опасност от пресъхване на гръцките парични потоци
Верижна реакция
Близо една трета от българските банки са собственост на "гръцки майки" като Националната банка на Гърция например, чиито разходи за финансиране се очаква да скочат. А това може да доведе до намаляване на печалбите и подкопаване на рентабилността и капитала на банките, което ще се отрази на българската икономика.
Според агенция "Фич" от всички страни-членки на ЕС България има най-малък бюджетен дефицит, измерено по брутен вътрешен продукт. Въпреки това експертите твърдят, че съществувал риск фискалните прегрешения на Гърция да се отразят негативно върху банковия сектор на България.
Ответен удар?
В българското финансово министерство търсят други обяснения за понижението на кредитния рейтинг на България. Според тях ставало дума за ответен удар от страна на рейтинговата агенция "Фич", след като преди месец България прекрати договора си с агенцията, за да облекчи държавния бюджет със солидната сума пари, която се даваше на агенцията за наблюденията й в страната.
Агенция "Фич" обаче не е единствената, която изразява опасения от верижна реакция на Балканите като последица от проблемите на гръцките финансови институти. Също агенция "Мудис" прогнозира, че българските банки ще усещат последиците от кризата в Гърция поне още една година.
НЦЦ/ЙЙ/МИ

Няма коментари: