сряда, 3 март 2010 г.

Дали демокрацията е скъпо удоволствие? Защото демократичната ни държава е в икономически колапс днес – ВЯРНО ЛИ Е, БЪЛГАРИ?

Колко би струвал един СЪЩЕСТВЕН за битуването и бъдещето на българския народ РЕФЕРЕНДУМ? Към 150–200 милиона лева сега и тук или по-малко? Време е да окажем натиск за опитно изграждане на система за гласуване със SIM карти например!

Всеки ден фалират между 80 и 120 предприятия, които са осигурявали все пак работни места! Всеки ден в България остават без работа между 700 и 1000 души, а до края на годината без здравно осигуряване ще останат повече от 1 млн. българи на фона на настоящите 390 000 такива здравно неосигурени до тук.
Сегашната ни държава е в разпад (наръфана малка пица). Съдебната система буквално боксува, предвид конфронтациите съдии/правителство и съответно продължава да не функционира, а демокрацията ни е 100% “фасадна”.

ГЕРБ все повече се превръща в правителство на негласния банков картел - „такъв таен банков картел, който се е договорил да загроби всяко едно българско семейство". Българският народ избра мажоритарно Бойко Борисов за премиер и болшинството от хората гласуваха за неговата партия с огромната надежда за промяна на статуквото сега и тук – впрочем те ни го обещаваха ако си спомняте още по време на изборите миналата година, граждани, а не да служат на някаква групировка!

Нужно ни е правителство, което да гарантира "радикална и генерална промяна" в държавата България, предвид 21 век. С новата конституция ние българите очакваме да се случи радикална реформа в съдебната система и на изборното ни законодателство. Броят на народните представители да стане максимум до 120 души, да се премахне имунитета на депутатите, и да се даде възможност парламентът да гласува недоверие на отделни министри. Практически де факто и настоящото Народното Събрание не упражнява контрол, то само изслушва “някой си” (поне всеки петък се убеждаваме от това което виждаме по телевизията!) - идват министрите лъжат, а отделен министър не може да бъде отзован, и това вече е Конституционен казус. Да се изработи изборен кодекс и закон за изборната администрация. Сега законите се правят от чиновниците и щата на Народното събрание, който е невероятно раздут, а законите ни стават от ден на ден все по-лоши, неразбираеми и неприложими. За 20 години не се случи нито веднъж да се чуе гласа на суверена. ЗАЩО? Гласуването извън България също трябва да се регламентира в новата ни Конституция - не може “ей така с лека ръка” да се пренебрегне гласа на над 2 милиона българи принудени да търсят работа за хляба и живота си извън страната. Институциите днес продължават да се упрекват, защото все още не са реформирани, поради което и основателно набеждавани от гражданите като лошо функциониращи. Съдебната власт, с този ВСС, с политически назначения в него обслужва единствено отново политически партии и сега, като по този начин се осъществява познатото ни политическо брокерство. ДОКОГА? А съдебната власт трябва да е абсолютно независима! Другите съществени промени трябва да са свързани с местната власт - не са необходими 236 общини, и 100 вършат работа. За МВР и ДАНС трябва да се намери подходяща формула и екипност, и не бива да се противопоставят.

Настоящите опозиционни партии (ОДС, ДСБ и “Атака”) и независимите народни представители трябва да бъдат съносители не само на идеята на РЗС за нова Конституция, но и такива за въжделенията на народа поне веднъж, с което ще се разбере дали наистина желаят радикални реформи, като същевременно с това те ще демонстрират и, че този е единственият начин да се прекрати мандатът на дейставащите днес “институции – недоносчета”, и заедно с тях този на “архитекта на тройната коалиция – президента Георги Първанов”.

България не може и не бива да бъде европейска страна с настоящата Конституция, чиито дух е прокомунистически и посттоталитарен.

Потребна е промяна на държавното устройство, а това се случва чрез промяна в Конституцията ни. Свикването на Велико народно събрание за промени в Конституцията е акт на политическа зрялост и доказателство, че бъдещето на страната е приоритетно пред политическите амбиции.

Какво е референдумът?
от лат. referendum — това, което трябва да бъде съобщено.

Референдумът е допитване до населението по точно определен въпрос. Обикновено става дума за много съществени неща. Референдум е форма на пряка демокрация. Референдумът (или плебисцит) е пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава (или община – за местен референдум) с право на гласуване трябва да одобри или отхвърли дадено предложение.

За какво се организира референдум? Както се спомена по-горе, референдум се организира, за одобряване и отхвърляне на дадено предложение.

То може да бъде:
нова конституция
конституционна промяна
промяна на формата на държавното управление
влизане в съюзи, /например ЕС/
закон
отзоваване на избран служител
определено правителствено /или общинско/ решение

За разлика от изборите на референдум не се гласува за кандидати за определена длъжност, а се дава мнение по конкретен въпрос – предмет на референдум. Условията за провеждане на референдум и неговата процедура се регулират от конституциите и законите на съответните държави.

Видове референдум:

В зависимост от предмет, способ на провеждане и сфера на прилагане се различават:
референдум конституционен (на всенародно гласуване се изнася проект на конституция или конституционни поправки) и законодателен (предмет на референдума — проектозакон)
задължителен референдум или факултативен

Интересно за референдума
Референдумът е най-демократичната форма на самоуправление, но организацията и провеждането му струва скъпо. По принцип референдумът се счита редовен, ако в него са взели участие повече от половината избиратели.

Чрез референдум е променена формата на държавно управление в Царство България през 1946 г. – България от монархия става Народна Република. Законноста на този референдум се оспорва, но той не е отменен.
Днес ние не сме демократична държава, и няма защо да се заблуждаваме. Към момента дундуркаме поредното недоносче на "някъв вид" коопдемокрация от рода на симбиоза "социализъм+капитализъм". Предстои ни един път за винаги да се разреши и този въпрос, предвид исканото в Новата Конституция! Така че внимавайте какво залагате и си пожелавате в нея, граждани - за дълъг период тя няма да се променя!

Референдуми са често използвана форма в ЕС за вземене на важни решения. Много от държавите-членки след приемането на страната в Съюза са провеждали референдум за членство. Интересен е случай с Норвегия – 2 пъти тя кандидатства за член на ЕС, 2 пъти се подписва договор за членство и 2 пъти норвежския народ чрез проведен референдум отхвърля членството.

Референдуми се провеждат в редица страни-членки на ЕС по въпроса за приемане/отхвърляне/ на Европейската конституция /отхвърлена след негативни референдуми във Франция и Холандия/ и Лисабонския договор / Ирландия е дала отрицателен вот/.


Необходими са 500 хил. подписа за провеждане на първия в България демократичен референдум след 1946 година, чиято законност продължава да е спорна вече цели 64 години. Ако народът каже „да", това ще е краят на сегашния парламент и ще бъде свикано Велико Народно Събрание.
Я. Янев е обявил, че на 10 март (сряда, денят на протеста пред НДК в 10,00 часа) РЗС ще предложи на обществото 50 опорни точки за нова конституция и ще има електронна книга за набиране на предложения.
Предложения ще се събират и с набирането на подписи за референдума. На 10 март пред парламента ще има шествие, ще се проведе протестен митинг.

Информация от днес, от посщението в Рибново на РЗС по случай честването на 3 март
Силно съм озадачен от политиката на правителството
Янев уточни, че е възмутен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която е подписала заповед за увеличение, както на нейната лична заплата, така и тази на зам.-председатели на Народното събрание.

Силно съм озадачен от безобразната политика на правителството на Бойко Борисов, който си затваря очите пред волности на хора от правителството.

Това заяви на пресконференция в гърменското село Рибново лидерът на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев, предаде агенция Фокус.

Янев уточни, че е възмутен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която е подписала заповед за увеличение, както на нейната лична заплата, така и тази на зам.-председатели на Народното събрание. Според заповедта, подписана на 19 февруари, е определена основна месечна заплата на народен представител в размер на 2307 лв. като Цецка Цачева е подписала основна месечна заплата със задна дата от 1 януари 2010 г. с увеличение в размер на 55 % на председателя на Народното събрание, на зам.- председателите с 45 % и с 35% на останалите от ръководството. На фона на това, вчера министърът на финансите Симен Дянков заяви отговорно, че няма да се увеличават заплатите в държавата, както и пенсиите, каза още Янев.

"На самозабравилите се във върхушката заплатите са увеличени, което е пълна деградация за държавата. Цецка Цачева може да се опомни ако дойде на тютюневата нива в Рибново, където едно семейство с къртовски труд може да изкара 10 000 лв. за година, а толкова е нейната заплата към момента", каза той.

Нова наредба, издадена от правителството за тютюнопроизводителите гласи, че субсидии ще получават само тези, които отглеждат реколта в продължение на три поредни години. Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев заяви, че ако през една от годините производителите не са отглеждали тютюн, субсидията няма да им бъде преведена. "Те губят правото си да получат онова, което им се полага", допълни Янев. (от Актуално.ком)

Няма коментари: