понеделник, 8 март 2010 г.

А ДНЕС И НЕБЕТО НИ ПОЖЪЛТЯ! - заради пясъците от Сахара, спокойно.

Плакат демонстриращ нечия политическа немощ?! Нещо твърде обикновено като "плюване" за страната ни! Бил подготвен за митинга в сряда по повод инициране на референдум за ВНС, и е към публикацията "Нов гей-гейт превъзбуди политиците" по-долу!
ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Борисов: Първанов е млад, но не е милиардер

София /КРОСС/ "Това, което направи Първанов, бе изключително дребнаво. Всъщност той е търсил мотив за атака. В стотици предавания се казват какви ли не неща за политици. Практиката е, ако някой се чувства засегнат от изказването на друг, го дава на съд. Не да атакува политиката на правителството". Това казва в интервю за в. "Стандарт" премиерът Бойко Борисов.
"Освен това аз публично порицах Дянков за това, че като участва в телевизионно предаване, не е трябвало да се изказва за неща, за които не е бил сигурен.

Затова му поръчах да потърси президента и му съдействах за срещата. Целта бе тази тема да се изчисти. В Президентството обаче му устроиха другарски съд. В него участваха хора като Кирил Ананиев, които са пряко виновни за миналогодишния бюджет", допълва Борисов. "Пускането на стенограмата и това, че президентът извадил една папка и е прочел обвинителния акт на Дянков, показва, че те са се подготвили да провокират този скандал. Ние, с всичките си действия, сме показали, че не искаме конфликт", изтъква министър-председателят.
На въпроса дали Първанов "е млад или е милиардер", Борисов отговаря: "Нито е млад, нито е милиардер. Не, ще се поправя. Понеже с него сме на една възраст, ще кажа, че е млад, но не е милиардер. Така че няма да се съглася с Дянков. Тук мога да се пошегувам, че като правихме партията, аз исках да сложим възрастова граница до 40 години, за да вкараме млада и свежа кръв в политиката. Обаче Цветанов каза, все пак нека да завишим малко границата. Тогава се сетих, че и на 50 години, колкото съм и аз, хората са млади и можещи".

Кольо Парамов: Ивайло Калфин ще оглави евентуалната партия на Първанов
София /КРОСС/ В момента сме свидетели на раждането на нова партия, в дъното на която стои президентът Георги Първанов. Така финансовият консултант Кольо Парамов коментира в студиото на PRO.bg скандала Първанов-Дянков. „Лансира се нов политически проект и най-вероятно Ивайло Калфин ще бъде номиниран за лидер", прогнозира Парамов. Според него президентът не може да рискува с Румен Петков, защото той няма добър имидж в Европа, за разлика от бившия ни външен министър.
Кольо Парамов е убеден, че скандалът между финансовия министър и държавния глава е „разлом в отношенията президент-премиер и влизане в ранна предизборна кампания". Финансовият консултант обясни, че след като премиерът Бойко Борисов е направил „джентълменски жест" да подкани Симеон Дянков да се извини на Първанов, защо така „държавният глава унижи финансовия министър".
Парамов коментира още, че парализата на сегашното управление, е Иван Костов. „Той се стреми да блокира министър-председателя по всякакъв начин и засега успява през своите говорители да прокара свои идеи. И по-скоро му се иска премиерът да се провали", подчерта Кольо Парамов и допълни, че новата десница - „Костов-Димитров е обречена на притихващи функции".
Финансистът смята още, че бюджет 2010 е тежък - „с един милиард лева неизпълнение на приходите в края на януари". Според Парамов, държавата няма как да се разплати с частния сектор до края на март. „Вероятно това няма да се случи до и края на май", прогнозира Парамов. Според него ключовото за страната ни е усвояването на еврофондовете и то да бъде „поне до 50-60 процента , като до момента усвояването е едва процент и половина", подчерта финансовият консултант Кольо Парамов.

Иван: От една седмица имам чувството, че живея в 1988 или 1989 г.
София /КРОСС/ „Ние с изненада установихме, че сме в 20-ти век или в 19-ти. Смятаме, че е крайно време хората с главите си да преминат в 21-ви век". Това заяви Иван Христов - един от водещите на „Шоуто на Иван и Андрей", в предаването „Здравей, България" на Нова телевизия в коментар за скандала, който избухна след участието в шоуто на финансовия министър Дянков.
Той декларира: „Няма атака срещу президента, няма организиран сценарий".
Иван Христов коментира още: „Това, че ние ще сме в основата по импийчмънт, ако ми го беше казал някой преди две седмици, никога нямаше да повярвам, че може да ми се случи такова нещо". Той посочи, че това, което са попитали Дянков - дали президентът е млад милиардер, го е имало в десетки сайтове в интернет и въпросът, който е зададен към министъра, е посочен в тези сайтове като негов цитат.
По думите му, след като Дянков е отрекъл да е казал подобно нещо, този цитат изчезва от интернет сайтовете.
В заключение той заяви: „Ще започнем кампания по думите на Симеон Сакскобургготски, че трябва да си сменим чипа. Поведението на г-н Дянков, според мен, е правилното поведение на политик в 21-ви век. Той с чувство за хумор и със самочувствие сяда на гости на сатирично шоу и се държи по начин, по който трябва да се държи. Ние като общество трябва да сме търпими към този тип поведение - открито, професионално, ако щеш нахакано, поведението на 21-ви век /за ен-ти път го казвам/, а не към другото. Аз от една седмица имам чувството, че живея в 1988 или1989 година - привикват министри да им се карат".

Андрей: Не очаквах такова развитие
Честно казано, не съм споменавал КРОСС, заяви телевизионният водещ

Интервю на Владимир Савов,
Информационна агенция КРОСС
Андрей, очакваше ли, че нещата ще получат такова развитие, когато зададе въпроса си на министър Дянков?
В интерес на истината, не съм.

-Какъв е твоят коментар за нещата, така както се развиха?
-Смятам, че не може от едно телевизионно шоу единствено да се търси причината за един толкова сериозен политически скандал. Ако го припиша на предаването, значи имам твърде високи претенции за нашата значимост. Смятам, че в определени условия и при определена ситуация може нещо, не чак толкова значимо, да даде повод за по-голям политически скандал. По никакъв начин не омаловажавам, но и не преувеличавам ролята на предаването в тази ситуация.
-Какво мислиш за реакциите на едната и на другата страна?
-Аз нямам претенции да съм голям политически коментатор. Намирам реакциите и от двете страни за доста пресилени. Единственият участник в тази ситуация, на когото мога да кажа, че симпатизирам, е министър Дянков, който първо, не каза нищо конкретно и категорично, и всъщност отрече цитата, който ние използвахме, да е негов. Второ, доколкото разбирам, той с изключително добри намерения отиде да приключи тази тема при президента. Струва ми се, че той, като че ли от всички участници в тази сага, е единствения, който все още до голяма степен не е професионален политик и затова се държи много по-искрено и човешки. Заради което смятам, че не само аз, а и много хора му симпатизират.
-Пред „Труд", в което те питат, откъде сте получили информация за имотите на Първанов се споменават няколко медии...
-Аз не съм давал интервю за „Труд". Дадох за „Стандарт" и за „24 часа".
-Питам те, защото там споменават името на КРОСС, дали си го казал като източник на тази информация?
-Не! Аз помня за сайта на Атака и за „Пловдив Днес", от които имам и разпечатки. За съжаление, в деня след интервюто, в много други сайтове, в които имаше този цитат, текстовете изчезнаха и аз просто побързах да разпечатам поне тези, в които го имаше като цитат от февруари и от по-рано.
-Разбирам. Значи не си споменавал името КРОСС?
-Ами не си спомнял да съм го споменавал, честно казано. Първия ден след събитията говорих може би със 100 човека, но съм сигурен, че тези извадки, които съм виждал са от сайта на Атака и от "Пловдив днес".
-Защото ние клюки не публикуваме.
-Ами вижте, то на няколко места разглеждахме различни текстове, някои от тях се отричаха взаимно и стана една патаклама. А в крайна сметка, важното нещо в цялата работа е, че вицепремиерът отрече това да са негови думи. Където и да се е появило, със сигурност нашият екип твърди, че има над 10 сайта, в които го е имало до деня на излъчване на предаването. Така или иначе, вицепремиерът отрече да го е казал. Може би беше нормално, след като три месеца циркулира това нещо в пространството, някой да зададе въпроса дали го е казал или не. Оттам нататък аз не виждам, защо това продължава да се дъвче.

Антон Станков: Прави впечатление демонстрацията на сила от страна на президента
София /КРОСС/ Не познавам Алексей Петров, а Никола Филчев не съм го виждал след приключването на работата му като главен прокурор. Това заяви пред БТВ Антон Станков - бивш правосъден министър.
Относно конфликта между Георги Първанов и Симеон Дянков, Станков отбеляза, че в Конституцията съществува текст, който регламентира, че без съгласие на гражданин, той не може да бъде записван, но публичните фигури не подлежат на защита по този ред. „Това е да участваш в политика - това е една от цените, които всеки политик трябва да плати", подчерта той. Що се отнася до изнасянето на този запис, това е политически прецедент, изказа мнение бившият министър и подчерта, че прави впечатление демонстрацията на сила от страна на президента. По думите му, теоретично може да се стигне до импийчмънт.
По отношение на използването на СРС-та, Антон Станков припомни, че СРС-та се разрешават, когато се разследва тежко престъпление. СРС-та не са панацея, подчерта той.
Прокуратурата е събрала всичко необходимо преди ареста на Емилия Масларова и това е правилното поведение, категоричен бе бившият правосъден министър.
Функцията на съда е да бъде независим орган. За мен е оправдано, когато едно лице е хванато на местопрестъплението, каза Станков. Ако МВР и съдът работят заедно, тогава и адвокатурата трябва да е там - не може, каза още той. По думите му, ще е добре да има резултат от последните операции на МВР, но тепърва предстои да видим. В обществото има един умишлено поддържан мит за корупцията в съдебната система, което е много удобно, смята Станков. Има една прослойка, съставена от недобросъвестни адвокати, които се явяват като посредници в такива вериги и поддържат мита за корупцията. Той не отрече все пак, че корупцията в съдебната система има.
Самото участие на НДСВ на изборите за президент ще е добре, смята представителят на партията. За Меглена Кунева той каза, че тя има голям потенциал и при подходящ момент трябва да бъде лансирана. Макар че се разменят удари, тази кампания не е стартирала, припомни Антон Станков.

1,2 млрд. лв. за допълнителни разходи изхарчила тройната коалиция през последните 7 месеца
София /КРОС/ В последните 7 месеца от мандата на правителството на тройната коалиция с 37 отделни Постановления на Министерския съвет са одобрени и разпределени допълнителни средства за разходи в общ размер на около 1,2 млрд. лв., съобщават от Министерство на финансите. От тях 400 млн. лв. са от резерва за непредвидени и неотложни разходи, който се съхранява като буфер бюджета срещу непредвидени кризи.
Разпределението на този огромен ресурс е било непрозрачно и е в противоречие с протичащите в икономиката неблагоприятни процеси и сериозното задълбочаване на икономическата криза през 2009 година, коментират от МФ. Според ведомството, добрените от предходното правителство извънбюджетни средства оказват сериозен натиск върху бюджетната позиция на страната в условията на осезаемо свиване в приходите в резултат на ефектите от кризата.
Още през месец януари 2009 г. е одобрено разходването на 400 млн. лв. от резерва за непредвидени и неотложни разходи (частта му за допълнителни фискални мерки) за реализиране на мерки в следните области:
- земеделие (за национални доплащания на хектар земеделска земя и за национални доплащания за животновъдите – общо 211 млн. лв.)
- железопътния транспорт (за НК „Железопътна инфраструктура” и „БДЖ” ЕАД – общо 94.5 млн. лв.)
- социална инфраструктура (строителство и основен ремонт на социални заведения, детски градини, училища и др., както и за ремонт и оборудване на студентски общежития и столове и подобряване на образователната инфраструктура на ДВУ – общо 94.5 млн. лв.)
През месец февруари с две постановления на Министерския съвет са разпределени нови 100 млн. лв., с които държавата увеличава своето дялово участие в капитала на „Национална компания индустриални зони” ЕАД. С това одобрените от началото на годината допълнителни средства до края на февруари вече надвишават 500 млн. лева.
През месец март с нови единадесет Постановления на Министерския съвет са одобрени допълнително около 273 млн. лева.
През април отново има нови девет Постановления на Министерския съвет за одобряване на допълнителни средства в общ размер на около 383 млн. лева. От тях 76,7 млн. лв. са разпределени по бюджетите на различни министерства и ведомства (в т.ч. Администрация на президента – 56 хил. лв.; Министерски съвет – 500 хил. лв.; Министерство на отбраната – 69 500 хил. лв.; Министерство на външните работи – 2 792 хил. лв.; Държавна агенция „Национална сигурност” – 2 700 хил. лв.; и др.). За формиране на капитала на Български нанотехнологичен център” ЕАД – София са одобрени 50 млн. лв. Също така с ПМС 89/21.04.2009 г. са одобрени 207 млн. лв. за заемообразно осигуряване на средства за плащания по договори по Програма ФАР, управлявани от Изпълнителните агенции по Програма ФАР към МФ и МРРБ.
С одобряването на тези тридесет и седем постановления на Министерския съвет от началото на 2009 г. до края на мандата на предходното правителство са разпределени малко над 1,2 млрд. лв., което става на фона на остър недостиг на средства за осигуряване на стабилна бюджетна позиция в условията на драстично свиване в приходите. Още в първото тримесечие на 2009 г. експертните оценки на Министерството на финансите са показвали неизпълнение на приходите от над 6 млрд. лв., което впоследствие достигна до над 7.5 млрд. лв. Въпреки това са се приемали нормативни актове с ясното съзнание, че подобни ангажименти няма как да бъдат финансирани без да се изпадне в свръхдефицит.
Основния извод, който може да бъде направен е, че всички тези предизборни харчове, които са нямали осигурено финансиране, съзнателно подведоха бизнеса като създадоха грешните очаквания, че криза няма, и че кризата няма да достигне до нас. По този начин, тези от фирмите, които имаха шанс да вземат мерки и да се преструктурират, за да минимизират рисковете от кризата, загубиха ценно време подведени предизборно.

СДС: Президентът да публикува разговорите по енергийни проекти с Русия
София /КРОСС/ От СДС настояха Президентството да публикува стенограмите от разговорите на държавния глава Георги Първанов с председателя на управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер, проведени на 16 февруари 2010 г., както и разговорите по темата енергетика, проведени от президента в Москва.
В отворено писмо до президента Георги Първанов сините обясняват, че интересът им е продиктуван от „засилената активност на Русия за построяването на АЕЦ „Белене”, както и от:
„Категоричната позиция на БСП, че втората атомна централа трябва да бъде изградена и недвусмислените експертни мнения, че реализацията на този проект е в разрез с икономическите интереси на България”.

Настояваме също така да публикувате на сайта на Президентството стенограмите от преговорите по съставянето на тройната коалиция БСП-ДПС-НДСВ с мандата на ДПС, гласи писмото. „Смятаме, че този документ е изключително важен за бъдещите поколения граждани и историци, които трябва да имат автентична представа за събитията, определили съдбата на България през този период от време”, заявяват още от СДС.

Иван Костов: Искаме промени в Закона за държавния протокол
София /КРОСС/ „Президентът директно наруши Конституцията, ако не се лъжа чл. 32. Това е със сигурност така. Опитите да бъде оправдан от бивши представители на ДС, че това е среща между институции /срещата президент - финансов министър/ и тя трябва да бъде публична е несъстоятелен". Това заяви Иван Костов - съпредседател на Синята коалиция и лидер на ДСБ, в предаването „12+3" на БНР. По думите му, състоялата се срещата е по молба на Симеон Дянков и е за изясняване на лични взаимоотношения.
„Ако Министерство на финансите обяви президента за незаконно обогатен, това ще означава, че това ще бъде неговият политически край и ще носи наказателна отговорност. Министерство на финансите в нито един сериозен свой документ, не е начислило данъци и не е определило, че президентът се е обогатил незаконно. Може би ще го направи в бъдеще, но не го е направило сега. Така им отговарям на тези, които твърдят, че това е среща между институции", коментира още Костов.
Той бе категоричен, че трябва да се публикуват заседанията на МС, защото това е колективен орган на държавната власт: „При него не бива да има скрити и покрити неща освен, ако не се разискват казуси, които при решаването си или за изясняването им се изисква класифицирана информация".
В заключение Костов съобщи: „Ние предлагаме дебат в пленарна зала, относно искането да бъде изпратено в КС нарушението на президента, защото то е драстично. Президентът винаги може да критикува правителството и отделен негов член. Това е право по Конституция, но той не може да го прави с тези прийоми, които са характерни за бившата ДС. В този случай прийомът, който той използва за да нападне правителството е законово несъобразен и нарушава Конституцията. Трябва да има дебат в НС, за да се разбере - кои в това НС са „за" по този начин да се нарушава Конституцията и кои са „против". Ние предлагаме и в Закона за държавния протокол изрично да се упоменат начините и възможностите институциите да стенографират, записват и размножават информация от срещи, които осъществяват. По този начин ще се отнеме възможността президентът да злоупотребява с позицията си".

Daily Telegraph: В Тихия океан плува остров, изграден от боклуци
Лондон, Великобритания /КРОСС/ Daily Telegraph пише, че океанолозите са открили остров , който шест пъти превишава територията на Великобритания, изцяло от боклук.Той се намира в Тихия океан и не стои на едно място, а плува в района между Калифорния и Хаваите. Островът изцяло е изграден от отпадъци - празни бутилки от безалкохолни напитки и шампоани, детски играчки, покриви на коли и най-различни други отпадъци, които могат да плуват. Боклукът, който вече много години свободно си плува във водата, малко по малко се разгражда под въздействието на слънцето и водата и се превръща в каша, съдържаща множество малки частици. Някои парченца от това вече са намерени в стомасите на рибите. Учените предупреждават, че по такъв начин боклукът отново може да попадне в човека. Вестникът цитира един от еколозите, който така описва острова: „Мястото, отстрани изглежда съвсем нормално, но когато човек се вгледа, се вижда под водата плътна маса от пластмаса, която прилича на супа". Районът е един от петте големи участъци от океанската акватория с постоянни течения. Именно те и събират на едно място, изхвърления от човека боклук. Според еколозите, голяма част от пластмасовите бутилки са от Китай и Япония. Според изданието, това е свидетелство, за факта, че тук, като в огромна помийна яма се събира боклука на света.

Жена, пострадала при инцидента в "Майчин дом", роди близнаци
София /КРОСС/ Една от жените, пострадали при инцидента с асансьора в столичния "Майчин дом" преди седмица, роди здрави близнаци. Това съобщиха от здравното заведение.
Наталия Георгиевна беше настанена в "Пирогов", но се е наложило да бъде преведена в "Майчин дом". Там в 23.50 ч. са се родили близнаците - момченце и момиченце, заченати ин-витро.
Момиченцето тежи 2,5 кг и е с ръст 50 см, а момченцето е с тегло 3 кг и е 49 см. Майката и бебетата се чувстват добре и са под постоянните грижи на лекарите в "Майчин дом", съобщават от болницата.
Информационна агенция КРОСС припомня, че на 2 март асансьор пропадна в "Майчин дом". При инцидента пострадаха 12 души, сред които и 9 бременни жени, едната от които очакваше близнаци.

Преминаваме към лятното часово време на 28 март
София /КРОСС/ Лятното часово време в България ще бъде въведено на 28 март в 3.00 ч., съобщиха от Националния център по метрология. Тогава ще се извърши промяна на Националната скала за време с един час напред.
Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 4.00 ч. българско време на 31 октомври 2010 г., когато Националната скала за време ще се измести с един час назад.
Смяната на времето е въведена в България с постановление на Министерския съвет през 1979 г. За първи път лятно часово време въвежда Великобритания още през 1908 г., за да се използва по-пълноценно дневната светлина през лятото.



ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

ДСБ: Парламентът да гласува вот на недоверие на президента

Първанов да извади всички стенограми, призоваха от партията
Валерия Йонкова
Парламентът да гласува своеобразен вот на недоверие към президента, като стартира процедура с подписите на 60 народни представители, поискаха от ДСБ и се мотивираха, че така ще бъдат защитени институциите. Тъмносините осъдиха остро поведението на президента на срещата с финансовия министър Симеон Дянков и определиха действията му като противоконституционни. ”С незаконните и противоконституционни действия президентът направи така, че урони престижа на институциите”, беше категорична зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.
И поиска от името на колегите си президентът да направи публични стенограмите от всички срещи. ДСБ обещаха да стартират промени в Закона за държавния протокол, за да съществуват правила за всички официални срещи. За всички институции трябва да съществуват правила – кои срещи се обявяват публично, кои стенограми се качват публично, къде се публикуват и докъде стигат правомощията на лицата, които представляват една или друга институция. Трябва да се пресече тази злоупотреба с право, която видяхме, каза Михайлова. Досега регламентирани са само официалните срещи с чуждестранни делегации, информира тя.
Според нея “начинът, по който се е държал държавният глава напомнял болшевишко поведение. Още по-рязък бе Веселин Методиев, която определи действията на Първанов като “ченгесарски”.
На въпроса на “Всеки ден” как оценява поведението на финансовия министър на срещата с президента и дали не е изпаднал в слаба позиция, Екатерина Михайлова отговори: “Правят ми впечатление анализите от последните дни – че когато един човек се държи възпитано, започват да гледат на него като че е по-слаб човек. Възпитаният човек е възпитан човек, той не може да се държи арогантно или нахално. Това, че министър Дянков се държи възпитано, не е порок”.
Веселин Методиев припомни практиката си на вицепремиер и срещите, които е имал с трима президенти. “Стремял съм се винаги да се държа институционално независимо дали разговорът ми е харесвал или не ми е харесвал. Тази зала е институционално място, в което човек би трябвало да се държи като г-н Дянков от това, което успях да прочета. Но въпросът е президентът да не се държи по този начин, то който се е държал”, каза той. Методиев е убеден, че е имало текст, който е прочитан и говорен. Това не е импровизация, това не е разговор, това е подготвен текст, по всяка вероятност подготвен от специалисти по медии и изчетен, отсече бившят вицепремиер. “Доста е подредено, това вероятно е начинът, по който сигурно са работили по времето на специалните служби на тоталитарната държава – някой дава папка, друг я прочита и т.н. Личи си, че има подготовка”, отсече депутатът.
В писмо до президента,СДС поиска той да направи публично достояние стенограмите от срещата си с председателя на Управителния съвет на “Газпром” Алексей Милер от 16 февруари, както и от разговорите за енергетиката в Москва през февруари 2009 г.
“Настояваме да публикувате на сайта на президентството и стенограмите от преговорите по съставянето на правителството на тройната коалиция - БСП, НДСВ и ДПС”, се посочва в писмото на лидера Мартин Димитров. Смятаме, че този документ е изключително важен за бъдещите поколения граждани и историци, които трябва да имат автентична представа за събитията, определили съдбата на България през този период на нашето съвремие, посочват сините.
ДСБ смятат, че пътя, по който правителството и министър- председателят вървят, е най-ефикасен за усвояването на европейските пари. Смятаме, че всеки приоритет на изпълнителната власт - борбата с организираната престъпност и мафията, кризата и усвояването на европарите трябва да бъдат в ръцете на заместник министър-председател.
Според тъмносините в ръцете на третия вицепремиер трябва да бъде цялата администрация по еврофондовете, с изключение на касата, който трябва да си остане в Министерство на финансите. Този политик трябва да може ефикасно да налага санкции, смятат от ДСБ.

Нов гей-гейт превъзбуди политиците
Ще има ли парад със Сергей, Яне и Азис?
Екип "Всеки ден"
Гей парад с главни действащи лица Азис, лидерите на БСП и РЗС Сергей Станишев и Яне Янев ще се състои на 10 март от 10 часа в столицата. Плакати с подобно съдържание заляха София. В афиша е посочен и маршрутът на проявата – от пилоните на НДК до площад “Народно събрание”. Като организатори на гей парада са посочени Българска социалистическа младеж, клуб „Спартакус” и партия РЗС. Телевизия СКАТ пък медийно подкрепяла нестандартната инициатива.
Засега никой не се нае да каже дали наистина такова събитие ще има и никой не се припозна като автор на плаката. По същото време и на същото място обаче РЗС официално организира митинг за нова конституция.
Посочените на плаката като автори дружно отрекоха пред “Всеки ден” да стоят зад въпросния гей парад. Яне Янев и шефът на СКАТ Валери Симеонов обвиниха “Атака” и Волен Сидеров, че стоят, както те се изразиха, зад тази провокация. “Волен Сидеров и Яне Янев да си уточняват отношенията, нас това не ни касае много-много”, обявиха пък младите социалисти. От “Атака” отрекоха да знаят нещо по въпроса.
Дим Дуков: Симпатични плакати
Дим Дуков обясни пред “Всеки ден”, че не е привърженик на подобен тип обществени изяви, но смята, че може би най-точна информация може да дадат в централата на БСП. Той направи уговорката, че не иска да влиза в спорове между различните политически сили. Според него обаче политиците трябва да гледат откъм по-веселата част на нещата.
На въпрос дали все пак ще има такъв гей парад, Дуков отговори: “Може и да има нещо такова организирано, но не мога да знам, тъй като не съм в политиката”. Дуков определи това като странна история, но добави, че е видял плакатите и те били много симпатични.
“Обиждат се тези политици, които ги е срам да си признаят. Ако човек си признае какъв е, тогава няма много големи проблеми. Като цяло е доста недемократично да се използва различната сексуална ориентация като вид обида или атака, но така или иначе в една южняшка мачовска държава каквато е България, ние сме свикнали с това нещо”, коментира Дуков, който е член на ГЕРБ.
Яне Янев: Гнусна провокация
Лидерът на РЗС Яне Янев обаче не бе на същото мнение. “Това е гнусна провокация, която цели да иронизира и да профанизира наши инициативи, но ние ни най-малко не се притесняваме от болните мозъци на Сидеровци. Жалко е, че българската политика допуска такива тежко болни хора да заемат някакви позиции, макар и временно”, каза гневно Янев. От РЗС ще направим всичко, което зависи от нас, час по-скоро да има референдум за Велико народно събрание и приемане на нова българска конституция. Ще искаме да има 100 народни представители, за избор на депутати да има критерии, да има ясно и точно регламентирани права на всички институции, всеки да носи отговорност за действията си, припомни политическите си идеи лидерът на РЗС.
“Това е гавраджийско плакатче. Истинският автор е известен по света като повелителят на “Луфтханза”, а у нас като трубадур и ибрикчия”, продължи той. Според него на митинга на РЗС на 10 март се готвят провокации и той е сигнализирал МВР за това. “Готвят да дойдат знамена на други партии, готвят някакви идиоти, които да хвърлят домати и яйца. Готвят и някакви, които да се качват по някакви дървета, както и откачени мотористи и гологлави побойници”, изреди Янев провокаторите. Според него обаче тази атака е свързана с идеите на РЗС за промяна на политическата система.
Яне Янев призна пред “Всеки ден”, че се обижда, когато го причисляват към гей общността. “Възпитаван съм в консервативно семейство, където ценностите са от значение и аз много държа на това, което съм получил през първите седем години и наистина, който ме познава знае, че тези неща ми влияят отрицателно”, каза депутатът.
БСМ: Хомофобският стил на поведение – проява на лош вкус
Георги Николов от Българска социалистическа младеж (БСМ) отрече да е организатор на мероприятието. Знае за плаката, но е убеден, че става дума за “шега”. “Волен Сидеров и Яне Янев да си уточняват отношенията, нас това не ни касае много-много”, препоръча Николов. Той напомни, че БСМ вече не е част от БСП и предполага, че авторите са проявили невежество.
“Другото обаче, което се знае, е, че БСМ винаги е имало позиция в защита на хората с различна сексуална ориентация в страната и е за толерантно отношение към тези общности. Предполагам, че това е някакъв повод да бъдем изписани на този плакат”, каза лидерът на БСМ. Според него е проява на доста лош вкус политици да се заяждат помежду, позволявайки си хомофобски стил на поведение. Николов обаче си дава сметка, че е популярен в Южна Европа. “Един от проблемите в тези 20 години с партиите е, че постоянно се опитват да се нагаждат към някаква конюнктура на деня. Няма честно отношение в политиката”, коментира Николов.
Шефът на СКАТ: Грозно и непочтено
Грозно, некоректно и непочтено в политически план, така шефът на телевизия СКАТ Валери Симеонов коментира плакатите и конкретно назоваването на телевизията в тях. “Това е част от опитите на Сидеров да впрегне медии и институции в неговото лично разчистване на сметки с “врагове”. Просто още една част от агресивната му кампания, с която се опитва да замести отговора на въпроса “Защо продаде гласовете на 400 000 българи, гласували за “Атака”, изтъкна шефът на СКАТ.
“Атака”: Нямаме нищо общо
“Атака” няма нищо общо с плакатите. Такъв отговор получи “Всеки ден” от пресцентъра на партията. Оттам бяха категорични, че от нас чуват за разлепените по централни булеварди на столицата обяви за гей парад. И категорично се дистанцират и не биха искали да бъдат свързвани с авторство на плакатите.

“Октоподите” стояли зад промените във ВСС?
Цветанов: Няма мораториум между МВР и Съюза на съдиите
Захари Белчев
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов изрази опасенията си, че е възможно “Октоподите” да стоят зад част от промените във Висшия съдебен съвет и кадровите назначения в цялата съдебна система на България. Тези си страхове Цветанов е споделил и при срещата си в петък с представители на Съюза на съдиите, като домакини са били главният прокурор Борис Велчев и заместникът му Галина Тонева.
“Срещата беше много конструктивна и естествено, че аз съм изложил моите си аргументи в посока, това което съм правил досега. Донякъде се съобразявам и с техните претенции по отношение на това, че се нарушава имиджа на съдебната система”, сподели днес Цветанов. Както “Всеки ден” писа, по време на срещата е обсъдена възможността изборът на членове на ВСС да стане не както е сега, а кандидатурите да се обявяват предварително. Обсъдена е и евентуалната възможност за промяна в структурата на ВСС, като е дискутирана възможността от законодателни промени в тази посока.
“Ние се нуждаем от действително реална реформа и реалност във вземането на кадрови решения от Висшия съдебен съвет. Това, което аз изразих като коментар от случващото се във Висшия съдебен съвет и всичко, което се изсипва с Красьо Черния, аз трябва да ви кажа, че специално смятам, че доста е компрометиран сегашният Висш съдебен съвет. За съжаление това е Висшият съдебен съвет, който е направил назначенията в цялата съдебна система”, заяви Цветанов.
Министърът изрази опасенията си, че плевенският лобист Красимир Георгиев – Красьо Черния не е свързан по някакъв начин с “Октоподите” и те не са част от промените в самия съвет. “За мен винаги остава въпросителната дали Красьо Черния не е част от кадровиците, които са във Висшия съдебен съвет и дали част от “Октоподите” не са част от промените във Висшия съдебен съвет. Смея да кажа, че може би по някакъв начин е имало и някакво кадрово отношение във връзка с подбора и избора на представителите във Висшия съдебен съвет, от там където винаги могат да се създадат предпоставки за натиск при вземането на дадено кадрово решение, за дадени съдии, прокурори и т.н”, коментира вицепремиерът.
Още в неделя се появи оскъдна информация за петъчната среща между Цветанов и съдиите, като се прокрадна мнението, че за сега томахавката между двете институции е заровена, но се оказа, че това не е съвсем така. Запитан, дали ще има мораториум между МВР и Съюза на съдиите в България, Цветанов отговори: “Не съм съгласен да говорим за мораториум между МВР и Съюзът на съдиите. Аз съм гражданин на Република България, мажоритарно избран съм като депутат и постоянно се срещам с избирателите в цялата страна. По някакъв начин, въпросите, които ги задават към мен, аз трябва по някакъв начин да ги формулирам и да ги предам като въпроси на съответните институции. Темите, които вълнуват българското общество, са проблемите които има в съдебната система. Гражданите, които ме занимават с проблемите в МВР, с корупцията и ние реагираме адекватно и смятам, че няма нищо лошо да дава човек подобни решения или подобни примери, които съм ги давал досега”, заяви Цветанов.
МВР-шефът уточни, че срещата му с представители на ССБ е била по инициатива и на двете страни. Той е потърсил съдействието на главния прокурор Борис Велчев, който да изиграе ролята на балансьор. “Трябваше все пак да бъдем на неутрален терен”, усмихна се Цветанов.
На въпрос, не смята ли, че влиза в противоречие с премиера Бойко Борисов, който преди месец, каза че няма да допуска конфронтация между институциите, Цветанов отговори: “Днес нямаме повод и няма да коментирам. Говорим, че когато има неща, които са доста очевадни и доста създават усещането на обществото за липса на справедливост, може би някъде ще си позволя да дам и конкретен пример. Цветанов уточни, че винаги досега е давал конкретен пример. “Никога не съм коментирал съдебни решения, нито по някакъв начин трябва да се възприема, че един министър на вътрешните работи може да влияе на съдебното решение. Защото по същата логика, можем да зададем въпроса, а френският посланик повлия ли на решението по случая “Борилски”?. Смятам, че това е моята позиция”, категоричен бе вътрешният министър.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

“Блумбърг”: Гръцките банки изсмукват българската икономика

България, която има най-малък бюджетен дефицит в Европейския съюз, рискува да стане свидетел на „изсмукване” на банките си заради финансовите грехове на съседна Гърция, предупреди международната рейтингова агенция „Фич”, предаде агенция "Блумбърг". Почти една трета от българските банки са собственост на гръцки, сред които Националната банка на Гърция и "Алфа банк", които са засегнати от бюджетния дефицит на страната в размер на 12,7%.
Мерките, предприети от гръцкото правителство, ще навредят на печалбите и капиталите на банките, което на свой ред ще доведе до финансова нестабилност, която ще се разпростре на Балканите, заявяват анализатори, цитирани от “Блумбърг”.
Румъния, в която около 12% от банките са гръцка собственост, също е изложена на риск, предупреждават от „Фич”.
Анализаторите припомнят, че България е заложила ръст на БВП от 0,3%, но според мнозина икономиката най-вероятно ще стагнира или ще отбележи спад.
Гръцките банки са в трудно положение, за което доказателство е и намаляването на кредитния рейтинг, каза неотдавна министърът на финансите Симеон Дянков.
В България има четири гръцки банки, като три от тях са дъщерни дружества, а само една е клон на гръцка банка. Реално БНБ има възможност да спре изпращането на финансов ресурс от тяхна страна на банките майки в Гърция и по този начин прехвърлянето на пари от българския бизнес към нашата съседка. Единствено към банката, която е клон, нещата са малко по-сложни, но и там не липсват възможности за контрол от страна на БНБ, каза още Симеон Дянков.
Той допълни, че е поискал от Международния валутен фонд да бъде направен анализ на ситуацията и в скоро време ще получи информация дали има изтичане на пари от България към Гърция. Според него възможностите, които има БНБ за контрол върху този процес, са достатъчни и реално приложими.

Колко е cool, колко е fashion, колко е outlet
Какво може да накара здрав, прав, с нормална нервна система и що-годе приемливи нравствени ценности човек в неработен ден да се качи на колата си и да се набута в най-нечовешкото задръстване, което е имало в София от поне пет години насам? И да виси поне два часа, докато стигне заветното място? Резонният отговор е – нищо, обаче има една вълшебна думичка, която в събота закара 102 000 души на едно място. Аутлет.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Едва ли има българин, който да не знае какво е аутлет, обаче, както се казва – за протокола: аутлетът е магазин, в който се продават стоки, предимно дрехи, които са били модерни лани, а сега не са и поради тази причина се продават по-евтино. Например маркови дънки, които лани са стрували 100 евро, сега се дават за 20 или дори за 10.
Така е по света. В България е другояче. В българските аутлети нищо не струва 10 евро. 10 евро не е куул, не е фешън; и следователно цената трябва да е по-висока. И е.
Създателите на аутлетите в България не правят нищо по-различно от останалите си събратя търговци. Например съпругът на бившата царска депутатка Долорес Арсенова купувал лекарство от Индия за 372 лева и го продавал на здравната каса за 1368.
Така постъпват почти всички – включително и аутлетите. Купуват стоката за по 10 евро, в България й слагат ново етикетче и хоп, печалба от 300 процента. Че и повече.
Тези като мъжа на Арсенова, които са си уредили държавата да им плаща, практически нямат сериозни разходи, макар че преди това са се изръсили, то се знае, за да вземат поръчката.
За останалите работи пропагандната машина. Тя всеки ден обяснява колко е фешън, колко е куул да пазаруваш от аутлет, от мол, да си с последен модел мобилен телефон, да си купиш плазма и т.н.
Икономиката на България, която мнозина все повече разбират само като търговия, е така направена, че да изстисква максимални цени от потребителите. Така е при мобилните оператори, чиито цени са два пъти по-високи от средните в Европа. Така е при телефонните апарати, които в Европа се получават безплатно при едногодишен договор например, а в България почват от 100 лева с договор и стигат до 2000 без. Така е при детските дрехи. Например в специализирани западни сайтове чифт детски обувки се продават за 10 евро, в България същите вече струват 100 лева. И така нататък.
Всичко е с надути цени, със 100 и нагоре процента печалба. А уж имахме еврокомисар за защита на потребителите, дето сега иска да ни става президент.
Разбира се, тази зверска система за ограбване на хората би била невъзможна без държавата. Тя си затваря очите всекидневно за картелите, за произволното ценообразуване, тя толерира кожодерщината, която величаем като пазарна икономика.
И накрая – не може без това – пропагандната машина, която възпитава хора, готови да се бият, за да паркират пред поредния аутлет и драговолно да дадат 200 лева за дрешка, която не струва и 20.
Колко е куул, колко е фешън, колко е аутлет.

Пол Волкър: Еврозоната няма да се разпадне
Единната европейска валута "ще преживее сегашната гръцка финансова криза, еврозоната няма да се разпадне", заяви бившият централен банкер на САЩ и сегашен финансов съветник на президента Барак Обама - Пол Волкър. Според Волкър ЕС "има късмет", че първата голяма криза в ЕС е станала именно в Гърция. "Липсата на единно правителство за еврозоната, което би могло да подкрепя действията на Европейската централна банка, е структурен проблем.
Евросъюзът има късмет, че проверката колко здрава е еврозоната е станала в неголяма страна като Гърция, която не създава непреодолими финансови проблеми”, подчертава Волкър, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Волкър, който минава за един от най-опитните и влиятелни съвременни икономисти, посочва, че “еврото ще преживее сегашната криза”. Според съветника на президента Обама финансовите трудности на Гърция ще бъдат решени с помощта на “съчетание от много решителни мерки и запазването на достъпа на Атина до финансови ресурси”.

Тонове прах от Сахара засипаха Атина
Тонове прах от пустинята Сахара са покрили небето над Атина и околностите в понеделник сутринта, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Та неа”. Метеоролози обясняват, че покачването на температурите от последните дни, южните ветрове и влажността са станали причина частиците прах от Северна Африка да останат в атмосферата над Атика, което придава на небето специфичен жълтеникав цвят.
В същото време силният вятър и обилните снеговалежи в Северна Гърция създават проблеми в морския и наземния трафик.

Зверски студ в Румъния - измериха -23 градуса
Температура от минус 23 градуса бе измерена през нощта на неделя срещу понеделник в Румъния, в Миеркуря чук, окръг Харгита, съобщава агенция Медиафакс. Тази температура е изключително ниска за този период от годината, припомнят метеоролозите. Миналата година на 8 март минималната температура е била 0 градуса. Предвижданията на синоптиците са, че максималните температури ще останат отрицателни.
Студено беше и в другите части на окръга, където са били регистрирани минимални температури от минус 22 градуса в Жосени, минус 17,4 градуса в Бучин, минус 16,2 градуса в Топлица и минус 12 градуса в Одорхею секуйеск.
Най-дебела бе снежната покривка в Бучин, от 76 сантиметра.
Времето ще бъде студено и през следващите дни, като за вторник прогнозите са за минимални температури от минус 18 градуса в Харгита.
Абсолютният минимум за март в окръг Харгита от минус 29 градуса е бил отчетен през 1986 г.

Откраднаха близо 2 км релси в Сърбия
Три седмици вече никой не може да разбере как изчезнаха близо 2 км железопътна линия в района на град Шабац, Северозападна Сърбия, пише белградският в. „Блиц”. Преди три седмици контролните органи са констатирали липсата на жп линията на ІV коловоз на гарата в Шабац и на ІІІ коловоз на гарата в Мачванска Дубля.
В започналото разследване са снети показания от работещите в железниците в района, които надхвърлят 19 000 души. В разследването, провеждано от МВР, са разпитвани настоящи и бивши директори на железниците, както и отговорни фактори за развитието на железопътната линия Рума – Шабац - Зворник.

Броят на жертвите от земетресението в Турция расте, засега не се съобщава за пострадали българи
Броят на жертвите от земетресението в Източна Турция достигна 57, съобщава електронното издание на вестник "Заман". Трус с магнитуд 6 по скалата на Рихтер бе регистриран в 4:32 в понеделник в провинция Елазиг. Епицентърът бе в селището Басюрт в района на град Каракочан, на 70 км североизточно от град Елазиг, едноименния център на провинцията.
Земетресението е повредило постройки в две села в района на Елазиг. Засега няма данни за други щети и пострадали. Трусове с магнитуд 6 или повече по предварителната скала могат да причинят значителни разрушения. Сред хората в района на земетресението настъпила паника, като много от тях излезли от домовете си, опасявайки се от вторични трусове, съобщават осведомителните аганции.
Няма информация от посолството на България в Турция за пострадали български граждани при земетресението.

Процес срещу членове на “Ал Кайда” в Белгия
При извънредни мерки за сигурност в Брюксел днес започна съдебен процес срещу членове на терористичната мрежа "Ал Кайда", обвинени, че са организирали от територията на Белгия набиране на доброволци за джихад и са подготовяли атентати, предаде "Франс прес".
Седем заподозрени бяха задържани в източния град Лиеж и в Брюксел през декември 2008 г. Арестите бяха извършени няколко часа преди среща на върха на Европейския съюз в
Брюксел, която трябваше да бъде анулирана, напомня агенцията.
Тъй като следователите не откриха конкретни планове за атентат, нито експлозиви, обвиняемите може да получат до 10 години затвор “за принадлежност към терористична група”.

Германски експерти: Да приемем Русия в НАТО
Трансатлантическата сигурност се нуждае от фундаментална промяна през последните две десетилетия. Конфронтацията Изток-Запад приключи и Москва споделя много общи интереси с НАТО. Време е Алиансът да отвори вратите си за Русия, посочват в отворено писмо германски експерти от сферата на отбраната, пише сп. „Шпигел”.
Европейската сигурност остава постоянна задача и новите предизвикателства изискват различни отговори от тези в миналото. Евроатлантическият регион се нуждае от мир и стабилност вкъщи, но от защита от външни заплахи, пише “Шпигел”.
През последните години НАТО отвори вратите си за много страни в Централна Европа. Коментирайки това, наскоро руският президент заяви, че почти всички държави са намерили мястото си в Европа, освен Русия. Алиансът отдавна пренебрегва Русия и не й отдава нужното внимание. Двустранните отношения не се развиват в дух на стратегическо партньорство, а Русия губи възможности, като запазва имидж на НАТО на враг.
НАТО осигури стабилна рамка за интеграцията на централноевропейските страни в европейските структури, с което даде възможност за историческата задача в Европа и НАТО за промени след края на Студената война и установяване на мир и стабилност. Сега, с включването на Русия, сравнително голяма задача е на дневен ред. Руското членство в Алианса би било логичен завършек на евроатлантическия ред, в който НАТО би останала основната институция в сферата на сигурността, отбелязват Фолкер Рюе, Франк Елбе и Улрих Вайсер.

Коалицията на Нури ал Малики печели най-много гласове в Багдад
Коалицията на иракския премиер Нури ал Малики „Върховенство на закона” води на изборите в Багдад, сочат неофициалните предварителни резултати от парламентарните избори в Ирак, които се проведоха в неделя. От Върховната независима избирателна комисия в страната съобщиха, че коалицията на Малики е получила 40% от гласовете в столицата. Втори в надпреварата за парламента застава блокът „Ал Иракия” на бившия министър-председател Аяд Алауи с 25%. Иракският национален алианс, обединяващ шиитските религиозни партии, е на трето място в Багдад с 18 на сто от гласовете.
От 325 депутати в бъдещия състав на иракския законодателен орган Багдад ще излъчи 70.
Въпреки взривовете и минометния обстрел, избирателната активност в страната бе висока - около 65% .
Близо 19 млн. иракчани имаха възможност да гласуват за нов парламент, който трябва да определи бъдещия курс на страната след края на американското военно присъствие през 2011 г.
Първите резултати ще бъдат обявени не по-рано от 10 март, когато ще са събрани данните от вота в чужбина, след което ще започне сформирането на ново правителство.
Прогнозите сочат, че нито една от партиите няма да успее да спечели мнозинство в парламента, което означава, че може да се стигне до дълги преговори за формиране на управляваща коалиция.
След изборите през 2005 година бяха необходими три месеца за формиране на ново правителство. Анализатори прогнозират, че този път може процесът да се проточи още по-дълго.


ПО НЮЗ.БГ

Първанов пусна и CD с разговора си с Дянков
Президентската администрация раздаде на медиите и CD-та с аудиозапис на разговора между президента Първанов и финансовия министър Симеон Дянков.
Припомняме, скандалът се разрастна, след като от президентството разпространиха стенограма на срещата.
Парламентарният секретар на на държавния глава, Бойко Радоев, занесе на шефа на НС Цецка Цачева поисканите от нея документи от разговора Дянков - Първанов.
Пълният аудиозапис на разговора "Първанов - Дянков" ТУК - http://news.ibox.bg/news/id_78693663

В подписан и подпечатан плик са изпратени придружително писмо, заверена стенограмата от разговора и диска с аудио запис от разговора на двамата.
Съдържанието на плика бе представено в присъствието на медиите.
За да няма съмнение, на случаен принцип от множеството дискове, ръката на репортера на news.bg определи кой диск да бъде изпратен на Цецка Цачева.
Междувременно лидерът на БСП Станишев определи като истерична реакцията на управляващите при публикуването на стенограмата от срещата между президента и финансовия министър.

СДС поиска още стенограми от Първанов:разговора му с шефа на Газпром. преговорите около съставяне на Тройната коалиция
Според лидерът на БСП темата се преекспонира, за да се затъмнят и извадят от дискутиране съществените проблеми като финансирането на здравеопазването.
„Тези циркове позволяват да не се говори какво става с безработицата", добави още Станишев.
По думите му политиката на управляващите рекетира бизнеса и генерира вълна на излизане на фирми в несъстоятелност, което още повече увеличава нивото на безработица.
Това са истинските проблеми, подчерта Станишев.

Първанов не отговорил на един от въпросите на Цачева
Председателят на народното събрание Цецка Цачева съобщи, че днес е получила от президентството звуков носител и официално заверен препис на стенограмата от разговора на президента с финансовия министър.
Цачева съобщи, че е предоставила материалите в библиотеката на парламента за запознаване на депутатите и каза, че не би могла да прогнозира каква ще е реакцията им.
Утре има заседание на ПГ на ГЕРБ и това е най-ранният момент, когато ще се обсъжда въпросната стенограма, каза Цачева.
Тя добави, че не е получила отговор от президента дали има съгласите на Симеон Дянков за огласяването на стенограмата от разговора им.
За предоставените материали в първия работен ден - понеделник, след изискването им в събота Цачева каза, че е добър пример за взаимодействие между институциите.
Председателят на НС проведе среща с представители на Коалиция за България по повод искани от тях законодателни мерки, касаещи здравния сектор.
Срещата се проведе при закрити врата в кабинета на Цачева.
След нейния край Михаил Миков каза, че БСП са настояли за спешна актуализация на бюджета на НЗОК и съобщи, че са срещнали разбиране от страна на Цецка Цачева.
Миков конкретизира, че БСП иска още тази седмица здравната комисия на парламента да започне обсъждане проблема.

Палят свещи за Дянков; Такса рецепта
Акция. / „Дума":
Палят свещи за Дянков
Със запалени свещи пред президентството решиха да протестират в защита на Симеон Дянков негови фенове. Акцията се организира през интернет от група във Фейсбук, според която финансовият министър не е сторил нищо нередно, а президентът е нарушил правата му, като е публикувал стенограмата от разговора им в петък. Организаторите на кампанията не обясняват защо ще палят свещи в защита на Дянков, но призовават хората да отидат на мълчаливо бдение пред президенството. Тъй като е трудно за ден-два да се получи разрешение за протест, призоваваме за мълчаливо присъствие със свещи, без викове и шумни скандирания, се казва в съобщението във Фейсбук. Под снимката на финансовия министър там е записано, че той е "успял благодарение на лични качества и интелект".
Конфликтът между държавния глава и министъра продължи да поражда реакции, изявления, декларации и заплаши през целия уикенд. След като шефката на парламента Цецка Цачева защити Дянков и обяви, че Първанов е нарушил конституцията, като е публикувал стенограмата без негово знание, редица политици и юристи коментираха казуса.

Скандалът. / „Труд":
Съдии: Махнат ли Първанов, президент ще е Ангел МаринАко Конституционният съд (КС) прекрати мандата на президента Георги Първанов, няма да има избори за нов държавен глава. Оставащите 2 г. от президентския мандат ще поеме сегашният вицепрезидент Ангел Марин.
Това заявиха пред "Труд" вчера Пенчо Пенев и Димитър Гочев, и двамата бивши конституционни съдии. Двамата се съгласиха да коментират хипотетично възникналия казус с разпространената стенограма от разговора на Първанов с Дянков. И последвалата заплаха на ГЕРБ, че ще искат отстраняване на Георги Първанов за нарушение на чл. 32 от конституцията, според който "личният живот на гражданина е неприкосновен".

Бедствие. / „Труд":
Дунав пак потопи къщи и дворове
Дунав заля 43 къщи във видинското с. Цар Симеоново, съобщи вчера агенция "Фокус". Според кметския наместник Емил Димитров хората сами се справят с тежкото положение, като изхвърлят водата от дворове и мазета с кофи и помпи. На местните се е притекъл на помощ екип на Гражданска защита и е започнал отводняване на няколко къщи.
Аналогична бе и ситуацията в друго видинско село - Динковица. Там над в 50 къщи вчера бяха наводнени приземните етажи и мазетата от високи подпочвени води.
Кметският наместник на селото Тотка Толийска обясни, че хората вече са се отказали да търсят помощ от Гражданска защита и се оправят сами както могат. Притесненията на жителите са къщите им да не рухнат, защото повече от месец са във вода.

Стачка. / „Стандарт":
Личните лекари спират работа
Личните лекари от днес започват поетапно да спират работа. Те затварят кабинетите си заради непреведени пари от здравната каса и министерството.
В поликлиниката в Кюстендил например ще дежурят само двама медици, които ще преглеждат от 8 до 18 часа. Лекарите предупредиха, че са готови и на безсрочна стачка. Обречени сме на фалит при всяко забавяне на парите, обясни шефът на общопрактикуващите лекари в областта д-р Румен Алексов.
Общопрактикуващите лекари от цялата страна започват ефективен протест от понеделник, като спират да приемат пациенти, независимо дали още същия ден ще получат дължимите им суми от здравната каса, съобщи шефът на Националното сдружение на личните лекари д-р Любомир Киров. В понеделник работа ще спрат джипитата в Кюстендил, Дупница и Разград. Във вторник ще се включат личните лекари от София, Шумен и други области на страната.

Искания. / „Стандарт":
Такса рецепта
Фармацевтите решиха да ловят риба в мътна вода. Високите цени на лекарствата не ги спряха да поискат и такса рецепта в кризата. Болните да плащат по 1-2 лева за обработка на рецептата в аптеката, иска съюзът на фармацевтите, съобщи шефът му Мирослав Ненчев. За фиксирани цени на лекарствата настояват още от сдружението в декларация до премиера и парламента. Така щяло да се спре обикалянето по аптеките в търсене на евтини илачи. В същото време джипитата обявиха, че стягат бунт, защото не са им изплатени парите от здравната каса. За да тушира конфликта, здравният министър Божидар Нанев предлага да се извадят 350 млн. от резерва на фонда. Решението ще бъде взето в сряда от правителството.

Трябват ни малко "царе на мълчанието"
Май сме на прага на една съвсем истинска война между институциите. И то - за съжаление - на най-високо ниво, всъщност, на най-високото.
Дано греша...
Но единият фронт е открит - МВР срещу правосъдие. Едните стрелят с „ние ги хващаме, вие ги пускате", другите отвръщат на огъня с „като са ви некадърни доказателствата, ще ги пускаме".
Там нещата се задълбочават, а атаките ожесточават. И докато всички се успокоявахме, че в един момент от най-високите етажи на властта ще се намесят и ще потушат огъня, то взе, че тези етажи се разклатиха.
Всичко тръгна от едно шоу и един министър, на когото, общо взето, не му пука, или пък не умее, и говори каквото му падне.
Междувпрочем, има едно изключение в неговите „диалози" и то стана факт вчера, когато министърът съкрушено констатира, че не трябва да ходи повече за участия в шоута.
Това стана, докато държавният глава и подчинените му дърпаха ушите на приказливия министър (дали не е време да ни домъчнее за "царете на мълчанието") в монументалната сграда на президентството.
Всичко щеше да е наред, ако дърпането си бе останало зад стените на институцията.
Но президентът много ловко и безмилостно (в бокса - удар под кръста) взе че пусна цялата стенограма от дърпането на ушите в интернет. Ако пък беше снимал и едно видео, youtube щеше да се пръсне.
От тази стенограма ни стана ясно, защо министър Дянков бе толкова мълчалив на излизане от „Дондуков" 2, но след този „кютек"...
Лошото е, че Първанов май е на път вместо да изпише вежди на институцията си, да извади някое око в държавата.
Защото още днес - в съботния почивен ден, ГЕРБ и управляващите започнаха подготовка за офанзивата си чрез парламентарния шеф Цецка Цачева, която на няколко пъти заяви, че ще „поиска от президента...", гарнирано с намек за неспазване на Конституцията.
Най-вероятно лидерът Борисов е бесен, че първо - се наложи да моли Първанов да приеме приказливия Дянков и второ - че президентът направи за смях - на всенародно всеослушание, топминистъра от кабинета му.
Затова е съвсем в реда на нещата да очакваме залп от Дондуков 1 към отсрещната сграда - видимостта е перфектна, а шансовете за попадение - огромни.
И ако държавният глава вземе, че отвърне на стрелбата, ще имаме проблем, всички ние в тази държава.
Не че не сме били свидетели на война президент - премиер, и то между съпартийци, но тогава в рамките на година и двамата си отидоха от властта, а страната не прокопса чак толкова.
А сега, във време на криза, която на местна почва се задълбочава - както и данните за безработицата, възможно най-лошият сценарий е управляващите да хабят енергия и ресурси във войни помежду си.
Най-добре е всеки да прочисти своя си двор - Борисов от „вредни" министри, а Първанов от неподходящи съветници, които му дават грешни съвети.
След това двамата да се съберат и да се разберат. Не им остава още много време да са зеадно във властта (най-малкото поради изтичащия след година мандат на президента) и дотогава могат да „заровят томахавките".
А пък всички около Борисов, нека си спомнят какво им каза той преди време - „за президента мога да говоря само аз".
Точно, ясно, кратко и за момента разумно.

Папандреу предупреди за втора финансова криза
Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу призова страните от Г-20 да поемат лидерска роля в усилията за борба със спекулата на пазарите.
В противен случай, предупреди гръцкият премиер, може да се стигне до втора глобална финансова криза.
„Нуждаем се от ясни правила.
Надявам се, че ще има положителен отговор от тази страна на Атлантическия океан, за насърчаване на тази инициатива в Г-20." каза Папандреу в реч пред института Brookings във Вашингтон.
В речта си той посочва, че Гърция не е искала финансова помощ от Европа и предупреждава, че кризата би могла да предизвика ефекта на доминото.
Ако европейската криза метастазира, тя може да създаде една нова глобална финансова криза с тежки последици,"добави той.

Ким Чен Ир се появи в ефир
В ефира на севернокорейската телевизия за първи път от дълго време излъчиха репортаж с участието на севернокорейския вожд Ким Чен Ир.
Медиите в страната регулярно публикуват фотографии на ръководителя, но като правило никога не са уточнява кога те са направени.
Видеорепортажи с участието на Ким чен Ир попадат в ефир изключително рядко.
В излъчения тази сутрин репортаж, Ким Чен Ир взима участие в митинг в химическият заводв град Хамхин по повод на откриването му след основна реконструкция. На записа ръководителят приветства от трибуната участниците в митинга, а до него стои Ким Ен Нам - вторият човек в ръководството на Северна Корея.
Южнокорейски медии коментират, че митингът в Хамхин е първото публично мероприятиеот сферата на икономиката, на което присъства Ким Чен Ир. Той обикновено посещава военни паради или партийни конгреси.
Това е първата публична поява на севернокорейския лидер след срещата му с бившия президент Бил Клинтън, който през есента отлетя за Северна Корея, за да прибере в САЩ двете журналистки, задържани на границата и обвинени в шпионаж.
Още преди повече от година се разпространиха информации, че Ким Чен Ир е сериозно болен - като версиите минаваха през рак на панкреаса до инсулт.
Предположенията изхождаха от снимки от последната публична поява на лидера, на която той е много отслабнал, със сковано, безизразно лице и леко изкривена лява страна.
От години се говори и за хронично заболяване - епилепсия - от което страда Чим Чен Ир.

Стана ли Ирак демократичен и самостоятелен
Амер Абдулкарим
На 7 март в Ирак успешно бяха проведени демократични парламентарни избори. Те са втори поред след свалянето на тоталитарния режим на Саддам Хюсейн. (б. а. през м. декември 2005 г. са проведени първите демократични парламентарни избори).
В навечерието на парламентарните избори неминуемо пред мен възникват няколко, струва ми се резонни въпроса: Означава ли това, че Ирак вече твърдо е тръгнал по демократичен и самостоятелен път на развитие? Дали наистина сложният процес на демократизиране на иракското общество, се развива в правилна посока? Означава ли това, че Ирак се е превърнал в положителен пример за арабския свят и държавите от региона?
Наистина днес е реалност фактът, че макар и много трудно, Ирак успя да се възроди и днес гради и продължава да създава основите за развитие на демократичните процеси.
Парламентарните избори, начинът, по който са организирани и провеждането им в най-пълна степен доказват необратимостта на демократичните процеси в страната.
В коя друга арабска държава от района на Близкия Изток са създадени подобни условия за развитие на демокрацията и осигуряване на демократичното провеждане на свободни и многопартийни парламентарни или местни избори и в това число с мажоритарна система?
Коя друга арабска държава разполага с демократично избрана Конституция, в която се зачита правото на провеждане на национален референдум по най-важните въпроси от национално значение?
В коя друга арабска държава е регламентирано и защитено с закон участието на жената (25% в парламента) или на малцинствата -християни или туркмени. Аз лично с гордост мога да отговоря, че всичко това днес е реалност и макар с много усилия и трудности, се случва в Ирак.
Ясно е едно, Ирак се намира в много важен и отговорен период от своето политическо и социално-икономическо развитие, в който държавата трябва да покаже (и според мен показва) воля и умение да се справи успешно с трудностите и оставеното тежко наследство.
След унаследената почти разрушена инфраструктура, след разпаднала се и наново изграждаща се иракска армия и държавни структури, в условията на жестока корупция (виж материала в http://www.orientbg.info/komentari/irak_korupz.html на 01/03/2010) и при силна намеса във вътрешната политика на държавата на т. нар. „външни фактори".
Например Иран, който не престава да се стреми да налага своята политика за засилване на влиянието и ролята на шиизма и шиитската власт на аятоласите в Ирак;
Сирия, която продължава да съдейства за връщането в политическото управление в Ирак на партия БААС, свързана с най-уродливите форми на арабския национализъм и с най-мрачните и тоталитарни страници от най-новата история на Ирак;
Турция, която умело и настойчиво преследва своите интереси и се стреми да играе водеща роля в района, срещу кюрдската автономна власт в иракски Кюрдистан и в интерес на засилване туркменското самоопределение в Северен Ирак;
Саудитска Арабия, чрез поощряване на уахабизма и отсъствието на адекватни мерки срещу проявите на Ал-Кайда на нейна територия, да създават предпоставки за нарастване на вътрешното напрежение в иракското общество.
Не на последно място са и опитите за политическо и икономическо влияние на САЩ и нейната дипломация в Ирак. Всички тези опити и действащи практики на влияние върху Ирак, според мен, са продиктувани единствено от евентуалните икономически изгоди.
Ирак заема стратегическо положение в района на Близкия Изток, като отправна точка към Средния Изток и Кавказкия регион, със своите големи капацитетни възможности на страна-източник на енергоресурси (петрол и природен газ) в района, с наличието на достатъчни водни ресурси.
При тези сложни вътрешни и външни условия, в политически план Ирак продължава да съгражда и развива своята демократична политическа система. Премина (и продължава) през динамично развиващ се и сложен процес на законодателни и административни реформи и създаване на оптималните условия за демократично провеждане на парламентарните избори.
В условията на растящо вътрешно напрежение в страната и напрегнати политически дебати, преразглеждане и избор от Иракския парламент на новия закон за изборите, беше решено и се пристъпи към подготовката и провеждането на вторите поред демократични парламентарни избори, които са проведени на 7 март 2010 г.
В парламентарните избори в Ирак участват 297 политически партии. От тях 164 влизат в състава на 12 политически коалиции, а 55 са самостоятелно участващите партии и политици. Около 6500 кандидати ще се борят за 325 -членния Иракски парламент (Според новия закон за парламентарните избори, съставът на Иракския парламент е увеличен от 275 на 325) и ще представляват 18-те иракски провинции.
Преди провеждането на сегашните парламентарни избори, се открояват някои особености в политическата система и цялостната обстановка в Ирак, за разлика от парламентарните избори през 2005 г., които най-добре показват успехите на страната в процеса на демократизиране на политическата система и показват необратимостта на процесите и наличие на политическа воля за промяна. Някои от тях са:
- наличие на нов избирателен закон, който приема мажоритарна система, определена квота на жената и на малцинствата, многомандатна система според населеността на всяка провинция (например Багдад да участва с 68 депутата, Басра 24, Мусол 31 и т.нататък);
- създаване с подкрепата на племената в отделните провинции на малки партии на етническа основа, въпреки твърдата позиция на Главната Шиитска Религиозна Академия да стои по еднакво разстояние от всички участници и да поощрява всички за високо участие в изборите .
- допускане участието на сунитски политически сили, в това число на партии и личности, свързани със забранената в Ирак партия БААС;
- назначаване от Парламента на действен орган в лицето на „Върховния комисариат за независими избори в Ирак" (ВКНИИ), който да организира и следи за провеждането на демократични избори.
- за разлика от първите парламентарни избори в настоящите гласуват и иракчаните в чужбина (около два милиона с право на глас) - има избирателни секции в 16 държави. Иракчаните живеещи в България гласуват в Турция.
- за първи път поява в политическата система на кюрдски официални опозиционни политически сили и засилване на тяхното влияние в национален мащаб;

биография на Амер Абдулкарим
е роден в иракското пристанище Басра през 1960г. в семейство на интелигенти. Участвал е активно в съпротивата срещу режима на Саддам Хюсеин. Завършил е “Право” в СУ “Свети Климент Охридски” през 1989г. Заема активна гражданска позиция в българските медии по проблемите на Ирак. Анализатор в www.orientbg.info. До 2003г. е нямал право да се завърне в родината си. Оттогава връзката му с нея е непрекъсната и активизирана. В момента подкрепя и помага на брат си – кандидат от партията “Народен съюз” за парламентарните избори в Ирак на 7 март.

До месец готов нов проект за средно образование
В края на месеца ще започне обсъждане на проектозакона на средното образование.
Това обяви заместник-министърът Милка Коджабашиева, цитирана от БНР.
След това проектът ще бъде внесен в Министерски съвет, но Законът няма да влезе в сила от новата учебна година.
Коджабашиева каза, че правилникът и в момента предвижда целодневна организация на учебния ден за първи клас и за това не е необходима законова промяна. Целодневното обучение може да стартира още тази година, като за това са предвидени средства в бюджета на министерството.
Припомняме, Софийска община вече обяви готовност да финансира новата програма за първи клас от тази учебна година.
За да бъдат обхванати 5-годишните обаче, промени в законите и наредбите е необходима.
.
По мнението на образователния министър Сергей Игнатов университетите е възможно да бъдат намалени до 40 чрез обединение. В момента висшите учебни заведения в страната са 51.


ПО ПЛОВДИВ МЕДИЯ.КОМ

Социалният президент, който „дърпа уши” публично

И аз, като Георги Първанов, гледах „Шоуто на Иван и Андрей” със Симеон Дянков, но за разлика от президента изобщо не обърнах внимание на шегата. Мина някак между другото и със сигурност не беше груба.
Евстати ГЕНОВ
Емилия Масларова, например, която Дянков прати в затвора без съд, има много повече причини да му се сърди. Но се разсърди „социалният президент”. Самата истина е, че Симеон Дянков не казва конкретно „президентът е милиардер”. В отговор на въпрос кима с главата надолу. В България това означава „не”, извън България - „да”. Моето мнение е, че Дянков наистина знае нещо за президента, мнението на други хора е точно обратното. С две думи – финансовият министър си е „вързал гащите” поне що се отнася до възможни съдебни претенции спрямо него. Защото нали не се залъгваме – вариантът да се търси съдебна отговорност за клевета е бил обсъден в президентската институция, но Първанов не се спря на него, а на този да издърпа ушите на калпазанина.Публично. Още нещо буди недоумение – защо Георги Първанов очаква от Симеон Дянков да му чисти имиджа. Едва ли не на въпроса милиардер ли е президентът, Дянков трябваше да отговори „не, не е милиардер”. Ако каже „не знам” – проблем. Пред Иван и Андрей Дянков отговори категорично и ясно, че е спекулация да слагат в устата му подобни твърдения. И защо финансовият министър, който е толкова твърд в позициите си пред медиите, изведнъж омеква пред Гоце и се оправдава като ученик? Поне от стенограмата оставя впечатлението, че се държи като човек без полезен ход – каквото и да направи, „ще яде шамари” – дали на „Дондуков” 1 или на „Дондуков” 2 е друг въпрос. От разговора разбираме, че според президента Бойко Борисов го е помолил за тази среща. Самият премиер няколко дни по-рано обясни, че Първанов му е звъннал, за да го помоли за съдействие по казуса с шоу изявите на младия министър. Тогава Борисов застана на равно разстояние и каза, че и на двамата не прави чест да занимават хората с личните си проблеми. Кой на кого се е молил нещата да се изчистят не става ясно. От реакцията след разговора на Борисов и Цветан Цветанов обаче разбираме, че те не са имали представа какво ще се случи след срещата Първанов-Дянков. Не са и помисляли, че ще излезе стенограма от разговора. Вътрешният министър призна, че ще има едно на ум като ходи при президента. Бойко Борисов прие публикуването на разговора като атака срещу самия него. Вече говорим за война, при която беше отстрелян „парламентьорът”. (сравнението е на отстреляния преди години журналист Иво Инджев). А че публикуването на стенограмата е било планирано предварително с голяма вероятност може да се предположи от силния PR финал. Там президентът започва да говори за безработните, социално слабите, хората от армията и МВР, на които Дянков дължал извинение. Такива думи са за „пред хората”.
Защо Георги Първанов публикува точно тази стенограма? Поради обществен или поради личен интерес? Ако е поради обществен – то убеден съм, че други негови срещи са по-важни за електората от тази с Дянков. Например с премиера Бойко Борисов, при която се стигна до „happy end” за посланическите назначения. Какво се разбраха тогава остана тайна. Ако е поради личен – то значи, че президентската институция се използва за изграждането на персонален имидж.
Това, между другото, не е първата публикувана стенограма. Преди 3 години пред подобен съд се изправи и изгоненият от НСО Николай Марков. Отново Георги Първанов и генерал Никола Колев му „набиха канчето” заради твърденията на Марков, че охранители от службата шпионирали в полза на Първанов. Онази стенограма прилича много на тази със Симеон Дянков. След нея скандалът приключи, а Марков повече не се обади. Симеон Дянков също беше словоохотлив преди да влезе на срещата с Георги Първанов и запази тотално мълчание след нея. В полза на истината и на обществения интерес, разчитаме да се окопити./Dnesbg

Първанов и Слави заедно срещу Бойко!?
Пореден знак, че бъдещето на Слави Трифонов е в политиката, видяхме през изминалата седмица. Сценаристите на „Шоуто на Слави" показаха резултати от социологическо проучване, което те самите инициираха преди десетина дена.
Инициативата имаше за цел да даде отговори на това какво е общественото мнение за шоуто, съгласни ли са хората с изказваните в предаването политически позиции, които в последните месеци се изразяват в плюене срещу Бойко Борисов и ГЕРБ.
Изследването е било проведено от института за маркетинг и социални изследвания MBMD и в анкетата са участвали над 1000 души от цялата страна. Не стана ясно само на базата на какво предаването на учиндолеца бе наредено до Парламента и Президентството?!
Резултатите показаха, че доверието към Слави Трифонов е доста близо до това на Бойко Борисов. На въпроса „Имате ли доверие в следните личности?", за Слави са гласували 53,4%, за Бойко Борисов - 62,4%, а президентът е получил 50,3%.
Проучването даде образ и за доверието в институциите. С най-голяма подкрепа от хората се ползва правителството на ГЕРБ - 52,3%, като само на 3,6% след него е шоуто на Дългия. Третата позиция е за Президентството - 45,4%.
Все повече вече става ясно, че Първанов и Трифонов ще се обединят срещу Бойко при следващото раздаване на властта. С въпросното проучване Слави май намекна на Борисов, че само той му е сериозна опозиция и заедно с държавния глава могат да го детронират.
В политическите среди се обсъжда и друга версия за амбициите на Дългия към властта. Не е изключено шоуменът да се кандидатира за президент догодина и да поеме щафетата от Първанов, който оттам-нататък ще насочи вниманието си към своя политически проект. Дори и да не спечели изборите, Трифонов ще опъне докрай нервите на старата си дружка Бойко. /Dnesbg

Бойко подава оставка, ако и Първанов го направи
Бойко Борисов бил готов да подаде оставка като премиер, ако и Георги Първанов с аналогичен жест се откаже от президентския пост. Подобен сценарий е бил обсъждан в съвсем тесен кръг в първите часове след скандала в петък със стенограмата от 30-минутната среща между държавния глава и финансовия министър Симеон Дянков.

Според осведомени премиерът дори призовал за“подобна честна игра”, която да завърши с предсрочни избори, в телефонен разговор с държавния глава. След обсъждане вчера от ГЕРБ обаче преценили, че на дневен ред в момента не трябва да стои предизвикването на предсрочни парламентарни избори. Мотивите им са, че скорошен вот ще попречи на изваждането на България от кризата и на вземането на важни икономически и финансови решения за стабилността на държавата. ГЕРБ не се плаши от предсрочни парламентарни избори, от организационна гледна точка не са проблем. За да има вот за президент обаче, Първанов трябва или сам да подаде оставка, или да бъде отстранен от Конституционния съд, обясни шефката на правната комисия Искра Фидосова. В Синята коалиция също са скептични, че ще има предсрочни избори. "Моята прогноза е, че ГЕРБ няма да предприеме такава стъпка", категоричен бе лидерът на СДС Мартин Димитров, тъй като в криза това било неуместно. Според него хората ще се изнервят, активността ще бъде ниска, а кризата ще се задълбочи. Ще управлява служебен кабинет, назначен от вицепрезидента.
И хората на Иван Костов не забелязват движения за предсрочни избори. "Вярно е, че в момента доверието в ГЕРБ е най-голямо. Това го знаят и самата управляваща партия, и президентът. И казват: "Излез на полето, да видим кой е по-силният." Но между говорене и случване има голяма разлика", обясни зам.-шефът на ДСБ Веселин Методиев. Ние нямаме притеснения от нови избори. Но дали в условията на тежка криза това е добре за хората, нека първо това да помисли мнозинството, каза Мая Манолова от БСП. Практика е, когато мнозинството започне да губи доверие, да не може да се справи с важните проблеми на държавата или да му пада рейтингът, тогава да се говори за предсрочен вот. Ако това е преценката и волята на мнозинството - добре, уточни тя. /24часа

Двама напушени нарочно удариха Цветанов
Двама младежи (на по 19 г.), напушени с марихуана, предизвикаха нарочно инцидент с колата, която вози вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Малко преди 11 ч вчера той пътувал към Министерския съвет, за да участва в заседанието за антикризисния закон, когато "Опел" го застигнал на отбивката край ресторант “Ропотамо”.

Въпреки че двете коли на НСО, с които се движи, подали сигнал, че са със специален режим, "Опел"-ът на младежите се изравнил и ги преследвал до Орлов мост. При инцидента била ударена пилотната кола - откачена е страничната й лайстна. При преследването колите на НСО опитали да се изтеглят с над 100 км/ч, с толкова карали и младежите с опела. Двамата са задържани за 72 ч в Първо РПУ. После ги пратили с конвой на преглед във Военна болница, защото имало съмнения, че са дрогирани. Източници от ВМА потвърдиха, че младежите са били напушени с марихуана. Единият е регистриран за хулиганство, а другият е с арабски произход. Младежите твърдели, че искали да видят как ще реагира Националната служба за охрана, твърдят нашите източници./24 часа


ПО РАЗКРИТИЯ.КОМ

Трактора праща наркомани да ликвидират Цветанов?

„Октоподите” започнаха да изпълняват заканите си срещу министъра на вътрешните работи и са направили няколко опита да ликвидират Цветан Цветанов. Както Razkritia.com писа, мишената на престъпната група е именно вицепремиерът, като след него поетапно ще си чистят сметките със служители на МВР.
Вече втори съмнителен инцидент за последните няколко дни сполетя служителите на НСО. Припомняме, че по време на националния празник 3 март дрогиран мотоциклетист профуча с бясна скорост покрай охраната на Борисов, за да стресне премиера. Това признал и самият рокер, след като от МВР го задържаха и разпитаха. Пробата показа и че е употребил амфетамини .
Аналогичен е случаят от снощи, когато двама надрусани шофьори умишлено ударили колата на министър Цветанов. 19-годишните момчета се движели с „Опел” и се изравнили с двете коли на НСО, блъскайки единият автомобил. След като задържали младежите, преглед в болницата показал, че били напушени с марихуана. Момчетата признали, че искали да проверят как биха реагирали от НСО при подобна ситуация.
Източници на Razkritia.com обаче ни довериха друго. Според тях двата инцидента не са случайни, а са дело на „октоподите” . Престъпната банда е твърдо решена да премахне враговете си, започвайки именно от Цветанов. „Ако действат, както обикновено, и изпратят професионалист да ликвидира мишената, Алексей Петров и „октоподите” ще бъдат първите заподозрени. Затова те наемат наркозависими типове, като им плащат солидна сума, осигуряват им дрога и им казват какво да правят”, разказва информаторът ни. Според него първите два случая може да са целили само да сплашат Цветанов, но ако от МВР не предприемат по-сурови мерки за сигурност, скоро можем да станем свидетели на по-сериозен антентат.
Трактора крои планове от ареста
Наемането на наркомани за извършването на престъпления е редовна практика на мафията. Най-често използват дрогираните при нападения с киселина.
Междувременно се заговори, че спряганият за лидер на „октоподите” Алексей Петров пръскал заплахи от ареста и се заканвал, че ще изтрепе всичките си врагове, начело с Цветан Цветанов. Неслучайно вицепремиерът е засилил охраната си ударно. Заплахите срещу него са станали изключително сериозни и „октоподите” са издали смъртна присъда на ченге №1 в България.

Петко Сертов, Алексей Петров и Ахмед Емин били масони от една и съща ложа
Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, неговият съветник в агенцията Алексей Петров и секретарят на Кабинета на Доган – Ахмед Емин са членували в една и съща масонска общност – „Братство и чест”. Най-висок ранг е имал Сертов, следван от Петров, който пък бил пряк наставник на Емин.
Дори самоубийството на Ахмед Емин е свързано с масонски ритуал. В последните си мигове той е облечен ритуално в черен костюм, с бяла риза. Застрелва се пред турската баня в сарая на Доган – символ на „чистилището”. Мястото на смъртта, както и облеклото са масонски знаци – твърдят запознати с порядките на тайните общества. От вътрешната страна на ревера на сакото на Емин била открита значката, емблема на общността „Братство и чест” – пергела на Архитекта, „всевиждащото око” на Създателя и двата кръстосани меча на братството и на честта.
Въпреки че Старият велик майстор Румен Ралчев отрича Петров и Емин да са масони, а за Сертов признава с половин уста, принадлежността на тримата към тайното общество „Братство и чест” е известна на посветените. Петко Сертов и досега присъства в управителното тяло на регистрираната организация с идеална цела „Братство и чест” – сочат данните от ДАКСИ.
Освен като по-висш в масонската йерархия Алексей Петровдържал в зависимост Ахмед Емин с различни компромати за проститутки и наркотици. Секретарят на Доган бил натоварен със задачата да убие лидера си, но вместо това взел решение да сложи край на живота си. Смъртта посрещнал съобразно старите масонски ритуали.
Според Стария велик майстор Румен Ралчев в България има около 3000 масони. Не всички от тях обаче се познават, тъй като членуват в различни организации, повлияни от мощните ложи на Великобритания, Франция и Германия.
Станимир Тенев

Охранителят на Цветелина Бориславова е убит?
Около шефката на СиБанк и приятелка на министър-председателя Цветелина Бориславова се случи трагедия, нейният телохранител починал при мистериозни обстоятелства. Тази новина изникна на интернет страницата на популярен сайт. В него анонимен потребител заявил, че мистериозната смърт на бодигарда се случила преди малко повече от седмица.
Гардът на премиерската приятелка отговарял за техническата част по охраната на банката й.
Човекът бил редовен и почти никога не закъснявал за работа, но този път не само, че закъснял, но и не дошъл. От колегите му Цветелина научила, че той е починал.
На питащите: “Каква е причината?”, никой не дал отговор.
Близките му отказват да говорят за случилото се, но не това било съмнителното. Нормално е хората да искат да бъдат оставени на спокойствие. Другото е странно, че телохранителят бил “железен” и никога нямал здравословни проблеми, които да говорят за внезапната му смърт.
От друга страна при запитване, близките на г-жа Бориславова отричат да са чували подобно нещо, което също е естествено да не са осведомени, тъй като всичко това се пазело в тайна.
Небезизвестен е случаят с Цветелина, която се размина на косъм със смъртта, след като преди година й вдигнаха колата във въздуха.
Оттогава досега тя се придвижва с денонощна охрана, която да се грижи за безопасността й.

Няма коментари: