четвъртък, 25 март 2010 г.

Следващ епизод : Голямото НА(Х)АКВАНЕ!!!

ЩЕ ПОГЛЕДАМЕ ОЩЕ МАЛКО СЕИРА ВИ ПОЛИТИЦИ И ЖУРНАЛИСТИ, ПА КАТО ХВАНЕМЕ СОПИТЕ ... И КОЙ ОТ КЪДЕ Е !
На заем от : http://aig-humanus.blogspot.com/2010/03/blog-post_3657.html

Валерия Велева е най-гнусното ченгесарско влечуго и истинска вестникарска пачавра - дори по стандартите на българското медийно слугинажство
Какво ли още може да се добави? Заедно със своя патрон "агент Бор" женското ченге „Берьоза“ от ТРУП Велева е без съмнение най-гнусното и смрадливо влечуго дори по стандартите на българското медийно слугинство. А то отдавна е счупило белоруско-севернокорейските дъна, защото все пак там „журналистите“ си носят явно униформите, пагоните и званията, и ако нещо сбъркат – „За стеной! Огонь!“

Но обратът в поведението на Вай Валери Биби-Ханъм от Доганбейовия харем е показателен. Едва ли е просветление или угризение - у парцал като нея подобни нравствени състояния са невъзможни. Вероятно Пор е свикал оперативка и е дал инструкциите. Може и някой от собствениците да се е пообадил, знае ли човек.

Аз лично очаквам и към основния си кумир Гоцэ да поохладнеят тактически. Това е ТРУП - толкова мръсна газета, че и некролог да видиш в нея, знай, че в 90% от случаите е пукнал някой голям червен боклук.

Наистина потресаващо събитие е "откритото писмо" на Доган до Велева! И от кого го дочакахме? От два символа на най-гнусното и отвратителното в българския публичен живот. Къде бяха тия двамата, когато българите мряха по опашките?

Единият прибираше милиони в зелено, разсъждавайки за „трансцеденталната субстанция на семантичната еманация като структурна проекция на социаллибералната постдискурсивна идентичност в контекста на метафизичната сугестивност“. А другата?

Писах вчера за нея като за най-гнусното и продажно влечуго. Имах предвид не толкова самата нея като архимръсница и червено ченге, колкото като перфектна комбинация на журналистическо бездарие, слугинство и липса на капка професионален морал. Я да пробвам да пародирам един неин коментар. За кумира й Гоцэ например (когато цъфна в Ирак-чутовен връх на подвизите му):

„Георги Първанов… Просто мъжко момче. Просто-държавник. Истински българин. Човек на думата. И на делото. Тази нощ ние спяхме спокойно. А той? Той не мигна, за да стигне там. В обстрелвания самолет. Сред бомбите, взривовете. При нашите момчета в Ирак. Те посрещнаха като свой върховният главнокомандващ, защото той не се отличава от тях. Същата мъжественост, същата воля, същата преданост към дълга и мира.

А къде беше Костов в тази паметна нощ на Първанов и на цяла България? Свит и съскащ в черната си злоба срещу всичко прекрасно, гърчещ се в своите пъклени замисли и козни…“

И т.н., и т.н…

Та тази пачавра беше институция и медиен авторитет? Всъщност за България нейната кариера е нормална. И най-жалкото е, че й го каза равен по морална низост на самата нея.

Автор: Стамбо (отправката свързва със сайта на Иво Инджев. Дали това не е някое от партизанските му имена? б.м.)


ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Доган: Ще се помоля за теб, Mадам В!
София /КРОСС/ Редакцията на Информационна агенция КРОСС получи отворено писмо от лидера на ДПС Ахмед Доган.
Публикуваме пълния текст на писмото:


А аз тази снимка (б.м.) - върха на лицемерието "политик-журналист"! Ами като не е морален стожер, поради что и целуваш ръка, бре Доганчо?

"Браво, Мадам В!
Съзнателно не общувам с теб от последните парламентарни избори (юни 2009 г). Винаги съм знаел, че не си „моралният стожер" на обществото, за каквато се представяш.
Доколкото знам, само преди месец беше подновила офертата си да ни бъдеш таен P.R. Колегите ми бяха наясно, че и понятие си нямаш от P.R. стратегии, а с този акт искаш само респектиращо възнаграждение за „добрия тон", който ще имаш в писанията си за нас. Знам, че не си изключение в това отношение. Но не мога да проумея, кой ти внуши, че можеш да бъдеш моралния рупор на обществото?
А само преди няколко дена, когато започна да провокираш поредната си манипулационна атака срещу ДПС, за един ден ме потърси шест пъти по телефона, и когато не ти отговорих, ми пусна sms, че „можеш да омекотиш и най-тежките удари, които получавам". Браво, Мадам В. Много е яко, нали? В случая деликатният въпрос е: от колко места ти плащат за подобни „поръчки"? Или, може би, самосиндикално задаваш неприятната ситуация и притискаш само жертвата? Разбира се, срещу цената за „омекотяване на удара". Не знаеш, че това е подсъдно, нали? А за морал, да не говорим...
Когато вчера прочетох сакралните ти заклинания по мой адрес ми стана забавно, естествено, и интересно. Ако съм в подходящо разположение на духа, бих могъл да ти направя шокиращ психоаналитичен портрет само въз основа на този текст. И той няма да има нищо общо с твоите миш-маш излияния, които са безпринципна смесица от разнородни понятия, които само внушават непоносимост, ненавист, омраза и дори агресивност. А знаеш ли, че и това също е подсъдно. За морал - да не говорим...
В този текст цялата ти същност е концентрирана в началото на въвеждащото ти изречение: „ този път няма..." Защо, Мадам В, този път няма? Защото не ти плащаме, нали?
От къде идваш и накъде си се запътила, Мадам В? Кой те е упълномощил да се правиш на морален съдник на (и в) обществото? Един съвет. Когато бълваш подобни деструктивни внушения, го прави пред нарочно поставено за целта огледало. Така сама ще прецениш границите на моралния императив във вътрешния си свят, както и съответствието му на външните обстоятелства.
Между другото, имаш интересна история от гледна точка на категорическия императив (постъпвай с другия така, както с тебе би искала да постъпят). Например, започваш от „политици по пантофи", минаваш пред интимното проектиране на Аз-а в кухнята и спалнята на различни величия (преобразувани в такива маркери - символи, като „гащички", „луксозни апартаменти", „милиони в зелено...", „боянски сараи...", „властта, която разпределя порциите...", „1.5 млн лв от Цанков камък..."), до превъплащаване в ролята на Касандра, която определя, кой какво трябва да прави и кога да си ходи от историята...
Всеки от собствената ти гилдия може да потвърди, че тези пуснати в обръщение семантично натоварени „символи", са върховни моменти в твоето развитие.
Нещо повече. Тези „символни ядра" се превърнаха в организиращи принципи и „скрити параметри" на измъчената ти аналитичност и на престорената ти морална позиция.
И технологията на правене на собствената ти история е една и съща. Това е методът на подмяната: подменяш предметната реалност (обективният факт) с виртуална реалност (предложения) и върху „новата" основа на предполагаемата виртуалност съграждаш или създаваш всякакъв тип „новини", които в общественото съзнание изглеждат правдоподобни, но по принцип са подвеждащи, невярни или манипулационни.
Например, ти много добре знаеш, че четирите идейни проекта (като предпроектни проучвания) нямат нищо общо с „Цанков камък". Дори, тези предпроектни проучвания не са започнали да се реализират; те не са обективен факт. Те са направени като стратегия за развитие на една частна фирма в контекста на европейските реалности.
Но понеже усещаш, че проблемът с „Цанков камък" влиза в полезрението на обществото, като част от дневния му ред, съзнателно свързваш предпроектните проучвания за други обекти с един обективен факт - „Цанков камък".
Именно тук е подмяната, Мадам В, и върху тази виртуална реалност с внушени правдоподобни асоциации (свързването на един обект с друг, които нямат нищо общо), започваш да изграждаш политически, икономически, правни и морални тези.
Що се отнася до Хидровъзел „Цанков Камък", вярно е само едно. Много хора знаят, че бях идеолог на този проект до намирането на финансова схема за неговото стартиране. По финансинг проектът спечели първо място в ЕС по „виртуално финансиране", чрез медота да въглеродните емисии (Протокола от Киото). След това компетентните субекти бяха други.
Така е, Мадам В...
Явно е, че от време на време изпитваш чувство на вина. Ти си знаеш. Но сигурно не съзнаваш, че комплексът за виновност продуцира агресивност.
Да. От гледна точка на цялостния ти статус, това е нормално. Дерзай! Знам, че имаш слабост към властимащите. Но запомни : накрая всеки трябва да си плати сметката.
Ще се помоля за теб.
Господ да ти е на помощ!
А. Доган "

Димитър Иванов: България се намира на кръстопът, при погрешен избор ще се стигне до икономическа катастрофа
След 8 бездейни месеца страната навлиза в дългата зима на икономическата криза. Премиерът Борисов се "простреля в левия крак" като постави Дянков начело на икономическия блок на правителството. Няма компетентност и дързост да се опитат правилните решения. Това заявява в коментар за Bulgaria News макроикономистът д-р на икономическите науки проф. Димитър Иванов.
"Защо стигнахме дотук? Сега накъде? Как да възстановим икономиката си и социалната система?"
Икономическото и социално състояние на страната преминава в етапа на засилена тревога. Намираме се на кръстопът - ако направим грешния избор ще предизвикаме икономическа катастрофа, излизането от която ще бъде съдбоносно за много хора, фирми и домакинства. Със засилването на кризата се засилва и политическото напрежение, взаимните обвинения, институционалните и политическите скандали и гражданските протести. Неформираната средна класа е на път за втори път в този преходен период отново да обеднее. Пазарният и демократичен преход у нас не създаде една свободна плуралистична децентрализирана икономика. Той формира силно централизирана политико-финансова монокултура и върхушка, около която се оплождаха през всичките тези 21 години, различни правителства, случайно станали министри и техните "дворове", както и една цяла, обхващаща като рак страната камарила от "дворцови" бизнес и медийни шутове, готови на кръвосмесешение с всяка власт, която и да е тя; олигарси и фирми, държани на крака единствено от държавната хранилка, заявява проф. Димитър Иванов.
Правилно в момента у нас текат икономически дискусии, но някои от тях са сякаш застинали във времето след парламентарните избори. Но от тогава са изминали 8 месеца и ние все още говорим за необходимостта от и вида на антикризисната програма. А защо тя не се случи през тези 8 месеца - никой не се сеща или не иска да попита! Защо СДС и ДСБ не натиснаха веднага след формирането на правителството, такава всеобхватна и сериозна програма да бъде приета? Защо сега се разговориха от работодателските организации? Къде бяха тези осем месеца? И каква е цената на това ново забавяне(след забавянето на Тройната коалиция) - пак никой не се сеща да попита! Защо никой не пита? Нали сте се загрижили за страната и за нейната икономика?
Но, историята освен всичко друго е и сезонен процес, и сега вече след тези бездейни 8 месеца, България навлиза в дългата зима на своята икономическа криза. Ако преди осем месеца, основният въпрос бе как да забавим кризата, да намалим нейните евентуални щети, то днес въпросът е как да се предпазим от истинска икономическа и социална катастрофа, смята Димитър Иванов.

Прави впечатление и игнорирането от страна на премиера и неговия кабинет на разработките по възможната антикризисна програма на България, подготвени още преди парламентарните избори от страна на икономически и изследователски институти; групи от учени и експерти, национални и регионални бизнес и браншови организации, както и нашата собствена на Сдружение ГЛАС разгърната.
Премиерът очевидно не е прав, че излизаме от кризата следващата година. Не бива да се лъжем чрез или поради статистически илюзии или кратки протуберанси на някои показатели.
Фундаменталните показатели на икономиката ни са много лоши. Даже не е ясно дали от рецесията сме излезли, а тя все пак е само един, макар и важен, но все пак технически детайл на кризата.
Анти-кризисната програма следва да е разработена в тясна координация със Стратегия - 2020, тъй като излизането на България от кризата при всички сериозни разчети не би могло да се случи преди 2014-2016 г., т.е. след изтичане на мандата на сегашното правителство. Програмата следва да е съобразена със стратегическите цели пред българската икономика и стопанство. И тук, като че ли разбиране от страна на финансовия министър също липсва.

Как си представя финансовият министър промяната, "утрешния" ден на българската икономика? "Утре" - както вчера, или "утре" - както нищо досега. С други думи, къде е националната стратегия за излизане от кризата и за преминаване към един нов, далеч по-модерен модел на развитие на българската икономика? Къде е Стратегията на България за 2020 г., която се изисква и от ЕС? Очевидно е, че нещата няма да могат да бъдат същите, както преди. Нито ще може да съществува един изкуствено надут и неотговарящ на реалните изисквания на икономиката ни - сектор на финансовите услуги; нито пък България ще може да се развива напред без никаква индустрия, или с 7 % селско стопанство. Да не говорим, че за финансовият ни министър абсурдно потребността от един завой към радикално нова, модерна доходна политика - въобще не съществува. Така, че "промяната" за която говори Дянков, че сякаш, ей сега ще започне от месец април, за мене е опасно, вредно манипулиране не само на общественото мнение у нас, но най-вече манипулиране на необходимата реална оценка и необходима политика от страна на цялото правителство и на Премиера, относно икономическите и социални процеси в страната и в обкръжаващата ни политико-икономическа външна среда.
Смятам, че с тези мерки, социалните партньори попадат в един възможен, своеобразен капан от страна на правителството, ако тези мерки бъдат приети и се окажат, че те далеч не са необходимата терапия? Тогава -какво ще бъде пространството за маньовър от страна на социалните партньори?
В изработването на едно компетентно и стратегическо кризисно управление у нас са необходими някои основни, базови, крайъгълни камъни които да спрат цикъла на икономическа експлозия. Всеки един от тях обаче, в своята аргументация - не бива да забравя или да игнорира (нещо, което като че ли липсва като акцент или като доминанта в списъка от мерки на социалните партнььри) фактът, че България е най-бедната страна в ЕС, с най-нисък социален стандарт и с най-голяма разлика на БВП в сравнение със средния БВП в съюза измерен по всички видове методологии.
Тоест, мерките, колкото и да са икономическо или фискално стриктни, те въпреки всичко трябва да отговорят на основния въпрос, който днес е на път да разцепи България: как да рекапитализираме и излекуваме най-засегнатите и ударените от прехода части от българското население у нас: обеднелите, болните, възрастните, младите - и чрез това да излекуваме и гражданското общество.
И нека да не четем "евангелието" - без да се съобразяваме с конкретните социално-икономически реалности у нас. Да, постигането на фискална устойчивост е ключов кратко-срочен приоритет днес за всички развити икономики, но те, за разлика от нас преминаха през един минимум две-годишен период на масирани фискални инжекции в техните икономики. И тези инжекции - спряха най-малко развитието на кризата. У нас, нещата са коренно различни. Ние сме единствените без фискално-стимулационен план. В този смисъл
прекаленото орязване на публичните разходи, свръхзатягането на фискалната дисциплина, увеличаването на цените чрез повишаването на ДДС - безспорно ще помогне лично на финансовия министър, но икономиката ни - ще трябва да плонжира още по-дълбоко в мрачните дълбини на кризата.
Що се отнася до т. нар. данък "Лукс" : налице е огромно неразбиране както сред неговите автори, така и сред неговите коментатори - относно икономическия смисъл и значение на подобна мярка. Моето мнение е, че философията на подобна мярка не следва да бъде анти-бизнес насочена, а обърната изцяло към тежките проблеми на страната сега. Какво имам предвид: този вид данък - следва да цели едно прогресивно потребителско облагане, като това би могло да произведе незабавен извънбюджетен стимулационен ефект сега, като се накарат по-богатите фирми или домакинства да ускорят свои бъдещи планирани разходи. Ако едно домакинство или фирма е решила и планирала да си купи яхта, те ще бъдат "принудени" да "сторят" това сега, а не например следващата година, от която нататък, напр. - едно прогресивно данъчно облагане върху тяхното потребление - ще бъде примерно въведено. Но, във вида, в който той сега се предлага, той няма да бъде реализиран.
Евентуалното вдигане на ДДС с 2 процента - според мене, ако се реализира следва да бъда само част от една по-комплексна данъчна реформа, която следва да се въведе с Бюджет 2011. Но, повишаването на ДДС не е анти-кризисна мярка, нито пък планираното завишение отговаря на европейските ставки за ДДС, заявява проф. Иванов.
Тотално погрешно и абсурдно е намаляването на бюджетния дефицит да се постига чрез орязване на бюджетите на домакинствата, заявява проф. Иванов и казва още, че на страната ни е необходимо влизането в страната на допълнителен свеж финансов ресурс.
Не е засегнат в конструктивно-нормативен план въпросът за това повече пари да остават в общините и да се върви към по-нататъшна финансова децентрализация в регионите.
Силно съм против намерението на строителния министър да иска от ЕК пренасочване на 1 млрд. евро от оперативните програми към временни задачи свързани с "ремонт на шосета и кърпене на дупки", е само част от погледа на Иванов за икономическата ситуация в страната.
/КП/

Димитър Иванов: Вместо антикризисни мерки, имаме мрачен абсурден цирк
София /КРОСС/ Всичко, което се случва, изглежда като един мрачен абсурден цирк. В страната има законно избрано правителство, а ние все още не сме видели проекта Борисов-Дянков за антикризисна програма. По този начин Димитър Иванов - макроикономист, международен консултант и председател на гражданско сдружение „Глас", коментира обсъждането на антикризисните мерки в предаването „12+3" на БНР. Той допълни: „Това, което виждаме, са проекти и предложения на различни организации, които имат чисто консултативни функции - социалните партньори, работодателите, експертите. Никой не видял все още антикризисния проект на правителството".
Иванов коментира още: „250 дни правителството не може да излезе с проект за антикризисна програма, но в същото време премиерът обещава за 540 дни да извади България от кризата. Това са пълни абсурди".
Димитър Иванов отправи следните препоръки: „Час по-скоро трябва да се сложи на масата за общонародни консултации, след което да бъде вкаран в парламента проектът на правителството, на изпълнителната власт, на премиера и вицепремиера за антикризисна програма. Тогава да се търси с какво са съгласни или не са съгласни социалните партньори, работодателите, експерти, граждански сдружения, икономически институции, международна финансова общност".
Той зададе и въпроси: „Какво още чака премиерът? Какво чака - тоталното срутване на страната ли"?
Ключът към решаване на кризата са две неща - задлъжнялостта и потиснатото потребление, посочи Иванов. Необходимо е да се работи срещу премахването на тези два проблема. „Безработицата и страхът от нея, създава огромна паника и това влошава потреблението. Ако няма потребление, няма търсене на пазара, ако няма търсене, няма производство", допълни икономистът.
Той отправи следните критики към правителството: „Вместо да се опита да стимулира потиснатото, уплашеното потребление, правителството иска още повече да го потисне с увеличаване на ДДС, което удря потреблението. Това не е данък, с който се увеличава крайната печалба. Това е прокризисна мярка, защото тя няма да стимулира потреблението, което пък означава ясна, бавна смърт на българската икономика. Едно е да лекуваме бюджета, друго е да лекуваме кризата".
Според Иванов, редица от предложенията на социалните партньори , работодатели са правилни и посочи за пример - изплащането на задълженията на държавата към фирмите. По думите му, за това може да се намери гъвкаво решение - част от този дълг да се трансферира в ценни книжа, които пък от своя страна да могат да бъдат инвестирани от фирмите в приватизация на миноритарни пакети, която също е предложена.
Иванов посочи още, че за да се разрешат кардинално проблемите с задлъжнялостта и потреблението е необходимо навлизането в страната на свеж финансов ресурс. Същевременно коментира: „Скептичен съм, че на фона това, което се случва в Европа, и на фона на ниската цена на българската икономика, че ще имаме възможност за облигационен заем. Считам, че по-скоро трябва да отидем час по-скоро към споразумение с МВФ, да продължи съкращаването на разходите в държавната администрация. Третата мярка, която в момента може да донесе нов свеж ресурс в бизнеса е одобряването и приемането на Националния план на България за разпределение и продажба на карбоновите емисии. Това носи на българските фирми над 1,5 млрд. евро незабавно и може да бъде решено в рамките на два, до три месеца".
Димитър Иванов посочи още, че е важно да се подпомогнат и доходите на домакинствата: „Трябва да се обсъди възможността граждани и домакинства, които са получили ипотечен кредит, но са загубили възможността да го обслужват, да получат едногодишна отсрочка. Да се подпомогнат студенти, които продължават своето обучение и са от семейства, които са ударени от кризата". По думите му, в пакета от мерки на синдикати и работодатели е застъпена слабо сферата на малките и средни предприятия: „А именно те са, които дават възможността за оживяване на икономиката".
В заключение той обобщи: „Сериозното решение трябва да се търси в абсолютна координация с ЕС, с МВФ и със стратегия за икономическо развитие за излизане на България от кризата. България трябва да излезе от кризата под друг модел на икономическо развитие".

Костадин Карамитрев: Българите не знаят как да почитат националните си герои
Българите не знаят как да почитат националните си герои и затова с този наш стратегически проект целим да възродим героите, които са забравени, и те да заемат достойно място в пантеона на най-новата ни история, казва Костадин Карамитрев - председателят на Съюза на тракийските дружества.
Интервю на Анастасия Бакалска, Информационна агенция КРОСС
На 26 март отбелязваме Деня на Тракия. Как ще преминат честванията?
И в това трудно време на кризи - икономически и политически, Съюзът на тракийските дружества в България не спираме своята активна патриотична дейност, а напротив. 2010 г. е силна за организацията ни, защото имаме няколко мероприятия. Първо - ще открием два паметника на Екзарх Антим I - в София и в Одрин /в двора на църквата „Св. Константин и Елена"/. Второ - ще поставим кръстове на църквата „Св. Константин и Елена" в Одрин, която беше открита миналата година, но за съжаление няма кръстове, ние също така ще ги осветим. Вече имаме окончателното решение на Киевското кметство, което дава зелена улица за изграждането на паметник на Капитан Петко Войвода в центъра на Киев - и него ще построим и открием. Да не говорим за богата национална програма за чествания на бележити дати и събития - те са общо около 13 национални събора.
Тържествата на 26 март са посветени на 4 забележителни дати от новата история на България. Първо - Денят на Тракия. Това е ден, който е признат и от българското правителство за официален ден, но и празнуван от тракийските българи още от 1914 г. Второто мероприятие е знаменателната Одринска епопея - 26 март 1913 г., във великата Освободителна война, която доведе до капитулацията на Турция и освободи тракийските български земи от турско робство и присъединяването им към Отечество България. Третото, на което посвещаваме тържеството, е 140 години от провъзгласяването на самостоятелната Българска православна църква и учредяването на Българската екзархия. Гвоздеят на това тържество е, че то е посветено на великия тракийски българин - първият български екзарх Антим I, който е символ на духовно възкресение на българската държава, българската нация и Българската православна църква.
Защо за Екзарх Антим I?
Първо, защото той е тракиец. Второ, защото в стратегията на Тракийската организация е да защитаваме българщината и православието. Първият председател на първото тракийско дружество, основано от Капитан Петко Войвода и други патриоти на 12 май 1896 г., е д-р Младен Желязков - внук на Екзарх Антим I. И трето, защото ние изпълняваме един свой стратегически проект - да възродим бележитите българи и те да заемат достойно място в пантеона на националните герои. Направихме го за Капитан Петко Войвода. За съжаление този голям бележит българин - Екзарх Антим I, който е и строител на нова България, все още е недооценен, полузабравен, неизвестен за младите поколения. Ние затова обявихме 2010 г. за година на Екзарх Антим I и започваме именно с реализацията на откриването на първия паметник на Екзарх Антим I в София, което ще стане на 26 март тази година, когато честваме тези събития. Паметникът ще бъде открит от г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на София, и от министъра на отбраната ген. Аню Ангелов, а ще го освети знеполския епископ Йоан. Паметникът е дело на видния български скулптор проф. Валентин Старчев и Камен Старчев. Новото в тържествата, които ние ежегодно правим, в парка „Св. Никола", който е на ъгъла на „Опълченска" и „Пиротска" от 11 ч., тази година ще бъде освещаването и откриването на този паметник.
Очаквате ли много хора да се включат в тържествата?
Очакваме да дойдат много тракийци, българи-патриоти, много ученици. Поканили сме специално учителското тяло и учениците от училище „Екзарх Антим I" в София. Поканили сме студенти и ректора на Духовната академия. Разбира се, много представители на Съюза на офицерите от запаса и резерва и на другите патриотични военни организации, които също са съорганизатори на нашето тържество. Надяваме се, че поне българите-патриоти ще дойдат. А много ни се иска и вярваме, че това ще стане, и средствата за масова информация. Не се и съмняваме в КРОСС, че ще отразят широко това мероприятие, защото то е изключително общобългарско национално мероприятие.
Колко паметника на видни българи има в страната?
Знам, че ние - тракийските българи, сме издигнали 31 паметника на Капитан Петко Войвода, издигнали сме 4 църкви и параклиси, посветени на бележити духовни дейци и всичките ги наричаме на името на Света Петка, тъй като тя е тракийската ни светица. Гвоздеят в нашите паметници това паметникът на Капитан Петко Войвода в Рим, в центъра на Рим, до паметника на Гарибалди. Надяваме се, че същата значимост ще има и паметника на Капитан Петко Войвода в Киев, който изграждаме заедно с Асоциацията на българите в Украйна, а значителна част от тях са с тракийски произход.
Пазят ли се тези паметници?
Общо взето ние - тракийците, пазим паметниците. Днес в 13 ч. паметникът на Екзарх Антим I в София беше завършен и е готов за откриване и освещаване на 26 март. Ние ги поддържаме паметниците, поддържат ги и общините в градовете и селата, в които се намират. Но за съжаление, поддържаме ги, когато има спонсори, които да дадат пари, иначе знаете каква е картината в България...
Знаят ли българите как да почитат националните си герои и как да отбелязват дати като Деня на Тракия?
Не. За съжаление не и затова в този наш стратегически проект, за който ви говоря - да възродим героите, които са забравени, и те да заемат достойно място в пантеона на най-новата ни история, втората цел на нашата организация е да покажем пред българската общественост, пред българските политици, управници, пред цялата българска държава - как трябва да се честват националните герои, посветили живота си за освобождението, свободата и независимостта на България и го направихме изключително стилно за Капитан Петко Войвода миналата година, вие много добре го отразихте. Тази година ще го направим за Екзарх Антим I. Догодина ще го направим за друг бележит тракийски българин, защото тези хора са забравени. Ще ви дам един пример, който ни накара още по-амбициозно да реализираме програмата за Екзарх Антим I. Тази година на тържествената заря на 3 март по случай Националния ни празник, на площада пред Народното събрание, в списъка на множеството българи, които бяха споменати като заслужили българи, с основание, името на Екзарх Антим I не беше споменато, а той е борец за независимостта на българската църква, той е борец за освобождението на България от турско робство, той е строител на нова България като председател на Учредителното събрание на първото Велико народно събрание. За съжаление го нямаше. Именно затова сме си поставили тази цел в този стратегически наш проект - ние да показваме как трябва да се честват националните герои и най-вече на младите хора. И това е много необходимо, когато сега сме в ЕС и в това множество от 27 държави едва ли не потъваме като малка и незначителна държава. Ние там трябва да защитаваме своята идентичност и това ще става и чрез тези патриотични мероприятия, които прави тракийската организация.
Докъде стигна въпроса с имотите на тракийските българи?
В политическия аспект продължава развитието на проблема - и премиерът Бойко Борисов в Турция, и президентът Георги Първанов при неотдавнашното посещение на турския министър в София поставиха проблема като нерешен проблем, който трябва да намери решението си в името на добрите отношения между двете държави. Но искам да кажа, че практически действия няма - има застой. Знаете, че миналата година - на 18 април в Анкара, започнаха най-сетне преговори, но и до ден днешен преговорите не продължават. Защо? Ние знаем защо и сме убедени, че докато Марин Райков е зам.-министър на външните работи, от българска страна няма да бъдат предприети инициативи и предложения за продължаване на преговорите, защото той е враг на тракийците, откровено казано. Той официално заяви пред мен, че проблемът с имотите на тракийските българи е частен, а не междудържавен. Представяте ли си какво предателство е това?! Но има една друга добра новина - че министърът на външните работи е Николай Младенов. Аз съм много доволен от това, защото той познава много добре тракийския проблем. Той е един от авторите за решението на Европейския парламент през 2008 г. за обвързване членството на Турция в ЕС с решаване на нашите проблеми. Затова в най-скоро време ние ще поискаме среща с него и съм уверен, че ще получим неговото уверение, че той като министър ще продължи по нататък решаването на справедливата и законна кауза на тракийските бежанци, а те са 800 хиляди.
И все пак оптимист ли сте за решаването на проблема?
Да кажа, че съм оптимист, е много силно казано. Но това, че ние за 20 години успяхме този проблем да го извадим от забвения, да го направим общонационален проблем, проблем на българската общественост, проблем на масмедиите и да го накараме Турция да започне преговори - показва, че в този действително много труден процес, има развитие и първият етап е постигнат. Сега трябва да дойде вторият етап - на масата на преговорите българските дипломати и експерти, заедно с турските си колеги, да продължат преговорите и да намерят законно и справедливо решение, което да удовлетворява и двете страни. Повтарям - докато водят преговорите - политици, министри от рода на Божидар Димитров, от рода на Волен Сидеров трябва да спрат да спекулират с тракийския проблем и да си го присвояват като решение и да не пречат на преговорите. Трудно преговори, но съм уверен, че ще се намери решение, защото проблемът не е само между България и Турция - този проблем с вкарването от нас в ЕП става проблем и на ЕС. А ЕС категорично заявява, че съседните държави трябва да си решат проблемите помежду си, ако има такива, иначе няма да бъдат приети в ЕС. Оптимист, но умерен оптимист.
Каква е Вашата позиция относно членството на Турция в ЕС?
Нашата позиция е категорична - че Турция не може да бъде член на ЕС по няколко причини. Първата причина е, че Турция се счита в Европа, благодарение на това, че държи една малка територия, която е в Европа, т.е. Източна Тракия. Тази Източна Тракия - това са тракийски земи, това са частни земи на тракийските българи, които тя ги е заграбила. Така че тя няма никакво основание да претендира, че е европейска държава - тя е азиатска държава и да си гледа азиатските проблеми. Така или иначе е факт, че тя е стъпила в Източна Тракия. Ние сме против промяна на границата и затова ние сме за привилегировано членство, за привилегировани отношения на ЕС с Турция, но не и членство в ЕС.

Бедните или богатите ще пълнят хазната
Коментар на Георги Ганев, Център за либерални стратегии, за БНР

Много могат да бъдат въпросите по тази свръхактуална тема. Подходите безспорно подсказват предпочитания модел, защото и в момента българският модел за благосъстояние изглежда много повече социалистически, отколкото социален, все още след 20 години! Едва ли ще видите в сочените за пример Скандинавски страни някой да получава държавна помощ и този някой да е в 5-те процента на подоходното разпределение, т.е. да е между хората с най-високи доходи. Много пенсионери с имоти по центъра, разполагащи месечно с по 5-6 хил. лева от наеми, получават помощи във вид на транспортни разходи? Мярката е изключително проста, само дето в момента социалния министър, както и предишния, е уплашен да предприеме тези мерки. Просто е нужно парични помощи да се дават само на бедни хора, а не на калпак. Същото важи и за майчинските и за всички помощи, които минават през субсидиране на цени. Това може да се счета, че са детайли, но натрупани детайлите може да достигнат и до милиард лева. Затова е логичен въпросът: кой как ще пълни хазната? Мен вече ме споменават в компанията на "пазарните муджехидини", което за мен е гордост.
Как аз виждам нещата? Икономиката е ударила дъното и започва да излиза от кризата. Точно в този момент бюджетът влиза в публичната криза. Това е не е толкова нелогично, особено като се видя как се държа бюджетът по време тази криза. Докато частният сектор режеше работни места и заплати, намаляваше маржове, свиваше инвестиции, изобщо поемаше пълното бреме на световната икономическа криза, публичният сектор нито за секунда не спря да увеличава своите разходи. Пенсиите се увеличиха 20% в година без инфлация. Просто вземете бюджета и четете цифрите в перо социални разходи. Всичко се увеличава непрекъснато. Уязвен беше частният сектор, средният и малък бизнес буквално беше хвърлен на кучетата. Да сте чули във вчерашните предложения за някакъв таван в публичния сектор, някакво преподреждане на заплатите? Преди време министърът на финансите потвърди, че неговата заплата е едва №100 във ведомството, което управлява. Там има заплати по-6-8 хиляди лева месечно!
Това поне е предвидено в ограничителната мерки за кризата от вчера.Всичко останало е свързано със съвсем безпочвени надежди, че от някъде ще се напълни хазната. По-надеждна е идеята за приватизация и продажба на активи,но това е сценарии по който бюджетът ще се продъни. Помпането на дълг не осигурява приходи на хазната. Нещата се отлагат в бъдеще време. По-късно ще обложат нас, за да платим този дълг. Когато чух за "Данък лукс" умрях от кеф. Този вид данък никога не се плаща от богатите, защото те винаги имат избор. Къде е казано, че трябва непременно богатите да плащат кризата? Нали точно те трябва да ни измъкнат от кризата? Нали той трябва да намери работните места, той трябва да направи инвестициите, нали той трябва да увеличи заплатите? Това богатите го правят, не го прави държавата! Моята препоръка е да се върне доста здравословното и разумно правило от преди години - на 90% харчене на разходите!
Всички по равно трябва да разберат ,че вече година и половина в България има криза и всички, които разчитат на доходи от бюджета, трябва да участват в борбата с кризата. При сегашните мерки средната класа няма да бъде съхранена! Затова моята максима е: режеш държавни разходи и не облагаш повече средната и дребна класа. Просто публичният сектор трябва да поеме поне една малка част от бремето на частния по време на кризата. Аз лично смятам, че българската държавата е крайно неефективна и само разхищава пари. Нека да спре да го прави поне сега!

Станишев: Правителството създаде спирала на бедността
Брюксел, Белгия /КРОСС/ В момента темата с безработицата е в центъра на вниманието на цяла Европа и навсякъде тя се покачва. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев след срещата си с европейския комисар по заетостта, социалните въпроси и социално приобщаване Ласло Андор. Лидерът на БСП информира еврокомисаря за ситуацията в България, която според Станишев се развива много тревожно. Той изтъкна, че през юни миналата година безработицата е била малко над 7 %. В момента по официални данни вече е близо 10,5 %, а според данни на Българската стопанска камара неофициалната безработица е много по-висока. 380 000 българи са извън пазара на труда, без работа, без доходи. Този брой нараства със 140 000 за последните осем месеца, което според Станишев няма как да не бъде сериозно основание за тревога. Всеки ден нови 1 300 души се нареждат на опашки пред бюрата по труда.
Сергей Станишев коментира, че политиката на правителството води до тази безработица, подчинявайки всичко само на финансови цели и на балансиран бюджет. Това става за сметка на подкрепа на реалната икономика, която се задъхва без държавни плащания. Орязват се и редица социални придобивки - в това число средставата за Националния план по заетостта са намалени 3 пъти - от 190 млн. на 60 млн. „Няма как в тези условия действително да се борим с безработицата, да помагаме на хората, без да има финансиране", заяви председателят на БСП.
Станишев изтъкна, че Коалиция за България подкрепя увеличаването на средствата за борба с безработицата. От левицата настояват средствата за Националния план по заетостта да бъдат възстановени до нивото от миналата година. „Със своята политика, правителството създаде една спирала на бедността, която се задълбочава с всеки месец и ще доведе до социален взрив, ако не се промени радикално и бързо политиката на държавата", каза още Станишев.

Константин Димитров обсъди в Австрия Стратегията на ЕС за Дунавския регион
София /КРОСС/ Заместник-министърът на външните работи Константин Димитров бе на работно посещение във Виена на 23 и 24 март т.г.
Той проведе разговори в Министерството на европейските и международните въпроси с генералния секретар посланик д-р Йоханес Кирле. Бяха обсъдени широк кръг въпроси, засягащи възможностите за взаимодействие между България и Австрия в рамките на ЕС, както и двустранни въпроси в европейския интеграционен контекст.
Централно място бе отделено на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. С подчертано внимание австрийската страна възприе най-новите стъпки на България за разширяване на приноса ни в изработването на Дунавската стратегия на ЕС, както и факта, че България ще бъде домакин на следващата конференция по Дунавска стратегия, която ще се проведе на 10-11 май 2010 г. в гр. Русе.
Българската и австрийската страна бяха единодушни, че за ефективността на изработващата се Стратегия голямо значение имат инфраструктурните проекти, подобряването на навигацията по Дунава, като стимул за икономическо развитие и туризъм, също така опазването на околната среда, общите усилия за превенция от наводнения, разширяването на научното и културното сътрудничество.
Австрия разчита на България за комуникирането и привличането на съседните балкански страни, които още не са членове на ЕС, за включването им с конкретни проекти при изработването на Дунавската стратегия.
Заместник-министър Димитров изрази задоволство от силния ангажимент на австрийски фирми и банки в България. Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в страната ни. Генералният секретар д-р Кирле увери в неотслабващия интерес на австрийските делови среди към страните от Дунавския регион, разглеждан, като район на икономически растеж в средносрочен и дългосрочен план, въпреки глобалната икономическа криза. Бе подчертано, че включването на България в еврозоната би било в интерес и на Австрия като водещ чуждестранен инвеститор в България.
Австрийската страна оцени усилията на България в подготовката й за включването в Механизма за обменния курс ERM II и бе изразена увереност в положително решение по този въпрос.
Бяха обсъдени въпроси на енергийната политика в Европа и търсенето на алтернативни пътища за доставка на енергоносители, важен елемент от които е газопроводът НАБУКО.
Тема на разговорите беше и Европейската служба за външна дейност с общото виждане за необходимостта от тясно ангажиране на държавите-членки в процеса на сформиране на Службата, важността на принципите на пълна прозрачност и адекватен географски баланс.
Внимание бе отделено на подготовката на България за присъединяване към Шенгенското пространство. В този контекст заместник-министър Димитров даде висока оценка за активното съдействие на Австрия, страна с ценен опит както външна граница на ЕС, специално в областите визова политика и миграционни въпроси.
Заместник-министър Константин Димитров проведе също така разговори във Виена с висши представители на Федералното министерство на вътрешните работи, на Федералното министерство на правосъдието, както и с генералния директор на Международния център за развитие на миграционната политика (ICMPD) Петер Видерман.

Европейската здравна карта става препоръчителна, а не задължителна
София /КРОСС/ Днес по време на своите заседания Комисията по здравеопазване и правната комисия към Народното събрание единодушно приеха направените от Съюза на демократичните сили предложения в Закона за здравното осигуряване.
Сините депутати д-р.Ваньо Шарков и Мартин Димитров внесоха промяна в закона, според която Европейската здравна карта няма да има задължителен характер, а само препоръчителен при пътуване на български граждани в рамките на Европейския съюз.
Водещата здравна комисия по Закона за здравното осигуряване прие направените предложения и на второ четене, което означава, че текстът ще бъде гласуван другата седмица и в пленарната зала.
Съюзът на демократичните сили винаги е отстоявал тезата, че Европейската здравна карта е създадена, за да поражда право на ползване на медицинска помощ във всяка страна-членка на Европейския съюз. Тази карта не е задължение, а право за всеки български гражданин, и в този смисъл Европейската директива за свободно движение на хора и капитали не може да се нарушава, колкото и да е важна събираемостта на здравно-осигурителните вноски, посочват от партията.

Борисов: Ако имат данни за Цветелина, да ги дават на прокурор
София /КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов призова БСП ако имат данни около бизнеса и доходите на Цветелина Бориславова, незабавно да ги дадат на прокуратурата.
Вчера от левицата настояха Бориславова да обяви имотите, активите и фирмите, които притежава, както и какви обществени поръчки са спечелени от нейните фирми от юли досега.
„Винаги съм казвал - каквото за всички, това за всеки един български гражданин. Ако имат данни някакви, да ги дават на прокурор незабавно, а не да се изказват. Която и да е банка, която се атакува, създава допълнителен проблем за банковите институции, а това, че се опитват да атакуват отделни лица, мисля, че не им прави чест", каза Борисов, цитиран от БНР.

РЗС: Президентът да наложи вето върху приетите промени в НПК
София /КРОСС/ Във връзка с приетите на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, Политическият съвет на РЗС призовава президента в своя декларация, изпратена до медиите, да наложи вето върху приетите промени.
„Ред, законност и справедливост" бе единствената парламентарна партия, която внесе свой алтернативен на управляващите проект за изменение и допълнение на НПК. Той получи изключително позитивни отзиви в официалните становища на Върховна касационна прокуратура /ВКП/ и Върховния касационен съд /ВКС/. Същевременно и ВКП, и ВКС имаха много сериозни забележки към законопроекта на ГЕРБ. Въпреки това в парламентарната комисия по правни въпроси нашият вариант бе отхвърлен практически без обсъждания. Всичко това ни дава повод и основание категорично да се разграничим от приетите промени в НПК. Защото те влизат в остра колизия с някои принципи на наказателния процес, които се прилагат в съвременното европейско право в продължение на вече трето столетие", се казва в декларацията.

От партията посочват още, че няколко пъти РЗС публично са оповестили своите принципни възражения срещу планираната реформа на НПК, включително по отношение на:
- процесуалната фигура на резервния защитник, опорочаваща правото на защита на подсъдимия
- процесуалните бариери пред касационно разглеждане на осъдителни присъди, водещи до обезсмисляне принципа на триинстанционното наказателно производство
- възможността обикновени полицейски служители да извършват процесуални действия и да бъдат разпитвани по отношение тяхната законност в съда
- възможността за произнасяне на осъдителни присъди въз основа само на данни от специални разузнавателни средства /СРС/ и защитен свидетел
- дисбалансът на досъдебната фаза на наказателния процес, изтеглен в полза на разследващия полицай

„Макар и редакционно подобрени, голяма част от прогнозираните от нас пороци получиха своето нормативно основание и са на път да станат част от действащото българско законодателство. Респективно страната ни окончателно да се плъзне по нанадолнището на милиционерската държава.
РЗС изрично подчертава, че е била против наложените силово от управляващите реформи на НПК в неправилна посока, не защото се застъпва за правата на подсъдимите, а защото държи на правата на всички български граждани, включително подложените на наказателно преследване. Защото след приетите промени става напълно възможно заради неволно изпусната по телефона дума, подкрепена от неизвестно как намерен от разследващите органи анонимен свидетел, всеки български гражданин да стане клиент на прокуратурата.
РЗС е категорично против всеки български гражданин да бъде поставен в ролята на потенциален затворник, тъй като Република България е все още демократична европейска държава. Нейните граждани не са престъпници, а свободни хора. До днес ...
РЗС е за изцяло нови Наказателен и Наказателно-процесуален кодекс, чийто основни принципи да бъдат разписани в бъдеща нова Конституция", посочват от РЗС.


ЕП определи приоритетите си в Бюджет 2011
Брюксел, Белгия /КРОСС/ Младите хора, икономическото възстановяване и научните изследвания трябва да бъдат основните бюджетни приоритети за следващата година, подчертават депутатите в ЕП в резолюция по въпроса, която беше приета на пленарното заседание в четвъртък. Те изтъкват също така спешната необходимост да се преразгледа многогодишната бюджетна рамка на ЕС (2007-2013 г.) и повтарят своето искане да бъдат по-силно ангажирани в процеса на създаване на Европейската служба за външни дейности.
Имайки предвид важната роля, която младите хора ще трябва да изиграят във възстановяването от икономическата криза, депутатите считат, че те трябва да получат специална подкрепа, особено за улесняване на прехода от образователната система към пазара на труда. Сред мерките, които членовете на ЕП препоръчват, са изучаването на езици и създаването на специална програма за мобилност, наречена "Еразъм Първо работно място".
По време на дебата в пленарната зала на 24 март, комисарят по бюджетните въпроси Януш Левандовски подкрепи предложения приоритет за младежката политика. Европейската комисия ще приеме проектобюджета на 27 април (първата стъпка в бюджетната процедура), като същия ден комисарят ще представи предложението пред парламентарната комисия по бюджети.
За да се подпомогне икономическото възстановяване, депутатите настояват ЕС да осигури повече финансиране за изследвания и иновативни технологии, особено за "зелени" технологии, както и за пилотни проекти за малки и средни предприятия в селските райони.
Бюджетната процедура за 2011 г. е първата, при която Парламентът ще взема съвместно решение със Съвета на министрите относно целия бюджет, включително и земеделието. В това отношение членовете на ЕП подчертават нуждата да се запази конкурентоспособността на селското стопанство и неговата способност за посрещане на новите екологични предизвикателства след срещата в Копенхаген.
Депутатите смятат също така да използват бюджетната процедура като средство за упражняване на тяхното правомощие за парламентарен контрол над Европейската служба за външна дейност (ЕСВД). Докладът подчертава намерението за "по-голяма ангажираност на ЕП в определянето и управлението на външните отношения на ЕС, той ще осъществява в пълна степен задълбочен преглед на бюджета и бюджетния контрол на ЕСВД".
Членовете на ЕП искат Комисията да започне преразглеждането на дългосрочния бюджет на ЕС (за периода 2007-2013 г.) преди началото на лятото. Подобно преразглеждане според тях е "абсолютна необходимост", тъй като настоящата дългосрочна бюджетна рамка не е позволила на ЕС "да реагира по подходящ и задоволителен начин на различните предизвикателства, които възникнаха през последните години".
По отношение на бюджета на самия ЕП, приоритетите за 2011 г. ще бъдат "отличната законодателна работа" и "ефективното функциониране на Договора от Лисабон".

Приобщаване на ромите: ЕС и държавите членки трябва да засилят своите усилия
Брюксел, Белгия /КРОСС/ Европейските депутати призовават за критичен анализ на неуспехите на политиките за приобщаване на ромите, констатирайки "незадоволителния напредък до момента" по този проблем. Парламентът настоява за стратегия за интегриране на ромите от 2008 г., като членовете на ЕП очакват от Втората европейска среща на върха за ромите (4 април, Кордоба) да доведе до поемане на твърди политически ангажименти в тази насока.
В резолюция относно Втората европейска среща на върха за ромите, приета с гласа 572 "за", 28 "против" и 23 "въздържали се", депутатите осъждат появилите се в последно време "антицигански настроения в няколко държави членки на ЕС". Те изразяват своята загриженост във връзка с дискриминацията спрямо ромите в сферата на образованието, осигуряването на жилища, трудовата заетост и здравеопазването, както и тяхното изключително ниско участие в политическия живот. Членовете на ЕП са загрижени също така от случаите на насилствено репатриране на роми в някои страни от Западните Балкани.
"Съответните страни да бъдат принудени да спазват собствените си обещания"
Парламентът повтаря своето искане за Европейска стратегия за ромите, изразено в резолюция от 31 януари 2008 г., на което Комисията все още не е отговорила. Новите комисари трябва да превърнат в приоритет свързаните с ромите въпроси, които са включени в техните ресори, а Комисията трябва да подтикне държавите членки да положат "по-големи усилия за постигането на видими резултати".
Депутатите считат за изключително важно да бъде създадена комплексна програма за развитие, която да позволява пряка намеса в гетата, страдащи от "сериозни структурни недостатъци". Според текста на резолюцията мерките срещу дискриминацията са недостатъчни и съответните страни трябва да бъдат принудени да спазват собствените си обещания. Използването на структурните и предприсъединителните фондове трябва да бъде оценено на базата на техните резултати в социален план, а местните власти трябва да бъдат насърчени да използват по-добре възможностите на структурните фондове.

Франция и Германия се споразумяха за помощта за Гърция
Париж, Франция /КРОСС/ Франция и Германия постигнаха споразумение за отпускане на финансова помощ за Гърция. Парите ще са от страни-членки на ЕС и Международния валутен фонд, предаде Ройтерс.
За това са се споразумели френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел преди срещата на върха на ЕС, съобщиха от Елисейския дворец.
Според френски представител постигнатата договореност с Меркел отваря път за двустранни заеми в рамките на ЕС, комбинирани със заеми от базирания във Вашингтон Международен валутен фонд.

„Гласуване без граници" искат 12 депутата зад граница, избирани по интернет
САЩ /КРОСС/ Асоциацията на българските граждани в чужбина „Гласуване без граници", която придоби своята популярност по време на изборите през 2009-та година, продължава да настоява за повече избирателни права на емигрантите. Сега от неформалната организация искат българите в чужбина да си избират 12 депутата в отделен избирателен окръг, съобщава „EuroChicago.com".
В София българският парламент продължава да работи над нов изборен кодекс, който да промени досегашното гласоподаване. Във временната парламентарна комисия, начело с Искра Фидосова, бяха поканени представителите на „Гласуване без граници" в качеството си на експерти, за да представят своите предложения за законопроекта.

Лекари в държавни болници взимат по 35-40 хил. лева заплата
София /КРОСС/ Лекари в държавни болници са си писали по 35-40 хил. лева заплата. Това потвърдиха министрите Мирослав Найденов и Вежди Рашидов след края на правителственото заседание, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
„Директор на държавна болница е харчил по 60 хил. лева за представителни разходи”, съобщи министър Рашидов. Като пример той посочи фактът, че в българска болница са му искали 5000 евро, а в германска клиника са му взели 2200 евро, без да уточни за каква манипулация. Според него не е логично българските лекари да получават толкова високи заплати. По думите на Рашидов, директорът на берлинската клиника, в която е опериран, получава възнаграждение от 4000 евро.
Премиерът Борсов е издал заповед да бъдат намалени заплатите на всички чиновници и ръководители в държавната администрация, които надвишават неговото и на ресорния министър възнаграждения, каза земеделският министър.
Подобна мярка ще се приложи в Ръководство въздушно движение /РВД/.

Замразиха заплатите в държавната администрация
София /КРОСС/ С постановление на Министерски съвет се замразяват заплатите в държавната администрация считано от 1 януари тази година, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Утвърдените разходи за възнаграждение могат да се разходват по месеци до 90 на сто, реши кабинетът. Увеличение на основните заплати ще е възможно при намаляване броя на служителите.
Общините ще имат възможност сами да утвърждават разходите си за заплати. Местната власт ще може да прецени сама броят и възнагражденията на служителите си.
За работещите в сферата на отбраната и МВР ще бъде изготвено отделно постановление.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

За силата на слуховете и лековерието на хората

Слухове довели до малко преселение на народите
След отменянето на визовия режим десетки хиляди македонци и сърби са потърсили политическо убежище в ЕС - както се разбира, подведени от целенасочено раздухвани слухове, пише в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Слухът тръгна явно от Македония: в Швеция и Белгия можело да се получи политическо убежище. Мнозина повярваха без да се замислят особено. И така от началото на годината белгийските и шведските власти бяха засипани с молби за убежище, предимно от Македония и Сърбия. Европейската комисия настоя пред правителствата в Белград, Скопие и Прищина да обяснят ясно на своите граждани какво точно означава новопридобитата визова свобода. Белгийският посланик в Белград, придружен от високопоставени служители на своята страна, обиколи южносръбския регион Прешево, откъдето идваха особено много кандидати за убежище, за да информира населението.
Недоразумението е остранено, но не и причините за него
От началото на тази година македонци и сърби пътуват без визи за държавите в ЕС
Междувременно от средата на март започнаха да пристигат обратно автобуси с хора, чиито молби за убежище са били отхвърлени. През последните няколко седмици потокът от молби за убежище от балканските страни значително намаля. По този начин възникналото недоразумение изглежда отстранено - но в никакъв случай и причините, довели до възникването му. Внимателното вглеждане в произхода на пишман-кандидатите за убежище показва, че се касае преобладаващо - според някои източници дори изключително - за албанци и роми.
Прешевската долина е населена предимно от албанци. Кандидатите от Македония също са били роми и албанци. И в двете страни те образуват най-бедните и най-необразовани слоеве на населението. Повечето сърби и славянски македонци се отнасят високомерно към албанците, защото били необразовани и с престъпни наклонности. Всички заедно се отнасят високомерно към ромите. Последните нямат никого, когото да третират високомерно, затова се карат помежду си.
Както изглежда, слухът, че шведите и белгийците давали политическо убежище, е бил целенасочено раздухан от користни автобусни предприемачи, убедили лековерните хора, че само ако се качат на автобус от тяхната фирма молбата им за убежище има шанс да се увенчае с успех. Затова сръбският вътрешен министър разпореди извършването на разследване по случая.
Там, където безработицата възлиза на 70 процента
Риза Халими, единственият албански депутат в белградския парламент, призова правителството да погледне най-сетне сериозно на неговите предупреждения за трудното и потенциално нестабилно положение в югозападна сърбия. Според Халими безработицата там възлиза на 70 процента. Тази цифра изглежда абсолютно достоверна на всеки, който посети региона. Недоразвита е наистина и югоизточната част на страната, в областта между Пирот и Димитровград, където живее българското малцинство. Само че там го няма експлозивното етническо противоречие, което се набива така остро на очи в югозападна Сърбия.
ФАЦ/ММ/СГ/БУ

"Ди Пресе": Борисов е майстор на интерпретациите
Борисов е доволен от европейската оценка
Българският премиер е истински майстор на херменевтиката. Помолен за коментар по /в най-добрия случай/ средната оценка за България в актуалния доклад на ЕК, Борисов тутакси издава на страната си свидетелство на отличник.
С тези думи започва статия за България на страниците на австрийския вестник "Ди Пресе". По-нататък публикацията продължава така:
В доклада си за България ЕС възнаградил работата на правителството с чиста шестица, казва премиерът не без самочувствие. Такава интерпретация не се осмелява да направи Константин Димитров. Но и заместник външният министър, отговарящ за ЕС, побърза да изтъкне във Виена позитивно споменаваната в доклада "политическа воля" на новото правителство.
Най-сложната задача е съдебната реформа
Кой е виновен?
Тази констатация е действително нова, докато списъкът с обвинения е постоянен за България от присъединяването на страната към ЕС през 2007 г.: политизираната правосъдна система, корупцията, организираната престъпност. От тези пунктове Димитров окачествява реформата на правосъдието като най-трудната задача и като предизвикателство за следващия доклад през юли тази година.
Че още няма осъдителни присъди по важни криминални и корупционни случаи, както неодобрително констатира и актуалният доклад на ЕК, според Димитров е преди всичко вина на правосъдната система. "Тук ние като изпълнителна власт нямаме влияние", казва той. Общественият натиск и реформата на Наказателно-процесуалния кодекс били обаче необходими, за да не бъдели преговорите, както толкова често досега, отлагани поради привидни причини. "Сега нищо не може да се направи против това, защото е легално", казва заместник външният министър.
Новият войн на борбата срещу злоупотребите
Друго едно безобразие - злоупотребата или лошото боравене със средствата от ЕС - щяло да се поправи с едно ново назначение: наскоро 46-годишният Томислав Дончев бе назначен за министър по управлението на парите от ЕС. Бившият кмет на спретнатия малък град Габрово има за задача да управлява помощите, които постъпват централизирано във финансовото министерство, но без да има собствено министерство и с малък екип от сътрудници. Проблематичното българско разпореждане с парите от ЕС забавя и един престижен проект: втория дунавски мост между Видин и Калафат. Мостът още не е готов, но помощите от ЕС изтичат, пише "Ди Пресе".
Между двата смисъла на "глътка въздух"
Потъване по български
Проблемът на България е не толкова в суматохата през последните месеци, колкото в тоталния обрат във философията на "герберското" управление. Ако въобще можем да говорим за философия, пише в анализа си Любослава Русева.
Ако отворите сайта на ГЕРБ, ще попаднете на антикризисна програма, която започва така: “Във време, когато целият свят е изправен пред предизвикателството на финансовата и икономическа криза, България трябва да има своя отговор, в контекста на всеобщите европейски и световни усилия, как най-бързо и безболезнено да преминем по този труден път."
По-любопитна обаче е датата. Документът е изготвен на 10 май 2009 г., което ще рече, че близо година по-рано и точно два месеца преди парламентарните избори сега управляващата партия не само е имала амбицията да даде "своя отговор" на "предизвикателствата", а вече е имала стройна програма за тяхното преодоляване.
"Веднага", "незабавно", "безболезнено"?
Припомнянето на този документ заслужава усилие, защото чрез него "Граждани за европейско развитие на България" (в случай че сте забравили какво стои зад абревиатурата) манифестират като дясно ориентирани. Те, например, възнамеряват да облекчат данъчните и осигурителните режими, а когато обясняват как ще намалят осигурителната тежест с до 5% "с цел оставяне на повече разполагаеми средства у бизнеса и работниците", са убедени, че "ефектът от тази мярка е незабавен и стимулира запазването и създаването на работни места".
България може?
Според ГЕРБ целта на облекченията е "да се даде възможност на бизнесите да поемат глътка въздух във времето на затруднено финансиране, да запазят и разкрият нови работни места, като ефектът от мерките може да се почувства веднага". Наред с дадената дума за реформи, сред които е и твърдото намерение държавата да ограничи неефективните публични разходи, от партията обещават и въздаване на справедливост под формата на "незабавно търсене на отговорност и предоставяне на прокуратурата на всички доказани нарушители".
Водещата нишка в програмата, както сами забелязвате, са думите "веднага" и "незабавно". Ако сведем антикризисната визия на ГЕРБ до едно изречение, то ще гласи: незабавни реформи, чийто ефект да се почувства веднага. Всички, с други думи, трябваше да живнем в мига, в който поемаме първата глътка въздух (разбирай, когато партията спечели изборите) - това беше посланието зад познатото клише, но клише все пак опаковано в ясни и, да повторим, определено десни намерения.
Осем месеца след поемането на властта обаче картината изглежда коренно различна от нарисуваната в антикризисната програма. Няма "веднага", няма "незабавно", няма и следа от обещаното безболезнено преминаване по трудния път. Обратното - има преразход на ценно време, колебания, липса на визия и отказ от водене на дясна политика.
На практика захванатите реформи бяха зарязани по средата, вземащите решения започнаха да нахвърлят "на коляно" всевъзможни хаотични хрумвания, а българският премиер все повече заприличва на "изпълняващ длъжността", който навигира според социологическите проучвания и шума на най-близките протестиращи (по политолога Владимир Шопов).
Като в сводка за нивото на река Дунав
Впрочем от началото на годината и особено през последните две седмици противоречивите сигнали, излъчвани от правителството, подлежат на описване единствено като в сводка за нивото на река Дунав в сантиметри. При Видин здравните осигуровки се покачват с 2%, но при Лом предложението пада. Около Козлодуй започва да потъва плоският данък, но на Оряхово той отново изплува. ДДС намалява с 0.5% край Никопол, само че на Турну Магуреле тръгва да се повишава с 2%. При Русе нивото му започва да се колебае, но пък на Силистра се въвежда данък "лукс".
Това обаче не е проблем, защото на следващия ден промените претърпяват промени, които претърпяват промени и на по-следващия ден. В резултат "сан шанжман" остава само усещането за хаос, а обещаната "глътка въздух" е на път да се реализира в смисъла, в който са я поемали власите на края на Дунава...
Но голямата беда е не толкова в настъпилата суматоха след пропилените месеци в разкази за злодействата на тройната коалиция и ненужни дискусии да има ли референдум за новините на турски език или как да импийчнем президента. Проблемът е в тоталния обрат във философията на управление (ако въобще можем да говорим за философия).
По данни на икономисти индустриалното производство е спаднало с почти една четвърт от началото на рецесията, но общият размер на държавните разходи не само не е намалял, а през 2010 г. ще е най-високият в историята на българския преход (планираните държавни разходи за годината са 27 млрд. лв., докато през 2009 и 2008 г. - съответно 26 млрд. и 25 млрд.).
За малко да си помислим, че наближава 9 септември...
"Герберите" залитат
Това означава, че държавният сектор получава все по-голямо финансиране от бюджета, а оттам - че никога досега не сме имали толкова много държава. Означава още, че първоначално заявената политика е завила наляво и по-скоро няма да преодолее, а ще произведе криза.
Ако пък към завоя добавим и демагогски залитания от типа данък "лукс", както и изказвания като "Пипаме големите заплати, големите имоти, за да може по време на криза солидарно да понесем тежестта", за малко да си помислим, че наближава 9 септември... "Сега е моментът за национализация, държавата да изземе нетрудовите доходи на буржоазията. Народът трябва да стане собственик на фабрики и юзини, мелници и молове, яхти и банки. Да се изготви петилетен план, който да изпълним за четири години."
Спокойно, това не е антикризисна мярка. Така вече иронизират "пипането" на онези с яхтите някои свободни граждани из форумите. Те за разлика от официозните медии добре забелязват фалша на популистката поза. И не само фалша, а опасността от нея, доколкото тя прикрива изключително рискови намерения.
Например запазването на армия от 60 000 служители в МВР заедно с обещанието, че доходите им няма да намалеят, ако се наложи да си плащат здравните осигуровки, т.е. допълнително натоварване на бюджета. И най-вече - идеята за вдигане на ДДС на 22% (последното предложение на премиера е увеличението да важи до края на 2012 г.!), което ще бръкне в джоба на всички ни и е автоматичен генератор на инфлация.
"В хода на развитието на кризата ще възникват нови идеи и предложения, които ние ще добавяме към този пакет от мерки с цел максимално адекватно отразяване на кризисната динамика", пишат от ГЕРБ през май 2009 година. Но истината е, че идеите започнаха да извират едва напоследък, а последното нещо, което може да се каже за тях, е "максимално адекватни".
Поредното падане?
Накъде въобще се носи самолетът?
Нещо повече - през последните месеци държавата лека-полека започна да се връща към някакво базово равнище на функциониране, при което стратегическото планиране и решителността за промяна остават на заден план за сметка на метода "проба - грешка" и тестването на хрумвания, превърнати в медийни сензации.
Така се засилва впечатлението, че никой министър не знае кое копче е решил да натисне неговият колега, а всички заедно нямат много ясна представа нито как работят уредите в пилотската кабина, нито накъде въобще се носи самолетът. Тъкмо кризата, между другото, предоставяше и все още дава на ГЕРБ огромни възможности да се докаже като реформаторска партия. Дотук обаче тя (меко казано) ги пропусна, а всеки изминал ден прави все по-незначителни шансовете й да преобърне ситуацията и да даде доказателства в полза на управленския си ресурс, рекламиран предизборно като "България може".
Това няма как да стане само с изявления като: "Ако искат българите, за година и половина мисля, че ще успея да извадя държавата от блатото". Пък и какво означава "ако искат"? Ами искат, разбира се! Но въпросът е друг: дали управляващите наистина могат или си мислят, че могат.
Автор: Любослава Русева, „Дневник”
Редактор: Александър Андреев

Строежът на газопровод "Набуко" се забавя
Изграждането на планирания от Европейския съюз газопровод "Набуко" ще се забави с няколко години - прогнозира европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер. Действително - в последните месеци шансовете за постигане на окончателно споразумение по проекта са нараснали - казва Йотингер пред "Зюддойче Цайтунг", но реалните доставки надали ще са възможни преди 2018 година.
"Набуко" остава сред престижните проекти на Европейския съюз. Според досегашните планове първите доставки на газ от Азербайджан и Централна Азия би трябвало да се извършат през 2014 година в стремежа да се намали зависимостта на Европа от руските газови ресурси.
Прогнозите за забавянето на проекта бяха опровергани от страна на енергийния концерн РВЕ, който е сред изпълнителите заедно с австрийския ОМВ, МОЛ от Унгария, както и фирми от България, Румъния и Турция. По думите на Йотингер през юни в Брюксел би трябвало да се състои конференция с участието на всички партньори в проекта.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Доган повдигна медийния юрган

Оказа се, че не съм единственият възмутен от невероятното превъплъщение на Валерия Велева във в. “Труд”, която от най-голям апологет изведнъж се превърна в най-разюздан обвинител на Ахмед Доган. Винаги гордата със своята близост с него журналистка най-неочаквано го заля с обиди, подигравки и заклинания за лош край. Ами че това е все едно Венелина Гочева изневиделица да наругае в поверения й вестник “24 часа” своя кумир Георги Първанов!
Случаят с преобръщането на Велева е учебникарски ( ако не и клиничен) – заслужава да бъде изучаван от поколенията като демонстрация на това що е то предателска позиция в българската журналистика от съответния период. В смисъл – много е представителен като емблема на възтържествувалата традиция на нагаждачеството.
След моята статия, в която припомням двете лица на Велева в отношението й спрямо Доган ( като журналист, който е в тежък конфликт с този могъщ политик от поне 18 години мога да си позволя този лукс) “ Вече е позволено Доган да бъде руган – Велева се включи”, днес в публичното пространство се появи още един близък по смисъл в критичната си част към Велева текст. Автор: Ахмед Доган.
Публикувам го във вида, в която агенция “Фокус” помества под формата на писмо на Доган в рубриката “платено съобщение” ( каква ирония по отношение на поръчковата журналистика!):
Браво, Мадам В!
25 март 2010 17:34 ДПС
Съзнателно не общувам с теб от последните парламентарни избори (юни 2009 г). Винаги съм знаел, че не си „моралният стожер” на обществото, за каквато се представяш.
Доколкото знам, само преди месец беше подновила офертата си да ни бъдеш таен P.R. Колегите ми бяха наясно, че и понятие си нямаш от P.R. стратегии, а с този акт искаш само респектиращо възнаграждение за „добрия тон”, който ще имаш в писанията си за нас. Знам, че не си изключение в това отношение. Но не мога да проумея, кой ти внуши, че можеш да бъдеш моралния рупор на обществото?
А само преди няколко дена, когато започна да провокираш поредната си манипулационна атака срещу ДПС, за един ден ме потърси шест пъти по телефона, и когато не ти отговорих, ми пусна sms, че „можеш да омекотиш и най- тежките удари, които получавам”. Браво, Мадам В. Много е яко, нали? В случая деликатният въпрос е: от колко места ти плащат за подобни „поръчки”? Или, може би, самосиндикално задаваш неприятната ситуация и притискаш само жертвата? Разбира се, срещу цената за „омекотяване на удара”. Не знаеш, че това е подсъдно, нали? А за морал, да не говорим…
Когато вчера прочетох сакралните ти заклинания по мой адрес, ми стана забавно, естествено, и интересно. Ако съм в подходящо разположение на духа, бих могъл да ти направя шокиращ психоаналитичен портрет само въз основа на този текст. И той няма да има нищо общо с твоите миш-маш излияния, които са безпринципна смесица от разнородни понятия, които само внушават непоносимост, ненавист, омраза и дори агресивност. А знаеш ли, че и това също е подсъдно. За морал – да не говорим…
В този текст цялата ти същност е концентрирана в началото на въвеждащото ти изречение: „ този път няма…” Защо, Мадам В, този път няма? Защото не ти плащаме, нали?
От къде идваш и накъде си се запътила, Мадам В? Кой те е упълномощил да се правиш на морален съдник на (и в) обществото? Един съвет. Когато бълваш подобни деструктивни внушения, го прави пред нарочно поставено за целта огледало. Така сама ще прецениш границите на моралния императив във вътрешния си свят, както и съответствието му на външните обстоятелства.
Между другото, имаш интересна история от гледна точка на категорическия императив (постъпвай с другия така, както с тебе би искала да постъпят). Например, започваш от „политици по пантофи”, минаваш пред интимното проектиране на Аз-а в кухнята и спалнята на различни величия (преобразувани в такива маркери – символи, като „гащички”, „луксозни апартаменти”, „милиони в зелено…”, „боянски сараи…”, „властта, която разпределя порциите…”, „1.5 млн лв от Цанков камък…”), до превъплащаване в ролята на Касандра, която определя, кой какво трябва да прави и кога да си ходи от историята…
Всеки от собствената ти гилдия може да потвърди, че тези пуснати в обръщение семантично натоварени „символи”, са върховни моменти в твоето развитие.
Нещо повече. Тези „символни ядра” се превърнаха в организиращи принципи и „скрити параметри” на измъчената ти аналитичност и на престорената ти морална позиция.
И технологията на правене на собствената ти история е една и съща. Това е методът на подмяната: подменяш предметната реалност (обективният факт) с виртуална реалност (предложения) и върху „новата” основа на предполагаемата виртуалност съграждаш или създаваш всякакъв тип „новини”, които в общественото съзнание изглеждат правдоподобни, но по принцип са подвеждащи, невярни или манипулационни.
Например, ти много добре знаеш, че четирите идейни проекта (като предпроектни проучвания) нямат нищо общо с „Цанков камък”. Дори, тези предпроектни проучвания не са започнали да се реализират; те не са обективен факт. Те са направени като стратегия за развитие на една частна фирма в контекста на европейските реалности.
Но понеже усещаш, че проблемът с „Цанков камък” влиза в полезрението на обществото, като част от дневния му ред, съзнателно свързваш предпроектните проучвания за други обекти с един обективен факт – „Цанков камък”.
Именно тук е подмяната, Мадам В, и върху тази виртуална реалност с внушени правдоподобни асоциации (свързването на един обект с друг, които нямат нищо общо), започваш да изграждаш политически, икономически, правни и морални тези.
Що се отнася до Хидровъзел „Цанков Камък”, вярно е само едно. Много хора знаят, че бях идеолог на този проект до намирането на финансова схема за неговото стартиране. По финансинг проектът спечели първо място в ЕС по „виртуално финансиране”, чрез медота да въглеродните емисии (Протокола от Киото). След това компетентните субекти бяха други.
Така е, Мадам В…
Явно е, че от време на време изпитваш чувство на вина. Ти си знаеш. Но сигурно не съзнаваш, че комплексът за виновност продуцира агресивност.
Да. От гледна точка на цялостния ти статус, това е нормално. Дерзай! Знам, че имаш слабост към властимащите. Но запомни: накрая всеки трябва да си плати сметката.
Ще се помоля за теб.
Господ да ти е на помощ!
А. Доган
Текстът на писмото на лидера на ДПС Ахмед Доган е публикуван в оригинален вид, без съкращения, без редакторска намеса. Редакцията не носи отговорност за твърденията в него.“
……………………………………………………………………………………………………….
Отговорът на Доган на една журналистическа публикация няма аналог на подобен задочен диалог.
Да оставим настрана белег за какво е тази превъзбуденост (Доган не за първи път е обект на остри критики – моя милост му е посветил доста повече, но никога не си е изпускал така нервите, още по-малко по адрес на отделен автор). Извън политическия знак за земетресение на върха на ДПС, демонстрацията на това състояние от страна способния да мълчи с месеци Доган представлява много по-голям интерес като диагноза за състоянието и историята на заболяването на българската журналистика. Защото в изблика си Доган буквално я подлага на публичен гинекологичен преглед. И е ясно, че познанията му са лични.
Не става дума за “пикантното”в писмото и за факта, че изреченото от автора му в един словесен делириум за “гащичките” и всичко подобно надхвърля стилистиката на всеки жълт вестник. Иде реч за разкриването на механизмите на платената журналистика. Защото кресчендото на Доган звучи правдиво като крясък от болка. Поне веднъж не е зализано, с недомлъвки и подмятания – то буквално разголва какво се случва в най-интимните кътчета на медийната вакханалия под юргана на властта.
Много пъти съм твърдял, че продажността на българските медии и успешното им покваряване са в основата на много от уж “неразбираемите” ни беди днес. С купени и употребявани от прекупвачите медии можеш да изпратиш всякакво послание до раята – включително да настояваш, че управленският ти провал е успех . В нашите блатясали водоеми винаги се намират крайдунавски шарани да се хванат и да станат стръв на политическите акули. Тъкмо медиите играят ролята на серкмето за масов улов на мозъчно лениви индивиди за употреба на хищниците.
Сега Доган, доведен явно до бяс от едно лично предателство, прекрачва едно от най-големите табута на прехода, като ни разказва най-съкровената му тайни за методите на манипулирането и стига в отчаянието си дотам, че е на ръба да си признае престъпление ( защото подкупването на медиите е такова, а той го изважда на показ със свидетелското си показание).
Сарказмът, надменността, заплахата и клетвите на Доган са добър урок за медийните слуги, какво могат да очакват от разгневените си господари. А може би са и повод за дремещото правосъдие, което най-после да забележи, че търговията с влияние е престъпен алъш – вериш , който се върши пред очите ни от години по най-безсрамен начин. Най-после един много авторитетен свидетел ( и участник) в тази престъпна схема проговори. Да чакаме ли Брюксел да поиска обяснения или да прати доклад с поредната доза зададени отговори към българското правораздаване?

Не на дупката!
Икономистът от “Индъстри уоч” Георги Стоев предупреди днес от екрана на БНТ, че ако не бъдат спешно, рязко, моментално намалени разходите на държавата, през есента трябва да дойде МВФ. Преведено на политически език това означава правителството да падне, каза той. Защото връщането на МВФ в България би означавало признание за несправяне с работата от страна на властта, длъжен съм да добавя пък аз.
Поне за мен това е първата конкретна прогноза за възможно преобразуване на икономическата криза в политическа. Ако Стоев е прав за сроковете, че ако “още вчера” ( изразът е мой, но внушението е негово) не се съкратят рязко бюджетните разходи, то вероятността предупреждението му да се превърне в реалност е твърде голяма.
Младият анализатор положи специални усилия да обясни, че всички опити за намиране на допълнителни приходи, каквито и да се те в момента, не струват нищо без въпросните драматични съкращения. Което звучи обезкуражаващо. Защото на хоризонта не се задава никакво видимо свиване на харчовете на държавата, за което се искат болезнени решения, тъй като това би засегнало интересите на огромната армия от трудоспособното население, заето в публичния сектор. Него никой не е готов ( отново) на настрои срещу себе си. По политически причини.
По логиката на икономистите, ( Стоев е само един от многото, който обаче успя, според мен, да отправи послание на разбираем език) целият шумен разговор в момента за злоупотребите, макар и необходим и полезен, всъщност служи повече за отклоняване на вниманието от факта, че държавната политика в областта на разходите си остава нереформирана. Това обрича на политически провал управленито и заплашва да вкара страната в спиралата на изборите “до дупка”.
В това отношение лозунгът “Не на дупките”, символ на гражданското безсилие, който илюстрира колко беззъбо дефилира обществената енергия, придобива друг смисъл. “ Не на дупките “ е пример как у нас се борим с “неизвестен извършител”, виновник без адрес. Обаче “Не на дупката” при хипотезата за избори “до дупка” придобива реални очертания – от правителството и мнозинството в парламента зависи да овладее ситуацията. В противен случай, колкото и да са виновни предишните управляващи, отговорността за провала ще бъде политическа и лична. На сегашното държавно ръководство.


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Заблуда за 800 млн. лева

Свързването на НАП и митниците не донесе големите пари в хазната
Екип "Всеки ден"
Намерението на финансовия министър Симеон Дянков от лятото на м.г. в хазната да влязат 700-800 млн. лева от свързването на системите на НАП и митниците засега не се увенчава с особен успех. Оказа се, по думите на шефа на Агенция “Митници” ген. Ваньо Танов, че някой е заблудил някого, че от подобна връзка приходите ще скочат.
“Стига сте ме питали за тази връзка! Това е връзка, която може да облекчи техническата работа. Тя не може да има такъв ефект, какъвто й се приписва”, направи равносметка пред “Всеки ден” шефът на митниците. Той призна, че в България системите на НАП и на митниците не са съвместими”. “Аз съм дал на НАП достъп до нашите системи и то облекчава съответния данъчен служител при проверката му за дадена фирма”, уточни Танов.
Генералът изтъкна, че системата работи, но допълни, че “някой заблуди някого, че тази връзка може да доведе до повишаване на приходите”. “Може да доведе при следния случай – когато става автоматичен контрол. Т.е., вие като сте си платили акциза и сте се индикирали, автоматично в системата на данъчните да излезе дали сте си платили и ДДС-то”, обясни той.
Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов пък каза пред “Всеки ден”, че има реална връзка между митниците и данъчните, но призна, че е много трудно да се изчисли ефекта от нея. “Не знам кой би се наел да направи това и да коментира как точно свързването повишава приходите при това свиване на вноса и приходите от акцизи през февруари”, каза Николов.
Всъщност, официалните данни за изпълнението на бюджета в последния месец на миналата година и в първите два месеца на 2010-та показват, че приходите от ДДС са едно от основните пера на спад, което регистрира хазната. Данъкът се плаща при внос в страната, както и при сделки в страната. В края на 2008-та година постъпленията от ДДС са били 7, 485 млрд.лв. Докато в края на декември 2009 г. приходите от ДДС са с 1, 052 млрд. лв. по-малко, или 6, 432 млрд.лв. Както самият ген. Танов отбеляза в началото на март т.г.,това се дължи основно на “тенденцията още от 2009 г. вносът и износът да намаляват”. Така приходите на Агенция “Митници” само от ДДС през февруари т.г. са с около 15 млн.лв. по-малко. По-ниски от планираните са и приходите от акцизи – 136 млн.лв., вместо предвидените 182 млн.лв.
”Аз си спомням, че Симеон Дянков обещаваше над 2 млрд. лв. от пресичане на контрабандни канали и 700-800 милиона от свързване с кабел между НАП и Агенция „Митници”. В резултат на мерките сега се търсят допълнително средства, очевидно не е успял да се справи”, коментира пък пред “Всеки ден” бившият финансов министър Пламен Орешарски. Наследникът му Симеон Дянков направи подобни прогнози в началото на мандата на сегашното правителство, като заяви, че от свързването на базите данни на митниците и НАП в бюджета ще се влеят 700-800 млн.лв. допълнителни приходи.
От своя страна обаче генерал Танов заяви, че през април-май нещата в държавата ще стават все по-добре и по-добре по отношение на приходите. “Като резултат от всички мерки, които са предприети. Категорично го заявявам”, каза той, отговаряйки на нападките към него от страна на опозицията, че властта не изпълнява обещанията си да пребори контрабандата и да събера над 2 млрд.лв. повече.
Бившият шеф на НСБОП бе категоричен, че като ръководител на Агенция “Митници” е успял да се справи с контрабандата на горива и алкохол, но не го е направил по отношение на цигарите. Независимо от това бе категоричен, че парите от митниците ще се увеличават, независимо, че за февруари са събрани не 100 процента, а 60 на сто от планираните приходи. Ръководителят на митниците обясни оптимизма си така: “Посоката ще е нагоре и то сериозно нагоре. Аз съм убеден, че до края на май месец аз ще догоня това, което е като план. Трябваше да се промени законовата норма. След туй трябваше да излезе наредба за измервателните уреди, след туй и правилникът. Част от нещата имат период на изпълнение от влизането в сила. Така че това, което трябваше да бъде свършено в 2009-та и в началото на тази година като нормативна база и като други мероприятия, е направено и те оттук-нататък трябва да започнат да дават резултат и аз съм убеден в това”.
На обвиненията на опозицията, че контрабандата в страната е достигнала 50 процента, шефът на Агенция “Митници” отвърна: “Аз ще намеря до литър къде какво е отишло. И там, където го няма, ще има съответните санкции, но те ще издържат в съда. В момента твърдя, че и по отношение на алкохола, и по отношение на горивата, съм се справил. Не мога в момента да се справя с цигарите и то е по обективни причини”.
Митническият шеф изтъкна, че правителството трябва да търси решение и да вземе мерки по отношение на контрабандата с цигари и по-ниските приходи от облагането им с акциз. “Заложени са ни 450 милиона повече приходи в сравнение с 2009-та година. При условие, че “Булгартабак Холдинг” е разпоредил на “София-БТ” 84% от производството му да бъде за износ. И само 16% ще плащат акциз. И аз как да изпълня този план?! 47% по-надолу е “Благоевград-БТ” за вътрешния пазар. Но, тъй или иначе, там правителството ще трябва да търси решение и да вземе мерки. По отношение на цигарите няма теоретична възможност. Ние това го разговаряхме с Международния валутен фонд, със Световната банка. С увеличението на акциза върху цигарите има 4% спад на физическите обеми. Тук не говорим за контрабанда. Факт е, че с шоковото поскъпване на цигарите контрабандата добива неконтролируеми размери”, изтъкна ген. Ваньо Танов.

Шефът на Агенция “Митници” ген. Ваньо Танов:
Не се справям с контрабандата на цигари, засега
Анна Кълцева
Г-н Танов, как върви изпълнението на приходите в митниците до този момент на годината?
До момента са събрани 267 млн.лв., което е някъде около 60 процента от плана. Но това не са приходи за март, а за февруари. И това искам да обясня – че осъществените сделки през февруари до 15-то число на другия месец трябва да се декларират и да се платят. Така че това 60-процентно изпълнение е за планираните приходи през февруари 2010-та, а не през март. А нещата през април ще бъдат коренно различни. Февруари беше изключително тежък месец, къс и още преди той да е започнал, казах, че през март приходите ще са по-ниски от февруарските. Оттук-нататък обаче, аз съм дълбоко убеден, че през април нещата ще бъдат коренно променени.
Ще има повече приходи от митниците?
Да, посоката ще е нагоре и то сериозно нагоре. Аз съм убеден, че до края на май месец аз ще догоня това, което е като план. През февруари не работеше “Лукойл” и не е влязъл нито един танкер. А всеки един танкер е 12 милиона загуба от ДДС. Значи 72 милиона лева по-малко са като резултат от ремонта на рафинерията. И по-малко е реализирано като количества за свободно потребление. Оттук-нататък приходите по отношение на горива, по отношение на алкохолите непрекъснато ще нарастват и ще се качват. За предните два месеца има 2 милиона повече от алкохол при намалено потребление. Мерките, които ние сме предприели, ще дават все повече и повече резултат. В петък влиза в сила наредбата към променения Закон за акцизите и данъчните складове. И ще има още по-сериозен резултат. Защото за всяко едно нарушение аз не можех да им съставя акт, тъй като нямаше правилник. Така че постъпления и по отношение на горивата ще бъдат огромни. Аз ще намеря до литър къде какво е отишло. И там, където го няма, ще има съответните санкции, но те ще издържат в съда. Защото предното беше врата в поле. Трябваше да се промени законът. След туй трябваше да излезе наредба за измервателните уреди, след туй и правилникът. Част от нещата имат период на изпълнение от влизането в сила. Така че това, което трябваше да бъде свършено през 2009-та и в началото на тази година вече като нормативна база и като други мероприятия, е направено и те оттук-нататък трябва да започнат да дават резултат и аз съм убеден в това.
Говорите, че ще овладеете контрабандата при горивата. А що се отнася до цигарите?
Значи, аз в момента твърдя, че и по отношение на алкохола и по отношение на горивата, съм се справил. Не мога в момента да се справя с цигарите и то е по обективни причини. Това сериозно, голямо увеличение на акциза, което е шоково, води до сериозно увеличаване на контрабандата. На много сериозно увеличаване на контрабандата.
Колко сериозно?
В България не се правят такива проучвания. Аз видях румънското проучване. Румънците са били на 20 процента. Сега са на 32 процента за един месец – с 12 процента се увеличава контрабандата. Значи, има неща, които не зависят от митниците. Първо, аз мога да проверявам само на външни граници. По отношение на контрабандата, каквото и да си говорим, основните задължения са на МВР вътре в страната. Това, което влиза през вътрешни граници, няма как да проверявам, там няма митница.
А как работите с МВР?
Работим добре с МВР. Там също се набира информация и всеки ден се обработва тази информация. Сега в МВР тече акция по алкохолите. Огромни количества ще бъдат задържани. Но има период на систематизиране на тази информация. Те да си свършат оперативно работата. Защото аз такива възможности като митница нямам. Ние можем на базата на анализа да видим какво става и заедно с МВР по-късно да отработим информацията. Защото те имат възможностите за оперативна работа. Така че, аз мога да твърдя, че през април-май нещата в тази държава ще стават все по-добре и по-добре по отношение на приходите. Като резултат от всички тези мерки, които са предприети. Категорично го заявявам.
Работи ли в момента връзката НАП-митниците и има ли повече приходи от това?
Стига сте ме питали за тази връзка! Това е връзка, която може да облекчи техническата работа. Тя не може да има такъв ефект, какъвто й се приписва.
Системата работи ли в момента?
Тя работи, но някой заблуди някого, че тази връзка може да доведе до повишаване на приходите. Може да доведе при следния случай – когато става автоматичен контрол. Т.е., вие като сте си платили акциза и сте се индикирали, автоматично в системата на данъчните да излезе дали сте си платили и ДДС-то.
Но самият финансов министър Симеон Дянков каза миналата година, че като заработи тази система, която свързва НАП и митниците, в бюджета ще има 700-800 милиона повече приходи в бюджета…
Човек трябва да познава добре системите. Системите могат да дадат резултат, когато са съвместими и са синхронизирани. Защото сега говорим, например, за горива. След като вие отидете и си платите акциза за горивото, информацията би трябвало по автоматичен начин да отиде в НАП. В България системите на НАП и на митниците не са съвместими. Аз съм дал на НАП достъп до нашите системи и то облекчава съответния данъчен служител при проверката му за дадена фирма.
Има ли в момента неразплатени задължения към фирми от страна на митниците?
В края на миналата година подадените заявления за възстановяване на акциз върху горивата съгласно предходния закон ние обработихме предварително фактурите и аз възстанових на селскостопанските производители 37 млн.лв. Като голяма част от тези средства е възстановена до 10-то число на януари. А аз можех да ги възстановявам до края на февруари и средата на март. Т.е., селскостопанските производители да имат свежи пари, да могат да си купят торове и сега да торят и т.н. По отношение на горивата искам да подчертая това, че за да отчетат голяма събираемост, предишните управляващи не са възстановявали никакъв акциз и в резултат този акциз дойде като задължение при нас. В момента всякакво закъснение е преодоляно. Вече сме влезли в график и не дължим на никой никакви средства за възстановяване. Единственото, което дължа, е по отношение възстановяване на изгорените цигари. Макар че през януари от 130 милиона аз върнах половината. В момента се появява невъзстановяван акциз от 2007-ма и 2008-ма година. И пак трябва да попитам Орешарски защо не е възстановил акциза, а сега трябва да го връща някой друг. Попитайте, например “Филип Морис” – имат невъзстановени 11 млн. лв. от 2007 г. и 47 млн.лв. от 2008 г. И става така, че през тази година те ще вкарат 20, а аз имам да им дължа 70 милиона. И до края на годината аз само ще връщам. И трябва да питате Орешарски как се изпълняват приходи при това положение.
Но вие твърдите, че ще изпълните приходите по план…
Аз твърдя, че до май месец по отношение на акциза за горива ще вляза в график. Както и по отношение на акциза на алкохола ще бъде изпълнено. По отношение обаче на цигарите не мога да достигна тези нива, които са ни заложени. Защото са ни заложени 450 милиона повече в сравнение с 2009-та година. При условие, че “Булгартабак Холдинг” е разпоредил на “София-БТ” 84% от производството му да бъде за износ. И само 16% ще плащат акциз. И аз как да изпълня този план. 47% по-надолу е “Благоевград-БТ” за вътрешния пазар. Но, тъй или иначе, там правителството ще трябва да търси решение и да вземе мерки. По отношение на цигарите няма теоретична възможност. Ние това го разговаряхме с Международния валутен фонд, със Световната банка. С увеличението на акциза върху цигарите има 4% спад на физическите обеми. Тук не говорим за контрабанда. Факт е, че със шоковото поскъпване на цигарите контрабандата добива неконтролируеми размери.
Вярно ли е, че над 2 милиарда къса са необложените цигари?
За да отговоря на този въпрос, трябва да видя таблиците. Който го говори това сега, не знам откъде взема тази информация. Защото до 31 март 2010 г. се продават цигари със стария бандерол. На 31 март всички цигари със стария бандерол трябва да бъдат иззети, да бъдат върнати обратно в данъчните складове. Тогава може да се каже, на базата на върнатите цигари, на платеното през декември по старата ставка на акциза, какво е количеството. Сега кой каквото говори, говори глупости.
Докъде стигнахте със структурните реформи в митниците, уволнихте ли съпругите на шефовете от ДАНС и МВР, както казахте пред парламентарната комисия “Антимафия”?
Попитайте ги тези от МВР уволнени ли са съпругите им. Аз мисля, че са уволнени.
Кой ви съветва в момента – Шперплата, Фашиста или Шушумигата?
Нито знам кой е Шушумигата, нито пък допускам някой да ме съветва. Значи, аз отговарям за митниците. И докато отговарям, правя това, което аз смятам, че трябва да се прави в митницата. Така е и със структурната реформа. В края на краищата всички ме плюха. Но аз успях и направих в най-тежката ситуация структурна реформа и то единствено Агенция “Митници” е направила структурна реформа със сериозно съкращаване на бройките. Да, тази структурна реформа ми доведе изключително големи главоболия. Над 600 човека са навънка. Тези 600 човека могат да пишат всякакви анонимки. Но няма да стане тази работа - да бъда изнудван по този начин.
Съдят ли ви уволнените?
Всички, които са уволнени, са подали жалби в съда. Но ще се боря на първа инстанция, на втора инстанция – до край. Утре ще уволня 20 човека в митницата и те да си ходят и да се жалват. За всеки, за когото е получена информация, ще бъде извършена дисциплинарна проверка… Друг е въпросът, че после съдът ги връща.
Добре, това намаляване на състава не увеличава ли контрабандата, не влошава ли качеството на работата?
Тази структурна реформа, която беше свършена, и този състав не може да окаже влияние в това отношение. Друг е въпросът, че със структурната реформа доста служители са освободени. С което се получава дупка и ние трябва да правим назначения. Но докато не изтече 6-месечният период от структурната реформа, нямаме право да обявяваме конкурс.
Кога изтича той?
На 15 декември 2009 г. е приключила структурната реформа. Следователно 6-месечният срок изтича на 15 юни 2010-та. Искам да кажа, че всеки божи ден ще има освободени служители след дисциплинарно производство. Докато се научат и видят, че няма мърдане от това положение.

Равнис по министъра за чиновническите заплати
Рашидов: Дива е държавата, за да влезе в ред, готов съм да отрежа и главата на жена си
Мария Филева
Ново рязане на заплати заплашва държавните чиновници. До края на деня министрите бяха задължени от премиера Бойко Борисов да пуснат заповед, с която да разпоредят намаляване на заплатите на всичките си служители в техните министерства, агенциите към тях и в държавните дружества. Критерий ще е заплатата на ресорния министър – никой не трябва да взима по-висока заплата от него и от самия премиер.
Изключение ще бъде направено само за работещите с европейски средства и дирекция “Вътрешен одит” към финансовото министерство. Техните заплати няма да се пипат. Причина за крутите мерки се оказаха … лекарите. Възмущението отпреди седмица на премиера Борисов, че лекари на държавни болници са взимали между 35 хиляди и 72 хиляди лева, днес бе повторено от неговите министри.
На заседанието на Министерския съвет здравният министър д-р Божидар Нанев опитал да се защити, обяснявайки, че такива случаи се броят на пръсти.
“Днес примерно излязоха документи, че лекари в “Пирогов” си пишат заплати по 35 -40 хил. лв. Директорът си пише най-много – има към 60 хил. лв. за банкети, за ядене и за пиене”, обяви министърът на културата Вежди Рашидов. Той обясни, че не би нарекъл лекарите нарушители, но настоя да се сложи ред. Редно било лекарите да взимат пари, защото има нужда от тях, но не бива това да се случва безраборно. “Като на кюстендилския войвода – като дойде зимата и изпраща четата вкъщи, казва – на всеки по калпак жълтици, на мене колкото се полага”. Министърът даде пример със себе си – за операция на нос у нас му поискали 5000 евро, в Германия обаче му излязло двойно по-евтино.
“Вижте, и жена ми е лекар и то в “Пирогов” и аз ви казвам, че заплатите са прекалено големи за държавни болници”, коментира Рашидов. На въпрос на “Всеки ден” означава ли това, че саможертвено е готов да реже заплатата на жена си, той отсече: “Разбира се, че ще й отрежа, ако трябва и главата, както се казва”. “Вижте, дива е държавата, трябва да влезе в ред, не е честно”, обобщи мярката той.
Проблеми имало и в министерствата на Александър Цветков и Трайчо Трайков. Транспортният шеф ще трябва да реже от заплатите в РВД, а икономическият има проблем не с основните възнаграждение. По-голяма от неговата заплата от 2800 лв. получавали служителите “при някои участия насам-натам”. “Единственият коментар е, че когато всички страдат, всички трябва да страдат”, обобщи Трайков готовността да изпълни указанието на премиера.
“Логиката е, че в държавата не може да има по-голяма заплата от тази на ресорния министър и министър-председателя. Трябва да мислим какво управлява един министър и какви отговорности има той”, заяви и земеделският министър Мирослав Найденов. Той имал подобни проблеми – например с бившата шефка на Държавен фонд “Земеделие”, която получавал със 100 лв. повече от него, но нещата вече били регулирани.
Министрите не са обсъждали вариант да намалят с 15 на сто заплатите си. “Ако опрем дотам…”, изненада се от идеята Мирослав Найденов. Премиерът Борисов пък отмина с пренебрежение искането на БСП държавните плащания да не минават през СИбанк? “Вие се шегувате”, отвърна министър-председателят.
Междувременно наред с рязането на заплати, стана ясно, че ще продължат и съкращенията, но не със същите темпове, както досега.
В МЗХ ще наблегнат на оптимизацията. За пример бе дадена Дирекцията за борба с градушките. Оптимизацията там ще се изрази в това, че службата ще бъде превърната в търговско дружество, а работещите в нея вече няма да са държавни служители.
“Съкращенията не трябва да са чисто механични. Ето, аз стартирах кампания в нашето министерство, в която трябва да бъдат усвоени над 1 млрд. лв. за тази година. Ако точно в този момент съкратя определени служители, които обработват заявленията на тези земеделски производители, ще икономисам 10 млн лв., но ще изпуснем 100 млн. Внимателно трябва да се гледа”, настоя Мирослав Найденов.
“Това е мярка, която никой от министрите не изпуска от визьора си. Ние съкратихме около 15 % още през декември, съкратен бе и фондът за работни заплати. Това е правилният начин. Въпросът е да има постоянен преглед дали ресурсът, който има, дава продуктът, който се очаква от него. Ако не е така, ако все още има хора, които не допринасят или дърпат назад, съответно те трябва да си отидат”, смята Трайчо Трайков.
Военният министър Аню Ангелов вече започва прегледа на структурата на въоръжените сили. Резултатите ще излязат през септември. Чак тогава военната експертиза трябва да се произнесе колко точно трябва да наброява армията. Тази година не се предвиждат съкращения в Генералния щаб, тъй като миналата година числеността му е била намалена с около 20 на сто. Няма да бъде намаляван и личният състав на дирекциите, които са на разпореждане на началника на отбраната, ще текат само преструктурирания. Засега е ясно, че в някои от структурите незаетите места са около 15 %.
Ангелов обаче е върл противник на идеята, че е по-изгодно България да си наема армия, отколкото да издържа своя. “Нека четат велики мислители, които казват, че ако не храниш собствена армия, ще храниш чужда. Щом някой има интерес да храни чужда армия, да не мисли, че ще му излезе по-евтино”, възмути се министърът на отбраната.
На днешното заседание Министерски съвет прие на вносител постановление за замразяване на възнагражденията в държавната администрация. Достигнатите нива на минимални и максимални заплати се запазват, считано от 1 януари т.г., е записано в постановлението за бюджетните организации и дейности. Утвърдените разходи могат да се използват по месеци до 90 на сто. Увеличението на основни месечни заплати до максималния размер за съответната длъжност ще е възможно при намаляване на числеността на служителите. Необходимият финансов ресурс ще е за сметка на икономии от средствата за заплати. Местната власт ще може са ма да определя политиката по доходите в своите системи и да преценява количеството и цената на човешките ресурси, с които ще изпълнява задачите си. Същият принцип ще е валиден и за членовете на правителството и първостепенните разпоредители с бюджетни кредити. За военните, МВР и ДАНС тези правила няма да важат, за тях ще бъде подготвено друго постановление.
Пирогов: Всички ни е обзело пролетното настроение
Всички заплати на служителите - от санитарите до директора, се формират, както във всяко търговско дружество - плаща се за реално извършена дейност. Това заявиха от “Пирогов” по “повод появилите се в публичното пространство твърдения за високи заплати на лекари”. За сведение от лечебното заведение посочват, че средната заплата в болницата за 2009 г. е била 962.50 лева. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването, заплатата на изпълнителните директори в държавните болници се формира на база четири средни брутни работни заплати на съответното лечебно заведение. Така е и в “Пирогов”, пише в съобщението.
От болницата посочват, че средната заплата, която зависи от постигнатите икономически резултати, варира всеки месец. Относно твърдението, че в “Пирогов” са били заделени 60 000 лева за банкет, от болницата посочват, че го отдават на “пролетното настроение, обзело всички ни, въпреки налегналата ни криза”. През изминалата 2009 г. не е даден и лев за празненства, заявяват от лечебното заведение.
Здравният министър Божидар Нанев също защити лечебното заведение. Според него няма представителни разходи в размер на 60 000 лева. В “Пирогов” имали издадена наредба за ограничаване на разходите и през 2009 г. не били правили такива разходи. Министърът каза, че е разпоредил да има лимит за представителните разходи. Според Нанев заплатата на доц. Радановски – шеф на „Пирогов”, не е повече от 5 хил. лв.
3500 лева ще бъде таванът за заплатите на лекарите и шефовете на болници, обеща Божидар Нанев. По думите му малко лекари в момента взимат много високи заплати. Само в 10 лечебни заведения в страната заплатите достигат до 20 000 лв.
Здравният министър съобщи, че неговите справки показват, че няма лекари, които да взимат по 70 000 лева. По думите му най-високи възнаграждения взимат кардиолозите и те стигат до 15 000, максимум 20 000 лева. Министър Нанев съобщи, че подобни заплати се взимат в „Света Екатерина” в София и „Свети Георги” в Пловдив.

Германци идват да реформират БАН
Колеги от “Макс Планк” ще помагат на Академията, заяви министър Игнатов
Представители на германския институт “Макс Планк” ще дойдат у нас през втората половина на годината, за да участват в реформата на БАН. Това заяви днес пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.
Според министъра начинът, по който в момента се осъществява реформата в Академията, е абсолютно механичен. По думите му затова трябва да се даде широка автономия на институтите, собствено финансиране и да се направи преглед на тяхната дейност в близко време, като някои от институтите да бъдат подкрепени, а други - не толкова. “Имаме нужда от нашата академия на науките и от нашите научно-изследователски институти, но в момента БАН е организирана както по времето на СИВ”, посочи Игнатов.
По думите на образователния министър представители на института “Макс Планк”, ще бъдат повикани, защото БАН е автономна институция. “След като са автономни, трябва да си свършат работата, но след като не могат да я свършат, тогава ще им помогнем”, каза Игнатов и увери, че държавата ще се ангажира да намери пари, за да могат германските учени да помогнат за реформирането на Академията.
“Макс Планк” е неправителствена научна организация, по подобие на БАН, която има 80 института. Бюджетът й за 2009 г. е 1,3 млрд. евро, като 82 % от тях идват от държавната хазна, 14 % са собствени приходи от европейски и национални проекти, 4 % са от членски внос и дарения.
БАН има през 2009 г. 79 звена и годишен бюджет от хазната 42 млн. евро (намалени на 37 млн. евро за 2010 г.). Собствените приходи на Академията от европейски и национални проекти през 2009 г. са 30 млн. евро – т.е. 41,6 % от общия й бюджет.
Според отчетния доклад на “Макс Планк” за 2008 г., там работят 11 557 души на щат и 1824 души са наети за извършване на дейности по проекти. През 2009 г. щатът е увеличен на 13 384 души (учените са около 4900 - 36,6 %, другите са специалисти, помощен персонал и администрация). Освен това, в “Макс Планк” работят извън щата около 7000 докторанти и гост-изследователи.
Според годишния отчет на БАН за 2008 г., в нея работят на щат 7500 души, от които учените са 3638 (48,5 %), останалите са специалисти, помощен персонал и администрация. Сега, след масовото пенсиониране на учени на фона на намеренията за увеличаване на пенсионната възраст, те ще останат 3100. Докторантите през 2008 г. са 616.
Както и в родната ни Академия, така и в германския й еквивалент парите не са дават по проекти, а се финансират щатни бройки. Всички щатни служители в “Макс Планк” получават твърда заплата от хазната, която всяка година се индексира с инфлацията. Те нямат право да получават възнаграждения от изпълняваните научни проекти (както е и в БАН). С парите от проектите може да се плаща само на хора, допълнително наети в тях за изпълняване на определени дейности - това са споменатите 1824 души (така е и у нас).

Пенгезов покани Цветанов: “Да дойде да ме арестува”
Трактора натопил съдията заради Филчев?
Захари Белчев
Скандалът между институциите се развихря с пълна сила. Този път причината е публикация в столичен всекидневник, според която зад думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, че има висш магистрат, свързан с “Октопода”, е разпознат председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов.
По този повод Пенгезов свика специална пресконференция, на която обяви, че от утре излиза в годишен отпуск докато случаят се изясни напълно. “Смятам да депозирам молба до главния прокурор за извършване на предварителна проверка по обстоятелствата, които са изнесени в публикацията и въобще по обстоятелствата, които са изнесени в изказване на министър Цветанов”, обясни Пенгезов.
Шефът на най-големия апелативен съд в страната каза, че той лично не се припознава в думите на Цветанов. Запитан дали е получавал обаждане от председателя на ДАНС Цветлин Йовчев, че срещу него има сигнал за подкуп от 50 000 евро, за да пусне хора от “Октопода”, Пенгезов отговори така: “Беше преди мярката на Антон Петров – Хамстера, в предишното производство, по “Наглите”. Аз получих обаждане от Цветлин Йовчев. В това обаждане той ми каза – г-н Пенгезов срещу вас в ДАНС има анонимен сигнал. Не ми е казвал какво е съдържанието на този сигнал. Моят отговор беше, че не се занимавам с анонимни сигнали, ако имат желание да работят по този анонимен сигнал. Просто не ме интересува”.
Оказа се, че въпросният сигнал бил анонимен и на диалект e гласял: “Генерало взел пари, разделил ги със заместничката си Мина Топузова и след това дали на съставо, за да освободят Хамстеро”. Пенгезов научил за него от съпругата си, която била известена от служител на ДАНС, който й го показал и тя го прочела подробно. “Жена ми напусна след мярката на седмината от “Октопод”. Обясни ми, че не може да работи в тази обстановка, която е в ДАНС”, подчерта Пенгезов.
По думите му, той няма как да въздейства на съда, тъй като е само административен ръководител, а не началник на съдиите. “Има други структури, където има йерархична зависимост. Това са МВР, това е прокуратурата. При нас няма такава зависимост. Упражнявам професията си вече 24 години и не съм си позволил понякакъв начин да повлияя на колегите”, каза Пенгезов.
На въпрос дали вижда някакъв сценарий във всичко това, след случая със върховния съдия Панайот Генков и сегашното развитие на нещата, Пенгезов отговори: “В края на краищата министър Цветанов това му е фикс идея в последно време да има арестуван съдия. Ами нека да дойде и да ме арестува. Да видим как ще стане. Нека да дойде. Защо не ме арестуват? Нека да заповядат, готов съм”.
Самото обаждане от Йовчев, Пенгезов обясни, че е възприел като “колегиално” и “дружеско” обаждане и не вижда натиск в това. Въпреки това шефът на САС уточни, че обаждането е било 20 минути преди заседанието по разглеждане на мярката за неотклонение на Хамстера, след което той бе пуснат под гаранция от 20 000 лева и стана първият от “Наглите”, който излезе на свобода.
“Аз имам 2 деца. Заклевам се в тях. Аз не познавам нито един човек от кръга на “Октоподите”. Нито съм имал досег, нито съм го виждал на живо Алексей Петров. Никога не е бил канен, за да бъде на мой рожден ден. По никакъв повод не познавам някого от кръга на т.нар. “Октоподи”, нито от т.нар “Нагли”, категоричен бе Пенгезов.
Според Пенгезов съпругата му Магдалена Пенгезова не е уволнявана от ДАНС, а е напуснала по собствено желание, защото “не можела да издържи повече в тази обстановка”. Още след като САС освободи петима от общо седмината задържани по “Октопод” обаче се заговори, че г-жа Пенгезова е напуснала системата заради натиск, след съдебното решение. “Тя дойде и ми каза “Аз не мога да работя повече в тази обстановка” и аз я посътветвах да напише заявление за напускане. Не съм се интересувал каква е средата там, защото структурата ДАНС не ме вълнува”, разказа Пенгезов.
“24 години съм се занимавал с дела срещу хора от системата на МВР, оперативните игри са ми доста познати. Не съм им обърнал внимание, защо трябва да им обръщам внимание?”, коментира Пенгезов, който до неотдавна бе шеф на Военно-апелативния съд.
Запитан кой има интерес да се случва това нещо, Пенгезов отговори, показвайки челната страница на вестника с материала за него: “В края на краищата тук са поставени две снимки – едната е моята, другата е на Цветанов. И на мен ми е интересно защо са поставени така двете снимки. Доколкото разбрах, той не е потвърдил, че аз съм съдията”. Той определи публикацията като “една голяма гнусотия”, която трябва да се провери от компетентните органи, за да излезе истината.
Трактора натопил Пенгезов заради Филчев?
Пенгезов откри прилики между сегашния случай и този отреди пет години покрай главния прокурор Никола Филчев. Тогава Филчев поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде отстранен от поста шефът на Военноапелтивна прокуратура ген. Веселин Пенгезов, а подчиненият му Свилен Александров да бъде уволнен. От прокуратурата настояваха за наказания за Пенгезов и Александров, тъй като двамата са се възползвали от служебното си положение и са уреждали дела. “Идентичното с този случаи и онзи с Филчев е – публикация, кофа пумия и пресиране”, бе мнението на настоящия шеф на САС.
Според Пенгезов, по този начин се оказва натиск на съда. “Не си ли давате сметка, че който и да е, почти е постигнал целта си вече. В края на краищата всеки съдия ще си каже, те удариха генерала, какво остава за нас”, коментира той. Пенгезов обаче не пожела да отговори на въпроса кои са тези хора. “Е ми тия, не бих могъл да ги назова, в края на краищата министър Цветанов не е назовал моето име. Аз Цветлин Йовчев не го познавам, не знам защо ми се обади. Не съм се срещал с него. Вие знаете оперативно мероприятие как се провежда. Аз не изключвам това обаждане да е нещо такова”.
Пенгезов прикани и ВСС да вземе отношение по случая, защото “това е уронване престижа на съдебната власт”. Той се възмути още повече, че го свързват с хората около Алексей Петров – Трактора. “Как си представяте аз да имам връзка с хората, което са отвличали хора? Как си представяне аз да имам връзка и отношение към източването на “Кремиковци? Как да окажа натиск върху дела?”, разгневи се съдията.
“Искат да ме вкарат в Октоподите и да ме махнат от това място. Аз съм малко костелив орех. Знаете историята с бившия главен прокурор Никола Филчев. Неговото голямо желание беше да бъде непременно организиран по някакъв начин състава на съда така, че да бъде арестуван ген. Атанас Атанасов. От там започна големият конфликт. В общи линии нещата сега се развиват по идентичен начин. Тогава не поддадох, случая приключи. Тогава много добре съзнаваха, че това което внасят срещу мен е чиста клевета и трябваше да си понесат отговорността”, коментира Пенгезов.
Запитан дали е възможно трети човек да има интерес да постави неговата снимка и тази на Цветанов на челото на вестника, Пенгезов отговори следното: “Би имал интерес един човек да ме злепостави не знам по какъв начин и този човек се казва Алексей Петров. Защото на времето той даваше съвети на Филчев, когато работеха срещу мен. Алексей Петров е твърде умен и хитър, да извърти една оперативна игра, по начин такъв, че да ме злепостави. Аз на времето получих едно съобщение от него, че може да пострадам”.
Като причина Пенгезов си обясни с факта, че на времето бил в конкуренция за поста председател на Военния-апелативен съд заедно със съдията Стойко Стоев. “Той беше близък с Алексей Петров. Не изключвам възможността и Алексей Петров да е извъртял някаква оперативна комбинация. Със Стойко Стоев бяха близки. Аз едно време казвах за Филчев, че е зъл гении и имам чувството, че много си приличат с Алексей Петров. Мисля, че методите му на действие са точно такива”.
Преса върху съда
“Такава преса към съда никога не е упражнявана, в края на краищата действително го направиха. С медийни изяви, съдът ги пусна, съдът трябвало да задържи. Това е недопустимо – намесата на една власт в друга власт. Вие знаете изявленията на министър Цветанов, той ежедневно това прави. Има си ВСС, орган който управлява тази съдебна власт, да се срещнат с Цветанов”, препоръча Пенгезов.
Запитан дали все пак МВР победи съда, Пенгезов отговори: “Нямало е досега такъв случай в историята и няма да има”. Другият въпрос, който му бе зададен, е дали има война между МВР и съда. Пенгезов отново отговори леко хумористично: “Война между хора, които са високо интелектуални и други хора, няма как да има. Там не става дума за война, там става дума за някакви игрички, смешни игри, които са с предизвестен край. Никой не е успял досега, погледнете историята, нашата, по-новата и малко по-старата”.
След това шефът на САС изказа съмненията си за работата на държавното обвинение: “Прокуратурата престана да бъде виновна, ако ви прави впечатление в последно време. Престана да бъде виновна и не се споменава. Има един такъв момент, в който аз се съмнявам, че не точно МВР са виновни, а вината е в прокуратурата, която въвежда в някакъв вид заблуждение МВР, че всичко е перфектно направено и е достатъчно за предприемане, на каквото й да е било действие. При финализиране на някои операции, прокуратурата казва – а този път ги заковахме. В един момент си мисля, че прокуратурата и МВР действат толкова задружно, че на човек да му се прииска прокуратурата да отиде в изпълнителната власт”.
Цветанов и Сертов назначили съпругата на Пенгезов в МВР и ДАНС
“Жена ми е с отлична характеристика, с много добра атестация през годините. На работа в ДАНС отиде от МВР. В ДАНС отиде с връзки разбира се, как може да отиде? Аз уредих връзката, Петко Сертов беше връзката. Между другото жена ми е приемана на работа от Цветан Цветанов, когато беше в отдел “Кадри” на МВР в далечната 1998 година и от тогава аз се познавам с Цветанов”, обясни Пенгезов
Той разказа, че жена му познавала Алексей Петров, защото “той по някакъв начин беше началник там”. Магдалена Пенгезова е изпълнявала длъжност в отдел “Връзки с обществеността” в ДАНС и е била пряко подчинена на Зоя Димитрова. По думите на Пенгезов там често се е “мотаел” Алексей Петров, “той се е мотаел из цялата служба по не знам си какви поводи”.


ПО ЮРЪП.БГ

ЕВРОТО БЕЛЕЖИ СПАД ЗАРАДИ ПОНИЖАВАНЕ НА КРЕДИТНИЯ РЕЙТИНГ НА ПОРТУГАЛИЯ

Еврото отбеляза най-големия спад от 10 месеца насам спрямо долара в сряда, в резултат на понижаване на кредитния рейтинг на Португалия от Агенция „Фич", тъй като инвеститорите се опасяват, че Лисабон няма да успее да въведе пакета от строги икономически мерки, съобщава „Еюобзървър".
„Значителен фискален шок на фона на макроикономически и структурни слабости понижи кредитоспособността на Португалия", заяви Дъглас Ренуик от „Фич".
В същото време дългът на страната достигна 76.6% БВП. За да се предотврати ситуация, подобна на тази в Гърция, правителството на Португалия предложи пакет от бързи съкращения, целящ успокояване страховете на инвеститорите.
Правителството на Жозе Сократеш обяви плановете си за съкращаване на публичния дефицит от 9.3% БВП до под 3% до 2013 г., замразявайки правителствените заплати и намаляване на социалните програми.
Опозицията, съставена от консерваторите, все още не е решила дали да подкрепи строгия пакет от мерки, докато крайно левият „Ляв блок" и комунистическата партия, на чиито гласове правителството разчита, осъдиха мерките като „принудителни" и против работниците и възнамеряват да гласуват „против".

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ ОБЕЩАВАТ 2.4 МЛРД. ЕВРО ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ
В четвъртък европейските лидери ще се срещнат в Брюксел, за да потвърдят ангажимента си за предоставяне на 2.4 млрд. евро пряка финансова помощ за бедните държави, за да се подпомогне борбата с глобалното затопляне, но само ако и другите индустриални държави окажат подобна помощ, съобщава „Еурактив".
„ЕС и неговите страни-членки ще изпълнят ангажимента си да осигуряват 2.4 млрд. евро годишно за периода 2010-2012 г. за бързо финансиране", пише в доклад на Европейския съвет.
Говорейки по време на пленарна сесия на Европейския парламент в Брюксел, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу подчерта значението на „спазването на нашите обещания за бързо финансиране" , за да изградим доверие в развиващите се страни.
Европейските лидери ще обсъдят въпросите, свързани с климатичните промени в петък, по време на срещата на върха.
Целта е да се постигне съгласие за подход „стъпка по стъпка" към по-нататъшни преговори на световно равнище, както написа в поканата за срещата постоянният председател на Европейския съвет Херман ван Ромпуй.
Подходът „стъпка по стъпка" означава, че ЕС ще спази обещанията си, но ще изиска паралелни действия от другите индустриални държави. Всъщност, обещанието на ЕС за 2.4 млрд. евро пряка финансова помощ за развиващите се страни ще бъде изпълнено само „заедно със съдействието на другите ключови играчи".
Развиващите се държави са приканени да предприемат „значителни и прозрачни действия [...], за да се намалят климатичните промени", за да се възползват от дългосрочните финансови помощи, обещани от ЕС и другите развити страни.

САРКОЗИ ОБЕЩАВА ДА СЕ БОРИ СРЕЩУ ОТМИРАНЕТО НА ОСП
Френският президент Никола Саркози каза вчера (24 март), че е готов да провокира криза в Европейския съюз, за да предотврати премахването на селскостопанската политика, в опита си да успокои недоволните фермери в най-големия земеделски производител в ЕС.
Франция е и най-големият бенефициент на субсидии от Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, като през 2009 година получи около 20% от бюджета за селското стопанство на блока, който възлизаше на 40 млрд. евро.
Преговорите между страните от ЕС за подновяване на ОСП започват тази година за периода след 2013 година, като те ще поставят поддръжниците на силното регулиране (като Франция) срещу традиционни защитници на пазарно ориентираната политика (като Британия).
"Казвам ясно, че бих бил готов за криза в Европа, преди да приема премахването на Общата селскостопанска политика", каза той след редовната среща на кабинета в сряда.
"Няма да оставя земеделският ни сектор да умре."
Френският президент каза, че отменянето на земеделската политика на ЕС би позволила "спекулации" да определят цените на земеделските стоки и да попречат на това фермерите да живеят "прилично" от дейността си.
Като говори пред представители на фермерите на изложение в Париж по-рано този месец, Саркози призова Европа да защити стандартите си за продукцията срещу вноса, което според него би било предпоставка за това Франция да приеме съкращаване на бюджета на ЕС за ОСП.
Твърдият тон на Саркози при обсъжданията на земеделската политика на ЕС идва в опита му да успокои гласоподавателите от селските райони, които са ключови избиратели за консервативното му правителство, след поражението им на регионалните избори този месец.
Най-големият профсъюз на земеделците във Франция приветства думите на президента.
Френският президент вече се срещна с представители на земеделски групи миналата седмица, преди втория тур на регионалните избори и обеща следващият месец да бъдат представени нови мерки.
Най-големият профсъюз на земеделски производители FNSEA, обяви, че сега очаква Франция да покаже същата решимост в срещи с други страни от ЕС, като призова за пазарно регулиране и хармонизация на правилата в Европа като основа на бъдещата политика на ЕС.
Министърът на земеделието Бруно Льо Мер, събра 22 страни в края на миналата година в призив за силна ОСП, но вероятно Франция ще се изправи пред силна опозиция от страна на другите държави-членки като Британия и Нидерландия, както и от стана на Европейската комисия, която иска да намали разходите за земеделие.

МЗХ ПРЕДСТАВИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОГРАМИ В ПАРЛАМЕНТА
В сряда на съвместно заседание на Комисията по земеделие и гори и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в парламента, министърът на земеделието Мирослав Найденов представи информация за изпълнението на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство" 2007-2013 г. и програма САПАРД, съобщават от МЗХ.
По Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013г. са подадени 10 819 бр. заявления за подпомагане на обща стойност 4 756 375 035.90 лв. Обработени са 8 239 бр. заявления, от които одобрени са 6 748 бр. на обща стойност 1 458 971 775.92 лв. с одобрен размер на субсидията 1 034 357 322.03лв., а са отхвърлени са 1 491 бр. заявления за подпомагане.
Основен проблем при прилагането на ПРСР е натрупването на голям брой неразгледани заявления за финансово подпомагане по мерките, отворени за кандидатстване в периода 2008г.-2009г.
Основната дейност, която предстои за РА е обработка на оставащите заявления за подпомагане по мерките от ПРСР 2007-2013г., след което по изготвен и съгласуван с ЕК график, от месец юни започва поетапно отваряне на приема на заявления за подпомагане.
В рамките на целия период на прилагане на програма САПАРД са одобрени и договорирани общо 3509 проекта, като общата стойност на субсидията е в размер на 1 375 603 321,60 лв. Усвоеният ресурс по програмата е в размер на 877 976 450,76лв.

ОБАМА ПОИСКА ПОЧТИ 3 МЛРД. ДОЛАРА ЗА ХАИТИ
Президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса 2,8 млрд. долара помощ за възстановяването на Хаити след земетресението на 12 януари, съобщава Ройтерс.
Голяма част от тези средства ще отидат за покриване на разходите на американски институции, които участват в спасителните операции и възстановяването в Хаити.
При земетресението загинаха над 200 хиляди души.
ЕС се ангажира от своя страна да осигури за карибската държава 1 млрд. евро помощи.

КОМИСАР ГЕОРГИЕВА УЧАСТВА В КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ХАИТИ ПРЕДИ СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА ДОНОРИТЕ В НЮ ЙОРК
„Безусловно възстановяването на Хаити не трябва да излиза от полезрението ни, но не трябва да забравяме, че милиони хаитяни все още се нуждаят спешно от хуманитарна помощ." С тези думи Кристалина Георгиева, европейски комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи, подчерта съществуващото все още хуманитарно измерение на кризата в Хаити. Речта бе произнесена на конференция в Ню Йорк за неправителствени организации, участващи в подпомагането на пострадалата от земетресение държава Хаити. Комисар Георгиева председателстваше конференцията днес заедно с президента Бил Клинтън, съобщава Рапид.
Георгиева заяви: „Трябва да запазим темпото на помощта след жестоката трагедия на 12 януари. В хуманитарен план, макар и да бе оказана незабавна помощ за облекчаване на страданието, все още два милиона души разчитат на хуманитарна подкрепа. На всички ни са много добре известни заплахите от влошаване на метеорологичните условия. Много хора, живеещи в палатки, вече пострадаха тежко от неотдавнашните силни дъждове, а наближава и сезонът на ураганите. "
Комисарят добави: „Текущата операция за подпомагане на Хаити разчита на всеотдаен и динамичен лидер в лицето на Бил Клинтън като специален пратеник на Обединените нации. От самото начало Европейският съюз изигра силна роля и ние поехме ангажимент да помогнем на Хаити в дългосрочен план. Работата на неправителствените организации, участващи в конференцията, е от основно значение за успеха на усилията за подпомагане и възстановяване и аз приветствам възможността да обменя възгледи и опит с тях."
Президентът Бил Клинтън е домакин на събитието, което е част от поредица конференции с участници във възстановяването на Хаити, провеждани, за да могат заинтересованите страни да изложат своите идеи. Европейският комисар Пиебалгс бе домакин на подобно събитие в Брюксел на 22 март. На него около 50 НПО от Хаити, Европа и САЩ, както и представители на правителството на Хаити, обсъждаха кой е най-добрият начин за съчетаване на действията на НПО в Хаити с цялостната национална стратегия за възстановяване и развитие.
Двете конференции са част от подготвителната работа и консултации сред донорската общност преди провеждането на международната донорска конференция „Към ново бъдеще за Хаити", която ще се състои на 31 март в Ню Йорк и на която ще участват заместник-председателят на Комисията Аштън и комисарите Пиебалгс и Георгиева.
Европейският съюз осигури спешна хуманитарна помощ за Хаити веднага след земетресението, като Комисията и държавите-членки предоставиха 315 млн. EUR за подпомагане на хуманитарните действия в страната. Тази помощ включваше 120 млн. EUR, предоставени чрез ECHO - службата на Комисията за хуманитарна помощ и гражданска защита под ръководството на Кристалина Георгиева. Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз бе задействан бързо, за да се координира по-добре работата на държавите - членки на ЕС, за мобилизирането на средствата за гражданска защита, включително спасителните екипи. Бяха отпуснати още 100 млн. EUR за възстановяване на правителствения капацитет и бе обявен пакет от 200 млн. EUR за дългосрочно възстановяване и рехабилитация.

ЕЦБ ОБМИСЛЯ НОВИ ПРАВИЛА ЗА БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЦИТ
Европейската централна банка може да предложи промяна в правилата на Европейския съюз, a целта е да попречи на страните да използват валутни суапове, за да изкривят данните за дефицита си, съобщава „Дневник". Това е едно от предложенията в поверителен доклад на банката, . Решението е предизвикано от скандалните разкрития за операциите между "Голдман Сакс" и гръцкото правителство в началото на века.
Американската банка бе подложена на критики, след като стана ясно, че през 2002 г. е помогнала на Гърция да замаскира част от дълга си чрез сложни деривати - валутни суапове. В документа на ЕЦБ се предвижда затягане на контрола за изпълняване на фискалните изисквания от членовете на еврозоната.
"Последните разкрития ни дават възможност да променим механизмите за оценяване на дефицита.
Подобна промяна ще увеличи прозрачността на националните статистически данни", се казва в доклада.
Почти всички страни от еврозоната са използвали суапове за управление на дълговете си. Между 2000 и 2008 г. Гърция е регистрирала печалба от 1.67 млрд. долара от подобни операции.
За сравнение, печалбата на Италия за периода 1998-2008 г. се равнява на 8.1 млрд. евро. Държавата е нарушавала правилата на еврозоната за дефицита цели 5 пъти през последното десетилетие.
Гръцките операции станаха център на вниманието поради дълбоката дългова криза в страната и опасностите, която тя носи за еврото. Германският канцлер Ангела Меркел определи помощта на "Голдман Сакс" за прикриване на гръцкия дефицит като скандална.

САПАТЕРО: ИСПАНИЯ ЩЕ ПРЕДОСТАВИ 9% ОТ ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ ЗА ГЪРЦИЯ
Министър-председателят на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро се ангажира, че заедно с партньорите си от еврозоната, ще представят механизъм за координирана финансова помощ на Гърция, а Мадрид ще предостави 9% от тази финансова помощ, съобщава „Ел Паис".
Испания, която председателства ЕС, иска да се одобри план за предоставяне на финансова помощ на Гърция по време на срещата на еврогрупата, част от срещата на върха, която се провежда на 25-26 март в Брюксел, заяви правителствен говорител.
При липса на съгласие, постоянният председател на Европейския съвет Херман ван Ромпуй заяви, че ако не се стигне до споразумение в еврогрупата, то ще бъде постигнато по време на срещата на Европейския съвет.
В навечерието на срещата на върха стана ясно, че Германия отказва да помогне на Гърция, а Холандия предупреждава, че свикването на еврогрупата е рисковано.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу апелира правителствата за отговорност при намирането на бързо решение. „Сега е моментът да се създаде инструмент за координирани действия, който може да се използва, за да се помогне на Гърция при нужда", заяви той. Барозу подчерта, че създаването на такъв механизъм „не включва неговата активация". Според него трябва да се направи опит да се помогне „не само на Гърция, но и на стабилността на еврозоната като цяло".
Механизмът най-вероятно ще представлява пакет от двустранни заеми, предоставяни от страните-членки на еврозоната, както и финансова помощ от Международния валутен фонд, а действията ще бъдат координирани от Европейската комисия.

Няма коментари: