понеделник, 22 март 2010 г.

Ново 22! ! !

ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Вдигат ДДС с 2% за една година?

София /КРОСС/ Правителството предвижда да увеличи ДДС с два процента за една година. Това обяви пред "Хоризонт" Мика Зайкова от КТ "Подкрепа", цитирайки получения пакет от мерки за бюджетни икономии.
Сред мерките, които правителството предвижда, има и такива, които ще доведат до намаляване на заплати, ако не бъдат извършени съкращения.
"Една от мерките е ограничаване на средствата за фонд "Работна заплата" до 90%, без МВР и без Министерството на отбраната. Това на практика означава, че тези, които не са направили 15 на сто намаление на икономиите, те ще трябва реално да намаляват работните заплати", заяви Зайкова.
Според нея няма конкретно намерение да не се променят цените на тока, парното, газта и водата. В пакета от мерки на правителството е предвидена и приватизация на "Топлофикация"-София и Националния дворец на културата.

Дьо Вилпен прави дясноцентристка партия като алтернатива на Саркози
Париж, Франция /КРОСС/ Бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен ще сформира нова дясноцентристка партия и по този начин отправя предизвикателство към президента Никола Саркози, предаде Ройтерс.
Близки до един от най-отявлените противници на Саркози обявиха, че Дьо Вилпен ще представи нов проект на французите, алтернатива за президентските избори през 2012 г. „Ще създадем нова политическа партия през юни", каза пред радио Франс ентер Франсоа Гулар, близък до Дьо Вилпен.
Изследване, публикувано във в. „Льо Паризиен", поставя Дьо Вилпен пред други дясноцентристки кандидати за президентската надпревара през 2012 г., включително пред Саркози и премиера Франсоа Фийон.

Нужна е пълна ревизия на държавата
София /КРОСС/ Необходима е пълна инвентаризация на държавата, за да стане ясно и какви са конкретните задължения към бизнеса. Това заяви в НОВИНИТЕ Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара. С това мнение се съгласи и Митко Димитров, директор на Икономическия институт на БАН.
Двамата се обединиха и около идеята да се въведе данъчна амнистия. Запазването на плоския данък е добро, но когато се приемаше, трябваше да има по-широка дискусия, каза Димитров.
Да се запази плоският данък, защото той е определящ за една добра бизнес среда, от която не бива да се отказваме по време на криза. Това ще привлече инвестиции, категоричен е зам. председателят на БСК. Добре е, че правителството не се върна към пропорционалния данък, смята той. БСК има и по-добра идея от „данък лукс" -да се въведе данъчна амнистия. Според експертите в Стопанската камара тя би трябвало да даде повече приходи в бюджета. Всъщност идеята е да има амнистия за доходите, които не са незаконни, но не са обложени с данък. Според Камен Колев облагането на луксозни стоки и депозити е мярка със съмнителен ефект. Богатите хора имат много възможности да укрият и разпръснат тези доходи.
Митко Димитров, който е и икономически съветник на Президента, също е на мнение, че трябва да се запази плоският данък. Димитров амнистията наистина може да получи по-голяма обществена подкрепа, защото става въпрос за доходи, които са законно придобити, но не са декларирани.
Относно мерките за облагане на данък на големите и скъпи жилища - от стопанската камара са скептични как ще бъде приложен този критерий, защото предизвиква много въпроси. Дали е първо жилище, дали е само на един човек, дали има основание да се взима данък върху него. Защото е възможно да се окаже, че един човек има жилище от 250 квадрата и то се облага с данък, а друг има 5 жилища по 80 квадрата. Трябва да се мисли много внимателно за механизмите, по които ще се прилага това облагане.
Според Камен Колев не трябва да се драматизира излишно с първоначално обявените в публичното пространство 28 антикризисни мерки на правителството. „Сред тях обаче имаше такива, които бяха напълно приемливи. Разбира се, това са били възможни варианти за решаване. Полезна мярка, например, е всеки да си поема осигуровките. Настояваме да се изчисти системата, да се знае кой какво плаща", допълни още Колев.
Хубаво е също да има пълно ревизия на финансите на министерствата. Освен за осигуровките - да се знае и за всичко друго какво е похарчено и за какво точно. Така ще излязат наяве и обществени поръчки, които са били напълно безсмислени. Оттам могат да се спестят огромни суми и след това да се мисли от къде да се вземе недостигащата сума за осигуровки на държавните служители, смята заместник председателят на БСК.
80% от мерките на работодатели и синдикати са приети от правителството, добави още Митко Димитров. На въпрос дали Президентът ще подкрепи икономическата политика на правителството, Димитров отговори, че Президентът, съзнавайки отговорността, която има, търси решения, които да са приемливи за повечето хора и да са дългосрочни. Не само текущото излизане, но и мерки, които да позволят България да има по-добра икономика.
По думите на Камен Колев, последните данни говорят, че и през януари рецесията у нас продължава. Има положителна индикация единствено в износа, но това означава, че държавите, с които търгуваме, са излезли от кризата. Ние още не сме обърнали тренда, по който се развиваме, допълни Камен Колев.
Митко Димитров не пожела да се ангажира с конкретна прогноза кога ще излезем от кризата: „Прогнозите винаги са нещо опасно, особено при тази криза. Тя беше нещо уникално. Не е изненадващо, че излизането от кризата през април тази година няма да се случи. Никой не може и да твърди кога въобще ще се случи".


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Хайде да си разчистим страната

Акция "Чиста страна"
Португалия, за разлика от България, е от страните, които уж нямат проблем с боклука. Но ако все пак имат, отсега нататък проблемът ще се разчисти - с помощта на безпрецедентна доброволна акция за "Чиста Португалия".
Дори президентът на Португалия Анибал Кавако Силва запретна ръкави в голямата акция за почистване. Загърнат с морско яке, в горски район в Синтра, недалеч от Лисабон, той събираше бутилки, пластмасови бидони, дамски чорапи и други отпадъци. Заедно със съпругата, дъщеря си и четиримата си внуци, португалският държавен глава се включи в "Акция чиста Португалия”, чиято цел е да се прочисти страната от произволно изхвърлян боклук. Според съобщения на организаторите, в тази безпримерна инициатива са участвали над сто хиляди португалци. Въпреки дъждовното време, те неуморно събирали всевъзможни отпадъци в гори, паркове и плажове: в последна сметка, общо 70 хиляди тона боклук.
Даже затворниците помагат
Инициативата срещна отзвук, какъвто организаторите явно не са очаквали. Наред с президента, към акцията се присъединиха еко-министерството, държавното радио и телевизия, както и безброй градски администрации и фирми. Дори и затворниците на свободен режим помагаха при събирането на боклуците. Военните се включиха с хиляда войници и 100 превозни средства.
Президентът Силва е за "педагогическия ефект"
„За жалост, някои съграждани са толкова безотговорни, че изхвърлят в горите мебели, хладилници или автомобилни гуми. Надявам се, тази инициатива да има педагогически ефект и португалците повече да не замърсяват страната си, така че да няма нужда от такива акции”, заяви португалският държавен глава.
Чистене с педагогически ефект
Първоначално бе замислено акцията да се ограничи само върху нелегалните сметища в горите и природните паркове. След огромната подкрепа обаче организаторите разшириха диапазона на акцията и върху градските райони. ”Понастоящем в Португалия няма никаква причина боклукът да се изхвърля, където падне, тъй като разполагаме с инфраструктурата и системите за правилно отстраняване на нашите отпадъци”, заяви министърката на екологията Дулсе Пасаро.

Задача с две тръби
По-скоро камила ще мине през иглено ухо, отколкото България да тръгне напред...
Може страната ни да е болна, но поне "докторите", т.е. икономистите не си противоречат. С различни нюанси и акценти всички говорят едно и също, пише в коментара си Андрей Райчев и продължава така:
Да обобщим какво икономистите тръбят неуморно:
1. Държавата е прекалено скъпа. Не можем да си позволим да харчим за държава толкова. Започваме десетилетието (при премиера Костов) с годишна цена на държавата 20 млрд. лева, после я повишаваме с около милиард годишно и при сегашния бюджет предполагаме, че можем да изхарчим почти 30 млрд. Но не можем. Трябва да се върнем на 25 млрд, може би и по-малко.
2. Има три нереформирани области (здравеопазване, администрация и европейски фондове), където пряко губим много пари. В нито една от тях не можем да разчитаме да реализираме бързи икономии.
Започва голямото смятане
Ние ли сме идиотите?
3. В икономиката са се образували огромни вериги от задлъжнялост и държавата значимо участва в тях (защото дължи на фирмите поне 2-3 млрд. лв. и генерира “верижка” от неплащания за около 15-20 милиарда). Т. е. фирмите са пред колапс, с това и ние всички сме пред драстичен спад дори и на сегашното ниво на БВП. А безработицата е пред взрив.
4. Бързите изходи са само два - заем и намаляване на доходите. Да направим за второто следната груба сметка. У нас работят около 3 млн. души. Да спестим 3 милиарда означава да намалим средно с 1.000 лева годишния им доход. Последното е немислимо за правителство като сегашното (т. е. за власт, която се държи единствено на народната любов). Власт, която по произхода си е дошла не да мобилизира и реформира, а да наказва, въздава и повишава.
5. Следователно единственият изход е заем. Вече няколко месеца живеем назаем, само че от самите себе си. Резервът ни е спаднал от 8 млрд. лв. на почти 5. Около 3 млрд. сме опукали, за да задържим нещата, не да ги подобрим.
Остава въпросът: ние ли сме идиотите, които, за да кърпят едно отвратително положение, ще жертват собствените си 20-годишни немалки усилия? А до 3-4 години ще се озоват в положението на Гърция…
При лошото, до което сме се докарали, има няколко още по-влошаващи нещата мерки: първо - да ликвидираме плоския данък (приходите ще спаднат, няма да се качат); второ - да ползваме скрити заеми (както в момента); трето - да лъжем хората, че се оправяме (като илюстрираме това за по-убедително с арести).
Задачата, която можем да решим е за две тръби: “Можем ли - като вземем назаем не повече от 3 млрд. евро - за 2-3 години да поевтиним държавата до 12 млрд. евро годишно?”. Цифрите са приблизителни, но структурата е тази. С единия от тези 3 милиарда можем да се разплатим на фирмите. С втория - да усвоим пълно европейските фондове, като се върнем на идеята на г-н Сакскобургготски за “министерство” на усвояването. С третия - да спечелим време и да прекратим две “крадялки”: здравната каса монополист и администрацията, която продължава да се раздува.
Богатите да "отслабнат"!
Защо пак се провалихме?
Но най-важното и най-трудното е другаде. За последните 10 години България беше капитализирана с поне 40 млрд. евро. Това е капитал, не са помощи. Къде обаче са печалбите от този капитал? Отговор: почти всичко е заровено в абсурдно поскъпналата земя и в безумните строежи.
Това е и отговорът на въпроса защо пак се провалихме. Капиталът ни пак не работи. Капиталистите са мързеливи, печелят в спекулативни елементарни схеми. За по-лесно си играят на земи и недвижимости. Само в този смисъл трябва да се подгони богатството. Не за да намалее, а за да стане полезно, да стане капитал. Данъците на богатите трябва да се повишават не върху печалбите, а върху консумацията. Като № 1 в списъка трябва да е данък “лукс”.
Има ли реални шансове да видим осъществена подобна програма? Не ми се вярва, защото изисква принципно нов подход, ново разбиране и най-трудното - принципно нова политическа поза от ръководството на страната. Това не е пътят на показните арести, шумните обвинения, малоумието, импийчмънта...
Автор: Андрей Райчев, Редактор: Александър Андреев

Оксфорд и сие - все по-трудно достъпни за българите
Затръшват врати
Британското правителство обяви, че заради кризата намалява финансирането за университетите. Кореспондентът ни в Лондон Андрей Владов отбелязва, че това ще засегне сериозно и българите, които искат да следват на Острова.
Висшето образование се превърна в поредната жертва на британската икономическа криза. Бюджетният дефицит на Обединеното кралство за тази финансова година се очаква да бъде над 170 милиарда паунда, което накара премиера Гордън Браун да предупреди, че този дефицит може да бъде намален само чрез по-високи данъци и съкращаване на правителствените разходи.
Местата - с 6.000 по-малко
От тези мерки ще пострадат и университетите, които ще трябва да посрещнат новата академична година с близо половин милиард лири по-малко, отколкото са очаквали. Сред най-засегнатите са престижни икономически институти като London School of Economics и London Business School, известният институт по изкуствата „Courtauld”, както и университетът в Рединг.
Българите се състезават наравно с британците
Профсъюзи и студентски организации предупредиха, че орязването на университетските бюджети означава не само по-малко преподаватели, по-малко стипендии и влошаване на образованието, но и по-малко места за студенти, включително и за тези, които кандидатстват от чужбина. Но колко по-малко? Филип Уокър е говорител на правителствения Съвет за финансиране на висшето образование в Англия: „Местата ще бъдат с около 6 000 по-малко. И то за всички: както за хората, кандидатстващи от Великобритания, така и за хората, които идват от страни-членки на ЕС”, посочва Филип Уокър.
Кандидат-студентите от ЕС се състезават наравно с британците за места в английските университети. Ако бъдат приети, те плащат годишна такса от над 3 000 паунда, като правителството в Лондон доплаща субсидия от близо 4 000, за да подпомогне тяхното образование. Студентите от неевропейски държави трябва сами да финансират обучението си, като плащат много по-високи такси - в някои случаи над 10 000 лири. Няма ли тогава опасност, при съкратен бюджет, английските университети да започнат да приемат все повече студенти от Азия, Америка и Арабския свят?
Филип Уокър: „Университетите може и да увеличат броя на чуждестранните студенти, но това няма да има никакво влияние върху броя на местата, отделени за британски студенти и студенти от ЕС. Докато броят на местата за студенти от страни извън ЕС е неограничен, британските и европейските студенти ще трябва да се борят за всяко едно място”, казва говорителят на Съвета за финансиране на висшето образование в Англия.
Под ударите на кризата
Борбата ще е безмилостно жестока
За да намалят субсидиите, които изплащат, властите в Лондон съобщиха, че английските университети не могат да записват неограничен брой нови студенти. За академичната 2010-2011 те имат право да приемат допълнително само още 10 000 души от Обединеното кралство и от ЕС.
Заедно с новите съкращения във финансирането на висшите учебни заведения това значително намалява шансовете на българи да започнат следване в Англия. Защото ограниченията идват в момент на небивал наплив. Според официалните данни вече има скок от 23% на молбите, подадени за новата учебна година, която започва през есента.
Най-голям е прирастът на студенти от ЕС. Очакванията са, че за едно място в британски университет ще се борят най-малко седем души. А ако във Великобритания не се появят сериозни признаци за икономическо възстановяване, кризата може да удари не само университетите в Англия, но и тези в съседна Шотландия, където висшето образование все още е безплатно за студенти от европейски държави като България.
Автор: Андрей Владов, Редактор: Д. Попова-Витцел

Има ги политиците, които не само обещават, но и изпълняват
Реформата мина на косъм

Само с 3 гласа мнозинство в американския Конгрес беше прокарана здравната реформа на Барак Обама, която решава проблема на 32 милиона американци без здравни осигуровки. Републиканците гласуваха сплотено срещу реформата.
Това бе историческо решение. От десетилетия САЩ бяха единствената индустриална нация, която отказваше на своите граждани правото на здравна осигуровка. Сега се сложи край на това позорно състояние. С гласуването в Камарата на представителите 32 милиона незастраховани досега американци получават здравна осигуровка. И нещо повече: непоносимата практика на застрахователните дружества да анулират осигуровките на хора, получили тежко заболяване, ще бъде ликвидирана, също както и възможността да се отказва здравна застраховка на хора с обосновката, че са боледували в миналото.
Проектът бе много оспорван заради високата му цена - $1 млрд за следващите 10 години
Срещу реформата или срещу Обама?
При това гласуваният сега закон не е съвсем големият пробив, както бе замислен първоначално. Продължилата повече от година борба, която доведе до реформата, остави следи. Извън реформаторския пакет остана, например, проектът за учредяване на една държавна осигуровка. Също и финансирането на осигуровките не е толкова стабилно, както бе замислено първоначално. Въпреки това дългосрочно погледнато здравната реформа трябва да доведе до икономии, посредством които да се намали гигантския дефицит в държавния бюджет.
Реформата на Обама мина на косъм - с 219 гласа "за" и 212 "против". Нито един републиканец не гласува за закона, макар че бяха одобрени над 200 от техните допълнения към него. Това обаче не попречи на републиканците в дебата преди гласуването да рисуват отново своите картини на ужаса за тоталитаризъм, социализъм и грозяща заплаха за личната свобода, до които щяла да доведе реформата. До последно републиканците се опитваха да провалят закона, като при това беше ясно, че целта им е единствено да предотвратят успеха на Барак Обама.
Yes we can - вече не само на думи
Година и два месеца след встъпването си в длъжност Обама постигна най-големия си досега успех
За президента това историческо гласуване има своето значение както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план. Във вътрешната политика сега той ще може да се посвети на икономиката и създаването на нови работни места - тема, която в крайна сметка интересува американците повече, отколкото здравната осигуровка. А пред света той показа, че е не само добър оратор, но и политик на промените, за което всъщност беше избран.
Автор: К. Бергман, Б. Емануилов / Редактор: Д. Попова-Витцел

Германците - искат много, дават малко
Нека да е лято...

Въпреки икономическата криза през тази година всеки втори жител на Федералната република ще отиде на почивка. Къде остана прословутата германска пестеливост и какви са предпочитанията им тази година?

Йорданка Йорданова разговаря с говорителя на статистическия институт Unister Market Research & Analysis Константин Коросидес.
Германците остават верни на традицията и на славата си като нация, която обича да пътува. И през 2010 година много от тях ще стегнат куфарите за почивка. Въпреки това се забелязва промяна в нагласата на германските туристи, казва Константин Коросидес от лайпцигския статистически институт Unister Market Research & Analysis:
Изгодната почивка - на един клик разстояние
Туристическите бюра - само за пенсионери?
"41% от запитаните ще се опитат да похарчат по-малко пари за почивка. 26% пък предпочитат по-евтините пътувания и следят изгодните предложения в интернет. 15% от участниците в нашата анкета споделят, че ще се стремят да намалят разходите си, като съкратят времето за почивка."
В анкетата са участвали 1000 потребители на онлайн-портала www.ab-in-den-urlaub.de, който постепенно набира скорост в Германия и привлича все повече клиенти. Все повече германци предпочитат да резервират почивката си по интернет, отколкото да отидат в кварталното туристическо бюро зад ъгъла. А 14% от участвалите в анкетата търсят всеки месец изгодни оферти за почивка.
В Германия има около 10 500 туристически бюра. Резервации там правят предимно по-възрастните хора. По-младите се възползват от услугите на интернет-бюрата, казва Костас Коросидес.
"Установихме, че все повече хора, над 25% от германците, резервират почивката си по интернет, както е и в случая на сайта ab-in-den-urlaub.de. Това се дължи и на факта, че там офертите по принцип са по-изгодни, съотношението между цени и предлагане е по-атрактивно."
Освен това се забелязва и тенденцията, че все повече германци търсят повече качество за по-малко пари.
"И тук интернет е много полезен за хората заради възможностите за оценка на хотели и курорти. Което пък означава, че натискът върху отделните хотели се увеличава, те са принудени да предлагат услуги с по-високо качество за по-малко пари. Хотелите, които не отговарят на тези изисквания, трудно запълват капацитета си, защото интернет предлага прозрачност за клиентите."
Испания, Италия, Гърция и Египет - любими на германеца
А България?
50% от запитаните споделят, че качеството на хотелските услуги е много важно за тях. И тази година най-предпочитаните от германците дестинации са Испания, Италия, Гърция и Египет. А туристическите пакети с полупансион си остават най-търсени. Конкурентноспособна ли е България в надпреварата с класическите дестинации?
"Ако България иска да се утвърди като туристическа страна и да е конкурентноспособна, трябва да продължи с реставрирането на старинните градове, да се погрижи за добра инфраструктура. България е прекрасна страна, но трябва да направи повече в посока на рекламата. Нужен е активен туристически маркетинг. Записванията през портала www.ab-in-den-urlaub.de се увеличават, но все още са на ниско ниво", казва Костас Коросидес.
Автор: Й. Йорданова, Редактор: Б. Рачева

България се бори за позиции в Европейската дипломатическа служба
България се бори за една от престижните позиции на шеф на мисия в новата Европейска дипломатическа служба. Външно министерство започва селекция на своите кандидати и до две седмици ще избере имената, които ще представи за оценка в Брюксел. „Ще се избира не само сред дипломатите на министерството, но и извън състава му”, заяви българският заместник-външен министър Константин Димитров след среща с ръководителката на службата Катрин Аштън. Ще бъдат избирани експерти с "регионално-политически или функционално политически опит”, уточни Димитров.
Шансовете на страната са между 8 и 20 българи да получат постове в новата европейска служба, където досега са слабо представени. Малките страни членки се оплакват, че влияние в нея взимат французи и англичани и се борят за повече участие. Катрин Аштън заяви, че изборът ще се определя главно от професионалните качества на кандидатите.

България и Катар подписаха спогодби за сътрудничество
В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и министър-председателя на Катар шейх Хамад бен Джасем бен Джабер ат Тани днес в Доха бяха подписани меморандум за сътрудничество между министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България и министерството на икономиката и индустрията на Катар в областта на енергетиката и междуправителствена спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване на отклонението от облагане с данъци на доходите.
"С подписаните споразумения възстановяваме добрите традиции между двете държави", заяви премиерът Бойко Борисов. Той отбеляза, че днешната среща е била изключително ползотворна, защото разговорите са излезли извън сферата на пожеланията и добрите намерения. Министър-председателят на Катар шейх Хамад бен Джасем бен Джабер ат Тани съобщи, че е постигната договореност за създаване на междудържавна компания, която да работи върху инвестициите в България.

Берлин подготвя въвеждането на отчисления за банките
Управляващата коалиция в Германия е постигнала принципно съгласие за въвеждането на отчисления за банките. Това беше съобщено след провела се снощи в Берлин среща на коалиционните лидери. Предстои реформата да бъде съгласувана на експертно ниво. Подробности засега не са известни. Освен това на срещата е било говорено за кризата в Гърция и за предстоящите на 9 май избори за Ландтаг на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Уотъргейт в София?
Като при Никсън?

Има ли шанс подписката срещу Първанов, да очакваме ли гръцки сценарий в България, как в Столипиново започнаха да си плащат тока - това са някои от темите с български адрес в чуждестранните медии днес.
Една уловена в интернет реплика хвърли България в държавна криза - констатира германският всекидневник Тагесшпигел, който преразказва целия конфликт между държавния глава Първанов и финансовия министър Дянков. Под заглавие "Уотъргейт в София" авторът на статията Франк Щир анализира шансовете на подписката за предсрочно сваляне на президента от власт. Специалисти оценяват като политически и морално нередно публикуването на стенограмата от разговора с Дянков, но от конституционна гледна точка подобно действие едва ли може да бъде атакувано - пише изданието.
Антикризисните мерки - повод за остри критики
Антикризисните мерки на българския кабинет и недоволните реакции на части от обществото отбелязва днес агенция Ройтерс, която съобщава за съботния протест на финансовите чиновници, полицаите и офицерите от армията, които - според плановете на кабинета - от април нататък ще плащат сами пенсионните си и здравноосигурителни вноски. Агенцията отбелязва, че средните месечни доходи от по 250 евро и средните пенсии от 80 евро са най-ниските в ЕС, както и че икономиката на страната през миналата година се е свила с 5,1 на сто.
Меркише Одерцайтунг обръща внимание на друга антикризисна мярка и съобщава за въвеждането на данък за луксозни стоки, с който ще бъдат облагани притежателите на яхти, самолети, големи автомобили, скъпи недвижими имоти и банкови авоари над 50 000 евро. Вестникът цитира неназовани експерти, които предупредили за опасността от "гръцки сценарий" в развитието на кризата в България.
Блогът на вестник ТАЦ пък информира за протестите на българите срещу генно-манипулираните организми, като отбелязва важната роля на интернет-платформата БГ Мама, която чрез Фейсбук организирала демонстрации в осем града, петиции на граждани и изпращането на детски картички до премиера Борисов.
Турският вестник Хюриет излиза със заглавие "Стратегическо сътрудничество с България". Външният министър Ахмет Давутоглу заявява, че и на България е било отправено предложението за създаване на съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище, на което от София отговорили положително. Преди това Турция създаде подобен механизъм за сътрудничество с Ирак и Сирия и отправи предложение на Гърция. На същата тема се спира и вестник Заман.
Българка е концертмайстор във Виенската "Щаатсопер"
Интернет изданието Борсов експрес публикува информация на агенция АПА, в която се говори за "Токовото чудо" в Столипиново. Кварталът е наречен най-голямото ромско гето в Европа, символ на изолация, бедност, мизерия и престъпно занемаряване на една народностна група, която е наказвана и с презрение. Концернът ЕВН успял обаче със смели инвестиции и умела стратегия за диалог с жителите на квартала да реализира успешен "социално-икономически" ангажимент, в резултат на който събираемостта на таксите за ток се повишила от 2% до 85%.
Австрийският Клайне Цайтунг съобщава, че българката Албена Данаилова е вече концертмайстор на Виенската Щаатсопер. Тя работи там от септември 2008 година и след приключването на пробния й срок била единодушно преназначена на постоянно място. Вестникът пише, че Данаилова е получила музикалното си образование в София, Росток и Хамбург, и че преди да дойде във Виена е работила в Баварския държавен оркестър, както и в Лондонската филхармония. Ди Пресе информира за изложба на Виенския музей за модерно изкуство, която е посветена на източноевропейската история. В изложбата са включени и творби на българина Светлин Русев.
Обобщение по публикации в медиите/БУ/СГ


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Германските власти: Не използвайте “Mozilla Firefox”!

Германското правителство предупреди обществеността, че използването на "Mozilla Firefox", един от двата най-популярни браузъра, крие опасности поради новооткрити проблеми със сигурността, съобщи Би Би Си. Федералната служба за информационна сигурност алармира потребителите по начин, сходен с този отпреди няколко месеца, когато заради подобен проблем бе издигнат призив за въздържане от употреба на другия разпространен браузър - "Интернет експлорър".
Службата предупреди за открита уязвимост на “Файърфокс” (факт, който бе потвърден от създателите на приложението), която давала възможност на хакери да имплантират вреден софтуеър на потребителските компютри. За оправяне на този бъг в края на месеца ще бъде пусната специална версия на “Mozilla Firefox” - 6.3.2. Бета-вариантът на версията вече е готов и достъпен, но не е преминал пълни тестове, съобщи Би Би Си.
Точно както постъпи в случая с “Експлорър”, Федералната служба препоръча да не се ползва “Мозила” докато не излезе новата версия.
Официалният блог по сигурността на “Мозила” потвърди проблема и уточни, че той засяга само най-новата версия 3.6. Тъй като, обаче, предишните издания на приложението имат други проблеми, в това число и по отношение на сигурността, връщането към старите версии не е препоръчително. Както се очаква, преминаването към друг браузър също не се одобрява от създателите на програмата, като се изтъква мнението на специалисти, че смяната на браузър при всеки открит проблем ще донесе повече вреда, отколкото полза, защото възниква въпросът какво да се прави, когато на свой ред новият избор покаже дефекти?
В крайна сметка компромисът може би е да се смени браузъра, ако човек наистина познава този, на който минава. В противен случай най-добре е да се следят и инсталират всички ъпдейти за сигурност и да се изчака новата версия на “Файърфокс”, в която проблемът е решен. По този начин завършиха нещата и след предишното предупреждение на германските специалисти, отнасящо се до “Интернет експлорър”.

Генетиците създадоха “пъстърва - културист”
След 10-годишни усилия учени от университета в Роуд Айлънд създадоха трансгенетична дъгова пъстърва с мускулатура, за която всеки вманиачен културист би дал живота си, съобщиха Ройтерс и "Сайънс дейли". Разбира се, това не е просто ексцентрична новост - създателите на странното същество са на мнение, че то може да даде тласък в бранша на индустриалното отглеждане на пъстърва. Новополучената риба има 15-20% по-голяма мускулна маса от обикновения вид.
Студентите на Тери Брадли, професор по аквакултури, прекараха близо 500 часа в инжектиране на 20 000 зрънца хайвер с различни варианти на ДНК, модифицирана да потиска миостатина - протеин, ограничаващ мускулния растеж. Когато рибките се излюпиха, 300 от тях се оказаха носители на ген, който увеличава нарастването на мускулатурата. Повечето от тях развили огромна мускулатура и демонстрирали “ефекта на коремната преса”. Тези пъстърви имат дори ясно изразена мускулатура в страничната част на тялото, която на вид може да се уподоби на коремната преса при човека, макар че не е неин аналог.
“Белгийското синьо говедо има естествена мутация в миостатина, която води до 20-25% увеличение на мускулната му маса, при опитни мишки чрез контрол над миостатина скелетните мускули стават двойни. Рибите обаче имат по-различен механизъм от бозайниците и ние не бяхме уверени дали това ще работи” - сподели професор Брадли. Той поясни, че бозайниците се раждат с фиксиран брой мускулни влакна, но при рибите той нараства с продължителността на живота. Тъй като потискането на миостатина води до увеличение на броя на мускулните влакна, не е било ясно дали при рибите, които си имат този механизъм, то ще доведе до нарастване на мускулната маса.
Създателите смятат, че творението им ще има пазарен ефект. Годишно 500 000 тона пъстърва се отглеждат в рибарниците на САЩ и Европа. Според Брадли новите риби ще дадат тласък на този бизнес, тъй като фермерите ще получават повече живо тегло пъстърва, без да нарастват разходите за храна.

Октоподите са най-претенциозните телевизионни зрители
При експерименти, включващи прожектиране на образи на животни, учените установиха, че октоподите остават очаровани от телевизионния стандорт "high definition" (HDTV). Това се разбра по време на опити, разкриващи как животните реагират на движещи се образи. Те реагират на изображенията, предавани по този начин, много по-енергично, отколкото на стандартното предаване, съобщи Би Би Си. Според учените най-вероятно образите от стандартното предаване не са достатъчно "убедителни" за интелигентните главоноги.
Сега учените възнамеряват да използват при тези животни HDTV като инструмент в изучаването на такива сложни проблеми като личността. Подробности за откритието са публикувани в “The Journal of Experimental Biology”.
Октоподите са интелигентни същества, които реагират на промените в околната среда с адекватни изменения в оцветяването на тялото си. На теория показването на образи на хищници, плячка или други октоподи би трябвало да е добър начин за изучаване на поведението им. При предишните експерименти, обаче, съществата от групата на главоногите, включваща октоподите и сепиите, не реагирали на показаните телевизионни образи със стандартно качество.
Групата на Рената Пронк от “Macquarie University” в Сидни, Австралия, използвали за опитите си октоподи от вида Octopus tetricus. Те показали на животните видеоматериали с качество HDTV и записали реакциите. Били показани рак (любима храна) и друг октопод. Животните реагирали, но интересното било, че не го правели винаги по сходен начин. Така например в един ден октоподите показвали силен интерес към видеото с рака, а на следващия - почти никакъв. Това показа на учените, че октоподите от този вид имат “епизодична персоналност”, която може да се усъвършенства с времето. Възможностите на HDTV да отговаря на визуалните изисквания за убедителност на главоногите ще помогнат за изучаването на редица аспекти от тяхното поведение.
Учените са на мнение, че октоподите харесват определени качество на HDTV - по-големият брой пиксели, по-бързата смяна на кадрите, едновременното опресняване на хоризонталните линии на екрана и способността, наречена “progressive scan”. Това са характеристики, които стандартната телевизия не притежава. “Явно досегашната технология не е била на нивото на стандартите за визуални възприятия на октоподите” - заключи Пронк.

230 милиона евро били равни на 2 милиарда. Заради инфлацията. Егати инфлацията
До края на 2010 г. ще се проведе процедура за продажбата на „Телеком-Сърбия”, съобщи премиерът на Сърбия Мирко Цветкович. Според Драгор Хибер и Александър Влахович, членове на управителния съвет на фирмата, както и според сръбски водещи икономисти, очакваната цена е около 2 милиарда евро. Сделката, разбира се, още е далече, обаче е ясно, че тази цена вероятно ще бъде постигната. Че това е така, говори сръбският опит от други сделки – например “Дуванска индустрия Ниш”, основен производител и търговец на цигари в страната – беше продадена през 2003 година на “Филип Морис” за фантастичните 518 милиона евро.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Толкова пари България не е взела за нито едно свое предприятие. Например за продажбата на най-голямата си банка – “Булбанк” – през 2000 година държавата получи около 600 милиона лева (300 милиона евро). Нефтената рафинерия в Бургас, която и сега е най-голямата компания в България, беше продадена през 1999 година срещу 101 милиона долара.
А за Българската телекомуникационна компания, продадена през 2004 година, държавата взе 230 милиона евро. Две години по-късно исландският магнат Тор Бьорголфсон изкупи новия собственик на БТК “Вива венчърс” и придоби контрола върху телекома, а след още една година го препродаде на AIG Global Investment Group за 1,08 милиарда евро – четири пъти над първоначалната цена.
Министърът на икономиката Николай Василев, по чието време беше приватизирана БТК, сега обяснява, че 1) сделката за сръбския телеком още не е постигнала желаната цена и че 2) 230 милиона евро през 2004 година са повече от 2 милиарда през 2010. Понеже имало инфлация.
Егати инфлацията.
Даже не си струва думите на Николай Василев да бъдат коментирани, но все пак трябва да се припомни, че през 2004 година нямаше световна финансова криза, БТК беше монополист във фиксираната телефония и беше ясно, че в близко бъдеще България ще бъде член на Европейския съюз.
Нито едно от тези обстоятелства не е налице при продажбата на сръбския телеком. Обаче сърбите ще вземат 2 милиарда, охо, и още как.
И тук идва резонният въпрос защо сръбското е по-скъпо от българското?
Много просто. Тези, които продават в Сърбия, не че не крадат, но крадат доста по-малко.
Като знаем например как беше управлявана БТК от “Вива венчърс”, няма как компанията да е поскъпнала 4 пъти за 3 години, и то при положение, че през това време се появи и конкуренция. Обаче българските финансови разбирачи ще ви обяснят, че всичко е нормално, че това е била най-добрата цена и че нещо струва толкова, колкото купувачът даде за него - любим цитат на разбирачите. Впрочем негов автор е Карл Маркс.
А най-отвратителното е, че разбирачите и днес са на линия и продължават да дават акъл. Вместо да дават обяснения в прокуратурата.
Ама де тоя Господ.

Божидар Данев: Може да имаме дефицит до 3%
В интервю с Николета Стойчева председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев направи доста обхватен анализ на проблеми, свързани с кризата и посочи някои възможности за действие, които смята са недооценени от правителството. Той подчерта, че това се дължи на факта, че както сегашните, така и предишните управляващи подценяват феномена на кризата. По думите му в по-голяма степен това се отнася за кабинета "Станишев". Като преломна година той посочи 2009, когато е изпълняван нереален бюджет с крупен излишък и продължение на инвестициите.
Николета Стойчева
- Г-н Данев, антикризисните мерки на правителството са особено актуална тема отново. Затова искам да ви върна в зародиша на кризата в България – ноември 2008 година. Тогава вие предложихте първи си пакет от антикризисни мерки, а по това време кабинетът „Станишев” все още твърдеше, че кризата няма да засегне нашата страна. Коя от тези мерки беше изпълнена и вслушаха ли се изобщо във вашите предложения?
- И двете правителства, особено това на Станишев, подцениха кризата и все още я подценяват. Все още не разбират дълбочината на тази криза, която не е епизодично явление в нашата икономика. Подцениха и факта, че българската икономиката има една деформирана отраслова структура и я прави особено чувствителна към такива сътресения. 2010 година виждаме последиците от подобни неразумни политики на двете правителства. Още през ноември 2008-а ние протестирахме срещу бюджета за 2009 година. Той не отчиташе възникващата финансова и последвалата икономическа криза и отражението й в България, защото ние сме една отворена икономика. Ако говорехме тогава за 8-годишното й развитие, то беше качено на спекулативните нараствания на цените на недвижимите имоти с оглед присъединяването на страната към Европейския съюз. Тогава (ноември 2008—а година – б.а.) ние предложихме един разумен дефицит още от 2009-а година. Но в никакъв случай предвидения ръст от 4,7%. Дори имахме един много тежък разговор с министър Орешарски и основните зам. – министри. Но това, което звучеше в техните думи, е, че политическата поръка е такава.
- Тоест и те самите не са вярвали, че ще имаме ръст от 4,7%?
- Те са добри професионалисти и самите не вярваха на такова нещо.
- Това означава, че политическата поръчка е била да се остави един нереален бюджет за 2009 г.
- Да, за 2009-а година. Имахме един нереален бюджет с крупен излишък и продължаване на инвестициите в страната ни. 2009-а година беше преломна в това отношение. Виждаме икономиката на къде тръгна. За съжаление новото правителство вече 8 месеца няма нито една приложена антикризисна мярка.
- Ограничаване на разходите…
- Нещо повече. Те си поставиха два неофициални приоритета – нулев бюджетен дефицит, което го постигнаха на базата на касов бюджетен дефицит. Тоест на практика той съществуваше. И вторият приоритет е присъединяването към ERM II. Но, тъй като това е въпрос на политико – икономическо решение. А това, което се случва в Гърция ни отдалечава. Може би такива събития ще последват и в Португалия, и Испания. Във всички случаи членките на Еврозоната ще бъдат твърде колебливи да присъединяват страни, които биха създали пукнатини и в и без това напуката Еврозона.
- Тоест, според вас посочената 2013 година не е реална?
- Това са нереални неща. И то не поради вътрешни, а външни причини. Тъй като работим по този приоритет, който е свързан с ограничения, сега се оказа, че това не е полезно за българската икономика.
- Тоест, според вас правителството не трябва да се съобразява с ограниченията за бъдещо членство в чакалнята на Еврозоната?
- Да. Това е приоритет, но не сега.
- А какви антикризисни мерки трябва да предприеме тогава правителството?
- Първото нещо, за което призоваваме от месеци, е да се извършат нормални плащания към бизнеса.
- Как реално се отрази това неплащане на бизнеса?
- Реално голяма част от малкия и средния бизнес фалира. Над 1400 фирми са фалирали.
- В резултат на това недоплащане?
- В резултат на това недоплащане. Загубиха се много работни места. Знаем, че безработицата расте с огромни скорости.
- Само за февруари има 40 000 нови безработни…
- Само за февруари е 10,4%. Увеличава се и броят на обезкуражените лица, тоест тези, които не се регистрират като безработни, но на практика са безработни. Тоест, като се отчетат и те в България има реално 17 на сто безработица. Имаше изказвания за политици и видни български икономисти, че предвижданията на Българска стопанска камара, че в края на 2010 година ще достигнем 19-20% безработица, са твърде песимистични. Към днешна дата мога да кажа, че дори ще я задминем, което във всички случаи натоварва много трудно бюджета. Намалява данъчната основа с 4,4 млрд. лева вече. Намалява се рязко потреблението в страната, което означава ДДС да не влиза в бюджета. Не случайно с около 500 милиона лева са намалели приходите само през януари. Така че виждаме, че бюджетът започва да се разтърсва и нашата прогноза е, че той трябва задължително да се актуализира към май месец. Но дотогава правителството трябва да вземе някакви мерки, тъй като на практика всички негативи на икономическата криза бяха прехвърлени на бизнеса и на работещите в икономиката.
- А ако бяха платени навреме задълженията на държавата към фирмите?
- Не е само това. Във всички европейски страни се подкрепят структуроопределящите отрасли в икономиката. У нас – напротив. Дори не са платили това, което е дължимото.
- Това започнало изплащане през януари и февруари и продължаващо през март ще влее ли достатъчно ресурс?
- Категорично не е достатъчно. Подобни непазарни корекции – ще ви платим, ако 10 на сто по-малко искате, без да отчитат закъснения по плащанията…Нормалното е държавата да е един коректен платец, за да има финансова дисциплина в държавата. Аз очаквам, че бизнесът ще е по същия начин некоректен платец, както е и държавата. Единственият изход на работодателя е да си освободи работниците. Оттам започват да не се обслужват кредитите. Виждате с 3,85 пъти са нараснали лошите кредити. И оттук – нататък кризата ще се прехвърли във финансовата система.
- Тоест, според вас е реално да има криза и в банковия сектор?
- При всички положения кризата ще се прехвърли и там. Банките в момента имат един проблем – те имат свръхликвидиност и тя е също драматична, защото те нямат къде да си пласират ресурса. В момента те дори не смеят вече да финансират мостово европейски проекти, защото не знаят дали държавата ще бъде коректна да си плати. Включително и банковият сектор е загубил доверие към държавата. Само този месец имаме 6 пъти спад на чуждестранните инвестиции. Не говорим за 6%, за 60%, а за 600%. Явно е, че трябват драстични мерки.
- Какви трябва да са те?
- Първата е – държавата трябва незабавно да изплати задълженията на бизнеса.
- А има ли ресурс?
- Би могло веднага да бъде организиран такъв ресурс. Още през ноември 2008 година БСП предложи да се продадат правата ни по протокола в Киото, за който щяхме да получим 1 милиард евро. Януари 2010 година гюжа Караджова призна, че това е факт. Сега сме март – Някакво движение да има? А ние декември ще ги загубим тези пари.
- А 1 милиард евро са достатъчни…
- Да, да стартира плащането. Общо взето икономическата практика показва, че от 10 до 15 пъти се завъртат тези пари, което означава, че 10-15 милиарда евро задължения щяха да се срутят. Щеше да се увеличи потреблението. Ето нещо, което не се случи. Също така ние предложихме да се продадат миноритарните дялове на държавните предприятия. Това е нещо, за което едва сега започва да се мисли, в последните мерки. Има достатъчно на брой инструменти, за да се набере необходимия ресурс. Ние предложихме дори и друго – този ресурс да се вземе мостово от фискалния резерв, след което да бъде набавен. Това ще завърти колелото на българската икономика.
- А какво ви се отговаря на всички тези предложения?
- Няма отговор. Имам чувството, че нито политиците, нито хората във властта четат нашите предложения. Самият факт, че политиците непрекъснато излизат с нашите предложения все едно са открили не знак какво…Ето например, Мартин Димитров и Иван Костов непрекъснато предлагат мерки, които сме ги предлагали преди 6 месеца. Бих могъл да вляза и в други детайли. Невероятните резултати с повишаването на износа през януари се тълкуват не икономически експертно. Никой не е анализирал каква е структурата на българския износ. А структурата на българския износ се определя от факта, че огромният дял са петролни продукти. Другата голяма част е металът мед и неговите производни. Миналата година цената на петрола беше 60 долара барела. Сега е 80 долара барела. България не е изнесла повече петрол. Това не е въпрос на принос на икономиката ни. По същия начин цената на медта скочи двойно. Да, полезно е за намаление на търговския дефицит. Но това не е трайно решение. Кой ще е новият флагман? Ние предложихме официално, че новият флагман ще е въвеждането на електронното правителство. По подобие на това в Естония. По този начин ще съкратим една огромна част от администрация. По този начин ще минимизираме корупцията, защото няма да имат досег с бизнеса. Да създадем една успешна регулатина среда.
- В какви срокове е постижимо?
- В рамките на година и половина е напълно възможно да бъде внесено и после да се доразвива едно такова нововъведение. Но тук влизаме отново във ведомствени търкания.
- Какво ще промени плащането на осигуровките от държавните служители?
- Първо се въвежда един принцип, който 20 години се ниглижираше от всички правителства досега. На практика всички заети в икономиката и всички работодатели, защото държавата също е работодател, трябва да се поставят при еднакви условия. Тук трябва да кажем, че когато искаме държавните служители да си плащат осигуровките, ние не искаме да се намаляват заплатите им. Ако иска държавата да ги компенсира, както ни бяха първите предложения, когато икономиката ни беше в добро състояние.
- А какво ще се промени тогава?
- Намалява се рязко субсидирането от държавния бюджет на Националния осигурителен институт. Това ще натовари много бюджетите на съответните ведоства, където са заети хората, защото те ще трябва да плащат. Например, Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи. Това означава, че изведнъж ще се окаже, че техните бюджети са непрозрачни и ще се разбере каква е реалната преразпределителна тежест на бюджета. Това на практика деформира реалната картина в НОИ и в НЗОК.
- А трябва ли да се режат още държавните разходи?
- Не е важно само да се режат разходите, а трябва да се увеличат приходите.
- Как могат да се увеличат приходите?
- Първото ви го казах. Платете на бизнеса, за да може той да работи.
- Тоест, да го кажем кратко и ясно – не се ли плати на бизнеса, няма как да се увеличат приходите?
- И не само това. Бизнесът умира всеки ден. Много трудно е после да се възстанови.
- Докъде може да се стигне, ако продължава тази тенденция?
- Ако тази низходяща спирала продължи, ние действително можем да влезем в капана да двойния дефицит. При него фактически имате дефицит по търговския баланс и по текущата сметка. Ако дефицитът по текущата сметка се увеличи над 4-5 на сто, това може да се обърне срещу валутния борд.
- Може да се застраши валутния борд?
- Да, над 6 процента.
- Министърът по еврофондовете ще промени ли нещо?
- Тук е другата търкаляща се информационна измама в страната. Държавата ако не осигури рерус за съфинансиране на европейските проекти, никога няма да се усвои нищо. Това, което е предвидено 300 милиона в бюджета, са просто смешни пари. Ние трябва да усвоим 2,4 милиарда евро през тази година. Съфинансирането е от 15 до 40 на сто.
- Актуализация в каква посока?
- Предвиждане на един дефицит до 3 на сто.

ПРЕДЛОЖЕНИТЕ МЕРКИ:ПО НЮЗ.БГ

И все пак - шокови мерки на кабинета

News.bg разполага с 43-те мерки за излизане от кризата, които кабинетът предостави днес на социалните партньори преди утрешната тристранка, на която ще бъдат обсъждани.
Потвърди се информацията за идеята за 1 година правителството да вдига ДДС с 2% - от 20 на 22 на сто. Очакваният финансов ефект от тази мярка възлиза на 540 млн. лв.

ПРЕДЛОЖЕНИТЕ МЕРКИ:Въвежда се т.нар. "данък лукс", с който се удвоява данъкът върху жилища над 250 кв.метра, двоен налог ще плащат и собствениците на автомобили над 120 kw, утроява се данъкът върху яхтите. С тези мерки кабинетът "Борисов" очаква в държавната хазна да постъпят 150 млн. лв.
Намялва се срокът по кодекса за социално осигуряване от 75 дни на 30 дни за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност в случаите ан освобождаване от работа.
Завишава се максималната продължителност на извънреден труд, който може да се полага от едно лице в размките на 1 година.
Въвежда се "икономическа ваканция", която да се ползва, когато работодатели от кризисно затруднение фирми са изразходвали всички други мерки, за да задържат служителите си (намалено работно време, преквалификация и т.н.).
Те ще могат да пускат хората си еднократно в неплатен отпуск за не повече от 3 месеца.
Отменят се преференциите, които се дават на бюджетни учреждения за внос, освободени от ДДС и мита.
Наказателните лихви за невнесени данъци се увеличават от 10 на 20%.
Социалните пенсии, както и добавките минават към Социалното министерство и ще се дават според подоходен тест и тест за имущество.
До края на 2011 година се преустановяват намаленията на осигурителните вноски. Лицата, които не са здравноосигурени на друго основание ще заплащат осигурителни вноски върху доходите от капитал и имущество.
Кабинетът също така планира цялата държавна собственост - мажоритарни дялове и държавни имоти - да се управлява от нова агенция, която няма да е подчинена на ресорните министри.
В антикризисните мерки е планирано въстановяване в законовия срок на ДДС.
Ограничават се средствата за фонд работна заплата до 90% (без МО и МВР) с промяна в постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности за 2010г. Очакваният ефект от тази мяека е допълнително 50 млн. лв. Премахват се паричните суми за облекло за 2010 година за работещите по трудови правоотношения.
Държавните компании, включително и Топлофикация и НДК, се приватизират, като сега се приватизират 51%, а останалоте 49% след 2 години.
Първите кратки коментари на представители на работодателите могат да се предадат с краткото - „Утре битката ще е тежка".
ПРЕДЛОЖЕНИТЕ МЕРКИ

Дянков: Досега добрите мениджъри бяха комсомолски дейци и агенти на ДС
Министър Дянков присъства на откриването на международната инициатива "Мениджър за един ден", заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, посланика на САЩ Джеймс Уоруик, официални гости, много ученици, студенти и представители на много фирми.
На откриването министър Дянков заяви, че честният мениджмънт и предприемачеството в България имат много по-големи възможности, отколкото през последните 20г. от прехода, когато по думите му да бъдеш добър предприемач е ставало по един сравнително странен начин - ако си бил комсомолски деец или агент на ДС.
Той е категоричен, че това не е предприемачеството, към което една страна се стреми и припомни, че след този период е дошъл друг - корупционно предприемачество, характерен с купените държавни поръчки.
"Добрите мениджъри бяха хората, които се стремяха към подкупване на държавните служители", коментира Дянков
Според него, за да има честно предприемачество и мениджмънт трябва да има подходящи условия, създадени от правителството.
Финансовият министър заяви, че след 20-годишния преход настоящето правителство е първото, което създава условия за това, защото това правителство каза - няма да се лъже, няма да се краде, няма да се дават подкупи.
Той припомни посещението на Бойко Борисов в „Белене" и това, че той е дал на прокуратурата за проверка АЕЦ „Белене".
„Ако бизнесът в България върви добре, върви добре и цялата страна", категоричен е Дянков.
Той посочи, че времената на криза са трудни и за бизнеса, и за правителството.
Дянков коментира, че е много добра идеята финансовият министър да се клонира и да има помощник, като малко след това представи своята заместничка за един ден - Цветелина Христова от ПГ "Асен Златаров" във Видин.
Тя прие поста и коментира, че предстои днес да бъдат разгледани антикризисните мерки на правителството. Нейното предложение е за увеличаване на парите за образование, за да може да има повече добри специалисти във финансите като министър Дянков.
Финансистът от своя страна заяви, че винаги е настоявал за повече пари в образованието и здравеопазването и сподели, че смята за разумна една подобна мярка. Министърът посочи, че тя ще има възможността да види и как финансовото министерство работи съвместно с други ведомства като МОСВ. По думите на Дянков ведомството на Нона Караджова има много добри инициативи.
Той даде пример с отбелязването на международния ден на водата пред народния театър „Иван Вазов", където се бяха събрали стотици софиянци.
Преди да влезе в министерството със своята млада помощничка министър Дянков поздрави Караджова за добрата работа и посочи, че водата е ресурс, който всички трябва да ценим.

Иззеха екстремистка литература при акция в Санкт Петербург
Екстремистка литература е била конфискувана по време на акция в Санкт Петербург, съобщават световните агенции.
Става дума за множество книги на руски и арабски език, както и компютри с различна екстремистка информация.
Новината е публикувана днес на интернет страницата на прокуратурата в Санкт Петербург.
Арестуван е 25-годишният Йегор Рябинин, който е разпространявал екстремистките материали чрез интернет.

Джордж Буш и Бил Клинтън в Хаити
Бившите президенти Джордж Буш и Бил Клинтън ще посетят разрушената от мощното земетресение столица на Хаити, предават световните агенции.
Тази първа съвместна визита на двамата бивши лидери на САЩ.
След срещата с президента Рене Превал ще посетят вътрешността на града, където са разположени палатките.
Близо 60 000 останаха бездомни след силното земетресение.
В програмата е предвидена визита и на фабриката близо до летището на Порт-о-Пренс.

Ердоган ограничава властта на съдилищата и армията
Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган обяви плановете си да ограничи властта на върховните съдии и генерали в страната, които се противопоставят на правителството, произлязло от ислямистките кръгове, съобщава europe.bg
Предложените конституционни промени ще дадат на парламента в Анкара властта да забранява закриването на политически партии и да позволява гражданските съдилища да водят съдебен процес срещу офицери от армията, включително лидери на държавния преврат от 1980 г.
Промените ще разширят състава на съда до 19 членове, включително и тримата посочени от съдиите и адвокатите кандидати, които ще бъдат избрани от парламента. Правилата също така ще попречат на прокурорите да използват речите в парламента като доказателство, за да се закрие дадена партия.
Ревизиите са необходими, защото конституцията е изработена при военно управление след преврата и не отговаря на демократичните стандарти на ЕС, към които Турция иска да се присъедини, заяви говорител на правителството.
Критиците на Ердоган го обвиниха, че иска да укрепи властта си чрез налагането на политически контрол върху съдебната власт.
Партията на премиера притежава 337 гласа от 550 места в парламента, което означава, че не му достигат 30 гласа, за да се приемат конституционните промени с мнозинство от две трети. Правителството се нуждае от 330 гласа, за да може предложението да бъде гласувано на референдум.
Според предложените промени прокурорите ще се нуждаят от одобрението на парламентарна комисия преди да могат да закрият политическа партия. Комисията ще бъде съставена от петима членове от всяка партия, която има най-малко 20 места в парламента, а одобрението ще изисква мнозинство от две трети.
Републиканската народна партия ще бъде основната опозиция на предложението в парламента и вероятно ще гласува против промените, заяви един от законодателите.
В същото време стана ясно, че армията, която се счита за пазител на Конституцията, също се противопоставя на предложението на правителството на Ердоган. Няколко настоящи и бивши офицери в момента са изправени пред съда или се разследват по обвинения, че са организирали държавен преврат срещу премиера.

Балканската среща на върха показа липса на единство в ЕС
Отсъствието и очевидната липса на интерес на Европейския съюз остави участниците на среща на върха на Западните Балкани през почивните дни с горчиви чувства, посочва EUobserver.
Сред присъстващите лидери на срещата в Бърдо, Словения, се появиха тревоги, че ЕС не смята региона за свой основен приоритет и остава разединен по отношение на най-неотложните въпроси.
Словенският и хърватският министър председатели Борут Пахор и Ядранка Косор бяха домакини в събота (20 март) на първата среща на лидерите в региона, организирана от самите тях. Тъй като ЕС редовно подчертава важността на регионалното сътрудничество, организаторите се надяваха високопоставени представители на ЕС да се появят лично, за да дадат своята символична подкрепа на инициативата.
Въпреки това председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой отмени участието си в последния момент. Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, никога не е обмислял да пътува до Бърдо. А новият ръководител на външната политика, Катрин Аштън, е сред първите поканени, които отказали.
Участници и дипломати, които бяха на срещата в Бърдо, дори изразиха подозрения, че Испания, която е начело на ротационното председателство на ЕС може да е окуражила Сърбия да участва само при условия, на които Косово очевидно няма да се съгласи. Белград настоява, че бившата й провинция, която обяви независимостта си преди две години, по закон все още е на сръбска територия.
Макар и да имаше разочарование относно сръбския бойкот, организаторите отбелязаха, че по въпроса за Косово и бъдещото разширяване, ЕС сега изглежда по-разединен от самия регион.

Нетаняху пристигна във Вашингтон
Израелският премиер Бенямин Нетаняху пристигна на тридневно посещение във Вашингтон за разговори с президента Барак Обама и други високопоставени представители от американското правителство.
Това съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Първата среща на Нетаняху ще бъде с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.
Припомняме, по време на визитата на вицепрезидента Джо Байдън в Израел бе обявено намерението на еврейската държава да построи нови 1 600 жилища в Ерусалим.

Социални помощи - само при 14 дни обществен труд
Министерството на труда и социалната политика предвижда законова промяна.
Според нея социалните помощи ще се отпускат, само при условие, че са положени 14 дни общественополезен труд.
За това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, цитирана от БиТиВи. Тя участва в конференция за борбата с бедността и социалното изключване в България.
Кръглата маса е организирана от синдикат "Подкрепа" и работодателите и индустриалците в България.
Промените предвиждат още спиране на социалните помощи за родители, чиито деца не са били подложени на задължителните имунизации.
Участниците се обединиха около тезата, че в България съществува професия "социално слаб" и тази практика трябва да бъде преустановена.
Според данни, цитирани от КТ "Подкрепа", 33 млн. работници в ЕС са с буквално мизерни заплати, 12 млн. души работят на срочни трудови договори, а 18 млн. живеят под прага на бедност.
Синдикалистите уточниха, че за различните страни този праг не е еднакъв.
Например, в Белгия прагът на бедност е 826 лв., а у нас е 211 лева. В ЕС общо за бедни се считат тези, които имат под 60% от средния доход за страната.

НАП иска да се учи данъчна грамотност в училище
Час по данъчна грамотност да влезе в учебната програма на средните училища в България.
Над това работи НАП, съобщи изпълнителният директор на приходната администрация Красимир Стефанов по време на срещата си с ученици, участващи в инициативата „Мениджър за един ден".
Петима единадесетокласници от Варна, Пловдив, Велинград, Златица и София получиха първия си урок по данъчна култура от изпълнителния директор на приходната агенция.
В рамките на инициативата „Мениджър за един ден" учениците са се запознали със структурата на Националната агенция за приходите, с работата на различните дирекции, с основните видове данъци и осигуровки, които агенцията обслужва и с многобройните услуги, предлагани на гражданите.
Бъдещите мениджъри разгледаха и информационния център на НАП, където експерти отговарят ежедневно на стотици въпроси за деклариране и плащане на данъци и осигуровки.


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Еврейското училище в София изрисувано със свастики

“Шалом”: Който сее омраза, жъне бури
134 училище “Димчо Дебелянов” в София с изучаване на иврит, осъмна изрисувано със свастики и надписи “Израел – фашисти”. Това е станало на 21 март - Международния ден за премахване на расовата дискриминация, алармираха от Организацията на евреите в България „Шалом”. Вандалският акт се извършва в момент, в който България е в тежко икономическо положение и обществото е особено уязвимо към подобни прояви, смятат от “Шалом”. Това става и седмица преди еврейския празник Песах и християнския Великден.
Вандализмът спрямо сградата на училището не засяга само еврейската общност в България. Този акт засяга и стотици деца и техните родители, които нямат еврейски произход, но учат в училището. Засегнати са и българските граждани, които в този момент не биха искали подобни деяния да разрушават крехката социална и икономическа стабилност в страната. Това влияе върху облика на България пред външния свят и вреди на доброто име на толерантния българския народ и общество пред световната еврейска общност, която е чувствителна към проявите на ксенофобия и антисемитизъм, смятат от организацията.
В дните, когато всички хора, без разлика на етническа и религиозна принадлежност, трябва да отворим сърцата си за доброто, вандалите сеят омраза - омраза, която граничи с тероризъм, посочиха от „Шалом”. Организацията на евреите в България призовава българските политици да изразят позиция по зачестилите прояви на антисемитизъм и ксенофобия. От “Шалом” призовават гражданите и структурите на гражданското общество да реагират категорично против всяка подобна проява и да не забравят, че „който сее омраза днес, жъне бури утре”.

Ексбрадъри: Очакваме шоу, не ни се гледат драми
Ще има разклатени семейства, убеден е рапърът Устата
Яна Донева
Броени часове преди началото на Big Brother Family всеки се чуди какво този път са ни подготвили продуцентите. Вече е ясно, че ще има няколко семейства, деца, луксозни условия за живот и че ще липсват стая за секс и гей двойка. Но какъв тип отношения ни се гледат от екрана на Нова през следващите три месеца, след като вече видяхме как Елена и Миро се разделиха в Къщата, а други пък се събраха именно там. С този въпрос са обърнахме към някои от най-атрактивните бивши съквартиранти, минали през шоуто в различните му издания.
Според Найден, който без свян свали Зари пред очите на цяла България, Big Brother Family ще спечели, ако не набляга на драмите, а на забавата. “Нека да стане шоу, да се напият, да се сбият… “, засмя се Нед и не мисли, че отсъствието на стая за секс е минус. “Ако хората вътре искат да се сливат в едно ще го направят и в обикновена спалня”, категоричен е той.
Дум Дуков пък е убеден, че този сезон на риалитито ще бъде наистина уникален, заради вече зародилият се конфликт между неправителствени организации, защитаващи правата на децата и продуцентите. “Аз съм за това да има деца в Къщата. Щом родителите са преценили това е достатъчно, но се надявам, че до сцени с насилие няма да се стигне и родители няма да бият децата си пред камерите, не че не се случва масово у нас, но това е въпрос на национална култура”, мъдро заключи бившият брадър.
Певецът Милко Калайджиев обаче не отстъпва от позицията си, че Big Brother е една тотална манипулация и малко се притеснява за петте деца, които ще бъдат в Къщата, но в едно е сигурен и то е, че “когато искаш да видиш един човек колко струва трябва да го затвориш в Къщата. Това е голямо изпитание, падат маските”, спомня си той трудните моменти и предупреждава тези, които тепърва ще влизат, че никак не е лесно.
Желанието на Калин Вельов е Big Brother Family да се превърне в един приятен латино сериал, който зрителите да гледат с удоволствие, а рапърът Устата се пошегува, че очаква да види счупени чинии и литри изпита ракия, защото “само така българските мъже се разтоварват….”. Разбира се, сериозно погледнато си мисля, че най-големите кавги няма да бъдат между мъжете, а между съквартирантките и 100% съм сигурен, че ще има разклатени семейства”, пророкува той.

Частници се целят в новия медиен закон
Чакат премиера да назначи работна група
Анна Кълцева
Експерти от регулаторните органи, частници и браншови организации са в очакване на старта по изработване на нов медиен закон. Началото още не е поставено и затова се чака министър-председателят, съобщи пред “Всеки ден” изпълнителният директор на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) Гриша Камбуров. Премиерът трябва да подпише заповед със състава на работната група, която ще изготви предложенията за напълно нов законодателен акт, след като управляващите решиха, че такъв ще има.
В края на януари т.г. пред “Всеки ден” съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова заяви: ”Ангажимент на Министерството на културата е до края на годината да имаме нов закон за радиото и телевизията. Това значи следващия месец да се започне да се работи по него. 4-5 месеца да има обсъждане, писане на текстове и някъде, може би октомври, законопроектът да е в парламента”.
Очакванията на медийни експерти са, че до края на март ще има работна група за написване на нов закон. Председателят на парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии Даниела Петрова заяви пред “Всеки ден”, че “до края на месец март Министерският съвет трябва да утвърди работна група за започване работа по нов закон за радиото и телевизията”. “Не сме информирани досега да е създадена такава група. След като се сформира и министър-председателят издаде заповед, ще мога да коментирам. А когато работната група подготви текстовете, ще ги объсжадаме в парламента, ще има широко обществено обсъждане – това е принцип”, изтъкна председателят на медийната комисия.
Изпълнителният директор на АБРО Гриша Камбуров изрази съжаление пред “Всеки ден”, че работата по нов закон за медиите не е стартирала. “За момента все още не е започнало писането на този закон. За съжаление се забавя този процес”, каза той. Гриша Камбуров потвърди казаното от председателката на медийната комисия, че до края на март работната група ще е факт: “Всеки момент трябва да се състави тази работна група, до две-три седмици”. В качеството си на изпълнителен директор на АБРО Камбуров очаква да е един от хората, които ще са пряко ангажирани със създаването на новите законателни текстове за медиите: “Надявам се да съм един от експертите в групата. Но докато не видя заповедта, не мога да твърдя със сигурност”.
Попитан за основните посоки на промени, които трябва да бъдат заложени в законопроекта в сравнение със сега действащия Закон за радиото и телевизията, Гриша Камбуров отново наблегна на позицията си, че двата регулаторни органа – Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Съветът за електронни медии (СЕМ), трябва да се обединят. “Първо трябва да се промени нормативната уредба и тогава да се тръгне към конвергиране на двата органа. Възможно е в рамките на 1,5 година да се случи”, прогнозира шефът на АБРО.
За това, че се забавя процесът по подготовката на нов закон за медиите свидетелстват и думите на проф. Нели Огнянова. На въпроса на “Всеки ден” дали работната група е започнала дейността си и дали тя е част от нея, професорът по медийно право отговори: “Нямам данни за това”. Подобен беше и отговорът на доцент Маргарита Пешев от Съвета за електронни медии. “Нямам никаква информация да е започнала работата по създаване на нов закон за радиото и телевизията”, каза доц. Пешева пред “Всеки ден”.
Един от най-добрите български журналисти – Лили Маринкова, също сподели, че няма никаква информация за работна група към Министерството на културата за медиен регламент. Тя бе категорична, че и никой не се е обръщал към нея, за да я покани като експерт, чийто опит може да послужи при създаването на чисто нови нормативи за радиото и телевизията.
И докато се чака работната група към Министерството на културата да започне да твори текстовете на новия медиен закон, от опозицията за пореден път предупредиха, че преди това управляващите ще “овладеят и СЕМ”. Това заяви пред “Всеки ден” секретарят по медийна политика на БСП и депутат Антон Кутев. Според него “управляващите готвят промени в сега действащия Закон за радиото и телевизията, които до две-три седмици ще влязат за обсъждане в ресорните парламентарни комисии”. Той уточни, че чрез тези промени ще се намали продължителността на квотите в СЕМ и ще се намали броят на членовете на регулатора.
“Като приемат подобни изменения, от ГЕРБ ще направят същото като с КРС и след няколко месеца ще се окаже, че повечето членове на СЕМ трябва да бъдат сменени поради изтичане на мандата. И тогава те ще сложат свои хора, което е път към пълно овладяване на Комисията”, прогнозира Кутев и допълни, че едва тогава управляващите ще се концентрират върху новия медиен закон. Според него ГЕРБ “няма капацитет да изработи нов медиен закон”, но “те работят в тясна връзка с АБРО, така че явно от там идват съветите в тази посока”. Червеният депутат предупреди, че сегашната ситуация с медийното законодателство може сериозно да застраши процеса на цифровизация, който до 2012-та година трябва да е факт в България. Кутев дори стигна по-далече, като обяви, че ГЕРБ ще направи всичко възможно да бъдат оспорени преведените миналото лято конкурси за двата мултиплекса и да се проведе напълно нов конкурс за приближени до управляващите фирми. Известно е, че в момента компаниите, спечелили конкурсите за двата мултиплекса, оспорват процедурата в съда.
Председателят на парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии Даниела Петрова отрече пред “Всеки ден” тези обвинения. “Съдът е напълно независим орган. Невъзможно е да има влияние върху него и никой не си е помислял това”, категорична бе Петрова. Тя каза също, че въпросът за промени в квотите на СЕМ, както и в състава на регулатора, не е обсъждан. “Не мога да коментирам идеи на депутати от Коалиция за България”, подчерта председателят на медийната комисия.
На този фон категоричният отговор на пресслужбата на Министерски съвет пред “Всеки ден” бе, че все още не е подготвена заповед със състава на работната група за новия медиен закон. Няма подготвен такъв документ, който би трябвало да подпише министър-председателят, след което да стартира работата по текстовете.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Доганщайн и теорията му на невероятностите

Доган избра да се защитава срещу първия пробив в неговия обръч от фирми като се самообяви за учен: самоук, но подготвен, защото си общувал с учени и имал лаборатория в дома си. Което е толкова за вярване, колкото превръщаните на кучето в месар чрез точене на лиги пред месарницата.
Защитната теза срещу разкритието за взетите от Доган милион и половина лева както консултант разви в телевизионно интервю депутатът от ДПС Камен Костадинов, който определи своя лидер като „идеологът на развитието на енергия от алтернативни източници в България“ и сред идеолозите за построяването на „Цанков камък„.
„Той е много добре подготвен по тази тема. Ахмед Доган е почетен член на Водородното дружество и освен това има лаборатория в дома си, общува с учени, постоянно се среща с хора от БАН„, каза Костадинов.
Той разкри, че Доган вече е регистриран като физическо лице по ДДС и работи и по други енергийни проекти. Т.е. да не се учудваме (ако някой се осмели да ги разкрие) на още милиони, получени от самобитния специалист Доган.
Да оставим настрана пълната глупост ДПС да сезира прокуратурата с желание за проверка по случая, след като прокуратурата вече се самосезира – рядък, но симптоматичен за сериозността на положението случай на бърза реакция от нейна страна. По интересен е самият факт, че сега на Доган, за кой ли път в живота му, му изграждат нова легенда и че са избрали за целта да ни го демонстрират в новото му за публиката качество на специалист по въпросите на водородната икономика.
Ако Доган е бил “идеологът” ( какъв термин за един лобист само!) на развитието на енергия от алтернативни източници в България и се е развил като такъв през годините, защо през същите тези години това беше такава дълбоко пазена от обществото тайна? Трябваше ли аферата с “Цанков камък” да гръмне, за да научим за съществуването на нашия Айнщайн по току- що изобретената формула Доган+ камък (не философски, а Цанков) = Доганщайн?
ДПС ни пробутва чисто нова теория на невероятностите.
Влезте в сайта на Българското водородно дружество и ще видите, че там гъмжи от имена на уважавани научни светила със съответните титли и научни степени. Толкова ли никой от тях не е бил пригоден за консултант по проекта, за който Доганщайн се е оказал най-желаният експерт от страна на щедрия предприемач?
В устава на Водородното дружество, на което Доган се оказва не просто член, но и почетен такъв, изрично пише, че една от целите на тази организация е да лобира пред институциите за развитието на Водородната енергетика. Ако защитата на правото на Доган да се обогатява в такива фрапиращи размери, бидейки същевременно политик, беше наблегнала на евентуална роля на мандатоносителя на тройната коалиция именно като лобист, това щеше да е също толкова дразнещо, но поне щеше да отговаря на компетентността му. Докато чисто новото му опаковане пред публиката като учен – самоук, комуто някой е готов да плати милион и половина за научното му мнение по един проект, е нагло и тъпо упражнение. Нагло е, защото ни взима за тъпи.


ПО РАЗКРИТИЯ.КОМ

Първанов изгоря! Отива на прокурор заради убития архар

Вече все повече гласове се надигат, че президентът ни Георги Първанов, доста често споменаван с кодовото си название агент Гоце, е смятан за убиец на защитения вид овен архар. Той е вписан в Червената книга и е едно рядко животно, отличаващо се с красиво тяло, с превъзходни и изящно извити рога – творение на природата, а живота му е бил отнет. Обвиненията срещу Първанов са подадени в прокуратурата от журналиста Атанас Чобанов, изпратени по интернет, посредством електронния подпис на Борис Велчев, смятан за главен обвинител по делото. По обвинението е информиран г-н Цветан Цветанов като и той е получил копие от изпратеното.
Убийството на животното е извъшено преди две години в Нуратинския държавен резерват, когато по данните, Първанов застрелва архара в Узбекистан, за което още повече говорят доказателствата, на които се позовава и Велчев, че в узбекистансктата преса веднага е отразен случаят. С действията си, президентът, фактически е бракониерствал, което е подлежимо на наказание по Конституцията с чл. 278, но въпреки това Георги Първанов е категоричен, че подобно нещо не е извършвал. Само преди седмици журналистът Сашо Диков му отправи директен въпрос дали той всъщност е убил архара, за което получи същият този отговор, че това не е истина и не е убил животното.
Твърденията му са много съмнителни и хората не вярват в празните думи, а във фактите, такива, каквито са и доказателствата. Защо и е било нужно на медията да лъже, че президентът на чуждестранна държава, отишал на посещение при тях е убиец? Няма логика.
Ето защо може да се вярва на информационната агенция Ferghana.ru, която публикува репортажа с посещението на Първанов в Узбекистан, а какво ще се случи с държавния ни глава оттук-натам, тепърва ни предстои да разберем, но това, което знаем е, че Гоце изгоря и ще се срещне очи в очи с прокурора

Ето кое е лицето, нагушило Доган с милион и половина! (Николай Вълканов? Известен е като дясна ръка на Ахмед Доган. Ръководи значителна част от бизнеса на ДПС. Вицепрезидент на Мултигруп. Тръгва си от компанията след убийството на Илия Павлов. Но ръцете му не остават празни- приватизира „Минстрой холдинг“.)

Покрай шумотевицата около супер скъпите консултантски услуги на Меди Доган нещата отново здравата се размирисаха. Появи се нов много негов човек, все още жив, който се води собственик на повечето му имоти и чрез неговата фирма е поръчана златната услуга, за която „Разкрития” писа още вчера.
Наяве излезе договор отпреди 2 години за консултантски услуги между Института по минно дело чрез “Минстрой холдинг”, представляван от Николай Вълканов и Сокола. Това е находката на в-к „Труд” и се явява неоспорим факт.
Сумата за проектите е изплатена съвсем не случайно по време на старта на предизборната кампания 2009. Допреди ден се считаше, че 1,5 млн. лв е щедър подарък от партньорите на ДПС в коалицията, но сега се мисли и за вземане-даване между Доган и Вълканов. Или по-скоро за размяна на услуги.
Или пък отново хитрата лисица Доган е успяла да изхитри ситуацията, като е източила държавата, без да оставя следи, понеже не го прави директно, а чрез частната фирма на дясната си ръка. Който пък съответно му е задължен по някаква тайна причина.
Кой е Николай Вълканов?
Известен е като дясна ръка на Ахмед Доган. Ръководи значителна част от бизнеса на ДПС. Вицепрезидент на Мултигруп. Тръгва си от компанията след убийството на Илия Павлов. Но ръцете му не остават празни- приватизира „Минстрой холдинг“.
Построява сградата за обучение на партийния актив на ДПС в Бояна, по-известна като „сараите на Доган“, както и луксозния хотелски комплекс „Орфей“ в Девин.
Какви са връзките му с мултаците и Сокола и защо името му се замесва в мистерията около (само)убийството на Ахмед Емин? Във въздуха витаят някои въпроси като този за това дали Николай Вълканов не е спасил Доган в оня съдбовен ден, когато ДПС лидерът е трябвало да загине от ръката на най-верния си човек? Затова вървят слухове, че дори е прибегнал до саморазправа с кандидат килъра Емин.
Знае се, че е бил в същата тази сграда в Бояна, в която приключи земния си път Емин, но този факт нямаше да стане обществено достояние, ако Вежди Рашидов не бе го разкрил. Вълканов се зарече да съди културния сега министър за върлата лъжа, според него.
Известно е, че е бил обикновен маркшайдер (геолог). Вероятно е издигнат от Сокола до ранга втори човек в „Мултигруп”, след Илия Павлов. Може би това обяснява логично кучешката вярност на Вълканов към Ахмед Доган.
Вълканов занима медиите преди четири месеца във връзка със скандала около бившия енергиен министър Румен Овчаров. Ангел Александров от следствието тогава разпространи мнението, че Овчаров го е заплашвал с физическа разправа. Впоследствие Александров се отказа от твърденията си като каза, че в действителност двама са посредници при предаването на заплахата. Единият излезе, че е Николай Гигов, търговец на оръжие и собственик на Локо София, и Николай Вълканов. Накрая Румен Овчаров все пак бе принуден да сдаде поста си.
Срещу Вълканов е извършен атентат през 2007 г. Въпросният е пътувал със своя „Мерцедес“ към новостроящия се ВИП комплекс над Драгалевци. На един от завоите пътя му бил препречен от товарен камион, който уж извършвал маневра. В този момент друга кола „подпряла“ колата на Вълканов отзад. От предния прозорец се видяло насоченото дуло на автомат и бил произведен откос. Куршумите уцелили гумите на лимузината. Преди да звънне на полицията Вълканов се свързал с Доган, който му казал какво да прави. Сокола не искал да се вдига шум около случая с неговия човек, за да не се припомнят връзките му с Мултигруп и бизнесинтересите му с Вълканов, въпросите за новия тогава комплекс за баровци на Витоша с богаташки къщи, оборудвани с джакузита, СПА-център, сауни и фитнес зали, кой му е собственик и за кого – ДПС елитът може би?
Което не е станало тогава, но се случи сега по повод „консултантските“ дарования на ДПС лидера и огромните суми, за които е оценяван неговия труд.

Само в razkritia.com!!! Тук ще разберете за БЪЛГАРИТЕ С МИЛИОНИТЕ в швейцарски банки
Централното управление на Национална агенция за приходи ни уведоми само преди седмица кои са българите с 380 МИЛИОНА ЛВ. по сметки в швейцарски банки. Данните са получени от Националната агенция по приходите, която всяка година ги получава по реда на евродирективата за спестяванията. Така изпълнителният директор Красимир Стефанов в германското Министерство на финансите оповести, че всички тези хора ще трябва да докажат откъде идват спестяванията им във въпросните банки.
“Не мога да коментирам колко са тези хора, защото немските ни колеги помолиха за пълна конфиденциалност, докато тече разследването. Но сумата само за 2007 и 2008 г. е близо 300 МЛН.ЕВРО. Тези хора ще трябва да докажат произхода на парите си”, заяви изпълнителният директор Стефанов.
За получаване на информацията Германия е трябвало да заплати и сега в нея се намират двата диска, в които данните са строго секретни, въпреки че не е тайна кои сметки влизат там.
Информатори от пресата твърдят, че сред тях са сметките на президентския спонсор Людмил Стойков и бившият председател на СДС Пламен Юруков, последният е кътал финикийските знаци още отпреди 2008г., докато за Стоичков информацията е, че го прави от 1994, вече десетилетие и половина. Той пръв основава фирма за внос, както и търговия на сурово кафе и ядки “Балкам”, след което прави още един голям “удар” със “Спетема кафе”. Към днешна дата е подсъдим за пране на пари по програмата САПАРД, от която са източени 7,5 млн. евро.
Към компанията с милионите се присъединява и Марио Николов, човекът спонсорирал БСП, с който дружките (Стоичков-Николов) са подсъдими заедно.
Но сред тях се намират и други лица като например наркобосът Евелин Банев-Брендо, както и убитият Иван Тодоров-Доктора, освен него и жена му също била със сметки в алпийската държава.
Интересен факт е, че и Тодор Батков се намирал в списъка, но по-любопитното било друго, че бил един от най-старите клиенти на споменаваните банки.
По-долу в изброените имена фигурирали и Касим Дал, дъщерята на Иван Костов- Яна Костова, за която може да се каже, че парите й са “чисти”, тъй като има проспериращ бизнес в Италия, докато за Милен Велчев, който също е в “кюпа”, това далеч не е така. Също като Велчев и шефът на “Лукойл” Валентин Златев кътал по някой лев настрани, докато достигнали 35 милиончета.
Най-нагла, дори повече и от “Наглите”, се оказала Мария Мургина, която по неведоми пътища от “скромната” държавна заплата, от 1850 лв., заделяла още “по-скромните” 15 бона евро месечно, което по всички математически изчисления е нещо невероятно и може би магьосницата трябва да сподели тайната си, че целият народ да я узнае и да се измъкне от затъналата в лай- -та криза, за която, ако държавата си върне заграбено, не само ще преуспее, а ще процъфти и няма да се чудят управляващите, откъде да запълнят бюджета, както и по-важното – как хората да свързват двата края!!!

Съдят News.bg заради 20 коментара
Не е лесно да си администратор. Не е проста работа да отсяваш мненията на разни фенове, които в повечето случаи търсят повод или да се изкажат свободно, или просто да злобеят на воля. Работата на администратора е да преценява кое мнение трябва да стигне до останалите читатели и кое да бъде игнорирано, тъй като нарушава нечии права. На пръв поглед изглежда просто, но това съвсем не е така.
И тъй като колкото и да да изглежда демократично обществото ни, винаги има някой който е недоволен. Затова има Комисия за защита от дискриминация, чиято работа е именно да преценява кой, как и по какъв начин е засегнат. Същата тази комисия ще гледа следващата седмица дело срещу “Уеб медиа груп”, която стопанисва сайта News.bg. Срещу сайта е подаден сигнал от члена на комисията Есен Фикри. Става дума за двадесетина коментара в news.bg, които са се появили след новината за извършено в София нападение по расистки подбуди върху служител на посолството на Индия у нас. Според „Труд“ мненията били “открито расистки”, а някои призовавали към омраза и насилие на расова основа.
Целият проблем произтича от това, че въпросните мнения не са били изтрити от администратора на сайта. Казах ли ви аз, че не е лека админската корона. Все ще има някой недоволен. Но в случая вината не е само на този, който модерира мненията. Явно и програмиста не си е свършил добре работата. Или може би собствениците на сайта news.bg не са погледнали на коментарите, по начин близък съвременните демократични изисквания, ако въобще има такива. Става въпрос за един не толкова сложен начин на програмиране, при който всеки коментар има плюс и минус и потребителите решават кое изказване да се затрие и кое не. При десет отрицателни гласа, например, коментарът пада самичък и проблемът администрацията е решен – напълно демократично.
Лично аз съм против всякаква намеса от страна на разни предубедени, в повечето случаи, администратори, които решават кое мнение да бъде изтрито и кое не. Казано е: Глас народен, глас Божи. Всеки има право да изкаже позицията си. По съвсем различен начин стоят нещата, когато става въпрос за спам или рекламни съобщения.

И Трактора се разболя тежко – съди България в Страсбург
Като всички останали бандити, които попадат зад решетките, главата на „Октопода” – Алексей Петров – Трактора, също се разболя. Дори се твърди, че ходи с патерици, тъй като лошите условия в пандиза са станали причина за ревматичните му болки.
„Здравословното състояние на Алексей Петров се влоши сериозно. Влагата и леденият студ в затвора активизираха стара травма и се наложи лекарите да го прегледат”, каза пред медиите адвокатът му Весел Луканов.
Преди време Razkritia.com писа, че глезят Трактора в пандиза с ВИП екстри: сервират му специални блюда, има самостоятелна килия, климатик, радио и т.н. Но адвокатът му категорично отрича всичко това и твърди, че това е измислица на медиите и клиентът му живее в пълна мизерия като всички останали затворници.
Луканов предложил на Петров да се подложи на лечение в болницата на МВР, но той категорично отказал, защото не искал хората да си помислят, че копира поведението на братя Маргини. Припомняме ви, че преди време Маргините са били освобождавани заради подобни „болежки”.
Но някак си прекалено странно е, всички арестувани мафиоти да се разболеят. Вальо Топлото, Будимир Куйович, Златко Баретата и Митьо Очите са само малка част от т.нар. „вечно боледуващи” затворници.
А Алексей Петров дори смятал да съди България в Страсбург, защото смятал, че в ареста основните му човешки права са нарушени и затова в момента търпи големи болки и е измъчен.
И както се коментира по форумите: „черна мъка налегна родината. Млад юнак болен лежи в зандана, дърта мома Патрашкова крокодилски сълзи ронеше: „На кого ме оставяш Бачо Алекси, как без парите ти ще я карам…“ Плаче и нарежда, а Явор Дачковото и сълзи попиваше и с трепетен гласец пригласяше: „Ти ма вкара в тоз киреч, ти ша ма вадиш, че твойта мама…“
Предполагам, че Трактора скоро ще бъде освободен – все пак е „тежко болен”. Вие как мислите?


На вниманието на Дянков! Да реже от раздутите звена в министерствата
Похвална е инициативата на в-к „Сега” да направи внимателен прочит на одобрените за тази година програмни бюджети на министерствата. Изводът е, че в тези ведомства, под носа на Дянков и цялото правителство, което се чуди какви антикризисни мерки да вземе за сметка на най-нуждаещите се, се разхищават абсурдно големи и излишни средства. Административни звена, някои от които толкова стари, че ги няма на отчет в регистрите, са безсрамно раздути. Издръжката им е чудовищен лукс по време на криза.
Освен това, по правило министрите имат право да изразходват държавните пари по програми, но бюджетите им в действителност са параван за обезпечаване средства за ненужните звена.
В МВР необезпокоявани (за разлика от множеството институти на БАН, срещу които е води борба за ликвидирането им) действат 6 научни института с около 450 души персонал. Само институтът по пожарна безопасност и спасяване пилее 150 млн лв за издръжка, колкото е резултатът от спирането на осигуровките на държавните служители. 3000 полицаи днес протестираха с лозунга – „Писарушките вън!”
Във военното министерство пък програма „Хората в отбраната“ троши 88 млн. лв. МО също снася грешни пари за научен институт – Институт за отбраната. В него работят 190 души, а предвидените средства за научни изследвания в са приблизително 2.3 млн. А армията може да дори да пести , ако се ревизират сключените стари договори за наем, при които се плащат смешни суми за квадратен метър. 8 милиона лева са щетите, за които бе сезирана прокуратурата, нанесени само от неизгодно дадени под наем военни клубове.
Министерство на образованието, младежта и науката пък има толкова много административни структури, че му се налага да поддържа звено за оперативно управление на организационните структури. Това също харчи грешна пара.
Нещата в земеделското министерство са също стряскащи.
Шокира огромният щат на Изпълнителната агенция за борба с градушките – 723 служители, които на практика са неотстраними поради отпуски от по 200дни. Националната служба по растителна защита харчи за заплати 7 839 600 лв., или по 1372 лв. на чиновник. За научни изследвания в земеделието годишно се отпускат близо 30 млн. лв.
Така че, ето къде трябва да насочи усилията си Дянков, а не да дере и без това одраните дребни данъкоплатци.

безпартиен казва:
22.03.2010 в 8:59

има една стара турска приказка ,която ми е разказвала баба ми която беше родена през палеозойската ера
1885 г.Та тя казваше много често когато ставаше въпрос за вдигане на цените:Имало на времето един султан,той изпратил везира си / разбирай финансовия министър/да обиколи земите.като се върнал пашата питал : е как живее народа,а везира одговорил -добре паша ,работят.Тогава пашата казал:вдигай данъците,- така няколко пъти,докато един път везира казал:ами ефенди много са добре,ядат пият,въобще живота си гледат.Тогава пашата казал :веднага сваляй данъците зашото ще има бунт.
Това е на вниманието на всички министри ,а най -вече финансовия,внимавайте защото на хората взе да им писва от много разбиращи от икономика министри,и какви ли не финансови експерти.

След Дянков, и Тотю Младенов готви брадва за народа
Ето я „Светата Троица“, която все по-успешно води българския народ към дъното на кризата. Колкото и клиширано да звучи, според мен е точно така – уверено вървим по стъпките на гърците, които поне още две години няма да могат да се справят с бюджетната катаклизми, които дестабилизираха Земята на Омир.
В предаването „Сеизмограф“ Тотю Младенов, който е социален министър в кабинета Борисов, каза нещо което нито е адекватно, нито е реалистично. По-справедливо било според него, временно до края на следващата година да се въведе подоходният критерий или подоходното облагане, което да не е 10%, да е от 10% до 22%. Според него така кризата ще се понесе солидарно от всички, а не от най-уязвимите групи.
„Мисля, че ще намерим най-добрите решения след разговори в Националния съвет по тристранно сътрудничество“, каза още Тотю Младенов.
Тристранното сътрудничество го видяхме, социалната и финансовата политика на правителството я разбрахме, време е „умните глави“ на Бойко да се наумуват и най-накрая да свършат нещо полезно за народа. Няма вариант, в който хазната да се напълни от вдигане на данъци и социални осигуровки. Уверенията на министър Младенов звучат глупаво, въпреки че финално той се опита да замаже положението, като каза че каквито и решения да се вземат, те няма да засегнат майките, социално слабите и пенсионеритe. Да, но в случая социалният министър си противоречи. Малко преди това той опроверга себе си, като заяви: „В кризата всички трябва да носят тежестта, а не само най-слабите.“
На Младенов и Дянков ще напомня, че за двадесет години в България всичко, което уж беше временно стана постоянно. Така ще е и със затягането на коланите. След недомислията с данъците и осигуровките никой нормален инвеститор няма да се хване на уловката за ниските данъци в България.
И за да не изпадам в излишни размисли, ще припомня, че преди време същите мерки бяха предложени от икономическите експерти на президента. Не че съм фенка на Гоце и неговите съветници, аз само припомням. Тогава Дянков ги нарече малоумници. Ако това, което са замислили министрите на Бойко, и най-вече Дянков, вземе че се случи, то той не просто трябва да си вземе думите назад или най-добре да си подаде оставката, бирникът му с бирник…

Няма коментари: