петък, 26 март 2010 г.

Без подкуп няма здраве ... и много други елементарни неща в живота ни? Ако честно си го признаем всички, възможно е да се оправим от всякаквите кризи!

Местим стрелките напред в събота през нощта Спим с час по-малко, за да се подготвим за лятото
На 28 март в три часа през нощта трябва да се премести часовниковата стрелка с час напред, за да премине страната ни към лятното часово време, съобщиха от Националния център по метрология в петък.
Обратното връщане към астрономическото часово време ще стане в 4.00 ч. българско време на 31 октомври 2010 г., когато националната скала за време ще се измести с един час назад.
Лятното часово време се въвежда у нас с постановление на Министерския съвет от 13 март 1997 г., според което смяната на лятното и зимното време стана в последната неделя на март и на октомври./ по Всеки ден

ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Внесоха в парламента искането за импийчмънт на Първанов


София /КРОСС/ Искането за отстраняване на президента Георги Първанов беше внесено в деловодството на Народното събрание със 162 събрани подписа. Предвижда се дебатите за импийчмънт на президента да бъдат идната сряда.
За да стигне искането до съда, е необходимо мнозинство от 2/3 от депутатите или минимум 160 народни представители. Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев увери, че по мотивите ГЕРБ, Синята коалиция, Атака и РЗС са постигнали пълен консенсус.
„България е парламентарна република и когато парламентът свали своето политическо доверие от президента, това означава, че независимо какво ще реши Конституционният съд, Първанов ще бъде президент без доверието на парламента, със свалено политическо доверие оттук нататък", каза след внасянето на искането съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. "Това означава, че оценката за него ще бъде дадена веднъж завинаги и политическият въпрос ще приключи преди Конституционният съд да даде своето становище", допълни той.
„Ние подкрепяме мотивите такива, каквито са, за импийчмънт на президента Георги Първанов, каза от своя страна Тодор Великов от РЗС. "Присъединяваме се с подписите на всичките осем народни представители, като смятаме, че това е крайно наложително да бъде извършено, защото българското общество очаква от нас не само голословие, а и дела. Смятаме, че със своето поведение, със своята история Георги Първанов не може да бъде президент на всички българи и на Република България", подчерта той.
Припомняме, че до искането за отстраняване на Първанов се стигна, след като държавният глава публикува стенограмата от разговора си с финансовия министър Симеон Дянков.

Борисов: Не очаквах толкова депутати да се подпишат под предложението за отстраняване на президента
Брюксел, Белгия /КРОСС/ По повод внесеното предложение за отстраняване на президента, премиерът Бойко Борисов коментира в Брюксел, че сам не е очаквал такова мнозинство народни представители да се подпишат под документа, предаде БНР. Това показва сериозен проблем в президентската институция, смята Борисов.
„Това са 162-ма депутати. Дори и аз не мислих, че ще се съберат толкова много хора, представители на българския народ, които да не се съгласни с това, което се е случило в Президентството. Това е урок за всички нас", посочи премиерът.

Валерия Велева: Ще съдя Доган за клевета
София /КРОСС/ Наистина последните 17-18 г съм писала за Доган. Била съм журналиста, пред който той е предпочитал да дава интервюта. Това заяви пред БНТ журналистът от вестник „Труд" Валерия Велева по повод писмото на Ахмед Доган „Ще се помоля за теб Мадам В." Велева обясни, че винаги, когато е имало информация свързана с него е настоявала да се чува и неговото мнение.
По повод твърдението на Доган, че му е звъняла по телефона във връзка със случая „Цанков камък", Велева каза: „Звънях му не 6, а 16 пъти, това беше за да се поиска и неговата реакция, и неговото мнение. Аз имам обяснение защо реагира по този начин. Това е безпрецедентно писмо, показва че г-н Доган не е онзи достолепен мъж, какъвто се показва и за какъвто съм го смятала", коментира Велева.
Валерия Велева е категорична, че ще заведе дело срещу Ахмед Доган за клевета. Тя отправи призив и към всички български политици, с които е работила през последните 20 години и е направила над 3 000 интервюта и коментари. „Който и да е от тях, един поне нека да се обади и да каже, че съм го притискала или манипулирала". Журналистът на „Труд" категорично отрече да е получавала материална облага от ДПС и допълни „нека Доган да докаже, че ми е плащал". Тя е категорична, че писмото я компрометира и дори е опит за заплаха.

Изверг отсякъл с брадва четирите крака на куче
На вниманието на полицията и общинските власти в Дряново
Дряново /КРОСС/ Куче от Дряново бере душа, след като садист е отрязал и четирите му крака. Пряка опасност за живота на 5-годишната Мима няма, защото навреме е заведена на ветеринар, но животното не може да се изправи. Принудено е да лежи само по гръб. Чуканчетата, останали от пъргавите крака на животното, вече са позараснали, но то още скимти мъчително и гледа ужасено, пише в. "Труд".
За кучето, обикновена улична превъзходна, се грижел бащата на Добромир Дончев от Дряново. Взел го да му пази вилата извън града. Преди време видял, че единият крак на вярната и игрива Мима липсва и помислил, че животното е пострадало, докато обикаля из горите наоколо. Но преди две седмици, когато отишъл да нагледа имота си, стопанинът се натъква на ужасяваща гледка: останалите три крака на кучето били отсечени - вероятно с брадва. Окървавеното животно било в шок, прехапало езика си от болка и ужас.
"Баща ми е толкова потресен, че не иска да говори за случилото се. Но каза, че знае кой го е направил. С този човек имаме стара вражда, но не можем да го докажем, затова ще спестя името му", казва Добромир, който не може да си представи какво кара хора да проявяват такъв садизъм.
Сигналът за нечовешката постъпка до в. "Труд" подаде Пенчо Рашков, областен координатор на Национална координационна мрежа "Справедливост за животните".
"Събираме подписка в Дряново против жестокото отношение към животните и конкретно за този случай. Ще организираме и електронна подписка в интернет, която ще изпратим до премиера, а чрез мрежата и до ресорния еврокомисар", казва Рашков. Той обясни, че управляващите трябва да променят закона за защита на животните. И хора, причинили страдания или смърт на животно, да влизат в затвора. На Запад при такива деяния се намесва полиция, прокуратурата, съд. А тук на този изверг най-много да му наложат глоба, ако се установи самоличността му, недоволства Рашков.Чрез кампанията той се надява фондации за животни да се заинтересуват от случая.

Информационна агенция КРОСС разполага със снимка на пострадалото куче, която е твърде жестока за публикация.

КОМЕНТИРАЛИ :

ужасена! : как е възможно такова нещо! моля, информирайте полицията и всички организации за защита на животните!!! Този изверг е способен да посегне и на човек. Да го намерят и цяла България да го види!

читател : насилието в бг вече няма граници! Да видим сега полицията дали ще предприеме мерки?

Petrova : Tova e prestyplenie!!! Shtom s edno zivotno moze taka, tozi shte posegne i na tshovek

васил : Този не е само садист, този е животно!

Румен : Такива животни често са бивши полицаи или военни... или силови мутри, които мислят, че с жестокост може да се решават проблеми... А гарван гарвану око не вади, нали?

петра :Това е картинката на насилието в България! Толкова е жалко...и срамно. Толкова сме се изродили!

zakona : ЗАЩИТА И ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ е записано следното:
Чл. 52. Никой няма право:
1. Да убива, измъчва, удря, прегазва, преуморява, дразни, плаши, стресира, малтретира, пренатоварва или извършва други насилствени действия по отношение на животните по какъвто и да е начин
2. Да подбужда по какъвто и да е начин към физическо унищожение или мъчение на животни
Чл. 129. Който причини болка, нараняване, страдание или смърт на животно чрез побой, отравяне, глад, жажда или други насилствени действия, се наказва с глоба от три до шест минимални работни заплати , а при повторно нарушение – с глоба от шест до десет минимални работни заплати

Според Закона за защита на животните органите, отговорни за приложението му, са Министерството на земеделието и горите и създадената към него Национална комисия за защита на животните, Националната ветеринарно- медицинска служба, Министерството на околната среда и водите, съвместно с Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи и органите на изпълнителната власт. Нека тези органи се самосезират и направят необходимото, за да бъде наказан извергът, причинил подобна жестокост спрямо животното.

...

Мария Сапунджиева: Хората, които се занимават с театър, са щастливи хора

Пожелавам на колегите си да не спират да вярват в това вълшебно нещо, наречено театър, посочи номинираната за ИКАР актриса
Интервю на Андрей Симеонов/ Информационна агенция КРОСС

Здравейте, г-жа Сапунджиева. Как се чувствате с номинацията си за главна роля в спектакъла на Борислав Чакринов „Моли Суини"?
Добре се чувствам. Нормално, както всеки ден.
Лесна ли беше ролята на Моли Суини?
Не бих казала, че беше лесна, но беше много интересна. Защото аз играя роля на сляпо момиче и за няколко месеца влязох в света на слепите. Това беше, за мен, едно от най-хубавите неща, които са се случили в живота ми. Срещнах се със слепите хора, живях с техните проблеми, те ми станаха приятели, а аз ги заобичах. Беше много хубаво.
Благодаря им за помощта, защото те ми помогнаха много. Изключителни хора са слепите и аз се надявам зрящите да осъзнават това колко са щастливи от това че имат очи и могат да виждат. И да подават ръка на слепите, които са много самотни и им е много трудно в този живот.
А вярно ли е, че слепите хора усещат музиката много по-силно от зрящите?
Убедена съм. Убедена съм, че усещат нещата много по-силно. Аз имам такава реплика в спектакъла, че би трябвало да им завиждаме за някои неща.
Какво мислите за думите: „Светът е сцена и всички ние сме актьори на нея"?
Много са верни. Защото, като се замисли човек, от самото си събуждане до края на деня си влизаме в много роли. Разбира се, ние ги играем без да се замисляме. Някои ги играят по-добре и животът им върви по-щастливо, други не са толкова добри актьори и страдат от това.
А Вашите роли в света?
В света имам много роли. Имам ролята на майка, на приятелка, на съпруга, на актриса... Надявам се, че се справям. След като съм щастлива, значи успявам.
Това е прекрасно. С оглед на утрешния Международен ден на театъра, какво мислите за състоянието на българския театър и за неговото бъдеще? Добре ли се развива той?
Това е труден въпрос. Българският театър, в момента, е зле, по мое мнение. Откакто съм завършила НАТФИЗ през 1992 г. чакам някакви реформи, които така и не се случват. Тръгват нанякъде, дават назад - две напред, едно назад... пак се опитват, пък някой го е страх, пък нищо не се приема...
Не мисля, че откак съм завършила, се е случило нещо кой знае какво. Освен това, че намаляват парите в бюджета за култура. И така културата отива на заден план...
Разбира се, че винаги ще има театър. И с реформи, и без реформи. Театърът е изкуство древно и винаги ще го има. И хората винаги ще имат необходимост от театър. Това ме кара да мисля оптимистично.
Какво ще пожелаете на колегите си за утрешния ден?
Пожелавам да не спират да вярват в това вълшебно нещо, наречено театър. И да са щастливи от факта, че имат възможността да се занимават с това изкуство в това време. Защото това е наистина спасение. Кълна ви се, спасение? Хората, които се занимават с театър са щастливи хора.
Много Ви благодаря! Желая Ви успех на утрешните номинации!


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Да посегнеш на 200 деца и да останеш безнаказан

Тъмни облаци над църквата
Ватиканът отхвърли веднага обвиненията на "Ню Йорк Таймс". Според вестника сегашният папа Бенедикт покрил навремето тежък скандал в САЩ, където един духовник извършил сексуални посегателства над близо 200 глухи деца.
Починалият през 1998 свещеник Лорънс Мърфи се обвинява, че между 1950 и 1974 година като преподавател в едно училище за глухи деца в щата Уисконсин бил посегнал на 200 деца. След като работата се разчула, той бил преместен в друга епархия, където обаче продължил да работи с деца.
Църквата е знаела, но е бездействала
Само един от хилядите случаи на извращения
Вестник "Ню Йорк Таймс" пише, че по онова време, като шеф на важната Конгрегация за доктрината на вярата, днешният папа Бенедикт бил пряко ангажиран със случая Мърфи, както било видно от документи на Ватикана. Според реконструкцията на вестника през 1996 година архиепископът на Милуоки изпратил две писма до кардинал Ратцингер, сегашния папа Бенедикт, засягащи случая Мърфи.
Осем месеца по-късно неговият заместник Бертоне отговорил с препоръката да се започне процедура по лишаването на отец Мърфи от свещеническия му сан. След това обаче Бертоне явно спрял този процес, след като тежко болният Мърфи изпратил писмо до кардинал Ратцингер. То съдържало и следното изречение: "Моля ви да ми позволите да доживея времето, което ми остава, с достойнството на моя сан".
В архивите на Ватикана липсвали свидетелства, че кардинал Ратцингер е отговорил на това писмо. "Ню Йорк Таймс" пише, че случаят Мърфи е един от хилядите случаи на сексуални извращения в католическата църква на САЩ, за които е била информирана Конгрегацията за доктрината на вярата. Това са тежки обвинения по адрес на папата, който по време на посещението си в Америка през 2008 година даде израз на потреса си от разкритията: "Не мога да опиша с думи болката и страданията, причинени от сексуалните посегателства", заяви тогава папата.
Папата - под обстрел
Потушил ли е папата случая?
"Ню Йорк Таймс" предостави на Ватикана документите, върху които се базират разкритията му, и помоли за становище още преди публикацията. Говорителят на Ватикана Ломбарди отхвърли обвинението, че Ватиканът и кардинал Ратцингер били потушили случая Мърфи.
На въпроса защо не е бил отнет свещеническият сан на отец Мърфи, Ломбарди отговаря, че църковното право не предвиждало автоматизъм при наказанията. Решението в случая Мърфи било продиктувано от лошото му здравословно състояние и от факта, че обвиненията срещу него се отнасяли до далечното минало.
Автор: С. Мюлер, С. Гяуров / Редактор: В. Шопов

Ришард Капушчински: майстор на магическия журнализъм
Новоизлязла критична биография на световно известния полски писател Ришард Капушчински стана повод за остри дебати в Полша. Те хвърлят светлина върху литературната работилница и живота в страната по времето на комунизма.
Още преди излизането й, биографията на Капушчински, написана от варшавския журналист Артур Домославски, вдигна голям шум, внасяйки разцепление сред полския интелектуален елит. Междувременно книгата е по книжарниците, така че всеки може сам да си състави мнение за или против главните действащи лица в конфликта. Известни са вече и техните позиции: вдовицата Алиция Капушчинска, която до последния момент се опитваше да осуети публикацията на книгата, продължава да твърди, че Домославски злоупотребил с нейното доверие. Същевременно обаче тя отхвърли слуха, че щяла да лиши чуждестранните издателства, които решат да публикуват биографията, от правата за издаване на книгите на мъжа й.
Хенрик Возняковски, директор на издателство "Знак", който възнамеряваше първоначално да издаде книгата на Домославски, но после се отказа, оповести официално причините за решението си: авторът не пожелал да се отнесе "по-дискретно" към интимния живот на Капушчински, както и да преработи онези пасажи, в които вижда зад всяка непонятна му реакция или поведение на своя протагонист отрицателни качества - "страхливост, опортюнизъм, патологичен глад за слава". Домославски от своя страна не спира да повтаря, че Капушчински си остава неговия ментор и че целта му била само една - да покаже всички страни на истината за него, а не както мнозина предполагат да разруши неговия мит.
Комунисти, кариеристи, опозиционери
Вече е ясно, че последното няма да му се отдаде, дори такъв да е бил първоначалният му замисъл. Първо, заради симпатиите, на които Капушчински продължава да се радва, второ, защото спорещите са единодушни, че критичният поглед върху неговия живот не снижава по никакъв начин уникалния характер на творчеството му, и на трето място, защото дискусията надхвърли междувременно чисто персоналното равнище. Тя се върти около три теми. Преди всичко става дума за границите, които един публицист не бива да преминава, за понятия като приличие, лоялност, такт, за медиите и ненаситния им стремеж към скандала и сензацията. От тази гледна точка биографията на Домославски не изглежда добре дори в очите на поддръжниците му.
На второ място се дискутира отново върху най-новата история, живота в Полша при комунизма; върху отношенията между държавата и твореца и репутацията на привържениците на системата (към които Капушчински принадлежеше в последна сметка); върху неспособността на поляците да говорят за това време, без веднага да прибягват до стари схеми, синоними (комунист = кариерист) или антоними (партизанин - опозиционер); върху странната липса на комуникация между поколенията, която преобладаваше досега при опитите за преосмисляне на комунистическото минало. В тази връзка на работата на Домославски се приписват обществено-терапевтични заслуги.
Без етикети, моля
Преди всичко обаче се спори по съотношението между истина и измислица в книгите на Капушчински, а оттук и за престижа на така наречената "полска школа в репортажа", в рамките на която той имаше много последователи, за границата между литература и журналистика или за отговорността към читателя.
Този аспект на дебата е най-учудващият, защото тук се тропа на отворена врата - поне що се отнася до Капушчински. Дори някои негови приятели и почитатели изглежда са пропуснали, че още преди години той не приемаше да бъде наричан "репортер". Той казваше, че неговите произведения били просто текстове; когато сядал да пише, той не мислел дали от това ще излезе репортаж, разказ или стихотворение; важното било да придаде най-убедителна форма на мисълта си.
Вярно е, че той възприе тази автодефиниция едва в късните си години, когато започна да се изживява като диагностик на цивилизацията. Но явно и в неговия случай действаше същият механизъм на безумно етикетиране, според който Станислав Лем си остана до края писател на научна фантастика, а Лешек Колаковски беше просто критик на марксизма. Няма съмнение, че част от читателите бяха свикнали досега да виждат в Ришард Капушчински просто един репортер, в най-добрия случай майстор на "магическия журнализъм", по думите на Адам Хохшилд. Може би отзвучаващата постепенно дискусия ще допринесе за окончателното преодоляване на това недоразумение.
НЦЦ/МК/СГ/БР

Румънски ресторанти или пак за корупцията
Неизтребимо зло
В последните доклади на ЕК за напредъка на България и Румъния пак става дума за неизтребимата корупция. С нея по своему се борят дребни собственици на ресторанти в румънската столица. За тях тя е начин на оцеляване.
В Букурещ няма много бистра, но това тук е пълно с клиенти. То е във френски стил, със собствена пекарна. Собственичката Юлия обаче си има сериозни проблеми. Не с клиентите, а с властите: "Неприятното е, че страдаме от много проверки. Не мисля, че е нормално бизнес, съществуващ от три месеца, да бъде подлаган, да кажем, на 20 проверки за същото това време".
В джунглата на бюрокрацията
Юлия се сблъсква с непроходимия гъсталак на румънската бюрокрация в здравеопазването и сигурността. Исканията на проверяващите инспектори били свързани със скъпоструващи изменения в последния момент. "Когато отворихме, разбрахме, че съблекалните за персонала не са в ред - нямат по три врати. Започнахме да бутаме стени в деня, в който се надявахме, че ще отворим за клиентите."
За да стане ясно колко широко разпространен е проблемът, разговаряхме с Адриана Попеску, журналистка от списание "Храна и барове", която е проучвала явлението. Тя знае много подобни истории.
Подкупът - начин на употреба
"Разговарях с един, на когото инспекторът му казал: "Защо тук има етикет, на който пише "шоколад", когато става дума за шоколад на блокчета?". На други пък им казали: "Помещенията ви са чисти, но щеше да е по-добре, ако бяха с 10 % по-чисти".
Всеки със свои претенции
Освен това спазването на законите се налага от редица различни органи, което означава, че всеки момент могат да връхлетят някакви проверяващи.
"Има офис на районния кмет, офис на кмета на града, след това санитарно-епидемиологическите власти, агенцията за защита на потребителите, министерство на здравеопазването. Много са и много често проверяват".
Неясно законадателство, многократни инспекции, огромни глоби. Не е изненадващо, че хората предпочитат да предлагат подкупи."Невъоъбразим процент фирми дават подкупи. В Румъния това е най-простото решение."
Има и изключения
Откриваме, макар и трудно, някой, който е готов да говори открито за подкупността. Паул има малко магазинче, където продава произвеждани по традиционен начин сирена и колбаси: "Дойдоха от здравеопазването и ни глобиха, че нямаме срокове на годност или нещо подобно и им дадохме подкуп. После дойдоха от санепидстанция, но не можеха да ни глобят, защото не можеш да плащаш до два пъти на ден глоби. Следващата седмица дойдоха хората от околната среда. През декември дадохме на здравеопазването 10 милиона, 5 милиона глоба плюс другите неща... Общо се събраха около 30 милиона леи. Само за подкупи. Невероятно е."
В непроходимия гъсталак на бюрокрацията
Корупция... срещу глоби
30 милиона леи се равняват на над 700 евро. Проблемът не е в съществуването на подкупността, в Румъния тя е, за съжаление, очаквана. Проблемът е, че подкупността се превръща в единствената възможност да се избягват грамадните глоби заради непреодолимата сложност на законите. Срещнахме се с д-р Ливиу Русу, генерален директор Националната санитарна, ветеринарна и хранителна инспекция. Въпросът ни беше дали би имало смисъл всички закони да се побликуват в отделна брошура.
"Защо, след като хората имат компютри? Цялото рамково законодателство е на уебсайта ни. Имаме специални линкове към цялото законодателство. Министерството на здравеопазването също си има линкове. Защитата на потребителите - и те на техния уебсайт."
Така че има три уебсайта за проверяване с документи от по няколкостотин страници. Не е ли спешно необходимо опростяване? "Не, не е необходимо Те имат достъп, имат Гугъл, за да проучат всички закони, които засягат работата им.
С едва кретащия си държавен сектор Румъния отчаяно се нуждае от частен капитал, за да се стимулира стопанския ръст. При все това действащото законодателство залага като че ли точно на обратното.
Автор: Т. Уилсън/Б.Михайлова/ Редакто: В. Шопов

Ангела Меркел: "Важен ден за еврото"
Федералната канцлерка Ангела Меркел приветства спасителния план на еврогрупата за Гърция. "За всички ни е важно общата ни валута, която представлява успех за мира и единството, да остане стабилна в дългосрочен план" - каза Меркел в Брюксел непосредствено преди началото на втория ден от срещата на върха. "Затова смятам, че вчерашният ден беше важен за еврото" - продължи Меркел, която изрази увереността си, че държавните и правителствените ръководители ще подходят разумно и към споразумението за новата стратегия за растеж.
Задоволство изрази и шефът на еврогрупата - министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер. "Компромисите никога не удовлетворяват всички, но решението, което намерихме вчера, е стабилно - в интерес на Гърция и на цялата еврозона. Затова съм доволен" - заяви Юнкер.

ГМО? Не, благодаря!
Вход забранен за ГМО!
Независимо, че в ЕС съществува директива за генномодифицираните организми, България ще си остане зона, свободна от ГМО. Заслугата за това е на българските депутати, които намериха начин да заобиколят европейското право.
Това съобщи в репортаж от София Първа германска телевизия АРД. От репортажа зрителите научиха, че в България има много противници на генномодифицираните организми, и че особено през последните седмици те са се активизирали във връзка с гласуването в българския парламент на промени в закона, уреждащ тази материя. Освен чрез уличен натиск, противниците на генномодифицираните организми използваха възможностите на интернет и проведоха акция с детски пощенски картички.
Благодарение на пчелите България се спаси от ГМО
Предимството да си малък
Пред микрофона на АРД участник в демонстрациите обяснява така "ползата" от генномодифицираните организми - добивите нарастват, но само пез първите четири години след засяването, след това спадат драстично. Затова пък химическите концерни печелят много от патенти. Друг демонстрант обръща внимание върху това, че все още не е ясно какви последици би имало, ако генномодифицирани продукти попаднат в бебешката храна.
По-нататък от репортажа става ясно как България е успяла да заобиколи европейската директива и в крайна сметка да остане зона, свободна от генномодифицирани организми. Тъй като европейското право не допуска налагането на генерална забрана за генномодифицирани организми, българските депутати използваха вратичката, която им отваря друга европейска директива, както и това, че България е рай за пчеларите.
Специален закон забранява засяването на площи с генномодифицирани организми в радиус от 10 километра около всеки пчелен кошер, и в радиус от 7 километра около район, произвеждащ био-продукти. Най-голяма - 30 километра в радиус - е защитената зона около природните резервати. Така в една малка страна като България не остава много свободно пространство за генномодифицирано земеделие, или още по-точно - никакво.
България - чиста от ГМО
България - пример за другите
По-нататък в репортажа е цитиран президентът Георги Първанов, който иразява задоволството си от това, че гражданският натиск е довел до намирането на разумно решение. "То ще ни позволи да запазим България чиста от генномодифицирани продукти и да създадем условия за развитие на билогично чисто земеделие", казва българският държавен глава.
Репортажът завършва така: Дълго време експерти се опасяваха, че България заедно с Румъния могат да се окажат входната врата, през която в ЕС да нахлуят новите генномодифицирани растения. Вместо това България дава добър пример за това какво трябва да направят противниците на генномодифицираните организми и в други европейски страни.
АРД/ЙП/ЦТ/ЕЛ

Ти ме лъжеш, че ми плащаш, аз те лъжа, че те лекувам
Българското здравеопазване като многострадален пациент
В София се провежда форум с дискусии за нуждата от реформиране на здравното осигуряване. За някои от идеите, разисквани там, и сегашната ситуация в здравното осигуряване е коментарът на Бистра Узунова.
Един милион и двеста хиляди българи са с прекъснати здравно-осигурителни права, други над два милиона /пенсионери, деца, военнослужещи/ се осигуряват от бюджета, т.е. не плащат лични вноски. На свой ред бюджетът прелива близо 800 милиона лева не към здравните дейности, а към фискалния резерв, или: "ти ме лъжеш, че ми плащаш, аз те лъжа, че те лекувам". Парите, които остават за здравеопазване, не са прекалено много, но и те биха могли да се управляват по-добре, ако се запушат "черните дупки", поглъщаши милиони за "представителни разходи", бюрокрация, корупция и измами.
Без подкуп няма здраве?
Смята се, че поне 350-400 милиона лева в системата се плащат за медицински дейности, които са с лошо качество и отиват на вятъра. Нерегламентираните плащания - т.е. узаконената корупция в болниците - довършват останалото. При това положение е чудно, че изобщо има някакво здравеопазване и лекуване.
Недоизбистрено, неприложимо, утопично
Новият проектозакон за здравното осигуряване, представен от Лъчезар Иванов, предвижда допълнително задължително здравно осигуряване, по подобие на допълнителното пенсионно осигуряване. По принцип идеята е добра, защото формира предпоставки за известна конкуренция на НЗОК, а оттам - в най-добрия случай - и до повече качество. Много от детайлите обаче са недоизбистрени, а друга част - неприложими. Липсва яснота например какви услуги точно ще поемат допълнителните фондове и как "частни фондове" ще бъдат вкарани в калъпа на задължителното обществено осигуряване, където, както е известно, се работи на солидарен принцип, а не на капиталов.
В момента се определят нови стойности на прословутите клинични пътеки, които са се превърнали в "царски път" за източване на касата. Няма обаче гаранции, че новите стойности ще прекратят злоупотребите. За целта е нужен контрол от независим одитор, а това едва ли е по възможностите на създадената агенция от 50 души. Взаимното контролиране на НЗОК и допълнителните частни фондове пък е чиста утопия, още повече че според Лъчезар Иванов "частните" нямало да изграждат своя информационна система.
Най-редно е българската здравно-осигурителна система първо да се погрижи за увеличаване на приходите на базата на събираните вноски. Съвсем легитимно е държавните служители също да участват с личен принос. Абсолютно задължително е да се гарантира прозрачността в изразходването на здравно-осигурителните средства, така че да отпадне сегашният модел "черна кутия", в която влизат милиони, а излиза едно нищо.
Качество и здравеопазване: две несъвместими понятия?
Горчивият хап си заслужава
В дългосрочен план няма да се мине без увеличаване на здравните вноски, което се налага от напредъка в медицинската техника и появата на по-модерни и скъпоструващи терапии, както и от застаряването на населението. Оценката на качеството на медицинските дейности пък изисква независим одит, но такъв, който да заслужава името си.
Реформата на болниците, която първо тръгна с бомбастични анонси, а после, неизвестно защо, спря, трябва да бъде продължена, независимо от протестите на някои засегнати. На някои места болниците и без друго са се превърнали в домове за отглеждане на възрастни хора. Така действителността сама коригира "диспропорциите". Този път обаче е по-мъчителният и по-болезненият.
Автор: Бистра Узунова, Редактор: Александър Андреев

Сензационна находка - нов прачовек
Съвършено нов човешки вид
Забележителна находка са направили учени от института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг. ДНК-анализът на останка от кост показал, че става дума за неизвестна досега форма на прачовека.
Съвършено нова форма на прачовека са открили учените от института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг. Те сравнили наследствен материал от открита в Сибир пръстна кост с този на неандерталеца и на модерния човек, съобщава институтът. Находката говори за още една преселническа вълна от Африка, която се различава от преселенията на Хомо еректус, както и от предшествениците на неандерталеца и модерния човек.
Новият вид прачовек е живял в условията на ледников период
Новият прачовек - седемгодишно дете
Пръстната кост е открита през 2008 година в пещера в планината Алтай в Южен Сибир. Костта е вероятно от скелета на седемгодишно дете, казва Йоханес Краузе от Лайпцигския институт. Това е малък пръст, може би на дясната, може би на лявата ръка, трудно е да се каже. Със сигурност обаче може да се каже, че пръстната кост принадлежи на представител на човешки вид, живял преди повече от 30 000 години в планината в Централна Азия.
Находката позволява да се заключи, че такъв човешки вид е съществувал успоредно с неандерталеца и модерния човек, т.е. това е съвършен нов, неизвестен досега човешки вид. Такова откритие е, разбира се, мечта за всеки анторополог, както казва Йоханес Краузе: "Да, това е може би уникален шанс в живота, ние имахме този шанс. Разбира се, че е вълнуващо откритие. Засега обаче предпочитаме да говорим не за нов човешки вид, а за нова форма на прачовека, защото до този момент сме анализирали само една малка част от наследствения материал."
Антропологическа сензация
Според анализите предшественикът на трите човешки вида е живял преди около един милион години. Смята се, че Хомо еректус е напуснал Африка преди близо два милиона години, преселението на предшествениците на неандерталеца започва преди 500 000 или 300 000 години, това на модерния човек - преди близо 50 000 години.
Как е изглеждал откритият нов вид прачовек? За съжаление, въз основа на анализите не може да се каже как е изглеждал, но във всеки случай той е живял в Сибир, в условията на ледниковия период. Възможно е да е бил един вид ловец, повече от това не знаем, казват учените. Откритието на лайпцигските учени е свързано и с още нещо, което е съвсем ново: за пръв път нов човешки вид е открит въз основа на анализ на наследствения материал.
ДВ/БР/ДПВ


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

САЩ и Русия подписват новия “ядрен” договор на 8 април в Прага

Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев ще подпишат новия договор за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ) на 8 април в Прага, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на Белия дом. Очаква се новият договор да ограничи броя на ядрените бойни глави, с които разполагат Москва и Вашингтон, до 1550 за всяка страна.
Предишният договор изтече през декември миналата година.
Новият договор за ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения между Русия и САЩ предвижда общият брой на дежурните стратегически ядрени бойни глави да бъде намален с 25% от всяка една страна в договора, съобщиха по-рано анонимни източници от американската администрация.
Според тях максималният брой на стратегическите носители ще бъде 700 бройки.

Трима ранени при опит за отвличане на турски кораб край Нигерия
Трима моряци са ранени, след като пирати са нападнали турски товарен кораб край бреговете на Нигерия, съобщава агенция "Ройтерс". Група от около 10 въоръжени пирати са атакували кораба „Ozay 5” късно вечерта в четвъртък. Те са откраднали парите и мобилните телефони на моряците, но са избягали, след като екипажът е подал сигнал за бедствие.
Двама от пострадалите моряци са турски граждани, а един е нигериец.
На 23 март сомалийски пирати отвлякоха друг турски кораб - “MV Frigia” край бреговете на Индия. Корабът е плава под флага на Панама. На борда му имаше 19 турски и двама украински моряци.

Боже, Боже, защо не си прибереш вересиите, Боже? (по повод на писмото на А. Доган до Мадам В.)
“Пред своите Доган не е философът, той е бащицата, който им кове чувството за устойчивост на тези земи, за сигурност на бита им, за бъдещето на децата им… Доган пак е зарязал лукса, политическата шумотевица и интригите в столицата, за да потъне в прахоляка на дълбоката провинция… Бабички се кланят да му целуват ръце, старци го прегръщат и току му залепват устни по челото. Невръстни деца скандират името му. Майки подлагат главичките на бебетата си само да ги погали.”
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Това е репортаж. Политически.
А това е анализ. Също политически:
“Който познава Доган, знае, че в живота си той може да проявява емоции и пристрастия, но в политиката - рядко, да не кажа никога. Всеки негов ход е дълбоко премислен, и то така, че в проекция са още пет. Това не е елементарно четкане на лидера на ДПС. Това е реалност, която всички, работили с него в последните 20 години, са изпитали на гърба си. Влезе ли Доган с разума си в съюз с някого - играе джентълменски общата игра. Но наруши ли другият правилата - прошка няма.”
И двете неща са писани от Валерия Велева, водеща журналистка от водещия български вестник “Труд”. Сериозна работа, сериозна преса. Да му се не види.
И същата тази жена преди има-няма два деня, пише друг фундаментален анализ – “Парите повличат Доган и ДПС”, в който, както тя твърди, става първата в България, която е поискала оставката на този, дето “бабички се кланят да му целуват ръце”.
Извинявайте много, ама къде живеем всъщност?
Както и да е, всички знаят къде беше Валерия Велева през последните 20 години.
Та в отговор на това последното писание Ахмед Доган написа в четвъртък в късна доба отворено писмо, озаглавено “Браво, Мадам В.”, в което поучава г-жа Велева в морал, намеква, че може да я съди и завършва с наистина впечатляващото “Накрая всеки трябва да си плати сметката. Ще се помоля за теб. Господ да ти е на помощ!”.
Боже, Боже, защо не си прибереш вересиите, Боже?
Журналистиката е занаят като много други и, разбира се, се практикува за пари. За разлика от други занаятчии обаче, журналистът има право да си подбира клиентите. Поне истинските журналисти имат това право. И принципът не е, или не би трябвало да бъде като при другите: който даде повече, той взима.
В продължение на цели 20 години Валерия Велева съвсем сериозно и със силата на вестника, който стоеше зад нея, ни убеждаваше, че Доган е политикът, “който мисли пет хода напред”, че “играе джентълменски” и че като него такъв в България не се е раждал. Докато в същото време всички знаеха, че лидерът на ДПС не е дори политик, а е просто агент на Държавна сигурност, търгаш, промъкнал се в политиката с протекцията на тайните служби, използващ наивността и манталитета на българските турци, за да направи себе си и една малобройна върхушка безмерно богати.
И не е само Велева – такива като нея с лопата да ги ринеш, мнозина от тях – по върховете на българската журналистика. Егати журналистиката.
Сега Доган, мислейки в своята “парадигма”, в писмото си ни съобщава причината, алфата и омегата на тази журналистика: “Защо, Мадам В, този път няма? Защото не ти плащаме, нали?”.
Добро утро. Като че ли не знаехме.
И не е само Доган, който е плащал. През всичките тези 20 години течеше една безумна вакханалия, пир на мършоядите, пари кеш и на ръка, интриги и безумства. Този, който плащаше, беше не само величан и въздиган, но и опонентите му бяха мачкани и размазвани.
Така тези, които по различни причини стигнаха до истинската същност на Доган – например Гюнер Тахир и Осман Октай, но не само те – бяха забутани в кюшетата на медийните сергии, на които оправни журналистки и журналисти подреждаха гащички и пантофи, летящи чинии, биволи и друга по-харчеща се стока.
Обаче, както казва Доган – “накрая всеки трябва да си плати сметката”.
Дано това време най-после да е дошло. За него, впрочем – също.

Стоян Александров: Дянков нулите ги няма за нищо
Още не сме стигнали дъното на кризата, смята бившият финансов министър Стоян Александров. Според него търсенето на антикризисни мерки трябва да започне от това колко е голяма дупката в бюджета и чак след това да се види как тази дупка може да бъде запълнена. Според Александров финансовият министър Симеон Дянков е добре подготвен, но няма пълна представа точно как трябва да се управляват бюджетът и администрацията.
ИНТЕРВЮ НА ДИМИТРИНА ПАНДУРОВА
Ще намери ли правителството правилните антикризисни мерки? Този основен въпрос ще коментираме с бившия финансов министър в правителството на Любен Беров Стоян Александров.
- Здравейте!
- Здравейте.
- Искам да започнем от една фраза, която чух в нашите новини, казана от министъра на икономиката Трайчо Трайков – „наливане на бензин в икономиката”. Всички ще се съгласим, че това звучи чудесно. Но как да се случи и откъде да вземем „бензина”? И имаме ли го този „бензин”?
- Това е големият проблем – изкуството да управляваш, особено в условия на криза. Публична тайна е, че можеш ли да подпомогнеш икономиката да тръгне, това ще реши редица проблеми. Но… засега намирането на отговор е изключително трудно.
- Това ме навежда към следващия въпрос – каква част от тези мерки, които слушаме, че се обсъждат и коментират цяла седмица, са идеи за подкрепа на бизнеса, за стимулиране на икономическия растеж, и то в тези условия, в които сме, и не са ли по-скоро мерки, които да се прилагат по време на рецесия?
- Споменавам няколко пъти, че за мен не е дефинирано публично целта на всички тези дебати и дискусии какво точно търсим. Каква точно дупка трябва да запълним, кога във времето и след това с цената на какво? И от тази гледна точка има значение дали търсим 1-2 млрд. или 5-6 млрд. Има значение дали сме все още в криза или вече сме в депресия, или вече има признаци на оживление, както финансовият министър успя да сподели с широката публика…
- Даже неговото мнение бе, че април ще излезем от кризата…
- Емил Хърсев също поддържа тази теза, че едва ли не вече имаме реални признаци на съживяване и това е един сериозен въпрос, тъй като инструментариумът, който се използва да предотвратиш криза е един, в условията на развиващата се криза е друг и на излизане от криза е трети. Значи ние първо трябва да си дадем отговор къде сме точно.
- Според вас къде сме?
- Аз мисля, че още не сме стигнали дъното на кризата, колкото и жалко да е. Поне в някои сфери. Това, че има леко оживление в износа, не е достатъчно. Вие виждате - проблемът с безработицата тепърва нараства. Той не е по-маловажен макрофактор за това дали една държава е в криза или не. С всички произтичащи от това последствия. Така че сега правителството има избор. Дали да насочи вниманието към бизнеса, както иска министърът на икономиката, или трябва да държи фиска – да гледа интересите на бюджета. За съжаление двете неща трудно могат да бъдат реализирани едновременно. Въпросът е коя цена е по-висока, която трябва да се плати. Да нямаш балансиран бюджет евентуално и да дадеш глътка въздух на икономиката.., например г-н Софиянски тази тема развива… аз имам съмнения за неговите макроикономическите познания, но това е друг въпрос, той все пак е информатик, не е икономист в класическия смисъл на думата. Той развива тезата, че трябва да се увеличат приходите, да се увеличат разходите, да се увеличи дефицитът. Поне така го каза едно към едно по телевизията. – Всичко да се увеличава. Това е чиста проинфлационна политика. Може би кара по стари спомени от неговото време… но ние предупредихме, няколко човека, в началото на тази година, когато се правеше бюджетът за 2010, че ние имаме прецедент. Че трябва да правим бюджет в условия на падащи приходи, а не на нарастващи, в това число и чрез инфлация. Ако решим да сменим модела и да водим проинфлационна политика и ако сме убедени, че това е нещото, което ще ни помогне повече – това е друг въпрос. Но мисля, че в обществото не се води дискусия в тази насока. Сега се води дискусия, че има дупка в бюджета…
- Г-н Дянков говори за милиард и половина…
- Не съм слушал г-н Дянков и не мога да кажа дали е коректно цитиран или разбран. Тъй като е възможно да му трябва милиард и половина плюс дефицита, който правителството е готово да приеме. Ако приеме два милиарда дефицит и милиард и половина му трябват допълнително – значи три милиарда и половина. И ако се има предвид, че той разчита да намали дупката и чрез свиване на разходите и, ако да кажем успее да свие разходите с един милиард, значи става въпрос за дупка от четири милиарда и половина. Т.е. можем да разсъждаваме по различен начин. Но точно за това, за да можем да бъдем конструктивни тези, за които не стигна масата на преговорите, ние трябва да знаем точното положение какво е. Може да не е към днешна дата. Може би той се страхува да обяви колко е дефицитът към днешна дата, тъй като има големи ангажименти на държавата към икономиката. Освен това сме още в първото тримесечие на тази година. А това би се отразило на следващото тримесечие, защото няма да го има растежа. Така че може би става въпрос за съвсем други цифри. Аз затова в някои публични изяви казах - дайте да говорим с реалните неща, за да си бъдем полезни. Кажете колко не ви достига, кажете какъв дефицит можем да си позволим 1-1,5-2%, оценявайки много фактори… и това, че утре можем да излезем на европазарите, кредитния рейтинг, евентуално леко излизане от кризата и разчитане на приток на инвестиции… много други неща. Т.е. някои неща, които нямат видимо финансово измерение, но в бъдеще ще доведат, ние трябва да ги съобразим. И затова казвам, че не трябва в никакъв случай да си позволим скрит или открит дефицит повече от 2% на този етап с оглед на големите стратегически цели. Тогава излиза въпросът този дефицит е еди-колко си, дупката е еди-колко си, дайте да започнем по реда на свиване на разходи. И ми кажете, като се има предвид винаги, че много рядко ефектът идва веднага при свиването на разходите. Даже някои реформи са свързани с допълнително инвестиране, колкото да дойде фискален ефект. За да пенсионираш някого, трябва да извадиш сума ти пари да им платиш, след това ги хващаш на борсата, където трябва да ги обезщетяваш и други неща… това са разчети, които трябва да се направят. И да се види от кой сектор какво ще икономисаме. Ето, вземете факта, всяка година, когато се правеше бюджетът през последните години и това не е случайно, ние залагахме различни буфери, в това число и усвояване на разходите в рамките на 90% от планираните. И чак когато в края на годината видим, че изпълнението на бюджета върви нормално, даваме да бъдат усвоени и тези останали 10%. Някой път не се усвояваха тези пари. Тази година се направихме на ербап. Балансиран бюджет, без буфери… това означава, че тези хора не са майстори, не познават кухнята.
- Тези хора или конкретно един човек?
- Не само един човек. Предполагам, че и други имат отношение. А и този човек… той може да е много добър икономист или макроикономист, но не и бюджетар. Не се е занимавал с данъци, не се е занимавал с митници. Той наляво и надясно сънуваше милиарди. И аз се пошегувах един път, това момче не е расло в условия на инфлация, трите нули… за нищо ги няма, когато разчита нещата… малко смешно беше. Там, където ставаше въпрос за милиони, той говореше за милиарди. Но то се видя резултатът. Плюс вече честата смяна на позициите. Не можеш да отстъпиш на полицаите и лекарите и да не очакваш утре да се надигнат учителите…
- Когато споменахте лекарите, това, което се случи със замразяване на заплатите, те са имали ход. А когато излязоха да протестират, можеха да им кажат как е възможно един лекар да взема 70 хиляди лева заплата, режем тази заплата и ето пари за болниците.
- Това са единични случаи. Да са по един в болница. Това са 20-30-50 човека. В “Пирогов” съм дълбоко убеден, че има отделения, където всеки един от тях получава петцифрена сума, само че ги вземат в голямата им част под масата. Това е другият въпрос. Аз не случайно казвам, че тези пари, които се „изливат” в здравеопазването, никога не са се „изливали” – нивото е по-зле от това, което беше. Значи там има нещо гнило. Жалко е, че най-хуманната професия се корумпира. Аз преди се шегувах… нашето общество е толкова болно, щом лекар става кмет или депутат, защото това са малкото хора, които се ползваха с обществено уважение. И щом ние го „вадим” от тази професия и го правим посредствен политик, защото той не може да бъде добър в това, разбирате за какво става дума. Разбира се, има и лекари, които са добри администратори, но все пак… Или като не искат да допуснат нашите болници, че административната част трябва да се управлява не от лекар… Не може един лекар да е финансист.
- А това „замразяване” на заплатите как ви се струва? Да не получават повече от 3500 лева.
- Това е евтин популизъм. В никакъв случвай ние не трябва този, който реално може да си заработи заплата, ако има достатъчно обективни критерии, да му въвеждаме такива драконовски мерки. Защото ти или му спираш стимула, или го караш да тръгне по „втория” начин. Данък „лукс”, което е у нас - това е един парадокс. Това не е лукс, това, което предлагат. Освен това, това безумно условие „без тераси”, когато говорят за жилищата палати. Ами в 90% от жилищата терасите влизат в общата квадратура на жилището… Да, в някои страни има такъв данък „лукс”, но той или е вграден в някой друг данък, например в акцизите, или е действително нещо, което е лукс. Но тук сега, когато започнем да разписваме този закон, ще се сблъскаме с толкова трудности… ще отворим толкова работа на адвокатите и съдилищата, че ни е бедна фантазията.
- Вдигането на ДДС-то, това бюджетна мярка ли е или антикризисна?
- Бюджетна… Сега аз няма да скрия, дори с това, че мога да си навлека неприязън, ако от мен зависеше и бях във властта, по-скоро бих погледнал към вдигане на акциза за бирата и на ДДС-то, отколкото тези измислени данъци, в това число, ако щете пълната неяснота по въпроса за амнистията. Виждам, че 99% са негативно настроени спрямо това мое предложение, защото това допълнително ще обеднява хората, ще намалява тяхната покупателна възможност, ще намалява вътрешното потребление, което ще даде отражение върху производството. Но така или иначе, след като ще понижаваш покупателната способност, дали ще намалиш чрез един такъв данък, който е работещ данък или чрез измислени данъци, или чрез орязване на заплатите… то е проблем на едно и също. Въпросът е кое от тях ще даде ефект. Ако се вдигне ДДС-то, още от утре започват да постъпват пари в бюджета. Всички други ги отлагаш във времето. Аз усещам, че правителството има нужда от пари в момента. И тук става въпрос за временна мярка. Много държави направиха някакви такива данъчни изпълнения още в началото на кризата. Великобритания, Франция отидоха към намаляване на ДДС-то и Великобритания го възстанови от 1 януари, защото беше временно. Но това беше антикризисна мярка – т.е. преди да влезеш в кризата. Сега, ако ние смятаме, че излизаме от кризата, а имаме нужда в бюджета, въпросът е какво правим? Защото ние до вчера говорихме, че най-силната част на нашата държава е фискалната политика, балансираният бюджет, големият излишък и стабилната банкова система. Сега се оказа, че точно тези „крепости” явно започват да рухват. Моето мнение за т.нар. „амнистия”… аз съм привърженик на това – ако не сме убедени и нямаме друг начин да накараме тези, които имат незаконни пари, да си платят както трябва, и ако там ще постъпят толкова пари, колкото ни е дупката… ами направи само този жест и забрави за ДДС, за данък „лукс” и за много други неща. Никой не дава разчети.
- Казват, че сметката от приходите от покачването на ДДС ще е грубо половин милиард. Но сега се оценява този ефект, но не се отчита елементът, че ще се свие веднага потреблението.
- Да, ще има така да се каже амортизиране на този ефект. А колко ще бъде това амортизиране – това е отделен въпрос. Тука също един елемент, например вдигането на акциза, не значи понасяне на еднаква тежест от всички, защото по-богатият консумира повече, употребява повече и ще внесе с такава мярка, каквато е ДДС-то, повече приходи в бюджета. Моята идея бе да има няколко изключения - да кажем за лекарствата, за еленергия, за някои хранителни стоки и да го компенсираме с акциза за бирата. Но за бирата никой не казва… „бирената партия” е много силна!
- Искам така да завършим – когато ни гостувахте неотдавна, дадохте висока оценка на вицепремиера и казахте, че ако той ви е студент, не бихте го скъсали. Сега обаче ако е отново в сесия и се явява на изпит, ще го изпратите ли на поправка?
- Не, аз го уважавам дълбоко и му влизам в положение. Него малко му „свиха ушите”, в интерес на истината, защото той казва нещо, на другия ден премиерът излиза и казва „няма да го правим”, което сигурно му уби желанието да „ражда” такива идеи, някои от тях и нестандартни. Той не дооцени едно. Че той се връща в България и участва в нейното управление, което не познава, за да знае за каква каша става дума, за какви отношения, за каква дисциплина. Втълпи си, че от всичко разбира. Може би в макроикономически аспект да ги вижда, но той няма реален поглед върху хилядната администрация, която той трябва да ръководи. Освен това неговото внимание беше разпиляно в други сфери като вицепремиер по икономическите въпроси. В същото време дали по негова вина или по друга в министерството на финансите е само с двама зам.-министри, които и двамата са неопитни, макар и с потенциал… Имаше идеи, на които той не се опита да получи подкрепа. Като заключение, Бойко изглежда е раснал в саксия, за да говори, че в момента най-тежко е положението в България от всички години на прехода.
- Благодаря ви за този разговор, а ние ще чакаме до неделя, за да видим какво решение ще се вземе и има ли рецепта за тази криза.

Пенсиите над 250 евро в Румъния се облагат с 16% данък
Границата на облагане на пенсиите в Румъния няма да се вдига до нивото на средната заплата за страната, като пенсиите над 1000 леи (1 евро = 4,06 леи) ще продължат да се облагат и в бъдеще с 16%. Това е заявил на среща с пенсионери румънският министър на труда Михай Шейтан, предава телевизия "Реалитатя".
Той е обещал на пенсионерските организации в Румъния да им организира среща с премиера Емил Бок, пред когото да изложат проблемите си, заяви в края на днешните дискусии с правителството синдикалният лидер Мариян Янку.
„Ние продължаваме да настояваме средната пенсия да стане 45% от средната брутна заплата и пенсиите под средната заплата да не бъдат облагани”, каза още Янку.
Хиляди пенсионери излязоха днес на протест пред правителството и префектурите в редица окръзи в Румъния, за да протестират срещу единния закон за пенсиите.


ПО НЮЗ.БГ

Борисов: Отдъхнах си, след като ЕС подкрепи Гърция

Мога да си отдъхна, коментира премиерът Борисов новината, че Европейският съвет и Европейската централна банка са подкрепили Гърция, с което се капитализират и техните банки.
Това е добрата новина за България, тъй като над 30 на сто от българските банки са собственост на гръцки и едно поднасяне в тази посока щеше да доведе до сериозен проблем в България, подчерта премиерът.
Той изрази обаче съжаление, че положението в Гърция може да повлияе на членството на страната ни в еврозоната.
Борисов съобщи, че с колегата си Георгиос Папандреу са договорили до две седмици да се проведе съвместно заседание на българското и на гръцкото правителство.
Министър-председателят информира също, че ще обсъди с премиерите на Турция Ердоган и на Гърция Папандреу възможността да направят съвместна обиколка на районите, които се наводняват често в резултат на преливане на реки.
Целта е заедно да участваме в изготвянето на европейски проекти, за да се опитаме да предотвратим тези бедствия, подчерта Борисов.
Припомняме, лидерите на 16-те страни от Еврозоната, които участват на срещата на върха на ЕС в Брюксел, утвърдиха предложения от Франция и Германия механизъм за оказване на финансова помощ на затъналата в дългове Гърция, съобщи АФП.
Планът на Саркози и Меркел предвижда Гърция да бъде подпомогната от страните от Еврозоната чрез заеми, в комбинация с Международния валутен фонд. Първоначално германският канцлер Ангела Меркел се обяви за помощ само в краен случай.
Сумата на транша не беше оповестена, но неофициално се знае, че става дума за отделянето на 20-30 млрд. евро.
Борисов коментира още след разговорите си в Брюксел, че злепоставящо страната ни е, че в нарушение на Закона за бюджета предишното правителство е сключило финансово необезпечени договори за 2.158 млрд. лв.
Никой не успя да ми даде съвет как да реша този проблем, изтъкна обаче министър-председателят.
След разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу премиерът разпореди на Росен Плевнелиев и Томислав Дончев да изготвят доклад за това, по кои български проекти не може да бъде усвоено европейското финансиране, за да се работи за пренасочване на средствата към рехабилитация на пътната инфраструктура у нас.
На заседанието на лидерите на ЕС България изрази принципно съгласие относно Стратегията „Европа 2020" и подкрепи основните приоритетни направления и цели за развитие, като подчерта значението на териториалната кохезия за ограничаване на различията в доходите в рамките на ЕС.
Страната ни е изразила принципно съгласие относно Стратегията „Европа 2020".
Европейската комисия дефинира следните водещи цели за ЕС
постигането на 75% заетост на населението на възраст между 20 и 64 г.
инвестиции в научноизследователска и развойна дейност в размер на 3% от БВП на ЕС
постигане на климатичните/енергийни цели „20/20/20"
свеждането на дела на напусналите рано училище под 10% и най-малко 40% от младото поколение да бъде с висше образование
намаление на застрашените от бедност с 20 милиона души.

Меркел не иска турски училища в Германия
Ангела Меркел отхвърли предложението на турския премиер Реджеп Таип Ердоган в Германия да бъдат основани турски училища.
Не мисля, че това ще ни придвижи напред. Мисля, че турските деца трябва да ходят в германски училища. Не смятам за добра идея турските деца да ходят в турски училища, е заявил канцлерът ден преди посещението си в Анкара.
Германия е страната, в която живеят най-много турски имигранти. По този повод преди време Реджеп Таип Ердоган заяви пред вестник Ди Цайт, че в Турция има германски средни училища и запита защо да няма такива турски гимназии и в Германия.
Берлин и Анкара не могат да се договорят и по въпроса за членството на Турция в ЕС. „Позицията ми не е променена и се нуждаем от привилегировано партньорство", казва Меркел.
Становището на Германия подкрепя и Франция. Анкара обаче отхвърля всички алтернативи и държи на пълноправно членство.

Кметът на Кърджали обвиняем за имотни измами
Кметът на Кърджали Хасан Азис е привлечен като обвиняем за проекта „Водно огледало", съобщи по време на парламентарния контрол вътрешният министър Цветан Цветанов.
По думите му Азис се е опитал да заблуди за цената на имот, който е в отчуждителна процедура и по този начин да се облагодетелства.
Цветанов подчерта, че разследването по случая се води по четири направления, сред които за действия на лица от министерството на регионалното развитие, за обществени поръчки и отчуждителна процедура за имот от 24 дка, както и за издадени строителни разрешения.
Установени са множество нарушения, разпитани са повече от 40 свидетели.
Както обяви Цветан Цветанов при отчуждителната процедура били поискани над 8 млн. лв.
Той упрекна кмета Азис в облагодетелстване.
„Това е източване на бюджета за 24 дка; „Това е формата и начинът да бъдат точени пари от българския данъкоплатец", коментира Цветанов.
Той подчерта, че цената на проекта, който е бил и в етапи на замразяване, многократно е увеличена.
Вицепремиерът посочи, че теренът от 24 декара е в самото корито на река Арда в индустриалната зона на града, и оценката му по никакъв начин не съответства на поисканата цена.
Разследващите трябва да преценят дали кметът трябва да бъде отстранен от поста си, заяви още Цветанов в отговор на журналистически въпрос.
Кметът е лицензиран оценител, всичко води до него, посочи министърът.
Този случай се разследва от специализираните екипи между МВР, прокуратура и ДАНС. Сметнали сме за необходимо, където има сигнали за корупция по високите етажи на властта, да бъдат изтеглени и да бъдат давани на специализираните екипи, защото
смятаме, че те имат по-голям ресурс, поясни вицепремиерът.
На въпрос дали бившият министър Асен Гагаузов ще бъде привлечен като обвиняем, Цветанов отговори, че след като бъдат прецени всички събрани доказателства, ще се реши дали е необходимо да се повдига обвинение към хора, работили в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Според Цветанов, в МРРБ сериозно участие е имал бившият зам.-министър Димчо Михалевски. Въпросът е кой е подписвал платежните нареждания, кой е лобирал за този проект, допълни Цветанов.
Парите, поискани за обезщетение на терените под водното огледало в Кърджали няма да бъдат изплатени, посочи още Цветан Цветанов. По този въпрос той съобщи, че се е договорил с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Вътрешният министър каза, че е убеден, че ще има повдигане на обвинения и на други лица, които имат отношение към проекта и визира хора от министерството на регионалното развитие.
Проектът „Водно огледало" е един от най-големите инфраструктурни проекти, който обхваща укрепването бреговете на река Арда в района на Кърджали.
Проектът е на стойност 48 554 762 лв. (без ДДС). Възложител е Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Започна делото срещу ексшеф на „В и К” Перник
Пернишкият окръжен съд даде ход на делото срещу бившия директор на "В и К" Димитър Захариев.
Той е обвинен в длъжностно престъпление, че е бракувал дълготрайни материални активи, което е нанесло щети на предприятието на стойност 28 632 лева, информира БНР.
По данни на обвинението от 3 до 31 август 2007 г. по нареждане на Захариев са нарязани 41 машини и вещи и са предадени за скрап.
За бракуването на техниката имало одобрение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Общо събрание на акционерите.
Дейността по рязане и прибиране на желязото е била предоставена без търг или конкурс на пернишката фирма "Лео 2006".
Активите са продавани като старо желязо на цена 300 лв. за тон, заяви управителят на "Лео 2006" Мирослав Марков.
Документацията за бракуване на активите била изготвена от комисия, назначена със заповед на Захариев, като частни лица са се възползвали и са изнесли някои превозни средства без да бъдат нарязани, заяви пред съда главният енергетик на дружеството, който е и член на комисията Трифон Крумов.

Изправиха "лапачите" пред съда
Прокуратурата поиска най-тежката мярка „задържане под стража" за петима от групата на „лапачите".
Става въпрос за Пламен Точев или Голямата Пачка, Румяна Точева, Наташа Груева, Виолета Нацкова и Симеон Караколев.
Според прокурора всичките са извършители на деянието, за което са обвинени, а именно създаване и участие в организира престъпна група с цел изграждане на схема за ощетяване на бюджета.
Според прокуратурата начините за ощетяване на бюджета са били два - чрез невнесено ДДС от търговията на плодове и зеленчуци, която са осъществявали обвиняемите, както и от разликата от цената на купуване и продаване на стоката по тържищата.
По-голямата част от плодовете и зеленчуците, с които групата е търгувала, са внесени от Гърция. Според обвинението има доказателства и за огромен брой фалшиви фактури.
Припомняме, размерът на щетите, нанесени на бюджета от началото на годината до момента, е над 600 000 лева, а според министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов общо злоупотребите са в размер на над 10 милиолна лева.
Организатор на схемата е Пламен Точев. Назначени са данъчни ревизии на складовете и фирмите на групата на „лапачите", които към момента са със завършени актове за установени нарушения от страна на фирмите им.
Направена е и следствена поръчка до Гърция, откъдето се очаква администрацията да предостави копие от фактурите, издавани при търговията със стока на „лапачите".
Прокурорът по делото посочи, че за събиране на доказателствата са използвани и СРС-та. По думите му от събрания доказателствен материал става ясно кои са лицата, участвали в престъпната група, как са прикривали данъчни престъпления и как са издавали фалшиви фактури.
Искането на прокуратурата за налагането на най-тежка мярка, е обосновано с факта, че обвинените могат да окажат натиск върху странични лица.
Събрани са и доказателства чрез СРС-та, които сочат, че петимата са изнудвали членове на администрацията във високите етажи, с цел участие в престъпната група и прикриване на дейността им.
Има данни и за един такъв случай, при който служител на администрацията е посочил, че ще съдейства за изготвянето на фалшива фактура на стойност 50 хил. лв.
Прокурорът посочи, че има данни за това, че лице с прякор Каката, е давало непрекъснати съвети на Пламен Точев как да се държи пред данъчните при евентуална проверка.
Съпругата на Точев, Румяна, е осъществявала според обвинението връзката между Пламен Точев и Наташа Груева. Тя е получавала съвети от Груева как да укрива данъци и да изготвя документи с невярно съдържание.
Виолета Нацкова от своя страна е била продавач в помещение в София. Тя е участвала в подправянето и заличаването на голям брой фактури и документи на фирмите на Точев.
Според събраните доказателства Симеон Караколев продължително време е притежавал товарен автомобил, с който е превозвал стоки на Точев.
Прокуратурата съобщи, че има данни за поне 10 случая, в които Караколев е представил на митничари фактури, издадени от несъществуваща фирма. Има и доказателства за начина, по който той е минавал границата с Гърция през пункт „Кулата".
Чрез СРС-та са събрани и данни, че петимата подсъдими са проверявали кой е на смяна на митницата и на границата; как не са извършвани проверки на стоката и че камионите със стока са регистрирани при преминаването на границата като физически лица.
Според прокуратурата обвиняемите могат да заплашват хора с цел възпрепятстване разкриването на истинските размери на данъчните измами; могат да унищожат факти и доказателства, както и да извършват други тежки престъпления.
Адвокатът на Пламен Точев заяви, че производството е влязло в публичното пространство по доста странен начин. По думите му това не е случайно и е с цел оказване на натиск върху съда.
Делото до момента прилича на реалити шоу, а не на истински процес, категоричен е защитникът на Точев. Според него не е ясно в какво точно престъпление е обвинен клиентът му.
Графологична експертиза сочи, че подписът върху някои от фактурите, не е не Пламен Точев, заяви още адвокатът. Той зададе риторичен въпрос дали пък някой не използва фирмите на клиента му.
Той заяви още, че делото следва да бъде прехвърлено в окръжна прокуратура Благоевград, тъй като според обвинението, по-голямата част от престъпленията са извършени в Петрич.
Пламен Точев заяви от своя страна, че изплаща тежък кредит в размер на 70 хил. лв.
Според адвоката на Румяна Точева обвинението е абсолютно неясно, некоректно и неконкретизирано, не е посочен размерът на данъчните задължения и какъв вид са те: ДДС, данък печалба или друг вид данък.
Точева е регистрирана като производител на туршия.
Адвокатът на Виолета Нацкова заяви, че тя не познава лично Пламен Точев и че осъществява контакти с него във връзка с работата си от декември месец миналата година.
Адвокатът на Наташа Груева от своя страна каза, че налагането на най-тежката мярка е незаконосъобразно, освен това клиентката й е имала същите правомощия и задължения като на Димитър Чучулигов, който не е сред обвинените.
Никой от подсъдимите не се призна за виновен.
Росица Точева страда от тежко сърдечносъдово заболяване, което изисква постоянно лечение и прием на медикаменти по график. Друга причина да поиска по-лека мярка за неотклонение е, че в понеделник едното й дете има рожден ден и ще очаква майка си вкъщи.
Наташа Груева от своя страна представи документ за извършван ядрено-магнитен резонанс на съпруга й, който страда от напреднал стадий от дискова херния.
Освен това майката на Груева е претърпяла операция през 1997-а от рак на гърдата и не може да се грижи сама за двете й малолетни деца Илиана на 11 и Николина на 6 години.
В момента състав на Софийски градски съд решава какви мерки за неотклонение ще наложи на петимата подсъдими.

Два дни А. Петров разучава повдигнатите му обвинения
Алексей Петров прекара днешния ден в канцеларията на съдебната палата.
Там той се запознаваше със събраните срещу него материали от прокуратурата и МВР, предаде БНР.
Според запознати Петров е правил същото и вчера.
При появата на журналистите, задържаният им помаха във видимо добро настроение.
След това адвокатът на Петров Ина Лулчева заяви от негово име, че той не желае да бъде сниман.
Припомняме ви, че Петров беше задържан по време на специализираната операция "Октопод".
Според МВР той е един от участниците в организирана престъпна група, която се е занимавала с изнудвания, рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества.
Сред обвиненията са и незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.
Преди дни Алексей Петров поиска да бъде пуснат от ареста.

Теодор Дечев: Някой се изплаши от икономическите идеи на Алексей Петров
Теодор Дечев, зам.председател на Съюза за стопанска инициатива, пред news.bg
Г-н Дечев, да започнем с това - могат ли в Съюза за стопанска инициатива (ССИ) да се перат пари? Имаше такива публикации в столични всекидневници.
Не, характерът на самата организация не е подходящ за това. ССИ е организация с много регламентиран характер. Той се регламентира не само от утвърдения си устав, но и в особена степен от Кодекса на труда. Освен това, Съюзът като цяло е постоянно във фокуса на вниманието на всякакви държавни контролни органи, защото е в постоянно партньорство с най-различни институции.
Съюзът е партньор на Министерство на труда и социалната политика, на Фонд условия на труд, партньор е по ОП „Човешки ресурси", партнира с Европейската комисия в рамките на международни проекти.
Човек трябва или да е много глупав или да е откровен мазохист, за да тръгне да пере пари точно през такава институция.
Това, което пише във вестниците на г-жа Кръстева са някакви празни приказки.
Там се описват легални действия, които се извършват публично, за които дори не толкова задълбоченият в-к „Телеграф" е научил без особени усилия с питания по Закона за достъп до обществена информация, от търговския регистър, от официалните отчети на ССИ и от други напълно достъпни източници.
След като са посъбрали що-годе достоверни числа, за едни напълно легални и забележете - прозрачни дейности, съответните „разследващи журналисти" им лепват едни етикети - „пране на пари" и хвърлят твърденията си на читателската аудитория.
Това са глупости, но за съжаление на г-жа Кръстева и на г-н Пеевски - наказуеми глупости.
А все пак не може ли да има фирми, членки на съюза, които да перат пари?
Всичко е възможно на този свят, но това не означва, че ССИ е виновен за нещо. Описаното в двата вестника по никакъв начин не създава впечатление за пране на пари. Двата вестника, едва ли не инкриминират взаимното финансиране на фирми чрез заеми. Това, че една фирма дава на друга заем не означава „пране на пари", нито пък криене на данъци.
В търговската и данъчна практика дори някоя фирма да даде безлихвен кредит на друга фирма, тоест - не осъществи печалба от това, данъчните пак ще си съберат дължимия данък върху заема отпуснат от заемодавеца въз основа на лихвен процент, който те преценят, като за база вземат пазарните лихвени проценти.
Данъчните не приемат обстоятелството, че е възможно някой да даде на друг безлихвен заем. Така че писанията, поръчани от г-жа Кръстева и г-н Пеевски са абсолютни съчинения по картинка.
Това, което е важно от публикациите във в-к „Телеграф" и в-к „Монитор" е, че според мен тези публикации окончателно демаскираха ставащото в държавата.
Очевидно е, че тук в никакъв случай не става дума за борба с организираната престъпност. Става дума за епизод от сериала „Пропагандата като заместител на икономиката и всичко останало".
Ние виждаме как всички тези обвинения започват да се разпадат от самосебе си. Аз не съм адвокат на Алексей Петров, той си има много добри професионални защитници. Аз обаче съм на първо място „адвокат" на ССИ и второ категорично смятам, че е крайно време хората да спрат да бъдат баламосвани в буквалния смисъл на думата.
Една публикация от типа на споменатите, доказва че целта на цялата кампания е определени хора и организации да бъдат отстранени от стопанския и обществения живот.
Според вас не престъпна дейност е поводът за ареста и атаките срещу Петров?
Аз пиша в момента един текст, който се нарича „Случаят Алексей Петров като упражнение по векторно смятане". Всеки, който малко от малко си е учил уроците по математика, знае как се събират вектори.
Когато се съберат всички обстоятелства, свързани с публичната дейност на Петров, на ССИ и дори на моя милост, тоест - сумират се всички „вектори", свързани със случая, се получава един огромен „резултантен вектор", който ... сочи право към следствения арест на бул. Г.М.Димитров.
Но ако Петров не е престъпник, за кого е опасен тогава, за да се стигне до операция Октопод"?
Петров плаши с идеи, които могат да разбъркат „статус - квото" на кредитния пазар. Това съвсем не е от вчера.
Алексей Петров организира по време на управлението на НДСВ изработването на предложение, изпратено до тогавашния финансов министър Милен Велчев за създаване на Национален гаранционен фонд за кредитиране на малки и средни предприятия.
Както знаем, министър Велчев беше фен на големите предприятия - малките не му бяха на сърце. Той съответно остави без отговор това предложение.
В последствие Петров многократно се е опитвал да генерира идеи, които да бъдат свързани с възможността да се оказва финансова помощ на членовете на съюза.
Той действително беше изключително отдаден на идеята, че малките и средни предприятия трябва да имат достъп до финансови ресурси при поносими условия и го правеше последователно.
Аз си имам своя теория, че много неща, свързани с него са резултат на тези негови усилия за създаване инструменти за финансиране на МСП.
Когато някой казва, че той е олигарх, крупен бандит, създател на много опасни групи, аз питам:
Я ми кажете, коя е банката на Алексей Петров ? Защото всички значителни групировки, (в никакъв случай не ги наричам бандити, не желая да ни съдят), си имат свои банки. Коя е медийната група на Алексей Петров ? И моля да не ми казват, че това е в-к „Галерия", тъй като ние много добре знаем кой е собственик на „Галерия" - това е вестник със съвсем кратка история и с ясен произход на парите му.
Според мен възможно е една от причините, заради които Петров беше „осветен" по такъв скандален начин, да е в действията му по създаване на система за солидарно кредитиране. Точно по това време, Петров обсъждаше с няколко много сериозни обществени организации една идея в подобна посока.
Имаше хора, изпитващи постоянен страх, че той може да се опита да създаде банка. Точно преди арестуването му, Управителният съвет на ССИ взе решение за създаване на инструмент за вътрешно кредитиране в Съюза.
Много неща в цялата тази история говорят за това, че през годините е правено така, че той да не може да създаде някакъв кредитен финансов инструмент, да не говорим за банка.
Погледнете дори станалото след „осветяването" му. От практиката в други страни знаем, че когато един човек е работил някъде под прикритие, след като мисията му бъде изпълнена или бъде „разконспириран", нормалната практика е този човек да бъде скрит.
В България стана точно обратното - той беше назначен на публична длъжност в политическия кабинет на шефа на ДАНС. Подобно решение е странно, освен ако не го интерпретираме като мярка, която го възпираше от стопанска дейност.
Писмото до Симеон Дянков също беше прието от определени среди като крайно враждебен акт. В него на практика се предлага на държавата да излезе на кредитния пазар като алтернатива на търговските банки. Не да администрира и да командува, а да играе по пазарните правила. Подобен подход направо би бръкнал в джоба на доста хора.
Само за себе си, писмото до Симеон Дянков не стига за да бъдеш арестуван. Но в съчетание с още редица други обстоятелства (които по-горе нарекохме „вектори"), то заиграва много сериозна роля. Има цяла група „икономически вектори", които предопределят предприетите репресии спрямо Петров.
Освен това, става ясно, че в историята около него, мотивът аз репресиите, движещата им сила е възникнал остър политически PR проблем, а не желанието да се разследва някакъв криминален случай.
Значи отиваме към друга група вектори - политическите?
Всяко правителство на малцинството непрекъснато трябва да се оглежда дали някой не му мисли злото. По естествени причини този тип кабинети винаги са леко параноични. Тук по сполучлив начин беше създадена интрига около Алексей Петров.
Беше огласено сега, но аз от няколко месеца знам, за постоянните внушения на Волен Сидеров към Бойко Борисов с тезата - ТВ „СКАТ" и Петров искат да свалят правителството на ГЕРБ.
По начало Петров изобщо не споделя всичко с мен, но още преди месеци той дойде и ме попита познавам ли шефа на ТВ „СКАТ". Аз му казах, че не го познавам, и че единствената връзка е на ССИ със „СКАТ", са наши членове - кабелни оператори, които по определено време са били в договорни отношения с тази телевизия и са излъчвали програмата й.
Тогава той беше по-скоро развеселен, отколкото притеснен и ми разказа, че няколко пъти Сидеров е ходил при Министър-председателя и го е убеждавал, че Петров иска да го свали от власт. Смешно твърдение, но намери почва сред управляващите
Вторият момент е раздутата легенда за политическото инженерство на Петров и РЗС. Има хора от публиката, които напълно сериозно вярват, че РЗС е създадена от Алексей Петров, забравяйки че тази партия се появи преди отминалите президентски избори и че първият й председател се казваше Георги Евдокиев Марков.
Мога да ви уверя, че Петров би се презирал сам себе си, ако е създал политическа партия, която да вкара в парламента само един човек, когото той да познава. Имам пред вид разбира се д-р Атанас Семов.
Хората имат пред вид възхода на тази партия.
Е, ако който и да е от ССИ, се беше занимавал да подрежда възхода на тази партия, нямаше да има само един член на ССИ - Атанас Семов, на избираема позиция. Впрочем, Атанас Семов напусна Консултативния съвет на ССИ, след като влезе в парламента и беше избран за негов заместник председател.
Откъде идва напрежението между лидера на Атака и Алексей Петров?
Не се наемам да коментирам, но знам, че през последните месеци отношението на Сидеров към Петров е много враждебно, може би заради преекспонираните отношения между Петров и Яне Янев.
Аз не съм се разграничил от Алексей Петров, но много отдавна съм се разграничил от Яне Янев. И съм го направил в своя блог, където ясно съм отговорил на въпроса за евентуалното ми сътрудничество с Янев, както впрочем и с Атака.
Никой не си даде труда да обърне внимание, че хората, срещу които той (Янев, б.р.) размахваше някакви папки, после си имаха сериозни проблеми по въпроси, които бяха различни от обвиненията на Янев. Особено показателен е примерът с Мургина.
Аз мисля, че никой не е изнасял информация от ДАНС, за да я даде на Янев, а къде интуитивно, къде все пак подсещан от някого, той знаеше кои хора ще станат мишени. Примерно, не е никак трудно да се досетиш, че след като Христо Ковачки прави партия, може бързо да стане обект на данъчни и други проверки.
Малко след ареста, стана ясно, че Петров има огромна сума неплатени данъци, което не може да не ни напомни за делото срещу Христо Ковачки.
Според мен изобщо не трябва да се правят каквито и да е аналогии по случая с Алексей Петров и този с Ковачки. За Петров аз съм да голяма степен сигурен, че обвиненията за укрити данъци ще отпаднат.
Основание за това ми дава известен ми факт - той има преписка с данъчните за ДДС, което се начислява върху доходи на физически лица над 50 000 лева.
Между НАП и Петров има чисто технически спор. Следователно няма как да бъдат укрити данъци, по които се води кореспонденция.
В продължение на два дни вие влязохте в остър спор с една от най-големите медийни групи в страната и влязохте в особена форма на кореспонденция с министъра на вътрешните работи. От къде у вас това вътрешно убеждение, че в крайна сметка не се борите за някаква неправилна кауза, че не сте, примерно, подведен, че смятате един човек да речем за невинен или поне не толкова виновен?
Аз пак казвам, че не съм адвокат на Алексей Петров. Но продължавам да твърдя, че има достатъчно фактори, които създадоха агресията на властта, която е силно мотивирана от впечатлението, че Петров се меси в политиката и е тяхна опозиция.
Петров отвори една сюжетна линия, давайки интервю, в което казва, „Бойко, свали лихвите" и заявявайки публично, че е негов опонент.
Той започна да му опонира по чисто икономически въпроси и оттук нататък започнаха големите му неприятности. Към подозренията лично към него се прибавиха и някои от действията на ССИ.
След изявлението за свалянето на лихвите при нас започна работа по проблема за възможността държавата да въздейства на търговските банки по пазарен път. Хората знаеха, че ние търсим модел, при който да се даде възможност на държавата да бъде пазарен играч а не администратор, и че разглеждаме Българската банка за развитие като потенциален инструмент.
Пак нашето „бълбукане" около лихвите е нервирало определени среди сред търговските банки, там всеки има какво да губи при промяна на поведението на държавата на кредитния и въобще на банковия пазар.
СИБанк може да загуби своите парични потоци, които на всяко обработено платежно нареждане вече носят по 3,50 лв.
Други три банки имат да губят над един милиард депозити на държавни предприятия.
Един вестник, близък до властта, намери справка, която министър Дянков е назначил още през август миналата година, за това коя банка каква част от депозитите на държавните предприятия държи.
След това, един депутат, когото аз лично не познавам, но ми стана много симпатичен с действията си - Кирчо Димитров от Синята коалиция от Сливен, отправи питане към вицепремиера за същите тези депозити, и получи следния отговор:
„Има голяма концентрация на тези депозити. 60 на сто от парите са в три банки - Корпоративна банка, Инвест банк и ЦКБ".
Ние не сме целили някоя банка да „лъсне" като място, където се държат депозитите на държавните предприятия, при най-ниски лихви - на т. нар. „овърнайт депозити", но очевидно това беше написано на сметката на Петров и на ССИ.
Не случайно ни атакува вестникарската група на Ирена Кръстева, която е тотално кредитирана от Корпоративна търговска банка. Спечелили сме си още вргове.
Прибавете към всичко това личното отношение на вътрешния министър Цветанов към Петров. Всеки човек в България, който чете вестници, знае защо министър Цветанов мрази Алексей Петров.
Той обаче не е прав за адреса на своето негодувание, защото в-к „Галерия", чиито публикации създадоха тази конфронтация не е собственост на Алексей Петров и той не ръководи редакционната му политика. Това е фактическото положение, но мисля че никой не може да убеди вицепремиера, че се заблуждава.
Всяка една негова реплика през първите дни на акция „Октопод"започваше с „няма нищо лично". Тези постоянни уверения само потвърждават обратното твърдение.
Има ли фирми, членки на ССИ, които след арестите са се оттеглили?
Нищо чудно да има някой, който да е отрекъл за връзка със ССИ. Стресът е огромен. Хора от провинцията буквално се оплакват - при тях идвали хора и ги питали - абе какви сте вие - измамници, перачи, рекетьори ? Няма нищо чудно някой да се е огънал.
Върху хора и фирми от ССИ е оказван натиск, който съвсем не е от журналистическо естество. Съответните служби и ведомства са положили усилия в тази насока и затова аз съм сезирал Министър председателя и представям документ по този въпрос - писмото ми до него с входящ номер от 02 февруари 2010 г.
ССИ има над 2000 члена с повече от един зает, 25 действуващи браншови организации, има 104 регионални офиса, има и над 10 общини, които членуват в него. В ССИ има 852 фирми с повече от 10 души по данни от последното преброяване. Над 80 000 са работниците, които работят във фирми - членове на ССИ.
Вестник „Телеграф" твърди, че притежавал автентичен списък на фирмите в ССИ, които били около 100, които той е проверил. Като всички такива играчи на дребно, те просто са взели списъка на председателите на общински организации на ССИ, който е публикуван в интернет - там са дадени 104 имена с адреси.
Името Ви беше намесено в системата за пране на пари чрез фирми на ССИ...
Аз мога да каза, че съм човек, който няма кой знае какво имущество, шофьорска книжка нямам, автомобил нямам, апартаментът ми е 63 квадрата и е ипотекиран.
Единственото нещо, което притежавам е моята добра репутация.
Управител съм в две фирми от цитираните, не съм техен собственик. В една съм член на съвета на директорите и също нямам собственост в нея.
Фирмата, на която наистина съм собственик никъде не е цитирана, тъй като тя няма и година история, и едвам е направила 100 000 лв. оборот.
Когато бях поканен да работя в ССИ, съвсем не съм се хвърлял напред с главата. Аз дойдох през пролетта на 2003 и се съгласих да се обвържа със ССИ чак след 6 месеца, през които внимателно съм наблюдавал какво става в тази организация - каква е ролята на председателя на съюза, каква е ролята на изпълнителния директор, на секретаря, с какво се занимава Съюзът като цяло.
Приходи от ССИ почти нямам. Но това, което ССИ ми е дал като възможности за натрупване на практически опит и за научно развитие е огромно. Затова никога няма да си изкривя душата да кажа нищо лошо за тази организация.
Имате ли контакт с Петров след ареста, бил ли сте на свиждане в Националното следствие?
Не съм ходил на свиждане на Алексей Петров. Мисля, че не би му било много приятно да му се ходи на свиждане точно в този момент и не знам каква е процедурата за самото посещение.
Теодор Дечев е завършил ВИАС през 1984 г. През 2003 г. защитава магистърска степен по политология в СУ "Св. Климент Охридски".
От 2005-а до 2007 г. е докторант на свободна подготовка в Института по социология при БАН. От 2007 г. е доктор по социология.
От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник "Свободен народ".
От 1998-а до 2001 г. е заместник-министър на труда и социалната политика с ресор "Индустриални отношения". В периода 2001-2003 г. е съветник на председателя на КНСБ.
През 2002-2003 г. е експерт на Европейската комисия по въпросите на социалния диалог. В периода 2003–2005 г. е член на Икономическия и социален съвет на Р България.
Заместник- председател на Съюза за стопанска инициатива и председател на Съвета на браншовите организации при ССИ. Член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).
Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на около тридесет - в областта на политологията и индустриалните отношения.
Член е на Българската асоциация за политически науки. Титуляр на дисциплината "Трудови конфликти и индустриални отношения” в бакалавърска и магистърска програма на Нов български университет.
Член е на програмния съвет на Университетския интердисциплинарен център по делови решения и управление на риска в Югозападния университет.


Англичани поддържат наши военни гробове в Солун
240 гроба на български войници от Първата световна война в Солун се поддържат от английската страна.
Това е установил министърът без портфейл Божидар Димитров, който заедно с консула ни в Солун е посетил три британски военни гробища в града.
Там са погребани около 240 български войници, като имената им, частта, в която са служили и датата на смъртта са изписани на български език.
Със средства на английската страна са изградени и мраморните надгробни паметници на българските войници, които са напълно идентични с паметниците на английските войници.
Това е повече от уважение, коментира Божидар Димитров. От 20 години се занимавам с военни гробища, знам че никакви международни закони не задължават английската страна да полага грижи за гробища и паметници на чужди войници, но англичаните са го направили.
Министър Димитров ще внесе предложение в Министерския съвет при посещения на официални наши делегации в Солун, да бъдат полагани цветя на гробовете на нашите войници, за които едва сега научаваме.

Китайките в космоса - първо съпруги и майки
Мъжете, избрани да представят Китай в космоса, често са наричани „супер човешки същества".
Тези хора се сблъскват с почти невъзможни изисквания - те не трябва да имат хронични заболявания или дори да им тече носа, коментира вестник "Тайм".
Те трябва да могат да ядат всичко, да не говорят със строг регионален акцент, да нямат кариеси и белези по тялото и лицето. Лошият дъх, телесната миризма и проблем с хъркането, са показатели, които дисквалифицират моментално.
Освен тези изисквания, първите жени космонавти на Китай, трябва да изпълняват два основни критерия - да бъдат съпруги и майки.
Обяснението според Пекин е едно - космическите полети могат потенциално да засегнат плодовитостта на жената.
Въпреки че доказателствата за това са малко, все пак ние трябва да сме напълно прецизни, тъй като това са първите жени космонавти от Китай, коментират от космическата програма на страната.
Като се уверим, че жените вече са създали поколение, ние гарантираме, че тяхното семейно планиране не е нарушено, добавят още командирите.


ПО МЪНЕЙ.БГ

Одобреният гръцки план може да ни спре за еврозоната

„За съжаление събитията в Гърция са направили всички много плашливи - това е точната дума. Сега е най-неподходящото време дори да повдигнем темата за присъединяване към еврозоната. Опасявам се заради Гърция да не ни накажат нас, защото в момента това се получава", каза премиерът Бойко Борисов в Брюксел, цитиран от БНР.
Той допълни, че решението да бъдат променени и затегнати правилата в еврозоната може да се отрази негативно за нашето кандидатстване в групата на държавите, които ползват единната европейска валута.
Борисов обаче смята, че добрата новина за България е, че Европейският съвет и Европейската централна банка са подкрепили Гърция, с което се капитализират и техните банки. „И мога да си отдъхна", заяви министър-председателят.
Той припомни, че над 30 на сто от българските банки са собственост на гръцки финансови институции и едно поднасяне в тази посока щеше да доведе до сериозен проблем в България. Това според премиера означава, че сега вече няма риска за банковата ни система.

Обама излива 14 млрд. долара, за да спаси задлъжнелите американци
Администрацията на американския президент Обама отпусна 14 млрд. долара в помощ на гражданите на САЩ, които имат проблеми с изплащането на ипотеките си, предадоха световните агенции.
Средствата са отпуснати от програмата за справяне с токсичните активи Troubled Asset Relief Program(TARF).
Съгласно мерките, американците ще могат да разсрочат ипотечните си заеми с гаранции от държавата, като се предвижда и временно намаляване размера на вноските за тези, които са безработни.
В края на 2009 г. делът на необслужваните ипотечни заеми достигна 14%, следствие на високата безработица предизвикана от кризата.
Именно безработицата е основният атрибут в политическите дискусии отвъд Океана, като администрацията на Обама е критикувана заради незадоволителното справяне с проблема.
Натискът върху президента и неговата Демократическа партния се засилва и предвид предстоящите през есента избори за част от местата в Долната и Горната камара на парламента, както и на губернаторите в някои щати

709 нарушения откриха чрез одит на близо 4 хил. лекари
Експерти от Националната здравноосигурителна каса са извършили проверка на работата на 105 общопрактикуващи лекари за първите два месеца на годината на територията на 19 районни осигурителни каси, съобщи пресцентърът на НЗОК.
Одитирани са общо 3 801 здравни досиета на пациенти от цялата страна. Проверявани са лекари, издавали голям брой направления за хоспитализация през 2009 година.
Проверяващите са констатирали, че в 50% от случаите в здравните досиета на пациентите няма приложени епикризи от лечебните заведения за болнична помощ. В проверените 3801 досиета са установени 706 нарушения, като 229 от тях са свързани с хоспитализацията на пациентите.
В 193 от случаите са открити нарушения по диспансерното наблюдение, а в 162 - общопрактикуващите лекари са насочили пациенти за хоспитализация, без да са били изчерпани възможностите за лечението им в условията на извънболничната помощ.
В зависимост от тежестта на откритите нарушения само за януари са определени санкции в размер от 50 до 2000 лв. на един лекар.
Целта на проверката е да се установи дали на пациентите е оказана необходимата медицинска грижа в извънболничната помощ или се насочват директно за лечение в болница.

Китай вече е износител номер едно в света
Китай е изместил Германия като най-големия износител в света през 2009 година, обяви Световната търговска организация (СТО), цитирана от агенция Reutes. Износът на стоки на Китай за миналата година е бил в размер на $1,20 трлн.
Германия заема второто място на световните износители през миналата година със износ на стоки на стойност $1,12 трлн.
Трето място заема САЩ с износ в размер на $1,06 трлн., сочат още официалните данни на СТО.

Шефът на швейцарската Credit Suisse е най-високоплатеният банкер в Европа
Главният изпълнителен директор на швейцарската банка Credit Suisse Брейди Дугън е най-високоплатеният ръководител на банка в Европа, съобщи британският вестник, Financial Times, предаде БТА.
През 2009 г. Дугън е получил 19.2 млн. швейцарски франка (18.2 млн долара). Доходите на Дугън са значително по-високи от доходите на Йозеф Акерман, главния изпълнителен директор на най-голямата германска банка Deutsche Bank, който миналата година е получил 9.55 млн. евро (12.69 млн. долара).
Ръководителите на американските банки Goldman Sachs Mоrgan Stanley Лойд Бланкфайн и Джеймс Горман са спечелили съответно 9.8 млн. и 8.1 млн. долара.
Дугън обаче отстъпва на Джон Стумпф, председателя на съвета на директорите на Уелс Wells Fargo Джон Стумпф, който според данните на FT е най-високоплатеният банкер в САЩ. През 2009 г. той е получил 21.3 млн. долара. По-рано вестник "Гардиън" оцени доходите на Стумпф за миналата година на 18.7 млн. долара.

България пета в света по изградени молове
България е в ТОП 5 на страните, с най-голям обем търговски центрове в строеж в годината, в която европейският пазар на този сегмент отбелязва рекорден спад от 19%, съобщават от Forton International, партньор за България, Сърбия и Македония на консултантската компания Cushman&Wakefield.
Според представия от Cushman&Wakefield доклад „Развитие на търговските центрове в Европа през 2009 година" повече от 600 000 кв. метра нови търговски площи предстои да бъдат завършени и отдадени у нас през 2010 и 2011 година, което ще ни изведе на по-челни позиции и в класацията на „Квадратни метри търговска площ на 1000 души". По този показател засега заемаме предпоследно място с едва 28.2 кв. м.
Дколадът показва още, че страната ни, заедно с Хърватска, отбелязва най-висок процентен ръст по отношение на новоизлезли търговски имоти, макар отварянето на голяма част от тях да бе отложено за 2010 година.
„През последните години строителството на търговски центрове набра скорост и в България през 2010 г. е планирано да излязат около 300 000 кв. метра нови търговски площи. Това е огромен обем за мащабите на нашия пазар. Тази търговска площ предлага на практика неограничени възможности за развитие на българските търговци. Въпреки значително по-ниските наемни нива, особено извън София, отдаването на нови площи в условията на икономическа криза и свито потребление, е трудно. Затова е твърде вероятно откриването на известна част от планираните търговски центрове отново да се отложи за следващите няколко години", коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International.
„Откритите в началото на годината търговски центрове доказаха, че потребителите в големите градове са все още активни. Опасенията и предпазливостта на търговците са свързани с платежоспособността в по-малките населени места", допълва Димитър Киферов, мениджър Търговски площи във Forton International.
Развитието на търговските центрове на Стария континент съществено се е забавило, сочи анализът на Cushman&Wakefield. През изминалата година е отбелязан спад, непознат през последните 15 години. Общо около 7.4 милиона кв. метра нови търговски площи са се появили през 2009 година - приблизително 19% по-малко в сравнение с 2008 година.
През 2010 година се очаква около 6.1 милиона кв. метра нови търговски площи да видят бял свят. През 2011 пък развитието на шопинг центровете вероятно ще удари дъното за последните 7 години с около едва 5 млн. кв. метра търговски площи, което представлява около 46% спад от обемите през 2008 година, когато общата площ на новите търговски имоти е била около 9.3 милиона кв. м.
Първите две места в класацията на търговски центрове в процес на изграждане се заемат съответно от Русия и Турция, където се наблюдава и най-динамично развитие на пазара през 2009 година.
Общо 256 нови търговски центрове са отворили врати в Европа, в резултат на което общата търговска площ на Стария континент в момента възлиза на 128.3 милиона кв.м. Най-голям дял от всички нови площи представляват тези в Централна и Източна Европа - 57% от всички. В момента на 1000 жители население в рамките на Европейския съюз се падат около 225.6 кв.м. търговски площи.
През 2009 повечето страни в ЦИЕ са претърпели спад по отношение на завършените търговски проекти. Най-голям е бил той в Румъния - 57%. Единствено Полша и Словакия бележат ръст в сравнение с нивата от 2008-ма година.
В Западна Европа общата картина остава непроменена и Италия продължава да заема водеща позиция. В страната в момента има около 1 милион кв.м. площи в процес на изграждане. МОЛ-овете извън градовете в Италия остават изключително популярни сред участниците на пазара. Франция пък е успяла да попадне в топ 5 в класацията на завършените търговски площи за първи път от 15 години насам. Във Великобритания пък се намира Stratford City в Лондон - най-големият търговски център в процес на изграждане в момента с площ от 186 500 кв.м.
Инвестиционните продажби също са забавили темпото си, сочат данните на Cushman&Wakefield. Общият обем сделки, сключени през годината, възлизат на около 22.4 милиарда евро за цяла Европа - с една трета по-малко, отколкото през 2008-ма година. Обемите при сделките с търговски площи са достигнали дъното си през първото тримесечие на 2009-а на повечето европейски пазари.
Нивата на възвръщаемост се стабилизират в по-голямата част от континента през втората половина на 2009 година. Средната доходност в първокачествен МОЛ в Европа достигна пик през септември - 7.54%. През същия месец на 2007-ма година тази стойност е била 5.47%.
Очакванията за 2010-а година са тя да бъде изпълнена с предизвикателства, рисковете да се запазят, но активността на инвеститорите да нарасне. В резултат от това на някои пазари ще се очертаят понижения в нивата на възвръщаемост.
„В България прогнозата е за плавно нарастване на обема реализирани търговски площи, но при всички положения не лавинообразно, а бавно - с темповете на възстановяване на цялата икономика на страната", обобщава Сергей Койнов.

20% от улиците на София трябва да се изградят отново
Изключително амортизирани са улиците на София. В столицата има около 3,4 хил. километра улична мрежа, от която 20% са в състояние, което изисква изграждане на нови улици. Това са улици, които не са ремонтирани от 20-30 години. Знаете, че уличната мрежа трябва да се рехабилитира на 5 години в града, в студиото на "Тази сутрин" кметът на столицата Йорданка Фандъкова.
Тя израисвоето притеснение, тъй като всички столичани е свидетел, че след тежката зима се отвориха изключително сериозни дупки. "Аз самата шофирам по улиците на София и, като всеки човек, се притеснявам", каз Фандъкова. Тя уточни, че само 20% от всички улици в столицата са вдобросъстояние и не се уждаят от ремонт.
Фандъкова поясни, че Столичнаа община е започнала с ремонтите преди десетина дни, при първия възможен момент, който времето позволява.
За ремонт на всички улици и булеварди в Софи са нужни над 2-3 млрд. лева, а бюджетът на Столична община е 1,2 млрд. лв. целият, подчерта Фандъкова.

Кой дирижира курса на еврото
Снощи лидерите на Еврозоната успяха да постигнат споразумение относно финансова помощ за Гърция в краен случай. Планът за възможна подкрепа (за около 20-30 млрд. евро?) включва участието на МВФ (за една трета от общата финансова подкрепа) и двустранни възможни заеми от страните-членки за Гърция. Кредитите обаче са без какъвто и да е елемент на субсидиране (отпускане на заеми по пазарни условия и лихви, а не преференциални заеми при по-ниски лихви), а евентуалното отпускане на такива заеми може да стане факт, само след единодушно одобрение на цялата Еврозона.
В споразумението се отбеляза, че финансирането от МВФ ще бъде съществено (нещо за което натискаше Германия), но Еврозоната ще има мнозинство при отпускането на евентуални спешни заеми за Гърция.
Първоначално тази новина покачи за кратко еврото (EUR/USD качи снощи към 1.3387/88 долара), но след това последва нов силен натиск върху еврото на forex пазара главно поради изявлението на шефа на ЕЦБ - Трише, че споразумението за участие на МВФ в помощта за Гърция е "много, много лошо". Той посочи, че Еврорегиона е необходимо да поеме отговорността за своите членове. Според Трише МВФ не би трябвало да поема отговорност за сметка на правителствата в Еврозоната.
Шефът на Еврогрупата (финансовиоте министри на Еврозоната) и премиер на Люксембург - Жан-Клод Юнкер каза също, че той споделя опасенията, изразени от шефа на ЕЦБ - Трише относно включването на МВФ в плана за финансова подкрепа на Гърция.
Френският президент Саркози пък каза, че Европа ще достави по-голямата част от финансовата подкрепа за Гърция и че помощта от МВФ ще бъде "допълнителна".
Гръцкият премиер каза, че решението на Еврозоната да одобри евентуален план за финансова подкрепа за Гърция е "много задоволителен" и защитава националните интереси на страната му.
След изявлението на Трише (че участието на МВФ в евентуална финансова помощ за Гърция е "много, много лошо") последва нов силен спад на еврото, като EUR/USD падна до ново 10-месечно дъно късно вечерта и рано днес в Азия към 1.3267/66 долара.
Рано днес шефът на ЕЦБ Трише се обърна на 180 градуса и каза, че решението за Гърция е работещо, но все още не смята, че този план за финансова помощ ще се наложи да влезе в действие. Трише отбеляза (само няколко часа след неговото изявление късно снощи), че включването на МВФ в плана НЕ ЗАПЛАШВА независимостта на ЕЦБ и че планът запазва фискалната отговорност на правителствата в Еврозоната.
Шефът на Европейската комисия - Барозо каза, че включването на МВФ в плана за евентуална финансова подкрепа за Гърция е единственият начин да бъде постигнат консенсус, а президентът на ЕС - Ван Ромпуй заяви, че съвместният механизъм Еврозона-МВФ за финансова подкрепа на Гърция ще се приложи само в "краен случай".
Тази коренна промяна в изявлението (одобрението) на шефа на ЕЦБ Трише повлия на днешната азиатска търговия и доведе до отскок на еврото, като EUR/USD достигна 1.3354/55 долара в края на азиатската и началото на европейската търговия. Очаква се каква ще е реакция на европейските пазари на новината за съвместния план Еврозона-МВФ за евентуална финансова подкрепа за Гърция и на коренно различните изказвания на Трише само в рамките на няколко часа!


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Вместо да изпише вежди, избоде Рашидов

И министърът на културата Вежди Рашидов се присъедини към растящия отбор на министрите, на които им се налага да се извиняват за думите си. Всички чухме от телевизионния екран неговото бурно възмущение от големи заплати и “харчове” в болници, като особено ясно наблегна именно на “Пирогов” и на някаква “софра” за 60 000 лева. Чухме и веселбата, която настана сред репортерите, на които той заяви, че не само заплатата на жена си, която работи в “Пирогов” но й главата на същата е готов да отреже!
И всичко това днес вече е наречено от министъра “грешка на езика”. Такъв език, да ме прощавате за аналогията, май е по – добре да бъде “отрязан” или , за да не се налага такава зловеща хирургическа намеса, да бъде употребяван за по-подходящи цели нейде извън властта.
Няма да изброявам набъбналия списък с (не)принудени извинения на управници – от Божидар Димитров ( към Турция, самобичувал като непремерено свое изказване за висящ от близо век двустранен проблем), през Симеон Дянков( към журналиста Кирил Вълчев за данъците му), до сегашния случай. Но е за отбелязване, че гафът на Рашидов кънти особено неприятно в общия хор на доста кухото управленско надприказване кой ще извади по – сериозен аргумент за борбата срещу кризата. “Културният министър”(както некултурно се изразяват някои колеги) “вкара” ( по собственото му определение) сред тях поредна доза смях през сълзи в иначе болезнената тема.
Така , вместо да изпише вежди, избоде Рашидов.
Ако тази веселба продължава с такива темпове, за годишнината от поемането на властта премиерът Борисов може да постави световен рекорд по лаконичност в своето обръщение с подходящите като обобщение думи:
“Скъпи сънародници, извинявайте”!

Доган, Велева и компанията им- един $ дренки!
Нямах желание да се ( ви) занимавам трети ден поред с личността на журналистката Валерия Велева от “Труд” и нейните отношения с Ахмед Доган, но скандалът с ( около, срещу, през , покрай) нея далеч не е персонален. Той е повод да се опитам да продължа систематично заглушавания от всички страни разговор за обществената, политическата, гражданската и правосъдната глухота относно падението на българските медии.
В една твърде доброжелателна среда, продиктувана навярно от същите съображения, поради която съдиите в България не искат да съдят съдии, на Велева беше дадена думата тази сутрин в една от най-големите телевизионни трибуни да изрече безнаказано лъжата, че Доган избухнал срещу нейния критичен коментар по негов адрес защото тя била …единствената, която се осмелила да му поиска оставката. Как пък не се намерил един политик или журналист през всичките 20 години да го направи – и ето, на, сега тя, Велева и само Велева, най-сетне се осмелила!
Това е толкова чудовищна лъжа, че не може да бъде оставена без последици. И е тъжно, че от 4 души в студиото ( водеща, журналист, двама политолози) никой не реагира на наглия опит лъжата да се представя за истина.
Оставете ме мен. Нищо, че по времето на управлението на “Мултигруп” (известно като кабинета “Беров”) с мандата на ДПС си загубих за първи път работата заради сблъсък с мафиотската власт – после това ми се случи още няколко пъти. Оставете и всичко, което може да се прочете от мен по темата “Доган” като автор през всичките тези отминали години. А и в този блог на десетки места мога да извадя цитати, с които да опровергая внезапно изригналата претенция на упълномощената да извади нож на умрялото куче Велева, ако каузата ми беше да изтъквам себе си ( то пък какво ли има за изтъкване – някой си там пише нещо някъде – нали не е във “важните медии”).
Аз поне съм жив все още, макар и погребан под тонове разпоредено отгоре мълчание. Но Констанца Анчева не е. И не може да се защити. Почина скоропостижно на 18 март 1994 г. след внезапно и мистериозно разболяване, което я срина в разцвета на 40 годишната й младост, оставяйки 4 деца сираци.
Заедно със Соня Колтуклиева в далечната 1992 г. Констанца Анчева, главен редактор на “Отечествен вестник”, направи първото и последно интервю с Радослав Райков, единственият осмелил се ( и до ден днешен) да проговори високопоставен шеф на службите по отношение на Доган и компания. Каквито и да са били мотивите на втория в йерархията на разузнаването, току – що прогоненият от новоназначения началник Бриго Аспарухов, офицерът Райков направи разкрития, които обаче бяха 100 процента покрити с мълчание от останалите медии.
Моя милост започна тогава авторското си публицистично предаване по БНТ “Още” ( което посмъртно по никакви поводи не се споменава и днес при самохвалните ретроспекции на уж обществената телевизия). В първото му издание поканих Констанца и Соня да разкажат за интервюто, защото самият Райков беше вече заплашван и не пожела да се появи на екрана. После избяга в чужбина. Преди това се запознах с него по негово желание да ми благодари. Разказа ми, как на спирката на трамвая някакъв го заплашил с пистолет и изчезнал.
Изчезна и Райков. Доколкото съм информиран, се крие на Запад и в днешно време ( ако е между живите). Докато работех в радио “Свободна Европа” , в периода 1995-2000 г., се обаждаше на редакционните телефони с някой друг комплимент за мои коментари , колкото да покаже , че съществува.
Ето ви един цитат от интервюто на Констанца с Райков, което разгласих от екрана на държавната телевизия, след което получих заплахи и аз от централата на ДПС ( главата ми щяла да се търкаля по стълбите на БТА, казал да ми предадат депутатът от ДПС Иван Палчев пред репортери, сред които репортерката Микаела Въжарова – съжалявам, че я намесвам, но май се налага).
4 ноември, 1992 г.
”Отечествен вестник”: “Доган наистина е бил агент на Държавна сигурност, това бе потвърдено снощи пред “Отечествен вестник” от бившия зам.-шеф на Националната разузнавателна служба полк. Радослав Райков. “Знаейки за своето минало и за връзките си с органите на Държавна сигурност, на които беше агент, той няма право да се държи по подобен начин както със съюзниците си от СДС, така и със своя електорат – този на ДПС. Повече от очевидно е, че в сегашното политическо положение Ахмед Доган не изразява интересите на своите избиратели, а изпълнява указанията на оперативните работници, които го ръководеха и продължават да го ръководят – тази декларация направи ексразузнавачът Радослав Райков.” Вестникът пише още, че “Ахмед Доган е бил вербуван като агент Сава през 1974 г. от оперативния работник Стайков от Първо управление на тогавашната Държавна сигурност – Варна. Службите създават специални условия за утвърждаването му като научен работник. Разходите по обучението му се поемат от ДС. Съгласно директива Б-1396 от 1984 г. е внедрен в нелегална група, по-късно прераснала в турско националноосвободително движение. След едногодишна нелегална дейност и утвърждаването на агент Сава за лидер се разиграва активно мероприятие и ръководителите на турското националноосвободително движение в България са осъдени на различни срокове затвор. Между тях е и агент Сава, като присъствието му в затвора го легализира като лидер на турското националистическо движение. Тази легенда е изготвена с цел агент Сава да получи доверието на турските специални служби с цел прехвърлянето му в определенмомент там. След 10 ноември тази операция се осуетява и агент Сава бива натоварен със задачата да оглави опозиционно настроените турци в България.”
Ако някой случайно е пропуснал, да повторя: абсолютната истина за Доган ( а и за цялото му обкръжение), каквато днес вече може да бъде потвърдена с документи, беше изречена в далечната 1992 г., но скрита от българските медии, с изключението, което припомних. Имало е кой да се опълчи на Доган ( има и още много примери, но пиша за това, което познавам най-добре). Някои платиха с живота си, други с разбития си живот.
Разбирам, че никой не иска да се “сбори с прасе”, защото ще бъде овъргалян в кал. Но овъргаляният вече в толкова кал намира това за комплимент. Какво друго му остава на един, който е “ченге”, който е “ един $ дренки” с ченгетата. Пък и калта, да ви кажа, е за предпочитане. Направо е лечебна, ако я сравним с помията, в която блажено пребивават истинските ченгета, гордо осребрили миналото си. Ето по тази причина ще си седя в калта.
Всъщност тъкмо Велева, Доган и цялата тази камарила, която не може да се насити на помията, са “един $ дренки” – вкупом не струват и пукната пара. Но е така, защото ние, окаляните, позволяваме на тези чисти и свети борци за истината да ни яздят и пришпорват, когато изобщо ни забелязват нейде долу в копитата си.

Обществена п(о)ръчка за Първанов
Продължавам да съм скептичен за шансовете Конституционният съд да уважи искането на парламента за предсрочно прекратяване мандата на президента Георги Първанов, но събраните вече за целта повече от 160 подписа на депутати въпреки всичко са пробив в неговия бункер. И Хитлер не умира от атентата в неговата “вълча бърлога” на 20 юли 1944 г., но оцелява като развалина – формално жив и почти здрав, но изтърбушен психически.
Има голяма ирония в това, как един глас може понякога да застане срещу милиони. Защото само с един глас над минимума, изискван от закона, народните представители прекрачиха бариерата пред процедурата по импийчмънт срещу преливащия от самочувствие Първанов, който на пресконференцията си от 12 март се опита да зашлеви с опакото на ръката си законодателите със следното високомерно изречение:
„Мястото ми в президентството е решено от 2 милиона избиратели, което е доста повече от гласовете за цялото правителство“.
Очевидно е, че през всичките тези 8 години на безконтролна власт, Първанов е живял със самочувствието, че носи в ловджийската си раница вечната народна любов, което му дава право да си разиграва троянския кон както си иска.
Каквото и да се случи, дори и да се задържи на седлото, Първанов никога няма да бъде вече същият политик. Ще остане в историята като българският президент, генерирал срещу себе си квалифицирано мнозинство в НС за отстраняване от поста му заради нарушаване на конституцията. За което може да благодари на себе си – в самозабравата си пожела да се покаже “кой е той” . И се видя.
Депутатите са в парламента , за да изпълняват дадената им актуализирана обществена поръчка . А с тази п(о)ръчка и президентът е длъжен да се съобразява. Но той избра да я пренебрегне надменно, позовавайки се на количествени показатели, на сбор от гласове с давност от 4 години, които днес не би събрал. И което е по-важно , те не му дават правото да се противопоставя по чисто механичен начин на друг сбор от гласове, делегирани в полза на институцията Парламент, която на всичко отгоре по закон стои над него.
Остава да се види, с или без успешен край на искането за отстраняването му, как разклатеният му авторитет ще освободи центробежните сили. Те винаги се проявяват в ситуация, като тази. Справка: изваждането на непоклатимия от 20 години Ахмед Доган от равновесие.
Както много пъти съм писал, преялите с власт ги чака съдбата да бъдат нападнати в гръб в момента, когато проявят слабост. Във всяка глутница е така. При Доган това вече е факт.
Да се готви Първанов да рипа според п(о)ръчката. За разлика от журналистиката, работата на депутата трябва да е поръчкова, да отразява нагласата на обществото. Така п(о)ръчка по п(о)ръчка Първанов успя да постигне това, което не успя да постигне Борисов – квалифициран сноп от пръчки в парламента, рядък пример за илюстриране на надписа на официалния вход на Народното събрание.

ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

“Водното огледало” потапя Хасан Азис

Кметът на Кърджали за обвинението: Това е балон, който ще се спука
Кметът на община Кърждали Хасан Азис е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за така нареченото “Водно огледало”. Това бе съобщено от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол днес. В отговор на питане на народния представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, Цветанов оповести, че обвинението е по чл. 210 (за измама б. а.) от Наказателния кодекс и е свързано с процедурата по отчуждаване на имоти от 24 декара.
Хасан Азис е изискал с писма от МРРБ и МФ сумата от над 8.8 млн. лева. В същото време на интернет сайта на община Кърджали и в три вестника е публикувана цена от 922 826 лева. Действителната цена е на стойност 846 200 лева. Кметът е лицензиран оценител към Агенцията за приватизация. Той се опитал да заблуди за цената на имота и по този начин да се облагодетелства, каза министърът.
Азис е обвинен, че от 23 януари 2009 г. до 19 юни 2009 г., с цел да набави за “Устра холдинг” АД, гр. Кърджали имотна облага e направил опит да заблуди бившия министър на финансите Пламен Орешарски и бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов относно цената на имот в землището на град Кърджали и попадащ в реализацията на “Водното огледало”, уточниха от прокуратурата. На кмета е взета мярка за неотклонение “подписка”.
Кметът на Кърджали Хасан Азис пък определи случая като балон, който ще се спука в съдебната зала, съобщи БГНЕС. “Това е несериозно, да ме обвиняват в заблуда и облагодетелстване на фирма. Но тук нещата отиват в една посока, която не е в компетенциите на общински кмет и ще ми направят услуга, за да се изяснят”, посочи Азис. Той каза още, че е спокоен и е без притеснения, и ще изчака съдът да се произнесе.
По думите на Цветанов, обектът е емблематичен пример за източване на държавни средства. Във “Водно огледало” до момента са вложени 78 млн. лева, които са само с атракционна цел, установено е, че липсват дори аварийни съоръжения. И до днес обектът не може да влезе в експлоатация. ”Ако не се вземат мерки, проблемът с подпочвените води може да доведе до проблеми за сградите в съседство с обекта”, посочи Цветанов.
„Когато проектът е стартирал, е стартирал на 8,7 млн. лв., 2002 г. е замразен, 2006-та отново се стартиран и е трябвало да бъде реализиран до 2009-та, оценката на експертите вече е била за 30-37 млн. лв.”, коментира Цветанов. Крайната рекапитулация на сумите, искани за този проект, са 78 млн. лв. “Терените, за които са искани 8 млн.лв., не съответстват на тази цена. Става дума за залятото речно корито в индустриалната зона на града. Това просто е форма и начин за източване на парите на данъкоплатците”, коментира Цветанов. Според него предишният директор ОДП в Кърджали е проявил пасивност. Той дори не знаел, че проектът е финансиран с пари на МРРБ, а не по САПАРД.
Вътрешният министър е убеден, че ще бъдат повдигнати и обвинения и срещу други лица от МРРБ. Той отказа да коментира дали това означава, че обвинен ще бъде бившият министър Асен Гагаузов. Отбеляза обаче, че активно участие в реализирането на проекта е имал зам.-министър Димчо Михалевски. “Въпросът е кой е подписвал платежните, кой е лобирал за реализирането на този проект”, отбеляза Цветан Цветанов.
В кулоарите на парламента Асен Гагаузов коментира, че теренът, върху който трябва да се построи обектът, е изключително държавна собственост и за него не би следвало да се плаща. Реализацията на проекта започнала още през 1976 г., оттогава на няколко пъти се редували спиране и започване на работата по него. През годините обектът е имал различен обхват, в сегашната му фаза е свързан с цялата комуникация на града. „Имало е процедура, работили са фирмите, платено им е. По нашия списък на капиталовите разходи миналата година обектът беше пусков не за 2009 г., а за 2010 г.”, каза бившият министър.
Първият, който се “удави” заради далаверата с проекта “Водно огледало” бе шефът на ОДМВР Кърджали Стефан Ангелов заради непредприета проверка около изграждането. Той бе разкритикуван от вътрешният министър Цветан Цветанов и подаде оставката си през август 2009 година. Още тогава вицепремиерът заяви, че по този проект са извършени множество нарушения и виновните трябва да понесат отговорност. Проектът е известен с названието “Укрепване коритото на река Арда в чертите на град Кърджали” и бе открит на 28 юни 2009 година.

Отиде си Никола Рударов
Режисьорът издъхна на 83-годишна възраст
Почина Никола Рударов - един от изявените и талантливи режисьори със значителен принос в българското кино, автор на няколко комедии и драми, сам изпълнявал роли в редица български филми и създал характерни образи на съвременници. Скръбната вест съобщиха от Съюза на българските филмови дейци.
Филмите на Никола Рударов, със своето ярко артистично проникновение и висока гражданска и морална позиция, независимо от темите си, винаги са били пронизани от искрено човеколюбие и социална чувствителност към реалните проблеми на обикновения българин, отбелязват колегите на режисьора.
Неговите филми “Да изядеш ябълката”, “От нищо нещо”, “Комбина”, “Вик за помощ”, “Хора от далече”, “Бронзовата лисица” получиха високо признание на наши кинофестивали и се радват на любовта на публиката.
Многобройните актьорски изпълнения на Никола Рударов във филми като “Шведски крале”, “Адио Рио”, “Вчера”, “Лагерът”, “Един снимачен ден”, “Сезонът на канарчетата”, “Тишина”, “Трака-трак”, “Пантуди”, “След края на света”, “Асистентът”, “Дунав мост” и други го превръщат в един от най-ярките характерни актьори в киното, посочват от СБФД.
Опелото ще се състои на 29 март, понеделник, от 11.00 ч. в храма “Свети Седмочисленици”.

400 военни обекта продадени за старо желязо
ГЕРБ иска Военна прокуратура да се самосезира
Над 400 обекта, собственост на “Воинтех“ ЕООД, са били разпродадени, като самолетите, яхтите и техниката са продавани на килограм старо желязо, съобщи съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, цитиран от БГНЕС. Той заяви, че от партията искат Военната прокуратура да се самосезира заради злоупотребите с продажби на военни имоти от предишните правителства. Днес на обиколката, която предприеха от партията в Габрово, където са и част от продадените военни имоти, Велчев коментира, че досега който е идвал на власт, е премълчавал сделките и нередности на предишните кабинети.
Летището на Габрово, чиято писта е дълга 1,5 км, е било продадено за 425 000 лева през 2007 г. Продажбата е станала с пряко договаряне без да има информация за купувача. Теренът, върху който е било разположено летището, е бил собственост на дружеството „Воинтех“, която се е занимавала с подготовка на младежи за военно обучение.
Организацията е разполагала с над 30 морски бази, над 200 яхти, 17 летища, които са разполагали с над 120 самолети и автомобилни школи с над 3000 автомобила. “Всичко това се унищожава в момента, в който предишното правителство на тройната коалиция гласува закона за военното обучение“, коментира депутатът от ГЕРБ. Той уточни, че дружеството е ликвидирано през миналата година. Един самолет е продаван за 2000 лева. Велчев даде пример със злоупотребите и при продажбата на летище Божурище, чийто терен от 1100 дка е бил заменен за 106 апартамента, които в последствие са се оказали негодни за живеене.

Няма коментари: