вторник, 30 март 2010 г.

ПРЕДСТОИ РАЗРАБОТКА НА “светкавична информационна система” ЗА БЪЛГАРСКОТО МЕТРО, В КОЕТО ЩЕ СЕ ВЛИЗА ПО... ПАНТОФКИ? У-а-у!

Сн.Пример за: "непродуктивно държавническо говорене"???

ПО агенция КРОСС

Ройтерс: Първи действащ министър официално обвинен в България

София /КРОСС/ Българският министър на здравеопазването Божидар Нанев подаде оставка след като бе привлечен като обвиняем заради подписването на неизгодни договори за ваксината „Тамифлу". Така България направи поредната крачка към премахването на имижда си като най-корумпираната страната в Европейския съюз, пише Ройтерс. Нанев е първият действащ министър от балканската страна, който официално бе обвинен в злоупотреба, в последните 20 години след падането на комунистическия режим.

Министърът е подписал два неизгодни договора за лекарството „Тамифлу", с което е ощетил държавата с 2,45 млн. лв., твърди прокуратурата. Ако бъде признат за виновен, Нанев може да лежи до 10 години в затвора.
„Обвиненията срещу мен са абсолютно безпочвени", заяви министърът в изявление. Той отрече да е извършил каквито и да било нередности. Според Нанев- подписаните договори са били единствената възможност за навременно набавяне на ваксини срещу т.нар. „свински грип" в период на грипна епидемия когато вирусът е заплашвал здравето на хиляди и е отнел на живота на десетки хора по света. Те са сключени с швейцарската компания „Рош" през декември миналата година.
„Важно е, че доказахме, че няма недосегаеми хора", заяви прокурорът Николай Кокинов.
Премиерът Бойко Борисов, чието правителство дойде на власт с обещанието да спре безнаказаността, заяви, че ще е безкомпромисен когато има заподозрени и сред неговите хора.
Според обвинението Нанев е предпочел швейцарската компания пред по-евтината оферта на Британската здравна служба. Британското посолство в София е получило спешно запитване от България чрез службите на НАТО и Европейския съюз дали има подходяща оферта.
Европейски дипломати коментираха, че процесът срещу Нанев ще е тест за способността на кабинета да се справи с корупцията в собствените си редици.
Европейската комисия ще оцени напредъка на България в борбата с рушветите и организираната престъпност през юли. Провал да се покажат липсата на резултати може да заплаши достъпа на България до част от 11-те млрд. евро, предназначени за най-бедната страна в Европейския съюз до 2013 г. В технически доклад миналата седмица ЕК отбеляза волята на правителството да се пребори с подкупите и критикува липсата на обвинения и присъди.
Бивши министри и висши държавни служители вече се клиенти на прокуратурата, но България досега е осъдила само някои криминални босове. В понеделник Софийският градски съд осъди шестима души за изпирането на 7,5 млн. евро от програма САПАРД. Три министри от кабинета „Станишев" са обвинени в корупция. Арестувани са и босове от подземния свят.

Нанев с парична гаранция от 2000 лева, ощетил държавата с над 2,4 млн.лева
София /КРОСС/ Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем на здравния министър Божидар Нанев за съзнателно сключване на неизгодни сделки и нанасяне на щети за около 2 454 000 лева. Това съобщи наблюдаващият прокурор Маргарита Немска, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Разследването се води за сключени два договора за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу" по сигнали на ДАНС и фармацевтични компании. На Божидар Нанев е наложена парична гаранция в размер на 2000 лева.
Повдигнато е обвинение и на директора на дирекция "Бюджет и счетоводство" Димитринка Николова , която е получила срок от 72 часа да си намери защитници, за да и бъде предявено обвинението. Тогава прокуратурата ще поиска Нанев и Николова да бъдат отстранени от длъжност.
Според прокуратурата здравният министър е сключил два договора за доставка на ваксини срещу така наречения "свински грип" през декември миналата година, използвайки законовата възможност да направи това без конкурси за обществена поръчка по силата на форсмажорни обстоятелства - обявената в страната епидемия от "Свински грип". Според обвинението преди това Националната здравна служба на Великобритания е предложила много по-изгодни условия за сключване на договори за доставка и цени на медикамента. Разликата в предложението на Великобританската здравна служба и сключените с Министерство на здравеопазването договори с представителството на фирма "Рош" - България е 2 454 319 лева.

Миков: Борисов се опитва да смени Божидар Нанев
София /КРОСС/ Бойко Борисов се опитва да смени Божидар Нанев. Това каза червеният депутат Михаил Миков във връзка със започналото разследване срещу здравния министър за сключени неизгодни договори за доставка на медикамента „Тамифлу", предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Според Миков премиерът търси други начини да смени непопулярната фигура на Нанев. Миков припомни, че срещу здравния министър има сигнал за конфликт на интереси във връзка с негова командировка в САЩ и попита какво става с разследването по случая.

Няма да вдигат данъци, облагат sms-игрите
София /КРОСС/ Утре в 9.30 часа ще бъде подписано финалното споразумение за антикризисните мерки, съобщиха участници в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Мерките, които са одобрени, ще донесат приходи за над 1,6 млрд. лева, което ще покрие дефицита в държавната хазна, заявиха от работодателските организации. Няма да се вдигат данъци. Прието е имотите с данъчна оценка над 300 хиляди лева и автомобилите на стойност над 70 хиляди лева да се облагат с данък за луксозно потребление.
До 30 юни държавата трябва да погаси задълженията си към бизнеса. Това ще даде възможност за финансиране от банковия сектор, уточни Иво Прокопиев, председател на КРИБ.
Той коментира, че най-сетне тристранният диалог в България е възкръснал. Председателят на БСК Божидар Данев е доволен, че няма да се вдига ДДС. Според него практиката показва, че увеличеният налог води до намаляване на потреблението на горива, което в крайна сметка се отразява на приходите в бюджета. Институциите се доуточняват как да се облагат игрите на щастието. Постигната е договореност да се облагат sms-игрите. Според Божидар Данев обаче данъчното облагане за хазартния бизнес трябва да се преценява внимателно, защото това може да се отрази на туризма. Не е прието предложението бизнесът да плаща задълженията си към хазната с едно платежно нареждане. От многобройните платежни бизнесът губи 100 млн. лева годишно.
Предвижда се поетапно да се въведе европейската директива на застрахователните компании да се начислява налог върху премийния приход, който е идентичен данък на данъка върху оборота. Иво Прокопиев уточни, че и в тази насока трябва внимателно да се работи. Неговата организация защити интересите на Асоциацията на застрахователите, които са член на КРИБ.
300 млн. долара се очакват от продажба на въглеродни емисии, съобщи Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива.
Режимът на изплащане на обезщетенията при болничен ще се запази както досега. В държавните ведомства, в които са направени съкращения на разходите, няма да се намаляват работните заплати. Тези институции, които не са направили това, ще получат общо намаление на разходите.

СДС: Контрапродуктивно е "от Израел намаляваме ДДС, а от Катар го увеличаваме"
Пловдив /КРОСС/ Съюзът на демократичните сили категорично заявява, че дискусията, относно нужните, на България, мерки за излизане от кризата, е безнадеждно закъсняла. Повече от месец в българското публично пространство се води изключително несериозен и непродуктивен дебат. Ние не разбираме защо този дебат, който се отнася до всеки един от нас не се води структурирано и при ясно поемане на отговорност за предлаганите антикризисни мерки. Стилът „от Израел намаляваме ДДС, а от Катар го увеличаваме" е контрапродуктивен, категорични са от синята партия.
С притеснение отчитаме, че има сериозна опасност, ако това не се промени, приемането на каквито и да е антикризисни мерки да се окаже твърде закъсняло. За да се реагира адекватно на ситуацията и за да се води структуриран и продуктивен дебат СДС се обявява за прекратяване на хаотичното и непродуктивно говорене в публичното пространство, при което липсва ясно поемане на отговорност за предлаганите икономически решения и създаване на Национален антикризисен щаб, който да включва представители на синдикатите, работодателските организации, парламентарно представените партии и неправителствени организации. Сините настояват за анализ за ефективността на всички програми от програмните бюджети на министерствата, продажба на миноритарните дялове в държавните дружества и предложения за съкращаване на неефективните разходи - например продажба на ненужните имоти в чужбина и закриване на ненужните представителства зад граница. СДС иска още да се изработи регистър на задълженията на държавата и ясен график за изплащането им към българския бизнес, за да се върне доверието в държавата като платец и да спре „изсивяването" на българската икономика, както и представяне на антикризисните мерки на правителството в Парламента за обсъждане и изработване на законодателна рамка.
България да направи оценка на количествата спестени емисии на парникови газове, като отчете изискването за 20% намаляване на парниковите емисии до 2020г. и възможностите за използване на природния газ от газопровода „Набуко", искат още от СДС. Парниковите емисии, извън тези количества, могат да бъдат предложени за продажба на борсата за спестени емисии. Трудно е да коментираме антикризисния план на правителството, тъй като до този момент такъв официално не е представен. В публичното пространство, обаче, бяха обявени няколко мерки, които не просто биха имали съмнителен антикризисен ефект, но и ще бъдат вредни за развитието на българската икономика, ако бъдат приети като част от стратегията на това правителство, посочват от синята партия.
СДС категорично се обявява против премахването на плоския данък и увеличаването на ДДС, като припомнят, че данък добавена стойност бе увеличен по времето на Жан Виденов от 18 на 22% с минимален антикризисен ефект. Неразумно и вредно е да се повтарят грешките от миналото, смятат от СДС.
Необходимо е ясно поемане на отговорност за всяка антикризисна мярка, защото накрая се оказва, че този, който предложи „генно модифицираните същества" е забранил „генно модифицираните организми". СДС вече обяви своя икономическа програма за излизане от кризата и е изненадано, че диалог по този въпрос все още не се е случил, а се обсъждат мерки със съмнителен ефект.

Oсъществиха сблъскване на протони в Големия адронен колайдер
Женева, Швейцария /КРОСС/ Физиците от Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ за първи път успешно осъществиха сблъсък на протони в Големия адронен колайдер при рекордната енергия от 7 тераелектронволта, което е три пъти повече от предишния рекорд. Сътрудниците от ЦЕРН в командната зала посрещнаха с аплодисменти това постижение. От този момент фактически започва „нормалната" работа на колайдера, който започва двугодишна работа по „събиране на данни" за сумарната енергия от 7 тераелектронволта, което е половината от неговата проектна мощност.

Божидар Томалевски: Рестрикциите спрямо българите с двойно гражданство трябва да бъдат премахнати
Би трябвало Чл. 65 от конституцията, с който се ограничава участието на българите с двойно гражданство в парламентарния живот и присъствието им като депутати в българския парламент да бъде заличен, смята лидерът на партия "Другата България"
Интервю на Калина Петрова
Информационна агенция КРОСС
Г-н Томалевски, в доклада на ОССЕ има препоръка за окрупняване на избирателните райони. Доколкото знам, това е и стара идея на „Другата България". Защо трябва да бъдат окрупнени избирателните райони, колко трябва да бъдат те в страната?
Позицията на партия Другата България е, че районите трябва да бъдат 20 за територията на България. Това е необходимо за минимизиране на грешките при разпределението на мандатите какго и да има равнопоставеност, а не да влизат в Народното събрание едни депутати с 2000 гласа, а от друг град и друг район да влизат с 8000 гласа. Безспорно е необходимо окрупняването на районите в България, те да бъдат 20 многомандатни района. Една от старите идеи на Другата България е обособяването на самостоятелен многомандатен район за гласовете от чужбина. Това не се възприема съвсем от всички партии. 10% от присъстващите на кръглата маса не възприеха тази идея. При обособяването на такъв район ще има равнопоставеност на вота и персонализиране на вота. До момента българите в чужбина гласуват с едни бланкетни бюлетини, с които се гласува само за политически партии без да бъде персонализиран вотът и чисто конституционно това не е правилно. За това обособяването на самостоятелен избирателен район, в който да попадат всички гласове от чужбина е крайно належащо, а и също така е в унисон с препоръките в правната рамка на ОССЕ.
Това, че българите не могат да гласуват с електронен подпис или по пощата, затруднява ли гражданите, които са в чужбина?
По принцип нагласите в комисията, която изготвя този закон са за електронното гласуване, но както винаги българинът по-скоро е скиптично настроен към нещо преди да го е направил, има един плах подход и не визирам управляващите, а другите участници от комисията. Такъв тип електронно гласуване е широко разпространено в държави, където има големи разстояния, нещо повече то гарантира възпрепядстването на търговия с гласове. Също така това ще намали разходите за разкриване на секции и ще промени коренно философията на гласуването и изборните резултати. При всички положения изборните резултати ще бъдат много по-различни от това, което виждаме на последните избори. Ако сега имахме 153 000 действителни гласове, с въвеждането на електронното гласуване те ще бъдат най-малко 300 000. Нашето предложение не беше възприето, дори някои хора го окачествиха като екзотично. "Другата България" предложи няколко други алтернативни начина на гласуване, единият от които е гласуването по пощата и гласуване в едноседмичен срок преди изборите в точно определена урна по установения от закона ред и място. Съжалявам че дори евродепутати могат да решат, че този метод е екзотичен, тъй като гласуването по пощата не в едноседмичен, а в едномесечен срок преди изборите е широко разпространена практика в Скандинавия, във Франция и Америка. Тези две наши предложения не бяха коментирани, тъй като бяха съвсем нови и ние сме единствената партия, която дава такъв тип алтернативни методи за гласуване. Тъй като сме отчели всички препоръки в доклада на ОССЕ ние казваме следното - ние даваме алтернативни методи за гласуване - електронно гласуване, по пощата и гласуване в едноседмичен срок преди изборите, но в същото време категорично, пак в унисон с доклада на ОССЕ, отхвърляме възможността за издаването на удостоверения за гласуване на друго място. Това са едни от основните принципи, с които се различаваме от мненията на всички присъстващи на тази среща.
Всички говорим за гласуване в чужбина, за организиране на изборите в чужбина, за оптимизиране на вота, никой обаче, освен нас като партия на българските емигранти, не обърна внимание на Чл.3, ал.2 от Изборния Кодекс. Той гласи, че за народни представители могат да бъдат избирани български граждани, които не са под запрещение и нямат друго гражданство. В нашите предложения, които са предоставени на г-жа Фидосова, ние категорично се противопоставяме срещу текста "и нямат друго гражданство". Голяма част от българите, живеещи зад граница притежават и второ гражданство. Това е регламентирано с член 8 от Лисабонския договор, с Европейската харта за човешки права и т.н. Когато говорим за промени в Закона за изборите зад граница би трябвало да има воля и за някои конституционни промени. Би трябвало Чл. 65 от конституцията, с който се ограничава участието на българите с двойно гражданство в българския парламентарен живот да бъде заличен. По това ние се отличавахме, а именно премахването на рестрикциите за българите с двойно гражданство и възможността да участват като депутати в българския парламент.
Какво е мнението Ви за това, че Констатин Пенчев смята, че конституционната уредба за оспорването на изборните резултати е несъвършенна и трудно би могъл да бъде оспорен един вот?
Абсолютно подкрепям мнението на г-н Пенчев, наистина тя е лошо уредена още повече, че решенията на Конституционния съд нямат правно действие със задна дата. Според мен, а и според присъстващите в залата трябваше и трябва по-скоро да бъдат направени Конституционни промени. Константин Пенчев е на това мнение и трябва да има воля за такива промени.
Може ли да разясните идеята Ви за единен сървър?
Без да обиждам никой от присъстващите на този диспут, едва ли всички са толкова добре запознати с изборния процес и едва ли всички имат толкова добри комуникации с потърпевшите от лошата организация на изборния процес зад граница. Ние като партия на българските емигранти съвсем отговорно можем да кажем, че имаме конкретни предложения и те са вследствие на проблемите, с които са се срещнали избирателите в чужбина. За да се избегнат тези проблеми и да се премахнат негативните практики за купуване и продаване на гласове, предлагаме единен сървър. Именно обединяването в единен сървър ще даде мигновена представа, какви са изборните резултати в различни краища на света. Много говореха за купуването и продаването на гласове, трябва да си голям наивник, за да вярваш, че това може да се премахне. Единственият начин е чрез либерализиране на вота или чрез по-голям процент гласували, само това неутрализира купените гласове, но това трябва да бъде възприето като философия.

Яне Янев: Борисов да каже дали иска подкрепата на РЗС за импийчмънт
София /КРОСС/ В момента се провежда заседание на Политическия съвет и народните представители на партия "Ред, законност и справедливост". Отчетено бе, че финансовата и икономическата криза с всеки изминал ден се преобразува в политическа криза, която подлага на съмнение бъдещето на настоящето политическо управление, посочват от партията.
"До 17 часа не беше получен еднозначен отговор от г-н Борисов дали се отказва от думите си, че иска импийчмънт на президента заради критиките към правителството. В същото време той многократно по различни поводи е заявявал, че „не иска подкрепата на РЗС". Затова настояваме г-н Борисов лично да заяви пред Политическия съвет на РЗС в централата на бул. „Раковски" № 108 дали сега иска подкрепата на РЗС както по въпроса за импийчмънта, така и за управлението на ГЕРБ и дали подкрепя нашата кауза за провеждане на избори за Велико народно събрание с цел приемане на нова Конституция", подчертават от РЗС.
Заседанието на ПС продължава.

РЗС дава брифинг как ще гласува за процедурата импийчмънт
София /КРОСС/ На 31 март 2010 г. (сряда) от 11 часа народните представители от „Ред, законност и справедливост" ще дадат пресконференция, на която ще оповестят как ще гласуват - „за", „против" или „въздържал се" по процедурата за импийчмънт на Президента.
Пресконференцията ще се проведе в Пресклуба на РЗС на бул. „Раковски" № 108.

Депутат от РЗС напуска парламента
София /КРОСС/ Днес депутатът от партия „Ред, законност и справедливост" Цветан Цветанов подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му като народен представител поради лични причини, съобщиха от партията.
Неговото място в Парламента ще заеме ръководителят на правния отдел на РЗС и член на Управителния съвет на партията адв. Емил Василев.

Минчо Спасов: Задължителното гласуване ще обезсмисли купуването на гласове
София /КРОСС/ Темата за изборното законодателство трябва да се разглежда през призмата на проблема с купуването на гласове. Още повече, че нашите прогнози са не за решаване, а за разрастване на купуването на гласове, изрази позицията на НДСВ Минчо Спасов по време на кръгла маса за промени в изборното законодателство днес в Народното събрание.
Неясните и неудачни икономически решения от последните 8 месеца на управлението на ГЕРБ активно тласкат икономиката в сивия сектор, а сивата икономика е най-добрата хранителна среда за купуването на гласове, подчерта Спасов и изложи някои от основните виждания на НДСВ, които според жълтата партия ще подобрят изборния процес. Силното противопоставяне на партийната сцена, безперспективността на кризата, липсата на категорични политически послания от страна управляващите особено в сферата на икономиката ще отблъснат избирателите и следващите избори вероятно ще бъдат с много ниска избирателна активност, подчерта Спасов. В условията на ниска избирателна активност и при наличието на разширен сив сектор, откъдето ще се излеят пари за търговия на гласове, демократичният избор ще бъде сериозно застрашен, прогнозира юристът от НДСВ.
Една от най-важните промени в сегашната политическа среда трябва да е въвеждането на задължително гласуване, предложи Спасов от името на НДСВ. С въвеждането на задължително гласуване ще се реши проблемът с изборната апатия и ниската избирателна активност; ще се премахне изкривяването на политическото представителство от партиите с твърд електорат; и най-важното - ще „олекнат" купените гласове. Ако има задължително гласуване неправомерната дейност по купуване на гласове ще се оскъпи и тогава дори на поръчващия ще му е по-евтино да спазва закона, отколкото да го нарушава, каза още Спасов.
Сред предложенията на НДСВ за промени в изборното законодателство още са:
• въвеждането на гишета за гласуване вместо тъмни стаички;
• въвеждане на електронно гласуване - по интернет и от всеки компютър (машинно), което ще реши по модерен начин гласуването в чужбина. НДСВ се погрижи във всяко село на страната да има компютър, за да не може да се откаже формата на гласуване по интернет, поясни Минчо Спасов;
• СРС да могат да се ползват при разследване на престъпления, свързани с изборното законодателство - старо предложение на НДСВ от 40-ото НС;
• ако се приеме задължителното гласуване, изборната администрация да функционира непрекъснато и да се занимава с поддържането на регистрационните списъци;
• достъп на неправителствени организации до софтуера за гласуване.

Почина актрисата Елена Стефанова
Велико Търново /КРОСС/ На 94 години в дома си във Велико Търново почина голямата българска актриса Елена Стефанова. Тя отдаде 73 години на театъра и се превъплъти в повече от 300 роли на сцените в София, Русе, Сливен, Шумен, Бургас и Велико Търново, предаде БНР.
През 1997 година тя бе удостоена със званието "Почетен гражданин на Велико Търново" за приноса й за развитието на местния театър и на българското театрално изкуство.
През 2007 година Елена Стефанова бе обявена за най-възрастната играеща актриса в Европа. Тогава, на 92 години взриви публиката с ролята на Майка България в спектакъла "Третото българско царство и половина", поставен във Великотърновския театър. Това бе последната й роля.

Борисов назначи Августина Цветкова за зам.-министър на отбраната
София /КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов назначи Августина Цветкова за заместник-министър на отбраната, съобщиха от правителствената информационна служба.
От 2009 г. Августина Цветкова е съветник в политическия кабинет на Николай Младенов и като министър на отбраната, и като министър на външните работи. Ресорите й са свързани с антикорупционната политика и връзките с НАТО и САЩ. Работи основно в сферата на евроатлантическата интеграция. В продължение на девет години е била програмен директор и генерален секретар на Атлантическия клуб в България. От 1997 г. до 2001 г. е вицепрезидент и генерален секретар на Атлантическата асоциация на младите политически лидери във Вашингтон и Осло, а в периода 2004-2007 г. е вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор в Брюксел. Кариерата си е започнала като журналист в БНР и БНТ. Член е на Консултативния съвет на Международния институт за политически и икономически изследвания, Вашингтон - Каня.
Завършила е история в СУ „Св. Климент Охридски". Специализирала е в Атлантическата асоциация на Дания, в Европейския център за изследвания по въпросите на сигурността „Джордж Маршал", в Държавния департамент на САЩ.

Последни данни: 39 загинали при атентата в Русия, 73 са в болница
Москва, Русия /КРОСС/ Според последните данни на Министерството на извънредните ситуации на Русия, цитирани от руските медии, при вчерашните терористични актове в московското метро са загинали 39 човека, пострадали са 126. "В московските лечебни заведения с различни травми и наранявания са постъпили 87 човека, 14 от тях са изписани. В 15 столични болници остават на лечение 73 човека" , съобщи Ирина Андрианова, началник управление „Информация" към министерството. Останали са само пет неразпознати тела на загинали при взрива. До момента са разпознати 34 загинали - 23 мъже и 11 жени. Според данни на министерството в ликвидацията на последствията от терористичните атаки са участвали 657 човека и 187 единици техника.


ПО ЕКИП НЮЗ.КОМ

ЦЕРН започна експеримент, пресъздаващ Големия взрив

Европейският център за ядрени изследвания, по известен като ЦЕРН, започна нов експеримент с големия адронен колайдер. Учените сблъскаха два снопа протони, всеки с енергия от 3,5 тераелектронволта, в 27-километровия тунел на 100 метра под френско-швейцарската граница, в опит да пресъздадат условията на Големия взрив, а именно момента на създаване на Вселената.
Експериментът беше забавен с няколко часа заради технически проблем със захранването. За сблъскването на суб-атомните частици беше необходимо огромно количество енергия – около 7 тераелектронволта, които трябваше да бъдат достигнати за време със секунда по-бавно от скоростта на светлината.
Когато Големият адронен колайдер заработи с пълна мощност, учените бяха убедени, че ще могат да се възпроизведат условията, които са съществували само една милиардна от секундата след Големия взрив.
Колайдерът беше активиран отново на 1 март, след като беше спрян за 14 месеца поради инцидент през септември 2008 г. Тогава в тунела беше разлят един тон течен хелий, използван за охлаждане на магнитите, които задържат субатомните частици в силово поле вътре в тунела на колайдера. Инцидентът предизвика поредица от проблеми с електрическата система. Ремонтът на съоръжението струваше 24 милиона британски лири.

Бомбена паника в Москва
Московският държавен технически университет "Бауман" беше евакуиран заради съобщение за заложено взривно устройство, предаде агенция "Интерфакс", позовавайки се на източник от правоохранителните органи в Москва. „Сигналът постъпи около 20 часа (19 часа българско време). Всички хора от сградата на ул. „Бауманска” №5 бяха спешно евакуирани,” заяви той.
В университета са пристигнали служители на милицията, спасители и кинолози със специално обучени кучета.
По-рано заради бомбена заплаха бяха евакуирани и около 100 човека от храма “Христос Спасител” в руската столица. Тревогата се оказа фалшива.
Руската православна църква призова вярващите да не се поддават на паника в дните, които предхождат православния Великден.

Милицията задържа телефонна терористка, заплашвала с атентат в метрото
След терористичните актове в московското метро милицията задържа жена, която два пъти се обаждала, за да предупреди за предстоящи взривове в метрото, съобщи ИТАР-ТАСС. Жената се обадила снощи в милицията и обявила, че се готви да се взриви на станция "Партизанска". Станцията била внимателно проверена, но взривни устройства не били открити. Малко по-късно същата жена се обадила пак с лъжливо предупреждение за предстоящ атентат на станция "Шчелковская".
Скоро след второто обаждане жената, която била в нетрезво състояние, била арестувана. Срещу телефонната терористка е започнало дознание, в процеса на което ще бъде взето решение дали да бъде заведено наказателно дело. В такива случаи руският наказателно-процесуален кодекс предвижда затвор до 3 години.
През нощта в една от московските болници е починала жена, получила тежки травми при атентата. В московските болници в момента са настанени общо 71 ранени при вчерашните взривове. Петима от тях са в критично състояние. Увеличава се и броят на средно и леко ранените, които са потърсили лекарска помощ часове след атентатите.
Очаква се по-късно да приключи идентифицирането на жертвите. Все още никой не е поел отговорност за атентатите, посочва Франс прес. Според източник на агенция Интерфакс самоличността на двете жени, които се самовзривиха вчера, и на двете им придружителки е била установена благодарение на видеозаписи от охранителни камери на двете станции на метрото - “Лубянка” и “Парк на културата”. Руските органи предполагат, че е имало и трети съучастник. Придружителките, за които се знае, че “са лица от славянска националност”, и третият съучастник, се издирват.

Европейската преса: За първи път присъди в България за кражба на еврофондове
Европейската преса отбелязва, че в България за първи път са произнесени присъди за присвояване на средства от фондовете на ЕС. За първи път в България шестима души бяха осъдени за отклоняването на 7,5 милиона евро от европейските фондове за земеделие, съобщава испанският вестник „Ел Мундо”. Съдът в София осъди бизнесмена Марио Николов и съпругата му Марияна съответно на 10 и на 8 години затвор за източването на пари от програма САПАРД. Те ще трябва да платят и глоби в размер на 15 000 евро, допълва вестникът.
България в понеделник за първи път наложи тежки присъди заради злоупотреби с еврофондове, съобщава и германският „Зюддойче цайтунг”.
“Две години по-рано Европейският съюз временно замрази достъпа на България до 140 млн. евро заради тези нередности. Измамите са били разкрити от Европейската служба за борба

Белгия готви пълна забрана на фереджетата
Белгия се подготвя за решителен етап по пътя към приемането на закон, забраняващ напълно носенето на бурка на обществени места, предаде АФП. В сряда комисията за вътрешните работи в долната камара на белгийския парламент ще гласува предложение за промяна на наказателния кодекс. Според текста хората, които „излизат на обществени места със забулено или прикрито лице, така, че да не могат да бъдат идентифицирани”, ще бъдат наказвани с глоба и/или лишаване от свобода от 1 до 7 дни.
Изключения ще бъдат правени само за празничните шествия, като карнавали, които са получили разрешението на общината.
В текста под „обществени места” се разбира улиците, пътища, обществени градини, спортни площадки, както и сгради, предназначени за „обществено ползване”.
Така Белгия върви към пълната забрана на традиционния ислямски воал, ден след като Франция получи зелена светлина за налагането на забрана с ограничен обхват.

Въздушна тревога в Израел, изтребителите излетяха
Израелските военновъздушни сили вдигнаха по тревога изтребители в небето над северния град Хайфа, след като няколко чужди военни самолета приближили въздушното пространство на Израел, предаде АФП.
Израелските самолети се завърнали в базата си, след като се установило, че самолетите, приближили израелското крайбрежие откъм Средиземно море, не са вражески, съобщи израелският Канал 2.
В репортажа не се казва на коя страна принадлежат въпросните самолети. От израелската армия не са коментирали официално тази информация.

50% от румънците са за смъртното наказание и за отнемане на гражданството на циганите
При референдум над половината румънци биха гласували „за” отнемане на гражданството на ромите, които нарушават законите в други страни и вредят по този начин на образа на страната, както и „за” връщането на смъртното наказание, пише днешният румънски всекидневник „Журналул национал”, позовавайки се на резултатите от проучване на Компанията за социологически проучвания и брандинг.
На въпроса „Съгласни ли сте с референдум за връщане на смъртното наказание” 50% от анкетираните са заявили положително срещу 44%, които са дали отрицателен отговор. От тези, които са отговорили, че са съгласни с организиране на подобен референдум, 91% биха гласували „за” смъртното наказание.
През ноември румънците гласуваха на референдум, без изобщо да знаят какво означава еднокамарен парламент, сочи проучването.
Заключенията от проучването, извършено по поръчка на асоциацията „Про демокрация” в периода 24-27 март сред 1060 души, сочи, че „много от румънците са гласували на референдума, без да са наясно за ролята на парламента като цяло и на двукамарната парламентарна система в частност”.
Проучването сочи още, че 72% от анкетираните са заявили, че са съгласни с твърдението, че „малцинствата трябва да се подчиняват на мнозинството, независимо от това каква е позицията на мнозинството”.
47% от интервюираните са заявили, че са съгласни да се организира референфум за въвеждане на наказание със затвор за тези, които критикуват православната религия и Румънската православна църква, докато 46% са дали негативен отговор. Освен това 44% биха били съгласни с организиране на референдум за отнемане на гражданство на тези, които искат автономия на т.нар. област на секуите (етнически унгарци в Румъния), а 45% са срещу подобна мярка. 89% от съгласните с подобен референдум биха гласували за отнемане на гражданството им.

Румъния без учители?
Румъния е на път да остане без учители. Тези дни северната ни съседка е в блокада – блокада, която образованието в страната не е виждало от незапомнени времена. Не непременно заради хилядите даскали, които се стичат от всички краища на страната на организираните масови протести в столицата Букурещ, а по-скоро заради ширещата се некомпетентност по най-високите нива на държавната администрация, започвайки и свършвайки в правителствения дворец „Виктория”.
Николай Йотов, Букурещ
Протестите, освен това, не са само в Букурещ, те се разпростряха надлъж и нашир по румънските земи. Вече трета седмица как учителите не пишат оценки, отсъствия и бележки до родителите. Напечено е положението в град Бузъу, където, изглежда, учителите не само не са получили увеличение на заплатите си, ами някои от тях даже не са видяли последните си месечни надници и през крив макарон.
Откъде изневиделица цялата тази неразбория?
Първо, не е изневиделица. На края на мандата си, либералното правителство на Калин Попеску Търичану се изправи пред свършения факт – парламентът, доминиран от подготвящите се за избори бивши комунисти, гласува по най-популисткия начин закона за увеличението на учителските заплати с 50%.
Второ, сегашното правителство просто няма пари за него. Веднага след идването си на власт, правителството на Емил Бок опита да прокара един „контра”-закон за „изравненото заплащане” в държавния сектор, срещу който продължават да се бунтуват и опозиционните партии и синдикатите от всички цветове и моди. Мотивът бе заличаването на всички пенсии и заплати над „морално”-допустимите норми в условията на криза.
Проблемът на този закон е, че скрито-покрито намалява заплатите на едни от най-лошо платените и в същото време, най-обезчестени професии в държавата: тези в образованието и здравеопазването, и изобщо не ограничава безбожните надници на високопоставените държавни служители.
Оттук и проблемът с популизма. Една камара неща бяха обещани на народа преди изборите, когато Румъния вече беше в икономическата криза. Уви, както винаги, избирателят от село “x” повярва и гласува. Сега проблемът е, че страната просто няма пари. Милиардите евро от Международния валутен фонд (МВФ) се наляха в изплащането на заплати и пенсии.
С други думи, над половината от 20-милиардния евро-заем от МВФ, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие вече са изхарчени, а румънското правителство е в пълна невиделица по отношение на следващите три години от управлението си.
Законът си е закон и трябва да бъде приложен, затова и учителите масово продължават да печелят дела срещу държавата, а правителството продължава да заеква срещу съдебните решения, които в една правова държава по принцип седят над всякакви политически сметки и икономически недомислици.
Не и в Румъния, където, за съжаление, тепърва предстои една ужасна социална катастофа.

Мръсните дрехи в гардероба на българската журналистика
Главната редакторка на “24 часа” Венелина Гочева се показа като изключително прозорлива жена, когато, помолена да коментира писмото на Ахмед Доган до Мадам В. (Валерия Велева), каза: “Не ми е интересен скандалът Доган – Валерия, защото знам, че от него ще загубят и двете страни – елитът и професията.” И позна. Има-няма три дни и в нейната градинка започнаха да падат същите камъни.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
В понеделник привечер “168 часа” разпространи писмо, в което се казваше, че главният редактор Николай Пенчев ще заведе дело срещу Волен Сидеров веднага след Великденските празници. “Повод за това са клеветническите твърдения на Сидеров за предполагаема търговия с влияние, осъществявана чрез вестник “168 часа”, за злоупотреби, извършвани от главния му редактор и персонални обидни квалификации”, се казваше още в съобщението на вестника.
В отговор Волен Сидеров каза, че вече е изпратил писмо до централата на “Вестдойче алгемайне цайтунг” в Есен с информация в този смисъл и че е информирал парламентарни комисии, че вестник “168 часа” търгува с влияние. “Вестник „168 часа” отдавна се е превърнал в поръчков вестник, за който се знае, че като си платиш, може да излезе какъвто си искаш коментар”, каза още Сидеров.
Дали това е така не знам, ама се говори.
Съзнателно или не, с писмото си до Мадам В. Ахмед Доган повдигна завесата на една грижливо пазена срамна тайна на българската журналистика: че срещу пари е възможно да бъде публикувано и излъчено всичко. Вратата на гардероба се открехна и се видяха мръсни дрехи.
Журналистическата гилдия отдавна е наясно, че в занаята има хора, които не карат само на едната заплата. Това, което журналистите си мислят, е, че хората не го знаят. Че са будали.
Обаче хората не са будали и това се вижда по тиражите на вестниците, които за последните три-четири години се сриват с пъти – не само поради тази причина, но и поради тази. А ако имаше обективно мерене на телевизионни рейтинги и реална конкуренция в ефира, тиражната драма щеше да я има и при телевизиите.
Обаче никой не смее да се обади по две причини. Първо, даването на пари под масата не може да бъде доказано. И второ, който се обади, утре няма да си намери работа.
И продължаваме да си мълчим, а през това време голяма част от т.нар. елит на журналистическата професия наистина го е ударил на търговия. Лека-полека т.нар. тиражна журналистика се срасна с т.нар. елит, тя вече много малко се вълнува от проблемите на хората, от които на теория зависи – читатели, зрители и слушатели, и все повече застава на гледната точка на елита. Понеже тази журналистика наистина не зависи от читателите, зрителите и слушателите – тя зависи предимно от парите на спонсорите, явни и тайни.
Разбира се, не всички журналисти са такива, но е видно, че метастазите са поразили голяма част от тялото. Че има рак. И че болният отказва да се лекува.
На него му е по-добре така. Да се отърква о костюмите на властта, да чака приведено възнаграждения за пиар услуги, както сега е модерно да се вика на поръчковите публикации, да получава грошове за това, че манипулира и баламосва публиката.
Това, разбира се, е самоубийствено. Рано или късно такова поведение се плаща с единственото, което има журналистът – плаща се със загуба на доверие.
На тези хора обаче не им пука.
Те отдавна са престанали да бъдат журналисти.

Засилиха мерките за сигурност в метрото в Ню Йорк и в Прага заради атентатите в Москва
Заради кървавите атентати в метрото в Москва при които загинаха 39 души, а десетки други бяха тежко ранени, властите в Прага и Ню Йорк засилиха мерките за сигурност и в своите подземни железници. В чешката столица дори са започнали изпитания на нова система за откриване на експлозиви. Превантивните мерки се вземат и с оглед на предстоящото посещение на президентите на САЩ и Русия - Барак Обама и Дмитрий Медведев, в Прага на 8 април.
Властите в Чехия засилиха мерките за сигурност в пражкото метро заради атентатите в подземната железница в Москва. Двеста души от специалните части към чешкото вътрешно министерство са подсилили редовните патрули на транспортната полиция в Прага. Едновременно с това в метрото са започнали изпитания на нова система за откриване на експлозиви.
В най-големия град в САЩ, Ню Йорк, също се забелязва сериозно увеличение на полицейските патрули, при това много от тях са придружени от специално обучени кучета. Подсилена е охраната на улиците покрай станциите на метрото, централната автогара, железопътните гари, тунелите и мостовете, които свързват Манхатън с останалите райони на града.
В Москва вторник беше обявен за ден на траур в памет на загиналите при атентатите в метрото. По последни данни при двата вризва са убити 39 души, а над 70 са ранените, повечето от които са в критично състояние.
Отговорност за атентатите поеха чеченски сепаратисти. По данни на разследването атаките са извършени от жени камикадзе. Тяхната самоличност, както и тази на двете им придружителки вече са установени. Руските органи на реда предполагат, че с тях е имало и трети съучастник. Придружителките, за които се знае, че “са лица от славянска националност”, и третият съучастник, се издирват.
Според една от версиите на разследващите органи двойният атентат в московското метро е отмъщение на терористите от Северен Кавказ след офанзивата на руските сили, при която неотдавна бяха убити двама от техните лидери.


ПО НЮЗ.БГ

Кремъл: Грузия май седи зад атентатите в Москва

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев заяви, че не е изключено при разследването на атентатите в московското метро може да се появи „грузинската следа", предаде „Интерфакс".
Агенцията припомня, че Патрушев беше директор на Федералната служба за сигурност (ФСБ) по време на двата президентски мандата на Владимир Путин, който след като стана премиер го преназначи на сегашната му позиция.
„Ние разполагаме с информация, че отделни сътрудници на грузинските спецслужби поддържат контакт с терористични организации, които действат Северен Кавказ. Ние сме длъжни да провери и тази версия, доколко е свързана с терористичните актове в Москва", заяви Патрушев. Неговото изказване не трябва да се подценява, защото показва настроенията в Кремъл.
Той посочи, че вече има прогрес в разследването, което ясно показва, че терористи от Северен Кавказ стоят зад нападенията в метрото.
От своя страна руският външен министър Сергей Лавров не пропусна да обвини, че терористи от Афганистан и Пакистан подпомагат радикалните елементи в Кавказ при организацията на атентатите в Москва.
Журналистическо разследване на gazeta.ru показа, че взривилите се „черни вдовици" са пристигнали с автобус часове преди кървавата драма в подземната железница.

ООН се огъна под натиск! Отложи доклада за убийството на Беназир Бхуто
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отложи публикуването на доклада за убийството на бившия премиер Беназир Бхуто за 15 април, предаде Ройтерс.
Говорителят на Бан Ки-мун - Мартин Несирки, обяви, че отлагането на публикуването на доклада се прави по молба на сегашният президент Асифа Али Зардари.
Несирки подчерта, че докладът е готов.
Бхуто беше убита на 27 декември 2007 г. по време на предизборен митинг в Равалпинди. Това беше второто самоубийствено нападение срещу Бхуто след завръщането й в Пакистан от изгнание. При първия атентат срещу нея в Карачи на 19 октомври 2007 г. бяха убити 140 човека.
Тя бе два пъти премиер на Пакистан - през 1988 година и след това през 1993, когато предшественикът й Наваз Шариф бе принуден да напусне поста заради неразбирателство с президента.
През 1999 година тя и съпругът й - Азиф Али Зардари, бяха осъдени на пет години затвор и глоба в размер на 8,6 милиона долара по обвинение в корупция. По-късно присъдата им бе отменена от Върховния съд.
По това време Бхуто не беше в Пакистан и избра да не се връща. Тя се завърна в страната си през октомври 2007 година.
Петдесет и четири годишната Беназир Бхуто беше харизматична личност с изключително дар слово. През 1988 г. тя стана първата жена премиер в ислямски Пакистан и остана на този пост два мандата.
Баща й Зулфикар Али Бхуто, президент, а по-късно и премиер, е обесен през 1979 г., по ирония пак в Равалпинди, след като военните го отстраняват от власт.
Получила образование в Оксфорд и Харвард, Беназир Бхуто беше приемана от Запада като олицетворение на умереността и баланса в Пакистан и беше единствената надежда за възцаряване на демокрацията след предстоящите избори.

Силно земетресение e регистрирано в Индийския океан
Силно земетресение беше регистрирано в Индийския океан, съобщава БиБиСи.
Трусът, който е бил с магнитуд от 6,4 по Рихтер, е усетен района на Андамановите острови, които са част от територията на Индия.
Епицентърът на земетресението e с дълбочина 45,4 км. и се намира на 215 км северно от Порт Блеър на Андамановите острови и на 450 км югозападно от Патхеин в Мианмар.
Няма постъпили данни за материални щети и пострадали хора, не е постъпила информация за опасност от цунами.

Подводен вулкан заплашва Италия
Най-големият подводен вулкан в света може да предизвика цунами, което да удари южна Италия по всяко време.
Това съобщава Франс Прес, позовавайки се на интервю на водещ вулканолог.
Марсилският вулкан, който е пълен с магма, има крехки стени, които могат да се срутят, казва Енцо Бошчи.
Дори може да се случи утре, предупреждава председателят на Националния институт по геофизика и вулканология.
Последните ни изследвания показват, че вулканът не е структурно солиден, стените са много крехки, а количеството на магмата е много голямо.
Всичко това ни говори, че вулканът е активен и може да започне да изригва във всеки един момент, казва Бошчи.
Това може да предизвика силно цунами, което да удари бреговете на Кампания, Калабрия и Сицилия.
Подводният вулкан Марсили е 3 000 м. висок и се намира на около 150 км. югозападно от Неапол. Не е изригвал от както е наблюдаван.

Сапьори работят в центъра на Москва
В Москва под автомобил на милиционерските служби е намерено устройство, за което се предполага че е взривно.
Под служебен автомобил на милицията от Тверския регион са открити две бутилки с течност, с прикрепен към тях предмет, подобен на детонатор, съобщава lifenews.ru.
Автомобилът се е намирал в близост до жилищна кооперация в близост до Селеволвския културен център. Районът вече е отцепен. В момента сапьори проверяват намереното.
Органите на властта вече призоваха московчани да бъдат внимателни, тъй като може да се очаква атентатите и нападенията да продължат.
На станциите „Бегова" и „Комсомолска" също са били намерени две бомби, които сапьорите са успели да обезвредят навреме, съобщава РБКdaily, позовавайки се на източници от ръководството на метрото. Тази информация обаче не е потвърдена от Главното управление на вътрешните работи и от прокуратурата в Москва.
Припомняме, на станция „Парк на културата", където вчера бе осъществен единият атентат, службите откриха още един „смъртен пояс", който по чудо не се е взривил.
Вчера руски медии съобщаваха и за открити още бомби по други метростанции. Информацията обаче не бе потвърдена официално.

Война до последния човек
Явно, че заявленията на представителите на руските специални служби за унищожаването на всички основни организатори на терористичните актове от Северен Кавказ са били преждевременни.
Оказва се, че и без тях чеченците и съседните им народи са готови да се сражават до последния човек в името на Аллаха и за отделяне на тази територия от Руската федерация.
Новото в случая е, че към тях се присъединяват и представители на тези руски народности и националности, които по традиция не изповядват исляма.
Неотдавнашното ликвидиране на един от идеолозите на северокавказската съпротива и „емир на осетинския джамааат" Саид Бурятский (роден като Александър Тихомиров) извади на бял свят горчивата истина за силно присъствие на буряти, калмици, тувинци и други граждани на страната от екзотичен произход в редовете на терористите.
Самият емир е руснак по майка и бурят по баща и е прекарал детството си в будистки дацан (манастир) в далечния град Улан Уде.
По този повод Председателят на Ислямския комитет на Русия Гайдар Джамал го нарече „символ на новото поколение в епопеята на Кавказската война". И той не е единствен - преди няколко години единственият оцелял сред върховните лидери на сепаратистите Доку Умаров назначи за „командващ на Уралския фронт" емир Ассадуллах, с рождено име Михаил Захаров.
Самият Саид Бурятский от будисткия дацан в Улан Уде се прехвърля първо в шиитското московско медресе „Расул Акраме", а после в радикално сунитско, недалече от Оренбург.
Подобни метаморфози са резултат от дейността на емисари на терористите, които явно са многобройни и разполагат с достатъчно финансови средства. Въоръжението им също не е за подценяване, а за мотивацията и подготовката няма смисъл да говорим - всички го признават, че са на изключително високо ниво.
Това се отнася както до „войните на Аллаха", така и до опасаните с шахидски пояси „Черни вдовици". Чувството за мъст в района на Кавказ и като цяло сред ислямските народи е много силно развито, включително и сред жените.
Гибелта на дори само един член на семейството в „битката с неверниците" означава война до последния човек!
Местата на загиналите се заемат от „новите мюсюлмани" - буряти, калмици и други. По данни на Федералната служба за сигурност на Руската федерация всяка година около 1 500 - 2000 буряти и около няколкостотин калмици заминават за обучение в радикални ислямски училища в арабските страни и Иран. След завръщането им не е особено трудно да бъдат превърнати в шахиди с автомати, готови да жертват живота си за правата вяра.
Саид Бурятский например е вербуван от арабския полеви командир Муххамад, по-известен като Абу Анас. Възпитаникът му обаче проявява завидни интелектуални способности, започва да пише книги и бързо се издига до поста на един от главните идеолози на терористите.
Малко преди гибелта си той в епистоларна форма изразява страха си от обезглавяване (а не от друг вид смърт), което може да бъде последвано от увиване в свинска кожа. А това е най-голямото оскверняване и опозоряване на тялото на шахида.
Според него така са постъпили руските спецслужби с убитите терористи в театъра на Дубровка в Москва. Между другото, оказва се, че и чеченският президент Рамзан Кадиров е подготвил подобна участ за Доку Умаров.
Както последните взривове в московското метро, така и предидущият в „Невския експрес" показаха, че въпреки тежките загуби сред ръководителите, като цяло сепаратистите са по-добре организирани, отколкото преди десет години.
Те вече се канят да формират шериатска държава на територията на Южен Кавказ - Кавказки емират, в който да влизат Чечня, Ингушетия, Дагестан, Кабардино-Балкария и Карачаево-Черкесия. Той практически съвпада с територията на неотдавна създадения Северокавказки федерален окръг.
Тоест, унищожаването на съпротивата в региона (така, както обещават Путин и Медведев) ще се извършва на територията на новата административна единица. Даже самият Доку Умаров вече се е преименувал от президент в емир на новата държава и е назначил свои наместници в регионите и.
Той е най-кръвожадният (садистичните му наклонности са добре известни) и авторитетният сред тях. Всъщност, останалите също се наричат емири. Един от тях, Анзор Астемиров - Сейфуллах (меч на Аллаха) беше убит от бойци на ФСБ малко след Саид Бурятский.
Вече е налице хипотеза, че взривовете в московското метро са спешно планирани и все пак добре изпълнени актове на отмъщение по този повод. Други известни емири сред оцелелите досега са Ахмед Евлоев - Магас, Супян Абдуллаев, Исрапил Велиджанов, Багаутдин Кебедов, Ибрахим Хаджидадаев.
Според самия Рамзан Кадиров, „след унищожаването на Умаров и Евлоев няма да останат известни бойни командири сред бунтовниците".
За Магас се смята, че е касиер на чеченската съпротива и най-богатият сред себеподобните. Супян Абдуллаев е признат за главен идеолог на „Уахабизма" в Чечня и е известен с „нетрадиционната си сексуална ориентация" (според руския журналист и сътрудник на ФСБ Руслан Горевой).
Исрапил Велиджанов, Багаутдин Кебедов и Ибрахим Хаджидадаев ръководят сепаратистите в Дагестан. Техни подгласници са Магомед Магомедов - Сандъка, Ислам Дадашев, Ису Костоев, Умар Халилов, Садък Худайбергенов - Узбека.
Всичките са добре известни на руските специални служби, имат внушителни досиета и най-вероятно всеки момент ще стане ясно кой от тях е непосредствено съпричастен към взривовете в московското метро.
От само себе си се разбира, че повечето от тях подлежат на ликвидиране при задържането им. Ако все пак някой се размине с куршума, или ножа, доживотният затвор няма да му се размине.
Затова няма никакво съмнение, че ще водят войната до последния човек!
Георги Коларов

Багери срещу древната ни история
Сердика възкръсва в София
„Сердика е моят Рим". Това е обичал да казва император Константин Велики през далечната 306 година. Сега, векове по-късно, София определено не се доближава до вида на Рим.
Една археологическа находка обаче дава надежда на историци, археолози и всички българи, че съвсем скоро София ще може да се похвали с историческо наследство, достойно да нареди града сред едни от най-ценните световни културни обекти.
Преди седмици, официално бе съобщено, че в самия център на столицата има останки от средновековна църква и антични сгради. Според първоначалните оценки находките датират от втората половина на 13 век. До момента археолозите са открили и близо 30 гроба, които също се намират там от векове.
Специалистите не спират да попадат на различни находки всеки ден. Постоянно излизат нови неща, посочи д-р Марио Иванов, ръководител на археологическия екип, работещ в района.
Проверка на news.bg разкри, че първоначалната информация, според която находките са открити случайно от работници, заети с прокопаването на трасето за бъдещия лъч на метрото, е изцяло погрешна.
Истината е, че за съществуването на подобни исторически обекти се знае от десетилетия насам. За това потвърдиха и археолозите, и институциите, ангажирани с проекта за строежа.
Въпреки че е повече от ясно, че в района най-вероятно има изключително ценни находки, действия за тяхното откриване не са били предприети. Нещо повече, заради различни строителни дейности през годините, на някои от обектите са нанесени непоправими щети. Силно пострадала е и уж случайно откритата преди дни църква.
Архитект Иванов посочи, че информация за нея е имало още преди десетилетия. Въпреки това безотговорното отношение на институциите към тази ценна находка е повече от налице и граничи с абсурда.
Първите щети на средновековната постройка са нанесени през 50-те години на XX век при изкопни работи за топлопровод. При прокарването на мащабен колектор е унищожена голяма част от църквата.
Разрушаването е продължило, като последните поражения са от преди месеци при последния изкоп в района за същия топлопровод. Резултатът е, че до древната постройка сега лежат няколкометрови тръби. Последният "удар" е бил от багер, който е работел вече по изкоп с цел да се осигури изместване на подземната комуникацията заради строежа на метрото.
Интересното е, че машините са работили два дни без наблюдение на археолог. Въпреки това Иванов беше категоричен, че сериозните поражения са нанесени още преди десетилетия.
Каква ще е съдбата на откритите находки?
Най-вероятно ще се наложи те да бъдат премахнати временно от автентичните си места, за да продължат строителните дейности. Институциите са категорични, че това няма да нанесе никакви щети на ценните обекти.
Не такова обаче е мнението на археолога и общински съветник Борислав Бориславов. Според него пренасянето на толкова древни находки от Римска Сердика прави невъзможно кандидатстването на историческия център на София за признаване от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство, защото се нарушава тяхната автентичност.
Бориславов изказа опасения и че веднъж демонтирани, подобни обекти може повече да не бъдат върнати в района, в който са били открити. Той добави, че световната практика познава успешни примери на демонтиране на мащабни древни обекти и посочи за пример преместването на храма на Рамзес II при строежа на язовир Асуан в Египет.
Археологът обаче беше категоричен, че подобна операция ще е невъзможна в български условия, поради ред причини - най-вече бързане и недоглеждане от страна на отговорните институции.
По думите му районът от години е защитен като археологически резерват, който обхваща Античния град и се намира под прякото наблюдение на Министерство на културата. Бориславов добави, че преди да започне самото разкопаване в зоната е била извършена томография (предварително изследване - бел.ред.), което е доказало, че под една от централните точки в София чака да бъде открит цял античен град.
Това означава, че при едно цивилизовано и европейско отношение, дори да приемем, че от там ще минава метрото, археологическите разкопки е трябвало да започнат преди години, коментира той.
Обяснения, че багерът уж случайно е засегнал църквата, са просто смехотворни, изтъкна още Бориславов.
Това наследство не е просто на София, не е просто на България, то е наследство на човечеството. Ние сме длъжни да го пазим и съхраним, а не вандалски да минаваме, за да гоним сроковете на строителни инженери, посочи той.
Според зам.-министъра на културата Тодор Чобанов няма никаква опасност за находките. Той беше категоричен, че именно строежът на метрото е шанс за тях. Ако не беше метрото, ние никога нямаше да започнем да работим в тази район и никога тези уникални структури няма да видят бял свят, отбеляза Чобанов.
Той обясни, че първоначалният проект на метрото изобщо не е включвал създаването на второ ниво с археологически обекти. След откриването на находките обаче планът е бил преработен и в момента той предвижда два нива - археологическо и това, през което ще минава метрото.
Освен това е решено да се намали до минимум размерът на метростанцията и са премахнати предвидените подземни етажи.
В идеалната ситуация нещата не се пипат, но това не е идеалната ситуация. Сега ние трябва да възстановим археологията след изграждането на цялостното съоръжение по метрото, поясни Чобанов.
Между метрото и историята
Един от авторите на проекта - архитект Славей Гълъбов, беше категоричен, че находките могат и трябват да останат в района, в който са били открити. По думите му цел на обновения след откриването им проект е да обвърже съществуващите подземни пространства, като покаже археологическия потенциал на района и същевременно в него бъдат включени съвременни функции.
Накратко за проекта:
На горното ниво местата, на които се намират пешеходните подходи от север на юг към археологическото ниво, осъществяват възстановяването на пешеходната връзка между пл. "Гарибалди", ул."Калоян", новото антично ниво, проходите между ЦУМ и Министерски съвет, до пл. "Бански", като по този начин обвързват зоните на Ротондата Св. Георги и археологическото пространство до нея, с пространствата на вътрешния двор между ЦУМ и МС.
Архитектът обясни още, че при оформлението на археологичното ниво, вътрешното пространство ще е "базиликално".
Над археологическото ниво в Ларгото ще бъде оформено остъклено покритие.
Проектът предвижда още пространството на археологическото ниво пред ЦУМ да се оформи от две основни зони - открита и покрита. Те са свързани пространствено по техните дълги страни. Откритата зона е разположена между бул. "Мария Луиза" и западната фасада на ЦУМ в издължена правоъгълна форма с посоки север-юг. Предназначението й е да експонира разкритите находки в естествения им вид.
Покритата зона е разположена непосредствено под уличните платна на бул. "М. Луиза" над бъдещата метростанция 2. В тази част ще се експонират историческите открития, демонтирани при строежа на метростанцията.
На по-разбираем език това ще рече, че над Ларгото ще има стъклен купол, а под него - действаща сцена и макет на древния град.
Срокът, който специалистите дават за осъществяване на проекта е между 3 и 5 години. Дали след това софиянци и гости на столицата ще могат да са толкова горди, колко Константин Велики, зависи от това доколко всеки, ангажиран с него, свърши добре работа си.
Остава и да видим дали безспорно уникалните находки ще бъдат запазени, така че да напомнят поне отчасти на величествения облик на Сердика.
Полина Тодорова

Доган взел парите не за "Цанков камък"
Милионният хонорар на Доган не бил за „Цанков камък", а за други четири проекта.
Това стана ясно от уклончивия отговор на премиера на журналистически въпрос.
Попитан дали е вярно че Доган е искал хонорара за изместването на река Места, а не за „Цанков камък" Борисов каза:
„За „Цанков камък" в договора му го няма, но за четири други го има."

50 000 подписа в подкрепа на Първанов
Над 50 хиляди подписа са събрани до момента в подкрепа на президента Георги Първанов.
Това съобщи за БТА депутатът от левицата и председател на Националния инициативен комитет, който бе издигнал кандидатурата на Първанов за президент, Стефан Данаилов.
Подписката е организирана от регионалните структури на инициативния комитет в страната и ще бъде изпратена до Народното събрание, посочи той.
Данаилов съобщи, че от утре ще започнат да се събират активно подписи и в София.

До 5 години затвор за насилниците на животни?
Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще внесе предложение за промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на проявите на жестокост към животните.
Това стана ясно след срещата на министър Найденов с представители на организации за защита на животните: "АФА - България". „Четири лапи", „За правата на животните в България" и „Грижа за бездомните кучета" по повод случая с кучето с отрязани крака в Дряново.
„Това е поредната демонстрация на проява на жестокост към животните. С последния случай на отрязаните крака на кучето в Дряново нещата стигнаха до критична точка, в която не може да не реагираме не само като общество, но и като правителство.", коментира министърът и допълни, че Бойко Борисов е изразил пълната си подкрепа за справяне с този проблем.
Обсъжда се вариант наказанието да бъде от една до пет години лишаване от свобода, според европейската практика, каза Найденов.
Ще се работи в две насоки - за инкриминиране на жестокото отношение и за смърт на животните. В спешен порядък ще бъде сформирана и работна група, която да подготви законодателните промени в НК по предложените от неправителствните организации текстове.
Във връзка с бездомните животни, министър Найденов ще разпореди след празниците Националната ветеринарномедицинска служба да започне проверка по общините, а кметовете, които не изпълняват закона за защита на животните, ще бъдат санкционирани.

ПО ИВО ИНДЖЕВ

Президент за бой се стяга

На повече от сто места в страната се събират подписи в подкрепа на президента Георги Първанов срещу искането за неговото отстраняване. Целта е подписката да продължи с месеци, до евентуалното произнасяне на Конституционния съд и да има национално представителство. Това каза депутатът от ПГ на Коалиция за България Антон Кутев, пред Агенция „Фокус”.
Направо си представям как партизанските песнопойки се вадят и се подема песента “Президент за бой се стяга”.
Колко му отива тази песен само! Той ни е спретнат, стегнат и без това, но доста се е стегнал напоследък и вече стягат редиците в негова защита. И по-точно в защита на личния му проект за предварително запазен периметър в политиката след края на президентския му мандат.
Но да си припомним и следващото изречение от песента след “за бой се стяга”. То е “ мята пушка на рамо”! Така да му пасва : “президент за бой се стяга, мята пушка на рамо”! Направо като за него го е написал другарят поет навремето. Защото президентът тук открито партизанства, макар партизанлъкът да му е забранен по закон.
Излиза, че през целия досегашен 8 годишен период на управление ни е лъгал, че е изоставил партийните си пристрастия и бил станал президент на всички българи. Не че не сме го знаели, но с действията си сега той го декларира предизвикателно.
Освен партийно-носталгичната страна, ловно-рибарската екзотика и селско-работническата патетика, в тази песен по този повод има обаче и съвсем прозаична актуална политическа истина. А тя е, че обединителят по конституция е разделител на нацията на практика. Ако искаше да е обединител, нямаше да допусне да се налива масло в този огън и с авторитета на главнокомандващ да удари поне по една от стоте маси с посланието: не ми трябва да се крия зад гърба на партията. Аз съм прав и ще се защитя в съда. Но не, др. главнокомандващ явно не само е готов да приема този парад на партийността, въпреки уж своята безпристрастност, но и да го командва.
Да си спомняте някога от няколко петилетки да е възниквала такава ярка разделителна черта “за” и “против” нещо в нашето все пак плуралистично общество. Днес то е на път да се превърне в дуалистично.
“За” или “против” Първанов. Среден път не се очертава. Това явно му харесва. Видя се на пресконференцията му от 12 март, когато се опита да зашлеви опонентите си, че за него били гласували повече хора, отколкото за тях.
Подписите, които сега БСП и присъдружните й придатъци събират за “защита” на др. Първанов, са му необходими на практика за собствения му политически проект . Иначе казано, кампанията му за осъществяване на този проект вече е в ход. Тя започна като демонстративна злоупотреба с институционалния ресурс на държавния глава.
Представяте ли си на какво още е готов този човек, щом не се спира пред това?

Банков кло(у)н
Боже, как ми прескочи сърцето като чух, че имало обир на “Дондуков”. Полицията били пристигнала, сирени, шумотевица голяма. Веднага си помислих : на “Дондуков” 1 или 2? Или и на двата адреса?
Не за друго, а днес обвиниха действащия министър на здравеопазването Божидар Нанев. Твърдят, че е крал и е даден на прокуратурата. Разследването на действащ член на правителството е толкова зашеметяваща сензация, че си помислих в първия момент: “опааа,от прокуратурата продължават, подпукаха и “Дондуков” за разни обири…
Объркал съм се, разбира се. Само така ми се е причуло. Всъщност било само обир на банков клон. Някакви клоуни ( щом са проявили тази артистичност на метри от сърцето, мозъка и мускулите на седалището на властта) задигнал едни пари. Само 6000 лева.
Мен ако питате, това 6000 лева не ги броят за джобни малко по-нагоре по улицата.
Но трябва да им се признае на обирджиите: по забележителен начин са напомнили кой командва положението в нашата държава и че никой никъде не може да се чувства недосегаем. Пък ако ще да си лепне банковия клон на “Дондуков” 3.


ПО РАЗКРИТИЯ.КОМ

И България заплашена от атентат

Такова е мнението на българските антитерористи, след като вчера бяхме свидетели на предполагаемия чеченски атентат в московското метро, извършен от две жени камикадзета. В него убитите са между 36 и 54 като ранените са над 70.
Първият взрив е извършен на станция “Лубянка”, намираща се точно под Федералната служба, където преди се е помещавала централата на КГБ, а вторият на метростанция “Парк на културата”.
Всичко това потвърждава, че в света все още броди един дух – духът на тероризма.
Той не е спирал, още от събитията разразили се в САЩ на 11 септември, когато терористи се взривиха със самолети в двете кули близнаци, вследствие на което сградите се сринаха пред очите на цял свят, обгръщайки в дим и руини цялото пространство. Жертвите бяха многобройни, а това бе най-големия атентат извършван някога. Човечеството ще го запомни завинаги, оставайки една дълбока и кървава следа в историята.
След тези събития американците подеха борба срещу тероризма и войната с Афганистан и Ирак се разрази като огън.
Задържани бяха стотици терористи ислямисти в рамките на почти едно десетилетие. Те претъпкаха американската военна база Гуантанамо и в края на миналата година новият президент на САЩ Барак Обама склони да я разпусне до края на 2010 г., след като получи многобройни критики от международната общност заради условията, в които се намират затворниците. Ето защо от департамента на американците бяха разпратени молби до голям брой държави, които да приютят затворниците. Подобна молба получи и премиерът Бойко Борисов и така се заговори за българското Гуантанамо, при което държавата ни се съгласява да приеме терористи. Съгласие получиха и от останалите по-големи европейски държави, които приеха по един, двама, а някои трима затворници.
По темата се изказаха доста коментари и преобладаващата част бяха категорични, че България не трябва да приема нито един от обитателите в Гуантанамо или ако го стори, вкарва страната в смъртна заплаха като дава повод на върлуващите терористи да извършат поредния си атентат и у нас.
Така днес, ден след терористичните взривове в московското метро, американските и европейските специалисти ни прогнозираха, че и България е застрашена от подобна участ. Това бе изказването на Иван Бояджиев, който също е експерт в областта и работи към Столична община по антитероризъм.
Той заяви още, че най-често използваните места, до които прибягват терористите са именно метрото, където има голямо струпване на хора. По данни на Столичния метрополитен, в софийското метро, дневно пътуват около 160 хил. души като се очаква те да нараснат до 400 хил. дневно, след като бъде приключен целият проект до 2012 г.
Ето защо обществото е особено уязвимо в това място, което се смята като една от основните цели на атентаторите.
Според експерта България трябва да разработи светкавична информационна система, която да се задейства при евентуално очаквани терористични актове като така ще създаде по-голяма сигурност сред обществото. Бояджиев добави, че това е наистина необходимо, защото според него, както и другите световни специалисти, темата ще става все по-актуална у нас.
Да се надяваме, че черните прогнози ще се окажат грешни и думите “тероризъм” и “атентат” завинаги ще излязат от употребата им в съвремието, и ще да бъдат използвани единствено и само в историята, където за жалост, ще отразяват трагичното минало на многобройните жертви, които е дал светът.

Режат ловешкото пипало на Октопода – босът Алчо обявен за издирване
Представители на държавните силови структури проведоха днес акция по задържането на ловешки членове на престъпната група на Алексей Петров. Задържаните в Ловеч са двама мъже, а трети – Алейдин Алиев-Алчо е обявен за общодържавно издирване.
След смъртта на Стефан Мирославов-Крушата Алчо наследява бизнеса му в региона. За него местните говорят, че е дясна ръка на Трактора в ловешко.
Полицаите и прокурорите търсели в домовете на задържаните документи за изсечена дървесина и търговия на тестени изделия. Това гласи обаче официално съобщение на МВР, което трябва да изиграе ролята на параван. Истинският удар на хората на Цветанов бил срещу групата на Алчо, подвластна на Алексей Петров. С ареста им униформените се стараят да открият нови доказателства за престъпната дейност на „Октопода”.
Заигравката на Алчо с МВР не е от вчера. Още по времето на кабинета „Костов” бившият вътрешен министър Богомил Бонев наричаше Алейдин „Ловешкия Роко”, визирайки кърджалийския мафиот Ерджан Рашид-Роко.
49-годишният Алчо се е замесвал в няколко побоя и самият той е бил нееднократно прострелван при улични схватки, но е с чисто съдебно минало – твърдят криминалисти.
Местните хора в Ловеч познават Алчо като живия приятел на мафиотския бос Стефан Мирославов-Крушата, убит през септември 1993 г. От ъндърграунда докладват, че точно Алчо е наследник на Крушата в ловешко.
Органите на реда са мобилизирани в цялата страна по издирването на Алейдин Алиев. Има съмнения, че той е бил предупреден за готвения му арест и е успял да се укрие преди старта на полицейската акция

Българи гният в най-зловещия затвор
България е на кръстопът, използван от цял свят за наркотрафикантите, ето защо често пъти българи са въвличани в подобни канали за пренос на дрога и по други места на света. Има десетки наши граждани, които гният в арестите на ред страни като един от най-зловещите е този в бразилския град Сао Паулo. Там се намират около седемдесет българи заловени вследствие на извършените операции от тамошните органи, във връзка с трафика на кокаин. Мнозинството от тях са били използвани като така наречените мулета, които пренасят дрога в багажа си или я гълтат, след като е сложена в презервативи или изрязани пръсти от гумени ръкавици. Погълнатото от тях количество достига до около килограм като за тази цел гълтачите предварително са си тренирали хранопровода. Процедурата и извършването й е доста рискована, тъй като здравето им е подложено на карта. При евентуално разкъсване на някоя от малките капсули, които са с размерите от 2 до 3 см, у човека се появяват симптомите на паника и психоза, завършващи с конвулсии, като за да се извадят се налага това да се извърши по оперативен път, след което възстановяването е същото, както при наркоманите със свръхдоза.
Във въпросния ужасяващ затвор българите, който се намират там са 1/3 от всички задържани сънародници в няколкото страни от Латинска Америка като останалите затвори са в Еквадор, Колумбия, Венецуела и Перу. Там са заради 1000-та евро, които по принцип се взимат за подобен род търговия с кокаин.
Затворът в Сао Паулo – Карандиру е най-големият и най-зловещият сред всички. Историите в него са наистина покъртителни и безпрецедентни. За такава се смята 2001г., през която година има вълна от затворнически бунтове в резултат, на които умират 12 души. Бунтовниците решили да направят удара си в деня за свиждането, когато 72-ма пазачи и над 7900 посетители били взети за заложници.
В същия затвор, в един такъв бунт, загинали 111 затворници, след като пазачите ги разстреляли. Това се смята като едно от най-големите нарушения на човешките права за затворници лишени от свобода.
Ето защо съдбата на нашите български мулета е особено злочеста. Мнозина са попадналите там и дори има пресни регистрираните случаи като най-често те са около двадесет и няколко годишни на възраст, лесни за манипулиране.
Освен като мулета, българите са използвани и като екипажи на плавателни съдове в лодки, яхти и кораби.
Според нашите служби залавяните българи са средно статистически около 400 души годишно като най-честите наемници са от нигерийската мафия за трафик на дрога.
Така, че жална им майчица на заловените и попаднали в Карандиру, които трябва да се молят, за да не стане някой от поредните бунтове, защото пазачите там се не церемонят, а стрелят на месо!

ГМЕ* отглеждат българските медии
*Генномодифициран език развъждат по страниците и сайтовете си бг медиите. Дядо Вазов търси из Отвъдното книжарница – да си купи български речник, а Ботев се върти в незнайния си гроб…
Съвършено безнаказано „господари на резила“ бълват диалектни форми, турцизми, жаргонни думи, турят дето трябва и дето не трябва пълен член и задръстват текстовете си с главни букви на поразия, установи проучване. Често глупостите, които се изписват по вестници и списания, са по-смехотворни и от габровска първоаприлска шега!
На 25 август 2008 г. например се запитах: Абе да не би дядо Николай да е станал коафьор?! Предишния ден Пловдивският митрополит бе извършил обред, чрез който богословът Лидия Илинова стана игуменка на манастира „Св. св. Кирик и Юлита“. Обредът се нарича пострижение. Какво обаче медиите си мислеха, че се е случило?
„Митрополит Николай подстрига игуменка в присъствието на прокурор и полицаи“, пише амбициозният reporter.blog.bg.
„Подстригаха игуменка пред заключен манастир“ – откриваме в „Стандарт“.
„Пловдивският митрополит подстрига монахиня за игуменка на поляната пред „Св. Кирик и Юлита“ – гръмна Би Ти Ви.
„Митрополит Николай отслужи божествена Света литургия, по време на която извърши и монашеско подстрижение„, дънят се многословно БНР!
Единствени православните медии останаха верни на терминологията – „Митр. Николай извърши пострижение на монахиня пред затворените врати на манастира“, информира dveri.bg.
И става ясно, че владиката Николай никого не е подстригвал, понеже не е фризьор, а свещенослужител, и че за пишещите по вестници и блогове не би било зле да се допитват до познавачи, когато става дума за специфична материя.
Но на 29 март т. г. авторите на православния сайт, иначе доста щедри с главните букви, съобщават: „От днес обаче започва и Страстната седмица, в която си припомняме най-тежките дни на Иисус Христос на земята…“, като изобщо не си дават сметка, че Земята е в смисъл планетата…
През септември 2008-а обидена кандидат-сценаристка даде под съд Слави Трифонов за възрастова дискриминация. Никой обаче не го осъди за сгрешения пълен член в поканата към бъдещите текстописци. В сайта на шоуто бе обявено: „Изборът на форма на хумористичния текст – скеч, монолог на водещия или кратки новини – оставяме на вас!“
Навръх студентския празник миналата година ежедневникът от старата столица „Янтра днес“ също сътвори подвиг с подлог: „Почетният знак на ректора на ВТУ получи за дългогодишната си дарителска дейност вчера бизнесменът Ичко Лозев. Меценатът, който подпомага финансово възпитаниците на търновската алма матер вече шеста поредна година, награди лично ректорът проф. Пламен Легкоступ.“ От толкова „подлози“ дали става ясно кой кого е наградил, получил, връчил или каквото там е извършено…
„Палава мишка лази по силиконови цици“, игриво възкликна „24 часа“ на 31 март 2009 г. Червени точки по страниците на вестниците няма, та всеки, който обърне дебелия ежедневник отзад, може да чете палави „новини“.
„Стресът сред съдийте“ нищи БНТ в обедните си новини на 18 октомври 2009 г. и илюстрира всеобщата неграмотност, заляла ефири и канали. Толкова е сложно да се разбере, че дума в множествено число не може да завършва на й, та човек, докопал се до редакторска работа в националната телевизия, не го е разбрал!
На 5 март тази година пък сайтът на Би Ти Ви, „забравил“, че да пишеш, не е като да приказваш, ни предостави следното: „Цикълът концерти посветени на 200 годишнината на Фредерик Шопен е организиран от Класик ФМ и Полският Културен Институт в София. Концертите са в зала България.“ Седем грешки, много добре, колеги, карайте все така!
Но и в говоренето не са по-добри в Би Ти Ви. На 19 април 2009 г. две села – и двете произнесени със сгрешено ударение, присъстваха в увода към репортаж от Пловдив. Незнайно как, не улучи ударенията и на Скутаре, и на Рогош (сякаш са на някакъв чужд език!) водещата Милена Филчева.
Разбира се, в материала на Райна Зайкова имената и на двете селища бяха казани правилно. Ще рече – водещите не си гледат предварително материалите на кореспондентите…
Че руски катаджии направили жив щит при акция в Москва, узна зрителят на БНТ от новинарските емисии на 10 март 2010-а. Колеги новинари, преводачи, редактори и подобни, катаджии в Русия няма. В Русия институцията, която глобява недисциплинираните шофьори, се нарича Департамент обеспечения правопорядка на транспорте МВД России – или, на популярен език казано, транспортная милиция.
На български можем да предадем този смисъл с израза Пътна полиция, служителите пък ще наречем пътни полицаи. Катаджии е дума, която „важи“ само за българските пътни ченгета, съжалявам. Руски катаджии е езиков виц от типа на: „Да живеят всички БКП-та по всички земни кълбета.“
За речта на водещите на шоута пък какво да кажем? Слави Трифонов „изяжда“ половината звукове в думите, Иван и Андрей се надвикват, сякаш са на къра, а не в студиото, родената в Попово Венета Райкова мека повече и от родения в Банкя Бойко Борисов… Впрочем, както са тръгнали нещата, дилема от Тошово време може да се стовари върху езиковедите. Да узаконят ли ще приемеме, ще работиме – както казва премиерът, или да му се опълчат, както навремето срещу Живковото социализъма, капитализъма…
От наскоро тръгнала в ефира реклама на бира узнаваме, че пиенето на пенливата течност било като медитация, означавало да отвориш сетивата си, да изживееш мига и да пееш… псалми. Абе, колеги копирайтъри, тия псалми не ви ли стоят малко не на място сред цялата „източна“ атмосфера на рекламата? Да не би да сте имали предвид мантри…
Ха наздраве и Харе Вазов, Харе Ботев...






Няма коментари: